GİZLİLİK VE GİZLİLİĞİN ÖNEMİ

Benzer belgeler
GİZLİLİK VE GİZLİLİĞİN ÖNEMİ. Olgun YAZICI İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü

PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Hizmetiçi Eğitim Koordinatörlüğü 2014

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

T.C. İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNETMELİĞİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. 5/2/2003 tarih ve sayılı Makam Onayı. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

T.C. ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNETMELİĞİ(BKK: )

MĠLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI AKARYAKIT ĠKMÂL VE NATO POL TESĠSLERĠ ĠġLETME BAġKANLIĞI GÜVENLĠK SORUġTURMASI VE ARġĠV ARAġTIRMASI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNETMELİĞİ

15/06/2017 SENATO 2017/06-VII BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜVENLİK SORUŞTURMASI ve ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜVENLİK SORUŞTURMASI ve ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNETMELİĞİ

SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ KANUNU

AFAD Başkanlığı. A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı

5-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu na göre, devlet memuruna savunmasını yapabilmesi için en az kaç gün süre verilir?

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ

YAZIŞMA VE DOSYALAMA USULLERİ SORULARI

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

İlk Defa ve Yeniden Yapılacak Atamalara Güvenlik Soruşturması

4 Haziran 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK. SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALINI KORUMA VE TASARRUF TEDBİRLERİ SORULARI

EVRAK KAYIT YÖNERGESİ

DOSYALAMA VE ARŞİV. Standart Dosya Planına Göre Tasnif. Birim Arşivini Düzenlemek. İmha Edilecek Evrak Tutanaklarını Hazırlamak

Veri(Data), sayısal veya mantıksal her değer bir veridir. Bilgi(Information), verinin işlenmiş, anlamlı hale gelmişşekline bilgi denir.

TCDD İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

T.C. ERBAA KAYMAKAMLIĞI Yavuz Selim İlkokulu Müdürlüğü 24 SAAT DEVAMLI ÇALIŞMA PLANI

Defterdarlık Genel Evrak İşlem Süreci

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYIT VE DOSYALAMA YÖNERGESİ ( tarih, 350 sayı ve 07 Numaralı Üniversite Senato Kararı)

Okutman Yunus Emre CİLOŞOĞLU

SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETİCİ, ÖĞRETİM ELEMANI VE MEMURLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ SORULARI

MİT'ten kuruluş yıl dönümüne özel sergi

C- Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları

SEÇKİN ONUR. Doküman No: Rev.Tarihi Yayın Tarihi Revizyon No 01 OGP 09 SEÇKİN ONUR BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

HATAY KHB BILGI İŞLEM BİRİMİ

KURUM İÇİ YAZIŞMA USULLERİ PROSEDÜRÜ

Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine ve 135 sayılı Genelgenin 19/2, 29 ve 30. maddelerine aykırıdır.


1. Yapılan araştırmalar sonucunda, Ankara doğumlu 18 aylık çocukların ağırlıklarının

Vakıflar Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Evrak ve Haberleşme Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI EVRAK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BALIKESİR / BANDIRMA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları Kursu

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

TEKNİSYEN KADROSU HİZMET ŞEMASI

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ MERKEZ BİRİMLER YETKİ DEVRİ VE İMZA YETKİLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ İLETİŞİM PROSEDÜRÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.13 İNSAN KAYNAKLARI BİRİMİ

T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta,

T.C GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI EVRAK KAYIT, TAKİP, ZİMMET USUL VE ESASLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

E-İmza Kavramı. Bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları da içermektedir.

TIBBİ DOKÜMANTASYON HASTA DOSYALARI ARŞİVİ

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

ÖZEL GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı: ADALET PROGRAMI

Ömer Halisdemir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu İŞ SÜRECİ BAŞLANGIÇ

Nizamettin OĞUZ.

MİLLİ ARŞİV VE ARAŞTIRMA DAİRESİ (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) YASASI Sayı: 15/1990

T.C. YOZGAT VALĠLĠĞĠ Gençlik Hizmetleri ve Spor Ġl Müdürlüğü ĠMZA YETKĠLERĠ ĠÇ YÖNERGESĠ

İLETİŞİM PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir.

TAKASNET SİSTEM KATILIM KURALLARI

[SUB-TITLE 1] Özellikler

DESTEK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar


T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

2018 YILI 2. DÖNEM İLK DEFA VE YENİDEN ATAMA KURASI İLAN METNİ

Türkiye de Kamu Hizmetinin Görülmesinde Kullanılmakta Olan Gizlilik Derecesi Tanımları: Uygulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü. Mayıs 2008, Gebze

DOKÜMAN KODU YAYINLANMA TARİHİ REVİZYON NO REVİZYON TARİHİ SAYFA NO. BG-RH Sayfa 1 / 6

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN. 5. Ombudsman ın görev ve yetkileri ile yetki devri. 6. Ombudsman ın yetkisi dışında olan konular

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır.

T.C. BAŞAKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI EVRAK KAYIT İÇ YÖNETMELİĞİ

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TAKDİR BELGESİ TEŞEKKÜR BELGESİ HİZMET TEŞEKKÜR BELGESİ VE ŞİLT VERİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE ( * ) BİRİNCÌ BÕLUM GENEL ESASLAR

EK:2 T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ GÖREV TANIM FORMU. Safranbolu Turizm Fakültesi. Fakülte Dekanı. Görevin Bağlı Bulunduğu Unvan

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

YÖNETMELİK. Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan: RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ

Doküman No: 06.PR.İ.03 Yayın Tarihi: Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ

DEVLET MALINI KORUMA VE TASARRUF İLKELERİ

Cevap: Aday, başvurduğu alana ilişkin YTÜ AYDEK şartlarını sağlamalıdır.

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

YAZI İŞLERİ VE KARARLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER

Transkript:

1. Yetkili bulunmayan kişilerce hakkında bilgi sahibi olunması halinde, Devletin güvenliği, milli varlığı, bütünlüğü, anayasal düzeni ve dış ilişkilerini tehlikeye düşürebilecek her türlü bilgi ve belgelere... denir. a) Gizli b) Ulusal bilgi c) Devlet sırrı d) Kripto 2. Aşağıdakilerden hangisi personel güvenirliğine ilişkin doğru bir ifadedir? a) Ulusal güvenliği ilgilendiren ulusal bilgiyi ihtiva eden ya da bu bilgiye işlem yapan cihaz, malzeme ve tesisi, yetkisiz kişilerin erişimine karşı korumak üzere alınan fiziksel tedbirleri ifade eder. b) Ulusal güvenliği ilgilendiren ulusal bilgiye yalnızca yetki verilen kişilerin, bilmeleri gerektiği oranda erişebilmeleri için alınan tüm tedbirleri ifade eder. c) Yurtiçinde ve yurtdışında personel, araç, donanım ve binalarda dinleme ve gözetleme amacıyla yapılan teknik yerleşmelere karşı alınan tüm güvenlik tedbirleri ifade eder. d) Bir gizli evrakı veya dokümanı ancak görevinden dolayı öğrenen, onu inceleyen, uygulayan ve korumaktan sorumlu bulunanları ifade eder. PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 1

3. Aşağıdakilerden hangisi güvenlik soruşturmasına ilişkin yanlış bir bilgidir? 5. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi gizlilik dereceli yazı, doküman ve malzemelerdir? a) Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı tespit edilmeye çalışılır. b) Kişinin ahlaki durumunun saptanması amacıyla yapılır. c) Yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla yapılır. d) Güvenlik soruşturması asli memurluğa atanmadan önce yapılır. 4. Aşağıdakilerden hangisi "Kişi Güvenlik Belgesi"ne ilişkin doğru bir bilgidir? a) Koruma ve güvenlik görevlisi olarak çalışacak personel için düzenlenir. b) Silah taşıma yetkisine sahip personel için düzenlenir. c) Gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye nüfuz edebilmeyi ve/veya bunların bulunduğu yer ve tesislere giriş iznini sağlayan belgeyi ifade eder. d) Milli İstihbarat Teşkilatına mensup personele verilen belgeyi ifade eder. a) Tercümeler, basılı kâğıtlar b) Telefon, telsiz telefon görüşmeleri c) Fotoğraf filmleri ve mikrofilmler d) Hepsi 6. Kontrollü evrak ve belgeler, izinsiz olarak... ve fotokopileri çıkarılamaz. a) tercüme, teksir edilemez b) zarflanamaz c) saklanamaz d) bulundurulamaz 7. Aşağıdakilerden hangisi gizlilik derece-lerinden değildir? a) Çok gizli b) Tasnif dışı c) Hizmete özel d) Güvenlik belgesi 8. Kontrollü evrakın gizlilik derecesi aşağıdakilerden hangisidir? a) Gizli b) Özel c) Çok gizli d) Gizli ve özel PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 2

9. Kontrolsüz evrak hangi gizlilik derecesini haizdir? a) Gizli b) Gizli ve özel c) Çok gizli d) Kozmik 10. Evrak ve belgeler... işleme tabi tutulurlar. a) önemine göre b) taşıdığı gizlilik derecesine göre c) ait olduğu birime göre d) gönderildiği makama göre 11. "Ulusal güvenliği ilgilendiren ulusal bilginin, özellikle haberleşme kanallarından gönderilmesi sırasında yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesine ve içeriğinin açığa çıkarılmasına ve diğer her türlü müdahaleye karşı alınan tüm tedbirleri ifade eder." Yukarıda yer verilen ifade aşağıdakilerin hangisinin tanımıdır? 12. Aşağıdakilerden hangisi "kripto"nun tanımıdır? a) Ulusal güvenliği ilgilendiren ulusal bilginin, özellikle haberleşme kanallarından gönderilmesi sırasında yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesine ve içeriğinin açığa çıkarılmasına ve diğer her türlü müdahaleye karşı alınan tüm tedbirleri ifade eder. b) Gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye nüfuz edebilmeyi ve/veya bunların bulunduğu yer ve tesislere giriş iznini sağlayan belgeyi ifade eder. c) Yetkisiz kimselere açıklanması sakıncalı görülen bilgilerin önem derecesine göre sıralanması ve adlandırılmasını ifade eder. d) Birbirleri ile haberleşen iki tarafın, haberleşmesi esnasında üçüncü tarafa bilgi sızdırmamak amacıyla ulusal bilginin gizlenmesini sağlayan sistemleri ifade eder. a) Haberleşme güvenliği b) Ulusal bilgi c) Devlet sırrı d) Fiziki güvenlik PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 3

13. I- Kodlama II- Emin kurye III- Emin yerde bulundurma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "gönderme güvenlik tertip ve tedbirleri"ndendir? a) Yalnız I b) Yalnız II c) I, II d) Yalnız III 15. "Teletekst ile gönderilecek bilgiler, mutlaka..." a) üç nüsha hazırlanmalıdır. b) kriptolanmalıdır. c) İlgili bakan tarafından imzalanmalıdır. d) üç gün içinde teyit edilmelidir. 14. I- Açık ve kapalı metin, aynı yerde bulundurulmaz. II- Şifrelenmiş metin, açık olarak gönderilmez. III- Çok gizli dereceli konular telefonla konuşulmaz. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "şifre güvenlik tertip ve tedbirleri"ndendir? 16. "Gizli dereceli evrak... muhafaza edilir." a) çelik dolaplarda b) dosya içinde c) uygun yerde d) çekmecelerde a) Yalnız I b) I, II c) I, III d) I, II, III PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 4

17. Aşağıdakilerden hangisi personel güvenirliğinde dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir? a) Kamu kurum ve kuruluşlarına personel atanmadan önce, güvenlik soruşturması yaptırılmalıdır. b) Zaman zaman gerek duyulan personelin güvenilirliği yeniden gözden geçirilmelidir. c) Gizlilik dereceli bilgilerin bilinmesini gerekli kılan görevler ile gizlilik dereceli yerlerde çalışacak personel ve buralarda görev yapacak yardımcı personel çok dikkatli seçilmelidir. d) Güvenlik belgesi olmayan personelin gizlilik dereceli yerlere girmesi konusunda gerekli kolaylık sağlanmalıdır. 18. "Bir gizlilik derecesi olmayıp evrakın gittiği yerde ve başlangıçtaki işlemlerinde, belirli şahısların (Amir veya sadece onun yetki verdiği personel) açabileceği, bunun dışında herhangi bir şahıs tarafından açılamayacağını ifade eder." Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır? a) Şahsa özel b) Kişiye özel c) Tasnif dışı d) Hiçbiri 19. Aşağıdakilerden hangisi senetle el değiştirecek evraklara ilişkin yanlış bir bilgidir? a) Senetle el değiştirecek evrak, kontrolsüz ve kontrollü olmak üzere ikiye ayrılır. b) Kontrolsüz evrak, gizli ve özel gizlilik derecesini haiz evraktır. Bunlar, senetle teslim alınır ve senetle teslim edilirler. c) Kontrollü evrak, çok gizli gizlilik dereceli evrak ve mesajlardır. Kontrollü evrakın her an kimin elinde olduğunu bilmek amacıyla kontrol kartları kullanılır. d) Hiçbiri PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 5

20. "Gizlilik dereceli bilgi ve belgelerin bulunduğu bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki makam sıralamasını ifade eder." Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır? a) Gizlilik dereceli yer b) Gizlilik dereceli tesis c) Gizlilik dereceli birim ve kısım d) Gizlilik dereceli makam 21. Kamu kurum ve kuruluşlarının güvenliğini sağlamak, yürütülen işlemlerin ve muhafaza edilen her türlü gizlilik dereceli bilgi, belge, evrak, doküman ve malzemelerin, düşman veya yetkili ve ilgili olmayan kimseler tarafından öğrenilmesine veya elde edilmesine engel olmak aşağıdakilerden hangisinin amacıdır? a) Casusluk-hırsızlık b) Bilgi, evrak güvenliği c) Gizlilik d) Doküman ve malzeme güvenliği 22. Aşağıdakilerden hangisinde "Özel" gizlilik derecesi doğru olarak tanımlanmıştır? a) İçerdiği konular itibariyle, gizlilik dereceli bilgi taşımayan, ancak Devlet hizmeti ile ilgili bilgi, belge, evrak, mesaj ve dokümanlara verilen gizlilik derecesidir. b) Kapsadığı bilgi itibarıyla çok gizli, gizli veya özel gizlilik dereceleri ile korunması gerekmeyen fakat bilmesi gerekenlerden başkası tarafından bilinmesi istenmeyen mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. c) İzinsiz açıklandığı takdirde, Devletin menfaat ve prestijini haleldar edecek veya yabancı bir devlete faydalar sağlayacak nitelikte olan mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. d) Bilmesi gerekenlerin dışında diğer kişilerin bilmelerinin istenmediği ve izinsiz açıklandığı takdirde Devletin güvenliğine, ulusal varlık ve bütünlüğe, iç ve dış menfaatlerimize hayati bakımdan son derece büyük zararlar verecek, yabancı bir devlete faydalar sağlayacak ve güvenlik bakımından olağanüstü önemi haiz mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 6

23. Aşağıdakilerden hangisi evraklara gizlilik derecesi verilmesine ilişkin yanlış bir bilgidir? a) Evraka kapsadığı bilgilerin gerektirdiği en küçük gizlilik derecesi verilmelidir. b) Evrakların gizlilik dereceleri üç yılda bir gözden geçirilmelidir. c) Bir evraka, doğru olarak gizlilik derecesinin verilmesi sorumluluğu, onu çıkaran makama aittir. d) Gizlilik dereceli bütün yazılar, zaman zaman, gizlilik derecelerinin yeniden değerlendirilmesi bakımından, gözden geçirilir. 24. Aşağıdakilerden hangisi telefonla yapılacak konuşmalarda dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir? a) Çok gizli ve gizli, gizlilik dereceli konular, telefonla konuşulmaz. b) Gizlilik dereceli her konuda, hariçten telefonla sorulan sorulara cevap verilmez ve soran şahsın, hüviyetinin tespitine çalışılır. c) Gizli konuların telefonla konuşulması gerektiğinde şifreli bir dil kullanılmalıdır. d) Kullanılan telefonların üzerinde ve masalarda gerekli güvenlik ikazları bulunmalıdır. PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 7

GİZLİLİK VE GİZLİLİĞİN ÖNEMİ SORULARI YANIT ANAHTARI 1 C 21 C 2 B 22 C 3 D 23 B 4 C 24 C 5 D 6 A 7 D 8 C 9 B 10 B 11 A 12 D 13 C 14 B 15 B 16 A 17 D 18 B 19 D 20 C PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMETİÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Sayfa 8