Bileşimsellik İlkesi. Dilbilgisel olarak karmaşık olan bir formun anlamı dilbilgisel kurucularının anlamının bileşimsel bir fonksiyonudur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bileşimsellik İlkesi. Dilbilgisel olarak karmaşık olan bir formun anlamı dilbilgisel kurucularının anlamının bileşimsel bir fonksiyonudur."

Transkript

1 Bileşimsellik

2 Bileşimsellik İlkesi Bileşimsellik İlkesi Dilbilgisel olarak karmaşık olan bir formun anlamı dilbilgisel kurucularının anlamının bileşimsel bir fonksiyonudur. i. Karmaşık bir ifadenin anlamı tamamen kurucularının anlamı tarafından belirlenir. ii. Karmaşık bir ifadenin anlamı genel kurallar uyarınca tamamen kurucularının anlamından öngörülebilir. iii. Her dilbilgisel kurucunun bütünün anlamına katkıda bulunan bir anlamı vardır. Dilde sonsuz sayıda cümle vardır. Dilin ifade gücü sınırsızdır.

3 Bileşim modları Eklemeli modlar ör. [Bir çocuk ve bir köpek] [odaya girdi ve oturdu]. Cemile [uzun boylu ve güzel]. Kurucuların anlamları basit bir şekilde bir araya getirilir. Bu birleşimde ikisi de fazla bir değişime uğramaz. Etkileşimli modlar Kuruculardan en azından birinin anlamı büyük ölçüde değişir. i. İçmerkezli çıkan anlam kuruculardan birinin türünden (baş) ii. Dışmerkezli çıkan anlam kurucuların türünden farklı

4 Bileşim modları İçmerkezli bileşimler Boole bileşimleri En temel bileşim modu ör. kırmızı şapkalar ŞAPKALAR KIRMIZI ŞEYLER «kırmızı» «şapka»nın geçerlilik alanını kısıtlıyor etkileşimli Bir tür şapka içmerkezli Göreceli tanımlayıcılar ör. kocaman bir karafatma KARAFATMALAR KOCAMAN ŞEYLER «kocaman» = ortalama karafatmadan daha büyük göreceli «kocaman»ın yorumu «karafatma»nın geçerlilik alanı çift taraflı etkileşim Bir tür karafatma içmerkezli

5 Bileşim modları Olumsuzlayıcı tanımlayıcılar ör. eski bakan sahte İznik porseleni imitasyon elmas IMITASYON ŞEYLER ELMASLAR Niteleyici başı olumsuzluyor. Kastedilen göndergenin nerede aranacağını ima ediyor. «elmas» ile aynı ontolojik türden (yani ŞEY) içmerkezli Dolaylı bileşimler Karmaşık ör. ilgili bir okuyucu meraklı (ama az okuyan)/ilgiyle okuyan (ama içine kapanık) biri iyi bir yönetici iyi (ama idare edemeyen)/iyi yönetebilen (ama nemrut) biri 1. Boole birleşimi (IYI YÖNETICI) 2. öbeğin yeniden yapılanmış hali

6 Bileşim modları Dışmerkezli bileşimler Ortaya çıkan kurucularınkinden farklı bir ontolojik tür ör. Can güldü. Önerme = katılan 1 + yüklem 1

7 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler Bileşimsellik İlkesi iletişimde «varsayılan» seçenek olmalı.! Dilbilgisel kurucularının hepsinin anlama katkıda bulunmadığı ifadeler ör. kafa tutmak, kara listeye almak Bileşimsellik İlkesi (II) i. Karmaşık bir ifadenin anlamı anlamsal kurucularının anlamının bileşimsel bir fonksiyonudur. ii. Bu kurucular yapıyı tam bir şekilde bölüntüleyen ve anlamları uygun şekilde birleştiğinde ifadenin anlamını veren parçalardır. Anlamsal kurucu Yinelenen Karşıtlık Testi i. Anlamsal kurucuların yerine aynı dilbilgisel kategoriye üye başka öğeler geçip farklı bir anlam üretebilir.

8 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler ör. Kedi eti yedi. Köpek eti yedi. Olası alternatiflerden biri Beni gitti sanmış. *Benden gitti sanmış. Dilbilgisel olarak zorunlu Yinelenen Karşıtlık Testi ii. Bir bağlamdaki bir öğenin yerine başkasının geçmesinin ürettiği anlam karşıtlıklarının en azından bazısını aynı öğeleri başka bir bağlamda kullanarak üretmek mümkün olmalı. Anlamlı bir öğenin anlamı bağlamdan bağlama sabit kalmalı. ör. i. Kedi yedi. (fare/balık) ii. uyuyor. (fare/balık) En küçük anlamsal kurucu «Balık» daha fazla bölünebilir mi? ör. i. Kedi b yedi. (-alık/-ezelye) ii.???

9 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler ör. dövdür, güldür vb. dövül, gülün vb. giyin, yıkan vb. Oradan oraya koşturdum. Feci sıkıldım. Pek bir sevindim. Deyimler ör. biriyle kafa bulmak, kolu kanadı kırılmak vb. Tüm bir cümlenin deyimsel ifade olması seyrek görülür. ör. Herif benle kafa buluyor. herif, ben, -uyor, ile kafa bul- Deyimin parçalarını değiştirmek deyim anlamını bozar. (karş. *baş bul-) Deyimin dilbilgisel parçalarının anlamı yok. Deyim anlamı öbeğin tamamına ait.

10 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler Deyimlerin özellikleri i. Öğeleri deyim anlamını bozmadan bağımsız bir şekilde nitelenemez. ör. *Herif benle kalın kafasını buluyor. Ancak deyimin tamamı nitelenebilir. ör. Herif benle fena [kafa bul]uyor. «fena»nın kapsamında «kafa bul-» var. («ile»?) ii. Öğeleri anlamsal kurucularla sıralı yapı oluşturamaz. ör. *Herif benle [kafa ve göz] buluyor. *Herif benle kafa [bulup kaybed]iyor. Herif benle [kafa bulup eğlen]iyor.

11 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler iii. Öğeleri karşıtsal vurgu alamaz. ör. *Herif benle kafa buluyor, göz değil. iv. Öğelerine artgönderim yoluyla gönderim yapılamaz. ör. *Bu herif benle kafa i buluyor, diğeri de kaybediyor onu i. v. Bazı dilbilgisel öğeler deyimin parçası ol(may)abilir. ör. *Adamcağızla çok kafa bulunuyor/ Adamcağızla çok kafa buluyorlar. vi. Öğeleri yerine eşanlamlıları konamaz. ör. Herif benle kafa/*baş buluyor!

12 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler Kalıplaşmış mecazlar Kimi açılardan deyim gibiler. ör. *[Baş başa ve kol kola] verdik. *Baş başa verdik, kol kola değil.! Ama öğeleri yerine eşanlamlıları konabilir. ör. kafa/*baş bulmak, kafa/*baş atmak vs. kafasını (291)/başını (260) dinlemek kafa kafaya (169)/baş başa (142) vermek başını (160)/kafasını (105) vurmak Kesinlikle bileşimsel değil demek zor. İlk «mecaz» süreci tekrar canlanmış gibi. Bileşimsel ifadeler tam deyimler

13 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler Eşdizimli ifadeler Rastlantısal olamayacak kadar çok bir arada görülen sözcükler ör. Pekiştiriciler büyük güzel yüksek iyi ağır derin yoğun sert yağmur - + -? rüzgar şaşkınlık +? üzüntü sıcak hız - + +? - -? -

14 Bileşimselliğin sınırları I: Bileşimsel olmayan ifadeler Klişeler ör. Allah bilir. Hiç şüpheniz olmasın. Açık ve net ifade ediyorum. Önermesel içerik var. Bileşimsel! Ama yine de bunları bir derece gölgeleyen bir kalıplaşmışlıkları var. Zihinde oldukları gibi depolanıyorlar. Doğruluk değerleri sorgulanmıyor. Alışılageldik şekilde söylenmezlerse edimbilimsel etkileri tetikliyor.

15 Bileşimselliğin sınırları II: Bileşimsel ifadeler Bileşik adlar ör. ekmek bıçağı, meyve bıçağı vb. mutfak bıçağı, av bıçağı vb. komando bıçağı, şef bıçağı vb. Teşhis edilebilir anlamsal kurucuları var. İlişkiler belli bazı kategorilere giriyor. Hangi ilişki, öngörülebilir değil. ör. bulaşık bezi bebek bezi («X kesmek için kullanılan bıçak») («X te kullanılan bıçak») («X in bıçağı»)

16 Bileşimselliğin sınırları II: Bileşimsel ifadeler Etkin alanlar Bir araya gelen anlamların etkileştiği anlam alanları ör. kırmızı şapka (her yeri kırmızı) kırmızı elma (dışı kırmızı) kırmızı portakal (içi kırmızı) kırmızı kalem (içi/dışı kırmızı) Deyim değiller. Bileşik ad örneklerinden farklılar. Öngörülebilir değiller.

17 Bileşimselliğin sınırları II: Bileşimsel ifadeler Karmaşık kategoriler İki kategori birleştiğinde ortaya çıkan karmaşık kategorinin bazı özellikleri öngörülemez. ör. EVCIL (HAYVAN) kedi, köpek BALıK hamsi, alabalık EVCIL BALıK lepistes, Japon balığı En «prototipik» evcil hayvan ya da balık değil! «Lepistes Etkisi» Muhtemelen hayli gelişkin bir kategori kavramına ihtiyaç var.

18 Bileşimsellik üzerine düşünceler Bileşimsellik İlkesine 3 yaklaşım 1. «Yapı taşı» modeli Belirli anlamları olan kurucu parçalar Standart bileşim süreçleri 2. «Yapı iskelesi» modeli Bileşimsellik İlkesi basit bir anlam iskeleti sunar. Ayrıntıları edimbilimsel süreçler doldurur. 3. Bütüncül model Her bir öğenin anlamı dildeki diğer tüm öğelerle ilişkisinden oluşur. Bileşimlerin etkileri zaten anlamda gizli. Yapılması gereken ilgili kısımların ortaya çıkarılması.

19 Alıştırmalar

20 Aşağıdaki ifadelerde görülen bileşim modlarını teşhis edin. oyuncak ayı ölü kedi uzun kirpik akıllı futbolcu yüksek fiyat yapay deri önceki dünya güzeli siyah şapka dahi piyanist kötü şarkıcı cüce gezegen çizgili pijama (X)ş eki içeren sözcüklerin bir dökümünü yapın. Bunların hangisinde bu öğe bir anlamsal kurucudur? Anlamsal kurucu olduğu durumlarda ne tür anlamlar kuruyor? Karşılaştığınız sorunlar neler?

21 Aşağıdaki ifadeleri deyim, kalıplaşmış mecaz, eşdizimli ifade ya da klişe olarak sınıflandırın. i. Hiç şaka kaldıramıyor. vii. Hakkını teslim etmen lazım. ii. Top sende artık. iii. İşler iyice sarpa sardı. viii. Saksıyı çalıştır! ix. Hapı yuttuk. iv. Bekleyip görelim. x. Durum kötüye gidiyor. v. Çok kafama takılıyor bu. xi. Cem başı çekiyor. vi. Asma şu suratını! xii. Ee, her gün yeni bir şey öğreniyor insan.

22 Aşağıdaki ifadelerdeki etkin alanları teşhis edin. i. Hiddetli baba oğlunu tokatladı. ii. Cenk feribota çıkmadan önce arabaya benzin koydu. iii. Pembe gözlük iv. Koyu gözlük v. Kırmızı bıçak vi. Keskin bıçak vii. Hızlı bilgisayar viii. Hızlı erkek

Cümlelerin mantıksal özellikleri

Cümlelerin mantıksal özellikleri Cümlelerin mantıksal özellikleri Cümleler (önermeler) arasındaki mantıksal ilişkiler Gerektirme ör. P Q Bu bir köpektir. Bu bir hayvandır. Can arıyı öldürdü. Arı öldü. Tüm köpekler mordur. Köpeğim mor.

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Ailemizi, arkadaşımızı ve hayvanları sevmek ile ilgili sohbet ediyorum. Sevgi nedir? konulu sohbet

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

Çılgın Yıldızlar. Soru:

Çılgın Yıldızlar. Soru: Çılgın Yıldızlar Ayşe'nin dört adet plastik yıldızı vardır. Her yıldızın büyüklüğü, rengi, kenar kalınlığı ve köşe sayısı farklıdır. Ayşe, yıldızlarını bu özelliklerine göre sıralamayı seviyor. Örneğin,

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Kek yapıyoruz.

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Kek yapıyoruz. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Görevlerimizi Bilmek ile ilgili sohbet ediyorum. Görevlerimizi yerine getirme konulu sohbet ediyorum.

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER TDB GENEL BAŞKANI, HİZMET ALIMI UYGULAMASININ HAYATA GEÇERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ Anadolu Ajansı 15.09.2009 ANKARA (A.A) - 15.09.2009 - Türk Dişhekimleri

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

Ölçme ve Kontrol Ders Notları

Ölçme ve Kontrol Ders Notları Ölçme ve Kontrol Ders Notları Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ahmet DURAK ÖLÇME Bilinen bir değerin aynı cinsten bilinmeyen bir değer içinde ne kadar olduğunun

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

Windows 7 doğru güvenlik ayarları ile güvenli düzeyde çalışma kapsamına gelir. Alttaki altı adim size bunu kolayca başarmanın yolunu gösterir.

Windows 7 doğru güvenlik ayarları ile güvenli düzeyde çalışma kapsamına gelir. Alttaki altı adim size bunu kolayca başarmanın yolunu gösterir. İçindekiler: 1. Adim: Kullanıcı Hesap Denetimi 2. Adim: Güvenlik duvarı etkinleştirme 3. Adim: Virüs tarayıcıları kullanmak 4. Adim: Otomatik Güncelleştirmeler 5. Adim: Yedek Dosyaları 6. Adim: Güvenli

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Meral Tosun 30 Ağustos 2015 Bilardo, uzunluğu genişliğinin iki katı olan masalarda en az 3 top ile oynanır. Oyundaki toplam top sayısına ve vuruş kurallarına göre değişik

Detaylı

Vidalı bağlantılar. Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler. Sürtünme mafsalları ve kelepçe mafsallarının birleşimi

Vidalı bağlantılar. Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler. Sürtünme mafsalları ve kelepçe mafsallarının birleşimi Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler Vidalı bağlantılar sürtünme mafsalları, kelepçe mafsalları veya ikisinin birleşimi olarak yapılabilir. Bir sürtünme

Detaylı

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI)

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) A. KAVRAM Varlıkların zihindeki tasarımı kavram olarak ifade edilir. Ağaç, kuş, çiçek, insan tek tek varlıkların tasarımıyla ortaya çıkmış kavramlardır. Kavramlar genel olduklarından

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 8. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Sözcükte Anlam Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam)/ Sözcükler Arası Anlam İlişkisi/ Sözcük Gruplarında Anlam/ Deyimler ve Atasözleri/Söz Sanatları

Detaylı

ANAHTAR YETERLİKLER AYFER YAVUZ

ANAHTAR YETERLİKLER AYFER YAVUZ ANAHTAR YETERLİKLER AYFER YAVUZ ÖYKÜ ANLATIM SÜRECİ ANAHTAR YETERLİKLER 2007 yılında Hayatboyu Öğrenme kapsamında herkesin kişisel gelişim, sosyal içerme, istihdam ve aktif vatandaşlık kazanabilmek için

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi CHP Eskişehir de Kadın Mahkumları Ziyaret Etti Tarih : 27.12.2014 CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri, Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,

Detaylı

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun.

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. DEĞERLİ VELİLER Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. Bayram tatilinde verilen bu ödevlerin günlük olarak(üzerindeki tarihe göre) yaptırılmasını rica ediyorum. Ödevleri öğrendiğimiz konuların

Detaylı

Burçlar ve Otomobilleri. H2 tarafından yazıldı Cuma, 27 Haziran 2008 09:06

Burçlar ve Otomobilleri. H2 tarafından yazıldı Cuma, 27 Haziran 2008 09:06 Hangi gün doğduğumuz bir çok karakter özelliğimiz üzerinde etkili olduğu gibi, sürüş alışkanlıklarımız ve seçtiğimiz otomobiller üzerinde de belirleyici rol oynuyor. Başak burcundan birine asla kırmızı,

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır?

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır? OE - OKEK Test -1 1. OE(16, 0, 8) kaçtır? A) ) ) ) 6 E) 8 6. OKEK( 1, 0) kaçtır? A) 10 ) 160 ) 180 ) 10 E) 0. OE(56, 10, 80) kaçtır? 7. OE, 15 5 kaçtır? A) 1 ) 0 ) ) 8 E) A) 75 ) 75 ) 5 ) 5 E) 5. OKEK(10,

Detaylı

Ğ Ö ç ç Ö»» Ç ç Ş» Ğ Ğ Ö ç Ö»» Ç Ö Ç ç ÇÜ Ö Ç Ş Ş Ş Ğ Ğ Ö Ğ ç ç Ö ç ç Ş ç Ş ç Ö ç ç ç Ö Ş ç Ö ç Ş Ş «Ş ç ç ç Ş ç ç Ğ» ç Ç Ş Ş ç ç Ü Ş ç Ş ç Ş ç ç Ç ç ç Ş ç ç Ş Ç ç ç Ş ç Ş Ç Ğ ç Ş Ş ç ç ç ç ç ç ç ç ç»

Detaylı

MATEMATİK 2+2 UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF

MATEMATİK 2+2 UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF MTEMTİK 3 SINIF UYGULMLI ÖĞRENME SETİ ÇEK KOPR 10 9 11 12 1 2 3 2+2 Her Haftaya ir ölüm 8 4 Copyright Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic..Ş. u kitabın her hakkı Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Zengin Adam, Fakir Adam

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Zengin Adam, Fakir Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Zengin Adam, Fakir Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

ö» Ğ Ğ Ö ö ö Ş Ğ ö ö Ö ö ö Ç ö Ö ÖÖ Ö ö ŞŞ Ş Ş ö Ş Ş Ç ö Ç Ğ Ğ Ö Ö Ç Ç ö Ö Ş Ş Ş ŞŞ Ç Ş Ö Ş ö «Ü Ö ö Ş ö Ö ö ö ö Ş Ş ö «Ğ ö ö Ş Ş ö ö ö Ç Ş Ş Ş Ö ö ö ö Ş Ğ Ş Ğ Ş ö Ü ö ö ö Ş Ş ö Ş Ç Ş ö ö Ş Ş Ö Ö ö ö Ç

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ 1- I Başkalarının düşüncelerine saygı duymamak. II Trafik kurallarına uymamak. III Kapalı alanlarda sigara içmek. IV Konuşurken nezaket kurallarına uymak. Yukarıda verilen kurallardan hangilerinin yaptırımı

Detaylı

İ «Ğ İ ç İİ İ İ ç ç Ş ç ç Ü Ğ Ö İ İ Ö Ü İ İ İĞİ ç ç Ü Ü Ü ç ç İ Ü Ü ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç İ ç ç ç İ İ İ İ ç ç Ü ç ç ç İ Ü ç ç ç İ ç ç ç ç ç ç » İ Ş ç İ İĞİ Ğ İ İ İ ç İ Ç Ş İ Ö Ö Ö Ö İ İ Ş Ü İ İ İ Ö

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar şlkşlllll DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar PROJE: TUTKU YILMAZTÜRK FİDAN ÇİFTÇİ ÖMER BÖLÜKMEŞE BİRNUR EKİZ HAZIRLAYAN: FİDAN ÇİFTÇİ 20110904030 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF BİLGİSAYAR DERSİ

Detaylı

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir.

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir. SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ DERS 3: YÖNETİM SÜREÇLERİ P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten

Detaylı

ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ

ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ hakan.ozyildiz@teb.com.tr hozyildiz@htgazete.com.tr TMMOB-EMO / Aralık 2009 Baştan belirtmekte yarar var: Kendimizi kiminle karşılaştırdığımıza bağlı olarak durumumuz

Detaylı

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Dürüst olmak, artı bir özellik değildir. Dürüst olmak, bir insanın nefes alması kadar doğal bir davranış olmalıdır. Bir hayatın içine yalan girdiyse, ne olursa olsun eşler

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II HIST 102 Her İkisi

Detaylı

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul. «MERHABA DÜNYA» Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.com PROGRAMLAMA NEDİR? Yeni bir dünya için hazırlanın!

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

Tebrikler. Size düğün gününüzde en iyi dileklerimi sunarım. şey için en iyi dileklerimi sunuyorum.

Tebrikler. Size düğün gününüzde en iyi dileklerimi sunarım. şey için en iyi dileklerimi sunuyorum. 祝 福 : 结 婚 Tebrikler. Dünyadaki tüm mutluluklar üzerinizde olsun. Tebrikler. Dünyadaki tüm mutluluklar üzerinizde olsun. Tebrikler. Size düğün gününüzde en iyi dileklerimi sunarım. Tebrikler. Size düğün

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Çalıştay Programı YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Ankara, Türkiye 2-4 Mart ve 7-9 Mart 2016 2 MART ÇARŞAMBA / 7 MART PAZARTESİ 8:30 9:00 Çalıştay katılımcılarının ve eğiticilerin tanıtılması 9:00 9:30 Çalıştay

Detaylı

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; Lacivert (UMUMİ) Pasaport Yeşil (HUSUSİ) Pasaport Gri (HİZMET) Pasaport Kırmızı (DİPLOMATİK) Pasaport : VİZE ALMAK ZORUNDADIR : VİZEYE

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946)

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946) I İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX GİRİŞ... 1 Savaş Sürecindeki Türkiye... 2 Savaş Sonrasında Türkiye... 3 Çok Partili Rejime Geçişin Ardındaki Etkenler... 4 Dış Etkenler... 4 İç Etkenler... 4 Muhalefetin Yükselişi...

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :...

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... EK-1/A OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... AÇIKLAMA : Lütfen öğrencileri aşağıda sıralanan davranışlara göre derecelendiriniz.

Detaylı

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri Canlı yada cansız varlıkların oluşturduğu iyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. KÜMELER urada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. iyi tanımlanmış: herkes tarafından kabul edilen

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -7 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

Sayfanın kaynak kodunu incelediğimde ilk olarak unicode karakterlerden oluşan karakter dizisi daha sonra ise Java class dosyası ve image.

Sayfanın kaynak kodunu incelediğimde ilk olarak unicode karakterlerden oluşan karakter dizisi daha sonra ise Java class dosyası ve image. Siber Takip Aslında bu haftaki yazım için Linux işletim sistemi üzerinde zararlı kod analizi ile ilgili birşeyler karalamaya karar vermiştim. İncelemek için örnek rootkit benzeri zararlı bir kod arıyordum

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

SERMAYE : MADDE 573; D) Sermaye I - En az tutar MADDE 580- (1) (2) Ayni sermaye MADDE 581 Mal bedelleri ve kurucu menfaatleri; MADDE 582

SERMAYE : MADDE 573; D) Sermaye I - En az tutar MADDE 580- (1) (2) Ayni sermaye MADDE 581 Mal bedelleri ve kurucu menfaatleri; MADDE 582 SERMAYE : MADDE 573; Limited Şirketlerde Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

Basit Bir Elektrik Süpürgesi

Basit Bir Elektrik Süpürgesi Basit Bir Elektrik Süpürgesi Amacı : Bu öğretim materyalinin amacı, öğrencilerin elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştüğünü kavramalarını ve elektrik enerjisinin bilinçli ve tasarruflu bir şekilde

Detaylı

BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART!

BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART! BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART! Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı İSTE Konferans Salonu nu dolduran girişimci adaylarına iş dünyasında başarının sırlarını anlattı İskenderun Teknik

Detaylı

Istruzioni Esecuzione del test. www.bowelscreeningwales.org.uk

Istruzioni Esecuzione del test. www.bowelscreeningwales.org.uk Istruzioni Esecuzione del test 2 www.bowelscreeningwales.org.uk 1 Teste geçmeden önce yapılması gerekenler 2 Test kitine bilgilerinizin yazılması Test kitinizi alıp bir kalem ve bu talimatlarla birlikte

Detaylı

SORU- Neden sosyal hizmetler? Neden Sivas? Bu okulu yazmadan önce ve su an duygularınız arasında ne farklar var?

SORU- Neden sosyal hizmetler? Neden Sivas? Bu okulu yazmadan önce ve su an duygularınız arasında ne farklar var? Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanlığı Bölümü Öğrencisi Suat Abdan Sosyal Hizmet Uzmanlığı İnsanlara Yardım etmeyi sevenler için ideal bir bölümdür. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 9 ÖNSÖZ 11 GİRİŞ 13

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 9 ÖNSÖZ 11 GİRİŞ 13 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 9 ÖNSÖZ 11 GİRİŞ 13 I. KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARİHSEL SÜREÇ 15 1. Toplam Kalite Yönetimi'nin Tarihçesi 15 2. TKY Nedir? 17 3. Toplam Kalite Yönetimi ile İlgili Yanlış Düşünceler 19 4.

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar,

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu nun katılımları ile gerçekleştiriyor olacağımız toplantımıza katılımlarınız için teşekkür ediyor,

Detaylı

Ders içeriği (10. Hafta)

Ders içeriği (10. Hafta) Ders içeriği (10. Hafta) 10. Makro ekonomik kavramlar 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı 10.2. Makro Ekonominin İlgilendiği Konular 10.3. Ekonomik Süreç 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı

Detaylı

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ 2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ Bowling etkinliği 28 Kasım 2013 Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz son derece eğlenceli geçen etkinliklerimizdendir. Etkinlikte önce gruplar oluşturuldu. Daha sonra

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Be2, boyut çeşitliliği ile çalışma masa ve sistemlerinin gereksinimlere göre kurgulanmasına olanak sağlar. Bireysel çalışma alanlarına ve ada tipi çalışma sistemlerine

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

HELEN VE TOM VE DE NÜKLEER REAKTÖR

HELEN VE TOM VE DE NÜKLEER REAKTÖR HELEN VE TOM VE DE NÜKLEER REAKTÖR 1963. Güzel bir Pazar günü, Helen ve Tom, anne ve babalarıyla yeni bir nükleer enerji istasyonu olan BRIGHTWELL deki halk gününe giderler. Çocuklar, birazdan insan zekasının

Detaylı

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR 2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR OKUL HEYECANIM BENİM EŞSİZ YUVAM DÜN, BUGÜN, YARIN Ders Programı Yardım Şekil Saygı Duygu Ulaşım Araçları Vücut Sağlık İletişim Nezaket Görsel Materyal

Detaylı

GÜNLÜK VE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRELERİ

GÜNLÜK VE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRELERİ GÜNLÜK VE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRELERİ Çalışan (işçi) ile çalıştıran (işveren) arasında oluşan ihtilafların çoğu çalışma süreleriyle ilgili. Çalışma süresi konusunda menfaat çatışması olması, çeşitli ihtilaflara

Detaylı

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS)

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS) ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS) Eğitim Dokümanları-2 Bu dokümanda Tıp Modülü anlatılmıştır. 1. Ders Yönetimi 2. Müfredat Yönetimi 3. Ders Açma Yönetimi 1. Kurul Ders Açma 2. Staj Ders Açma 3. Ortalamaya Katılmayan,

Detaylı

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE)

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Elena Yudina Moskova Devlet Psikoloji ve Eğitim Üniversitesi Ankara, 12-13 Ekim 2010 EÇBE sistemi nasıl düzenleniyor? Eyalet Düzeyinde Eğitim ve Bilim Bakanlığı

Detaylı

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör;

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; TALASEMİ Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; Talasemi kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozan genetik hastalıklardır. Ülkemizde çok sık görülmektedir. Hastaların kırmızı

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Liderin çalışma ortamı, kurumun ve ona inananların kaderini değiştirecek kararların alındığı bir merkez üssüdür. Inno, usta işçiliği ile ahşap, deri ve metalin mükemmel

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

28.10.2015. Doç. Dr. Ahmet Demirer 1. Taşlamanın Amacı:

28.10.2015. Doç. Dr. Ahmet Demirer 1. Taşlamanın Amacı: Doç. Dr. Ahmet Demirer 1 Taşlamanın Amacı: Taşlama temel talaşlı imalat işlerinden olup aşağıdaki amaçlar için tercih edilir: İş parçalarının hassas olarak belirlenen toleranslarda işlenmeleri, Sertleştirilmiş

Detaylı

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları Aracın elektrik sistemine yapılan bütün elektrik bağlantıları merkezi elektrik ünitesinde ve üst yapı konsolunun içine yapılmalıdır. Üstyapı konsolu kabinin içindeki yolcu tarafının üzerindeki panelin

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

tellidetay.wordpress.com

tellidetay.wordpress.com Kurban Bayramı Büyük peygamberlerden biri olan İbrahim (a.s.m.) in hanımı Sare validemizin çocuğu olmuyordu. Eşinin de isteği üzerine Hacer validemiz ile de evlendi. Ve bu evlilikten İsmail (a.s.m.) doğdu.

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl Tel: (286) 218452 Faks: (286) 218451 E-posta: strateji@comu.edu.tr http://strateji.comu.edu.tr/

Detaylı

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu, AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarında verilen pedagojik formasyon derslerinin,

Detaylı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Uygulamalı Kent Bahçeciliği. 25 Nisan Cumartesi, Buğday Derneği Ofisi (Kadıköy)

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Uygulamalı Kent Bahçeciliği. 25 Nisan Cumartesi, Buğday Derneği Ofisi (Kadıköy) Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Uygulamalı Kent Bahçeciliği Eğitim Programı: 25 Nisan Cumartesi, Buğday Derneği Ofisi (Kadıköy) 9:15 9:30 Buluşma ve Kayıt 9:30-10:00 Açılış, Tanışma ve Eğitim

Detaylı

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin...

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... Sanayi ve Lojistik Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... bizimle çalışmanın keyfini yaşayın... İhtiyacınıza Yönelik Profesyonel Çözümler Sanayi ve Lojistik ekibimiz, üretim ve depolama alanı ihtiyaçlarınızdan,

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk musikisinde makam tanımları günümüzde çoğunlukla Çargâh makamı temelinde 24 perdeli Arel Ezgi Uzdilek () sistemine

Detaylı

Bilmediğiniz yeni şeyler öğrenmeye var mısınız? Bilenlere sözümüz yok! Mustafa Koç. Bugünkü konumuz "Google Chrome"

Bilmediğiniz yeni şeyler öğrenmeye var mısınız? Bilenlere sözümüz yok! Mustafa Koç. Bugünkü konumuz Google Chrome Bilmediğiniz yeni şeyler öğrenmeye var mısınız? Bilenlere sözümüz yok! Mustafa Koç Bugünkü konumuz "Google Chrome" Bilgisayarlar ve internet, artık özel hayatımızın da iş hayatımızın da her yerinde var.

Detaylı

BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR!

BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR! BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR! HÜKÜMET PROĞRAMI BASİT DİLDE ÖZET DOĞRU! Bu özet, Bavyera SPD nin 2013 eyalet meclisi seçimindeki konumunu açıklamaktadır. ENDEKS Sayfa Bavyera güçlü bir eyalet 3 Christian UDE

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Arapça kelimelerin türlerine göre eş ve zıt anlamları ile birlikte öğrenilip doğru kullanılmasının sağlanması

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Arapça kelimelerin türlerine göre eş ve zıt anlamları ile birlikte öğrenilip doğru kullanılmasının sağlanması KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK DANIġMAN: Faik GÖKALP SOSYOLOJĠ ALANI ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠ ARASI ARAġTIRMA PROJE YARIġMASI BURSA TÜRKĠYE BĠLĠMSEL VE

Detaylı

SQL Server'ı Uzaktan Bağlantı İçin Ayarlamak

SQL Server'ı Uzaktan Bağlantı İçin Ayarlamak Microsoft SQL Server?a uzaktaki bir bilgisayardan bağlanmak için tek yapmanız gereken, SQL Server Manager?da makinenin adı, kullanıcı adı ve şifreyi girmek veya programdaki connection stringi değiştirmek

Detaylı

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-V ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-V ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-V ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI Prof. Dr. Sabahat Tezcan H.Ü. Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü 22 Haziran 2005 - İSTANBUL Bebek ve Çocuk Ölümlülüğü 0-4 Yaş Dönemindeki Ölümler Perinatal

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF TÜRKÇE 7. SINIF 1 Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. 2 Metindeki anahtar kelimeleri belirler. 3 Metnin konusunu belirler. 4 Metnin ana fikrini/ana duygusunu

Detaylı

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu MATEMATİK 2. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN ÜNİTE ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM TOPLAM KAZANIM SAYISI 1 SAYILAR Sayılar 1-2-3-4-5 Toplama Çıkarma 1 Çarpma 1-2 GEOMETRİ Örüntü ve Süslemeler

Detaylı

Ş Ö Ş Ş İ Ş Ş İ Ş Ç İ İ Ş Ş Ş İ İ Ğ İ Ç İ Ş Ş İ İ İ Ç Ş İ Ç İ İ Ç Ş İ Ü Ü İ İ Ş Ç Ş İ Ş İ Ş Ş İ Ö Ş Ç Ç İ İ İ İ İ Ö İ İ İ « İ Ğ Ş İ Ş Ş Ş Ş Ş İ İ Ş İ « İ İ Öİ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ İ Ç İ Ç İ İ İ Ç İ Ç

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı