Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi"

Transkript

1 ISSN: Cilt 5, Sayı 2, 2017 Vol. 5, Issue 2, 2017 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi Aziz Eren ÖZTÜRK 1, Muzaffer AŞKIN 2, Murat DAL 3, Sibel KORUNUR 4*, Kürşat KAYMAZ 5 Özet Bu çalışmada elektrik enerjisinin verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanılmasıyla konutlarda aydınlatmanın gerçekleştirilmesi konusu üzerine araştırma yapılmıştır. Çalışmada enerjinin etkin kullanımı kavramına açıklık getirilerek konut aydınlatılmasında kullanılan elektrik enerjisinin genel tüketilen elektrik enerjisindeki payına dikkat çekilmiş ve buradan yola çıkarak aydınlatma enerjisinin etkin yönetimine yönelik çalışmaların gerekliliği vurgulanmıştır. Aydınlatma elamanları kısaca tanıtılarak enerji verimliliği ve tasarrufu açısından değerlendirilmiştir. Aydınlatma enerjisinde görsel konfor koşullarının yeri ve önemi noktasında gerekli açıklamalar yapılmıştır. Son olarak enerjinin etkin kullanılmasıyla yapılacak konut aydınlatmasında üzerinde durulması gereken önemli noktalar belirtilmiştir. Anahtar kelimeler: konutlarda yapay aydınlatma, aydınlatma elemanları, enerji tasarrufu, elektrik enerjisi 1 Aziz Eren Öztürk, Yüksek Lisans öğrencisi, Munzur Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü, Tunceli, azizerenozturk@gmail.com 2 Muzaffer Aşkın, Prof. Dr., Munzur Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Tunceli, muzafferaskin@gmail.com 3 Murat Dal, Yrd. Doç. Dr., Munzur Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, teknikmurathoca@gmail.com 4* Sibel Korunur, Yrd. Doç. Dr., Munzur Üniversitesi, Tunceli Meslek Yüksek Okulu, Elektrik ve Enerji Bölümü, Tunceli, skorunur@munzur.edu.tr 5 Kürşat Kaymaz, Öğr. Gör., Munzur Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, kkaymaz@munzur.edu.tr

2 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 75 Effective Management Of Artificial Lighting Energy In Buildings Abstract In this study, the realization of lighting in buildings with efficient and economical use of electric energy topics have been researched. In the study, clarifying the concept of efficient use of energy, taking attention to the part of electricity consumed in general of the electricity energy used in building lighting and necessity of the studies on effective management of lighting energy has been emphasized. Lighting elements have been briefly introduced and evaluated in terms of energy efficiency and saving. The necessary clarifications have been made regarding the place and the importance of visual comfort conditions in the lighting energy. Finally, the important points to be emphasized in the building lighting to be done with efficient use of energy are mentioned. Keywords: artificial lighting in buildings, lighting elements, energy saving, electricity energy. 1. Giriş Günümüzde enerji ihtiyacının hızlı bir şekilde artmasına bağlı olarak enerji kaynaklarında meydana gelen azalma, kaynakların verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Enerjiye olan talebin artması ve enerji kaynaklarının giderek azalması enerjinin etkin yönetiminin önemini her geçen gün üstünde daha çok durulması gereken bir konu haline getirmiş, bu konuyla ilgili çalışmaları gerekli kılmıştır. Bu bağlamda enerjinin etkin kullanımı; refah seviyesinden fedakârlık yapmaksızın, kalite ve performans düşürmeden, bir mal veya hizmet elde etmek için gerekli olan enerji miktarının azaltılmasıdır diyebiliriz (URL 1, 2017). Enerjinin etkin kullanımı kavramı tasarruf ve verimlilik kavramlarıyla iç içe geçmiş bir kavramdır. Tasarruf ve verimlilik kavramları etkin enerji kullanımının sacayağını oluşturmaktadır. Bunlardan herhangi birindeki eksiklik etkin enerji kullanımı noktasında yapılacak çalışmaların yetersiz olacağı anlamına gelmektedir (Ulusaler, 2005). Tasarruf ve verimlilik kavramlarını birbirine karıştırmamak gerekir. İki lambadan birinin söndürülmesini tasarrufa; enerjiyi daha az tüketen teknolojik lambaların kullanılmasını da verimliliğe örnek olarak gösterebiliriz (Onaygil, 2016).

3 76 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi Elektrik sera gazını en çok arttıran etkenlerden biridir. Ticari binalarda, konutlarda CO2 emisyonlarının %50' si elektrik enerjisinin tüketiminden kaynaklanmaktadır (Taş, 2013). Bu tespit, konutlarda veya diğer ticari binalarda enerji tüketiminin şeklinin, çevreye olan etkisini anlamamıza olanak sağlamakla birlikte enerji verimliliği ve tasarrufu konularına dikkat etmemiz gerektiğini aksi takdirde çevre sorunlarının ortaya çıkmasında etkimizin olacağını ortaya koymaktadır. Aydınlatma yönüyle enerji tasarrufu aydınlatmanın kalitesini düşürmeden, görsel konfordan ödün vermeden gerekli en az aydınlık şiddetinin sağlanmasıyla yapılır (Onaygil, 2016). Etkin ve verimli bir aydınlatma ancak doğal ve yapay ışık kaynaklarının birlikte kullanılmasıyla sağlanabilir. Gün ışığından yararlanılarak, yüksek verimli ışık kaynakları kullanarak uygun aydınlatma ve enerji tasarrufu sağlanabilir (URL 2, 2017). Bir mekânın aydınlatılmasında o mekânın çevresi, mimari yapısı etkilidir. Aydınlatmada ışığın geliş yönü, yayıldığı alan, göze gelmemesi, doğru bir şekilde yönlendirilmesi için armatürler aydınlatılacak bölgede doğru yere montaj edilmelidir. Aydınlatma amaca göre yapılmalıdır. Konutlar içerisindeki programların farklı olması uygulanacak aydınlatma tasarımlarının farklı olmasını gerektirir. Konutlarda aydınlatma şekli daha çok huzur verici ortamlar ve estetik etkiler oluşturmaya yöneliktir tabi bunun yanında diğer fonksiyonların da gerçekleştiği konut ortamlarında aydınlatma kriterlerinde esneklik vardır (URL 2, 2017). Ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisinin % 20 lik kısmı aydınlatmaya yönelik kullanılmakla birlikte binaların bu toplam tüketilen aydınlatma enerjisindeki payı %56 olarak ifade edilmektedir. Bu oranlar dikkate alındığında konutlarda tüketilen aydınlatma enerjisinin etkin yönetimine yönelik çalışmalara ağırlık verilmesinin gerekli olduğu ve bunun sonucunda ülke ekonomisine ve çevreye önemli oranda olumlu etkilerin sağlanacağı açıktır (Sümengen, 2015).

4 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 77 Bir binada aydınlatma yapılacağı zaman istenen aydınlığın sağlanabilmesi için doğal ve yapay aydınlatma kaynaklarının doğru biçimde değerlendirilmesinin yapılması gerekmektedir (Barış, 2014). 2. Materyal ve Yöntem Araştırmada materyal olarak konutlarda aydınlatma, aydınlatmada enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji etkin aydınlatma konularıyla ilişkili yazılmış makale, tez ve çeşitli internet sitelerindeki dokümanlar kullanılmıştır. Bir araya getirilen çeşitli makale, tez ve dokümanların konutlarda aydınlatma konusu yönünde olan bölümleri incelenerek konutlarda aydınlatma enerjisinin etkin yönetimi amacına uygun olanlar derlenmiştir. 3. Konutlarda Aydınlatma Görebilmek için ışığın ve onun yansıyabileceği yüzeyin olması gerekir. Aydınlatma, görme ve görmeyi ışık enerjisiyle sağlayan bir fonksiyondur. Kişilerin günlük faaliyetlerini yürütürken bulundukları, yaşadıkları ortamı ayrıntılarıyla görmelerini sağlar. Bunun yanında yetersiz veya amaca yönelik ve yerinde olmayan bir aydınlatma beraberinde kazalara, iş veriminin düşmesi gibi sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden aydınlatmanın amacı belirli bir aydınlık seviyesine ulaşmaktan çok insanlara bulundukları veya yaşadıkları ortamı detaylarıyla görebilme imkânı oluşturmaktır (Taş, 2013). Bina tasarımı yapılırken tasarımın, doğal ve yapay aydınlatma noktasında yaratacağı etkiler göz önünde bulundurulmalıdır. Binaların yönü, dış cephelerin tasarımı, pencere düzeni konutta aydınlatmayı doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bunları göz ardı eden tasarım yaklaşımları gün ışığının içeri alınmasını engellemekte dolayısıyla aydınlatma ihtiyacı sadece yapay ışık kaynaklarının kullanılmasıyla yani elektrik kullanılarak sağlanmaktadır. Bu tür yaklaşımlar sonucunda doğal ışık kaynaklarının kullanımı devre dışı kalmakta ve çevreye ve ekonomiye olumsuz olarak yansımalar görülmektedir.

5 78 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi Doğal aydınlatmanın konutlarda kullanılmasıyla ortamın aydınlatma ihtiyacı önemli ölçüde sağlanıp, böylelikle enerji tüketimini ve çevre kirliliğini de önemli oranda azaltılabilir (Barış, 2014). Açık ve kapalı alanlarda ışık kaynağından gelen ışığın tamamının amaçlanan alanları aydınlatması gerekmektedir. İstenmeyen alanların aydınlatılması verimlilik noktasında düşmeye sebep olmaktadır (URL 2, 2017). Aydınlatma tasarımı yapılırken ortamın amacına göre aydınlık düzeyinin belirlenmesi gerekir. Aydınlık düzeyinin belirlenmesinde ortamın ne amaçla kullanılacağının bilinmesinin yanı sıra ortamı kullanacak kişilerin yaşları, ortamda kullanılacak malzemelerin, araç ve gereçlerin niteliklerinin ne olacağı, nesne ile çevre arasındaki ışık karşıtlığı, görsel algılama süresi, binanın, dairelerin, odaların konumunun da bilinmesi gerekir (Barış, 2014). 3.1 Aydınlatma Elemanları Doğal aydınlatmanın yeterli olmadığı zamanlarda yapılacak işin niteliğine göre yapay aydınlatma kaynakları kullanılarak yeterli aydınlık düzeyi sağlanır. Elektrik enerjisi yapay aydınlatmanın en büyük sağlayıcısı durumundadır. Lambalar yapay aydınlatmada kullanılacak elektrik enerjisinin verimli ve tasarruflu bir şekilde tüketilmesi bakımından önem taşımaktadır (URL 3, 2017). Bir lambanın 1 Watt harcayarak ürettiği ışık akısı değerine o lambanın verimi ya da ışıksal etkinliği denir. Ancak lambanın verimi; dış ortam ısısı, şebeke gerilimdeki değişiklikler, kullanım süresi, balast özellikleri, lambanın yanma pozisyonu gibi etkenlerden dolayı değişiklik gösterebilir. Lambaların ortalama kullanım sürelerine ise lamba ömrü denir. Lamba ömrü de nem, sarsıntı, toz, açma-kapama sıklığı, ortam sıcaklığı, kullanılan starter, balast, şebeke gerilimindeki değişimler gibi faktörlerden dolayı değişiklik gösterir (URL 4, 2017).

6 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 79 Farklı çalışma şekillerine sahip beş lamba türü vardır. Bunlar; akkor flamanlı lambalar, basınç deşarjlı lambalar, flüoresan lambalar, kompakt flüoresan lambalar ve LED lambalardır ( URL 3, 2017) Akkor Flamanlı Lambalar Teknik açıdan enkandesan lambalar olarak bilinir. Elektrik akımının havası alınmış cam tüp içinde bulunan ince telden geçmesiyle ışık üretir. Lambalar içinde verimi en düşük olan lambadır. Ucuz olmaları sebebiyle konutlarda ve işyerlerinde en çok kullanılan lambadır. Halojen lambalarda farklı bir tür lamba türü olarak değil akkor flamanlı lamba olarak kabul edilir (URL 3, 2017). Ömürlerinin kısa olması, verimlerinin düşük olması, armatürsüz kullanıldıklarında göz kamaşmasına neden olmaları akkor flamanlı lambaların sakıncaları olarak gösterilebilir (URL 5, 2017) Basınç Deşarjlı Lambalar Bu lambalar genellikle dış aydınlatma tesislerinde kullanılır. Yüksek ve alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar, yüksek basınçlı cıva buharlı lambalar deşarjlı lambalar bakımından en çok kullanılanlardır. Yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar gün ışığına daha yakın ışık verdikleri için cıva buharlı lambalara göre daha çok tercih edilir (URL 3, 2017) Flüoresan Lambalar En uygun kullanım alanları tavan yüksekliği 3 metre olan büro, iş yeri ve konutlardır. Aynı zamanda hastane, okul ve mağazaların iç aydınlatmasında kullanılabilirler (URL 3, 2017). Flüoresan lambalar devreye direk olarak bağlanamazlar yardımcı devre elemanlarıyla (elektronik balast, starter) çalıştırılırlar. Akkor telli lambalara göre daha az enerji harcamakla birlikte daha az ısı yayarlar ve verimleri daha yüksektir. Ekonomik olmaları, fazla ısınmamaları, yüksek aydınlık düzeyi sağlayabilmeleri, ömürlerinin uzun olması (yaklaşık saat) ve armatürsüz kullandıklarında göz kamaştırmamaları

7 80 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi flüoresan lambaların üstünlükleri olarak gösterilebilir. Hemen ışık vermemeleri, kuruluş maliyetlerinin pahalı oluşu, stroboskobik etkiye sebep olmaları, bazı durumlarda gürültü çıkarmaları ise dezavantajlarıdır (URL 5, 2017) Kompakt Flüoresan Lambalar Flüoresan lambaların eksiklerini gidermek amacıyla geliştirilmiştir. Verimleri yüksek ve ekonomiklerdir. Fazla ısı yaymazlar. Yardımcı devre elemanları içerisinde hazır bulunduklarından devreye direk olarak bağlanabilirler (URL 3, 2017) LED Lambalar LED'ler yarı iletken teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkmışlardır. Diğer lambalara göre verimleri oldukça yüksek ve enerji tüketimleri azdır. Uzun ömürlü ve sağlam bir yapıya sahiptirler. Işığın optimum şekilde yayılmasını sağlayarak aydınlatılması amaçlanan bölgede karanlıkta kalan yerleri azaltırlar. Yüksek güçlü LED lambalar; konvansiyonel akkor ampullere, sodyum ve cıva buharlı lambalarına göre %50 ila 80 oranında daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Enerji tasarruflu lambalarla kıyaslandığında ise %10 ila 20 daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır (URL 5, 2017). Doğaya zarar verecek gazları içerisinde bulundurmazlar. LED lambaların besleme gerilimi değiştirilerek verdiği ışık miktarının artırılıp azaltılmasıyla aydınlatma düzeyi ayarlanabilir (URL 3, 2017). 3.2 Enerjinin Etkin Kullanımı Bakımından Lambaların İncelenmesi Kullanımını sürdürmekte olan akkor flamanlı lambalar elektrik enerjisinin çoğunu ısı enerjisine dönüştürmektedir. Akkor flamanlı lambaların yerine gereksiz ısınmaya yol açmayan flüoresan lambaların kullanılmasıyla yaklaşık 5 kat daha verimli bir aydınlatma sağlanabilir. Örnek verecek olursak 100 Watt gücünde normal bir ampulün sağladığı aydınlatmayı 20 Watt gücünde verimli bir lamba kullanarak sağlayabiliriz. Verimli lambaların ortalama kullanım süreleri de diğer normal lambalara göre daha uzundur. Örneğin bir ampulün ortalama kullanım süresi 6 ay iken kaliteli kompakt

8 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 81 flüoresan lambanınki 5-6 yıl kadardır. Bu yüzden aydınlatmada verimli lambalar kullanılmalıdır (URL 6, 2017). Kısa süreli çalışmalarda, genel amaçlı yerlerde akkor flamanlı lambalar; iyi renk geriveriminin istenildiği yerlerde ve yüksek yoğunluklu aydınlatmalarda halojen lambalar; kesintili ya da sürekli aydınlatmada ve genel amaçlar için aynı zamanda iyi renk geriveriminin istendiği yerlerde tüp flüoresan lambalar; iç ortamlarda ve yüksek kaliteli aydınlatma gereken alanlarda kompakt flüoresan lambalar kullanılmalıdır. Yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar yol, dış ortam, depolama sahaları ve benzeri alanların aydınlatılmasında kullanılmalıdır. Alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar ise genellikle renk faktörünün önemli olmadığı dış ortam aydınlatmalarında (otoyol, geniș depolama sahaları) kullanılırlar (URL 1, 2017). Kırsal kesimlerin, şehir alanlarının, kamuya ait resmi binaların aydınlatılmasında cıva buharlı lambalar; liman, inşaat, spor alanlarının, yüksekliği fazla üstü kısmen kapalı alanların aydınlatılmasında ve bina yüzeylerinin projektör uygulamalarında metal halide lambalar kullanılır. Metal halide lambalar 1980'li yıllardan itibaren iç mekânlarda da kullanılmaya başlandı. Genellikle sanayi ve dış aydınlatmada kullanılan cıva buharlı lambalarının verimleri düşüktür. Sağladıkları ışık şiddetine kıyasla harcadıkları enerji daha fazladır. Bu yüzden cıva buharlı lambaların yerine aynı ışık şiddetini daha az enerji ile veren metal halide lambalar kullanılırsa enerjinin gereksiz harcanmasının önüne geçilmiş olunur (URL 7, 2017). Günümüzde klasik lambaların yerini yavaş yavaş LED ler almaya başlamıştır. Işık etkinliği bakımından (Lümen/Watt) beyaz LED'ler 140 Lm/W'a çıkarak geleneksel aydınlatma kaynaklarını geride bırakmıştır. LED'ler renksel geri verim yönünde de klasik ışık kaynaklarından daha iyidir. Ayrıca LED'ler diğer ışık kaynaklarından daha fazla kullanım ömrüne sahiptirler (URL 8, 2017). LED lerin az enerji tüketmeleri, uzun ömürlü olmaları, boyutlarının küçük oluşu, dayanıklı ve güvenilir olmaları klasik aydınlatma sistemlerine göre daha avantajlı olmalarını sağlamaktadır (URL 9, 2017).

9 82 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi LED ler aydınlatmanın olduğu her yerde kullanılabildiği için çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. İç ve dış aydınlatmada, trafik, göstergeler, akıllı telefonlar, sanatsal yapılar gibi alanlarda LED teknolojisinden faydalanılır. Bu alanlara ek olarak aydınlatma sektöründe park ve bahçe aydınlatmalarında, merdiven basamakları, tabela, yön levhaları, yürüyüş yolu, kapı girişleri gibi birçok yerde kullanılırlar (Çelik, 2016; URL-10, 2017). LED'lerin dünya ölçeğinde kullanımı sağlandığında tüketilen aydınlatma enerjisinde %30'lara kadar enerji tasarrufu sağlanılacağı düşünülmektedir. Bundan dolayı Avrupa birliği ülkelerinde verimleri düşük oldukları için halojen, flüoresan, cıva buharlı lambaların pazardan kaldırılmasına yönelik kararlar alınmıştır (URL 8, 2017). Tablo 1. Lambaların elektriksel karakteristik değerleri (Türkoğlu ve ark., 2011) Lamba Tipi Verimlilik (Lm/W) Renk Sıcaklığı (K) Renk Geriverim İndisi (CRI) Ömür (Saat) Akkor Lamba Tungsten Halojen Lamba Flüoresan Lamba, T8 Yüksek Basınçlı Sodyum Lamba Alçak Basınçlı Sodyum Lamba Yüksek Basınçlı Cıva Lamba Metal Halide Lamba Beyaz LED LED ler iç aydınlatma ve dış aydınlatmada farklı şekillerde kullanılır. Ev ve ofislerde kullanılan iç aydınlatma LED leri 5W lık dış aydınlatma LED lerinden farklıdır. Bunun nedeni, 5W lık LED lerin ışık yoğunluğunun fazla olması ve neredeyse tüm aydınlatma ışığını tek bir noktadan yollamasıdır. Göz sağlığına uygun olmayan bu durum nedeni ile

10 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 83 0,2W gibi LED'ler kullanılır ve ışık çıkışı geniş bir alana yayılarak aydınlatma yapılır (Çelik, 2016). Armatürden kaynaklanan kayıplar, ışığın tek yönlü veya çok yönlü oluşu da ışık verimliliğin hesaplanmasında önemli etkenlerdir. Geleneksel ışık kaynakları ışığı her yöne yaydıkları için ışığın bir kısmının boşa harcanmasına sebep olurlar, böylece aydınlatma noktasında verimin düşmesine sebep olurlar. LED'ler ise yönlü ışık yayabilme özelliğine sahiptirler. Tablo 2'de CFL (Compact fluorescent lamp) ve LED'li lambaların ışık kullanım etkinliği yönünden kıyaslanması verilmiştir (URL 9, 2017). Tablo 2. CFL ve LED'li lambaların ışık etkinliği yönünden karşılaştırılması (URL 9, 2017) Işık Kaynağı CFL Işık Verimliliği Kullanım Katsayısı Lamba Verimliliği 35 Lm/W LED 65 Lm/W %54 44 Lm/W 58 Lm/W % Aydınlatma Görsel Konfor Koşulları Konutlarda yaşayanlar, konutların farklı bölümlerinde farklı eylemleri gerçekleştirirler. Dolayısıyla konutların farklı mekânları o mekânlardaki eylemlerin, faaliyetlerin gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmalı ve aydınlatma bu tasarıma uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Işığa yoğun gereksinim duyulan konut bölmelerinde uygulanan aydınlatma tasarımıyla ışığa az gereksinim duyulan bölmelerdeki aydınlatma tasarımı aynı olmamalıdır. Kısaca farklı aktivitelerin olduğu mekânlarda farklı aydınlatma tasarımları olmalıdır. Bu yüzden konutların yatak, odası, banyo, koridor, solon, mutfak gibi bölümlerinde sağlanılması gereken aydınlık düzeyleri farklıdır (Barış, 2014).

11 84 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi Konutların aydınlatma tasarımı o konutta yaşayanların ruhsal durumu, sağlığını üretkenliğini etkilemektedir. Bu yüzden aydınlatmada görsel konfora dikkat edilmelidir. Görsel konfor bakımından gerekleri yerine getirilmiş iyi bir aydınlatma gözdeki yorgunluğu azaltarak yapılan işte verimin artmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla yapılacak aydınlatma tasarımı ekonomik olmakla beraber hem görsel konforu sağlamalı hem de iyi bir aydınlık düzeyi oluşturmalıdır (URL 2, 2017). Görsel konfor koşullarının sağlanmasına dikkat edilerek yapılacak konut aydınlatmasında, konut mekânlarında olması gereken minimum aydınlık düzeyleri Tablo 3'te verilmiştir. Bu tablodaki değerler yaş arasındaki sağlıklı bireyler için öngörülen değerlerdir (URL 11, 2017). Tablodaki belirtilen aydınlatma düzeyleri, lambaların fotometrik değerlerine bakılarak uygun lambanın seçilmesiyle sağlanabilir. Tablo 3. Konut hacimlerinde görsel konfor koşullarının sağlanması için gerekli minimum aydınlık düzeyleri (URL 11, 2017) Konut Hacimleri İşlev Aydınlık Duzeyi (lux) Genel 100 (lux) Banyo-Wc Hazırlık-Ayna 300 Ebeveyn Yatak Odası GenelGiyinme 100 Genel 200 Mutfak Hazırlıktezgahı 500 Koridorlar-Antre Genel 100 Oturma Odası - Salon Genel 100 TV - Sinema LCD -Plazma 20 Yemek Bölümü Genel 100 Dijital 300 Okuma Köşesi - Çalışma Odası Okuma- yazma 500 Çocuk Odası Oyun odası Enerji Etkin Aydınlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler Doğru aydınlatılmış bir ortam aydınlığın çok olduğu bir ortam değil gereksinim duyulan aydınlık düzeyini sağlayacak uygun ışığın kullanıldığı ortamdır. Mekânın büyüklüğüne ve gün ışığından yararlanma oranına bakılarak doğru ışık kaynağının doğru yerde

12 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 85 kullanılması sağlanmalıdır. Işık kaynaklarının seçimi, enerjinin etkin kullanımı konusunun en temel noktalarından birisidir. Ortamlar için gerekli minimum ışık akıları standartlaştırılmış olduğundan ortam için belirlenen ışık akısı kadar aydınlık sağlayan armatürler kullanılmalıdır. Doğru lamba seçimi yapılırken lambanın nerede ve ne amaçla kullanılacağı bilinmelidir. Lambaların daha uzun ömürlü ve verimli olanları tercih edilmelidir. Ayar anahtarı kullanımına uygun olan lambalarda ayar anahtarı veya mod ayarlama (kısma) yoluyla enerji tasarrufu sağlanabilir. Günün belirli vakitlerinde lambaları otomatik olarak kapatan bir düzenek ya da çevrede birisi olduğunda lambaları açacak sensörler kullanılması ayar anahtarı kullanımına alternatif bir enerji tasarruf yöntemidir (URL 1, 2017). Işık akısının %90-100' ünün eylem alanına gönderildiği aydınlatmaya direk aydınlatma denir. Endirekt aydınlatma ise ışığın bir yüzeyden yansıyarak hacme dağıldığı aydınlatma türüdür. Endirekt aydınlatma türünde ışığın bir kısmı yüzey tarafından yutulmaktadır. Bu yüzden mümkün olduğunca endirekt aydınlatma yöntemi kullanılmamalıdır (URL 1, 2017). Aşağıdaki Şekil 1; (a), (b), (c), (d), ve (e) de sırasıyla direkt aydınlatma, yarı direkt aydınlatma, karma aydınlatma, yarı endirekt aydınlatma ve endirekt aydınlatma örnekleri sırasıyla verilmiştir. (a) (b) (c) (d) (e) Şekil 1. Dâhili (iç) Aydınlatma türleri (Şahin ve ark., 2015). Açık renkler ışığı yansıtırken koyu renkler absorbe eder. Bu yüzden açık duvar renklerine sahip olan kapalı mekânlar, koyu duvar renklerine sahip olan kapalı

13 86 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi mekânlardan daha az ışığa ihtiyaç duyar. Dolayısıyla duvarların açık renkli olması durumunda daha iyi bir aydınlık düzeyi elde edilir (URL 2, 2017). Zamanla armatür ve lamba üzerinde biriken tozlar ışığın yutulmasına sebep olarak aydınlatmada verimin düşmesine neden olur. Bu yüzden aydınlatma armatürlerinin ve lambaların düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Aydınlatmada verimsizlik yaratan diğer bir konuda zamanla lambaların verimlerinin düşmesidir. Bu yüzden verimi düşen lambaların değiştirilmesi gerekir. Halojen ve normal ampullerin yerine daha az enerji harcayan flüoresan lambalar kullanılmalıdır. Yüksek katlı binalarda 2 veya 3 katı aydınlatacak şekilde merdiven otomatiği seçilmelidir. Lambaların gücünü arttırmak yerine sayısı artırılmalıdır. İç ve dış ortamlar için tasarlanan lambalar tasarlandıkları alanların dışında kullanılmamalıdır. Örneğin bir oda için tasarlanmış bir lamba bahçe aydınlatması için kullanılmamalıdır. Bahçe ve çevre aydınlatmasında yüksek basınçlı cıva buharlı lambalar yerine alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılırsa aydınlık düzeyi aynı olmasına rağmen enerjiden %70 oranında tasarruf elde edilmiş olur. Aydınlatma verimliliği konusunda diğer önemli nokta ise gün ışığından yararlanılmasıdır. Bu bağlamda odalar gün ışığını maksimum düzeyde kullanabilecek şekilde tasarlanmalı ve eşyalar buna göre yerleştirilmelidir. Örneğin masa ve sandalyeler pencere kenarına yerleştirilmelidir (URL 6, 2017). Bina girişlerinde, merdiven aydınlatmasında ve holde düşük güçlü lambalar kullanılmalıdır. Genel kullanım alanlarında harekete duyarlı aydınlatma tercih edilmelidir. Fazla ışık gerektiren bölmelerde çok sayıda düşük güçlü lamba kullanmak yerine yüksek güçte tek bir lamba kullanmak daha tasarrufludur. Dikiş, ütüleme, okuma v.b. faaliyetlerin gerçekleştiği odalarda bütün odayı aydınlatan lambalar yerine çalışma ortamını aydınlatacak lambalar kullanılmalıdır (URL 12, 2017; URL 2, 2017). Dekoratif lambalar ışığı istenilmeyen yönlere gönderdiğinden aydınlatmada verimin düşmesine neden olurlar. Işığı daha iyi geçiren açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar kullanılarak dekoratif aydınlatmalarda daha iyi bir aydınlık düzeyi sağlanabilir (URL 13, 2017).

14 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ 87 Aydınlık düzeyleri, aydınlatılan yüzeyin kaynağa olan uzaklığıyla ters orantılı olarak değişir. Yani çalışma düzlemi ile aydınlatma aygıtı arasındaki uzaklığın fazla olması durumunda aygıtın vermesi gereken ışık akısı artacak, bu da enerji tüketimini arttıracaktır. Bu nedenle tavandan aydınlatılan bir mekânda çalışma düzlemi ile aygıt arasındaki mesafe kamaşma kontrolü yapılması şartıyla, izin verilebilen en az değere indirilmelidir. Eğer tavan yüksekliği çok fazla ise aygıtlar askılarla sarkıtılarak yerleştirilmelidir (URL 1, 2017). Avrupa da kullanımdan kalkan, kalın tip 38 mm çaplı 20 W ve 40 W lık flüoresan lambaların yerine, 26 mm çaplı 36 W lık ince tip flüoresan kullanmak, hem %25 fazla ışık, hem de %10 daha az enerji harcaması sağlamaktadır (URL 1, 2017). Aydınlatma aygıtlarında ışığı istenilen obje ya da bölgeye yönlendirmek, farklı uygulamalar için farklı ışık etkileri yaratmak ve tasarım özelliklerine bağlı olarak kamaşma faktörünü azaltmak için reflektörler kullanılabilmektedir. Armatürlerde reflektör kullanımı aydınlatmada verimliliği arttıran bir uygulamadır. Bu yüzden reflektörsüz aydınlatma sistemlerinden kaçınılmalı ve armatür seçiminde reflektörlü armatürler tercih edilmelidir (URL-14, 2017). Bir aydınlatma düzeninde kullanılacak aydınlatma aygıtlarının ve materyallerin çeşitliliği gelişen teknoloji ile beraber her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu çeşitlilik aydınlatma düzenlerine ilişkin yapılacak enerji değerlendirmelerini zorlaştırmaktadır. Bu sebepten dolayı aydınlatma düzenlerinde tüm değişkenleri bir arada ve kapsamlı bir şekilde değerlendiren, amaca uygun seçenekleri tasarımcıya sunan DIALux, ReluxPro, VIVALDI ve ecocalc gibi aydınlatma programları kullanılmalıdır (Cilasun ve Öztürk, 2011). 4. Sonuçlar Binalar gün ışığından maksimum düzeyde faydalanacak şekilde konumlandırılmalı, güneş kontrol sistemleri ve gün ışığı açıklıkları bu hedefe uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Aydınlatmada doğal ışığın yetersiz kaldığı durumlarda yapay

15 88 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi aydınlatma enerji verimliliği ve tasarrufu ölçütlerine uygun olarak yapılmalıdır. Yapay aydınlatma tasarımı mekân içindeki program çeşitliliği göz önünde bulundurularak amaca uygun yapılmalıdır Tüketilen aydınlatma enerjisi kullanılan aydınlatma elamanlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden fotometrik değerleri bilinen, verimleri yüksek, görsel konfor koşulları noktasında sorun yaratmayacak uygun lambalar ve bu lambalara uygun armatürler kullanılmalıdır. Konutlardaki eylem çeşitliliğine göre yeterli ve kaliteli aydınlatma düzeyinin sağlanması görsel konfor, göz sağlığı, üretim kalitesi, kazalar ve iş güvenliği yönünden oldukça önemlidir. Bundan dolayı aydınlatmada yapılacak enerji tasarrufu mekânın kullanım amacına uygun aydınlık düzeyini sağlayarak, enerjinin en az tüketilmesi şeklinde olmalıdır Piyasadaki aydınlatma aygıtlarının ve lambaların çeşitliliği teknolojideki gelişmeler sonucunda oldukça artmıştır. Bu aygıtların ve lambaların bazıları görsel konforu destekleyen özellikleri, bazıları sağladıkları enerji tasarrufları, bazıları ise düşük ilk yatırım maliyetleri ile avantaj sağlamaktadırlar. Bu sürekli değişim ve çeşitlilik tasarımcının tercih yapmasını zorlaştırmaktadır. Bu yüzden aygıtlardaki çeşitlilik, görsel konfor koşulları ve verimlilik gibi konuların beraber düşünülmesiyle yapılacak enerji etkin aydınlatma tasarımında zaman zaman zorluklar yaşanmaktadır. Bu zorlukların giderilmesi, enerji değerlendirmelerinin daha kolay yapılması ve güvenilir sonuçların alınması için aydınlatma programları kullanılmalıdır. Gelişen teknoloji ile beraber enerji verimliliği ve tasarrufu konularında her geçen gün ilerleme sağlanmaktadır. Ülkemizde de bu yeni teknolojilerin kullanılmasına yönelik teşvik edici adımlar atılmalı, toplum bu noktada bilinçlendirilmeli ve bu konu hakkında gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

16 Aziz Eren ÖZTÜRK, Muzaffer AŞKIN, Murat DAL, Sibel KORUNUR, Kürşat KAYMAZ Kaynakça Barış, P., (2014) Sürdürülebilirlik Açısından Doğal ve Yapay Aydınlatmanın Konutlarda İncelenmesi Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Cilasun, A., Öztürk, L.D., (2011) Aydınlatma Programlarının Enerji Değerlendirme Özelliklerinin Karşılaştırması, Çevre-Tasarım Kongresi, İstanbul, 8-9 Aralık Çelik, K., (2016). Enerji Verimliliği İçin Bir Merkezden Kontrollü Sokak Aydınlatma Sisteminin Geliştirilmesi Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara Onaygil, S., (2016). Aydınlatma Tekniği, Verimlilik, Planlama Ve Yönetim Aydınlatmada Planlama Ve Yönetimin Önemi Semineri, Gaziantep: Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu Sümengen, Ö., (2015). Türkiye İçin Konut Binalarının Aydınlatma Enerjisi Gereksinimi Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Yaklaşım Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Şahin, M., Oğuz, Y., Büyüktümtürk, F., Yarı Direkt Ve Karma Aydınlatma Türlerinin Teknik Yönden Karşılaştırılması. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi. 11(1): Taş, Y. (2013). Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği ve Dış Aydınlatma Kontrolü Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Türkoğlu, A. K., Benlioğlu, K., Başkan, T., Pratikte Aydınlatma Kavramları Ve Terimleri, İso ATMK-AGİD Sektör Toplantısı Ulusaler, K., (2005). Aydınlatmada Etkin Enerji Kullanımı, III. Ulusal Aydınlatma Sempozyumu, Ankara URL 1.( 2017). Erişim Tarihi: URL 2.(2017). %20Ayd%C4%B1nlatma.pdf, Erişim Tarihi: URL 3. (2017). _pdf/aydınlatma%20elemanları.pdf, Erişim Tarihi: URL 4.(2017). Erişim Tarihi:

17 90 Konutlarda Yapay Aydınlatma Enerjisinin Etkin Yönetimi URL 5.(2017). /dosyalar/dosya_ve_belgeler/aydinlatma%20tekn%c4%b0kler%c4%b0%2 0IV.SUNU%20%28Ayd%C4%B1nlatma%20Armat%C3%BCrleri%29.pdf, Erişim Tarihi: URL 6.(2017). Yontemleri_ pdf, Erişim Tarihi: URL 7.(2017). Erişim Tarihi: URL 8.(2017). Erişim Tarihi: URL 9.(2017). Erişim Tarihi: URL 10.(2017). Erişim Tarihi: URL 11.(2017). Erişim Tarihi: URL 12.(2017). Aydinlatma_Mumkun.doc, Erişim Tarihi: URL 13.(2017). Verimliligi-Yontemleri_ pdf, Erişim Tarihi: URL 14.(2017). Erişim Tarihi:

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Safiye KAYA Kocaeli Üniversitesi, safiyekaya_01@hotmail.com ÖZET Verimlilik dendiğinde kullanılan cihazın daha az kullanılması değil,

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ

AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ Cüneyt ALSAT EEC Entegre Bina Kontrol Teknolojileri A.Ş. ÖZET İşletmelerin sert rekabet koşulları altında ayakta kalmaları ve karlılıklarını arttırmaları

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI Tuba BOSTANCI BASKAN Türk Philips Tic. A.Ş. Saray mah. Dr.Adnan Büyükdeniz Cad. No:13, Ümraniye, İstanbul. Tel: 0-216-636 18 62 Faks: 0-216-636 18 35 e-mail:

Detaylı

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı?

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? LED AYDINLATMA 1. LED Nedir? 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? 3. LED Aydınlatma Uygulamaları 4. Örnek LED Aydınlatma Uygulaması ve Sağladığı LED NEDİR? LED,

Detaylı

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ İSO ATMK - AGİD Sektör Toplantısı PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ A.Kamuran TÜRKOĞLU, Kevork BENLİOĞLU, Tuba BASKAN 23.06.2011 1 İÇERİK 1. Işık Şiddeti - Kandela 2. Işık Akısı - Lümen 3. Aydınlık

Detaylı

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI 21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ 2. DIŞ AYDINLATMA ARACI BAĞLANTILARI 21.1 DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ Şehir içi yollar, geniş cadde

Detaylı

KONUTLARDA LAMBA SEÇİMİNİN ENERJİ PERFORMANSI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONUTLARDA LAMBA SEÇİMİNİN ENERJİ PERFORMANSI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ KONUTLARDA LAMBA SEÇİMİNİN ENERJİ PERFORMANSI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Özlem SÜMENGEN 1 Alpin Köknel YENER 2 1 ERÜ Mimarlık Fakültesi Melikgazi Kayseri, 38030 osumengen@hotmail.com 2 İTÜ Mimarlık Fakültesi

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki Doğru Aydınlatma Doğru aydınlatma tekniği uygulanan satış alanlarında, ışık konforu, güvenlik hissi ve

Detaylı

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır luxtra 2 Luxtra bir Asy a Trafik Sinyali zas yon ma rkasıdır. 2014 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2014 LUXTRA LED Aydınlatma Sistemleri Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller.

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller. TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller Özellikleri: Yüksek kalite floresan kaplamalı 16 mm çaplı tüp Faydaları: Yüksek renksel geriverim Standart ampullerle

Detaylı

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi sahin.ozgul@emo.org.tr EMO Ġstanbul ġubesi 28.02.200 Ġstanbul VERĠMLĠLĠĞĠ Aydınlatmada Enerji Verimliği, Kanunda nihai

Detaylı

LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014

LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014 LED AYDINLATMA OFİS ÇÖZÜMLERİ 2014 Ofislerde %80 e varan enerji tasarrufu! Günümüzde ofis ortamlarında çok zaman geçirilmektedir ve bir ofis ortamında çalışanların verimi, ortamın konforu ile doğru orantılıdır.

Detaylı

BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI

BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI Ö.Dilda YAMAN Erke Tasarım Müh. Ltd. Şti. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No: 229 Kat:5 D:11 Göztepe/İSTANBUL dyaman@erketasarim.com ÖZET BREEAM

Detaylı

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Abdullah 1 Aydınlatma aracları ilk olarak İÖ 70.000 lerden beri kullanılırdı. İlk olarak kayaların içi oyularak bu oyuklara hayvan yağının

Detaylı

Işık Kaynakları. Işık bir kaç terimle ölçülebilir:

Işık Kaynakları. Işık bir kaç terimle ölçülebilir: Işık Kaynakları Herhangi bir aydınlatma armatürünün performansı, büyük ölçüde kullanılan ışık kaynağına (ampul) bağlıdır. Değişik kaynaklar değişik efektler yaratırlar. Işık bir kaç terimle ölçülebilir:

Detaylı

İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl

İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl Üniversite LED Aydınlatma fizibilite (uygulanabilirlilik) çalışması El-Elektronik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Mehmed ÇELEBİ 2010 İyi bir Aydınlatma sistemi nasıl olmalıdır Lambert

Detaylı

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI 9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. Aydınlatma Tesisatına Ait Semboller 2. Çeşitli Lamba ve Priz Tesisatı Bağlantı Şemaları Adi Anahtar Tesisatı Bağlantı şeması Komütatör Anahtar Tesisatı Bağlantı

Detaylı

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. 2 2018 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2018 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite

Detaylı

Dikkat çekici olması için tasarlandı

Dikkat çekici olması için tasarlandı PHILIPS LED Ampul 7 W (60 W) E27 Sıcak Beyaz Kısılamayan Dikkat çekici olması için tasarlandı Bildiğiniz ve sevdiğiniz şekillerde tasarlanmıştır. En yeni LED enerji tasarrufu teknolojisi sayesinde geleneksel

Detaylı

AYDINLATMA TÜRLERİ 1

AYDINLATMA TÜRLERİ 1 1 AYDINLATMA TÜRLERİ Aydınlatma Türleri Işık Kökeni Bakımından Aydınlatma Türleri Doğal Aydınlatma Suni Aydınlatma Aydınlatılan Yere Göre Aydınlatma Türleri İç Aydınlatma Dış Aydınlatma Amacı Bakımından

Detaylı

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına,

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, 1 AYDINLATMA HESABI Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, geometrisine ve gerekli aydınlık

Detaylı

İyi bir aydınlatma ile kazandıklarımız:

İyi bir aydınlatma ile kazandıklarımız: Aydınlatma: Kişilerin asgari fizyolojik görme ihtiyaçlarına cevap vermek için ışığın kullanılması yöntemidir. Aydınlatma tekniği, İyi görsel sonuçlar ve hoş bir ışık ortamı sağlayacak biçimde belirlenmiş

Detaylı

HID Ampuller. ML Mixed Light ML-R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller. 9 Ağustos

HID Ampuller. ML Mixed Light ML-R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller. 9 Ağustos -R Ampul: İç reflektörlü karma ışıklı ampuller Özellikleri: Tungsten filamanlı ve içinde kuvars yüksek basınç cıva deşarj tüplü ampul Tungsten filaman hem enkandesan ışık kaynağı hem de akım sınırlayıcı

Detaylı

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları:

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları: MASTER CosmoPolis CPO-T White HID ler B A : Şeffaf tüplü seramik deşarj tüplü, yüksek verimli ve kompakt dış aydınlatma ampulü Özellikleri: Yüksek verimlilik ve düşük kayıplar ile çevre dostu. Bu sayede

Detaylı

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu Emre Yılmaz LED Nedir? Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 1920 lerde Rusya da İcat Edildi 1962 de Amerika da Elektronik Bileşen Haline Geldi

Detaylı

Kompakt Gaz Deşarj Ampuller

Kompakt Gaz Deşarj Ampuller MASTER SDW-TG Mini White SON Kompakt Gaz Deşarj ler B A : Küçük, açık armatürlerde kullanılmak üzere MASTER Colour CDM-T ampullerin etrafında tasarlanmış yüksek verimli sıcak renkli deşarj ampuller Özellikleri:

Detaylı

Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri. Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri LUXAR

Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri. Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri LUXAR Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri Fabrikalarda Aydınlatma Üretimde verimlilik Artı ı Aydınlatmanın insan fizyolojisi ve psikolojisindeki pozitif etkisi

Detaylı

Kompakt Floresan CFL NI

Kompakt Floresan CFL NI MASTER PL-T 2 Pinli B C A Ampul: Enerji tasarruflu kompakt floresan ampul Kompakt uzun ark düşük basınç cıva deşarjlı ampul Sistem, 6 paralel dar floresan tüp içerir Özellikleri: 2-pinli bir muhafaza,

Detaylı

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ Sezen YILDIRIM ÜNNÜ 1 Feride ŞENER 2 Alpin KÖKNEL YENER 2 1 İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Ayazağa Kampüsü, İstanbul,

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S20

İç aydınlatma Universal design Spot S20 İç aydınlatma Universal design Spot S20 Hella Industries Genel bakış ORTAM FONKSİYONLU SPOTLAR Bu kompakt LED spot lamba, mutfak, banyo ve koridor gibi mekanların aydınlatılması için idealdir. Aydınlatma

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ LED NEDİR? LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir.üzerinden akım geçtiğinde üretiminde

Detaylı

ESTET TEKNOLOJİ TASARIM REKLAM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. www.visio.com.tr info@visio.com.tr

ESTET TEKNOLOJİ TASARIM REKLAM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. www.visio.com.tr info@visio.com.tr ESTET TEKNOLOJİ TASARIM REKLAM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Firmamız 2009 yılında kurulmuş olup LED aydınlatma armatürleri ve LED li reklamcılık çözümleri geliştirdiği Silivri de toplam 2.500 m² kapalı alanda ileri

Detaylı

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki LUXAR LED Ürünlerinin Avantajları Düşük Enerji Tüketimi Düşük Enerji Tüketimi - Yüksek Verim İçerdikleri son teknoloji

Detaylı

Kompakt Floresanlar CFL I

Kompakt Floresanlar CFL I MASTER PL Elektronik B C D E F G H I J K L M N A Ampul: Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller Özellikleri: Enkandesan ampullere göre daha uzun ömürlü alternatif, farklı watt değerleri

Detaylı

2014 Entek LED İç Aydınlatma Kataloğu

2014 Entek LED İç Aydınlatma Kataloğu 2014 Entek LED İç Aydınlatma Kataloğu INDEXINDEX Hakkımızda Sertifikalarımız 04 05 Led Ampuller Asil Serisi Zarif Serisi Kararlı Serisi 06 07 08 Downlight Görkemli Serisi Alımlı Serisi Sade Serisi Papatya

Detaylı

TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü

TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü Lighting TownGuide Yeni nesil dekoratif aydınlatma armatürü TownGuide Core TownGuide ailesi, iki modern tasarımdan oluşur: Düz Koni tip (BDP001) ve eğimli çanak tip(bdp002). Kapsamlı bir lümen paketi çeşitleri

Detaylı

TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI. *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI. *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI Gülin Payaslı OĞUZ* gpayasli@dicle.edu.tr Nursen IŞIK* isik@dicle.edu.tr *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ÖZET

Detaylı

VESTEL CITY: TASARIMIN HAYAT BULDUĞU YER

VESTEL CITY: TASARIMIN HAYAT BULDUĞU YER LED AYDINLATMA UYGULAMA ALANLARI 2014 1 2 VESTEL CITY: TASARIMIN HAYAT BULDUĞU YER YAPACAKSAN EN İYİSİNİ YAP, GİDECEKSEN EN UZAĞA GİT, ÇIKACAKSAN EN YÜKSEĞE ÇIK, OLACAKSAN EN GÜÇLÜSÜ OL. Ahmet Nazif ZORLU

Detaylı

LED Aydınlatma Ofis Çözümleri

LED Aydınlatma Ofis Çözümleri LED Aydınlatma Ofis Çözümleri 1 Ofislerde %80 e varan enerji tasarrufu! Günümüzde ofis ortamlarında çok zaman geçirilmektedir ve bir ofis ortamında çalışanların verimi, ortamın konforu ile doğru orantılıdır.

Detaylı

REVO-LB. REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri)

REVO-LB. REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri) REVO-LB REVO LB (Düşük Tavan Endüstriyel Armatürleri) DÜŞÜK TAVAN ENDÜSTRİYEL ARMATÜRLERİ Yüksek tavan armatürleri olarak büyük ilgi toplayan enerji tasarruflu REVO armatür grubuna şimdi yeni seri olarak

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

LED 2008 %80 9001 14001 %100 TÜRK MALIDIR

LED 2008 %80 9001 14001 %100 TÜRK MALIDIR Neden Endüstriyel Ürünler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi 2008 yılında İstanbul da LED Aydınlatma Armatürleri üretmek üzere kurulup, sekiz aylık bir Ar-ge çalışması sonucu ürünlerini imalata geçirmiştir.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ) 1 BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II (AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ) BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE II YILSONU NOTU KATKI ORANLARI Dersin Adı Dönemi Dersin Kredisi AKTS Bilgisayar Destekli Proje II Bahar Dönemi

Detaylı

Yapılarınıza Değer Katar...

Yapılarınıza Değer Katar... Yapılarınıza Değer Katar... Aydınlatma Armatürleri www.netelsan.com.tr Aydınlatma Armatürleri Krom Birim Fiyatı 48,00 TL. M.U.KAR.00003 Birim Fiyatı 47,00 TL. M.U.KAR.00004 00303 00304 00305 00306 00307

Detaylı

Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı. Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ

Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı. Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ Endüstriyel Tesislerde Verimlilik ve Güneş Enerjisi Kullanımı Prof. Dr. Mehmet Salih MAMİŞ Öğr. Gör. Mehmet Sait CENGİZ Günümüzde enerji tüketimi hızla artarak devam etmektedir. Ülkemiz enerji üretiminde

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ Nezih YAPAR / Asuman ÇALIŞKAN Trilux Aydınlatma - Sisel Müh. Elektronik San.ve Tic. A.Ş. Yukarı Dudullu Barbaros Cad. Kutup Sok.

Detaylı

Mağaza Aydınlatmasında LED Aydınlatmaya Geçiş Süreci

Mağaza Aydınlatmasında LED Aydınlatmaya Geçiş Süreci Mağaza Aydınlatmasında LED Aydınlatmaya Geçiş Süreci OVEO ELEKTRONİK Sunum: Orhun Bıçakçı, Yük. Elek. Müh. OVEO bir A.Ş. markasıdır. Anahatlar Biz Kimiz? Neden LED Işık Kaynakları? TURSEFF Bu Noktalara

Detaylı

AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR

AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERYA AYDEMİR Binalarda Enerji Tüketim Noktaları 1- Isıtma sistemleri Yanma verimi Otomasyon 2- Soğutma sistemleri 3- Aydınlatma sistemleri 4- Reaktif güç kompanzasyonu

Detaylı

Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri

Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri Prof. Dr. Sermin Onaygil ATMK Yönetim Kurulu Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 23 Haziran 2011 İstanbul Sanayi

Detaylı

Schneider Electric kalitesiyle fark yaratan hareket dedektörleri

Schneider Electric kalitesiyle fark yaratan hareket dedektörleri Schneider Electric kalitesiyle fark yaratan hareket dedektörleri Güvenli, kullanışlı, enerji tasarruflu... 444 30 30 www.schneider-electric.com.tr Dış ortam hareket ve varlık dedektörü (PIR), Standart

Detaylı

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ Emre ERKİN M. Berker YURTSEVEN Önder GÜLER Sermin ONAYGİL erkinem@itu.edu.tr byurtseven@itu.edu.tr onder.guler@itu.edu.tr

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S100

İç aydınlatma Universal design Spot S100 İç aydınlatma Universal design Spot S100 Hella Industries Genel bakış Dışta bulunan halka Ölçü: 1 : 1 İçte bulunan halka Ölçü: 1 : 2 ORTAM FONKSİYONLU SPOTLAR Aydınlatma için son derece etkili LED spotlar,

Detaylı

Ampul: MASTER MHN-SA. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Çift boğumlu kompakt kuvars metal halide ampuller

Ampul: MASTER MHN-SA. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Çift boğumlu kompakt kuvars metal halide ampuller Lighting Ampul: MASTER MHN-SA Çift boğumlu kompakt kuvars metal halide ampuller Faydaları Dış kavanozu olmayan bu ampul, çok daha küçük boyutlu armatür tasarımına olanak tanır ve çok daha hassas hüzme

Detaylı

Gerilim Işık huzmesi açısı. Paketleme türü

Gerilim Işık huzmesi açısı. Paketleme türü ES : Dichroic reflektör ve kızılötesi kaplamalı çift soketli yanıcılı, enerji tasarrufu sağlayan, koleksiyonunun düşük gerilimli halojen reflektörlü ampulü Piyasadaki yüksek enerji verimi sağlayan dichroic

Detaylı

Light Warrior. Aydınlatma sistemleri için elektrik tasarruf cihazı

Light Warrior. Aydınlatma sistemleri için elektrik tasarruf cihazı Aydınlatma sistemleri için elektrik tasarruf cihazı %20 - %40 arasında enerji tasarrufu Flüoresan, metal-halide, sodium buharlı, compact flüoresan lambalar, akkor flamanlı spot ve armatürlerinde etkili

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA...

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... SRound SRound SRound, (@70 0 C'de) 60.000 saati aşan armatür ömrü sayesinde flouresanlı armatürlere nazaran 2 kat, metal halideli armatürlere nazaran 6 kat daha uzun ömürlüdür.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Emincan AYÇİÇEK (9/A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN: A. Ruhşah ERDUYGUN 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Özet...2 Gün Işığı Kullanılarak İç Mekanların

Detaylı

www.asyatrafik.com.tr

www.asyatrafik.com.tr 2 2016 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2016 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimiz,

Detaylı

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey Lighting OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey OptiFlood LED BVP506 OptiFlood LED, büyük alanların ışıkla aydınlatılması için kullanılabilen, şık ve oldukça etkili asimetrik aydınlatmalardan

Detaylı

Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi

Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi F. Demet ÇETİN* Bilal GÜMÜŞ** Berivan ÖZBUDAK* fdcetin@dicle.edu.tr bilgumus@dicle.edu.tr bbudak@dicle.edu.tr *Dicle Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ

IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ 1 IŞIK ÜRETİMİ VE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ 2 IŞIK ÜRETİMİ Lambalarda ışık üretimi temel olarak iki yolla gerçekleşir. Termik yolla http://www.youtube.com/watch?v=7ipz4vdivbu Gazlar ve madeni buharlardaki

Detaylı

DERSLĐKLERDE GÖRSEL KONFOR VE OPTĐMUM ENERJĐ KULLANIMI ĐÇĐN FARKLI AYDINLATMA DÜZENLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI

DERSLĐKLERDE GÖRSEL KONFOR VE OPTĐMUM ENERJĐ KULLANIMI ĐÇĐN FARKLI AYDINLATMA DÜZENLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI DERSLĐKLERDE GÖRSEL KONFOR VE OPTĐMUM ENERJĐ KULLANIMI ĐÇĐN FARKLI AYDINLATMA DÜZENLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI Tuba BOSTANCI BASKAN Müjgan ŞEREFHANOĞLU SÖZEN Türk Philips Tic. A.Ş. Yıldız Teknik Üniversitesi

Detaylı

HID Ampuller. HPL Yüksek Basınçlı Cıva HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul. 9 Ağustos

HID Ampuller. HPL Yüksek Basınçlı Cıva HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul. 9 Ağustos HPL 4 Pro Ampul: Yüksek servis ömürlü yüksek basınçlı cıva ampul Özellikleri: Çabuk ve güvenilir yanma için 1 veya 2 elektrota sahiptir Sıcak beyaz ve doğal beyaz versiyonları bulunmaktadır Yüksek verim

Detaylı

REVO ARENA (Yüksek Tavan Armatürleri)

REVO ARENA (Yüksek Tavan Armatürleri) REVO ARENA (Yüksek Tavan Armatürleri) YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ FLOURESAN AMPULLERLE YÜKSEK TAVAN UYGULAMALARI Yüksek tavanlı işletmelerde yakın zamanlara kadar yüksek basınç (HID) ampullü aydınlatma armatürleri

Detaylı

Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm

Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm Lighting Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm Opalize, oval şekilli dış ampulü, yüksek ışık çıkışı ve uzun güvenilir kullanım ömrü ile Yüksek Basınçlı Sodyum lambası Faydaları Üstün teknolojinin sağladığı

Detaylı

BÖLGESEL KONTROLLÜ LED AYDINLATMA SİSTEMİ İLE KONVANSİYONEL FLÜORESAN AYDINLATMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

BÖLGESEL KONTROLLÜ LED AYDINLATMA SİSTEMİ İLE KONVANSİYONEL FLÜORESAN AYDINLATMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI BÖLGESEL KONTROLLÜ LED AYDINLATMA SİSTEMİ İLE KONVANSİYONEL FLÜORESAN AYDINLATMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mehmet Ali ÖZÇELİK ozcelik@gantep.edu.tr Gaziantep Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Detaylı

Ampul: MASTER PL Elektronik. Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller

Ampul: MASTER PL Elektronik. Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller : MASTER PL Elektronik Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller aydaları Aynı ışık çıkışına sahip bir enkandesan ampulün tükettiği enerjinin 1/5'ini tüketmesini sağlayan yüksek enerji

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S102

İç aydınlatma Universal design Spot S102 İç aydınlatma Universal design Spot S102 Hella Industries Genel bakış Dış halka Ölçü: 1 : 1 AMBİYANS FONKSİYONLU SPOTLAR İç halka Ölçü: 1 : 2 Aydınlatma için son derece etkili LED spotlar, örn. giriş alanları

Detaylı

OSMAN ÖZER MEL 97032 4-B

OSMAN ÖZER MEL 97032 4-B OSMAN ÖZER MEL 97032 4-B AYDINLATMA PROJESİ AYDINLATMA HESAPLARI BODRUM KAT AYDINLATMA HESAPLARI : 1. BÖLÜM : a : 3,5 m b : 7,6 m h = H hç c K =[( 0,8*a)+(0.2*b)]/h h = 2,6 1-0,3 K =[(0,8*3,5)+(0,2*7,6)]/1,3

Detaylı

CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek

CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek Lighting CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek CoreLine Wall-mounted İster yeni bir bina için isterse mevcut bir alanın yenilenmesi için olsun, müşteriler kaliteli ışık sunan ve enerji ve bakım

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2. klaren.com.tr KLÄREN CHIPSET

ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2. klaren.com.tr KLÄREN CHIPSET ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2 3 KLÄREN CHIPSET klaren.com.tr BİR ALMAN MARKASI Geleceğin aydınlatma teknolojisi LED in doğru ve en verimli şekilde kullanılması için müşteri odaklı çözümler sunan

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek

CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek Lighting CoreLine Wall-mounted LED için doğru seçenek CoreLine Wall-mounted İster yeni bir bina için isterse mevcut bir alanın yenilenmesi için olsun, müşteriler kaliteli ışık sunan ve enerji ve bakım

Detaylı

AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ. Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü

AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ. Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü AYDINLATMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü Işık nedir? IŞIKIK = ENERJİ Işık, görsel g duyarlılığ ığa a neden olabilen radyasyon enerjisi şeklinde tanımlanabilir. femtometre

Detaylı

YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR. 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ

YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR. 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ AydınlatmaSistemleri LightingSystems ISO 9001-2008 YÜKSEK TAVAN ARMATÜRLERİ GALAKSI ALÜMİNYUM GÖVDE ARMATÜR 60x60 SIVA ÜSTÜ VE SIVA ALTI ARMATÜRLER DEKO DEKORATİF ARMATÜRLER BELGELERİMİZ İÇİNDEKİLER ALÜMİNYUM

Detaylı

GÜN IŞIĞI İLE DOĞAL AYDINLATMA & GÜN IŞIĞI TÜPÜ AYDINLATMA SİSTEMİ

GÜN IŞIĞI İLE DOĞAL AYDINLATMA & GÜN IŞIĞI TÜPÜ AYDINLATMA SİSTEMİ GÜN IŞIĞI İLE DOĞAL AYDINLATMA & GÜN IŞIĞI TÜPÜ AYDINLATMA SİSTEMİ E nerjinin günümüzde büyük bir öneme sahip olması, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularını ön plana çıkarmış olup, bu konular

Detaylı

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA...

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... SRound SRound EAE Aydınlatma, endüstriyel aydınlatma alanında yeni nesil ledli armatürü SRound'u sunuyor. Tek noktadan montaj edilerek daha hızlı devreye alınabilen SRound,

Detaylı

En güvenilir! MASTER PL-L 4 Pinli. Faydaları. Özellikler. Uygulama

En güvenilir! MASTER PL-L 4 Pinli. Faydaları. Özellikler. Uygulama Lighting En güvenilir! MASTER PL-L 4 Pinli MASTER PL-L genellikle, yüksek düzeyde aydınlatma gerektiren mağaza, hastane ve ofis uygulamalarında bulunan genel amaçlı aydınlatma sağlayan tavan armatürleri

Detaylı

AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL

AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL AYDINLATMADA PLANLAMA VE YÖNETİMİN ÖNEMİ AYDINLATMA TEKNİĞİ, VERİMLİLİK, PLANLAMA VE YÖNETİM İLK OTURUM Prof. Dr. Sermin ONAYGIL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi

Detaylı

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE YÖREYE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİN ROLÜ Feride ŞENER 1, Sezen YILDIRIM ÜNNÜ 2, Alpin KÖKNEL YENER 1 1 İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla, Taksim, İstanbul,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 5. AYDINLATMA VE PRİZ DEVRE ELEMANLARI ÖĞRENME FAALİYETİ-5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-5 Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, aydınlatma ve priz

Detaylı

SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ

SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ Sermin ONAYGĐL* Önder GÜLER* Emre ERKĐN* * ĐTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Plan. ve Yön. Anabilim Dalı, 34469, Maslak, Đstanbul Engin

Detaylı

LED Projektör. GigaTera. LED Aydınlatma beyond light 1

LED Projektör. GigaTera. LED Aydınlatma beyond light 1 LED Projektör LED Aydınlatma 2017-2018 beyond light 1 İçindekiler Ürünler Açık / Kapalı Saha Aydınlatma WAPA... 8 Geniş Saha Aydınlatma MAHA... 12 SUMA... 16 Stadyum Aydınlatma SUFA-A... 20 SUFA-X...

Detaylı

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Sistemi Acil Aydınlatma Sistemi Şehir şebekesi veya benzeri bir dış elektrik beslemesinin arıza sebepli kesilmesi, yangın - deprem gibi sebeplerle bina

Detaylı

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA...

GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARA... SRound SRound EAE Aydınlatma, endüstriyel aydınlatma alanında yeni nesil ledli armatürü SRound'u sunuyor. Tek noktadan montaj edilerek daha hızlı devreye alınabilen SRound,

Detaylı

OptiFlood kompakt ve eksiksiz çözüm

OptiFlood kompakt ve eksiksiz çözüm Lighting OptiFlood kompakt ve eksiksiz çözüm OptiFlood MVP506 Philips in spor ve genel alan aydınlatmasının yanı sıra mimari uygulamalarda çevreci asimetrik projektörle aydınlatma sistemlerinde köklü bir

Detaylı

Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO

Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO Işığın ve ışık mühendisliğinin heyecan verici ortamında çevre, sokak, site, üretim tesisleri, park ve bahçeler için LED

Detaylı

OptiVision LED gen2 akıllı alan ve eğlence amaçlı spor alan aydınlatmasında yeni bir çağ

OptiVision LED gen2 akıllı alan ve eğlence amaçlı spor alan aydınlatmasında yeni bir çağ Lighting akıllı alan ve eğlence amaçlı spor alan aydınlatmasında yeni bir çağ Yüksek verimli LED teknolojisinde son nokta olan Philips projektörlü aydınlatma sistemi en basitinden en karmaşık alana ve

Detaylı

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Proje Lamba teknik şartnameleri Armatür teknik şartnameleri Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Bilgisayar tasarım programı Lamba Teknik Şartnamesi Ülkemizde şehir içi yol aydınlatmalarında

Detaylı

Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf

Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 7 Ekim 2015 Ankara ENERJİ Giriş Türkiye

Detaylı