BURSA İLİ MUSTAFAKEMALPAŞA ve KARACABEY İLÇELERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İNCELEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BURSA İLİ MUSTAFAKEMALPAŞA ve KARACABEY İLÇELERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İNCELEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU"

Transkript

1 /8 YOK SAYILAN HAYATLAR MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ Bursa Tabip Odası (BTO), 2010 yılında başlattığı mevsimlik tarım işçilerinin çadır kamplarının inceleme ziyaretlerini Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Bursa Eczacı Odasının (BEO) da katılımıyla sürdürmektedir. Bu yıl ziyaret, 19 Temmuz 2015 Pazar günü, Bursa Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde bulunan mevsimlik tarım işçilerinin barındığı çadır kamplara yapılmıştır. Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanı Prof.Dr. Kayıhan Pala, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri ve CHP 25. Dönem Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi, TMMOB ZMO Bursa Şb. Üyesi Orhan SARIBAL, CHP 25. Dönem Bursa Milletvekili, Tıp Doktoru, BTO üyesi Ceyhun İRGİL ve Gazeteci Huriye Gül KOLAYLI ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Bilindiği gibi, Tarımsal üretim için bir yerden bir yere göç eden ve sezon bitimi evlerine geri dönen işçiler için mevsimlik tarım işçisi kavramı kullanılmaktadır. Türkiye de 2015 TUİK verilerine göre 5,4 milyon tarım işçisinin i mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaktadır. Geçici ve mevsimlik çalışanlar, eşleri ve çocuklarıyla birlikte değerlendirildiğinde bu rakam 1 milyona yaklaşıyor. Bursa genelinde de sayıları e yaklaşan mevsimlik tarım işçilerinin sorunları çözüm beklemektedir. Özellikle barınma, içme suyu, eğitim, sağlık sorunları, trafik kazaları, okul çağındaki çocukların eğitim sorunları, korunaksız doğal yaşam şartları, kimyasal maddelerin etkileri, çalışma sırasında sürekli yer değiştirmeleri, sosyal güvencelerinin olmayışı, ayrımcılık, dışlanma, yaşama ve çalışma koşullarıyla ilgili sıkıntılar görülmektedir. AMAÇ Bu ziyaretlerde temel amaç mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının düzeltilmesine katkıda bulunmaktır yılından beri Bursa da Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki çadır kamplarının bir kısmı yerinde incelenerek, sorunlar yerinde görülerek tespit edilmektedir. Tespit ve değerlendirmelerimizi içeren sonuç raporu hazırlanmaktadır. Hazırlanan rapor Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İNCELEME ALANLARI COĞRAFİ KONUMU Rapora esas olan alanlar; Bursa nın merkez ilçeleri Mustafakemalpaşa ve Karacabey de bulunan çadır kamplarından üçüdür. ÇELTİKÇİ KÖYÜ ÇADIR KAMPI Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Çeltikçi köyü, 6360 sayılı yasa ile köy statüsü kalkmış ve mevcut durumda mahalle statüsündedir. Bursa ya yaklaşık 100 km uzaklıktadır.

2 /8 Mustafakemalpaşa merkezine 20 km uzaklıktadır. Mustafakemalpaşa ilçesinin doğusunda ve Balıkesir sınırına yakın bulunan çadır kampında 250 kişi bulunup, 160 çalışan olduğu bildirilmiştir. OVAESEMEN KÖYÜ ÇADIR KAMPI Karacabey ilçesine bağlı Ovaesemen köyü, 6360 sayılı yasa ile köy statüsü kalkmış ve mevcut durumda mahalle statüsündedir. Bursa ya yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Mustafakemalpaşa ilçesinin doğusunda, Çeltikçi ye sınır yerdedir. Karacabey merkezine 30 km uzaklıktadır. Köy (şimdiki mahalle) Balıkesir iline sınırdır. Ovaesemen mahallesinde bulunan çadır kampında 50 kişinin bulunduğu bildirilmiştir

3 /8 HOTANLI KÖYÜ ÇADIR KAMPI Karacabey ilçesine bağlı Hotanlı köyü, 6360 sayılı yasa ile köy statüsü kalkmış ve mevcut durumda mahalle statüsündedir. Bursa ya yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Karacabey merkezine 7 km uzaklıktadır. Köy (şimdiki mahalle) Balıkesir iline sınırdır. Hotanlı çadır kampında 150 kişinin bulunduğu 140 çalışan olduğu bildirilmiştir.

4 /8 ÇADIR KAMPLARINDA NÜFUS BİLGİLERİ Ziyaret edilen çadır kamplarda dayıbaşları tarafından verilen bilgilere göre 250 Çeltikçi kampında, 50 Ovaesemende, 150 kişi de Hotanlı da kaldığı bildirilmiştir. Bunlar içinde 160 kişinin Çeltikçi kampında, 40 kişinin Ovaesemende ve 140 kişinin de Hotanlı da çalışan olarak bildirimi yapılmıştır. Bu yıl göze çarpan en önemli değişiklik, çadır kamplarda artık ağırlıklı olarak Şanlıurfa ve Mardin den gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra özellikle Kobani den gelmiş bulunan Suriyeli sığınmacıların da yer almasıdır. Alan ziyaretimiz Bayramın 3. Günü yapılmıştır. Çalışma günü olmaması nedeniyle ziyaret ekibinin etrafında toplanan tarım işçileri, çocuklar ve gençlere bakıldığında ekibimize bildirilen sayıların çok daha fazlasının bu kamplarda olduğu gerçektir. Her ailenin yaklaşık 3 er çocuğu bulunmaktadır. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde daha başka kamp alanları da mevcuttur. Ancak zaman ve yardım kaynaklarımızın kısıtlılığı nedeniyle 3 kamp ziyaret edilebilmiştir. Hotanlı ya yakın 4. bir kamp alanına da çocuklar için kitap, hediyeler,yiyecek kolisi gönderilebilmiştir. Ziyaret edilen 3 kamp alanında ekibimize bildirilen toplam sayı dörtyüz elli kişidir. Ancak bu sayının 3 katı nüfusun çocuklar ve gençlerle birlikte olduğu da aşikardır. Tespitlerimizi yaparken ölçme, sayım teknikleri kullanılmamıştır. Ziyaretimizde esas olan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gözlemlemek ve bir önceki yıldan bu yıla değişim ve gelişimleri gözlemlemek, bunları kamuoyu ile paylaşmaktır. Ziyaretini gerçekleştirdiğimiz 3 kamp alanında yaklaşık bin kişinin olduğunu gidilemeyen kamp alanlarıyla birlikte bu bölgelerde beşbin kişiye yakın mevsimlik işçilerin olduğunu öngörmek mümkündür. Bursa da mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle birlikte bulunan kişi sayısının onbeşbin e yakın olduğu tahmin edilmektedir. EKONOMİK ŞARTLAR Mevsimlik tarım işçilerinin 2010 yılındaki ilk ziyaretimizden bu yana yaşam koşulları çok değişmemiş görünmektedir. En temel sorunların başında yine tarım işçilerinin güvencesiz olarak, kayıt-dışı çalışması gelmektedir. Ciddi bir çocuk işçi sorunu göze çarpmakta; bu konuda her hangi bir denetimin yapılmadığı anlaşılmaktadır. Gündelikler 40 TL civarındadır Tarım işçileriyle yapılan görüşmelerde sorunları genel olarak Dayıbaşılar yanıtlamaktadır. Dayıbaşı olarak adlandırılan aracı kişiler işçilerin getirilmesi ve çalışmalarını organize etmektedir. Günde 40 TL olan yevmiyenin belirli bir oranı bu aracı kişiler tarafından alınmaktadır. Yevmiyeler günlük verilmiyor, hasat döneminin bitiminde işveren Dayıbaşına puantajların sonucuna göre paraları teslim etmektedir.

5 /8 BARINMA ŞARTLARI Çadır kamplar katı atıklar ve toz içerisindedir. Katı atıkların toplanmaması çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Katı atıkların toplanmasını sağlamak üzere ivedi olarak konteynerlerin konulması gerekmektedir. Tamamen yabancı otların, kuru ağaçların, kuru otların ve atıkların hakim olduğu çadır kamp alanlarında yılan, akrep, sinek, arı vb. zararlılarla ilgili herhangi bir koruyucu (mekanik veya kimyasal temizlik) hizmet yoktur. Kuru ağaçlar; elbiselerin kurutulmasında, yemek yapılmasında, ateş yakılmasında ve tandırda kullanılmaktadır. Birçok işte kullanılan bu kuru ağaçların yangına yol açma riski bulunmaktadır. Çadır kamplarda çadır sorunu yaşanmaktadır. Kaymakamlık tarafından verilen çadır sayısı az olduğu için her ailenin gereksinimi karşılanamamaktadır. Çadırlar toprak zemin üzerine herhangi bir yükselti olmaksızın yerleştirilmiştir. Bu durum hem aşırı yağışlar hem de zemin temizliği ve hijyen koşulları açısından risk oluşturmaktadır. Yirmi yıldan bu yana, kampta yaşayan insanların tuvalet ve banyo gereksinimi için yeterli düzenlemeler yapılmamış, kötü koşullar devam etmektedir. Bazı kamplarda hiçbir tuvalet ve banyo düzeneği mevcut değildir. Bazı kamplarda ise banyo ve tuvalet ihtiyaçları için kamp içerisine bir kaç kabin ve konteyner konmuş olmakla birlikte, kabin ve konteynerlerin su bağlantısı yoktur, temizlikleri sağlanamamaktadır. Bir kampta ise tuvalet konteynerlerinin atıklarının taştığı gözlenmiştir. Bu haliyle konteynerler salgın hastalıklara davet çıkarır niteliktedir. Mutfaklar açık alanda bezlerden yapılmış bölmelerdedir, eski koşullar devam etmektedir. Yiyecekler açık alanda ve her türlü kirlenme riskiyle karşı karşıyadır. SU GEREKSİNİMİ Çadır kamplarda su sorunu sürmektedir. Çadır kampların bazı yerlerine çeşmeler yaptırılmış olmakla birlikte; musluklardan temiz su akmadığı gözlenmiştir. Tulumbalarla çekilen yer altı suları gözle görülecek kadar kirlidir; ancak ne yazık ki bu suların içildiğine tanık olunmuştur. Yemekler kuyu suyu ile pişirilmekte, bulaşıklar yine bu su ile yıkanmaktadır. ELEKTRİK GEREKSİNİMİ Yakında elektrik direkleri ve trafo bulunmasına karşın, çadır kampta yaşayanlara elektrikten faydalanma olanağının verilmemiş olması düşündürücüdür. Çadır kampların çoğunluğuna bu yıl da elektrik bağlanmamıştır. Bazı küçük çadır kamplarda muhtarların özel çabalarıyla elektrik bağlandığı gözlenmekle birlikte, yerlerde sürünen kablolar risk oluşturmaktadır. SAĞLIK Güvencesiz çalışan bu insanların sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sıkıntıları söz konusudur. Kamplarda ishalli hastalıklar başta olmak üzere, çok sayıda hasta bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda, elleri ve yüzlerinde görülen çok sayıda deri hastalıkları sorunu göze çarpmaktadır.

6 /8 Bu yıl, çadır kamp alanına sağlık hizmeti sunmak üzere gelen her hangi bir sağlık görevlisi olmadığı söylenmektedir. EĞİTİM Çocuklar nisan-kasım ayları arasında eğitim alamamaktadır. Çadır kampta okul öncesi ve okul çağındaki çocuk sayısının oldukça fazla olduğu görülmektedir. Çocukların yaklaşık altı ay boyunca bu coğrafyada yaşadıkları düşünülecek olursa, eğitimin kesintiye uğradığını öngörmemek olanaksızdır. Eğitimle ilgili sorunları çözmek için, gönüllü kişi ve kuruluşların katkısına açık olmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaz okulu açılması uygun olacaktır. Çocuk işçilerin, özellikle mevsimlik tarım işlerinde çalışanların eğitim düzeyi açısından bir değerlendirmesi yapıldığında, maalesef birçoğunun ortaöğretime, yükseköğretime devam etmediği görülmektedir sistemi ile lisenin de zorunlu eğitim sınırlarına girdiği günümüzde, burada yaşayan çocukların eğitim gereksinimlerini karşılayacak çözümler üretilmelidir. Kampta yaşayan çocukların hijyenik oyun alanlarına ve eğitim alacak, boş zamanlarını geçirecek bir merkeze ihtiyaçları bulunmaktadır. Çocukların ayrıca giysi, ayakkabı, değişik kullanım eşyaları, kitap, kırtasiye malzemesi, oyuncak vb. gibi gereksinimleri de vardır. DEĞERLENDİRME- SONUÇ VE ÖNERİLER Ziyaret sonrasında çadır kamplardaki durumu bir tek tümceyle açıklamak gerekirse; geçen yıldan bu yana, dile getirilen olumsuz koşulların neredeyse hiçbiri ortadan kaldırılmamıştır. Ziyaret sırasında yaşanılan en çarpıcı gözlem, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinde hissedilen devlet tarafından Dışlanmışlık algısı olmuştur. Mevsimlik tarım işçileri en temel gereksinimlerini karşılamak üzere valilik ve belediyelerin çaba göstermemesini anlamakta zorlanmaktadır. Kendi deyişleriyle, Suriyeli sığınmacılar için konteyner kentler kuran Hükümetin, kendi ülkesinin yurttaşları için kılını bile kıpırdatmaması manidar bulunmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde en temel insan haklarından sayılan beslenme, barınma, eğitim ve sağlık konuları çadır kamplarda yaşayanlar için geçen yıl olduğu gibi, yine büyük bir sorun olarak saptanmıştır. Yıllardır bu sağlıksız ortamda ve kötü şartlarda yaşama gerçeği ile karşı karşıya olan mevsimlik tarım işçileri için artık söz tükenmiş durumdadır. Sonuç olarak; ne kamu, ne özel kuruluşlar, ne de tarımla ilgili üreticilerden hizmet ve gerekli yardımları alabilen mevsimlik tarım işçileri ve aileleri, yukarıda sıralanan olumsuz koşullarda yaşam savaşı vermektedir. Dışlanmışlık olgusu en büyük zorluk ve acı olarak mevsimlik tarım işçilerinin yüreğinde büyümektedir.

7 /8 Yetkilileri ivedi olarak çözüm üretmek üzere göreve, yurttaşlarımızı ise mevsimlik tarım işçileriyle dayanışma için kamp alanına ziyarete davet ediyoruz. 1. Mevsimlik tarım işçileri iş kanunu kapsamına alınmalı ve sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır. 2. Mevsimlik tarım işçilerinin istihdamına ilişkin Türkiye İş Kurumu görevlendirilmelidir. 3. Başbakanlığın tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 2010/6 sayılı genelgesi doğrultusunda planlanan çalışmalar bir an önce hayata geçirilmelidir. Genelgeye göre kurulması gereken Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerini İzleme Kurulu çalışmalarını en kısa sürede başlatmalıdır. 4. Mevsimlik tarım işçileri her türlü bulaşıcı hastalığa açık, hijyenden yoksun mekânlarda barınmak zorunda kalmaktadır. Barınma koşullarının uygun hale getirilmesi amacıyla, yerleşim alanındaki derme çatma, yağıştan, rüzgârdan, sıcak ve soğuktan etkilenen çadırların yerine deprem sonrası kullanılan yapılara benzer temiz, korunaklı prefabrik yapılar temin edilmelidir. Özellikle ortak tuvalet ve banyolar ile yemek pişirme ve çamaşır-bulaşık yıkama alanlarının mekânsal düzenlemeleri bir an önce planlanmalı ve acilen hayata geçirilmelidir. 5. Yerleşim alanına acilen temiz su sağlanmalıdır. Öncelikle mutfak, banyo, tuvalet ve çamaşır yıkama ortamlarında sürekli akan temiz suya gereksinim vardır. Aksi halde, olası bir bulaşıcı hastalık yalnızca mevsimlik tarım işçileri için değil ilçede ve civar köylerde yerleşik olarak yaşayanlar için de ciddi bir sorun oluşturabilir. 6. Kanalizasyon sorununu çözmek için en azından basit bir toplayıcı sistem oluşturulmalı, atık suların bir fosseptikte biriktirilerek sağlıklı bir şekilde sonlanması sağlanmalıdır. 7. Yerleşim alanına elektrik getirilmelidir. Her konuta getirilemese bile ortak kullanım alanları ve yollarda elektrik bulunmalıdır. 8. Herhangi bir salgın hastalık yaşamamak amacıyla, evsel atıkların çevreye gelişigüzel atılmaması gerekir. Alana atık konteynerlerinin yerleştirilmesi sağlanmalı, açıkta bulunan çöpler en kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır. Düzenli ilaçlama yapılarak özellikle tuvalet ve mutfak amaçlı çadırlarda yoğun olan ama tüm alanlarda var olan sinek ve haşerelerle mücadele başlatılmalıdır. 9. Yerleşim alanındaki insanların sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. Gebe, bebek, çocuk ve yaşlı gibi risk grupları düzenli aralıklarla izlenmelidir. Aile planlaması eğitimleri verilmeli, danışmanlık hizmeti sunulmalı, gerekli malzemeler sürekli ve ücretsiz olarak temin edilebilmelidir. Yerleşim alanında gerçekleşecek doğumların önüne geçilmeli, tüm doğumların hastane ortamında yapılması için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Gebe ve bebek aşılarının düzenli olarak yapılmasına özel bir hassasiyet gösterilmeli, bu gruptaki kişiler yeterli ve dengeli beslenme açısından da izlenmelidir.

8 /8 10. Okul çağındaki çocukların eğitimlerini kesintisiz olarak sürdürebilmeleri sağlanmalı bu amaçla çevre okulların kullanıma açılması veya yerleşim alanında geçici eğitim alanı oluşturulması ve eğiticilerin temin edilmesi gereklidir. Bu konuda Valiliğin organizasyonu ile çeşitli sivil toplum örgütlerinden destek alınabilir. 11. Mevsimlik işçilerin gerek memleketlerinden çalışacakları yere gelmeleri/dönmeleri, gerekse de her gün çalışacakları tarlalara gidip/gelmeleri sırasında uygun araçlarla taşınmaları sağlanmalıdır. 12. Çadır kümelerinde güvenliği sağlamaya yönelik tedbirler alınmalıdır. 13. Mevsimlik geçici tarım işçileri ile yöre halkı arasındaki sosyal ilişkileri artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. 14. Bölgedeki insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak ortamlar sağlanmalıdır. Kitle iletişim araçlarından ve kültürel hizmetlerden yeterince yararlanmaları sağlanmalıdır. Gündüzleri tarlada çalışmayan kişiler için çeşitli eğitim programları ve kurslar düzenlenmeli, çocuklar için oyun alanları oluşturulmalıdır. 15. Sektörler arası işbirliği ile bölgede çeşitli araştırmalar ve projeler yürütülerek bölge halkının sorunları ve çözüm yolları daha ayrıntılı olarak ortaya çıkarılmalıdır. 16. Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından, ulusal ve uluslar arası düzeyde mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanlarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için sosyal ve ekonomik dayanışma ağları oluşturulmalıdır. 17. Mevsimlik tarım işçilerine ve yaşam alanınına ait tüm öznitelik verilerinin coğrafi tabanlı kurulacak bir veritabanında tutulması gereklidir. Her yıl değişen ve gelişen durumların ölçme ve değerlendirmelerini yapmak, sorunların çözümlerini verilerle açıklayabilmek gereklidir. 18. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için, öncelikle temiz-içme kullanma suyu, atıkların yok edilmesi başta olmak üzere çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik projeler Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından kurumsallaştırılmalıdır. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bütün şehir Belediyesi olmuştur. Söz konusu bu alanların hizmetlerini sağlayabilmek için Kırsal Alan Daire Başkanlıığı kurulmuştur. Kırsal alanlara hizmet çerçevesinde, işverenin sorumluluğunu esas alan yasal düzenlemeler yapılmalı, düzenli ve etkili izleme, değerlendirme ve denetleme sistemleri kurulmalıdır. 19. Mevsimlik Tarım İşçileri yaşam alanlarının iyileştirilmesi, denetlemelerine dair Bursa Akademik Odalarımızla birlikte çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bozuk Düzende Sağlam Çark Olmaz Bizler Bursa Akademik Meslek Odaları olarak Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunlarını GÖRÜYOR VE DUYUYORUZ

YOK SAYILAN HAYATLAR MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ 21 AĞUSTOS 2015

YOK SAYILAN HAYATLAR MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ 21 AĞUSTOS 2015 YOK SAYILAN HAYATLAR MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ 21 AĞUSTOS 2015 28 Temmuz 2010 Yenişehir Çardak köyü yakınlarında bulunan mevsimlik tarım işçileri yerleşim alanı Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından

Detaylı

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIK SORUNLARI ve BARINMA KOŞULLARI

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIK SORUNLARI ve BARINMA KOŞULLARI 1 MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIK SORUNLARI ve BARINMA KOŞULLARI MART 2011 ISBN: 978-605-5867-40-9 Tasarım: Erguvan Tanıtım Baskı: Furkan Ofset 2 Mevsimler gelip geçiyor; ya hayatlar? Kayıhan Pala 1

Detaylı

Sorun alanları TBMM Raporu nda yer alan öneriler Mevsimlik Gezici Tarımda Çocuk İşçiliği Yuvarlak Masa toplantılarından çıkan öneriler

Sorun alanları TBMM Raporu nda yer alan öneriler Mevsimlik Gezici Tarımda Çocuk İşçiliği Yuvarlak Masa toplantılarından çıkan öneriler Sorun alanları TBMM Raporu nda yer alan öneriler Mevsimlik Gezici Tarımda Çocuk İşçiliği Yuvarlak Masa toplantılarından çıkan öneriler Ulaşım Trafik denetimleri sıklaştırılmalı. Tren ücretleri indirilmeli,

Detaylı

PROJE BÜTÇESİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca il özel idarelerine aktarılan ödenek ile, Diğer yerel katkılar:

PROJE BÜTÇESİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca il özel idarelerine aktarılan ödenek ile, Diğer yerel katkılar: AMAÇ Mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları illerden diğer illere aileleri ile birlikte giden vatandaşlarımızın, özellikle çocukların, bu süreçte yaşadıkları sorunların tespiti

Detaylı

2014 YILI HATAY ÇALIŞMASI

2014 YILI HATAY ÇALIŞMASI 2014 YILI HATAY ÇALIŞMASI HATAY Yüzölçümü 5524 Nüfusu(2014) 1 519 836 15 ilçesi mevcut Hatay ın Doğusunda ve güneyinde Suriye Batısında Akdeniz Kuzeybatısında Adana Kuzeyinde Osmaniye Kuzeydoğusunda Gaziantep

Detaylı

YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI

YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI 4-HER AY SONUNDA YAPILAN İŞLEMLERİN RAPORLANIP MÜDÜRLÜĞE BİLDİRİLMESİ 2014 YILI İLİMİZE

Detaylı

SA LIK SORUNLARI ve BARINMA KO ULLARI

SA LIK SORUNLARI ve BARINMA KO ULLARI MEVS ML K TARIM LER N SA LIK SORUNLARI ve BARINMA KO ULLARI YEN EH R/ÇARDAK ÖRNE BURSA TAB P ODASI USTOS 2010 BURSA TAB P ODASI 2 GÖZLEMLER: Bar ve Demokrasi Partisi l Ba kanl n ba vurusu üzerine, geçici

Detaylı

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI

VAN ERCiŞ DEPREMi FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI FAALiYET RAPORU 23 EKiM 24 KASIM 2011 ARASI VAN DEPREMi 23 Ekim de Van da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde şehir merkezinde ve çevre yerleşimlerde çok sayıda bina yerle bir oldu. Başbakanlık ve

Detaylı

Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 2011 Harran Üniversitesi-UNFPA

Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 2011 Harran Üniversitesi-UNFPA Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 211 Harran Üniversitesi-UNFPA Hizmet için kanıt oluşturan sonuçlar açısından Hizmetleri planlama ve uygulama açısından

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR Sürdürülebilir tarımsal üretimin kalbidir. Mevsimlik Tarım İşçiliği Mevsimlik Tarım İşçiliği Geçici İkamet

Detaylı

SAĞLIK TARAMA RAPORU

SAĞLIK TARAMA RAPORU SAĞLIK TARAMA RAPORU Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, sadece hastalıklardan

Detaylı

IMPR HUMANITARIAN DİYARBAKIR DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Sığınmacıların Genel Durumu

IMPR HUMANITARIAN DİYARBAKIR DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Sığınmacıların Genel Durumu IMPR HUMANITARIAN DİYARBAKIR DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR Sığınmacıların Genel Durumu IMPR Humanitarian olarak IŞİD saldırısı sonrası Türkiye ye sığınan Ezidi sığınmacıların göç ettikleri Diyarbakır ilinde

Detaylı

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI Yerel Düzeyde Eylem Planı Hazırlık Sürecinde Yanıtı Aranacak Sorular 1. Mevsimlik ve gezici tarım işlerinde çalışan çocuk sayısı kaçtır?

Detaylı

Hayata Destek Derneği 27 Haziran 2014 Gezici ve Geçici Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliği Toplantısı Politika Önerileri

Hayata Destek Derneği 27 Haziran 2014 Gezici ve Geçici Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliği Toplantısı Politika Önerileri Hayata Destek Derneği 27 Haziran 2014 Gezici ve Geçici Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliği Toplantısı Politika Önerileri 1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izleme ve önleme mekanizmalarının

Detaylı

AMASYA İLİ GÖYNÜCEK İLÇESİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ VE ÇOCUKLARINA YÖNELİK PROJE ( I. ETAP )

AMASYA İLİ GÖYNÜCEK İLÇESİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ VE ÇOCUKLARINA YÖNELİK PROJE ( I. ETAP ) AMASYA İLİ GÖYNÜCEK İLÇESİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ VE ÇOCUKLARINA YÖNELİK PROJE ( I. ETAP ) 1- PROJENİN ADI : Kardeşliğimiz Mevsimlik Değil, Ömürlük Olsun Projesi 2-PROJENİN TANIMI : Yurdumuzun özelliklede

Detaylı

Sizin varlığınız ve katkılarınızla bu alanda önemli çalışmalar yapacağımıza inancımız sonsuz. Mehmet Onarcan Prof. Dr. Ayfer Karadakovan Aynur Dik

Sizin varlığınız ve katkılarınızla bu alanda önemli çalışmalar yapacağımıza inancımız sonsuz. Mehmet Onarcan Prof. Dr. Ayfer Karadakovan Aynur Dik Sayın İlgili, Evde Bakım Derneği ve Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu işbirliği ile 12-14 Nisan 2012 tarihlerinde Kuşadası nda gerçekleştirdiğimiz III. Ulusal Evde Sağlık ve Bakım Kongresi ni

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

IMPR HUMANITARIAN SİLOPİ DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Silopi Genel Durum

IMPR HUMANITARIAN SİLOPİ DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Silopi Genel Durum IMPR HUMANITARIAN SİLOPİ DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR Silopi Genel Durum Silopi, Ezidi sığınmacıların Türkiye ye giriş yaptıkları ilk toplama noktası özelliğiyle dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bir transfer

Detaylı

Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler)

Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler) Tokat Kırılgan Gruplar (Kırsalda Yaşayanlar, Engelliler, Kadınlar, Yaşlılar, Göçle Gelenler, Mülteciler, Mevsimlik İşçiler) Kolaylaştırıcı: Yrd. Doç. Dr. Umut AŞKIN Raportör: Nalan Kangal Kırsalda Yaşayanlar

Detaylı

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi başlatılan Dost Eller Mutfak yemek dağıtım hizmetinin

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi başlatılan Dost Eller Mutfak yemek dağıtım hizmetinin 2 NİSAN 2013 0 212 260 23 60-0 212 260 52 29 %50 ye varan indirimler Dost eller 'mutfakta' KENDİ öz bakım ve günlük gereksinimlerini tam olarak yerine getiremeyen, dengeli ve düzenli beslenemeyen kentlilerin

Detaylı

www.elbirdernegi.org www.elbirdernegi.org El-bir Konya dan Dünyaya Yayılan. Iyilik Hareketinin Adıdır Hakkımızda ELBİR Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; ayrım yapmaksızın ülkesinde uğradığı zulüm ve sıkıntılar

Detaylı

TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları

TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları TTB nin Olağandışı Durumlarla İlgili Çalışmaları 1990 yılında Körfez Krizi sonrasında Kuzey Irak tan sığınmacı akını 17 Ağustos 1999 Marmara depremi TTB ODSH Kolu Yönergesi çerçevesinde, TTB ODSH Kolu

Detaylı

YAZI İŞLERİ DERMAN MÜDÜRLÜĞÜ YAŞAM ve SANAT EĞİTİM MERKEZİ

YAZI İŞLERİ DERMAN MÜDÜRLÜĞÜ YAŞAM ve SANAT EĞİTİM MERKEZİ YAZI İŞLERİ DERMAN MÜDÜRLÜĞÜ YAŞAM ve SANAT EĞİTİM MERKEZİ 2006 DERMAN GÖREVİ Düzce ili ve ilçelerinde yaşayan halkımızın eğitim ihtiyaçlarına yardımcı olmak, bilgi ve becerilerini geliştirmek,( el sanatları,

Detaylı

OCAK 2012 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

OCAK 2012 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili OCAK 2012 FAALİYET RAPORU Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Yenice Belde Belediye Başkanı Ali Kuru yu makamında ziyaret

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI

Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Afetlerde Acil Müdahale Ekiplerinin Koordinasyonu AFŞİN EMRE KAYIPMAZ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Afet nedir? Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik

Detaylı

DURUM RAPORU Türkiye deki Kobaneli Sığınmacılar, 20 Kasım 2014

DURUM RAPORU Türkiye deki Kobaneli Sığınmacılar, 20 Kasım 2014 HAYATA DESTEK SUPPORT TO LIFE www.hayatadestek.org DURUM RAPORU Türkiye deki Kobaneli Sığınmacılar, 20 Kasım 2014 DURUM ÖZETİ Irak Şam İslam Devleti nin (IŞİD) 5 Eylül de Rojava nın Kobane Kantonu na yönelik

Detaylı

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ AFET SIRASINDA VE SONRASINDA TOPLUMA YÖNELİK ÖNERİLER VE UYARILAR BROŞÜRÜ

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ AFET SIRASINDA VE SONRASINDA TOPLUMA YÖNELİK ÖNERİLER VE UYARILAR BROŞÜRÜ TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ AFET SIRASINDA VE SONRASINDA TOPLUMA YÖNELİK ÖNERİLER VE UYARILAR BROŞÜRÜ GEÇMİŞ OLSUN ÇOK BÜYÜK BİR FELAKET YAŞADIK. CAN KAYIPLARIMIZ İÇİN HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN. TÜRK TABİPLERİ

Detaylı

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Projenin Hedefleri Projenin hedefi: Amasya da çalışmayan ama çalışmak isteyen ya da aktif olarak iş arayan 300

Detaylı

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu AKSARAY DA TARIM VE ENERJİNİN SORUNLARI Ramazan KOÇAK Elektrik Mühendisi Sorunlar ve çözümler MEDAŞ Aksaray İl Müdürlüğü,TEİAŞ

Detaylı

Afetlerde üniversitelere düşen roller

Afetlerde üniversitelere düşen roller Afetlerde üniversitelere düşen roller Dr. Perihan Torun, MSc Epidemiology Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 23.10.2017 1 Sunu Akışı Genel olarak üniversitelerin toplumsal

Detaylı

KOBANÊ VE ŞENGAL HALKI KAMPLARI SAYILAR VE İHTİYAÇLAR RAPORU

KOBANÊ VE ŞENGAL HALKI KAMPLARI SAYILAR VE İHTİYAÇLAR RAPORU KOBANÊ VE ŞENGAL HALKI KAMPLARI SAYILAR VE İHTİYAÇLAR RAPORU GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ BELEDİYELER BİRLİĞİ Kasım, 2014 www.gabb.gov.tr bilgi@gabb.gov.tr gabbinternational@gmail.com KOBANÊ VE ŞENGAL HALKININ

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI Kent ve Tarım Çalışma Alanı: Akarlar Çavuşlu Evciler Karahasanlı Karataş Kömürcü Yakupabdal Yayla Tohumlar Çevre

Detaylı

IMPR HUMANITARIAN BATMAN DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Batman daki Genel Durum

IMPR HUMANITARIAN BATMAN DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Batman daki Genel Durum IMPR HUMANITARIAN BATMAN DAKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR Batman daki Genel Durum Batman daki Ezidi sığınmacı krizi her geçen gün derinleşirken, uluslararası toplum krizin aşılması konusunda bugüne kadar herhangi

Detaylı

Kamplardaki sığınmacı sayısı 152 bin 51

Kamplardaki sığınmacı sayısı 152 bin 51 Kamplardaki sığınmacı sayısı 152 bin 51 Ocak 08, 2013-7:10:56 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Bugün itibarıyla Suriye'den ülkemize gelmiş, kamplarımızda kalan sığınmacı sayısı 152 bin 51'dir'' dedi.

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016 İşsizlikte patlama! İki yılda 473 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonu aştı Tarım istihdamı 420 bin, imalat sanayi 47 azaldı Toplam istihdam artışının

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU Tarih: 8 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 36 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Proje «Kadın ve Kız Çocukları İçin Güvenli Alanlar ve Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri Oluşturmak Suretiyle Suriyeli ve Diğer Göçmen Kadınların Üreme Sağlığı ve Cinsiyete Dayalı Şiddet Hizmetlerine Erişimlerini

Detaylı

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 16 ve Harita

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ GAZİEMİR SONUÇ RAPORU Tarih: 15 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 60 Katılımcı listesindeki Sayı: 57 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Ülkemizde Geçici Koruma Altına Alınan Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarına Sunulan Sağlık Hizmetleri

Ülkemizde Geçici Koruma Altına Alınan Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarına Sunulan Sağlık Hizmetleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ülkemizde Geçici Koruma Altına Alınan Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarına Sunulan Sağlık Hizmetleri Demet TAŞ Hastane Hizmetleri Daire Başkanlığı Sağlık Turizmi Birimi

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2013 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri - azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 0,04347 puan değerinde 1 Genişletilmiş

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 Geniş tanımlı işsiz 5 milyon 660 bin İstihdam artışında kamu lokomotif! Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 24,8! Özet 15 Ağustos 2016, İstanbul Türkiye Devrimci

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

Türkiye de ilaç sanayisinde çalışanların yaklaşık %1 i eczacıdır. Akademisyen sayısı ise 900 civarındadır (6).

Türkiye de ilaç sanayisinde çalışanların yaklaşık %1 i eczacıdır. Akademisyen sayısı ise 900 civarındadır (6). SAYISAL AÇIDAN TÜRKİYE DE ECZACILIK EĞİTİMİ TRENDİ: GERÇEKTEN İŞSİZ ECZACILAR OLACAK MI? Zekeriya AKTÜRK zekeriya@atauni.edu.tr Eczacılık fakültelerine 28 yılında ilk 1 bine giren öğrenciler yerleştirilirken

Detaylı

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARI SUNUCU AYDIN GÜZHAN MALİ HİZMETLER DAİRE BAŞKANI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARI SUNUCU AYDIN GÜZHAN MALİ HİZMETLER DAİRE BAŞKANI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARI SUNUCU AYDIN GÜZHAN MALİ HİZMETLER DAİRE BAŞKANI * 5018 Sayılı Kanun Md.55 İç Kontrol Nedir? İç kontrol;idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ. Çeşme/ İZMİR,2015

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ. Çeşme/ İZMİR,2015 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI Çevre Koruma ve Kalite Kontrol Şube Müdürlüğü Çeşme/ İZMİR,2015 2 3 2014 YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE İlçe Sayısı: 5 Nüfus:

Detaylı

Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri kırsal alanda yetersiz. Tarım ve hayvancılıkta elde edilen gelir düşük

Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri kırsal alanda yetersiz. Tarım ve hayvancılıkta elde edilen gelir düşük Çorum 3. grup (Kırılgan Gruplar) Moderatör: Yrd. Doç. Dr. Metin UÇAR Raportör: Sümer ÇAKIR I.Bölüm Kırsalda yaşayanlar Sorunlar Gelir kaynakları yetersiz Köy nüfusu genel olarak azalmaktadır Kamu hizmetleri

Detaylı

BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (AFAD)

BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (AFAD) BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (AFAD) 22-26 EKİM 2014 58. MİLLİ PEDİATRİ KONGRESİ İlk sığınma 29 Nisan 2011 tarihinde başlamıştır Nüfus Hareketleri - Mevzuat «Açık kapı politikası»

Detaylı

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır.

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır. 1 Öncesi Tıbbi atık çalışmalarının başladığı ilk dönemlerde atıklar uygun depo/konteyner yerine sağlık kuruluşunun muhtelif yerlerine gelişigüzel bırakılıyordu (1995-1996 yılları). 2 Sonrası Tıbbi atıklarla

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde-1: Bu Yönetmeliğin amacı; Mersin

Detaylı

İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş

İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ocak 2017 16 Ocak 2017, İstanbul İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş Bir yılda 500 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 647 bine yükseldi Geniş Tanımlı

Detaylı

YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI

YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI Bu yasa hazırlığı ile ilgili tartışmaya açılmış bir taslak bulunmamaktadır. Ancak hükümetin bir çalışma yaptığı ve bu çalışmanın tamamlanma

Detaylı

Akçakale Sınırından Türkiye ye Sığınmacı Geçişi Gözlem Raporu. (16 Haziran 2015)

Akçakale Sınırından Türkiye ye Sığınmacı Geçişi Gözlem Raporu. (16 Haziran 2015) 17.06.2015 Akçakale Sınırından Türkiye ye Sığınmacı Geçişi Gözlem Raporu (16 Haziran 2015) Necatibey Caddesi No:82 Kat:6 Daire:11/12 Demirtepe/Ankara Tel:+90 (312) 230 35 67-68-69 Fax:+90 (312) 230 17

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 2. KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜCRETLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, EMEKLİLERİN KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇEKİLMELİDİR! TMMOB Maden

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ TARAFINDAN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRMEYE YÖNELİK YAPILACAK ÇALIŞMALAR Sağlık hizmetlerinin birinci amacı hastalıkları ve erken ölümleri önlemektir Madde 4)

Detaylı

TARIM İŞÇİLERİNİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

TARIM İŞÇİLERİNİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 07 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. TARIM İŞÇİLERİNİN TEMEL

Detaylı

AĞUSTOS 2015 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

AĞUSTOS 2015 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili AĞUSTOS 2015 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili 1 BASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR 1. Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, basın özgürlüğü kapsamında yaptığı açıklama nedeniyle hakkında hazırlanan fezlekeden

Detaylı

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU 1- Kadın istihdamı özendirilmeli Sorun: Gelişmiş ülkelerin çoğunda kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 60-80 aralığında. Gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

Paylaştıkça Çoğalıyoruz

Paylaştıkça Çoğalıyoruz 4 Paylaştıkça Çoğalıyoruz Bodrum Belediyesi olarak sosyal sorumluluk alanlarında ihtiyaçlara cevap vermek için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Kültürel ve sanatsal etkinliklere verdiğimiz

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇİĞLİ SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 42 Katılımcı listesindeki Sayı: 31 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu bölümde araştırma bulgularının değerlendirilmesine yer verilecektir. Yerleşik yabancılara yönelik demografik verilerin ve ev sahibi ülkeye uyum aşamasında gereksinim

Detaylı

YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN 01.01.2003 TARİHİNDEN 31,12,2003 TARİHİNE AİT ÇALIŞMALARI

YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN 01.01.2003 TARİHİNDEN 31,12,2003 TARİHİNE AİT ÇALIŞMALARI YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN 01.01.2003 TARİHİNDEN 31,12,2003 TARİHİNE AİT ÇALIŞMALARI Belediyemiz Yazı İşleri Müdürlüğünün 01.01.2003 tarihinden 31,12,2003 tarihine kadar olan çalışmaları başlıklar halinde

Detaylı

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İşsizlik çığ gibi: Bir yılda 501 bin yeni işsiz Ekonomide küçülme işsizliği tetikliyor Sanayi üretimi bir yılda yüzde 6,5 azaldı Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyona yükseldi

Detaylı

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP Sunu 1. Savaş? Savaş Ortamı 2. Tarihe dokunmak 3. IŞİD in Irak ve Suriye de ardışık saldırıları ve sonrasında gelişen Halk Sağlığı sorunları 4.

Detaylı

KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ. Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA

KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ. Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA 20.05.2016 GİRİŞ İnsanlar neden ülkelerini terk ederler? Savaş Doğal afet Ekonomik nedenler Can güvenliği ULUSLAR ARASI MEVZUAT Devlet Koruması:

Detaylı

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili KASIM 2011 FAALİYET RAPORU Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Genel Merkezi tarafından Bingöl ilinden sorumlu Milletvekili

Detaylı

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER ÇEVRE MERKEZLERİ TOPLANTISI 20.05.2009 tarih ve 27233 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2015 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri % azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 1 Genişletilmiş sınırlı vücut

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI Faaliyet Ve Proje Bilgileri Özürlülük sadece belli bir kesimin çalışma konusu değildir, tüm toplumun her alanını ilgilendiren sosyal bir konudur. Özürlü bireyleri ihtiyaç sahibi olarak değil, eşit haklara

Detaylı

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR!

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ekim 2016 17 Ekim 2016, İstanbul İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İki yılda 457 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6.3 milyonu aştı Tarım istihdamı 291 bin, imalat sanayi

Detaylı

Göçmen Sağlığı Merkezi Saha Deneyimleri Gaziantep- Kilis Örneği

Göçmen Sağlığı Merkezi Saha Deneyimleri Gaziantep- Kilis Örneği Göçmen Sağlığı Merkezi Saha Deneyimleri Gaziantep- Kilis Örneği T.C. BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 02.10.2017 GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ ÜLKEMİZDEKİ TOPLAM SURİYELİ SAYISI * GEÇİCİ

Detaylı

GRUP 6: DOĞU KARADENİZ

GRUP 6: DOĞU KARADENİZ GRUP 6: DOĞU KARADENİZ Gümüşhane Ordu Kars Moderatör: Prof.Dr.Leyla Karaoğlu Raportör: Arş.Gör.Öznur Altıntaş Sekreter: Arş.Gör.Merve Kılıçbay 1) YAŞLANMA SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ Yerel yönetimlerin

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Bülent Tanık, 2012 Projelerini Tanıttı Tarih : 05.03.2012 Bülent Tanık, kar yağışı nedeniyle oluşan twitter polemiğine açıklık getirerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek in bölgesel ayrımcılık

Detaylı

KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ. Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ. Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü KİTLESEL GÖÇLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ Uzm. Dr. Muzaffer AKKOCA T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 17.04.2015 GİRİŞ İnsanlar neden ülkelerini terk ederler? Savaş Doğal afet Ekonomik

Detaylı

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Nedir? Keçiören Belediyesi, Keçiören Kaymakamlığı, Sosyal

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİ

POLİKLİNİK HİZMETLERİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birime yönelik düzenleme bulunmalıdır. Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birim bulunmalıdır. Bu birimde, bölümde hizmet veren hekimlerin listesi

Detaylı

Bursa da içme suyunun değerlendirilmesi

Bursa da içme suyunun değerlendirilmesi HALK SAĞLIĞI BAKIŞ AÇISIYLA Bursa da içme suyunun değerlendirilmesi Prof.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi

Detaylı

YILDIRIM BELEDİYESİ ŞEHİR KARNESİ 7 İSMAİL HAKKI EDEBALİ YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI

YILDIRIM BELEDİYESİ ŞEHİR KARNESİ 7 İSMAİL HAKKI EDEBALİ YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI 17 1 2 16 3 15 4 14 13 12 YILDIRIM BELEDİYESİ ŞEHİR KARNESİ 7 6 5 11 8 10 9 İSMAİL HAKKI EDEBALİ YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI Şehir Karnesi Nedir? Şehirlerin nasıl yönetildiği konusunda standart değerlendirmeler

Detaylı

Intörn hekim adı/soyadı. ASM nin bağlı bulunduğu İlçe Sağlık Müdürlüğü ASM sorumlu hekiminin adı-soyadı

Intörn hekim adı/soyadı. ASM nin bağlı bulunduğu İlçe Sağlık Müdürlüğü ASM sorumlu hekiminin adı-soyadı HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DÖNEM VI KIRSAL HEKİMLİK/HALK SAĞLIĞI SAHA ÇALIŞMALARI AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ (ASM) ZİYARETLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ Intörn hekim adı/soyadı

Detaylı

Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi

Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi Ekibinde görevlendirilen personele 05 Aralık 2012 Çarşamba

Detaylı

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 2014 yılında Kadın Dayanışma Vakfı Danışma Merkezi ne 354 kadın başvurdu. 101 kadın yüz yüze başvuru yaparken,

Detaylı

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI (2017-2018) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN Faaliyet Zaman Sorumlu Kurum/Kuruluşlar Destekçi Kurum/Kuruluşlar Göstergeler Stratejik Öncelik 7.1: Erken yaşta

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md. 24.01.2018 1 Yönetmeliğin amacı; TOPLAMA AYIRMA Çevre Dostu Ambalajların Üretimi, Ambalaj

Detaylı

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES Hasan Sarptaş, Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens. Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Görünümü

Detaylı

IMPR HUMANITARIAN ŞIRNAK/CİZRE DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Cizre deki Genel Durum

IMPR HUMANITARIAN ŞIRNAK/CİZRE DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR. Cizre deki Genel Durum IMPR HUMANITARIAN ŞIRNAK/CİZRE DEKİ EZİDİLER HAKKINDA RAPOR Cizre deki Genel Durum IMPR Humanitarian olarak IŞID örgütünün saldırıları sonrası ortaya çıkan göç dalgalarını yerinde tespit etmek amacıyla

Detaylı

ÜLKEMİZDE GEÇİCİ KORUMA ALTINA ALINANLARA SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ

ÜLKEMİZDE GEÇİCİ KORUMA ALTINA ALINANLARA SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ ÜLKEMİZDE GEÇİCİ KORUMA ALTINA ALINANLARA SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ Dr. Kanuni KEKLİK Daire Başkanı 14 Nisan 2015 1 SUNUM PLANI Göç ve Geçici Koruma Statüsü Suriyelilere Sunulan Hizmetler ve Organizasyonu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

SİLİVRİ 2014 HEDEF ANALİZİ

SİLİVRİ 2014 HEDEF ANALİZİ SİLİVRİ 2014 HEDEF ANALİZİ Silivri, Marmara Denizi ne en uzun kıyısı bulunan ilçedir. Ancak deniz ile bütünleşememiş, faydalanamamıştır. Silivri, İstanbul a sadece 60 Km uzaklıktadır. Ancak ulaşım seçenekleri

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ A) GENEL BİLGİLER Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz; 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Sayın Veliler, Şartlı Nakit Transferi(ŞNT), yani halk arasında bilinen ismiyle Öğrenci Parası ya da Çocuk Parası ekonomik güçlükler nedeniyle temel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamayan; herhangi

Detaylı

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GÜÇLÜ YÖNLER Çankırı ilinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi bünyesinde olan bir Yaşlı Koordinasyon birimi bulunmaktadır. Zonguldak ilinde ise 2000 yılında

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı