PERFORMANS YÖNETİM PROSEDÜRÜ P17-IK-006

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PERFORMANS YÖNETİM PROSEDÜRÜ P17-IK-006"

Transkript

1 Sayfa : 1 / AMAÇ: Koç Üniversitesi nin vizyonu doğrultusunda belirlenen stratejik hedeflerine erişilmesi amacıyla kurumsal ve bireysel olarak gerçekleştirilen çalışmaların etkinliği ve verimliliğini adil ve objektif kriterler kullanarak ölçmek ve ortaya çıkan başarının ödüllendirilmesini sağlamaktır. 2. KAPSAM: Bu prosedür, Koç Üniversitesi tam zamanlı ve kısmi zamanlı kadrosunda görev yapan idari personeli ve idari görevlendirme yapılan akademik personeli (idari görev süresi boyunca) kapsar. 3. REFERANSLAR: SORUMLULUKLAR: 4.1. Performans yönetim sisteminin Koç Üniversitesi idari personeli tarafından benimsenmesi ve kullanılmasından ve sistemin sürekliliğinin sağlanmasından Rektör sorumludur Performans yönetim sisteminin uygulatılmasında İnsan Kaynakları Direktörlüğü, birim yöneticisi ve personel birlikte sorumludur Bu prosedürün hazırlanmasından ve/veya güncellenmesinden İnsan Kaynakları Direktörlüğü ve Performans Partnerleri sorumludur Hedef belirleme, izleme ve değerlendirme dönemlerinde personelden sistemin uygulanmasına ve detaylarına ilişkin gelen her türlü sorunun cevaplanmasından Performans Partneri ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü birlikte sorumludur. 5. TANIMLAR 5.1. Kritik Başarı Faktörü Koç Üniversitesi nde bulunan her idari birimin ve bu birimlerde görev yapan personelin hedeflerine ulaşarak gerçekleştirdiği iş sonuçlarını, Koç Üniversitesi stratejik hedefleri doğrultusunda ölçümlemeyi sağlayan parametrelerdir. Kritik Başarı Faktörleri belirlenirken, finansal boyut, hizmet boyutu, süreç boyutu, öğrenme ve gelişim boyutu ayrı ayrı ele alınır Kritik Başarı Faktörünün Boyutları Finansal Boyut: Koç Üniversitesi Üst Yönetimi nin beklentilerini karşılamak amacıyla kritik başarı faktörlerinin açılımı veya destekleyicisi niteliğindeki her türlü finansal hedeftir Hizmet Boyutu: Kurumsal performans hedeflerinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla paydaşlara yönelik her türlü hedeftir Süreç Boyutu: Finans ve hizmet hedeflerinin başarısını desteklemek amacıyla Koç Üniversitesi üst yönetimine, çalışanlara, paydaşlara, topluma ve tüm iş ortaklarına yönelik her türlü süreç iyileştirme hedefleridir.

2 Sayfa : 2 / Öğrenme ve Gelişim Boyutu: Finans, hizmet ve süreç hedeflerine ulaşma yönünde atılım yapılmasını sağlayacak, yeni altyapı, bilgi teknolojisi, iş yapış şekilleri, iletişim veya kurumsal yetkinlik yaratmaya ve geliştirmeye yönelik her türlü hedeftir SMART Hedef SMART, Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-Bounded kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur ve belirlenen hedeflerin, etkili ve doğru bir şekilde ölçülebilmesini sağlayabilmek için kesin, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zaman planlı olmasını ifade eder Hedef Kartı Performans yönetim sistemi kapsamında personelin bireysel iş hedefleri, kişisel gelişim hedeflerini tanımladığı formdur. Bu formda hedeflerin ölçüm göstergeleri ve tüm hedefler içerisindeki ağırlıkları belirlenir. Performans yönetim takvimi (hedef belirleme, izleme, değerlendirme dönemi) boyunca kişi performansının gerçekleşme düzeyi birim yöneticisi ile birlikte bu form üzerinden takip edilir ve belirli formüller içererek performans puanı hesaplanır Hedefi Tanımı Birimin kritik başarı faktörleri dikkate alınarak bireylere atanan yıllık hedeflerin açık şekilde ifade edilmesi ve herkes tarafından aynı şekilde anlaşılmasının sağlandığı hedef tanımıdır Gösterge Birim İlgili hedefin ne şekilde ölçüleceğinin ve nasıl bir değer alacağının ifadesidir. Ölçülen hedefin alacağı değerin yüzde, zaman dilimi, puan vb. cinsinden ifadesidir Mevcut Değer Bir önceki yıldan tekrarlanan hedeflerde önceki yıl ortaya konan ya da hedefin mevcut durumunu gösteren puandır Hedef Değer Hedefe tam olarak ulaşılması durumunda ortaya çıkan değerdir Alt Sınır / Üst Sınır Ağırlık Alt sınır, ulaşılması hedeflenen değere tam olarak ulaşılarak beklenen performansın ortaya konulamadığı ancak yine de kabul edilebilir bir performans sergilendiği durumlar için belirlenecek minimum değerdir. Üst sınır, hedeflenen değerin üzerinde bir performansın sergilendiği ve katma değer yaratıldığı durumlarda ortaya çıkabilecek değerdir. Çalışanın performansına yönelik ilgili hedefin önem katsayısıdır. Bir hedef kartındaki göstergelerin ağırlıklarının toplamı %100 olmalıdır Yarıyıl Sonuçları Her yıl Temmuz ayında İzleme görüşmelerinde hedeflerin yarıyıl değerlendirmeleri yapıldığı zaman ortaya çıkan hedef gerçekleştirme durumlarını ifade eden değerdir.

3 Sayfa : 3 / Gerçekleşen Değer Her yıl performans değerlendirme döneminde hedeflerin yıllık değerlendirmeleri yapıldığı zaman ortaya çıkan hedef gerçekleştirme durumlarını ifade eden değerdir Takdir Puanı Birim yöneticisinin çalışanla ilgili oluşan kanaate göre toplam performans puanının maksimum %10 luk payını oluşturan puandır Performans Puanı İlgili hedeflerin değerlendirilmesi sonucunda, puan skalası üzerinden alınan puanı ifade eder Ağırlıklı Performans Puanı İlgili hedefin aldığı performans puanının, ağırlık (%) ile çarpımı sonucunda bulunan değerdir Performans Partneri Koç Üniversitesi performans yönetim sisteminin tüm idari birimlerde eş seviyede yürütülmesini, her birimde görev yapan personel açısından aynı şekilde anlaşılmasını ve sistemin eşgüdüm içerisinde yönetilebilmesini sağlamak amacıyla; birim yöneticileri tarafından her performans dönemi için yeniden belirlenen ve performans yönetim sisteminin kendi birimindeki uygulamasından sorumlu olan kişilerdir Hedef Belirleme Dönemi Her yıl Şubat ayı sonuna kadar personelin, kritik başarı faktörünü 4 ayrı boyutu ile dikkate alarak hedeflerini belirledikleri, birim yöneticisi ile uzlaşma sağlayarak hedef kartını oluşturup karşılıklı olarak onayladığı dönemdir İzleme Dönemi Her yıl Temmuz ayının sonuna kadar yılın başında belirlenen hedeflerin gözden geçirildiği, SMART olmayan hedeflerin İnsan Kaynakları Direktörlüğü nün onayı ile revize edilebildiği ve yılın ortasında hedeflerin başarılma seviyelerinin değerlendirildiği, yılsonuna kadar belirlenen hedeflerin başarılıp başarılamayacağının tahlil edildiği dönemdir Performans Değerlendirme Dönemi Her yıl Aralık ayının sonunda, personel ve birim yöneticisi tarafından hedef ve/veya kriter bazlı performansın değerlendirildiği ve gerçekleşen performansın belirlendiği dönemdir Davranış Kriteri Bazında Değerlendirme Koç Üniversitesi İş Değerlendirme sistemi kapsamında belirlenen kademeler doğrultusunda F kademe ve üzerindeki pozisyonlar için hedef bazında, E kademe pozisyonlar için hedef ve davranış kriterleri bazında, D kademe ve altındaki pozisyonlar için davranış kriterleri bazında performansın değerlendirilebilmesini sağlayan sistemdir. D kademe ve altındaki pozisyonlarda birim yöneticisi, personel ve personelin en çok hizmet sunmakta olduğu birimlerde görev yapan minimum 3 kişinin davranış kriteri bazında yapacağı değerlendirme sonuçlarına dayanarak performans puanı belirlenir.

4 Sayfa : 4 / Performans Geribildirimi Birim yöneticisinin kendisine bağlı görev yapan personel ile kişisel gelişime katkı sağlamak amacıyla düzenli periyotlarda yaptığı spesifik ve geleceğe yönelik gelişim mesajları içeren birebir görüşmedir. 6. TEMEL PRENSİPLER 6.1. KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ Üniversite, Eğitimde ve araştırmada, Türkiye de en iyi ve uluslar arası platformda önde gelen üniversite olmak vizyonuna nasıl ulaşılacağını tarif etmek amacıyla kurumsal stratejiler belirler. Bu stratejiler orta ve uzun vadeli olarak yapılandırılmakta olup, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve üst yönetimi tarafından onaylanır. Bu orta ve uzun vadeli stratejiler yıllık iş planlarına ve hedeflenen sonuçlara dönüştürülür. Bu hedeflenen sonuçlarla uyumlu olarak yıllık bütçeler oluşturulur. Bütçe takvimi ilgili yılın Ocak Aralık ayları için yapılır. Kurum hedeflerinin gerçekleşmesi, bunlarla uyumlu olarak tanımlanan ve aşağıya doğru kırılan departman/birim hedefleri ile sağlanır. Üniversitenin vizyonuna optimum sürede ulaşması için, stratejiler ve yıllık sonuçlar her yıl yeniden gözden geçirilerek ulaşılma seviyelerine göre revize edilir Kritik Başarı Faktörlerinin Belirlenmesi Kritik başarı faktörleri, Koç Üniversitesi stratejik hedeflerine idari birimlerin ulaşmasında kullanılan ve hedeflere ulaşılma seviyesini ölçmeyi sağlayan göstergelerdir. Performans Yönetim sisteminin kurgulanmasından itibaren kritik başarı faktörlerini belirlemek amacıyla birimler bazında analizler yapılmaktadır. Bu analizler, birimlerden belirlenen 5-7 kişi arası personel ile İnsan Kaynakları Direktörlüğü ve Performans Partneri nin danışmanlığında yürütülmektedir Bütçe Planlama Dönemi Mali İşler Direktörlüğü her yıl Ekim ayında gerçekleşen yıl bütçe değerlendirmesi ile gelecek yılın bütçe planlama çalışmalarını başlatır. Mali İşler Direktörlüğünün belirlediği takvim çerçevesinde birimler, birim/departman bütçelerindeki gerçekleşen sonuçları analiz ederler, gelecek dönem ile ilgili Üniversitenin stratejileri doğrultusunda bir tahmin yürüterek, ertesi yılın bütçelerini Mali İşler Direktörlüğü ve Rektör e sunarlar. Nihai bütçe her yıl Aralık ayında yapılan Mütevelli Heyeti toplantısında sunularak, onaylanır Birim Hedeflerinin Belirlenmesi Onaylanmış bütçeler üzerinden birimler, kendi yıllık iş sonuçlarını değerlendirir ve gelecek yılın hedeflenen iş sonuçlarını bütçeleri ile uyumlu olarak hazırlarlar Hedef Yönlendirme Birim hedeflerinin kurum hedefleri ile uyumlu olması durumunda kurum başarısı sağlanacağından, gelecek yılın hedefleri onaylandıkça, bir üst birim, kendi onaylanan hedeflerini, ilgili alt birimlere doğru yönlendirir. Böylece hedeflerin birbiri ile ilişkilendirilmesi sağlanmış olur.

5 Sayfa : 5 / BİREYSEL PERFORMANS YÖNETİMİ Hedef Özellikleri ve Hedef Belirleme Dönemi a. Hedef belirleme aşamasında Koç Üniversitesi nin kurumsal stratejileri, kurum hedefleri ve yıllık bütçe planları doğrultusunda belirlenen kritik başarı faktörleri 4 alt boyutunda (finans, hizmet, süreç, öğrenme ve gelişim) dikkate alınır. b. Birim yöneticilerinin hedefleri belirlenirken, birimin kritik başarı faktörlerinden de yola çıkarak finansal boyuta %30 oranında ağırlık verilmesi tavsiye edilmektedir. c. Personelin hedeflerinde hizmet, süreç ve öğrenme ve gelişim boyutları dengeli şekilde yer almalıdır. Personelin finansal boyutta bir sorumluluğu yoksa hedef tanımlanmaz. d. Hedef kartında yer alan her bir hedefin ağırlık oranının minimum %5, maksimum %30 olması hedef kartının etkinliği açısından önemlidir. %5 den küçük ve %30 dan büyük ağırlıklara sahip hedefler, personelin performans puanının belirlenmesinde yanıltıcı etki yaratabilir. %30 dan büyük ağırlık oranlarına sahip hedeflerin tek hedef olarak değil alt detaylarına bölünerek birden fazla hedef olarak tanımlanmaları sağlanmalıdır. e. İdeal bir hedef kartında ortalama 6 8 hedef bulunması, maksimum 10 hedef ile hedef kartının sınırlandırılması, kriter bazlı hedef belirlerken minimum 4, maksimum 6 davranışın önceliklendirilmesi tavsiye edilmektedir. f. Personelin kişisel gelişimine yönelik hedefler belirlenirken niteliksel hedefler de belirlenebilir. Niteliksel hedeflere ilişkin detaylar, hedef kartının Açıklama bölümlerinde ayrıntılı şekilde yer almalıdır. g. Her hedef için hedefin özellikleri (niteliksel, niceliksel, finansal, oransal vb. olup olmadığına bakılarak) dikkate alınarak ulaşılması hedeflenen değer ve bu değerin alt ve üst sınırları belirlenmelidir. Alt sınır, ulaşılması hedeflenen değer ile ilgili kabul edilebilir minimum değer olarak ifade edilebilir. Üst sınır ise, hedeflenen değerin üzerinde bir performansın sergilendiği ve katma değer yaratıldığı durumlarda ortaya çıkabilecek maksimum değeri ifade eder. h. Gösterge birimi (yüzde, para birimi, zaman birimi, puan aralığı vb.), hedef gerçekleşme düzeyine ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmek amacıyla belirlenir. Gösterge belirlenirken performans değerlendirme dönemi geldiğinde, hedef gerçekleştirme oranlarının seçilen gösterge cinsinden ispatlanması gerektiği unutulmamalıdır. Performans değerlendirme döneminde hedefin gerçekleşme düzeyinin ortaya konulmasını sağlayacak somut bir çıktı (rapor, doküman, liste, analiz sonucu vb.) belirlenmeli ve hedef kartında bu çıktının ne olduğuna yer verilmelidir. i. Birim yöneticisi ve personel hedef belirleme, izleme ve performans değerlendirme döneminde gerçekleştirecekleri görüşmeleri birebir ve yüz yüze yapmalıdırlar İzleme Dönemi a. Her yıl Temmuz ayında başlayan, personel ve birim yöneticisinin karşılıklı görüşerek yarıyıl hedef gerçekleştirme durumlarını değerlendirdikleri ve gerekli aksiyon planlarını yaptıkları görüşmedir. b. İzleme görüşmesi, hem yılsonunda başarılacak hedeflere yaklaşmak için alınması gereken aksiyonların görüşüldüğü hem de geribildirim niteliği taşıyan bir görüşmedir. Düşük performansa sahip personel için geribildirim görüşmeleri daha sıklıkla yapılmalıdır.

6 Sayfa : 6 / Performans Değerlendirme Dönemi a. Her yıl Kasım ayının gelmesiyle başlayan ve ertesi yıl Ocak ayının sonuna kadar tamamlanması gereken gerçekleşen performansın değerlendirildiği dönemdir. b. Performans değerlendirme görüşmesi için personel ve birim yöneticisi, gerçekleşen hedef değerler veya davranış kriterleri üzerinden giderek ve izleme görüşmeleri notlarını da dikkate alarak hazırlık yapmalıdırlar. c. Performans değerlendirme görüşmelerini zamanında tamamlamak ve belirlenen performans sonuçları ile birlikte onaylanmış hedef ve/veya davranış kriteri bazında kartları belirlenen takvimde İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne iletmek gerekir. Performans değerlendirme görüşmeleri, ön hazırlık yaparak, her hedefin veya davranışın gerçekleşme düzeyini ve performans puanını tespit etmeyi amaçlayarak, her personel için yeterince zaman ayırarak yapılması gereken görüşmelerdir. d. Performans değerlendirme döneminde personel ve birim yöneticisinin uzlaşma sağlanarak performans puanını belirlemeleri beklenir Takdir Puanı a. Birim yöneticisinin dönem içerisinde personel ile ilgili oluşan kanaatine göre verdiği puan skalasında maksimum 15 olabilecek puandır. Birim yöneticisinin personele verdiği takdir puanını neye göre belirlediğini ve bu konudaki kanaatini açıklaması beklenir Performans Değerlendirme Puanı ve Dağılımı a. Hedef gerçekleştirme düzeylerinin ve/veya davranış kriteri bazında değerlendirme sonuçlarının personel ve birim yöneticisi tarafından belirlenmesinin ardından performans puanı hesaplanır. b. D kademe ve altı pozisyonlar için davranış kriteri bazında değerlendirme yapılırken, personelin kendisi, birim yöneticisi ve personelin yoğun şekilde çalışma yaptığı minimum 3 birimden birer kişinin yaptığı değerlendirme sonuçları, performans puanının hesaplanmasında etkilidir. c. Farklı birimler (%, TL, Zaman vb.) üzerinden kurgulanan hedeflerin puan aralığına denk gelen karşılıklar toplamı, kişinin performans puanını belirler. d. Birimlerde yapılan performans değerlendirme çalışmaları sonucunda her birimde toplam personel sayısı üzerinden, A-E performans notu içerisindeki dağılımın, çeşitli kuruluşlarda yıllar içerisinde gözlemlenen ve aşağıda sunulan (%) dağılıma yakın bir şekilde gerçekleşmesi beklenmektedir. Performans Notu E Başarısız D Geliştirilmesi Gereken C Beklenen Performans B Beklenenin Üzerinde A Üstün Performans Yüzde (%) Dağılım 3% 10% 65% 20% 2%

7 Sayfa : 7 / Genel Uygulama İlkeleri 7. YÖNTEM: a. Personel yeni işe alındıysa ve bağlı olduğu birimde 6 aydan daha kısa süredir görev yapıyorsa performans değerlendirmesi yapılan yıl için performans puanı 100 olarak kabul edilir. b. Personel, bölüm/görev yeri değişikliği nedeniyle altı aydan kısa bir süredir farklı bir birim yöneticisi ile çalışmaya başladıysa performans değerlendirme görüşmesini bir önceki birim yöneticisi ile yapar. c. Personel, bölüm/görev yeri değişikliği nedeniyle altı aydan kısa bir süredir farklı bir birim yöneticisi ile çalışmaya başladıysa bir sonraki yılın hedef belirleme görüşmesini mevcut birim yöneticisi ile yapar. d. Performans değerlendirmelerinin kademeler bazında ayrıştırılarak yapıldığı sistemde hedef ve davranış kriteri bazında yapılan performans değerlendirmesinin önerilen ağırlık dağılımları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Kademe Hedef Ağırlığı Davranış Kriteri Ağırlığı Takdir Puanı Ağırlığı F Kademe ve Üzeri % 90 % 0 % 10 E Kademe % 60 % 30 % 10 D Kademe ve Altı % 0 % 90 % Hedef ve Davranış Kriteri Belirleme Dönemi Her yıl Ocak ayının gelmesiyle birlikte hedef ve davranış kriterlerini belirleme dönemine girilir ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü tarafından personele, hedef ve davranış kriterlerini belirleme döneminin geldiğine dair bilgilendirme maili gönderilir. Personelin hedeflerini ve davranış kriterlerini belirleyerek Hedef Kartı nı oluşturması ve birim yöneticilerine göndermeleri istenir Birim yöneticisi kendi birimi için performans dönemini başlatarak, personelle birim hedeflerini paylaşır ve hedef ve davranış kriteri belirleme görüşmelerini planlar Personel, hedef ve/veya davranış kriteri belirleme görüşmesi için gerekli hazırlıkları yapar ve o yıl üstleneceği iş hedeflerini, tüm davranış kriterleri içerisinde nasıl bir önceliklendirme yapacağını ve bireysel gelişimini devam ettirmek amacıyla kişisel gelişim hedeflerini belirler Hedeflerin veya davranış kriterlerinin belirlenmesi sırasında personel yönlendirme ihtiyacı hissettiğinde kendi biriminin Performans Partneri nden ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü nden destek isteyebilir Belirlenen her hedef için gerçekleşme düzeyi ve bu düzeyin alt ve üst sınırları, davranış kriterleri için de öncelikler belirlenir Hedef belirlenmesi gereken E kademe ve üzeri pozisyonlarda her hedefin toplam hedefler içerisindeki ağırlık oranları belirlenir. Birim yöneticilerinin hedef kartlarında Finansal boyutu %30 oranında ağırlıklandırmaları tavsiye edilmektedir. Personelin hedef kartında hizmet, süreç ve öğrenme ve gelişim boyutlarında hedefler, dengeli şekilde yer almalıdır. Finansal boyut, personelin bu alanda bir sorumluluğu yoksa tanımlanmayabilir.

8 Sayfa : 8 / Hedef kartı oluşturularak birim yöneticisine gönderilir. Birim yöneticisi, personelden gelen kartı inceler ve ardından kendi aralarında belirleyecekleri bir tarihte personel ile hedef belirleme veya davranış kriteri önceliklendirme görüşmesini gerçekleştirirler Hedeflerin Belirlenmesi: Hedef belirleme görüşmesinde hedef kartında yer alan hedeflerin detaylı şekilde değerlendirilmesi, performans değerlendirme dönemi geldiği zaman bu hedeflerin ölçülebilir olup olmadığının tartışılması, hangi ölçüm kriterlerinin kullanılacağı, her hedefin diğer hedeflere oranla ağırlığının ne seviyede olacağı ve hedef gerçekleşme düzeyinin belirlenebilmesi için yıl boyunca tutulması gereken bir bilgi, evrak, doküman, rapor, liste, analiz vb. olup olmadığı tespit edilmelidir. Hedef kartı üzerinde her konunun net bir şekilde anlaşılmış olması, sübjektif unsurların bırakılmaması önem taşır. Kişisel gelişim hedefleri niteliksel hedefler olabileceği için bu hedeflerin ulaşması beklenen seviye açık şekilde tanımlanmalıdır Hedef Belirleme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanırsa: Personel ve birim yöneticisi arasında hedef belirleme görüşmesi sırasında müzakere edilen hedefler üzerinde anlaşma sağlanıyorsa hedef kartı, İnsan Kaynakları Direktörlüğü ve ilgili birim Performans Partneri ile paylaşılır ve uygunluğunun gözden geçirilmesi sağlanır Hedef Belirleme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanamazsa: Birim yöneticisi personelden gelen hedef kartında yer alan hedefleri uygun bulmadığı takdirde hedef belirleme görüşmesinde, neden uygun bulmadığına dair personeli bilgilendirmeli ve personelden beklentisini de açıkça ifade etmelidir. Personel, birim yöneticisinin revizyon talebini değerlendirir, uygun buluyorsa gerekli revizyonu yaparak hedef kartını tekrar onaya sunar. Ancak birim yöneticisinden gelen revizyon talebini uygun bulmuyorsa uzlaşma sağlanamamış demektir ve uzlaşmanın sağlanabilmesi için hedef kartını bir üst yöneticinin değerlendirmesi istenir. Personel, birim yöneticisi veya bir üst yönetici uzlaşma sürecinde İnsan Kaynakları nın hakemliğini isteyebilirler. Bu aşamada personelin hedef kartı üzerinde gerekli uzlaşmanın sağlanması beklenir Davranış Kriterlerini Önceliklendirme: Personelin, birim yöneticisi ile birlikte hangi davranış kriterlerinin o yıl performans değerlendirme açısından dikkate alınacağını belirlemesi gerekir. Hedef belirleme sisteminde olduğu gibi personelin, birim yöneticisi ile uzlaşma sağlaması esastır ve uzlaşma sağlanamaması halinde maddesinde tanımlanan uzlaşma süreci, davranış kriteri bazında değerlendirme sistemi için de geçerlidir Gözden Geçirme: Personel ve birim yöneticisinin uzlaşma sağlayarak tamamladığı hedef kartları, birim yöneticisi tarafından hem İnsan Kaynakları Direktörlüğü hem de kendi biriminin Performans Partneri ile hedef kartlarının uygunluğunun gözden geçirilmesi amacıyla paylaşılır. İnsan Kaynakları Direktörlüğü ve ilgili Performans Partneri hedef kartlarını performans yönetim sisteminin kriterleri doğrultusunda incelerler ve varsa revizyon önerilerini birim yöneticisine iletirler. Bu önerilerin de personel ve birim yöneticisi tarafından birlikte değerlendirilmesi ve üzerinde uzlaşma sağlanıyorsa revizyonun yapılması gerekir Onay: Tamamlanan hedef kartları personel ve birim yöneticisi tarafından onaylanır. Birim yöneticisinin bağlı olduğu bir üst yönetici Rektör ise; hedef kartları onayladıktan sonra birim yöneticisi bir kopyasını İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne gönderir. Direkt Rektöre bağlı olmayan birimlerde hedef belirleme çalışmaları tamamlandıktan ve hedef kartları personel ve birim yöneticisi tarafından onaylandıktan sonra bir üst yöneticinin de onayı alınır ve ardından İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne hedef kartlarının bir kopyası gönderilir.

9 Sayfa : 9 / İzleme Dönemi Temmuz ayında izleme dönemine girilir ve bu dönemde personel ve birim yöneticisi karşılıklı olarak izleme görüşmesi yaparlar İzleme görüşmesinde hedef kartında bulunan hedeflerin yarıyıl gerçekleşme durumları değerlendirilir ve değerlendirme dönemine kadar hedeflere ulaşılıp ulaşılamayacağı yönünde öngörüde bulunulur Hedef Revizyonu: Hedeflerin belirlenmesi sırasında ulaşılabilir görünmekle birlikte yılın ilk altı aylık döneminde meydana gelen değişim ve gelişmeler sebebiyle izleme dönemi itibariyle ulaşılması imkânsız hale gelen hedeflerin tespit edilmesi halinde konu, birim yöneticisi ve/veya personel tarafından ilgili birim Performans Partneri ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne iletilir. İnsan Kaynakları Direktörlüğü, Performans Partneri, birim yöneticisi ve personelin birlikte karar vererek ve ihtiyaç duyulması halinde diğer birimlerden de görüş alınarak, hedefin gerçekleşmesinin olanaksız olduğu konusunda görüş birliği sağlanırsa, hedefin revize edilmesine imkân tanınır. Revizyon yapılan hedefler için hedef kartı, birim yöneticisi ve personel tarafından onaylanır. Birim yöneticisinin bağlı olduğu bir üst yönetici Rektör ise; hedef kartı onayladıktan sonra birim yöneticisi bir kopyasını İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne gönderir. Direkt Rektöre bağlı olmayan birimlerde izleme dönemi tamamlandıktan ve hedef kartları birim yöneticisi ve personel tarafından onaylandıktan sonra bir üst yöneticinin de onayı alınır ve ardından İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne hedef kartlarının bir kopyası gönderilir İzleme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanırsa: Hedef kartı üzerinde herhangi bir revizyona ihtiyaç duyulmadan tüm hedefler değerlendirilebiliyorsa ve izleme görüşmesinin sonucunda uzlaşma sağlanırsa hedef kartı, personel ve birim yöneticisi tarafından imzalanır ve ardından İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne hedef kartlarının bir kopyası gönderilir İzleme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanamazsa: İzleme görüşmesinin sonunda personel ve birim yöneticisi arasında uzlaşma sağlanamazsa, hedef kartını bir üst yöneticinin değerlendirmesi istenir. Personel, birim yöneticisi veya bir üst yönetici uzlaşma sürecinde İnsan Kaynakları nın hakemliğini isteyebilirler. Bu aşamada personelin hedef kartı üzerinde gerekli uzlaşmanın sağlanması beklenir. Üzerinde uzlaşma sağlanan hedef kartları personel ve birim yöneticisi tarafından onaylanır. Birim yöneticisinin bağlı olduğu bir üst yönetici Rektör ise; hedef kartları onayladıktan sonra birim yöneticisi bir kopyasını İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne gönderir. Direkt Rektöre bağlı olmayan birimlerde hedef belirleme çalışmaları tamamlandıktan ve hedef kartları personel ve birim yöneticisi tarafından onaylandıktan sonra bir üst yöneticinin de onayı alınır ve ardından İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne hedef kartlarının bir kopyası gönderilir Davranış Kriteri Bazında İzleme: Birim yöneticisi davranış kriteri bazlı sistem kapsamında personele gözlemlenen gelişimi ile ilgili geribildirim verir Performans Değerlendirme Dönemi Kasım ayının gelmesiyle birlikte personel, performans değerlendirme görüşmesi için gerekli ön hazırlıkları yapar ve o yıl gerçekleştirmesi beklenen iş hedefleri, davranış kriterleri ve bireysel gelişim hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını hedef belirleme ve davranış kriterleri önceliklendirme aşamasında belirlenen göstergeler üzerinden hesaplar ve belirler Birim yöneticisi, kendisine bağlı görev yapan personelin hedeflerinin gerçekleşme durumları, ortaya konulan davranışların kriter bazında değerlendirmesi, yıl boyunca personelin ortaya koyduğu iş sonuçlarına ilişkin görüşleri ve personele verilecek geribildirim konularında ön hazırlıklarını tamamlar.

10 Sayfa : 10 / Davranış kriteri bazında değerlendirme yapılabilmesi için en çok hizmet sunmakta olduğu minimum 3 birimden birer kişiye gönderilir ve davranış kriterleri bazında personeli değerlendirmeleri istenir. Personelin, birim yöneticisinin ve değerlendirme yapan minimum 3 kişilik değerlendirme grubunun puanlamaları dikkate alınarak performans puanı belirlenir. Değerlendirme yapması istenecek kişilerin belirlenebilmesi için öncelikle personel kendisini değerlendirecek 3 kişiyi önerir, yöneticinin de onaylaması halinde değerlendirme grubu belirlenmiş olur. Değerlendirme grubunun belirlenmesi aşamasında İnsan Kaynakları Direktörlüğü de görüş bildirebilir Birim yöneticisi, personelden gelen hedef kartını, hedef gerçekleşmeleri ve davranış kriteri bazında değerlendirmeleri ile ilgili bireysel değerlendirmelerini de dikkate alarak inceler. Bu görüşmede birim yöneticisinin, personele yıl boyunca ortaya koyduğu iş sonuçları ve kişisel gelişim alanları ile ilgili geribildirim vermesi ve personelin mevcut beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını ve geleceğe yönelik beklentilerini alması beklenir Performans değerlendirme görüşmesinin sonunda birim yöneticisi ve personelin uzlaşma sağlayarak hedef kartı üzerinden performans puanını belirlemeleri beklenir. Aynı zamanda bu görüşme sırasında bir sonraki yılın hedefleri ve davranış kriterleri üzerinde de taslak niteliğinde görüşülerek, bütçe kapsamında ne gibi ihtiyaçlar ortaya çıkacağının öngörülmesi gerekmektedir Performans Değerlendirme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanırsa: Performans değerlendirme görüşmesinin yukarıda belirtilen puanlama doğrultusunda uzlaşma sağlanarak sonuçlandırılması halinde hedef kartı, birim yöneticisi ve personel tarafından onaylanır. Direkt Rektöre bağlı olmayan birimlerde hedef kartları onaylandıktan sonra, önerilen performans değerleri İnsan Kaynakları Direktörlüğü nün görüşüne ve bir üst yöneticinin onayına sunulur. Birim yöneticisinin bağlı olduğu bir üst yönetici Rektör ise, önerilen performans değerleri İnsan Kaynakları Direktörlüğü nün görüşüne ve Rektör onayına sunulur. Onaylanmış performans notu çalışanla paylaşılır Hedef Belirleme Görüşmesinde Uzlaşma Sağlanamazsa: Uzlaşma sağlanamaması halinde İnsan Kaynakları Direktörlüğü hakemliğinde bir üst yönetici, birim yöneticisi ve personel performans değerlendirme görüşmesi yapar, bu görüşmede uzlaşmanın sağlanması beklenir Davranış kriteri bazında değerlendirme sisteminde de personelin, birim yöneticisi ile uzlaşma sağlaması esastır ve uzlaşma sağlanamaması halinde maddesinde tanımlanan uzlaşma süreci geçerlidir Performans Puanı: Performans değerlendirme puan aralığında yapılır ve alınan puan 5 li skalaya aşağıda yer alan tabloda belirtildiği şekilde dönüştürülür. Performans Notu Performans Puan Aralığı Performans Notu Açıklaması A 135<Puan 150 Üstün Performans B 110<Puan 135 Beklenenin Üzerinde Performans C 85<Puan 110 Beklenen Performans D 50 Puan 85 Geliştirilmesi Gereken E Puan<50 Başarısız Performans değerlendirme dönemi sonunda performans notu Başarısız (E) olan çalışanların performansı bir sonraki yılın izleme dönemine kadar takip edilir. Performans düşüklüğü aynı şekilde devam ediyorsa personelin iş sözleşmesi feshedilir.

11 Sayfa : 11 / Takdir Puanı: Hedef puanının belirlenmesi öncesinde yöneticinin her çalışanı ile ilgili 0 15 puan aralığında takdir puanı kullanma hakkı vardır. Performans değerlendirme döneminde verilen takdir puanları ile ilgili gerek duyulması halinde İnsan Kaynakları Direktörlüğü ilgili birimin bir üst yöneticisine görüş bildirebilir Performans Yönetiminin Ücret Sistemine Etkisi: Yeni yıl ücretlendirme çalışmaları sırasında bir önceki yıl gerçekleşen performans puanı dikkate alınır. Her yıl tüm birimler için performansa dayalı ücret artışı çalışmalarında kullanılmak üzere birimlerdeki çalışan sayıları dikkate alınarak belirli oranda bir bütçe ayrılır. Performans değerlendirme çalışmaları tamamlandıktan sonra tüm personelin performans puanlarının aşağıda belirtilen tablodaki dağılıma uygunluğu kontrol edilir. Belirlenen havuz bütçe içerisinde performans değerlerinin de dahil edildiği ücret artış oranları hesaplanır. Performans Notu E Başarısız D Geliştirilmesi Gereken C Beklenen Performans B Beklenenin Üzerinde A Üstün Performans Yüzde (%) Dağılım 3% 10% 65% 20% 2% 7.6. Gelişim Planlama ve Performans İlişkisi: Personelin her yıl gerçekleşen performans değerlendirmesi sonucunda iş ve kişisel gelişim hedeflerine erişme seviyesi dikkate alınarak gelişim alanları tespit edilir. Belirlenen gelişim alanları üzerinde de personel ve birim yöneticisinin uzlaşması esastır. Performans değerlendirme dönemi sonucunda belirlenen gelişim ihtiyaçları bütçe dönemi içerisinde İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne iletilir. İnsan Kaynakları Direktörlüğü, iletilen tüm gelişim ihtiyaçlarını değerlendirir, ortak gelişim alanlarını ve gelişim yöntemlerini tespit eder. Personelin gelişim ihtiyacına yönelik kısa, orta ve uzun vadeli gelişim planları personel, birim yöneticisi ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü tarafından hazırlanır. 8. KAYITLAR Ara Dönem Değerlendirme Formu Hedef Kartı 9. GÖZDEN GEÇİRME Bu yönergeyi gözden geçirme ve güncelleştirme sorumluluğu İnsan Kaynakları Direktörlüğü ne aittir. Gözden geçirme sürekli olarak yapılır, performans yönetim sisteminde yapılması gereken revizyonlar ortaya çıktıkça prosedürün de revize edilmesi gereklidir.

12 Sayfa : 12 / 12 DEĞİŞİKLİK/ DAĞITIM/ ONAY TABLOSU: Değişen sayfa Tarih Değişiklik Değişikliği yapan Yeni Yayın İnsan Kaynakları Direktörlüğü Dağıtım (İlgili Bölümler) Tüm İdari Personel Uygunluk Onayı (İnsan Kaynakları Direktörü): Yürürlük Onayı (Rektör) :

PERFORMANS YÖNETİM PROSEDÜRÜ P17-IK-006

PERFORMANS YÖNETİM PROSEDÜRÜ P17-IK-006 Sayfa : 1 / 8 1. AMAÇ Koç Üniversitesi nin vizyonu doğrultusunda belirlenen stratejik hedeflere erişilmesini sağlamak amacıyla kurumsal ve bireysel olarak gerçekleştirilen çalışmaların etkinliğini ve verimliliğini

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili süreçleri tanımlamak, İKS nin uygunluğunu gözden geçirmek amacıyla yürütülecek

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç Madde(1)- (1) Bu yönerge Üniversitenin;

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ndeki kalite güvence sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Fakülte içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri

Detaylı

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ BÖLÜM: I MADDE 1- Amaç Bu yönergenin amacı, Avrupa Meslek Yüksekokulu akademik birimlerinin eğitim, öğretim

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1-(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Hitit Üniversitesi Kalite Komisyonunun eğitimöğretim

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1-(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Hitit Üniversitesi Kalite Komisyonunun

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1

Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, KTO Karatay Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Üniversite içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri tanımlamak, Kalite

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ Kuruluşlar, bu aşamada, misyon ve vizyonlarını ifade edecek, temel değerlerini belirleyecek,

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 02.07.2018 İlk yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Kalite Yönetim Sistemi politika, hedef ve iş akışlarındaki

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1 Bu Yönergenin amacı Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20.09.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25942 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 20/09/2005 Resmi Gazete Sayısı : 25942 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğretim kurumlarının

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (12.10.2011 gün ve 08 sayılı Senato Kararı) Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Atılım

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME (ADEK) ESASLARI

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME (ADEK) ESASLARI ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME (ADEK) ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Esaslar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM VE GÜVENCE SİSTEMİ YÖNERGESİ

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM VE GÜVENCE SİSTEMİ YÖNERGESİ KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM VE GÜVENCE SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi akademik

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönergenin amacı; Akdeniz Üniversitesi birimlerinde; iç ve dış paydaşların gereksinim ve beklentilerini dikkate alarak hizmetlerin değerlendirilmesine,

Detaylı

İNGİLİZCE EĞİTİM UYGULAMA PROSEDÜRÜ P17-IK-009

İNGİLİZCE EĞİTİM UYGULAMA PROSEDÜRÜ P17-IK-009 Sayfa : 1 / 4 1. AMAÇ İngilizce Eğitim Programı, Koç Üniversitesi nin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak çalışanlarının gelişimine katkıda bulunulması ve İngilizce yabancı dil bilgi ve becerisinin

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bünyesinde oluşturulan

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (1) Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu. SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017

Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu. SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017 Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017 Sunum Özeti Mevzuat Üniversitemiz Stratejik Planları Stratejik Planlama Sürecindeki Aktörler

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS YÖNERGESİ

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS YÖNERGESİ Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı Koç Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programlarında Koç Üniversitesi tarafından sağlanan burslara ilişkin uygulanacak esasları düzenlemek ve kuralları belirlemektir.

Detaylı

EĞĠTĠM PROSEDÜRÜ. Yönetmelik No: GEN YO 002 Revizyon No: 00 İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2014 Revizyon Tarihi :

EĞĠTĠM PROSEDÜRÜ. Yönetmelik No: GEN YO 002 Revizyon No: 00 İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2014 Revizyon Tarihi : 1. AMAÇ: Genel Merkez ve Mağazalarda gerçekleştirilen eğitim sürecinin ve sorumlularının tanımlanması. 2. KAPSAM: Roberto Bravo Mağazacılık ve Genel Merkezde gerçekleştirilen eğitimler. 3. TANIMLAR: Ġç

Detaylı

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS YÖNERGESİ

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS YÖNERGESİ Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Bu yönergenin Koç Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programlarında uygulanacak burslara ilişkin esasları düzenlemek ve kuralları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu yönerge, Koç Üniversitesi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01 İNSAN KAYNAKLARI Rev. No/Tarihi:RV01/ 02.04.2015 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.04.2015 1.madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01 1/8 2 1.AMAÇ Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi vizyon,

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Bartın Üniversitesi nde Yükseköğretim Kalite

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 Bu Yönerge; İstanbul Kültür Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Ordu Üniversitesi'nin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari hizmetlerinin

Detaylı

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu nun 25/04/2013 tarih ve 21 sayılı kararı ile kabul edilmiş olup 15.04.2014 tarih ve 2014/11

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

ORGANİZASYON PROSEDÜRÜ

ORGANİZASYON PROSEDÜRÜ P20--006 Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Organizasyonların ilgili birimlerle koordineli olarak hazırlık aşamalarını belirlemek, dokümante etmek ve tüm personeli tarafından anlaşılmasını sağlamaktır.

Detaylı

3. TANIMLAR Bu doküman içinde yer alan tanım ve kısaltmalara XXXXX Sözlük ten ulaşabilirsiniz.

3. TANIMLAR Bu doküman içinde yer alan tanım ve kısaltmalara XXXXX Sözlük ten ulaşabilirsiniz. 1. AMAÇ Bu dokümanın amacı; XXXXX Grup un strateji ve hedefleri doğrultusunda XXXXX çalışanlarının yurtiçi ve yurtdışı konferans/seminer katılım taleplerinin karşılanması için gerekli politika ve uygulamaları

Detaylı

Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Performans Değerlendirme İşletmeler çalışanlarının iş performanslarını değerlendirmek ister. Bu ne sağlar?.. A) İşletmeye, B) Çalışana Neden her çalışanın yüksek performans göstermesi beklenir?. İK Bölümleri

Detaylı

BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü

BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Teknoloji Transfer Ofisi 2017 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanmakta olan tüm süreçleri kapsar. 3.0 TANIMLAR

Detaylı

BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü

BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Teknoloji Transfer Ofisi 2017 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ. Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin En Stratejik Üniversitelerinden Birisidir.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ. Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin En Stratejik Üniversitelerinden Birisidir. HARRAN ÜNİVERSİTESİ 1992 yılında kurulan Harran Üniversitesi; 2074 Personeli, 26.662 Öğrencisi, 482.817 Metre Kareden Oluşan Yerleşkeleri, 13 Meslek Yüksek Okulu, 3 Enstitüsü, 5 Yüksekokulu, 14 Fakültesi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ERASMUS PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ERASMUS PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ ERASMUS PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1 - Bu yönergenin amacı, Erasmus Programının ve tüm alt faaliyetlerinin Ankara Üniversitesi nde uygulanmasını

Detaylı

Özdeğerlendirme Raporu ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları

Özdeğerlendirme Raporu ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları 10 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara Sunum İçeriği o İçeriği o Hazırlanması o Uyarılar MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları o Ziyaret Öncesi Aşaması o Kurum Ziyareti Aşaması

Detaylı

RA ÖĞRENCİ PROSEDÜRÜ

RA ÖĞRENCİ PROSEDÜRÜ P20--009 Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Koç Üniversitesi öğrenci yurtlarında yaşayan öğrenciler ile Yurt Müdürlüğü personeli arasındaki iletişime yardımcı olan RA (Bina sorumlusu) öğrencilerin

Detaylı

w w w. t e g e p. o r g. t r

w w w. t e g e p. o r g. t r w w w. t e g e p. o r g. t r TEGEP ÇALIŞMA KOMİTELERİ REHBERİ SÜREÇ A. Komiteler her faaliyet döneminde yönetim kurulu kararı ile (yeniden) oluşturulur. Faaliyetlerin derneğe katma değer sağlayan somut

Detaylı

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi 100 şirkette, inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması ve uluslararası

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ BÖLÜM: I MADDE 1- Amaç Bu yönergenin amacı, Plato Meslek Yüksekokulu akademik birimlerinin eğitim,

Detaylı

STAJ YÖNERGESİ Y02-RAI-008

STAJ YÖNERGESİ Y02-RAI-008 Sayfa : 1/6 1. AMAÇ Bu yönerge, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca yapacakları stajları düzenlemek, akademik yıl içerisinde ve akademik yıl dışında yapılacak stajlarda uyulması gereken kuralları belirlemek,

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ (MSGSÜADEK)

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ (MSGSÜADEK) MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ (MSGSÜADEK) BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Mimar Sinan

Detaylı

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir Sayfa No: 1-5 Doküman Tarihi: 12.1.217 SUREC-1 Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Diğer tüm prosesler "ne" kaynak girdi sağlamaktadırlar. Proses (BİLGİ) Girdileri: Risk Aksiyon Planları (PLAN-1)

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Performans değerlendirme Altınbaş Üniversitesinde idari ve destek hizmetler kapsamında uygulanan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ (25.12.2018 gün ve 14 sayılı Senato Kararı) ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ 13.04.2016 ANKARA YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU* MADDE 7 (1) Yükseköğretim

Detaylı

BİLGİSAYAR TAHSİSİ İŞLETİM PROSEDÜRÜ P20-CIT-011

BİLGİSAYAR TAHSİSİ İŞLETİM PROSEDÜRÜ P20-CIT-011 Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Koç Üniversitesi Bilgi Teknolojileri () Direktörlüğü tarafından dağıtımı ve yönetimi yapılan dizüstü (laptop) ve masaüstü (desktop) kişisel bilgisayar sistemleriyle ilgili işlemlerin

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI İç Kontrol Bileşeni: RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Risk değerlendirmesi, kurumun belirlenmiş stratejik amaç ve hedeflere ulaşma yolunda karşılaşabileceği

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 18/12/2018 tarih ve 340/24 sayılı senato kararı. Amaç ve Kapsam BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönerge; Burdur Mehmet

Detaylı

TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS KURALLARI VE YÖNERGESİ

TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BURS KURALLARI VE YÖNERGESİ Sayfa : 1 / 7 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı, Koç Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programlarında kayıtlı öğrencilere Koç Üniversitesi tarafından sağlanan burslara ilişkin uygulanacak esasları ve kuralları

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. (1) Bu Yönergenin amacı İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma

Detaylı

KARİYER YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

KARİYER YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Roberto Bravo Kariyer Yönetimi süreçlerinin tanımlanması, çalışanlarımıza bu konuda bilgi verilmesi. 2. KAPSAM: Tüm Roberto Bravo çalışanları 3. UYGULAMA 3.1- GiriĢ Kariyer yönetimi, bir çalışanın

Detaylı

Risk Analiz Prosedürü

Risk Analiz Prosedürü Risk Analiz Prosedürü Doküman Tarihi: 9.11.217 AdlBelge-ORN-82 Yeni Yayın 1-Kontrolsüz Kopya Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Proses (BİLGİ) Girdileri: Diğer tüm prosesler "Risk Analiz Sürecine"

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 10/10/2014 Toplantı Sayısı : 397 Karar Sayısı : 3380 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3380- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği Erasmus Programı

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ

T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ (Bu Yönerge, 16.05.2013 tarih ve 2013/03 sayılı Üniversite Senatosunda kabul edilmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve

Detaylı

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi.

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi. PERFORMANS YÖNETĐMĐ Kurumların yapısına uygun performans yönetimi sistemini esnek yapı sayesinde Đnsan Kaynakları uygulaması içinde tanımlayarak takip edebilme Performans kayıtlarını yöneticilere e-posta

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu yönerge; Bartın Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönerge'nin amacı; Siirt Üniversitesinde Yükseköğretim

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USULLERİ VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USULLERİ VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar KAFKAS ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USULLERİ VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1- Bu usul ve esasların amacı, Kafkas Üniversitesi Kalite Komisyonu nun amaçlarına,

Detaylı

AKDENĠZ ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK DEĞERLENDĠRME VE KALĠTE GELĠġTĠRME YÖNERGESĠ

AKDENĠZ ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK DEĞERLENDĠRME VE KALĠTE GELĠġTĠRME YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Akdeniz Üniversitesinin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi, kalitelerinin

Detaylı

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI Prof. Dr. Bülent E. Platin Prof. Dr. Ercan Kiraz Eğitim Planlama Komisyonu MART 2013 DAYANAKLAR Lisans programları için, Program Eğitim Amaçlarının hazırlanmasında yol gösterici

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Risk Kavramı Amaç ve hedeflerin gerçekleşmesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen olay veya durumlar risk olarak tanımlanır. Amaç ve hedefler üzerinde olumlu etkide bulunabileceği

Detaylı

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 YÖNETMELİK Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE GÜVENCESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 YÖNETMELİK Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE GÜVENCESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Erciyes Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esaslar ın amacı; Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi

Detaylı

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, İç Kontrol Sistemi içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir.

Detaylı

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI 1 İçerik 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. PRENSİPLER... 3 4. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ BELİRLENMESİ... 4 5. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ UYGULANMASI... 5 6. ÜCRETLENDİRME UYGULAMALARININ

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin (Banka) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk yönetim yapısına

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

Coca-Cola İçecek A.Ş. Yönetim Kurulu. Kurumsal Yönetim Komitesi ÇALIŞMA ESASLARI

Coca-Cola İçecek A.Ş. Yönetim Kurulu. Kurumsal Yönetim Komitesi ÇALIŞMA ESASLARI COCA-COLA İÇECEK A.Ş. Versiyon Sayısı: 3 Kabul Tarihi: 2 Nisan 2009 Geçerlik Tarihi: 2 Nisan 2009 Coca-Cola İçecek A.Ş. Yönetim Kurulu Kurumsal Yönetim Komitesi ÇALIŞMA ESASLARI İşbu Yönetmelik Yönetim

Detaylı

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: 09.05.2016 Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ Etkin ve verimli bir biçimde proje amacına ve hedeflerine ulaşılması için insanların, finansal ve teknik kaynakların ve zamanın

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. nın ( Şirket ) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk

Detaylı

İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ PERFORMANS PROGRAMI PERFORMANS HEDEFİ PERFORMANS GÖSTERGESİ FAALİYET VE MALİYETLER FAALİYET RİSKLERİ TANIMLAR PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME

Detaylı

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/ İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/2018 10.00 07 İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 3.Hafta Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 SÜRECİ Stratejik Planlama Stratejik planlama, özetle, bir kuruluşun aşağıdaki dört temel soruyu cevaplandırmasına yardımcı olur: Neredeyiz? Nereye

Detaylı

2. KAPSAM OMÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemi dökümanlarını kapsar.

2. KAPSAM OMÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemi dökümanlarını kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, OMÜ Mühendislik Fakültesi Kalite Yönetim Sistemine ait tüm dökümanların hazırlanması, onaylanması, revizyonu ve kontrol altına alınmasıyla ilgili yöntemleri tarif eder. 2.

Detaylı