Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar. Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar. Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E)"

Transkript

1 Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E)

2 Mentha Piperita (Nane)

3 İçerik Uçucu yağlar (%1-3): (-)- mentol (%35-55), (+)- neomentol (% ), (+)izomentol, menton (%10-35), mentil asetat, mentofuran (%1-9), 1,8-sineol (%6-14), limonen (%1-5), α-pinen (% ), β- pinen (%1-2) ve diğer monoterpenler, viridoflorol az miktarda seskiterpenler de mevcuttur. Flavonoitler: Luteolin, luteolin-7-glikosit, rutin, hesperidin, eriositrin ve oksijenlenmiş flavonoidler. Diğer bileşenler: Fenolik asitler ve az miktarda triterpenlerin bulunduğu kayıtlıdır.

4 Gastrointestinal sistemde kullanımı Antidispeptik Karminatif Spazmolitik Koleretik

5 Gastrointestinal sistemde kullanımı İntestinal kolik İrritabl bağırsak sendromu (İBS) Akut ve kronik gastrit Enterit

6

7

8 Plantago psyllium L. Plantago indica L. Plantago ovata Forsk (Karnıyarık Tohumu)

9 Karnıyarık Tohumu Kimyasal İçeriği Musilajlar: Plantago tohumlarının dış kabuğunun içinde %10-30 oranında su tutabilen müsilajlar bulunmaktadır. Musilajlar temel olarak arabinoksilanlar (%85) içeren çözünebilir polisakkaritlerden meydana gelmiştir. Diğer Bileşenler: Steroller, triterpenler, aucubin glikozitler

10 Gastrointestinal sistemde Kullanımı Laksatif ve anti-diaretik özellikleri dolayısı ile akut ve kronik kabızlıkta kullanılır.

11 2-3 doza bölünmüş halde günlük 40 grama kadar kullanılabilinir yaş arası çocuklarda yetişkin dozunun yarısı uygulanır. 6 yaş altı çocuklarda doktor kontrolünde kullanılabilinir. Tohumları bol miktarda su ile birlikte tüketmek son derece önemlidir. 5 gram tohumla birlikte 150 gram su karıştırılır, hızlıca içilir ve arkasından sıvı takviyesi yapılır.

12 Foeniculum vulgare (Rezene)

13 İçeriği (Acı Rezene) Uçucu yağ: Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare nin (acı rezene) uçucu yağında (%2-6), baskın olarak transanetol (%50-70), fenkon (%12-25) ve %5 ten az oranda östragol bulunduğu bildirilmiş, aynı zamanda α-pinen (%1-2), limonen (%1-2), cis-osimen, p-simen kampfen, β-pinen, β-mirsen, α-fellandren, sabinen, γ-terpinen ve terpiolen içermektedir.

14 Diğer Bileşikler: %10-20 oranında yağ asitleri (en çok petroselinik asit), %20 protein, flavonoid glikozitleri (kuarsetin, kamferol, aglikon ), fenolik karboksilik asitler, eser miktarda kumarinler ve furanokumarinler bulunmaktadır. İçeriğinde doğal olarak bulunan 6- oksikroman gibi antioksidanlar yağ asitlerinin stabilitesini sağlamaktadır.

15 Gastrointestinal Etkisi ve kullanımı Antispazmodik gastrointestinal motiliteyi uyarıcı etki gaz ve şişkinlik gibi dispeptik şikayetlerde rahatlatıcı etki

16

17

18 Zeytinyağı Zeytinyağı koloretik etki göstermekte, safrada kolestrol formasyonunu inhibe etmektedir.

19 Rowachol 55 senden beri kullanılmakta olan 6 bitki monoterpeni ihtiva eden yan etkisi olmayan safra kesesi taşlarını eritmekte kullanılan bir ilaçtır.

20 Rowachol un monoterpen içeriği İçerik %oranı Menthol %32 Menthone %6 Pinene %17 Borneol %5 Comphene %5 Cineol %2 Zeytinyağı %33

21 Sinameki (Cassia senna L. )

22 Kimyasal İçeriği Antrasen türevleri (% ): Temel olarak sennozit A, A1 ve B, bir miktar da sennozit C ve D bulunur. Bunların dışında aloe-emodin, rein, krizopanol gibi serbest antrakinonlar bulunur Naftalen türevleri: 6-hidroksimusizin glukozitleri, tinnevelin-6-glukozit.

23 Kimyasal İçeriği Karbonhidratlar: Polisakkaritler (%2.5 civarında), musilaj (arabinoz, galaktoz, galaktüronik asit, ramnoz), galaktomannan (galaktoz, mannoz), serbest şeker (fruktoz, glukoz, pinitol, sukroz) Diğer bileşenler: Flavonoitler, mono- ve seskiterpen içeren %0.05 oranında uçucu yağ, fenil propan, palmitik asit gibi bileşenler de bulunmaktadır.

24 Gastrointestinal sistemde kullanımı Senna meyvelerinin ve Senna yapraklarının laksatif etkili. Kısa dönemli kabızlık tedavisinde kullanılır. Uzun süreli sinameki kullanımında, geri dönüşümlü olarak barsak mukozasında pigmentasyon (psödomelanozis koli) görülebilir.

25

26

27 ALJİNAT Aljinst, Laminarya Digitata gibi esmer alglerden elde edilen b-dmanunurnik asit ve a-l-guluronik asitin birleşmesiyle oluşmuş bipolimerik bir yapıdır. Molekülağırlığı olan alijinat asit, Suda çok az çözünmesine rağmen, suyu iyi absorbe edebilen bir maddedir.

28 Cystoseria Sargasum

29 Aljinatların Pazar büyüklüğü yaklaşık 318 milyon dolar %20 si gıda katkı maddesi %80 birçok endüstri alanında kullanılmaktadır. % oranında kullanılan aljinatlar dondurma yapımı sırasında düzgün yapı ve hacim artışı sağlamasının yanı sıra buz kristalleri oluşumunu da önlemektedir.

30

31 Sodyum aljinat

32 Zingiber officinale Roscoe (Zencefil)

33 Zencefil Kimyasal İçeriği Aromatik Bileşikler: gingerol homologları, gingerdion homologları, şogaol homologları, zingeron, α-kurkumen,diterpenler Uçucu yağ (%2.5-5 V/m): Seskiterpen hidrokarbonlar Monoterpen hidrokarbonlar Yağlar(%5.8-11): Doymuş yağ asitleri (özellikle palmitik asit) toplam yağ asitlerinin %46 sını oluşturur. Doymamış yağ asitleri (özellikle oleik ve linoleik) %53 civarındadır. Diğer Bileşenler: Nişasta (%60), proteinler, steroidler, vanilin, amino asitler, vitaminler (özellikle niasin ve A vitamini, mineraller)

34 Gastrointestinal Sistemde Kullanımı Taşıt tutması, Deniz tutması, Hamilelik bulantı kusması Ameliyat sonrası bulantı, kusma bulantı kusmalara

35 Yetişkinlerde 1 kerede 2 tablet Günde en fazla 8 tablet Table 50 mg

36

37 Anason (Pimpinella anisum L.) Türkiye de Konya, Antalya ve Ege Bölgesinde kültürü yapılmaktadır

38 Kimyasal içeriği Uçucu yağ (%2-6): Trans-anetol (%80-95), metilkavikol (estragol, izoanetol; %0.5-6), cis-anetol, anisaldehit, linalol, psedoizoöjenol-2-metilbütirat, anis keton, β-karyofillen, anisik asit, limonen, α- pinen, asetaldehit, ρ-kresol, kresol, hidrokuinon, β-farnesen, α-, β-,-δ himakalen, bisabolen, d-elemen, arkurkumen ve miristisin

39 Kumarinler: Skopoletin, umbelliferon, umbelliprenin, bergapten Flavonoidler: Flavanol (kuersetin), Flavon (apigenin, luteolin) glikozitleri (kuersetin-3-glukuronid, rutin, luteolin-7-glikozit, apigenin-7-glikozit, izoorientin, izoviteksin) Kaffeik asit türevleri: Klorojenik asit ve diğer kafeoilkuinik asit türevleri. Diğer Bileşenler: %50 karbonhidrat, %16 lipit, β- amirin, stigmasterol ile palmitat ve strerat tuzları.

40 Gastrointestinal Sistemde Kullanılışı Karminatif ve spazmolitik etkisi Şişkinlik, gaz ve gatrointestinal spazmda Dispepsik şikayetlerde ve iştahsızlıkta kullanılmaktadır.

41

42 Anethol içeren diş macunları ve kozmetik krem kullananlarda nadir olarak kontakt dermatit vakaları görülmüştür.

43 Zerdeçal (Curcuma longa L.)

44 Kimyasal İçeriği Kurkuminoidler (%3-5): Curcuma longa için karakteristik olan bisedemetoksi-kurkumin dışında diğer disinnamoilmetan türevleri olan kurkumin (diferuloilmetan), monodemetoksi kurkumin (p-kumaraoilferuloilmetan) ve siklokurkumin içerdiği kaydedilmiştir. Uçucu yağ (%2-7): Sarı renkli uçucu yağında zingiberen, kurkumol, α-kurkumen, β-seskuifellandren, atlanton, α- ve β- turmeron, ar-turmeron, α- ve δ- atlanton, kurlon, germakron, β-bisabolen oluşturur. Diğer Bileşenler: %28 glukoz, %12 fruktoz, %1 arabinoz gibi şekerler de bitki bileşimi içinde yer almaktadır.

45 Hayvanlarda kimyasal olarak meydana getirilmiş kolitlerde zerdeçal iltihabı geriletmektedir. Küçük bir insan grubunda mg/gün faydalı olduğu gösterilmiştir.

46

47

48

49 İNCİR MEYVESİ İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde, hücresel yapılar içinde su tutarak dışkı kıvamını yumuşatmaya, defekasyonu (dışkılamayı) kolaylaştırmaya ve kabızlığı gidermeye yardımcıdır. Bunun yanı sıra incir ekstresi, bağırsak spazmlarını çözmeye ve spazma bağlı karın ağrısı, şişkinlik gibi sindirim bozukluğu şikâyetlerini gidermeye yardımcı olur.

50 İncir Ficus carica L. (Moraceae) tropik ve subtropik bölgelerde geniş yayılış gösteren orta boylu bir ağaçtır. Türkiye dünyanın en önemli incir üreticisi ve ithalatçısıdır. Meyve geleneksel olarak gastrointestinal, hastalıklarda binlerce yıldır kullanılmaktadır.

51 BİLİMSEL KAYNAKLARLA İNCİR Geleneksel olarak incir meyveleri kabızlığa karşı laksatif amaçla birçok ülkede kullanılmaktadır.

52 BİLİMSEL KAYNAKLARLA İNCİR Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, incir meyvesi ile beslenen sıçanların, dışkıya çıkma sayısı, miktarı ve su ihtivası ölçülmüştür ve sonuçta kontrol grubuna göre kabızlığın azaldığı kanıtlanmıştır. İncir ile tedavinin kronik kabızlıkta önleyici ve tedaviye yardımcı olacağı saptanmıştır.

53 Kabızlık Fonksiyonel (kronik kabızlık) İncir Laksatif etki gösterir Bağırsak hareketlerini arttırır. Boşalma zamanını azaltır. Karın ağrısını önler.

54 ANTİOXİDANT AKTİVİTE

55

56

57

58 Keten Tohumu(Linum usitatissimum L.) Türkiye de, Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir

59 Kimyasal İçeriği Musilaj polisakkaritleri (%3-9): Tohumları galaktoüronik asit, ksiloz, galaktoz, ramnoz, arabinoz, frukoz ve glukoz vb içermektedir. Sabit yağ (%30-45): Linolenik asit, linoleik asit, oleik asit gibi trigliseritler bulunmaktadır. Diğer Bileşenler: Bileşiminde %3-25 civarında protein, % civarında ise linustatin ve neolinustatin diglikozit gibi siyanojenik glikozitler bulunmaktadır. Bunların dışında, sekoizolarisirezinol diglikozit,

60 LUTİ (Linum usitatissimum tripsin inhibitörü) fosfotid, sterol ve triterpenler, kolesterol, kampesterol, stigmasterol, sitosterol, 5- avenasterol, sikloartenol, az miktarlarda metil esterleri; 3-hidroksi-5 metoksi-cis-sinnamil-3-oglukozit (linusitamarin), 4-hidroksi-cis-sinnamil- 4-O-glukozit (linosinnamarin), lignan pinorezinol diglukozitleri, az miktarda flavanoitler kaemferol- 3,7-O-diglukozit, herbasetin ve harbasetinin 3,7- O-diglukoziti, 3,8-O-diglukoziti ve 3,7-Odimetilether immunosupresif etkisiyle siklosporine benzeyen 4 halkalı nano ve oktapeptitler bulunur

61 Kullanışı Konstipasyon, divertiküler hastalıklar, gastrit ve enteritin kısa dönemli semptomatik tedavisinde irritabl bağırsak sendromunda kronik gastrik ve yanlış laksatif kullanıma bağlı kolon hasarında kullanılır.

62 Kullanım şekli 12 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde: Laksatif olarak: 5 gram tohum çatlatılmış veya taze olarak ezilmiş halde, suda bırakılarak bekletilir (şişirilir) ve günde 3 defa 1 bardak sıvıyla beraber alınır. Etkinin saat içinde başlar.

63

64

65 DİYET POSASI Bitkisel posa, bitki dokularının insandaki sindirim enzimleri tarafından hidrolize edilmeyen kısımlarıdır.

66 DİYET POSASI Diyet posası çözünür ve çözünmez posa olarak ikiye ayrılır.

67 DİYET POSASI Çözünür posa; pektin, nişasta, oligosakkaritler. Çözünmez posa; selüloz, hemiselüloz ve lignandir.

68 DİYET POSASI Lignan; buğday samanı,pamuk tohumu kabuğu. Pektin; elma ve turunçgiller,domates kabuğu. Selüloz; soya kepeği ve baklagiller. Hemiselüloz; mısır tanesi kabuğu, arpa ve yulaf kepeği.

69 DİYET POSASI Çözünen ve çözünmeyen diyet posası farklı etkiye sahiptir.

70 DİYET POSASI Çözünmez posa buğday kepeği,yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller, bezelye, fasülyede bulunur. Su absorbe eder, dışkının hacmini artırır. Konstipasyonu ve divertikülozisi önler.

71 DİYET POSASI Çözülebilir posa meyve, yulaf, yulaf kepeğinde bulunur. Kan kolesterolü ve trigliseritleri düşürmede, kalp-damar hastalıklarında, diyabet ve obezite nin önlenmesinde yararlanılır.

72 Posanın etkisi: Barsak lümenindeki basıncı azaltır. Barsak çapını genişletir, barsak hareketlerini arttırır. Su emilimini arttırarak barsağa su çekilmesine neden olur. Dışkının hacmini, yumuşaklığını arttırır.

73

74

75

76 At Kestanesi (Aesculus hippocastanum)

77 Atkestanesi tohumu, % 36 oranında essin adı verilen kompleks triter-penik saponin karışımı içerir. Terkipte ayrıca sapogenoller (hippoeskulin ve barringtogenol- C), flavonoitler (flavonol glikozitleri), kondanse tanenler, kinonlar, steroller (stigmosterol, alfa-spinasterol, betaspinasterol, beta-sitosterol), yağ asitleri (linolenik, palmitik, stearik) bulunur

78 Ödem Çözücü Anti-inflamatuar Venotonik Vasküler geçirgenliği azaltıcı

79 Kullanım Alanları Varisler Ameliyat sonrası Ödem Varis ülserleri Hemoroid Kronik venöz yetmezlik

80

81 okserutin

82

83 Helicobacter Pylori

84 HELİKOBAKTER PİLORİNİN DÜNYADA DAĞILIMI ABD, Kanada %30-40 ABD, Avrupa Kanada %30-40 %30-50 ABD, Orta Kanada Avrupa %30- % Asya ABD, %70-80 Kanada Latin ABD, Amerika Kanada %70-90 %30-40 Afrika ABD, %70-90 Kanada ABD, Avustralya Kanada %20 TÜRKİYE %70-90

85 BÖLGELERE GÖRE HP SIKLIĞI:

86 Soğan Sarımsak Üzümsü meyveler Brokoli Sirke Probiyotik Kefir Bal Propolis Nar Kimchi Zeytinyağı Sakız Zerdeçal Zençefil Meyan Biber Kekik

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu.

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. 6) Konstipasyon Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. Defekasyon sıklığı 2-3 gün ise konstipasyon (kabızlık) durumu düşünülür. Prof. Dr. G.SALTAN 1 Tedavi Lifli

Detaylı

Karaciğer, Safra Kesesi ve Mide Üzerine Etkili Droglar

Karaciğer, Safra Kesesi ve Mide Üzerine Etkili Droglar Karaciğer, Safra Kesesi ve Mide Üzerine Etkili Droglar Karaciğer vücudun en büyük organlarından biridir. Diyaframın altındaki abdominal boşlukta yerleşik olup takribi 1,5 kg ağırlığındadır. KC; metabolizasyon

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia

Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia Sennozit A ve B Folia Sennae nin aktif bileşikleridir. Bu drog Cassia (Leguminosae) türlerinin kurutulmuş yaprakçıklarıdır. Drog iki türden elde edilir. Bunlar: Cassia acutifolia (Sudan da): Yaprakçıkları

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Stabilize Keten Tohumu Katkısının Tarhananın Besinsel Özelliklerindeki Değişime Etkisinin Araştırılması

Stabilize Keten Tohumu Katkısının Tarhananın Besinsel Özelliklerindeki Değişime Etkisinin Araştırılması Stabilize Keten Tohumu Katkısının Tarhananın Besinsel Özelliklerindeki Değişime Etkisinin Araştırılması Necati Barış Tuncel, Ayşen Uygur, Yonca KARAGÜL YÜCEER ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK

Detaylı

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng)

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Çin, Japonya ve Kore de doğal olarak yetişmekte olan kökü şekil olarak insana benzeyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Kimyasal içeriğinde dammaran yapısında triterpen

Detaylı

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Duygu PELİSTER Lif yönünden zengin diyet, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Diyet lifinin, sadece gastrointestinal mukozadan sindirilmeden ya da herhangi bir

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Neden Çay? İlaçların yan etkileri Maliyetin yüksek oluşu İlaç için reçete gerekliliği/bitkisel çaya erişim kolaylığı Bitkilerin güvenli olduğuna dair inanç Son

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Çoklu doymamış yağ asitleri

Çoklu doymamış yağ asitleri Karotenoitler Flavonoitler Mineraller Çoklu doymamış yağ asitleri Nutrasötikler Vitaminler Bitkiler Probiyotik Prebiyotik Sağlıklı bir diyetin % 30 u yağlardan oluşmalıdır. Esansiyel yağlar ve doymamış

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü FONKSİYONEL BİLEŞENLER İÇEREN BAHARAT VE TIBBİ-AROMATİK BİTKİLER Doğal antioksidan kaynağı olan birçok bitki ve baharat bulunmaktadır. Çeşitli baharatlar, kakao

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. Ürünün İsmi EUCARBON tablet 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi Etkin maddeler: Bir tablette; 180,0 mg bitkisel kömür, 50,0 mg kükürt, 105,0 mg senne (sinameki) yaprağı tozu ve 25,0

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BEKUNİS draje Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BEKUNİS draje Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI BEKUNİS draje Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir draje en az 3 mg Sennosid B biçiminde standardize edilmiş hidroksi antresan derivesi içeren Senna meyvası yaprağı ve ekstresi karışımı

Detaylı

Karaciğer Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar. Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E)

Karaciğer Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar. Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E) Karaciğer Hastalıklarında Kullanılan Bitkisel Droglar Eren AKÇİÇEK Ege Üniversitesi tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı (E) Karaciğer hastalıkları Toplumun yaklaşık %15 inde kronik karaciğer hastalığı

Detaylı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı BAL VE DİĞER ARI ÜRÜNLERİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM PLATFORMU 5 Temmuz 2012 İstanbul Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Bal

Detaylı

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium ENTEROGİS 1 PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium Bifidum 1.25 milyar CFU Çinko 15 mg 2 Probiyotik

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Ek-1 7 NCİ VE 8 İNCİ MADDE KOŞULLARINDAN MUAFİYET

Ek-1 7 NCİ VE 8 İNCİ MADDE KOŞULLARINDAN MUAFİYET Ek-1 7 NCİ VE 8 İNCİ MADDE KOŞULLARINDAN MUAFİYET 1- Kimyasal olarak herhangi bir değişikliğe uğramamış, doğada doğal olarak bulunan maddeler: mineraller, cevherler, cevher özütleri, çimento cürufu, doğal

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ A) İnfüzyon: Parçalanmış drog (2 g) üzerine sıcak su (80 C) ilave edilir. Karıştırılıp kapağı kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 5 dakika tutulur. Dekante edilir ya da süzülüp

Detaylı

ALFA LİPOİK ASİT (ALA)

ALFA LİPOİK ASİT (ALA) ALFA LİPOİK ASİT (ALA) Bitki ve hayvan dokularında doğal olarak bulunan ditiyol türevi bir bileşiktir. Endojen olarak mitokondride oktanoik asitten sentezlenir. ALA mitokondrideki enerji üretiminden sorumlu

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Müşterilerine, 1997 yılından bu yana Tekbaş A.Ş. bünyesinde TEKBAŞ UN markasıyla hizmet vermekte olan şirketimiz, kısa zamanda çalışma sahasında üncü konuma gelmeyi başarmıştır. Bugün Türkiye nin her tarafında

Detaylı

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD Farmakognozi ABD AÜEF Vitamin K 2-metil-1,4- naftokinon Yağda Çözünür. Vitamin K1 Vitamin K2 Vitamin K aktivitesine sahip bileşikler Yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, lahana, karnıbahar, domates, bezelye),

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Kanola

Detaylı

KİMYASALLARIN ENVANTERİ YÖNETMELİĞİ VERİ GİRİŞİNDEN MUAF TUTULAN MADDELER

KİMYASALLARIN ENVANTERİ YÖNETMELİĞİ VERİ GİRİŞİNDEN MUAF TUTULAN MADDELER KİMYASALLARIN ENVANTERİ YÖNETMELİĞİ VERİ GİRİŞİNDEN MUAF TUTULAN MADDELER Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik in Ek-1 inde yer alan maddeler 7 nci ve 8 inci madde koşullarından muaftırlar.

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır.

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. NAR (Punica granatum, Pomegranate) Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. Nar Çekirdek yağı;

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. WANABI FORTE 120 mg kapsül Ağızdan (yutularak) alınır. Etkin madde: Bir kapsül 120 mg orlistat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat (Tip A), povidon K 30, sodyum lauril

Detaylı

BİTKİSEL YAĞLAR. Kimyasal olarak yağ asitlerinin trigliseridleri olarak bilinen yağlar; (3 yağ asidi+gliserin=yağ) ;

BİTKİSEL YAĞLAR. Kimyasal olarak yağ asitlerinin trigliseridleri olarak bilinen yağlar; (3 yağ asidi+gliserin=yağ) ; BİTKİSEL YAĞLAR Temel besin maddelerinden olan ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlar insan organizması için gerekli olan ve insanların yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülebilmesinde beslenme

Detaylı

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler. Karbonhidratlar Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler

Detaylı

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri

Lipidler. Lipidlerin sınıflandırılması. Yağ asitleri Lipidler Suda çözünmeyen ve organik çözücülerde iyi çözünen bileşiklere verilen genel isimdir Çoğunlukla hidrokarbon yapısındadırlar Canlılarda depo maddesi olarak yaygın bulunurlar Metabolize edilmeleriyle

Detaylı

Rhizoma Rhei (RAVENT)

Rhizoma Rhei (RAVENT) Ravent ekstresi halinde kull. Rheum palmatum R.officinale (Polygonaceae) bitkilerinin veya bu türlerin hibritlerinin ya da karışımlarının rizomlarıdır. Rizomlar; yassı, silindir veya koni biçiminde, 7-10

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn Geçen sayıda beslenme konusuna genel bir giriş yaparak besin öğeleri hakkında bilgiler vermiştim. Bu sayıda ise temel besin grupları ve doğru

Detaylı

Hangi vitamin hangi besinlerde var?

Hangi vitamin hangi besinlerde var? On5yirmi5.com Hangi vitamin hangi besinlerde var? Pazara ya da markete giderek filenizi doldururken aldığınız sebze ve meyvelerin hangi vitaminleri içerdiğini biliyor musunuz? Yayın Tarihi : 28 Nisan 2014

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. XENICAL 120 mg kapsül Ağızdan (yutularak) alınır.

KULLANMA TALİMATI. XENICAL 120 mg kapsül Ağızdan (yutularak) alınır. KULLANMA TALİMATI XENICAL 120 mg kapsül Ağızdan (yutularak) alınır. Etkin madde: Bir kapsül 120 mg orlistat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat, povidon K30, sodyum

Detaylı

Baklagillerin Gıda Sanayi Açısından Önemi ve Kullanım Alanı Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Baklagillerin Gıda Sanayi Açısından Önemi ve Kullanım Alanı Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Baklagillerin Gıda Sanayi Açısından Önemi ve Kullanım Alanı Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü «Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Sempozyumu»

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

Karbonhidratlar ve yağlar

Karbonhidratlar ve yağlar Karbonhidratlar ve yağlar A) KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER) Karbonhidratlar öncelikle yeşil bitkilerin fotosentezi sonucu oluşmaktadır. Yapılarında C, H, O atomları vardır. Karbonhidratlar yapılarındaki şeker

Detaylı

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal Bozukluklar Antidiyareikler 1 Gastrointestinal Bozukluklar Günlük yaşantıda, gastrointestinal problemler de sıklıkla şikayetlere yol açar. Pek çok durumda, alınan yiyecek ve içeceklerle, karşılaşılan problemler düzeltilmeye

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve sebzeler ve bunlardan elde edilen ürünlerin bileşimini, nitelik ve nicelik olarak kesin değer ve sınırlarla belirleyip tanımlamak çok zor ve hatta hemen hemen olanaksızdır.

Detaylı

Hippophae rhamnoides L. (Yalancı İğde): Potansiyel Bir Nutrasötik Kaynağı

Hippophae rhamnoides L. (Yalancı İğde): Potansiyel Bir Nutrasötik Kaynağı Gıda ve Halk Sağlığı p-issn: 2162-9412 E-ISSN: 2162-8440 2012; 2 (3): 69-72 DOI: 10.5923/j.fph.20120203.02 Hippophae rhamnoides L. (Yalancı İğde): Potansiyel Bir Nutrasötik Kaynağı Efterpi Christaki Beslenme

Detaylı

Yağlar ve Proteinler

Yağlar ve Proteinler Yağlar ve Proteinler Yağlar Yağlar, yağ asitleri ve gliserolden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yağlar en ekonomik enerji kaynaklarıdır. Yağlar aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir draje 12 mg senna glikozitlerine eşdeğer 20 mg senna ekstresi kalsiyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler: Jelatin, stearik asit,

Detaylı

Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri

Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri Burçak Uçar,

Detaylı

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara

Detaylı

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ Prof. Dr. Nilgün KARAAĞAOĞLU Doç. Dr. Gülhan EROĞLU SAMUR 2. Baskı Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu Doç. Dr. Gülhan Eroğlu Samur ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ISBN 978-605-364-200-8 Kitapta

Detaylı

ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed)

ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed) ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed) Türkiye nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu yağı ise

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi Kabızlık İstatistiklere göre modern toplumlar içerisindeki her üç kişinin en azından biri kabızlık çekmiştir. Modern tıpta bu çok yaygın ve sık görülen bir hastalık olarak kabul edilir. Bilim adamlarına

Detaylı

DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ

DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ DİABETES MELLİTUS VE ROMATİZMAL HASTALIKLARDA FİTOTERAPİ DM TEDAVİSİNDE KULLANILAN FİTOTERAPİ ÜRÜNLERİ Çemen otu Trigonella foenum-graecum Fenugreek Fabaceae, Tohumlar Fenugreek Çemen Otu Terapotik endikasyonları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır. MULTANZİM Draje Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 300 mg pankreatin (en az 8000 FIP ünitesi lipaz; en az 9000 FIP ünitesi amilaz; en az 500 FIP ünitesi proteaz) ve 50 mg safra disperti (%

Detaylı

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır.

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. FİTİK ASİT İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ FİTİK ASİT NEDİR? Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok

Detaylı

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 500 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 25 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.4 mg 127 B2 Vitamini 1.75 mg 125 Niasinamid 20 mg 125

Detaylı

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum...

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Ha4ada 2-3 defa kabızlığım oluyor... Kabız olduğumda fissür/hemoroid şikayetlerim

Detaylı

UZMAN GÖRÜŞLERİ. Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi

UZMAN GÖRÜŞLERİ. Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi UZMAN GÖRÜŞLERİ Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi Prof. Dr Sevinç YÜCECAN Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü seviyu@gmail.com Günümüzde diyete bağlı

Detaylı

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı,

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı, HUBUBAT TEKNOLOJİSİ Buğday danesinin kimyasal yapısı: 1. Karbonhidratlar (Mono, oligo ve polisakkaritler) 2. Kompleks karbonhidratlar (Pentozanlar, Hemiselüloz, Selüloz) 3. Azotlu maddeler (Proteinler

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara karadeniz@ankara.edu.tr

Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara karadeniz@ankara.edu.tr Trakya Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Edirne irem_damar@hotmail.com Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara karadeniz@ankara.edu.tr

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir.

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir. METSİL FORT 80 mg çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: 80 mg simetikon KULLANMA TALİMATI Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, laktoz monohidrat, mannitol (E421), povidon k-30, magnezyum

Detaylı

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola, kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen isimdi. Daha sonra, kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki

Detaylı

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel BESLENME Doç. Dr. Ferda Gürsel Genel Beslenme Kavramları Beslenmenin etkisi Sağlık Görünüş Davranış Ruh hali Diyette Besinlerin önemi Büyüme ve gelişme Enerji sağlar Metabolizmayı düzenler Sağlık ve Temel

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.7000 16,500.00 KG 11,550.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.7000 16,500.00 KG 11,550. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 6,500.00 KG,550.00 ARPA YEMLİK ı:,550.00 ARPA ı,550.00 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.0 3.42 0.3758 372,799.59 KG 40,080.28 3 MISIR

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44, HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 1.82 1.82 1.8169 221.00 KG 401.54 1 ARPA YEMLİK ı: 401.54 1 ARPA ı 401.54 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.20 2.60 0.2195 1,832,758.00 KG 402,241.91

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİ FONKSİYONEL GIDALAR DERSİ SLAYTLARI (1)

GIDA MÜHENDİSLİĞİ FONKSİYONEL GIDALAR DERSİ SLAYTLARI (1) GIDA MÜHENDİSLİĞİ FONKSİYONEL GIDALAR DERSİ SLAYTLARI (1) Tablo 1.1 Nutrasötiklerin ve fonksiyonel gıdaların tanımları Nutrasötikler Gıdaların ya da diğer hazmedilir ürünlerin doğal bir bileşeni olarak

Detaylı

Zeytinin Sağlık Bileşenleri Zeytinyağının içeriğinin büyük bir kısmı (>%95) yağ asitleri ile esterleşmiş halde bulunan triaçilgliserol ve küçük

Zeytinin Sağlık Bileşenleri Zeytinyağının içeriğinin büyük bir kısmı (>%95) yağ asitleri ile esterleşmiş halde bulunan triaçilgliserol ve küçük Zeytinin Sağlık Bileşenleri Zeytinyağının içeriğinin büyük bir kısmı (>%95) yağ asitleri ile esterleşmiş halde bulunan triaçilgliserol ve küçük miktarlarda da 230 dan fazla minör bileşenlerden (tokoferoller,

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

THİNCAL 120 mg Kapsül

THİNCAL 120 mg Kapsül KULLANMA TALİMATI THİNCAL 120 mg Kapsül Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsülde 120 mg Orlistat. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat, sodyum lauril sülfat, talk, povidon,

Detaylı

ankara halk ekmek fabrikası EL DEĞMEDEN SİZİN İÇİN

ankara halk ekmek fabrikası EL DEĞMEDEN SİZİN İÇİN ankara halk ekmek fabrikası EL DEĞMEDEN SİZİN İÇİN 2012 4 6 8 10 Normal Ekmek Roll Ekmek Halk Somun Tam Buğday Unu (Köy) Ekmeği Minik Tam Buğday Unu (Köy) Ekmeği Kepekli Ekmek Minik Kepekli Ekmek Tuzsuz

Detaylı

İşlenme ile Biberin Renkleri değişir.

İşlenme ile Biberin Renkleri değişir. Sağlıklı baharatlar Antik Çağlardan bu yana Baharatlar Bedensel ağrı ve şikayetlerin azaltılması için kullanılır.tedavi edici etkileri günümüzde bilimsel olarakta kanıtlanmıştır.sağlıklı Baharatlar Sindirimi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir. KULLANMA TALİMATI LOPERAN 2 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, laktoz, talk, jelatin, Mg stearat,

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı