Sultantepe Mah. Cumhuriyet Cad. Fısatıkağacı İş Merkezi, No 39/1, Üsküdar İstanbul

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sultantepe Mah. Cumhuriyet Cad. Fısatıkağacı İş Merkezi, No 39/1, Üsküdar İstanbul"

Transkript

1 Klasik İslam Düşüncesinde İnsan Tanımları Çalıştayı Kütahya da Gerçekleştirildi Klasik İslam Düşüncesinde İnsan Tanımları Çalıştayı, İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi kapsamında, İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği,İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Global ResearchThinking Center (GRTC) ortaklığı ve Kütahya Belediyesi nin katkılarıyla, Kütahya da gerçekleştirildi. İki gün boyunca İslam düşüncesinin ilk döneminden, ikinci klasik dönemine kadar olan zaman diliminin bir dökümünün yapıldığı çalıştayda, toplam yedi oturumla kelam, felsefe ve tasavvuf alanlarının kurucu düşünürlerinin insan tanımları ele alındı. Erken dönem Mutezile düşünürlerine yer verilen ilk oturumda, ilk olarak Hayrettin Nebi Güdekli, Mutezile den Muammer e Göre İnsanın Halleri başlığı ile sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda Muammer Abbad ınnefs düşüncesinde Meşşai filozofların kullandığı kavramların takibini yapan Güdekli, buradan hareketle Abbad ınnefs düşüncesi, İbn Sina öncesi, İbnSinacı bir teori olarak anlaşılıp anlaşılamayacağı ve Muammer ile İbn Sina arasında bağlantı kurulup kurulamayacağı sorularının cevabını bulmayaçalıştı. Bu bağlamda iki düşünürün nefs ile ilgili pasajlarının analizini yapan Güdekli, nefs düşüncesi açısından iki düşünür arasındaki benzerliğe dikkat çekmiştir. İlk oturumun ikinci kısmında Mutezile nin İnsan Düşüncesinde Rakip İki Tasavvur: Ebu l-huzeyl ve Nazzam Gelenekleri başlığı ile sunumunu gerçekleştiren Yunus Cengiz, Ebu l-huzeyl ve Nazzam ın insan görüşlerinin iki farklı geleneğe dayandığını ileri sürmüştür. Cengiz e göre, Nazzam atomcu olmayan bir arka plana dayanırken; Ebu l-huzeyl insanın doğasına ilişkin görüşlerini atomcu gelenek içinde temellendirmektedir. Bu bağlamda, Nazzam ve Cahız ın dahil olduğu geleneği tabiatçı olarak ele alan Cengiz, Ebu l-huzeyl in ise koşulculuk olarak adlandırılabilecek bir teori etrafında insan tanımını ortaya koymaya çalıştığını söylemiştir.

2 Kelam düşüncesinin üçüncü yüzyıl sonrası düşünürlerine geçilen ikinci oturumda, ilk olarak Hülya Alper, İmam Maturidi nin Düşünce Siteminde İnsanın Anlamı ve Değeri başlığı ile sunumunu gerçekleştirmiştir. Alper e görematuridi düşüncesinde Mutezile düşünürlere nispeten insan doğasının tanımlanması konusunda daha sakin bir çizgi takip edilebilmektedir. Alper e göre, Maturidi insan tanımlarına yönelik realist bir tavır sergilemektedir. Maturidi düşüncesinde, insanın şu görülen varlık olarak anlaşıldığını söyleyen Alper, onun net bir tanım ortaya koymadığını söylemiştir. İkinci oturumun diğer konuşmacısı olan Şaban Haklı, Eşari, Bakillani ve Cüveyni nin İnsan Tanımlarının Mukayesesi başlığıyla sunumunu gerçekleştirmiştir. Haklı ya göre, klasik kelam düşüncesinin mütekaddimin döneminde yaşamış olan bu kelamcılarda, ruhun latif bir cisim olduğu anlayışının ön planda olduğunu dile getirmiştir. Haklı ya göre, bu düşünürlerde insan nedir sorusu açıkça ele alınmamakla birlikte, bu soru daha çok nefs tanımları üzerinden tartışmıştır. Eşari ve Cüveyni ninnefs tartışmaları nihai tahlilde Platoncu nefs anlayışına yaklaşmaktadır. Daha sonra varlığın parçaları ve mahiyetin parçaları ayrımına dikkat çeken Haklı, insanı tanımlarken parçalarınaynı anlama gelmediğini dile getirmiştir. Haklı ya göre, Eşari nin kendi düşüncesini meadı dikkate alarak kurduğunu söylemek mümkündür. Meşşai felsefenin iki önemli filozofunun insan görüşlerinin ele alındığı üçüncü oturumda, ilk olarak Hatice Umut Farabi Düşüncesinde İnsanlık Anlamının Taşıyıcı Tikelinden, Ahlâk ve Siyasetin Öznesi Olan İnsana Geçişin Serüveni başlığı ile sunumunu gerçekleştirmiştir. Umut a göre, Farabi insan tanımı söz konusu olduğunda fıtrat, istitaat ve heyet kavramlarını kullanmaktadır. Diğer taraftan Umut a göre, Farabi tabiat kavramını kullanmaktan oldukça kaçınmaktadır. Ona göre insan iradi fiilleri icra edebilen bir varlıktır. Dolayısıyla asıl tartışılan mesele irade ve ihtiyar meselesidir. Ayrıca dolaylı olarak mizaç meselesi de konunun içine dahil olmaktadır.

3 Bunlardan daha önemlisi ise Farabi söz konusu olduğunda toplum ve toplumun yöneticisi olan filozof kral anlayışıdır.oturumun ikinci konuşmacısı olan Atilla Arkan, İbnRüşd Düşüncesinde İnsanın Doğası adlı sunumunu gerçekleştirmiştir. Meşşai bir filozof olan İbnRüşd, yine Meşşai filozofların en önemli filozofu olan İbn Sina ve Gazzali eleştirileri ile bilinmektedir. Diğer taraftan eleştirilerine rağmen, bu iki düşünürden oldukça beslenmiş olan İbnRüşd, Arkan a göre, insan tanımı söz konusu olduğunda üç türlü suret anlayışından bahsetmektedir. Bunların akli suretler, hayali suretler ve duyusal suretler olduğunu dile getiren Arkan, daha sonra akıl ile müfekkire arasında temel bir ayrım olduğunu dile getirmiştir. Aynı şekilde buna benzer bir ayrımın hatırlatma ile hafıza arasında da olduğunu söyleyen Arkan, İbnRüşd ün düşüncesini iki dönemolarak içinde ele alınmasını önermektedir. Son oturumda, İnsan ve Hayvan: Felasife için Düşünen Faslının Ayrıcalığı Ne Anlama Gelir? başlığı ile sunumunu gerçekleştiren İbrahim Halil Üçer, filozoflara göre, insan nedir sorusunun sadece insan ile ilgili olmayıp, Tanrı nedir? Doğa nedir? Varlık nedir? gibi soruları da içinde barındırdığını dile getirmiştir. Üçer, her ne kadar insan ile hayvan aynı cinsten olsa da, aralarında düşünmek ya da düşünce diye temel bir farkın olduğunu ve bu farkın bedihi olduğunu dile getirmiştir. Üçer e göre, hayvanların kendi arzu nesnelerine yönelmeleri zorunlu iken; insanda bu konuda bir zorunluluğa sahip değildir. Buna göre, insan yönelmekle yükümlü olduğu kadar yönelmemeyi de tercih edebilen bir varlıktır. Fakat bu tercih Hobbes gibi modern felsefenin ana figürlerinde İnsan insanın kurdudur anlayışına da yol açmaktadır. Sonuç olarak, insanın düşünen bir varlık olması bakımından hayvandan ayrıldığını dile getiren Üçer, kendi arzu nesnesine yönelip yönelmemesi konusunda ihtiyara sahip olduğu için, insana insanın dermanı da, kurdu da olabilme istidadını yüklediğini ifade etmektedir. Çalıştayın ikinci gününün ilk oturumunda, İbn Sina Düşüncesinde İnsanın Mahiyeti adlı sunumuyla Mehmet Zahit Tiryaki konuşmuştur.

4 İbn Sina düşüncesinde nefs kavramının önemli bir yer teşkil ettiğini söyleyen Tiryaki, sunumunda genel olarak İbn Sina nın Kitabü ş-şifa külliyatındaki, özel olarak da Kitabü nnefs kitabındaki farklı nefs tanımlarına yer vermiştir. Bu tanımlar üzerinden İbn Sina nın insan doğasına dair görüşlerinin takibini yapan Tiryaki, nefsin İbn Sina düşüncesinde fiillerin ilkesi olduğunu savunmaktadır. Bu bağlamda, nefse suret değil de yetkinlik denmesinin daha uygun olduğunu söylemektedir. Ayrıca ayrık nefslerin de bir yetkinlik olduğunu altını çizmiştir. Daha sonra Tiryaki, birinci-ikinci ayrık nefisler ayrımını yaparak, böylece benlik bilinci ve bedensellikle alakalı görüşleri ortaya koymuş ve modern dönem ile de kıyaslama yaparak sunumunu tamamlamıştır. Oturumun ikinci kısmında Eşref Altaş, Fahreddin er-razi de İnsanın Mahiyeti başlığı altında sunumunu gerçekleştirmiştir. Fahreddin Razi yi bütüncül bir bakış açısıyla baştan sona kadar anlamanın kendi içindeki zorluklarına dikkat çeken Altaş, Fahreddin er-razi nin nefs ve insan hakkında kitaplarında oldukça geniş bir malumat bulunabileceğini dile getirmiştir. Ona göre, Fahreddin er-razi nin düşüncesinde nefsin tarifi bir muğlaklık içermektedir. Razi, insan söz konusu olduğunda, nefsin tanımının imkanlarını tartışmakta ve filozofların tanımlarına ihtiyaç olmadığının altını çizmektedir. Altaş a göre, Razi düşüncesinde insan tanımı nefsin hakikati ile ilgili problemlerde ele alınmaktadır. Altaş ın ifadelerine göre Razi, insanın ya da nefsin kendine ben diye işaret edilen zatı mahsusa tekabül ettiğini söylemektedir. İkinci günün ikinci oturumunda ilk olarak konuşan Ziya Erdinç, Teftazani de Bilen Bir Özne Olarak İnsan başlığı ile sunumunu gerçekleştirmiştir. Teftazani klasik İslam düşüncesinde insan ve insanın tanımı söz konusu olduğunda, nefsin latif cisim olduğu düşüncesine yaklaşmaktadır.teftazani ye göre bedende boş kalan yerin, latif cisim ile dolduğunu dile getiren Erdinç, Teftazanidüşüncesinde idrak ve nefsin idrakları temsili nedir soruları üzerinden onun insan nefsine dair görüşlerini ortaya koymaya çalışmıştır.

5 Klasik kelam kozmolojisini kabul eden Teftazani, nefs düşüncesine dair görüşlerini bu kozmoloji üzerinden kurmaktadır. Teftazani nin örnek olarak Peygamberin bedenle miraç ettiğini dile getirdiğini ifade eden Erdinç, Teftazani nin daha sonra meleklerin latif cisimler olduğu dile getirdiğini söylemiştir. Sunumun ikinci kısmındaerdinç, nefs tartışmasını zihni varlık düşüncesi etrafında ele almıştır. Teftazani nin husul ve suretten ne kastettiğinin iyi anlaşılması gerektiğini dile getiren Erdinç, asıl meselenin burada kilitlendiğini ifade etmiştir. Husul düşüncesinin dışında, başka idrakleri de dile getirmek gerektiğinin altını çizen Erdinç, Teftazani nin bu bağlamda tikellerin idrakini de kabul ettiğini ve nefsi soyut bir cevher olarak değil, latif bir cisim olarak düşündüğünü söylemektedir. Oturumun ikinci kısmında konuşan Murat Kaş, Seyyid Şerif Cürcani nin Düşüncesinde İnsan Nefsi başlığıyla sunumunu gerçekleştirmiştir. Kaş a göre,cürcani de nefsi mücerret olarak kabul etmek güçtür. Çünkü Kaş agöre, Şerhu l-mevakıf ınnefs ile ilgili bahislerinden böyle bir sonuç çıkmamaktadır. Fakat tüm eleştirilerine rağmen Cürcani de mücerrednefs anlayışı olduğunu dile getiren Kaş, Cürcani ninnatıknefs ve insanı nefs diyerek nefsi iki ayrı kategoride ele aldığını söylemiştir. Cürcani, latif cisim olarak nefsi de bu bağlamda zikretmektedir. Ona göre, nefs ile beden arasındaki ilişki cevher ve araz ilişkisinde olduğu gibi zayıf bir ilişki değildir. Son oturumun ilk konuşmacısı olan ve Ercan Alkan ile hazırladıkları Tasavvufta İnsanın Tabiatı ve Halleri adlı metnin ilk kısmının sunumunu gerçekleştiren Nedim Tan, tasavvufun ne olduğunu ortaya koyan tanımların aynı zamanda, insan tanımlarını dile getirdiğini ifade etmiştir. Bu tanımların da daha çok tasavvufun fena düşüncesi etrafında şekillendiğini ifade eden Tan, sufilerin İnsanda Allah ı bulabiliriz düşünceleri üzerinden insan düşüncelerini geliştirdiğini dile getirmiştir. Tan a göre, metafizik ve ahlaki içerik bu tanımlarda yer almaktadır. Tan, tasavvuf düşüncesindehaller ve makamların, tasavvufun mesaili sayıldığını dile getirerek, sufilerin hal kavramını, makam kavramı ile dengelemeye çalıştıklarını söylemiştir. Sufilere göre, insanın yetkinleşmesi akli olmaktan ziyade amelidir. Tan a göre, yetkinleşme konusu ile hal ve makamlar daha da merkezi bir konum elde etmiştir.

6 Sunumun ikinci kısmını gerçekleştiren Ercan Alkan ise, Tan ın bıraktığı yerden Konevi ninmiftahu l-gayb adlı eseri üzerinden, tasavvuf düşüncesinde insan tanımını ele almaya devam etmiştir. İnsanın Hakk ın ilminde külli bir teşekkül olduğunu dile getiren Alkan, Konevi ye göre insanın Tanrı nın biliminde bir nispet olduğunu dile getirmiştir. Alkan a göre, Konevi hakikat meselesini ilahi isimler üzerinden ele almaktadır. Sufilerin düşüncesinde insanın halife olması ile bağlantılı olarak en çok tartışılan mesele onun varlığa geliş gayesidir. Tasavvuf düşüncesinde insan ile ilgili bütün anlatıların, insan-ı kamil düşüncesi ile bağlantılandığını söyleyen Alkan, tasavvuf düşüncesinin bu özgün yanları ile bir kopuşu ifade ettiğini, bir yandan da kelam ve felsefe geleneğiyle uzlaşı içinde olduğunu dile getirmiştir. Sunumların ardından katılımcılar tarafından çalıştayın genel bir değerlendirmesi yapılarak program sonlandırılmıştır.

7

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL.

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL. İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya ISBN 978-605-4829-05-7 869 sayfa, 45 TL. VII. yüzyılın başlarında kadim medeniyet havzalarında canlılığını neredeyse kaybetmiş olan felsefe,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ / Ömer Mahir Alper 1. İslâm Felsefesi nin Mâhiyeti ve İslâm Felsefesi Tabirinin Kullanımı...13 2. İslâm Felsefesinin Alanı ve Kapsamı...18 3. Felâsife

Detaylı

İSLÂM FELSEFESİ. TARİH ve PROBLEMLER. editör M. Cüneyt Kaya

İSLÂM FELSEFESİ. TARİH ve PROBLEMLER. editör M. Cüneyt Kaya İSLÂM FELSEFESİ TARİH ve PROBLEMLER editör M. Cüneyt Kaya İSAM Yayınları 152 İlmî Araştırmalar Dizisi 63 İSLÂM FELSEFESİ Tarih ve Problemler editör M. Cüneyt Kaya Bu kitap İsam Yönetim Kurulunun 21.10.2011

Detaylı

İSLAM FELSEFESİ DOKTORA YETERLİLİK OKUMA LİSTESİ

İSLAM FELSEFESİ DOKTORA YETERLİLİK OKUMA LİSTESİ İSLAM FELSEFESİ DOKTORA YETERLİLİK OKUMA LİSTESİ I. Klasik Metinler 1. Kindî, Felsefî Risaleler, Mahmut Kaya (İstanbul: Klasik, 2013). 2. Âmirî, Kitabu l-emed ale l-ebed: Sonsuzluk Peşinde, çev. Yakup

Detaylı

İBN RÜŞD PSİKOLOJİSİ -Fizikten Metafiziğe İbn Rüşd ün İnsan Tasavvuru- Atilla ARKAN, İz yay. 376 s. Sadi YILMAZ

İBN RÜŞD PSİKOLOJİSİ -Fizikten Metafiziğe İbn Rüşd ün İnsan Tasavvuru- Atilla ARKAN, İz yay. 376 s. Sadi YILMAZ sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 15 / 2007, s. 203-208 kitap tanıtımı İBN RÜŞD PSİKOLOJİSİ -Fizikten Metafiziğe İbn Rüşd ün İnsan Tasavvuru- Atilla ARKAN, İz yay. 376 s. Sadi YILMAZ Gerek

Detaylı

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL Önsöz Klasik ilimler geleneğimizin temel problemlerinden birine işaret eden tevil kavramını en geniş anlamıyla inanan insanın, kendisine hitap eden vahyin sesine kulak vermesi ve kendi idraki ile ilâhî

Detaylı

İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ DERSLERİ

İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ DERSLERİ Klasik Metinler Üzerinden İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ DERSLERİ 25 Mart 2016 Son Başvuru Tarihi klasikdusunceokulu.org Klasik Düşünce Okulu Klasik Düşünce Okulu, İslam medeniyetinin çeşitli disiplinlerinde üretilen

Detaylı

İbn Sînâ Felsefesinde Metafizik Bilginin İmkânı Sorunu

İbn Sînâ Felsefesinde Metafizik Bilginin İmkânı Sorunu Kitap Tanıtımı / Book Review İbn Sînâ Felsefesinde Metafizik Bilginin İmkânı Sorunu Ömer Türker, İstanbul: İSAM Yayınları, 2010, 272 s. ISBN: 978-605-5586-28-7 KAMURAN GÖKDAĞ Arş. Gör. Mardin Artuklu Üniversitesi,

Detaylı

İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİK BİLGİNİN İMKÂNI SORUNU. Ömer Türker, İstanbul: İsam Yayınları, 2010, 272 s.

İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİK BİLGİNİN İMKÂNI SORUNU. Ömer Türker, İstanbul: İsam Yayınları, 2010, 272 s. İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİK BİLGİNİN İMKÂNI SORUNU Ömer Türker, İstanbul: İsam Yayınları, 2010, 272 s. Yakup ÖZKAN İbn Sina hem felsefesi hem de etkisi bakımından İslam düşüncesinin en önemli şahsiyetlerinden

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM FELSEFE TARİHİ I Ders No : 0070040158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : KELAM TARİHİ Ders No : 0070040093 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ,

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Ders No : 0070040072 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

İslam Düşüncesinde MİZAÇ TEORİLERİ

İslam Düşüncesinde MİZAÇ TEORİLERİ İslam Düşüncesinde MİZAÇ TEORİLERİ Editör M. ZAHİT TİRYAKİ-KÜBRA BİLGİN TİRYAKİ KİTAPLIĞI YAYIN NO: 1573 İLEM Kitaplığı No: 9 İslâm Ahlâk Düşüncesi No: 5 ISBN : 978-605-320-480-0 1. Basım, Ağustos 2016

Detaylı

İSLAM AHLÂK DÜŞÜNCESİ PROJESİ. ilmi etüdler derneği

İSLAM AHLÂK DÜŞÜNCESİ PROJESİ. ilmi etüdler derneği İSLAM AHLÂK DÜŞÜNCESİ PROJESİ iad@ilke.org.tr ilmi etüdler derneği Ahlâk, pratik felsefî disiplinler arasında sayıldığından felsefe çatısı altında mütalaa edilse de, ahlâkın neredeyse bütün dinî ilimlere

Detaylı

Mehmet Zahit Tiryaki *

Mehmet Zahit Tiryaki * Jari Kaukua. Self-Awareness in Islamic Philosophy: Avicenna and Beyond. Cambridge University Press, 2015, X+257 sayfa. ISBN 978-1-107-08879-5. Mehmet Zahit Tiryaki * Jari Kaukua nın 2007 yılında Jyväskylä

Detaylı

İslâm Düşüncesinin Dönüşüm Çağında. Editörler: Ömer Türker Osman Demir

İslâm Düşüncesinin Dönüşüm Çağında. Editörler: Ömer Türker Osman Demir Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Yayın No. 739 İSAM Yayınları 153 İlmî Araştırmalar Dizisi 65 Her hakkı mahfuzdur. İslâm Düşüncesinin Dönüşüm Çağında FAHREDDİN er-râzî Editörler: Ömer Türker Osman Demir

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 İçindekiler Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 Ebû Mansûr el-mâtürîdî 1. Hayatı 21 2. Siyasî ve İlmî Çevresi 25 3. İlmî Şahsiyeti 28 4. Eserleri 31 4.1. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 31 4.2.

Detaylı

"Medeniyet" Üsküdar'da tartışılacak

Medeniyet Üsküdar'da tartışılacak On5yirmi5.com "Medeniyet" Üsküdar'da tartışılacak Bağlarbaşı Kültür Merkezi 9-10 Şubat tarihlerinde 'Yüceltme ve Reddiye Arasında Medeniyeti Anlamak' başlıklı uluslararası bir sempozyum yapılacak. Yayın

Detaylı

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Yazarlar Prof. Dr. Kemal Sözen Prof. Dr. Mevlüt Uyanık Doç. Dr. Ali Kürşat Turgut Doç. Dr. Aygün Akyol Doç. Dr. Hamdi

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Nuri ADIGÜZEL Doğum Tarihi: YAHYALI 13 MART 1962 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi 1985 Y. Lisans Sosyal Bilimler

Detaylı

İçindekiler. Önsöz 11 Kısaltmalar 15

İçindekiler. Önsöz 11 Kısaltmalar 15 İçindekiler Önsöz 11 Kısaltmalar 15 EBÛ MANSÛR EL-MÂTÜRÎDÎ 17 Hayatı 17 Siyasî ve İlmî Çevresi 20 İlmî Şahsiyeti 22 Eserleri 25 a. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 25 b. Usûl-i Fıkıh 29 c. Tefsir ve Kur an İlimleri

Detaylı

insan toplum Değerlendirmeler

insan toplum Değerlendirmeler insan toplum Değerlendirmeler the journal of humanity and society Cahid Şenel, Yeni Eflâtunculuğun İslâm Felsefesine Yansımaları, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2017, 331 s. Değerlendiren: Hatice Toksöz Ülkemizde

Detaylı

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Yrd.Doç.Dr. Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Yrd.Doç.Dr. Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Yrd.Doç.Dr. Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Yazarlar Prof.Dr. Kemal Sözen Prof.Dr. Mevlüt Uyanık Doç.Dr. Aygün Akyol Doç.Dr. Hasan Akkanat Doç.Dr. İbrahim Çetintaş

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH 210 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

İslâm Felsefesi El Kitabı

İslâm Felsefesi El Kitabı İslâm Felsefesi El Kitabı Genel Editör ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eyüp Baş Editör Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya Yazarlar Prof. Dr. Ali Durusoy Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10 (2016), ss

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10 (2016), ss Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10 (2016), ss.179-186. Fatih Toktaş İslam Düşüncesinde Felsefe Eleştirileri İstanbul: Klasik Yayınları, 2.Baskı, 2013, 211 s. İslam düşüncesinde

Detaylı

ETİK VE TASAVVUF -Felsefî Diyaloglar-

ETİK VE TASAVVUF -Felsefî Diyaloglar- sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 17 / 2008, s. 203-208 kitap tanıtımı ETİK VE TASAVVUF -Felsefî Diyaloglar- Kenan Gürsoy, Sufî Kitap, 2008, s. 206 Yakup ÖZKAN Tasavvuf düşüncesinin ne olduğu,

Detaylı

İslam Düşüncesinde AHLÂKÎ ÖNERMELERİN KAYNAĞI

İslam Düşüncesinde AHLÂKÎ ÖNERMELERİN KAYNAĞI İslam Düşüncesinde AHLÂKÎ ÖNERMELERİN KAYNAĞI İslâm Ahlâk Düşüncesi Serisi İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği ile İlmi Etüdler Derneği (İLEM) nin ortaklaşa yürüttükleri İslâm Ahlâk Düşüncesi Projesi kapsamında

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ CİLT: 4 SAYI 1 s MOLLA FENÂRÎ DE TASAVVUF METAFİZİĞİ

SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ CİLT: 4 SAYI 1 s MOLLA FENÂRÎ DE TASAVVUF METAFİZİĞİ SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ CİLT: 4 SAYI 1 s. 183-188 MOLLA FENÂRÎ DE TASAVVUF METAFİZİĞİ Muammer İskenderoğlu, Değişim Yayınları, İstanbul-2016, s. 133. Yakup ÖZKAN* Geneli bakımından

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi 2015

ÖZGEÇMİŞ. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Üniversitesi 2015 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı: 2.Doğum Tarihi: 29 Ocak 1978 3.Ünvanı : Doç. Dr. 4.Öğrenim Durumu: Doktora DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL Lisans İlahiyat Ankara 2000 Yüksek Lisans Doktora ve Din Bilimleri (İslam

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

İbn Sînâ nın Kitâbu l-burhân Eserinde Bilimin Konu Sorunsal ve İlkelerinin Açıklanması

İbn Sînâ nın Kitâbu l-burhân Eserinde Bilimin Konu Sorunsal ve İlkelerinin Açıklanması Iğd Üniv Sos Bil Der / Igd Univ Jour Soc Sci Sayı / No. 9, Nisan / April 2016: 235-240 İnceleme Makalesi / Review Article İNCELEME / REVIEW İbn Sînâ nın Kitâbu l-burhân Eserinde Bilimin Konu Sorunsal ve

Detaylı

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN IÇERIK ÖNSÖZ 13 Giriş DİN VE AKAİT Günümüzde Din Algısı Sosyal Bilimcilere Göre Din İslam Açısından Din Dinin Anlam Çerçevesi İslam Dini İslam ın İnanç Boyutu Akait İman İman-İslam Farkı İman Bakımından

Detaylı

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 Yenilik Çabalarının, Keşiflerin, İcatların, Buluşların Kaynağı Tin kendisini kendinde

Detaylı

İslâm Ahlâk Literatürü: Ekoller ve Problemler, ed. Ömer Türker, Kübra Bilgin, Ankara: Nobel Yayınları, 2015, 217 s.

İslâm Ahlâk Literatürü: Ekoller ve Problemler, ed. Ömer Türker, Kübra Bilgin, Ankara: Nobel Yayınları, 2015, 217 s. İslâm Ahlâk Literatürü: Ekoller ve Problemler, ed. Ömer Türker, Kübra Bilgin, Ankara: Nobel Yayınları, 2015, 217 s. Muhammed Uğur AYTİMUR Ahlâk kuralları, bir toplumun düzenini sağlayan ve var olan düzenin

Detaylı

sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 19 / 2009, s tanıtım-değerlendirme

sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 19 / 2009, s tanıtım-değerlendirme sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 19 / 2009, s. 251-255 tanıtım-değerlendirme KELÂM TARİHİNİN PROBLEMLERİ Muhit MERT, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2008, 160 s. Necmettin KUZU Kitap adından

Detaylı

İBN MEYMUN FELSEFESİNDE TANRI

İBN MEYMUN FELSEFESİNDE TANRI sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 17 / 2008, s. 195-202 kitap tanıtımı İBN MEYMUN FELSEFESİNDE TANRI Atilla Arkan, İz yay. 2007, 283 s. Yakup ÖZKAN * Düşünce tarihinde farklı kültürler arasında

Detaylı

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Editörler Prof. Dr. İsmail Erdoğan - Doç. Dr. Enver Demirpolat İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Yazarlar Prof. Dr. İsmail Erdoğan Doç.Dr. Enver Demirpolat Doç.Dr. İrfan Görkaş Dr. Öğr.Üyesi Ahmet Pirinç

Detaylı

İbrahim Kalın'ın yeni kitabı "Akıl ve Erdem" çıktı

İbrahim Kalın'ın yeni kitabı Akıl ve Erdem çıktı On5yirmi5.com İbrahim Kalın'ın yeni kitabı "Akıl ve Erdem" çıktı İbrahim Kalın yeni kitabı Akıl ve Erdem'de, modernitenin ve aydınlanmanın temel iddialarını sorgularken, bunların Türkiye tecrübesinde tekabül

Detaylı

Fahreddin er-râzî Ömer TÜRKER - Osman DEMİR İstanbul: İSAM Yay., 2013, 635 s.

Fahreddin er-râzî Ömer TÜRKER - Osman DEMİR İstanbul: İSAM Yay., 2013, 635 s. 192 Usûl Fahreddin er-râzî Ömer TÜRKER - Osman DEMİR İstanbul: İSAM Yay., 2013, 635 s. Ziya ERDİNÇ 3 / Metin AYDIN 4 Bu eser, Ömer Türker ve Osman Demir'in editörlüğünü üstlendiği, farklı disiplinlerden

Detaylı

Halil Aydınalp. Nazarî Tasavvufun Kurucusu: Sadreddin Konevî Ekrem Demirli İstanbul: İSAM Yayınları, sayfa.

Halil Aydınalp. Nazarî Tasavvufun Kurucusu: Sadreddin Konevî Ekrem Demirli İstanbul: İSAM Yayınları, sayfa. Kitâbiyat günümüzde internet siteleri vardır. Diğer taraftan bu sitelerin kimler tarafından kurulduğu, hangi amaca hizmet ettiği ve içeriğinin nasıl doldurulduğu kesinlik arz etmemektedir. Bilgiden ziyade

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Murat DEMİRKOL. Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969.

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Murat DEMİRKOL. Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969. ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: Unvan: Doğum Yeri ve Yılı: Bölüm: Murat DEMİRKOL Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Reşadiye-Tokat/1969 Felsefesi) Tlf: 0312 324 15 55 Cep tlf: 0545 467 10 87 E-Posta: m.demirkol@ybu.edu.tr

Detaylı

İBN SİNA'NIN BİLİMLER SINIFLAMASI

İBN SİNA'NIN BİLİMLER SINIFLAMASI T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ Sayı: 9, Cilt: 9, 2000 İBN SİNA'NIN BİLİMLER SINIFLAMASI Hidayet Peker * İbn Sina'nın bilimler sınıflaması, müstakil olarak bu konuya ayrıdığı "Aklî Bilimlerin

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

insan toplum Değerlendirmeler

insan toplum Değerlendirmeler insan toplum Değerlendirmeler the journal of humanity and society Özlem Bağdatlı, İslam Siyaset Düşüncesinin Kavramsal Temelleri, İstanbul: Dergah Yayınları, 2018, 391 s. Değerlendiren: Orhan Keskintaş

Detaylı

İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİĞİN İNCELEME ALANI. Yakup ÖZKAN. Giriş

İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİĞİN İNCELEME ALANI. Yakup ÖZKAN. Giriş İBN SİNA FELSEFESİNDE METAFİZİĞİN İNCELEME ALANI Yakup ÖZKAN Giriş Bu araştırmamızda İbn Sina metafiziğinin inceleme alanlarının (konu ya da sorun) neler olduğunu belirlemek istiyoruz. Ancak bundan önce,

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

YENİ BİR İSLAM MEDENİYETİ TASAVVURU İÇİN FELSEFEYİ ANADOLU DA YENİDEN YURTLANDIRMAK PROJESİ

YENİ BİR İSLAM MEDENİYETİ TASAVVURU İÇİN FELSEFEYİ ANADOLU DA YENİDEN YURTLANDIRMAK PROJESİ YENİ BİR İSLAM MEDENİYETİ TASAVVURU İÇİN FELSEFEYİ ANADOLU DA YENİDEN YURTLANDIRMAK PROJESİ Mevlüt UYANIK Prof.Dr. Hitit üniversitesi 1 YENİ BİR İSLAM MEDENİYETİ TASAVVURU İÇİN FELSEFEYİ ANADOLU DA YENİDEN

Detaylı

Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık

Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık Batı Toplumuna İlk Kez Rakip Çıkardık İslam Coğrafyasının en batısı ile en doğusunu bir araya getiren Asya- Afrika- Balkan- Ortadoğu Üniversiteler Konseyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde resmen kuruldu.

Detaylı

NAZARİYAT İslâm Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi

NAZARİYAT İslâm Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi M. Cüneyt Kaya (ed.), İslâm Düşüncesinde Süreklilik ve Değişim: Seyyid Şerif Cürcânî Örneği, İstanbul: Klasik Yayınları, 2015. 238 sayfa. ISBN: 078-605-5245-60-3. İbrahim Halil Üçer * İslâm düşüncesinin

Detaylı

V. Descartes ve Kartezyen Felsefe

V. Descartes ve Kartezyen Felsefe V. Descartes ve Kartezyen Felsefe Rönesans tan sonra düşüncedeki salınım birliğe kapalılığa doğru bir yol aldı. Descartes la birlikte bilgi felsefesi ön plana çıktı ve kapalı bir sistem meydana geldi.

Detaylı

Hudud Risaleleri Çerçevesinde KĐNDĐ ve ĐBN SĐNA FELSEFESĐNĐN TEMEL KAVRAMLARI Enver UYSAL, Emin Yayınları 2008, 264 s.

Hudud Risaleleri Çerçevesinde KĐNDĐ ve ĐBN SĐNA FELSEFESĐNĐN TEMEL KAVRAMLARI Enver UYSAL, Emin Yayınları 2008, 264 s. sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 18 / 2008, s. 231-235 tanıtım-değerlendirme Hudud Risaleleri Çerçevesinde KĐNDĐ ve ĐBN SĐNA FELSEFESĐNĐN TEMEL KAVRAMLARI Enver UYSAL, Emin Yayınları 2008,

Detaylı

MUHYİDDİN İBN EL-ARABÎ NİN TASAVVUF FELSEFESİ Seçen ve Hazırlayan: Metin Bobaroğlu

MUHYİDDİN İBN EL-ARABÎ NİN TASAVVUF FELSEFESİ Seçen ve Hazırlayan: Metin Bobaroğlu ANADOLU AYDINLANMA VAKFI 1 MUHYİDDİN İBN EL-ARABÎ NİN TASAVVUF FELSEFESİ Seçen ve Hazırlayan: Metin Bobaroğlu * Güzellik aşkın temelidir. * Bilgimize giren her şey sadece sınırlı bir varlığa sahiptir.

Detaylı

IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı - V (Felsefe - Eğitim - İletişim)

IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı - V (Felsefe - Eğitim - İletişim) IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı - V (Felsefe - Eğitim - İletişim) 14-17 Mayıs 2015, Kütahya Düzenleyenler Destekleyenler ilmi etüdler derneği Dumlupınar Üniversitesi Atatürk

Detaylı

Aydın Topaloğlu. İslâm Felsefesine Giriş drl. Peter Adamson ve Richard C. Taylor çev. M. Cüneyt Kaya İstanbul: Küre Yayınları, sayfa.

Aydın Topaloğlu. İslâm Felsefesine Giriş drl. Peter Adamson ve Richard C. Taylor çev. M. Cüneyt Kaya İstanbul: Küre Yayınları, sayfa. İslâm Araştırmaları Dergisi olsaydı, onun Akıl ve vahiy bilgisi ayrı olmalıdır şeklinde çifte gerçeklikten söz etmediğini görecek ve eleştirilmeyecekti. Nefs konusunda St. Thomas, Hıristiyanlığın inançlarını

Detaylı

FARABİ DE HEYULANİ AKIL-FAAL AKIL İLİŞKİSİ

FARABİ DE HEYULANİ AKIL-FAAL AKIL İLİŞKİSİ FARABİ DE HEYULANİ AKIL-FAAL AKIL İLİŞKİSİ Yakup ÖZKAN Giriş Bu kavramlardan ilk olarak Aristoteles söz eder. Ona göre etkin (faal) ve edilgin (heyulani) akıl arasındaki ayrım ruhun alanına aittir. Bu,

Detaylı

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı.

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. Adı Soyadı Ünvan Doğum Yeri Bölüm E-posta : Bülent AKOT Doç. Dr. Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. bulentakot@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Bölüm Program Üniversite

Detaylı

Salih Günaydın * Osman Demir. Kelâmda Nedensellik: İlk Dönem Kelâmcılarında Tabiat ve İnsan. İstanbul: Klasik, sayfa. ISBN:

Salih Günaydın * Osman Demir. Kelâmda Nedensellik: İlk Dönem Kelâmcılarında Tabiat ve İnsan. İstanbul: Klasik, sayfa. ISBN: Osman Demir. Kelâmda Nedensellik: İlk Dönem Kelâmcılarında Tabiat ve İnsan. İstanbul: Klasik, 2015. 320 sayfa. ISBN: 9786055245719. Salih Günaydın * İslâm düşüncesi tarihi ve özellikle kelâm tarihi çalışmalarında

Detaylı

İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi

İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi Ahlâk Düşüncesi Projesi İSLAM İSLAMAHLÂK AHLÂKDÜŞÜNCESİ DÜŞÜNCESİ PROJESİ PROJESİ düşüncesi düşüncesiiçerisinde içerisindepek pekçok çokdisiplin disiplintarafından tarafındantartıtartışılagelmiş şılagelmiş

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5.

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart 1952 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Artvin Çoruh Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

ÖTELEŞ, ZELİHA SIRRU'L-ESRÂR VE TEDBÎRÂT-I İLÂHİYYE: BİR KARŞILAŞTIRMA. İSTANBUL: LİTERA YAYINCILIK

ÖTELEŞ, ZELİHA SIRRU'L-ESRÂR VE TEDBÎRÂT-I İLÂHİYYE: BİR KARŞILAŞTIRMA. İSTANBUL: LİTERA YAYINCILIK ULUSLARARASI DİN & FELSEFE ARAŞTIRMALARI DERGİSİ ÖTELEŞ, ZELİHA. 2018. SIRRU'L-ESRÂR VE TEDBÎRÂT-I İLÂHİYYE: BİR KARŞILAŞTIRMA. İSTANBUL: LİTERA YAYINCILIK Faik AYTEMİZ İslâm düşünce tarihinde zirve isimlerden

Detaylı

STOA MANTIĞI VE FÂRÂBÎ YE ETKİSİ. İbrahim Çapak, Ankara: Araştırma Yayınları, 2011 (3. Baskı), 208 s.

STOA MANTIĞI VE FÂRÂBÎ YE ETKİSİ. İbrahim Çapak, Ankara: Araştırma Yayınları, 2011 (3. Baskı), 208 s. STOA MANTIĞI VE FÂRÂBÎ YE ETKİSİ İbrahim Çapak, Ankara: Araştırma Yayınları, 2011 (3. Baskı), 208 s. Harun KUŞLU * Düşünce tarihinde herhangi bir teorinin ilk kez ne zaman ve kimin tarafından ortaya atıldığını

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM,

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MANTIK Ders No : 0070040047 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön

Detaylı

İlâhî İsimler Teorisi: Allah-İnsan İlişkisi Abdullah Kartal İstanbul: Hayy Kitap, 2009, 256 sayfa.

İlâhî İsimler Teorisi: Allah-İnsan İlişkisi Abdullah Kartal İstanbul: Hayy Kitap, 2009, 256 sayfa. belirli eserler çerçevesinde ele alan ve Arapça olarak 1994 yılında Yakub b. Abdülvehhâb Bâ Hüseyin tarafından yapılan bir başka çalışma daha mevcuttur. Elbette bu çalışma fıkıh ve usûl-i fıkıh ilimlerini

Detaylı

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen Muâz b. Cebel'in Hz. Peygamber in (s.a.v.) sorduğu

Detaylı

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler İçindekiler xiii Önsöz ı BİRİNCİ KISIM Sofistler 3 1 Giriş 6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler 17 K a y n a k la r 17 Sofistlerin G enel Ö zellikleri

Detaylı

Öğrenim Durumu: Kitap Fârâbî nin Siyaset Felsefesi, Kökenleri ve Özgünlüğü, Atlas Yayınları, Ekim-2015, ISSN: , 484 sayfa.

Öğrenim Durumu: Kitap Fârâbî nin Siyaset Felsefesi, Kökenleri ve Özgünlüğü, Atlas Yayınları, Ekim-2015, ISSN: , 484 sayfa. Doç. Dr. Şenol Kokut Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Öğretim Üyesi Tel: 0222 2175757/6053 Mail: skorkut@ogu.edu.tr Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Ortaçağ ve Rönesans ta Felsefe 2 Dersin Kodu: FLS 1012 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7 Dersin

Detaylı

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi GERÇEĞİ TÜMÜYLE ELE ALIP İNCELEYEN VE BUNUN SONUCUNDA ULAŞILAN BİLGİLERİ YORUMLAYAN VE SİSTEMLEŞTİREN

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar Ahlâk Kavramı Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Yönetimine Etik Yaklaşım Dersi Etik Türleri Mesleki Etik Türleri 2017 Ruhumu kudret altında tutan Allah'a yemin ederim

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FEL-101 Felsefeye Giriş Felsefenin temel problem, kavram, akım ve alt disiplinlerine genel bir giriş. FEL-103 Eskiçağda Felsefe Kredi (Teorik-Pratik-Lab.)

Detaylı

YIL / YEAR 13, SAYI / ISSUE 25 (BAHAR / SPRING 2015/1) ss

YIL / YEAR 13, SAYI / ISSUE 25 (BAHAR / SPRING 2015/1) ss OSMANLI FELSEFESİ, ( ) ss. 287-294 NECMİ DERİN Yrd. Doç. Dr. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı necmiderin@hotmail.com İnsanların düşüncelerini ifade ederken

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

İbn Sînâ, (ty.). Dânişnâme-i alâî:riyâziyyât, Tahrân: Kitâbhâne-i Millî-yi Cumhûr-i İslâmî, no: 1414, s

İbn Sînâ, (ty.). Dânişnâme-i alâî:riyâziyyât, Tahrân: Kitâbhâne-i Millî-yi Cumhûr-i İslâmî, no: 1414, s Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 9 Sayı: 43 Volume: 9 Issue: 43 Nisan 2016 April 2016 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MAKÂSIDU L-FELÂSİFE

Detaylı

Çağdaş Düşüncede İnsan Çalıştayı Gerçekleştirildi

Çağdaş Düşüncede İnsan Çalıştayı Gerçekleştirildi 1 Çağdaş Düşüncede İnsan Çalıştayı Gerçekleştirildi İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi kapsamında İnsan Tanımları Çalıştaylarının ikincisi Çağdaş Düşüncede İnsan Çalıştayı 18 Mart 2017 Cumartesi günü gerçekleşti.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR V İLH 403 7 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI 13.00-14.15 Sarf ve Nahiv 13.00-14.15 İmla İnşa ve Okuma 1-A-B-C SINIFLARI (NORMAL VE

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

Abdullah Kartal, Tasavvufun Oluşumu: Şeriat- Hakikat İlişkisi, Bursa: Emin Yay., 2015, 272 s.

Abdullah Kartal, Tasavvufun Oluşumu: Şeriat- Hakikat İlişkisi, Bursa: Emin Yay., 2015, 272 s. Abdullah Kartal, Tasavvufun Oluşumu: Şeriat- Hakikat İlişkisi, Bursa: Emin Yay., 2015, 272 s. Hacı Bayram BAŞER * İslâmî ilimlerin teşekkül devreleri, farklı disiplinlerde gerçekleştirilen araştırmalarla

Detaylı

İSLÂM DÜŞÜNCESİNİN DÖNÜŞÜM ÇAĞINDA FAHREDDİN ER-RÂZÎ

İSLÂM DÜŞÜNCESİNİN DÖNÜŞÜM ÇAĞINDA FAHREDDİN ER-RÂZÎ İSLÂM DÜŞÜNCESİNİN DÖNÜŞÜM ÇAĞINDA FAHREDDİN ER-RÂZÎ editör Ömer Türker - Osman Demir Bu eser İSAM ın İkinci Klasik Dönem Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İSAM Yayınları 153 İlmî Araştırmalar Dizisi

Detaylı

Beytulhikme An International Journal of Philosophy ISSN: Volume Issue 1 June 2013 Kitap Tanıtımı / Book Review

Beytulhikme An International Journal of Philosophy ISSN: Volume Issue 1 June 2013 Kitap Tanıtımı / Book Review Beytulhikme An International Journal of Philosophy ISSN: 1303-8303 Volume Issue 1 June 2013 Kitap Tanıtımı / Book Review Ömer Mahir Alper, Varlık ve İnsan: Kemalpaşazâde Bağlamında Bir Tasavvurun Yeniden

Detaylı

İSLAM AHLAK ESASLARI

İSLAM AHLAK ESASLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İSLAM AHLAK ESASLARI KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

İNSAN, NEFS, RUH, AKIL 1

İNSAN, NEFS, RUH, AKIL 1 KELAM ARAŞTIRMALARI 13:1 (2015), SS. 553-560. İNSAN, NEFS, RUH, AKIL 1 A.S. Tritton Çev. Arş. Gör. Tuğba GÜNAL Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi t_gunal@hotmail.com Bu makale, İslam Ansiklopedisi

Detaylı

İbn Sînâ da Varlık-Mahiyet Ayrımının Epistemolojik Bağlamı

İbn Sînâ da Varlık-Mahiyet Ayrımının Epistemolojik Bağlamı Beytulhikme An International Journal of Philosophy ISSN: 1303-8303 Volume 3 Issue 2 December 2013 Araştırma Makalesi / Research Article İbn Sînâ da Varlık-Mahiyet Ayrımının Epistemolojik Bağlamı Epistemological

Detaylı

Eşref Altaş * Ömer Mahir Alper. Osmanlı Felsefesi: Seçme Metinler. İstanbul: Klasik Yayınları, 2015, 503 sayfa. ISBN:

Eşref Altaş * Ömer Mahir Alper. Osmanlı Felsefesi: Seçme Metinler. İstanbul: Klasik Yayınları, 2015, 503 sayfa. ISBN: Ömer Mahir Alper. Osmanlı Felsefesi: Seçme Metinler. İstanbul: Klasik Yayınları, 2015, 503 sayfa. ISBN: 978-605-5245-65-8. Eşref Altaş * İslâm düşüncesiyle ilgili çalışmalar, klasik oryantalizmin Gazzâlî

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTELERİ XXI. KELÂM ANABİLİM DALI KOORDİNASYON TOPLANTISI ve KELÂM İLMİNDE METODOLOJİ SORUNU ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

İLAHİYAT FAKÜLTELERİ XXI. KELÂM ANABİLİM DALI KOORDİNASYON TOPLANTISI ve KELÂM İLMİNDE METODOLOJİ SORUNU ULUSLARARASI SEMPOZYUMU İLAHİYAT FAKÜLTELERİ XXI. KELÂM ANABİLİM DALI KOORDİNASYON TOPLANTISI ve KELÂM İLMİNDE METODOLOJİ SORUNU ULUSLARARASI SEMPOZYUMU 13 Mayıs 2016 CUMA Yer: GAÜN Atatürk Kültür Merkezi 09.30 10.30 KUR ÂN TİLÂVETİ:

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0 3

Detaylı

FARABİ DE BEŞ TÜMEL. Doktora Öğrencisi, Sakarya İlahiyat Fakültesi, İslam Felsefesi Bilim Dalı,

FARABİ DE BEŞ TÜMEL. Doktora Öğrencisi, Sakarya İlahiyat Fakültesi, İslam Felsefesi Bilim Dalı, FARABİ DE BEŞ TÜMEL Yakup ÖZKAN Giriş Farabi (ö. 950) ortaçağın en önemli felsefecilerinden biridir. Eserlerinin arasında Mantık Bilimi ile ilgili olanları daha fazladır. Farabi, mantıkçı olarak İslam

Detaylı

İslâm Felsefesi Tarihi 2

İslâm Felsefesi Tarihi 2 İslâm Felsefesi Tarihi 2 Genel Editör ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eyüp Baş Editör Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya Yazarlar Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar Prof. Dr. Süleyman Hayri

Detaylı

KOZMOLOJİK DEVİR 1 MİLET MEKTEBİ, PYTAGORASÇILIK Milet Mektebi

KOZMOLOJİK DEVİR 1 MİLET MEKTEBİ, PYTAGORASÇILIK Milet Mektebi KOZMOLOJİK DEVİR 1 MİLET MEKTEBİ, PYTAGORASÇILIK Milet Mektebi Fizikçiler ismi ile de tanınan bu felsefe akımı Batı Anadolu kıyılarında, İzmir in güneyinde, Söke-Milas yolu üzerindeki bugünkü Balat köyünün

Detaylı

Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Cemil ÇELİK. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Saffet SANCAKLI

Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Cemil ÇELİK. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Saffet SANCAKLI İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalının düzenlemiş olduğu XVII. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı & Gnostik Akımlar ve Okültizm Sempozyumu Sempozyum Onursal Başkanı Prof.

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI!

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! Türkiye nin önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ (İSLAM FELSEFESİ) ANABİLİM DALI FARABİ DE AKIL VE TASAVVUF İLİŞKİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ (İSLAM FELSEFESİ) ANABİLİM DALI FARABİ DE AKIL VE TASAVVUF İLİŞKİSİ TC ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ (İSLAM FELSEFESİ) ANABİLİM DALI FARABİ DE AKIL VE TASAVVUF İLİŞKİSİ YÜKSEK LİSANS TEZİ NURALİ YEGENOV ANKARA 2013 TC ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

İbrahim Kalın Knowledge in Later Islamic Philosophy: Mulla Sadra on Existence, Intellect, and Intuition. Sümeyye PARILDAR

İbrahim Kalın Knowledge in Later Islamic Philosophy: Mulla Sadra on Existence, Intellect, and Intuition. Sümeyye PARILDAR tığa yer verilmemektedir. Mantık bölümü olan eserlerde ise mantıktan sonra, varlık araştırmasına bir giriş olarak değerlendirilebilecek umûr-ı âmme başlığı bulunmaktadır. Bu başlıkta varlığın bölünebileceği

Detaylı