Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Bir İş Performansı Ölçeği Üzerinde İncelenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Bir İş Performansı Ölçeği Üzerinde İncelenmesi"

Transkript

1 DURU / Uyum Zorluklarını Yordamada Yalnızlık, Sosyal Destek ve Sosyal Bağlılık Arasındaki Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Bir İş Performansı Ölçeği Üzerinde İncelenmesi Atilla YELBOĞA*, Ezel TAVŞANCIL** Öz Bu araştırmada, bir iş performansı ölçeğinden 2005 ve 2006 yıllarında elde edilen verilerle, klasik test kuramı ve genellenebilirlik kuramı analizleri yapılmıştır. Klasik test kuramı ve genellenebilirlik kuramı analizleri sonucunda elde edilen (kestirilen) güvenirlik katsayıları karşılaştırılmıştır. Klasik test kuramında, test tekrar test güvenirlik katsayısı ve Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayısı; değerlendiriciler arası güvenirlik için Kendall ın uyuşum katsayısı, genellenebilirlik kuramında ise çok değişkenli modelle Er 2 (G) ve F (Phi) katsayıları kestirilmiş ve bu katsayıların birbirleri ile tutarlı olup olmadıkları incelenmiştir. Araştırmada sonuç olarak aynı ölçme durumu için Klasik Test Kuramının ve Genellenebilirlik Kuramının çok değişkenli modelle elde edilen güvenirlik katsayılarının birbirleriyle uyumlu sonuçlar ürettiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler Güvenirlik, Genellenebilirlik Kuramı, Klasik Test Kuramı. * Ankara Üniversitesi, Ölçme ve Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi. ** Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ölçme ve Değerlendirme Bölümü, Eğitimde İstatistik ve Araştırma ABD Öğretim Üyesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 10 (3) Yaz / Summer Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

2 1826 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİL İMLERİ Dr. Atilla Yelboğa Ankara Üniversitesi, Ölçme ve Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, Ankara Elektronik Posta: Yayın ve Diğer Çalışmalardan Seçmeler Yelboğa, A. (2009). Validity and reliability of the Turkish version of the job satisfaction survey ( JSS). World Applied Sciences Journal, 6, Yelboğa, A. (2008). Örgütlerde personel seçimi ve psikolojik testler. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), Yelboğa, A. (2008). Güvenirliğin değerlendirilmesinde genellenebilirlik kuramının kullanılması: Endüstri ve örgüt psikolojisinde bir uygulama. Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 28, Prof. Dr. Ezel Tavşancıl Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ölçme ve Değerlendirme Bölümü, Eğitimde İstatistik ve Araştırma ABD, Cebeci/Ankara Elektronik Posta: etavsancil@gmail.com Yayın ve Diğer Çalışmalardan Seçmeler Karakaya, İ. ve Tavşancıl, E. (2009). Yükseköğretime öğrenci seçme sınavının (ÖSS) yordama geçerliği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 8, Tavşancıl, E., & Önen, E. (2009, May). Adaptation of the situational cognitive inventory for Turkish high school students. Paper presented at the meeting of The First International Congress of Educational Research, Çanakkale, Turkey. Tavşancıl, E. (2008, Mayıs). Lisansüstü tez çalışmalarının yöntem bölümünün içerik çözümlemesi- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. I. Ulusal Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi Bildiri Kitabı (s ). Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları. Yayın No:237.

3 DURU / Uyum Zorluklarını Yordamada Yalnızlık, Sosyal Destek ve Sosyal Bağlılık Arasındaki Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Bir İş Performansı Ölçeği Üzerinde İncelenmesi * Atilla YELBOĞA, Ezel TAVŞANCIL Klasik test kuramında güvenirlik kavramı, Spearman ın basit eşitliği olan (Gözlenen puan = Gerçek puan + Hata puanı) üzerine kurgulanmıştır (Crocker & Algina, 1986). Görüldüğü gibi eşitlikte, hata puanının azaldığı oranda gözlenen puanın gerçek puana yaklaşacağı ifade edilmektedir. Bir ölçekte, standart koşullarda elde edilen ölçümlerdeki toplam değişkenliği oluşturan kaynaklardan biri ölçme hatasıdır. Ölçme hatasının toplam değişkenlik içindeki payının artması, toplam değişkenliğin değişmemesi koşuluyla öteki payları sınırlayacaktır. Hatanın payının artması, ölçülmek istenen özellik bakımından kişiler arası gerçek farklardan gelecek değişkenliğin azalmasına yol açacaktır (Tavşancıl, 2002). Güvenirlik, olası ölçme hatalarından etkilenen bir özelliktir. Güvenirlikle ilgili alanyazın incelendiğinde, güvenirliği etkileyen hataların nereden kaynaklandığı göz önüne alındığında, sistematik bir sınıflamaya ulaşılabilir. Bunlar; a) ölçmenin yapıldığı kişilerden, b)ölçmeyi yapan kişi ya da kişilerden, c) ölçmenin yapıldığı koşullardan ve d) ölçme aracından kaynaklanabilir (Erkuş, 2003). Güvenirliği kestirmenin birçok yolu bulunmaktadır. Araştırmacılar, amaçlarına uygun olarak, gerektiğinde bunlardan bir veya birkaçını bir- * Bu calışma ilk yazarın hazırlamış olduğu doktora tezinin genişletilmiş özetidir.

4 1828 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ likte kullanabilmektedir (Anastasi, 1988; Murphy & Davidshofer, 1998; Rust & Golombok, 1992; Thorndike, 1988). Klasik test kuramı içinde güvenirliğin hesaplanma yöntemleri farklıdır ve güvenirliğin anlamına ve ele aldığı tek hata kaynağına göre farklı adlar almaktadır (Baykul, 2000). Devamlılık ya da kararlılık anlamındaki test tekrar test yönteminde hesaplanan güvenirlikte olası en büyük hata kaynağı olarak zaman ele alınır. Eşdeğerlik veya tutarlılık anlamındaki Paralel (eşdeğer) formlar yöntemiyle hesaplanan güvenirlikte ise formlar olası en büyük hata kaynağı olarak ele alınır. İç tutarlılık anlamında güvenirliğin hesaplanmasında kullanılan Cronbach alfa, Rulon, Flanagen, Mossier, Horst gibi yöntemler ise maddeleri, hata kaynağı olarak dikkate alır (Brennan, 2001; Shavelson & Webb, 1991). Bundan dolayı, klasik test kuramının farklı hata kaynaklarını dikkate alarak hesapladığı güvenirlik sonuçları, aslında Klasik test kuramının çelişkilerini gösterir (Cronbach, Rajaratnam & Gleser, 1963). Klasik test kuramının sayıltılarına dayanan güvenirlik kestirimleri güçlü teknikler olmasına karşın, tüm güvenirlik ya da güvenilmezlik sorunlarını yeterince kapsayamaz. Cronbach ve arkadaşları 1963 yılında, aynı gözlemlerin paralel testlerin bir setinden daha fazlasına ait olduğunun düşünülebileceği ve bu nedenle birden çok güvenirlik katsayısına sahip olabileceği fikrini tartışmışlar ve bu gelişmeleri Genellenebilirlik Kuramı (G Kuramı) adı altında toplamışlardır (Crocker & Algina, 1986). Klasik test kuramı çerçevesinde ele alınan güvenirlik, üzerinde ölçme yapılan gruba bağımlıdır. Ölçme yapılan grup yani örneklem değiştiğinde, güvenirlik katsayısının değeri de değişmektedir. G kuramında ise bireyin evren puanı, genelleme evrenindeki ölçümlerin ortalaması olarak tanımlanarak güvenirliğe değişik bir bakış açısı getirir ve bu ölçümlerin kesin olarak paralel olması gerekmez (Brennan, 2001). Klasik test kuramının sayıtlılarından birisi, ölçme hatalarını tesadüfi hata olarak ele almasıdır. Tesadüfi hatalar yönü ve miktarı bilinmeyen hatalardır. Güvenirliğe konu olan hatalar genelde sistematik olmayan tesadüfi hatalardır (Guilford, 1954; Gulliksen, 1967; Lord & Novick, 1968). G kuramı, Klasik test kuramının aksine hem sistematik hem de sistematik olmayan hata kaynaklarını ele alır ve aynı zamanda değerlendirir. Dolayısıyla G kuramının en önemli avantajı, bütün değişkenlik kaynaklarını dikkate alarak tek bir hesaplamayla ve üstelik hata kaynak-

5 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin larının ayrı ayrı ve birbirleriyle etkileşimi de göz önünde bulundurularak, kapsamlı bir güvenilirlik kestirmesidir (Brennan, 2001). G kuramının aynı zamanda Klasik test kuramının sağlanması güç olan paralel testler için eşit ortalama, varyans ve kovaryans varsayımlarına karşılık sadece evrenden tesadüfi olarak çekilmiş paralel testlerin örneklemi gibi kolay sağlanabilecek bir varsayımı vardır (Brennan, 2001; Shavelson & Webb, 1991). G kuramında bu varsayımın sağlanması ve bir davranış ölçmesi için bütün olası ölçmelerden oluşan evrenden bir örneklem oluşturulması beklenmektedir. G kuramında değerlendirici, madde, ölçme aracı, zaman gibi ölçmeye ilişkin her bir özellik facet olarak tanımlanmaktadır (Brennan, 2001). Facet ler faktör veya değişkenlik kaynağı olarak da adlandırılabilir. G kuramında kullanılan bir kavram olan değişkenlik kaynağı (facet) deneysel desenlerin literatüründeki faktör kavramına benzemektedir. G kuramı; maddeleri, zamanı, değerlendiricileri ve benzeri hata kaynaklarını, değişkenlik kaynağı olarak adlandırır. Bu değişkenlik kaynaklarının düzeyleri de koşullar veya seviyeler (levels) olarak adlandırılırlar (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986, Shavelson & Webb, 1991). Gözlemlerin evreni, değişkenlik kaynaklarının bütün olası kombinasyon düzeyleri olarak tanımlanır. G kuramında, ölçme hatalarının farklı değişkenlik kaynaklarından kestirilmesi, gruplararası korelasyon katsayısının hesaplanmasında olduğu gibi varyans analizi yaklaşımının genişletilmiş bir halidir. G kuramının amacı, ölçme konusu olan bireyler ya da objelerin gözlenen puanlarının evren puanlarına (Klasik test kuramındaki gerçek puan kavramına karşılık gelmektedir) doğrulukla genellenmesini sağlamaktır (Atılgan ve Tezbaşaran, 2005). G kuramında, genellenebilirlik (generalizability) katsayısı olarak adlandırılan bir katsayı hesaplanır. Bu katsayı Klasik test kuramındaki güvenirlik katsayısına benzemekle birlikte güvenirlik kavramını yeniden yorumlamaz. Bununla beraber G kuramı, güvenirlik ve geçerlik arasındaki geleneksel farkın güvenilir gözlemler düzenlemekle nasıl ortadan kaldırılabileceğini de gösterir. Geçerlilik türleri içinde yapı geçerliği, gözlenebilen ölçmeler üzerine temellenmiş örtük bir yapı hakkında vardama yapılmasıyla ilgilidir. G kuramında bir evren, onun değişkenlik kaynakları ve gözlemlerin koşulları, geçerlik kuramının geleneksel alanında açıklanan yapıdan tanımlanır. G kuramı gözlemlerin örtülü yapısını (yani kabul edilebilir gözlemlerin evreni) hakkındaki vardamaları doğ-

6 1830 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ rulukla göstermeyi sağlarsa, gözlemleri güvenilir olarak tanımlar (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991). G kuramında, Genellenebilirlik (G) ve Karar (K) çalışmaları olarak ifade edilen iki tür çalışma bulunmaktadır. G çalışmaları, ölçme hatalarını belirli değişkenlik kaynaklarına ayırmak için düzenlenmektedir. G çalışması düzenlemede öncelikle potansiyel değişkenlik kaynaklarının ve ölçme örnekleminin genelleneceği evrenin belirlenmesi gereklidir (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991). G çalışmalarında potansiyel hata kaynaklarına bağlı olarak farklı desenler bulunmaktadır. Bu desenlerde değişkenlik kaynaklarının seçilmesinde tesadüfi ve sabit değişkenlik, verilerin ise çapraz ve yuvalanmış olması durumu söz konusudur. Değişkenlik kaynaklarının özelliklerine ve sayısına bağlı olarak farklı varyans analizi modeli bulunmakta, G kuramının desenleri de bu varyans modellere bağlı olarak belirlenmektedir (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991). G kuramındaki değişkenlik kaynakları içerisinde bulunan tesadüfi değişkenlik, ölçme işlemlerinin koşullarının tesadüfi olarak örneklenmesi demektir. Diğer bir deyişle tesadüfi değişkenlik değerlendiricilerin, puanlama yapması gereken bir ölçme durumunda, geniş bir değerlendirici evreninden tesadüfi olarak çekilen bir değerlendirici örnekleminin puanlama yapmasıdır. Bunun yanında genellenebilmenin evreni sonsuz büyüklükte ve değiştirilebilir özellikte olduğu varsayıldığında, ölçme işlemlerinin koşulları tesadüfi olarak çekilmemişse bile değişkenlik kaynağı tesadüfi olarak kabul edilir. Örneklemin evrenden küçük olduğu ve örneklemin evrenden tesadüfi olarak çekildiği ya da değiştirilebilir olduğu durumlarda değişkenlik kaynağı tesadüfi değişkenlik kaynağı olarak adlandırılır (Brennan, 2001; Shavelson & Webb, 1991). Diğer bir değişkenlik kaynağı da sabit değişkenlik kaynağıdır. Sabit değişkenlik kaynağı özellikle seçilmiş olan ve bunun dışında, genellenmesiyle ilgilenilmeyen veya çalışılan evrenin küçük olması nedeniyle evren üzerinde çalışılması durumlarında kullanılır (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991). Verilerin çaprazlanmış ya da yuvalanmış olmaları G kuramında desenlerin belirlenmesinde göz önünde tutulmaktadır. Verilerin çaprazlanmış olması, bir değişkenlik kaynağının bütün koşullarının diğer bir değişkenlik kaynağının tüm koşullarında gözlenmesini ifade eder ve iki kay-

7 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin nak arasına x simgesi konularak gösterilir. Verilerin yuvalanmış olması ise, bir değişkenlik kaynağının bütün koşulları diğer bir değişkenlik kaynağının sadece bazı koşullarınca gözlemlenmesidir ve iki kaynak arasına : işareti konularak gösterilir (Brennan, 2001; Shavelson & Webb, 1991). Bu açıklamalara örnek olarak, bireylerin performanslarının değerlendiriciler tarafından puanlanması söz konusu olduğunda, her değerlendirici her bireyi gözlemleyip puanlıyorsa, diğer bir deyişle verilerin çaprazlanmış olması durumunda, birey (b), madde (m) ve değerlendirici (d) ile gösterildiğinde, verilerin çaprazlanmış olması durumu simgesel olarak b x m x d şeklinde ifade edilir. Benzer şekilde bireylerin her birinin performansı farklı değerlendiriciler tarafından gözlemleniyorsa m x (b:d) ile şeklinde ifade edilir (Atılgan ve Tezbaşaran, 2005). G kuramında en az bir yüzey, potansiyel değişkenlik kaynağı olarak belirlenmelidir. Bahsedilen yüzey aynı zamanda ölçme sonuçlarının genellenmesi istenilen alandır. Buna tek değişkenlik kaynaklı desen (tek yüzeyli desen) adı verilir. Diğer bir deyişle analize alınan değişkenlerden en az biri tesadüfi faktörü tanımlamalıdır. Tek değişkenlik kaynaklı desene, test maddeleri arasındaki varyansın veya maddeler arasındaki iç tutarlığın araştırıldığı araştırmalar örnek olarak verilebilir. Tek değişkenlik kaynaklı desen için genellenebilirlik analizini uygulamaya gerek yoktur. Basit varyans analizi, tek değişkenlik kaynaklı desende hata varyansını belirlemek için yeterlidir (Brennan, 2001; Tobar, Stegner & Kane, 1999). Varyans analizi literatüründe kullanıldığı biçimiyle ve G kuramı desenlerinden biri olarak iki değişkenlik kaynaklı (facets) çapraz (crossed) tesadüfi etki deseni nde (iki yüzeyli tesadüfi etki modeli), (b) birey, (m) test maddesi ve (d) değerlendirici olmak üzere, desen b x m x d simgesi ile gösterilir. Burada ölçmenin hedefi bireyler olduğundan (b) bir hata kaynağı değildir. Bu desende bireylerin puanlarını etkileyen iki bağımsız değişken (tesadüfi faktör-facet) vardır. Bunlar ölçeğin maddeleri ve değerlendirici olabilir. G kuramında, genellenebilirlik (G) çalışmasından farklı olarak karar (K) çalışması olarak adlandırılan diğer bir çalışma vardır. K çalışmasında, G çalışmasında elde edilen bilgileri kullanarak belli bir amaçla yapılan bir ölçmedeki hataları en aza indirmenin yolları aranır. G çalışmasında yapılan bir ölçmenin güvenirliği değerlendirilirken, K çalışması genellenebilirlik çalışmasından hareketle karar üzerinde temellenen verileri toplamak üzere düzenlenir (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991).

8 1832 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ K çalışmasında genellenebilirlik (generalizability) katsayısı (G ya da Er 2 ) ve güvenirlik (dependability) katsayısı (Phi ya da F ) olmak üzere iki farklı güvenirlik katsayısı farklı ölçme senaryoları için hesaplanabilir (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991, 2004). Er 2 ve F katsayılarında yer alan hata varyanslarını azaltabilmek için alternatif K çalışmaları düzenlenebilir. Klasik test kuramında Spearman- Brown tahmin katsayısında ya da örneklem kuramında ortalamanın standart hatasında olduğu gibi n m ve n d ile gösterilen madde ve değerlendirici sayıları yerine, değişik kombinasyonlarda değerlendirici ve madde sayıları yazılarak hata varyanslarının azaltılması ve daha yüksek Er 2 ve F katsayılarına ulaşmanın alternatifleri araştırılabilir. Bu tür bir araştırmaya G kuramında alternatif K çalışmaları adı verilir (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986; Shavelson & Webb, 1991, 2004). G kuramının klasik test kuramının değişik bir yorumu olduğu (Erkuş, 2003) göz önüne alındığında, bu araştırmanın amacını, farklı zamanlarda kullanılan bir iş performansı ölçeğinde, klasik test kuramı ve G kuramı ile kestirilen güvenirlik katsayılarının düzeyi ve birbirleriyle ilişkisinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Yöntem Klasik test kuramı ve G kuramı ile kestirilen güvenirlik katsayılarının ilişkisini inceleyen tarama türündeki bu araştırma için aşağıda çalışma grubuna, veri toplama aracına ve uygulanan işlemlere ait bilgilere yer verilmiştir. Çalışma Grubu Araştırmanın çalışma grubunu, yılları arasında hizmet sektöründeki bir işletmenin birbirinden farklı 11 ayrı biriminde çalışan 176 personel oluşturmuştur. Bu 176 personel; müdür (% 6.3), müdür yardımcısı (% 8.5), şef (% 10.8), uzman (% 28.4) ve memur (% 46) olarak unvanlara ayrılmışlardır. Veri Toplama Aracı Araştırmada veriler, hizmet sektöründe iş performansının ölçülmesi amacıyla Yelboğa (2003) tarafından geliştirilen iş performansı ölçeği ile

9 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin ve 2006 yıllarında toplanmıştır. İş performansı ölçeği; dört boyut altında yer alan 32 maddeden oluşmaktadır. Boyutlar; a) Yönetsel yeterlilikler, b) İşe yönelik (bilgi/beceri) yeterlilikler, c) Davranışsal yeterlilikler ve d) Kendini geliştirme yeterlilikleri olarak adlandırılmıştır yılında yapılan araştırmada ölçeğin test tekrar test yöntemiyle hesaplanan güvenirlik katsayısı 0.87, Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0.94 olarak bulunmuştur (Yelboğa, 2003) yıllarına ait verilerle yapılan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonuçları ölçeğin yapısını doğrulamaktadır. Modelin bir bütün olarak değerlendirilebilmesi için üretilen uyum iyiliği değerlerine bakıldığında, modelin uyum iyiliği kriterleri açısından iyi değerler ürettiği ve bu haliyle kolaylıkla kabul edilebileceğini göstermektedir. Yapılan analiz sonucunda uyum indeksleri c 2 = (sd=456, p<.000), (c 2 =/sd)= 1.42, RMSEA=0.049, RMR=0.014, standardize edilmiş RMR=0.062, GFI=0.81, AGFI=0.78, CFI=0.97, NFI=0.93 ve NNFI=0.97 olarak bulunmuştur. Örneğin Ki-kare değerinin (649.26) serbestlik derecesine (456) oranı 2 nin altındadır ve bu iyi bir uyum göstergesidir. Aynı şekilde RMSEA (0.049) ve CFI (0.96) değeri de iyi bir uyum göstermektedir. Bunun yanı sıra, modele ilişkin AIC (793.26) ve CAIC ( ) değerlerinin, bağımsızlık modeli (sırasıyla ve ) ve doymuş model sırasıyla ( ve ) değerlerinden daha düşük oldukları görülmektedir. Bu değerler içinde uyum iyiliği için asgari değerlerin üretildiği görülmektedir. İşlem Araştırmada üç farklı yönetici (değerlendirici), 176 personeli (birey) iş performansı ölçeği (görev) ile birbirinden bağımsız olarak değerlendirmişlerdir. Tek değerlendirici analizlerinin kullanılması gerektiği durumlarda iş performansı ölçeğinin geliştirme aşamasında da değerlendirme yapan 2. değerlendiricinin değerlendirmeleri esas alınmış, 1. ve 3. değerlendiricilerden elde edilen veriler kullanılmamıştır. Araştırmada tek değerlendirici analizlerinde 2. değerlendiricinin değerlendirmelerinin esas alınması, bu değerlendiricinin iş performansı ölçeğinin geliştirme aşamasında da değerlendirme yapmasından, diğer değerlendiricilerden daha uzun süre personel ile çalışmasından ve değerlendirilen bireyleri daha uzun süredir tanıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Bu araştırmada, ölçme aracının güvenirliği, uygulamadan uygulamaya tutarlı sonuçlar verebilme gücünün bir ölçüsü olan test- tekrar test yolu ile sınanmıştır. Test tekrar test uygulaması 2005 ve 2006 yılındaki uygu-

10 1834 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ lama sonuçları ile yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı kurumda performans değerlendirme uygulamaları arasındaki süre, literatürde çoğunlukla belirtildiği gibi bir yıldır. Bu sürede personelin gelişiminin bir önceki yıla paralel olduğu kabul edilmiştir. Performans değerlendirme ölçeklerinin yapısıyla ilgili temel sayıltılardan biri, ölçekte bulunan her bir maddenin ölçülen performans ile monotonik bir ilişki içinde olduğudur. Bu, her bir maddenin performansı ölçtüğü anlamına gelir. Dolayısıyla, performans değerlendirme ölçeklerinde iç tutarlılığın da sınanması gerekmektedir. Bunun için de en uygun teknik, Cronbach alfa güvenirlik katsayısının hesaplanmasıdır. Bu çalışmada ikinci bir güvenirlik göstergesi olarak Cronbach alfa katsayısı hesaplanmış ve birbiriyle yüksek ilişki gösteren maddelerden oluşan ölçeğin Cronbach alfa katsayısının yüksek olması beklenmiştir. Çalışmada değerlendiriciler arası güvenirlik katsayısı, Kendall ın uyuşum katsayısı ile hesaplanmıştır. Veri analizinin ikinci aşamasında araştırmanın amacı doğrultusunda, iş performansının değerlendirilmesinde güvenirliğin kestirilmesi için G kuramı analizleri yapılmış, Er 2 ve F katsayıları hesaplanmıştır. Test tekrar test ve Cronbach alfa katsayısı hesaplamalarında SPSS programı, G kuramı analizinde, ana ve ortak etkiler için varyans bileşenlerinin kestirilmesi, puanların güvenirliği için Er 2 ve F katsayılarının hesaplanmasında mgenova 2.1 (Brennan, 2001) programı kullanılmıştır. Bulgular Araştırmanın amacı doğrultusunda öncelikle Klasik test kuramı daha sonra da G kuramına ilişkin analiz sonuçları aşağıda sırasıyla verilmiştir. Klasik Test Kuramı Birinci, ikinci ve üçüncü değerlendiricinin aynı bireyleri yıllarında iki farklı uygulamada değerlendirmesi ile elde edilen sonuçlar arasındaki tutarlılık düzeyi Tablo 1 de verilmiştir.

11 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Tablo 1. İş performansı ölçeğinin 2005 ve 2006 yılı uygulamasında kestirilen test tekrar test güvenirlik katsayısı değerleri 2005 ve 2006 Boyutlar 1.değerlendirici 2.değerlendirici 3.değerlendirici Yönetsel Yeterlilikler 0.89 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.82 Davranışsal Yeterlilikler 0.81 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri 0.79 Yönetsel Yeterlilikler 0.88 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.86 Davranışsal Yeterlilikler 0.82 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri 0.77 Yönetsel Yeterlilikler 0.85 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.88 Davranışsal Yeterlilikler 0.86 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri 0.81 Boyutlar için test tekrar test Test tekrar test Birinci değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucunda Pearson momentler çarpım korelasyon tekniği ile hesaplanan korelasyon katsayısı 0.85 bulunmuştur. Alt boyutlar için yapılan test tekrar test uygulaması ile güvenirlik katsayısı; Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyut için 0.89, İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyut için 0.82, Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyut için 0.81 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyut için ise 0.79 olarak kestirilmiştir. Test tekrar test uygulaması sonucuna göre ölçeğin farklı iki uygulamada yüksek kararlılık gösterdiği görülmektedir. Birinci değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucu kestirilen güvenirlik katsayıları, ölçeğin güvenilir olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir. İkinci değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucunda Pearson momentler çarpım korelasyon tekniği ile hesaplanan korelasyon katsayısı 0.87 bulunmuştur. Alt boyutlar için yapılan test tekrar test uygulaması ile güvenirlik katsayısı; Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyut için 0.88, İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyut için 0.86, Davranış-

12 1836 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ sal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyut için 0.82 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyut için 0.77 olarak kestirilmiştir. Test tekrar test uygulaması sonucuna göre ölçeğin farklı iki uygulamda yüksek kararlılık gösterdiği görülmektedir. İkinci değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucu kestirilen güvenirlik katsayıları, ölçeğin güvenilir olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Üçüncü değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucunda Pearson momentler çarpım korelasyon tekniği ile hesaplanan korelasyon katsayısı 0.89 bulunmuştur. Alt boyutlar için yapılan test tekrar test uygulaması ile güvenirlik katsayısı; Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyut için 0.85, İşe Yönelik Bilgi/ Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyut için 0.88, Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyut için 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyut için ise 0.81 olarak kestirilmiştir. Test tekrar test sonucunda bulunan değere göre ölçeğin yüksek kararlılık gösterdiği görülmektedir. Üçüncü değerlendiricinin yılına ilişkin test tekrar test uygulaması sonucu kestirilen güvenirlik katsayıları, ölçeğin güvenilir olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Yapılan test tekrar test uygulamasında her üç değerlendiricide de güvenirlik katsayılarının 0.80 değerinin üzerinde kestirildiği görülmektedir. Sadece Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyutun birinci değerlendirici için 0.79 ve ikinci değerlendirici için 0.77 değerinde gerçekleşmiştir. Bu değerlere göre iş performansı ölçeğinde, bir değerlendiricinin Yönetsel Yeterlilikler, İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri, Davranışsal Yeterlilikler ve Kendini Geliştirme Yeterlilikler boyutları altında bir kişiyi birden fazla değerlendirmesi ile kestirilen güvenirlik katsayıları ölçeği güvenilir olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir. İş performansı ölçeğinin 2005 ve 2006 yılı uygulamasında, madde varyansına dayalı Cronbach alfa değerleri Tablo 2 de verilmiştir.

13 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Tablo 2. İş performansı ölçeğinin 2005 ve 2006 yılı uygulamasında kestirilen Cronbach alfa güvenirlik katsayısı değerleri Yıl Boyutlar Boyutlar için Cronbach Alfa Cronbach Alfa Yönetsel Yeterlilikler 0.90 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.88 Davranışsal Yeterlilikler 0.86 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri 0.66 Yönetsel Yeterlilikler 0.89 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.81 Davranışsal Yeterlilikler 0.86 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri İş performansı ölçeği içerisinde yer alan toplam otuziki madde için 2005 yılına ilişkin Cronbach alfa değeri 0.94 olarak bulunmuştur. Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyut için Cronbach alfa değeri 0.90; İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyut için Cronbach alfa değeri 0.88; Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyut için Cronbach alfa değeri 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyut için ise Cronbach alfa değeri 0.66 dir. Cronbach alfa değeri 0.66 ile 0.90 arasında değişim göstermektedir. Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan boyutun maddelerinin kendi aralarında oldukça yüksek bir tutarlığa sahip olduğu görülmekte, buna karşın Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan boyutun maddelerinin, diğer boyutlara göre göreceli olarak düşük değere sahip olduğu görülmektedir. İş performansı ölçeği içerisinde yer alan toplam otuziki madde için 2006 yılına ilişkin Cronbach alfa değeri 0.92 olarak bulunmuştur. Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyut için Cronbach alfa değeri 0.89; İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyut için Cronbach alfa değeri 0.81; Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyut için Cronbach alfa değeri 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyut için ise Cronbach alfa değeri 0.66 dir. Cronbach alfa değeri 2006 yılı uygulamasında da 0.66 ile 0.89 arasında değişim göstermektedir. Yönetsel

14 1838 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ Yeterlilikler olarak adlandırılan boyutun maddelerinin kendi aralarında oldukça yüksek bir tutarlığa sahip olduğu, buna karşın Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan boyutun maddelerinin, diğer boyutlara göre göreli olarak daha düşük bir değere sahip olduğu görülmektedir. Bu boyut içinde üç madde olduğu düşünüldüğünde sonucun düşük çıkması beklenen bir neticedir. İş performansı ölçeğini oluşturan maddelerin iç tutarlılık derecesinin saptanması için yılına ilişkin ikinci değerlendirici için hesaplanan Cronbach alfa değeri için genel kabul en az 0.70 (Nunnally, 1978) olduğu düşünülünce, Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutu dışında bulunan maddelerin bu ölçüde birbirleriyle tutarlı ve aynı özelliğin ögelerini yoklayan maddelerden oluştuğu şeklinde yorumlanabilir. Performans değerlendirilmesinde, 2005 ve 2006 yıllarında üç farklı değerlendiricinin aynı koşullar altında bir kişiyi değerlendirmesi ile elde edilen sonuçlar arasındaki tutarlılık derecesi, parametrik olmayan istatistiksel bir teknik olan Kendall ın Uyuşum Katsayısı (W) ile analiz edilmiş ve bulunan değerler Tablo 3 de verilmiştir. Tablo 3. Kendall ın uyuşum katsayısı (W) Yıl Boyutlar Boyutlar için Kendall W Kendall W Yönetsel Yeterlilikler 0.89 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.91 Davranışsal Yeterlilikler 0.83 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri 0.88 Yönetsel Yeterlilikler 0.92 İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri 0.95 Davranışsal Yeterlilikler 0.87 Kendini Geliştirme Yeterlilikleri İş performansı ölçeği içerisinde yer alan toplam otuziki madde için 2005 yılına ilişkin değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.95 olarak bulunmuştur. Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W = 0.89; İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyu-

15 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin tun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.91; Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.83 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyutün değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.88 dir. Kendall W katsayısı 0.83 ile 0.91 arasında değişim göstermektedir. İş performansı ölçeği içerisinde yer alan toplam otuziki madde için 2006 yılına ilişkin değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.98 olarak bulunmuştur. Yönetsel Yeterlilikler olarak adlandırılan birinci boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.92; İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri olarak adlandırılan ikinci boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.95; Davranışsal Yeterlilikler olarak adlandırılan üçüncü boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.87 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri olarak adlandırılan dördüncü boyutun değerlendiriciler arası uyum katsayısı Kendall W= 0.89 dir. Kendall W katsayısı 0.87 ile 0.95 arasında değişim göstermektedir. Performans değerlendirilmesinde, üç farklı değerlendiricinin aynı koşullar altında bir kişiyi değerlendirmesi sonucu, uyumun oldukça yüksek olduğu, dolayısıyla her üç değerlendiricinin birbirine benzer değerlendirmeler yaptığı söylenebilir. G Kuramı Orijinal veriler dikkate alınarak, orijinal değerlendirici ve madde sayılarının yanı sıra değerlendirici ve madde sayılarının bir arttırılıp bir azaltılması senaryoları karşısında Er 2 ve F katsayısılarının alt boyutlara göre nasıl değiştiği 2005 ve 2006 yıllarında yapılan ölçme işlemine göre incelenmiştir. Performans değerlendirmenin 2005 yılı ölçümüne ilişkin G kuramının çok değişkenli (b x m x d) modeli ile farklı madde ve değerlendirici sayıları senaryolarına göre yapılan K çalışmaları sonucunda kestirilen Er 2 ve F katsayıları, alt boyutlara göre Tablo 4 de verilmiştir.

16 1840 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ Tablo yılına ait çok değişkenli K çalışması sonucunda orijinal değerlendirici-madde sayıları ile farklı değerlendirici-madde sayıları senaryolarına göre kestirilen Er 2 ve F katsayıları Yönetsel Yeterlilikler İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri Davranışsal Yeterlilikler Kendini Geliştirme Yeterlilikleri n d n m Er 2 F n m Er 2 F n m Er 2 F n m Er 2 F Performans değerlendirmenin 2005 yılına ait sonuçlarda genel olarak, her bir boyut için farklı değerlendirici-madde senaryolarına göre kestirilen F katsayılarının Er 2 katsayılarından küçük olduğu görülmektedir. Bunun yanında Er 2 ve F katsayılarının, farklı değerlendirici-madde senaryolarına göre artışına ya da azalışına paralel olarak, F katsayıları da paralel olarak artmakta ya da azalmaktadır. Performans değerlendirmenin 2006 yılında yapılan ölçümüne ilişkin G Kuramının çok değişkenli (b x m x d) modeli ile farklı madde ve değerlendirici sayıları senaryolarına göre yapılan K çalışmaları sonucunda, kestirilen Er 2 ve F katsayıları, alt boyutlara göre Tablo 5 de verilmiştir. Tablo yılına ait çok değişkenli K çalışması sonucunda orijinal değerlendirici-madde sayıları ile farklı değerlendirici-madde sayıları senaryolarına göre kestirilen Er 2 ve F katsayıları Yönetsel Yeterlilikler İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri Davranışsal Yeterlilikler Kendini Geliştirme Yeterlilikleri n d n m Er 2 F n m Er 2 F n m Er 2 F n m Er 2 F

17 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Performans değerlendirmenin 2006 yılına ait sonuçlarında genel olarak, her bir boyut için farklı değerlendirici-madde senaryolarına göre kestirilen F katsayılarının Er 2 katsayılarından küçük olduğu görülmektedir. Bunun yanında Er 2 ve F katsayılarının, farklı değerlendirici-madde senaryolarına göre artışına ya da azalışına paralel olarak, F katsayılarının da paralel olarak artmakta ya da azalmakta olduğu görülmektedir. Er 2 ve F katsayılarının 2005 ve 2006 yılında, tüm altboyutlarda birbirleriyle tutarlı sonuçlar verdiği, Yönetsel yeterlilikler, İşe Yönelik bilgi/beceri yeterlilikleri ve Davranışsal yeterlilikler boyutlarında katsayılar 0.80 değerinin üzerinde olduğu ancak Kendini geliştirme yeterlilikleri boyutunda 0.80 değerinin altında olduğu görülmüştür. Bu değer Kendini geliştirme yeterlilikleri boyutunun üç maddeden oluştuğu düşünüldüğünde, bu boyut altındaki madde sayının arttırılmasının Er 2 ve F katsayılarının artmasını sağlayabileceği söylenebilir. Tablo yılına ait iş performansı ölçeğinde G Kuramı ve Klasik test kuramına göre elde edilen güvenirlik katsayıları Yıl 2005 Boyutlar Yönetsel Yeterlilikler İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri Davranışsal Yeterlilikler Kendini Geliştirme Yeterlilikleri Boyutlar için Er 2 Katsayısı 0.92 Er 2 Katsayısı 0.96 Boyutlar için F 0.92 F Katsayısı 0.95 Boyutlar için Cronbach Alfa Cronbach Alfa Kendall W

18 1842 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ G Kuramına göre Tablo 6 incelendiğinde 32 maddeden oluşan ölçeğin çok değişkenli K çalışması ile kestirilen G katsayısının 0.96 olduğu görülmektedir. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında çok değişkenli K çalışması ile kestirilen G katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.92; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.91; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.88 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.69 olarak hesaplanmıştır. Benzer şekilde iş performansı ölçeğinin çok değişkenli K çalışması ile kestirilen Phi katsayısının 0.95 olduğu görülmektedir. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında çok değişkenli K çalışması ile kestirilen Phi katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.92; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.90; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.87 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.68 olarak hesaplanmıştır. Klasik test kuramına göre Tablo 6 incelendiğinde 32 maddeden oluşan ölçeğin iç tutarlılık katsayısı olan Cronbach alfa katsayısı ile kestirilmesi sonucunun 0.94 olduğu görülmüştür. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında iç tutarlılık katsayısı olan Cronbach alfa katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.90; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.88; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.66 olarak hesaplanmıştır. İkinci değerlendiricinin 2005 yılına ilişkin puanlamaları sonucunda iş performansı ölçeğine göre kestirilen güvenirlik katsayılarına bakıldığında, gerek klasik test kuramı, gerekse de genellenebilme kuramına göre ölçeğin tümünde birbirine yakın güvenirlik katsayılar kestirildiği görülmektedir. Alt boyutlarda ise Yönetsel Yeterlilikler, İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri ve Davranışsal Yeterlilikler boyutunda da birbirine yakın güvenirlik katsayısı kestirilirken, Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda Cronbach alfa değeri (0.66) G katsayısı (0.69) ve Phi katsayısına (0.68) yakın değerler hesaplanmıştır. Ancak bu boyut üç maddeden oluştuğu için düşük güvenirlik katsayısı kestirilmesi beklenen bir durumdur. İş performansı ölçeğinde 2005 yılında, üç değerlendirici arasındaki tutarlılığı saptamak için kullanılan Kendall ın Uyuşum katsayısı 0.95 olarak hesaplanmıştır. Bu durum ise üç değerlendirici arasındaki ilişkinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir.

19 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Tablo yılına ait iş performansı ölçeğinde G Kuramı ve Klasik test kuramına göre elde edilen güvenirlik katsayıları Yıl 2006 Boyutlar Yönetsel Yeterlilikler İşe Yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri Davranışsal Yeterlilikler Kendini Geliştirme Yeterlilikleri Boyutlar için Er 2 Katsayısı 0.90 Er 2 Katsayısı 0.94 Boyutlar için F 0.90 F Katsayısı 0.94 Boyutlar için Cronbach Alfa Cronbach Alfa Kendall W G Kuramına göre Tablo 7 incelendiğinde, 32 maddeden oluşan ölçeğin çok değişkenli K çalışması ile kestirilen Er 2 katsayısının 0.94 olduğu görülmektedir. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında çok değişkenli K çalışması ile kestirilen Er 2 katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.90; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.88; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.66 olarak hesaplanmıştır. Benzer şekilde iş performansı ölçeğinin çok değişkenli K çalışması ile kestirilen F katsayısının 0.94 olduğu görülmektedir. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında çok değişkenli K çalışması ile kestirilen F katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.90; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.87; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.85 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.65 olarak hesaplanmıştır. Klasik test kuramına göre Tablo 7 incelendiğinde 32 maddeden oluşan ölçeğin iç tutarlılık katsayısı olan Cronbach alfa katsayısının 0.92 olduğu görülmüştür. Ölçeğe boyutlar düzeyinde bakıldığında iç tutarlılık katsayısı olan Cronbach alfa katsayısı Yönetsel Yeterlilikler boyutunda 0.89; İşe yönelik Bilgi/Beceri Yeterlilikleri boyutunda 0.81; Davranışsal Yeterlilikler boyutunda 0.86 ve Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda 0.66 olarak hesaplanmıştır. İkinci değerlendiricinin 2006 yılına ilişkin puanlamaları sonucunda iş performansı ölçeğine göre kestirilen güvenirlik katsayılarına bakıldığın-

20 1844 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ da, gerek klasik test kuramı gerekse de G kuramına göre ölçeğin tümünde ve alt boyutlarda birbirine yakın güvenirlik katsayılar kestirildiği görülmektedir. Kendini Geliştirme Yeterlilikleri boyutunda Cronbach alfa değeri (0.66) Er 2 katsayısı (0.66) ve F katsayısından (0.64) şeklinde neredeyse aynı olarak hesaplanmıştır. Ancak bu boyut daha önce de belirtildiği gibi üç maddeden oluştuğu için düşük güvenirlik katsayısı kestirilmesi beklenen bir durumdur. Bu boyuttaki güvenirlik sorununu çözmek için bu boyut altında madde sayısının arttırılması (bkz. Tablo 5) düşünülmelidir. İş performansı ölçeğinde 2006 yılında üç değerlendirici arasındaki tutarlılığı saptamak için kullanılan Kendall ın Uyuşum katsayısı 0.98 olarak hesaplanmıştır. Bu durum ise üç değerlendirici arasındaki ilişkinin oldukça yüksek olduğu şeklinde yorumlanabilir. Genel olarak 2005 ve 2006 yıllarındaki iş performansı ölçeği uygulaması sonucunda Klasik test kuramı ve G Kuramına göre elde edilen güvenirlik katsayılarının birbirleriyle tutarlı oldukları görülmektedir. Tartışma İş performansı ölçeğinin 2005 ve 2006 yıllarındaki uygulaması için, Klasik test kuramı çalışmasıyla elde edilen Cronbach alfa katsayısı, Kendall ın W katsayısı, G kuramı çalışmasıyla Er 2 katsayısı ve F katsayısı ile elde edilen güvenirlik düzeyleri karşılaştırıldığında; a) İş performansı ölçeğinin boyutlar bazında kestirilen Cronbach alfa katsayısı ile Er 2 ve F katsayılarının birbirleriyle tutarlı olduğu, b) İş performansı ölçeğinin birleşik ölçek bazında kestirilen Cronbach ın alfa katsayısı ile Er 2 ve F katsayılarının birbirleriyle tutarlı olduğu, c) İş performansı ölçeğinin boyutlar bazında kestirilen test tekrar test güvenirlik katsayısı ile Er 2 ve F katsayılarının birbirleriyle tutarlı olduğu, d) İş performansı ölçeğinin birleşik ölçek bazında kestirilen test tekrar test güvenirlik katsayısı ile Er 2 ve F katsayılarının birbirleriyle tutarlı olduğu, e) İş performansı ölçeğinin birleşik ölçek bazında kestirilen Kendall W uyuşum katsayısı ile Er 2 ve F katsayılarının birbirleriyle tutarlı olduğu sonuçlarına varılmıştır.

21 YELBOĞA, TAVŞANCIL / Klasik Test ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Klasik test kuramı, araştırmacıların günümüzde tercih ettiği ve önemini sürdüren bir kuramdır. Ancak tek bir analizle ortak ve tek bir güvenirlik katsayısı, klasik test kuramında elde edilememektedir. Değişik güvenirlik yöntemleri ile kestirilen güvenirlik katsayılarının birbirinden farklı olması ise klasik test kuramının sınırlılıklarını göstermektedir. G kuramı, potansiyel hata kaynaklarının birden fazla olması durumunda güvenirliğin hesaplanmasının tek bir analizle yapılmasını sağlayan, bağıl ve mutlak değerlendirmeler için kapsamlı bir güvenirlik katsayısını kestirebilen bir kuramdır. G kuramı, klasik test kuramının güvenirlik yöntemlerinden olan test tekrar test ve iç tutarlılık yöntemlerini birleştirebilmektedir. Bu araştırma gibi potansiyel hata kaynaklarının birden fazla olduğu ölçme durumları için G kuramı, klasik test kuramına iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Bu araştırma ile elde edilen sonuçlar, güçlü bir istatistiksel temele sahip olması ve psikometrik çalışmalarda kullanım kolaylığı getirmesi açısından, G kuramının psikoloji ve eğitim çalışmalarında güvenirlik belirlemede klasik test kuramının yerine kullanılabileceğine dair önceki bazı çalışmaların (Kieffer, 1999) sonuçları ile tutarlılık göstermektedir. Ancak aynı veri grubu ile iki kuramda da farklı güvenirlik kestirimleri ortaya koyan araştırmalar bulunduğu (Crowley, Thompson & Worchol, 1994) göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada ele alınan iki kuramı ileride araştırmalarında kullanmayı düşünen araştırmacılara aşağıdaki öneriler verilebilir; 1. Bu araştırma da kullanılan iş performansı ölçeğinin yüksek güvenirlik katsayılarına sahip olduğu, klasik test kuramı analizleri ile ortaya konmuştur. G kuramı ile bu bulgular teyit edilmiştir. Benzer çalışmaların, farklı güvenirlik katsayılarına sahip ölçekler ile yapılarak, G kuramının ürettiği güvenirlik katsayılarının tutarlılığının test edilmesi psikometrik çalışmalara katkı sağlayacaktır. 2. Güvenirlik düzeyinin kestirilmesinde hangi tekniklerin kullanılacağına, madde puanlarının yapısına, ölçekle ilgili varsayımlara, araştırma koşullarına ve amaca bağlı olarak değiştiği göz önüne alındığında, bu çalışmada klasik test kuramı ve G kuramının benzer sonuçlar ürettiği görülmüştür. Benzer çalışmalar yapacak araştırmacılara, gerek farklı madde ve değerlendirici sayıları ile alternatif analiz yapma kolaylığı gerekse tek bir analizle güvenirlik katsayısına ulaşılabilmesi nedeniyle G kuramını kullanmaları önerilmektedir.

22 1846 KURAM VE UYGULAMADA EĞİTİM BİLİMLERİ 3. Klasik test kuramındaki güvenirlik çalışmaları, G kuramında tek bir analizle yapılabilmektedir. Zaman ve maliyet durumu göz önüne alındığında G kuramının, klasik test kuramına göre daha hızlı analiz yaptığı ve benzer sonuçlar ürettiği söylenebilir. Bu konu ile ilgili değişik ölçek ve araştırma gruplarıyla çalışmalar yapılması önerilmektedir. 4. Bu araştırmada G kuramının K çalışmasında, farklı ölçme senaryoları uygulanmıştır. Bu senaryolara göre farklı madde ve değerlendirici sayısına göre farklı güvenirlik katsayıları kestirilmiştir. Senaryolara göre kestirilen bu güvenirlik sonuçlarının doğruluğuna ilişkin araştırma yapılması, alana katkı sağlayacaktır. 5. Bu araştırma kapsamında güvenirliğin değerlendirilmesinde, G kuramının çok değişkenli b x m x d modeli ile analizi yapılmıştır. Benzer çalışmaların G kuramının değişik modelleri ile incelenmesi alana oldukça yararlı bilgiler sağlayacaktır.

23 CEYHAN / Predictiveness of Identity Status, Main Internet Use Purposes and Gender on The Examination of Reliability According to Classical Test and Generalizability on a Job Performance Scale Atilla YELBOĞA*, Ezel TAVŞANCIL** Abstract In this research, the classical test theory and generalizability theory analyses were carried out with the data obtained by a job performance scale for the years 2005 and The reliability coefficients obtained (estimated) from the classical test theory and generalizability theory analyses were compared. In classical test theory, test retest and Cronbach s alpha reliability coefficient, Kendall s concordance coefficient for interrater reliability; in generalizability theory, G and Phi coefficients with multivariate model were computed and the consistency of these coefficients were examined. As the result of the research, it is seen that for the same measurement condition, the reliability coefficients obtained from the classical test theory and from the multivariate model of generalizability theory generated harmonious results. Key Words Reliability, Generalizability Theory, Classical Test Theory. * Correspondence: Atilla Yelboğa, PhD., Ankara University, Measurement and Evaluation Application and Research Center, Advisory Board Member, Ankara/Turkey. ayelboga@gmail.com ** Prof. Ezel Tavşancıl, Ankara University, Faculty of Educational Sciences, Department of Measurement and Evaluation, Cebeci, Ankara/Turkey. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 10 (3) Summer Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

24 1848 EDUCATIONAL SCIENCES: THEORY & PRACTICE The essence of Spearman s model was that any observed score could be envisioned as the composite of two hypothetical components (a true score component and a random error component) (Crocker & Algina, 1986). The true score formula can be written as Observed score= True score + Random error. The relationship between true score and observed score as expressed in a mathematical model was explained by Spearman in what has become known as the true score model or classical test theory. Based on the positive or negative influences of the random error component, it is possible for a respondent s observed score to be higher or lower than the same respondent s true score (Anastasi, 1988; Murphy & Davidshoper, 1998; Rust & Golombok, 1992; Tavşancıl, 2002; Thorndike, 1988). The classical test theory partitions observed score variance into only two components, true score variance and random score variance (Guilford, 1954; Gulliksen, 1967; Lord & Novick, 1968). Consequently, it is possible to examine only a single source of measurement error at any given time. This poses a serious dilemma for the researcher, since in reality several types of measurement errors can exist concurrently (Baykul, 2000; Erkuş, 2003). In classical test theory, it possible to consider estimates of measurement error due to inconsistency in forms (equivalence), observers (interrater agreement), sampling the item domain (internal consistency or split-half ), or time (test-retest or stability). Only one measurement error influence can be considered in a given analysis. Each type of reliability estimate can be used to determine the degree to which true scores deviate from observed scores. The problem, however, is that classical test theory is unable to examine inconsistencies in test forms, raters, items, or occasions simultaneously (Brennan, 2001; Shavelson & Webb, 1991). Generalizability theory, which subsumes classical test theory as a special case, also extends classical test theory by recognizing and estimating the magnitude of the multiple sources of error (Brennan, 2001; Crocker & Algina, 1986). Both sources of error variance and interactions among these sources can be considered simultaneously in a single generalizability analysis (Cronbach, Rajaratnam, & Gleser, 1963). Classical test theory admits consideration of only one type of measurement error at a time and does not consider the possible, completely independent, or separate interaction effects of the measurement error variance.

Açık Uçlu Matematik Sorularının Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi

Açık Uçlu Matematik Sorularının Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi DURU / Uyum Zorluklarını Yordamada Yalnızlık, Sosyal Destek ve Sosyal Bağlılık Arasındaki... 989 Açık Uçlu Matematik Sorularının Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi

Detaylı

GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE PUANLAYICILAR ARASI GÜVENİRLİK İÇİN ÖRNEK BİR UYGULAMA

GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE PUANLAYICILAR ARASI GÜVENİRLİK İÇİN ÖRNEK BİR UYGULAMA GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE PUANLAYICILAR ARASI GÜVENİRLİK İÇİN ÖRNEK BİR UYGULAMA Dr. Hakan Atılgan Ege Üniversitesi Özet Bu çalışmada; güçlü bir istatistiksel temele sahip, farklı birçok ölçme durumu

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması

Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması Eğitim ve Bilim 2009, Cilt 34, Sayı 154 Education and Science 2009, Vol. 34, No 154 Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Rasgele Veriler Üzerinde Genellenebilirlik Kuramı ve Klasik Test Kuramı na Göre Güvenirliğin Karşılaştırılması

Rasgele Veriler Üzerinde Genellenebilirlik Kuramı ve Klasik Test Kuramı na Göre Güvenirliğin Karşılaştırılması Eğitim ve Bilim 2011, Cilt 36, Sayı 162 Education and Science 2011, Vol. 36, No 162 Rasgele Veriler Üzerinde Genellenebilirlik Kuramı ve Klasik Test Kuramı na Göre Güvenirliğin Karşılaştırılması The Comparison

Detaylı

Nedelsky ve Angoff Standart Belirleme Yöntemleri ile Elde Edilen Kesme Puanlarının Genellenebilirlik Kuramı ile Karşılaştırılması

Nedelsky ve Angoff Standart Belirleme Yöntemleri ile Elde Edilen Kesme Puanlarının Genellenebilirlik Kuramı ile Karşılaştırılması Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, Yaz 2010, 1(1), 22-28 Nedelsky ve Angoff Standart Belirleme Yöntemleri ile Elde Edilen Kesme Puanlarının Genellenebilirlik Kuramı ile Karşılaştırılması

Detaylı

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Amaçlar NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Bu bölümde ölçümlerin geçerlilik ve güvenilirliği ile veri toplama teknikleri üzerinde durulacaktır. Araştırmanın amacına göre her bir aracın nasıl uygulanacağı

Detaylı

Genellenebilirlik Kuramında Dört Facetli Karışık Desen Kullanımı İçin. Örnek Bir Uygulama 1

Genellenebilirlik Kuramında Dört Facetli Karışık Desen Kullanımı İçin. Örnek Bir Uygulama 1 291 Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, Kış 2012, 3(2), 291-296 Genellenebilirlik Kuramında Dört Facetli Karışık Desen Kullanımı İçin Örnek Bir Uygulama 1 Duygu ANIL * Serap BÜYÜKKIDIK

Detaylı

Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği

Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği Şad, S. N., & Gürbüztürk, O. (2015). The affective objectives in early foreign language teaching: A scale development study. International Journal

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

"SPARDA GÜDÜLENME ÖLÇEGI -SGÖ-"NIN TÜRK SPORCULARı IÇiN GÜVENiRLIK VE GEÇERLIK ÇALIŞMASI

SPARDA GÜDÜLENME ÖLÇEGI -SGÖ-NIN TÜRK SPORCULARı IÇiN GÜVENiRLIK VE GEÇERLIK ÇALIŞMASI Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe]. ofsport Sdences 2004, 15 (4), 191-206 "SPARDA GÜDÜLENME ÖLÇEGI -SGÖ-"NIN TÜRK SPORCULARı IÇiN GÜVENiRLIK VE GEÇERLIK ÇALIŞMASI Zlşan KAZAK Ege Üniversitesi Beden E~itim

Detaylı

genellenebilirlik kuramı

genellenebilirlik kuramı genellenebilirlik kuramı neşe güler gülden kaya uyanık gülşen taşdelen teker Yrd. Doç. Dr. Neşe GÜLER Arş. Gör. Gülden KAYA UYANIK Öğr. Gör. Gülşen TAŞDELEN TEKER GENELLENEBİLİRLİK KURAMI ISBN 978-605-364-399-9

Detaylı

Araştırma Makalesi. Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences 2012, 23 (1), Gökhan DELİCEOĞLU, 2 Nükhet ÇIKRIKÇI DEMİRTAŞLI 1

Araştırma Makalesi. Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences 2012, 23 (1), Gökhan DELİCEOĞLU, 2 Nükhet ÇIKRIKÇI DEMİRTAŞLI 1 Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences 2012, 23 (1), 1 12 Futbol Yetilerine İlişkin Dereceleme Ölçeğinin Güvenirliğinin Genellenebilirlik Kuramına ve Klasik Test Kuramına Dayalı Olarak Karşılaştırılması

Detaylı

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofsport Sciences 2003, 14 (2), 67-82 ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM ÖıÇEGiNiN ADAPTASYONU ÖZET Dilara ÖZER, Abdurrahman AKTOP

Detaylı

Eğitim ve Bilim. Cilt 39 (2014) Sayı

Eğitim ve Bilim. Cilt 39 (2014) Sayı Eğitim ve Bilim Cilt 39 (2014) Sayı 175 285-295 İntramuskuler Enjeksiyon Yapma İstasyonu Verileriyle Genellenebilirlik Kuramında Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Desenlerin Karşılaştırılması * Funda Nalbantoğlu

Detaylı

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ *

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ * Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM I Doç. Dr. Hüseyin Yolcu BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Giriş -------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Bilim ve Bilimsel

Detaylı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı ARAŞTIRMA MODELLİLERİNDE KULLANILACAK İSTATİSTİKLERİ BELİRLEME ÖLÇÜTLERİ Parametrik mi Parametrik Olmayan mı? Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri Değişken Sayısı Tek değişkenli (X) İki değişkenli

Detaylı

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department 71 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 9, Sayı 17, Haziran 2009, 71-76 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Başarılarına Etki Eden Değişkenler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Detaylı

MEÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

MEÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MEÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı AYNI PERFORMANS GÖREVİNİN FARKLI SAYIDA PUANLAYICILAR

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

LisE BiRiNCi SINIF ÖGRENCiLERiNiN BEDEN EGiTiMi VE SPORA ilişkin TUTUM ÖLÇEGi ii

LisE BiRiNCi SINIF ÖGRENCiLERiNiN BEDEN EGiTiMi VE SPORA ilişkin TUTUM ÖLÇEGi ii Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe 1. ofspor! Sciences 2001, 12 (2), 9-20 LisE BiRiNCi SINIF ÖGRENCiLERiNiN BEDEN EGiTiMi VE SPORA ilişkin TUTUM ÖLÇEGi ii Gıyasettin DEMIRHAN, Figen ALTAY Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Çavuş ŞAHİN Serdar ARCAGÖK Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZET Bu çalışmanın amacı sınıf

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Açık Uçlu Maddelerde Farklı Yaklaşımlarla Elde Edilen Puanlayıcılar Arası Güvenirliğin Değerlendirilmesi*

Açık Uçlu Maddelerde Farklı Yaklaşımlarla Elde Edilen Puanlayıcılar Arası Güvenirliğin Değerlendirilmesi* Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi ISSN: 1309-6575 Açık Uçlu Maddelerde Farklı Yaklaşımlarla Elde Edilen Puanlayıcılar Arası Güvenirliğin Değerlendirilmesi* The Evaluation of Rater

Detaylı

Tekrarlı Ölçümler ANOVA

Tekrarlı Ölçümler ANOVA Tekrarlı Ölçümler ANOVA Repeated Measures ANOVA Aynı veya ilişkili örneklemlerin tekrarlı ölçümlerinin ortalamalarının aynı olup olmadığını test eder. Farklı zamanlardaki ölçümlerde aynı (ilişkili) kişiler

Detaylı

Araştırma Modelleri Prof. Dr. Mustafa Ergün AKÜ - Eğitim Fakültesi

Araştırma Modelleri Prof. Dr. Mustafa Ergün AKÜ - Eğitim Fakültesi BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Araştırma Modelleri Prof. Dr. Mustafa Ergün AKÜ - Eğitim Fakültesi Araştırma Desenleri (modelleri) Araştırmanın alt problemlerine yanıt aramak veya denenceleri test etmek

Detaylı

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA Araştırma Problemi Araştırma problem çözmeye yönelik bir süreçtir. Bu kapsamda Araştırmaya başlamak için ortaya bir problem konulması gerekir. Öncelikle,

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii. Ölçme, İstatistik ve Araştırma...

İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii. Ölçme, İstatistik ve Araştırma... İçindekiler İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii BÖLÜM 1 Ölçme, İstatistik ve Araştırma...1 Ölçme Nedir?... 3 Ölçme Süreci... 3 Değişkenler

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU Dersin Adı-Kodu: BİS 601 Örnek Genişliği ve Güç Programın Adı: Biyoistatistik Dersin düzeyi Doktora Ders saatleri ve Teori Uyg. Lab. Proje/Alan Çalışması

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 62, Aralık 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 62, Aralık 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 62, Aralık 2017, s. 460-468 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 14.11.2017 20.12.2017 Arş. Gör. Sibel

Detaylı

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe]. ofsport Sciences 2004 1 15 (3J 125-136 TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN ış TATMiN SEViYELERi Ünal KARlı, Settar KOÇAK Ortadoğu Teknik

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3(1): 191-198 Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Özet Bu çalışmanın amacı, üniversite

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek T testi Kazanımlar Z puanları yerine T istatistiğini ne 1 zaman kullanacağını bilmek 2 t istatistiği ile hipotez test etmek 3 Cohen ind sini ve etki büyüklüğünü hesaplamak 1 9.1 T İstatistiği: zalternatifi

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİLİM DALI

T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİLİM DALI T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİLİM DALI EŞDEĞER YARILAR GÜVENİRLİĞİNİN, FARKLI HOMOJENLİK DÜZEYLERİNDEKİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜKLERİNDE,

Detaylı

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr 1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler ye Giriş... 3 de

Detaylı

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM PSİKOLOJİK TESTLER /1 PSİKOLOJİK TESTLERİN SINIFLANDIRILMASI /3 Ölçülen Nitelik ve Amacına göre Testler /5 Maksimum Performans ve Davranış Testleri /5 Bireysel ve Grup Testleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler... v BÖLÜM I BİLİMLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR... 2 Gerçek- Gerçeklik (Reality- Şe niye)... 2 Bilgi (Knowledge, Episteme, Malumat)... 3 Bilgi Türleri... 3 Bilginin

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Fatma GÖLPEK SARI Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

ERGEN PARA TUTUMU ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMU: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

ERGEN PARA TUTUMU ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMU: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI ERGEN PARA TUTUMU ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMU: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Doç. Dr. Ahmet Akın Sakarya Üniversitesi Eğitim Bölümleri Bölümü aakin@sakarya.edu.tr Uzm. Psikolojik Danışman Ahmet Kahraman Çekmeköy

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

Türkçe Öğretmenliği Programında Ders Değerlendirmelerinin Çok-Yüzeyli Rasch Ölçme Modeli ile Analizi

Türkçe Öğretmenliği Programında Ders Değerlendirmelerinin Çok-Yüzeyli Rasch Ölçme Modeli ile Analizi Türkçe Öğretmenliği Programında Ders Değerlendirmelerinin Çok-Yüzeyli Rasch Ölçme Modeli ile Analizi Çetin Semerci 1 Nuriye Semerci 2 Özlem Yavuz 3 1 Prof.Dr., Bartın Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, ctnsem@gmail.com

Detaylı

Batı Karadeniz Tıp Dergisi Medical Journal of Western Black Sea

Batı Karadeniz Tıp Dergisi Medical Journal of Western Black Sea Medical Journal of Western Black Sea 1 (2017) 52-57 Batı Karadeniz Tıp Dergisi Medical Journal of Western Black Sea Araştırma Makalesi Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Ders Kurulları Geribildirim

Detaylı

GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE LOJİSTİK REGRESYONA DAYALI HESAPLANAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLIĞIN KARŞILAŞTIRILMASI 1

GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE LOJİSTİK REGRESYONA DAYALI HESAPLANAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLIĞIN KARŞILAŞTIRILMASI 1 GENELLENEBİLİRLİK KURAMI VE LOJİSTİK REGRESYONA DAYALI HESAPLANAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLIĞIN KARŞILAŞTIRILMASI 1 Derya ÇAKICI ESER Kırıkkale Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Kırıkkale Selahattin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

KLASİK TEST KURAMI VE GENELLENEBİLİRLİK KURAMINDAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLILIĞIN FARKLI YÖNTEMLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI

KLASİK TEST KURAMI VE GENELLENEBİLİRLİK KURAMINDAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLILIĞIN FARKLI YÖNTEMLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI KLASİK TEST KURAMI VE GENELLENEBİLİRLİK KURAMINDAN PUANLAYICILAR ARASI TUTARLILIĞIN FARKLI YÖNTEMLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI THE COMPARISON OF INTERRATER RELIABILITY BY USING ESTIMATING TECNIQUES IN CLASSICAL

Detaylı

İngilizce Konuşma Sınavından Elde Edilen Verilerin Güvenirliğinin Genellenebilirlik Kuramı ile Belirlenmesi

İngilizce Konuşma Sınavından Elde Edilen Verilerin Güvenirliğinin Genellenebilirlik Kuramı ile Belirlenmesi Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2017, Cilt 7, Sayı 1, 1-9 Geliş Tarihi: 16082016 Yayına Kabul Tarihi: 11102016 İngilizce Konuşma Sınavından Elde Edilen Verilerin Güvenirliğinin Genellenebilirlik

Detaylı

KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol

KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol 1 Acibadem University Medical Faculty 2 Maltepe University Medical

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ İSTASYONU ÖRNEĞİNDE GENELLENEBİLİRLİK KURAMIYLA FARKLI DESENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI *

İLETİŞİM BECERİLERİ İSTASYONU ÖRNEĞİNDE GENELLENEBİLİRLİK KURAMIYLA FARKLI DESENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI * Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education) 41: 509-518 [2011] İLETİŞİM BECERİLERİ İSTASYONU ÖRNEĞİNDE GENELLENEBİLİRLİK KURAMIYLA FARKLI DESENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI *

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion: ÖZET Amaç: Yapılan bu çalışma ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde görevli hemşirelerin zihinsel iş yüklerinin değerlendirilmesi ve zihinsel iş yükünün hemşirelerin sosyo-kültürel özelliklerine

Detaylı

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Öğr. Gör. Kenan KARAGÜL, Öğr. Gör. Nigar KARAGÜL, Murat DOĞAN 3 Pamukkale Üniversitesi, Honaz Meslek Yüksek Okulu, Lojistik Programı, kkaragul@pau.edu.tr

Detaylı

1998-2001 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVLARI NDA ÇIKAN BİYOLOJİ SORULARININ İÇERİK ANALİZİ

1998-2001 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVLARI NDA ÇIKAN BİYOLOJİ SORULARININ İÇERİK ANALİZİ XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya 1998-2001 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVLARI NDA ÇIKAN BİYOLOJİ SORULARININ

Detaylı

K U L L A N I M B İLGİLERİ

K U L L A N I M B İLGİLERİ T Ü R K Ç E C O M P U TER SYSTE M U S A B I L I TY QU E S T I O N N A IRE S H O RT VERSIO N (T- C S U Q - S V ) A N K E Tİ K U L L A N I M B İLGİLERİ DOÇ.DR. OGUZHAN ERDINC I S T A N B U L, 2 0 1 5 GENEL

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

A Generalizability Analysis of the Reliability of Measurements: "An Example of Cell Division and Heredity Unit"

A Generalizability Analysis of the Reliability of Measurements: An Example of Cell Division and Heredity Unit http://www.ijate.net e-issn: 2148-7456 IJATE INTERNATIONAL JOURNAL OF ASSESSMENT TOOLS IN EDUCATION Review Article A Generalizability Analysis of the Reliability of Measurements: "An Example of Cell Division

Detaylı

TOPLUMDAKİ HEMŞİRELİK İMAJI: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

TOPLUMDAKİ HEMŞİRELİK İMAJI: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI ARAŞTIRMA TOPLUMDAKİ HEMŞİRELİK İMAJI: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI Şebnem ÇINAR* Yurdanur DEMİR** Alınış Tarihi:02.01.2008 Kabul Tarihi:28.05.2008 ÖZET Bu çalışma, toplumun hemşirelik imajını ölçebilecek

Detaylı

www.fikretgultekin.com 1

www.fikretgultekin.com 1 KORELASYON ANALĐZĐ (Correlation Analysis ) Basit Korelasyon Analizi Basit korelasyon analizinde iki değişken söz konusudur ve bu değişkenlerin bağımlıbağımsız değişken olarak tanımlanması/belirlenmesi

Detaylı

The International New Issues In SOcial Sciences

The International New Issues In SOcial Sciences Number: 4 pp: 89-95 Winter 2017 SINIRSIZ İYİLEŞMENİN ÖRGÜT PERFORMANSINA ETKİSİ: BİR UYGULAMA Okan AY 1 Giyesiddin NUROV 2 ÖZET Sınırsız iyileşme örgütsel süreçlerin hiç durmaksızın örgüt içi ve örgüt

Detaylı

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2 Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi - Mersin University Journal of the Faculty of Education

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi - Mersin University Journal of the Faculty of Education Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi - Mersin University Journal of the Faculty of Education Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2016; 12(1): 237-252 DOI: http://dx.doi.org/10.17860/efd.64335

Detaylı

Genellenebilirlik Kuramıyla Dikiş Atma ve Alma Becerileri İstasyonu Güvenirliğinin Değerlendirilmesi*

Genellenebilirlik Kuramıyla Dikiş Atma ve Alma Becerileri İstasyonu Güvenirliğinin Değerlendirilmesi* Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi ISSN: 1309-6575 Genellenebilirlik Kuramıyla Dikiş Atma ve Alma Becerileri İstasyonu Güvenirliğinin Değerlendirilmesi* Using Generalizability Theory

Detaylı

Yüksek Öğrenim Enstitüleri İçin Marka Kimliği Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Güvenirlik ve Geçerlilik Çalışması

Yüksek Öğrenim Enstitüleri İçin Marka Kimliği Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Güvenirlik ve Geçerlilik Çalışması Geliş Tarihi : 01 Kasım 2017 Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Kabul Tarihi : 08 Kasım 2017 Yıl : 2017 Cilt : 2 Sayı :3 Dijital Baskı Tarihi : 23 Kasım 2017 ISSN : 2602-2486 Makale DOI : 10.29106/fesa.348306

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL AKADEMİK BAŞARILARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL AKADEMİK BAŞARILARI Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XVII, Sayı: 1, 2003 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin

Detaylı

Doç. Dr. Dilek ALTAŞ İSTATİSTİKSEL ANALİZ

Doç. Dr. Dilek ALTAŞ İSTATİSTİKSEL ANALİZ I Doç. Dr. Dilek ALTAŞ İSTATİSTİKSEL ANALİZ II Yayın No : 2845 Teknik Dizisi : 158 1. Baskı Şubat 2013 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377 868-4 Copyright Bu kitabın bu basısı için Türkiye deki yayın hakları BETA

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon Kazanımlar 1 2 3 4 5 6 Değişkenlerin ilişkisini açıklamak ve hesaplamak için Pearson korelasyon katsayısı Örneklem r ile evren korelasyonu hakkında hipotez testi yapmak Spearman

Detaylı

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları)

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) Şermin Yalın Sapmaz Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ Özlem Bulantekin Düzalan*, Sezgi Çınar Pakyüz** * Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ** Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık

Detaylı

23. BASKI. Alıştırmalar için örnek data dosyaları te.

23. BASKI. Alıştırmalar için örnek data dosyaları  te. 23. BASKI Alıştırmalar için örnek data dosyaları www.pegem.net te. Prof. Dr. Şener BÜYÜKÖZTÜRK VERİ ANALİZİ EL KİTABI ISBN 978-975-6802-74-8 DOI 10.14527/9789756802748 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

Genellenebilirlik Kuramında Tümüyle Çaprazlanmış ve Maddelerin Puanlayıcılara Yuvalandığı Desenlerin Karşılaştırılması

Genellenebilirlik Kuramında Tümüyle Çaprazlanmış ve Maddelerin Puanlayıcılara Yuvalandığı Desenlerin Karşılaştırılması Ay Yıl Cilt:24 No:4 Kastamonu Eğitim Dergisi xxx-xxx Genellenebilirlik Kuramında Tümüyle Çaprazlanmış ve Maddelerin Puanlayıcılara Yuvalandığı Desenlerin Karşılaştırılması Comparing Fully Crossed and Nested

Detaylı

Öğrenci Başarısının Öğretmen Yapımı Bir Testle Klasik Test Kuramı ve Madde Tepki Kuramı Yöntemleriyle Elde Edilen Puanlara Göre Karşılaştırılması

Öğrenci Başarısının Öğretmen Yapımı Bir Testle Klasik Test Kuramı ve Madde Tepki Kuramı Yöntemleriyle Elde Edilen Puanlara Göre Karşılaştırılması 33 Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, Kış 2013, 4(2), 64-75 Öğrenci Başarısının Öğretmen Yapımı Bir Testle Klasik Test Kuramı ve Madde Tepki Kuramı Yöntemleriyle Elde Edilen Puanlara

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon Kazanımlar 1 2 3 4 5 6 Değişkenlerin ilişkisini açıklamak ve hesaplamak için Pearson korelasyon katsayısı Örneklem r ile evren korelasyonu hakkında hipotez testi yapmak Spearman

Detaylı

Akran Desteği: Geçerlik Güvenirlik Çalışması

Akran Desteği: Geçerlik Güvenirlik Çalışması MÜSBED 2012;2(Suppl. 1):S1-S7 Araştırma / Original Paper Akran Desteği: Geçerlik Güvenirlik Çalışması Türkan Çalışkan 1, Sezgi Çınar 2 1 Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Sağlık Yüksekokulu, Balıkesir

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Eğitim ve Bilim. Cilt 40 (2015) Sayı

Eğitim ve Bilim. Cilt 40 (2015) Sayı Eğitim ve Bilim Cilt 40 (2015) Sayı 177 285-296 Performansa Dayalı Durum Belirlemede Güvenirliğin Genellenebilirlik Kuramında Farklı Desenlerle İncelenmesi * Serap Büyükkıdık 1, Duygu Anıl 2 Öz Bu araştırmada,

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, İŞLETME ANABİLİM DALI İŞLETME DOKTORA PROGRAMI FAKTÖR ANALİZİ. Ayhan Çakır 1250D91213

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, İŞLETME ANABİLİM DALI İŞLETME DOKTORA PROGRAMI FAKTÖR ANALİZİ. Ayhan Çakır 1250D91213 T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI İŞLETME DOKTORA PROGRAMI FAKTÖR ANALİZİ Ayhan Çakır 0D9 Danışman: Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Aralık 04 İÇİNDEKİLER

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, MÜZİK ANABİLİM DALINDA UYGULANAN GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVINDAKİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, MÜZİK ANABİLİM DALINDA UYGULANAN GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVINDAKİ Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XV, Sayı: 1, 2002 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, MÜZİK ANABİLİM DALINDA UYGULANAN GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVINDAKİ

Detaylı

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ 1 BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ Bir gözlem sonucunda elde edilen ve üzerinde herhangi bir düzenleme yapılmamış ölçme sonuçları 'ham veri' ya da 'ham puan' olarak isimlendirilir. Genellikle ham verilerin anlaşılması

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Araştırma Modelleri

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Araştırma Modelleri BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Araştırma Modelleri Araştırma Desenleri (modelleri) Araştırmanın alt problemlerine yanıt aramak veya denenceleri test etmek için yapılan araştırma planı Araştırma desenleri

Detaylı

Olasılık ve Normal Dağılım

Olasılık ve Normal Dağılım Olasılık ve Normal Dağılım P = 0 İmkansız P =.5 Yarı yarıya P = 1 Kesin Yazı-Tura 1.5 2 1.5 2.5.5.25 Para atışı 10 kere tekrarlandığında Yazı Sayısı f % 0 3 30 1 6 60 2 1 10 Toplam 10 100 Atış 1000 kere

Detaylı

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri açıklamak ve istenmeyen sorunları önlemek için yardımcı

Detaylı