TEKNOLOJİ ETKİSİNDE DÖNÜŞEN TEKSTİL MATERYALLERİNİN TEKSTİL VE MODA TASARIMINDAKİ YERİ: ISIYA DUYARLI KUMAŞLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEKNOLOJİ ETKİSİNDE DÖNÜŞEN TEKSTİL MATERYALLERİNİN TEKSTİL VE MODA TASARIMINDAKİ YERİ: ISIYA DUYARLI KUMAŞLAR"

Transkript

1 TEKNOLOJİ ETKİSİNDE DÖNÜŞEN TEKSTİL MATERYALLERİNİN TEKSTİL VE MODA TASARIMINDAKİ YERİ: ISIYA DUYARLI KUMAŞLAR Öğr. Gör. Mine YILDIRAN Akdeniz Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Özet: Teknoloji ve moda alanı arasındaki işbirliği hızlanırken tasarım, günümüz pazar koşullarında sadece tekstil ve moda sektöründe değil, tüm sektörlerde önem kazanmıştır. İşletmeler bu süreçte tasarıma yönelik ar-ge faaliyetlerini artırmıştır. Yaratıcılığın boyutları bilgi toplumuna geçişle birlikte genişlemektedir. Bitmeyen değişim ve bilgi aktarımının çok hızlı olması tasarımcıların işini zorlaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı zorlaşan tasarım süreci içerisinde teknolojik transformasyonun moda ve tekstil tasarım alanında oluşturacağı fırsatlara değinmek ve akıllı tekstiller arasında yer alan ısıya duyarlı/ısıyla renk değiştiren kumaşların estetik ve fonksiyonel potansiyelini ortaya çıkarmak, teknik özelliklerini tartışmak, tekstil ve moda tasarımı alanında kullanımlarını örneklendirmektir. Anahtar Sözcükler: Akıllı Tekstil, Termokromik Boya, Isıya Duyarlı Kumaş THE POSITION IN THE TEXTILE AND FASHION DESIGN OF THE TEXTILE MATERIAL TRANSFORMING WITH TECHNOLOGY: HEAT SENSITIVE FABRICS Abstract: When accelerating cooperation between technology and fashion field, the design has gained importance in today's market conditions not only in the textile and apparel industry but also all industries. In this process the textile and fashion design business have also continuously increased R&D activities. The dimensions of creativity are expanding with the transition to the information society. Endless transformation and accelerating information transfer for designers works have difficulties. The aim of this study explains to which will created the opportunities of technological transformation in textile and apparel industry. In

2 addition to show up to esthetic and functional potential of heat sensitive fabrics this categorized in smart textiles. These study other aim to explain properties of thermochromics and illustrate by examples that innovative and creative exercises doing in the fields of the clothing design. Keywords: Smart Textiles, Thermochromic Dye, Heat Sensitive Fabrics Giriş: Tasarım, özünde istenilen amaca cevap veren bir düşünce sürecidir. Bu süreç hem işlevselliği hem de yaratıcılığı bünyesinde barındırır. Tasarım aşamasında tasarlanan ürün öncelikle işlevsel olmalıdır. Bir giysi vücudumuzu örtmek gibi belirli bir amaca hizmet etmelidir. İkinci olarak, benzerlerinden farklı bir görsellik taşımalı, estetik görüntüsü alışılmışın dışında olmalıdır. Yaratıcılık, bir tasarımda hem işlevselliğe hem de estetik görünüme biçim verir. Tasarlanan ürüne alışılmışın dışında farklı ya da ikinci bir işlevsellikle birlikte, estetik olarak diğerlerine benzemeyen bir görsellik de verebilir. 1 Son yıllarda tasarım problemlerinin sınırlarının, yeni teknolojilerin, yeni yönetim stratejilerinin, yeni sosyal güçlerin ve entelektüel akımların etkisiyle genişlemeye başlaması ürün tasarımının dönüşümünü hızlandırmaktadır. Bu nedenle artık tasarım pratiğinin eski bileşenleri yetersiz kalmakta, söz konusu durum gerek akademik ortamda gerekse tasarım pratiğinde, tasarıma ilişkin birçok tanım ve kavramın içeriğinde değişimlere/ dönüşümlere yol açmaktadır. 2 Bilgi toplumunda üretim, ekonomi ve yaşamın hızına bağlı olarak sosyal ve psikolojik dönüşüm geçiren bireyin ihtiyaçları ve tüketim ölçütleri de değişime uğramıştır. Bilgi toplumu beraberinde iletişim, sanat ve etik endüstrileri kapsayan bilgi sektörünü getirmiştir. Bilgi toplumunun parçası olan tüketici, büyük alışveriş merkezleri ve uluslar arası bilgi ağı (internet) üzerinden sanal ortamda alışveriş ile tanışırken, sağlık sektöründe kaplıca, termal enerji, yoga, masaj ve rahatlatıcı kokular, vitaminler, yaşlanmayı geciktirici ürünler gündeme gelmiştir. Zamanın değerinin artmasıyla farklılaşan ihtiyaç ve beklentiler tüketime dönük yeni 1 ÖNLÜ, N. (2004). Tasarımda Yaratıcılık Ve İşlevsellik Tekstil Tasarımındaki Konumu. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1). 2 DERECİ, Ö. G. V. T. (2013). Tasarımcı Bakışı Ve Tasarım Nesnesi Olarak Giysi. Proceedings Book, 51.

3 yaklaşımları ve bireyin biricikliğinin vurgulandığı yeni tasarım ve ürün anlayışlarını beraberinde getirmiştir. 1970'lerden itibaren tasarımcılar, kamuoyunda oluşan çevre duyarlılığının artması ile çevre kirliliği, ekoloji, geri dönüşüm, çevresi ile uyumlu tasarım ilkelerini ön plana çıkarmışlardır. "80 ve 90'lardan itibaren ise tasarım alanında "ihtiyaç için tasarım", "demonte edilebilen tasarım" ve "geri dönüşüm için tasarım başlığı ile belirgin üç konsept öne çıkmıştır. Bir tasarımın çevresi ile uyum içinde olması, kullanıcının bulunduğu ortama uyum sağlaması, yaygın biçimde kullanılması için yeterli bir nedeni olması ve tüketicinin istekleri yerine ihtiyaçlarına cevap vererek çevreye duyarlı olması beklenmiştir." 3 Tasarımdan başlangıçta işlev(fonksiyon), estetik, farklılık(yaratıcılık) gibi özellikler beklenirken, bu beklentilerin karşılanması ürünlerin farklılaştırılmasında tasarımcıları multifonksiyonellik(çok işlevlilik), gibi başka değerlerin de devreye girmesine, yeni teknik ve teknolojilerin kullanımını gündeme getirmiştir. (örneğin çorap başlangıçta ayağı soğuk ve sürtünmeden koruma işlevini yerine getirirken, önce, duruma göre ısıtma, nem çekme gibi ihtiyaçları karşılamak için akrilik, nylon, viskon, pamuk, bambu, organik pamuk gibi malzemelerle çeşitlendirilmiş, konforu sağlamak amacıyla elastik liflerle zenginleştirilmiş, ihtiyaca ve müşteri beklentisine göre çeşitli boylarda üretilmiş, estetik doyumu ve farklılığı sağlamak amacıyla çeşitli renk ve desenlerde, çeşitli örme teknikleriyle desenlendirilerek çevreye duyarlı ürün sloganıyla ve/veya parfümlü, anti-bakteriyel gibi asıl işlevi dışında yan işlevler kazandırılarak binlerce varyasyonda üretilebilmektedir) Bir ürünün, benzeri olan diğer ürünlerden olumlu yönde fark ve fayda yaratmasını sağlayacak olan kişi tasarımcıdır. Tasarımcının yenilik alternatiflerinin daralmaya başladığı noktada inovatif bir yaklaşımla yeni teknolojiler ve buluşlar tasarıma yön verecek ve tasarımcıya yeni vizyonlar yaratabilecektir. Günümüzde giysi tasarımı ve üretiminde konvansiyonel (geleneksel) teknikler, yerini hayal gücünü zorlayan yeni materyal ve yeni tekniklere bırakmaya başladığından, tasarımcının daha az sanatçı daha fazla teknolog olma yolunda ilerlediği ön görülmektedir. Teknolojik yenilikler bakımından moda ve teknoloji bağlamında geleceğin modası; laboratuar araştırmacıları, akademisyenler ve moda dünyasınca şekillendirilecektir. Geleceğin modası kavramı, yarının giysi dolaplarında yerini alacak ilham verici giysilere rehber olmayı amaçlamaktadır. 4 3 Halaçeli, H. (2008). Bilgi Toplumunda Yüksek Teknoloji Ürünü Çok Fonksiyonlu Tekstiller. Journal Of Fine Arts, (13). 4 KUTLU, N., & MEYDAN, C. (2014). Geleceğin Modasında Radikal Materyal Arayışları. Akdeniz Sanat Dergisi, 4(7).

4 Tasarımda ulaşılan bu noktada tekstil ve moda tasarımında, sadece konvansiyonel kumaşlarla ve biçki-dikiş teknikleriyle giysinin tasarlanması ya da malzeme aşamasında kumaşların bilinen dokuma, örme, boyama ve desenlendirme teknikleri gibi alışılagelmiş yöntemlerle tasarlanması karşısında yenilikçi malzemelerin kullanımı tezi gündeme gelmiştir. Akıllı tekstiller (smart/intelligent textiles) ve/veya çok fonksiyonlu (multi-functional textiles) tekstiller bu nokta da alternatif başvuru referansları olarak tasarımcıların imdadına yetişebilecektir. Akıllı tekstiller, normal tekstil ürünlerinin doğal atmosfer şartlarından koruma ve süsleme özelliklerine ilaveten herhangi bir etkiyi (ışık, ısı, basınç, elektromanyetik dalgalar, ses ve ses ötesi dalgalar, hareket vs.) veya etki değişikliğini algılama ve buna bir tepki verme özelliğine sahip olan tekstil ürünleridir. Çok fonksiyonlu tekstil ürünleri ise insanları doğal atmosfer şartlarından korumanın ve süslemenin yanında, başta sağlık, güvenlik ve bilişim alanlarında olmak üzere, bugün hayal bile edemediğimiz her tür alanda, en az bir ek fonksiyonu daha yerine getiren ürünlerdir. 5 Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan analizlerde ülkelerin gelişmişlik düzeyi üç aşamada incelenmekte ve en son aşama, gelişmiş ülkelerin sahip olduğu inovasyona dayalı kalkınma aşaması olarak kabul edilmektedir. Türkiye nin henüz bilgi toplumu ve bilgi destekli ekonomiye geçemediğinin vurgulandığı araştırmada, Türkiye şimdilik verimliliğe dayalı aşamada kabul ediliyor. Anlaşılacağı üzere rekabetin yeni paradigması bilgi ve inovasyondur. Hizmete ya da ürüne dönüşmeyen bilginin fazla bir değeri yoktur. Ama yararlı bir ürüne dönüşen bilgi, işletmeye çok yüksek gelir getirebilmekte, yenilikçi ürünlerin küresel talebi canlı tutulabilmektedir. Yenilik peşinde koşmayan, Ar-Ge ve tasarıma önem vermeyen işletmelerin ise ekonomik krizlere kurban olacakları şimdiden görülmektedir 6 Kelime olarak bakıldığında ise, inovasyon Latince bir sözcük olan innovatus tan türemiş olup, toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlaması anlamına gelmektedir. Dilimizdeki karşılığı ise aşağı yukarı benzer tanımlamalarda da belirtildiği üzere yenilikçilik, yenilik şeklinde ifade edilmektedir. 7 İnovasyon başta teknoloji ve ürün geliştirme olmak üzere tasarımdan ve üretime, yönetime kadar pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. İnovasyon kavramının günümüz rekabet 5 TARAKÇIOĞLU, I. (2002). Türk ve Dünya Tekstili. Tekstil İşveren Dergisi, ARSLAN, K. (2009). Değişimin Kilometre Taşları: Tasarım. Ar-Ge ve inovasyon, Çerçeve Dergisi, 17(52), ŞİRİN, E.İnovasyon Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı, R. (2007). Technopolis Group.

5 koşullarında önemi yadsınamayacağı kuşkusuzdur. Loschek e göre moda sistemi içinde inovasyonun üretim ve ileri teknolojide olduğu kadar stilistik, idealistik, kavramsal (conceptual) seviyelerde çeşitli aşamalarda uygulanması da mümkündür. Yine Loschek e göre yirminci yüzyılın sonunda ileri teknoloji tekstiller ekolojik ve/veya etik kabul edilen tekstiller kadar öne çıkmıştır. Tekstil araştırma enstitülerinin küresel olarak iklimlendirme ve vücut kontrolü sağlayan mikro liflerden ısıl (termal) hafızalı kumaşlara, renk değiştiren, ışığı yansıtan(retro-reflective) kumaşlara kadar genişleyen bir yelpazede akıllı tekstillere odaklanmalarına rağmen akıllı tekstiller büyük bir pazar yakalayamadılar. 8 Bu temelden yola çıkarak moda tekstil tasarımcısının yenilik alternatiflerinin daralmaya başladığı bir noktada akıllı tekstiller içerisinde yer alan ısıya duyarlı boyarmaddelerle desenlendirilmiş kumaşlar başvurulabilecek bir alternatif olarak bu çalışmada ele alınmıştır. Çalışmada bu boyarmaddelerin tanımı, teknik özellikleri, uygulama esasları ele alınarak moda ve tekstil ürünlerinde kullanımları örneklendirilecektir Isıya Duyarlı Kumaşlar, Termokromik Boyarmaddeler Tanım ve Uygulama Isıya duyarlı kumaşlar akıllı tekstiller kategorisinde bir alt başlık olarak yer alır ve Uzun yıllardan beri yapılan araştırma, geliştirme ve tüketici taleplerine daha iyi cevap verebilmek adına ortamın sıcaklığına ve çevresel faktörlere bağlı olarak renk değiştiren tekstiller üretilmiştir. İşte bu değişim kromik malzemeler sayesinde elde edilmektedir. Kromik materyaller, dış etkenler sonucu renk değiştiren, rengi yok olan ve renk yayan materyallerdir. Bu grupta değerlendirilen akıllı yapıların reaksiyona başlangıç etkilerine göre aldıkları isimler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. 9 Termokromik materyaller; ısı etkisiyle, Fotokromik materyaller; ışık (ultraviyole ışınlar dahil) etkisiyle, İyonokromik materyaller; ph değerinin etkisiyle, Elektrokromik materyaller; elektrik enerjisinin etkisiyle, Piezokromik materyaller; basınç etkisiyle, Solventkromik materyaller; sıvı etkisiyle, 8 LOSCHEK, I. (2009). When clothes become fashion: design and innovation systems. Berg. 9 COŞKUN, E. "Akıllı Tekstiller Ve Genel Özellikleri." Çukurova Üniversitesi Fen Bil. Enst.Yüksek Lisans Tezi (2007).

6 Carsolkromik materyaller; elektrik ışınlarının etkisiyle renk değiştirmektedir Bu çalışmada ısıya duyarlı/ ısıyla renk değiştiren genel olarak akıllı tekstiller içerisinde yer alan Termokromik boyarmaddeler e ve ağırlıklı olarak, bu boyarmaddeler içerisinde yer alan Leuco-dye bazlı termokromikler e yer verilecektir. Tekstil sektöründe kullanılan kromik materyaller içerisinde daha çok fotokromik ve termokromik materyaller kullanım alanı bulmaktadır. Firmaların üretmiş olduğu fotokromik ve termokromik boyalarla, tekstil materyali boyama veya baskı yöntemiyle renklendirilmektedir. Elde edilen tekstiller ısıya ve ışığa karşı tepki vererek renk değiştirmektedir. 10 Isı ile renk değiştiren termokromik boyarmaddeler ile ilgili gelişmeler 1970 lerde başlamış, bu grup içinde yer alan Leuco-dye bazlı termokromik boyarmaddeler tişörtlerden, mama kaşıklarına, kahve fincanlarından oyuncaklara kadar geniş bir yelpazede özellikle 90 lardan sonra tasarım dünyasında yer bulmuştur. 11 Termokromik sistemlerin tekstillerde uygulanabilecek iki temel çeşidi bulunmaktadır. Bu sistemlerden birisi Leuco-dye bazlı boyama sistemidir, boyarmadde terimi yerine özellikle sistem kelimesi kullanılmıştır çünkü özellikle leuco-dye bazlı sistemler klasik olarak bilinen yöntemlerle boyamazlar. Bu sistemde renk, üç materyalin etkileşiminden oluşur; renk oluşturucu (colour former), activatör (asit esaslı) ve çözücü madde. Leuco-dye bazlı yöntem bu bileşim sayesinde bir dizi kimyasal transformasyon geçirir ve renkli görüntüden açılarak renksize doğru bir değişim gösterir. Renk değişiminde genellikle ısı arttıkça renkliden renksize bir değişim meydana gelmesine rağmen termokromik materyal geleneksel boya ve pigmentlerle bir renkten başka bir renge dönüşüm de sağlanabilir. 12 Kooroshnıa Leuco-dye bazlı termokromik boyarmaddelerle yaptığı deneysel çalışma sonucunda kumaşta görülen renk değişimleri ile hazırladığı skala bu tezi destekler niteliktedir Kooroshnıa çalışmasında renk değişiminin gerçekleştiği sıcaklık aralığı 27 C ile 15 C olan ısıl duyarlılık özelliğine sahip, su bazlı ve geri kazanılabilir özellikte Leuco-dye bazlı 10 COŞKUN, E. S KOOROSHNİA, M. (2013). Demonstrating color transitions of leuco dye-based thermochromic inks as a teaching approach in textile and fashion design.nordes, 1(5). 12 CHRİSTİE, R. M., ROBERTSON, S., & TAYLOR, S. (2012). Design concepts for a temperature-sensitive environment using thermochromic colour change. JAIC-Journal of the International Colour Association, 1.

7 thermokromik boyarmadde ile 20 C sıcaklığa sahip laboratuar, ortamında binderlenmiş pamuklu materyal üzerine serigrafi baskı tekniği ile uygulamıştır. 13 Resim 1: Tek renk C aktivasyon sıcaklığında %99, %75, %50, %25, %10, %1 Leuco-dye bazlı termochromic boyarmadde ile yapılmış deney skalaları Resim 2: İki renk (mavi Leuco-dye bazlı thermokromik boyaya belirli bir miktar sarı pigment ilavesiyle) C aktivitasyon sıcaklığında %99, %75, %50, %25, %10, %1 Leuco-dye bazlı termochromic boyarmadde ile yapılmış deney skalaları Termokromik sistemlerin tekstillerde uygulanabilen diğer bir türü de likit kristal yapıdadır bu gurupta yer alan boyarmaddeler de yine kendi içlerinde çeşitlilik gösterirler ve bunlardan biri (chiral nematic tip) likit kristal termokromik boyarmaddeler ısıya daha fazla duyarlıdır ve çok etkili bir renk oyunu meydana getirir, fakat, baskı tekniklerinde çalışmalarda zorluklar aşılamamıştır ve pahalıdır. 14 Termokromik Boyarmaddeler ve Tekstil- Moda Tasarımında kullanımları Akıllı tekstiller içinde yer verilen termokromik materyaller uzun zamandır Tekstil ve moda tasarımında sanatsal veya tüketim nesnesi ürünlerin tasarımında tasarımcılara ilham kaynağı olmaktadır. Örneğin Quin in Textile Future isimli kitabında yer verdiği; kavramsal giysileriyle bilindiği kadar, teknolojiyi yakından takip eden ve yeni teknolojileri 13 KOOROSHNİA, M. (2013, April). Leuco dye-based thermochromic inks: Recipes as a guide for designing textile surfaces. In 13th AUTEX World Textile Conference.. 14 CHRİSTİE, R. M., ROBERTSON, S., & TAYLOR, S. (2012)

8 tasarımlarında kullanmasıyla da bilinen Angel Chang 2007 koleksiyonunda termokromiklerle renklendirilmiş giysilere de yer vermiş, ısıya duyarlı kumaştan yapılmış bu giysiler ilgi çekici bir örnek olmuştur. 15 (resim 3) Resim 3: Angel Chang, ısıya duyarlı kumaşla yapılmış elbiseleri Isıya duyarlı kumaşlar tasarımcının hem estetik arayışına cevap verebilen hem de fonksiyonel kabul edilebilir malzemelerdir. İtalyan markası Stone Island kreatif direktörü Carlo Rivetti 2012 tarihli koleksiyonda yer alan nylon/pamuk karışımı üzerine likit kristal termokromik boyarmadde ile renklendirilmiş mont (resim 4) ile ilgili verdiği röportajda fonksiyonelliğe ve yeni teknolojilere verdiği önemi vurgulamaktadır. Resim 4: Likit kristal termokromik boyarmadde ile renklendirilmiş mont Stone Island, 2012 Isıya duyarlı kumaşlar spor giyim ürünlerinde enteraktif/çok işlevli ürünlerde de karşımıza çıkmaktadır. Radiate (resim 5), özel geliştirilen kumaş yapısı ve termik teknolojisi sayesinde vücut üzerinde ısınan bölgelerin direkt olarak kıyafet üzerinde görünmesine imkân sağlayabilen bir sporcu giysisi olarak tasarlanmıştır. Antrenman sırasında hangi bölgelerinin daha çok çalıştığını ya da daha fazla kalori harcadığını görmek isteyen kişiler için oldukça 15 QUİNN, B. (2010). Textile futures: Fashion, design and technology. Berg Publishers.

9 faydalı enteraktif özellikler sunan Radiate, geliştirilmiş ısı yönetimi sistemi ile sıcaklığın dışarıya atılmasını da sağlayabilmektedir. Resim 5:Vücut üzerinde ısınan bölgelerin direkt olarak kıyafet üzerinde görünmesine imkan sağlayabilen sporcu giysisi, Radiate,2013 Isıya duyarlı Termokromik uygulamalara çeşitli alanlarda rastlamak mümkün, bu alanlardan biri de iç mimari ve dekorasyon alanları, termokromik boyarmaddeler mobilya boyası ve duvar kağıtları gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Resim 6 ve 7-8 de iki tasarımcının farklı yıllarda yaptığı yatak çarşafı tasarımlarına yer verilmiş, aynı teknikle yaratılmış iki örnek tasarımcının estetik yorumu görülmektedir. Resim 6 ve 7 de ısıyla renk değiştiren iki yatak takımına yer verilmiştir Resim 6: Isıya duyarlı nevresim, J.Mayer.H., 1997 Resim 7-8: Isıya duyarlı nevresim, Mari Tosmin, 2008 Genç ve başarılı tasarımcılardan Alexander Wang termokromik kumaşlarla oluşturduğu 2014 sonbahar/kış koleksiyonu renk oyunlarının hissedildiği farklı bir estetik sunmaktadır. Tasarımcı ayrıca ayakkabı, çanta gibi aksesuarlarda da termokromik boyarmaddelerle boyanmış materyallere yer vermiştir. (resim 8)

10 Resim 8: Alexander Wang, 2014 sonbahar/kış koleksiyonu Sonuç Hiç bitmeyen ve giderek hızlanan bir devinimde yeniyi yaratma olgusu, diğer disiplinlere oranla modanın en göze görünür ürünü olan giyim endüstrisinde çok daha hissedilir derecededir. Giysi, çok hızlı tüketilen bir meta olarak algılanırken tüketiciyi şaşırtmak, farklı ve değerli olan ile buluşturmak oldukça zordur. Günümüzde rekabetin en önemli unsurlarından biri de tasarıma değer kazandırma yarışında yenilik ve yaratıcılığın, farklı olanı sunabilmek önkoşul durumuna gelmiştir. Bu amaçla yeni yöntem ve teknolojileri takip etmek çok da ha önemli hale gelmiştir. Bağımsız araştırma yapan pek çok kurum ve üniversite bu çalışmalara ciddi yatırımlar yapmakta ve üretime dönük sorunların çözümü üzerinde çalışmaktadırlar. Katma değeri yüksek yenilikçi(inovatif) ürünlerin üretilebilmesinin ülke gelişmişlik düzeyini belirleme de bile etkili olduğu düşünüldüğünde tekstil ve moda tasımında yüksek teknolojili(high-tech) tekstiller, akıllı tekstiller tasarımda ve rekabette önemli bir güçtür. Buna rağmen bu alanda hem teori de hem de uygulama da boşluklar bulunması şaşırtıcıdır. Bu çalışma sonuçta, ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren yenilikçi tasarımcı ve işletmeler için bir fırsat olarak 1990 lardan beri var olmasına karşın yeterli ilgiyi bulmayan boya ve baskı teknikleriyle uygulanabilen termokromik boyarmaddelerle elde edilen ısıyla renk değiştiren/ısıya duyarlı kumaşları yeniden kullanılmasını önermektedir.

11 Kaynakça 1. Önlü, N. (2004). Tasarımda Yaratıcılık Ve İşlevsellik Tekstil Tasarımındaki Konumu. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1). 2. Dereci, Ö. G. V. T. (2013). Tasarımcı Bakışı Ve Tasarım Nesnesi Olarak Giysi. Proceedıngs Book, Halaçeli, H. (2008). Bilgi Toplumunda Yüksek Teknoloji Ürünü Çok Fonksiyonlu Tekstiller/Hıgh-Tech Multı-Functıonal Textıles In Informatıon Socıety. Journal Of Fine Arts, (13). 4. Kutlu, N., & Meydan, C. (2014). Geleceğin Modasında Radikal Materyal Arayışları. Akdenız Sanat Dergisi, 4(7). 5. Tarakçıoğlu, I. (2002). Türk ve Dünya Tekstili. Tekstil İşveren Dergisi, Arslan, K. (2009). Değişimin Kilometre Taşları: Tasarım. Ar-Ge ve inovasyon, Çerçeve Dergisi, 17(52), Şirin, E.İnovasyon Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı, R. (2007). Technopolis Group. 8. Loschek, I. (2009). When clothes become fashion: design and innovation systems. Berg 9. Coşkun, E. "Akıllı Tekstiller Ve Genel Özellikleri." Çukurova Üniversitesi Fen Bi (2007). 10. Kooroshnia, M. (2013). Demonstrating color transitions of leuco dye-based thermochromic inks as a teaching approach in textile and fashion design.nordes, 1(5). 11. Christie, R. M., Robertson, S., & Taylor, S. (2012). Design concepts for a temperature-sensitive environment using thermochromic colour change. JAIC-Journal of the International Colour Association, Kooroshnia, M. (2013, April). Leuco dye-based thermochromic inks: Recipes as a guide for designing textile surfaces. In 13th AUTEX World Textile Conference. 13. Quinn, B. (2010). Textile futures: Fashion, design and technology. Berg Publishers Görsel Kaynakça R1: Kooroshnia, M. (2013, April). Leuco dye-based thermochromic inks: Recipes as a guide for designing textile surfaces. In 13th AUTEX World Textile Conference. Retrieved from hb. se/handle/2320/12510 R2: Kooroshnia, M. (2013, April). Leuco dye-based thermochromic inks: Recipes as a guide for designing textile surfaces. In 13th AUTEX World Textile Conference. Retrieved from hb. se/handle/2320/12510 R3: Quinn, B. (2010). Textile futures: Fashion, design and technology. Berg Publisher R4: R5: R6: R7: R8:

12

ÖZEL EGE LİSESİ ZAMAN AYARLI ETİKET

ÖZEL EGE LİSESİ ZAMAN AYARLI ETİKET ÖZEL EGE LİSESİ ZAMAN AYARLI ETİKET HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Kerem GÜLBEK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2017 İÇİNDEKİLER Sayfa 1.ÖZET 2 2. GİRİŞ... 2.1 Termokromik Boyar Madde Nedir?... 2 2.2

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 78, Eylül 2018, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 78, Eylül 2018, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 78, Eylül 2018, s. 362-371 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 31.07.2018 30.09.2018 Öğr. Gör. Esra SEÇİM

Detaylı

Tekstil ve Moda Tasarımında Renk Kavramına Yeni Yaklaşımlar: Termokromik Boyalar

Tekstil ve Moda Tasarımında Renk Kavramına Yeni Yaklaşımlar: Termokromik Boyalar Tekstil ve Moda Tasarımında Renk Kavramına Yeni Yaklaşımlar: Termokromik Boyalar Derya Meriç*, Mustafa Erdem Üreyen, Anadolu Üniversitesi, Mimarlık ve tasarım Fakültesi, Moda tasarımı Bölümü, Eskişehir,

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ

TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ MODA TASARIMI (UOLP) TEKSTİL GELİŞTİRME VE PAZARLAMA (UOLP) İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI

Detaylı

Elyaf Karışımlarının Boyanması

Elyaf Karışımlarının Boyanması Elyaf Karışımlarının Boyanması 1 Karışım Liflerin Gerekliliği Karışım terimi, iplik üreticileri tarafından, iki ya da daha fazla iplik çeşidinden komponent liflerin karışımıyla oluşmuş iplikleri, tek bir

Detaylı

1995-1999 Lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Anasanat Dalı / Baskı Tasarımı Programı, İzmir

1995-1999 Lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Anasanat Dalı / Baskı Tasarımı Programı, İzmir Kişisel Bilgiler Doğum Yeri : Duisburg-Almanya Doğum Tarihi : 03.05.1977 Adres : 260 Sk. No:16/2 Hatay-İzmir İletişim : +90 505 629 65 18 handeakcaoglu@gmail.com Yeterlilikler 2011 KPDS Yabancı Dil Puanı

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

Canlan ve Işılda. Restretto ile canlanmış olarak uyanırsınız ve tüm gün ışıldarsınız.

Canlan ve Işılda. Restretto ile canlanmış olarak uyanırsınız ve tüm gün ışıldarsınız. Canlan ve Işılda Restretto, öğütülmüş kahveden yapılan özel bir iplik olan S.Café ile üretilen ilk yüksek kaliteli dokuma veya örgü yatak kumaşıdır*. S.Café P4DRY teknolojisi, öğütülmüş kahveye özel karakteristiklerden

Detaylı

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİLİMİZ BMCOLOR, müşterilerinin güveni ile 30 yıllık başarılı bir geçmişten günümüze ulaşmıştır. BMCOLOR, modern altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile baskı ve ambalaj sektörüne

Detaylı

International Electronic Industry & Sector Relations Conference

International Electronic Industry & Sector Relations Conference 17 Aralık / December, 2015 ULUSLARARASI ELEKTRONİK SANAYİİ VE SEKTÖR İLİŞKİLERİ KONFERANSI International Electronic Industry & Sector Relations Conference 5*The Green Park Pendik Hotel & Convention Center,

Detaylı

DUYGU ŞENOL. 1 Duygu ŞENOL

DUYGU ŞENOL. 1 Duygu ŞENOL DUYGU ŞENOL ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTekstil Mühendisliği Bölümü (2003-2009) Yüksek Lisans: K. S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Bölümü (1999-2002) Lisans: Hacettepe

Detaylı

Yaşam Tarzınıza Açılan Farklı Kapılar

Yaşam Tarzınıza Açılan Farklı Kapılar Yaşam Tarzınıza Açılan Farklı Kapılar LUCENTIST, alışılagelmiş mobilya anlayışından daha farklı ve özel olarak; yüksek kaliteli, zarif, şık ve lüks Pleksiglas mobilyaları sizlere sunmaktan gurur duymaktadır.

Detaylı

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir?

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Asil duruşu nedeniyle bayanların kıyafetlerde tercih ettiği renklerin başında siyah gelir. Kadına zerafet ve incelik katan siyah aynı zamanda kadınları daha zayıf ve

Detaylı

Yeni yıl keyfini IKEA ile yaşayın

Yeni yıl keyfini IKEA ile yaşayın Basın bülteni Ekim 2013 Yeni yıl keyfini IKEA ile yaşayın IKEA, her zevke ve her bütçeye uygun yeni yıl ürün gamıyla 2014 yılına girerken keyifli bir başlangıç yapmanız için hazır. 9.000 çeşidi aşkın ürün

Detaylı

Tekstil ve Kumaş Teknolojileri

Tekstil ve Kumaş Teknolojileri Tekstil ve Kumaş Teknolojileri TEKNOLOJİ MODANIN EMRİNDE Akmens, kurumsal kıyafetler pazarında deneyimiyle yer edinmiş köklü bir firmadır. Teknolojiye ve yeniliğe yatırım yapan Akmens, piyasada kullanılan

Detaylı

Sektöre Özgü Yaklaşımlar

Sektöre Özgü Yaklaşımlar Sektöre Özgü Yaklaşımlar Ferhat KARA Anadolu Üniversitesi (SAM Eski Koordinatörü) ÜSİ ORTAKLIĞI ALTYAPISI SANAYİ NE DİYOR? Zaman kavramı ( 1 günde isterim ) Öncelikler farklı (Mal- Mülk) Mali problemler

Detaylı

BONISA, ZÜMRÜT TEKSTİL A.Ş. in tescilli markasıdır.

BONISA, ZÜMRÜT TEKSTİL A.Ş. in tescilli markasıdır. BONISA, ZÜMRÜT TEKSTİL A.Ş. in tescilli markasıdır. 1 Hakkımızda Köklerimizi unutmuyor, geleceğe dokunuyoruz 2000 yılında Şanlıurfa da open end tesisi olarak kurulan ZÜMRÜT TEKSTİL A.Ş., kaliteli üretim

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Dersin İngilizce Adı MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Mesleki İngilizce Professional English Dersin Kodu Sınıfı Dönemi Dersin

Detaylı

YENİLEŞİM VE TASARIM 9. KALİTE VE BAŞARI SEMPOZYUMU 15-16 NİSAN 2011 BURSA

YENİLEŞİM VE TASARIM 9. KALİTE VE BAŞARI SEMPOZYUMU 15-16 NİSAN 2011 BURSA YENİLEŞİM VE TASARIM 9. KALİTE VE BAŞARI SEMPOZYUMU 15-16 NİSAN 2011 BURSA Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Tasarımla düşünmek ve gelişmek sadece üreten ya da hizmet veren firmaları değil, alışkanlıkları,

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ

İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM 1 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 : Temel Kavramlar..3 ÜNİTE 2:Yenilik Çeşitleri ve Yeniliğin Yayılması..4 ÜNİTE 3:Yeniliğin Teorik Altyapısı, Modern Anlayış ve

Detaylı

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA 11 1.1. Giriş 12 1.2. İnsan- Çevre İlişkilerinin Tarihi Arka Planı 12 1.2.1.Teknoloji, Tüketim ve Çevre 13 1.2.2.İnsan-

Detaylı

KURUMSAL(KİMLİK(KLAVUZU(

KURUMSAL(KİMLİK(KLAVUZU( KURUMSALKİMLİKKLAVUZU AMACIMIZ Yatak, mobilya ve uyku grubu ürünlerinde öncü ve rekabetçi yaklaşımlarla tercih edilenvedeğeryaratanliderbirkuruluşolmak.bugünvegeleceknesilleriçinfarklılık yaratarakbüyümekveglobalbirgüçolmak.

Detaylı

AKILLI TEKSTİLLER VE GENEL ÖZELLİKLERİ * Smart Textiles And General Features

AKILLI TEKSTİLLER VE GENEL ÖZELLİKLERİ * Smart Textiles And General Features AKILLI TEKSTİLLER VE GENEL ÖZELLİKLERİ * Smart Textiles And General Features Erman COŞKUN Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı R.Tuğrul OĞULATA Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZET Akıllı tekstiller,

Detaylı

Her daim yenilikçi anlayış

Her daim yenilikçi anlayış Her daim yenilikçi anlayış KLEEMANN Design: hayata dair, hayatın içinden. Biz yalnızca asansör tasarlamıyoruz; işimizin her yönünü sürekli geliştiren bir tasarım anlayışının peşindeyiz. KLEEMANN Design,

Detaylı

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar 1 TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar TENCEL A100 çeşitleri Lif inceliği Lif uzunluğu Iplik çekim sistemi TENCEL A100 1.25 dtex 38 mm Kısa lif çekim sistemi TENCEL

Detaylı

Duvar Kağıdı, 3D Wall, Parke Perde

Duvar Kağıdı, 3D Wall, Parke Perde Albiente Home Concept, müşterilerine daha farklı ve kaliteli hizmet verebilmek için ürünlerini dünyaca ünlü markalar arasından seçmektedir. Ürün çeşitleri içinde, Duvar Kağıdı, 3D Wall, Parke ve Perde

Detaylı

Mükemmel Tasarım ve Fonksiyona DOKUN!

Mükemmel Tasarım ve Fonksiyona DOKUN! Mükemmel Tasarım ve Fonksiyona DOKUN! ELEGAN Smart FLOW Çekmece Sistemleri 12,8 mm ULTRA ince Yanak Smart FLOW, kusursuz, ince ve zarif yanak tasarımı ile sofistike bir görünüm sağlar. FARKLI YANAK

Detaylı

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Ünite 1 Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER Pazarlama: Müşteri talep, istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için değişim yönetimini kolaylaştırmaya yönelik birtakım insan aktiviteleridir. Pazarlama: Tüketicileri

Detaylı

BASKILI KUMAŞ ÜRETİMİ VE SEKTÖRÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ

BASKILI KUMAŞ ÜRETİMİ VE SEKTÖRÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BASKILI KUMAŞ ÜRETİMİ VE SEKTÖRÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ Prof. Dr. Mehmet KANIK Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü PROF. DR. MEHMET KANIK 1 SUNUMUN

Detaylı

MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR.

MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR. Kurumsal MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR. FRANK LLOYD WRIGHT 20. yüzyılın en önemli mimarlarından ve Modern Mimarlık tarihinin kurucularından biri olan Wright, Expresyonizm den Rasyonalizm e birden

Detaylı

TÜRKİYE DE TEKNİK TEKSTİL SÜRECİ

TÜRKİYE DE TEKNİK TEKSTİL SÜRECİ TÜRKİYE DE TEKNİK TEKSTİL SÜRECİ Hande UZUNOĞLU GİRİŞ Tekstil sektörü dünyada sanayileşme adımlarının atılması ile birlikte gelişmeye başlayan ve daha sonra sanayinin en önemli üretim alanı haline gelen

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

Dijital Gelecek: Tüketim Değişirse, Hukuk İhtiyacı da Değişir Mi? Tolga Yücel Digital Age Köşe Yazarı, ETİCAD Başkan Danışmanı

Dijital Gelecek: Tüketim Değişirse, Hukuk İhtiyacı da Değişir Mi? Tolga Yücel Digital Age Köşe Yazarı, ETİCAD Başkan Danışmanı Dijital Gelecek: Tüketim Değişirse, Hukuk İhtiyacı da Değişir Mi? Tolga Yücel Digital Age Köşe Yazarı, ETİCAD Başkan Danışmanı 4. Tüketici Hukuku Kongresi 22 Kasım 2014 Başına Hâlâ (E) Koyuyoruz! Konvansiyonel

Detaylı

GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012

GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012 GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012 Kırılma Noktaları Hyperconnectivity (Aşırı bağlantılılık) Etkileyeceği alanlar: Organizasyon şekilleri, yapıları, liderlik anlayışı Alışveriş ve satın alma alışkanlıkları Şehir

Detaylı

COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018

COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018 COTTON USA BAŞARI ÖYKÜSÜ: ÇİN MODA HAFTASI 2018 ADRIANO GOLDSCHMIED VE CHEN WEN ILE DENIM İNOVASYONU LİSANS VE ORTAKLIK FIRSATLARI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN YEREL CCI TEMSİLCİSİNİZLE

Detaylı

MEMBRAN KAPAK SİSTEMLERİ PVC MEMBRAN PRESS MDF DOORS. www.mksmobilya.com www.facebook.com/mkscapak

MEMBRAN KAPAK SİSTEMLERİ PVC MEMBRAN PRESS MDF DOORS. www.mksmobilya.com www.facebook.com/mkscapak www.mksmobilya.com www.facebook.com/mkscapak FİRMAMIZ ; Mobilya İmalat&Satış taki 30 yıllık tecrübemizle, MKS MOBİLYA DEKORASYON SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. adı altında uzun yıllardır müşterilerimize hizmet

Detaylı

Turtop Tekstil Mefruşat San. ve Tic. Ltd.Şti. Tel +90(232) 4676696 Fax: +90(232) 4676697 www.turtopsoftplay.com info@turtopsoftplay.

Turtop Tekstil Mefruşat San. ve Tic. Ltd.Şti. Tel +90(232) 4676696 Fax: +90(232) 4676697 www.turtopsoftplay.com info@turtopsoftplay. TURTOP Tekstil olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve oyunlarında yardımcı olacak, zekalarını geliştirecek, hem oyun hem de dinlenme zamanlarında kullanabilecekleri ürünler imal etmekte ve Avrupa da bulunan

Detaylı

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 UTİB MAL GRUBU BAZINDA İHRACAT KAYITLARI ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU RAPORU ( 1 OCAK-31 ARALIK) 2014 2015 DEĞİŞİM % PAY ÜRÜN GRUBU FOB $ FOB

Detaylı

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net www.adaptto.net iletisim@adaptto.net Teknoloji Transferi Nedir? Teknoloji Transferi kavramı bir kurum tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin, buna ihtiyaç duyan kurum(lar)a başarılı bir şekilde

Detaylı

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi,

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, Grup EHEM Tasarım Raporu Emre TÜRKER Hüseyin SERİN Eray KILIÇ Musa CÖCE Kısa Özet Tasarım Raporumuzda: - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, - Projenin hedeflerinin

Detaylı

Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programı, İstanbul Teknik Üniversitesi nin (İTÜ) ve Fashion Institute of Technology (FIT) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu uluslararası ortak ÇİFT

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Tasarım Yönetimi ve Pazarlama (EUT333) Ders Detayları

Tasarım Yönetimi ve Pazarlama (EUT333) Ders Detayları Tasarım Yönetimi ve Pazarlama (EUT333) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Yönetimi ve Pazarlama EUT333 Güz 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK TA BULUNAN SUR CORPORATE WEAR TOPLAMDA 1700 METREKARELİK BİR ALANDA HİZMET VERMEKTEDİR.

İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK TA BULUNAN SUR CORPORATE WEAR TOPLAMDA 1700 METREKARELİK BİR ALANDA HİZMET VERMEKTEDİR. SUR CORPORATE WEAR, SUR INTERNATIONAL INVESTMENT CO. NUN BİR İŞTİRAKİ OLARAK, KÜRESEL PAZARLARDAKİ KURUMSAL GİYİM ÜRÜN VE HİZMET BOŞLUĞUNU DOLDURMAK İÇİN KURULMUŞTUR. İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

LİSANS SAHİBİ EFSANELER:

LİSANS SAHİBİ EFSANELER: LİSANS SAHİBİ EFSANELER: JIANGSU SIDEFU TEXTILE CO., LTD. DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCI TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ. TEMSİLCİLERİN BÖLGELERE GÖRE LİSTESİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYA

Detaylı

IMM KÖLN ULUSLARARASI MOBİLYA FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU

IMM KÖLN ULUSLARARASI MOBİLYA FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU IMM KÖLN ULUSLARARASI MOBİLYA FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU Görkem ŞAVLUĞ Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü Fuarcılık Masası Uzman Yardımcısı 13-19 Ocak

Detaylı

09:00 ENT206 Üretim Yöntemleri (A) Mavi Salon, ENT1

09:00 ENT206 Üretim Yöntemleri (A) Mavi Salon, ENT1 ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ FİNAL SINAV PROGRAMI 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 15:00 ENT228 Dijital Ortamda Görselleştirme (A) LAB2 12:00 ARK105 Anadolu

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

Yukarıdaki hizmetlerimiz haricinde şirketimizin bünyesinde, gıda ve inşaat alanında da çalışmalar aynı prensipler çerçevesinde yapılmaktadır.

Yukarıdaki hizmetlerimiz haricinde şirketimizin bünyesinde, gıda ve inşaat alanında da çalışmalar aynı prensipler çerçevesinde yapılmaktadır. Alanında on beş yılı aşkın tecrübesi ile yola başlayan firmamız, kaliteli malzeme, hızlı hizmet ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak kendisine bu üç ilkeyi prensip edinmiştir. Bu prensipler çerçevesinde

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

BİR DOĞAL ALANIN DEĞERİ VE DOĞAYI KORUMANIN GEREKÇELERİ DERS 2

BİR DOĞAL ALANIN DEĞERİ VE DOĞAYI KORUMANIN GEREKÇELERİ DERS 2 BİR DOĞAL ALANIN DEĞERİ VE DOĞAYI KORUMANIN GEREKÇELERİ DERS 2 Bir doğal alanın toplam ekonomik ve toplumsal değeri kullanım (aktif kullanım) ve kullanım dışı (pasif kullanım) değerlerinin toplamına eşittir.

Detaylı

PAZARTESİ SALI

PAZARTESİ SALI ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ 2018-2019 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI VE BÜTÜNLEME SINAV HAKKI OLMAYAN DERSLER İÇİN DÖNEM SONU

Detaylı

Küresel Rekabetin ARGE ve İnovasyon Boyutu

Küresel Rekabetin ARGE ve İnovasyon Boyutu Küresel Rekabetin ARGE ve İnovasyon Boyutu Dr.Mesud ÜNAL 03 Ekim 2016 1/24 Sunum Planı Küresel Rekabette ARGE ve İnovasyonun Önemi Küresel Rekabetin ARGE Boyutu ve İnovasyon Boyutu Küresel Rekabet sürecinde

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir?

Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir? Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir? Teknoloji platformu ile neyi başarmak istiyoruz? İstenilen Sonuçlar Avrupa da sanayinin

Detaylı

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN 1. Aşağıdakilerden hangisi vitrin i tanımlar? A) Satış yeridir. B) Bir reklamdır. C) Gösteri ve uygulamadır. D) Vitrin sunulacak ürünlerin sergilendiği,

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

ISI YALITIMINDA Uzay Teknolojisi

ISI YALITIMINDA Uzay Teknolojisi ISI YALITIMINDA Uzay Teknolojisi 1 2 3 Uzay teknolojisi artık tüm yapılarda uygulanabiliyor. Uzay programları için geliştirilen nano teknolojik ve nano ölçekli seramik küreciklerinin bileşiminden oluşan

Detaylı

2017 Collection. Evinize estetik katar...

2017 Collection. Evinize estetik katar... 2017 Collection Evinize estetik katar... Firma Profili Türk Mobilya sektöründe saygın bir yeri olan VİSTASO bu saygın yerini Dünya Mobilya sektörüne taşımak üzere yatak odası takımlarından koltuk takımlarına,

Detaylı

Ramazan sofralarında keyifli buluşmalar

Ramazan sofralarında keyifli buluşmalar Basın bülteni 5 Temmuz 2013 Ramazan sofralarında keyifli buluşmalar Her zevke ve her bütçeye uygun tasarım ürünleriyle çeşitli dekorasyon çözümleri sunan IKEA, ev dekorasyonu uzmanlığını hem mağazalarındaki

Detaylı

MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI ANKARA 2012 1/6 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANAĞI PROGRAMIN DÜZEYİ

Detaylı

PROJE. NEO TEK kent ekipmanlari

PROJE. NEO TEK kent ekipmanlari PROJE NEO TEK kent ekipmanlari Hakkımızda Şirketimiz Perakende satışı olmayan ve öncelikle Müşterinin gereksinimlerine duyarlı Projeleri en uygun ve ekonomik şekilde hayata kavuşturan, dinamik ekibiyle

Detaylı

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Bilgi toplumunda aktif nüfus içinde tarım ve sanayinin payı azalmakta, hizmetler sektörünün payı artmakta ve bilgili, nitelikli insana gereksinim duyulmaktadır. 16.12.2015

Detaylı

Günümüzde en önemli rekabet gücü. Araştırma ve Geliştirme AR-GE. Günümüzde en önemli Ar-Ge Nedir? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker

Günümüzde en önemli rekabet gücü. Araştırma ve Geliştirme AR-GE. Günümüzde en önemli Ar-Ge Nedir? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Araştırma ve Geliştirme AR-GE Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Günümüzde en önemli rekabet gücü Daha önce değindiğimiz

Detaylı

GELECEĞE HAZIRLIK REHBERİ. www.ticaret.edu.tr

GELECEĞE HAZIRLIK REHBERİ. www.ticaret.edu.tr GELECEĞE HAZIRLIK REHBERİ www.ticaret.edu.tr BAŞKAN IN MESAJI Yoğun bir sınav dönemine hazırlanacak ve sonrasında geleceğinize yön vereceğiniz bir tercih yapacaksınız. İstediğiniz bölümü kazanmak için

Detaylı

BERDAN TEKSTĐL SANAYĐ VE TĐCARET A.Ş. 01 Ocak 30 Eylül 2010 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU

BERDAN TEKSTĐL SANAYĐ VE TĐCARET A.Ş. 01 Ocak 30 Eylül 2010 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU 01 Ocak 30 Eylül 2010 ARA DÖNEM FAALĐYET RAPORU Sayfa No: 1 A)-YÖNETĐM VE DENETĐM KURULU ÜYELERĐ 1)- Şirketimizin 30.09.2010 tarihi itibarı Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu leri aşağıdaki gibidir; Yönetim

Detaylı

İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ

İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin

Detaylı

TAYVAN. Genel Dış Ticareti ve Teknik Tekstil Dış Ticareti. Sayfa 1 / 10 Uludağ İhracatçı Birlikleri Ar-Ge Şubesi

TAYVAN. Genel Dış Ticareti ve Teknik Tekstil Dış Ticareti. Sayfa 1 / 10 Uludağ İhracatçı Birlikleri Ar-Ge Şubesi TAYVAN Genel Dış Ticareti ve Teknik Tekstil Dış Ticareti Başkent: Taipei Nüfus: 23,6 milyon Yüzölçümü: 36.000 km2 (Konya büyüklüğünde) GSYİH: 1 trilyon 125 milyar $ (dünyada 21.) Tayvan ın Dış Ticaret

Detaylı

Rüyalarınız için temiz hava akımı

Rüyalarınız için temiz hava akımı Rüyalarınız için temiz hava akımı Daha iyi bir uyku için temiz hava Temiz hava, Dünya üzerindeki en temel unsurlardan biridir ve insanlar için hayati önem taşır. Akciğerlerimizi günde 25,000 kereden daha

Detaylı

Bölüm 7 Renkli Görüntü İşleme

Bölüm 7 Renkli Görüntü İşleme BLM429 Görüntü İşlemeye Giriş Bölüm 7 Renkli Görüntü İşleme Dr. Öğr. Üyesi Caner ÖZCAN Genç sanatçının, rengin sadece tanımlayıcı değil aynı zamanda kişisel ifade anlamına geldiğini anlaması renge dokunmasından

Detaylı

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1 Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Akademik Bilişim 2013 1 İçerik Hareket Temelli İşlemler Temassız hareket algılayıcısı: Kinect Kinect Uygulamaları Kinect in getirdikleri

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

PLATO. Tasarım Nurus D Lab. Teknik Doküman

PLATO. Tasarım Nurus D Lab. Teknik Doküman PLATO Tasarım Nurus D Lab Teknik Doküman Yalın ve modern tasarımı ile Plato, küçük çalışma alanlarını etkili bir şekilde kullanmanızı sağlayan tekil masalara, iki ve üç kişilik çalışma sistemlerine sahiptir.

Detaylı

Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması

Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması Büyükakıncı BY1, Özkenar T, Yücel D, Ortaç R 1 Özet Son yıllarda tekstil ürünlerine uygulanan tutum ve görünüm geliştiren

Detaylı

Hakkımızda LAVİSER olarak 2003 yılında; gayrimenkul, dekorasyon, mobilya ve tadilat sektöründe ilk adımı attık. 2014 yılında bünyemize kattığımız Laviser markamızla dekorasyon sektöründe inovatif düşünce

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) (Saat/Hafta) (Saat/hafta) Kredi Endüstri Ürünleri Tasarımı I

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) (Saat/Hafta) (Saat/hafta) Kredi Endüstri Ürünleri Tasarımı I 1 DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) Ders Bilgileri Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori Uygulama Laboratuar Yerel AKTS (Saat/Hafta) (Saat/hafta) Kredi Endüstri Ürünleri Tasarımı I EUT201 Güz 4 6-7 12 Önkoşul(lar)-

Detaylı

OTS Coldenhove Papier ile birlikte.

OTS Coldenhove Papier ile birlikte. OTS Coldenhove Papier ile birlikte. Coldenhove Papier in sizin ve işletmeniz için neler yapabileceğini kendi gözlerinizle görün. 1 Coldenhove Papier Hakkında Coldenhove Papier; Dijital Transfer Baskı

Detaylı

22 yaşındaki Otizmli Yasemin Pebo ve Bebo isimli oyuncakları hazırlıyor

22 yaşındaki Otizmli Yasemin Pebo ve Bebo isimli oyuncakları hazırlıyor 1 Otizm hakkında çıkan haberler 22 yaşındaki Otizmli Yasemin Pebo ve Bebo isimli oyuncakları hazırlıyor Wednesday, March 8th, 2017 Mardin den İstanbul a, Anadolu kadınlarına organik ve el yapımı bebek

Detaylı

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. HAKKIMIZDA Firmamız, "Yeni nesil yalıtım sistemleri" sloganıyla yüksek teknolojiye sahip çözümleri ile sektöründeki öncü firmalardan bir tanesidir. Firmamız, Türkiye'de yalıtım bilincinin gelişmesi ile

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

A.Hamdi Doğan Yönetim Kurulu Başkanı

A.Hamdi Doğan Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan Yönetim Kurulu Başkanı WEF-Küresel Risk Raporu 5 Küresel Risk Ekonomik Risk Çevresel Risk Jeopolitik Riskler Toplumsal Riskler Teknolojik Riskler KAYNAK: WEF Global Risks Report 2014 Kişisel

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

MMM ERBA MAKİNA A.Ş. TANITIM DOSYASI

MMM ERBA MAKİNA A.Ş. TANITIM DOSYASI TANITIM DOSYASI 1 HAKKIMIZDA Firmamız 2001 yılında ERBA MAKİNA LTD. ŞTİ olarak kurulmuş olup firma adı 2007 yılında MMMERBA MAKİNA A.Ş. olarak değişmiştir. Firmamız Yenikent Sanayi Sitesinde 60 m2 lik

Detaylı

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU İÇİNDEKİLER : VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK TARİHÇE VİZYON/MİSYON FAALİYET ALANLARI ÜRÜN KATEGORİSİ TASARIM YÖNÜ İLE VESTEL TASARIM FABRİKASI VİZYON/MİSYON VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK

Detaylı

Electronic Industry & Sector Relations Conference

Electronic Industry & Sector Relations Conference 17 Aralık / December, 2015 ELEKTRONİK SANAYİİ VE SEKTÖR İLİŞKİLERİ KONFERANSI Electronic Industry & Sector Relations Conference 5*The Green Park Pendik Hotel & Convention Center, Istanbul 08.00-09.00 Kayıt

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA ...201 CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA Cumhuriyet Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum... başlıklı ve detayları aşağıda

Detaylı

21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI ve Pamukta Kontaminasyonun Önlenmesi AR-GE PROJE PAZARI. «Ştapel İplik Eğirme Teknolojileri ve Pamuk»

21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI ve Pamukta Kontaminasyonun Önlenmesi AR-GE PROJE PAZARI. «Ştapel İplik Eğirme Teknolojileri ve Pamuk» 21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI ve Pamukta Kontaminasyonun Önlenmesi AR-GE PROJE PAZARI «Ştapel İplik Eğirme Teknolojileri ve Pamuk» Prof.Dr. Osman BABAARSLAN Çukurova Üniversitesi Müh.-Mim. Fakültesi Tekstil

Detaylı

Doç.Dr. HAVVA HALAÇELİ METLİOĞLU

Doç.Dr. HAVVA HALAÇELİ METLİOĞLU Doç.Dr. HAVVA HALAÇELİ METLİOĞLU ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1979 ADANA T: 3223387115106 3223387115105

Detaylı

PA Textile&Apparel. Yenilik ve gelişme vaadiyle Tekstil & Konfeksiyon sektörüne sektörün en iyi uygulamalarını götürmek. www.pa-textileapparel.

PA Textile&Apparel. Yenilik ve gelişme vaadiyle Tekstil & Konfeksiyon sektörüne sektörün en iyi uygulamalarını götürmek. www.pa-textileapparel. PA Textile&Apparel Yenilik ve gelişme vaadiyle Tekstil & Konfeksiyon sektörüne sektörün en iyi uygulamalarını götürmek. www.pa-textileapparel.com PA T&A Tekstil & Konfeksiyon Özel Yazılımlar PA Tekstil

Detaylı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Kom. Sekreteri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Değişen

Detaylı

BOŞLUK TEKSTİL TASARIMI ATÖLYESİ ATÖLYELERİ DOĞAL EV AKSESUARLARI VE ETİK

BOŞLUK TEKSTİL TASARIMI ATÖLYESİ ATÖLYELERİ DOĞAL EV AKSESUARLARI VE ETİK BOŞLUK TEKSTİL TASARIMI ATÖLYESİ ATÖLYELERİ BOŞLUK TEKSTİL TASARIMI ATÖLYESİ Teixidors / Nuria Bitria & Sofia Agerberth Bodrum / 27 Haziran-2 Temmuz 2016 Konusu: İspanyol tekstil firması Teixidors un tekstil

Detaylı

Bu sunumda yer alan konular;

Bu sunumda yer alan konular; Bu sunumda yer alan konular; Trend Cephe hakkında. Kompakt laminat tanımı, nerelerde kullanılır. Uygulama teknikleri. Fundermax dış cephe kartela Teknik Özellikler Fundermax dış cephe referans görselleri.

Detaylı

Cami Halıları HAKKIMIZDA

Cami Halıları HAKKIMIZDA HAKKIMIZDA Asil Halı; Kayseri halısının kalitesini, 1940 yılından günümüze el halıcılığı ile başlayan tecrübesiyle sizlere sunmaktadır. Camiler, oteller, yurtlar, restaurantlar, ofisler, alışveriş merkezleri,

Detaylı

BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ

BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ 1 BUTEKOM; ortak fayda sağlamak, firmalarda Ar-Ge ve yenilikçilik bilincini geliştirmek firmaların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak için kurulan

Detaylı

0 (212)

0 (212) 0 (1) 35 75 89 www.prodigital.com.tr info@prodigital.com.tr Direkt Tekstil Pigment Baskı Makinası 1938 TX Pamuklu Kumaş Baskı Makinası 190 cm Baskı Alanı Maksimum 6 mm Kafa Yüksekliği 40 m /s Baskı Hızı

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı