Ageratum (Vapur Dumanı)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ageratum (Vapur Dumanı)"

Transkript

1 Ageratum (Vapur Dumanı)

2 Latince Adı: Ageratum Türkçe Adı: Vapur Dumanı Familya: Compositae Orjini: Güney ve Orta Amerika ile Kuzey Amerika nın Güneydoğu Bölgeleri Büyüme Şekli: Annuel, x cm Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Oval veya yürek biçimindedir, genellikle tüylüdür. Çiçekler: Mavi, beyaz veya pembe renktedir. Bir çoğu bir arada, başcıklar şeklinde bulunur. Uzun süre çiçekli kalırlar. Çiçeklenme Dönemi: Mayıs - Ekim (5,5 6 ay)

3 Toprak İsteği: Gevşek yapılı, iyi drene edilmiş, nemli, besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanır. Işık İsteği:Güneşli veya yarı güneşli yerleri sever. Hastalıklar ve Zararlılar:Kök çürüklüğü, Mildiyö, Kırmızı örümcek. Peyzajda Kullanımı: Kısa boylu çeşitleri bordürlerin ön kısmında kümeler halinde, uzun boylu olanlar bordürün orta ve arka kısımlarında kullanılır. Bakımı: Solmuş çiçeklerin uzaklaştırılması çiçekli kalma süresini uzatır. Üretimi:Tohum ile üretilir. Tohumlar Ocak-Mart ayında ekilir. Çimlenme 6-14 günde olur. Fideler 3-4 hafta sonra şaşırtılırlar. Nisan ayında bahçedeki yerlerine dikilirler.

4 Türleri: Ageratum houstoniaum Kültivarları: Blauer Ball ; Çiçekleri koyu mavidir. Blaue Kugel ; Çiçekleri mavi ve tamamıyla yuvarlak yapıdadır. Blaue Kappe ; Küçük ve parlak mavi çiçeklidir. Blau Mink ; Çiçekleri mavi, oldukça boylu tetraploid bir bitkidir. Blausternchen ; cm boyunda, açık mavi çiçeklidir. Blauteppich ; cm boyunda, gök mavisi renkte çiçeklidir. Schnittwunder ; Kesme çiçekçiliğe elverişli, cm boyunda, kobalt mavisi renkte çiçeklidir. Summer Snow : Çiçekleri saf beyaz renktedir. Swing Hybrids Çiçekleri mavi, gül, pembe renktedir.

5

6 Antirrhinum (Aslanağzı)

7 Latince Adı: Antirrhinum Türkçe Adı: Aslanağzı Familya: Scrophulariceae Orjini: Kuzey Amerika da, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye Büyüme Şekli: cm Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Uzun şerit biçiminde, bazen orta damar kırmızımsı renktedir. Çiçekler: Çiçekleri yaprak koltuklarından tek tek çıkarlar veya salkımlar halinde sürgünlerin ucunda yer alırlar. Çift dudaklı çiçekleri aslan ağzına benzediği için kendilerine bu ad verilmiştir. Çiçeklenme Dönemi: Haziran Eylül (4 ay)

8 Toprak İsteği: Gevşek, geçirgen, besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanırlar. Işık İsteği: Bol ışıklı ve güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Gövde çürüklüğü, Mildiyö, Kırmızı örümcekler. Peyzajda Kullanımı: Saf halde çiçek parteri oluşumuna uygun olduğu gibi öbekler halinde de diğer çiçeklerle birlikte kullanılırlar. Bodur Aslanağzı formları parter kenarlarında, kasalar içerisinde balkonlarda, geniş basık saksılar içerisinde de teraslarda bulundurulabilirler. Boylu formları ise kesme çiçek olarak vazoları süslemeye uygundur. Bakımı: Toplu halde ve bol çiçek elde edilmesi için 8-10 cm boylu sürgünlere uç alma uygulanır. Solan çiçeklerin uzaklaştırılması da çiçeklenme süresini uzatır. Üretimi: Tohum ile üretilir. Yaz çiçeklenmesi için; Şubat - Mart, İlkbahar çiçeklenmesi için; Temmuz - Ağustos da tohum ekimi yapılır günde çimlenme olur. Fideler 4-5 hafta sonra şaşırtılırlar.

9 Türleri: Antirrhinum majus Kültivarları: Kesme çiçek olarak yetiştirilenler: cm boyundaki Grandiflorum ve Maximum. Çiçek paterlerinde kullanılabilenler: cm boyundaki Nanum Grandiflorum ve Nanum Maximum Küçük bahçelerin parterlerinde veya parter kenarlarında kullanılmaya uygun olanlar: ve cm boyundaki Nanum Compactum ve Pumilum.

10

11 Begonia (Begonya)

12 Latince Adı: Begonia Türkçe Adı: Begonya Familya: Begoniaceae Orjini: Asya, Afrika ve Amerika nın tropik bölgeleri Büyüme Şekli: x Büyümesi: Yavaş büyüme gösterir. Yapraklar: Yeşil, bronz veya kırmızı parlak oval yapraklıdır. Çiçekler: Pembe, kırmızı veya beyaz renktedir. Bir çiçek sapı üzerinde birçok çiçek yer alır. Çiçeklenme Dönemi: Nisan Kasım (7 ay)

13 Toprak İsteği: İyi drene olmuş, nemli, besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanır. Işık İsteği: Yarı gölge, gölgede iyi gelişirler. Hastalıklar ve Zararlılar: Bakteriyel yaprak lekesi, külleme, botrytis, yaprak bitleri Peyzajda Kullanımı: Saf halde parter oluşturmaya, parter kenarlarında şeritler oluşturmaya uygundur. Bakımı: Genç bitkilerde dallanmayı arttırmak için uç alma yapılır. Üretimi: Tohumla üretilir. Aralık - Ocak ayında tohum ekimi yapılır günde çimlenme olur. 5-7 hafta sonra şaşırtma yapılır.

14 Türleri: Begonia semperflorens Kültivarları: Ambassador Hybrids : yeşil yapraklı, çeşitli renkte çiçekleri vardır. Aristo Hybrids : bronz yapraklı ve çeşitli renkte çiçekleri vardır. Coctail Hybrids : Bronz yapraklı, saksılar için uygundur.

15

16 Bellis (Çayır Güzelleri, İstanbul Papatyaları)

17 Latince Adı: Bellis Türkçe Adı: Çayır Güzelleri, İstanbul Papatyaları Familya: Compositae Orjini: Kuzey yarıküresinin çeşitli bölgeleri Büyüme Şekli: Annuel, cm Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Parlak, açık yeşil renkte rozet şeklindedir. Çiçekler:. Çiçekleri yuvarlaktır ve uzun bir sap üzerinde başcıklar halinde bulunur. Çiçeklerin kenarları beyaz veya pembe, ortaları sarı renktedir. Çiçeklenme Dönemi: Kasım Mayıs (6 ay)

18 Toprak İsteği: Fazla gevşek ve geçirgen olmayan killi topraklardan hoşlanırlar. Işık İsteği: Güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Solgunluk, külleme, pas, yaprak bitleri. Peyzajda Kullanımı:Çayır güzeliyle küçük bahçelerde saf parterler oluşturulabilir. Büyük parklarda ise menekşe vb diğer bahçe çiçekleriyle beraber kullanılabilir. Büyük parterlerin kenarlarında veya şeritler oluşturmada da kullanılır. Balkonlarda kasalar içerisinde bulunabilir ve çiçekleri vazoda çok güzel görünür. Bakımı: Solan çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme süresini uzatır. Üretimi: Tohum ile üretilir. Tohumlar Temmuz Ağustos aylarında ekilir günde çimlenirler. Fideler 3-6 hafta sonra şaşırtılırlar.

19 Türleri: Bellis perennis Kültivarları: 1.Çiçekleri küçük başcıklar halinde bulunanlar: Longfellow : Yaklaşık 2 cm genişliğinde koyu pembe çiçekli Liliput Weiss : Beyaz çiçekli Liliput Rose : Pembe çiçekli 2.Çiçekleri dilsi yapıda olup iri başcıklar halinde bulunanlar: Monstrosa Weiss : Yaklaşık 5 cm genişliğinde beyaz çiçekli Monstrosa Tiefrosa : Koyu pembe çiçekli Monstrosa Karminrot : Yaklaşık 6 cm genişliğinde kırmızı, al renk çiçekli Super-Enorma : Beyaz, pembe, kırmızı çiçekli 3.Çiçekleri borumsu yapıda olup iri başcıklar halinde bulunanlar: Aetna : çiçekleri koyu kırmızı ve yarı katmerli Bernina : çiçekleri önce beyaz sonra pembe renkli ve yarı katmerli Bernina : çiçekleri pembe renkli ve yarı katmerli Monterosa : çiçekleri pembe renkli ve yarı katmerli Titlis : çiçekleri kırmızı renkli ve yarı katmerli

20

21 Callistephus (Yaz Asteri, Saraypatı)

22 Latince Adı: Callistephus Türkçe Adı: Yaz Asteri, Saraypatı Familya: Compositae Orjini: Çin ve Japonya Büyüme Şekli: Annuel, cm Büyümesi: Hızlı Yapraklar: Almaçlı yaprak dizilişi vardır. Çiçekler: Çiçekleri sürgün uçlarında yuvarlak başcıklar halinde yer alır ve farklı renklere sahiptir. Çiçekleri beyaz, krem, açık veya koyu sarı, açık veya koyu pembe, kırmızı veya mor renktedir. Çiçeklerinin ortası beyaz veya açık sarı, kenarları açık pembe veya açık mavi renkte olan kültür formları vardır. Çiçeklenme Dönemi: Temmuz Ekim (4 ay)

23 Toprak İsteği: Besin maddelerince zengin, humuslu topraklardan hoşlanırlar. Işık İsteği: Güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Kök ve gövde çürüklükleri, solgunluk, külleme, pas, kırmızı örümcek. Peyzajda Kullanımı: Tek renkli çiçek parteri oluşturmaya uygundur. Kesme çiçek olarak da kullanırlar. Bakımı: Ana sürgünlerdeki solgun çiçeklerin uzaklaştırılması, yan sürgünlerdeki çiçeklenmeyi arttırır. Kesme çiçek elde etmek için kuvvetli sürgünlerin yan dallarını kırarak kuvvetli çiçek yetiştirmek uygun değildir.bunun yerine hiç dallanma göstermeyen, kuvvetli kültür formlarını yetiştirmek yerinde olur. Üretimi: Tohum ile üretilirler. Tohumlar Şubat nisan aylarında ekilir günde çimlenme olur. Fideler 3-4 hafta sonra şaşırtılırlar.

24 Türleri: Callistephus chinensis Kültivarları: Bitkinin boyuna göre: Bodur formlar (25-35 cm boyunda) Orta boylu formlar (35-60 cm boyunda) Boylu formlar (60-90 cm boyunda) Çiçek açma zamanlarına göre: Çok erken veya erken çiçek açan formlar Erken veya normal çiçek açan formlar Geç çiçek açan formlar Çiçek yapılarına göre: Yalınkat çiçek açan formlar (Margarit Saraypatılar) Katmerli çiçekleri ve boru şeklinde yuvarlak uzun tubulaları olan form Katmerli çiçekli ve dil şeklinde yassı ligulalı formlar Pompon formlar Top çiçekli formlar

25

26 Campanula (Çan Çiçekleri)

27 Latince Adı: Campanula Türkçe Adı: Çan Çiçekleri Familya: Campanulaceae Orjini: Akdeniz bölgesi Büyüme Şekli: Biannuel, cm Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Ters yumurta şeklinde ve kenarları dişlidir. Çiçekler: Çiçekleri beyaz, pembe, koyu veya açık mavi renkte, çan şeklindedir ve aşağıya yönelmiştir. Çiçeklenme Dönemi: Mayıs Ağustos (4 ay)

28 Toprak İsteği: Besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanırlar. Işık İsteği: Güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Gövde ve kök çürüklükleri, külleme, pas, kırmızı örümcek, yaprak bitleri. Peyzajda Kullanımı:Piramit görünümlü bu bitkiye bahçelerde sık rastlanır. Çiçekli kalma süresi kısa olduğu ve seyrek bir gelişim gösterdiği için bahçelerde çeşitli boşlukların doldurulmasında kullanılırlar, yani geniş çiçek parterleri oluşturmaktan çok, gruplar halinde serpiştirilmeye daha uygun olan bitkilerdir. Ayrıca kaya bahçelerinde de kullanılabilirler. Bakımı: Solan çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme süresini uzatır. Üretimi: Tohum ile üretilir. Tohumlar Mayıs Haziran aylarında ekilir günde çimlenme olur. Fideler 4 hafta sonra şaşırtılırlar.

29 Türleri: Campanula medium Kültivarları: C.medium var. calycanthemum bahçe çiçeği olarak yetiştirilir. Bu varyetenin çanak yaprakları aynı taç yaprakları gibi renklidir

30

31 Catharanthus (İzmir Güzeli)

32 Latince Adı: Catharanthus Türkçe Adı: İzmir Güzeli Familya: Apocynaceae Orjini: Madagaskar ve Hindistan Büyüme Şekli: Annuel, 15x30 cm Büyümesi: Yavaş ve orta büyüme gösterir. Yapraklar: Uzun şerit biçimde, karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler: Pembe, mor, kırmızı ve beyaz çiçeklidir. Çiçeklenme Dönemi: Nisan-eylül (6 ay)

33 Toprak İsteği: İyi drene edilmiş topraklardan hoşlanırlar. Kuru ve zayıf topraklara töleranslıdır. Işık İsteği: Güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Virüsler ve yaprak lekeleri. Peyzajda Kullanımı: Bordürlerin önünde, kitleler halinde kullanılırlar. Bakımı: Soğuğa dayanıklı değildirler. Üretimi: Tohum ile üretilirler. Çimlenme karanlıkta gerçekleşir. Olgun bitkilerin gövde çelikleri ile de üretilebilirler.

34 Türleri: Catharantus roseus Kültivarları: Parasol : beyaz ve gül renkli çiçekli Pretty Series : kırmızı, pembe ve beyaz çiçekli.

35

36 Celosia (Horoz İbiği)

37 Latince Adı: Celosia Türkçe Adı: Horoz İbiği Familya: Amaranthaceae Orjini: Hindistan Büyüme Şekli: Annuel, x cm Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Parlak, uzun şerit biçimindedir. Çiçekler: Çiçekleri koyu veya açık kırmızı, beyaz, sarı, turuncu ve mor renktedir Çiçeklenme Dönemi: Haziran Eylül (4 ay)

38 Toprak İsteği: Besin maddelerince zengin toprakları severler. Işık İsteği: Güneşli yerlerden hoşlanırlar. Hastalıklar ve Zararlılar: Külleme ve mantari yaprak lekeleri, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleri. Peyzajda Kullanımı: Geniş çiçek parteri oluşturmaktan çok, gruplar halinde serpiştirilmeye, çiçek parterlerinin kenarlarında kullanılmaya ve dar şerit halinde çiçek parterleri oluşturmaya uygundur. Bodur formu kasalar içerisine dikilerek balkon ve teraslarda kullanılabilir. Tek başlarına kullanıldıklarında güzel bir görüntü oluştururlar. Birkaç farklı rengini bir arada bulundurmak veya diğer bahçe çiçekleriyle birlikte kullanmak renk ve form etkilerini büyük ölçüde azaltır. Bakımı: Solmuş çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme süresini uzatır. Üretimi: Tohum ile üretilir. Tohumlar Ocak Nisan aylarlarında ekilir günde çimlenirler. Fideler 3-4 hafta sonra şaşırtılırlar.

39 Türleri: Celosia argentea Kültivarları: C. argentea cv. Cristata (C. argentea L.f. Cristata O. Kunze): cm boyundadır. Çiçekleri koyu veya açık kırmızı, beyaz, sarı, turuncu renkte, horoz ibiğine benzer. C. argentea cv. Plumosa (C. argentea L.f. Plumosa Voss.): Çiçeklerinin birçoğu bir arada püskül şeklindedir. Çiçekler kırmızı, beyaz sarı veya mor renkte 2Püskül Horozibiği adını almıştır. C. argentea cv. Cristata nana : cm boyunda, toplu ve bodur formu olan bir bitkidir.

40

41 Convolvulus (Gündüz Güzeli, Gündüz Sefası)

42 Latince Adı: Convolvulus Türkçe Adı: Gündüz Güzeli, Gündüz Sefası Familya: Convolvulaceae Orjini: Akdeniz bölgesi Büyüme Şekli: Annuel, sarılıcı ve tırmanıcı, x Büyümesi: Orta ve hızlı büyüme gösterir. Yapraklar: Bitki fazlaca dallanmış çalımsı yapıdadır. Koyu yeşil renkte, tam kenarlı, oval,mızrak biçimdedir. Çiçekler: Çiçekleri huni şeklinde ve uzun saplıdır. Çiçeklerin kenarları mavi, içeriye doğru beyaz ve ortası sarıdır. Çiçekleri akşamları ve yağmurlu havalarda kapanır. Çiçeklerinin renkleri beyaz, koyu veya açık mavi, mor ve pembe olan birçok kültür formu bulunmaktadır. Çiçeklenme Dönemi: Haziran başından Temmuz sonuna kadar, hatta uygun yetişme yerlerinde Eylül sonlarına kadar çiçekli kalırlar.

43 Toprak İsteği: Killi olmayan, kireçli ve kumlu bahçe toprağında yetiştirilirler. Işık İsteği: Güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Kırmızı örümceklerdir. Peyzajda Kullanımı: Bahçelerde çiçek parterlerinde veya geniş boşlukların doldurulmasında kullanılır. Kesme çiçekçiliğe uygun değildir. Bakımı: Aşırı sulama ve gübreleme ile yapraklanma artar, çiçeklenme azalır. Üretimi: Tohumla üretilir. Mart başlarında tohumlar doğrudan bahçeye veya yastıklara ekilir. 4-5 hafta sonra genç fidecikler yastıklardan alınarak şaşırtılırlar. Bahçede bulunanlar ise yine aynı aralık-mesafe ile seyrekleştirilirler.

44 Türleri: Convolvulus tricolor Kültivarları: Heavenly Blue : Açık mavi çiçekli Pearly Gates : beyaz çiçekli Cardinal kırmızı renk çiçekli Sapphire Cross : beyaz çizgili mavi çiçekli

45

46 Cosmos (Kosmos)

47 Latince Adı: Cosmos Türkçe Adı: Kosmos Familya: Compositae Orjini: Amerika da, Bolivya ile Arizona arasındaki bölge. Büyüme Şekli: 3-8 x 3-6 Büyümesi: Hızlı büyüme gösterir. Yapraklar: Karşılıklı, tam veya lopludur. Çiçekler: Tek tek veya bileşik salkım şeklinde, sarı, kırmızı, turuncu, pembe ve beyaz renktedir. Çiçeklenme Dönemi: Haziran Ekim (5 ay)

48 Toprak İsteği: iyi drene olmuş, gevşek ve geçirgen topraklarda yetişirler. Killi topraklarda fazla çiçeklenmez, bol yaprak oluştururlar. Işık İsteği: Güneşli veya yarı gölge yerlerde yetişirler. Hastalıklar ve Zararlılar: Bakteriyel solgunluk, yaprak bitleri. Peyzajda Kullanımı: Büyük çiçek parterlerinde kullanılmazlar. Bahçelere tek tek veya seyrek gruplar halinde serpiştirilirler. Kesme çiçek olarak da kullanılan dekoratif bahçe çiçekleridir. Bakımı: Yüksek oranda gübreleme yapraklanmayı artıracağından dikkat edilmelidir. Üretimi: Tohum ile üretilir. Mart veya Nisan ayında yastıklara veya doğrudan doğruya bitkinin bahçede bulundurulacağı yere ekim yapılır. Nisan sonundan itibaren fideler şaşırtılırlar.

49 Türleri: Cosmos bipinnatus: Çiçekleri beyaz veya pembe çiçekli Cosmos sulphureus: Çiçekleri mat sarı veya altın sarısı renkte Kültivarları: Cosmos ların kültüre alınmış birçok formu vardır ve bunlar Cosmos hybridus adı altında toplanmaktadırlar. Cosmos ların bu kültür formlarından en çok kullanılanları: Crimson Scarlett, Glorida, Kardinal, Sensation gibi büyük çiçekli formlarıdır.

50

51 Dianthus (Karanfiller)

52 Latince Adı: Dianthus Türkçe Adı: Karanfiller Familya: Caryophyllaceae Orjini: Ülkemizde, Akdeniz sahillerinde, Güney Avrupa, Doğu Asya, Güney ve Doğu Afrika Büyüme Şekli: x Büyümesi: Orta hızlı büyüme gösterir. Yapraklar: Karşılıklı, uzun, dar, şerit biçimde ve mavi-gri renktedir. Çiçekler: Çiçekler gövdenin veya dalların ucunda yer alır. tek başına veya ikili yada bir çoğu bir arada bulunur. Çiçeklenme Dönemi: Mayıs Temmuz (3 ay)

53 Toprak İsteği: Kireçli topraklardan hoşlanırlar. Besin maddelerince zengin, hafif killi ve kumlu, iyi yanmış ahır gübresiyle gübrelenmiş bahçe toprakları çok uygundur. Işık İsteği: Karanfiller genellikle güneşli yerlerden hoşlanırlar. Hastalıklar ve Zararlılar: Kök ve gövde çürüklükleri, solgunluk, külleme, pas, kırmızı örümcek, sümüklü böcek. Peyzajda Kullanımı: Park ve bahçelerde geniş kullanım alanı vardır. Çiçek parterlerinde kullanıldıkları gibi kesme çiçek olarak ta değerlendirilir. Bakımı: Toplu formda bitki elde etmek için genç bitkilerde hafif budama ve uç alma yapılır. Solan çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme süresini uzatır. Ayrıca hüsnüyusuflarda, çiçekler geçtikten sonra Sonbaharda toprak üstü kısmının kesilmesi ve gübreleme yapılması ile ikinci yıl da çiçek vermesi sağlanır. Üretimi: Tohum ile üretilirler. Bahçe karanfillerinde, Mayıs çiçeklenmesi için Aralık-Ocak ayında, Ocak sonrası çiçeklenmesi için Haziran-Temmuz aylarında tohum ekimi yapılır günde çimlenirler. 4 haftada fideler şaşırtılır. Hüsnüyusuflarda ise tohumlar Ağustos-Eylül aylarında ekilir günde çimlenme olur ve yine 4 hafta sonra fideler şaşırtılırlar.

54 Türleri: Dianthus barbatus (Hüsnü Yusuf) : Çiçekleri yalınkat veya katmerli, tek renkli veya hareli, taç yaprakları çizgili olan kültür formları bulunur. Dunnetii : Çiçekleri yalınkat ve koyu kan kırmızısıdır. Dunnetii-Flore Pleno : Çiçekleri katmerli ve koyu kan kırmızısıdır. Oculatus Marginatus Grandiflorus : Çiçekleri gözlü ve iki renklidir. Scarlet Beauty : Çiçekleri parlak kırmızıdır ve bu formlar içerisinde en makbul olanıdır. Schneeball : Çiçekleri katmerli, beyaz renktedir. Dianthus chinensis L (Çin Karanfili): Beyaz, pembe, kırmızı, siyahımsı kırmızı renkli, çizgili veya lekeli çiçekleri vardır. Çiçekleri kokusuzdur. Bu kültür formlarının en önemlileri: Dianthus chinensis cv. Imperialis : Çiçekleri kırmızı, beyaz veya alacalı renkte ve katmerlidir. D. chinensis cv. Imperialis Nanus : Çiçekleri koyu kırmızı, beyaz veya alaca renktedir. D. chinensis cv. Heddewigii: Çiçekleri yalınkat veya katmerlidir. Renkleri beyaz, ortası koyu kırmızı ya da tamamen kar beyazı olabilir. Bahçe çiçeği olarak en çok üretilen ve bahçelerde en sık rastlanan formdur.

55 Dianthus caryophyllus (Bahçe Karanfili): Önemli kültür formları: Wiener Zwerg : Çiçekleri beyaz, pembe, koyu kırmızı veya kiremit rengindedir. Chabaud : Çiçekler pembe, beyaz veya sarıdır. Flero Pleno : Gerçek Bahçe Karanfili veya Boylu Bahçe Karanfili ne verilen isimdir. Çiçekleri kırmızı, pembe, beyaz ve sarı renktedir. Yalınkat veya katmerli olabilir. Granadin ( Granat ): Parlak kırmızı, pembe beyaz, açık sarı veya siyahımsı kırmızı renkte çiçekleri vardır. Bu formlardan Wiener Zwerg hariç diğerleri kesme çiçekçilik için yetiştirilirler.

56

57 Eschscholtzia Acem Lalesi

58 Latince Adı: Eschscholtzia Türkçe Adı: Acem Lalesi Familya: Papaveraceae Orjini: Kuzey Amerika nın batısı. Büyüme Şekli: Annuel, yayılıcı formda, x Büyümesi: Hızlı büyüme gösterir. Yapraklar: Gri-yeşil renktedir, bol dallanma gösterirler. Çiçekler: Sarı, turuncu, kırmızımsı sarı ve turuncu renkte, yalınkat veya katmerli renkte çiçekleri vardır. Çiçekler gündüzleri güneş gören yerlerde açık kalır, akşamları ve nemli soğuk havalarda çiçekler kapanır. Çiçeklenme Dönemi: Nisan Ağustos (5 ay)

59 Toprak İsteği: Besin maddelerince zengin kumlu topraklarda iyi gelişirler Işık İsteği: Bol güneşli yerleri severler. Hastalıklar ve Zararlılar: Külleme, kırmızı örümcek Peyzajda Kullanımı: Tek tek veya birkaçı bir arada gruplar halinde kullanılırlar. Bodur formları taş bahçelerindeki diğer çiçeklere karıştırılabilir. Ayrıca bodur formlarını parterlerde kullanmak yerine parter kenarlarına koymak daha uygundur. Katmerli formları kesme çiçek olarak da kullanılabilir. Bakımı: Solan çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme süresini uzatır. Üretimi:Tohum ile üretilir. Eylül veya Ekim ayında ya yastıklara veya bitkinin bahçede bulundurulacağı yerlere tohum ekimi yapılır. Derine giden kazık kök yaptıkları için şaşırtma esnasında köklerin zedelenmesi sonucu bitki büyük bir sarsıntı geçirir, bu bakımdan yerleri iyi tesbit edildikten sonra doğrudan doğruya bahçeye ekilmesi uygundur. Şaşırtma zorunlu olduğu hallerde ise genç fideler, çok erken olarak Şubat sonu veya Mart ta yastıklardan alınıp bahçeye götürülmelidir.

60 Türleri: E. californica : cm boyunda, parlak sarı, ortası turuncu kırmızı renkte çiçeklidir. E. tenuifolia: çiçekleri soluk sarı, ortası yeşilimsi renktedir. Kültivarları: Kırmızımsı sarı ve turuncu renkte, yalınkat veya katmerli çiçekli, cm boyunda bodur ve cm boyunda boylu birçok kültür formları bulunmaktadır.

61

62 Fuchsia (Küpe Çiçeği)

63 Latince Adı: Fuchsia Türkçe Adı: Küpe Çiçeği Familya: Onagraceae Orjini: Almanya Büyüme Şekli: Annuel, x Büyümesi: Orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: Karşılıklı,yürek şeklinde, kenarları dişlidir. Çiçekler: Bileşik salkım durumunda, çanak yaprak geriye doğru kıvrılmış durumda ve beyaz, kırmızı, pembe ve mor renktedir. Çiçeklenme Dönemi: Haziran Ağustos ( 3 ay)

64 Toprak İsteği: Nemli, verimli, iyi drene edilmiş topraklarda iyi gelişirler. Işık İsteği: Yarı gölge yerlerden hoşlanırlar. İyi sulama yapılması durumunda güneşli yerlerde de yetiştirebilirler. Hastalıklar ve Zararlılar: Botrytis, afitler, kırmızı örümcek, trips. Peyzajda Kullanımı: Sarkıcı formları saksılarda ve konteynırlarda kullanıldıklarında güzel bir görünüm meydana getiriler. İç mekan bitkisi olarak da kullanılırlar. Bakımı: Çiçekli sürgünlerin oluşması için kış sonu budama yapılmalıdır. Üretimi: İlkbahar ve yaz aylarında alınan yumuşak odun çelikleri ile üretilirler.

65 Türleri: F. fulgens F. magellanica Kültivarları: Beacon : koyu yeşil yapraklı ve leylak rengi çiçekli Isis : kırmızı küçük çiçekli ve sarkıcı formlu Soutgate : pembe çiçekli White Eyes : beyaz çiçekli

66

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SCROPHULARİACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM BİTKİ KİMLİK KARTI Latince adı:calendula

Detaylı

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DİĞER MEVSİMLİK ÇİÇEKLER

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DİĞER MEVSİMLİK ÇİÇEKLER T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DİĞER MEVSİMLİK ÇİÇEKLER ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Adianthum Arapsaçı Egreltisi

Adianthum Arapsaçı Egreltisi EĞRELTİLER Adianthum Arapsaçı Egreltisi Latince Adı: Adianthum Türkçe Adı: Arapsaçı Eğreltisi Familya: Adianthaceae Orjini: Amerika Büyüme Şekli: 24 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar:

Detaylı

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu SÜS GRAMİNELERİ Carex Ayak Otu Familya: Cyperaceae Orjini: Tropikal Amerika Büyüme Şekli: 10-60 x 15-45 cm. Büyümesi: Orta hızda büyüme yapar. Yapraklar: Dipteki asıl yapraklar otumsu ve demetler halinde

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK CRUCİFERAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK COMPOSİTAE FAMİLYASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK COMPOSİTAE FAMİLYASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK COMPOSİTAE FAMİLYASI Ankara 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

SONBAHAR PERENNİALLERİ

SONBAHAR PERENNİALLERİ SONBAHAR PERENNİALLERİ Aster (Yıldızpatı-Aster) Latince Adı: Aster Türkçe Adı: Yıldızpatı-Aster Familya: Compositae-Asteraceae Orjini:Vatanı Yunanistan, ülkemizde 5 türü doğal, Büyüme Şekli: Annuel ya

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Galanthus Kardelen Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Familya: Amaryllidaceae Orjini: Dünya da, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Bulgaristan, Kafkasya, İran, Lübnan, İngiltere nin Güney doğusu ve Türkiye

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SAXİFRAGACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı LATHYRUS L. TEŞHİS ANAHTARI 1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı 2-) Yaprakçıklar pinnat ve retikulat damarlanma veya stipullar sagittat

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

Caltha Bataklık Nergizi

Caltha Bataklık Nergizi AQUATİK BİTKİLER Caltha Bataklık Nergizi Latince Adı: Caltha Türkçe Adı: Bataklık Nergizi Familya:Ranunculaceae Orjini: Avrupa ve Kuzey Amerika Büyümesi: Küçük, perennial, yatayda genişleyen bir bitki.

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 31.03.2014

Detaylı

BİTKİ TANIMA II DERSİ

BİTKİ TANIMA II DERSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİ TANIMA II DERSİ 5. DERS Latince adı Türkçe adı Familyası Anavatanı Euphorbia pulcherrima Atatürk çiçeği Euphorbiaceae

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER TANIM Toprak üstü aksamlarını büyüme mevsiminde tamamladıktan sonra kuruyarak ölmesine rağmen yaşamlarını toprak altında sürdürebilecek organlara sahip olan iki veya

Detaylı

LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA

LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA Sınıf Takım Familya Tür : Dicotyledonea : Rhodales : Cruciferae (Haç Çiçekliler) : Brassica oleracea var. acephala (Yaprak Lahanalar) Brassica oleracea var.

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür:

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Papilianaceae Cins: Phaseolus Tür: Phaseolus vulgaris Phaseolus vulgaris var. nanus (Bodur fasulye) İri Phaseolus vulgaris var. comminus (Sırık fasulye) tohumlu

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Son Cemre CarrefourSA ya

Son Cemre CarrefourSA ya Çiçek Kataloğu 8 MART - 4 NiSAN 018 Son Cemre CarrefourSA ya Bir çiçek açar Düştü mevsim değişir. çiçek_018.indd 1 Kalanchoe Stok adedi:10.000 10 8 Gerbera Çiçeği Stok adedi:4000 11 9 Afrika Menekşesi

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE AHMETAĞA Başak Özelliği: Beyaz, Kılçıklı Bitki Boyu (cm) : 80-100 Yatmaya Dayanıklılık: Dayanıklı Dane Rengi: Kırmızı Dane Verimi (kg/da): 400 900 Gelişme Tabiatı: Alternatif (Kışlık Yazlık) Kurağa Dayanıklılık:

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı Anadolu (Kasaba tipi kavunlar) Kantalop kavunları: Van

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

KABAKGİLLER KABAKGİL TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

KABAKGİLLER KABAKGİL TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ KABAKGİLLER KABAKGİL TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ Özellikler Cins Tür A- Meyvede tek tohum Sechium S. edule AA- Meyvede çok tohum B- Çiçekler beyaz, iri biri kısa Lagenaria L. vulgaris Diğeri uzun iki sülük,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

KRAL LORD HİBRİT BİBER HİBRİT BİBER

KRAL LORD HİBRİT BİBER HİBRİT BİBER RİVA HİBRİT DOMATES > Erkenci çeşittir > Fide dikiminden itibaren ortalama 75 günde ilk hasada gelir > Bitki yapısı çok güçlü, yaprak örtüsü mükemmeldir > Meyveler yeşil omuz yapmaz üniform kırmızı olgunlaşır

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ (Solanum melongena L.) Zir. Müh. Sabahattin TÜZÜN GAP-TEYAP Batman-Siirt BYU

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ (Solanum melongena L.) Zir. Müh. Sabahattin TÜZÜN GAP-TEYAP Batman-Siirt BYU PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ (Solanum melongena L.) Zir. Müh. Sabahattin TÜZÜN GAP-TEYAP Batman-Siirt BYU 1. TANIMI VE ÖNEMİ 1.1.anavatanı Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika da da

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr ZAMBAK (LİLİUM) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ

BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ Yaprakları rozet şeklinde gelişir ve orta kısmı huni şeklindedir. Çiçekleri bu rozetin ortasındaki huniden çıkar. Çiçekleri gösterişli olabilir. Ama kısa ömürlüdür. Brakteler

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı