SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI"

Transkript

1 1.FIRIN SİSTEMLERİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI Atık ısı geri kazanımı: Reküperatör, rejeneratif yakıcı vb. ile sıcak baca gazı geri kazanılarak yakma havasının ön ısıtılmasında kullanılabilir. Geri kazanılan bu ısı, ısıtma, pişirme, kurutma vb. amaçlar için de kullanılması mümkündür. Ayrıca ekonomizer kullanarak sıcak su üretme imkanı da vardır. Atık ısı geri kazanılarak %45 e varan enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Yanma verimi arttırma çalışmaları (Yakıt-Hava karışımı ayarı): Hava yakıt karışımı optimizasyonu ile %14 verim artabilir. Brülör sistemlerinde iyileştirme çalışmaları veya verimli brülör kullanılması: Brülör yakıt ile havanın yandığı yer olduğu için yanma verimini arttırma yöntemleri geçerlidir. Baca sistemlerinde iyileştirme çalışmaları: Nem, sıcaklık, CO2, O2 ve CO oranı gibi baca gazı bileşenlerinin izlenmesi ile enerji verimliliği hakkında önemli bilgi sağlanır. Alternatif yakıt veya atık yakıt kullanımı Çok yüksek sıcaklıklarda (1000 C civarı) çalışan fırınları olan tesislerde katı atık(çöp, atık çamur vb.) yakılarak yakıttan tasarruf sağlanabilir. Fırın yüzeyinin ve sıcak hatların yalıtımı: Fırın yüzeyi kayıpları %10 a varabilir. Sıcaklığı 60 C ye çıkan tüm yüzeyler yalıtılmalıdır. Enerji verimliliğine yönelik olarak dizayn değişiklikleri, modernizasyon veya fırının yenilenmesi Tüm bu bahsedilen metotların uygulanması ile toplam ısıl verim %90 mertebesine ulaşır. 2. KAZAN SİSTEMLERİ Atık ısı geri kazanımı (Baca gazı ısısı): Atık baca gazı sıcaklığı 130 C üstü ise reküperatör kazana girecek olan yanma havasının ön ısıtılmasında veya ekonomizer ile suyun ısıtmasında kullanılabilir. %3 ila 20 arasında yakıt tasarrufu sağlanabilir.

2 Blöf geri kazanımı: Kazanda sürekli değiştirilmesi gereken blöften, aynı atık ısı kazanım metotları kullanarak %2,5 a kadar tasarruf mümkündür. Kondens geri kazanımı ve flaş buhar elde etme: %14 e kadar yakıt tasarrufu. Detaylar için bkz. Buhar sistemleri. Kazan yüzeyinin ve sıcak hatların yalıtımı: Modern kazanlarda %1 civarındadır. Eski kazanlarda %10 a kadar çıkabilir. Yakıtın yanma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar: Kazana giren yanma havasındaki her 28 C lik artış, %1 verim artışı sağlar. Böylece %13-51 arasında yakıt tasarrufu sağlanır. Yanma verimi arttırma çalışmaları: Hava yakıt karışımı ayarı doğru yapılarak %20 ye kadar tasarruf olanağı bulunmaktadır. Su hazırlama sistemleri: Kazan besi suyunun kalitesi verimliliğe doğrudan etki yapar. Çözünmüş mineral oranı yüksek ise kazan içinde taşlanmayı arttırır. Kazan borularındaki taşlanma ve kireçlenme %60 a kadar ısı kaybına sebep olabilir. Ayrıca kazanda daha fazla su tutulacağından blöf kayıpları da artar. Temizlik, bakım ve arızadan dolayı maliyetleri arttırır. Baca sistemlerinde iyileştirme çalışmaları: Nem, sıcaklık, CO2, O2 ve CO oranı gibi baca gazı bileşenlerinin izlenmesi ile enerji verimliliği hakkında önemli bilgi sağlanır. Enerji verimliliğine yönelik olarak dizayn değişiklikleri, modernizasyon veya kazanın yenilenmesi: Kojenerasyon sistemleri ile hem sıcak su hem de elektrik toplamda %90 verim ile üretilir.

3 3. BUHAR SİSTEMLERİ Buhar hatlarının kontrolü, uygun olarak dizayn edilmemiş hatlarda değişiklik ve kaçakların önlenmesi: Buhar iletim sistemindeki kaçak ve ısıl kayıplar %5-7 mertebesindedir. Kondens geri kazanımı ve flaş buhar elde etme: Üretilen buhar kullanıldıktan sonra soğuyarak sıvı hale geçer. Oluşan sıcak kondens atmosfer ile temas ettiği anda aniden buharlaşır. Buna flaş buhar denir. Toplam flaş buhar ve kondens ısıl kayıpları %20 yi bulabilir. Mevcut atık ısı geri kazanım sistemine katılabilir veya ayrı sistem kurulabilir. Buhar hatlarının ve kondens hatlarının yalıtımı: Yalıtımlı borularda kayıplar %80-85 daha azdır. Buhar kapanlarının bakımı, kontrolleri ve bozuk olanlarının yenilenmesi: Arızalı buhar kapanları, buhar sızıntısı yapacağından dolayı kaçakları arttırır. EİE anketine göre sanayideki kapanların %10 u arızalıdır. Uygun buhar kapanı kullanımı: Buhar basıncına uygun buhar kapanı seçilmedir. 4. KURUTMA SİSTEMLERİ Atık ısı geri kazanımı: Reküperatör, rejeneratif yakıcı vb. ile sıcak baca gazı geri kazanılarak yakma havasının ön ısıtılmasında kullanılabilir. Geri kazanılan bu ısı, ısıtma, pişirme, kurutma vb. amaçlar için de kullanılması mümkündür. Ayrıca ekonomizer kullanarak sıcak su üretme imkanı da vardır. Atık ısı geri kazanılarak %45 e varan enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Baca gazı neminden yararlanma, Egzoz havasında ve kurutulan malzemede nem kontrolü sistemi kurulması, Sıcak kurutma havası hazırlama sisteminde iyileştirme çalışmaları, Brülör sistemlerinde iyileştirme veya verimli brülör kullanılması da kurutma sistemlerinde enerji verimliliğini arttırıcı uygulamalardır.

4 5. SOĞUTMA SİSTEMLERİ Soğutma hatlarının yalıtımı: Yalıtım kullanılan bir fan-coil de yaklaşık %70-80 enerji kaybı önlenir. Soğutma sistemi fan ve pompalarında yüksek verimli motor uygulaması: EFF3(IE2) sınıfı motorlar EFF1 sınıfı motorlara göre %2-%6 daha verimlidir. Motorun ömrü boyunca toplam maliyetinin yaklaşık%90 ı enerji olduğu düşünülürse tasarruf miktarı oldukça fazladır. Soğuk hava depolarında verimlilik arttırıcı çalışmalar: Akıllı kumanda sistemleri ile soğuk hava depolarında %70 e varan enerji tasarrufu sağlanabilir. Soğutma sistemlerinde ısı iletiminin düşmesine neden olan faktörlerin önlenmesine yönelik çalışmalar: Soğutma sisteminde kanallarındaki kirlilik %11-44 arası enerji kaybına yol açar. Atık ısı geri kazanımı (Egzoz ısısı, Kondenser ısısı): Atık ısı başka bir sistemdeki hava veya suyun ısıtılmasında kullanılabilir. Sıcak su, ısınma, buhar masraflarından tasarruf edilir. Absorbsiyon soğutma ile atık ısı da soğutmada da kullanılabilir. Trijenerasyon sistemleri: Tek bir enerji kaynağı (genelde doğalgaz) ile elektrik, sıcak su ve/veya soğutma ihtiyaçları giderilebilir. Böylece en üst seviyede verimlilik sağlanır. 6. ISITMA, HAVALANDIRMA, İKLİMLENDİRME (HVAC) İklimlendirme yapılan alanlarda sıcaklık ve nem kontrol sistemi çalışmaları, Soğutma hatlarının kontrolü ve uygun olarak dizayn edilmemiş hatlarda değişiklik, Egzoz havası atık ısısından geri kazanım çalışmaları, Toprak ve/veya su kaynaklı ısı pompası uygulamaları(soğutmada %25, ısıtmada ise %75 e kadar tasarruf sağlar), Güneş enerjisinden yararlanma amacıyla güneş kolektörü uygulamaları enerji verimliliğini arttırıcı uygulamalardır.

5 7. SOĞUTMA KULESİ SİSTEMLERİ Soğutma kulesi fan ve pompalarında yüksek verimli motor uygulaması EFF3 motorlar EFF1 sınıfı motorlara göre %2-%6 daha verimlidir. Motorun ömrü boyunca toplam maliyetinin yaklaşık%90 ı enerji olduğu düşünülürse tasarruf miktarı küçümsenmemelidir. Soğutma kulesi fan ve pompalarında değişken hız sürücü (DHS) uygulaması: %50 ye varan enerji tasarrufu Soğutma kulesinin modernizasyonu Modern soğutma kuleleri, bağlı bulundukları soğutucu performansını %20 arttırırlar. Hatlarının yalıtılması 8. FAN SİSTEMLERİ Fanlarda değişken hız sürücü (DHS) uygulaması: Ortalama %52 elektrik tasarrufu oluşur. Fanlarda yüksek verimli motor uygulaması: EFF3 motorlar EFF1 sınıfı motorlara göre %2-%6 daha verimlidir. Uygun hava kontrol ve debi ayarlama sistemi çalışmaları: Sistem ve prosese uygun kanat/rotor tipi seçimi ile aynı motor gücünde yaklaşık %20 debi artışı sağlanabilir. Fanlarda kayıp ve kaçakların önlenmesi çalışmaları: Standart kayış %2-8 arası verim kaybına yol açar. V bağlantılı kayış kullanılmalı. Yüksek verimli fan uygulamaları: Doğrudan sürüş (direct drive) tekniği ile kayış kayıpları sıfırlanabilir.

6 9. BASINÇLI HAVA SİSTEMLERİ Basınçlı hava hatlarının kontrolü ve uygun olarak dizayn edilmemiş basınçlı hava hatlarında değişiklik yapılması: Kontrol sistemi yenilenmesi %7 ye kadar Kompresörlerde değişken hız sürücü (DHS) veya yumuşak yol verici (soft starter) uygulaması: DHS kullanımı ile %10 enerji tasarrufu Uygun Kompresör seçimi: Kompresörlerin yenilenmesi %6 ya kadar Pnömatik ekipman optimizasyonu %6 Kayıp ve kaçakların önlenmesi çalışmaları: Hava kaçaklarının azaltılması %42 ye kadar, Basınç kayıplarının azaltılması ile %4 e kadar tasarruf sağlanır. Hava kurutucularının ve hava tanklarının verimli hale getirilmesi: Havanın nemden arındırılması %1 civarında verimlilik artışı sağlar. Hava tanklarında oluşan kondensi azaltır. Kompresör odasının ve kompresör yerleşiminin uygun dizaynı: Giriş havası sıcaklığındaki her 5 C azalma %2 enerji tasarrufu sağlar. Kompresör atık ısısından (egzoz ve soğutma sistemi) yararlanılması: Atık ısı su veya havanın ısıtılmasında kullanılabilir. %90 a kadar geri kazanım sağlanabilir. 10. POMPA SİSTEMLERİ Yüksek verimli pompa uygulamaları Düşük sürtünmeli boru ile %20 tasarruf. DHS, yüksek verimli motor, pompa ve kaplin ile toplamda %70 e varan enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş pompalarda enerji verimliliğini artırıcı önlemler: Pompa çarklarının tornalanarak debi küçültülmesi ile DHS ye yakın miktarda tasarrufu 10:1 maliyete yapılabilir.

7 11. ELEKTRİK SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Verimli transformatör kullanılması: Trafolar hareketli parça içermediklerinden dolayı verimleri oldukça yüksektir(~%98). Ancak eski trafolardaki kayıplar daha yüksek olacağından dolayı %1-2 verim artışı sağlanabilir. İletim ve dağıtım hatlarında teknik kayıpların azaltılmasına yönelik verimlilik artırıcı çalışmalar: Optimum iletken kesiti ve gerilim seviyesi ile ısıl kayıplar %2-3 mertebesinde azaltılır. Elektrik sistemlerinin modernizasyonu veya yenilenmesi: Akıllı şebeke uygulamaları ile kayıp ve kaçakların önüne geçilebilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok faydalanılabilir. Elektrik sistemlerinde oluşan harmonikleri önlemeye yönelik olarak harmonik filtre ve kompanzasyon çalışmaları: DHS, deşarj lambaları, LED sürücüler, elektronik balastlar vb. birçok cihaz harmonik yaratırlar. Bu tür elemanlar satın alınırken harmonik üretimlerine mutlaka dikkat edilmelidir. Harmoniklerin kayıpların artmasından ekipmanlara zarar vermesine birçok maliyet arttırıcı etkisi vardır. Bu sebeple mutlaka filtrelenmedir. Doğru seçilen ve yerleştirilen pasif filtreler harmonik büyük ölçüde bertaraf edebilir. Bunun ötesinde aktif filtrelerin kullanılması gerekebilir. Harmoniklerin yok edilmesi güç faktörü ve kompanzasyon sistemlerinin performansına da olumlu etki de bulunur. Cezalardan doğabilecek maliyet artışları önlenir. 12. MOTOR SİSTEMLERİ Yüke göre uygun kapasitede motor seçimi: Elektrik motorları %85-90 yükte en verimli çalışır. Ayrıca bu değerin altında güç faktörleri oldukça düşer. Verimsiz motorların verimli motorlarla değiştirilmesi EFF3(IE2) sınıfı motorlar EFF1 sınıfı motorlara göre %2-%6 daha verimlidir. Motorun ömrü boyunca toplam maliyetinin yaklaşık%90 ı enerji olduğu düşünülürse tasarruf miktarı oldukça fazladır. Motor ile yük arasındaki düşük verimli aktarım elemanların yüksek verimli aktarım elemanları ile değiştirilmesi %3-5 arasında sürtünme kayıpları azalır.

8 Motorlarda değişken hız sürücü (DHS) veya yumuşak yol verici (soft starter) uygulaması: DHS ile motor hızı ve dolayısıyla gücü ihtiyaca göre ayarlanır. Aynı zamanda kalkışta yüksek akım çekilmesi önlenir.(soft start) %50 ye varan enerji tasarrufu 13. AYDINLATMA SİSTEMLERİ Enerji verimliliği yüksek ve kullanım alanına uygun armatür seçimi: İndüksiyon lambaları ile deşarj lambalarına göre %40 a kadar daha az enerji tüketme imkanı vardır. Yeni reflektörler %20 daha verimlidir. Dış aydınlatmada cıva buharlı lambalara göre sodyum buharlı lamba %60-70 daha tasarrufludur. Floresan lambalarda elektronik balast kullanımı: %25-40 arası elektrik tasarrufu sağlanabilir. Aydınlatma kontrol sistemleri (Dimmer, Hareket sensörleri, fotosel, zaman saatleri, vb.) uygulamaları: Ortalama %30 tasarruf sunabilir. Kullanım alanına göre tasarruf miktarı değişir. Gün ışığından maksimum derecede yararlanmak amacıyla çatı, duvar vb. yerlere aydınlatma pencereleri açılması aydınlatma masraflarını %30 azaltabilir. Uygun olan alanlarda LED aydınlatma sistemi uygulamaları: Deşarj lambalarına kıyasla %15-40 daha verimli Başlangıçta daha pahalı ancak daha uzun ömürlü Geleceğin aydınlatma biçimi olarak görülmekte

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE FIRSATLAR

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE FIRSATLAR SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE FIRSATLAR Arif Künar ENDOKS ESCO KOORDİNATÖRÜ DEK ANKARA, 4. DERS, 18.12. 2018 Atık ısı geri kazanımı: FIRIN SİSTEMLERİ Reküperatör, rejeneratif yakıcı vb. ile sıcak baca

Detaylı

Enerji Verimli Sanayi

Enerji Verimli Sanayi Enerji Verimli Sanayi Türkiye, doğusundan batısına Cumhuriyet tarihinin en güzel günlerini yaşıyor. Dünya ekonomik krizlerle boğuşurken Türk ekonomisi her gün büyüyor. Ülkemizde dünyanın sayılı projelerinin

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler 1. gün Program GG.AA.YYYY Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler Kişisel Gelişim Problem çözme yeteneği, ikna kabiliyeti 11:00-11:50 Kişisel Gelişim Yenilikleri

Detaylı

SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER

SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (ETKB- YEGM) Sunum Ġçeriği 1. Dünyada ve Türkiye de Enerji Durumu ve Talebi 2. Sanayiye Yönelik Destekler Verimlilik Artırıcı

Detaylı

İyileştirme Alanları. Sanayide Enerji Verimliliği ve Bazı. Yrd. Doç. Dr. Ahmet TEKE, A. Atakan GÜZEL

İyileştirme Alanları. Sanayide Enerji Verimliliği ve Bazı. Yrd. Doç. Dr. Ahmet TEKE, A. Atakan GÜZEL Sanayide Enerji Verimliliği ve Bazı İyileştirme Alanları 2012 Yrd. Doç. Dr. Ahmet TEKE, A. Atakan GÜZEL Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 0 322 3386326 EMO Adana Şubesi 0 322

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (ETKB- YEGM) Sunum İçeriği 1. Dünyada ve Türkiye de Enerji Durumu ve Talebi 2. Enerji Yönetimi 3. Yetkilendirme 4. Destekler

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER Burhan GÜLDİBİ Makina Mühendisi Telefon : (312) 295 52 37 e-posta: bguldibi@yegm.gov.tr Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Enerji Yoğunluğu (TEP/2000 USD)

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER 2015 2015 ENERJİ VERİMLİLİĞİ FAALİYETLERİ ve TEŞVİKLER Burhan GÜLDİBİ Makina Mühendisi Telefon : (312) 295 52 37 e-posta: bguldibi@yegm.gov.tr Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü 0,5 0,45 Polonya ABD

Detaylı

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ Günümüzde Enerji, kaynaklarının hızla tükeniyor, yenilenemiyor olması ve maliyetinin çok yüksek olması, elektrik enerjisinin kullanımının ve enerji talebinin artması ve önümüzdeki yıllarda

Detaylı

Enerji Verimliliği Derneği

Enerji Verimliliği Derneği www.enver.org.tr Enerji Verimliliği Derneği Dünyada verimlilik merkezli çalışmalar yaygınlaşmakta, tüm ülkeler ve büyük kuruluşlar yüksek bütçeler kullanarak bu alanda araştırma ve geliştirme faaliyetleri

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER

VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (EİE) YEK & ENERJİ VERİMLİLİĞİ Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

2017 YILI NİSAN BAŞVURULARINDAN DESTEKLENMESİ UYGUN GÖRÜLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER

2017 YILI NİSAN BAŞVURULARINDAN DESTEKLENMESİ UYGUN GÖRÜLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER 017 YILI NİSAN BAŞVURULARINDAN DESTEKLENMESİ UYGUN GÖRÜLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER Sıra No VAP leri 1 U-9500 Isıl Entegrasyon si Verimlilik Arttırıcı si Vap i 1 : TÜPRAŞ/U-9500/01 Vap i : TÜPRAŞ/U-9500/0

Detaylı

Isıl Mekanik sistemlerde Enerji Verimliliği

Isıl Mekanik sistemlerde Enerji Verimliliği tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Isıl Mekanik sistemlerde Enerji Verimliliği Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Aralık 2015 A. Tanımlar B. Enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Yrd.Doç.Dr. Handan ÇUBUK YTÜ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ve İKİNCİL MEVZUATI 5627 Sayılı Enerji

Detaylı

KOBİ lerde Enerji Verimliliği Örnekleri

KOBİ lerde Enerji Verimliliği Örnekleri KOBİ lerde Enerji Verimliliği Örnekleri Enerji ve Suyu Akıllı Kullanmak... Hem Verimli Hem de Tasarruflu Kullanmak... Dr. Ersun Kubilay Proje Teknik Danışmanı - Epsilon Enerji Ltd.Şti. 06 Mayıs 2014 Bursa

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KAZANLARI Kazan: İçerisinde

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ TASARRUFU İÇİN İPUÇLARI

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ TASARRUFU İÇİN İPUÇLARI 2014 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ TASARRUFU İÇİN İPUÇLARI Binalarda Enerji Verimlilliğinin Artırılması Projesi www.surdurulebilirbinalar.net 1-Pencere ve kapılarda yalıtım artırılmalıdır. Pencereler

Detaylı

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRSEN BAKIR ELEKTRİK MÜH. ENERJİ YÖNETİCİSİ EVD ENERJİ YÖNETİMİ -1- Kazanlar Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı

Detaylı

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011.

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011. SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Sultan ÖRENAY ENDÜSTRİYEL ISIL İŞLEM PROSESLERİNDE ENERJİ KAYIPLARI Endüstriyel

Detaylı

Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı. Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ

Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı. Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ Günümüzde enerji tüketimi hızla artarak devam etmektedir. Ülkemiz enerji üretiminde

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

YAKITLAR, KAZANLAR VE FIRINLARDA ENERJI VERIMLILIĞI, BUHAR VE BASINÇLI HAVA SISTEMLERINDE ENERJI VERIMLILIĞI

YAKITLAR, KAZANLAR VE FIRINLARDA ENERJI VERIMLILIĞI, BUHAR VE BASINÇLI HAVA SISTEMLERINDE ENERJI VERIMLILIĞI YAKITLAR, KAZANLAR VE FIRINLARDA ENERJI VERIMLILIĞI, BUHAR VE BASINÇLI HAVA SISTEMLERINDE ENERJI VERIMLILIĞI Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015 Mustafa SALMAN Marketing Manager Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Psikometrik diyagram Psikometrik diyagram İklimlendirme: Duyulur ısıtma (ω=sabit) Bu sistemlerde hava sıcak bir akışkanın bulunduğu boruların veya direnç tellerinin üzerinden

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

2013 YILI DESTEKLENMESİNE KARAR VERİLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER ENDÜSTRİYEL İŞLETME ADI

2013 YILI DESTEKLENMESİNE KARAR VERİLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER ENDÜSTRİYEL İŞLETME ADI 2013 YILI DESTEKLENMESİNE KARAR VERİLEN VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER SIRA NO VAP ADI ENDÜSTRİYEL İŞLETME ADI PROJEDE ÖNGÖRÜLEN ENERJİ KAZANCI kwh TEP 1 2 Seramik Pişirme Ve Kurutma Fırınlarındaki Isıların

Detaylı

Siemens A.Ş. Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları

Siemens A.Ş. Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları Siemens A.Ş. Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları siemens.com/energyefficiency Başlıklar Neden Enerji Verimliliği Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamalar Örnek Projeler Page 2 Neden Enerji Verimliliği..

Detaylı

Coşkun KARABAL Genel Müdür

Coşkun KARABAL Genel Müdür Coşkun KARABAL Genel Müdür ENERJİ ETÜTLERİ - Enerji tasarruf odaklarının tespit edilmesi - Gerekli ölçümlerin yapılması ve ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi - Tasarruf odaklarına yönelik yatırımlarla

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İçindekiler 1.Enerji Verimliliği Kanunu nun, Bina Sektörüne Getirdiği Yeni Uygulamalar 2.Başbakanlık Genelgesi Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler 2.1 Isı Enerjisi

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ, ETÜDLERİN YAPILMASI VAP PROJELERİ (19-20 OCAK 2017)

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ, ETÜDLERİN YAPILMASI VAP PROJELERİ (19-20 OCAK 2017) SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ, ETÜDLERİN YAPILMASI VAP PROJELERİ (19-20 OCAK 2017) Bülent ÇARŞIBAŞI Elk. Mühendisi-Öğretim Görevlisi Ege Üniversitesi Müh.Fak. ve Ekonomi Üniv. SETAŞ Enerji EEEP Yöneticisi-Enerji

Detaylı

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU simplifies predictive maintenance 25 Şubat 2010 GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU ARTESİS A.Ş. GOSB Üretim Tesisleri HAZIRLAYAN: Simge ÇAKIR ONAYLAYAN: Dr. İzzet Yılmaz ÖNEL The Institution of Engineering,

Detaylı

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEC403 Makine Laboratuarı-I Dersi EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi 1 GİRİŞ Günümüzün iklimlendirme sistemleri soğutma çevrimi

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

HEMAK KLİMA BÖLÜMÜ İSTANBUL/TURKEY

HEMAK KLİMA BÖLÜMÜ İSTANBUL/TURKEY EVAPORATİF KLİMA NEDİR? Evaporatif Soğutucu Nasıl Çalışır? Bir pompa haznedeki suyu soğutma peteklerine pompalar, ıslak petekler üzerinden geçen sıcak hava, peteklerdeki suyu buharlaştırır. Bu sayede klimaya

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI-II. Prof. Dr. Durmuş Kaya Kocaeli Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI-II. Prof. Dr. Durmuş Kaya Kocaeli Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI-II Prof. Dr. Durmuş Kaya Kocaeli Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü 2 Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği

Detaylı

Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi

Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi 2015 2015 Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi Mahmut DEDE Enerji Verimliliği Müdürü 13 Şubat 2015, FSMVÜ İçerik Schneider Electric Neden Enerji Yönetimi? Nasıl Bir Enerji Yönetimi? Aluminyum Sektöründe

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU ENERJİ VERİMLİLİĞİ Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU Amaç İçerik Dün yaptıklarınız size hala çok iyi görünüyorsa, bugün geri kalmaya başladınız demektir... E.Wilson Verimlilik Enerji Yönetimi Buhar Kullanımında

Detaylı

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ Demir çelik sektörü: Nursan Çelik A.Ş. de alevsiz yakma sistemi. 32m 3 /ton gaz tüketimi ve %0.67 tufal 2, 2, x Endüstriyel yakma sistemlerinde tecrübeli teknik servis ekibimiz sisteminizi revize eder,

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu Laboratuar Tarihi: Laboratuarı Yöneten: Numara: Adı Soyadı: Grup/Alt grup:..

Detaylı

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller)

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller) SOĞUTMA GRUPLARI Binalarda kullanılacak soğutma suyunu hazırlayıp kullanıcılarına (klima, FCU, vs.) gönderen sistemlere soğutma sistemleri denilmektedir. Soğutma sistemleri en genel anlamda mahaldeki ısınan

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 300 kw Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,2 mw

Detaylı

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Yenilikçi ve Güvenilir... Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri Çukurova Isı nın kendi markası olan ve son teknolojiyle üretilen Silversun Hot Air Gaz

Detaylı

5/20/2009. hfg. Hfg 2257 kj. 1 kg suyun yolculuğu. 0 bar g hg 2257 kj 100 o C 2676 kj. 419 kj. **Doymuş su fazına. 10 o C 0 bar g 42 kj

5/20/2009. hfg. Hfg 2257 kj. 1 kg suyun yolculuğu. 0 bar g hg 2257 kj 100 o C 2676 kj. 419 kj. **Doymuş su fazına. 10 o C 0 bar g 42 kj ENERJİ YÖNETİCİSİ KURSU NURİ CEYLAN Mak. Müh. BUHAR SİSTEMLERİ HOŞGELDİNİZ Sektörel Tüketimde Sanayi En Büyük Paya Sahip Nerelerden kayıp var? Kazan dairesi Yanma : % 0-6 Radyasyon : % 0,3-1 Blöf : % 1-3

Detaylı

Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi. Yavuz TÜTÜNOĞLU Alpaslan GÜVEN İlhan Tekin ÖZTÜRK

Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi. Yavuz TÜTÜNOĞLU Alpaslan GÜVEN İlhan Tekin ÖZTÜRK Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi Yavuz TÜTÜNOĞLU Alpaslan GÜVEN İlhan Tekin ÖZTÜRK Nisan - 2011 Giriş ve Amaç Bilindiği gibi dünya enerji tüketiminin önemli bir kısmı fosil kökenli yakıtlardan karşılanmaktadır.

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU

MEKANİK TESİSATTA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU KURSU MEKANİK TESİSATTA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU Prof. Dr. Hüsamettin BULUT Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü,

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KULLANIMINDA AMAÇ BUHAR

Detaylı

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER LERİ 1 Mayıs 2009 Mehmet Türkel Türkiye Kojenerasyon Derneği Kojenerasyon ve Trijenerasyon Teknolojileri Tanımlar, Tipleri ve Örnekler Yararları Çevresel Değerlendirme

Detaylı

Döküm Kazanlar. G115-21 kw BE MAVİ ALEV BRÜLÖRLÜ KAZAN

Döküm Kazanlar. G115-21 kw BE MAVİ ALEV BRÜLÖRLÜ KAZAN Döküm Kazanlar Modern, Yüksek Kaliteli ve İşletme Emniyetli Kazan Dizaynı: EN 303' e uygun test edilmiş, Thermostream Tekniği sayesinde yüksek işletme emniyetine sahip,lpg,sıvıyakıt veya doğalgaza uygun,

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri VERİMLİ KÜMES SİSTEMLERİ Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri www.tavsan.com.tr Tek bir hava dağıtım ünitesinden kuru ısı. Sadece mükemmel! Kümesler için sıcak sulu ısıtma sistemleri Kümeste canlı sağlığı ve verimliliği

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

EK-2 PROJE VERİMLİLİK BİLEŞENİ TABLOSU. Bileşen Kodu Değerlendirmeye Alınması. Ekipmanın Proje Öncesi Durumu Adı Markası ve Modeli Kurulu Gücü (kw)

EK-2 PROJE VERİMLİLİK BİLEŞENİ TABLOSU. Bileşen Kodu Değerlendirmeye Alınması. Ekipmanın Proje Öncesi Durumu Adı Markası ve Modeli Kurulu Gücü (kw) PROJE VERİMLİLİK BİLEŞENİ TABLOSU Bileşen Kodu Değerlendirmeye Alınması 1 KABUL / RED EK-2 Ekipmanın Proje Öncesi Durumu Adı Markası ve Modeli Kurulu Gücü 2 3 Adedi Yıllık Ortalama İşletme Yükü Birim Enerji

Detaylı

ASD PROJE Ltd. Şti. UEVF OCAK 2015 / İSTANBUL. Ayhan Sarıdikmen ayhan@asdproje.com (532) 362 1449

ASD PROJE Ltd. Şti. UEVF OCAK 2015 / İSTANBUL. Ayhan Sarıdikmen ayhan@asdproje.com (532) 362 1449 TEKSTİL ve KONFEKSİYON SEKTÖRLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ POTANSİYELLERİ ve UYGULAMALARI ASD PROJE Ltd. Şti. UEVF OCAK 2015 / İSTANBUL Ayhan Sarıdikmen ayhan@asdproje.com (532) 362 1449 SEKTÖREL DİNAMİKLER

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ENERJĐ VERĐMLĐLĐĞĐ PANELĐ 27 Ekim 2010 Rize Ticaret Borsası KAPSAM TTGV Genel Tanıtımı TTGV Teknoloji Geliştirme

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için 1 REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için Mod.CS5000-3E Peyniraltısuyu Konsantrasyonu için REDA Evaporatör ( 5.000l/h su uçurma

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası KONU Konu Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi AMAÇ Amaç Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yapılan yatırımların finansman

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 11 ISI YALITIMI; ATIK ISI KULLANIMI BİRLEŞİK ISI-GÜÇ SİSTEMLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 11 ISI YALITIMI; ATIK ISI KULLANIMI BİRLEŞİK ISI-GÜÇ SİSTEMLERİ ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 11 ISI YALITIMI; ATIK ISI KULLANIMI BİRLEŞİK ISI-GÜÇ SİSTEMLERİ Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

%RVFK U QOHUL %BIB GB[MB LJMPNFUSF EBIB B[ ZBLºU

%RVFK U QOHUL %BIB GB[MB LJMPNFUSF EBIB B[ ZBLºU %RVFK U QOHUL %BIB GB[MB LJMPNFUSF EBIB B[ ZBLºU Çoğu sürücü için yakıt tasarrufu en önemli konudur Daha düşük yakıt tüketimi, depo başına daha çok kilometre ve daha düşük CO2 emisyonları anlamına gelir.

Detaylı

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı