MESLEK ESASLARI Meslek Esasları Dersi sunusu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MESLEK ESASLARI Meslek Esasları Dersi sunusu"

Transkript

1 MESLEK ESASLARI Meslek Esasları Dersi sunusu Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez

2 Ünite 1: Hasta Odası Hazırlama

3 Hasta Odası Yataklı servisler; hastalara hastane hizmetlerinin verildiği, tedavi ve bakımın yapıldığı birimlerdir. Hastane ortamı, birey için yabancı ve alıştığı sosyal etkileşimlerinin dışında bir çevredir. Birey hastalığının yanı sıra bu değişik çevreye uyum sağlamak ve bazı alışkanlıklarını bırakmak zorunda kalacaktır.

4 Hastalar hastanede yatarken tüm zamanlarını odalarında ve yataklarında geçirirler. Bu nedenle hasta odaları, işlevsellik ve konfor açısından hastalar, hasta başında bulunan refakatçiler, tedavi ve bakım hizmetlerini gerçekleştiren sağlık çalışanlarının tüm beklentilerini karşılayabilecek nitelikte olmalıdır.

5 Sağlık personeli hastaya bakım verirken fiziksel gereksinimlerin yanı sıra psikoljik ve sosyal ihtiyaçlarını da gidermeye çalışmalıdır. Hemşirelik mesleğinin kurucusu olan Florence Nightingale, hatanın fiziksel çevresinin onun psikolojik durumuna, hastalığı kabullenmesine ve hastanede yatma sürecine etki edeceğini vurgulamıştır.

6 Hastanın kendisini hastanede rahat ve güvende hissetmesi için hasta ünitesinin uygun şartlarda düzenlenmesi önemlidir. Hastanelerdeki hasta odaları Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartları Rehberi doğrultusunda düzenlenmektedir. Hasta odası

7 Hasta Odalarının Özellikleri ve Düzenlenmesi Hasta ünitesi, hastanın fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına cevap verecek ve sağlık personelinin rahat çalışmasına olanak sağlayacak özellikte olmalıdır. Hasta odaları ideal olarak tek kişilik planlanmalıdır. Tek kişilik odalar, enfeksiyon kontrolü, hasta mahremiyeti, hasta güvenliği ve uzun dönemde ekonomik olması nedeni ile tavsiye edilmektedir.

8 Oda kapasitesi 2 hastadan fazla olmamalıdır. Ancak kurumun fizik şartlarına göre daha fazla hastanın kalabileceği çok yataklı hasta odaları da düzenlenebilir. Tek yataklı hasta odaları en az 9 (dokuz) m 2, birden çok yataklı hasta odaları, hasta yatağı başına en az 7 (yedi) m 2 olmalıdır. Hastanın gerektiğinde kullanabileceği, yatak başucunda bir çağrı zili ve oda kapısı üzerinde sağlık personelinin görebileceği özellikte ışıklamba düzeneği bulunmalıdır. Hastaların kullandığı tüm banyo ve tuvaletlerde de çağrı sistemi bulunmalıdır.

9 Hasta odasında çağrı zili ve kapı üzerinde ışık lamba düzeneği

10 Hasta odaları, doğrudan ve yeterli gün ışığı ile aydınlanabilecek konumda olmalıdır. Odanın duvar rengi hastayı rahatlatacak şekilde doğal, yumuşak ve pastel renklerden seçilmelidir. Hasta odasında renk uyumu

11 Taban ve duvarları düzgün ve kolay temizlenebilecek nitelikte ve dezenfeksiyon amaçlı kullanılan kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır. Hasta odası için tercih edilen mobilyalar kolay temizlenebilen, dayanıklı ve gerektiğinde kolay taşınabilen özellikte olmalıdır. Yer döşemeleri dayanıklı, kaygan olmayan ve gürültüyü engelleyen malzemelerden yapılmalıdır.

12 Hasta odası ile uyumlu pencere bulunmalıdır. Pencerelerde odaya fazla ışık gelmesini önlemek amacıyla, duvar ve eşya rengiyle uyumlu, yıkanabilir özellikte tül ve güneşlik bulunmalıdır. Tüm pencerelerin zeminden yüksekliği en az 90 cm. odaların tavan yükseklikleri 270 cm. olmalıdır.

13 Hasta odası için tercih edilen mobilyalar kolay temizlenebilen, dayanıklı ve gerektiğinde kolay taşınabilen özellikte olmalıdır. Hasta odalarında duş, tuvalet ve lavabo olmalıdır. Banyo/duşlarda hastanın tutabileceği aparat bulunmalıdır.

14 Hasta odalarında duş Hasta odasında tuvalet ve lavabo

15 Hasta, odada bulunan eşyalara kolay ulaşabilmeli ve kullanım özelliklerini bilmelidir. Her serviste hasta odalarından biri özürlüler için gerekli tüm özellikleri taşımalıdır. Tuvalet ve lavabolarının yan tarafında destek alacak aparatların bulunması gerekir. Engelli hastaların kullanımına uygun şekilde, odalarda tutunma barları, lavabo, banyo ve tuvaletlerde tekerlekli sandalye manevrasına imkân verecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

16 Hastane içinde ve hasta odalarında tekerlekli sandalye geçişini engelleyecek şekilde seviye farkı olan yerlerde uygun bağlantı rampaları yapılmalıdır. Engelli hasta için lavoba ve tuvalet dizaynı

17 Tüm el yıkama alanlarında kâğıt havlu depolanacak aparatlar ve kullanılan kâğıtların atılacağı aparatlar bulundurulmalıdır. Ayrıca bahsi geçen tüm tuvalet/banyolarında en az bir mekanik veya doğal havalandırma sağlanmalıdır. Her hasta odasında, hastaların uzun kıyafetlerini katlamadan asabileceği ve kişisel eşyalarını koyabileceği kendisine ait bir gardırop veya dolaba sahip olmalıdır.

18 Hasta odasında gardırop

19 Tüm el yıkama alanlarında kâğıt havlu depolanacak aparatlar ve kullanılan kâğıtların atılacağı aparatlar bulundurulmalıdır. Ayrıca bahsi geçen tüm tuvalet/banyolarında en az bir mekanik veya doğal havalandırma sağlanmalıdır. Birden fazla hasta yatağı bulunan odalarda perde

20 İki ve daha fazla yatak bulunan odalarda, muayene, tedavi, pansuman, boşaltım ihtiyacı, kişisel hijyen uygulamaları, olası acil müdahaleler sırasında hastanın mahremiyetini korumak için yatakları çevreleyen perde ya da paravan bulunmalıdır. Yatakla aralarında en az 45 cm. boşluk kalmalıdır. Hasta odalarında hasta ve hasta yakınlarının özel eşyalarını konabileceği yer kaplamayan gömme dolap, refakatçilerin gerektiğinde yatıp dinlenebileceği pozisyon verilebilen bir koltuk, mümkünse odalarda televizyon, telefon, mini buzdolabı bulunmalıdır.

21 Hasta Odasının Düzenlenmesi Hasta odasındaki düzenlemeler; hasta ve çalışan sağlığı açısından Hizmet Kalite Standartları na uygun olarak planlanmalıdır. Hasta odası düzenlenirken göz önünde bulundurulması gereken durumlar: Fiziksel çevrenin düzenlenmesi, Odaların havalandırılması, Aydınlatılması, Isı ve nemin iyi ayarlanmasıdır.

22 Fiziksel çevrenin düzenlenmesi Fiziksel çevre, insan sağlığı ve davranışları üzerine etkilidir. Fiziksel çevrenin düzenlenmesi, hastanın kendini güvende hissetmesini, hastanede oluşacak zararlardan (kazalar, enfeksiyon vb.) korunmasını ve tedavi sürecinde rahat olmasını sağlayacak şekilde olmalıdır.

23 Hasta odasında; Her hasta için odada kullanışlı, rahat bir yatak olmalı, Hasta yatakları odanın özelliğine göre pencerenin yakınına yerleştirilmeli, Pencerelerde, duvar ve eşya rengiyle uyumlu, yıkanabilir özellikte tül ve güneşlik olmalı, Hastanın mahremiyetine saygı göstermek amacıyla çok yataklı odalarda paravan/paravan perde bulunmalı, Hasta yatağının başucunda çekmeceli etajer olmalı, Her hasta odasında en az bir lavabo olmalı, Her hastanın oturabileceği bir sandalye olmalıdır. Hasta odalarında telefon, televizyon gibi iletişim araçları da olabilir. Boş yataklar her an kullanıma hazır olmalıdır.

24 Odaların havalandırılması Yaşanılan ortamda; temiz hava, nem ve ısı yeterli derecede olmalıdır. Kapalı odanın havası; odada bulunanların çıkardıkları nefes, ter, koku, ısı, nem ile çevreye saçtıkları mikroorganizmalar tarafından kirlenir. Zamanla ortamda bulunan havanın oksijeni azalır ve karbondioksiti artar. Bu durumda ortamın havalandırılması gerekir.

25 Ortamdaki havanın kirden, bakteriden arınmış hava ile yer değiştirmesine havalandırma denir. Havalandırma doğal havalandırma ve suni havalandırma olma üzere iki şekilde yapılır. Doğal havalandırma: Kapı ve pencereler karşılıklı açılarak yapılır. Havalandırma işlemi yapılmadan önce işlem ve nedeni hastaya açıklanır. Hastanın hava akımından korunması ve oda ısısına göre giyinmesi sağlanmalıdır.

26 Suni havalandırma: Havalandırma sistemlerinin kullanılmasıyla sağlanır. Bu tür havalandırmada klimalar ve vantilatörler kullanılır. Klima kaynaklı hastane enfeksiyonları çok sık görülmektedir. Bu nedenle klimaların periyodik bakımları ve filtre temizlikleri, teknik servis tarafından yapılamalıdır. Oda havalandırılırken hava akımından korumak amacıyla hastanın üzeri örtülmelidir. Hasta odalarında kötü kokuların da önlenmesi gerekir.

27 KÖTÜ KOKULARIN ÖNLENMESİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Hastaların yatak takımları sık değiştirilmeli ve temiz tutulmalıdır. Hastanın kullandığı, bardak, kaşık, çatal gibi malzemeler temiz ve kapalı bir yerde bulundurulmalıdır Hasta hijyenine önem verilmelidir. Hasta odaları uygun malzemelerle temizlenmelidir. Koku çıkaran yiyeceklerin (örneğin; turşu vb.) hasta odalarına sokulmamalıdır. Yemeklerden sonra artmış besin maddeleri ortadan uzaklaştırılmalıdır Hastanın varsa değiştirilen pansuman atıkları tıbbi atığa atılmalıdır Odada vazoda çiçek bulunuyorsa suyunun her gün değiştirilmelidir Kötü kokuların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar

28 Hasta Odalarının Aydınlatılması Hasta odalarının aydınlatılmasının istenen düzeyde olması, hastanın rahat bir ortamda olmasını ve yapılacak işlemlerin kolay yürütülmesini sağlar. Aydınlatma, doğal ve suni aydınlatma olarak ikiye ayrılır.

29 Doğal aydınlatma: Güneş ışığından yararlanarak elde edilen aydınlatmadır. Güneş ışığının aydınlatmanın yanı sıra ısıtıcı ve sakinleştirici etkisi de vardır. çocukların gelişmesinde rol oynar. Hasta odalarında güneşten yeterince faydalanabilmek için pencerelerin ve perdelerin uygun olması gerekir. Fazla gelen ve rahatsız eden güneş ışığını kesmek için tül perde (gerekirse güneşlik) kullanılmalıdır.

30 Suni aydınlatma: Aydınlatmanın elektrik ile sağlanmasıdır. Elektrikle aydınlatmada, ışığın çok parlak olmamasına, doğrudan göze gelmemesine dikkat edilmelidir. Hasta odalarında genel aydınlatma 90 watt olmalıdır. Okuma amaçlı kullanılan lambalar 30 watt ve hasta yatağının üst kısmına monte edilmelidir. Aydınlatmada tozu daha az barındırmaları nedeniyle, özellikle gömme olan armatürler tercih edilmelidir. Suni aydınlatmada ışığın yeterli olması, hasta bakımı ve tedavi için uygun ortam oluşturulmasında ve güvenliğin sağlanmasında önemlidir.

31 Hasta Odasında Isı ve Nem Hasta odalarında ısı, ortalama C dir. Bu ısı yaz ve kış muhafaza edilmelidir. Yazın bu ısı, odanın kapısını, penceresini açarak veya soğutma cihazları (klima, vantilatör vb.) ile sağlanır. Kışın ise kalorifer ve klima ile muhafaza edilir. Bazı uygulamalarda oda ısısı yükseltilmesi gerekebilir. Örnek: Hastaya yatak banyosu yaptırmak vb.

32 Solunum yolları mukozasındaki siliaların görevini yerine getirebilmesi için mukus ile nemlendirilmiş olması gerekir. Mukozalardaki kuruma enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Bu nedenle solunan ortamın nemlendirilmesi önemlidir. Hasta odası havasının, nem oranı %30-60 arasında olmalıdır. Gerekli durumlarda hastanın soluduğu havanın nemi özel cihazlarla artırılabilir.

33 Özellikle kış aylarında kaloriferlerden dolayı ortam kuru olacağından kalorifer peteklerinin üzerine nemi sağlayacak özel tasarlanmış su kabı konulabilir. Su miktarı kontrol edilmeli, azaldıkça ilave edilmelidir. Ortamın ısı ve nemi normalin üstünde artarsa hastada uyuşukluk ve uyku hali gibi belirtiler gözlenir.

34 Gürültü Gürültü, önemli bir stres kaynağıdır. Hastaların hastanede sakin bir ortama gereksinimi vardır. Hastaların rahatsız olmamaları için gürültüye yol açabilecek uyaranların en aza indirilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda, hastaları rahatsız eden gürültü çeşitleri: Personel konuşmaları, Ayak sesi, Hasta bağırmaları, Telefon zili, Yemek, pansuman arabalarının ve asansör kapılarının sesi olduğu tespit edilmiştir.

35 Gürültüyü önlemede alınacak tedbirlerden başlıcaları: Yüksek sesle konuşulmaması gerektiği uyarılarını yapmak, Çağrı sistemlerinin sesinin iletişimi engellemeyecek şekilde azaltılmasını sağlamak, Hareketli araçların tekerleklerinin lastikle kaplanmasını sağlamak, Malzeme seçiminde gürültüyü iletmeyen malzemeleri tercih etmek,

36 Gürültü olduğunda, ziyaretçileri uygun bir şekilde uyarmak, Ses çıkarmayan ayakkabı veya terlik giymek, Çalışan personellerin kendi arasında yada telefonla yüksek sesle konuşmaması, Hastane genelinde personele gürültü ve etkileri ile ilgili seminer verilmesini sağlamaktır.

37 Hasta Odasında Bulunması Gereken Malzemeler Hasta üniteleri, hastanın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmelidir. Hasta odasında: Karyola, Yatak (Şilte), Yatak takımları (Nevresim, Battaniye Yastık Gibi), Etajer, Çağırma zili, Sandalye, Merkezi Oksijen Sistemi, Sakşın Sistemi, Tekerlekli Yemek Masası Bulunur.

38 Hasta karyolası Hasta karyolasının; ayakucu ve başucu istendiğinde yükseltilip alçaltılabilen özellikte mekanik olarak ayarlanabilir olmalıdır. Ayakları tekerlekli, gerektiğinde hareket ettirilebilme ve kilitlenme özelliğine sahip olmalıdır. Karyolanın başucu ve ayakucu panellerinin her iki tarafında serum askısı yuvaları ve bir adet serum askısı bulunmalıdır. Hastaya pozisyon vermeye uygun olmalıdır.

39 Dayanıklı ve ekonomik olmalıdır. Her iki yan tarafında güvenlik amacıyla korkulukları bulunmalıdır. Özellikle bilinçsiz hastaların düşmesini önlemek için önemlidir. Drenaj torbaları ve aksesuarlar için de karyolanın her iki tarafında askı bulunmalıdır. Elektrikli, üzerinde kumanda sistemi bulunan, elektrik kesintilerinde üzerinde bulunan aküyle çalışabilen, hareketli karyolalar da vardır.

40 Hasta karyolası

41 Hasta yatağı (şilte) Sürekli yatmayı gerektiren durumlar; kas- iskelet sistemi hastalıklarına, dolaşım sistemi bozukluklarına ve yatak yaralarının (dekibütüs) oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle hasta yatağı, ortopedik ve vücut mekaniğine uygun olamalıdır. Havalanabilir ve rahat olması gerekir. Hastanın uyuması, tedavi sürecinin devam etmesi için önemli bir faktördür. Dezenfekte edilebilen ve silinebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Bilinçsiz ya da yatağa bağımlı hastalar için şişme (havalı) veya su yatakları tercih edilir.

42 Hasta karyolası ve yatağı

43 Yatak çarşafı Yatak çarşafı, keten, pamuklu kumaş veya patiskadan yapılır. Çarşafın eni ve boyu yatağın (şiltenin) altına girebilecek büyüklüktedir. Günümüzde köşeleri ve kenarları lastikli çarşaflar da kullanılmaktadır.

44 Yastık Yastık, çeşitli boyutta ve kalınlıkta olabilir. Pamuktan, kuş tüyünden, elyaftan, sünger parçalarından ve yünden yapılır. Kullanışlı ve rahat olmasına rağmen, temizliğinin hastane şartlarında zor olması nedeniyle yün yastık tercih edilmez.

45 Yastığın kullanılış amaçları: Uyumak için başın altına koymak, Hastaya pozisyon vermek ya da desteklemek, Astımlı hastaların solunumunu rahatlatmak, Ekstremiteleri yükseğe kaldırmaktır.

46 Yastık Alezleri Yastık alezi, yastık kılıfından önce yastığa geçirilir. Yastığı olası kirlenmelere karşı korur, Çamaşır makinesinde 90 derecede yıkanabilir, çabuk kuruyan, ütü istemeyen özellikte ve tercihen beyaz renkte olmalıdır. Antibakteriyel ve anti alerjen olmalı ve terleme yapmamalıdır.

47 Yastık kılıfları Yastık kılıfı, yastığın kirlenmesini önlemek amacıyla kullanılır. Pamuklu kumaş veya patiskadan yapılır. Yastığa rahat geçirebilmek için kılıf, yastıktan biraz büyük olmalıdır. Yastık ve yastık kılfı

48 Ara muşambası Ara muşambası, hasta yatağının kirlenmesini önlemek amacıyla kullanılır. Kadın doğum servislerinde, acil servis, çocuk servisi ve yoğun bakım vb. ünitelerde kullanılır. Bu ünitelerde, yatağı tamamen kaplayan muşamba çarşaflar da kullanılabilir. Ara muşambası, çarşafın üzerine serilir. Hastanın sırt ve diz kapağı bölgesini kapsayacak boyutta olmalıdır. Ortalama boyu cm ve eni cm olan muşambanın uçlarına, yatak şiltesinin altına sıkıştırmak için cm genişliğinde kumaş eklenir. Tek kullanımlık ara bezleri tercih edilmelidir.

49 Ara çarşafı Ara çarşafı, ara muşambasının üzerini örtmek amacıyla kullanılır. Genellikle iki metre eninde, bir metre boyunda yapılır. Ara çarşafı yoksa alt çarşafı katlanarak aynı amaçla kullanılabilir. Günümüzde ara muşambası ve ara çarşafı yerine hazır alt bezi de kullanılmaktadır.

50 Yatak çarşafı Yatak çarşafı, keten, pamuklu kumaş veya patiskadan yapılır. Çarşafın eni ve boyu yatağın (şiltenin) altına girebilecek büyüklüktedir. Günümüzde köşeleri ve kenarları lastikli çarşaflar da kullanılmaktadır.

51 Değerli Eğitimcilerimiz, sunumların tamamına ulaşmak için yayınevimiz ile irtibata geçiniz. Atlas Sağlık Yayınları Gsm : bilgi@asmlyayin.com

10. SINIF MESLEK ESALARI SUNULARI. Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez

10. SINIF MESLEK ESALARI SUNULARI. Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez 10. SINIF MESLEK ESALARI SUNULARI Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez ÜNİTE 1 HASTA ODASI HAZIRLAMA 1. HASTA ODASI ÖZELLİKLERİ VE DÜZENLENMESİ Hastane,

Detaylı

HASTA KABULÜ VE HASTA ÜNİTESİ

HASTA KABULÜ VE HASTA ÜNİTESİ HASTA KABULÜ VE HASTA ÜNİTESİ İçerik HASTANIN HASTANEYE KABULU HASTANIN TABURCU EDİLMESİ HASTA ÜNİTESİ Hastaneye kabulün planlı bir şekilde yürütülmesi için: Yatacağı bölüme ulaştırmak Tıbbi ve sosyal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK HASTA ÜNİTESİ VE HASTA YATAĞI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK HASTA ÜNİTESİ VE HASTA YATAĞI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK HASTA ÜNİTESİ VE HASTA YATAĞI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR ANKARA, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

HASTA VE YAġLI HĠZMETLERĠ ALANI

HASTA VE YAġLI HĠZMETLERĠ ALANI Genel () MESLEKÎ VE TEKNĠK EĞĠTĠM OKUL/KURUMLARINDA UYGULANAN NA AĠT STANDART DONATIM LĠSTESĠ Sıra No: TaĢınırın Adı Genel Özellikler (*) Makine/Teçhizat ve TaĢıtlar 1 Masaüstü Bilgisayar (Öğretmen) Teknolojisi

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİ

POLİKLİNİK HİZMETLERİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birime yönelik düzenleme bulunmalıdır. Hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı birim bulunmalıdır. Bu birimde, bölümde hizmet veren hekimlerin listesi

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa 1 / 7 ZAMANI KURALLARI MALZEMELERİ YÜKSEK YOĞUN BAKIM VE İZOLASYON ODALARI AMELİYATHANE Günde iki defa (her ameliyat öncesi ilgili ameliyat odası temizlenir Tuvalet temizliği günde iki defa yapıldıktan

Detaylı

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Engelli hastalar için düzenleme yapılmalı, o Hasta koltuğu başlığı (tetiyer) arkaya katlanabilir olmalı,

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE PLANI DOK.KODU:AY.PL.01 YAYIN TARİHİ: 01. 06 2016 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:00 SAYA NO:1/5 1 - DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARIN VE DEZENEKSİYON PLANI Zemin MALZEMESİ/EKİPMA N Mop-Otomat- Yüzey Temizleyicisi

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI İçerik HİJYEN DERİNİN YAPISI DERİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMA NEDENLERİ BANYOLAR MASAJLAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖZEL AĞIZ BAKIMI KIYAFETİN ÖNEMİ VE TEMİZLİĞİ Hijyen Hijyen; yunanca

Detaylı

DYNAMIC. Segmenti: Genç Renk Alternatifleri: Beyaz-Ahşap Desenli. Hedef Kitlesi: Unisex Teması: Ahşap ve Beyaz Kombinasyonu

DYNAMIC. Segmenti: Genç Renk Alternatifleri: Beyaz-Ahşap Desenli. Hedef Kitlesi: Unisex Teması: Ahşap ve Beyaz Kombinasyonu DYNAMIC Hedef Kitlesi: Unisex Teması: Ahşap ve Beyaz Kombinasyonu Segmenti: Genç Renk Alternatifleri: Beyaz-Ahşap Desenli Yaş Aralığı: 12-24 Yaş Sertifikaları: TSE Kıyafetlerin hava alması için havalandırma

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

3- Mekân ana girişlerinin standartları;

3- Mekân ana girişlerinin standartları; Ulaşılabilirlik; kısa anlatımı ile insan yaşamındaki bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş mimari çevrelerin, yapıların, ulaşım sistemlerinin, insanlar için açık, rahatlıkla erişilebilir ve kullanılabilir

Detaylı

HASTANE EKİPMANLARI VE DONANIMLARI

HASTANE EKİPMANLARI VE DONANIMLARI HASTANE EKİPMANLARI VE DONANIMLARI 40 yılı aşkın üretim tecrübesini, günümüz teknoloji ve tasarım anlayışıyla buluşturan MEYSA A.Ş. medikal sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere MEISSA markasıyla

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI X b) Operatör: Esas işi ekranlı araçlarla çalışmak olan ve normal çalışmasının önemli bir bölümünde ekranlı araç kullanan kişiyi, c) Çalışma merkezi: Operatörün/çalışanın oturduğu sandalye, ekranlı aracın

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU Hizmet Kalite Standartlarının Amacı Hizmet Kalite Standartları AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR?

NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR? NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR? UYGUN DEĞİL (KURU) İDEAL NEM UYGUN DEĞİL (YAŞ) Bakteri Virüsler Küfler Toz ve akarlar Burun kuruluğu Alerji ve astım Mobilya ve ağaç Statik elektrik 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Ergonomi Ergonomi, Yunancada iş anlamına gelen «ergon» ve doğal yasa ve düzen anlamına gelen «nomos» kelimelerinden türetilmiş «iş yasası»

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Sayfa No 1 / 9 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANE VE STERİL DESTEK ALANLARI MERKEZİ STERİLİZASYON VE STERİL DESTEK ALANLARI PROTEZ LABORATUARI AĞIZ,DİŞ, ÇENE HASTALIKLARI

Detaylı

Çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılması

Çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılması 1 Çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılması 40. Yapı alanındaki çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılmasında aşağıdaki hususlara uyulur: a) Yapı işlerinin gündüz yapılması

Detaylı

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak,

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak, 16 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28620 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI Sayfa No: 10/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR ACİL SERVİS KLİNİKLER

Detaylı

Alerjenler vücudumuzu nasıl etkiler?

Alerjenler vücudumuzu nasıl etkiler? Alerjenler vücudumuzu nasıl etkiler? Alerjik şikâyetler, bağışıklık sistemimizin dışarıdan vücudumuza giren alerjen veya antijen denilen maddelere karşı yanıtı ile meydana gelir. Bu maddeler deri yoluyla,

Detaylı

PERİNE BAKIMI. Perine bakımında amaç; Hastayı gelişebilecek enfeksiyonlardan korumak, hastanın rahatlığını, konforunu, temizliğini sağlamaktır.

PERİNE BAKIMI. Perine bakımında amaç; Hastayı gelişebilecek enfeksiyonlardan korumak, hastanın rahatlığını, konforunu, temizliğini sağlamaktır. PERİNE BAKIMI Perine bakımına hoş geldiniz Perine önde simfibis pubis, yanlarda iskial tübositler, arkada koksiks kemik yapıları tarafından sınırlandırılan ve dış genital organları kaplayan alandır. Ter,

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YURDU MAL ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YURDU MAL ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YURDU MAL ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ Niğde Üniversitesi Öğrenci Yurdunda kullanılmak üzere muhtelif mal ve malzeme alınacak olup, alınacak mal ve malzemelerin özellikleri aşağıda

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04.

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 4 Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hususlar Madde 5 İşverenin

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Doküman No: DD.52 Yürürlük Tarihi: 24.11.2011 Revizyon No: 00 Revizyon Tarihi: Sayfa No: 1/5 SÜREÇLER YAPILAN TEMİZLİK SIKLIK/GÜN

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI 1-RİSKLER HASTANE TEMİZLİK PLANI YÖN.PL.01 15.02.2013 11.07.2013 01 1/14 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR - AMELİYATHANELER - STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları)

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK PLANI DÖK.KODU: YÖN.PLN.024 YAYIN TARİHİ: 11,11,2011 REVİZE NO:67 REVİZE TARİHİ: 02/06/2014 SAYFA:1/1 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA ODASI KULLANIM REHBERİ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA ODASI KULLANIM REHBERİ İÇİNDEKİLER 1. UYGULAMA... 2 1.1 YATAK BAŞI AYDINLATMA ve ÇAĞRI ÜNİTESİ... 3 1.2 ELEKTRİKLİ SİSTEMLER... 4 1.3 ODA İÇİ MOBİLYA ve AKSESUARLARI... 6 1.3.1 YETİŞKİN HASTA YATAĞI... 6 1.3.3 REFAKATÇİ KOLTUĞU

Detaylı

AYAK BAKIM PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

AYAK BAKIM PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM dizayn ÖZCAN ERDEMLİ Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımı seviye 3 yoğun bakımdır. Özel ekibi, özel donanımı olan ve temel gereksinimlerini kendi içinde sağlayabilen

Detaylı

The wound beds Last LEBENMANN MEDICAL PRODUCT LEBENMANN.

The wound beds Last LEBENMANN MEDICAL PRODUCT LEBENMANN. The wound beds Last LEBENMANN MEDICAL PRODUCT LEBENMANN MEDICAL PRODUCT www.lebenmann.com HASTA POZİSYON YASTIK SETİ Ürün Özellikleri asta pozisyon yastığı; hastanelerde bulunan kliniklerde, yoğun bakım

Detaylı

POLİKLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU

POLİKLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU Masalar Odaların ince temizliği Oda temizliği (paspas) Koridorlar Müdahale, Pansuman Odası Çöplerin Toplanması Çöp Kovaları Duvarlar ve camlar DOKÜMAN KODU PLN 15-1 REVİZYON TARİHİ 01.01.2016 Kapılar Kapı

Detaylı

ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ

ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ Crystal Hotels tesislerinde konsept veya yapıya göre oda düzeninde farklılıklar olabilmektedir. Gardırop içindeki askılar 8 adet plastik düzgün olarak askı kafaları duvar tarafına

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS ÖNCE ZARAR VERME HATA İNSANA ÖZGÜDÜR!! Hasta düşmeleri, tüm Dünya da sağlık bakım kurumlarında önemli bir hasta güvenliği

Detaylı

Endüstriyel Çamaşır Yıkama Fabrikası Otel Tekstil ve Yatakları Fabrika Satış Merkezi

Endüstriyel Çamaşır Yıkama Fabrikası Otel Tekstil ve Yatakları Fabrika Satış Merkezi Endüstriyel Çamaşır Yıkama Fabrikası Otel Tekstil ve Yatakları Fabrika Satış Merkezi www.kugufethiye.com Kuğu Çamaşır Yıkama Fabrikası Tatil köyleri ve Otel tekstillerinin yıkama hizmetini modern çamaşırhanesinde

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır.

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 2. KAPSAM:Hastanemizin tüm alanlarını kapsar. 3. KISALTMALAR: EKH:Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi 4. TANIMLAR: 4.1.Düşük

Detaylı

Çadırlar Çadırın Parçaları

Çadırlar Çadırın Parçaları Çadırlar Çadırın Parçaları Poller, pol doktoru, çadır kazıkları, germe ipleri, sabitleme lastikleri, metal askı. 11.04.2018 271 Çadırlar Çadır seçerken nelere dikkat etmeliyim Amaca uygunluğuna, Kaç kişilik

Detaylı

1-50 ADET ARASI 45 51-100 ADET ARASI 50 HASTANE DONANIMI 101 ADET VE ÜZERİ 55 1 ADET ÜRÜN 50

1-50 ADET ARASI 45 51-100 ADET ARASI 50 HASTANE DONANIMI 101 ADET VE ÜZERİ 55 1 ADET ÜRÜN 50 HASTANE DONANIMI 40.1 Hasta Bakım Yatağı 40.2 Acil Müdahale Yatağı/Sedyesi 40.3 Tıbbi Muayene/Teşhis/Tedavi Masası 40.4 Fizik Tedavi Ünitesi 40.5 Genel Amaçlı Tıbbi Muayene/Tedavi Koltuğu 40.6 Fonksiyonel

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor

Detaylı

9401.90.80.00.19 - - - - Diğerleri - 100

9401.90.80.00.19 - - - - Diğerleri - 100 94.01 Oturmaya mahsus mobilyalar ( 94.02 pozisyonundakiler hariç) (yatak haline getirilebilir türden olsun olmasın) ve bunların aksam ve parçaları: 9401.10 - Hava taşıtlarında kullanılan türden oturmaya

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. Amaç Her katılımcı, ekranlı araçlarla çalışmada uyulması gereken İSG kuralları ve ilgili yönetmelik hakkında bilgi sahibi olacak. İçerik Ekranlı Araçlarla

Detaylı

TANITMA ve KULLANMA KLAVUZU

TANITMA ve KULLANMA KLAVUZU Ürünün Cinsi Mobilya Model Yatak Odası Takımı Alt Model Adı Tüm alt modeller için geçerlidir. Marka İmalatçı Ürünün temizliğinde deterjan harici temizlik malzemesi kullanılmamalı ve ürünün yüzeyinde temizlik

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üstyapı Projeler Müdürlüğü nün erişilebilirlik biriminde çalışmakta olan Mimar Faruk GÖNTÜRK, Sait KAYA ve Yavuz ALGÜL tarafından Üniversitemiz Engelli Birimi temsilcilerine

Detaylı

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir.

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Kadın ve erkek hastalar için ayrı olmak üzere hasta

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 4 Tedbir 03: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

AMELİYATHANE VE MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ DOÇ.DR.MURAT BİÇER 24.06.2015

AMELİYATHANE VE MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ DOÇ.DR.MURAT BİÇER 24.06.2015 1 / 15 Malzeme Kodu : JENM018 AMELIYATHANE KIYAFETI S ALT-UST SATINALMA BÝLGÝSÝ (ÞARTNAME) (* 44262 Düzenleme Tarihi : 24/06/2015 ALT - ÜST GİYSİSİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ A-KUMAŞ ÖZELLİĞİ 1- Kumaş terikoton

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-4 İŞ PLANININ OLUŞTURULMASI. AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz.

ÖĞRENME FAALİYETİ-4 İŞ PLANININ OLUŞTURULMASI. AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz. 32 ÖĞRENME FAALİYETİ-4 AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Hastane temizlik hizmetleri departmanında kullanılan iş planlarını araştırınız.

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

YAZ TEMİZLİĞİ FERAHLIK VEREN BOL KÖPÜKLÜ HEDİYE. 200 g Türk Kahvesi alışverişlerinizde, 100 g Türk Kahvesi de bizden hediye

YAZ TEMİZLİĞİ FERAHLIK VEREN BOL KÖPÜKLÜ HEDİYE. 200 g Türk Kahvesi alışverişlerinizde, 100 g Türk Kahvesi de bizden hediye BOL KÖPÜKLÜ HEDİYE 19 Ağustos ta www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda 200 g Türk Kahvesi alışverişlerinizde, 100 g Türk Kahvesi de bizden hediye Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: FERAHLIK

Detaylı

HASTA BAKIM HİZMETLERİ

HASTA BAKIM HİZMETLERİ HASTA BAKIM HİZMETLERİ Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu sağlanmalıdır. Hastanın bölüme kabulünde hasta/hasta yakını; o Kahvaltı ve yemek saatleri, o Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, o

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğt. ve Arşt Hst İHTİYAÇ TALEP FORMU Sayfa No : 1 /1 Birim : OTELCİLİK

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ VE RAPORU T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ POLİKLİNİK HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

DÜNYANIN TEMİZLİĞİ INOKSCLEAN 2016 ürün kataloğu 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Temizlik arabanızda bulunması gerekli malzemelerin eskizsiz olduğunu kontrol edin. Ofise girip, genel durumunu gözlemleyin.

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELĠYATHANELER STERĠLĠZASYON ÜNĠTESĠ (steril destek alanları) YOĞUN BAKIMLAR DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ANJĠO ÜNĠTESĠ ĠZOLASYON ODALARI TIBBĠ

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

EPA Onaylı Ürün Listesi

EPA Onaylı Ürün Listesi EPA Onaylı Ürün Listesi CuVerro antimikrobiyel metal, aşağıda listelenmiş olan ürünlerin üretiminde kullanımları için onaylanmıştır. Aşağıda belirtilen liste, CuVerro için EPA dan alınmış onay doğrultusunda

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

w w w. m e k a n i k s i s t e m. c o m. t r

w w w. m e k a n i k s i s t e m. c o m. t r TÜLDİKEY PERDE En yeni üre mimiz olan tül dikey perde sistemleri, tek parça geniş ve yüksek olçüler için kullanıma uygun olan, iki kontrollü ve mekanizmalı olan bir perde türüdür. Pvc veya kumaş dikey

Detaylı

Bu Döküman Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne aittir. Başkaları tarafından kullanılamaz ve çoğaltılamaz.

Bu Döküman Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne aittir. Başkaları tarafından kullanılamaz ve çoğaltılamaz. FR-YLY-04 İlk Yay.Tarihi : 27 Ekim 28 1 / 14 Malzeme Kodu : JENA076 NEMLI PASPAS SATINALMA BİLGİSİ (ŞARTNAME) (*) 35341 Düzenleme Tarihi : 30/01/2014 NEMLİ PASPAS YEDEĞİ a) Mop pamuklu ipten imal edilmiş

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olup ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor mu?

Detaylı

EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA

EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi MADDE 8 (1) İşveren; elle taşıma işlerinde çalışanların ve/veya temsilcilerinin, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilişkin

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/9

Detaylı

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU. Tarih :././... Birim Adı:. Adresi :.

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU. Tarih :././... Birim Adı:. Adresi :. TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: /. Tarih :././... Birim Adı:. Adresi :. Telefon / Faks : /.. TRSM Sorumlusu : TRSM Personeli: Psikiyatrist(.)Tabip ( ) Psikolog( ) Sosyal

Detaylı

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden Sterilizasyon Ünitesinin Yapılanması ve İş Akışı Hmş. Aycan YILDIRIM MESA Hastanesi Ameliyathane ve Sterilizasyon Sorumlu Hemşiresi, ANKARA Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu

Detaylı

EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi

EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi EVSEL ATıK TORBASı SiYAH KÜÇÜK BOY (40*50) TEKNiK ŞARTNAMESi 1. Torbanın yüzeyi düz.parlak görünümlü olmalı.pütürlü olmamalıdır.. 2. Kolay yırtılmamalı ve delinmemelidir. 3.. Sızdırmaz ve taşınmaya dayanıklı,kaynak

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTA BAKIMINDA TEMEL HİJYEN TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTA BAKIMINDA TEMEL HİJYEN TALİMATI 1.AMAÇ: Hastaların hijyenik bakımını eksiksiz ve hastayı rahatlatacak şekilde yapmak üzere yöntemleri belirlemektir. 2.KAPSAM:Tüm Klinikler,Yoğun Bakımları kapsar. 3.KISALTMALAR: - 4.TANIMLAR: Dekibüt:Bası

Detaylı

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalarda oluşabilecek

Detaylı