Bölüm 1 Grafis çalışma kuralları, Ana Kalıplar çağırma

Benzer belgeler
KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

Bu Hafta Öğreneceklerimiz

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

KLAVYE TUŞLARI VE GÖREVLERİ

Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR

Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAV ÖRNEK SORULARI

F KLAVYE. Alfasayısal Türkçe klavyelerin kullanım kılavuzu. Guide to the use of alphanumerical Turkish keyboards

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.Sınıf

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLGİSAYAR I DERSİ UYGULAMA NOTLARI 1 Not: Lütfen kâğıt üzerine yazı yazmayınız. Ders sonunda geri toplanacaktır.

ZoomText kısayolları hakkında birkaç önemli nokta:

Bölüm 9 Kavis kuruluşu ve Manipülasyonu

Mouse ve klavye kullanımında dikkat edilecek hususlar

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

3. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

Braillino Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

Pencereler Pencere Özellikleri

BİT in Kullanıldığı Alanlar

Klavye ile yazı yazabilmemiz için yazı yazacağımız yerde imleci konumlandırmamız gerekir.

MSC2018 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Bilgisayarların Çeşitleri:

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

Bölüm 8 Pensler ve Pililer

BIOS açılış sırasını değiştirme sayfasından alınma bir kılavuz.

İmleci birkaç boşluk ileri taşımak için SEKME tuşunu kullanın. Ayrıca, SEKME tuşunu bir formda sonraki kutuya geçmek için de kullanabilirsiniz.

Powerpoint Programı Çalışma Soruları

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

Kod Listeleri Genel Yapısı

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

Windows İşletim Sistemi

MICROSOFT WORD Şekil 1

2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU

Braille Star 80 Başvuru Kitapçığı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI

UYGULAMA YARDIM DOKÜMANI

Temel Excel Kullanım Bilgisi

Bir sonraki pencereye geçiş yapar. Önceki pencereye geçiş yapar. alt + ÜST KRKT + SEKME

Word Otomatik Düzelt

TÜRKÇE LBH-1790 / IP-310 KULLANMA KILAVUZU

DesignCad Basit İmalat Adımları

KULUÇKA PRG. VERSION KULLANMA KLAVUZU

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

Tuş ayarları. Genel. Farenin sağ tuşuna basılı tutun, fareyi hareket ettirin. Ses. Fon müzikleri Seslendirme - Yankı açık/kapalı. Işık.

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

TAKSİ-DURAK MÜŞTERİ TAKİP PROGRAMI

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

SATIŞ EKRANININ KULLANIMI:

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016

Örnek Bilgisayar Soruları TEMEL BİLGİLER I 1) Bilgisayar sisteminde en küçük hafıza birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Byte B) Gigabyte C)

İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA Yeni Dosya Açma Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma (F2

MICROSOFT WORD Şekil 1

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz.

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:





İ İ Ö Ö


Ö







İ İ İ






Transkript:

Bölüm 1 Grafis çalışma kuralları, Ana Kalıplar çağırma Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 1.1 Önemli Grafis çalışma kurallar.... 1 1.2 Grafis başlatma.... 2 1.3 Ana Kalıp çağırma.... 4 1.4 Grafis çıkışı.... 5 1.5 Çalışmalar....5 Bu bölüme başlamadan önce, önemli Grafis çalışma kuralları açıklanacaktır. Ondan sonra Grafis sistemin başlatılması, kapatılması ve Grafis ekranın ayarlanması gösterilecektir 1.1 Önemli Grafis çalışma kurallar Fonksiyon Tuşu F1,,F12 Backspace Escape Tabulator Shift Lock Shift Esc F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 F12 Print Scroll Pause! $ % & / ( ) =? ` Ins Hom Page Num ^ 1 2 ² 3 ³ 4 5 6 7 { 8 [ 9 ] 0 } ß \ ^ 1 m Q W E R T Y U I O Ğ Ü * Del End Page @ + ~ A S D F G H J K L Ş İ ; > < Z X C V B N M Ö Ç _ : Crtl Alt Alt Gr Strg Insert Home Page up Delete End Page down. 7 8 9 4 5 6 1 2 3 0, _ + Enter Space Alt Gr Enter Yön Tuşu sağ/ sol yukarı/ aşağı Grafis Klavyesi Tuşların (Resim 1-1) anlamları: Escape Tabulator Shift Shift Lock, Caps Lock Space(bar) Alt Gr (alternate groupe) Enter, Return Çıkış, Geri atlama, İptal Sırf digit etmede kullanılır Büyük harf şekli/ Üst tuş donatımı Büyük harf şekli / Üst tuş donatımı açma (Shift tuşuyla kapatma) Boşluk Tuşu, Quick-menüsü çağırma Üçüncü tuş donatımı aktifleştirme (sağ alt kısımda), tuşun sağ alt köşesinde bir ifadenin yazılması için, örn.: \ Onaylama, Seçim, Programm başlatma, Satır kaydırma ve oluşturma. Backspace Fonksiyon Tuşu F1,... Insert Delete Pos1, Home Ende, End Page Up Page Down Ok Tuşları İmleçin solundaki karakteri silme Donatım olan Fonksiyonları çağırma (Bölüm 1.3) Yazılmış olan karakterlerin arasına yeni karakterler yazılmak istendiğinde Silme tuşu (silme) İmleçi satırın başına getirme (Satır başı) İmleçi satırın sonuna getirme (Satır sonu) Sayfa yukarı Sayfa aşağı Ekran kaydırma ve giriş pozisyonu oynatma

Böl.1 2 Bölüm 1 Kurallar, Ana kalıplar çağırma Grafis Mouse Tuşları Sol Mouse Tuşu Seçim, Tıklama, Aktif etme Sağ Mouse Tuşu İptal, Geri alma, Çıkış Sürücü Koleksiyonlar Modeller Parçalar Nesneler Hard- ve Software e göre A:,...,Z: Dizin olarak kaydedilmiş Dosya olarak kaydedilmiş Model başı azami 500 parça Noktalar, Çizgiler, Yazılar, Taramalar, Kuruluş protokollar, Kuruluş parametreler v.b. Ders kitabında sol ve sağ Mouse tuşları belirtmek için bu iki semboller kullanılır. Grafisde sol mouse tuşu Yapıcı tuşu olarak geçerlidir ve seçim, tıklama ve aktifleştirme işlemleri için kullanılır (Resim 1-2). Bunun için mouseun imlecini (Ok veya çapraz dokuma) istediğiniz pozisyonuna getirin ve sol mouse tuşunu tıklayın. Sağ mouse tuşu Geri alma tuşu olarak geçerlidir ve bir fonksiyonun iptal/çıkışı veya yüksek bir menüye dönmek için kullanılır. Bu arada imlecin pozisyonu fonksiyon için önemli değildir. Mouse tekeri, ekran görüntüsünü kaydırmak ve büyükleştirmek için kullanılır. Grafis-Ölçüleri Grafis genelde bu ölçülerle çalışılır: Uzunluk Mesafe mm (Milimetre) Radiuslar Vücut Ölçü mm (Milimetre) Açı Derece (Dik açı =90 ) Yön Alan cm 2 (santimetre kare) Yüzde 0-100% Relatif Uzunluk 0-100% Uzunluk- ve mesafe değerlerin hepsi milimetre olarak gösterildiği ve kaydedildiğine dikkat edin. Diğer önemli kurallar Mouse tekeri Ekran kaydırma, Büyükleştirme Resim 1-2 Ondalık tanıtım işareti noktadır (.). Örn.: 10.4 45.2 67.9% 12.7cm 2 Yazı- ve değer kayıtları <ENTER> ile bitirilir. Yazı- ve değer kayıtları <ESC> ile iptal edilir. Veri yapımı bölüm 4.1 de detaylıca açıklanacaktır. Veri yapımı Grafis de bu şekilde sıralıdır: Fonksiyon Tuşların Donatımı Grafisde F1 den F12 ye kadar bulunan tuşlar, özel fonksiyon ile düzenlidir. Altta tuşların genel bakış yönergesi bulunmaktadır: Fonksiyon Kısım F1 Yardım- ve Bilgi kutusu çağırma 3.3 F2 F3 Ekran içeriği büyütme/ küçültme Parçalar Taşıma/ Döndürme/Simetrilime 3.1 3.6 F4 Ekran içeriği güncelleme 3.1 F5 Parçalar pozisyonlaştırma 3.2 F6 Ekran içeriği ortalama 3.1 F7 Ölçü çizgiyi açma/kapatma 7.2 F8 F11 F12 <F3>Taşımadan sonraki orijinal pozisyon arasındaki parça değişimleri Z-Değeri hesaplamak için hesap fonksiyonu Modelde cağırılan İnteraktif- Kalıp görüntüsü 1.2 Grafis başlatma Grafis başlatma adım basamakları 3.6 12.2 2.4 Masaüstünde bulunan sembolü tıklayın veya Grafis klasöründe grafis.exe dosyasına çift tıklayın Dosya Pull- D o w n - Menüsünü açın ve Yeni... veya Aç... seçin İstediğiniz Biçki sistemi seçin Aç durumuda: Sürücüyü ve Koleksiyonu seçin A ç durumunda: Mevcut olan bir modele çift tıklayın, veya Dosya isim alanında yeni Model isimi kayıt edin ve <Enter> basın.

Bölüm 1 Kurallar, Ana kalıplar çağırma Böl.1 3 Biçki Sistemi seç dialoğu Bu Ders kitabında bulunan tüm örnekler ve çalışmalar Optimass (Basis_D) Biçki Sistemi ile yapılmıştır. Gösterilen tüm bilgiler diğer biçki sistemler için de geçerlidir. Biçki Sistemini seçtikten sonra, ekranın sağ bölümünde ona ait olan açıklama okunabilinir. Seçilen biçki sistemi <ENTER> tuşu, ona uygun olan satırın üstüne çift tıklayıp veya Biçki sistemi seç ile başlatılır. Aç durumunda: Biçki sistemi başlatdıktan sonra Model aç dialoğu karşınıza çıkacaktır (Resim 1-3). Model aç dialoğu Model aç dialoğunda ilk önce sürücü, ondan sonra istediğiniz koleksiyonu seçin. Bir koleksiyon, klasörün Aktüel sürücü üstünde yeni bir koleksiyon oluşturmak, burada C: Aktüel sürücü üstünde mevcut olan koleksiyonlar, burada C:. Lütfen özel ikona dikkat edin! Aktüel sürücü üstündeki mevcut olan koleksiyonlar, burada C:. ve aktüel koleksiyonda, burada Teklif Lütfen özel ikona dikkat edin! Yeni model isim kayıtı üstünde elbise askı ikonu ile tanıtlıdır. Modellerin tek koleksiyon içinde oluşturulmasından dolayı, resim 1-3 deki dosya isim alanı kapalı kalır. Önce çift tıklayıp bir koleksiyon seçtikten sonra, yeni bir dosyanın - veya model isminin kaydedilmesi mümkündür (Resim 1-4). Yeni koleksiyon oluşturmak Sürücü üstünde yeni koleksiyon yerini belirleyin. Gerekirse bu sembolle koleksiyon yüzeyine değiştirin ve bu sembol ile yeni bir koleksiyon oluşturun. Koleksiyon dizinin 7 alt bölümüne sınıflanması Teklif koleksiyonunda başka bir alt koleksiyonu teklif1, başka bir alt-alt koleksiyonu teklif2 ve daha devamını oluşturabilirsiniz. Yüzeylerin sayılarını Datei \ Grafis\Grafis.INI de [OPTIONS] bölümünde MDL_FOLDERS değerinde ayarlıyabilirsiniz. Mümkün olan değerler 0 ile 7 arasıdır. F1 ile bu dialoğa uygun olan başka bilgiler çağırılabilinir Görüntü opsiyonları: Detay- veya Liste görüntü Öngösterim parça listesi veya model Resim1-3 Model ve Koleksiyon silmek Model aç dialoğunda (Resim 1-4) modellerin ve koleksiyonların silinmesi Onu yapmak için koleksiyonu veya modeli seçin ve tıklayın. Koruma sorusundan sonra, modeller veya koleksiyonlar tamamen silinir. Not: Eğer Grafis koleksiyonun silinmesi mümkün olmazsa, bunun nedeni ilgili olan dizinde (Kollektion= Verzeichnis/ Ordner) başka dosyaların mevcut olmasıdır. Lütfen koleksiyonları ve modelleri erkenden CD-Rom, Streamer veya başka bir adetin üstüne kaydetin. Hataların sadece böyle bir şekilde düzeltilmesi Resim1-4

Böl.1 4 Bölüm 1 Kurallar, Ana kalıplar çağırma Yeni modelin isim belirtilmesi Model veya koleksiyon isimi sırf 0...9 sayısı, A...Z harfi ve özel işaretlerle - [Tire] ve _ [Alt çizgi] ile oluşturabilinir. Yani model ismi A03HG doğru olarak geçerlidir. Ama burada modellerin temel bakışını karıştırmamak için, sistemli ve konuya bağlı olan bir isim seçeneğine dikkat edin. Grafisi başlatın ve Dosya Aç seçin. Teklif koleksiyonunda yeni Test modelini açın. Onu yapmak için teklif koleksiyonuna çift tıklayın ve model ismini Test olarak belirtin. Aç... veya <Enter> tuşuna bastıktan sonra, yeni bir modelin oluşturulması ve düzenlenmesi Grafis-Bazmenü Ekranda Grafis Baz menüsü görünmektedir (Resim 1-5). Sizin ekranınızla kıyaslayın. Koleksiyon isimi: Teklif Model isimi: 000 Biçki Sistemi: 50-Werte-OPTIMASS Baz menü fonksiyonları Mouse imleçi ile fonksiyonların üstünden oynatın. İşaret alanı, imleçi takip eder. Sol mouse tuşu ile seçeneğin altında bulunan fonksiyon seçilir. Sağ mouse tuşu ile geri alınır. Kalıpların çalışma alanı. Düzenlenen Parça: Numara, İsim Düzenlenen Beden: N38_0 Resim1-5 1.3 Ana Kalıp çağırma Adımlar Baz menüsünde: çağır tıklayın İstediğiniz Ana Kalıbı seçin. Öngösterim ve not kutusu görüntülenir İstediğiniz Ana Kalıbı çift tıklayıp başlatın. Çağır fonksiyonu Biçki sisteminde bulunan tüm Ana Kalıpların çağırma fonksiyonu ile başlatılması Genel in altında çeşitli biçki sistemleri ile çağrılan ana kalıpları mevcuttur. Optimass (Basis_D) satır başlığında sırf aktüel biçki sisteminde olan bedenlerin çağırılması Ana Kalıp çağırma İşaretli olan bir ana kalıbı (Resim 1-6) çift tıklamayla açılır. Grafis-Üst Beden 10 u çağırın. Ekranda ilk ana kalıbı görüntülenecektir. Başka bir ana kalıbı çağırmadan önce, baz menüsünde N*Geri adım ve ondan sonra Deneme tıklayın. Bu şekilde ilk çağırılan ana kalıbı geri alınılır.

Bölüm 1 Kurallar, Ana kalıplar çağırma Böl.1 5 1.4 Grafis çıkışı Mevcut olan temel bedenleri Öngösterim ve Yazı notu tıklayıp, silin. Resim1-6 1.5 Çalışmalar 1. Çalısma Grafis i Optimass (Basis_D) biçki sistemi ile başlatın, Üst beden 10 ana kalıbı çağırın ve Teklif koleksiyon altında, Üst Beden olarak kaydedin. Üst Beden modelinizden Dosya Kapat ile çıkın. Dosya Yeni İle yeni bir model açın, içine Pantolon 10 ana kalıbını çağırın ve Teklif koleksiyon altında, Pantolon olarak kaydedin. Grafis i Dosya Çıkış ile kapatın. Grafisi başlatın ve Üst Beden modeli açın. Modeli Dosya Kapat ile kapatın. Gerekmeyen modelleri, Model aç dialoğunda, bu işarete İşlem Basamakları Baz menüsü: Pull- Down-Menüsünü açın Dosya ve Kaydet, Farklı Kaydet... veya Kapat tıklayın. Grafisi kapatmak için Dosya Pull-Down-Menüsünde bunları seçin: Kaydet Modelin son işleme kadar kullanılan isminin altında kaydedilmesi. Farklı Kaydet Modelin son işleme kadar kullanılan yeni bir isimin ve/veya başka bir sürücünün (CD-ROM/ Network) ve/veya bir koleksiyonun altında kaydedilmesi. 2.Çalışma Grafisi başlatın ve Dosya Yeni ile, yeni bir model açın. Baz menüsünde cağır fonksiyonu tıklayın, çeşitli ana kalıpları seçin ve onlara ayıt olan ana kalıp bilgileri okuyun. 3.Çalışma Optimass (Basis_D) biçki sisteminde yeni Test modelini açın ve Genel bölümünden çeşitli ana kalıpları (Etek, Patolon, Üst beden) çağırın. Çağırılan kalıpları, N*Geri adıma tıklayıp, protokolü geri alın. Kapat Eğer model henüz kaydedilmediyse, koruma sorusu sorulacaktır.