1.1.GİRİŞ 1.Demir alaşımlar (çelikler): 2.Demir dışı alaşımlar:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1.1.GİRİŞ 1.Demir alaşımlar (çelikler): 2.Demir dışı alaşımlar:"

Transkript

1 1 1.1.GİRİŞ Endüstriyel alanlarda kullanılan metaller genellikle birden fazla alaşım elementi içerirler, çok azı saf halde kullanılır. Saf metallerin yüksek iletkenlik, korozyona dayanıklılık gibi bazı üstün özellikleri olmasına rağmen genellikle yumuşak, mukavemetleri düşük ve pahalıdırlar. Saf metallerin özelliklerinden dolayı metallerin pek çok alanda alaşımlandırılmadan kullanılması mümkün değildir. Kullanım yerine ve istenilen özellikleri göre elementlerin etkileri de göz önüne alınarak alaşımlama yapılır. Alaşım, en az biri metal olmak üzere iki veya daha fazla elementin homojen karışımıdır. Alaşımlar karışımdaki metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlar; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır. Alaşım üretiminde çeşitli yöntemler kullanılır. Ergitme sureti ile ve mikroskobik boyutlarda toz karıştırma ile yüksek basınç altında preslenerek sinterleme (yüksek sıcaklıklarda ısıtma) bunlardan bazılarıdır. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemelerin üretilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklar, aşınma, kimyasal etkiler, metal yorgunluğu vb. gibi her türlü etkilere saf metallerin yetersiz kaldığı durumlarda istenilen özellikleri sağlayan alaşımlar kullanılır. Alaşımlar iki grupta incelenir; 1.Demir alaşımlar (çelikler): Bu alaşımların sanayide kullanım alanı geniştir. İçerisinde %2 den az karbon bulunan demir alaşımlarına çelik, karbon oranı %2 ve %5 arasında değişen demir alaşımlarına da pik veya dökme demir denir. Çeliklerde karbondan başka ihtiva ettiği alaşım elementlerine bağlı olarak isimlendirilir. 2.Demir dışı alaşımlar: Bu alaşımlarda ilk akla gelen bakır alaşımlarıdır. Alüminyum alaşımları hafif olması nedeniyle hafif alaşımlar olarak adlandırılırlar. Alaşım yaptıkları elemente göre isimlendirilirler (Bakır-Alüminyum, Silisyum-Alüminyum,

2 2 Magnezyum-Alüminyum alaşımları gibi). Magnezyum alaşımları, çinko alaşımları ve kalay-kurşun alaşımları diğer demir dışı alaşım gruplarıdır. Alaşımlar yapı bakımından üç şekilde meydana gelirler; 1) Alaşımdaki elementlerden birinin kafes sistemindeki bazı atomlar yerini diğer alaşım elementin atomlarıyla yer değiştirerek meydana gelen alaşım şekildir. Bu şekildeki kristallere karışık kristal denir. Bunlardan meydana gelen alaşımlara da katı eriyik denir. 2) İki metalin kristalleri ayrı ayrı oluşur. Bu oluşan kristaller birbirleriyle düzenli bir diziliş meydana getirerek oluşan alaşım şeklidir. 3) İki metal katılaşırken yeni bir kristal meydana getirirler. Bu oluşan yeni kristal alaşımı meydana getiren metallerin kristallerinden tamamen farklıdır. Bu oluşan alaşım kristalleri kendini oluşturan metallere göre daha sert ve gevrektir. Ayrıca döküme elverişsizdir.

3 3 2.BAKIR VE BAKIR ALAŞIMLARI 2.1.Giriş Bakır, insanlar tarafından kullanılan ilk metal, çağlar boyunca kullanım açısından da demirden sonra ikinci metaldir. Tarih öncesi dönemde bulunmuştur ve yaklaşık M.Ö. 4000'den, hatta daha önceden başlayarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bakır-kalay bronzunun M.Ö yılından bu yana kullanıldığı bilinmektedir. Bakır çinko alaşımı olan pirincin ise Roma İmparatorluğundan önce kullanılmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Bakır ve alaşımlarının günümüze kadar en önemli mühendislik malzemeleri olarak kalmasının sebebi, korozyon dayanımı, mükemmel elektrik ve Isıl iletkenliği, sünekliliği ve şekillendirme kolaylığı sayesindedir. Gümüşten sonra en iyi elektrik iletkenliğine ve gümüş ile altın arasında çok yüksek ısı iletkenliğine sahiptir. Bakır, periyodik tabloda IB grubu 29 numaralı metalik kahverengi renkte yumuşak bir elementtir. Özgül ağırlığı 8,94 kg/dm 3 tür (gr/cm 3 ). Ergime ve kaynama derecesi sırasıyla C ve C dir. Isı ve elektrik iletkenliği gümüşten sonra gelir. Korozyona dayanıklıdır. Çekme dayanımı kg/mm 2 %uzaması dir. Sıcak ve soğuk şekillendirilebilir. Saf bakır dökümcülüğe elverişli değildir. Alaşım yapmak sureti ile döküme elverişli hale gelir. Tabiatta serbest halde çok az bulunur. Piyasadaki bakırlar genellikle filizlerinden üretilir. Bakır filizleri genellikle oksitli, sülfürlü (kükürt) ve karbonatlıdır. En önemli bakır filizleri; 1) Kalkopirit (CuFeS 2 ) kahverengidir, 2) Kalkozit (CuS 2 ) kahverengidir, 3) Azurit (Cu (OH) 2 2CuCO 3 ) mavidir, 4) Malahit (Cu (OH) 2 CuCO 3 ) yeşildir, 5) Kuprit (CuO 2 ) kahverengidir.

4 4 Bir bakır külçesi. Kalkopirit minerali. Malahit minerali. Azurit minerali. Kuprit minerali. Bornit Kalkozit minerali. Şekil 2.1. Doğada bulunan bazı bakır filizleri minerali. Enargit minerali. 2.2.Bakır Üretimi Filizlerden saf bakır elde etme işlemi iki şekilde uygulanır; 1) Eritme yöntemi (yaş yöntem), 2) Ergitme yöntemdir (kuru yöntem) Yaş yöntem Bakır üretiminde daha çok bakır oranı düşük olan filizler bu yöntemde kullanılır. Filizler kırılarak küçük parçalar haline getirilir. Küçük parçalar, su veya seyreltilmiş sülfürik asit havuzlarında çözdürülür. Bu havuzlarda bakır, taş, toprak ve silikatlardan ayrılmış olur. Havuzdaki çözeltiye demir parçaları atılarak, madensel bakırın ayrılması sağlanır. Bu yöntemle bakırı yabancı maddelerden tam olarak ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden bakırı çözeltiden elektroliz yöntemi ile ayrıştırmaktır Kuru yöntem Günümüzde bakır, sadece ergitme yöntemi ile elde edilmektedir. Oksitli ve karbonatlı filizlerinden bakır elde edilmesi kolaydır. Fakat sülfürlü filizlerin elde edilmesi biraz daha zordur. Sülfürlü filizlerden bakır üretme aşamaları şu şekilde özetlenebilir: Bakır cevherinin ocaktan çıkarılması ve hazırlanması Öğütme Flotasyon (zenginleştirme) 1. Yıkama (bol su kullanılır) 2. Yüzdürme (su ile birlikte yağ ve kimyasallar kullanılır)

5 5 Kavurma Ergitme ile mat ve cürufa ayrıştırılması Konvertör de hava üfleme ile mattan bilister (ham) bakır üretimi Anot fırınında anot bakıra dönüştürme Elektrolizle katot bakır yapımı Katot bakırın ergitilerek külçe haline getirilmesi ve satışa sunulması Mattan ham bakır elde edilmesi Mat bakırın içerisinde %45 bakır ve %55 yabancı maddeler vardır. Mattan ham (bilister) bakır elde edilmesi ham demirden çelik elde edilmesiyle aynı şekilde gerçekleşir. Sıvı haldeki mat bakır cüruf yapıcılarla birlikte bakır konvertörlerine konur ve hava üflenir. Üflenen basınçlı havayla birlikte karışım oksitlenir. Konvertörlerin ağzından öncelikle alev ve kızgın maden damlacıkları çıkar. Sıvı mattan öncelikle demir sülfür oksitlenir. Bu ürün cüruf yapıcılarla birleşip silikatlar halinde cürufa geçer. Yüzeyde oluşan cüruf alınarak hava vermeye devam edilirse, bakırdan sülfür ayrılarak bakır oksit oluşur. Bakır oksit de henüz dönüşmemiş bakır sülfürü etkileyerek, kükürt dioksit ve madensel bakır oluşturur. Konvertörlerden alınarak kalıplara dökülen ham bakır, yüzeyi gaz çıkışından dolayı gözenekli olur. Bu gözeneklilikten dolayı ham bakıra bilister bakır denilir. Elde edilen ürün %97-98 saflıktadır ve Fe, S, Au, Ag, Se, Te, Ni içerir. Yabancı maddelerden arındırılıp daha kullanışlı hale getirmek için, bilister bakır saflaştırma işlemlerine tabi tutulur.

6 6 Şekil 2.2. Şematik olarak bakır üretme aşamaları 2.3. Alaşım Elementlerinin Bakırın Özelliklerine Etkisi Saf bakıra ilave edilebilen elementler şunlardır: Alüminyum, arsenik, berilyum, kadmiyum, krom, kobalt, demir, kurşun, manganez, nikel, oksijen, fosfor, silisyum, gümüş, kükürt, tellür, kalay, çinko ve zirkonyum. Bu alaşım elementlerinin saf bakıra olan etkileri ise aşağıdaki şematik resimde gösterilmiştir. Şekil 2.3. Alaşım elementlerinin etkileri

7 7 Kalay: Kalay C sıcaklıkta ergiyen bir metaldir. Bakıra mekanik dayanım ve dökülebilirlik özelliği verir. Bakırın içerisinde %13 e kadar katı eriyik kristalleri şeklinde bulunur. Kalay miktarı %13 üzerine çıktığında kalayca zengin yeni bir bileşik oluşur. Hızlı soğuma şartlarında %8 kalayın altında ikinci bir kalayca zengin bir bileşik daha oluşur. Alaşımın iki bileşiğinin bulunması, ancak ısıl işlemle mümkündür. Ergime derecesi kalay miktarının artması ile azalır. Kalay bakıra akıcılık verir. Kalay miktarının artması ile akıcılık artar. Kalay miktarının artması faz içerisinde ayrılmasına neden olur. Pirinçlerde kalay, deniz suyuna dayanıklılığı az miktarda arttırır. Şekil 2.4. Cu-Sn faz diyagramı Çinko: Çinko 419,4 0 C sıcaklıkta ergiyen bir metaldir. Bakırda kalayla aynı etkiyi gösterir. Çinko miktarı %40 a kadar yükselir. Çinko miktarının artmasıyla akıcılık artar, ergime derecesi düşer.

8 8 Çinko bakırın oksidini alır. Kaynama derecesi düşük olduğu için, sıvı alaşım fazla ısıtılmaz. Çinko demirli Al bronzlarına girerse mekanik özellikleri düşürür. Şekil 2.5. Cu-Zn faz diyagramı Alüminyum: Alüminyum %8 oranına kadar bakır içerisinde çözünür. Mikroyapı görüntüsü tek bir faz şeklindedir. Alüminyum oranı %12ye kadar Al.ca zengin ikinci bir bileşik oluşur. Bu bileşik alaşımı sert ve kırılgan bir yapıya dönüştürür. İkinci bir bileşiğin bulunması ısıl işlem uygulamasını meydana getirir. Akıcılığı azaltır. Bakır içerisinde Al bulunduğunda döküm esnasında çalkalanma ve anaforlardan korunmak gerekir. Alüminyum çok ince pulcuklar şeklinde hava kabarcıklarını alaşımın içinde tutar.

9 9 Şekil 2.6. Cu-Al faz diyagramı Nikel: Bakıra sertlik verir, önemli ölçüde oksitlenmesini engeller, ergime sıcaklığını az da olsa düşürür ve kırılganlığını arttırır. Ergimiş bakıra nikel çok yavaş karışır. Bu özelliğinden dolayı bazı nikelli alaşımların hazırlanması ve dökümünde zorluklar yaşanabilir. Ergimiş haldeki nikel, S (kükürt) ve CO (karbon monoksit) gazlarını kolayca emebilir. Nikelin mikroyapıyı inceltme özelliği vardır. Bu özellik, bronzlara alaşım elementi olarak giren kurşunun ayrılarak çökelmesine engel olur. Tane incelmesinden dolayı mekanik özelliklerde artış meydana gelir. Alüminyum bronzlarının uzama değerlerinde az miktarda artış sağlar. Pirinçlerde de alaşım içinde çözünür ve mikroyapı bakımından bakır gibi etki eder. Fakat etki daha kuvvetlidir.

10 10 Şekil 2.7. Bakır içerisinde H gazı çözünürlüğü. Şekil 2.8. Cu-Ni faz diyagramı Manganez: Daha çok kalay ve diğer alaşım elementlerinin yüzdelerine bağlı olarak etkisi söz konusudur. 1. Bronzların sertlik değerini ve basınç dayanımını arttırır. 2. Oksit gidericiliği fosfor ve silis kadar net değildir. 3. Döküm bronzlarda ergime derecesini düşürerek gazların sıvı metalden atılmasını kolaylaştırır.

11 11 4. Önemli ölçüde mikroyapının incelmesini sağlar. 5. Manganezli bakırların iyi bir sıcaklık dayanımı vardır. Manganezin elde edilmesinde içerisinde karbon ve alüminyum bulunabilir. Bu elementler bronzlarda ısı dayanımı ve sızdırmazlık özelliklerinin düşmesine neden olur. Manganez, alüminyum bronzlarında dayanım ve sünekliliği arttırır. Karışık alüminyum bronzlarında alüminanın (Al 2 O 3 ) tortulaşarak sıvı metalden ayrışmasını sağlar. Pirinçlerde %3 oranına kadar mekanik özelliklerde artış sağlar. Şekil 2.9. Cu-Mn faz diyagramı Silis: Bakırda oksit giderici olarak kullanılır. Bu özelliği fosfordan daha etkilidir. Oksit gidermeye yetecek miktardan fazla katılırsa, alaşımı sertleştirir. Bakır alaşımlarının mekanik özellikleri geliştirmek ve dökülebilirliğini arttırmak için kullanılan bir elementtir. Bakırın elektrik iletkenliği üzerine etkisi azdır. Silisyum bakıra %10 civarında katıldığında küpro-silisyum alaşımı elde edilir. Küpro-silisyum alaşımı özel olarak elektrik endüstrisi için üretilen parçaların hazırlanmasında kullanılmaktadır.

12 12 Şekil Cu-Si faz diyagramı

13 13 3.BAKIR ALAŞIMLARININ SINIFLANDIRILMASI Tablo 2.1. Bakır alaşımlarının sınıflandırılması 3.1. Bronz alaşımları Bronz, bakırın kalayla yaptığı bir alaşımdır. Ana maddesi bakır ve kalaydan olan bu alaşıma diğer metallerde az miktarda ilave edilerek alaşım özellikleri değiştirilebilir. En eski ve önemli bronzlar kalay bronzlarıdır. Kalay bronzları yüksek kimyasal dayanımları dolayısıyla kimya endüstrisinde ve gemi inşaatlarında büyük ölçüde kullanılır. Ayrıca kâğıt, elektronik, makine ve saat endüstrisinde kullanılır. A. Normal bronzlar a) Kalay bronzları B. Özel bronzlar a) Kurşunlu bronzlar Pb b) Çinkolu ve kalaylı bronzlar Zn-Sn c) Fosforlu bronzlar P d) Silisyumlu bronzlar Si e) Ni ve Al bronzlar Ni-Al

14 Normal Bronzlar Kalay Bronzları Fosfor döküm sırasında bronz içerisinde oksit oluşumunu engelleyici element olarak katıldığı için kalay bronzları ticari olarak fosfor bronzları olarak anılır. Bu alaşımlar yüksek dayanım, aşınma ve deniz suyu direncine sahiptir. Döküm kalay bronzları yaklaşık %10 üzerindeki yüksek kalay içerikleri alaşımları şekillendirilemez hale getirir. Ancak, yüksek dayanım gerektiren ve içerisinde %16 kalay bulunan dişlilerde kullanılan diskler savurma döküm yöntemi ile üretilebilmektedir. Kalay fiyatlarının bakırdan çok fazla olması maliyeti arttırmaktadır. Bu nedenle bazen bir miktar kalayın yerine kalaya göre çok daha ucuz olan çinko konulur. Bu şekilde elde edilen alaşımlarda yüksek mukavemete sahiptirler. Sadece kimyasal etkilere dayanımları biraz düşüktür. Kalay bronzlarının en önemli özellikleri yüksek dayanım, korozyon dayanımı ve iyi şekil değiştirme kabiliyetidir. Bakır kalay alaşımlarının ergime noktaları kalay miktarına bağlıdır. Kalay alaşıma kimyasal etkilere karşı olağanüstü dayanıklılık sağlayan koruyucu bir tabaka meydana getirir. 1. Kalay bronzlarına tunç adı verilir. Tellerin ve süs eşyalarının yapımında kullanılabildiği gibi endüstride de yaygın bir kullanım alanı vardır. 2. Bronzlarda Sn miktarı %25 i nadiren geçer. Sn miktarına bağlı olarak özgül ağırlığı ve ergime derecesi değişkenlik gösterir ( o C ). 3. Kalay miktarı %13 e kadar olan bronzlarda oda sıcaklığında şekillendirilebilirken bunun üzerindeki miktarlar için ısıl işleme ihtiyaç duyulur. 4. Özgül ağırlığı 8,5-8,8 kg/ mm 3 5. Sn miktarı %30 u geçen bronzlar kırılgandırlar ve endüstride kullanılmaz. En çok kullanılan bronz alaşımları aşağıda gösterilmiştir; % 96 Cu, % 4 Sn: Çok yumuşaktır. Kesiti kırmızıdır. Akıcılığı bakırınki gibi kötü olduğu için dökümcülükte kullanılmaz. Preste yapılacak para madalya ve süs eşyalarının üretiminde kullanılır.

15 15 %90 Cu, %10 Sn: Parlatılabilen döküm parçalarda kullanılır. Rengi portakal sarısı, kesiti pembedir. Sürtünmesi yetersizdir. Volan, boru, rondelâ, somun, gem ve başlık takımları yapımında kullanılır. %88 Cu, %12 Sn: Hepsinden daha az gözeneklidir. Rengi saman sarısı, kesiti kırmızım tırak sarıdır. Buhar veya sıvı basıncına dayanıklı parçaların, musluklar, kamlar ve supapların yapımında kullanılır. %86 Cu %14 Sn: Rengi açık sarı, kesiti sarımtırak gridir. Sürtünme dayanımı daha iyileşmiştir. Hidrolik makineleri ve kompresörler için kullanılabilmektedir. %84 Cu %16 Sn: Kesiti gri rengi açık sarıdır. Sürtünme dayanımı orta duruma ulaşmıştır. Segmanlar, yataklar, kulisler bazı kamların yapımında kullanılır. %82 Cu %18 Sn: Kesiti gridir. Sürtünme dayanımı iyidir. Buhar makinesi çekmeceleri, dingil yatakları ve çok yüklenmiş parçaların yapımında kullanılır. %80 Cu %20 Sn: Bu alaşım sarımtırak beyaz renktedir. Sert ve sürtünmeye dayanımı yüksektir. Buhar makinesi segmanlarının dökümü için kullanılır. %78 Cu %22 Sn: Çok serttir. Tannandır (ses verme özelliğine sahiptir ). Çanların yapımında kullanılır. %75 Cu %25 Sn : Çok sert ve kırılgan bir alaşımdır. Kesiti gri ve çok ince tanelidir. Bakırdan ayrılmaya eğilimli kalay taneleri beyaz noktalar meydana getirir. Bunlar kesitin gri görünüşünü verir. Bu Bronzun ses verme ( tannanlık ) özelliği, çanların yapımında kullanılmasını sağlar.

16 16 Şekil Bronzlardaki kalay oranına göre mekanik özelliklerindeki değişimi Özel bronzlar Çinkolu bronzlar Kalay bronzlarına çinko karıştırılarak çinko bronzları elde edilir. Bunun bir amacı oksit oluşumunu önlemek, diğeri ise maliyeti düşürmektir. Çinko oranı %2 civarında olur. Katılan çinko miktarı kalayın yerini alır. Çinko; Cu, Sn oksitlerini gidererek alaşım özelliklerini iyileştirir. Çinko etkisinin yeterli olması için dökümden hemen önce katılmalıdır. %86.5 Cu, %12 Sn, %1,5 Zn sık kullanılan bileşimlerdir. Basınç ve sürtünmeye çalışan özel amaçlı alanlarda kullanılır. %88 Cu, %10 Sn, %2 Zn alaşımına GUN metal denir. Örneğin: Yatak ve musluk yapımlarında kullanılırlar Alüminyum Bronzlar Cu nun Al ile yaptığı alaşımlara Al bronzları denir. Bu alaşımlar oldukça sert yüksek çekme dayanımı ve tokluğa sahiptir. Alaşımın diğer bir özelliği oluşan Al-oksit filminden dolayı aşınmaya ve yorulmaya direnç gösterirler. Mükemmel korozyon direncine sahiptirler. Alüminyum bronzları % 5 ten % 10 a kadar alüminyum içerir ve tek fazlı katı eriyiklerden oluşur. Çok iyi şekillendirme özelliğine sahiptir. Özellikle tel çekme işleminde kullanılan bir alaşım türüdür. Tane yapısı incelmelerine bağlı olarak

17 17 mekanik özellikleri artar. Dökümleri zordur. Çekme dayanımı, % uzaması oldukça iyidir. Çok büyük gemi pervanelerinin dökümünde kullanılır. Fe ve Mn ilavesi mümkündür ve hesaplamayla katılır. Korozyona çok iyi dayanıklılık ve yüksek sıcaklıklarda yüksek mukavemet özellikleri bulunan bu alaşım grubu bakırdan başka %11 e kadar alüminyum ihtiva ederler. Ayrıca Fe, Mn, Ni ihtiva eder. Alaşım içerisinde artan alüminyum miktarı ile alüminyum bronzlarının dayanımı yükselir. Alüminyum bronzlarının işlenmesi, yüksek sertlik ve aşınma mukavemetinden dolayı tabii olarak güçtür. Bu alaşımlar yüksek alaşımlı takım çelikleri veya sert metaller ile işlenebilirler. Kullanım alanları: 1. Asitlere, kimyasal ortamlara dayanıklı malzemelerin yapımında 2. Deniz suyuna dayanım isteyen parçalarda 3. Kâğıt ve tekstil endüstrisinde 4. Kızgın buhar armatürlerinde 5. Yatak yapımında 6. Elektrik motorlarında Kurşun bronzları Kurşun bronzları yalnız döküm alaşımı olarak önem kazanmıştır. Bu bronzlar en az %60 Cu, %28 e kadar Pb ihtiva ederler. Saf kurşun bronzlarından başka bakır, %25 e kadar Pb %10 a kadar Sn ile bazen Ni,Zn gibi diğer ilave metallerle meydana gelen Kalay-Kurşun bronzları da vardır. Kullanım alanları: 1. İçten yanmalı motorlarda 2. Takım tezgâhlarındaki kaynak yataklarda Berilyum Bronzları Berilyum bronzları bakır alaşımlarının en yüksek mukavemetli olanıdır. %2-3 berilyum ihtiva ederler. Bu alaşımlara çökelme sertleşmesi uygulanabilir. Bunun için malzeme

18 ile C eritme tavlamasına tabi tutulur, sonra su verilerek ani soğutulur. Bu işlemden sonra 250 ile C de çökelme tavlaması yapılır. Böylece dayanım 135 kg/mm 2 ve sertliği de 400 BSD e yükseltilir. Ticari bakır Berilyum alaşımları %0,2-2,5 Kobalt ilaveli % 0,6-2 Berilyum içerir. Bu alaşımlar çökelti sertleşmesi için kullanılan ticari alaşımlar içerinse önemli bir yere sahiptir. Bakır Berilyum alaşımları yüksek sertlik gerektiren takımlar ve yüksek kimyasal endüstride ihtiyaç duyulabilen kıvılcım almayan özellikler için kullanılır. Bu bronzlar korozyon ve yorulma dirençleri ile yay, dişli, diyafram ve valflerin üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu alaşımlar elektrik kontakları ve plastik şekillendirici kalıplar için kullanılır. Alaşım az miktarda berilyum içermekle beraber fiyatları oldukça yüksektir. Bu nedenle diğer alaşımların yetersiz kaldığı alanlarda kullanılmalıdır. Kullanım alanları: Yay elemanları ile ısı iletkenliği, kimyasal dayanıklılığı, aşınma dayanımı yüksek parçalar Mangan bronzları Teknikte %15 e kadar mangan içeren bronz alaşımları daha çok kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklıklarda dayanımları çok iyidir. Özellikle %2 Ni ihtiva eden MnMBz12 ve %3 Al ihtiva eden MnMBz13 mangan çok bileşenli bronzlarda direnç malzemesi olarak elektronikte kullanılır. Mangan bronzlarına sıcak şekil vermek kolay, soğuk şekil vermek biraz güçtür Nikel bronzlar Bakır-Nikel alaşımlarına kupro nikellerde denilebilir. % Nikelli katı eriyik serisi oluşturulabilir. Alaşım marina kondansatörleri ve yüksek hızlı deniz suyunun aşındırıcı ve korozyon etkisine karşı oldukça yüksek dayanım ve dirençlerden dolayı deniz suyu ile temas eden borularda sıkça kullanılır. Aynı zamanda kimyasal işlem parçaları içinde kullanır.

19 19 Kalay-Nikel ve az miktarda çinko ihtiva eden bakır alaşımlarına nikel bronzu denir. Nikel bronzları %5-10 Sn, %2 ye kadar Zn, %60 a kadar Ni içerir. 1. Yüksek sıcaklıklarda mukavemet ve aşınmaya karşı dirençleri iyidir. 2. Korozyona karşı dayanıklılıkları iyidir. 3. Talaş kaldırma kabiliyetleri iyidir. 4. Sert olduklarından sert metal uçları ile işlenir Bakır nikel-çinko alaşımlar Nikel gümüş alaşımları olarak da bilinen üçlü alaşımın Cu-Ni-Zn alaşımı olup gümüş içermezler. Bu adını renginden dolayı alır. Alaşım %17-27 Zn, %8-18 Ni içerebilir. Ni içeriği artığından Nikel gümüşlerinin rengi açık fildişinden gümüş beyazına değişir Silisyum bronzları Bu bronzlar %1-3 Si yanında az miktarda mangan ve demir de içerir. Bu metaller mekanik özellikleri iyileştirmek için ilave edilir. Si bronzları düşük karbonlu çeliklere nazaran korozyon dirençleri ve yüksek dayanımlarından dolayı mühendislik uygulamaları olmuştur. Bu alaşımlar düşük maliyetleri nedeni ile kalay bronzlarının yerine geçer. Alaşım dökülebilir. Sıcak ve soğuk olarak şekillendirilebilir. Yüksek korozyon dayanımına sahiptir. 3.2.Pirinç Alaşımları Bakıra çinko katmak sureti ile elde edilen alaşımlara pirinç alaşımları denir. Genellikle korozyon dayanımı istenen yerlerde kullanılmaktadır Normal Pirinçler Bu alaşımlarda Zn miktarı % 45 in üstüne çıkmaz. Genellikle %60 Cu, % 40 Zn alışımı en yaygın olanıdır. Zn nin etkisi Sn ye benzer. Ancak aynı etkileri yüksek oranda ilavesi gerçekleştirir. Akıcılıkları Zn oranı ile çoğalır. Döküm işlemleri ergitme, soğutma hızı döküm hızı v.b Zn ergimiş bakıra katı halde ilave edilir. Buharlaşma derecesi düşük olduğu için sıvı alaşım fazla tavlanmaz. Pirinçlerin ergime dereceleri içindeki Zn miktarına göre C arasında değişir. Özgül ağırlığı 8,4-8,7 kg/dm 3 tür.

20 20 %90 Cu-%10 Zn Kaynak pirinci kırmızıya yakın renk verir. %80 Cu-%20 Zn TOMBAK alaşımı; yumuşak süs eşyalarında ve kuyumculukta kullanılır. Altına yakın rengi vardır. Metal kalıplara dökümü uygundur. %60 Cu-%40 Zn En çok kullanılan pirinç alaşımıdır. Sarı renktedir. Sert ve kırılgandır. Özel pirinçlerin pek çoğunun hazırlanmasında ön alaşım olarak kullanılır. Kalaylı pirinçlerin %2 ye kadar ilavesi mekanik özelliklerde olumlu sonuç verilir. Bunun üstünde mekanik özellikler azalır Pb li Pirinçler Kurşun, pirinçlerin işlenebilirliğini artırırlar. %1 oranına kadar atomik yapıda dağılır. Oran yükselmesine bağlı olarak serbest halde bulunur. Kurşun miktarına artırmak için Ni ilavesi gerekir. Nikel ilavesi ile yapı içerisindeki kurşun oranı %6-8 kadar çıkar. Alüminyumlu pirinçlere kurşun ilavesi istenir. Alüminyumlu pirinçlere de Al pirince saf olarak ilave edilebildiği gibi Cu-Al ön alaşımı olarak da ilave edilebilir. Alüminyumun %5 e kadar ilavesi mekanik özellikleri olumlu yönde etkiler. Al oranı %10 u geçmez. En çok kullanılan alüminyumlu pirinç %64-70 Cu, %27-30 Zn, %1-4 Al Tablo 2. Döküm yöntemlerinde kullanılan pirinçlerin kimyasal bileşimleri.

21 Dökme Pirinç Alaşımları ( DIN 1709) Yapı ( Bileşim ) Mikroyapılarına göre pirinç alaşımları iki grupta incelenebilir. Birincisi; %62 den fazla bakır içeren bakır-çinko alaşımlarıdır ve yalnızca α katı eriyik kristallerinden meydana gelir. Bu pirinç, α pirinci adını alır. İkincisi; %62 den daha az bakır içeren bakır çinko alaşımlarıdır ve α+β pirinci adını alır. Bu alışımın bileşiminde α kristalleri yanında β kristalleri de bulunmaktadır (Şekil 2.5. Cu-Zn faz diyagramı). (α) Kristalleri Soğuk durumda çok yüksek şekil değiştirme kabiliyetine sahiptir. Talaş kaldırarak işlenmeleri zordur. (β) Kristalleri α kristallerinden farklı hafif kırmızımsı renk tonundadır. Sıcakta çok iyi şekil değiştirme özelliğine sahiptir. Talaş kaldırılarak kolay işlenebilir. Soğukta ise sert ve gevrektir. β kristallerinin yapıda bulunup bulunmaması pirincin birçok özelliğine tesir eder. Burada yalnız bileşim (yani bakır miktarı) değil sıcaklığında rolü vardır. Şekil 5.Pirinçlerin mekanik özellikleri.

22 22 Döküm işlemleri (hazırlama, ergitme, döküm sıcaklığı, dökme ve soğuma süresi) pirinçlerin özelliklerinde etkiler. Pirinçlerin sıcak dayanımları pek yüksek değildir ºC sıcaklıklarda gevrekleşirler. Çinko ergimiş bakıra katı olarak karıştırılır. Buharlaşma derecesi düşük olduğundan sıvı alaşım fazla tavlanmaz. %10 a kadar çinkolu pirinçler soğukta ve sıcakta dövülebilirler. %10-36 arasında çinko olunca oda sıcaklığında dövülürler. Sıcakta dövülemezler buna neden olarak çinkonun beraber getirdiği kurşun gösterilmektedir. %36-45 arasında bu etki kalkar. Kurşun bulunsa dahi derecelerde şekillendirilebilirler. Pirinçlerin ergime dereceleri içindeki çinko miktarına göre derece arasındadır. Özgül ağırlıkları 8,4-8,7 kg/dm 3 olur. Döküm tavı 1000 dereceyi geçmemeli pirinçler döküm yolu ile şekillendirildikleri gibi hadde işlemleri içinde hazırlanırlar. Tel, boru, sac ve perçin vb. yerlerde kullanılırlar. Endüstride kullanılan belli başlı normal pirinç alaşımları; %90 Cu, %10 Zn: Kaynak birincidir. Rengi kırmızıya yakındır. % 85 Cu % 15 Zn: Rengi yarı kırmızıdır. Güzel altın rengidir. Ucuz mücevhercilikte kullanılır. Dökümde özellikle uzun zaman sıvı kalan kısımlarda çok ince ve derin çatlaklar meydana gelebilir savurma dökümde iyi sonuçlar verir. %80 Cu %20 Zn: Bu alaşıma TOMBAK adı verilir yumuşaktır süsleme eşyalarında ve ucuz mücevhercilikte kullanılır dökümdeki çatlamalar bu alaşımlarda da görülebilir rengi altın sarısıdır kokil kalıplara dökümde iyi sonuçlar verir %75 Cu % 25 Zn: Rengi saman sarısıdır. Ağırlığına göre ölçüleri büyük olan parçaların dökümünde kullanılır. % 2 çinko yerine kalay geçerse dayanımı artırılmış olur.

23 23 %70 Cu % 30 Zn: Kolay işlenir iyi parlatılır. Musluklar ve demiryolu parçaları yapımında kullanılır. Çelik parçalar için lehim alaşımıdır. Biçimlendirme işleri içinde hadde alaşımı olarak da hazırlanır. %67 Cu % 33 Zn: Yeşile çalan sarı bir rengi vardır. Genellikle yeni metallerle hazırlanır. Parlatılacak ince parçaların yapımında kullanılır. Fişek kovanları, soğuk muslukların dökümü için hazırlanır. % 2 kurşun katılması işlenmesini kolaylaştırır. % 60 Cu % 40 Zn: En çok kullanılan pirinç alaşımıdır pirinç denince bu alaşım anlaşılır. Sarı renktedir. Sert ve kırılgandır. Ucuz parçaların dökümüne elverişlidir. Özel pirinçlerin birçoğunda temel alaşım olarak kullanılır. Bakır parçaların lehimlenmesine elverişlidir Özel Pirinçler Pirinç alaşımlarının özellikleri diğer metallerin ilavesi ile büyük ölçüde değiştirilebilir. Meydana gelen bu alaşımlara özel pirinç adı verilir. Özel pirinçlerin özellikleri: 1. Dayanım ve sertlikleri yüksektir 2. Korozyona dayanımları iyidir. 3. Yatak alaşımları için özellikleri uygundur. 4. Yüksek sıcaklıklarda dayanımları iyidir. Özel pirinçlerde bakır miktarı %56 ile % 79 arasında olup ilave metallerin ( kurşun hariç ) toplamı %6 dan fazla değildir bu ilave metaller yalnız özellikleri değil denge diyagramlarında çeşitli alaşımların sınırlarını kaydırarak mikroyapıyı değiştirir.

24 24 Tablo 3. Özel pirinçlere ilave edilen elementler ve etkileri. ELEMENT ETKİLERİ NİKEL Uzamayı arttırmadan sertliği yükseltir ve korozyon dayanımı verir. MANGAN Deniz suyu ve sıcak buhara karşı korozyon dayanımı verir ve mukavemeti arttırır. DEMİR Mikroyapıyı incelterek dayanımı arttırır. Fazla miktarda katılması uzama değerini ve korozyon direncini düşürür. KALAY Sertlik ve korozyon dayanımını arttırır. ALÜMİNYUM Sertlik, çekme ve korozyon dayanımını arttırır SİLİSYUM Sertlik, aşınma ve korozyon dayanımı artar. Uzama değerlerini düşürür. KURŞUN İşlenebilirliği iyileştirir Kalaylı pirinçler Pirinçlere bir miktar (%2 dolayında) kalay karıştırılarak özellikleri iyileştirilir. %14 kadar kalay mekanik özellikleri pek etkilemez. Kalay miktarı yükselince mekanik özellikler azalır. Kalaylı pirinçler deniz suyuna, sıcak suya ve buhara dayanıklı olurlar. Kalay pirinçlerde mikroyapı değişikliği yapar. Sertliği artırır Kurşunlu pirinçler Kurşun pirinçlerin işlenme özelliğini artırır. Kurşunlu pirinçler kısa talaş çıkardıklarından otomat tezgâhlarda rahatça işlenebilirler. %1 oranına kadar kurşun pirinç kristalleri arasında erir. Özellikleri de fazla etkilemez. Oran yükselince çekme dayanımı ve uzaması azalır. % 1 nikel katılarak mekanik özelliklerini fazla bozmadan kurşun miktarı artırılabilir. Bu miktarda % 6-8 i geçmez Alüminyumlu pirinçler Alüminyum pirinçlere saf olarak katıldığı gibi bakır alüminyum alaşımının olarak ta katılabilir. %5 e kadar alüminyum pirincin sertliğini, çekme dayanımını ve oksitlenmeye karşı dayanımını artırır. Oksitlerin temizlenmesine yardımcı olduğu için özelliklerin iyileşmesini sağlar. %4 e kadar alüminyumlu pirinçler deniz suyuna iyi dayanırlar. Pirinçlerde alüminyum oranı en çok %10 kadar olabilir. Sert noktalar meydana getirdiği için işlenmesi zordur. Hazırlanması da zor olur. En çok kullanılan bir alüminyumlu pirinç alaşımı:

25 25 %64-70 Cu, % Zn, %1-4 Al Alüminyumlu pirinçlerde bazı durumlarda nikel de karıştırılır. %61 Cu %39 Zn lu bir pirince %1,4 Al ve %3 Ni katılarak çok iyi mekanik özellikler elde edilir. Bu alaşımın çekme dayanımı: 48 kg/mm 2, esneklik sınırı 17 kg/mm 2 ve uzaması: %34 ( 50 mm.lik deney çubuğu ile ) bulunmuştur Manganezli pirinçler Manganezin kendi etkilerinden başka oksit giderme özelliği de vardır. Oksit gidererekten alışımın özelliklerinin iyileşmesine yardımcı olur. Pirinçler manganez manganezli bakır şeklinde katılır. Bu alaşımlara da manganezin karbon getirmesi önceleri sakıncalı oluyordu sonra bu sakınca alüminyum ile yok edildi. Manganez pirinçlerin biçimlendirme işçiliklerini kolaylaştırır. Manganezli pirinçlere gereğinde nikelde karıştırılır. Özellikleri daha iyileşir. Manganezli pirinçlere örnek olarak bir çok değerli alaşımda gösterilebilir. %59-60 Cu, %39-40 Zn, %0,1 Mn Bu alaşım vana ve pervana dökümleri için elverişlidir. %58 Cu, %40 Zn, % 2 Mn Bu alaşım tipik bir manganezli pirinçtir. %58 Cu, %38 Zn, % 1 Mn, % 1 Al, %1 Fe, % 1 Sn bu bir karışık pirinçtir. Parçon veya guillemin pirinci adları da verilir. Çekme dayanımı esneklik sınırı ve uzaması da iyidir. Sıcak dayanımı ise çok iyidir. %57 Cu, %39,75 Zn, % 1 Fe % 2 Mn %0,25 Al Deniz alaşımlarında özellikle pervanelerin yapımında kullanılır. Çekeme dayanımı : 53 kg/ mm uzaması : % 26,5 tir Nikelli pirinçler Nikelli pirinçleri %10 dan az ve çok nikelli olmak üzere iki bölüme ayırmak gerekir. Nikel oranı %10 dan az olunca pirinçlere mikroyapı inceliği verir ve homojenliğin azalmasını önler.

26 26 %55 Cu lı bir alaşımda en yüksek çekme dayanımı için %5 Ni karıştırılır. %59 Cu olunca, Nikel oranı %2 olabilir. En yüksek çekme dayanımları ve uzamalar %2-5 Ni oranları arasında elde edilir. Bu oranlarda Nikel bakır içinde erir. Bu alaşımlar, havada ve suda uzun zaman kalsalar da oksitlenmezler. Nikel in %10 u geçtiği alaşımlara, hazırlayanların isimlerinden alınarak MAYŞOR denir. Genellikle %12-20 Nikelli olurlar. Renkleri beyazdır ve parlatılmaya elverişlidir. Birçok kimyasal etkilere, özellikle yağlı asitlerin korozyonuna dayanıklıdırlar. Maliyet fiyatının düşürülmesi için çinko katılmaktadır. Nikel, bir miktar kükürdü erittiği için ergitme ve dökümleri zordur. Soğukta biçimlendirilebilirler. Bütün bakır nikel alaşımları bir tek birleşik yaparlar. Nikelli pirinçler mutfak eşyalarında, madeni para yapımında, deniz suyuna dayanaklı parçalarda, kuyumculukta, fenni aygıtların yapımında elektrik dirençlerinde kullanılırlar Mayşor alaşımın bileşimi: %40-63 Cu, %17-45 Zn, %9-25 Ni şeklindedir. Nikelli pirinçlere bazı durumlarda alüminyumda girer. Burada nikel oranı %3, alüminyum oranı %1,4 olur. Nikelli alaşımların en büyük sakıncaları fiyatlarının yüksek oluşudur Silisyumlu pirinçler Silisyumun pirinçlerdeki etkisi, temel alaşıma göredir. Oksit giderme etkisi de vardır. Mekanik özelliklere etkisi az tanınır çünkü hazırlanmaları sırasında oksitlenirler. Eser halinde bulununca esneklik sınırını yükseltirler. Miktar artınca özel bir birleşik oluşur. %0.6 Si uzamayı azaltılır. Homojen olmayan, korozyona dayanıksız kristaller oluşturur. Az miktarda kurşun korozyon dayanımını artırır. Homojenlik bakımından az miktarda arsenik (%20 arsenikli bakır şeklinde) katılması uygun olur. Arsenik miktarı %0.034 ü geçince alaşıma kırılganlık getirir.%0,8 silisyum en yüksek çekme dayanımı verir. Çekme dayanımı :30-40 kg/mm 2 ve Esneklik sınırı :10-12 olur.

27 27 Bu alaşımlarda uzama %80 e kadar yükselebilir. Silisyumlu pirinçlerin sürtünme ve aşınma dayanımları çok iyidir Demirli pirinçler %1,5 e kadar demir alaşım içinde erir. Etkisi çinkoya benzer. Mekanik özellikleri yüksektir. Ancak, sert noktalar meydana getirdiği için %1,5 i geçmesi istenmez. Demir, pirince %8 demirli, çinko-demir alaşımı şeklinde katılır ve karışması zordur. Bu alaşımlara, bazı durumlarda alüminyum ve manganez de girmektedir. %69 Cu, %27 Zn,%1 Fe,%3 Al Bu alaşımın işlenmemiş döküm olarak; çekme dayanımı 67 kg/mm 2 esneklik sınırı: 33 kg/mm ve uzaması: %26 (50 mm.lik deney çubuğu ile) olmaktadır. %55.5 Cu, %42 Zn, %1.5 Fe, %1 Mn Bu alaşımın çekme dayanımı: kg/mm 2 ve uzaması:%35-45 arasındadır. Sıcakta iyi biçimlendirilir. Korozyona dayanıklıdır. Manyetik olmadıklarından, eşit dayanımdaki çeliklerden daha üstün görünürler 800 ºC ye kadar ısıtılıp, çabuk soğutularak sertleştirilebilirler. %3 demirli pirinçlerin buhar türbinlerinde dinamo çerçevelerinde kullanılmaları alışkanlık haline gelmiştir.

28 28 4. BAKIR ALAŞIMLARININ DÖKÜM ÖZELLİKERİ 4.1. Bronzların Döküm Özellikleri Bronzlarda Cu oranı yüksekliği alaşıma yumuşaklık verir. Alaşımın akıcılığı azalır. Kalay oranının yükselmesi ile bronzların sertliği artar. Bundan başka alaşım gaz emme tehlikesi azalır. Bronzların akıcılığı az miktarda fosfor katarak da artırılır. Katılaşma sıcaklığı düşer. Ancak döküm sırasında sıvı metalin kalıp kumu içine işlemesi tehlikesi ortaya çıkar. Bu şekilde dökülen parçaların yüzeyleri bozuk çıkar. Bu bozuklukların temizlenmesi zor olur. Bunu önlemek için kalıpların daha özenli (kalıp daha sıkı, iş yüzeylerinin boyalı olması vb.) hazırlanması gerekir. Fosforun alaşım içindeki oksitleri giderme etkisi vardır. Bronzlara katılan çinkonun döküm özelliklerinde pek etkisi olmamakla beraber oksit giderici rol oynar. Oksit giderme etkisinden dolayı mekanik özellikleri iyileştirir. Ancak ergitme sırasında yanmak kayıpları çoğalır Bronzlara %5 kadar kurşun katılması bronzun akıcılığını arttırır. Katılaşma derecesini düşürür. Yüksek oranda kurşun dökümünde alaşımın kalıp kumuna işlemesi tehlikesi ortaya çıkarır. Ayrıca kurşun alaşımdan ayrılma eğilimi gösterir. Bunu önlemek için sıvı alaşım bir demir çubukla çok iyi karıştırılır. Hemen dökülür ve hızlı soğutulur. Kurşunun ayrılması %1 nikel katılması ile de önlenebilmektedir. Bronzlarda Alüminyum döküm özelliklerini olumsuz yönde etkiledikleri için hiç istenmez. Alüminyum bronzlarının dökümleri zordur. Sıvı yüzeyinde havanın teması ile zar şeklinde çok ince bir alümina katmanı oluşur. Isıya çok dayanıklı olan bu katman akıcılığı azaltır. Aynı zamanda parçalanarak metal içine de girebilir. Birikintiler halinde toplanarak porozite yuvaları oluşur. Alaşımın özelliklerini bozar. Nikel bronzları ve nikelli alaşımlar ergime sırasında kolay gaz emerler. Özellikle karbon monoksiti kolay eritirler. Bu özelliklere karşı alüminyum kükürt çözülmesine karşı ise manganez katılması yararlı olmaktadır. Bronzlara silisyum karıştırılması çok iyi akıcılık verir ve dökümü kolaylaştırır. Alaşımlara katılan %2-3 glusenyum mikroyapı sıkılığı getirir ve mekanik özellikleri iyileştirir.

29 29 Tablo 4. Çeşitli Bronz Alaşımları. %Cu %Sn %Zn %Pb Kullanım Alanları Yüksek basınç altında çalışan, sürtünmeye dayanıklı parça ve çan üretiminde Yüksek dayanım istenen yerlerde, yüksek basınca dayanıklı yataklarda, tekerlek ve hidroliklerde Makina parçaları, armatür ve el takımlarının parçalarında Makina parçalarında Boru parçaları, lokomotif, vagon yatakları, armatürlerde Yüzeyleri parlatılması gereken makine ve diğer parçalarda Boru flanşları ve lehimlenecek diğer parçalarda Sıcak hadde yatağı, patlamalı motor parçalarında, elektrik makinelarında Pirinçlerin Döküm Özellikleri Pirinçlerde yüksek bakır oranının akıcılığı azaltır. Kalıplarda daha çok sayıda ve daha büyük yolluk memesi kullanılması gerektirir. Yüksek bakırlı pirinçlerde dayanım düşüktür. Dökülen parçalarda ince çatlaklar meydana gelebilir. Fazla miktarda çinko oksidinin meydana gelmesi parça yüzeyinde küçük boşluklar oluşturur. Bunlar parça yüzeylerinin hatalı çıkmasına neden olurlar. Az miktarda alüminyum karıştırılması oksitlenmeyi sınırlamaktadır Ergitme Kayıpları Ergitme sırasında alaşım elementlerinin bir miktarının kaybolduğu görülmektedir. Ocağa yüklenen ve alaşımı meydana getiren elementlerin toplam ağırlıklarından dökülen parçaların ağırlığı daha az olmaktadır. Aradaki farka ergitme kaybı veya yanma kaybı denmektedir. Bu kayıpların nasıl meydana geldiği aşağıdaki gibi özetlenir: Alaşıma giren elementlerin oksitlenmesinden doğan kayıplar. Bunlar ocağın çalışmasının iyi düzenlenmesi ile azaltılabilir. Örneğin elektrik ocaklarında kayıplar çok az olabilir. Bazı elementlerin buharlaşma sıcaklarına yakın dökülen alaşımlarda buharlaşmalar ile kayıplar olur. Pirinçler, kurşun bronzları v.b gibi sıcaklığın

30 30 düzenli tutulmaması ile bu kayıplar azaltılabilir. Elektrik ocaklarının faydası, ocak sıcaklığının ayarlanabilmesidir. Diğer bir kayıp nedeni ve vezinlere aittir. Ergitme ocaklarıyla pek ilişkisi yoktur. Metal vezinleri ile ocağa giren metal olmayan cisimlerden meydana gelir. Parçalar üzerindeki yağlar, paslar, kumlar vb. metallerden ayrılırlar. Bunlar pislikler şeklinde toplanarak sıvı metalin yüzeyine çıkar ve cürufa karışırlar. Yukarda özetlenerek anlatıldığı şekilde meydana gelen kayıpların toplamı ergitme (yanma) kayıplarını verir. Her durumda elementlerin oksitlenmesi, buharlaşması, vb. durumlardan dolayı ergitme kayıpları sürekli yaşanmaktadır. Eğritme kayıplarının bilinmesi, ilave edilecek element miktarının hesaplanması açısından önemlidir. Tablo 5. Pota ocağında metallerin ergime kayıpları Bakır Alaşımları Kalıpçılığı Bakır alaşımlarının kalıplarında kullanılan kumlar diğer alaşımların kalıplarındaki kumlara benzer özellikleri de hemen hemen aynıdır. Bazen kalıp kumuna sıvı metalin işlememesi için beziryağı veya ağıryağ püskürtülür. Bu karışım yaş olarak da kullanılabilir. Bakır alaşımlarının dökümünde kullanılan kalıp kumları dökme demir kalıp kumunda bulunan kömür tozu içermez. Bakır alaşımlarında sıvı metalin kum içerisine işlemesi tehlikesine karşı önlemler alınmalıdır.

31 31 Kurutulacak kalıplar olabildiğince sıkı dövülür. Yaş dökülen kalıplarda bile, kum sıkılığı, dökme demirlerden fazladır. Kullanılan kalıp boyaları ve yüzey ayırıcılar, diğer alaşımlarda kullanılanların aynısıdır. Kullanılan dereceler diğer dökümlerde kullanılanlarla aynıdır Bakır Alaşımlarının Döküm Hataları Bakır alaşımlarının döküm hataları genel döküm hataları ile aynıdır ve aynı yöntemlerle engellenebilir. Bunun dışında bu alaşımlara has bazı hataları incelemekte fayda vardır Sıvı metalin gaz emmesi Alaşımın bileşiminin hatalı olması, Metalin gereğinden fazla ısıtılması, Ergitmenin çok yavaş olması, Sıvı metal yüzeyinin koruyucularla kapatılmaması gibi nedenlerden gaz emmesi meydana gelir. (Şekil 2.7. Bakır içerisinde H gazı çözünürlüğü.)

32 Bazı elementlerin alaşımdan ayrılması Alaşımların az veya çok miktarda ayrılarak bölgesel farklılıklar meydana gelmesidir. Bu tür hatalar genellikle ergime derecesi yada özgül ağırlığı farklı elementlerin alaşımlanmasından meydana gelir. Örnek: Pb bronzlarında, kurşunun ayrılması Sert bölgenin oluşması Özellikle Sn bronzlarında sert noktalar şeklinde segregasyonlu bölgeler oluşur. Bu hata Sn oranının artması ile artar ve mikro yada makro olarak gözlemlenebilir. Çinko katılarak bu hata oluşumu azaltılabilir. Karışık bronzlarda bu hata daha az görülür Metalin kalıp kumuna işlemesi Kalıp içerisindeki sıvı metal akıcılığı yüzünden kum taneleri arasına girer ve bozuk yüzeyler oluşturur. Bu bölgeler hem çok sert hem de pürüzlü olur. Kalıpta alınan önlemlerinin dışında alaşım içerisine Al ilavesi hatayı azaltır Bakır Alaşımlarında Yolluk ve Besleyiciler Bakır alaşımlarında katılaşma sırasında hacim küçültülmesi yani çekme büyüktür. Yolluk ve besleyicilerin düzenlenmesinde bu durum göz önünde tutulur. Çöküntü meydana gelmemesi için kütle şeklindeki yerlere besleyici konur. Besleyicinin özellikleri, kullanılışları biçim ve boyutları yolluk ve besleyicilerle ilgili bölümde anlatıldığı gibi olur. Bakır alaşımlarında çıkıcıların pek önemi yoktur. Alüminyum bulunmayan bronzlarda büyük bir akıcılık vardır. Ayrıca yüzey gerginliği azdır. Bu yüzden: Metalin kuma işlemesi ve kum sürükleme, Çarpmalar ile kalıp ve maçaların bozulması, Çok yavaş döküldüğü zaman ise, parçanın eksik kalması tehlikeleri vardır. Genellikle şu önlemler düşünülür: Yolluklarla metalin hızını azaltan keskin yön değiştirmeleri sağlanır. Yeterli ölçüde dikdörtgen kesitli memeler kullanılır. Bazen gidiciler de dikdörtgen kesitli yapılır. Bunlar pislikleri tutarlar ve aşınmaya engel olurlar. Basınçlı salkım yolluklar kullanılır.

33 33 Kullanılan ince kesitli memeler üzerine kalıp boşluğuna yakın besleyiciler konur. Metalin geçişi ile meme çok ısınır. Buradaki metal uzun süre sıvı kalır. Besleyici çok iyi görev yapar. Ancak bu kısımdaki kalıp kumunun gaz geçirgenliğinin çok iyi olması gerekir. İnce yolluk memelerin açılmasının zorluğu göz önüne alınarak bazı durumlarda maça kullanılır. Meme maça ile oluşturulur. Bu şekildeki besleyicilerin dökümden sonra kesilmesi işlemleri de kolay olmaktadır. Şekil 6 da aynı şekilde bir yolluk besleyici sistemi görülmektedir. Keskin köşelerden oluşan bir cürufluk sistemi ile meme üzerine konan besleyici, bir kaynak yollukta yer almaktadır. Şekil 7 de de bakır alaşımlarında da kullanılan başka bir yolluk sistemi görülmektedir. Şekil 6. Besleyicili bir yolluk. Şekil 7. Üstten verilen yolluk Bakır Alaşımların Ergitilmesi Ergitme ocakları Bakır alaşımların ergitilmesinde ve hazırlanmasında her çeşit yakacakla ısıtılan çok değişiklik tipte ocaklar kullanılır. Alev ocakları genellikle bakır alaşımlarının ergitilmesinde ve büyük parçaların dökümünde kullanılırlar. Pota ocakları da genellikle bakır alaşımları için kurulur. Elektrik ocaklarından özellikle direnç ocakları, bakır alaşımlarının ergitilmesinde de kullanılırlar. Potalı ocaklar Ocağın merkezindeki potanın etrafında belli bir boşluk bırakılarak, ateş tuğlasıyla etrafı örülmüş ocaklardır. Tuğlaların dış çevresinde yalıtkan veya ısı iletkenliği çok düşük tozlarla kaplanmış ve bu yalıtkan malzemelerin çevresi de sac ile sarılmıştır. Kullanılan yakıta göre brülör (üfleyici, yakıcı) kullanılır. Basınçlı hava ile ocak içerisine püskürtülen yakıt ocak içerisinde tutuşturularak yüksek ısı değerlerini çıkılması sağlanır. Potalı ocaklarda alev alüminyum

34 34 alaşımlarına değmediği için dolaylı ısıtmalı ocak (indirect flame type furnace) olarak ta adlandırılırlar. Potalı ocaklar. Potalı ocaklar sabit ve devirmeli olarak iki tiptir. Sabit tip olanlarda pota dışarıya alınır ve kepçelerle veya direkt döküm işlemi gerçekleştirilir (şekil.1). Devirmeli tip ocaklarda ocak potası sabit olduğu için, ayrıca taşıma potası kullanılır. Ocakların devrilmesinde hidrolik veya mekanik düzenekler kullanılır. Potalı ocaklar pota kapasitesine göre sınıflandırılır. Bakır ve alaşımlarının dökümünde grafit ve silisyum karbürden yapılmış potalar kullanılmaktadır. Grafit potaların ısıl iletkenliği yüksek fakat dayanımları azdır. Tercih edilen pota silisyum karbür (SiC) potalardır. Bu potalar kok ile silisin elektrikli ocaklarda C sıcaklığa kadar ısıtılmasıyla elde edilir. Genleşmesi az, ısı ve aşınmaya dayanımı yüksektir. Isıl iletkenliği de yüksektir. İndüksiyon (elektrikli) ocakları Genel olarak içinden dalgalı akım geçen bakır bobin ile bunu besleyen güç ünitesi ve yüksek ısıya dayanıklı refrakter malzemelerle astarlanmış bir potadan oluşur. Şebeke akımı ile (50 Hz) çalışan ocaklara düşük frekanslı, Hz ile

35 35 çalışan ocaklara orta frekanslı ve Hz üzeri çalışan ocaklara da yüksek frekanslı indüksiyon ocakları denir. Orta ve yüksek frekansları elde edebilmek için pahalı transformatörler (güç kaynakları) kullanılır. Bu ocakların en büyük özelliği alüminyum ergitiminde yanma kaybını en aza indirir ve enerji tasarrufu sağlar. Özellikle ocaklardaki yüksek frekanstan kaynaklanan karıştırma etkisinden dolayı alaşımlama için tercih eldir. İndüksiyon ocaklarında ısı hassas olarak kontrol edilebildiğinden tutarlı ve iyi sonuçlar alınabilmektedir (şekil.3). İndüksiyon ocağı Şarliye ocağı Şekil 8 de görülen şarliye ocağı sıvı yakacakla çalışır. Yakacağın alevi metalin yüzeyini yaladığı için bir alev ocağı çeşidi sayılabilir. Dönebilir durumda yapılmıştır. Ocak gövdesi silindirik saçtır. İki tarafı kapaklarla kapatılmıştır. İç kısmı ısıya dayanıklı refrakter malzemelerle örülmüştür. Ocak şekilde görüldüğü gibi iki tarafından yataklanarak ayaklar üzerine oturtulmuştur. Yatakların orta kısmı boş bırakılmıştır. Bunlardan birine brülör yerleştirilmiştir. Diğerinden yanmış gazlar çıkmaktadır.

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

BAKIR ALAŞIMLARI. Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS

BAKIR ALAŞIMLARI. Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS BAKIR ALAŞIMLARI Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü BAKIR VE ALAŞIMLARININ SINIFLANDIRILMASI 2 BAKIR

Detaylı

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi.

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. TEORİK BİLGİ: Metalik malzemelerin dökümü, istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER 6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER Gri dökme demirlerin özellikleri; kimyasal bileşimlerinin değiştirilmesi veya kalıp içindeki soğuma hızlarının değiştirilmesiyle, büyük oranda farklılıklar kazanabilir.

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1 09.11.2012 09:34 1 Çinko oda sıcaklıklarında bile deformasyon sertleşmesine uğrayan birkaç metalden biridir. Oda sıcaklıklarında düşük gerilimler çinkonun yapısında kalıcı bozunum yaratabilir. Bu nedenle

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin

Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin de tek bir demir kristali olduğu tahmin edilmekle birlikte,

Detaylı

Çeşitli ortamlarda değişik etkilerle ve mekanizmalarla oluşan korozyon olayları birbirinden farklıdır. Pratik olarak birbirinden ayırt edilebilen 15

Çeşitli ortamlarda değişik etkilerle ve mekanizmalarla oluşan korozyon olayları birbirinden farklıdır. Pratik olarak birbirinden ayırt edilebilen 15 Çeşitli ortamlarda değişik etkilerle ve mekanizmalarla oluşan korozyon olayları birbirinden farklıdır. Pratik olarak birbirinden ayırt edilebilen 15 ayrı korozyon çeşidi bilinmektedir. Bu korozyon çeşitlerinin

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları 1. Giriş Bir cisim bağ kuvvetleri etkisi altında en düşük enerjili denge konumunda bulunan atomlar grubundan oluşur. Koşullar değişirse enerji içeriği değişir,

Detaylı

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır. FAZ DİYAGRAMLARI Malzeme özellikleri görmüş oldukları termomekanik işlemlerin sonucunda oluşan içyapılarına bağlıdır. Faz diyagramları mühendislerin içyapı değişikliği için uygulayacakları ısıl işlemin

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i Çeliklere Uygulanan Yüzey Sertleştirme İşlemleri Bazı uygulamalarda kullanılan çelik parçaların hem aşınma dirençlerinin, hem de darbe dayanımlarının yüksek olması istenir. Bunun için parçaların yüzeylerinin

Detaylı

BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER

BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER Özel Çelikler Çeliklere nikel, mangan, silisyum, tungsten, krom gibi maddeler eklenerek alaşımın özellikleri değiştirilir. Özel Çelikler 2 Özel Çelikler 1. Nikelli çelikler 2. Nikel

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Fehmi Nair Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper Cerit Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Dökme Demirlerin Korozyonu DÖKME DEMİR %2,06-%6,67 oranında karbon içeren Fe-C alaşımıdır. Gevrektirler. İstenilen parça üretimi sadece döküm ve talaşlı şekillendirme ile gerçekleştirilir. Dayanım yükseltici

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları

Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları Çeliğin Elde Edilmesi Çelik,(Fe) elementiyle ve genelde % 0,2 %2,1 oranlarında değişebilen karbon miktarının bileşiminden oluşan bir tür alaşımdır.

Detaylı

2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*)

2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*) 2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*) Sınai bakırlı alaşımlar arasında sadece soğukta iki veya çok fazlı alüminyumlu bakırlar pratik olarak mantensitik su almaya yatkındırlar.

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 DEMİR-KARBON (Fe-C) DENGE DİYAGRAMI

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KIRILMANIN TEMELLERİ KIRILMA ÇEŞİTLERİ KIRILMA TOKLUĞU YORULMA S-N EĞRİSİ SÜRÜNME GİRİŞ Basınç (atm) Katı Sıvı Buhar

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Yrd. Doç. Dr. Ayşe KALEMTAŞ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-2009 2008BALIKESİR 1 DEMİR-KARBON DEMİR(Fe--C) (Fe DENGE DİYAGRAMI 2 DEMİR KARBON DENGE

Detaylı

MAGNEZYUM ve ALAŞIMLARI

MAGNEZYUM ve ALAŞIMLARI Magnezyum, hafif metal olduğundan (özgül ağırlığı = 1.74) uçak, uydu ve roket sanayinin vazgeçilmez malzemelerinden birisidir. Alaşımlanmamış magnezyum, yumuşaklığından, düşük korozyon ve oksidasyon direncinden

Detaylı

Demir Esaslı Malzemelerin İsimlendirilmesi

Demir Esaslı Malzemelerin İsimlendirilmesi Demir Esaslı Malzemelerin İsimlendirilmesi Malzemelerin listelerde, tablolarda ve raporlarda kısa ve tam olarak belirtilmesi için (Alman normu DIN e göre) iki olanak vardır: a) DIN 17007 ye göre malzeme

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Metal alaşımlar nasıl sınıflandırılır ve genel uygulama alanları nedir? Metallerin genel üretim teknikleri nelerdir? Demir esalı olan ve olmayan alaşımlarda

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

Faz ( denge) diyagramları

Faz ( denge) diyagramları Faz ( denge) diyagramları İki elementin birbirleriyle karıştırılması sonucunda, toplam iç enerji mimimum olacak şekilde yeni atom düzenleri meydana gelir. Fazlar, İç enerjinin minimum olmasını sağlayacak

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 1. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Hangi Konular İşlenecek? Çelik nedir, yapılara uygulanması ve tarihi gelişimi Çeliğin özellikleri

Detaylı

Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME

Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME SÜRÜNME Malzemelerin yüksek sıcaklıkta sabit bir yük altında (hatta kendi ağırlıkları ile bile) zamanla kalıcı plastik şekil değiştirmesine sürünme denir. Sürünme her ne kadar

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 İkili Faz Diyagramından Hangi Bilgiler

Detaylı

ALUMİNYUM ALA IMLARI

ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM VE ALA IMLARI Alüminyum ve alüminyum alaşımları en çok kullanılan demir dışı metaldir. Aluminyum alaşımları:alaşımlama (Cu, Mg, Si, Mn,Zn ve Li) ile dayanımları artırılır.

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Erimiş metalin, elde edilecek parçanın şekline sahip bir kalıp boşluğuna, yerçekimi veya basınç uygulanarak doldurulup katılaşacağı yönteme

Detaylı

Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ

Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ Prof. Dr. Akgün ALSARAN 11 Giriş Hidrojen gevrekliği Sıvı metal kırılganlığı Temper gevrekliği Ana Hatlar 22 Malzemelerin servis koşullarında performanslarını;

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Bir entegre çelik tesisinde üretim akışı 2 Hematit, Fe2O3 Manyetit, Fe3O4 Götit, FeO(OH)

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 27 2720 DEMİR - ÇELİK DIŞINDAKİ ANA METAL SANAYİİ 27 2720.1 DEĞERLİ METALLERİN ÜRETİMİ 27 2720.1.01 Gümüş (işlenmemiş, yarı işlenmiş

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı

THERMAL SPRAY KAPLAMA

THERMAL SPRAY KAPLAMA THERMAL SPRAY KAPLAMA ANTİ KOROZYON UYGULAMALARI Tel malzemenin ısıtılıp, eriyik veya yarı eriyik halde, itici gaz aracılığı ile iş parçasına püskürtülmesi ile yapılan kaplamalardır. Thermal Spray sistemleri,

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Diyagramları Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları CUPRAL 5M CUPRAL 12M Çelik Hasır Kaynak Elektrotları Malzeme Adı, EN Malzeme Numarası, EN Malzeme Numarası, DIN Malzeme Numarası,ASTM Cr Zr Co Ni Be Al Sİ Fe Mn Diğerleri Cu Sertlik (HB) Çekme Dayanımı

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ Bu faaliyet sonucunda uygun ortam sağlandığında tekniğe uygun olarak tozaltı kaynağı ile çeliklerin yatayda küt-ek kaynağını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Toz

Detaylı

Faz kavramı. Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir.

Faz kavramı. Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden ve toplam iç yapıda bu fazların oluşturdukları

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

Metal. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla

Metal. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla BÖLÜM 3 METALLER Metal Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla bazik oksitler veren elementler. Latince: Metallum Yunanca:

Detaylı

Demirin Kristal Yapıları

Demirin Kristal Yapıları Demirin Kristal Yapıları 1535 C 1390 C 910 C SIVI FERRİT (delta) OSTENİT (gamma) OSTENİT Kübik Yüzey Merkezli (KYM) FERRİT (alpha) FERRİT Kübik Hacim Merkezli (KHM) Kübik hacim merkezli (KHM), Kübik yüzey

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı İçerik Giriş Demir-sementit diyagramı Demir-grafit diyagramı Dökme demir 2 Giriş Demir, pek çok mühendislik alaşımının

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Bir entegre çelik tesisinde üretim akışı 2 Hematit, Fe2O3 Manyetit, Fe3O4 Götit, FeO(OH)

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 3 Şekillendirmenin Metalurjik Esasları Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı 3. Şekillendirmenin

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Güz Yarıyılı Sıcaklık, K Sıcaklık, C 4000 W Ergiyik Ta 3000 T m Mo Nb Hf 2000

Detaylı

MÜHENDİSLİKTE KULLANILAN MALZEMELER 1. DEMİR VE ÇELİK

MÜHENDİSLİKTE KULLANILAN MALZEMELER 1. DEMİR VE ÇELİK MÜHENDİSLİKTE KULLANILAN MALZEMELER 1. DEMİR VE ÇELİK Dünyada üretilen metallerin % 90'nı demir ve çelikten oluşmaktadır. Bunun büyük bir bölümünü mukavemeti ve işlenebilme özelliği olan, ucuz maliyetli

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 20 DEMİR - ÇELİK DIŞINDAKİ ANA METAL SANAYİİ 20.1 DEĞERLİ METALLERİN ÜRETİMİ 20.1.01 Gümüş (işlenmemiş, yarı işlenmiş veya toz

Detaylı

Kimyasal Metalürji (II) (MET312)

Kimyasal Metalürji (II) (MET312) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Kimyasal Metalürji (II) (MET312) Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Saeid Pournaderi 2016 2017 Eğitim Yılı Bahar Dönemi Flaş-Fırın Mat

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

2.2 DÖKME DEMİRLER. MALZEME BİLGİSİNE GİRİŞ, Burhan Oğuz, OERLIKON Yayını,

2.2 DÖKME DEMİRLER. MALZEME BİLGİSİNE GİRİŞ, Burhan Oğuz, OERLIKON Yayını, 2.2 DÖKME DEMİRLER Başlarda gördüğümüz gibi, yüksek fırından alman dökme demir (pik demiri) genellikle çeliğe dönüştürülür. Ama bunun bir bölümü, kupol ocaklarında ergitilerek, çelik endüstrisinin hemen

Detaylı

KALAY ve ALAŞIMLARI 1

KALAY ve ALAŞIMLARI 1 1 . Tablo 10. Kalayın bazı mekanik ve fiziksel özellikleri Özgül ağırlık -Sn -Sn 7.30 5.75 Akma mukavemeti [Mpa] 1.5 Çekme mukavemeti [Mpa] 1.5 % uzama 50 Ergime sıcaklığı [ C] 232 Isıl genleşme katsayısı

Detaylı

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME BİLİMİ Demir, Çelik ve Dökme Demir Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI Saf demire teknolojik özellik kazandıran

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ www.muhendisiz.net 1 ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler halen günümüzde en yaygın kullanılan malzeme grubunu

Detaylı

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI Malzemelerin Sınıflandırılması Metalik Malzemeler Polimer Malzemeler Seramik Malzemeler Kompozit Malzemeler Nano Malzemeler Malzemelerin

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER ÇELİKLERİN KOROZYONU Fe-C Denge Diyagramı Fe-C Denge Diyagramı KARBON ORANLARINA GÖRE ÇELİKLER Ötektoidaltı çelik %0,006 C - %0,8 C Ötektoid (Perlitik) çelik (%0,8 C li) Ötektoidüstü çelik %0,8 C - %2,06

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM PARAMETRELERİNİN MEKANİK DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK DÖKÜMCÜLÜK İSTENEN BİR ŞEKLİ ELDE ETMEK İÇİN SIVI METALİN SÖZ KONUSU

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

DENEY Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN

DENEY Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN DENEY NO Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 30 2) Kalıplama

Detaylı

ALÜMİNYUM VE ÖZELLİKLERİ

ALÜMİNYUM VE ÖZELLİKLERİ ALÜMİNYUM VE ÖZELLİKLERİ Alüminyumun yoğunluğu (2,71 g/cm 3 ),çeliğin yoğunluğunun (7,83 g/cm 3 ) üçte biri kadardır. (Hafiftir.) Elastik Modulus düşük, E = 71 GPa Kristal Yapısı: YMK, bu yüzden her sıcaklıkta

Detaylı

ALÜMİNYUM BAKIR ALAŞIMLARI

ALÜMİNYUM BAKIR ALAŞIMLARI ALÜMİNYUM BAKIR ALAŞIMLARI Dersin Modülleri Alüminyum Alaşımları Bronz Alaşımları Pirinç Alaşımları Kazandırılan Yeterlikler Alüminyum alaşımlarını ergitmek Bronz alaşımları ergitmek Pirinç alaşımları

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA DEMİR ESASLI ALAŞIMLAR DEMİR DIŞI ALAŞIMLAR METALLERE UYGULANAN İMALAT YÖNTEMLERİ METALLERE UYGULANAN ISIL İŞLEMLER

Detaylı

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır.

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır. METALLER Malzeme seçimiyle ilgili kararlar hem tasarım hem de imalat faaliyetleri açısından son derece önemlidir. Malzemeler temel olarak metaller, seramikler ve polimerler ile bunların fiziksel birleşiminden

Detaylı

5.2. Kaynak Bozulması

5.2. Kaynak Bozulması 5.2. Kaynak Bozulması Korozyona hassas bu bölgeler, genelde bir bant şeklinde ve kaynak bölgesinden birkaç milimetre uzakta oluşur. Bu bölgenin oluşması için malzemenin duyarlı sıcaklık aralığına kadar

Detaylı