BASINÇ YARASI TEDAVİSİ ve BAKIMINDA KULLANILAN YÖNTEMLER. Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ Acıbadem Maslak hastanesi Hasta Bakım Sorumlusu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BASINÇ YARASI TEDAVİSİ ve BAKIMINDA KULLANILAN YÖNTEMLER. Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ Acıbadem Maslak hastanesi Hasta Bakım Sorumlusu"

Transkript

1 BASINÇ YARASI TEDAVİSİ ve BAKIMINDA KULLANILAN YÖNTEMLER Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ Acıbadem Maslak hastanesi Hasta Bakım Sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 11 Ağustos 2014

2 En iyi tedavi ve bakım: Basınç yarasının hiç oluşmamasını sağlamaktır! Basınç yaralarını önlemek için yapacağımız en önemli şey: Riskleri bilmek ve belirlemek! Bugüne kadar birçok tedavi ve bakım yöntemi kullanılmış ancak en etkili yöntem halen bulunamamış! Mutidisipliner ekip çalışması ile basınç yarası azaltılabiliyor!

3 Sunu Planı Yara Bakım Ürünleri ve Kullanımı Yara Bakımında Cerrahi Yöntemler Yara Bakımında Destek Tedavi Yöntemleri

4 YARA BAKIM ÜRÜNLERİ ve KULLANIMI

5 Yara bakım ürünlerini kullanmadan önce yarayı iyi değerlendirmek gerekir! Basınç Yarası Etrafındaki Cildin değerlendirilmesi Eksudanın Miktarı Yok Az Orta Çok Eksudanın Rengi Seröz Hemorajik Pürülan Serohemorajik Seropürülan Yara Yatağının Değerlendirilmesi Nemli Kuru Islak Granülasyon Epitelizasyon Sarı nekroz Siyah nekroz Tendon-Kemik Sağlıklı Islak Ödemli Masere Kabuklaşma Hipergranülasyon Frajil Kuru Eritem Bül Selülit Sutur

6 Pansuman Tipi Saydam (Transparan) Filmler Kullanım Yerleri Evre 1 ve/veya Evre 2 Eksuda miktarı az ya da hiç olmayan yaralar Kırmızı/Pembe yaralar Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Yara yatağında uzun süre kalabilecek diğer yara doldurucularla tedavi edilen yaralarda, sekonder yara örtüsü olarak ya da riskli olan hastaların kemik çıkıntı bölgelerine proflaksi olarak uygulanır. Epitelizasyona izin verir, makaslama gücünden korur.

7 Pansuman Tipi Kullanım Yerleri Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Hidrokolloidler Evre 2 ve/veya enfekte olmayan Evre 3 Eksuda miktarı azdan ortaya kadar olan yaralar Kırmızı yaralar Derin yaralarda boşluğu doldurmak igin hidrokolloid örtünün altına doldurucu yara örtüleri kullanılır. Sürtme, alerjik yaralanma ya da flaster yaralanması riski altında bulunan vücut alanlarını korumak için hidrokolloid yara örtüleri kullanılabilir. Deri travmalarını azaltmak için, frajil deri üzerideki hidrokolloid yara örtüsü dikkatli bir biçimde kaldırılmalıdır. Hidrokolloid yara örtüsünün altina dışkı sizmışsa değistirilmelidir. Ürün değistirilirken çevre dokuları travma etme riski vardır. Enfekte yararlarda kullanılmaz. Bariyer oluşturur, nemi korur.

8 Pansuman Tipi Kullanım Yerleri Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Hidrojeller Evre 3 ve/veya Evre 4 Eksuda miktarı az olan yaralar Nekrotik dokulu (siyah) ve yaralar Sert ve kuru olan yaralar Yuzeysel, çok az eksudali basınç yaraları Ağrılı basınç yaraları (hidrojel yara örtüsü kullanılabilir) Jel yarayı nemlendirir, yumuşatıcı özelliğine sahiptir, ağriyi azaltır. Debridman sağlar. Yüzeysel ve deri ile aynı seviyede olan basınç yaralarında ve/veya pansumanın kayma riski olan vücut alanlarındaki yaralarda hidrojel tabaka yara örtüleri kullanılır. Derin olan ve deri ile ayni seviyede olmayan basınç yaralarında ve/veya pansumanın kayma riski olan vücut alanlarındaki yaralarda amorf hidrojel kullanılır. İkinci bir pansuman kullanımını gerektirir.

9 Pansuman Tipi Kalsiyum Alginatlar Kullanım Yerleri Evre 3 ve/veya Evre 4 Eksuda miktarı ortadan fazlaya kadar olan kısmi ve tam kalınlıktaki yaralar Nekrotik dokulu ve enfekte (sarı eksuda) yaralar Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Yara üzerinde jel formuna dönüşür. Debridman sağlar. Aljinat yara örtüsünü, gerektiğinde işlemi kolaylaştırmak için irrige ederek, yavaşça kaldırılır. Aljinat yara örtüsü planlanan pansuman değişim zamanında hala kuru ise pansuman degiştirme aralığı uzatılır ya da farklı tipte bir yara örtüsü kullanılır. Ek olarak steril spanç ile yaranın kapatılması sağlanır.

10 Pansuman Tipi Gümüşlü Yara Örtüleri Kullanım Yerleri Evre 3 ve/veya Evre 4 Eksuda miktarı ortadan fazlaya kadar olan kısmi ve tam kalınlıktaki yaralar Nekrotik dokulu ve enfekte (sari eksuda) yaralar Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Yara enfeksiyonu kontrol altına alındığında bu örtülerin kullanımı bırakılır.

11 Pansuman Tipi Köpük Yara Örtüleri Kullanım Yerleri Eksudalı Evre 2 ve veya/evre 3 Kullanım Amacı ve Dikkat Edilecekler Eksudalı kavite yaralarında tek kuçuk parça köpük kullanmaktan kaçınılır. Ağrılı basınç yaralarında köpük yara örtüleri kullanılır. Yırtılma hasarı riski bulunan vücut alanlarında ve basınç yaralarında köpük yara örtüleri kullanılır.

12 Debridman YARA BAKIMINDA CERRAHİ YÖNTEMLER Doğrudan Kapama Deri Greftleri Deri Flepleri

13 Debridman-1 İlk kez 18. yüzyılda fransız cerrahlar kullanmış. Nekrotik dokular, yeni oluşacak granülasyon ve epitelizasyona engel olur. Eğer nekrotik doku yarada kalacak olursa, besi yeri gibi işlev yaparak enfeksiyon riskini arttırır, kötü bir kokuya neden olur.

14 Debridman-2 Cerrahi olarak yapılan debriman, günlük yara bakımı sırasında gevşek nekrotik dokuları ve canlı dokunun hemen üstündeki ölü dokuları bistürü veya makas yardımı ile uzaklaştırmak olarak tanımlanan keskin debridman yanında ameliyathanede yapılan nekrotik dokunun tamamının canlı doku sınırları ile birlikte çıkartıldığı geniş eksizyonlara kadar değişebilir. Cerrahi debridman ile sadece nekrotik dokuları değil aynı zamanda yara zeminindeki fibrotik keseyi, beslenmesi iyi olmayan dokuları, yumuşak dokudaki kalsifikasyonu ve enfekte kemiği de çıkartmak gerekir.

15 Doğrudan Kapama En basit cerrahi yöntemdir. Nadiren kullanılan bir yöntemdir. Eğer yara kenarlarında yeterli doku varsa, yara çok geniş değilse ve bu dokular debridmandan sonra rahatlıkla birbirlerine ulaşabiliyorsa uygulanabilir.

16 Deri Greftleri-1 Tam kalınlıkta deri greftleri, kısmı kalınlıktaki deri greftlerine göre daha dayanıklıdır çünkü dermisin tamamını içerir ama vaskülarizasyonları daha geç olduğundan beslenme problemleri daha yüksektir. Ayrıca yeterli genişlikte greft alabilme zorluğu vardır. Tam kalınlıkta deri greftleri de, kısmı kalınlıkta deri greftleri gibi yüzeyel, zemini iyi vaskülarize ve temiz yaralarda kullanılmalıdır.

17 Deri Greftleri-2 Basınç yarası geniş, yüzeyel ve zemininde iyi granülasyon dokusu varsa kullanılabilir. Deri greftleri kısmi kalınlıkta ve tam kalınlıkta deri grefti olarak kullanılabilir. Geniş alanlar kapatılacaksa kolay donör alan bulunabilme nedeniyle kısmi kalınlıkta deri greftleri tercih edilir. Örneğin yüzeyel, zemininde iyi granülasyon dokusu olan sakral bası yaraları bu yöntemle rekonstrükte edilebilirler. Greftlenen alana yaklaşık 3 hafta mekanik bası gelmemesi önerilir. Basıya dayanma direnci bakımından fleplere göre dezavantaja sahiptir.

18 Deri Flepleri-1 Deri flepleri deri ve deri altı yağ dokusunu içeren fleplerdir. Deri flepleri lokal olarak rotasyon, ilerlerme veya transpozisyon flepleri şeklinde yüzeyel ve geniş olmayan basınç yaralarında kullanılabilirler. Donör alanlar seçilirken sonraki yapılacak rekonstrüksiyonları düşünerek dikkatli seçilmeli ve en basit efektif yöntem kullanılmalıdır. Basınç yarası cerrahisinde fleplerin dolaşımını bozmamak için defekt bölgesine gergin olmadan taşınmalı ve tespit edilmelidir. Ayrıca vakumlu drenler kullanılmalı ve flep üzerine gelecek basınç azaltılmalıdır.

19 Deri Flepleri-2 Çeşitleri; *Fasya-Deri Flepleri *Kas-Deri Flepleri *özeş Flepler

20 Fasya-Deri Flepleri Deri altındaki fasyayı flebe eklemek derinin kan dolaşımını arttırır. Fazladan fasya gibi sağlam bir dokunu eklenmesi flebin basıya göstereceği direncini iyileştireceği için istenen bir durumdur.

21 Kas-Deri Flepleri Kas deri flepleri aksiyal fleplerdir. Çok iyi bir kan desteği olan kas dokusunu içerir, üzerleri deri kaplı, hacimli bir doku içerdiğinden geniş ve derin defektleri kaplamak için idealdirler. Zengin kan desteği, kas deri fleplerine, hızlı yara iyileşmesi ve enfeksiyonla savaşma yeteneği sağladığı için, ideal bir yara kapama seçeneği olmasına neden olur.

22 Özel Flepler Bazı spinal kort yaralanması olan hastalarda flepler, duyusu olan bölgelerden siniri ile birlikte kaldırılıp, duyusu olmayan bölgelerdeki basınç yaralarını duyulu deri ile kapatmada kullanılabilirler.

23 YARA BAKIMINDA DESTEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ Hiperbarik Oksijen Tedavisi Elektrik Sitimülastonu Vakum Yardımlı Yara Kapama (VAC= Vacum Assisted Closure)

24 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Amaç mikrovasküler devamlılığı sağlamak, ödemi azaltmak ve hücre canlılığı için gerekli olan oksijeni sağlamaktır. Normal oksijen basıncından daha yüksek bir basınçla (%100) oksijen doğrudan açık yaranın üstü kapatılarak verilerek bölgesel oksijenlenme sağlanır.

25 Elektrik Sitimülastonu İyileşmenin geciktiği durumlarda yara bölgesine düşük elektrik akımı uygulanması; kan damarlarının büyümesini ve granülasyon dokusunun oluşmasını hızlandırır. Yaraya steril bir pansuman materyali ile elektrot/elektrotlar yerleştirilir. Elektrik akımı düzenli aralıklarla günde 5-6 defa, 1 saat uygulanır.

26 Vakum Yardımlı Yara Kapama (VAC= Vacum Assisted Closure)-1 Derinliği artan kronik yaraların tedavisinde ödem ve enfeksiyonun azaltılması, bölgesel kan akımının ve granülasyon dokusu oluşumunun arttırılması amacı ile uygulanır. Yara iyileşme zamanını kısaltabilen ve yaranın cerrahi kapatmaya hazır hale getirilmesini hızlandıran bir uygulamadır.

27 Vakum Yardımlı Yara Kapama (VAC= Vacum Assisted Closure)-2 Bu yöntem, negatif basınç oluşturan bir cihaz, yara boşluklarını doldurmak için özel köpük/süngerler, yarayı kapatmak için yarı geçirgen ve yapışkan örtü, negatif basınç ünitesi ile bağlantı tüpünden oluşur. Yaranın ihtiyacına göre ayarlanan basınç sürekli ya da aralıklı olarak uygulanmaktadır.

28 Vakum Yardımlı Yara Kapama (VAC= Vacum Assisted Closure)-3 Köpük materyalin altına yara bölgesinde biriken akıntıyı ortamdan uzaklaştıracak olan vakum uygulama aracının bağlantı tüpü yerleştirilir. Bağlantı tüpünün ucu ya köpük sünger kapama materyalinin içine ya da üzerine paralel olarak yerleştirilir. Köpük materyal, yara yatağına uygun boyutta kesilir. Köpük materyal, yara yatağının içine yerleştirilir. Köpük materyal ve bağlantı tüpünün tespiti transparan film bir örtü ile gerçekleştirilir ve hava geçirmez kapalı bir ortam oluşturulur. Yara örtü materyal ile kapatıldıktan sonra bağlantı tüpü vakum uygulama aracına bağlanır. Vakum uygulama aracı yolu ile uygulanan negatif emme basıncı, yara kavitesi içine yerleştirilmiş bulunan köpük sünger materyal yolu ile yaranın tüm yüzeylerine eşit olarak dağıtılmaktadır.

29 Yara bakımı hastaya özel olduğu sürece başarılı sonuçlar verir! Bir kuruluşun sahip olduğu yeri doldurulamaz tek sermaye insanların bilgi ve yeteneğidir. Andrew Carnegie

30 Kaynaklar Demarre L, Beeckman D, Vanderwee K, Defloor T, Grypdonck M, Verhaeghe S. (2012). Multi-stage versus single-stage inflation and deflation cycle for alternating low pressure air mattresses to prevent pressure ulcers in hospitalised patients: A randomised-controlled clinical trial. International Journal of Nursing Studies ; 49: Demirel M, Demiralp CO., Yormuk E. (2007) Yılları Arası Bası Yaraları: Klinik Deneyimler. Ankara Universitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 60 (2): Eti Aslan F. (2010). Yara irigasyon ve Pansuman. Yoğun Bakım Hemşireliği 4. Ulusal Kongresi Özet Kitabiı European pressure ulser Advisory panel and National PressureUlser Advisory Panel. Prevention of pressure ulcers (NPUAP/EPUAP): Quick referance Guide. Washington DC: National PressureUlser Advisory Panel; 2010, Erisim tarihi: McInnes a E, Jammali-Blasi A, Bell-Syer S, Dumville J, Cullum N. (2012)Preventing pressure ulcers Are pressure-redistributing support surfaces effective? A Cochrane systematic review and meta-analysis. International Journal of Nursing Studies ; 49:

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Yanık örtüleri Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Neden yanık pansumanı? Hızlı ve kozmetik açıdan kabul edilebilir bir iyileşme sağlamak, Ağrıyı azaltmak, Enfeksiyondan koruma veya mücadele,

Detaylı

Yara Bakımı. Yoğun Bakım Dergisi 2007;7(3):347-356. Ali KONAN*

Yara Bakımı. Yoğun Bakım Dergisi 2007;7(3):347-356. Ali KONAN* Yara Bakımı Ali KONAN* * Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ANKARA Yara, dokunun normal yapı ve işlevinin bozulmasıdır. Yara iyileşmesi ise travma ile başlayan ileri derecede

Detaylı

KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü)

KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü) KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü) - Gözenekli yapısı sayesinde; yoğun eksudalı, infekte, kaviteli, bozuk şekilli, tünelleşmiş yara bölgelerine endikedir. -Yüksek emme kuvvetine sahiptir. - Yüksek basınca dayanıklıdır.

Detaylı

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD SUNUM İÇERİĞİ Diyabetik ayak Diyabetik ayak yara nedenleri Etiyopatogenezi

Detaylı

BASI YARASI BAKIM TALİMATI

BASI YARASI BAKIM TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, bası yaralarının tedavisine yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu talimat bası yaralarının tedavisine yönelik tüm faaliyetleri kapsar. 3.

Detaylı

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Yarası Bakımı Yrd. Doç. Dr. Ġbrahim AYDOĞDU BVÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi 09-11 Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Nedir? Ağırlık bir

Detaylı

Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi

Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi *Ac badem Üniversitesi 2. Geleneksel Bilgi Güncelleme Sempozyumunda Sunulmu tur 1-BASINÇ YARASI Tan m Evreleri

Detaylı

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI Dr. Fatih YANAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Periferik Damar Cerrahisi 2.Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu

Detaylı

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Özellikle yara bakımıyla ilgili pek çok yeni yöntem,

Detaylı

Negatif Basınç Yara Tedavisi

Negatif Basınç Yara Tedavisi Negatif Basınç Yara Tedavisi A.Z.M. Medikal ve Mühendislik sektörlerinde 1998 yılından beri deneyimli kadrosu ile hizmet vermektedir. Medikal sektörde uzmanlaşmış; medikal ürün geliştirme ve klinik uygulama

Detaylı

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 5.Hafta (13-17 / 10 / 2014) 1.KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ 2.)YARA KAPATMADA GEÇİCİ ÖRTÜLER 3.)DESTEK SAĞLAYAN YÖNTEMLER Slayt No: 7

Detaylı

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI Diyabetes mellitus;

Detaylı

NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ

NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ Yrd. Doç. Dr. Umut Tuncel Gaziosmanpaşa Ünv. Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi AD TOKAT Normal atmosfer basıncının altındaki basınçlarda

Detaylı

YANIK HASTASININ BAKIM PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

YANIK HASTASININ BAKIM PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

UCUZ TEDAVİ, KOLAY KULLANIM, AĞRISIZ, HIZLI, ETKİN YARA BAKIMI

UCUZ TEDAVİ, KOLAY KULLANIM, AĞRISIZ, HIZLI, ETKİN YARA BAKIMI Nitelikleri ve kombinasyonel tedavi bileşenleri, NPWT mekanizmalarının yara iyileştirici etkileri ile optimize eylem yaparken; UCUZ TEDAVİ, KOLAY KULLANIM, AĞRISIZ, HIZLI, ETKİN YARA BAKIMI BASINÇLA YARA

Detaylı

Uygulama alanları. Kılavuz Kronik Yara Tedavisi. Web sitemizi ziyaret edin: www.hartmann.info

Uygulama alanları. Kılavuz Kronik Yara Tedavisi. Web sitemizi ziyaret edin: www.hartmann.info Uygulama alanları Önsöz Atrauman Ag PermaFoam PermaFoam comfort PermaFoam sacral Sorbalgon Sorbalgon T Hydrotul Hydrocoll Hydrocoll sacral Hydrocoll concave Hydrocoll thin Kronik ve iyileşme süreci uzun

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI

DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI Diyb. Hem. Dr. Emine KIR-BİÇER İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Diyabetik ayak yaraları, diyabetik hastaların

Detaylı

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları Basınç Yaraları (Dekübütüs Ülserleri ) Basınç Yaralarının Nedenleri Basınç Yarası Oluşmasında Risk Faktörleri Basınç Bölgeleri Basınç Yaralarının Oluşumu ve Evreleri Basınç Yaralarının Önlenmesi Bası Yarası

Detaylı

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95 BÖLÜM 3 Bandaj Ürünleri MVM Medikal Veteriner Malzemeleri l BÖLÜM 3 SAYFA 95 VET-FLEX Bandaj Yüksek kalitede esnek yapışkan bandaj. Güçlü, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Kutu ambalaj:10 Adet Boyut

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ BASI YARASI ÖNLEME VE BAKIM TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ BASI YARASI ÖNLEME VE BAKIM TALİMATI T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ BASI YARASI ÖNLEME VE BAKIM TALİMATI KODU: YÖN.TL.17 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:08

Detaylı

Sağlığınız İçin Üretiyoruz.

Sağlığınız İçin Üretiyoruz. HAND 1993 yılında Ankara da kurulan TEKNOMA, ileri teknolojiye sahip sekiz ayrı ürün grubunda tasarım, ar-ge, üretimini yapmaktadır. Cerrahi Alet Sterilizasyon Cihazları, Temiz Oda ve ürünleri, Biyogüvenlik

Detaylı

BASI YARALARININ TEDAVİSİ

BASI YARALARININ TEDAVİSİ BASI YARALARININ TEDAVİSİ Dr. Fatma Ülger Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım Bilim Dalı Yol Haritası Bası yaralarının tanınması ve evrelenmesi Evrelenmiş

Detaylı

BASI YARASI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

BASI YARASI KİMLERDE GÖRÜLÜR? BASI YARASI NEDİR? Bası Yarası, basınç, dekübit yara, yatak yaraları veya basınç ülseri olarak bilinen, basınç ya da sürtünme nedeniyle ortaya çıkan, deride veya deri altında meydana gelen doku hasarıdır.bir

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

Basınç Ülserini Önlemek

Basınç Ülserini Önlemek Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü ve Mölnlycke Health Care işbirliği ile 16 Eylül 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesinde gerçekleşen Basınç Yarası ve Hemşirelik Bakımı konulu seminerde

Detaylı

Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı. Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA

Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı. Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA Sunum İçeriği Yara nedir? Yara ve Yara Çeşitleri Yarada Güncel Hemşirelik Yaklaşımları

Detaylı

DOKÜMAN NO TOTM-TLM-134 İLK YAYIN TARİHİ 02.03.2016 REVİZYON TARİHİ - REVİZYON NO 0 SAYFA NO 1/13 BASI YARASI TALİMATI

DOKÜMAN NO TOTM-TLM-134 İLK YAYIN TARİHİ 02.03.2016 REVİZYON TARİHİ - REVİZYON NO 0 SAYFA NO 1/13 BASI YARASI TALİMATI SAYFA NO 1/13 1.AMAÇ:. Uzun süre yatarak tedavi olan hastalarda oluşabilecek dekubit ülserlerinin ve bası yaralarının gelişimini önlemek, geliştiği takdirde yapılması gerekenleri belirtmektir 2. KAPSAM

Detaylı

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ Prof.Dr.Yaşar Aykaç PERİODONTAL CERRAHİ TEDAVİNİN AMAÇLARI Tam bir profesyonel temizlik için kök yüzeyini görünür ve ulaşılabilir hale getirmek Patolojik olarak derinleşmiş

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 OLGU 9 Y, K Sağ humerus proksimali 2 yıl önce kırık Doğal iyileşmeye bırakılmış

Detaylı

Uygulama alanları. Kılavuz Kronik Yara Tedavisi PAUL HARTMANN TIBBİ VE HİJYENİK ÜRÜNLER İTH. İHR. LTD. ŞTİ.

Uygulama alanları. Kılavuz Kronik Yara Tedavisi PAUL HARTMANN TIBBİ VE HİJYENİK ÜRÜNLER İTH. İHR. LTD. ŞTİ. Uygulama alanları Atrauman Ag comfort sacral concave T Kronik ve iyileşme süreci uzun olan yaralarda aktif yara temizliği için. Derin yaraların veya cep oluşturan yaraların kapatılması için uygundur. İnfeksiyon

Detaylı

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü UYGULAMA VİDEOSU LİTERATÜR GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ SUPRATHEL Geçici Deri Eşdeğeri İle Yenilikçi Yanık ve Yara Tedavisi

Detaylı

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ Yüksek voltajlı atımlı akım YVAA İkiz tepe uyarı (atım) paketlerinden oluşan monofazik akımdır. Uygulanan voltaj 100 volttan fazladır (150-500 V). Düşük

Detaylı

BASI YARASI DEĞERLENDİRME, BAKIM VE ÖNLEME TALİMATI

BASI YARASI DEĞERLENDİRME, BAKIM VE ÖNLEME TALİMATI BASI YARASI DEĞERLENDİRME, BAKIM VE ÖNLEME TALİMATI HB.TL.08 08.11.2017 Revizyon No Revizyon tarihi 1/9 1. AMAÇ Doku bütünlüğünün ve dolaşımın devamlılığının sağlanması, basınç ülseri oluşumunun önlenmesi,

Detaylı

YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINA REHBERLER EŞLİĞİNDE YAKLAŞIM : YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Prof. Dr. Selçuk BAKTIROĞLU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.B.D. Periferik

Detaylı

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ Uzm. Hem. İlknur Yayla *Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü, Acıbadem Sağlık Grubu Ameliyathaneler ve MSÜ Koordinatörü Hazırlanma Tarihi: 23 Mart 2016 http://www.haberturk.com/saglik/haber/536313-kanserde-nano-teknoloji-mucizesi

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

Hasta Taşıma Sedyesi Sistemi

Hasta Taşıma Sedyesi Sistemi Hasta Taşıma Hasta taşıma işlevi ve ergonomisi alanındaki yoğun araştırmalar sonucunda tasarlanmıştır İsteğe YENI Patient Trolley İsteğe Sedyesi: QA3 versiyon 3.0 Yüksekliği Değiştirilebilen Hasta Sedyesi:

Detaylı

HİCKMAN KATETER HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010

HİCKMAN KATETER HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010 HİCKMAN KATETER BAKIMI HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010 HİCKMAN KATETER Hematoloji ve Onkolojide IV Kemoterapilerde, AIDS hastalarının günlük antiviral

Detaylı

BASI ÜLSERİNE YAKLAŞIM. Doç.Dr. Murat Varlı - Dönem 5 Geriatri Ders Notları

BASI ÜLSERİNE YAKLAŞIM. Doç.Dr. Murat Varlı - Dönem 5 Geriatri Ders Notları BASI ÜLSERİNE YAKLAŞIM Doç.Dr. Murat Varlı - Dönem 5 Geriatri Ders Notları Tanım ve epidemiyoloji Bası ülseri lokal bir doku nekrozudur. En önemli faktör basınçtır. Yatak yarası, dekubitus ülseri olarak

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ DİYABETİK AYAK NEDİR? Şeker hastalığı (Diyabet) zaman içinde sinirlerde ve damarlarda çeşitli hasarlara yol açmaktadır. Bu hasarlara nedeniyle ilerleyen zamanlarda organlarda fonksiyon bozukluklarına rastlanılır.

Detaylı

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ PRC 29 PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ Dr. İbrahim VARGEL / 1 Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU/2 Dr. İlker YAZICI /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS PRC 7001 ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ DANIŞMANLIĞI Danışman

Detaylı

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiperbarik Oksijen Tedavisi ÖZEL HİSAR HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ 0216 ile Anla mam z Bulunmaktad r 524 13 99 www.hisarhiperbarik.com Hiperbarik Oksijen Tedavisi BR.HLİ.064 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir? Hiperbarik Oksijen

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta M. Bülent ERTUĞRUL, M. Özlem SAYLAK-ERSOY, Çetin TURAN, Barçın ÖZTÜRK, Serhan SAKARYA Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon

Detaylı

Hammertoe Düzeltme Sistemi

Hammertoe Düzeltme Sistemi Hammertoe Düzeltme Sistemi MUTLU AYAKLAR YİNE BURADA! BU YENİ, KABLOSUZ PROSEDÜR HAKKINDA SEVİNİLECEK BİR ŞEY nextradesis/nex*tra*de*sis/ (-de sis) interfalanjiyel eklemin cerrahi fiksasyonudur, ve hassaslık,

Detaylı

YARA TANILAMA VE İZLEM FORMU

YARA TANILAMA VE İZLEM FORMU YARA TANILAMA VE İZLEM FORMU Genel Bilgiler : Protokol no :.. Hastanın adı-soyadı:.. Cinsiyeti : Kadın Erkek Doğum tarihi :.. Eğitim durumu :.. Sosyal güvence : Var Yok Adres :.... :.. Tel :..... Birlikte

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

İBB EŞREFPAŞA HASTANESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ

İBB EŞREFPAŞA HASTANESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ EVDE BAKIM HİZMETİ Teşhis,tedavi veya bakım sürecinde, İhtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık hizmeti verilmesini, Hasta ve yakınlarının desteklenmesini Yaşam kalitesinin arttırılmasını hedefler

Detaylı

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi X-Wave Akustik Dalga Terapisi sales@btlnet.com www.btlnet.com All rights reserved. Although every care has been taken to provide accurate and up-to-date information, no responsibility can be accepted for

Detaylı

Ürettiğimiz ürünlerin en üst kalitede olmasını amaçladık. Bu nedenle markamızı üst seviye terapi

Ürettiğimiz ürünlerin en üst kalitede olmasını amaçladık. Bu nedenle markamızı üst seviye terapi 2018 Ürettiğimiz ürünlerin en üst kalitede olmasını amaçladık. Bu nedenle markamızı üst seviye terapi anlamına gelen yı belirledik. Ulusal ve uluslararası alanda haklı başarılar elde etmek üzere 2017

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Omurilik yaralanmaları, omurganın içinde bulunan sinir dokusunun, travma ya da

Detaylı

Basınç Ülserlerine Tedavi Yaklaşımlarının Bir Olgu Eşliğinde Gözden Geçirilmesi

Basınç Ülserlerine Tedavi Yaklaşımlarının Bir Olgu Eşliğinde Gözden Geçirilmesi Basınç Ülserlerine Tedavi Yaklaşımlarının Bir Olgu Eşliğinde Gözden Geçirilmesi The Treatment Approaches to Pressure Ulcers: Case Report and Review of the Literature Ülkü Sur Ünal 1, Seda Arslan Özkul

Detaylı

BASINÇ YARASI GELİŞEN HASTA İZLEMİ (OLGU SUNUMU)

BASINÇ YARASI GELİŞEN HASTA İZLEMİ (OLGU SUNUMU) Bu içerik Acıbadem Hemşirelik E Dergi 74. sayısında yer almıştır. BASINÇ YARASI GELİŞEN HASTA İZLEMİ (OLGU SUNUMU) Uzm. Hem. Seyhan TİFTİK Acıbadem Kozyatağı hastanesi Hasta Bakım Sorumlusu Hazırlanma

Detaylı

activ eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin

activ eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin Yara izlerinin kızarıklığını gidermek, esnekliğini arttırmak ve rahatsızlığını gidermek için Silikonun, yara izlerinin tedavisindeki üstünlükleri

Detaylı

BASI YARALARINI ONLEME TALIMATI

BASI YARALARINI ONLEME TALIMATI Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması Madde No - Revize edildi - 2.2 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun Bakımlar Hazırlayan /Kontrol Eden Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Onay Gülsemin ACIOĞLU Hastane Müdürü Onay Yrd.

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Şaşılık cerrahisi onam formu

Şaşılık cerrahisi onam formu Göz kaymasının düzeltilmesi hasta açısından isteğe bağlı yapılan bir cerrahi o lup zorunlu değildir. Şaşı doğan bebeklerde en iyi düzeltme zamanı 6 ay ile 18 ay arasındadır. Erken yapılan cerrahi iki gözün

Detaylı

REKONSTRÜKSİYON YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

REKONSTRÜKSİYON YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ REKONSTRÜKSİYON TÜRK PLASTİK REKONSTRÜKTİF ve ESTETİK CERRAHİ DERGİSİ Cilt17 / Sayı 1 SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ *Hatice

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

GENEL YARARLAR. Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi

GENEL YARARLAR. Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi GENEL YARARLAR Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi Yara bakımında hangi zorluklar ile karşılaşıyorsunuz? Sağlık profesyonelleri ve KCI daima yaraları daha hızlı ve daha etkin

Detaylı

YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON. Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD.

YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON. Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Rehabilitasyonun Tanımı Fizyolojik veya anatomik yetersizliği

Detaylı

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Hazırlayan: Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ*, Uzm. Hem. Berfu ŞENGÖZ** *Acıbadem Maslak Hastanesi, Hasta Bakım Sorumlu Hemşiresi **Acıbadem Sağlık

Detaylı

Santral Venöz Kateter. Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi

Santral Venöz Kateter. Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi Santral Venöz Kateter Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi 8 yaşında ALL VAKA sürecinde SVK TANI : 8/2010 RELAPS 1/2011 KİT 6/2011 7/2011 3/2013 +55.gün +13.ay hafif kgvhh Santral venöz Port kateter

Detaylı

Pansuman Uygulama. Pansuman uygulama, kurum kararı ile belirlenmiş ise hekim istemi beklemeden hemşire kararı ile yapılır.

Pansuman Uygulama. Pansuman uygulama, kurum kararı ile belirlenmiş ise hekim istemi beklemeden hemşire kararı ile yapılır. Pansuman Uygulama AMAÇ Kanamanın durdurulması, hücre çoğalmasının sağlanması, yara bölgesinin ısısının ve nemliliğinin sağlanması, enfeksiyonun önlenmesi, eksudanın absorbe edilmesi, özel tedavi uygulanması,

Detaylı

Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler

Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler Diyabetik Ayak Yarası ve Yara Bakım Ürünleri Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler Prof. Dr. Selçuk BAKTIROĞLU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Periferik Damar Cerrahisi

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi İçerik Planı Meme Cerrahisi Meme Cerrahisinde Pre Operatif Hemşirelik Bakımı Meme Cerrahisinde

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik stimulasyonu ile yara iyileşmesine destek sağlamak amacıyla kullanılan akım Assimacopoulos,1968 1-1000mikroamper, kesikli veya düz akım MENS (Mikroakım Electrical Nerve Stimulation)

Detaylı

BASI YARASI OLUŞUMUNU ÖNLEME PROSEDÜRÜ

BASI YARASI OLUŞUMUNU ÖNLEME PROSEDÜRÜ HBH.PR.02 27.12.2013 0 1/6 1. AMAÇ: Uzun süre yatarak tedavi olan hastalarda oluşabilecek dekubit ülserlerinin ve bası yaralarının gelişimini önlemek, geliştiği takdirde yapılması gerekenleri belirtmektir.

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ-HİPERBARİK OKSİJEN KABİNİ

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ-HİPERBARİK OKSİJEN KABİNİ MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ- KABİNİ BMM. Sümeyye NALBAT Ağustos 2015 HASTABAŞI MONİTÖRÜ Yetki Grubu: Fizyolojik

Detaylı

Burun yıkama ve sağlığı

Burun yıkama ve sağlığı Burun yıkama ve sağlığı Yayınlanmış bir çok klinik çalışmada günlük yapılan nazal yıkmanın burnumuzla ilgili yaşam kalitesini arttırdığı ve sinüslerimizden kaynaklanan semptomları azalttığı gösterilmiştir.

Detaylı

YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR

YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD GENEL BİLGİLER Yara; internal ya da eksternal kaynaklı patolojik bir olay nedeniyle doku ya da organın

Detaylı

Yara Bakımında Debridman Yöntemleri

Yara Bakımında Debridman Yöntemleri Yara Bakımında Debridman Yöntemleri Nurten TAŞDEMİR*, Meryem YAVUZ** ÖZET Debridman etkin yara bakımının önemli bir parçasıdır. Yara bakımında temel olarak kullanılan beş debridman yöntemi vardır. Bu makalede

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Kapağı ters çevirerek tüp delinir ve yara üzerinde ince bir tabaka teşkil edecek şekilde MADÉCASSOL sürülür.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Kapağı ters çevirerek tüp delinir ve yara üzerinde ince bir tabaka teşkil edecek şekilde MADÉCASSOL sürülür. 1 KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MADECASSOL merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ

KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ TM KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ KULLANMA TALİMATI Türkiye Yetkili Satış ve Dağıtıcısı Eko-Zon Halk Sağlığı ve Çevre Danışmanlığı www.eko-zon.com.tr TM AÇIKLAMA: itclamp TM cerrahi müdahale yapılıncaya

Detaylı

Suprasorb Modern Yara Tedavisinde Profesyonel Çözüm

Suprasorb Modern Yara Tedavisinde Profesyonel Çözüm Suprasorb Modern Yara Tedavisinde Profesyonel Çözüm Lohmann&Rauscher GmbH Kurtsan Medikal, 1998 yılından beri sağlık ürünleri alanında dünya çapında söz sahibi uluslar arası bir firma olan L&R in Türkiye

Detaylı

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 22.Hafta ( 23 27 / 02 / 2015 ) OKSİJEN UYGULAMA YÖNTEMLERİ Slayt No: 34 Solunumu Olan Hastalarda Kullanılan Araçlar Solunumu olan hastalarda; nazal kanül, basit yüz

Detaylı

LevaFiber TEKNOLOJİSİ İLE OLUŞTURULMUŞ TEK SIVI İLETKEN FİBER YARA BAKIM ÖRTÜSÜ

LevaFiber TEKNOLOJİSİ İLE OLUŞTURULMUŞ TEK SIVI İLETKEN FİBER YARA BAKIM ÖRTÜSÜ LevaFiber TEKNOLOJİSİ İLE OLUŞTURULMUŞ TEK SIVI İLETKEN FİBER YARA BAKIM ÖRTÜSÜ Drawtex NEDİR? Drawtex LevaFiber Teknolojisi ile üretilmiş tek sıvı iletken yara bakım örtüsüdür. Drawtex nemli bir ortam

Detaylı

AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI. AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA

AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI. AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA Amaç Malzemelerin depo çıkış sayılarını kontrol edebilmek Tüketimlerin takibini

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 2 Lokomotor sistemi oluşturan yapılar içinde en fazla stres altında kalan kıkırdaktır. Eklem kıkırdağı; 1) Kan damarlarından, 2) Lenf kanallarından, 3) Sinirlerden yoksundur.

Detaylı

\ SPİRAL ŞEKİLDE VAKUM YARDIMLI KÜÇÜK KAPAMA SETİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

\ SPİRAL ŞEKİLDE VAKUM YARDIMLI KÜÇÜK KAPAMA SETİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ \ \ SPİRAL ŞEKİLDE VAKUM YARDIMLI KÜÇÜK KAPAMA SETİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ 1. Spiral şekilde vakum yardımlı küçük kapama seti ile sistemde kullanılacak diğer sarf malzemelerve vakum yardımlı yara kapama ünitesi

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI İçerik HİJYEN DERİNİN YAPISI DERİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMA NEDENLERİ BANYOLAR MASAJLAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖZEL AĞIZ BAKIMI KIYAFETİN ÖNEMİ VE TEMİZLİĞİ Hijyen Hijyen; yunanca

Detaylı

Ameliyat Sırası Hasta Bakımı

Ameliyat Sırası Hasta Bakımı Ameliyat Sırası Hasta Bakımı AMAÇ Hastanın ameliyat sırası hemşirelik bakımının sürdürülmesi ve karşılaşabileceği komplikasyonların önlenmesidir. TEMEL İLKELER Ameliyat sırası dönemde hemşirelik bakımı;

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ Diz eklemi çepeçevre bağlarla desteklenen ve cildin altında kaslarla çevrili olmadığı için de travmaya son derece açık olan bir eklemdir. Diz ekleminde kayma, menteşe ve dönme

Detaylı

T.K.H.K. Bursa İli Kamu Hastaneler Birliği Karacabey Devlet Hastanesi BASI YARASI OLUŞUMUNU ÖNLEME VE BAKIM TALİMATI

T.K.H.K. Bursa İli Kamu Hastaneler Birliği Karacabey Devlet Hastanesi BASI YARASI OLUŞUMUNU ÖNLEME VE BAKIM TALİMATI 1.AMAÇ:. Uzun süre yatarak tedavi olan hastalarda oluşabilecek dekubit ülserlerinin ve bası yaralarının gelişimini önlemek, geliştiği takdirde yapılması gerekenleri belirtmektir 2. KAPSAM Hastanemizde

Detaylı