Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri"

Transkript

1 Enerji Verimliliği Çalışmalarında Aydınlatmanın Yeri Prof. Dr. Sermin Onaygil ATMK Yönetim Kurulu Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 23 Haziran 2011 İstanbul Sanayi Odası, Odakule

2 Enerji Verimliliği Enerji kaynaklarının üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda en yüksek etkinlikte değerlendirilmesi, Yeni teknolojilerin kullanımı ile üretimi, kaliteyi ve performansı düşürmeden, sosyal refahı engellemeden enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Üretim İletim - Dağıtım Tüketim

3 Tasarruf & Verimlilik Enerji tasarrufu enerji ve enerji kaynaklarının verimli olarak değerlendirilmesi amacıyla, kullanıcılar tarafından alınan önlemler sonucunda harcanan enerji miktarında sağlanan azalmadır. Enerji verimliliği ise yeni teknoloji kullanma yoluyla üretimi, kaliteyi ve performansı düşürmeden, sosyal refahı engellemeden enerji tasarrufu sağlanmasıdır. İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan, daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması verimliliktir!

4 Tasarruf Potansiyellerimiz 2020 yılında 222 milyon TEP olması beklenilen enerji tüketimi en az %15 azaltılabilir.

5 Tasarruf Potansiyelinin Gerçekleşmesi için... Yasal düzenlemeler Kurumsal altyapı Yetki paylaşımı Yeni sektörler EVD Şirketleri Yatırım Kanun ve yönetmelikler Finans mekanizmaları (Destekler/teşvikler/krediler) Teknoloji Üretim teknolojileri Enerji tüketen cihazların/proseslerin... teknolojileri Bilinçlendirme faaliyetleri

6 Yasal Düzenlemeler 2011! Nisan 2010 Revize!

7 Türkiye Enerji Verimliliği Kanunu 2 Mayıs 2007 tarih sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Amacı, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.

8 Aydınlatma Uygulamaları Aydınlatma açısından bakıldığında, olası uygulamalar nihai tüketim noktalarındadır. Kanunda nihai tüketim noktaları endüstriyel işletmeler, binalar ve ulaşım olarak ifade edilmektedir.

9 Türkiye Elektrik Tüketiminin Sektörel Dağılımı %44,9 Binalar % 45,5 % 25 % 15,9 % 4,5 TEDAŞ, 2009

10 Toplam elektrik enerjisi tüketimi içinde aydınlatmanın payı : ~ % 20 Endüstri Tesisleri %10 Alışveriş Merkezleri %30 Ofisler % 40

11 Endüstriyel İşletmelerde Aydınlatma Uygulamaları Enerji Verimliliği Uygulama Projeleri (VAP): EV Koordinasyon Kurulu tarafından onaylanmış geri ödeme süresi en fazla 5 yıl ve proje bedelleri en fazla Türk Lirası olan enerji verimliliği projeleri %20 oranında desteklenmektedir. Aydınlatma tesislerinde iyileştirme çalışmalarının yapılabilme olasılıkları yüksektir. Otomasyon hariç aydınlatma tesislerinin iyileştirilmesi amaçlı projeler, bedelleri genelde Kanunda sözü edilen üst limit değerlerin altında kalan, geri ödeme süreleri kısa olan uygulamalardır. Aydınlatma, söz konusu destekler içinde en fazla ve kolay uygulanabilir projeler olabilmektedir.

12 10 Endüstriyel Tesiste Enerji Tüketim Verileri ve Tasarruf Potansiyelleri İşletme Tekstil 1 Tekstil 2 Tekstil 3 Tekstil 4 Makine 1 Makine 2 Cam Gıda Çimento Rafineri Toplam Enerji Elektrik / Toplam Aydınlatma / Tüketimi Enerji (%) Elektrik Enerjisi (TEP) (%) ,5 94, ,2 47,4 39,9 17,7 22,5 40,0 13,9 13,3 4,7 2,5 5,2 9,2 8,2 4,0 1,7 0,9 0,4 Tasarruf Potansiyeli (%) 39, ,8 67,8 6, Geri Ödeme Süresi (yıl) 1,7 1,9 1,4 2,5 0, Aydınlatma amaçlı tüketilen elektrik enerjisindeki tasarruf potansiyeli: ortalama %35. (Makine 2 kodlu tesiste gözlemlenen uzun geri ödeme süresi ve düşük enerji tasarruf potansiyeli, aydınlatma tesisatının bir yıl önce üretim şekline uygun olmayan hatalı bir şekilde yenilenmesi ve tesiste yapılan iş için gerekli aydınlatma kriterlerinin sağlanamamasından kaynaklanmaktadır)

13 Aydınlatma ve Verimlilik Görsel performans 100 Parametreler Yaş Yapılan iş Görsel performansın bağıl artışı (%) Zor iş 40 Kolay iş Aydınlık düzeyi (lux)

14 Aydınlatma ve Konfor Görsel konfor 100 Daha az yorgunluk Fiziksel iyilik Uyanıklık Yorgun çalışan sayısı (%) Aydınlık düzeyi (lux)

15 Aydınlatma ve Kalite Hataların önlenmesi Kolay iş 0 Hatanın önlenmesi Müşteri memnuniyeti Kaliteli ürün Hataların bağıl azalması (%) 60 Zor iş Aydınlık düzeyi (lux)

16 Aydınlatma ve güvenlik Kazalarda azalma 0 Emniyet gerekleri İş kazalarında azalma Hastalıkların önlenmesi Kazaların bağıl azalması (%) Aydınlık düzeyi (lux)

17 İş Performansı ve Verimlilik Örnek: METAL ENDÜSTRİSİ Aydınlık Düzeyinde İyileştirme 300 lx İş Kazaları %52 azalma Hatalı ürün %29 azalma 2000 lx Aydınlık düzeyinin 300 lx ten 500 lx e yükselmesi ile iş veriminde ortalama %8 artış..!

18

19 Enerji Verimliliği Kanunu İkincil Mevzuat Çalışmaları Kapsamında Yürürlüğe Konulan Yönetmelikler: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı: Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (05/12/2008 tarihli ve sayılı Resmî Gazete) Enerji Kimlik Belgesi; enerji performansı açısından mimari proje tasarımı; ısı yalıtımı esasları, asgari hava sirkülasyonu ve sızdırmazlık; ısıtma ve soğutma sistemleri, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, aydınlatma sistemleri tasarım ve uygulama esasları; sıhhi sıcak su sistemleri; otomatik kontrol; YEK kullanımı ve kojenerasyon sistemleri gibi uygulamalar yer almaktadır.

20 Kapsam

21 Enerji Kimlik Belgesi

22 15193 için Referans Standartlar

23 TS Standardı TS EN Işık ve Aydınlatma - İş yerlerinin aydınlatılması Bölüm 1: Kapalı alanlardaki iş mahalleri Ocak 2004 Bölüm 2: Bina dışı iş yerleri Nisan 2008

24 Aydınlatma Kriterleri Aydınlık Düzeyi, Kamaşma, Renksel Geriverim

25 Binalarda Aydınlatma Uygulamaları İzlenecek yol, çözümlerin çalışma koşulları açısından gerekli minimum aydınlık düzeyi, düzgünlük gibi kriterler sağlandıktan sonra, enerji verimlilikleri açısından karşılaştırılmalarıdır. Gerekli kriterleri sağlamadığı halde, sadece enerji tüketimleri düşük olduğu için sistemlerin tercih edilmesi, performans, güvenlik ve emniyet açısından son derece hatalı olacaktır. Son yıllarda enerji tasarrufu açısından çok öne çıkan LED (ışık yayan diyot) ışık kaynaklarının genel aydınlatma amaçlı kullanımlarında, aydınlatma kalite kriterlerinin sağlanması konusunda özen gösterilmelidir.

26 Ofis Örneği Banka Binası Çalışma Alanı: Kat Sayısı: Ortalama Ayd. Seviyesi: m lux

27 Ofis Örneği Banka Binası Aydınlık Düzeyi: 200 lux ten, 550 lux e, Armatür Sayısı: 168 ten to 151 e Elektrik Enerjisi Tasarrufu: % 48.9 Alternatif: Basit gün ışığı kontrol sistemi Tasarruf Potansiyeli : % 62.2 yenileme Geri Ödeme Süresi: Armatür Değişimi: 3.98 yıl Armatür Değişimi+ Gün ışığı kontrolü: 4.39 yıl

28 Veri Toplama Günde hacim Kurulu güç (Pn) belirlemek için armatür verileri Armatür sayısı Lamba sayısı ve güçleri Balast / yardımcı elektriksel ekipman güçleri Fotoğraflama Hacim Armatür detayları Veri girişi için kolaylık

29 Aydınlatma Enerji Etüdü Kadıköy Belediye Binası 18 yaşında m2 293 hacim Veri toplama süresi 4 gün (~24 saat)

30 Aydınlatmada Verimlilik

31 Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılması Yönetmeliği ( tarih ve RG 27035) Dış Aydınlatma 1. Yol aydınlatmalarında: a) Şehir içi yol, cadde, sokak ve meydan aydınlatmalarının tamamında şeffaf cam tüplü yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılır. b) Işık kirliliğinin önlenmesinin birinci derecede önem taşıdığı doğal hayatın korunması gereken alanlardaki ve astronomi gözlemevleri etrafındaki yol, sokak, meydan, alan aydınlatmalarında sadece alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılır. c) Park ve bahçe aydınlatması amaçlı aydınlatma sistemlerinde yüksek basınçlı civa buharlı ve/veya kompakt flüoresan lambalar kullanılır. d) Tüp flüoresan lambalar reklam ve seyir amaçlı aydınlatmalarda kullanılır. Bu tip lambalar yol, cadde, sokak ve meydan aydınlatması amaçlı kullanılmaz. e) Armatürler, dış ortam koşullarına uygun tiplerden seçilir.

32 EV Kanunu Uygulamalar Elektrik motorlarının, klimaların, elektrikli ev aletlerinin ve lambaların sınıflandırılmasına ve asgari verimlerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar EİE ile müştereken hazırlanarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir ve asgari sınırları sağlamayanların satışına izin verilmez. Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl süre ile asgari sınırları sağlama şartı aranmaz. Üç yıl sonra kanuna aykırı satış yapanlara STB tarafından TL idari para cezası verilir.

33 Eko Tasarım Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik 07 Ekim 2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik, taşıt araçları dışında enerji ile çalışan ürünlerin tasarımında; Çevrenin korunması Enerji verimliliği şartları sağlandıktan sonra ürüne CE işareti iliştirilerek malların serbest dolaşımını sağlamaya yönelik hedefler içermektedir. Yönetmelik altında yayımlanan uygulama tedbirlerinin, 2011 yılı içinde tebliğ olarak yayımlanarak AB ile eşgüdüm halinde uygulamaya alınması planmaktadır. Uygulama tebliğlerinin yürürlüğe giriş tarihlerinde ilgili Regülasyonlarda öngörülen geçiş süreleri ile sektörlerin uyum durumu göz önünde bulundurulacaktır.

34 Eko Tasarım 2005/32/EC ve sonrasında yayımlanan 2009/125/EC Direktifinin ürün grupları bazında uygulanmasına yönelik olarak AB de yayımlanan Uygulama Tedbirleri : 18 Mart 2009 tarih ve 244/2009 sayılı Komisyon Regülasyonu: Doğrusal olmayan ev tipi lambalar (Tadil: 18 Eylül 2009 tarih ve sayılı Komisyon Regülasyonu) 18 Mart 2009 tarih ve 245/2009 sayılı Komisyon Regülasyonu: Entegre balastsız flüoresan lambalar, yüksek yoğunluklu boşalmalı lambalar ve bu lambaları çalıştırabilen balastlar ve aydınlatma armatürleri

35 Taslak Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ( ) Stratejik amaçlar ve hedefler

36

37 Değerlendirme Enerji Verimliliği (EV) uygulamaları Aydınlatma Sektörü için önemli bir açılımdır. EV çalışmaları etüt, planlama, uygulama, ölçme ve izleme aşamalarından oluşmaktadır. Bu çalışmalarda kullanılacak aydınlatma elemanlarının (lamba, balast, armatür, kontrol ünitesi, vs.) hesap ve ölçümler için gerekli fotometrik, elektriksel ve mekanik verilerinin gerekli formatlarda verilmesi zorunludur. Doğru aydınlatma uygulamalarının enerji tasarrufunun yanısıra, görsel performansı iyileştirerek iş verimini yükselttiği, üretim kalite ve sayısını da arttırdığı önemle vurgulanmalıdır. Aydınlatma tesisatlarında gerçekleştirilecek EV uygulamalarında, görüş emniyeti ve görsel konfor açısından gerekli aydınlatma kalite kriterlerinin sağlanması esas alınmalıdır.

38 Değerlendirme Aydınlatma tesisatlarında gerçekleştirilecek EV uygulamaları sadece lamba değişiminden ibaret değildir. Aydınlatmada verimlilik lamba ve yardımcı elemanları, armatür, tasarım ve kontrolü ile bir sistem çalışmasıdır. AB uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Eko-Tasarım uygulamaları ile lamba ve yardımcı elemanlarının performanslarını iyileştiren önemli kısıtlama ve kontroller gelmektedir. Örneğin flüoresan lamba balastlarında B2 az kayıplı manyetik balastın altındaki tiplerin (C) satışı hemen yasaklanırken; 2017 yılında sadece elektronik balast satışına izin verilmektedir. Aydınlatmada EV çalışmalarında, tek çözüm LED uygulamalar değildir. Mevcut teknolojide, elimizde LED ışık kaynaklarından daha verimli, yüksek ışık akılı lambalar bulunmaktadır. Standart ve yönetmeliklerdeki bilgilerin LED li uygulamaları kapsamaması çok önemli bir sorundur.

39 Davet Bölümler: 1. Görme ve Renk 2. Işık ve Radyasyonun Fiziksel Ölçümü 3. İç Aydınlatma 4. Ulaşım için Aydınlatma ve Sinyalizasyon 5. Diğer Dış Aydınlatma Uygulamaları 6. Fotobiyoloji ve Fotokimya 7. Görüntü Teknolojileri LED uygulamalar ile ilgili Teknik Komiteler: TC LED aydınlatma sistemleri ile iç aydınlatma için aydınlatma kalitesi ölçümleri TC Ulaşım aydınlatma ve sinyalizasyonunda LED uygulamaları

40 İlginiz için teşekkürler İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü Ayazağa Kampüsü, 34469, Maslak, İstanbul Tel: / Faks: E-posta: atmk@itu.edu.tr / Web:

Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf

Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf Sanayide Verimlilik, Enerji Yönetimi ve Tasarruf Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 7 Ekim 2015 Ankara ENERJİ Giriş Türkiye

Detaylı

AGİD YENİ YIL YEMEĞİ - ENERJİ VERİMLİLİĞİ YASASI NOTLARI. Prof. Dr. Sermin ONAYGİL. AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL

AGİD YENİ YIL YEMEĞİ - ENERJİ VERİMLİLİĞİ YASASI NOTLARI. Prof. Dr. Sermin ONAYGİL. AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL GİRİŞ Enerji Politikaları: Rekabet gücünü, enerji arz güvenliğini, yenilenebilir enerji

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Ekim 2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü Genel Enerji Durumu 2006 yılında, ülkemizin genel enerji

Detaylı

Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar

Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ 2012 15-16 17 Şubat 2012 Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi ve A.B.D. onaygil@itu.edu.tr İTÜ Elektrik

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

EKB- ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

EKB- ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRME EKB- ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRME Enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh. Daire Başkanı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı

Detaylı

SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ

SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ SANAYĐ ENERJĐ TÜKETĐMĐNDE AYDINLATMANIN YERĐ VE TASARRUF POTANSĐYELLERĐ Sermin ONAYGĐL* Önder GÜLER* Emre ERKĐN* * ĐTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Plan. ve Yön. Anabilim Dalı, 34469, Maslak, Đstanbul Engin

Detaylı

7 Kasım 2015 Gaziantep

7 Kasım 2015 Gaziantep Aydınlatmada Enerji Verimliliği, LED li yol aydınlatması uygulamaları Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 7 Kasım 2015 Gaziantep

Detaylı

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ Günümüzde Enerji, kaynaklarının hızla tükeniyor, yenilenemiyor olması ve maliyetinin çok yüksek olması, elektrik enerjisinin kullanımının ve enerji talebinin artması ve önümüzdeki yıllarda

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Murat BAYRAM Mak.Y.Yük.Müh. B.İ.B..B. BEP YönetmeliY netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU Kabul Tarihi

Detaylı

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme hakkına sahip değiliz. Ürün ve/veya hizmet kalitesini düşürmeden piyasa fiyatlarında rekabet edebilmenin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI KAPSAM TEMİZ ÜRETİM İLE BAĞLANTISI NOTLAR VE AÇIKLAMALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI KAPSAM TEMİZ ÜRETİM İLE BAĞLANTISI NOTLAR VE AÇIKLAMALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI KAPSAM TEMİZ ÜRETİM İLE BAĞLANTISI NOTLAR VE AÇIKLAMALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Yürürlük Tarihi:2/5/2007 (Bakanlar Kurulu yürütür) Sorumlu Kuruluş: Enerji ve Tabii Kaynaklar

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ 28 Eylul 2010 Ġstanbul TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ POLĠTĠKALAR & UYGULAMALAR Erdal ÇALIKOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Sunum Planı Enerji Kullanımında Eğilimler Enerji Yoğunluğunun Gelişimi Potansiyel Yasal

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ (05 Aralık 2008) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli

Detaylı

MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1

MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1 MERKEZİ ISITMADA ISI PAYLAŞIM SİSTEMLERİ 1 Giriş Aytekin ÇAKIR ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun No: 5627 Kabul Tarihi:18.04.2007 ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun no : 5627 Kabul Tarihi : 18/4/2007 Amaç MADDE

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Yrd.Doç.Dr. Handan ÇUBUK YTÜ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ve İKİNCİL MEVZUATI 5627 Sayılı Enerji

Detaylı

TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ

TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ Ömer GÜMÜŞ 21.12.2016 1 20 Novembre, 2010 Şirket İçi Verimlilik Arttırıcı Projeler Verimlilik Arttırıcı Projeler (VAP) nedir? Enerji etüt çalışması

Detaylı

SANAYİDE VE KOBİ LERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI. Dr. Mehmet DUYAR

SANAYİDE VE KOBİ LERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI. Dr. Mehmet DUYAR SANAYİDE VE KOBİ LERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI Dr. Mehmet DUYAR Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ankara- Haziran 2009 ENERJİ

Detaylı

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası KONU Konu Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi AMAÇ Amaç Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yapılan yatırımların finansman

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Mustafa PEKAÇAR Elektrik Mühendisi&Enerji Yöneticisi -1- Enerji Verimliliği Kanunu Kanun No: 5627 TBMM Kabul: 18 Nisan 2007 Resmi Gazete No: 26510 Resmi Gazete Yayın: 2 Mayıs

Detaylı

Sanayi Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 7 Aralık 2010 tarihinde YPK kararıyla onaylanmıştır.

Sanayi Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 7 Aralık 2010 tarihinde YPK kararıyla onaylanmıştır. Sanayi Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 7 Aralık 2010 tarihinde YPK kararıyla onaylanmıştır. Turkiye Sanayi Stratejisi nin genel amacı, Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Elektrik ĠĢleri Etüt Ġdaresi Genel Müdürlüğü ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ KANUNU. ve ĠKĠNCĠL MEVZUATI. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi

Elektrik ĠĢleri Etüt Ġdaresi Genel Müdürlüğü ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ KANUNU. ve ĠKĠNCĠL MEVZUATI. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi Elektrik ĠĢleri Etüt Ġdaresi Genel Müdürlüğü ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ KANUNU ve ĠKĠNCĠL MEVZUATI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ KANUNU GiriĢ ve ĠKĠNCĠL MEVZUATI A. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği

Detaylı

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ Emre ERKİN M. Berker YURTSEVEN Önder GÜLER Sermin ONAYGİL erkinem@itu.edu.tr byurtseven@itu.edu.tr onder.guler@itu.edu.tr

Detaylı

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler 1. gün Program GG.AA.YYYY Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler Kişisel Gelişim Problem çözme yeteneği, ikna kabiliyeti 11:00-11:50 Kişisel Gelişim Yenilikleri

Detaylı

Genel Aydınlatma Kapsamında LED Armatürlerin Kullanımına İlişkin Usul Ve Esaslar

Genel Aydınlatma Kapsamında LED Armatürlerin Kullanımına İlişkin Usul Ve Esaslar Genel Aydınlatma Kapsamında LED Armatürlerin Kullanımına İlişkin Usul Ve Esaslar Amaç MADDE 1 1. Bu Usul ve Esasların amacı, genel aydınlatma kapsamında yapılacak LED (Light Emmitting Diode) armatür uygulamalarına

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015 Mustafa SALMAN Marketing Manager Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ POLİTİKALARIMIZ & UYGULAMALARIMIZ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ POLİTİKALARIMIZ & UYGULAMALARIMIZ ENERJİ VERİMLİLİĞİ POLİTİKALARIMIZ & UYGULAMALARIMIZ Erdal ÇALIKOĞLU Genel Müdür Yardımcısı V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

Yusuf YILDIZ. B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğüğ

Yusuf YILDIZ. B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğüğ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğüğ Niçin İhtiyaç Duyuldu Avrupa Parlementosu ve Konseyi 2002/91/EC Sayılı Direktifi: Binalarda Enerji Performansı

Detaylı

www.enveenerji.com.tr Enve Enerji Mühendislik Proje Müşavirlik Taahhüt Ticaret A.Ş. 1971 yılında kurumsal çalışmalarına başlayan organizasyonumuz; elektrik, elektronik ve makina mühendisliği uygulamalarının

Detaylı

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Bora ACARKAN, Kenan YİĞİT Y.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

KAYSERİ VE CİVARI ELK. T.A.Ş. DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI

KAYSERİ VE CİVARI ELK. T.A.Ş. DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI 1 Yük Yönetim Sistemi Müşteri ve/veya elektrik üreticisi tarafından yapılan, üretim, iletim ve dağıtım sisteminin kapasitesini ve yük faktörünü arttırmak amacıyla

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI Murat BAYRAM Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı Binalarda enerji verimliliği

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ HEDEFLERİ KAPSAMINDA

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ HEDEFLERİ KAPSAMINDA ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ HEDEFLERİ KAPSAMINDA CADDE, SOKAK VE AÇIK ALAN AYDINLATMASINDA LED in KULLANILMASI 15 Kasım 2012 İSTANBUL 1 SUNUM

Detaylı

AVRUPA BĐRLĐĞĐ NE UYUM SÜRECĐNDE ÜLKEMĐZDE ĐÇ AYDINLATMA KONUSU ĐLE ĐLGĐLĐ YASAL MEVZUATIN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

AVRUPA BĐRLĐĞĐ NE UYUM SÜRECĐNDE ÜLKEMĐZDE ĐÇ AYDINLATMA KONUSU ĐLE ĐLGĐLĐ YASAL MEVZUATIN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ AVRUPA BĐRLĐĞĐ NE UYUM SÜRECĐNDE ÜLKEMĐZDE ĐÇ AYDINLATMA KONUSU ĐLE ĐLGĐLĐ YASAL MEVZUATIN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Emre ERKĐN 1 Banu MANAV 2 Rana KUTLU 2 erkinem@itu.edu.tr b.manav@iku.edu.tr r.kutlu@iku.edu.tr

Detaylı

Coşkun KARABAL Genel Müdür

Coşkun KARABAL Genel Müdür Coşkun KARABAL Genel Müdür ENERJİ ETÜTLERİ - Enerji tasarruf odaklarının tespit edilmesi - Gerekli ölçümlerin yapılması ve ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi - Tasarruf odaklarına yönelik yatırımlarla

Detaylı

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ 10.05.2013 EnerjiSA & Başkent Elektrik Dağıtım AŞ Türkiye nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından

Detaylı

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi

AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi. EMO Ġstanbul ġubesi AYDINLATMA DA ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ ġahin Özgül Elektrik ve Yüksek Elektronik Mühendisi sahin.ozgul@emo.org.tr EMO Ġstanbul ġubesi 28.02.200 Ġstanbul VERĠMLĠLĠĞĠ Aydınlatmada Enerji Verimliği, Kanunda nihai

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (ETKB- YEGM) Sunum İçeriği 1. Dünyada ve Türkiye de Enerji Durumu ve Talebi 2. Enerji Yönetimi 3. Yetkilendirme 4. Destekler

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE VERİMLİ AYDINLATMA TEKNİĞİ DEĞERLENDİRME KRITERLERİ Nezih YAPAR / Asuman ÇALIŞKAN Trilux Aydınlatma - Sisel Müh. Elektronik San.ve Tic. A.Ş. Yukarı Dudullu Barbaros Cad. Kutup Sok.

Detaylı

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015)

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) Bülent ÇARŞIBAŞI Elektrik Mühendisi-Öğretim Görevlisi Ege Üniversitesi Müh.Fak. ve Ekonomi Üniv. SETAŞ Enerji EEEP Yöneticisi-Enerji

Detaylı

SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER

SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER SANAYĠDE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠNE YÖNELĠK DESTEKLER Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi (ETKB- YEGM) Sunum Ġçeriği 1. Dünyada ve Türkiye de Enerji Durumu ve Talebi 2. Sanayiye Yönelik Destekler Verimlilik Artırıcı

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

Uygulanan Enerji Yönetimi

Uygulanan Enerji Yönetimi Türkiye de Uygulanan Enerji Yönetimi Programları İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü Türkiye de Uygulanan Enerji Yönetimi Programları A. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri

Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Proje Lamba teknik şartnameleri Armatür teknik şartnameleri Yol sınıfları ve gerekli aydınlatma kalite büyüklükleri Bilgisayar tasarım programı Lamba Teknik Şartnamesi Ülkemizde şehir içi yol aydınlatmalarında

Detaylı

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu Bina Sektörü Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu İçerik 1. Bina sektörü mevcut durum 2. Bina sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları 3. İklim değişikliği üzerine AB politka

Detaylı

BEP HESAPLAMA YÖNTEMİ REFERANS BİNA, ORANLAR, DÖNÜŞÜM KATSAYILARI ve ENERJİ KİMLİK BELGESİ

BEP HESAPLAMA YÖNTEMİ REFERANS BİNA, ORANLAR, DÖNÜŞÜM KATSAYILARI ve ENERJİ KİMLİK BELGESİ BEP HESAPLAMA YÖNTEMİ REFERANS BİNA, ORANLAR, DÖNÜŞÜM KATSAYILARI ve ENERJİ KİMLİK BELGESİ Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh. Şb.Müd.V. B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Binalarda Enerji Verimliliği Şube Müdürlüğü

Detaylı

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır luxtra 2 Luxtra bir Asy a Trafik Sinyali zas yon ma rkasıdır. 2014 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2014 LUXTRA LED Aydınlatma Sistemleri Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler

Detaylı

Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi

Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi 2015 2015 Aluminyum Sektöründe Enerji Yönetimi Mahmut DEDE Enerji Verimliliği Müdürü 13 Şubat 2015, FSMVÜ İçerik Schneider Electric Neden Enerji Yönetimi? Nasıl Bir Enerji Yönetimi? Aluminyum Sektöründe

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 ENERJİ VERİMLİLİĞİ Türkiye de Sektörel Enerji Verimliliği Konut Sektörü Ulaştırma Sektörü Elektrik Sektörü Türkiye de İmalat Sektöründe Enerji Verimliliği

Detaylı

Her İşletmenin Mutlaka Bir Enerji Politikası Olmalıdır.

Her İşletmenin Mutlaka Bir Enerji Politikası Olmalıdır. ENVE Enerji, mekanik ve elektrik uygulama konularında 40 yılı aşkın süredir mühendislik hizmeti vermekte olan Ka Mühendislik A.Ş. bünyesinde yapılandırılmış bir kuruluştur. Günümüzde artan enerji maliyetleri

Detaylı

Vizyon Misyon Vizyonumuz Misyonumuz

Vizyon Misyon Vizyonumuz Misyonumuz Vizyon Misyon Vizyonumuz Müşterilerimizin ve çalışanlarımızın memnuniyeti ile Tesis Yönetimi ve Danışmanlık hizmetleri sektöründe Türkiye de örnek şirket olmak. Misyonumuz İş çeşitlerimiz, çözümlerimiz,

Detaylı

GAZİANTEP KENT KONSEYİ ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU

GAZİANTEP KENT KONSEYİ ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU GAZİANTEP KENT KONSEYİ ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 07.05.2016 1 İÇİNDEKİLER: 1. KURULUŞ AMACIMIZ 2. PLANLANAN ÇALIŞMA KONULARI 3. TAMAMLANAN ÇALIŞMA KONULARI 3.1 Gaziantep İlimizin Aydınlatma Etütleri

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATINDA ODAMIZIN YERİ VE GÖREVLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATINDA ODAMIZIN YERİ VE GÖREVLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATINDA ODAMIZIN YERİ VE GÖREVLERİ Şuayip Yalman MMO Yönetim kurulu Başkan Vekili Giriş Enerji verimliliği kapsamındaki konular Makine Mühendisliği meslek disiplini içerisinde bulunan

Detaylı

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü (Bina Enerji Yöneticisi)

Detaylı

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ 500+ Proje Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK Güçlü teknik kadromuz ve alt yapımız ile güç santralleri, enerji iletim hatları, orta gerilim

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI Tuba BOSTANCI BASKAN Türk Philips Tic. A.Ş. Saray mah. Dr.Adnan Büyükdeniz Cad. No:13, Ümraniye, İstanbul. Tel: 0-216-636 18 62 Faks: 0-216-636 18 35 e-mail:

Detaylı

AYDINLATMA YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AYDINLATMA YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 10 Temmuz 2009 tarihli ve 27284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. AYDINLATMA YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Genel aydınlatma yükümlülüğü ile

Detaylı

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi. www.onurenerji.com.tr

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi. www.onurenerji.com.tr Binalarda Enerji Kimlik Belgesi www.onurenerji.com.tr Onur Enerji 3/19/2012 1. Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Enerji Kimlik Belgesi, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri

Detaylı

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir.

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir. 2011 Dünya alarm veriyor Fosil kaynaklarının tükenmesi, alternatif kaynakların henüz ekonomik olmaması nedeniyle, kullanılan enerjinin tamamının faydaya dönüştürülmesi ile daha temiz çevre sağlanabilecektir.

Detaylı

7-Enerji Etüdü Ölçümleri. 6.1-Ön Etüt 6.2-Ön Etüt Brifingi 6.3-Detaylı Etüt 6.4-Raporlama

7-Enerji Etüdü Ölçümleri. 6.1-Ön Etüt 6.2-Ön Etüt Brifingi 6.3-Detaylı Etüt 6.4-Raporlama ENERJİ ETÜDÜ 1-Enerji Etüdü Nedir 2-Enerji Etüdünün Amaçları 3-Enerji Etüdü Yaptırması Gereken İşletmeler 4-Enerji Etüdü Seviyeleri 5-Enerji Etüdü Profilleri 6-Enerji Etüdü Aşamaları 6.1-Ön Etüt 6.2-Ön

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut binalarınız için hızlı, güvenilir ve en uygun fiyatlarla

Detaylı

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ

BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ BİNALARDA AYDINLATMA ENERJİSİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE KONTROL SİSTEMLERİNİN ROLÜ Sezen YILDIRIM ÜNNÜ 1 Feride ŞENER 2 Alpin KÖKNEL YENER 2 1 İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Ayazağa Kampüsü, İstanbul,

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR TMMOB Makina Mühendisleri Odası BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE NİN BİRİNCİL

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ARİF KÜNAR EMO ANKARA ŞUBE-20.10.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri. Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri LUXAR

Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri. Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri LUXAR Fabrika LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve dü ük bakım maliyetleri Fabrikalarda Aydınlatma Üretimde verimlilik Artı ı Aydınlatmanın insan fizyolojisi ve psikolojisindeki pozitif etkisi

Detaylı

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Safiye KAYA Kocaeli Üniversitesi, safiyekaya_01@hotmail.com ÖZET Verimlilik dendiğinde kullanılan cihazın daha az kullanılması değil,

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 5627 Kabul Tarihi : 18/4/2007 R.Gazete:Tarih:2/5/2007 Sayı : 26510 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 46 Sayfa: Amaç : MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı; enerjinin

Detaylı

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ Enerji Yönetimi HEDEF : DÜNYADAKİ TÜM COCA-COLA FABRİKALARI ARASINDA ENERJİYİ EN İYİ YÖNETEN FABRİKA OLMAK ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ Kaynak Azaltımı Geri

Detaylı

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri

Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Akaryakıt İstasyonları LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki Doğru Aydınlatma Doğru aydınlatma tekniği uygulanan satış alanlarında, ışık konforu, güvenlik hissi ve

Detaylı

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Mevzuat ve Çimento Sektörüne Yansımalar maları 12 Haziran 2012 TÇMB Çalıştayı ANKARA 1 Sunum İçeriği Enerji Sektörüne Genel Bakış Niçin Enerji Verimliliği Gelişim ve Potansiyel

Detaylı

Mehmet ÇAĞLAR Genel Müdür Yardımcısı Tel: 312-295 50 20 mcglar@eie.gov.tr

Mehmet ÇAĞLAR Genel Müdür Yardımcısı Tel: 312-295 50 20 mcglar@eie.gov.tr Mehmet ÇAĞLAR Genel Müdür Yardımcısı Tel: 312-295 50 20 mcglar@eie.gov.tr YENİLENEBLİR ENERJİ& ENERJİ VERİMLİLİĞİ DÜNYADA ENERJİ TÜKETİMİ Mtoe 18 000 16 000 14 000 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000

Detaylı

KONGRESİ Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE. Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü

KONGRESİ Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE. Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü II.ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 09-10 Nisan 2009 KOCAELİ MMO MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERS STEMLERİNDE ISI GİDERG PAYLAŞTIRILMASI Yusuf YILDIZ B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yusufyldz56@mynet.com

Detaylı

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri 2015 Yiğit Özşahin İçerik Entes Elektronik Enerji verimliliği nedir? Neden enerjiyi verimli kullanmalıyız? Enerji verimliliği için

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ARİF KÜNAR DEK ANKARA, DERS1-10.12.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı