KİTPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI YENİLİK VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı 20. GRUP TEKNİKER (İNŞT) TRIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE YÖNELİK UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 13/10/2012 dı ve Soyadı :... T.C. Kimlik No :... LNLR SORU SYISI SINV SÜRESİ (DKİK) tama Yapılacak Görevin Niteliği İle İlgili Sorular 60 70 DYLRIN DİKKTİNE! 1. Sınav saat 10.00 da başlayacaktır. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika dolmadan dışarı çıkmayınız. 2. Sınav sırasında sözlük, hesap cetveli veya makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi elektronik iletişim araçlarını yanınızda bulundurmayınız. Bu araçları kullanmanız ve kopya çekmeye teşebbüs etmeniz hâlinde sınavınız geçersiz sayılacaktır. 3. Başvuru şartlarını taşımadığınız hâlde sınava girmeniz, kopya çekmeniz, başka adayın sınav evrakını kullanmanız, geçerli kimlik belgenizi ve sınav giriş belgenizi ibraz edemediğiniz durumlarda sınavınız geçersiz sayılacaktır. 4. Sınavın değerlendirilmesi aşamasında, bilgisayar ortamında yapılan kopya analizinde ikili veya toplu kopya tespiti hâlinde sınavınız geçersiz sayılacaktır. CEVP KÂĞIDI VE SORU KİTPÇIĞI İLE İLGİLİ ÇIKLMLR 1. Cevap kâğıdınızdaki bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz ve cevap kâğıdınızı mürekkepli kalemle imzalayınız. 2. Kitapçık türünüzü cevap kâğıdınızdaki ilgili alana kodlayınız. Değerlendirme işlemleri cevap kâğıdındaki kodlamalara göre yapıldığından, eksik ya da hatalı kodlamalarda sorumluluk size ait olacaktır. 3. Cevap kâğıdı üzerinde kodlamalarınızı kurşun kalemle yapınız. 4. Değiştirmek istediğiniz bir cevabı, yumuşak silgiyle cevap kâğıdını örselemeden temizce siliniz ve yeni cevabınızı kodlayınız. 5. Soru kitapçığının sayfalarını kontrol ediniz, baskı hatası var ise değiştirilmesini sağlayınız. 6. Soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yerlere ad, soyad ve T.C. kimlik numaranızı yazınız. 7. Her sorunun dört seçeneğinden sadece biri doğrudur. Doğru seçeneği, cevap kâğıdınızın ilgili sütununa soru numarasını dikkate alarak yuvarlağın dışına taşırmadan kodlayınız. Soru kitapçığı üzerinde yapılan cevaplandırmalar dikkate alınmayacaktır. 8. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmadan sadece doğru cevaplarınız üzerinden puanlama yapılacaktır. 9. Soruları ve sorulara verdiğiniz cevapları, yanınızda götürmek amacıyla kaydetmeyiniz; hiçbir şekilde dışarı çıkarmayınız. 10. Sınav bitiminde, soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine teslim ediniz. BŞLYINIZ DENİLMEDEN SORU KİTPÇIĞINI ÇMYINIZ.
TEKNİKER (İNŞT) 1. Betonu oluşturan bileşenlerin tamamı aşağıdakilerin hangisinde sıralanmıştır? ) grega kum çakıl su B) Çimento kum - katkı maddesi C) Katkı maddesi su kum çakıl D) Katkı maddesi agrega çimento su 6. şağıdakilerden hangisi soğuk mevsimlerde dökülen betonlar için yapılan doğru bir uygulamadır? ) Döşeme donatılarında sıklaştırma yapılması B) Priz hızlandırıcı katkı maddeleri kullanılması C) Islak taneli agregaların betonda kullanılması D) Kum oranının beton karışımında % 40 arttırılması 2. şağıdaki maddelerden hangisi betonun priz alma süresini hızlandırır? ) gregaların kuru olması B) Su miktarının fazla olması C) Puzolan katkıların çok olması D) Soğuk havada beton dökümü 7. Hafif beton hangi amaçla üretilir? ) Daha az kalıp işçiliği yapmak B) Betonun basınç dayanımını arttırmak C) Betona ses ve ısı yalıtım özelliği kazandırmak D) Hava şartlarına maruz betonların aşınma dayanımını arttırmak 3. şağıdakilerin hangisine göre betonarme yapı elemanlarında donatıda korozyon oluşur? ) Donatı çaplarının küçük seçilmesi B) Beton yüzeyine su yalıtımı yapılması C) Betona sık sık su sızması ve kuruması D) Donatıların birbirine sıkı bağlanmaması 8. Bina inşaatında elektrik tesisatı aşağıdaki uygulama aşamalarından hangisinde başlamalıdır? ) Tüm beton işleri ve tuğla duvarların bitiminde B) Dış cephe kaplaması tamamlandıktan sonra C) Sıva, seramik ve boya işleri bitiminde D) Kaba inşaat yürütülürken 4. Beton döküldükten hemen sonra sıcaklık ve hacim daralması nedeniyle oluşan kılcal çatlaklara ne ad verilir? ) derans B) Drenaj C) Kapilarite D) Rötre 5. Betonun birim hacim ağırlığını düşürmek ve donma-çözülme dayanımını arttırmak amacıyla hangi katkı maddesi kullanılmalıdır? 9. Bir elektrik tesisatı projesinde aşağıdaki çizime göre hat ve üzerindeki işaretlemeler ne anlama gelir? 1,5 hat ) ynı hatta 0,5 mm 2 kesitli 3 kablo B) ynı hatta 1,5 mm 2 kesitli 3 kablo C) ynı hatta 1,5 m uzunluğunda 3 kablo D) ynı hatta 0,5 m uzunluğunda 3 kablo ) Hava sürükleyici B) kışkanlaştırıcı C) Priz hızlandırıcı D) Priz geciktirici 2
TEKNİKER (İNŞT) 10. 16 cm yüksekliğinde 17 adet rıhtın bulunduğu tek kollu ve tek sahanlıklı merdivende kaç adet basamak vardır ve kat yüksekliği nedir? ) Basamak: 15 adet, Kat: 272 cm B) Basamak: 16 adet, Kat: 272 cm C) Basamak: 16 adet, Kat: 289 cm D) Basamak: 15 adet, Kat: 289 cm 14. şağıdakilerden hangisi ısı yalıtım malzemesidir? ) Mastik asfalt kaplama B) Pvc tabakalar C) Ziftli pestiller D) Cam yünü 11. Kapı boşluklarının üstünde taşıyıcı amaçlı olarak yapılan betonarme elemana ne ad verilir? ) Bölme duvar B) Bırakma kirişi C) Lento D) Döşeme 15. Bir binanın döşeme kalıbında beton döküldükten sonra en son hangi eleman sökülür? ) Dikmeler B) Kiriş altı tahtaları C) Kalıp tahtaları D) Döşeme yan kalıpları 12. şağıda bir arsanın kenar uzunlukları ve köşe kotları gösterilmiştir. Buna göre kazı alanının 0,00 kotuna getirilmesi için kaç m 3 kazı yapılması gereklidir? 16. Dış cephe yüzeyi 18 m yüksekliğinde ve 20 m yatay uzunluğunda olan bir binaya sıva ve boya amacıyla 1 m genişliğinde iskele yapılacaktır. Metraj hesaplarında bu iskele işinin toplamı nasıl gösterilir? ) 360 m 3 B) 360 m 2 C) 720 m 2 D) 720 m 3 17. Mira hangi ölçüm işlerinde kullanılır? ) çı B) Uzunluk C) Yükseklik D) lan ) 171,92 B) 231,25 C) 318,50 D) 637 13. Genellikle betonarme tekil temelleri birbirine bağlayan, temellerin ayrı ayrı çalışmasından dolayı, zemindeki farklı oturmalardan ve depremden olumsuz etkilenecekleri için yapılan yapı elemanına ne ad verilir? 18. Nivo ile yapılan bir yükseklik okuma işinde hangi okumalar yapılır? ) Geri - ara - ileri B) Merkez - teğet - çap C) çı - hacim - uzunluk D) Semt - poligon - nirengi ) Düşey hatıl B) Bağ kirişi C) Lento D) Basınç kazığı 3
TEKNİKER (İNŞT) 19. Tesviye eğrili haritada yol güzergâhının düz kısımlarını birleştiren eğri kısımlara ne ad verilir? ) Dever B) Some C) Rakordman boyu D) Yatay kurp 23. Yapı alçıları için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? ) Tuğla ve sıva yüzeylerine aderansı iyidir. B) Metallerle temasta korozyon tehlikesi yapmaz. C) hşap ve fayansa iyi yapışır. D) Yangına karşı dayanımı çok düşüktür. 20. İdarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinde aşağıdaki usullerden hangisi uygulanmaz? ) Belli istekliler arasında ihale usulü B) Rekabet ve kalite usulü C) çık ihale usulü D) Pazarlık usulü 24. Gövdeye gelen su yükünün bir kısmını tabana, bir kısmını da yamaçlara aktaran ve böylece taban genişliği daha küçük olan baraj türü hangisidir? ) Payandalı B) Beton dolgu C) Kemer D) Toprak 21. Kamu ihalelerinde, ihale komisyonu tarafından sonuçlanan ihale ile ilgili itirazlar hangi kuruma yapılmalıdır? ) Rekabet Kurulu B) İlgili Kamu İdaresi C) Kamu İhale Kurumu D) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 25. Deprem Yönetmeliği gereği betonarme kolon ve kirişlerde en küçük donatı çapı nedir ve hangi elemandadır? ) 8 mm, pilye B) 8 mm, etriye C) 12 mm, etriye D) 12 mm, boyuna düz demir 22. Şekilde verilen ve B mesnetlerinin tepkileri aşağıdakilerden hangisidir? 26. Taşıyıcı ve tamamlayıcı betonarme elemanları fabrikasyon yapılan ve yapı yerinde montaj yapılabilen yapı türü hangisidir? ) Yığma B) Prefabrik C) Çelik D) ltyapı ) =350 kg, B=150 kg B) =250 kg, B=250 kg C) =150 kg, B=350 kg D) =300 kg, B=200 kg 27. şağıda şantiyelerde kullanılan iş makinelerinden hangisi kazma, kaldırma ve uzaklaştırma işlerinde, kanal açma işlerinde, yol inşaatlarında kullanılmaktadır? ) Roder B) Traktör C) Ekskavatör D) Greyder 4
TEKNİKER (İNŞT) 28. şağıdakilerden hangisi zemin kazma işinde iş verimini etkileyen faktörlerden değildir? ) Zeminin cinsi B) Kazı alanının büyüklüğü C) Kazı elemanının kapasitesi D) Ekskavatörün amaca uygun seçilmiş olmaması 33. şağıdakilerden hangisi duman bacalarının özelliklerinden değildir? ) Yatay ve düşey olabilirler. B) Baca kesitleri kare, dikdörtgen, daire olabilir. C) Bacanın uzun kenarı çatı eğimine paralel olmalıdır. D) Mümkün olduğunca her soba ve ocak için ayrı baca yapılmalıdır. 29. Bir işçi bir işi yalnız çalışarak 10 günde, diğer bir işçi ise aynı işi yalnız çalışarak 8 günde bitirebilmektedir. İki işçi birlikte çalışırlarsa aynı işi kaç günde bitirirler? ) 4 günden az sürede B) 6 gün ile 7 gün arasında C) 5 gün ile 6 gün arasında D) 4 gün ile 5 gün arasında 34. şağıdakilerden hangisi duvarlarda istenen özelliklerden değildir? ) Neme karşı geçirimsiz olmaları B) Ekonomik olmaları C) Dayanıklı olmaları D) Taşıyıcı olmaları 30. şağıdakilerden hangisi suya karşı kullanılan yalıtım malzemelerinden değildir? ) Cam yünü B) Rüboroit C) Mastik asfalt D) Bitüm katran 35. şağıdakilerden hangisi yolun herhangi bir kesitinden bir yıl boyunca her iki yönden geçen trafiğin üçyüzaltmışbeşe bölünmesidir? ) Beklenen trafik B) Ortalama yıllık trafik C) Maksimum saatlik trafik D) Yıllık ortalama günlük trafik değeri 31. şağıdakilerden hangisi bir çatıda aşıklara gelen yükü alarak mesnetlere veren, bütün çatı elemanlarını bünyesinde toplayan üçgen şeklinde inşa edilen elemanlardır? ) Kuşak B) Dikme C) Payanda D) Çatı makası 36. şağıdakilerden hangisi bir yolda küçük taşıtların trafiğin yoğun olduğu yüklü saatler dışında gidebileceği en büyük hızdır? ) Temel hız B) Minimum hız C) Maksimum hız D) Proje hızı 32. şağıdakilerden hangisi birbirini takip eden iki basamağın üst yüzeyleri arasındaki mesafedir? ) Küpeşte B) Sahanlık C) Rıht D) Merdiven genişliği 5
TEKNİKER (İNŞT) 37. Yer altı suyu drenaj etüdü için aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz? ) kış kat sayısı B) Zeminin karakteri C) Yer altı su derinliği D) Yer altı su debisi ve değişimi 38. şağıdakilerden hangisi iki aliymanı birbirine bağlayan daire yaylarında aliymanların kesişme noktasıdır? ) Plankote B) Kurp C) Tepe D) Some 39. Vibratörlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ) Vibratör betona mümkün olduğunca dik tutulmalıdır. B) Vibratörler taze betona titreşim uygulayarak kalıplara yerleşmesini sağlar. C) Vibratör betona hızlı bir şekilde daldırılmalı ve yine çok hızlı bir şekilde çekilmelidir. D) kıcılığı az olan taze betonun yerleştirilmesinde vibratörlerden yararlanılabilir. 41. şağıdakilerden hangisi betonda kullanılan bağlayıcı maddeler için söylenemez? ) Kireç bir hava bağlayıcısı, çimento ise hidrolik bağlayıcıdır. B) Priz, toz hâlindeki kirecin suyla karıştırılmasıyla oluşturulan hamurun katılaşmasını tanımlamak için kullanılır. C) Bağlayıcı maddeler taneli malzemeyi birbirine bağlayan malzemelerdir. D) Beton ve harç üretiminde kullanılan bağlayıcı maddeler toz hâlindedir. 42. 40x40 cm kesitinde ve 50 cm yüksekliğinde bir beton bloğun üzerine 80 tonluk bir basınç kuvveti gelmektedir. Bloğun kendi ağırlığının ihmal edildiği durumda blokta oluşacak gerilme değeri kaç kg/cm 2 dir? ) 0.05 B) 1 C) 50 D) 400 43. Katran, asfalt, ruberoit gibi malzemeler bünye bakımından aşağıdaki gruplardan hangisinde yer almaktadır? ) Bağlayıcı ve birleştirici malzemeler B) Yalıtkan amaçlı malzemeler C) Sanayi ve suni malzemeler D) Kagir yapı malzemeleri 40. I- grega taneli malzemedir. II- grega taneleri çimento hamuru ile fiziksel ve mekanik karakterli bağ yaparlar. Bu bağa aderans denir. III- gregalar, elde edildikleri kaynağa göre doğal veya yapay olabilirler. IV- gregalar mevcut derelerden, denizlerden sağlanabilirken, yüksek fırın cürufu, uçucu kül de olabilir. 44. şağıdakilerden hangisi bir yapıda taşıyıcı eleman olarak bulunur? ) Döşeme B) Tesisat C) Taş D) Kolon Yukarıdakilerden hangileri agregalar için doğrudur? ) I, II, III ve IV B) I, II ve III C) I, III ve IV D) I ve II 6
TEKNİKER (İNŞT) 45. şağıdakilerden hangisi çelik yapılardaki yıkılma nedenlerinden biri olamaz? ) Yan bağlantı eksiklikleri B) Kafes kirişin aşırı yüklenmesi C) Çeliğin dayanımının düşük olması D) Kolonlarda eksantrik yük meydana gelmesi 50. şağıdakilerden hangisi yolun geometrik standartlarından (plan ve boy kesit özelliklerinden) değildir? ) Yatay kurp B) Yolun genişliği C) Yolun sınıfı D) Dever 46. Bir zemin numunesinin hacmi 40 cm 3, ağırlığı ise 90 g dır. Etüvde kurutulduktan sonra ağırlığı 78 g bulunmuştur. Dane birim hacim ağırlığı 2.6 g/cm 3 olduğuna göre zeminin porozitesi aşağıdakilerden hangisidir? 51. şağıdakilerden hangisi bir yolun eğiminin değiştiği yerde yapılır? ) Ripaj B) Düşey kurp C) Dever D) Röper ) 0.333 B) 0.25 C) 0.135 D) 0.111 52. şağıdakilerden hangisi doğal agregalarda bulunan karbonat minerallerindendir? 47. şağıdaki zeminlerden hangisi dokusal karakteristikleri göz önüne alındığında ince daneli, münferit daneleri çıplak gözle görülmeyen, kohezyonsuz, plastik olmayan, granüle bir zemin türüdür? ) Çakıl B) Kum C) Silt D) Kil 48. şağıdakilerden hangisi bir zemin numunesinde boşluk hacminin toplam hacme oranını ifade eder? ) Hassaslık derecesi B) Su muhtevası C) Boşluk oranı D) Porozite 49. Yapıların sınıflandırılması göz önüne alındığında aşağıdaki yapılardan hangisi yapıların kullanım amaçlarına göre sınıflandırılmasına girmez? ) Jibs B) Mika C) Kalsit D) nhidrit 53. şağıdaki standartlardan hangisi çimentoların fiziksel ve mekanik özelliklerini içermektedir? ) TS 22 B) TS EN 196 C) TS EN 14213 D) TS EN 206xyxy3122+= = 54. şağıdakilerden hangisi bir yolun arazide veya topoğrafik harita üzerinde izlediği yoldur? ) Plan B) İstikşaf C) Kroki D) Güzergâh ) Betonarme B) Banka C) Müze D) Tiyatro 7
TEKNİKER (İNŞT) 55. % 5 çözünürlüğe sahip 12 litre tuzlu su ile % 4 çözünürlüğe sahip 4 litre tuzlu su karıştırılırsa karışımın çözünürlüğü yüzde kaçtır? ) 3,5 B) 4 C) 4,75 D) 5 60. şağıdakilerden hangisi bitümlü bir malzeme dir? ) Seramik B) sfalt C) Polimer D) Briket 56. şağıdakilerden hangisi ahşap çatı elemanlarından değildir? ) Perçin B) Payanda C) şık D) Dikme TEST BİTTİ. CEVPLRINIZI KONTROL EDİNİZ. 57. şağıdakilerden hangisi yükleri tek doğrultu da iletmez? ) Çerçeve B) Perde C) Plak döşemeler D) Kolon 58. şağıdakilerden hangisi yığma sistemler için yanlıştır? ) Gevrek yapılardır. B) Yükleri duvarlar taşır. C) Depreme karşı dayanıksız yapılardır. D) Kat sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. 59. I- İşlenebilirlik II- Dayanım III- Durabilite Yukarıdaki özelliklerden hangileri taze betonda aranır? ) Yalnız I B) I ve III C) I ve II D) I, II ve III 8
SINV SÜRESİNCE UYULCK KURLLR 1. daylar, sınav kurallarına ve salon görevlilerinin tüm uyarılarına uymak zorundadırlar. Kurallara ve uyarılara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır. 2. Sınav başladıktan sonra adayların salon görevlileri ve birbirleri ile konuşmaları, kalem, silgi vb. şeyleri istemeleri yasaktır. 3. daylar sınav süresince, sınav giriş belgesi ile birlikte kimlik belgelerinden birini (nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi) masalarının üzerinde bulundurmak zorundadırlar. 4. Sınav evraklarını teslim etmeyen, soru kitapçıklarının sayfalarından bir kısmını eksik teslim edenlerin sınavları geçersiz sayılacaktır. SLON GÖREVLİLERİNCE SINV BŞLMDN ÖNCE DYLR YPILCK SON UYRI Soracağınız bir şey var mı? Varsa şimdi sorunuz. Sınav başladıktan sonra sorularınıza cevap verilmeyecektir. Başlama zilini bekleyiniz. Hepinize başarılar dileriz. (Salon başkanı başlama ve bitiş saatini tahtaya yazacaktır.) Bu kitapçığın her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, kitapçığın tamamının veya bir kısmının Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, bilgisayar ortamına alınması, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması veya başka bir amaçla kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar, doğabilecek cezai sorumluluğu ve kitapçığın hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.
13 EKİM 2012 TRİHİNDE YPILN TRIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE YÖNELİK UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 20. GRUP: TEKNİKER (İNŞT) SORU KİTPÇIĞI CEVP NHTRI 1. d 2. a 3. c 4. d 5. a 6. b 7. c 8. d 9. b 10. a 11. c 12. c 13. b 14. d 15. a 16. b 17. c 18. a 19. d 20. b 21. c 22. d 23. a 24. c 25. b 26. b 27. c 28. b 29. d 30. a 31. d 32. c 33. a 34. b 35. d 36. a 37. a 38. d 39. c 40. a 41. b 42. c 43. b 44. d 45. c 46. b 47. c 48. d 49. a 50. c 51. b 52. c 53. b 54. d 55. c 56. a 57. c 58. d 59. a 60. b