Mali Analiz Ders Notları

Benzer belgeler
NOKTA ATIŞI SORULARI

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

SMMM STAJ BAŞLATMA FİNANSAL MUHASEBE/TİCARİ ALACAKLAR. f u a t h o c a. n e t. DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

1 STAJ BAŞLATMA MUHASEBE STANDARTLARI

GELİR TABLOSU NET SATIŞLAR BRÜT SATIŞ KARI/ZARARI ESAS FAALİYET KARI/ZARARI. fuathoca.net 1

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

a. Asal Maliyet Yöntemi b. Değişken Maliyet Yöntemi c. Normal Maliyet Yöntemi d. Tam Maliyet yöntemi

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe. f u a t h o c a. n e t

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

NOKTA ATIŞI SORULARI

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz.

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1

1 Diğer sayfaya geçiniz.

MENKUL KIYMET DEĞERLEMESİ

1 Diğer sayfaya geçiniz.

Derste Çözülecek Sorular Test 01 - Maliye Teorisi

UFUK ÖZERMAN Page 1

Türk Vergi Sistemi Soru Bankası

Eğitim-Öğretim Güz Yarıyılı Diferansiyel Denklemler Dersi Çalışma Soruları

Maliye Teorisi. f u a t h o c a. n e t

İNTEGRAL KONU ANLATIMI ÖRNEKLER

ELM207 Analog Elektronik

Maliye Teorisi 2. KAMU MALİYESİNDE KLASİK VE MODERN ANLAYIŞ

UYGUNLUK TESTİ. Müşterinin Adı Soyadı / Ticari Unvanı: Yaşınız yaş yaş yaş 66 ve üzeri Kurumsal Müşteri

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU SULTAN HOCA.

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir.

DÜNYANIN EN KOLAY KURULAN STAND SİSTEMİ

Sistem Dinamiği ve Modellemesi. Doğrusal Sistemlerin Sınıflandırılması Doğrusal Sistemlerin Zaman Davranışı

YERİNDELİK TESTİ. *Profesyonel Müşteriler 1,2,4,7,8 ve 9. soruları cevaplamak zorunda değildirler. MÜŞTERİNİN ADI-SOYADI / TİCARİ UNVANI :

YETERLİLİK Finansal Tablolar Analizi Soru01

VDE 0660 Bölüm 500/IEC Yürütülen test: Ölçülen darbe akım direnci I pk. Ip darbe kısa devre akımı [ka] Bara tutucusu mesafesi [mm]

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum Minimum Problemleri

Diferansiyel Denklemler

ORAN ORANTI ÖYS. = = yazılabilir. veya ALIŞTIRMALAR

Bolüm 01 Meslek Mensubu Olmanın Şartları

En iyi donanımlı yatlarla en iyi hizmet

İşaret ve Sistemler. Ders 10: Sistem Cevabı

BÖLÜM 3 SAYISAL TÜREV VE İNTEGRAL

6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI

Çubukta açılan delikler

YÜZDE VE FAĐZ PROBLEMLERĐ

I. GÜN. işlem yeteneği. ** Bir kasabada birbirleriyle kavgalı iki köy varmış. Bunlardan biri ARTI Oğulları iken diğeri EKSİ Oğulları imiş.

3.4 İşlem İşlem Kavramı. Etkinlik Etkinlik 3.52

Anaparaya Dönüş (Kapitalizasyon) Oranı

İNTEGRAL DENKLEM SİSTEMLERİNİN YAKLAŞIK ÇÖZÜMLERİ

5. ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN FONKSİYONLARININ DAĞILIMI. 5.1 Kümülatif Dağılım Fonksiyonu Tekniği

ÜSLÜ İFADELER VE ÜSTEL FONKSİYONLAR LOGARİTMA FONKSİYONU, ÜSTEL, LOGARİTMİK DENKLEM VE EŞİTSİZLİKLER

o f S C I n t e r n a t i o n a l P o d d e Eski Büyükdere Asfaltı No: 17/A Güney Plaza Kat: 5 Maslak-İstanbul / TÜRKİYE

Erdemir Grubu 2009 Yılı İlk Altı Ay Konsolide Mali Sonuçları. 20 Ağustos 2009

katsayıları sabit katsayılardır. Bir kez t t 0 için u(t), t=t 0 ve türevlerinin başlangıç koşulları belirlenmiş ise t t 0 için y (t)

İMALAT ZAMANLARI HESABI

ML60X MİKROLİFT MÜHENDİSLİK

DERS 3. Matrislerde İşlemler, Ters Matris

Sistem Dinamiği ve Modellemesi

VİNÇTE ÇELİK KONSTRÜKSİYON

Sistem Dinamiği ve Modellemesi

Kontrol Sistemleri. Frekans Ortamında Karalılık

BÖLÜM 4 LİNEER DİFERANSİYEL DENKLEM SİSTEMLERİ

1. DÖNEN VARLIKLAR 3. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü,

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

63032 / ELEKTRONİK SICAKLIK KONTROL CİHAZI KULLANIM KILAVUZU

Harekete geçin! daki a. Müşterileriniz. mısınız? markanızdan. müşteri adaylarınızla interaktif iletişim

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum-Minimum Problemleri Grafik çiziminde izlenecek adımlar. y = f(x) in grafiğini çizmek için

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 9. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIFLAR TEST SORULAR ve YANITLAR

ÜSTEL DAĞILIM. üstel dağılımın parametresidir. Birikimli üstel dağılım fonksiyonu da, olarak bulunur. olduğu açık olarak görülmektedir.

Magnetic Materials. 4. Ders: Paramanyetizma-2. Numan Akdoğan.

Şekil 1: l k r a ik i k i ş a ik ri i (Klein ve Lajoie,1980)

Sönümlü Serbest Titreşim

TLE 35128R Serisi CATV Hat Tekrarlayıcılar

BÖLÜM 2- HATA VE HATA KAYNAKLARI SORULAR ÇÖZÜMLER & MATLAB PROGRAMLAMA

Yeni Türk Ticaret Kanunu Değişiklik Yapan 6335 Sayılı Kanun İle Yapılan Değişiklikler Hakkında

Bir Kompleks Sayının n inci Kökü.

Tanım : Bir rassal deney yapıldığında bir deneyin sonucu sadece iki sonuç içeriyorsa bu deneye Bernoulli deneyi denir.

TLE 35128R Serisi CATV Hat Tekrarlayıcılar

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Özet: Yeni Teşvik Mevzuatına ilişkin hazırlamış olduğumuz çalışmamız 2012/74 nolu Sirkülerimizde yer almaktadır.

Finans Finansman Finansal Yönetici (Analisttir iyi bir yargılama yeteneği olmalıdır) (para, fon, sermaye) (para bulma işlemi) (paranın yönetimi)

e i n b u l b u b u b u b u

ORAN VE ORANTI. Aynı birimle ölçülen iki çokluğun bölme yoluyla karşılaştırılmasına oran denir. a nın b ye oranı; b

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İstanbul İli (Anadolu Güney) Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği

EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER

2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

Ç A L I Ş M A N O T L A R I. Sinyaller & Sistemler Fourier Serisi. Sinyallerin Zaman Frekans Analizleri : FOURIER TEORİSİ

Transkript:

Mli Aliz Drs Nlrı I MALİ ANALİZ İşlmi liylri s lşk mli bilgilri işlm yöiilri, rklrı, çlışlrı, sdiklr, lıılr, sıılr dvl, lk (km) ld mk isykir B ilgii di rlrı kmik çıkr bklilridir Ulmmlıdır ki; üm mli bllr gçmiş yölik bilgi vrir Alizi yp kişi y d krmlr b gçmiş vrilri dğrldirrk ilgili işlmi glğii mi my çlışırlr Mli Aliz; Msb bilgilri liz kiklrii yglmsı sriyl bllk sçlrı işlmi mli drm v liy sçlrıı yrmlmsı içi kllılmsıdır Uyglmd kllıl liz kiklri şğıdki gibidir; 1 Or Alizi 2 Krşılşırmlı Tbllr Alizi 3 Trd(Eğilim) Alizi 4 Diky (Yüzd) Alizi A ANALİZİN ÖN KOŞULLARI 1 Dlylı Ö Kşllr İşlmi liylrii gi rmd v kşllrd yürüüğü il ilgili ö kşllrdır () İşlmi Bldğ Ekmik Orm: Ekmik rmd ksdil, lsy, döviz iylrıı düzyi v gösrdiği dlglmlr, piys iz rı v kmik büyüm gibi mkrkmik dğişklrdir (b) İşlmi İçid Bldğ Skörl Orm: İşlmi gi skörd liy gösrdiği, skörü gi şmd ldğ (krlş, glişm, lglk, grilm) v skörü kdi özgü kşllrıı id mkdir () İşlmi Ypısl v Yösl özlliklri: İşlmi ysl v kmik rgizsy yöim lyışı (il şirki lp lmdığı, AŞ/Ld, lk çık/kplı, mk yğ/srmy yğ) il ilgili kşllrıdır 2 Dlysız Ö Kşllr; Tk Düz Msb Sismi: Alizi ypılk isl bllrı yı şkilsl ypıy v sp içriği sip lrk d ilikli l glmsi k düz msb sismi il lşbiliriz B dğrld, isl bllrı; Alşılbilir Krşılşırılbilir Güvilir v Dğr İiy Uyg Zmıd Hzırlmış Almlı, lmsı grkir Sdr Orlrı Spmsı: Or lizi il ld dil sçlrı lm gldiğii yrmlbilmsi içi grkli l rrs bilgilr Sdr Orlr rıd sğlmkdır 4 çşi sdr r vrdır () Trii (Gçmiş) Sdr Orlr: İşlmi gçmiş dömlridki isl bllrıd ld dil dğrii rlmlrı lırk spl sdr rlrdır İşlmi ri dömi ilişki isl drm gçmiş dömlr gör sıl bir dğişim gçirdiğii dğrldirmk mıyl ypıl lizlrd grkli l rrs bilgilri sğlmkdır (b) Skör (Syi) Sdr Orlrı: İşlmi içid bldğ skördki işlmlri(rkiplri) isl bllrıdki vrilr üzrid, r bir döm içi spl rlmlrdır () İdl (Hd) Sdr Orlrı: İşlmi yr ldığı skörd bl bşrılı bir vy birkç işlmi isl bllrıd yrrlılrk spl sdr rlrdır (d) Büç Sdr Orlrı: Büç sismi ygly işlmlrd, büçl isl bl vrilri kllılrk spl rlrdır B ANALİZ TÜRLERİ Ypılış Amı Gör 1 Yöim Alizi: Yöiilri lklrı krrlr yrdımı lmk içi ypıl lizdir 2 Yırım Alizi: İşlmy yırım ypmk isy vy düşü kişi v krmlr ypıl lizdir 3 Krdi Alizi: Üçüü kişilri işlmi brç ödm güü, kârlılık vb klrd ypıklrı lizdir Krdi lizid kllıl kiklr şlrdır: () Krkr (b) Kpsi () Kil (Kl) (d) Kpil(Srmy) () Kşllr İçriği Gör 1 Sik Aliz: Tk bir döm i vrilri kpsr 2 Dimik Aliz: Bird zl yıl i vrilri kpsr Ypk Kişiy Gör 1 Dış Aliz: İşlm dışıd kişilr işlm kkıd ypıl lizdir 2 İç Aliz: İşlmy bğlı kişilr ypıl lizdir 1

Mli Aliz Drs Nlrı II MALİ TABLOLAR Mli Tbllr içrisid ömli iki bl Bilç v Glir Tbls dr B bllr Tml Tbllr dı vrilir Alizlr gçmd ö b iki bl ilmsi grklidir Tml bllr dışıd kl diğr bllr Ek Tbllr dir Ek Tbllr şğıdki gibidir; () Sışlrı Mliyi Tbls (SMM Tbls) (b) F Akım Tbls () Nki Akım Tbls (d) Kâr Dğıım Tbls () Öz Kyklr Dğişim Tbls A BİLANÇO İşlmi blirli bir riki vrlıklrıı (mliy dğriyl) v b vrlıklrı ismıd kllıl kyklrı rlrı v dğılımlrı il birlik gösr sik bir isl bldr Bir bşk id il işlmi blirli bir riki isl drm özly isl blsdr Bilç Türlri () Şkil Bkımıd Hsp ipi bilç Rpr ipi bilç (b) Aliz Bkımıd Krşılşırmlı bilç Aliik bilç () Kpsm Bkımıd İşlm bilçs Kslid bilç (d) İşlm vy Vrgi Hkk Bkımıd Tiri bilç Mli bilç Bilç Gl Krllrı ZTE İŞLETMESİ AKTİF 31122015 rili BİLANÇO KISA VAD DÖNEN VARLIK YAB KAYNAK UZUN VAD YAB KAYNAK DURAN VARLIK ÖZ KAYNAK AKTİF TOPLAMI PASİF TOPLAMI PASİF Brü Çlışm Srmysi Dö Vrlıklr N Çlışm Srmysi Dö Vrlıklr KVYK Dvmlı Srmy UVYK + Öz Kyklr Ybı Kyklr KVYK + UVYK F giş ımıyl Akii mmı (F Akım Tb) F dr ımıyl Ks Hs (Nki Akım Tb) Uz vdli ybı kyklr yüksk rd iz mliyi klılğı içi gülük iiyçlrd lş dö vrlıklrı ismı yri z vdli yırımlrd lş dr vrlıklrı is mk içi ri dilmlidir Ybı kyklr (KVYK+UVYK) r kdr brç iliği şıs d mkl ölçülrd ldklrı sür işlmi liylrid bir kldırç pzisy şır Ak mmk grkir ki brd üslil risk mkl ölçülrd lmlıdır Gl lrk b brçlmı öz kyklrı şmmsı rz dilir Yi kyk dğılımıı gösr Psi rı %50, %50 (iy iy) lk şkild dğılım gösrmsi rzlır Vrlıklrı yr ldığı Aki rı is işlmi ürü gör şkillmsi bklir Şöyl ki işlm şy bir ir işlmsi is d çk gülük liylri grçklşirk vrlıklr iiyç dykır B d işlmi Dö Vrlıklrıı zl lmsı lmı glir Ak işlm bir ürim işlmsi is b işlmi mdr v sri ürim yp l v mkilr iiyı lkır B drmd b işlmlri is Dr Vrlıklrıı yğ ldğ bir vrlık dğılımı iiyçlrı lkır İşlmlrd ömli srlrd biri d çlışm srmysi sip lmlrıdır Dö vrlıklrı dim KVYK lrıı krşılmy yk v gülük liylri içi yrli düzyd lmlıdır B GELİR TABLOSU İşlmi blirli bir dömd ld iği üm glirlr il yı dömd kldığı büü mliy v gidrlri v blrı sd işlmi ld iği döm kârıı vy zrrıı gösr dimik bir isl bldr Glir bls şğıd bliril bş bölümd lşr Brü Sış Kârı vy Zrrı Fliy Kârı vy Zrrı Olğ Kâr vy Zrr Döm Kârı vy Zrrı Döm N Kârı vy Zrrı Glir Tbls Türlri () Şkil Bkımıd Hsp ipi glir bls Rpr ipi glir bls (b) Aliz Bkımıd Krşılşırmlı glir bls Aliik glir bls () Kpsm Bkımıd İşlm glir bls Kslid glir bls (d) İşlm vy Vrgi Hkk Bkımıd Tiri glir bls Mli glir bls Kıs vdli ybı kyklr dö vrlıklr içi kllılmlıdır Öz kyklr ölikl dr vrlıklrı ismı içi ri dilmlidir 2

Mli Aliz Drs Nlrı Glir Tbls Gl Krllrı 60 Brü Sışlr 61 Sış İdirimlri (-) NET SATIŞLAR 62 Sışlrı Mliyi (-) BRÜT SATIŞ KÂRI/ZARARI 63 Fliy Gidrlri (-) FAALİYET KÂRI / ZARARI 64 Diğr Fl Olğ Glir v Kârlr 65 Diğr Fl Olğ Gidr v Zrrlr (-) 66 Fism Gidrlri (-) OLAĞAN KÂR / ZARAR 67 Diğr Fl Olğdışı Glir v Kârlr 68 Diğr Fl Olğdışı Gidr v Zrrlr (-) DÖNEM KÂRI / ZARARI 69 Vrgi v Diğr Ysl Yükümlülük Krşılıklrı (-) DÖNEM NET KÂRI / ZARARI Glir bls bilç gibi çi rlı lmyıp şilik ilksi dymz Glirlrd gidrlri idirilmsi ylyl işlmi bir döm içid ld iği kârı splmsı mıyl kllılır B yüzd şğıd glir blsd glbilk srlr yölik kıs ırlmlr yr vrilmişir: Glir bls vrilrii lizid, rlrı splmsıd kllıl ml vri N Sışlr dır Tüm splmlr rdys sışlr bz lırk ypılır İşlmi vrlıklrıı dr vrimli kllıldığıı ölçmk mıyl kâr bkılmz Çükü kâr splmsıd m döm içid öd ism gidri, m d vrgi krşılığı işlmi grçk liylri s ld miş ldğ gliri zlır B yüzd m msıyl vrimliliği ölçbilmi ml yl kâr, ism gidri v vrgii ilv dilmsidir Özllikl sıvlrd vrgl iki grp is 64 v 65 grplrdır 64 Diğr Fliylrd Olğ Glir v Kârlr 640 İşirklrd Tmü Glirlri 641 Bğlı Orklıklrd Tmü Glirlri 642 Fiz Glirlri 643 Kmisy Glirlri 644 Ks Klmy Krşılıklr 645 Mkl Kıym Sış Kârlrı 646 Kmbiy Kârlrı 647 Rsk Fiz Glirlri 648 Elsy Düzlmsi Kârlrı 649 Diğr Olğ Glir v Kârlr 65 Diğr Fliylrd Olğ Gidr v Zrrlr 653 Kmisy Gidrlri (-) 654 Krşılık Gidrlri (-) 655 Mkl Kıym Sış Zrrlrı (-) 656 Kmbiy Zrrlrı (-) 657 Rsk Fiz Gidrlri (-) 658 Elsy Düzlmsi Zrrlrı(-) 659 Diğr Olğ Gidr v Zrrlr (-) NOT: Özllikl b iki grp yr l splrı bilimsid yrr vrdır C FON AKIM TABLOSU İşlmi blirli bir dömd kyklrım v blrı klldığı llrı gösr bir bldr B bld kvrmı giş lmd kllılmkdır E giş lmıyl, ysl lrk kllılbil klrı, isl rçlrı v isl lklrı ümü lmıd kii mmıı id mkdir Blirli bir döm içid işlmi sğldığı mli lklrı v blrı kllılış yrlrii gösrmk ylyl işlmi dömdki yırım v ism liylrii özlr, isl drmd myd gl dğişikliklri çıklr F Akım Tbls Düzlmsi F kım bls bilç v glir bls v blr i çıklyıı isl bilgilr dyılrk düzlir Aki zlışlrı il psi rışlrı kyğı yrırk ki rışlrı il psi zlışlrı d kllımı d lr Ak kyklrı v kllımlrı sd bilç vrilrii krşılşırılmsı s bl dğişmlrd lşmz B klmlri bzılrıı düzlilmsi grkir Çükü işlmlrd girişi dğrmy y d çıkışı d lmy çşili msb kyılrı vrdır B dl blrı düzlilmsi grkir İşlmlrd girişi vy çıkışı yrmy srlrı kım bls kilri çısıd iki grb yrılbilir: Döm kârıı kily k rki dğrmy işlmlr (mrism gidrlri gibi) Döm kârıı kilmy v rki d dğrmy işlmlr (Dğıılmmış kârlrı ydk kçlr klmsi, mddi dr vrlık yid dğrlm rışlrıı srmyy klmsi, vrgi brçlrıı rlmsi gibi) Döm içidki kışlrıı ysık şkild kım bls düzlbilmsi içi şğıdki bilgilr lmlıdır: Hsp dömi i glir bls Döm bşı v döm s bilçs Bir öki sp dömi i kâr dğıım bilgilri İlgili sp dömid öd vrgilr F Akım Tbls Yrm F kım bls yrmlbilmsi içi lizi ypılırk yüzd yömi il liz kiği kllılmlıdır F Kyklrıı Yrm: F kyklrı içid iyi kyğı, lğ liylrd sğl kyklrdır Srmy rışlrı gri ödmsiz bir kyk lmlrı, iz yükü girmmlri diyl isl güvilirlik çısıd yğl kyklrdır F Kllımlrıı Yrm: F kllımlrıı yrmd sğl lrı rlrd kllıldığı rşırılır F kllımlrıı yrmd ss l, işlmi isl v kmik liylrid bşrılı lmsıı sğlyk yrlr lrı rmış lp lmdığıı blirlmkir İşlmi büyümsi v glkki bşrısı çısıd yilm, mdrizsy, kpsi rırıı yırımlr gimsi, b mçl mddi dr vrlık dimsi kllımlrı çısıd yg yrlrdir 3

Mli Aliz Drs Nlrı F Kyklrı Azlış (-) Aki Arış (+) Psi FON KAYNAKLARI Dö vrlıklrdki zlış Dr vrlıklrdki zlış Kıs vdli ybı kyklrdki rış Uz vdli ybı kyklrdki rış Srmy rırımı Hiss Sdi irç Primlri Olğ Fl Sğl Kâr Olğdışı Fl Sğl Kâr Grçk Bir F Kyğı Olmy Glirlr Ks Klmy Krşılıklr Rsk Fiz Glirlri Brs Dğr Arış Kârlrı Glk Aylr Ai Glirlri Döm Ai Kısımlrı Glk Yıllr Ai Glirlr Hsbıdki Azlış Dö Vrlık Trıdki Azlışlrd Sğl Kyklr: Dö vrlıklrı brü dğrid ry çık zlış rlrı dömd işlmy kllılbilir mli lk sğldığı içi kyklrı içid rprlır Dr Vrlık Trıdki Azlışlrd Sğl Kyklr: Dr vrlıklrı brü dğrlridki zlışlr d bir kyğıdır Dr vrlık sışıd sğl kyklr sış rı üzrid kyğı lrk gösrilir Kıs Vdli Ybı Kyk Trıdki Arışlrd Sğl Kyklr: İşlm, üçüü kişilrd brçlmk sriyl kıs vdli ybı kyk sğlyrk mli lklrıı rırbilir B dl brç v gidr krşılıklrıdki rışlr riç bilçlrdki kıs vdli brç klmlridki rışlr kyğıdır Uz Vdli Ybı Kyk Trıdki Arışlrd Sğl Kyklr: Brç v gidr krşılıklrı dışıd z vdli ybı kyklrdki rışlr d işlmi mli lklrıı rırdığıd kyğıdır Srmy Arırımıd Sğl Kyklr: İşlmi srmysid dış kyklrd sğl rış rlrıı id dr Yid dğrlm dğr rışlrı il ydklri srmyy ilv dilmsi is rgi bir girişi sğlmz Hiss Sdi İrç Primlrid Sğl Kyklr: Srmy ydklri içrisid yr l döml ilgili iss sdi irç primlri (misy primi) bir kyğı lrk kbl dilir Olğ Fliylrd Sğl Kyklr: İşlmi lğ liy kârı bir kyğıdır Ak b kâr büyüklüğü ki iği ld dömd çıkışı d lmy gidrlr kâr klirk girişi sğlmy glirlr d kârd düşülür F çıkışı grkirmdiği içi kâr kl gidrlr dömi mrism gidrlri, krşılık gidrlri, glk ylr i gidrlri döm i kısmı, rsk iz gidrlri örk lrk gösrilbilir Çükü b gidrlr dömi kârıı zlığı ld ddiğimiz kilrd grçk bir zlış yl çmz Diğr r işlm çısıd rgi bir kyk yrmy, k glir yzıldıklrı içi kârı rır pşi sil dilmiş glirlri döm isb d kısmı, brç slrii rsk bi lmsı s kyd lı rsk iz glirlri, ks klmy krşılıklrı ipli s glir yzıl kısmı gibi liy sçlrıı b kârd idirilmsi grkir Olğdışı Fliylrd Sğl Kyklr: B grp işlmi sürklilik gösrmy lğdışı işlmlrid sğl büyüklüğü yr lır Fliy dışı glir v kârlr il liy dışı gidr v zrrlr rsıdki pzii rkı gösr liy dışı kâr, çıkışı grkirmy klmlr klir v b kârd girişi sğlmy klmlr idirilir F Kllımlrı Arış Azlış (+) (-) Aki Psi FON KULLANIMLARI Dö vrlıklrdki rış Dr vrlıklrdki rış Öd vrgi v bzrlri Öd mülr Kıs vdli ybı kyklrdki zlış Uz vdli ybı kyklrdki zlış Srmy zlış Grçk Bir F Kllımı Olmy Gidrlr Amrism Gidrlri Krşılık Gidrlri Rsk Fiz Gidrlri Brs Dğr Arış Zrrlrı Glk Ay Ai Gidrlri Döm ilişki Kısımlrı Glk Yıllr i Gidrlr Hsbıdki Azlış Olğ Fliylrl İlgili Kllımlr: İşlmi döm liyii zrrl kpmsı lid zrr rı kyk kllımıı id dr Ak işlmi r zrr msi lid mli lklrıd bir zlış myd glmz Örği, çıkışı grkirmy gidrlr lğ liy zrrıı rırır, k blr kyk kllımıı id mdiği içi zrr büyüklüğüd düşülmlidir B krşılık girişi sğlmy glirlr d lğ liy zrrıı zlır, k grçk lmd kyğı sğlmdıklrı içi lğ kâr klmlidir B ilv v idirimlr sd pzii bir rı çıkmsı drmd, söz ks r kyğı lrk dikk lıır; ksi kdird kllımı d lr Olğdışı Fliylrl İlgili Kllımlr: Fliy dışı glir v kârlr il liy dışı gidr v zrrlr rsıdki gi rk lğdışı zrrı id dr Fliy dışı zrr, çıkışı grkirmy klmlri klmsi v girişi sğlmy klmlri idirilmsi sd pzii bir r lşmsı drmd, b r kyğı lrk dikk lıır; ksi kdird kllımı d lr Öd Vrgi v Bzrlri: Kyklr rsıd vrgid öki kâr gösrildiğid, kâr üzrid öd vrgi bzrlri kllımlrı içid gösrilmlidir 4

Mli Aliz Drs Nlrı D NET ÇALIŞMA SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU N çlışm (işlm) srmysi, dö vrlıklrl kıs vdli ybı kyklr rsıdki rkır İşlmi blirli bir sp dömid N İşlm Srmysii kyklrıı v kllım yrlrii gösr bldr B bl düzlirk Dö Vrlıklr il KVYK lr rkıı blir N İşlm (Çlışm) Srmysi, lrk kbl dilir Bir işlmi kıs vdli brçlrı plmı dö vrlık plmıd zl is çlışm srmysi ksı vy çığı söz ksdr B drm m kıs vdli brçlrı ödmyğii m d gülük liylri ksyğıı işr dr N çlışm srmysii yrli lmsı; Ml v izm ürimid kllıl girdilri zmıd sğlmsı lk vrğid işlm liylrii d vrimli sürdürülmsii klylşırır Dö vrlıklrd lşk dğr düşmlrii işlm üzrid yrğı lmsz kilri zlır Brçlrı zmıd ödmsii sğlr Ayrı işlmi krdi iibrıı d rırğıd yi krdi lklrı blmsıı klylşırır Dprm, ygı, s bskıı gibi lr sd, işlmi isl yöd zr drm düşmsii ölr Alıılr d iyi izm slmsı lk vrir Müşrilri grksiimlrii, lplrii zmıd krşılybilk yrli düzyd sk bldrbilk, d yg kşllrd krdili sış ypılbilir Dr vrlıklrı m kpsi il çlışmsı kkı sğlr Drglk dömlrii kly lılmsıı sğlr N Çlışm Srmysi Tbls Düzlbilmsi içi: Cri Yılı Glir Tbls S iki yıl i krşılşırmlı bilç (ilgili yılı döm bşı v döm s bilçs) Kâr Dğıım Bilgilri Cri yıld öd vrgilr iiyç vrdır N çlışm srmysid dğişim bls, ki kım v giş lmd kım blsd rklıdır B bl işlmi bir sp dömi içid ki sıl v ödmlrii gösrmdiği gibi, üçüü kişilrl l ilişkilrd dğ üm isl lklrıı v blrı kllılış yrlrii d ry kymz Kpsm iibriyl ki kım blsd d giş, kım blsd is d drdır N Çlışm Srmysid Dğişm Yr İşlmlr Uz Vdli Brçlrl Dö Vrlık Alımsı Dö Vrlıklrl Uz Vdli Brçlrı Ödmsi Kâr Pyı Dğıımı Srmy Olrk Bir Dö Vrlık Usr Klmsı Dö Vrlık Krşılığıd Dr Vrlık Alımı Uz Vdli Br Kıs Vdli Hl Glmsi Kıs Vdli Alğı Ol Birii Alğı Krşılık İşlmy Ork Olmsı N Çlışm Srmysid Dğişm Yrmy İşlmlr Kıs Vdli Brçlrı Dö Vrlıklrl Ödmsi Kıs Vdli Brçlrk Dö Vrlık Alımı Uz Vdli Brçlrk Dr Vrlık Alımı Uz Vdli Alk Krşılığıd İşirk Amıyl Hiss Sdi Alımsı Dğıılmmış Krlrı Srmyy Eklmsi N Çlışm Srmysid Dğişim Tbls Yrm 1 N Çlışm Srmysidki Dğişikliği Yrm Tml l,bir işlmi liyii v büyüklüğüü grkirdiği rd v bilşimd çlışm srmysi sip lmsıdır N çlışm srmysii yrli düzy çıkr rış, çlışm srmysi ksıd çlışm srmysi gçiş lml yrmlır 2 N Çlışm Srmysid Dğişim Tbls Kyk v Kllım Yrlri Bölümüü Yrm Tbl b ikii bölümü, çlışm srmysidki rış y d zlış şklid blirlmiş l dğişikliği dlrii gösrmkdir B çıd ö kyklrı, sr kllımlrı yrmlır; d sr d kyklrı il kllımlrı rsıdki ilişki yrmlır N Çlışm Srmysid F Kyklrıı Yrm: N çlışm srmysii kyklrı işlmi liyi sd, srmy rışıd, dr vrlıklrıd vy z vdli ybı kyklrıd sğlbilir Blrd iyisi liy s sğl döm kârıdır B z vdli ybı kyklr izlr Üçüü sırd srmy rışı glir Dr vrlıklrd sğlmsı is pk is bir drm dğildir N Çlışm Srmysid F Kllımlrıı Yrm: İşlmi liylri s zrr msi, kâr pyı dğıımı, z vdli brçlrıı ödmsi, srmy zlımı gimsi vy yi dr vrlıklr yırım ypılmsı çlışm srmysi kllım yrlridir Fliylr s ğrıl zrr köü kllım yridir İş mii rırılmsı mıyl mddi dr vrlıklr, riski dğıılmsı vy k glir ld mk içi mli dr vrlıklr yırım ypılmsı işlmi li yrmlır N Çlışm Srmysid F Kyklrı v Kllımlrı Arsıdki İlişkii Yrm: N çlışm srmysid rış işlmi liylri s yrığı kyklrl sğlıyrs b drm lml yrmlır İşlm lğ liylri s kyk yrmıyrs zrr diyrs z vdli brçlrk çlışm srmysii rırmsı drmd çlışm srmysidki rış pk lml yrmlmz 5

Mli Aliz Drs Nlrı E NAKİT AKIM TABLOSU Nki kış bls bir sp dömid lş ki kışıı, ki giriş v çıkışlrıı; yi işlmi sil v ödmlrii kyklrı v kllım yrlri il birlik gösr bir bldr Nki kış blsdki kvrmı, kım blsdki kvrmıd rklıdır Nki kış blsd yr l kvrmı, ki v kd ş dğr srlrı id dr Nki kış bls ki v kd ş dğr kyk v kllımlrı içrirk, kım bls işlmi ki dışıdki kyk v kllımlrıı d içrmkdir Nki kım bls yrrlrı şlrdır: Glkki ki kışlrıı mi dilmsii sğlr Yöimi krrlrıı dğrlmsii sğlr İşlmi rklr kâr pyı dğıbilm v krdi vrlr pr v iz ödybilm yğii blirlmsid yrdımı lr İşlmi ki mvddki dğişikliklrl kârı rsıdki ilişkiyi gösrir Nki Akım Tbls Düzlbilmsi içi Cri Yılı Glir Tbls Döm Bşı v Döm S Bilçlrı Kâr Dğıım Tbls Ek Bilgilr (ki girişi v çıkışı grkirmy işlmlr) grkmkdir Nki Akım Tbls Bölümlri İşlm Fliylri il ilgili Nki Akışlrı Yırım Fliylri il ilgili Nki Akışlrı Fism Fliylri il ilgili Nki Akışlrı Nki Kllımlrı (Ks v Bk d Nki Çıkışı Nd Olk İşlmlr) Mliylrd Kykl Nki Çıkışlrı Fliy Gidrlri ilişki Nki Çıkışlrı Diğr Fliylrd Olğ Gidr / Zrr ilişki Nki Çıkışlrı Fism Gidrlrid Dlyı Nki Çıkışlrı Olğdışı Gidr / Zrrlr İlişki Nki Çıkışlrı Dr Vrlık Yırımı ilişki Nki Çıkışlrı Kıs Vdli v Uz Vdli Brç Ödmlri Öd Vrgi v Bzri Öd Tmü Nkd öd işçi ür v gidrlri Pşi lrk mmdd, mlzm vy ml lışı Fliy gidrlrii ödmsi Nkd öd ism gidrlri Brçlrı kd ödmsi Nkd kâr pyı dğıımı Nki çıkışı grkir diğr gidrlr Pşi lrk dr vrlık lışı Mddi dr vrlıklrı bkım rım gidrlri Gçii yırımlrd blmk Uz vdli yırım mıyl kd mkl kıym lmk Srmyi kd zlılmsı Nki Kyklrı (Ks v Bkd Nki Arışı Nd Olk işlmlr) Sışlrd Eld Edil Nki Diğr Fliylrd Sğl Nki KVYK v UVYK il Sğl Nki Srmy Arırımı ilişki Nkilr Hiss Sdi İrç Primid Sğl Nki Alklrı sili Gçii yırımlrı sışı Yırımlrd dlyı kd kâr pyı v iz lımsı Alk slrii isk irilmsi Dr vrlıklrı pşi sışı Tvil vy ism bs irı Nki krşılığı srmy rırımı Nki lrk krdi sğlmsı Nki Hrki Grkirmy İşlmlr Nki kım bls düzlirk ki girişi vy çıkışı sğlmy işlmlri lmsi grkir B ür işlmlr şlrdır: Amrism, ükm v i pylrıı kyd lımsı Sklr, lklr v mkl kıymlr içi dğr düşm zrrlrıı kyd lımsı Dğrsiz l gl lklrı kyılrd silimsi Dğıılmmış kârlrı blli mçlr içi sisi vy srmyy klmsi Mddi dr vrlıklrı yid dğrlmsi Mddi dr vrlıklrı dr dğrii zlılmsı y d drd silimsi Kllılmz l glmiş mddi dr vrlıklrı mri dilmmiş bkiylrii zrr lrk kyd lımsı Sli lk vy brçlrı bilç rilridki dğrlri il rprlmsı İşirklrd bdlsiz iss sdi lımsı Pşi ödmiş gidrlri dömd gidr yzılmsı Pşi sil dilmiş glirlri dömd glir yzılmsı Nki Akım Tbls Düzlm Yömlri Nki kım bls dğrd v dlylı lmk üzr iki yöml düzlbilir 1) Dlylı Yöm: Tbl b yöm gör düzlmsi drmd işlm liylrid sğl ki zl v ksiği blirilmk, liylri d ldğ ki giriş v çıkışlrıı dökümü ypılmmkdır Eğr ki kım bls düzlmsi glir bls s klmi l kârl bşlrk ypılırs, b ür ki kım bls Dlylı Yöml zırlmış ki kım bls dilir 2) Dğrd Yöm: Dğrd yömd ki kım bls düzlmsid msb sürid üril isl vrilri özlyrk rprly iki isl rpr l Bilç il Glir Tbls d büyük bir ğırlıkl yrrlılmk v ki kım bls düzlm çlışmlrıı bşlgıç ksıı glir bls lşrmkdır Dğrd yöml zırlmış ki kım bls özlliği, ki sbıı glir bls üs klmi l glirl bşlmsıd kyklmkdır 6

Mli Aliz Drs Nlrı I Nki Giriş v Çıkışlrıı Blirlm Esslrı Döm İçi Nki Girişlri ) Döm Bşı Nki Mvd: İşlmi döm bşıd ks v bklrd bl ki mvddr b) Sışlrd Eld Edil Nki: İşlmi ss liylri il ilgili ml v izm sışıd sğl ki girişlrii gösrir B rı splmsı içi sış sılıd, döm bşı gör sışlrd dğ lklrdki rış idirilir, zlış is klir Tplm Sışlr + Sışlrl İlgili DB Alklr - Sışlrl İlgili DS Alklr ) Diğr Fliylrd Olğ Glir v Kârlrd Dlyı Sğl Nki: Glir blsd diğr liylrd lğ glir v kârlr lrk ıml klmlrd sğl ki girişlri b bölümd yr lır Fiz glirlri, kâr pylrı, kmisy glirlri, kr rklrı v diğr lğ glir v kârlr kd sil dilmk kşlyl brd yr lır d) Olğdışı Glir v Kârlrd Sğl Nki: Dr vrlık sışlrı, sış kârlı d ls zrrlı d ls diğr ki girişlri içid yr lır ) Kıs Vdli Ybı Kyklrdki Arışlrd Sğl Nki: Ess liy ks ilgildir ml v izm lımlrıd kykl lğ iri brçlr dışıdki rış dışıd, kıs vdli brçlmlr diyl lş ki girişlrii id dr ) Uz Vdli Ybı Kyklrdki Arışlrd Sğl Nki: Tvil gibi z vdli mkl kıym irçlrı, r v z vdli lrk lı ki krdilr v diğr lrk grplır Brç v gidr krşılıklrı, gidr kkklrı, rl v ksildiril vrgilr işlmy ki girişi sğlmdığıd bld yr lmz g) Srmy Arırımıd Sğl Nki: Sd ki krşılığı srmy rırımı b bld yr lır ) Hiss Sdi İrç Primlrid Sğl Nki: Nmil dğr il sış iyı rsıdki rkır i) Diğr Nki Girişlri: Pröydki mkl kıym sışlrıd, diğr lklrd ypıl sil, diğr dö vrlıklrdki zlış sğl ki girişlridir II Döm İçi Nki Çıkışlrı ) Mliylrd Kykl Nki Çıkışlrı b) Fliy Gidrlri İlişki Nki Çıkışlrı ) Diğr Fliylrd Olğ Gidr v Zrrlr İlişki Nki Çıkışlrı d) Fism Gidrlrid Dlyı Nki Çıkışı ) Olğdışı Gidr v Zrrlrd Dlyı Nki Çıkışı ) Dr Vrlık Yırımlrı İlişki Nki Çıkışlrı g) Kıs Vdli Ybı Kyk Ödmlri ) Uz Vdli Ybı Kyk Ödmlri i) Öd Vrgi v Bzrlri j) Öd Tmülr k) Diğr Nki Çıkışlrı l) Döm S Nki Mvd m) Nki Arış vy Azlışı F KÂR DAĞITIM TABLOSU Vrgid öki kârd bşlmk üzr döm kârıı sıl v şkild kllıldığıı (dğııldığıı) gösr bldr Kâr Dğıım Tbls Özlliklri Ek Fisl Tbllrı düzlm zrllğ giril işlmlr içi (büü işlmlr içi dğil) zrldr Kârı Vrlığı vy dğıımı bğlı lrk düzlir Tbly lşr klmlr dğişirilmz rklı isimlr klmz Tbld m ri döm vrilri m d öki döm vrilri yr lır Kâr dğıım bls, döm kârıı lrd (gi ür liylrd) lşğ gösrmz Kâr Dğıım Tbls Düzlm İlklri Döm kârıd ypıl dğııml ydklrd (öki döm) ypıl dğıım yrı yrı gösrilir Ödk Vrgi v Ysl Yükümlülüklr, Orklr öd 1 v 2 mülr, 1 v 2 rip Ysl Ydklr & Sü Ydklri & Olğüsü Ydklr v kârd yrılr Özl Flrı çıkç gösrilir İmiyzlı Pylrı blmsı lid, imiyzlı v Adi Hiss Slri kâr pylrı yrı yrı gösrilir G ÖZ KAYNAK DEĞİŞİM TABLOSU Özkyk dğişim bls, ilgili dömi özkyk klmlrid myd gl rış v zlışlrı bir büü lrk gösr bldr Özkyklr Dğişim Tbls ri döm v öki döm vrilrii içrk biçimd slr Tbl; Ödmiş srmy, srmy ydklri, kâr ydklri v gçmiş dömlr kârı(zrrı) v döm kârı (zrr) klmlrii r birii döm bşı rıı, döm içid klmlrd myd gl zlışlrı, rışlrı v döm s klıı yrı yrı gösrk biçimd düzlir 7

Mli Aliz Drs Nlrı III ANALİZ TEKNİKLERİ A KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ (YATAY) Krşılşırmlı isl bllr lizi, bir işlmi birbirii izly yı zlkki z iki vy d zl liy dömi i isl bllrıı krşılşırmlı lrk düzlmsi v b bllrd yr l klmlri zm içid gösrmiş ldğ glişmlri v dğişikliklri spi v ilmsidir Krşılşırmlı isl bllr lizid spl dğişimlr m r m d yüzd lrk dikk lımlıdır Sd r vy sd yüzd dğişimlr bkılmsı, dğişimi işlm çısıd ömii gözd kçırılmsı vy grkd zl ömli görülmsi d lbilir B d dğişimlrl ilgili yrm zyılır Fisl bllrd yr l rkmlrı krşılşırılbilmsi içi liy dömlrii ş dğr lmsı, bllrdki bilgilri yı msb kvrm v ilklri gör zırlmış lmsı grkir Amı: Yıllr iibrıyl klmlrdki dğişimi ilrk mli drm v liy sçlrı ilişki glğ yölik mii vrilr lşmkır Krşılşırmlı Tbllr Alizii Özlliklri i Dimik lizdir Bird zl dömi içrdiği içi kpsmı gör dimik lizdir ii Fisl bllrdki r bir klmi yıllr iibrıyl krşılşırılrk ilmsi lk ıdığı içi yy liz lrk d dldırılır iii İşlmi kdi içid liz dilmsii sğlr Rkiplri il krşılşırm imkâı vrmz iv Frk v yüzdlrdki rış y d zlış gör işlmi gçmiş dömi gör krşılşırmsı ypılır v Alizd yrm, d sç ilişkisi gör ypılır vi B kik dğişimi yöü TUTAR v YÜZDE lrk id dilir vii Ypılk yrmlrd öki döm gör dğişimi rı v rı (%) birlik dğrldirilmlidir Ylız rlr y d ylız rlr bğlı klı yrmlr ylış sçlr d lbilir Bir sp klmii rış y d zlış rı şğıdki rmüll splır: Cri Döm Trı Öki Döm Trı - X 100 Öki Döm Trı Fisl bl klmlrii dı v b klmlri yıllr iibrıyl mlk rlrı ilk süd yr lır İkii süd r bir klmdki mlk v rsl dğişmlr gösrilir Arışlr (+) işri il zlışlr is y (-) işri il y d prz içid gösrilir Dğişmlri Mlk Frk Olrk Hsplmsı Krşılşırıl isl bl syısı ikid zl ldğ kdird rış v zlışlrı splmsıd gi dömi ss lığıı blirlmsi grkir B kd iki rklı yklşım kllılbilir Birii yklşımd blirli bir yıl ml lırk klmlrdki dğişmlr ml yılı rkmlrı gör splır B SABİT BAZ DÖNEMİ YÖNTEMİ dir Hr bir klmdki dğişm bir öki yılı rkmlrı gör splmış lbilir B HAREKETLİ BAZ DÖNEMİ YÖNTEMİ dir Örk: Hzır Dğrlr Mkl Kıymlr Fliy krı (vy zrrı) 2014 2015 2016 ± Frk 14-15 ± Frk 14-16 100000 300000 180000 50 000 0 80 000 50 000 20 000 (5 000) Dğişmlri Orsl Olrk Hsplmsı Krşılşırmlı bllr içi rsl dğişmlr splırk, ğr krşılşırıl ilk yıld rkm yk sd ikii yıld rkm vrs, mlk rış ikii yılı rkmı kdr lrk bir syıı sıır bölümü ssz lğıd dğişmyi yüzd lrk gösr sü içbir şy yzılmz B krşı krşılşırıl yıllrd ilkid rkm vrk ikiisid rkm yks zlış rı yüzd yüz (%100) lkır Yüzdlri blmk içi kllılk rmül : Sbi Bz Yömi Gör; İlgili klmi ml yıl gör dğişm rı x 100 İlgili klmi ml yıldki rı Hrkli Bz Yömi Gör; İlgili klmi bir öki yıl gör dğişm rı x 100 İlgili klmi krşılşırıl yıllrd ilkii rı Krşılşırmlı Tbllrı Düzlmsi Krşılşırmlı bl lizid bkl yrrı sğlbilmsi içi krşılşırmy ss lı dömlri yı zlk lmsı, bl içrdiği bilgilri yı msb kvrm v ilklri gör blirlmiş lmsı v rkmlrı lsy kilrid rıdırılrk birbirlri il krşılşırılbilir lmsı grkir Krşılşırmlı Tbllrı Yrm Krşılşırmlı liz kiği gör zırl bilç v glir bls, mlk rklr v yüzd rklr şklid blirl rış v zlışlrd rk dilrk yrmlır B kiği yglmsıd dikk dilk k, bilç v glir blsdki r bir klmi k bşı l lımsı v yy lrk, dömlr iibrıyl gösrdiği dğişmlri blirlmsi v ilmsidir 8

Mli Aliz Drs Nlrı Bir klmi liz dilip yrmlmsıd birbirii izly bş şmd söz dilir B şmlr: Dğişimi yöüü v büyüklüğüü blirlmsi Dğişimi dlri bğlı lmksızı dğişimi ry çıkrdığı s blirlmsi Dğişimi dlrii blirlmsi Nd-sç ilişkisii krlmsı Nd-sç ilişkisi bğlı lrk glkki bklii blirlmsi 1 El Alı Klmdki Dğişimi Blirlmsi: Aliz bi l klmdki mlk v rsl dğişmi gi yöd v gi büyüklük ldğ bkılır 2 Dğişimi dlri bğlı lmksızı dğişimi ry çıkrdığı s blirlmsi 3 Dğişm dlrii blirlmsi () Bilç Klmlrii Dğişm Ndlrii Armsı Dğişmi dlri blirlirk, ölikl il klml ilgili lmk kşlyl yı bl içid dğişm gösr klmlr bkılır Bilçd bir vrlık klmii rış di; y bşk bir vrlık klmii zlışı y d bir kyk sr rışı lbilir Bir vrlık srdki zlışı di; y bşk vrlık srlrıdki rışlr y d kyklrd zlış gösr srlr lbilir Bir kyk srdki rışı di is bir vrlık srdki rış y d bşk bir kyk srdki zlış lbilir Bir kyk srdki zlış is bşk bir vrlık srdki zlış vy diğr bir kyk srdki rış d lbilir Bir işlmi bilç klmlridki dğişmlr şöyl özlbilir: AKTİF PASİF İşlmi yi vrlıklr dimsi İşlmi sip ldğ vrlıklrı şkil dğişirmsi (mmddi mml döüşmsi gibi) İşlmi vrlıklrı smsı vy ld çıkrmsı İşlmi brçlmsı İşlmi brç ödmsi İşlmi srmy rırmsı vy zlmsı İşlmi kâr ld msi vy zrrl krşılşmsı vb Örk : Klmlr 2009 2010 ± Frk ± % Hzır Dğrlr 4 000 7 000 Tiri Alklr 11 000 5 000 Sklr 8 000 13 000 Gl Aylr Ai Gidr v Glir Tkkklrı 2 500 500 Tiri Brçlr 3 000 8 500 Hzır dğrlr: 2009 yılı gör 2010 yılıd %75 lik bir rış gösrmişir B rışı di Tiri Alklr v Glir Tkkklrıdki zlışır B zlmlr silı gösrir Glk Aylr Ai Gidrlri zlmsıd; gidr döüşm söz ks ldğd zır dğrlrl ilişkisi ykr Sklr: Tiri Alklr il Glir Tkkklrıdki Azlış v Tiri Brçlrdki rış; iri lklrd v glir kkklrıd sğl prı sklr bğldığıı, sıılrd krdili sk lıdığıı gösrir b) Glir Tbls Klmlrii Dğişm Ndlrii Armsı Krşılşırmlı liz kiği il glir bls liz dilirk sd bölüm sçlrıdki dğişmlr liz dilip yrmlır 4 Nd-Sç İlişkisii Krlmsı Fisl bllrd yr l klmlrdki dğişmlri kisiyl işlmi isl drmd vy liy sçlrıd bir öki döm gör lş yi drm lizd sç dir 5 Nd-sç ilişkisi bğlı lrk glkki bklii blirlmsi Alis dğrlm v yrm yprk, işlmi içid bldğ skördki dğişmlri, ülki içid bldğ kmik v diğr kşllrdki dğişmlri, işlmi pliiklrıdki dğişmlri vb d dikk lrk ögörülrd blmlıdır Aliz ylız gçmişi dğrldirmyi dğil; glğ ilişki bkli v milri d kpsmlıdır Krşılşırmlı Glir Tbllrıı Yrm Hzır dğrlr, iri lklr, sklr, mddi dr vrlıklr r ürlü işlmd vrlıklrı ömli bir bölümüü lşrdğd mlk v yüzd lrk çk büyük bir dğişm gösrmslr d liz bi lmlıdır Dö vrlıklr v kıs vdli ybı kyklr i grp plmlrıdki dğişmlr işlmi kıs vdli brç ödm güüü çlışm srmysidki dğişimi görmk çısıd ömli gösrglrdir B dl dö vrlıklr plmıdki dğişmlr kıs vdli ybı kyklrdki dğişmlrl birlik l lımlıdır Özkyklr grk ism grks brçlr içi bir güv lşrdğd lizd r zm l lımsı v yrmlmsı grk bir bölümdür Brü sış kârı v ss liy kârı bölümü, işlmi diğr lğ liylrid dğ glir v gidrlr il ism gidrlriyl ilgili glişmlri gösrmk içi liy kârı bölümüü; lğdışı liy sçlrıı kisii v glişimii ilmk içi döm kârı bölümüü, yıllık liylri vrgi srsı büyüklüğüü görmk içi döm kârı bölüm sçlrı liz dilir 9

Mli Aliz Drs Nlrı Örk: Klmlr Fliy Kârı (Zrrı) Olğdışı Glir v Kâr (-) Olğdışı Gidr v Zrr 2009 2010 Mlk Frk 25 000 10 000 5 000 6 000 6 000 2 000 Döm Kâr (Zrr) 24 000 14 000 % Orsl rk Döm kârıı zlmsıı ömli di liy kârıdki zlmdır Ak lğdışı glir v krlrı kisi il döm kârıdki zlış liy kârıdki zlış düşük lmşr B EĞİLİM (TREND) YÜZDELERİ ANALİZİ Trd (ğilim yüzdlri) lizi, işlmi 8-10 yıld bşly ldkç z dömlr iibrıyl, mli drm v liy sçlrı ilişki klmlrii dğişim rdii (ğilimii) blli bir yılı sçlrı dkslyrk gösr bir mli liz yömidir B yömi mı; İlgili mli bl klmlrii dömlr iibrıyl rış vy zlış şklidki dğişikliklrii, sçil ml (bz) yıl gör rsl ömlrii ry klmsı v b gör işlmi glişm yöüü blirlmsidir Trd lizii yglmsıd ş sır izlir: Alizi yglğı zm dilimi (dömlr) blirlir, Eğilim yüzdlrii splmsıd ml (bz) lk döm sçilir, Bilç v glir bls klmlrii ğilim yüzdlri splır, Aliz sçlrı yrmlır Trd lizi, mli drm v liy sçlrıı z dömdki ğilimii ily liz yömidir Mli Tbllrı Eğilim Yüzdlri İl Hzırlmsı İşlmi mli drm v liy sçlrı ilişki ğilimi blirlmsi içi ilk iş yömi mı yg zlkki dömlr i mli bllrı sçilmsidir Uyglm dömi blirldik sr, ğilim yüzdlrii y gör splğı krr vrilmlidir (Uyglmd, gllikl liz dömii bşlgıç yılı bz yıl lrk kbl dilmkdir) Bz Yıl; Eğilim yüzdlrii splmk içi üm dömlrdki rlrı rldığı yömdir Eğilim Yüzdsi ş şkild splır; Cri Döm Trı - X 100 Bz Alı Döm Trı Eğilim Yüzdlrii Yrm Esslrı Eğilim yüzdlrii yrm, bir k bilç v/vy glir bls klmii ğilimi ss lırk ypılmz Yömi yglmsıd ml yrrı sğlbilmsi içi, rlrıd lmlı ilişkilr krlbil; sışlrl sklr, sışlrl lklr gibi klmlri ğilimlrii krşılşırmlı lrk l lımsı grkir Yrm, b yg lrk l lı r klmi, il dömdki ğilimii blirlmsi v ilişkili klmlri ğilimlri rsıdki bzr v rklı yölri ry klmsı şklid ypılır 10

Mli Aliz Drs Nlrı Eğilim yüzdlrii yrmlmsıd ş sır izlir; İl klmlri ğilimlrii blirlmsi, İlişkili klmlri ğilimlrii kilşimii rşırılmsı, Klmlri ğilimlrii kilşim sçlrıı dğrldirilmsi, Blirl kilşimi glkki kisii mi dilmsi İl klmi ğilimii blirlmsi, bir öki bölümd çıkl splm şkli gör liz sçlrıı ry klmsı il bşlr Eğilimi yüzdlri, kârı zrr vy zrrı kâr döüşmsi dışıd, dim pzii lp 100 ü lıdkilr zlış, 100 ü üzridkilr is rış ğilimi gösrir İlişkili Klmlri Eğilimlrii Yrm Trd lizii yrm büyük ölçüd, rlrıd ilişki bl klmlri kilşimlrii ilmsi dyır Trd lizi ylyl ilk klmlr (grplr) şğıdki gibi blirlbilir; Dö vrlıklr - Dr vrlıklr Dö vrlıklr - Kıs vdli ybı kyklr Sklr - Tiri brçlr Dr vrlıklr - Öz kyklr Ybı kyklr- Öz kyklr Brü sışlr - N sışlr N sışlr - Sışlrı mliyi N sışlr - Fliy gidrlri N sışlr - Fism gidrlri Dö vrlıklr - N sışlr Tiri lklr - N sışlr Sklr - N sışlr Mddi dr vrlıklr - N sışlr A) Mli Drm İlişki Aliz V Yrm 1 Dö Vrlıklr il Dr Vrlıklr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Akii büü lrk l lımsı v dö vrlıklrl dr vrlıklrdki ğilimlri krşılşırmlı lrk ilmsi, işlmi vrlık ypısıı glişimi il ilgili bir ikir vrir Gllikl ir işlmlrid dö vrlıklrı, plm ki içid d çk yr ğ, ürim işlmlri il büyük çp sbi yırım dylı izm işlmlrid is mddi dr vrlıklrı ğırlık ldğ biliir B iki vrlık grb ğilimii krşılşırmk mç, işlmi liy ks v mi il vrlık ypısıı glişimii yml lp lmdığıı v vrlıklrı kdi içidki dğılımıı dgli bir syir izlyip izlmdiğii blirlmkir Dö v dr vrlıklrd rış lmsı işlmi büyüdüğüü, yırım ypbildiğii v vrlıklrıı vrimli kllbildiğii gösrir 2 Dö Vrlıklr il KV Ybı Kyklr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Dö vrlıklrı v kıs vdli ybı kyklrı birlik rış ğilimi gösrmsi drmd; vrlıklrdki rış ğilimi brçlrdki rış ğilimid yüksk ldğ sür lml yrmlbilir Çükü b drmd işlmi blli bir çlışm srmysi v kıs vdli brç ödm güü sip ldğ düşüülür Dö vrlıklr rrk, kıs vdli brçlrı zlm ğilimi gösrmsi is d d lml yrmlır Dö vrlıklr zlış ğilimidyk kıs vdli brçlrı d yvş zlmsı, işlmi likidisi v brç ödm güü çısıd lmsz dğrldirilir 3 Sklr il Tiri Brçlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Sklr rış ğilimi gösrirk iri brçlrı zlış vy d yvş bir rış ğilimi gösrmsi lmldr B işlmi ml/mlzm lımlrıı d çk pşi ypığıı v iri brçlrıı vdsid ödybildiğii gösrir Tiri brçlrı d yüksk bir rış ğilimi gösrmsi is, işlmi brç ödm ksd zrlk yşdığı v brçlm kşllrıı d d ğırlşğı lmı glir 4 Mddi Dr Vrlıklr il Öz Kyklr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Uz dömd dr vrlıklrı öz kyklrl is dilmsi ri dil bir drmdr Dlyısıyl özkyklrı dr vrlıklrdki rış ğilimid d yüksk lmsı isir Eğr zlış ğilimi söz ks is, zm d özkyklrı dr vrlıklr gör d yvş bir zlış ğilimi gösrmsi bklir 5 Ybı Kyklr il Öz Kyklr Eğilimlrii Krşılşırılmsı İşlmlri z dömd özkykl ismı ri dilir Çükü özkyklr m mliyi düşük ism yldr m d güçlü bir işlm imjıı lşmsıı sğlyrk lklılr içi güv lşrr Özkyklrd rış ğilimii lmsı v b rışı özllikl döm kârlrıyl bslmsi, b krşılık brçlrd zlış vy d yvş bir rış ğilimii lmsı lmldr B rsi drmd v özllikl d brçlrı kıs vdli lmsı drmd, işlmi sürkliliği çısıd lml yrmlmz 11

Mli Aliz Drs Nlrı B) Fliy Sçlrıı Alizi V Yrm 1 Brü Sışlr il N Sışlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Brü sışlr rış ğilimi gösrirk, sışlrı d yı rd y d d yüksk bir rış ğilimi gösrmsi lml yrmlır B brü sışlrd sışlr gçrk zl kyıp vrilmdiğii, id v isklrı z ldğ vy iç lmdığıı gösrir Brü sışlr ğilimii sışlr ğilimid d ızlı bir rış gösrmsi, id v isklrd rışı gösrgsi lğıd, lmszdr B iki klmdki zlış ğilimi is, işlmi sış sılıdki düşüşü gösrğid lmsz dğrldirilir 2 N Sışlr il Sışlrı Mliyi Eğilimlrii Krşılşırılmsı N sışlrı, sışlrı mliyid d yüksk bir rış ğilimi gösrmsi y d sışlr rrk sışlrı mliyi ğilimii zlmsı lml yrmlır Çükü b drmd işlmi iyi bir iy pliiksı izldiği, mliylri krl lıd ldğ v yrli brü sış kârı ld dildiği düşüülür Ak b dğrldirmi, mikr v iy rklri birlik l lımk sriyl ypılmsıd yrr vrdır Sışlrı mliyi rış ğilimi gösrirk, sışlrı zlış ğilimi gösrmsi vy b iki klmi prll bir syir izlmsi lml yrmlmz Çükü b drmd sışlrd yrli bir kârı sğlmdığı vy işlmi liy ksd zrr iği düşüülür 3 N Sışlr il Fliy Gidrlri Eğilimlrii Krşılşırılmsı Fliy gidrlridki rış ğilimii sışlrı ğilimid d yvş lmsı vy sışlr rrk liy gidrlrii zlmsı lmldr B drm işlmi, liy gidrlrii krşıldık sr, döm krı kkı sğlyk, yrli bir liy krı sip ldğ gösrir 4 N Sışlr il Fism Gidrlri Eğilimlrii Krşılşırılmsı N sışlrdki rış ğilimii ism gidrlridki rış ğilimid d yüksk lmsı lml yrmlır Trsi drmd is, işlmi ism pliiksıı gözd gçirmsi v ism gidrlrii krl lıd my yölik dbirlr lmsı grkir N sışlrdki rış ızıı yüksk lmsı, işlmi ism gidrlrii krşılmy yrli bir kârlılığ sip ldğ v krdi vrlri işlmd lklrıı güvd ldğ gösrir C) Mli Drm İl Fliy Sçlrıı İlişkildirilrk Alizi V Yrm 1 Dö Vrlıklr il N Sışlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Dö vrlıklr rrk, sışlrı d b prll vy d yüksk bir ızl rmsı lmldr B drm dö vrlık dvir ızıı yüksk ldğ v b grpki vrlıklrı ki kllıldığıı gösrir Dö vrlıklr rrk sışlrı d yvş bir rış ğilimid lmsı y d zlış ğilimi gösrmsi is lmsz dğrldirilir B drmd, dö vrlıklr içid ıl lrı blmsı vy ism grksiimii rmsı işlmi kârlılığıı d lmsz yöd kilr 2 Tiri Alklr il N Sışlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Tiri lklrı kıs v z vdli lklr şklid l lırk sışlrı ğilimi il krşılşırılmsıd yrr vrdır Tiri lklrı rış ğilimi il sışlrı rış ğilimii yı syri izlmsi vy iri lklrı d yvş rmsı lmldr Çükü b drmd isikrrlı bir krdili sış pliiksıı ygldığı, lklrı vd v sil drm iyi izldiği düşüülür Tiri lklr zlış ğilimi gösrirk, sışlr rış ğilimi gösriyrs, işlmi pşi sışlrıı rığı s vrılır B d lml bir drmdr Sışlrd ömli bir rış lmmsı rğm, lklrdki rış ğilimi is lmsz yrmlır Çükü b drm, işlmi lklrıı sild srlr yşdığıı v gikmlri ldğ gösrir 3 Sklr il N Sışlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Sklrdki rış vy zlış krşılık, sışlrd d yüksk bir rış ğilimi lml yrmlır B drmd işlmi iyi bir sk pliiksıı ldğ v sklrı kly ld çıkrılbildiği düşüülür Sklrdki rış krşılık, sışlrd d z rış ğilimi lmsı vy sışlrı zlm ğilimi içid lmsı lmszdr Çükü b drmd sklr zl bğldığı, sklm gidrlrii rığı düşüülür 4 Mddi Dr Vrlıklr il N Sışlr Eğilimlrii Krşılşırılmsı Mddi dr vrlıklr dğişmzk sışlr rmk vy mddi dr vrlıklr rış ğilimi gösrirk sışlr d ızlı bir rış ğilimi gösrmk is, dr vrlıklrı sış mi il yml ldğ v m kpsiy ykı kllıldığı düşüülür Böyl yırımı gri döüşü d grçklşkir 12

Mli Aliz Drs Nlrı C YÜZDE YÖNTEMİ İLE ANALİZ (DİKEY ANALİZ) B liz yömid işlm, isrs bir yıl isrs bird zl yılı lizii ypbilir Bilç v Glir Tbllrı yüzd dğrlr lrk id dilir Hspl yüzd dğrlri işlm içi yrli lp lmdığı rşırılır Yüzd yömi il liz d çk bilç v glir bllrıı diky lizid kllılır B dl liz kiği diky yüzdlr il liz kiği lrk d dldırılır B yömi yglbilmsi içi k döm i isl bllr yrlidir B dl sik liz ürüdür Ak isirs yüzd yömi gör zırlmış bird zl döm i isl bllrı diky yüzdlri krşılşırılrk dimik liz ypılmsı d mümküdür Diky liz kiği bilç klmlri ygldığıd sr içid bldğ sp grb, sp sııı, ki vy psi plmı l rı blr Yüzd yömi il liz kiğii iki ml üsü yöü vrdır: () B yömd bilç srlrı 100 kbl dil bilç plmı iibrıyl id dildiklri içi r bir sr gl plm içidki ispi ömi klylıkl görülbilir Hlbki diğr liz kiklri b kd bilgi vrmz (b) Yüzd yömi il liz kiği, bir işlmi isl drm v liy sçlrıı k bşı v rkip işlmlrl vy skör sçlrıyl krşılşırmlı lrk ilmk mıyl kllılbilir Yüzd yömid bilç klmlri Grp v Gl lmk üzr iki kısımd l lıır Grp ilgili klmi dâil ldğ plm içrisid l lıırk ki (psi) plmı Gl lrk id dilir Örği Sklr bir dö vrlık klmi ldğ içi dö vrlıklr rlmsı il Grp yüzdsi blrk, Sklrı vrlık (ki) plmı bölümsi il Gl Yüzdsi blkır i Diky liz k döm i mli bllrı liz dilmsid kllıldığı içi sik bir liz kiğidir Bird zl yıl i diky lizi ypılmsı sri il dimik lizd ypılbilir ii Bilçdki bzı klmlrd idirimlr ypılmsı drmd diky lizd idirim ypılmış rlr dikk lıır Diky lizd bilç klmlri içi grp v gl yüzdlr ş şkild blr; Klm Trı Grp Yüzdsi= X 100 Grp Tplmı Glir Tbls Alizid Glir bls klmlri ygldığıd is r bir glir bls sr dömi sışlrı rı blr N Sışlr 100 kbl dilir Diğr büü glir bls klmlrii N Sışlr rlrk yüzdlik dilimlri blr Orlm işlmi N Kâr kdr dvm irilir İşlmi kâr yüzdsii mi dii lp lmdığı spi dilir Klm Trı G Tbls Yüzd = X 100 N Sışlr Diky yüzdlri gi çıkm lsılığı ykr Eğr rgi bir klmi yıld rı yks diky yüzdsi sıır lr Ak ksi büyüklük vrlık vy kyk sr lmyğı içi ksi yüzdlr çıkmz Çükü diky yüzdlr dğişimi dğil, yıl iibrıyl r bir sr görli ömii gösrir Örk: Aki 2015 Grp Tplmı Gl Tplm I DÖNEN VARLIKLAR Hzır Dğrlr 4 500?? Tiri Alklr 30 000 - - Şüp Ti Al Krş(-) 500 - - Tiri Al(N) 29 500?? DÖNEN VARLIK 154 900 100 AKTİF TOPLAM 378 800 100 Sr: Ykrıdki örk diky yüzdlri blz? Örk: Klmlr Brü Sışlr Sış İd(-) N Sışlr S Mliyi(-) Brü Sış Krı 2015 199 000 700 198 300 148 000 50 300 Sr: Ykrıdki örk diky yüzdlri blz? %????? Klm Trı Gl Yüzd = X 100 Aki(Psi)Tplmı 13

Mli Aliz Drs Nlrı Fisl Tbllrı Yüzd Yömi İl Aliz V Yrm Esslrı Diky yüzdlrl id lmş bilçlrd yr l yüzdlr r bir klmi plm içid v dil ldğ bölüm içidki ispi ömii; glir blsdki diky yüzdlrd r klmi sışlr rıı gösrir Bilçlrı Aliz v Yrm Esslrı () Vrlık - Kyk İlmsi Yüzdlrl id dilmiş bilçlrd vrlık v kyk ilmsid grp plmlrıı gl plm içrisid yüzd lrk sip ldklrı py dikk lırk grb özlliği v işlmi ürü gör b dğılımı yg v yrli lp lmdığı rşırılır 1 Vrlık Dğılımıı İlmsi:Vrlıklrı dğılımı lrk dö vrlıklrı v dr vrlıklrı plm vrlıklr içidki pylrı blirlir Fliy bll işkl, düsriyl işlmlrd kllıl klji v iy rklri vrlık dğılımı üzrid kilidir i) Dö Vrlık Dğılımıı ilmsi: Dö vrlıklrı içid zır dğrlri, mkl kıymlri v lklrı pyıı yüksk lmsı likidii yüksk ldğ gösrir B brç ödm güü çısıd lml bir gösrgdir ii) Dr Vrlıklrı Dğılımıı İlmsi: Mddi dr vrlıklr işlmi ürim liy kpsisi il ilgili ldklrı içi blrdki yrsizlik liylri ksmsı d lr, zllık is blr bğl lrı gri dömmsi, vrimliliği v dlyısıyl kârlılığı düşmsi d lr 2 Kyk Dğılımıı İlmsi: Kyk dğılımıı ilmsid kıs vdli ybı kyklrı, z vdli ybı kyklrı v öz kyklrı plm kyklr içidki pylrı blirlir Hr ür işlmd öz kyklrı plm kyklr içid büyük py sip lmsı isir i) Kıs v Uz Vdli Ybı Kyk Dğılımıı İlmsi: Fliy bll işkl, kllıl klji, vrlık ypısı, isl pzrlrı glişmişlik drsi, işlmi kki süsü, lsy, vrgi sismi gibi klr işlmlri kyk ypılrıı kilr ii) Öz kyk Dğılımıı İlmsi: Öz kyklr gri ödmsiz bir kykır v öz kyk srlrı içi iz ödmsi söz ks dğildir Öz kyklr rklrı vrlıklr üzridki k sipliğii ysıır; dlyısıyl ybı kyklrd kdr yüksks lklılr çısıd güv lşrmsı d kdr yüksk lr Öz kyklrı kdi içidki dğılımı s dr ömlidir Orklr sğl srmy, ydk kçlr v yid dğrlm rışlrı öz kyklrı 3 ml srdr Öz kyklrı ism yöüü msil d kâr ydklri (işlmi kâr ld iği dömlrd kârı ysl zrllklr vy iiyri dlrl dğıılmyıp işlmd bırkıl kısmı) v döm kârıı büyük pyı lmsı isir 3 Vrlık-Kyk İlişkisii İlmsi: Dö vrlıklrı bş kıs vdli ybı kyklrd lmk üzr gülük liylri sürdürülbilmsi içi (NÇSi lşbilmsi içi) öz kyklrd vy z vdli ybı kyklrd d is dilmiş lmsı grkir Dr vrlıklr is öz kyklr v z vdli ybı kyklrl is dilmlidir (b) Klm İlmsi Amç; k bir klmi içid bldğ grp y d ki / psi plmı içidki pyıı klmi özlliği d dikk lırk yrli büyüklük lp lmdığıı ilmkir Glir Tbls Aliz v Yrm Esslrı Diky yüzdlrl id dilmiş glir blsd yr l yüzdlr r bir klmi sışlrl l ilişkisii gösrir Böyl glir bls içid yr l r klmi sışlr içidki pyı id dilmiş lr Hr klmi sışlr gör rsl büyüklüğüü, klmi özlliği d dikk lırk sıl v kârlılık çısıd yrli v yg lp lmdığı ilir Hsıl v kâr klmlri içi yrli büyüklük, kdilrid sr gl gidr v zrrlrı krşılyıp diğr bölümlr v döm kârı kkıd blk büyüklük lşlrıyl ölçülür Kâr klmlrii sışlr krşısıdki pyı kdr yüksks kdr iyidir v döm kârı kkısı iibrıyl dğrldirilir Eğr döm kârı kkıd blmıyrs diky yüzdi yrsizliğid söz dilir Gidr vy zrr klmlri i diky yüzdlri yrli v yg büyüklük lp lmdıklrı ilirk blrı kdilrid öki sıl v kârı yk dk kdr büyük v ürimi klisii düşürk kdr z lp lmdığı rşırılır Glir bls diky yüzdlrii splrk yüzd yömi gör liz dilip yrmlmsıı mı, işlmi sış, mliy v gidr ypısı kkıd bilgi sibi lmkır 14

Mli Aliz Drs Nlrı D ORAN ANALİZİ Or Alizi; mli bllrd ilmk is iki sp (klm) rsıdki ilişkii mmiksl lrk id dilip yrmlmsıdır Orlr k bir yılı vy dömi isl bllrı kllılrk spldığı içi yöm sik bir lizdir Ak işlmi gçmiş yıllrı i rlr splrk b rlr krşılşırılmk sriyl liz ypıldığıd dimik liz ypılmsı d lk sğlmış lr Or lizi kiğii mı, isl bl klmlrii rlrıdki lmlı v yrrlı ilişkilrd yl çıkrk bir işlmi; Cri isl drm Fliy sçlrıı Brç ödm güüü Vrlıklrı vrimliliğii, kârlılığıı, çlışm drm, kiliğii z sürli bklilrii v yöimi yrliliğii dğrldirmkir Or lizii ömli özlliği; ilmk is k bir k bil ls yglbilir lmsıdır Kllım Amçlrı () Or lizi kiği, işlmi isl drm v liy sçlrıı kdi içid v yı vy rklı skörlrdki diğr işlmlri sçlrı il krşılşırmk mıyl kllılbilir (b) Döm i rlrı öki yılı rlrı il krşılşırılmsı lis m ğilim kkıd m gidiş kkıd ikir vrir () İşlmlr skör rlrıı kllrk kdi drmlrıı dğrldirirlr iş kldki rlmy gör drmd ldklrıı görbilirlr (d) Yöiilr rlrı ilyrk grçkçi pllr zırlm lğı ld drlr () Orlr, msb dimid v vrgi dimid kı ld mk içi bir dim rı lrk kllılırlr Tkiği Sıırlılıklrı v Alıbilk Ölmlr Or liz kiği il ilgili lrk bzı sıırlılıklr, yglmd krşılşıl bzı zrlklr vrdır Blr; Vrilr bir büü lid lmdıkç r lizid kllılmz Orlr gl lrk k bşlrı lmlı dğildir v birbiriyl ilgili çşili rlr birlik dğrldirilmlidir Msb yglm v pliiklrıd vy isl rprlmd kdüz yglmlrı lmdığı drmlrd m işlmlr rsı krşılşırmlr m d işlmi kdi dömlri rsıdki krşılşırmlr lmıı yiirbilir Örği işlmlr rklı mrism splm yömlrii kllbilirlr Fiylr gl düzyidki dğişmlr isl bl klmlrid d dğişmy d lr Ak r klm üzrid yı ızd kiy sip lmdıklrı içi, r sçlrı yrmlırk b dikk dilmlidir Orlr klmlr rsıdki ilişkiyi gösrdiklri ld b ilişkii dlrii çıklmzlr Or lizi bird zl ld liy gösr işlmlr (ldiglr) içi lmlı lmybilir Çükü skör rlmsıı gi işlmy gör lığı krmş dğrr B dl k bir ld liy gösr işlmlr içi lizi kllılmsı d lmlı lkır Edüsridki rkmlr blirlirk skördki lidr işlmi rkmlrı bz lımlıdır Elsy işlmi mli drm grçği ysımsıd yılıı sçlr dğrbilir Mvsimlik körlr diyl r lizi lmlı lmybilir Szlk çlış bir irmı rlrıı yrmlmsıd b krir dikk dilmsi grkir İşlmlr bllrıd dğrlri ldğd rklı gösrmy çlışbilirlr Mkyjlmış mli bllr lbilğid lizi dikkli ypılmsı grkir Frklı msb pliiklrı ygly işlmlri krşılşırılmsıd rklı sçlrı çıkğı göz rdı dilmmlidir Bzı rlrı sdr rkmlrı lmdığı içi yrmlmsı ldkç zrdr İşlmi bzı r sçlrı iyi ik bzılrı köü is işlmi gli kkıd krr vrmk zrlşkır Or lizid py y d pydı birii dğişmsii di s ümüyl dğişirği iml dilmmlidir Or lizi sik bir liz kiği ldğ içi gçmişi gösrmkdir Glk içi sd mi ypılğı lmmlıdır ORANLARIN GRUPLANDIRILMASI 1 Likidi Drm Alizid Kllıl Orlr Likidi rlrı, işlmi kıs vdli brç ödm güüü ölçmk, diğr bir id il likidi riskii dğrldirmk, çlışm srmysii yrli lp lmdığıı spmk içi kllılır Orlr sd mikr ilişkilrii gösrdiklrid likidi il ilgili ksi krrlr vrmd ö kli il ilgili bzı klr ömlidir İşlmi ri drm blirlmsid dö vrlıklrı dr güv vrdiği blirlirk vrlıklrı m klisi m d likidisi ilmlidir Bir vrlığı klisi, vrlığı sış çıkrıldığıd grçk dğrii blm lsılığıdır Bir vrlığı likidisi is vrlığı pry çvrilmsidki çbklk v klylıkır Bir işlmi isl bllrd görüd d iyi bir likidi pzisy lbilir Örği: Kllılmmış krdi limilri likidiyi lml kilybilir İşlm, klylıkl kd çvrilbilk z dömli vrlıklr sip lbilir İşlm iyi bir z dömli brçlm pzisy sip lbilir Bzı işlmlr d rlrı gösrdiği kdr iyi bir likidi pzisy sip lmybilir: İşlm, isk irdiği lk slrii ödmmsid srml lbilir İşlmi kyılrd yr lmy şr bğlı brçlrı lbilir Bşk bir şirk içi gri iği bk krdilri lbilir 15

Mli Aliz Drs Nlrı Dö vrlık srlrı il kıs vdli brçlr rsıd ilişki krlrk, dö vrlık grbd dikk lık klmlri özlliklri gör likidi rlrı kdi içid üç yrılbilir Blr: Cri Or (Üçüü dr liki r) Asi Ts vy Likidi Orı (İkii dr liki r) Nki Orı vy Dispbili Orı (Birii dr liki r) A) Cri Or Dö Vrlıklr Kıs Vdli Ybı Kyklr Cri r, işlmi r bir lirlık kıs vdli br krşılık kç lirlık dö vrlığı ldğ gösrir Cri rı splmsıdki mç, işlmi kıs vdli brçlrıı ödm güüü ölçmk v gl likidi drm ysırk işlmi çlışm srmysii yrli lp lmdığıı ry kymkır Dö vrlıklrl kıs vdli brçlr rsıdki ilişki özllikl işlmy kıs sürli brç vrlr çısıd ömli ldğ içi b r bkr rı d dir B dl rı mlk bird büyük lmsı bklir Yüksk bir ri r işlmi ödm güüü miy mrjı lrk kbl dilir Cri rı çk yüksk lmsı işlmy krdi vrlri li lmsı krşı işlm sip v yöiilrii kdr li dğildir Cri rı yrli lp lmdığıı kily çşili körlr vrdır Blr: Dö vrlıklrı ypısı v dğılımı İşlmi drik (sı lm) v sış şrlrı Dö vrlıklrı grçk dğri Dö vrlıklrd lsı dğr kyıplrı Mvsimlik rklri kisi Fliy bll işkl Kıs vdli brçlrı vdlri iibrıyl dğılımı Bklrl ilişkilr Brçlrı rlm v rism lklrı Sk dvir ızı Alk dvir ızı Tiri lklrı sli v ssiz lrk dğılımı Piysı drm Sışlrı düzliliği v krrlılığı B) Likidi Orı (Asi Ts Orı) Dö Vrlıklr Sklr Kıs Vdli Ybı Kyklr Likidi rı, özllikl sklr gibi likidisi görli lrk d düşük l dö vrlık klmlrii dö vrlık plmı dil dilmmsi drmd kıs vdli ybı kyklrı ödbilirliğii gösrir Hr bir lirlık kil ödk kıs vdli br krşı pry sürl çvrilbil liki dö vrlık büyüklüğüü gösrir Asi s rıı 1 lmsı yrli görülür C) Nki Orı (Dispibili Orı) Hzır Dğrlr + Mkl Kıymlr Kıs Vdli Ybı Kyklr Nki rı, ki v ki bzri vrlıklrd lş zır dğrlr il gçii yırım mıyl lı v r pzrlbilir mkl kıymlri kıs vdli brçlrı ölçüd krşıldığıı gösr bir rdır İşlmi bir d sışlrı drdğ gibi lklrı sil dilmmsi drmdki brç ödm güüü gösrir Orı 0,20 i (vy%20 i) lı düşmmsi isir D) Sk Bğımlılık Orı Asi s rıı 1 i lı düşüğü drmlrd işlm sklrı lmksızı kıs vdli brçlrıı ödymyk drm düşmüşür B drmd işlmi brçlrıı mmıı kpbilmsi içi iiyç dydğ sış rıı gösr rdır KVYK (Hzır Dğ + Mk Kıym) Sklr 2 Fisl Ypı Alizid Kllıl Orlr (Kldırç Orlrı) İşlmi kyk ypısıı v z vdli brç ödm güüü ölçülmsid kllılır İşlmi ismıd kllıl ybı kyklrı rıı gösrdiklri içi işlmi ismıd ybı kyklrd yrrlm drsii ölçmy yrr İşlmlr vrlıklrıı y özkykl y d brçl is drlr Brçl is m m izi m d prı gri ödmsi ilişki söz vrdiği içi risk şır Brçl is mi mliyi izdir Fiz kr bğlı bir yükümlülükür Kâr pyıı ksi irm kâr d s zrr d s izi ödmk zrddır Fk izlr vrgid idirilbilir Eğr işlm ödüç ldığı lr ödyğid zlsıı kzıyrs isl kldırç bşrılıdır İşlmi plm kyklrı içid özkyklrıı pyıı yüksk lmsı, krdi vrlr çısıd miy mrjıı rırır Ak b drm d işlmi kârlılığıı lmsz kilybilir İşlmlr özkyğ gör d düşük mliyli ybı kyk kllmk ylyl özkyk kârlılığıı rırbilirlr A) Ybı Kyklrı Aki Tplmı Orı (Kldırç Orı) Tplm Ybı Kyklr Tplm Vrlıklr (Akilr) X 100 B r vrlıklrı yüzd kçıı ybı kykl is dildiğii gösrir Orı % 50 i üzrid lmsı ybı kyklrı pyıı öz kyklrd zl lmsı lmıddır Orı yüksk lmsı işlmi spküli rzd is dildiğii, krdi vrlri miy pyıı drldığıı, işlmi iz v brçlrıı ödymm diyl mli yöd güç drm düşm lsılığıı yüksk ldğ gösrir 16

Mli Aliz Drs Nlrı B) Fism Orı Fism rı işlmi mli bğımsızlığıı gösr rdır B r il işlmi mli yrliliği rşırılır Öz Kyklr Tplm Brçlr Orı 1 i lıd lmmsı rzlır Aksi kdird işlm ybı kyk ğırlıklı bir ism mdlii ri miş lkır C) Öz Kyklrı Aki Tplmı Orı Özkyklr Özkyklr + Ybı Kyklr X 100 Akilri yi vrlıklrı yüzd kçıı özkyklrl is dildiğii gösrir Diğr bir id il öz kyklrı plm kyklr içrisidki pyıı gösrir Uz vdli brç ödm güü v z dömli islm yği rşırılırk dvmlı srmy üzrid drlmlıdır Dvmlı Srmy: Uz vdli ybı kyk v özkyklrı plmıdır Orı yüksk lmsı işlmy krdi vrlri miy pyıı yüksk ldğ gösrir; k böyl bir drm yı zmd işlmi isp düşük mliyli z vdli krdilrd yrrlmdığıı d gösrbilir D) Kıs Vdli Ybı Kyklrı Tplm Kyklr Orı Kıs Vdli Ybı Kyklr Özkyklr + Ybı Kyklr (Aki vy Psi Tplmı) X 100 B r işlmi vrlıklrıı yüzd kçıı kıs vdli ybı kykl is dildiğii gösrir Gld ürim işlmlri çısıd b rı %30 pk şmmsı isir E) Fizlri Krşılm Orı Fiz v Vrgi Ö Kâr (FVÖK) Fism Gidri Y d Döm Kârı + Fism Gid Fism Gidri Bir işlmi iz ödmlrii krşılm yğii ölçmk içi kllıl bir rdır B r, işlmi ödmk zrd ldğ iz gidrlrii kç kr kzdığıı gösrir B r kdr yüksk çıkrs, b işlmi lklrıı iz grisii v işlmi isl güüü ölçüd iyi ldğ gösrir F) Mddi Dr Vrlıklrı Öz Kyklr Orı Mddi Dr Vrlıklr N Özkyklr X 100 Mddi dr vrlıklrı kdrlık kısmıı özkykl is dildiğii gösrir Orı %100 ü üzrid lmsı özkyklrı mddi dr vrlıklrı ismıd yrli lmdığıı v bir kısmıı d ybı kykl is dildiğii gösrir Orı % 100 ü lıd lmsı, özkyklrı mddi dr vrlıklrı ismı yiği gibi, diğr vrlıklrı ismıd d kllıldığıı gösrir Fliylri sürdürülbilmsi içi grkli l vrlıklrı sı lm yri isl kirlm (lsig) ylyl sğlmışlrs kirl b srlr mddi dr vrlık büyüklüğü içid yr lmykır G) Oism Orı O ism: İşlmi ld iği krı bir kısmıı y d mmıı dğıılmyıp işlmd bırkılmsıdır Öz kyklr gri ödmsi v iz yükü lmdığı içi işlmlri ömli srdr Kâr Ydk Gçmiş Yıl Zrrlrı Ödmiş Srmy 3 Fliy Orlrı (Vrimlilik Orlrı, Çlışm Drm Alizid Kllıl Orlr) İşlm, liylrii sürdürbilmk içi m kıs dömli (lk, sk gibi) m d z dömli (mddi dr vrlıklr gibi) vrlıklr yırım ypmlıdır İşlm mridki vrlıklrı kllılmlrıdki kilik drlrii ölçmk içi b rlrd yrrlılır Fliy rlrı irmı liy drsi (gllikl sışlr lrk ımlır) il liylri sürdürülmsi içi grkli vrlıklr rsıdki ilişkiyi ımlr B rlrirmı kpil ( m liy m d z dömli) grksiimlrii mi mk içi kllılır A) Sk Dvir Hızı Sk dvir ızı rlrı, bir işlmd sklrı kdr bir sür içrisid ürim liylrid ükdiğii vy sış sılı sr li döüşüğüü ölçmy yry rlrdır ) Tir İşlmlrid Sk Dvir Hızı Orı Sışlrı Mliyi N Sışlr Or Tiri Ml Sğ vy Or Tiri Ml Sğ Sklrı Sk Klm Sürsi = 365 Sk Dvir Hızı Tir işlmlrid sk klmlri sılmk üzr lı mllrd lşr Dlyısıyl sk dvir ızı rı, sklrı kdr ızl sış k ldğ gösrir B r sklrı kllılmlrıdki kiliği ölçr 17

Mli Aliz Drs Nlrı Sk ksikliği dvir ızıı yüksk çıkmsı d lbilir Bir işlmi sış mi kıysl şırı sk msıı, diğr bir dyişl sk dvir ızıı düşük lmsıı dğrğı skılr: Sklrı dplm v mz msrlrı rr Sklrı sigr msrlrı rr Skki mllrı iylrıı düşmsi diyl işlm büyük zrrlr ğrybilir Bir mlı z sür sk klmsı, iziki özlliklrii bzlmsı d lbilir Fism gidrlri rr Tükii rilrii dğişmsi vy yi rkip mllrı ry çıkmsı diyl skki mllr dmd l glbilir vy sış yğii yiirbilir Sk dvir ızıı düşük lmsıı dlri: Ml lışlrı vy ürimi sış lklrı gör iyi yrlmmsı, Döm s sklrıı dğrii yüksk gösrilmsi, Fiylrı yükslği bklisiyl spküli mçl şırı drd sklr yırım ypılmsıdır Sk dvir ızıı yüksk lmsı; Döm s sklrıı düşük bir dğrl dğrldirilmsi, Ml lışlrıı vy imlı sış lklrı gör iyi pllmsı, İşlmi sk klisii yüksk lmsı, Sklrı işlmi iş mi gör yrsizliği, Tdrik vy ürim güçlüklri diyl sklrı yilmmsi, İşlmi sipriş üzri ürim ypmsıdır Bir işlmi şırı sk msıı mliyi ldğ gibi yrsiz skl çlışmsıı d bir mliyi vrdır Yrli sk bldrmmı d lbilği kyıplr; İşlm, büyük lımlrı sğlybilği mikr isksd yks klbilir Sış ırslrıı kçırbilir Müşri lplrii zmıd krşılymdığı drmlrd müşrilri güvii yiirbilir Ürimd ksmlr d lbilir Ek şım v sigr gidrlri d lbilir b) Ürim İşlmlrid Sk Dvir Hızı Ürim liyid bl işlmlrd ilk mdd mlzm, yrı mml v mml sklrı lmk üzr dğişik sk ürlri vrdır Hr bir sk ürü içi yrı yrı dvir ızlrı splbilir İlk Mdd v Mlzm Sk Dvir Hızı: İlk mdd v mlzm sklrıı blirli bir dömd ürim sürii grkirdiği ilk mdd mlzm büyüklüğüü krşılmk içi kç kr dvriğii gösr bir rdır Yrı Mml Sk Dvir Hızı: Ürim işlmlrid mv yrı mml sklrıı kdr sürd mml l döüşği ksd ikir vr bir rdır DH= Üril Mml Mliyi Orlm Yrı mml Sklrı Mml Sk Dvir Hızı: Mml sklrıı bir döm içid kç kz sış k ldğ gösrir DH = Sıl Mml Mliyi Orlm Mml Sklrı İlk mdd v mlzm sk düzyii kily mlr: İlk mdd v mlzmi blirli bir iy üzrid grksim dyldğd sğlbilm lğı, Sışlrı gösrmiş ldğ glişm v glk döm ilişki sış mi kkıd milr, Glk dömlrd mmdd yklğ diyl ürimi ksiiy ğrm lsılığı, Büyük pri lışlrd sğlk iy idirimlri v şım gidrlrid srr, İlk mdd v mlzmi iylrı ksdki bklilr, Tdrik v sk krlü işlvlrid kilik, Sk m mliyi, Fisl lklrı vrlığı v mliyi, İşlmi dplm lklrıdır Yrı mml sk kily körlr: Ürim sürii zlğ, Ürim sürid yrıl km dğr, Sış v ürim milri, Üril mlı birim mliyidir Mml sk kily körlr: Sış mi, Mml mllr l lbi mvsimlik lş, Ürimi sipriş üzri ypılmış lmsı, Grv lsılığı, Mml mllrı iliklrii bzlmd sklbilmsi sürsi, Dplm lklrı, Kyk mliyi v ism lklrı, Sış iylrı ilişki bklyişlr, Ürimd ksm lsılığı krşı krm, Sış bölglrii dğııklığı v syısı, Dğıım kllrıı işlyişi, Ürimi çşililiğidir İMM= Hsp Dömid Ürim Vril İlk Mlzm Gidri Orlm İlk Mlzm Sklrı 18

Mli Aliz Drs Nlrı B) Alk Dvir Hızı v Orlm Tsil Dömi Alk Dvir Hızı = Orlm Tsil Sürsi= Krdili Sışlr ( N Sışlr ) Orlm Tiri Alklr 360 Alk Dvir Hızı Alk Dvir Hızı; lklrı kç kz sil dildiğii gösrir Alklr kdr sık sil dilirs kdr iyidir Alk dvir ızıı düşüklüğü, işlmi lklrıı sil md güçlükl krşılşmsıı, rkb güüü zyılığıı, kili bir sil pliiksıı lmdığıı, krdili sışlr ksd çk sk dvrılmsıı bir s lbilir Tiri lklrı büyüklüğüd rk dilirs sç yılıı lbilir B dl Şüpli lklr Krşılığı v Alk Slri Rsk idirilmd, brü rlr dikk lımlıdır C) N Çlışm Srmysi Dvir Hızı N Sışlr Orlm N Çlışm Srmysi B rı yüksk lmsı lid NÇS i vrimliliğii yüksk ldğ ry çıkr D) Tplm Akilri Dvir Hızı N Sışlr Tplm Aki Aki dvir ızı rı r bir lirlık vrlık rıd sğl sışlrı ölçr Yüksk ki dvir ızı kilri m kpsi il vrimli bir şkild kllıldığıı id dr Orı düşük lmsı işlmd ıl kpsii bldğ gösrir B r işlmdki srmy yğlğ bir gösrgsi vy vrlık kllımıı bir ölçüsüdür F) Dö Vrlıklrı Dvir Hızı N Sışlr Orlm Dö Vrlıklr Dö vrlıklrı kç kı kdr sış sılı sğldığıı gösrir Yüksk dvir ızı dö vrlıklrı vrimli kllıldığı işr dr G) Özsrmy (Öz Kyk) Dvir Hızı N Sışlr Orlm Özsrmy Orı rmli çk üsüd lmsı, işlmi büyük rd brçlmy yr vrdiğii, dlyısıyl öz srmyi yrsiz ldğ vy işlmd srmyi kmik, vrimli bir şkild kllıldığıı gösrir Bir işlmi özsrmysii iş mi kıysl yrsiz ldğ drmlrd şğıdki ölmlr lıbilir: İşlmi özsrmysii rırmk Sış mii drlmk Olklr ölçüsüd d z sk bldrmk Alklrı zmıd sili öm vrmk Orı rmli çk lıd lmsı is özsrmyi işlm kyklrıı ömli kısmıı lşrdğ v özsrmyi vrimli bir biçimd kllılmdığıı gösrir H) Tiri Brçlrı Dvir Hızı v Orlm Ödm Sürsi Krdili Alışlr Orlm Tiri Brçlr B r krdili ml lışlrıd dğ brçlrı ödm ızıı gösrir Uyglmd krdili lışlrı spmdığı drmlrd döm i lışlrı büyüklüğü vy sışlrı mliyi kllılır Alışlr = SMM + DSMM DBMM Tiri Brçlrı ödm sürsi is şğıdki gibi splır: 365 x Orlm Tiri Brçlr Krdili Alışlr (vy Sışlrı Mliyi) E) Mddi Dr Vrlıklrı Dvir Hızı N Sışlr MDV ( ) Mddi dr vrlıklrı kdilrii kç kı kdr sış yrığıı gösrir Orı rmli çk üsüd lmsı işlmi sislrii kpsilrii üsüd kllıldıklrıı, rmli çk lıd lmsı is ıl kpsiyi id dr 4 Kârlılık Alizid Kllıl Orlr Kârlılık lizid işlmi yrli kâr ld dip dmdiği ilir Kârlılık işlmi kzç ld m güüdür Kâr, prrms ölçüsü lrk klldığıd yöiilr içi d ömlidir Krdiörlr içi d ömlidir; çükü kâr, br gri ödmsi içi grkli lrı bir kyğıdır Bir işlmi ld iği kârı ölçülü lp lmdığıı blirlmk içi ş srlr göz öüd lr: Srmyi lri kllılış rçlrıd sğlybilği glir Gl kmik kşllr Edüsridki kâr rlrı Gçmiş yıllrd kârı ğilimi İşlmi plldığı kâr di 19

Mli Aliz Drs Nlrı A) Sışlrı Kârlılığı Orlrı ) Brü Kâr Mrjı Orı (Brü Sış Kârıı N Sışlr Orı) Brü Sış Kârı N Sışlr vy 1- SMM N Sışlr B r, işlm liylri bkımıd bir zrr yrmd sış iylrıı kdr düşbilğii vy işlmi yüksk mliyli liylr sip lp lmdığıı v iy bskısı lıd blp blmdığıı ölçr Orı yükslmsii dlri; Mliylr sbi kldığı ld sış iyıı yükslmsi, Sış iyı sbi kldığı ld mliylri düşmsi, Sış iyıı mliylrd d ızlı rmsı, Mliylrdki düşüşü sış iylrıdki düşüş d ızlı lmsı, Sış mi bilşlrii dğişmsidir b) N Fliy Kârı Mrjı (İş Hmii Rbilisi) Ess Fliy Kârı N Sışlr İş mii kârlılığı y d rbilisi lrk d dldırıl b r işlmi ss liylri ksdki kârlılığıı bir gösrgsidir B rı yüksk lmsı v yükslm ğilimid lmsı, işlmi li yrmlır B rı dlglm dlri şlrdır: Sış iylrıdki dğişiklik SMM v sış gidrlridki dğişiklik Frmülü pyıd yr l büyüklük üm liy sçlrıı içr vrgi srsı kâr büyüklüğüdür B) Kâr İl Srmy Arsıdki İlişkilri Gösr Orlr Kâr il kyklr rsıd ilişki krlrk özkyk v UVYK ı vrimli kllılıp kllılmdığı ölçülür ) Özkyklrı Kârlılığı (Mli Rbili) Döm krıı özkyklrı yüzd kçı rıd grçklşiğii gösrir İşlm siplrii sğldığı srmyi birbiri düş kârı gösrir B r yüksk çıkrs işlm rklrı kâr dğıımıd v ism ypmd dvmlılık v rış sğlr Özkyk Krlılığıı, N Kâr Mrjı Aki Dğr Hızı v Fisl Kldırç blirlr Özkyk Kârlılığı=N Kâr X Aki Dvir Hızı X Fisl Kldırç N Kâr Sışlr Tp Vrlık N Kâr X X = Sışlr Tplm Vrlık Özkyk Özkyklr b) Dvmlı Srmyi Amrismı (Ekmik Rbili) İşlmy yırıl lrı yüzd kçı rıd kâr ld dildiğii gösrir Ekmik rbilii, mli rbilid düşük lmsı grkir Aksi drmd ybı kyk yrrlm mliyi yüksk dmkir Döm Kârı + UV Brç Gidrlri Ekmik Rbili= Özkyk + UVYK ) Tplm Vrlıklrı Kârlılığı (Vrlıklrı Girisi) Kzç ld md vrlıklrıı kllmdki bşrıyı ölçr Ak ismı dikk lmz Tplm Vrlıklrı Kârlılığı = Kâr Mrjı X Tp Vr Dv Hızı N Kâr N Kâr Sışlr = X Orlm Tp Vrlık Sışlr Or Tp Vrlık Kâr Mrjı; irmı blirli bir sış düzyid kr ld m yğii gösrir Vrlıklrı dvir ızı is blirli bir sış düzyi içi vrlıklr yırım düzyii yöm yğii gösrir ENFLASYONUN ORAN ANALİZİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Elsy ızlı ldğ dömlrd rlr dğrldirilirk, lsy kisi göz öüd lmlıdır Elsy rlr üzridki kilri gllikl şğıdki gibidir Likidi Orıı Düşüşü: irmlrı sürkli iy rışlrı krşı krbilmk v/vy iy rışlrıd yrrlbilmk içi görli d zl sk m ğilimid lmlrı özllikl kıs sürli ybı kyklrd rış gld likidi rıd düşüş yl çmkdır Ybı kyk / Vrlık Tplmı v Ybı kyk /Öz srmy 'rlrıı yükslişi Kıs sürli ybı kyk/vrlık plmı rıı yükslişi Kıs sürli ybı Kyk / Ybı Kyk Tplmı rıı yükslişi Vrlık ypısıı, bilşimii dğişmsi, Dö Vrlıklr/Vrlık Tplmı rıı yükslmsi Mddi Dr Vrlıklr/Öz Srmy rıı düşüşü Krlılık rlrıı mil lrk, görüüd yükslişi Kr dğıım rıı düşüşü: yi yırımlr içi grkli l krdi izlrii yüksk lmsı diyl ism ylyl sğlmk isy işlm kr dğıımıı düşük kır 20

1 Aşğıdki splrd gisi işlmi düzldiği döm bşı bilçsd yr lmz? A) Özl Mliylr B) Arm Gidrlri C) Arşırm v Glişirm Gidrlri D) Kıs Vdli Brçlm Gidrlri E) Vril Sipriş Avslrı Ts01-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) 7 Aşğıdkilrd gisi bilç sbı dğildir? A) Syım v Tsllüm Fzllrı B) Glir Tkkklrı C) Glk Aylr Ai Glirlr D) Şüpli Alklr E) Ks Klmy Krşılıklr 2 Aşğıdki splrd gisi bilçd yr lmz? A) Glk Aylr Ai Glirlr B) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı C) Glir Tkkklrı D) Syım v Tsllüm Nkslrı E) İşirklrd Tmü Glirlri 8 Aşğıdkilrd gisi Sklr grbd yr l splrd biridir? A) Vril Avslr B) İş vslrı C) Tşrlr vril vslr D) Alı sipriş vslrı E) Vril sipriş vslrı 3 Aşğıdki splrd gisi işlmi düzldiği döm s bilçsd ksilikl yr lmz? A) Syım v Tsllüm Nkslrı B) Bğlı Orklıklrd Tmü Glirlri C) Glk Aylr Ai Glirlr D) Vril Sipriş Avslrı E) Gidr Tkkklrı 4 Aşğıdki splrd gisi bilç kiid yr lmz? A) Hklr B) Dvrd KDV C) Gidr Tkkklrı D) Glir Tkkklrı E) Diğr Çşili Alklr 9 Syım sllüm kslıklrı sbı şğıdki splrd gisi içi kllılmz? A) Ks Hsbı B) Tiri Mllr Hsbı C) Alıılr Hsbı D) Dmirbşlr Hsbı E) Tsis Mki V Cizlr Hsbı 10 Tkdüz Hsp Plıd, Arm Gidrlri sbı şğıdki grplrd gisid yr lır? A) Mddi Olmy Dr Vrlıklr B) Diğr Fliylrd Olğ Gidr v Zrrlr C) Hizm Ürim Mliyi D) Özl Tükmy Tbi Vrlıklr E) Glk Aylr Ai Glirlr v Gidr Tkkklrı 5 Aşğıdki splrd gisi işlmi düzldiği çılış bilçsd yr lmz? A) Birikmiş Amrismlr B) Kıs Vdli Brçlm Gidrlri C) Tsis Kılm Pylrı D) Mkl Kıym Dğr Düşüklüğü Krşılığı E) Mkl Kıymlr İrç Frklrı 11 Yıllr Yygı İş v Orım Mliylri sbı, şğıdki sp sıılrıd gisii içid yr lır? A) Kıs vdli Ybı Kyklr B) Uz vdli Ybı Kyklr C) Glir bls splrı D) Mliy splrı E) Dö Vrlıklr 6 Aşğıdki splrd gisi döm bşıd ypıl çılış kydıd brçldırılbilir? A) Krşılık Gidrlri B) Birikmiş Amrismlr C) Çıkrılmış Tvillr D) Arşırm v Glişirm Gidrlri E) Vril Çklr v Ödm Emirlri 12 Yıllr Yygı İş v Orım Hkdişlri sbı, şğıdki sp sıılrıd gisii içid yr lır? A) Kıs vdli Ybı Kyklr B) Uz vdli Ybı Kyklr C) Glir bls splrı D) Mliy splrı E) Dö Vrlıklr 1

13 Aşğıdki splrd gisi m Dö Vrlık m d Dr vrlıklrd yr l splrd biri dğildir? A) Alıılr B) Alk Slri C) İşirklrd Alklr D) Diğr Çşili Alklr E) İşirklr Srmy Tülri Ts01-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) 18 Bir işlmi lidki âıl lrı kıs vdli dğrldirmk mıyl ypğı yırımlr içi Tkdüz Msb Sismi d şğıdki splrd gisi kllılmz? A) İşirklr B) Hiss Slri C) Özl Ksim Tvil, S v Blrı D) Km Ksimi Tvil, S v Blrı E) Diğr Mkl Kıymlr 14 İşlm döm içid iiyç dydğd d zl iri ml lımı grçklşirrk miy sğ rırmışır B drmd işlmi sı ldığı iri mllr izlği sp şğıdkilrd gisidir? A) Diğr Sklr B) Tiri Mllr C) Mmllr D) Glk Yıllr İiyı Sklrı E) Ypılmk Ol Yırımlr 19 İşlm gçii yırım mıyl Kr-Zrr Orklığı blgsi lmsı drmd şğıdki splrd gisid izlmlidir? A) Hiss Slri B) Çıkrılmış B V Slr C) Çıkrılmış Diğr Mkl Kıymlr D) Diğr Mkl Kıymlr E) Özl Ksim Tvil S V Blrı 15 Aşğıdkilrd gisi mddi lmy dr vrlık splrıd biri dğildir? A) Hklr B) Krlş v örgülm gidrlri C) Arşırm v glişirm gidrlri D) Özl mliylr E) Yrlı v yr üsü düzlri 16 Aşğıdkilrd gisi bir ki spır? A) Alı Sipriş Avslrı B) Vril Dpzi v Tmilr C) Gidr Tkkklrı D) Glk Aylr Ai Glirlr E) Syım v Tsllüm Fzllrı 20 İşlm ism iiyıı krşılmk mıyl Kr-Zrr Orklığı blgsi irç msi drmd şğıdki splrd gisid izlmlidir? A) Hiss Slri B) Çıkrılmış B V Slr C) Özl Ksim Tvil S V Blrı D) Çıkrılmış Diğr Mkl Kıymlr E) Diğr Mkl Kıymlr 21 Sğldığı y kkı v yöim kılm kkı %10 lıd l iss slri il bir yıld d z sürd pry döüşk diğr mkl kıymlr şğıdki splrd gisid izlir? A) Diğr Mkl Kıymlr B) Hiss Slri C) İşirklr D) Bğlı Mkl Kıymlr E) Bğlı Orklıklr 17 Aşğıdki splrd gisi ksi mizd brç klı vrbilir? A) Gl Ürim Gidrlri Ysım sbı B) Çşili Gidrlr sbı C) Mkl Kıym Sış Kârlrı sbı D) Döm N Kârı vy Zrrı sbı E) Ödmmiş Srmy sbı 22 Aşğıdki splrd gisidki rışlr, ilgili sbı lk rı kyddilir? A) Bilr B) Brç Slri Rsk C) İdirilk Km Dğr Vrgisi D) Mkl Kıymlr İrç Frkı E) Vril Çklr v Ödm Emirlri 2

23 Aşğıdki splrd gisi m mddi dr vrlıklr m d mddi lmy dr vrlıklr içid yr lır? A) Hklr B) Vril Sipriş Avslrı C) Vril Avslr D) Yrlı v Yrüsü Düzlri E) Ypılmk Ol Yırımlr Ts01-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) 28 Aşğıdki splrd gisi bir işlmi döm s bilçsd yr lmz? A) Öki Döm Gidr v Zrrlrı B) Krlş v Örgülm Gidrlri C) Yıllr Yygı İş v Orım Mliylri D) Hiss Slri İpl Krlrı E) Arşırm v Glişirm Gidrlri 24 İşlm sibii y d rklrıı işlmi vrlıklrı üzridki klrıı m lrk gösr sp grb şğıdkilrd gisidir? A) Gçmiş Yıllr Kârlrı B) Uz Vdli Ybı Kyklr C) Kyklr D) Öz Kyklr E) Kâr Ydklri 25 Aşğıdki splrd gisi kıs vdli ybı kyklr içid yr lmz? A) Alı Diğr Avslr B) Çıkrılmış Tvillr C) Brç Slri D) Çıkrılmış Blr v Slr E) Mliy Gidrlri Krşılığı 26 I İşlmi rml liy dömi içid ödmlri II İşlmi rml liy dömi içid pry çvrilmlri III Özllikl iri mçl ld bldrlmlrı Ykrıdkilrd gilri Dö Vrlıklr il Kıs Vdli Ybı Kyklrı rk özlliğidir? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v II E) I v III 27 Aşğıdkilrd gisi işlmi blirli bir riki isl drm gösr bldr? A) Nki Akım Tbls B) Glir Tbls C) Sışlrı Mliyi Tbls D) F Akım Tbls E) Bilç 3

1 Aşğıdkilrd gisi kıs vdli Tiri Alklr grbd yr l bir sp dğildir? A) Vril Dpzi v Tmilr B) Diğr Çşili Alklr C) Alıılr D) Alk Slri Rsk E) Diğr Tiri Alklr 2 Aşğıdki splrd gisi zır dğrlr rsıd yr lmz? A) Alı çklr B) Ks C) Bklr D) Diğr zır dğrlr E) Hiss slri 3 Aşğıdki splrd gisi Özkyklr sp sııı içrisid yr lmz? A) Gçmiş Yıllr Zrrlrı B) Döm N Kârı vy Zrrı C) İşirklr Yid Dğrlm Arışlrı D) Hiss Sdi İrç Primlri E) Özl Flr 4 Mddi dr vrlıklrı yilm mıyl sışıd ry çık Özl Flr sbı, kç yıl içrisid yilm işlmi ypılmdığı kdird kpılır? A) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 4 yıl E) 5 yıl Ts02-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) I 110 Hiss Slri II 129 Şüpli Tiri Alklr Krşılığı (-) III 322 Brç Slri Rsk (-) IV 770 Gl Yöim Gidrlri V 671 Öki Döm Glir v Kârlrı 6 Ykrıdki splrd gilridki rışlr ilgili sbı brç rı kyddilir? A) II v III B) I, II v V C) I, III v IV D) I, III v V E) II, IV v V 7 Tsili y d üçüü kişilri sbı ksi brç kydı sp dömid sr ypılk glirlri, içid bll döm i l kısımlrıı izldiği sp gisidir? A) Glk Yıllr Ai Glirlr B) Fiz Glirlri C) Glir Tkkklrı D) Gidr Tkkklrı E) Glk Aylr Ai Glirlr 8 Aşğıdki gidr splrıd gisi bilçd yr lmz? A) Krlş v örgülm gidrlri B) Arm gidrlri C) Hzırlık v glişirm gidrlri D) Arşırm v Glişirm Gidri E) Krşılık gidrlri 5 Özl Flr sbı il ilgili lrk şğıdki idlrd gisi ylışır? A) Kr ydklri rsıd yr lır B) Mddi dr vrlıklrı yilm mıyl sışı s ry çıkr C) 3 yıl içid kpılmk zrddır D) Kirl vrlıklr ilişki ypıl yırımlr b sp izlir E) Yil vrlığı lış kydıd msb ypılmyıp, mrism kydı il brbr msp dilir 9 Aşğıdki splrd gisi m bilç m d glir blsd yr l rk bir spır? A) Krlş V Örgülm Gidri B) Arşırm Glişirm Gidri C) Gl Yöim Gidri D) Hzırlık V Glişirm Gidri E) Rsk Fiz Gidri 10 Aşğıdki splrd gisi iri brçlr grbd yr lmz? A) Sıılr B) Brç Slri C) Alı Dpzi v Tmilr D) Alı Sipriş Avslrı E) Diğr Tiri Brçlr 4

11 Aşğıdkilrd gisi srmy ydklri rsıd yr lır? A) I Trip Ydk (Ysl Ydklr) B) Özl Flr C) Sü Ydklri D) Hiss Slri İrç Primlri E) Olğüsü Ydklr Ts02-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) 17 Aşğıdkilrd gisi vrlık splrıyl ilgili bir krşılık sbı dğildir? A) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı B) Kıdm Tzmiı Krşılığı C) Mkl Kıymlr Dğr Düşüklüğü Krşılığı D) Şüpli Tiri Alklr Krşılığı E) Şüpli Diğr Alklr Krşılığı 12 Hiss Sdi İrç Primlri sbı, şğıdki grplrd gisid yr lır? A) Diğr Kâr Ydklri B) Sü Ydklri C) Srmy Ydklri D) Kâr Ydklri E) Olğüsü Ydklr 18 Aşğıdkilrd gisi kii düzlyii splrd biri dğildir? A) Alk Slri Rsk B) Döm N Zrrı C) Vril Çklr V Ödm Emirlri D) Birikmiş Amrismlr E) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı 13 Aşğıdki splrd gisi Kâr Ydklri rsıd yr lmz? A) Ysl Ydklr B) Olğüsü Ydklr C) Özl Flr D) Sü Ydklri E) Hiss Sdi İpl Kârlrı 14 Aşğıdkilrd gisi "Kr Ydklri" içid yr lmz? A) Ysl Ydklr B) Özl lr C) Sü Ydklri D) Olğüsü Ydklr E) Mddi Dr Vrlık Yid Dğrlm Arışlrı 19 Aşğıdkilrd gisi kii düzlyii bir sp dğildir? A) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı B) Alk Slri Rsk C) Birikmiş Amrismlr D) Alı Çklr E) Şüpli Alklr Krşılığı 20 Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı Hsbı içi şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) Vrlık sbıdır B) Psii düzlyii spır C) Glir bls sbıdır D) Öz kyk sbıdır E) Akii düzlyii spır 15 Aşğıdki splrd gisi kr ydklri grbd yr lır? A) Gçmiş Yıl Krlrı B) Döm N Krı C) Özl Flr D) Hiss Sdi İrç Primlri E) Hiss Sdi İpl Krlrı 21 Aşğıdkilrd gisi psi düzlyii splrd biri dğildir? A) Şüpli Tiri Alklr Krşılığı B) Döm N Zrrı C) Ödmmiş Srmy D) Gçmiş Yıllr Zrrlrı E) Mkl Kıym İrç Frkı 16 Aşğıdki splrd gisi düzlyii sp iliğid dğildir? A) Kıdm Tzmiı Krşılığı B) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı C) Ödmmiş Srmy D) Brç Slri Rsk E) Şüpli Tiri Alklr Krşılığı 22 Aşğıdkilrd gisi "kii düzlyii" splrd biridir? A) Ödmmiş Srmy B) Brç Slri Rsk C) Alk Slri Rsk D) Srmy Tü Hsbı E) Gçmiş Yıl Zrrlrı 5

23 Aşğıdkilrd gisi psii düzlyii splrd birisidir? A) Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı B) Birikmiş Amrismlr C) Alk Slri Rsk D) Döm N Zrrı E) Mkl Kıym Dğr Düşüklüğü Krşılığı Ts02-Fisl Tbl Bilgisi (Bilç) 28 Aşğıdki splrd gisi işlmi 01 Ok riid düzldiği döm bşı bilçsd yr lmz? A) Arm Gidrlri B) Kzılmmış Fisl Kirlm Glirlri C) Ks Klmy Krşılıklr D) Hzırlık v Glişirm Gidrlri E) Glk Aylr Ai Glirlr 24 Aşğıdkilrd gisi psii düzlyii ilikki splr rsıd yr lır? A) Mkl Kıymlr İrç Frkı B) Kıdm Tzmiı Krşılığı C) Mliy Gidrlri Krşılığı D) Glk Yıllr Ai Glirlr E) Özl Flr 29 Aşğıdki splrd gisi Mkl Kıymlr grbd yr lmz? A) Hiss Slri Hsbı B) Özl Ksim Tvil S V Blrı Hsbı C) Mkl Kıym Dğr Düşüklüğü Krşılığı Hsbı D) Mkl Kıym İrç Frklrı Hsbı E) Diğr Mkl Kıymlr Hsbı I Vril Çklr v Ödm Emirlri II Mkl Kıym İrç Frklrı III Ödmmiş Srmy IV Kıdm Tzmiı Krşılığı V Birikmiş Amrismlr VI İşirklr Srmy Tülri VII Sk Dğr Düşüklüğü Krşılığı 25 Ykrıd yr l splrd gilri ki düzlyii splr rsıd yr lır? A) IV, V v VII B) I, V, VI v VII C) II, III v IV D) I, II v III E) II, V, VI v VII 26 Aşğıdkilrd gisi dr vrlıklrddır? A) Sklr B) Özl ükmy bi vrlıklr C) Mkl kıymlr D) Glk ylr i gidrlr E) Ks 27 Bir vrlığı pry çvrilmsidki çbklk v klylığ d vrilir? A) Likidi B) Fizibili C) Bölübilirlik D) Kvribili E) Vr 30 Aşğıdki işlmlrd gisi bilç plmıd dğişiklik yrmz? A) Kıs Vdli br ödmsi B) Uz vdli vil irı C) Orklrı srmy rışı ilişki ü blmsı D) Uz vdli brçlm ylyl mddi dr vrlık lımı E) Vdsi gç lk slrii yi vdli s il dğişimi 31 İşlm sı ldığı 50000 TL rıdki ml krşılığıd 20000 TL lik s ir miş, 15000 TL lik çk v 10000 TL lik s düzlmiş, klı is krdili bırkmışır B gör, b işlmlr bilç plmıı sıl kilr? A) Aki v Psi plmlrı dğişmz B) Aki v Psi plmlrı 35000 TL rr C) Aki v Psi plmlrı 15000 TL rr D) Aki v Psi plmlrı 30000 TL rr E) Aki plmı 20000 TL zlırk Psi plmı 30000 TL rr 32 Hrgi bir ri iibrıyl, bir işlmi ismıı gi lr il grçklşirilmiş ldğ lmk içi şğıdki isl bllrd gisi bkılmlıdır? A) F Akış Tbls B) N İşlm Srmysi Dğişim Tbls C) Nki Akış Tbls D) Glir Tbls E) Bilç 33 Bilç il ilgili lrk şğıdkilrd gisi ylışır? A) Tkkk ssı gör düzlir B) N dğr ssı grği ki v psi r düzlyii splr yr vrilir C) Ybı kyklr vd ypısı gör sırlmışır D) Blirli bir dki isl prrmsı gösrir E) Vrlıklr likidi ssı gör sırlmışır 6

Ts03-Fisl Tbl Bilgisi (Glir Tbls) 1 Glir v gidr splrı il ilgili şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) Glir splrıdki zlışlr, splrı lk rlrı kyddilir B) Glir splrı lk klı vrir C) Gidr splrıdki rışlr, splrı lk rlrı kyddilir D) Glir splrıdki rışlr, splrı brç rlrı kyddilir E) Gidr splrı lk klı vrir 2 Vrgiy ss kâr, glir blsd şğıdkilri gisid vril sıry gör blirlir? A) Fliy Kârı Brü Sış Kârı Olğ Kâr B) Fliy Kârı Olğ Kâr Brü Sış Kârı C) Fliy Kârı Olğ Kâr Döm Kârı D) Olğ Kâr Brü Sış Kârı Döm Kârı E) Brü Sış Kârı Döm N Kârı Fliy Kârı 7 Glir bls düzlmsiyl şğıdkilrd gisi çıklmış lr? A) İşlmi ki kışlrı B) İşlmi isl drm C) İşlmi vrlıklrıı dğr rışlrı D) İşlmi liy sçlrı E) İşlmi dr vrlık rklri 8 Aşğıdkilrd gisi "Glir Tbls, Diğr Fliylrd Olğ Glir v Krlr" bölümüd yr lmz? A) Kmisy Glirlri B) Fiz Glirlri C) Sış Isklrı D) İşirklrd Tmü Glirlri E) Ks Klmy Krşılıklr 3 Aşğıdkilrd gisi glir bls klmi dğildir? A) Brü Sış Kârı vy Zrrı B) Vrgi kârı vy Zrrı C) Fliy Kârı vy Zrrı D) Döm Kârı vy Zrrı E) Olğ Kâr vy Zrr 4 Aşğıdkilrd gisi glir bls splrıd biri dğildir? A) Kmbiy Kârlrı B) Bğlı Orklıklrd Tmü Glirlri C) Mkl Kıym Sış Kârlrı D) Hiss Sdi İpl Kârlrı E) Öki Döm Glir v Kârlrı 5 Aşğıdki Glir Tbls klmlrid gisi Brü Sış Kârı il Olğ Kâr rsıd yr lmz? A) Kıs Vdli Brçlm Gidrlri B) Kmisy Glirlri C) Öki Döm Glir v Kârlrı D) Diğr Olğ Glir v Kârlr E) Mkl Kıym Sış Kârlrı 9 Aşğıdkilrd gisi glir bls splrıd birisidir? A) Glk Aylr Ai Glirlr B) Hiss Sdi İpl Kârlrı C) Ks Klmy Krşılıklr D) Arm Gidrlri E) Hzırlık v Glişirm Gidrlri 10 Aşğıdkilrd gisi bir liy gidridir? A) Krşılık Gidrlri B) Sıl Tiri Mllr Mliyi C) Pzrlm, Sış v Dğıım Gidrlri D) Kmisy Gidrlri E) Çlışmy Kısım Gidr v Zrrlrı 11 Aşğıdkilrd gisi Fliy Gidrlri rsıd yr lır? A) Kmisy Gidrlri B) Çlışmy Kısım Gidr v Zrrlrı C) Krşılık Gidrlri D) Diğr Olğ Gidr v Zrrlr E) Arşırm v Glişirm Gidrlri 6 Glir blsd N Sışlr lşmk içi şğıdki klmlrd gisi kllılmz? A) Diğr İdirimlr B) Diğr Glirlr C) Diğr Olğ Glir v Kârlr D) Sış İsklrı E) Yrdışı Sışlr 12 Aşğıdkilrd gisi bir liy gliri dğildir? A) Ks Klmy Krşılıklr B) Yriçi Sışlr C) Fiz Glirlri D) Mkl Kıym Sış Kârlrı E) Rsk Fiz Glirlri 7

Ts03-Fisl Tbl Bilgisi (Glir Tbls) 13 Bir ir işlmsii glir sğlyıı liyid kykl glirlr, şğıdki splrd gisid msblşirilir? A) İşirklrd Tmü Glirlri B) Fiz Glirlri C) Diğr Olğ Glir v Kârlr D) Yr İçi Sışlr E) Diğr Olğ Dışı Glir v Kârlr 18 Aşğıdkilrd gisi Döm Kârı vy Zrrı sbı krılrk kpılmsı grk bir spır? A) Glk Aylr i Glirlr B) Gidr Tkkklrı C) Kzılmmış Fisl Kirlm Glirlri D) Ks Klmy Krşılıklr E) Fism Gidrlri 14 Aşğıdkilrd gisi ksi mizd kl vrmz? A) Uz Vdli Ybı Kyk Hsplrı B) Glir v Gidr Hsplrı C) Dr Vrlık Hsplrı D) Dö Vrlık Hsplrı E) Öz Kyk Hsplrı 15 Aşğıdki splrd gisi Döm Kârı vy Zrrı sbıı lğı krılrk kpılır? A) Sış İsklrı B) Sış İdlr C) Glir Tkkklrı D) Gidr Tkkklrı E) Diğr Olğ Glir v Kârlr 16 Aşğıdki splrd gisi döm sd ysım sbı kllılmd kr/zrr sbı dvrdilir? A) Gl Yöim Gidrlri B) Fism Gidrlri C) Arşırm v Glişirm Gidrlri D) Pzrlm Sış v Dğıım Gidrlri E) Rsk Fiz Gidrlri I Arm Gidrlri II Pzrlm Sış Dğıım Gidri III Yriçi Sışlr IV Krşılık Gidri V Rsk Fiz Glirlri VI İşirklrd Tmü Gliri VII Fism Gidrlri 19 Ykrıd yr l splrd gilri Döm Kârı vy Zrrı sbıı br krılrk kpılmsı grkir? A) I, II, IV v VII B) II v IV C) III, V v VI D) I, II v IV E) I v VII 20 Aşğıdkilrd gisi 7/A v 7/B sçklrii ikisid d yr l bir spır? A) Hizm Ürim Mliyi B) Ürim Mliy C) Fism Gidrlri D) Gl Ürim Gidrlri E) Dirk İlk Mdd v Mlzm Gidrlri 17 Aşğıdkilrd gisi Döm Kârı vy Zrrı sbı krılrk kpılmsı grk bir sp dğildir? A) Mliy Gidrlri Krşılığı B) Sıl Mmllr Mliyi C) Sış İsklrı D) Yriçi Sışlr E) Bğlı Orklıklrd Tmü Glirlri I İlk Mdd v Mlzm Gidrlri II Dirk İşçilik Gidrlri III Çşili Gidrlr 21 Ykrıd vril splrd gisi/gilri 7/A sçğid yr lır? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v II E) II v III 8

Ts03-Fisl Tbl Bilgisi (Glir Tbls) I Fism Gidrlri II İşçi Ür v Gidrlri III Dirk İlk Mdd v Mlzm Gidrlri IV Fism Gidrlri Ysım 22 Ykrıdki mliy splrıd gisi/gilri 7/B sçğid yr lmkdır? A) Ylız II B) I v II C) I v IV D) II v III E) I, II v IV 26 İşlmi bir döm by yürüüğü liylri sçlrı, şğıdki isl bllrd gisid rprlır? A) N İşlm Srmysi Dğişim Tbls B) Bilç C) Nki Akış Tbls D) F Akış Tbls E) Glir Tbls / 690 Döm Krı / Zrrı Hs XXX 621 Sıl Tiri Mlı Mliyi XXX 631 Pz Sış Dğ Gidrlri XXX 645 Mkl Kıym Sış Krı XXX 654 Krşılık Gidrlri XXX 656 Kmbiy Zrrlrı XXX 680 Çlışmy Kısım Gid Zrrlrı XXX 23 Döm s kpış işlmi i ykrıd vril yvmiy kydıd ylış kllıl sp şğıdkilrd gisidir? A) Mkl Kıym Sış Krı B) Kmbiy Zrrı C) Çlışmy Kısım Gid Zrrlrı D) Pzrlm Sış Dğıım Gidri E) Döm Kr / Zrr Hs 24 Aşğıdkilrd gisi Brü Sış Krı vy Zrrıı spii ki mz? A) Sış isklrı B) Sış idlr C) Pzrlm sış v dğıım gidri D) Diğr glirlr E) Sıl iri mlı mliyi 27 Bir işlmi brü sış kârı 20000 Türk Lirsı, liy kârı 15000 Türk Lirsı il lğ glir v kârlrı 3000 Türk Lirsıdır B bilgilr gör işlmi liy gidrlri kç Türk Lirsıdır? A) 2000 B) 3000 C) 5000 D) 8000 E) 18000 28 Fisl bllrl ilgili şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) N işlm srmysi dğişim bls, işlmi ödmiş srmysidki dğişimlri gösrir B) Glir bls, ilgili ldğ dömi glir v gidrlrii gösrir C) Bilç, işlmi bir döm içidki sp dğişimlrii gösrir D) Nki kış bls, kkk ssı gör, blirl prsl rklri gösrir E) F kış blsd ki (vrlık) klmlridki zlmlr kllımı lrk dğrldirilir 25 Döm içid kllılmy mkilr ilişki mrism gidrii izldiği sp şğıdkilrd gisidir? A) Gl Ürim Gidri B) Gl Yöim Gidri C) Diğr Olğdışı Gidr v Zrrlr D) Diğr Olğ Gidr v Zrrlr E) Çlışmy Kısım Gidr v Zrrlrı 29 I Rsk iz glirlri lk slrii döm sdki grçk dğri il bilçd yr lmsı içi ygl rsk işlmid ry çık glirlri izldiği spır II Ks klmy krşılıklr; diğr liylrd glir v kârlr grbddır III Mkl kıym sış kârlrı; kıs vdli ki zlsıı dğrldirmk içi işlmi ldığı mkl kıymlri sışı s ld dil kârı izldiği spır Glir bls klmlri il ilgili ykrıd vril idlrd gilri dğrdr? A) Ylız I B) Ylız II C) I v II D) I v III E) II v III 9

Ts03-Fisl Tbl Bilgisi (Glir Tbls) 30 Aşğıdkilrd gisi sışlrı mliyi içid yr lmz? A) Sıl iri mllr mliyi B) Sıl izm mliyi C) Diğr sışlrı mliyi D) Sıl mmllri mliyi E) Sış idlri 34 N sışlrı; sışlrı mliyii ş kısmı gisidir? A) Fliy zrrı B) Brü Sış Zrrı C) Fliy Krı D) Brü Sış Krı E) Olğ Kr 31 I Hizm Ürim Mliyi II Dirk İlk Mdd v Mlzm Gidrlri III Dirk İşçilik Gidrlri IV Gl Ürim Gidrlri V Gl Yöim Gidrlri Ykrıdkilrd gilri Sışlrı Mliyii lşr srlr rsıd yr lmz? A) Ylız I B) Ylız IV C) Ylız V D) II v IV E) III v V 35 Aşğıdkilrd gisi ml mli bllrddır? A) Kr dğıım bls B) Glir bls C) Nki kım bls D) Sışlrı mliyi bls E) Öz kyklr dğişim bls 32 X Tir AŞ i glir blsdki bzı bilgilr şğıd vrilmişir: Yriçi Sışlr 120000 TL Fiz Glirlri 20000 TL Pz S V Dğ Gid 20000 TL Kmbiy Zrrlrı 5000 TL Diğr Glirlr 10000 TL Gl Yöim Gidrlri 15000 TL Sıl Tiri Mllr Mliyi 90000 TL Sış İsklrı 10000 TL B vrilr gör, işlmi liy kârı vy zrrı kdrdır? A) 5000 TL zrr B) 5000 TL kâr C) 10000 TL zrr D) 10000 TL kâr E) 15000 TL kâr 36 Aşğıdkilrd gisi glir bls bölümlrid, brü sış krı vy zrrıı l grplrıd biridir? A) Olğdışı glir v krlr B) Arşırm v glişirm gidrlri C) Sışlrı mliyi D) Pzrlm, sış v dğıım gidrlri E) Gl yöim gidrlri 37 Glir bls brü sış krı vy zrrı bölümüd şğıdkilrd gisi yr lmz? A) N sışlr B) Brü sışlr C) Sış idirimlri D) Sışlrı Mliyi E) Fism gidri 33 Aşğıdkilrd gisi glir bls bölümlrid dğildir? A) Yr içi sışlr B) AR-G Gidrlri C) Glk yıllr i glir v gidr kkklrı D) Döm krı vrgi v ysl yüklm krşılığı E) Pzrlm sış v dğıım gidrlri 10

Ts04-Fisl Tbl Bilgisi (Hsplr v İşlyişi) 1 Fisl Tbllrd yr l r bir srd myd gl rış v zlışlrı izldiği çizlgy d vrilir? A) Glir B) Gidr C) Hsp D) Hsp Plı E) Miz 6 Aşğıdki işlmlrd gisi bilç plmıı dğişirir? A) Pliç düzlmsi B) Hiss sdii, lış iyı sılmsı C) Tiri mlı, mliyi sılmsı D) Tiri mlı, çk ir dilrk lımsı E) Sli lğı, mi içi bky gödrilmsi 2 İşlm mliy bdli üzrid pşi lrk iri ml smışır (KDV iml dilkir) B drmd bilç plmıd sıl bir dğişiklik grçklşir? A) Aki plmı rr B) Psi plmı zlır C) Aki plmı zlır D) Psi plmı zlır E) Aki v psi plmlrı dğişmz 7 İşlmi lğıı sil msii bilç plm üzridki kisiyl ilgili şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) Akii rırır B) Akii zlır C) Akii dğişmz D) Psii rırır E) Psii zlır 3 İşlm ism iiyıı krşılmk üzr vil irç dip, mil bdl üzrid smışır B işlml ilgili lrk bilç plmı üzrid sıl bir dğişiklik myd glir? A) Aki plmı zlır B) Psi plmı zlır C) Aki psi plmlrı dğişmz D) Aki psi plmlrı zlır E) Aki psi şiliği dğişmz 4 İşlm sı ldığı 50000 TL rıdki ml krşılığıd 20000 TL lik s ir miş, 15000 TL lik çk v 10000 TL lik s düzlmiş, klı is krdili bırkmışır B gör, b işlmlr bilç plmıı sıl kilr? A) Aki v Psi plmlrı dğişmz B) Aki v Psi plmlrı 35000 TL rr C) Aki v Psi plmlrı 15000 TL rr D) Aki v Psi plmlrı 30000 TL rr E) Aki plmı 20000 TL zlırk Psi plmı 30000 TL rr 8 Bir sb brç kydı ypılmsı şğıdki sçlrd gisii dğrr? A) Kyklrı rmsı B) Glirlri rmsı C) Kyklrı zlmsı D) Gidrlri zlmsı E) Vrlıklrı zlmsı 9 İşlmi brç ödmlri, bilç il ilgili lrk şğıdki sçlrd gisi yl çr? A) Kyklrı rırır B) Kyklrı dğişirmz C) Kyklrı zlır D) Vrlıklrı rırır E) Vrlıklrı dğişirmz 5 Aşğıdki iri işlmlrd gisi, bilç plmıd (ki-psi) zlış sbp lr? A) Çk ir dilrk ml lımı B) Mliyi (kârsız) pşi ml sışı C) Pşi ml lımı D) Bk krdisi br ödmsi E) S vrilrk ml lımı 10 İşlmi diğr psi klmlrid bir dğişm lmksızı kıs vdli bk krdilridki rış şğıdkilrd gisii kilmz? A) Fisl kldırç rıı B) Likidisii C) Sürkli (dvmlı) srmysii D) Cri rıı E) Brç ödm yrliğii 11

Ts04-Fisl Tbl Bilgisi (Hsplr v İşlyişi) 11 İşlmi lklrıı vdsid sil msi bilçy sıl kilr? A) Aki plmı dğişmz B) Psi plmı rr C) Aki plmı rr D) N işlm srmysi rr E) Dö vrlıklr plmı rr 16 Kdi bşlrı lylrı kilrii ksi sçlrıyl vr splr d vrilir? A) Asli Hsplr B) Düzlyii Hsplr C) Gçii Hsplr D) Nzım Hsplr E) Sç Hsplrı 12 Elsyis bir kmik rmd liy bl v sklrıı İlk Gir İlk Çıkr (FIFO) yömi gör dğrly bir işlmd, şğıdki kâr klmlrid gisi ölikl kilir? A) Fliy Kârı vy Zrrı B) Olğ Kâr vy Zrr C) Döm Kârı vy Zrrı D) Brü Sış Kârı vy Zrrı E) Döm N Kârı vy Zrrı 17 Bir işlmi gülük dr v büyük dr kyddilmsi, sırsıyl gi msb ksiy yri girilmsi yölikir? A) Sııldırm Özlm B) Özlm Rprlm C) Sııldırm Kydm D) Kydm Sııldırm E) Kydm Özlm 13 Arışlrı brç rı, zlışlrı lk rı kyddildiği splr şğıdkilrd gisidir? A) Glir splrı B) Brç splrı C) Öz kyk splrı D) Psii düzlyii splr E) Akii düzlyii splr 14 İşlmi vrlık v kyklrıd dğişim d lmy k glk dğişim d lbilk işlmlri izldiği splr şğıdkilrd gisidir? A) Asli splr B) Düzlyii splr C) Yrdımı splr D) Nzım splr E) Gçii splr I Kydm II Sııldırm III Özlm IV Aliz V Yrm 18 Ykrıd syıl ksiylrd gilri msbi biriil işlvi lrk dldırılır? A) I v II B) I, II v III C) III v IV D) IV v V E) I v III 19 Aşğıdki isl bllrd gisi kkk ssı gör düzlmz? A) Glir Tbls B) Bilç C) Nki Akış Tbls D) Özkyk Dğişim Tbls E) F Akış Tbls 15 İşlm yöiilri rıd bilimsi grk Bilç v Glir Tblsd rış y d zlış yrmy işlmlri izldiği splr d vrilir? A) Asli Hsp B) Düzlyii Hsp C) Yrdımı Hsp D) Nzım Hsp E) Gçii Hsp 20 Glk dömlrd yrr sğlmk üzr ypıl v glir bls kpsmı girmy pşi ödmiş gidrlr d vrilir? A) Olğ Gidrlr B) Olğdışı Gidrlr C) Srmy Gidrlri D) Akilşirilmiş Gidrlr E) Hsıl Gidrlri 12

Ts04-Fisl Tbl Bilgisi (Hsplr v İşlyişi) 21 Mddi dr vrlıklrı kpsisii rırmk, kmik ömrüü zmk vy kmik dğrii rırmk mıyl klıl mliylr d vrilir? A) Srmy Hrmlrı B) Hsıl Hrmlrı C) Özl Mliylr D) Gl Yöim Gidrlri E) Fism Gidrlri 25 Aşğıdki isl lylrd gisii kydıd bsi mdd kllılır? A) Yrısı pşi, yrısı krdili lrk KDV dâil 11800 TL y ml sışı B) Bkdki mvd sbı vrgi riç 1100 TL iz işlmsi C) Öki dömd mmı krşılık yrıl 5000 TL rıdki şüpli lğı sil dilmmsi D) Kyılı bdli 5000 TL l bir dmirbşı KDV dâil 5000 TL y sılmsı E) KDV riç rı 1000 TL l mlı sı lımsı 22 İşlmi yvmiy dri ypığı kpış kydı gi ür yvmiy mddsi örkir? A) Düzlm mddsi B) Bsi mdd C) Bilşik mdd D) Tmmlyıı mdd E) Krm mdd I Km dğr vrgisi d dâil lmk üzr r bdlii mmı içi bir çk ir dilrk dmirbş lışı II Özl lrı 1/2'sii birikmiş mrismlr sbı krılmsı III Bir lk sdii bky ısk irilmsi IV Arlıklı vr yömid iri mld syım sd bl rkı, ilgili sb krılmsı 23 Ykrıdki isl lylrd gilrii msb kydıd bilşik mdd kllılır? A) I v II B) I v III C) I v IV D) II v III E) II v IV 26 Aşğıdki işlmlrd gisii msblşirilmsid, bsi mdd kllılmsı yrli dğildir? A) Sıılrı sbı vl gödrilmsi B) Krdili lrk ypıl sış srsıd çk lımsı C) Özl mliy rmsı ypılmsı D) Tmmı krşılık yrılmış l lğı sil dilmmsi E) Ml lımı içi ki vs vrilmsi 27 Msb dışı vri mmlmsıd sr, blirl drmlr gör msb kyılrıd grkli düzlmlri ypılmsı v b düzlm kyılrıd sr, glir v gidr splrıı kr v zrr sbı il krşılşırılrk ilgili dm ilişki liy s spmsı işlmi d vrilir? A) Tsiy vri işlmi B) Msb içi vr C) Miz D) Ksi miz E) Gçii miz 24 Arlıklı vr yömi gör işlmi iri mllr sbıı brç klıı il syım s rsıdki rkı msblşirilmsid şğıdki yvmiy mddlrid gisi kllılır? A) Bsi Mdd B) Bilşik Mdd C) Krm Mdd D) Düzlyii Mdd E) Tmmlyıı Mdd 28 İşlmi vrlıklrı v brçlrıı iziki syımıı ypılrk msb kyılrıd yr l kmik dğrlr il işlm kyklrıı grçk drm ysııp ysımdığı bkılmsı v msb kyılrı il grçk drm rsıdki rklrı ry kmsı d vrilir? A) Ksi miz B) Gçii miz C) Msb dışı vr işlmi D) Birlşm işlmi E) Tsiy vri işlmi 13

29 İkisdi vrlıklrı büyük dr splrıd yr l dğrlri dikk lımksızı, b vrlık v brçlrı k k syılmsı, krl dilmsi v dğrlmsi işlmi d vrilir? A) İç krl B) Msb dışı vr C) Isk D) İşir E) Msb içi vr Ts04-Fisl Tbl Bilgisi (Hsplr v İşlyişi) 30 Aşğıdkilrd gisi msb dışı vr işlmlri rsıd yr lmz? A) Alk v brçlrl ilgili lislri zırlmsı B) Döm s blirlmy yölik kyılrı ypılmsı C) Bklrdki ybı prlrı dğrlmsi D) Rsk splrıı ypılmsı E) Ks mvd blirlmsi 14

Ts05-Aliz Türlri v Tkiklri 1 Aşğıdkilrd gisi isl bl lizii ypılış mı gör grçklşiril liz ürüdür? A) Sik liz B) İç liz C) Dış liz D) Krdi lizi E) Dimik liz 6 Bird zl döm i isl bllrd yr l bilgilrdki dğişimlri ildiği liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Diky Aliz B) İç Aliz C) Dimik Aliz D) Yöim Alizi E) Sik Aliz 2 İşlmi ism drm il brç ödm güüü lşılbilmsi içi ypıl liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Sik Aliz B) Yöim Alizi C) Yırım Alizi D) Dimik Aliz E) Krdi Alizi 7 ZTE işlmsii k bir yıl i vrilrii lizii ypılmsı drmd şğıdki liz ürlrid gisi grçklşirilmiş lr? A) Dimik Aliz B) Sik Aliz C) Yy Alizi D) Krdi Alizi E) İç Aliz 3 Aşğıdkilrd gisi krdi dğrldirmlrid kllıl 5K yklşımıd biri dğildir? A) Krlılık B) Kpil C) Kpsi D) Kşllr E) Kil vy kl 4 Ypılmk l bir liz kkıd görüşü srl mli lis, B lizd likidi lizi ölik lkır dmişir B bilgiy gör, ypılmk l lizi şğıdkilrd gisi lm lsılığı d yükskir? A) Dp Alizi B) Krdi Alizi C) Yöim Alizi D) Yırım Alizi E) Dimik Aliz 8 Krşılşırmlı bllr liz kiği şğıdki liz ürlrid gisii kpsmı girmkdir? A) Yy liz B) Diky liz C) Sik liz D) Dimik liz E) Yöim lizi 9 Aşğıdkilrd gisi mli bllr lizii kpsm yöüd sııldırılmsıı dğr lrk gösrir? A) Sik Aliz - Dimik Aliz B) İşlm İçi Aliz - İşlm Dışı Aliz C) İşlm Yöimi - İşlm İç Çvrsi-İşlm Dışı Çvr D) Yöim Alizi - Yırım Alizi E) Krdi lizi - Vrlık Alizi 5 Aşğıdkilrd gisi kpsmı gör isl liz ürlri içrisid yr lır? A) Dimik Aliz B) Yöim Alizlri C) Yırım Alizlri D) Krdi Alizlri E) İç Aliz 10 Aşğıdkilrd gisi isl vrilri çşililiği gör ypıl liz ürüdür? A) Krdi lizi B) Dimik liz C) Sik liz D) Yırım lizi E) İç liz 15

Ts05-Aliz Türlri v Tkiklri 11 İşlm rgizsy içid yr l kişi v birimlr rıd ypıl liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Dimik liz B) Sik liz C) İç liz D) Dış liz E) Yöim lizi 16 Aşğıdkilrd gisi mli bl lizid kllıl liz kiklrid birisidir? A) Yırım lizi B) Krdi lizi C) Trd lizi D) İç liz E) Sik liz 12 İşlmi birbirii izly dömlridki mli bllrı krşılşırılrk, dömlr iibriyl gösrdiklri dğişimlri ily liz kiği d vrilir? A) Diky Aliz B) Or Alizi C) Eğilim yüzdlri liz D) Yy Aliz E) Trd lizi 17 Bird zl döm i isl vrilri ily v dimik liz lrk dldırıl liz kiklri şğıdkilrd gisid dğr lrk vrilmişir? A) Krşılşırmlı Tbllr Aliz Yy Aliz B) Krşılşırmlı Tbllr Alizi Trd Alizi C) Yy Aliz Diky Aliz D) Eğilim Yüzdlri Alizi Or Alizi E) Eğilim Yüzdlri Alizi Diky Aliz 13 Krşılşırmlı bllr lizi lrk dldırıl liz kiği şğıdkilrd gisidir? A) Diky liz B) Yy liz C) Rsy lizi D) Sik liz E) Eğilim yüzdlri lizi 14 Aşğıdkilrd gisi isl bl lizid kllıl kiklrd biri dğildir? A) Yy liz B) Dış liz C) Diky liz D) Trd lizi E) Rsy lizi 15 Aşğıdkilrd gisi isl bl lizid kllıl kiklrd biri dğildir? A) Krşılşırmlı Tbllr lizi B) İç liz C) Yüzd yömi il liz D) Eğilim yüzdlri lizi E) Or lizi 18 Tk bir döm i isl vrilri ily v sik liz lrk dldırıl liz kiklri şğıdkilrd gisid dğr lrk vrilmişir? A) Krşılşırmlı Tbllr Aliz Yy Aliz B) Krşılşırmlı Tbllr Alizi Trd Alizi C) Yy Aliz Diky Aliz D) Or Alizi Yüzd Yömi il Aliz E) Yüzd Yömi il Aliz Diky Aliz 19 I Krşılşırmlı Tbllr Alizi (Yy Aliz) II Yüzd Yömiyl Aliz (Diky Aliz) III Eğilim Yüzdlri il Aliz (Trd Alizi) IV Or Yömi il (Rsy) Aliz Ykrıdki liz kiklrid gilri k bir dömi isl bls kllılrk ypılır? A) I v II B) I v III C) I v IV D) II v IV E) I II v IV 20 Bir işlmi yr ldığı skörd bl bşrılı bir vy birkç işlmi isl bllrıd yrrlılrk zırl sdr rlr şğıdkilrd gisidir? A) Büç sdr rlr B) Trii sdr rlr C) Skör sdr rlr D) Syi vy skör sdr rlr E) İdl vy d sdr rlr 16

Ts05-Aliz Türlri v Tkiklri 21 Bir işlmi gçmiş dölrii rlmsı il ri dömi krşılşırm mıyl isl bllrıı liz msi drmd; şğıdki sdrlrd gisii kllılmsı d yg lkır? A) Büç sdrlrıı B) Skör sdrlrıı C) Syi sdrlrıı D) Trii sdrlrı E) İdl sdrlrı 26 Bir işlmi, içid bldğ skördki iyi şirk vy şirklr gör drm krşılşırılmsı mı il ypılk bir lizd, şğıdki sdr rlrd gisii kllılmsı grkir? A) Skör B) Büç C) İdl D) Triî E) Syi 22 Prı sı lm güüdki dğişm krşısıd mil dğrlri yı kl k sı lm güçlri dğiş klmlr d vrilir? A) Prsl Olmy Klmlr B) Elsyis Klmlr C) Vrlık Klmlri D) Glir Tbls Klmlri E) Prsl Klmlr 23 Aşğıdkilrd gisi lsy r lizi üzrid dğrğı kilrd biri dğildir? A) Likidi rlrıı zlmsı B) Kâr dğıım rlrıı düşmsi C) Elsy rmlrıd gllikl kârlılık rlrıı mil lrk yükslmsi D) Sklr Tplmı/ Dö Vrlıklr Tplmı rıı düşmsi E) Tplm Brçlr/ Tplm Akilr rıı yükslmsi 24 I Bilç II F Akım Tbls III Glir Tbls IV Kâr Dğıım Tbls V Özkyklr Dğişim Tbls Ykrıdki bllrd gilri k isl bldr? A) Ylız I B) Ylız II C) I v III D) II, III, IV E) II, IV, V 25 Fisl bl lizi ypılırk, şğıd bliril gi srlrı birlik dğrldirilmsi lmlı dğildir? A) Hzır dğrlr v dr vrlıklrdki dğişimlr B) Tiri lklr v iri brçlrdki dğişimlr C) Dr vrlıklr v sürkli srmydki dğişimlr D) Tiri lklr v sışlrdki dğişimlr E) Dö vrlık v kıs vdli ybı kyklrdki dğişimlr 17

Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 1 İşlmi isl bllrıı iki rklı döm vy riki vrilri krşılşırılrk r v yüzd lrk yöd v büyüklük dğişiğii blirlmk içi şğıdki liz kiklrid gisi kllılır? A) Diky yüzdlr liz kiği B) Trd yüzdlri liz kiği C) Or lizi kiği D) Yüzd liz kiği E) Krşılşırmlı bllr kiği 5 Aşğıdkilrd gisi bir işlmi isl bllrıı lizid, krşılşırmlı bllr liz kiğii lmlı sçlr lşırmsıı glly drmlrd biridir? A) İşlmlrd krşılşırıl ikii yıld yi lmlrı iş lımsı B) İşlmi izm işlmsi lmsı C) İşlmi ilk yıld kârı vrk ikii yıld zrr ğrmsı D) Fisl bllrı zırlmsıd bimsmiş l msb pliiklrıd krşılşırıl yıllrd dğişikliklr gidilmsi E) İşlmi krşılşırıl yıllrd büyüm yöüd dğişim gösrmsi 2 Bir işlmi iki vy d zl sp dömi ilişki isl bllrıı birbirii izly dömlr bkımıd krşılşırmlı lrk düzlmsi v b bllrd yr l klmlri zm içid gösrmiş ldklrı dğişikliklri ilrk dğrldirilmsii sğly liz kiği şğıdkilrd gisidir? A) Dimik liz B) Krşılşırmlı bllr lizi C) Diky liz D) Trd lizi E) Eğilim yüzdlri lizi 3 Krşılşırmlı bllr liz kiğii yy liz lrk d dldırılmsıı di şğıdkilrd gisidir? A) İşlmlr rsı krşılşırmlr ypılmsı lk sğlmsı B) İl klmlrii dğişm dlrii sd bilçd blirlbilmsi C) İşlmi k bir döm i mli drm v liy sçlrıı ilmsi D) Aliz bi l işlmi içid bldğ skördki glişmlri d dikk lımsı E) Fisl bllrdki r bir klmi yıllr iibrıyl krşılşırılrk ilmsi 6 Aşğıdki liz kiklrid gisid bir işlmi şi zlkki sürlri kpsy z iki döm i isl bllrıı lşr r bir klmdki dğişm; m mlk, m d rsl lrk splır? A) Or lizid B) Yırım lizid C) Krşılşırmlı bllr liz kiğid D) F kış lizid E) Trd lizid 7 ABC işlmsi i iri mllrı drm şöyldir; Bi (TL) Tiri 2012 yılı 2013 yılı 2014 yılı Mllr 100 140 180 Krşılşırmlı bllr liz gör 2012 yılı bz (ss) lıdığıd 2013 v 20140 yılı iri mllrı yüzd dğrlri sırsıyl şğıdkilrd gisidir? A) 40-50 B) 40 60 C) 40 80 D) 60 80 E) 80-180 4 İşlmi 1 yıld sışlrıı mliyi 3600 TL ik 2 yıld sışlrı mliyi grçklşmmişir B bilgilr gör şğıdkilrd gisi b dğişmyi id mkdir? A) %100'lük v 3 600 TL bir zlış vrdır B) 3 600 TL bir zlış vrdır Azl yüzdsi ykr C) 3 600 TL bir dğişim v %36 lık bir zlış vrdır D) B klm, b kiğ gör splmz E) Sışlrı mliyii yükskliği kârı zlmkdır 8 Alk Slri Bi (TL) 2013 2014 2015 500 600 800 Krşılşırmlı bllr lizi kiği gör 2005 yılı ss lıdığıd 2014 v 2015 yıllrı içi lk slrii yüzd dğrlri sırsıyl şğıdkilrd gisidir? A) 20-60 B) 40-60 C) 20-80 D) 80 100 E) 100-150 18

9 Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 2012 2013 2014 2015 Hzır Dğrlr 80 60 120 150 Sklr 70 100 80 100 Ykrıdki dğrlr sip l ABC işlmsii 2012 yılı bz lımsı drmd 2014 yılı Hzır dğrlrii Krşılşırmlı Tbllr Aliz gör dğişim yüzdsi kdr lmlıdır? A) 60 B) 50 C) 45 D) 35 E) 25 12 Krşılşırmlı bllr liz kiği gör ilmy lı sp klmlrid myd gl dğişimlri lmlı sçlr vrbilmsi içi şğıdkilrd gisii kisi ldğ söylmz? A) Krşılşırıl vrilr yı döm zlklrı sip lmlıdır B) Ayı sp klmi i rklı dömlrdki vrilr krşılşırılır C) Elsy lmsz kilrid rıdırılmış rl vrilr krşılşırmy girmlidir D) Aki bir sp klmid ry çık pzii bir dğişimi sbbi psi krkrli bir sp klmidki pzii rışl id dilir E) Aki bir sp klmid ry çık gi bir dğişim, ki bir sp ry çık gi bir dğişiml çıklbilir 10 11 Dö vrlık klmlri 2014 2015 2016 Hzır dğrlr 1000 12000 16000 Mkl kıymlr 5000 6000 4000 Tiri lklr 12000 10000 13000 Sklr 23000 14000 22000 Krşılşırmlı Mli Tbl Alizi gör 2014 yılı bz ldığıd 2016 yılıd Hzır Dğrlri dğişim yüzdsi kdr lmlıdır? A) 160 B) 60 C) 40 D) 30 E) 25 Dğişim Hsplr 2014 2015 Frk Yüzdsi I Hzır dğrlr 10000 12000 +2000 %20 Mkl II 5000 6000 +1000 %20 kıymlr Tiri III 12000 10000-2000 %16 lklr IV Sklr 25000 15000-10000 %40 MDr V 8000 10000 +2000 %25 Vrlıklr VI Mli Brçlr 30000 36000 +6000 %20 VII Öz Kyklr 50000 55000 +5000 %10 Krşılşırmlı bllr liz kiği gör Hzır Dğrlrd 2015 yılıd ry çık rışı sbplri rsıd şğıdki sp grplrıd gilrii kili ldğ söylbilir? A) II, III v IV B) III, IV, VI v VII C) II v V D) VI v VII E) II, V, VI v VII 13 Öki Döm Cri Döm Ks Hsbı 100TL 150 TL Krşılşırmlı bllr liz kiği gör şğıdkilrd gisi işlmi Ks sbıd myd gl rışı sbplri rsıd gösrilmz? A) Tiri lk rıdki zlış B) Sklrı mliy bdli il sışı C) Mddi Dr Vrlıklrı yilmk mıyl pşi sışı D) Glk ylr i gidrlri zlmsı E) Kıs vdli bk krdisi çkilmsi 14 Aşğıdki liz kiklrii gisid, iki rklı ri/döm i sp rlrıdki dğişimi m r m d yüzd lrk splmk grkir? A) Dış Aliz B) Trd Alizi C) Yy Aliz D) Diky Aliz E) Krdi Alizi 19

Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 15 Bir işlmi 2014 v 2015 yıllrı i bzı bilç vrilri krşılşırmlı lrk şğıdki gibidir: Hsp Adı 2014 2015 Alı Çklr 10000 12000 Hiss Slri 3000 5000 Vril Çklr 5000 10000 Alk Slri 12000 13000 Bklr 30000 40000 B bilgilr gör, Hzır Dğrlr grbdki rış vy zlış yüzdsi kçır? A) % 20 zlış B) % 30 zlış C) % 20 rış D) % 30 rış E) % 38 rış 16 Bir işlmi birbirii izly yı zlkki dömlr i isl bllrıd yr l klmlrdki dğişmlri blirlmsi, ilmsi, dğrldirilmsi lk ıy liz kiği d vrilir? A) Or Aliz Tkiği B) F Akış Alizi C) Diky Aliz Tkiği D) Yüzd Aliz Tkiği E) Krşılşırmlı Tbllr Aliz Tkiği 17 İşlmi 2015 2016 yıllrı i krşılşırmlı bllr lizi şğıdki gibidir Klmlr Aki 2015 2016 Arış vy Azlış Mlk Frk % Frk I DÖNEN VARLIKLAR Hzır Dğrlr 10 000 5 000-5 000-50 Mkl Kıymlr 20 000 25 000 +5 000 +25 Sklr 50 000 80 000 +30 000 +60 Glk Ayl Ai Gidrlr 1 000 2 000 + 1 000 +100 II DURAN VARLIKLAR Mli Dr Vrlıklr 10 000 11 000 + 1 000 +10 Mddi Dr Vrlıklr 120 000 90 000-30 000-25 B vrilr gör şğıdkilrd gisi zır dğrlrdki dğişmi di lmz? A) Sklrdki rış B) Mkl kıymlrdki rış C) Glk ylr i gidrlrdki rış D) Mddi dr vrlıklrdki zlış E) Mli dr vrlıklrdki rış 18 Krşılşırmlı bllr lizid 2014/2015/2016 yıllrıı Fisl bllrıı krşılşırılmsı krr vrilmiş v 2014 yılı vrilri gör diğr yıllrdki dğişmlr splmışır b drmd şğıdkilrd gisi gçrlidir? A) Sbi bz yömi kllılmışır B) Hrkli bz dömi yömi kllılmışır C) Yüzd dğişmlr yömi kllılmışır D) Krşılşırmlı yüzd yömi kllılmışır E) Trd yüzd yömi kllılmışır 19 İşlmi bilçsd mkl kıymlr klmi birii yıld 100 TL ik ikii yıld sıırdır B drmd Krşılşırmlı Tbllr Aliz Tkiği gör Mkl Kıymlrdki dğişm şğıdkilrd gisi il id dilir? A) İşlm birii yıld gçii yırım mı il mkl kıymlr sipir B) Mkl kıymlrd ikii yıld ilk yıl gör 100 TL zlış gösrmişir C) Azlış yüzdsi sszdr v ikii yıld ilk yıl gör 100 TL bir zlış vrdır D) Mkl kıymlrd ikii yıld ilk yıl gör 100 TL v %100 lük bir zlış vrdır E) Mkl kıymlrd ikii yıld ilk yıl gör zldığı içi işlmi likidisid zlış vrdır 20 Öki döm v ri döm içi krşılşırmlı bllr lizi (yy liz) kiği yglrk liz dilmiş bir glir blsd; brü sış kârıı 50000 rıd v %25 rış gösrdiği, liy kârıı 20000 rıd %20 rış gösrdiği splmışır B gör, ilgili işlmi ri dömdki liy gidrlri kç dir? A) 50000 B) 70000 C) 100000 D) 120000 E) 130000 21 Bir işlmi iki rklı ri düzl isl bllrıdki dğişimi m r lrk m d yüzdlr şklid spmk içi şğıdkilrd gisi kllılır? A) Diky liz kiği B) Trd lizi kiği C) Or lizi kiği D) Krdi lizi kiği E) Yy liz kiği 20

Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 22 Birbirii izly dömlr ilişki isl bllrd yr l klmlri ilrk ğilimlrii blirldiği liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Diky liz B) Dimik liz C) Yy liz D) Trd lizi E) Dış liz 23 Bir işlmi isl bllrıı lşr klmlri yıllr iibrıyl gösrdiği dğişmlri ilyrk işlmi mli drm v liy sçlrı bkımıd gösrdiği glişmyi görbilmk içi şğıdki liz kiklrid gisi kllılır? A) Krşılşırmlı bllr liz kiği B) Or lizi C) Trd lizi D) F kış lizi E) Yırım lizi 24 Trd lizid, diğr yıllrdki sp rlrıı rlğı splrı bldğ yıl lrk isimldirilir? A) Gçmiş döm B) Öki döm C) Cri yıl D) Bz yıl E) İlgili yıl 25 Eğilim yüzdlri splırk 100 (yüz) lrk kbl dil r şğıdkilrd gisidir? A) N sışlr B) Klmi içid bldğ grp plmı C) Klmi bz yıldki rı D) Bilç gl plmı E) Bilç klmlri içi ki plmı v glir bls klmlri içi sışlr 26 Bir işlmi 2013-2016 yıllrı rsı sışlrı v sklrıyl ilgili bilgilri şğıdki gibidir: 2013 2014 2015 2016 N Sışlr 100 150 160 170 Sklr 100 170 200 250 B bilgilr gör şğıdki idlrd gisi söylbilir? A) Sklr sış ylyl riilmmkdir B) Pşi sışlr zl ğırlık vrilmkdir C) Sk gidrlrii zlıı bir pliik izlmkdir D) İşlm yöimi iyi bir sk pliiksı yürüülmkdir E) Krdili sışlr zl ğırlık vrilmkdir 27 Fisl bllrı lizi il ilgili lrk şğıdki idlrd gilri dğrdr? I Trd lizii dğr sçlr vrbilmsi içi, bz yılı isikrrlı bir yıl lrk sçilmsi grkir II Mkysli bllr lizid dğr dğrldirm ypbilmk içi rlrı yıd splrı mlk dğrlri d göz öüd bldrlmlıdır III Diky yüzdlr gör glir bls liz dilirk döm krı rı 100 lrk kbl dilir A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v II E) l, II v III 28 Trd vy ğilim yüzdlri kiği içi yg liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Sik liz B) Yöim lizi C) Dış liz D) Dimik liz E) İç liz 29 Bir işlmy i bilgilr şöyldir 2011 2012 2013 Hzır Dğrlr 5000 8000 10000 Mkl Kıymlr 3000 4000 5000 Alklr 7000 9000 9000 Trd Alizi yömi gör 2011 yılı bz lırk ypıl Hzır Dğrlri lizi şğıdkilrd gisidir? 2011 2012 2013 A) 55 77 100 B) 100 133 166 C) 100 128 128 D) 100 160 200 E) 100 140 180 21

Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 34 30 Fisl bllr liz dilirk, şğıdki srlrd gisii birlik dğrldirilmsi lmlı dğildir? A) Sışlr v sışlrı mliyidki dğişimlr B) Ybı kyklr v öz kyklrdki dğişimlr C) Sışlr v liy gidrlridki dğişimlr D) Sklr v iri brçlrdki dğişimlr E) Sışlr v mkl kıymlrdki dğişimlr I Krşılşırmlı (mkysli) bllr lizi II Yüzd yömiyl liz (diky liz) III Eğilim yüzdlri il liz (rd lizi) IV Or yömi il liz (r lizi) Ykrıdki liz kiklrid gilri bird zl dömi isl bllrı kllılrk ypılbilir? A) I v III B) I v IV C) II v III D) II v IV E) III v IV 31 Aşğıdki bilgilrd gisi Sklr il N Sışlr rsıdki ilişkii rd liz kiği il liz dilmsi s sğlır? A) Dö vrlıklrıı likidisi v b bğlı lrk gülük liylri sürdürm yği B) Kıs vdli brçlrı ödm güü C) İşlmi sışlrıyl sklrıı riip rimdiği D) İşlmi brçlm kpsisi, vrlıklrı vrimliliği E) Sışlrı pşi y d krdili lp lmdığı 32 Eğilim yüzdlri splırk 100 (yüz) lrk kbl dil r şğıdkilrd gisidir? A) N sışlr B) Klmi içid bldğ grp plmı C) Klmi bz yıldki rı D) Bilç gl plmı E) Bilç klmlri içi ki plmı v glir bls klmlri içi sışlr 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Ti Alklr 5000 3500 8000 12000 20000 25000 Sklr 2400 2500 3000 3400 7000 6000 Ti Brçlr 2500 2500 2000 4400 10000 15000 35 B bilgilr gör, 2010 yılı bz lıdığıd, 2015 yılıd sklr v iri brçlr ğilim yüzdlri şğıdkilrd gisid dğr lrk vrilmişir? A) Sklr 240 ; Tiri brçlr 625 B) Sklr 250 ; Tiri brçlr 600 C) Sklr 250 ; Tiri brçlr 500 D) Sklr 292 ; Tiri brçlr 400 E) Sklr 600 ; Tiri brçlr 250 33 Aşğıdki sp grplrıd gilri rd liz kiği il liz dildiğid işlmi m mli drm m d liy sçlrı çısıd liz ypılmsı lk sğlr? A) Dö Vrlıklr KVYK B) Ybı Kyklr Öz kyklr C) Sklr N Sışlr D) Dr Vrlıklr Öz Kyklr E) Dö Vrlıklr Dr Vrlıklr 36 Aşğıdkilrd gisi, mli drml liy sçlrıı ilişkildirilrk l lıdığıı gösrir? A) Mddi dr vrlıklr özkyklr B) N sışlr - liy gidrlri C) N sışlr - liy gidrlri D) N sışlr - iri lklr E) N sışlr - ism gidrlri 22

Ts06-Krşılşırmlı Ts06-Krşılşırmlı Tbllr (Yy) Tbllr - Trd Trd (Eğilim Alizi Yüzdlri) Alizi 37 Uz yıllrı mli bl klmlrii y y sırlyıp, blrı rlrıı bzı yılı rı bölüp yüz il çrpmk sriyl ypıl liz şğıdkilrd gisidir? A) Diky yüzdlr lizi B) Eğilim yüzdlri lizi C) Krşılşırmlı bllr lizi D) Or lizi E) F kış lizi 38 Aşğıdkilrd gisi rd lizii yglm mıdır? A) Mli bl klmlridki mlk v rsl dğişmi dlrii v sçlrıı blirlmk B) Mli bl klmlridki dğişm ğilimi sışlrl ilişkildirmk C) Mli bl klmlridki kıs dömli dğişm v glişm ğilimii blirlmk D) İşlmi mli drm v liy sçlrıı z dömdki ğilimii blirlmsi E) Mli bl klmlrii rsl büyüklüğüü blirlmk 39 Aşğıdkilrd gisi m bilç m d glir bls klmlri ilişkildirrk rd lizi ypıldığıı gösrir? A) N sışlr - Fism gidrlri B) N sışlr Fliy gidrlri C) N Sışlr Tiri Alklr D) Dö vrlıklr Dr vrlıklr E) Sklr Tiri brçlr 40 Trd (ğilim yüzdlri) lizi il ilgili şğıd vril idlrd gisi dğrdr? A) Sik bir liz yömidir B) E z iki dömi bilç v glir bls krşılşırılrk ypılır C) Fliy rlrı kpsmıd l lı bir yömdir D) Mli drm v liy sçlrı ilişki ğilimi z dömli rsl dğişimii ily bir yömdir E) İlişkili klmlri ğilimlri, bilçd grp plmlrı vy ki / psi plmıyl glir blsd sışlrl krşılşırmlı lrk yrmlır 23

Ts07-Yüzd Yömi İl Aliz (Diky Aliz) 1 Ayı isl bl yı dömi i vrilrii kdi rlrıd rlmsı ylyl ygl liz ürü d vrilir? A) Yırım lizi B) Yy liz C) Eğilim yüzdlri kiği D) Diky liz E) Trd lizi 6 Glir bls klmlrii yüzd yömi il lizid diky yüzdlr şğıdkilrd gisii id mkdir? A) İlgili klmi sışlr krşısıdki pyıı B) İlgili klmi döm kârı krşısıdki pyıı C) İlgili klmi döm kârı krşısıdki pyıı D) İlgili klmi brü sış kârı krşısıdki pyıı E) İlgili klmi glir bls plmıdki pyıı 2 Aşğıdkilrd gisi bird zl döm ilişki rkmlrı lizi imkâ sğly bir liz ürü dğildir? A) Yy liz B) Diky liz C) Krşılşırmlı bllr lizi D) Eğilim yüzdlri lizi E) Dimik liz 3 Diky yüzdlr liz kiği gör; glir blsd yr l klmlr şğıdkilrd gisi rlmkdır? A) Brü sışlr B) Döm krı C) Fliy krı D) Döm krı E) N sışlr 7 I Glir bls diky yüzdlr liz kiği il liz dilirk yrı bir splmy grk klmksızı brü kâr mrjı splmış lr II Diky yüzd lizi ypılırk bilçd ki plmı gör, diky yüzdlr spldığıd, yrı bir splmy grk klmksızı ki kârlılığı splmış lr III Diky yüzd lizi ypılırk büü glir bls klmlri v bilç klmlri ki plmı rlır IV Diky yüzd lizi ypılırk büü glir bls klmlri v bilç klmlri sışlr rlır Diky liz il ilgili ykrıdki idlrd gilri dğrdr? A) I v II B) I v III C) II v IV D) III v IV E) II, III v IV 4 Fisl bllrd yr l klmi yı bld yr l blirli bir plm vy grp plmı bölümsiyl ld dil yüzdlr gör ypıl liz ürü şğıdkilrd gisidir? A) Trd Alizi B) Yy Alizi C) Diky Aliz D) Krşılşırmlı Tbllr Alizi E) Or Alizi 5 Glir bls klmlrii yüzd yömi il lizid diky yüzdlr şğıdkilrd gisii id dr? A) İlgili klmi kâr krşısıdki pyıı B) İlgili klmi döm kârı krşısıdki pyıı C) İlgili klmi brü sışlr krşısıdki pyıı D) İlgili klmi öz kyklr krşısıdki pyıı E) İlgili klmi sışlr krşısıdki pyıı 8 Aşğıdki diky yüzdlr bir ürim işlmsii bilçsd ld dilmişir Dö Vrlıklr % 45 Dr Vrlıklr % 55 Kıs Vdli Ybı Ky % 40 Uz Vdli Ybı Kyklr % 10 Öz Kyklr % 50 B bilgilr gör vrlık-kyk ilişkisi liz dildiğid şğıdki idlrd gisi ylışır? A) İşlmi dö vrlıklrı il kıs vdli brçlrı krşılmz B) İşlmi çlışm srmysi vrdır C) Kıs vdli ybı kyklr dr vrlıklrıı ismıd kllılmmışır D) Bir ürim işlmsi ldğ içi vrlıklrı dğılımı rmldir E) İşlmi kyk dğılımı rmldir 24

Ts07-Yüzd Yömi İl Aliz (Diky Aliz) 9 Bir İşlmi 2012 dömi i glir bls şğıdki gibidir: 31/12/2012 % Brü Sışlr 35200 10476 Sışlrd İdirim 1600 047 N Sışlr 33600 100 Sışlrı Mliyi 13000 3869 Brü Sış Kârı 20600 6113 B bl şğıdki liz kiklrid gisi gör zırlmışır? A) Krşılşırmlı Tbllr Alizi B) Eğilim Yüzdlri Alizi C) Or Alizi D) Tkik Aliz E) Yüzd Yömi İl Aliz 10 Aşğıd bir işlmi zır dğrlri ilişki liz sçlrı vrilmkdir: 2009 % Hzır Dğrlr 4000 100 - Ks 1800 45 - Bklr 1200 30 - Alı Çklr 1000 25 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi bilçsd ygl liz kiği şğıdkilrd gisidir? A) Diky yüzdlr lizi B) Kârlılık lizi C) Trd lizi D) Krşılşırmlı bl lizi E) Or lizi 13 A işlmsii sışlrı 100000 TL, sışlrı mliyi 60000 TL, pzrlm sış v dğıım gidrlri 20000 TL, öki döm glir v kârlrı is 5000 TL dir B bilgilr gör, söz ks işlmi lğ kâr i diky yüzdsi kçır? A) 15 B) 20 C) 25 D) 40 E) 50 14 Bir işlmi glir blsd brü sışlrı 22000 TL, sış idirimlri 2000 TL, sışlrı mliyi 8000 TL, liy gidrlri 4000 TL is liy kârı vy zrrıı diky yüzdsi kçır? A) 20 B) 30 C) 40 D) 50 E) 60 15 Glir bls diky yüzdlr lizi yömi il liz dilmsi sd, sışlrı mliyii diky yüzdsi %87 lrk splmış is, b işlmi brü kâr mrjı % kçır? A) 13 B) 15 C) 67 D) 74 E) 87 11 Bir işlmi sışlrı 400 000 TL, sışlrı mliyi 200 000 TL, gl yöim gidrlri 40 000 TL v pzrlm, sış v dğıım gidrlri 60 000 TL is liy krı ilişki diky yüzd kç lr? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) 50 16 Brü sışlrı 200 000, sış idirimlri 40 000, sışlrı mliyi 100 000 v liy gidrlri 20 000 l ZTE işlmsii liy krı ilişki diky yüzd kçır? A) 20 B) 25 C) 45 D) 55 E) 50 12 N sışlrı 40 000 TL v brü sış krlılığı %25 l bir işlmd liy gidrlri 6 000 TL is liy krı ilişki diky yüzd kçır? A) 5 B) 10 C) 12,5 D) 15 E) 20 17 Brü krlılık rı 0,50 l bir işlmi, sışlrıı mliyi 400000 TL is sışlrı kç TL dir? A) 1250000 B) 1200000 C) 800000 D) 250000 E) 200000 25

Ts07-Yüzd Yömi İl Aliz (Diky Aliz) 18 Bir işlmi brü sışlrı 220 000 TL, sış idirimlri 20 000 TL, sışlrı mliyi 70 000 TL v liy gidrlri 30 000 TL is liy krı ilişki diky yüzd kç lr? A) 42 B) 45 C) 50 D) 54 E) 65 22 N sışlrıı plmı 20000 TL l bir işlmi glir bls diky yüzdlr yömi gör, liz dildiğid; brü sış kârı klmii diky yüzdsi % 17, liy kârı klmii diky yüzdsi % 8 is liy gidrlrii plmı kç TL dir? A) 800 B) 900 C) 1500 D) 1700 E) 1800 19 Bir işlmi glir bls i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Brü sışlr : 345000 TL Sış idirimlr : 15000 TL Sışlrıı mliyi : 105000 TL Fliy gidrlri : 60000 TL B bilgilr gör işlmi liy krı ilişki diky yüzdsi kdrdır? A) % 60 B) % 55 C) % 57 D) % 52 E) % 50 20 Bir işlmi brü sışlrı 450000 TL, sış idirimlri 50000 TL, sışlrıı mliyi 80000 TL v liy gidrlri 70000 TL is liy kârı ilişki diky yüzd, yüzd kçır? A) 58,8 B) 62,5 C) 50 D) 48,72 E) 45,7 23 Aşğıdki bld Z Tir AŞ v Y Tir AŞ y i glir bllrıdki bzı klmlri diky yüzdlri yr lmkdır: Z AŞ % Y AŞ % Brü Sışlr 135 115 Brü Sış Krı v Zrrı 35 25 Fliy Krı vy Zrrı 17 12 Olğ Kr vy Zrr 14 14 Döm Krı vy Zrrı 9 12 Döm N Krı vy Zrrı 6 8 B gör, bldki diky yüzdlri lizi sd b şirklrl ilgili lrk şğıdkilrd gisi söylmz? A) Z d sışlrı mliyii sışlr rı Y y gör d zdır B) Z d liy gidrlrii sışlr rı Y y gör d zldır C) Y d diğr liylrd lğ glirlr, diğr liylrd lğ gidrlr gör d zldır D) Y d sışlrı %15 i kdr sış idirimi grçklşmişir E) Y d rklr dğıılk plm kâr rı Z y gör d zldır 21 Olğ dışı glir v gidrlri lmy bir işlmi sışlrı 50000 TL, ism gidrlri ilişki diky yüzd %3 v döm kârı vy zrrı ilişki diky yüzd is %2 dir B bilgilr gör işlmi iz v vrgi ösi kârı kç TL dir? A) 3000 B) 2500 C) 2000 D) 1500 E) 1000 24 Bir işlmy i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Fliy krı : 40000 TL Sışlr : 80000TL Brü sış krı : 50000 TL Kr : 35000 TL B bilgilr gör şğıdki idlrd gisi ylışır? A) Fism gidrlri zl 15000 TL lbilir B) Gl yöim gidrlri zl 10000 TL lbilir C) Sışlrı mliyi 30000 TL dir D) İşlmi brü sış krlılığı % 62,5 dir E) Fliy krlılığı %50 dir 26

Ts07-Yüzd Yömi İl Aliz (Diky Aliz) 25 Bir ürim işlmsii kilrii %66'sı dör vrlıklrd, %34'ü d dr vrlıklrd lşyrs, b drm şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Vrlık ypısıı lml ldğ B) Oism ylyl kdii is iğii C) Yırımlr içidki liki ypısıı güçlü ldğ D) İşlmi bir ir işlmsi görüümü vrdiğii E) Brç ödm güüü yrli ldğ 26 İşlmi brü sış kârı sışlrı %39' ik, lğ kârıı %83 lmsı şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Kârı ğırlıklı lrk y liylrd ld dildiğii B) Sışlrıı skliğii C) Sıl mlı mliyii zlışıı D) Kârı liy ksd ld dildiğii E) İşlm liylrii vrimliliğii 27 İşlmi dr vrlıklrı plm vrlıklrı %50 'si kdrk, sürkli srmysii d %50 lmsı şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Vrlık ypısıı güçlü ldğ B) Dr vrlıklrı mmıı z vdli ybı kyklrl is dildiğii C) Dr vrlıklrı mmıı özkyklrl is dildiğii D) Kyk dğılımıı ybı kyk ğırlıklı ldğ E) Srmyi yrsiz ldğ 29 Aşğıdki diky yüzdlr bir ir işlmsii bilçsd ld dilmişir: % % Dö vrlıklr 60 KVYK 40 Dr vrlıklr 40 UVYK 10 Özkyklr 50 B bilgilr gör vrlık-kyk ilişkisi liz dildiğid şğıdki sçlrd gisi çıkrılmz? A) İşlmi çlışm srmysi mvd vrdır B) İşlmi dr vrlıklrıı ismıd kıs vdli ybı kyklr kllılmmışır C) Bir ir işlmsi ldğ içi vrlıklrı dğılımı rmldir D) İşlmi kyk dğılımı rmldir E) İşlmi kıs vdli brç ödm güü ykr 30 Bir işlmy i bzı bilgilr şğıdki gibidir: N Sışlr 50 000 Sışlrı Mliyi (-) 26 000 Brü Sış Krı 24 000 Fliy Gidrlri (-) 26 000 Ess Fl Krı (Zrrı) 2 000 Diğr Fl Olğ Glir v Krlr(+) 34 000 Fism Gidrlri (-) 10 000 Ykrıdki glir bls klmlrid 2014 dömi i ss liy krı (zrrı) klmii diky yüzdsi kdrdır? A) %96 B) %20 C) %4 D) -%4 E) -%104 28 İşlmi diky yüzdlrl id lmş bilçsd "kyk dğılımı" ilirk şğıdkilrd gisi dikk lımz? A) Kıs v z vdli ybı kyklrı psi plmı içidki pyıı blirlmsi B) Dö vrlıklrı ki plmı içidki pyı bkılmsı C) Öz kyk grb klmlrii kdi grp plmlrı rlrıı l lımsı D) Oism klmlri il döm krıı öz kyk plmı içidki pyı bkılmsı E) Ybı kyklrı plm kyklr içidki pyıı öz kyklrı pyıd rkı bkılmsı 31 İşlmlri kıs vdli ybı kyklrıı dö vrlıklrı ismıd kllmış ldğ gisii gösrir? A) Dr vrlık plmıı kıs vdli ybı kyk plmıd büyük lmsı B) Dö vrlık plmıı öz kyk plmıd büyük lmsı C) Ybı kyk plmıı öz kyk plmıd z lmsı D) Dö vrlık plmıı dr vrlık plmıd küçük lmsı E) Dö vrlık plmıı kıs vdli ybı kyk plmıd büyük lmsı 27

32 Frklı büyüklükki v ypılrdki işlmlri birbirlriyl krşılşırılrk ilbilmsi şğıdki liz kiğid gisi il sğlbilir? A) Krşılşırmlı bllr lizi B) Yy liz C) Trd liz D) Yüzd yömi E) Vrimlilik lizi Ts07-Yüzd Yömi İl Aliz (Diky Aliz) 33 Yüzd yömi il liz kiğid glir bls ilişki diky yüzdlri splmsıd yüz (100) lrk kbl dilk r şğıdkilrd gisidir? A) Glir bls gl plmı B) Döm brü sış krı C) Dömi sışlrı i büyüklük D) Glir bls bölüm sçlrı E) Dömi ki vy psi plmı 34 Bir işlmi bilçsd yr l srlrı yg v yrli büyüklük lp lmdığıı ilmk içi şğıdki liz kiklrid gisi kllılır? A) Or lizi B) F kış lizi C) Yy liz D) Yüzd yömi E) Yrlilik lizi 35 Frklı büyüklükki v ypılrdki işlmlri birbirlriyl krşılşırılrk ilbilmsi şğıdki liz kiğid gisi il sğlbilir? A) Yüzd yömi il liz B) Krşılşırmlı bllr lizi C) Yy liz D) Trd liz E) Vrimlilik lizi 28

Ts08-F Akım Nki Akım Özkyk Dğişim SMM Tbls 1 Aşğıdkilrd gisi kyğı dğildir? A) Dr Vrlıklrdki zlışlr B) Dö Vrlıklrdki rışlr C) Kıs Vdli Ybı Kyklrdki rışlr D) Hiss Slri İrç Primlridki rışlr E) Nki Srmy rırımı 2 Aşğıdkilrd gisi F Akım Tblsd kyklrı rsıd yr lmz? A) Srmy rışı B) Amrismlr C) Dö vrlık rıdki zlışlr D) Hiss Slri İrç Primlri E) Dr vrlık rıdki rışlr 6 2006 2007 Mddi Dr Vrlıklr 200000 250000 Birikmiş Amrismlr (85000) (40000) 2007 yılıı mrism gidri 30000 TL dir B bilgilr gör, şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) F kllımlrı rsıd 125000 TL lik r gösrilmlidir B) F kllımlrı rsıd 95000 TL lik r gösrilmlidir C) F kyklrı rsıd 45000 TL lik r gösrilmlidir D) F kyklrı rsıd 50000 TL lik r gösrilmlidir E) F kyklrı rsıd 210000 TL lik r gösrilmlidir 3 Aşğıdkilrd gisi kyklrı rsıd yr lmz? A) Kıs Vdli Ybı Kyk rışlrı B) Uz Vdli Ybı Kyk rışlrı C) Srmy zlışlrı D) Dö Vrlık zlışlrı E) Dr Vrlık zlışlrı 4 Aşğıdkilrd gisi bir kyğıdır? A) İşlmi yi bir vrlık sı lmsı B) İşlmi srmysii zlmsı C) İşlmi vrgi ödmsi D) İşlmi sıılr brçlmsı E) İşlmi zrr msi 7 Aşğıdkilrd gisi F kım Tblsd kyğı lrk yr lmz? A) Hiss slri irç primlri B) Dö Vrlıklr rıdki zlışlr C) Dr Vrlıklr rıdki zlışlr D) Öd mülr E) Kıs vdli Ybı Kyklrd rışlr 8 Aki rışı psi zlışı şğıdkilrd gisii id dr? A) F kllımıı B) F kyğıı C) F kımıı D) F zlsıı E) F srjisii 5 Aşğıdkilrd gisi bir kllımı dğildir? A) Tiri lklrd rış B) İşirklrd rış C) Tiri mllrd sış diyl zlış D) Tiri brçlrd zlış E) Bk krdilrid zlış 9 Aşğıdkilrd gisi ki girişlri rsıd yr lmsı grk işlmlrd biri dğildir? A) Gidr Tkkklrı sbıd zlm B) Hiss sdi irç primi lşmsı C) Sklrd sış diyl zlm D) Krdi rıd rm E) Tiri lk rıd zlm 29

Ts08-F Akım Nki Akım Özkyk Dğişim SMM Tbls 10 Bir işlmi bzı bilgilri şğıdki gibidir: Öki Döm Cri Döm 180 Glk Aylr Ai Gidrlr 180000 110000 280 Glk Yıllr Ai Gidrlr 120000 90000 B gör, ki çıkışı grkirmy gidr rı kç TL dir? A) 30000 B) 60000 C) 70000 D) 90000 E) 100000 14 Aşğıdkilrd gisi ki kış bls sğlybilği ydlrd biri dğildir? A) İşlmi glk döm vy dömlrdki ki pllmsı kkı sğlır B) İşlmi ilgili dömdki ism pliiklrı kkıd bilgi diilir C) İşlmi likidi drm lşılır D) İşlmi mü lklrı il pr v iz ödybilm yrliliği dğrldirilbilir E) Döm kârıı blirlmsid gi liylri blirlyii ldğ yrıılrıyl lşılır 11 Aşğıdkilrd gisi ki kım blsd yr l klmlrd biridir? A) Öd Tmülr B) Döm N Kârı C) Gçmiş Yıllr Zrrlrı D) Sış İsklrı E) Vril Çklr 12 I N Sış Hsılı II Sışlrı Mliyi III Gl Yöim Gidrlri IV Alı Krdilr Ykrıdkilrd gilri, Nki Akım Tblsd döm içi ki girişlri rsıd yr lmz? A) Ylız I B) Ylız IV C) II v III D) III v IV E) II, III v IV 13 Nki kış bls düzlbilmsi içi şğıdkilrd gisi grk ykr? A) Glir bls B) Kpış bilçs C) Özkyk dğişim bls D) Açılış bilçs E) Kâr dğıım bls 15 (Bi TL) 2009 2010 370 Döm Krı Vrgi v Diğr Ysl Yükümlülüklr Krşılıklrı 1540 3450 371 Döm Krıı Pşi Öd Vrgi v Diğr Yükümlülüklri 860 2410 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi 2010 yılıd ki kım blsd yr l öd vrgi v bzrlri klmii rı kç TL dir? A) 680 000 B) 1 040 000 C) 1 720 000 D) 1 900 000 E) 3 090 000 16 (TL) IYIL IIYIL Glk Yıllr Ai Gidrlr 450 000 180 000 Glk Aylr Ai Gidrlr 650 000 740 000 Ykrıdki vrilr gör ki çıkışı grkirmy gidr rı kç TL dir? A) 560 000 B) 470 000 C) 270 000 D) 180 000 E) 90 000 17 Aşğıdkilrd gisi ki çıkışı dğildir? A) Dr vrlık yırımlrı ilişki ki çıkışlrı B) Öd vrgi v bzrlri C) Kıs vdli ybı kyk ödmlri D) Hiss sdi irç primlrid sğl ki E) Mliylrd kykl ki çıkışlrı 30

Ts08-F Akım Nki Akım Özkyk Dğişim SMM Tbls 18 Nki kış bls gi ss gör düzlmkdir? A) Tkkk ssı B) Mliy ssı C) Srmy ssı D) Kâr ssı E) Nki ssı 23 Özkyk ismıı ypısıı bir büü lrk görülbildiği v b ypı üzrid kili l klmlri dömsl dğişimlrii işlm bkımıd dğrbilği kilri dğrldirildiği bl şğıdkilrd gisidir? A) F Akım Tbls B) N İşlm Srmysidki Dğişim Tbls C) Özkyk Dğişim Tbls D) Nki Akım Tbls E) Bilç 19 Aşğıdkilrd gisi bir ki çıkışı dğildir? A) Srmy rışıd sğl kilr B) Öd vrgi v bzrlri C) Öd mülr D) Fism gidrlrid dlyı ki çıkışlrı E) Dr vrlık yırımlrı ilişki ki çıkışlrı 20 Aşğıdkilrd gisi işlmi ki kyklrıd biri dğildir? A) Dr vrlıklrı pşi bdll sışı B) Bkd lı ki krdilr C) Dmirbşlrı pşi bdll sışı D) Çıkrıl villri isı E) Pşi lrk ml sışı 21 Aşğıdki isl bllrd gisi kkk ssı d kykl bir bilgi ksikliğii gidrir? A) F Akış Tbls B) Nki Akış Tbls C) Bilç D) Glir Tbls E) Öz kyk Dğişim Tbls 24 Bir şirki iss bşı mü süü dirk lrk öğrmk içi şğıdki isl bllrd gisi bkılır? A) Öz kyklr dğişim bls B) Kâr dğıım bls C) N işlm srmysi dğişim bls D) F kış bls E) Nki kış bls 25 Aşğıdkilrd gisi kâr dğıım bls düzlm mçlrıd biri dğildir? A) Ödk vrgilri splmsı B) Şirklri iss bşı kârıı splmsı C) Ayrıl ydklri splmsı D) Hiss bşı mü rıı splmsı E) Döm kârıı lrd lşğ gösrilmsi 22 I Sışlrd ld dil ki II Mli dr vrlık sışıd ld dil ki III Hiss sdi irıd ld dil ki Ykrıdkilrd gilri ism liylri rsıd yr lır? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v II E) II v III 31

Ts09-NÇS Dğişim Tbls 1 N çlışm srmysi şğıdki işlmlrd gisii sd lşılmkdır? A) Dö Vrlıklr Kıs Vdli Brçlr B) Dö Vrlıklr Uz Vdli Brçlr C) Dr Vrlıklr Uz Vdli brçlr D) Dr Vrlıklr Öz kyklr E) Dvmlı Srmy Dö Vrlıklr 6 Aşğıdki çilrd gisii splmsıd kllıl vrilr yıdır? A) Kldırç rı - Nki rı B) Kldırç rı - Cri r C) Fiy kzç rı - Nki rı D) N çlışm srmysi - Cri r E) N çlışm srmysi - Kldırç rı 2 Dö vrlıklrı plm rı il kıs vdli ybı kyklrı plm rı rsıdki rk d vrilir? A) Nki r B) Cri r C) F kyğı D) Nki kllımı E) N işlm srmysi 7 Aşğıdkilrd gisi işlmi likidi ypısıdki zyılığı bir gösrgsidir? A) Kıs vdli ybı kyklrı öz kyklrd zl lmsı B) N çlışm srmysii gi lmsı C) Dö vrlıklrd zlış lmsı D) Öz kyklrı ybı kyklrd z lmsı E) Dr vrlıklrı dö vrlıklrd zl lmsı 3 Brü işlm (çlışm) srmysi şğıdkilrd gisi şiir? A) Dö vrlıklr plmı B) Öz kyklr plmı C) Uz vdli ybı kyklr il öz kyklr plmı D) Dr vrlıklr plmı E) Dr vrlıklr il z vdli ybı kyklr rsıdki rk 4 Kıs vdli brçlrı öddik sr işlmi rml çlışm lklrıı krşılmk içi grkli vrlık v kyk rıı v b rd lş dğişmlri izldiği bl şğıdkilrd gisidir? A) Öz kyklr dğişim bls B) Nki kış bls C) F kış bls D) N çlışm srmysi dğişim bls E) Kâr dğıım bls 8 I Pşi bdll bi sışı II Kıs vd il iri ml lışı III Uz vdli lklrı sil dilmsi Ykrıdki işlmlrd gisi / gilri işlm srmysii rırır? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v III E) II v III 9 N çlışm srmysi pzii l bir işlm krdili ml lmışır İşlmi işlm srmysi v ri rı b işlmd sıl kilir? NÇS Cri Or A) Azlır Arr B) Arr Azlır C) Dğişmz Azlır D) Dğişmz Arr E) Dğişmz Dğişmz 5 Aşğıdkilrd gisi çlışm srmysi srlrıd biri dğildir? A) Alı Çklr B) Bklr C) Alk Slri D) Glk Aylr Ai Gidrlr E) İşirklr 10 I Uz vdli krdi br ödmsi II Dğri düş sklrı mliyi pşi sışı III Krdili şı sışı Ykrıdki işlmlrd gisi işlm srmysii dğişirmz? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v III E) II v III 32

Ts09-NÇS Dğişim Tbls 11 I İşlmy yi kıl rğı srmy pyı lrk iri ml vrmsi II Tvil irıd sğl kdi ksy lımsı III Orklrd l lğı sil dilmsi Ykrıdki işlmlrd gisi işlm srmysii dğişirir? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v II E) II v III 16 I Bkdki mvdı çkilrk kıs vdli brçlrı ödmsi II Kıs vd il krdili ml lışı III Kıs vdli lklrı sil dilmsi Ykrıdki işlmlrd gilri işlm srmysii dğişirmz? A) Ylız I B) Ylız II C) I v III D) II v III E) I, II v III 12 Aşğıdki şi rlı işlmlrd gisi işlm srmysii kilr? A) Kıs vdli iri brç il iri ml lımı B) Kıs vdli iri lğı sili C) Tvil irıd sğl pr il mki lımı D) Gçii yırım mıyl iss sdi lımı E) Vdsiz bk sbı pr yırılmsı 13 Aşğıdki şi rlı işlmlrd gisi işlm srmysii kilr? A) Kıs vdli bk krdisi lımsı B) Vdsi gl lklrı sil dilmsi C) Pşi bdll iri ml lışı D) İşlmy yi kıl rğı rklık pyı lrk dmirbş v şı vrmsi E) İşlmi ism iiyıı krşılmk mıyl vil irç msi 17 Bir ürim işlmsid dö vrlıklrı diky yüzdsi %35; Kıs vdli ybı kyklrı (KVYK) diky yüzdsi %40 is, şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) Dö vrlıklrd yrsizlik vrdır B) İşlm zrr mişir C) İşlmi öz kyklrı plm brçlrıd zdır D) İşlm; Kıs vdli ybı kyklrıı sd dö vrlıklrı ismıd kllmışır E) İşlmd çlışm srmysi ksı vrdır 18 Dr Vrlıklrıı plmı 480000 TL v N İşlm Srmysi 160000 TL l bir işlmd, Dvmlı Srmy rı kç TL dir? A) 320000 B) 640000 C) 720000 D) 800000 E) 960000 14 Aşğıdki ikili grplrd gisid yş dğişim işlm srmysii kilr? A) Hzır Dğrlr Sklr B) Mddi Dr Vrlıklr Öz Kyklr C) Mli Brçlr (KV) Hzır Dğrlr D) Mli Dr Vrlıklr Hzır Dğrlr E) Mddi Dr Vrlıklr Tiri Alklr (UV) 19 N çlışm srmysi ksı 500 TL l TZE işlmsii z vdli ybı kyk rı 600 TL, özkyklrı is 800 TL ldğ gör işlmi dr vrlık rı kç TL dir? A) 900 B) 1100 C) 1300 D) 1900 E) 2400 15 Bir işlmi kıs vdli ybı kyklr plmı, dö vrlıklr plmıd büyük lrs şğıdki gi drm myd glir? A) Sürkli (dvmlı) srmy plmı dr vrlıklr plmıd küçük lr B) N işlm srmysi rr C) İşlmi ödmiş srmysi, srmy ülrid küçük lr D) İşlmi brü işlm srmysi, dr vrlıklr şi lr E) İşlmi likidisi rr 20 N çlışm srmysi 2000 TL, dvmlı srmysi kıs vdli ybı kyk rıı 2 kı l işlmd dr vrlıklrı rı 3000 TL is kıs vdli ybı kyk rı kç TL? A) 1000 B) 2500 C) 3500 D) 4000 E) 5500 33

Ts09-NÇS Dğişim Tbls 21 Cri rı 3 l bir işlmd, dö vrlıklr plmı 1200 TL is b işlmi çlışm (işlm) srmysii rı kç TL dir? A) 400 B) 500 C) 600 D) 700 E) 800 N Sışlr : 40 000 TL Aki Dvir Hızı : 4 Dr Vrlıklr : 6 000 TL N Çlışm Srmysi : 1 000 TL 26 Ykrıdki bilgilr gör işlmi dvmlı srmy rı kç TL dir? A) 4 000 TL B) 6 000 TL C) 7 000 TL D) 8 500 TL E) 10 000 TL 22 N sışlrı 80 000 TL, öz srmysi 28 000 TL, ki dvir ızı 2 v ri rı 3 l bir işlmi z vdli br ykr B gör işlmi çlışm srmysi kç TL dir? A) 12 000 B) 24 000 C) 28 000 D) 36 000 E) 40 000 23 Dr Vrlıklrı 4000 TL, z vdli ybı kyklrı 1000 TL v öz kyklrı 5000 TL l işlmi işlm srmysi il ilgili şğıdkilrd gisi söylbilir? A) NÇS 1000 TL B) NÇS 2000 TL C) NÇS 3000 TL D) NÇS ksı 2000 TL E) NÇS ksı 1000 TL 24 Sışlrı 40000 TL, sürkli srmysi 14000 TL, ki dvir ızı 2 v ri rı 2,5 l bir işlmi çlışm srmysi kç TL dir? A) 9000 B) 13000 C) 15000 D) 10000 E) 14000 Öki Döm Cri Döm Dö Vrlıklr 12 000 TL 17 000 TL KV Ybı Kyk 9 000 TL? 27 N çlışm srmysi ri dömd 2000 TL rış gösr işlmi kıs vdli ybı kyk rı ri dömd kç TL dir? A) 8 000 TL B) 9 000 TL C) 10 000 TL D) 11 000 TL E) 12 000 TL 2015 2016 Dö Vrlıklr 5 000 TL 7 000 TL Dr Vrlıklr 8 000 TL 9 000 TL KV Ybı Kyk 3 000 TL 6 000 TL UV Ybı Kyk 4 000 TL 2 000 TL Öz Kyklr 6 000 TL 8 000 TL 28 Ykrıdki bilgilr gör işlmi işlm srmysid 2016 yılıd ry çık dğişim kdrdır? A) 1 000 TL zlış B) 2 000 TL zlış C) 1 000 TL rış D) 2 000 TL rış E) 3 000 TL rış 25 İşlmi ri rı 3; kıs vdli brçlrı 100000 Türk Lirsı is N Çlışm Srmysi kç Türk Lirsıdır? A) 100000 B) 200000 C) 300000 D) 400000 E) 600000 Brü İşlm Srmysi : 24 000 TL Cri Orı : 2 Aki Tplmı : 40 000 TL 29 Ykrıdki bilgilr gör işlmi dvmlı srmy rı kç TL dir? A) 12 000 B) 16 000 C) 20 000 D) 24 000 E) 28 000 34

Ts09-NÇS Dğişim Tbls 30 Dr Vrlıklrı 300000 TL, Uz Vdli Ybı Kyklrı 150000 TL, Döm N Kârı 100000 TL v Özsrmy Kârlılığı % 20 l bir işlmi N İşlm Srmy rı kç TL dir? A) 350000 B) 500000 C) 600000 D) 650000 E) 950000 34 Aşğıdkilrd gisi çlışm srmysid dğişm yr işlmlrd biri dğildir? A) Dö vrlık krşılığıd dr vrlık lımsı B) İşlmd kıs vdli lğı l bir sııı lğı krşılık işlmy rk lmsı C) Dö vrlıklrl z vdli brçlrı ödmsi D) Uz vdli br kıs vdli l glmsi E) Uz vdli brçlrk dr vrlık lımsı 31 Bir işlmi bzı bilgilri şğıdki gibidir: (Bi TL) Dr Vrlıklr 1530 Dö Vrlıklr 1674 N Çlışm Srmysi 108 B gör, şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) İşlmi Aki Tplmı 3024000 TL dir B) İşlmi Öz Kyklr Tplmı 1422000 TL dir C) İşlmi Uz Vdli Ybı Kyklr Tplmı1782000 TL dir D) İşlmi Kıs Vdli Ybı Kyklr Tplmı1566000 TL dir E) İşlmi ri rı 1,16 dır 32 N çlışm srmysi ksı gisii id dr? A) Dö vrlık plmıı kıs vdli ybı kyklrd zl ldğ B) Gülük liylri klylıkl sürdürbildiğii C) İşlmi kıs vdli brçlrı ödm sıkıısı D) Kıs vdli brç ödm güüü iyi ldğ E) Likidi sıkıısıı lmdığıı 35 Sürkli srmysi 600000 l bir işlmi, diky yüzd lizi yömi gör dö vrlıklrı diky yüzdsi %60, kıs vdli ybı kyklrı diky yüzdsi %40 is işlm srmysi kçır? A) -400000 B) -200000 C) 200000 D) 400000 E) 600000 33 Sı lı mkii kıs vdli ybı kyklrl is dil kısmı şğıdkilrd gisiyl id dilir? A) Dvmlı srmy rıı zlır B) N İşlm srmysii zlır C) Brü işlm Srmysi rr D) N İşlm Srmysi rr E) N işlm srmysi dğişmz 35

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 1 Fisl bllrd yr l klmlr rsıd mmiksl ilişki krmk sriyl b klmlri birbirii yüzdsi y d kı biçimid liz my yölik liz kiği şğıdkilrd gisidir? A) Trd lizi B) Or lizi C) Krdi lizi D) Diky liz E) Yy liz 6 İşlmi kıs vdli brçlrıı ödybilm yğii ölçülmsid v çlışm srmysii yrli lp lmdığıı blirlmsid kllıl rlr şğıdkilrd gisidir? A) Fliy rlrı B) Kârlılık rlrı C) Mli ypı rlrı D) Likidi rlrı E) Ekmik ypı rlrı 2 Bilç v glir bls splrı vy grplrı rsıd mmiksl ilişkilr krmk sriyl işlmi mli ypısı v kârlılığı gibi klrd bilgi lımsı imkâ vr mli liz kiği şğıdkilrd gisidir? A) Sik liz B) Or lizi C) Trd lizi D) Krşılşırmlı mli bllr lizi E) Yüzd lizi 7 Likidi rlrı şğıdki drmlrd gisii görmk vy ölçmk içi glişirilmişir? A) İşlmi liy lıı B) İşlmi kıs vdli brç ödm güüü C) İşlmi ml ism pliiksıı D) İşlmi krlılığıı E) İşlmi kdr kili liy yürüüğüü 3 Likidi rlrı, dö vrlıklrl şğıdki sp grplrıd gisi rsıdki ilişkiyi rşırır? A) Uz Vdli Ybı Kyklr B) Tplm Ybı Kyklr C) Kıs Vdli Ybı Kyklr D) Öz Kyklr E) Tplm Psi 8 Aşğıdki rlrd gisi likidi rlrı içrisid yr lmz? A) Cri Or B) Asi - Ts C) Nki Or D) Sk Bğımlılık Orı E) Alk Dvir Hızı 4 İşlmi gülük ki grksiimlrii krşılybilm güü şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Öz kyklrıı B) Likidi güüü C) Srmy ypısıı güüü D) Brç ödm güüü E) Yırımlrı krlılığıı 5 Bir işlmd ri r şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Fiz yüküü B) Krlılık drm C) Kyk ypısıı D) Kıs vdli brç ödm güüü E) Kr dğım kbiliyii 9 Aşğıdki idlrd gisi ri r kkıd söylmz? A) İşlmi kıs vdli brç ödm güüü spiid kllılır B) Skördki bzr işlmlr gör işlmi isl drm kkıd krşılşırmlr ypılmsı lk sğlr C) Orı 1 d büyük lmsı işlm srmysi ldğ gösrir D) Orı splmsıd sklr klmi dikk lımz E) Orı 2 lmsı işlmi isl çıd yrli ldğ k bşı kılmz 36

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 10 İşlmi, lklrıı mmıı sil iği v pröydki mkl dğrlri bilçd gösril r üzrid pry çvirbildiği kird, sklrd sış ypms di, kıs vdli brçlrıı ödybilğii gösr r şğıdkilrd gisidir? A) Hzır dğrlr rı B) Alk dvir ızı rı C) Cri r D) Asi s rı E) Sk dvir ızı rı 14 Kıs vdli brçlrı ödmsi içi mv sklrı kç kı d sış ypılmsı grkiğii gösr r şğıdkilrd gisidir? A) Sklrı kârlılığı rı B) Sk dvir ızı rı C) Orlm sk klm sürsi D) Sk bğımlılık rı E) Aki dvir ızı rı 11 İşlmi bir lirlık br krşılık, sklrı lmd kç lirlık döm vrlığı ldğ id d r şğıdkilrd gisidir? A) Sk Bğımlılık Orı B) Mli Rbili Orı C) Fiy / Kzç Orı D) Sk Dvir Hızı Orı E) Asi Ts Orı 15 Sk Bğımlılık Orı splırk şğıdkilrd splrd gisi dikk lımz? A) Alk Slri B) Sıılr C) Ks D) Bklr E) Tiri Mllr 12 Bir işlmi sklrıı smd, dö vrlıklrı il kıs vdli brçlrıı ödybilk bir düzyd lp lmdığıı görmk içi şğıdki rlrd gisi bkılır? A) Sk dvir ızı B) Asi s (Likidi) rı C) Sklrı ld klm sürsi D) Sklrı çlışm srmysi rı E) Brü kâr mrjı 16 Aşğıdkilrd gisi işlmi kıs vdli brç ödm güüü blirlmsid kllılmz? A) Dr Vrlık Dvir Hızı Orı B) Cri Or C) Nki Orı D) Asi Ts Orı E) Sk Bğımlılık Orı 13 Bir işlmd Asi - Ts Orıı 1 d küçük lmsı âlid, işlmi likidi drm kkıd bir yrm ypılbilmsi içi şğıdki rlrd gisi dikk lımlıdır? A) Hzır Dğrlr Dvir Hızı Orı B) Oism Orı C) Sk Bğımlılık Orı D) Akilr Dvir Hızı Orı E) Nki Orı 17 Uz vdli ybı kyklrı lmy bir işlmd şğıdki rlrd gisi likidi rı lrk kllılbilir? A) (Dr vrlık plmı + Sklr) / Kıs vdli ybı kyklr B) (Dö vrlıklr - Sklr) / (Tplm kilr - Özkyklr) C) Dö vrlıklr / (Kıs vdli ybı kyklr - Kıs vdli bk krdilri) D) Cri vrlıklr/ Cri brçlr E) (Hzır dğrlr + Mkl kıymlr) / Kıs vdli ybı kyklr 37

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 18 I Hzır dğrlr kllılrk kıs vdli brç ödmsi ypmk II Krdili lrk iri ml lmk III Dr vrlıklrı pşi lrk smk Ykrıdki işlmlrd gilri ri rı rırır? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v III E) I, II v III 22 İşlmi ri rı 0,8 ik si s rıı 0,6 lmsı şğıdki drmlrd gisii gösrir? A) Hzır dğrlr rıı yüksk ldğ B) İşlm sklrıı zl ldğ C) İşlmi liki ypısıı yrli ldğ D) Kıs vdli brçlrı ödbilmsid sklr şırı bğımlılık ldğ E) N çlışm srmysii ks ldğ 19 Cri rı 1,5 l bir işlmd, şğıdki işlmlrd gisi ri rı zlır? A) Sıılr l 3000 TL lik br krşılık kıs vdli bir s vrilmsi B) 5000 TL rıdki kıs vdli lğı sil dilmsi C) Dr vrlık sışıyl ld dil 2000 TL'lik kdi, kıs vdli bk krdilrii ödmsid kllılmsı D) 10000 TL rıd z vdli krdili ml sılmsı E) Ksd bl 2000 TL il zi bs lımsı 20 Aşğıd vril ikili şlşirmlri gisid yş dğişim ri rı kilr? A) Hzır Dğrlr- Sklr B) Hzır Dğrlr Mkl Kıymlr C) Mddi Dr Vrlıklr Tiri Alklr (UV) D) Ödmiş Srmy Mddi Dr Vrlıklr E) Sklr Tiri Brçlr (KV) 21 İşlmi ri rı 1,7 ik si s rı 0,5 is şğıdkilrd gisii dğrdr? A) İşlmi lklrı çk yüksk rddır B) İşlmi sklrı yrsizdir C) İşlm kıs vdli brçlrıı ödmd sklr ömli drd bğımlıdır D) İşlmi çlışm srmysi k sı vrdır E) İşlmi ki mvd yrlidir 23 İşlmi dö vrlıklrı %50 rıd rış gösrirk, kıs vdli ybı kyklrıı %25 rıd zlmsı lm glir? A) Brçlrıı özkyklrıd z ldğ B) Oism güüü rığı C) Kıs vdli brç ödybilm kbiliyii rığı D) İşlmi kârlılığıı rığı E) İşlmi kârı dğımyıp srmyy kldiği 24 Bir işlmi ri rı 1,2; si s rı 0,5; kıs vdli ybı kyk plmı 500000 Türk Lirsı ldğ gör işlmi sk rı kdrdır? A) 100000 B) 200000 C) 250000 D) 350000 E) 400000 25 Evrid 20000 TL lik sk bl bir işlmi ri rı 3,5 v likidi rı 1,5 ir B bilgilr gör işlmi dö vrlıklrı kç TL dir? A) 15 000 B) 25 000 C) 30 000 D) 35 000 E) 40 000 26 Cri rı 5,30 si s rı is 3,80 l işlmi sklrı 15000 TL is kıs vdli ybı kyk rı kç TL dir? A) 2 830 B) 3 947 C) 5 000 D) 6 777 E) 10 000 38

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 27 ZTE işlmsii kıs vdli ybı kyk rı 4000 TL lp, ri rı 3 v si s rı 1,5 ldğ gör işlmi sklrı kç TL dir? A) 3000 TL B) 6000 TL C) 9000 TL D) 12000 TL E) 18000 TL 32 Aki plmı 1000 TL l bir işlmi, sürkli (dvmlı)srmysii plmı 600 TL v dö vrlıklrıı plmı750 TL dir B işlmd si-s rıı 1 lmsı içi işlmi sklrıı plmı kç TL lmlıdır? A) 150 B) 250 C) 350 D) 400 E) 450 28 Bir işlmd Cri Or 2 v Asi-Ts Orı 0,8 is, sklr kıs vdli ybı kyklrı kç kıdır? A) 2,8 B) 2,5 C) 1,6 D) 1,2 E) 0,4 33 Bir işlmi kıs vdli ybı kyklrı psi plmıı %20 si, dr vrlıklrı d ki plmıı %20 si şis b işlm il ilgili şğıdkilrd gisi dğrdr? A) Cri r 1 şiir B) Cri r 2 y şiir C) Cri r 3 şiir D) Cri r 4 şiir E) Cri r 5 şiir 29 Bir işlmd ri r 2, si-s rı 0,5 is sklrı dö vrlıklr içrisidki pyı % kçır? A) 40 B) 50 C) 60 D) 75 E) 90 30 Bir işlmi dö vrlıklrı, kıs vdli ybı kyklrıı 1,25 kı, dvmlı srmysi is kıs vdli ybı kyklrıı 2 kıdır B bilgilr gör, işlmi ri rı kçır? A) 0,62 B) 1,25 C) 1,60 D) 2,00 E) 2,50 34 Dö vrlıklrıı plmı, kıs vdli ybı kyklrıı plmıı %200 ü rıd l bir işlmi sklrıı plmı dö vrlıklr plmıı %25 i rıd is, si-s rı kç lr? A) 0,75 B) 1,00 C) 1,25 D) 1,50 E) 1,75 35 Dö vrlıklrıı plmı 8000 TL l bir işlmi, ri rı 2 dir B işlmi sürkli srmysi 18000 TL is, dr vrlıklr plmı kç TL dir? A) 10000 B) 12000 C) 14000 D) 16000 E) 22000 31 Likidi rı 1,2 ri rı 1,6 ki plmı 6500 Türk Lirsı, öz kyklrı 2500 Türk Lirsı, z vdli ybı kyklrı 3000 Türk Lirsı l işlm içi şğıdkilrd gisi splmz? A) N çlışm srmysi B) Dr vrlıklr C) Hzır dğrlr D) Sklr E) Kıs vdli brçlr 36 Dvmlı Srmy / Psi Tplmı :0,60 Dr Vrlıklr / Aki Tplmı :0,50 l bir işlmi ri rı kçır? A) 0,83 B) 1,00 C) 1,20 D) 1,25 E) 1,33 39

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 37 Bir işlmi, sışlrı 44000 Türk Lirsı, ki plmı 30000 Türk Lirsı, sürkli srmysi 28000 Türk Lirsı, dr vrlıklrıı dvir ızı rı is 2 dir B bilgilr gör işlmi ri rı kçır? A) 3,00 B) 3,50 C) 4,00 D) 4,50 E) 4,60 40 Bir işlmy i bzı vrilr şğıdki gibidir: Ks 100TL Alk slri 300TL Dö vrlık plmı 600TL Brç slri 60TL Öz kyk plmı 1200TL Sıılr 240TL Aki plmı 1500TL B bilgilr gör işlmi ri rıı 2,5 lmsı içi sıılr kç TL ödm ypılır? A) 40 B) 70 C) 50 D) 100 E) 60 38 Bir işlmi, sışlrı 44000 Türk Lirsı, ki plmı 30000 Türk Lirsı, sürkli srmysi 28000 Türk Lirsı, sklrıı plmı 2000 Türk Lirsı, dr vrlıklrıı dvir ızı rı is 2 dir B bilgilr gör işlmi likidi rı kçır? A) 3 B) 3,5 C) 4 D) 4,5 E) 4,6 39 Bir işlmy i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Ks/Bk 500 Alklr 250 Sklr 250 Mkilr 1500 Tşılr 500 Bilr 750 Kıs Vd Yb Kyk 500 Uz Vd Yb Kyk 625 Öz kyklr 2500 Ykrıdki bilgilr gör işlmi likidi rı kçır? A) 2,2 B) 2 C) 1,7 D) 1,6 E) 1,5 41 (TL) Döm Bşı Tiri Alklr 400000 Döm İçi Tiri Alk Tsilâı 120000 Döm S Tiri Alklr 640000 N Sışlr 1840000 B bilgilr gör işlmi pşi sışlrı TL dir? A) 1720000 B) 1480000 C) 1200000 D) 1080000 E) 920000 42 Bir işlmi ri rı 2, dvmlı srmyi kıs vdli ybı kyklr rı 2,5 is dr vrlıklrı dvmlı srmyy rı kçır? A) 0,60 B) 0,75 C) 1,25 D) 1,50 E) 2,50 40

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) İlk 2 sry şğıdki bilgilr gör vplyıız ZTE İŞLETMESİ AKTİF PASİF 31122014 rili BİLANÇO Hzır Dğrlr 9000 Mli Brçlr 3000 Mkl Kıymlr 3000 Tiri Brçlr 6000 Tiri Alklr 6000 Mli Brçlr (UV) 4500 Sklr 9000 Ödmiş Srmy 7500 Mli Dr Vrlık 2500 Kr Ydklri 5700 Md Dr Vr 1000 Dö N Krı 3800 AKTİF TOPLAMI 30500 PASİF TOPLAMI 30500 Aşğıdki bilgilr gör ilk 2 sry vplyıız AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122015 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK 112 000 KISA VADELİ YAB KAYNAK Ks 5 600 Bk 50 400 UZUN VADELİ Tiri Alklr 22 400 YAB KAYNAK Sklr 33 600 PASİF 28 000 98 000 DURAN VARLIK 84 000 ÖZ KAYNAK 70 000 AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI? 43 Ykrıdki bilgilr gör işlmi ri rı kçır? A) 1,65 B) 2,00 C) 2,50 D) 3,00 E) 3,30 44 Ykrıdki bilgilr gör işlmi r 1 TL içi gi ızl pry çvrilbil liki dö vrlığı vrdır? A) 3,00 B) 1,33 C) 2,00 D) 1,66 E) 1,00 45 İşlmi Asi-Ts rı kçır? A) 1,40 B) 2,00 C) 2,50 D) 2,80 E) 4,00 46 İşlmi Nki Orı kçır? A) 2,50 B) 2,00 C) 0,80 D) 0,50 E) 0,20 47 Cri rı 4 si s rı 2,5 l bir işlmd sklrı rı 750 TL is kıs vdli ybı kyk rı kç TL dir? A) 3000 B) 1875 C) 500 D) 1000 E) 1250 41

Ts10-Or Alizi (Likidi Orlrı) 48 Bir işlmi ri rı 3,5, likidi rı 1,5 v kıs vdli ybı kyklrı 1000TL is işlmi sklrı kç TL'dir? A) 500 B) 2000 C) 1000 D) 2500 E) 1500 51 ZET işlmsi 31122014 rili bilçs v döm i bzı bilgilri şğıdki gibidir: AKTİF ZET İŞLETMESİ 31122014 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK 30 000 KISA VAD YAB KAYNAK Hzır Dğrlr 6000 Mkl Kıymlr 4000 Tiri Alklr? Sklr? UZUN VAD YAB KAYNAK PASİF? 10 000 49 ZTF işlmsi i bzı vrilr şğıdki gibidir: N Sışlr 200 000 Or Ekilik Sürsi 150 gü Or Tsil Sürsi 60 gü l işlmd Brü Sış Krlılığı rı %20 ldğ gör rlm sk rı kdrdır? A) 60 000 B) 50 000 C) 40 000 D) 80 000 E) 70 000 50 Cri Orı 3, si-s rı 0,80 l bir işlm içi şğıdkilrd gisi dğrdr? A) N işlm srmysi giir B) İşlmi sk bğımlılık rı %20 dir C) Kıs vdli ybı kyklrıı ödmd sklr bğımlı dğildir D) İşlm grğid zl sk yırımı ypmışır E) İşlm brçlrıı r drmd ödybilmkdir DURAN VARLIK 20 000 ÖZ KAYNAK? AKTİF TOPLAMI 50 000 PASİF TOPLAMI? Asi-s rı : 1,5 N Sışlr : 30 000 TL Sürkli Srmy : 40 000 TL l işlmi rlm sil sürsi kç güdür? A) 60 gü B) 80 gü C) 90 gü D) 120 gü E) 150 gü 52 Bir işlmi ri döm i sışlrı 90000, sışlrıı mliyi 80000, sürkli srmysi 40000, ki dvir ızı 1,5 v ri rı 2,5 v si s (likidi) rı 1,5 is sk dvir ızı kçır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 8 E) 9 53 X Tir İşlmsi il ilgili bzı bilgilr ş şkilddir: Dö Vrlıklr 40000 Sürkli Srmy 80000 Özkyklr 70000 B gör, b işlmd Cri Or 2 is ybı kyklrı ki plmı rı dir? A) %20 B) %30 C) %40 D) %50 E) %55 54 Tiri lk dvir ızı rı 8, iri brç dvir ızı rı 12 l bir işlmd rlm kilik sürsi (ki döüşüm sürsi) 105 gü is sk dvir ızı kçır? (Bir yıl 360 gü lrk kbl dilkir) A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 42

Ts11-Or Alizi (Fliy Orlrı) 1 Dvir ızı lrk bili rlr, şğıdki r lizi klrıd gisii kpsmıddır? A) Likidi rlrı B) Fliy rlrı C) Mli rlr D) Kârlılık rlrı E) Piys prrms rlrı 2 İşlmi vrlıklrıı vrimli kllılıp kllılmdığıı ölçmy yry dvir ızlrı gi r grb içid yr lır? A) Piys Prrms Orlrı B) Fliy Orlrı C) Krlılık Orlrı D) Likidi Orlrı E) Mli Orlr 6 Fliy rlrı il ilgili lrk vril şğıdki idlrd gisi ylışır? A) İşlm vrlıklrıı vrimli v ki kllılıp kllılmdığıı ölçülmsid kllılır B) Mv vrlıklrı sışlr klmi krşısıd kiliği ölçülür C) İlgili sp klıı rmsı dvir ızıı düşmsi sbp lr D) Dvir ızıı düşmsi vrimliliği rmsı lmı glir E) Dvir ızı il ilgili sp klmii rı rsıd rs yölü bir dğişim vrdır 7 İşlmi rlm kilik sürsii splmk içi şğıdki bilgilrd gisi grk ykr? A) Sk dvir ızı B) Alklrı silâ sürsi C) Orlm sklr D) Aki dvir ızı E) Alk dvir ızı 3 Aşğıdki işlmlrd gisi sk dvir ızıı zlır? A) Sk sı lımsı B) Sk sılmsı C) Sk dğr düşüklüğü içi krşılık yrılmsı D) Dğrsiz l gl sklrı lmsı E) Alı sklrı bir kısmıı id dilmsi 4 Aşğıdki işlmlrd gisi lk dvir ızıı rırır? A) Krdili ml sışı B) Ssiz lğı şüpli l glmsi C) Ambljlı ürülri içi dpzi ödmsi D) Kıs vdli s krşılığı şı sışı E) Vdsi gl lklrı sili 5 Aşğıdkilrd gisi liy rlrı rsıd yr lmz? A) Sk dvir ızı B) Alk dvir ızı C) Aki dvir ızı D) Sk bğımlılık rı E) Mddi dr vrlık dvir ızı 8 Aşğıdkilrd gisi lk dvir ızıı düşmsi d lmz? A) Ekili bir sil pliiksıd yks lmsı B) İşlmi lklrıı sild güçlükl krşılşmsı C) Krdili sışlrı sürsi ksd sk dvrılmsı D) Müşrilrd rk iliklr ks öm vrilmmsi E) İşlmi kili bir sil pliiksı sip lmsı 9 (360 x Orlm lklr) / N sışlr rmülü şğıdkilrd gisii id mkdir? A) Alk dvir ızıı B) Orlm kilik sürsii C) Nki rıı D) Alk bğımlılık rıı E) Orlm sil sürsii 10 Alk dvir ızıı öki döm gör, rır bir işlm kkıd şğıdkilrd gisi dğrdr? A) Sklrıı d z sürd rimkdir B) Sışlrıd ygldığı vdyi zmış lbilir C) Alklrıı öki döm gör, d kıs sürd sil mkdir D) Vdli sışlrı d çk ri mkdir E) Kârlılık prrmsıı öki döm gör, rırmışır 43

Ts11-Or Alizi (Fliy Orlrı) 11 Sklrı ld mk içi kllıl kdi; sklrı sılmsı v lklrı sil dilmsid sr krr kd döüşmsi içi rlm kç gü grkiğii gösr r şğıdkilrd gisidir? A) Sk dvir ızı rı B) Orlm sk dğişim rı C) Orlm kilik sürsi D) Likidi rı E) Orlm sk klm sürsi 15 N sışlrı 72000 TL l TZE işlmsii rlm sk sürsi 120 gü ldğ gör rlm sk rı kç TL dir? A) 12 000 B) 24 000 C) 36 000 D) 48 000 E) 60 000 12 İşlmi sk dvir ızı rı sışlrı mliyi gör 12 lrk splmışk sışlr gör spldığıd 14 lrk blmşr B bilgilr gör şğıdkilrd gisi ksi lrk söylbilir? A) İşlmi döm kârlılığı ldkç iyidir B) İşlm brü sış kârı ld mişir C) İşlmi kıs vdli brçlrıı ödmd sklrı ömli bir rlü vrdır D) İşlmi brü kâr mrjı yükskir E) İşlm krdili sış pliiksıı bimsmişir 13 Bir ürim işlmsid iri lk dvir ızı 36 lrk splmışır B drmd şğıdki idlrd gisi dğrdr? A) İşlm bir yıld lklrıı 30 kz sış k dbilmkdir B) İşlmi sışlrıı kârlılığı düşükür C) İşlm lklrıı rlm 36 güd sil dbilmkdir D) İşlmi sışlrıd prblm vrdır E) İşlm lklrıı yıld rlm 36 kz sil dbilmkdir 16 N sışlrı 180000 TL, rlm sk klm sürsi 80 gü l ETZ işlmsii sk klm sürsii 60 gü içi sk rıı kç TL zlmsı grkmkdir? A) 10 000 B) 20 000 C) 30 000 D) 40 000 E) 50 000 17 Sklrıı 40 güd bir dvrd bir işlmd sışlrı mliyi 180000 TL v döm bşı sk rı 10000 TL is, döm s sk rı kç TL dir? A) 10000 B) 15000 C) 20000 D) 30000 E) 40000 14 Mv sklrı 40000 TL l ZTE işlmsi sklrıı mksimm 90 gü süryl dplybilğii ögörmkdir B bilgilr gör işlmi sış rı kç TL lmlıdır? A) 60 000 B) 80 000 C) 120 000 D) 160 000 E) 200 000 18 İşlmi ilk üç ylık dömd grçklşirdiği sışlrı mliyi 15000 TL v rlm sk rı 5000 TL is b işlmd rlm sk bklm sürsi kç güdür? A) 30 B) 45 C) 60 D) 90 E) 120 44

Ts11-Or Alizi (Fliy Orlrı) 19 Likidi rı 1,2 l bir işlmd, çlışm srmysi 40000 TL dir v 50000 TL rıd kıs vdli ybı kyk blmkdır Döm ilişki sışlrı mliyi 360000 TL dir B bilgilr gör, işlmi sk dvir ızı kçır? A) 12 B) 15 C) 17 D) 20 E) 24 23 Bir işlmi bzı bilgilri şğıdki gibidir: (Bi TL) N Sışlr 1760 Döm s sk 308 Döm bşı sk 132 Sıl Tiri Mllr Mliyi 1320 B gör, b işlmi sklrı kç yd bir ükmkdir? A) 1,5 B) 2 C) 3 D) 4 E) 6 20 Sıl iri ml mliyi 1000000 Türk Lirsı, döm bşı iri mllrı 50000 Türk Lirsı, döm s iri mllrı 150000 Türk Lirsı l işlm içi şğıdkilrd gisi dğrdr? A) Brü sış kârı 200000 Türk Lirsıdır B) N sış rı 1200000 Türk Lirsıdır C) Sk dvir ızı 20 dir D) Sk dvir ızı 10 dr E) Fliy kiliği 36 güdür 21 Bir işlmy i bzı vrilr şğıdki gibidir: Döm bşı iri ml sk 100000 Döm içi iri ml lışlrı 40000 Döm s iri ml sk 20000 B bilgilr gör işlmi sk dvir ızı kçır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 24 Diky yüzdlr liz kiği gör, brü sış krıı diky yüzdsi 0,20 l bir işlmi, sışlrıı rı 250000 TL is sışlrı mliyi rı kç TL dir? A) 200000 B) 125000 C) 75000 D) 50000 E) 25000 25 Sışlrı 60000 TL, sış idirimlri 10000 TL l işlmi lklrı 18 güd bir sil diliyrs iri lk rı kç TL dir? A) 2000 B) 1500 C) 2500 D) 3000 E) 7000 22 Bir işlmy i bzı vrilr şğıdki gibidir: Hsp Klmlri TL Brü sış kârı 60000 N sışlr 100000 Dö vrlıklr 30000 Kıs vdli ybı kyklr 15000 Orlm sklr 5000 B bilgilr gör işlmi sk dvir ızı rı kçır? A) 5 B) 20 C) 8 D) 10 E) 15 26 Büü sışlrıı krdili lrk grçklşir v sışlr plmı 12000 TL l bir işlmi, ilgili dömdki rlm iri lk rı 2000 TL is, b işlmi ilgili dömdki rlm sil sürsi kç güdür? (Bir yıl 360 gü lrk kbl dilkir) A) 30 gü B) 60 gü C) 75 gü D) 90 gü E) 120 gü 45

Ts11-Or Alizi (Fliy Orlrı) 27 Dö vrlıklrıı ylız sklrd v iri lklrd lşğ vrsydığımız bir işlmi si s rı 1,25, kıs vdli ybı kyklrıı plmı 50000 TL, sk plmı 40000 TL is b işlmi iri lklrıı plmı kç TL dir? A) 22500 B) 40000 C) 62500 D) 90000 E) 102500 31 ZTE işlmsi i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Kıs Vdli Ybı Kyk : 30 000 Uz Vdli Ybı Kyk : 20 000 N Sışlr : 120 000 Öz Srmy Dvir Hızı : 4 B bilgilr gör işlmi ki dvir ızı rı kçır? A) 1,5 B) 2 C) 2,5 D) 4 E) 6 28 Krdili sışlr plmı 45000 TL l bir işlmi rlm sil sürsi 40 gü lrk splmışs, b işlmi rlm iri lklr rı kç TL dir? (Bir yıl 360 gü lrk kbl dilmişir) A) 5000 B) 10000 C) 15000 D) 20000 E) 25000 29 N sışlrı 100000 TL l bir işlmi ki dvir ızı rı 5, dr vrlıklr plmı d 12000 TL is dö vrlıklr plmı kç TL dir? A) 8000 B) 20000 C) 52000 D) 60000 E) 88000 32 Brü sış kârı 60000 TL l işlmd sışlrı mliyi brü sış kârıı 5 kıdır Öz srmy rı 90000 TL ldğ gör öz srmy dvir ızı kçır? A) 7,80 B) 3,84 C) 3,20 D) 3,00 E) 4,00 33 Bir işlmi, brü sışlrı 95000 Türk Lirsı, sış idirimlri 15000 Türk Lirsı, dö vrlıklrı 21000 Türk Lirsı v psi plmı 61000 Türk Lirsıdır B bilgilr gör işlmi dr vrlıklr dvir ızı kçır? A) 1,00 B) 1,20 C) 1,50 D) 2,00 E) 2,50 30 A işlmsi i çşili vrilr ş şkilddir: N Sışlr 120 000 TL Dö Vrlıklr 60 000 TL Cri Or 1,5 Uz Vdli Ybı Kyklr 60 000 TL Kldırç Orı (Tplm Brçlr/Akilr) %50 Ykrıdki vrilr gör, işlmi ki dvir ızı kçır? A) 0,40 B) 0,50 C) 0,60 D) 0,65 E) 0,70 46

Ts12-Or Alizi (Mli Ypı- Krlılık Orlrı) 1 Akilri ybı kyklrl is dil kısmıı gösr r şğıdkilrd gisidir? A) Fism rı B) Ekmik rbili rı C) N çlışm srmysi dvir ızı rı D) Tplm kilr dvir ızı rı E) Fisl kldırç rı 2 Mli ypı lizid kllıl r şğıdkilrd gisidir? A) Fisl Kldırç Orı B) Sk Dvir Hızı Orı C) Sk Bğımlılık Orı D) Cri Or E) Mddi Dr Vrlıklr Dvir Hızı Orı 3 Aşğıdkilrd gisi, mli ypı lizid kllıl rlrd biridir? A) Mddi Dr Vrlıklr Dvir Hızı rı B) İç Kyklr rı C) F Akım rı D) Sk Bğımlılık rı E) Cri r 4 İşlmi mli ypı lizid kllıl rlrı splmsıd gi isl bldki klmlr ss lıır? A) Glir Tbls B) Bilç C) F Akım Tbls D) Kr Dğıım Tbls E) Nki Akım Tbls 6 Fisl kldırç lrk d dldırıl ybı kyklrı ki plmı rı s %50 i üzrid çıkmsı şğıdkilrd gisii id mkdir? A) N çlışm srmysii yüksk rd sklr bğldığıı, dlyısıyl gülük liylri yürüülmsii sklrı sışıyl grçklşbilğii B) Dr vrlıklrı is dilmsid ybı kyk kllımı d bşvrldğ C) İşlmi isl güüü iyi ldğ v izlri krşılybildiğii D) Öz kyklrı kmik v vrimli kllıldığıı E) Akii ismıd ybı kyklrd öz kyklr rl d zl yrrlıldığı 7 İşlmi Tplm Akilr / Ödmiş Srmy Orı' ı rmsı lm glmkdir? A) Vrlık ypısıı kvvli ldğ B) Brç ödm güüü yrsiz ldğ C) Özkyk ğırlıklı bir ism mdli sip ldğ D) Fiz yüküü rığı E) Brç ğırlıklı bir ism mdli dğr kydığı 8 Bir işlmi öz kyklrıı yı işlmi brçlrı içi bir güv lşrp lşrmdığıı şğıdki rlrd gisi id dr? A) Hzır dğrlr rı B) Likidi rı C) Cri r D) Brçlrı öz kyklr rı E) Sk bğımlılık rı 5 Dr Vrlıklr / Öz kyklr rı 1,25 l bir işlm içi şğıdkilrd gisi dğrdr? A) İşlm dr vrlıklrı ismıd ylız öz kyklrı kllmışır B) İşlm dr vrlıklrı ismıd öz kyklrı yısır ybı kyk d kllmışır C) İşlm dr vrlıklrı mmıı ybı kykl is mişir D) İşlm dr vrlıklrı mmıı z vdli ybı kyklrl is mişir E) İşlm vrlıklrıı mmıı öz kyklrl is mişir 9 Hiss sdi yırımlrı içi krşılşırm kriri lrk kllıl r şğıdkilrd gisidir? A) Fiy-kzç rı B) Py bşı kâr rı C) Kâr dğıım rı D) İçsl büyüm rı E) Py bşı mü rı 47

Ts12-Or Alizi (Mli Ypı- Krlılık Orlrı) 10 Bir işlmi ödmk zrd ldğ iz gidrlrii kç kr kzdığıı, dlyısıyl işlmi mli güçlüklrl krşılşmd kârlrıı kdr düşbilğii gösr r şğıdkilrd gisidir? A) Dispibili rı B) Brçlrı gri döm rı C) Brç-srvis rı D) Brçlrı krşılm rı E) Fizlri krşılm rı AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122007 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK? KISA VAD YAB KAYNAK UZUN VAD YAB KAYNAK PASİF DURAN VARLIK? ÖZ KAYNAK??? AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI? 11 Aşğıdki rlrd gisi işlmi ydklri kkıd bilgi vrir? A) Nki rı B) Oism rı C) Fisl kldırç rı D) Fism rı E) Sk dvir ızı rı Kldırç Orı : %80 13 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Fism Orı kçır? A) 4 B) 0,25 C) 0,20 D) 20 E) 60 12 Aşğıdkilrd gisi işlmi brü sış kârı rıd rış d l körlrd biri dğildir? A) Sış iyı sbi klırk mliylri düşmsi B) Mliylrdki zlışı sış iyıdki zlış d zl lmsı C) Sış iyı rrk iz rlrıı sbi klmsı D) Mliylr sbi kldığı ld sış iyıı yükslmsi E) Sış iyıı mliylrd ızlı rmsı 14 ZTE işlmsi i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Cri Or : 2 Döm N Krı : 45 000 Dr Vrlıklr : 60 000 Kıs Vdli Ybı Kyk : 45 000 Uz Vdli Ybı Kyk : 30 000 B bilgilr gör işlmi Mli Rbili rı kçır? A) 0,80 B) 0,60 C) 0,40 D) 0,30 E) 0,20 15 Dö Vrlıklrı 48000 TL Dr Vrlıklrı 64000 TL U Vd Ybı Kyklrı 32000 TL Öz kyklrı 62000 TL l bir işlmi kldırç rı kçır? A) 016 B) 028 C) 036 D) 044 E) 050 48

Ts12-Or Alizi (Mli Ypı- Krlılık Orlrı) 16 N sışlrı 50000 TL v kâr mrjıı %20 ldğ bir işlmi, ki dvir ızı 2 is ki kârlılığı %kçır? A) 25 B) 35 C) 40 D) 45 E) 55 19 ZTE işlmsii mli bl klmlri ilişki bzı bilgilr şğıdki gibidir: N Çlışm Srmysi : 12 000 Dr Vrlıklr : 38 000 Vrgi Ösi kr : 8 000 Fism Gidri : 2 000 B bilgilr gör işlmi Ekmik Vrimlilik Orı yüzd kçır? A) 76 B) 24 C) 20 D) 16 E) 40 17 ZTE işlmsii döm s iibriyl bzı bilgilri şğıdki gibidir: Dvmlı Srmy : 40 000 Vrgi Ösi Kr : 25 000 Ekmik Vrimlilik Orı : %75 B bilgilr gör işlmi Fiz Krşılm Orı şğıdkilrd gisidir? A) 5 B) 6 C) 8 D) 4 E) 2 18 ZTE işlmsii döm s iibriyl bzı bilgilri şğıdki gibidir: Uz Vdli Ybı Kyk : 18 000 Srmy : 42 000 Fism Gidrlri : 2 000 Ekmik Vrimlilik Orı : %15 B bilgilr gör işlmi Vrgi Ösi Krı kç TL dir? A) 5 000 B) 7 000 C) 9 000 D) 10 000 E) 11 000 20 ZTE işlmsii mli bl klmlri ilişki bzı bilgilr şğıdki gibidir: Kıs Vdli Ybı Kyk : 30 000 Uz Vdli Ybı Kyk : 40 000 Öz Kyk : 60 000 Vrgi Ösi Kr : 18 000 Ekmik Vrimlilik Orı : % 22 B bilgilr gör işlmi Fism Gidrlri kç TL dir? A) 12 000 B) 22 000 C) 10 000 D) 8 000 E) 4 000 21 Bir işlmi vrgid öki kârı 2880000 TL, dömi ism gidrlri 240000 TL, vrgi rı is % 25 ir B gör işlm, ld iği kârl ism gidrlrii kç kz krşılr? A) 12 B) 13 C) 11 D) 10 E) 9 22 N sışlrı 60 000 TL l ZTE işlmsii Olğ krlılık rı %15, ism gidrlri ilişki diky yüzd is %5 ir Olğdışı glir v gidri blmy işlmi Fiz krşılm rı kçır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 6 49

Ts12-Or Alizi (Mli Ypı- Krlılık Orlrı) 23 Bir işlmi, brü sışlrı 95000 Türk Lirsı, sış idirimlri 15000 Türk Lirsı, sışlrıı mliyi 30000 Türk Lirsı v liy gidrlri 10000 Türk Lirsıdır B bilgilr gör işlmi liy kârlılığı rı kçır? A) 0,50 B) 0,40 C) 0,30 D) 0,20 E) 0,10 24 Sışlrıı mliyi 100000 TL l bir işlmi brü kârlılık rı % 50 is b işlmi sışlrıı plmı kç TL dir? A) 50000 B) 75000 C) 100000 D) 150000 E) 200000 25 Sklrı dvir ızıı, sışlrı mliy rıı ss lrk sply bir işlmd, rlm sklr 25000 TL v sk klm sürsi 60 güdür İşlmi brü sış kârı 50000 TL dir B gör, işlmi brü sış kârlılık rı yüzd kçır? A) 15 B) 18 C) 20 D) 25 E) 30 26 ETZ işlmsi i bzı vrilr şğıdki gibidir: Dr Vrlıklr 60 000 Dö Vrlıklr 40 000 KVYK 30 000 Öz Kyklr 50 000 Aki krlılık rı 0,30 ldğ gör işlmi mli rbili rı kçır? A) 0,50 B) 0,60 C) 0,40 D) 0,20 E) 0,70 27 ZTE işlmsii 2015 yılı bilçs i bzı vrilr şğıdki gibidir: Kıs Vdli Ybı Kyk 60 000 Dr Vrlıklr 110 000 N işlm Srmysi 30 000 İşlmd isl kldırç rı 0,80 lp, ism rıı %25 lbilmsi içi Öz Kyk rıı kdr lmsı grkir? A) 40 000 B) 50 000 C) 160 000 D) 200 000 E) 100 000 28 ZTE işlmsii isl bllrıd ld dil bilgilr şğıdki gibidir: Dö Vrlıklr 100000 Dr Vrlıklr 80000 KVYK 70000 UVYK 20000 Öz Kyklr 90000 Ykrıdki bilgilr gör işlmi mli drm il ilgili lrk şğıdkilrd gisi söylmz? A) İşlmi ir işlmsi görüümü vrdiği B) N işlm srmysii pzii ldğ C) Dr vrlıklrı ismıd KVYK lrı klldığı D) Kyk dğılımıı şi lrk dğıldığı E) Dvmlı srmy rıı 110000 TL ldğ 29 2016 yılıd ism (iç kyklr) rı 0,20 l bir işlmi, srmy rı 60000, ödmmiş srmy rı is 10000 lp, gçmiş yıl zrrı blmmkdır İşlm, 2017 yılıd ld iği 40000 lik iri kârıı 10000 sii kâr ydği yırdığı gör, ism (iç kyklr) rı % kç lr? A) 20 B) 25 C) 40 D) 44 E) 60 30 Sürkli srmysi 50000, ki plmı 60000 v büü brçlrıı plmı 40000 l bir işlmi; z vdli ybı kyklr plmı / kıs vdli ybı kyklr plmı rı şğıdkilrd gisidir? A) 1,2 B) 1,5 C) 2,0 D) 2,5 E) 3,0 50

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) İlk 2 sry şğıdki bilgilr gör vplyıız A İŞLETMESİ (BIN TL) VARLIKLAR 31122007 rili BİLANÇO KAYNAKLAR DÖNEN VARLIKLAR? KISA VADELİ Hzır Dğrlr 300 YAB KAYNAKLAR? M Kıymlr 250 UZUN VADELİ Tiri Alklr? YAB KAYNAKLAR 500 DURAN VARLIKLAR? ÖZ KAYNAKLAR 1500 İlk 3 sry şğıdki bilgilr gör vplyıız VARLIKLAR DÖNEN VARLIKLAR E İŞLETMESİ 31122007 rili BİLANÇO 4200 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR (BIN TL) KAYNAKLAR 2400 Hzır Dğrlr 300 Tiri Alklr 1200 UZUN VADELİ 900 Sklr* 2700 YABANCI KAYNAKLAR DURAN 1800 ÖZ KAYNAKLAR 2700 VARLIKLAR * Döm bşı sk rı 1800000 TL dir 1 A işlmsii Fism Orı 1 ldğ gör, Kıs Vdli Ybı Kyklrıı rı kç bi TL dir? A) 500 B) 1000 C) 1500 D) 2000 E) 2500 2 A işlmsii Asi-Ts Orı 1,5 ldğ gör, Tiri Alklrıı rı kç bi TL dir? A) 550 B) 950 C) 1000 D) 1300 E) 1500 E İşlmsi 2007 yılı Glir Tbls (BİN TL) Brü Sışlr 6000 Sış İdirimlri --- N Sışlr 6000 Sışlrı Mliyi 4050 Brü Sış Krı 1950 3 B bilgilr gör, işlmd rlm sil sürsi kç güdür? A) 24 B) 48 C) 56 D) 64 E) 72 4 B bilgilr gör, işlmi Dö Vrlık Dvir Hızı kçır? A) 0,30 B) 0,46 C) 0,66 D) 1,42 E) 2,40 5 B bilgilr gör, işlm sklrıı kç güd dvrmkdir? A) 80 B) 100 C) 160 D) 200 E) 240 51

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) İlk 4 sry şğıdki bilgilr gör vplyıız Bir işlmd isl kldırç rı 0,80, ism rı 0,25 v Dö Vrlıklrı Dr Vrlıklr rı 0,75 ir Bilç ki plmı 1400000 TL, Sklr rı 264000 TL, dvmlı srmy rı is 980000 TL dir 6 B gör, işlmd Ybı Kyklrı plmı kç TL dir? A) 1120000 B) 1050000 C) 770000 D) 700000 E) 350000 İlk 3 sry şğıdki bilgilr gör vplyıız Bir işlmi 31122005 rili bilçsd lı vrilr şöyldir: VARLIKLAR BİLANÇO KAYNAKLAR Ks 2 000 Sıılr 1 000 Bklr? Brç Slri 2 000 Vril Çklr (500) Öd Vrgi Flr? Tiri Mllr 2 500 Çıkrılmış Tvillr 1 000 Dmirbşlr 3 000 Srmy? B Amrismlr? Döm N Krı 1 000 AKTİF TOPLAMI 7 500 PASİF TOPLAMI 7 500 İşlmd isl kldırç rı 0,60 v si s rı 1 dir 7 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi Öz Kyklr plmı kç TL dir? A) 1050000 B) 700000 C) 630000 D) 350000 E) 280000 8 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi çlışm srmysi kç TL dir? A) 70000 B) 140000 C) 180000 D) 350000 E) 380000 11 Ykrıdki bilgilr gör, Ödk Vrgi v Flrı rı kç TL dir? A) 300 B) 500 C) 800 D) 1 000 E) 1 200 12 Ykrıdki bilgilr gör, Bklr sbı kç TL dir? A) 1 000 B) 1 500 C) 2 000 D) 2 500 E) 2 800 9 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi si-s rı kçır? A) 0,85 B) 0,80 C) 0,66 D) 0,60 E) 0,55 13 Ödk Vrgi v Flr sbıd yr l r öddiğid, işlmi ri rı kç lr? A) 1,71 B) 1,83 C) 2,05 D) 2,26 E) 2,58 10 Öz Kyklr Dvir Hızı il Fism Orıı çrpımı şğıdkilrd gisii vrir? A) N İşlm Srmysi Dvir Hızı B) Dvmlı Srmy Dvir Hızı C) Akilri Dvir Hızı D) Ybı Kyklrı Kârlılığı E) Ybı Kyklr Dvir Hızı 52

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) 14 Bir işlmy i bilgilr şöyldir Dö Vrlıklr 120000 TL Dr Vrlıklr 280000 TL Öz Kyklr 180000 TL Fisl Kldırç rı %55 Cri Or 1,25 B bilgilr gör işlmi Uz Vdli Brçlrı kç TL dir? A) 80000 B) 96000 C) 124000 D) 140000 E) 220000 18 Bir işlmi kıs vdli ybı kyklrı 12000 TL, sışlrı 300000 TL, ri rı 2,5 v ki dvir ızı 3 is b işlmi dr vrlık plmı kç TL dir? A) 30000 B) 45000 C) 67000 D) 70000 E) 100000 15 Sışlrı 40000 TL, sürkli srmysi 14000 TL, ki dvir ızı 2 l bir işlmi kıs vdli ybı kyk plmı kç TL'dir? A) 2000 B) 3000 C) 4000 D) 5000 E) 6000 16 Aşğıdki iri işlmlrd gisi, bilç plmıd (ki-psi) zlış sbp lr? A) Çk ir dilrk ml lımı B) Mliyi (kârsız) pşi ml sışı C) Pşi ml lımı D) Bk krdisi br ödmsi E) S vrilrk ml lımı 17 Hrgi bir lğdışı glir v gidri lmy bir işlmi sışlrı 100 000 TL, ism gidrlrii diky yüzdsi %4 v döm krı vy zrrıı diky yüzdsi %3 is vrgi v iz ösi kr kç TL dir? A) 3 000 B) 4 000 C) 7 000 D) 10 000 E) 11 000 19 Bir işlmy i glir bls bilgilri şğıdki gibidir: Brü Sış Zrrı 7000 TL Brü Sışlr 17000 TL Sış İdirimlri 2000 TL Fliy Gidrlri 4000 TL B bilgilr gör Sışlrı Mliyi kç TL dir? A) 8000 B) 11000 C) 15000 D) 18000 E) 22000 20 Bir işlmi sışlrıı rı 2000 TL ik, brü kâr mrjı (brü kârlılık rı) %15 lrk splmışır B işlmi sışlrıı mliyi kç TL dir? A) 1300 B) 1400 C) 1500 D) 1600 E) 1700 21 İşlmi ri dömdki sışlrı plmı 800000 TL, sışlrı mliyi plmı is 600000 TL lrk grçklşmişir Sışlrı mliyi plmı öki döm gör %50, brü kârı is %100 rış gösrmişir B gör, b işlmi öki döm i sışlrı plmı kç TL dir? A) 400000 B) 450000 C) 500000 D) 600000 E) 640000 53

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) 22 Döm bşı öz kyğı 1500 TL, döm s öz kyğı 1800 TL, srmy rırımı 200 TL v mü ödmsi 300 TL l bir işlmi, öz kyk krşılşırmsı ylyl iri kârı şğıdkilrd gisid dğr lrk vrilmişir? A) 100 TL kâr B) 200 TL kâr C) 200 TL zrr D) 400 TL kâr E) 400 TL zrr Aşğıdki bilgilr gör ilk 2 sry vplyıız AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122014 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK? KISA VADELİ YAB KAYNAK UZUN VADELİ YAB KAYNAK PASİF 20 000 10 000 DURAN VARLIK? ÖZ KAYNAK? AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI? 23 Aki plmı 80000 TL, sürkli srmysi (dvmlı srmysi) 60000 TL l bir işlmi brçlr plmı / öz kyklr plmı rı %300 is, b işlmi öz kyklr plmı kç TL dir? A) 10000 B) 15000 C) 16000 D) 20000 E) 26000 Fisl Kldırç Orı : %40 Dö Vrlık / Dr Vrlık Orı : 2 24 Ykrıd bilgilr gör ZTE İşlmsii Dö Vrlıklr plmı kç TL dir? A) 45 000 B) 25 000 C) 35 000 D) 50 000 E) 30 000 25 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Cri Orı kçır? A) 2,50 B) 3,00 C) 2,00 D) 1,25 E) 4,00 54

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) Aşğıdki bilgilr gör ilk 4 sry vplyıız Aşğıdki bilgilr gör ilk 2 sry vplyıız AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122015 rili BİLANÇO PASİF AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122007 rili BİLANÇO PASİF DÖNEN VARLIK? KISA VADELİ YAB KAYNAK 20 000 DÖNEN VARLIK 4000 KISA VAD YAB KAYNAK? UZUN VADELİ YAB KAYNAK DURAN VARLIK 50 000 ÖZ KAYNAK 80 000 AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI?? UZUN VAD YAB KAYNAK DURAN VARLIK 6000 ÖZ KAYNAK? AKTİF TOPLAMI 10 000 PASİF TOPLAMI?? Vrgi Ösi Kr : 60 000 Fiz Gidrlri : 20 000 Sklr : 10 000 Ekmik Vrimlilik Orı : % 80 Döm N Krı : 2000 Öz kyk krlılık rı : 2 Cri Orı : 2 26 Ykrıd bilgilr gör ZTE İşlmsii Uz Vdli Ybı Kyk plmı kç TL dir? A) 20 000 B) 10 000 C) 70 000 D) 30 000 E) 100 000 27 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii ri rı kçır? A) 2,50 B) 2,00 C) 1,25 D) 3,50 E) 4,25 30 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Uz Vdli Ybı Kyk rı kçır? A) 7000 B) 8000 C) 9000 D) 6000 E) 5000 31 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Kldırç Orı kçır? A) 0,70 B) 0,20 C) 0,90 D) 0,10 E) 0,80 28 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Asi Ts Orı kçır? A) 3,00 B) 2,00 C) 1,25 D) 4,00 E) 5,00 32 Kıs vdli ybı kyklrıı 1,5 kı kdr dö vrlığı l ZTE işlmsii çlışm srmysi 5000 TL, dr vrlık plmı d 25 000 TL is işlmi dvmlı srmy rı kç TL dir? A) 20 000 B) 25 000 C) 30 000 D) 7 500 E) 32 500 29 Ykrıdki bilgilr gör ZTE işlmsii Fism rı kçır? A) 4,00 B) 3,00 C) 2,00 D) 0,75 E) 0,66 33 Dö vrlık / Dr Vrlık rı %60 l ZTE işlmsii dvmlı srmy rı 65000 TL, Aki plmı is 80 000 TL dir B bilgilr gör işlmi ri rı kçır? A) 2,5 B) 2 C) 1,5 D) 1 E) 0,5 55

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) 34 N işlm srmysi 4000 TL, dr vrlıklrı plmı 20000 TL l bir işlmi dvmlı srmy rı kç TL`dir? A) 14000 B) 18000 C) 20000 D) 24000 E) 32000 38 Ykrıdki bilgilr gör, işlmi Fism Orı kçır? A) 0,80 B) 0,50 C) 0,45 D) 0,40 E) 0,33 35 Dr Vrlık / Dvmlı Srmy Orı 1,2 l bir işlmyl ilgili şğıdki idlrd gisi ksi lrk dğrdr? A) N işlm srmysi giir B) İşlmi dvmlı srmysi dr vrlıklrıı krşılmkdır C) Dvmlı srmy rı kıs vdli ybı kyklr rıd küçükür D) Dr vrlıklr rı dö vrlıklr rıd küçükür E) Kıs vdli ybı kyklr rı dr vrlıklr rıd küçükür 36 Aşğıdki işlmlrd gisi Dvmlı Srmy rıı rırmz? A) Uz vdli bk krdisi lımsı B) Tvil irç dilmsi C) Hiss sdi irç dilmsi D) Yilm mıyl dmirbş sılmsı E) Bk rılığıyl iss sdi lımsı Aşğıdki bilgilr gör ilk 2 sry vplyıız AKTİF ZTE İŞLETMESİ 31122015 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK 800 KISA VADELİ YAB KAYNAK Ks 80 Bk 400 UZUN VADELİ Sklr 320 YAB KAYNAK PASİF DURAN VARLIK? ÖZ KAYNAK 360 AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI? Ybı Kyklr / Aki Tplmı : 0,75 Dö Vrlıklr/Kıs Vd Yb Kyk : 1 37 B bilgilr gör, işlmi Asi-Ts rı kçır? A) 0,67 B) 0,60 C) 0,48 D) 0,40 E) 0,33?? 39 I Trd lizii dğr sçlr vrbilmsi içi bz yılıı isikrrlı bir yıl lrk sçilmsi grkir II Krşılşırmlı bllr lizid dğr dğrldirm ypbilmk içi rlrı yıd splrı mlk dğrlri d göz öüd bldrlmlıdır III Diky yüzdlr gör glir bls liz dilirk döm kârı rı 100 lrk kbl dilir Fisl bllrı lizi il ilgili ykrıdki idlrd gilri dğrdr? A) Ylız I B) Ylız III C) I v II D) I v III E) I,II v III 40 Bir işlmy i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Sışlr : 40000 TL Sürkli srmy : 14000 TL Aki dvir ızı : 2 Cri r : 2,5 B bilgilr gör işlmi dö vrlıklrı kç TL'dir? A) 16000 B) 10000 C) 6000 D) 15000 E) 8000 41 Bir işlmy i bzı bilgilr şğıdki gibidir: Cri r : 1,6 Aki plmı : 6500 TL Öz kyklr : 2500 TL Uz Vd Yb Kyk : 3000 TL B bilgilr gör işlmi dr vrlıklrı kç TL'dir? A) 5700 B) 4900 C) 5500 D) 4700 E) 5000 56

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) 42 Bir işlmi ri rı 2,5, likidi rı 1,5 v sklrı 1000TL is işlmi dö vrlıklrı kç TL'dir? A) 500 B) 2000 C) 1000 D) 2500 E) 1500 46 N sışlrı 60000 TL v ki dvir ızı 2 l bir işlmd dr vrlıklr 10000 TL v sürkli srmy20000 TL is ri r kçır? A) 0,50 B) 1,00 C) 1,50 D) 2,00 E) 3,00 43 Asi s rı 1 lrk spl işlmi; dö vrlıklrı 15000TL, kıs vdli ybı kyklrı 12000 TL is işlmi sk rı kç TL'dir? A) 3000 B) 9000 C) 7500 D) 6000 E) 4000 47 Bir işlmd özkyk dvir ızı 6 v ism rı1 is ki dvir ızı kçır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 44 Kr Ydklri 200 TL Srmy Ydklri 300 TL Gçmiş Yıl Zrrlrı 50 TL Ödmiş Srmy 300 TL İç kyklr (Oism) rı kdr lmlıdır? A) 30 B) 40 C) 50 D) 60 E) 65 48 Fisl rlrl ilgili şğıd vril idlrd gisi r drmd söylbilir? A) Bir işlmi mli rbili rı yüksldikç iz krşılm rı d yükslir B) Bir işlmd ki dvir ızı skör rlmsı gör, yüksk is özkyk dvir ızı d skör rlmsı gör, yüksk lr C) Bir işlmd yıllr iibri il çlışm srmysi rıkç ri rı d rr D) Bir işlmd ri rı 1 d büyük ik z vdli brç kllrk sk sı lımsı drmd ri r rr E) Oism rı srmy ydklrii plm kyklr içrisidki pyıı gösrir 45 Dö vrlık dvir ızı rı 3 l bir işlmd; sış rı 330000 TL, ki plmı 200000 TL is dr vrlıklrı rı kç TL'dir? A) 110 000 B) 130 000 C) 530 000 D) 90 000 E) 200 000 49 I Cri r II Likidi rı III Fisl kldırç rı Aki plmı, dr vrlıklrı plm dğri, özsrmy, z vdli ybı kyklr rlrı bili bir işlm içi ykrıdki rlrd gilri splbilir? A) Ylız I B) Ylız II C) Ylız III D) I v III E) I, II v III 57

Ts13-Or Alizi (Krm Ts) 50 Bir işlmd 18000 TL lik öki yıl döm kârıı 10000 TL lik kısmı ydklr krılmış, 8000 TL lik kısmı is rklr mü (kâr pyı) lrk ödmişir Ykrıd vrilmiş l işlmi Öz Kyklr Dğişim Tblsd iki döm rsıd Tplm Öz Kyklr rı kisi şğıdkilrd gisid dğr lrk vrilmişir? A) 8000 TL zlır B) 8000 TL rr C) 10000 TL rr D) 18000 TL zlır E) 18000 TL rr 53 N Sışlrı 60000, Aki Dvir ızı 2 l bir işlmd dö vrlıklrı dr vrlıklr rı %50 dir Kıs vdli ybı kyk rı 8000 TL l işlmi dvmlı srmy rı kç TL dir? A) 30 000 B) 18 000 C) 22 000 D) 38 000 E) 32 000 51 N sışlrı 300000 TL, ism gidrlri 5000 TL, lğ krlılık rı 0,20 l, lğdışı glir v krı blmy TEZ işlmsid iz krşılm rı kçır? A) 13 B) 12 C) 10 D) 11 E) 14 52 AKTİF EZT İŞLETMESİ 31122015 rili BİLANÇO DÖNEN VARLIK 4200 KISA VAD YAB KAYNAK UZUN VAD YAB KAYNAK PASİF DURAN VARLIK? ÖZ KAYNAK? AKTİF TOPLAMI? PASİF TOPLAMI??? 54 Aki plmı 200000 l bir bilçd ri rı 1,5 ldğ splmışır Ayı bilç gl plmlr gör ypıl diky lizid; dö vrlıklr plmıı yüzdsi %60 is, b işlmi sürkli srmy rı kç dir? A) 80000 B) 100000 C) 120000 D) 130000 E) 140000 55 N sışlrıı plmı 400000, sışlrıı mliyi 360000 l bir işlmd brü kârlılık rı % kçır? A) 10 B) 15 C) 20 D) 35 E) 40 N işlm srmysi Dvmlı srmy Döm N Krı 1700 TL 5200 TL 1400 TL Ykrıdki bilgilr işlmi Dr Vrlık Krlılık rı kçır? A) 0,20 B) 0,25 C) 0,30 D) 0,35 E) 0,40 56 N işlm srmysi pzii l bir işlm, kıs vdli bk krdi br ki lrk ödmişir B gör işlmi işlm srmysi il ri rıdki dğişim içi şğıdkilrd gisi dğrdr? A) N işlm srmysi dğişmz, ri rı zlır B) N işlm srmysi dğişmz, ri rı rr C) N işlm srmysi rr, ri rı zlır D) Hr ikisi d dğişmz E) N işlm srmysi zlır, ri rı rr 58

Mli Aliz Cvp Arı Ts01 Ts02 Ts03 Ts04 Ts05 Ts06 Ts07 Ts08 Ts09 Ts10 Ts11 Ts12 Ts13 1 D 1 B 1 B 1 C 1 D 1 E 1 D 1 B 1 A 1 B 1 B 1 E 1 B 2 E 2 E 2 C 2 E 2 E 2 B 2 B 2 E 2 E 2 B 2 B 2 A 2 B 3 B 3 B 3 B 3 E 3 A 3 E 3 E 3 C 3 A 3 C 3 A 3 B 3 E 4 C 4 C 4 D 4 C 4 B 4 A 4 C 4 D 4 D 4 B 4 E 4 B 4 D 5 B 5 D 5 C 5 D 5 A 5 D 5 E 5 C 5 E 5 D 5 D 5 B 5 D 6 D 6 C 6 C 6 A 6 C 6 C 6 A 6 A 6 D 6 D 6 D 6 E 6 A 7 E 7 C 7 D 7 C 7 B 7 C 7 A 7 D 7 B 7 B 7 D 7 C 7 E 8 E 8 E 8 C 8 C 8 D 8 A 8 A 8 A 8 D 8 E 8 E 8 D 8 C 9 C 9 B 9 C 9 C 9 A 9 B 9 E 9 A 9 C 9 D 9 E 9 A 9 B 10 D 10 D 10 C 10 C 10 E 10 B 10 A 10 E 10 B 10 D 10 C 10 E 10 E 11 E 11 D 11 E 11 A 11 C 11 B 11 D 11 A 11 D 11 E 11 C 11 B 11 B 12 A 12 C 12 B 12 D 12 D 12 E 12 B 12 C 12 C 12 B 12 B 12 C 12 C 13 E 13 E 13 D 13 D 13 B 13 D 13 B 13 C 13 E 13 C 13 E 13 B 13 B 14 D 14 E 14 B 14 D 14 B 14 C 14 C 14 E 14 D 14 D 14 D 14 B 14 C 15 E 15 C 15 E 15 D 15 B 15 C 15 A 15 E 15 A 15 A 15 B 15 D 15 E 16 B 16 A 16 E 16 A 16 C 16 E 16 B 16 D 16 E 16 A 16 A 16 C 16 D 17 E 17 B 17 A 17 D 17 B 17 D 17 C 17 D 17 E 17 B 17 D 17 B 17 C 18 A 18 B 18 D 18 B 18 D 18 A 18 C 18 E 18 B 18 D 18 A 18 B 18 D 19 D 19 D 19 B 19 C 19 D 19 D 19 E 19 A 19 D 19 D 19 A 19 C 19 E 20 D 20 E 20 C 20 D 20 E 20 E 20 B 20 D 20 B 20 E 20 D 20 E 20 E 21 D 21 A 21 B 21 A 21 D 21 E 21 B 21 B 21 E 21 C 21 B 21 B 21 C 22 E 22 C 22 B 22 E 22 E 22 D 22 E 22 C 22 B 22 D 22 C 22 B 22 D 23 C 23 D 23 A 23 B 23 D 23 C 23 E 23 C 23 B 23 C 23 B 23 A 23 D 24 D 24 A 24 C 24 A 24 E 24 D 24 A 24 B 24 A 24 D 24 A 24 E 24 D 25 B 25 B 25 E 25 B 25 A 25 C 25 D 25 A 25 B 25 D 25 C 25 D 25 A 26 C 26 B 26 E 26 C 26 C 26 A 26 A 26 C 26 E 26 B 26 B 26 A 27 E 27 A 27 C 27 B 27 D 27 B 27 E 27 B 27 C 27 A 27 D 28 A 28 C 28 B 28 C 28 D 28 B 28 A 28 D 28 A 28 C 28 A 29 D 29 E 29 B 29 D 29 E 29 E 29 D 29 A 29 C 29 C 30 C 30 E 30 B 30 E 30 C 30 A 30 B 30 C 30 E 30 A 31 C 31 C 31 C 31 E 31 D 31 C 31 A 31 C 32 E 32 A 32 C 32 D 32 C 32 C 32 E 32 C 33 D 33 C 33 C 33 C 33 B 33 D 33 D 33 B 34 D 34 A 34 D 34 E 34 D 34 D 35 B 35 B 35 A 35 C 35 C 35 A 36 C 36 D 36 D 36 E 37 E 37 B 37 C 37 B 38 D 38 A 38 E 39 C 39 E 39 C 40 D 40 D 40 D 41 B 41 B 42 A 42 D 43 D 43 A 44 C 44 C 45 D 45 D 46 B 46 D 47 C 47 B 48 B 48 D 49 C 49 D 50 D 50 A 51 A 51 A 52 C 52 E 53 B 53 C 54 C 54 C 55 A 56 B 59