BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI KORUMA SAHASI OLUŞTURULMASI ve GÖZLEM SİSTEMİNİN KURULMASI PROJESİ -1-

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI KORUMA SAHASI OLUŞTURULMASI ve GÖZLEM SİSTEMİNİN KURULMASI PROJESİ -1-"

Transkript

1 -1- T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI KORUMA SAHASI OLUŞTURULMASI ve 1.FAZ (1 Temmuz Ağustos 2006) SONUÇ RAPORU

2 -2- RAPORU HAZIRLAYANLAR Mutlu Payaslıoğlu - Dr.Ejder Varol PROJE EKİBİ ve GÖREV DAĞILIMLARI Proje Lideri.Dr.Ejder Varol (ideal-sad YK Üyesi, Elektronik Sis.Uzmanı) Proje Koordinatörü.Mutlu Payaslıoğlu (SAD Üyesi, Sualtı Görüntüleme Uzmanı) Proje Koordinatörü.Atilla Uras (SAD Üyesi, Kıyı Koruma Uzmanı) Mühendis Deniz Önay (Uygulama Mühendisi) Teknisyen...Mehmet Çakır (ideal.,sistem Operatörü, Saha Operatörü.) Dalıcı-1...Erkan Tenekeci (Dalıcı, Sualtı-Suüstü El Kamera) Dalıcı-2...Mutlu Payaslıoğlu (Dalıcı, Sualtı-Suüstü El Kamera ) Dalıcı-3..Dr.Ejder Varol (Sualtı Kamera Yerleştirme-Düzenleme) Dalıcı-4..D.Haluk Camuşoğlu (Sualtı Kamera Yerleştirme-Düzenleme) DANIŞMANLIK... Sualtı Araştırmaları Derneği (Genel Proje Danışmanlığı)

3 -3- İÇİNDEKİLER Sayfa No SUMMARY 4 I. AMAÇ.. 5 II. İNCELENECEK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ 5 III. İNCELEME ALANININ ÖZELLİKLERİ 7 IV. PROJE KAPSAMINDA YAPILAN İŞLER. 9 IV.1 Proje Takviminin Uygulanması IV.2 Projede Kullanılan Sistem Topolojisi. 13 (Materyal/Metod) V. PROJE BULGULARI ve SONUÇLARI VI. FOTOĞRAFLAR... 17

4 -4- SUMMARY Marmaris Gökova/Boncuk Bay hosts Sandbar Sharks (Carcharhinus Plumbeus) every year from May to August which is the only known procreation area of Sandbar Sharks in Mediterrenean Sea. The Ministry of Environment and Forestry of Turkey The Authority for the Protection of Special Areas ( ÖÇKKB), has started a Project in Boncuk Bay for Sandbar Sharks having the following targets: 1-) PROTECTION All kind of fishing, swimming, skin and scuba diving, anchoring, sailing activities has been prohibited in the marked area with buoys along the north part of the bay. Additional markings will be eveluated in the further phases of the Project. 2-) OBSERVATION AND RESEARCH Four high resolution underwater cameras has been placed at the specific points in the marked area. The first continuous observation has been realized in 1 to 30 June All motions captured by those cameras has been recorded in a Digital Video Recorder. More than video files has been recorded during mentioned observation period however it has not been abled to record any shark image. The quantities of underwater cameras will be increased in next phase of the Project. Another Project Member, Underwater Research Society (SAD) has already started comprehensive scientific researchs that will also guide the further direction of observation activities. 3-) EDUCATION The visitors, local people and especially fishermen will be educated by volunteers and SAD members in order to increase their awareness and environmental conscious about Sandbar Sharks. A variety of marketing colleteral including brochures, presentations, small books, VCD and DVD films will be prepared and used for this purpose. The first phase of the Project has been realized by ideal Technologies under the coordination of ÖÇKKB with a Project Team mainly from ideal staff and SAD members.

5 -5- I. AMAÇ Gökova Körfezi, Boncuk Koyu na her sene belli dönemlerde Kum Köpekbalığı (Sandbar sharks) olarak bilinen Carcharhinus plumbeus türü köpekbalıkları gelmektedir. Bölgenin bu köpekbalıkları tarafından üreme ve çiftleşme amacıyla kullanıldığı tespit edilmiştir. Koruma altına alınması gerekli türler içine alınan bu köpekbalıklarının ne yazık ki çevre halkı tarafından değeri bilinmemekte, taciz ve avlanmalar sonucu rahatsız edilmektedir. Bu projede, Kum Köpekbalıklarının, Akdeniz de bilinen tek ve dünyada bilinen iki üreme sahasından biri olan Boncuk Koyu nun koruma altına alınması ve özel görüntüleme sistemleri ile izlenmesi ve ilgili bilimsel çalışmalarının yürütülmesi ile yöre insanı ile ziyaretçilerin bilgilendirilmeleri amaçlanmaktadır. II. İNCELENECEK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ Türkiye karasularında yaşayan 39 çeşit Köpekbalığı (Kıkırdaklı balık) türü bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü hakkında detaylı bilgiye sahip değiliz. Üstelik bu balıkların bazıları Türkiye yi üreme alanı olarak kullanmaktadır. Kum Köpekbalıkları (Carcharhinus plumbeus) bu türlerden olup dünyada bilinen iki üreme alanında; ABD Atlantik kıyılarında Chesapeake koyu ve Marmaris Boncuk koyunda üremeleri gözlenebilmektedir. Kum Köpekbalıkları gezgin türler sınıfına girmekte ve km yol katedebildikleri bilinmektedir. Bu türe dünyanın pek çok denizinde rastlamak mümkündür; Hint Okyanusu, Doğu Pasifik, Avustralya, Meksika, ABD ve Akdeniz en çok gözlenen yerlerdir. Marmaris Boncuk koyu uzun zamandır köpekbalıklarının ziyaret ettiği bir koy olarak bilinmektedir yılından itibaren bölgeye ICRAM (Italy s Central Marine Research Institute) adına uzmanlar gelmeye başlamıştır. Yaptıkları çalışmaları 2004 yılında EEA(European Elasmobranch Association) toplantısına bildiri olarak sunulmuştur. Bu ekibin yaptıkları çalışmaların sonucuna göre; Kum Köpekbalıkları Boncuk koyunu üreme alanı olarak kullanmaktadır.

6 -6- Latince adı Carcharhinus plumbeus olan köpekbalıkları dünyada yaygın adıyla Sandbar sharks olarak bilinir. Ülkemizde Kumsal veya Kum veya biraz hatalı da olsa Büyük Camgöz olarak tanınır. Kum köpekbalıkları en yakın akrabaları olan Boğa köpekbalıklarına şekil olarak çok benzer. Requiem ailesinin türü olan Kum köpekbalıkları orta-büyük sınıfa girer fakat Boğa köpekbalıkları gibi saldırgan ve tehlikeli değildir. Dişilerin boyları metre, erkeklerin metre arasında, renkleri ise gri, gri-mavi olmaktadır. Genellikle 30-50m. arası derinliklerde dolaşmakla birlikte 250m. derinliğe kadar inebilmekte, sabahın ilk saatlerinde ise gruplar halinde çok daha sığ kumluk alanlarda dolaşmaktadırlar. Kum köpekbalıkları bu türün en üst üreme düzeyi olarak tanımlanan Viviparlar = Canlı Doğuranlar grubundandır. Dişiler karnında 1-14 arası yumurta taşır. Gebelik dönemi insanlara çok benzer ve su sıcaklığına göre 8-12 aylık bir dönemdir. Erkek ve dişi gruplar ayrı olmasına karşılık Akdeniz de yaşadığı tespit edilen gruplar her yıl Mayıs-Haziran aylarında toplanarak üreme alanlarına gelir. Hamile olan dişiler buralarda canlı olarak 40-50cm uzunluğunda 4-5 yavru doğurur. Diğer dişilerde derinlerde erkekler ile çiftleşirler. Dişi gruplar sabahın ilk saatlerinden itibaren kumsal sığlıklarında dolaşır ve doğum gerçekleştirir. Kum Köpekbalıklarının üreme olgunluğu 15 yaşından sonra başlar. Gebelik döneminin uzun olması, az sayıda yavru dünyaya getirmesi ve özellikle Amerika kıtası Atlantik kıyılarında çok fazla sayıda avlanmasından dolayı IUCN Red List raporunda Tehdit altında canlılar sınıfında yer almaktadır. Kum Köpekbalıkları yumuşakçalar, kabuklular, küçük balıklar, diğer köpekbalıkları gibi oldukça zengin bir beslenme mönüsüne sahiptir. İnsanlara saldırganlığı yoktur, özellikle üreme dönemlerinde çok daha utangaç ve korkak hareket etmektedirler. Fakat büyüklük olarak insanlar için potansiyel bir tehlike taşıdığı da asla göz ardı edilmemelidir.

7 -7- III. İNCELEME ALANININ ÖZELLİKLERİ Kum Köpekbalıklarının inceleneceği yer Gökova Körfezi nde bulunan Boncuk Koyu dur. Marmaris yolu üzerinde ve Marmaris e gelmeden 10Km. önce Sedir (Kleopatra) Adası yol ayrımından girilerek bu koya ulaşılır. Koyun bulunduğu yerde özel bir kamp işletmesi bulunmaktadır. Bölgeye gelen ziyaretçi ve araştırmacıların bu kampı kullanarak karadan veya deniz yoluyla koya gelmesi mümkündür. Boncuk koyu U biçiminde küçük bir koy olup, batısı açık denize bakmaktadır. Köpekbalıkları koyun tamamen kayalık olan kuzey kesiminde gözlenmektedir. Bu kesimdeki kayalar denize dik bir şekilde inmekte, su kesiminin altında da 3-6 metre arasında değişen derinliklere kadar uzanmakta ve dibe ulaşmaktadır. Kıyıdan açığa doğru gidildiğinde deniz dibi hızla aşağıya doğru derin bir duvar ile inmektedir.

8 -8- Kıyıdaki derinlik 3-6 metre arasında değişirken, kıyıdan 5 metre uzaklaşıldığında derinlik metrelere inmekte ve daha sonra da koyun ortalarına doğru 60 metrelere ulaşmaktadır. Bu aniden derinleşen yapı ve kıyıdaki dik kayalıklar köpekbalıklarının dolaşması ve korktuklarında kaçmaları için çok elverişli bir ortam yaratmaktadır. Bölgenin bir diğer özelliği kayalar arasından denize karışan tatlı su kaynaklarıdır. Kum köpekbalıklarının üreme için nispeten tatlı su kaynaklarının olduğu bölgeleri tercih etmeleri bu koyu seçmelerinde bir neden olarak gözükmektedir. Yapılacak çalışmalar ile suyun mevsimsel tuzluluk oranları projenin ikinci fazında bilimsel yöntemler ile araştırılacaktır. Boncuk koyu köpekbalıklarına besin sağlayacak balıklar açısından da zengin olduğu düşünülmektedir. Yöre balıkçıları koy içinde olta ve sepet ile yoğun bir şekilde avlanmaktadır. Bunun yanında koyun kuzey batısında bulunan Domuz Burnu önlerinden başlayarak, zaman zaman iç kesimlere kadar gelen profesyonel balıkçı tekneleri gözlenmektedir. Amatör ve profesyonel balıkçılığın üremeye gelen köpekbalıkları üzerinde bir baskı oluşturduğu ve rahatsızlık verdiği gözlenmiştir. Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerini engellemek amacıyla karadan ve denizden koruma bölgeleri oluşturulması planlanmıştır. Ayrıca projenin bundan sonraki fazında koyun içindeki ekolojik yaşam ve diğer canlı türleri üzerinde de çalışmalar yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

9 -9- IV. PROJE KAPSAMINDA YAPILAN İŞLER Boncuk koyu köpekbalığı koruma sahası oluşturulması projesi yıllara yayılan geniş kapsamlı bir koruma ve gözleme projesi olarak planlanması önem arz etmektedir. Projenin 1 Temmuz 2006 tarihinde başlatılan çalışmalarında koruma sahasının çevrelenmesi ve alana uyarı tabelaların konulması gerçekleştirilmiştir. Köpekbalıklarının yoğun olarak gözlemlendiği Mayıs ve Haziran ayları dışında da bölgenin sürekli koruma altına alınmasının gerekebileceği görülmektedir. Projenin özellikle bundan sonraki yapılacak çalışmalarında sahanın hangi tarihlerde kapatılması gerektiği net olarak belirlenebilecektir. Özellikle yeni doğan yavru köpekbalıklarının da koyda saklandıkları tahmin edildiğinden bu süre geniş tutulabilir. Bu aşamada, projenin gözlem bölümü için sualtına dört adet sabit kamera yerleştirilmiştir. Bu görüntüler kıyıya özel kablolar ile taşınmış ve aralıksız olarak 30 gün boyunca sabah 06:30 ve akşam 19:30 saatlerinde arasında gözlem yapılmıştır. Aynı zamanda kullanılan bir dijital kayıt cihazında tüm hareketli görüntüler kaydedilmiştir. Görülmesi hedeflenen özellikle yavru köpekbalıklarının gözlemlenememesi üzerine, proje çalışmaları Ağustos başı itibarıyla sonlandırılmıştır. Yapılan tüm bu gözlemler projenin bundan sonraki safhası için çok değerli deneyimler kazanılmasını sağlamıştır. Projenin bu aşamasında sualtı kameralarının montajı için 4 dalıcı ve 1 sualtı kameramandan oluşan sualtı ekibi görev yapmıştır. Yapılan tüm çalışmalar fotoğraf ve dijital suustü ve sualtı kameraları ile kayıt altına alınmıştır.

10 -10- Boncuk Koyu Kumsalının en kuzey ucunda kurulan geçici gözlem istasyonuna öncelikle, kamp alanından yaklaşık 400 m uzunluğunda bir kablo ile elektrik sağlanmıştır. Geçici Gözlem İstasyonundan, batıya doğru ve koyun kuzey duvarı boyunca yerleştirilen sualtı kameralarının istasyona olan uzaklıkları ve yerleştirildikleri derinlikler aşağıdaki gibidir: Kamera-1 Kamera-2 Kamera-3 Kamera-4 : 150m. uzaklık ve 6m. derinlik, : 180m. uzaklık ve 5m. derinlik, : 200m. uzaklık ve 4m. derinlik, : 220m. uzaklık ve 7m. derinlik Sahilde kurulan Geçici Gözlem İstasyonunda, Saha Gözlem Operatörü tarafından, 30 gün süreyle her gün sabah 06:30 ve akşam 19:30 saatleri arasında hazır bulunarak, tüm sistemin çalışmasını denetlemiş ve gerekli müdahaleler yapılmıştır. Belirlenen süre içerisinde her bir kamerada toplam 400 saate yakın olmak üzere 4 kamera için 1500 saatin üzerinde toplam gözlem süresine ulaşılmıştır. Söz konusu yaklaşık 1500 saatlik toplam gözlem süresi içerinde yaklaşık 200 saatlik hareketli görüntü tespit edilmiş ve bu görüntüler, kullanılan sayısal kayıt cihazı üzerinde MPEG4 formatında yaklaşık 80GB lık bir disk alanında kayıt altına alınmıştır. Kaydedilen bu görüntüler, bilahare AVI formatında bilgisayara aktarılmış ve sonuç raporumuzun ekindeki video görüntülerin oluşturulmasında kullanılmıştır. Söz konusu 200 saati aşkın hareketli görüntü içerisinde, 20 nin üzerinde değişik balık gözlenmekle birlikte hedeflenen köpekbalığı görüntüleri maalesef kaydedilememiştir. Bu durum, ya kameraların yerleştirildiği noktalar, ya zamanlama ya da henüz bilinmeyen başka parametreleri daha araştırılmaya ihtiyacımız olduğu ilk sonucuna bizleri ulaştırmıştır. Koruma alanını belirleyen şamandıralar, toplam 5 adet olarak yerleştirilmiştir. Şamandıraların sabitlendiği koordinatlar ve şamandıraların tonoz derinlikleri aşağıdaki gibidir :

11 -11- Şamandıra-2 (Ş2-Kıyıdan uzak) Şamandıra-1 (Ş1-Kıyıya yakın) N N E E Tonoz Derinliği: 45m. Tonoz Derinliği: 21m. şeklindedir. Tüm şamandıraların üzerinde, Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından belirlenen ve aynı zamanda sahilde bilgilendirme tabelaları üzerinde de yer alan açıklamaları içeren bir uyarı levhası bulunmaktadır. Ş1 ve Ş2 şamandıraları arasında çekilen hat üzerinde her 100m. de bir olmak üzere toplam 3 şamandıra daha döşenmiş böylelikle toplam 400m. uzunluktaki bir hat üzerine birbirlerine eşit uzaklıklarda toplam 5 sarı şamandıra yerleştirilmiştir. Projenin başlamasından itibaren 1.haftasında büyük şamandıralarla belirlenen koruma alanına yine de balıkçıların girdiğinin gözlenmesi üzerine, sahil tarafındaki Ş1 şamandıradasından sahile doğru ilave bir halat döşenmiş ve bu halat üzerine balıkçı ağı mantarları yerleştirilerek koruma bölgesi daha da belirginleştirilmiştir.

12 -12- IV.1 PROJE TAKVİMİNİN UYGULANMASI Projenin 1.Faz Takvimi ; 15 Haziran 2006 itibarıyla başlatılmıştır. Zaman Planı aşağıdaki şekilde yürütülmüştür. 1.Faz 1.Aşama. ( 15 Haziran Temmuz 2006) a-) Hazırlıklar, Ekipman Tedariği ve Kara Testleri..(15 29 Haziran 2006) b-) Sahaya İntikal, Kurulum ve Saha Testleri (29 30 Haziran 2006) c-) Şamandıralandırma ve Tabelaların Tesisi.(29 30 Haziran 2006) 1.Faz 2.Aşama ( 01 Temmuz Temmuz 2006) a-) Sualtı Kamera Sistemi ile İzleme.(01 31 Temmuz 2006) b-) Su üstü (Gözle ) İzleme...(01-31 Temmuz 2006) c-) Toplanan Görüntülerin ve Gözlemlerin İşlenmesi (01-04 Ağustos -2006) d-) Sonuç Raporunun Hazırlanarak Kuruma Teslimi 5 Ağustos -2006

13 -13- IV.3 PROJEDE KULLANILAN SİSTEM TOPOLOJİSİ (Materyal/Metod) Sualtı Kamerası Teknik Özellikleri: 540 TVL, 1/3 CCD, 720x576 (PAL) res., 0,5 Lux ışık hassasiyeti Sayısal Kayıtçı Teknik Özellikleri: 400 GB HD, 16 Kanal, Hareket Algılama Özellikli, 3xMonitor Çıkışlı

14 -14- V. PROJE BULGULARI ve SONUÇLAR V.I Projenin bu aşamasında elde edilen çıktılar kısaca aşağıda verilmiştir: 1- Toplanan tüm video görüntüler ayıklanarak bir DVD oluşturulmuştur. 2- Koruma sahası sınırlarının belirlenmesi ve uyarı levhalarının konulması sağlanmıştır. 3- Bölgedeki balıkçılara ve ziyaretçilere bölgenin koruma altına alındığının açıklanması ve bilgilendirilmeleri sağlanmıştır. 4- Temmuz ayı içinde yapılacak gözlemler ve çalışmalar, bir sonuç rapor içerisinde toplanmıştır. 5- Projenin ikinci fazı için detaylar ve olası uygulama planı belirlenmiştir. 6- Şamandıraların konduğu noktaların tam tespitinin yapılarak ilgili devlet kurumlarına bildirilmesi mümkün kılınmıştır. V.II Projenin ileri aşamaları için planlamalar 2006 yılı Ağustos başı itibarıyla, proje tamamlanmıştır. Bu yıl yapılan çalışmalardan sonra 2007 yılı Nisan ayından itibaren projeninileriki çalışmalarının başlatılması ve takip eden seneler koruma ve gözlem faaliyetlerine devam edilerek ve bilimsel çalışmalar için bir platform oluşturulması önem arz etmektedir. Projenin ilerleyen safhalarında yapılması olası çalışmalar ve planlamalar kısaca aşağıda özetlenmiştir: 1- Koruma sahasının alanının genişletilmesi gerekebilecektir. Bu sonuca öncelikle mevcut koruma sahası içerisinde herhangi bir yavru köpekbalığı görüntüsü kaydedilememesi sebebiyle ulaşılmaktadır. Bu kapsamda yeni şamandıralama faaliyetleri de yapılması gerekebilecektir 2- Sualtı gözlem kamera sayısı arttırılmalıdır. Birinci fazda dört adet olan kamera sayısının en az 8 adede artırılması gerekmektedir. Bunun yanında suüstü gözlemleri için de ayrıca bir adet hareketli kamera sistemi kurulmasında fayda vardır.

15 Kameraları, kıyıda kurulacak istasyona göre daha uzun mesafelere yerleştirebilmek amacıyla (koyun ortaları gibi) fiber optik kablolar ve dönüştürücü sistemleri kurulması gerekmektedir. 4- Yapılan gözlemin daha uzun bir zamana yayılabilmesi için, toplanan görüntülerin kıyıdaki kurulacak bir kalıcı istasyona iletilmesi ve burada tamamen insansız yürüyecek şekilde kayıt altına alınması gerekmektedir. Ancak bu insansız operasyonun da mutlaka uzaktan izlenebilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılabileceği şekilde uzaktan yönetilebilmesi gerekmektedir. 5- Kıyıda uygun bir alana sistemlerin konabileceği bir Sabit Gözlem İstasyonunun yapılması, projenin 2.Faz ı için en önemli husustur. Bu istasyona, bir jeneratör, bir kesintisiz güç kaynağı ve kalıcı elektrik ve telefon (ADSL) hatları sağlanması gerekmektedir. 6- Bu şekilde, sahadan alınacak görüntüler kıyıda kurulacak bu gözlem merkezinin dışına konabilecek bir büyük ekranlı LCD TV ile gelen ziyaretçilere ve araştırmacılara izletilebilmelidir. 7- Bu görüntülerin bazıları yine gözlem merkezine konacak bir sunucu bilgisayar üzerinden İnternet ortamına aktarılması ve canlı olarak tüm dünya ile paylaşılabilmesi sağlanmalıdır. 8- Bölgeye gelecek ziyaretçilere hareketli köpekbalıkları görüntüleri, fotoğraflar ve açıklayıcı bilgiler içeren CD ve DVD ler sunulması, projenin gerek tanıtım gerek bilgilendirme amaçları açısından faydalı olacaktır. 9- Canlıları ve bölgeyi tanıtan renkli broşürler ziyaretçilere dağıtılması gerekmektedir. Özellikle Kum Köpekbalıklarının normal şartlar altında insanlar için tehlikeli canlılar olmadığı, tersine soyunun tükenme tehlikesine karşı korunmaları gerekliliği anlatılmalıdır. 10- Yabancı bilim adamları ve araştırma grupları ile ortak çalışmalar yapılarak çalışmaya uluslararası bir kimlik kazandırılması hedeflenmektedir. 11- Sualtı kameraları üzerine su sıcaklığı ve tuzluluk oranları ölçen algılayıcılar yerleştirilebilmesi ve yapılan ölçümlerdeki parametreler ile gözlenen köpekbalıkları arasında ilişki kurulmaya çalışılması planlanmaktadır.

16 Çalışmanın bilimsel yanını oluşturacak deneyler ve gözlemlere devam edilmesi ve bölgeye gelen köpekbalıkları hakkında istatistik veriler toplanması gerekmektedir. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapan akademisyenlerin ve araştırmacıların bir araya getirilmesinde fayda vardır. 13- Boncuk koyunun ekolojik yapısının araştırılması ve diğer canlı türleri hakkında araştırmalar başlatılması gerekmektedir. 14- Bölgede Nisan-Ağustos ayları arasında sürekli gözlemci ve araştırmacılardan oluşan bir ekip kalacağı öngörülmektedir. Bu ekibin bölgede çalışabilmesi için motorbot, dalış takımları ve diğer lojistik malzemeler temin edilmesi gerekecektir. 15-Projenin bundan sonraki yıllarda yapılacak çalışmalarında sivil toplum örgütleri, üniversite ve yabancı araştırma grupları bir araya gelerek daha büyük bir proje ekibi oluşturulması ve ortak çalışmalar yapılması gerekmektedir. Yapılacak ortak bilimsel çalışmalarda; 1- Köpekbalıklarının aylara göre istatistiklerinin tutulması 2- Yavru köpekbalıklarının tespiti ve sayısı 3- Bölgede diğer yerlerde köpekbalıklarının görüldüğü yerlerin tespiti 4- Deniz suyu sıcaklık, tuzluluk, görüntü, akıntı vs. bilgilerinin toplanması 5- Köpekbalıklarını bölgeye çeken unsurların tespit edilmesi 6- Köpekbalıklarının beslenme alışkanlıklarının araştırılması 7- Diğer canlıların ve habitatın araştırılması 8- Uydu izlemeli etiketleme yapılması ve daha önce yapılan etiketleme çalışmalarından toplanan verilerin incelenmesi 9- Sayısal haritalar üzerine toplanan verilerin yerleştirilmesi ve 10- Fotoğraf ve video ile görüntü arşivinin oluşturulması, konularında çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.

17 -17- VI. FOTOĞRAFLAR GEÇİCİ GÖZLEM İSTASYONUNDAN BÖLGENİN GÖRÜNTÜSÜ GEÇİCİ GÖZLEM İSTASYONUNUN KIYIDAN GÖRÜNTÜSÜ

18 -18- GÖZLEM İSTASYONUNDA KAYIT SİSTEMLERİ SUALTINA YERLEŞTİRİLEN KAMERALAR

19 -19- HOUSING İÇİNDE KAMERANIN DURUŞU ŞAMANDIRALARI YERLEŞTİREN TEKNE

20 -20- TONOZLARIN TEKNEDEN ATILMASI ŞAMANDIRALARIN YERLEŞTİRİLMİŞ ŞEKLİ

21 -21- UYARI TABELASI VE GÖZLEM İSTASYONU UYARI TABELASI

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (SAD) BİLİM KAMPLARI

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (SAD) BİLİM KAMPLARI SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (SAD) BİLİM KAMPLARI Nilay AKÇA 1, Elanur YILMAZ 1, D. Haluk ÇAMUŞCUOĞLU 1, Güzden VARİNLİOĞLU 1,3, Harun GÜÇLÜSOY 1,2 1) Sualtı Araştırmaları Derneği, Y. Sancak Mah. Tiflis

Detaylı

GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu)

GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu) GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI (Carcharhinus plumbeus) NIN İZLEMESİ (12 Mayıs 28 Eylül 2012 Raporu) MUĞLA-2012 GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BONCUK KOYU KUM KÖPEKBALIĞI

Detaylı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi projesi

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

sonuç ve değerlendirme

sonuç ve değerlendirme 05 sonuç ve değerlendirme 348 349 350 5. SONUÇ VE DEĞERLENDİRME Ege Denizi balıkçılığı üretim miktarı, üretim değeri ve istihdam katkısı ile Türkiye balıkçılığı içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada,

Detaylı

YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASININ KORUNMASI İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ BROŞÜR TR 2017 AKYATAN2016 NIN YOLCULUĞU

YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASININ KORUNMASI İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ BROŞÜR TR 2017 AKYATAN2016 NIN YOLCULUĞU YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASININ KORUNMASI İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ BROŞÜR TR 2017 AKYATAN2016 NIN AKYATAN2016 NIN GÖÇ ROTASI* Cenk Oruç / WWF-Türkiye Cenk Oruç / WWF-Türkiye *18 Temmuz-11 Kasım 2016 tarihleri

Detaylı

1. GİRİŞ 1.1 AMAÇ. Şekil 1. Çalışma sahası yer bulduru haritası 1.2 KAPSAM

1. GİRİŞ 1.1 AMAÇ. Şekil 1. Çalışma sahası yer bulduru haritası 1.2 KAPSAM 1. GİRİŞ 1.1 AMAÇ İstanbul ili, Beylikdüzü Belediyesi sınırları içerisinde kalan 12 km lik kıyı şeridine ait denizel alanda tarihi liman ve gemi kalıntıları için hazırlanacak olan sualtı arkeoloji belgeseli

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Hazırlayanlar

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Hazırlayanlar Hazırlayanlar Tıbbi Teknolog Sait ŞEN Uzman Biyolog Zinnet OĞUZ Çevre Sağlık Teknisyeni Barış HALİÇ Yüksek Gıda Mühendisi Figen ERBİL NAZ Dr. Dilek DİKMEN Giriş ve Amaç Avrupa Birliği Komisyonu tarafından

Detaylı

DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ

DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ Didim Denizcileri Kalkındırma Derneği, 23.11.2012 tarihinde D-Marin Didim Marina da görevli kaptanlar tarafından kurulmuştur. Denizciler Derneği ; ana faaliyet konuları

Detaylı

Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Güz Yarıyılı)

Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Güz Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2017-2018 Güz Yarıyılı) Ders İçeriği Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi Uzaktan Algılamada Temel Kavramlar Uzaktan Algılama Sistemleri

Detaylı

Tatil ve Yöre Rehberi

Tatil ve Yöre Rehberi Tatil ve Yöre Rehberi Kalkan, Antalya ya bağlı olan çok şirin bir sahil kasabasıdır ancak bu ilin merkezinden 200 km. kadar uzaktadır. Özellikle İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği Kalkan son yıllarda

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Video Kamera Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık

DERS BİLGİ FORMU Video Kamera Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT I EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT PROJE NO: 2012-BİL-032 AKDENİZ VE KARADENİZ DE EAF (EKOSİSTEM YAKLAŞIMLI BALIKÇILIK) UYGULAMASINI

Detaylı

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU TOPLANTISI HOŞ GELDİNİZ TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi Yıllar Avcılık Yetiştiricilik Toplam (Ton) Miktar Oran Miktar Oran Ton % Ton % 2002 566.682 90,3 61.195 9,7 627.847

Detaylı

Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik

Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BOLUM Genel Hükümler Amaç Madde l - Bu Yönetmeliğin amacı Türk karasularında sportif amaçlarla yapılacak aletli

Detaylı

Kurtgirmez Ormanı. Ballıdağ Mevkii

Kurtgirmez Ormanı. Ballıdağ Mevkii Giriş Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması Korunması ve Yönetimi Projesi kapsamında büyük memeli türlerine yönelik yürütülen

Detaylı

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ UNDERWATER RESEARCH SOCIETY

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ UNDERWATER RESEARCH SOCIETY SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ UNDERWATER RESEARCH SOCIETY 13 Eylül 2012 Sayı: SAD-12/26 Konu: İzmir İli Karaburun İlçesinde kıyı tahribatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel

Detaylı

ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM Depremle İlgili Bilgiler: Büyüklük 8.8 Zaman 27 Şubat 2010 Cumartesi, 03:34:14 (yerel zaman) Yer 35.8460S, 72.7190W Derinlik 35 km Bölge Maule açıkları, Şili Uzaklıklar

Detaylı

GÜLSER FİDANCI ZİRAAT MÜHENDİSİ UNIVERSITY OF STIRLING 28 ARALIK 2012-27 NİSAN 2013

GÜLSER FİDANCI ZİRAAT MÜHENDİSİ UNIVERSITY OF STIRLING 28 ARALIK 2012-27 NİSAN 2013 GÜLSER FİDANCI ZİRAAT MÜHENDİSİ UNIVERSITY OF STIRLING 28 ARALIK 2012-27 NİSAN 2013 Su Ürünleri İşletmeleri İçin Yer Seçimi: Su ürünleri yetiştiriciliğinde başarıya ulaşmak ve sürdürülebilirliği sağlamak

Detaylı

Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım

Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım Geleceğimiz Ağa Takılmadan Deniz Koruma Alanlarımızı Arttıralım Hayalet avcılık; denizlerde ve iç sularda ticari ya da amatör amaçlarla su ürünleri avcılığı yapılırken, zemin yapısı, hava koşulları, dip

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI

2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI EK-1 2017 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ Etkinliğin adı Tarih Değerlendirme 1 Tesise giriş yapan ilk misafir

Detaylı

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Dr. Savaş KILIÇ Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Konyaaltı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN)

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ İÇİN GENEL BAKIŞ AÇISI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HİDROELEKTRİK SANTRAL AZALTMA PLANI Safha Konu Azaltım Ölçümü İnşaat Safhası

Detaylı

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması.

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması. LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAM TASLAĞI EYLÜL 23-27 EYLÜL 16-20 EYLÜL 9-13 EYLÜL

Detaylı

SUMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 4:3, Eylül 2004

SUMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 4:3, Eylül 2004 HABERLER HABERLER Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğünün isteği üzerine Ordu İli Perşembe İlçesinde bulunan ağ kafeslerde alabalık ve levrek yetiştiren tesislerin sorunlarının giderilmesi amacıyla

Detaylı

2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI

2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI GENEL BİLGİ Bodrum'un Yalıçiftlik mevkii, Bodrum dan dolmuşla 20 dakika, havalimanına 50 dakika uzaklıktadır. Yalıçiftlik e çam

Detaylı

80. YILINDA 1935 MARMARA

80. YILINDA 1935 MARMARA 75. YILINDA 1939 ERZİNCAN DEPREMİ KONFERANSI BİLDİRGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU -BAKIRKÖY BELEDİYESİ 80. YILINDA 1935 MARMARA ADALARI DEPREMİ KONFERANSI BİLDİRGESİ Konferans

Detaylı

SAĞLIK TARAMA RAPORU

SAĞLIK TARAMA RAPORU SAĞLIK TARAMA RAPORU Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, sadece hastalıklardan

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU

ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU PROJEM ĐSTANBUL ARAŞTIRMA PROJESĐ SONUÇ RAPORU Tuzla Kamil Abdüş Lagünü nün Bilgisayarda Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Çevresel Akıntı Modellemesi için Veri Toplanması ve bir Ağ Sistemi Geliştirilmesi Proje

Detaylı

BARLA İLKOKULU BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ EYLÜL AYI ETKİNLİKLER İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIK HEDEF UYGULANDI MI? Evet. Evet

BARLA İLKOKULU BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ EYLÜL AYI ETKİNLİKLER İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIK HEDEF UYGULANDI MI? Evet. Evet EYLÜL AYI İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin Kurulması Eylül tarafından Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin Kuruldu. Yıllık çalışma planının hazırlanması

Detaylı

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ Türkiye'de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi Kaş Pilot Projesi kapsamında hazırlanan bu yayın GEF-SGP Küçük Ölçekli Projeler, MedPAN fon destekleri, SAD ayni ve

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE SORUMLU BALIKÇILIK PROJESİ DENİZ KORUMA ALANLARI TÜRKİYE DE SORUMLU BALIKÇILIĞA GEÇİŞ DENİZ AMATÖR BALIKÇI, GELENEKSEL KIYI BALIKÇISI, RESTORAN VE TÜKETİCİLERLE EL

Detaylı

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi PROJE Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi Cennet ÜSTÜNDAĞ -SUMAE Birinci Dönem Ülkemiz, 6. beş yıllık kalkınma planında (1990-1994) balık üretiminin geliştirilmesi yolu ile iç tüketim

Detaylı

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ AMAÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) arasında protokol imzalanmıştır. Projede, Bursa

Detaylı

BİREYLERİN DONANIMLI DALIŞ SPORUNA BAŞLAMA TERCİHLERİNİN SAPTANMASI. Serkan ÖZNUR

BİREYLERİN DONANIMLI DALIŞ SPORUNA BAŞLAMA TERCİHLERİNİN SAPTANMASI. Serkan ÖZNUR BİREYLERİN DONANIMLI DALIŞ SPORUNA BAŞLAMA TERCİHLERİNİN SAPTANMASI Serkan ÖZNUR Yüksek Lisans Öğrencisi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı,

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

FIBER OPTIK GÜVENLİK ÇÖZÜMÜ

FIBER OPTIK GÜVENLİK ÇÖZÜMÜ FIBER OPTIK GÜVENLİK ÇÖZÜMÜ Sayın Yetkili, CYMSoft-Turksens Fiber Optik Güvenlik Çözümlerimiz ile ilgili tanıtım metinleri ve iletişim bilgilerimiz ekte tarafınıza sunulmuş olup; her türlü sorunuzu cevaplamaktan

Detaylı

CORINE LAND COVER PROJECT

CORINE LAND COVER PROJECT CORINE LAND COVER PROJECT Coordination of Information on the Environment ÇEVRESEL VERİLERİN KOORDİNASYONU ARAZİ KULLANIM PROJESİ Arazi İzleme Sistemi T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Detaylı

SU ALTI SU ÜSTÜ ARAMA KURTARMA FEDERASYONU DİYARBAKIR. Sayı : 2015/71 28.08.2015 Konu: Tatbikat Sonuç Raporu İLGİLİ MAKAMA

SU ALTI SU ÜSTÜ ARAMA KURTARMA FEDERASYONU DİYARBAKIR. Sayı : 2015/71 28.08.2015 Konu: Tatbikat Sonuç Raporu İLGİLİ MAKAMA SU ALTI SU ÜSTÜ ARAMA KURTARMA FEDERASYONU DİYARBAKIR Sayı : 2015/71 28.08.2015 Konu: Tatbikat Sonuç Raporu İLGİLİ MAKAMA 1. Sualtı ve Suüstü Arama Kurtarma Federasyonu tarafından Değirmendere /KOCAELİ

Detaylı

UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ MADEN ARAŞTIRMA RAPORU

UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ MADEN ARAŞTIRMA RAPORU 2014 UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ MADEN ARAŞTIRMA RAPORU, İhsanullah YILDIZ Jeofizik Mühendisi UZAKTAN ALGILAMA MADEN UYGULAMASI ÖZET İnceleme alanı Ağrı ili sınırları içerisinde bulunmaktadır.çalışmanın amacı

Detaylı

İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava

İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava Kameralarının Sağlayacağı Faydalar.7 Pramit Oluşturma.10 Kolon

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi & DAE

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi & DAE Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi & DAE Ulusal Deprem İzleme Merkezi ŞARKÖY - TEKİRDAĞ UYDU BAĞLANTILI GENİŞ BANTLI DEPREM İSTASYONU KURULUŞ RAPORU 14 Nisan 2006 ŞARKÖY İSTASYON HAKKINDA Şarköy

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

RAPOR KAZ DAĞLARI KOÇERO DERESİ ALABALIK ÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ ALAN ÇALIŞMASI. Prof. Dr. Mustafa SARI.

RAPOR KAZ DAĞLARI KOÇERO DERESİ ALABALIK ÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ ALAN ÇALIŞMASI. Prof. Dr. Mustafa SARI. RAPOR KAZ DAĞLARI KOÇERO DERESİ ALABALIK ÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ ALAN ÇALIŞMASI Prof. Dr. Mustafa SARI msari@bandirma.edu.tr Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi KOÇERO DERESİ Koçero Deresi,

Detaylı

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI B. GENÇ 1, Ö. GÖKDAŞ 2, G.TAFTALI 3, S. EROĞLU 4 1 İSKİ, Harita İşleri Şube Müdürlüğü, İstanbul,

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi - Akdeniz

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi- Akdeniz de yerel saat ile

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları VII. KIYILAR 1 VII. KIYILAR KIYI KANUNU Kanun No: 3621 Kabul Tarihi: 04/04/1990 (17 Nisan 1990 tarih ve 20495 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda,

Detaylı

MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ PROJE MAVRUŞGİL (Sciaena umbra) VE KÖTEK (Umbrina cirrosa) BALIKLARININ BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Adnan ERTEKEN, SUMAE Projenin temel amacı Scanidae familyasına ait balıklardan mavruşgil

Detaylı

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü

Detaylı

CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi. Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Proje durumu : Tamamlandı.

CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi. Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Proje durumu : Tamamlandı. CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Proje durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://aris.cob.gov.tr/crn/ http://aris.cob.gov.tr/csa/

Detaylı

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ (13.2.2014 R.G. 33 EK III A.E. 99 Sayılı Tüzük) ÇEVRE YASASI (18/2012 ve 30/2014 Sayılı Yasalar) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu,

Detaylı

TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi

TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi Kurum Adı : İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Proje Durumu : Tamamlandı. Projenin

Detaylı

DALGALAR NEDEN OLUŞUR? Rüzgar Deniz Araçları (Gemi, tekne vb) Denizaltı Heyelanları Depremler Volkanik Patlamalar Göktaşları Topografya ve akıntılar

DALGALAR NEDEN OLUŞUR? Rüzgar Deniz Araçları (Gemi, tekne vb) Denizaltı Heyelanları Depremler Volkanik Patlamalar Göktaşları Topografya ve akıntılar TSUNAMİ DALGALAR NEDEN OLUŞUR? Rüzgar Deniz Araçları (Gemi, tekne vb) Denizaltı Heyelanları Depremler Volkanik Patlamalar Göktaşları Topografya ve akıntılar TSUNAMİ NEDİR? Tsunami Adı ilk kez 1896 yılında

Detaylı

Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi

Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi Kurum Adı : Adana Valiliği Proje Durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://iklimcbs.cevreorman.gov.tr/

Detaylı

Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar. Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği

Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar. Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği Türkiye deki yaban hayatının doğal yaşam ortamlarında soyları tehdit ve tehlike altında olmaksızın varlıklarını sürdürebilmeleri için çalışan

Detaylı

PROJE AŞAMALARI. Kaynak Envanterinin Oluşturulması. Emisyon Yükü Hesaplamaları

PROJE AŞAMALARI. Kaynak Envanterinin Oluşturulması. Emisyon Yükü Hesaplamaları PROJENİN AMACI Bölgesel Temiz Hava Merkezlerinden olan Ankara merkez olmak üzere; Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Yozgat ve Zonguldak illerinde

Detaylı

2-TUZ GÖLÜ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ. Nesli Tehdit ve Tehlike Altında Olan Tür ve Habitatların Korunması Peygamber Çiçeği.

2-TUZ GÖLÜ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ. Nesli Tehdit ve Tehlike Altında Olan Tür ve Habitatların Korunması Peygamber Çiçeği. - GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ 00 NA KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN Çevre Eğitimi Yerel Yönetimler 99-Sürekli Eymir ve Mogan Göllerinin Korunmasına Yönelik Jeoloji ve Hidrojeoloji İncelemesi Anadolu Botanik

Detaylı

Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti

Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti Kurum adı: T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Proje durumu: Tamamlandı. Proje

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013

Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013 Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013 İçerik 2 ESEN Sistem Şirket Tanıtımı Şirket Vizyonu ve Çalışma Alanları Geniş Alan Gözetleme Sistemleri (GAG)

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Denetimi Ani, planlı, birleşik denetimler ve izlemeler yapılmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri kapsamında Hava, Su,

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi EKLER EK 12UY0106-5/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının tamamlanması tavsiye edilir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ SUALTI KAYNAK KESİM İŞLERİ SUALTI EPOKSİ BOYA UYGULAMALARI BARAJ

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ Muharrem AKSUNGUR SÜMAE, Mühendis Bu proje çalışması; Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) nın biyoekolojik

Detaylı

Gönüllülerden beklenen rol ve görevler

Gönüllülerden beklenen rol ve görevler POSOW Petrolle Kirlenmiş Kıyı Şeridinin Temizlenmesi ve Petrolle Kirlenmiş Yaban Hayatına müdahaleye yönelik hazırlıklı olma Gönüllülerden beklenen rol ve görevler POSOW, POSOW Sivil is Koruma a project

Detaylı

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI Birleşmiş Milletler Çevre Programı AKDENİZ EYLEM PLANI Özel Koruma Alanları için Bölgesel Eylem Merkezi N 32 / RAC/ SPA / 2011 AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

Detaylı

YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME

YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME Amaç ve Kapsam : MADDE 1 : Balık yemi için kullanılacak su ürünleri ile bu ürünleri toplanacağı alanlar, toplama yöntemi, günlük

Detaylı

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan,

Detaylı

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri UAK-2016 20. Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül 2016 TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri SUNUM İÇERİĞİ Türksat Gözlemevi Uzay Trafiği Türksat Uyduları GEO

Detaylı

Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm

Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm Ortama uyum sağlamak üzere tasarlanmış PTZ kamera Klasik PTZ Dome kameralar bütçeniz için çok pahalı geliyorsa ve sabit Dome

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI DEPREM DAİRESİ BAŞKANLIĞI. BASINA VE KAMUOYUNA (Ön Bilgi Formu)

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI DEPREM DAİRESİ BAŞKANLIĞI. BASINA VE KAMUOYUNA (Ön Bilgi Formu) Konu: 21.07.2017, Muğla-Bodrum Açıkları Depremi BASINA VE KAMUOYUNA (Ön Bilgi Formu) Tarih-Saat: 21.07.2017 01:31(TS) Yer: Gökova Körfezi Depremi (Muğla-Bodrum Açıkları) Büyüklük: 6.3 (Mw) Derinlik: 7.80

Detaylı

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI PROJE PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İlhan AYDIN, SUMAE Pisi balığı Karadeniz ve Akdeniz den Beyaz denize kadar bir alanda dağılım göstermektedir. Eurohalin ve eurotermal olan pisi

Detaylı

Ekin SAFE TRAFFIC Güvenli Trafik Yönetim Sistemleri

Ekin SAFE TRAFFIC Güvenli Trafik Yönetim Sistemleri Ekin SAFE TRAFFIC Güvenli Trafik Yönetim Sistemleri Leader in Safe City Technologies Ekin Safe Traffic, yüksek çözünürlüklü video tabanlı plaka tanıma teknolojisini kullanarak şehrin tüm trafik sistemlerini

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi- Akdeniz de yerel saat ile

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-4/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ

BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ İÇERİK BİYOLOJİK KALİTE ELEMENTİ: BALIK TS-EN 14011 SU KALİTESİ-ELEKTRİKLE BALIK NUMUNESİ ALMA TS EN 14757 SU KALİTESİ DEĞİŞEN GÖZ AÇIKLIKLI SIK ÖRGÜLÜ AĞLARLA BALIK NUMUNESİ

Detaylı

Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi

Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kamu Kurumları Destek Başvurusunda Bulunan (Öneren) Kurum Araştırma

Detaylı

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ Kırgızistan Cumhuriyeti Çevre Koruma ve Ormancılık Devlet Ajansı Key words: Kırgızistan Orman Kadastro, Kırgızistan Orman CBS SUMMARY

Detaylı

ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME. atel sistem

ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME. atel sistem endüstriyel görüntü işleme ölçüm ve kontrol leri, tecrübe ve bilgi birikimiyle işletmelerin ihtiyaçlarını en kapsamlı şekilde analiz ederek, en ekonomik ve uygun çözümü sunar. Son yılların vazgeçilmez

Detaylı

ÇIRALI DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALAMA KUMSALI, TEKİROVA, BEYCİK, MADEN VE BONCUK KOYLARI ALAN ÇALIŞMASI RAPORU 2005

ÇIRALI DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALAMA KUMSALI, TEKİROVA, BEYCİK, MADEN VE BONCUK KOYLARI ALAN ÇALIŞMASI RAPORU 2005 ÇIRALI DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALAMA KUMSALI, TEKİROVA, BEYCİK, MADEN VE BONCUK KOYLARI ALAN ÇALIŞMASI RAPORU 2005 Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Antalya 2005 ÇIRALI DENİZ KAPLUMBAĞASI

Detaylı

«MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR»

«MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR» MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI «MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR» ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA İLİ Muğla Muğla, 895.000 kişilik nüfusu ve 12.975 km 2

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI Türkiye kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı sulara ve denizlere sahiptir. Kültür balıkçılığının geleceği tahminlerin ötesinde bir önem arz etmektedir. Dünyanın

Detaylı

SAD İÇ TÜZÜK NO. 2. Sualtı Araştırmaları Derneği. Araştırma Görsellerinin Kullanım ve Telifine İlişkin Usül ve Esaslar

SAD İÇ TÜZÜK NO. 2. Sualtı Araştırmaları Derneği. Araştırma Görsellerinin Kullanım ve Telifine İlişkin Usül ve Esaslar SAD İÇ TÜZÜK NO. 2 Sualtı Araştırmaları Derneği Araştırma Görsellerinin Kullanım ve Telifine İlişkin Usül ve Esaslar Madde 1. AMAÇ: Bu İç Tüzüğün amacı, SAD projeleri, saha araştırmaları ve diğer çalışmaları

Detaylı

Bu rapor onun anısına ithaf edilmiştir.

Bu rapor onun anısına ithaf edilmiştir. Bu çalışmanın hayata geçirilmesine öncülük eden emekli öğretmen Filiz Ersan, raporumuzun hazırlık aşamasında hayatını kaybetmiştir. 25 yılı aşkın bir süredir Marmaris in kıyıları ve doğasının korunması

Detaylı

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( )

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( ) TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ (06.04.2016) Saygıdeğer Büyükelçiler, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonunun Çok Değerli Temsilcileri, Sayın Basın Mensuplarımız

Detaylı

İMAM HATİP ORTAOKULLARI ve ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ BİR FİDAN BİN GELECEK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ UYGULAMA USÛL VE ESASLARI

İMAM HATİP ORTAOKULLARI ve ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ BİR FİDAN BİN GELECEK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ UYGULAMA USÛL VE ESASLARI T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP ORTAOKULLARI ve ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ BİR FİDAN BİN GELECEK AĞAÇLANDIRMA

Detaylı

CCD KAMERA KULLANARAK SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME YOLUYLA GERÇEK ZAMANLI GÜVENLİK UYGULAMASI

CCD KAMERA KULLANARAK SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME YOLUYLA GERÇEK ZAMANLI GÜVENLİK UYGULAMASI CCD KAMERA KULLANARAK SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME YOLUYLA GERÇEK ZAMANLI GÜVENLİK UYGULAMASI Serhan COŞAR serhancosar@yahoo.com Oğuzhan URHAN urhano@kou.edu.tr M. Kemal GÜLLÜ kemalg@kou.edu.tr İşaret ve Görüntü

Detaylı

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI Mümin SEMERCİ Kimya Yüksek Mühendisi Hollanda Hükümeti ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında yürürlüğe konan Büyükşehirlerde Hava Kalitesi Yönetiminin Geliştirilmesi

Detaylı

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar Son yıllarda boru hattı kontrol teknolojisinde en büyük yenilik, Panoramo sistemi, mühendisler daha iyi veri sağlayan operatörler için stresi azaltarak,

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ. Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ. Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirimi,

Detaylı

MARMARİS ÇEVRECİLERİ DERNEĞİ

MARMARİS ÇEVRECİLERİ DERNEĞİ Tabiata Saygı Aklın Vicdanıdır Marmaris Çevrecileri Derneğine Hoş Geldiniz KURULUŞ 2010 Tepe Mahallesi 33. Sokak Biricik Apartmanı No: 47 Kat: 1 Daire 4 48700 MARMARİS Tel. 0252.413 46 93 HYPERLINK http://

Detaylı

EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI

EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EYYÜBİYE OKUYOR PROJE UYGULAMA KILAVUZU 2017-2018 1 Bu kılavuz, Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü nün 15.11.2017 tarihli ve 70726872-604.02E-19297809

Detaylı