Sürekli Denetim Teknolojisi. S.M.M.M. Prof. Dr. Birol YILDIZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sürekli Denetim Teknolojisi. S.M.M.M. Prof. Dr. Birol YILDIZ"

Transkript

1 Sürekli Denetim Teknolojisi S.M.M.M. Prof. Dr. Birol YILDIZ

2 2 Bugün İş hayatı giderek hızlanıyor: Rakibin fiyat değişikliğine yaklaşık 2 dakika içinde tepki verilmekte Bir alım-satım web üzerinde 120 milisaniyede gerçekleşmekte İşletmeler çok çeşitli risklerle karşı karşıya. İşletmeler 7/24 risk altında. Ekonomik işlemler çok miktarda ve yüksek değerli olarak gerçekleşebiliyor. Birçok işlem dijital ortamda başlıyor ve sonuçlanıyor.

3 İşletmeniz bir felaketten birkaç tık uzakta olabilir (!). 3

4 4 Sonra, Çok Geç Bugünün dünyasında sonra yapılan iç denetim, çok geç yapılmış olabilir. Bu koşullarda iç denetimin de dijital ortamda ve hızla yerine getirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bugün sürekli denetim ve izleme bir seçenek değil, bir zorunluluktur.

5 5 Sürekli Denetimin Teknolojik Altyapısı Hazırdır Sürekli denetim için gerekli teknoloji elimizin altında: Nesnelerin interneti Büyük veri Yapay zeka Uygun maliyet

6 6 Nesnelerin İnterneti = Bilgisayarın Gözü Kulağı Nesne: makine, araç, lamba, kapı, musluk, «hemen her şey», Nesnelerin internet üzerinden haberleştikleri ağ (IoT). Bilgisayarın algılama sistemi Küçük bir bilgisayar (single board computer) Küçük, ucuz ve az enerji tüketmeleri Raspberry Pi Zero Raspberry Pi 3

7 7 Dijital Ortamda Veri ve Kanıt Toplama Nesnelerin interneti ile ihtiyaç duyduğumuz her alanda, gerçek zamanlı veri/kanıt, uygun bir maliyetle toplanabilir. Nesnelerin interneti teknolojisi ile elde edebileceğimiz yeni veri ve kanıtlara örnekler : bir makinenin kaç saat çalıştığı, bir musluktan kaç lt su geçtiği, bir noktadan kaç kişinin geçtiği ve kimlerin geçtiği, prizden ne kadar elektrik akımı çekildiği, kapının kaç defa açıldığı, konum, sıcaklık, ses, görüntü, vb.

8 8 Sunucusuz Bilgiişlem Sunucusuz yazılımlar (Serverless Computing), belli koşullar gerçekleşinceye kadar bulutta pasif bir halde beklerler, bir tetikleyici işlemin gerçekleşmesi ile aktive olur ve görevlerini yerine getirirler. Nesnelerden veri/kanıt toplamak için Örneğin: çalışanlar mesai saatleri içinde işyerlerini veya konumlarını terk ettiklerinde bunu bir Excel satırı olarak kaydet, bir müşteri sosyal medyada olumsuz bir paylaşımda bulunduğunda bunu bir veri tabanına yaz, belli bir bölgede hava yağmurlu olduğunda o bölgeye şu ürünleri sevk et, kapıdan kızgın bir müşteri çıktığında bana sms at vb.

9 9 Büyük Verinin 3 Özelliği Çok miktarda veri (>1 TB ve üstü), adlandırmak için büyük veri kavramı kullanılmaktadır. Çok çeşitli (yapısal olmayan) verinin ağırlıkta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Metin, ses, video, Tweet, SMS, Çok hızlı veri (frekansı yüksek veri) yığınıdır. Borsa işlemleri, haberler, müşteri şikayetleri,

10 10 Alternatif (Dış) Veri Sürekli güvence açısından, büyük veri kavramı sadece işletme içinde üretilen veri olarak algılanmamalıdır. Büyük veri aynı zamanda, alternatif veri olarak adlandırılan, dış verileri de içermektedir. Örneğin normalde düşük frekanslı olarak yayınlanan enflasyon, işsizlik, büyüme, ihracat gibi verileri daha yüksek frekanslı (belki gerçek zamanlı) ulaşıp kullanabiliriz.

11 11 Bulut Bilgiişlem Büyük veri ile çalışırken, bu kadar çok verinin depolanması ve işlenmesi sorunu bulut bilgiişlem ile çözülmektedir. Bulut bilgiişlem, çok miktardaki veriyi işleyecek yazılımları da sağlamaktadır. GCP: Google Cloud Platform, AWS:Amazon Web Services, Microsoft Azure

12 12 Sürekli Denetim Büyük Veri Aralıklarla yapılan iç denetim faaliyetinde örnekleme yapmak, zorunlu olarak uyguladığımız bir yoldu. Oysa sürekli denetimin hedefinde tüm işlemler vardır. Sürekli denetim ve sürekli izleme ile sürekli güvence sağlanması söz konusu olduğunda, ortaya çıkan veri kesinlikle büyük veridir.

13 13 Görselleştirme: Bir resim bin kelimeye eşittir. İnsan beyninde zekanın kaynağı olarak kabul ettiğimiz neo-korteksin yarısından fazlası görsel algıya ayrılmış durumdadır. Görselleştirme veriyi kısa zamanda, kolaylıkla ve daha iyi anlamamızı sağlar, verinin içindeki ilişkileri yakalamamıza yardımcı olur. Veriyi görselleştirme için kullanılan yazılımlara örnekler: Tableau, Qlik Sense, Microsoft BI, Tibco Spotfire,

14 Tableau 14

15 15 Veri Bilimi (Data Science) Verinin bulunup, elde edilmesinden, analiz edilip işletme veya kurum için yararlı bilgiler elde edilmesine kadar, uçtan uça gerçekleştirilen iş, veri bilimi olarak adlandırılmaktadır. Veri biliminin yolu, Python ve/veya R programlama dillerinden geçmektedir. Python ve R programlama dilleri, özellikle veri bilimi için çok yararlı kütüphaneler ile genişletilebilirler. Python ve R, ücretsiz, açık kaynak kodlu yazılım ve kütüphanelerden oluştukları için, şeffaf ve denetime uygun platformlardır.

16 16 Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Yapay zeka, öğrenme, yaratıcılık, sezgi gibi yetenekleri, bir insan düzeyinde sergileyebilecek sistemleri tanımlar. Bu tür bir sistemden henüz uzak olduğumuzu söylemek gerekir. Makine öğrenmesi algoritmaları, dar bir konuda, veriden (örneklerden) öğrenme yeteneği gösterirler. Bu algoritmalar zaman içinde performanslarını geliştirebilirler. Yapay Zeka Makine Öğrenmesi Derin Öğrenme

17 17 Derin Öğrenme Derin Öğrenme, bir makine öğrenmesi algoritmasıdır. Derin öğrenme, bazı alanlarda insandan daha iyi performans sergiler hale gelmiştir. Derin öğrenme, Dünya Go şampiyonunu yenen AlphaGo adlı sistemi, Facebook un yüz tanıma, Google un konuşma tanıma ve otonom araçlar gibi birçok başarılı uygulamanın arkasında yer alan algoritmadır.

18 18 Makine Öğrenmesi Türleri Gözetimli Öğrenme Makine Öğrenmesi Gözetimsiz Öğrenme Destekli Öğrenme

19 19 Gözetimli Öğrenme: Makinenin, öğrenmesini istediğimiz ilişkiye ait girdi ve çıktı örneklerinin sisteme verildiği bir öğrenme yoludur.

20 20 Gözetimsiz Öğrenme: Bu öğrenme türünde sadece girdiler kullanılır. Algoritma, girdilerin birbirleri ile ilişkisini öğrenir. Girdiler arasındaki örüntüler keşfedilir ve bizim görmediğimiz birçok ilişki ortaya çıkartılabilir.

21 21

22 22

23 23

24 24

25 Sürekli Denetim Teknolojisi 25

26 26 Birinci ve ikinci savunma hattı, spesifik amaçlar için gerekli kontrolleri oluşturur ve bu kontrolleri izler. Ancak birinci ve ikinci savunma hattının çıktılarında, kontrollerdeki zayıflıklar nedeniyle uygunsuzluklar ve riskler bulunabilir. Üçüncü savunma hattını oluşturan iç denetim, birinci ve ikinci savunma hatlarının çıktıları olan veriler ve iç kontrol sistemi üzerinde denetim gerçekleştirir.

27 27 Aslında iç denetçinin denetim sürecinde yaptığı temel bir iş vardır: işlemlerde bir anomali olup olmadığını belirlemek. Bunun için gözlem yapar ve çok miktarda işleme ait verinin modellemesini zihninde oluşturur. Denetçinin zihnindeki bu model I. ve II. savunma aşmış hata ve uygunsuzlukları (anomalileri) yakalanmasını sağlar. İnsanlar haftada bir veya iki modeli iyi bir şekilde oluşturabilirken, bir makine binlerce model oluşturabilir (Thomas H. Davenport, 11 Eylül 2013, WSJ).

28 28 Temel amaç, makine öğrenmesi algoritmalarının iç denetçinin gibi davranmalarını sağlamaktır. İç denetimde makine öğrenmesinin kullanılması, bilgisayarın denetim için gerekli kuralları verilerden (örneklerden) öğrenmesi demektir. Bu yaklaşımı eğit ve kullan olarak özetleyebiliriz. Aslında, iç denetim amacıyla kullanılan bir makine öğrenmesi algoritmasının yerine getirmesi gereken temel işlev de anomali saptamadır.

29 29 Bunun için: Her bir kontrol noktasında gözetimli ve gözetimsiz öğrenme algoritmaları ile ayrı ayrı modelleme yapılması gerekir. Gözetimli öğrenme için denetçinin elinde daha önce denetim yaptığı örnek bir veri seti bulunmalıdır. Veri setinin içerdiği girdiler denetçinin denetimini yaptığı işlemler, çıktılar ise denetçinin bu işlemler üzerindeki değerlendirmeleridir.

30 30 Bu makine öğrenmesi algoritması eğitildiğinde, algoritma kontrol noktasının çıktıları üzerinde denetçinin vekili gibi davranabilir. Makine öğrenmesi algoritması, kontrol noktasının çıktılarında uygunsuzluk olasılığı taşıyan işlemleri belirleyebilir. Uygunsuzluk olasılığı taşıyan işlemler kırmızı bayrakla işaretlenerek bir rapor haline getirilebilir veya kontrol noktasının taşıdığı risk düzeyine göre bir alarmla iç denetçi hızla uyarılabilir.

31 31 Kırmızı bayrakların toplam işlem sayısına oranı kontrol noktasının riskini belirleyecektir. Gözetimli öğrenme modelinin yüksek oranda anomali tespit etmesi ve iç denetçinin bunlarda uygunsuzluk bulması, o noktada kontrolün yeterli derecede iyi tasarlanmadığının ve iyi çalışmadığının bir göstergesi olacaktır.

32 32 Kırmızı bayrakların saatlik, günlük, haftalık ve aylık vb. periyotlarda, kontrol noktalarına göre ve tüm işletme dikkate alınarak raporlanması gerekir. Bunların ayrıca işlem sayısı dikkate alınarak sıralanması, bölgelere ve örgüt içindeki yerlerine göre gruplanması gerekir. Böylelikle riskin yüksek olduğu noktalara dikkat çekilmesi sağlanabilir. Kontrol noktası ile ilgili iyileştirme öncesi ve sonrasını karşılaştırarak risklerde bir azalma olup olmadığı belirlenmelidir.

33 33 Gözetimli eğitim algoritmaları kullanılarak, sadece daha önce örnekleri görülmüş uygunsuzlukların yakalanması hedeflenebilir. Bir kontrol noktasında bilinmeyen, örneği görülmemiş uygunsuzlukların yakalanması için, gözetimsiz öğrenme algoritmalarından yararlanılması gerekir. Eğer sadece kontrol noktasının girdilerinden oluşan bir veri seti kullanılarak gözetimsiz öğrenme (unsupervised learning) algoritmaları eğitilirse, girdilerin kendi arasındaki ilişkisi modellenir. Gözetimsiz öğrenme modelinin yüksek anomali tespiti ise kontrol noktasının yüksek risk içerdiğinin, bir göstergesi kabul edilmelidir.

34 34 Sürekli denetimde her işlemin anlık olarak denetimi şart olmayabilir. Düşük risk içeren alanlara, belli aralıklarla tüm işlere denetim uygulanabilir. Makine öğrenmesi algoritmasının eğitimi için kullanılan veriler, denetimin amacı, risk vb. faktörler göz önüne alınarak, kontrol noktası bazında belirlenmelidir. Bir kontrol noktası için farklı amaçlarla, farklı veriler ile farklı makine öğrenmesi modelleri oluşturulmalıdır. Makine öğrenmesi modellerinin eğitiminde, hesaplar ve finansal olmayan veriler birlikte kullanılabilir.

35 35 Sürekli iç denetim yapılırken işletme dışı kaynaklardan elde edilen veriler de kullanılabilir. Örneğin şirketin elinden çıkardığı otomobiller doğru fiyattan satılmış mıdır? gibi bir sorunun cevabı için, ikinci el araç satışlarının yapıldığı sitelerden fiyat kontrolü yapılabilir. Sürekli denetim sadece uygunluk denetimi gibi algılanmamalıdır. İşletme operasyonlarının etkili ve etkin yürütülüp yürütülmediği (örneğin, kullanılan hammadde, karlılık, satış vb.) sürekli izleme altına alınmalıdır.

36 36 Sürekli güvenceyi sağlayacak modellerin doğru şekilde geliştirildiği, etkili olup olmadıklarının denetçi tarafından, değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmelerin yapılabilmesi için makine öğrenmesi alanında özel performans ölçütleri bulunmaktadır. Makine öğrenmesi modellerinin geliştirilmesinde kullanılan yazılımların açık kaynak kodlu yazılımlar olması, makine öğrenmesi modellerinin şeffaflığı ve denetimi için daha uygun bir seçim olacaktır.

37 37 Makine öğrenmesi teknolojisine dayalı bir sürekli güvence modelinin etkili ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, veri miktarı ve veri kalitesine bağlıdır. Genel olarak makine öğrenmesi algoritmaları ne kadar çok veri ile eğitilirse, o kadar başarılı sonuçlar ortaya çıkarırlar. Makine öğrenmesi algoritmalarının veriye bağımlı olmaları nedeniyle, veri güvenliği ve veri güvenirliği konuları iç denetimin en önemli görevlerinden biri haline gelmektedir.

38 38 Makine öğrenmesi algoritmaları denetçinin yeteneklerinin arttırılmasını sağlayacaktır. İç denetim her işlemi zaman kısıtı olmaksızın denetleyebilecektir. Sürekli güvence için tüm işlemlerin denetimi ve izlenmesi gerçekleştirildiğinde, aynı zamanda iç denetim biriminin etkinlik artışı sağlanacaktır. Sürekli denetimde analiz ve raporlamanın dijital ortamda olması insandan kaynaklanan riskleri azaltabilir.

39 39 İç denetim sürekli, gerçek zamanlı ve dijital bir iş haline gelmektedir. Var olan teknolojiler bize neredeyse tamamen dijital dünya içinde, etkin ve etkili bir iç denetim yapma olanağı vermektedir. İç denetim bir veri bilimi haline dönüşmektedir. Denetçilerin veri bilimi konusunda yeterlilik geliştirmeleri zorunlu hale gelmiştir.

40 40 Sonuçlar Sürekli denetim ile aşağıdaki dönüşümler gerçekleşecektir: Periyodik değerlendirmeler, sürekli değerlendirmeye, Denetimde örnekleme yaklaşımından, evrenle çalışmaya, Denetimde işletme verileri ile sınırlı kalmadan, dış verilerin de kullanılması, Fiziksel kanıtların ağırlığından, dijital kanıtların ağırlıklı olduğu bir denetim Sadece sayısal ve finansal verilerle birlikte yapısal olmayan ve finansal olmayan verilere, İnsan değerlendirmesinden makine değerlendirmesine.

41 41 Öneri Bu dönüşümler gerçekleşirken yetişmiş insan gücünde darboğaz yaşanacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle iç denetçilerin veri bilimi konusunda yeni yetkinlikler geliştirmeleri gerekecektir.

42 42 Ayrıntılı Bilgi İçin

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9.1. İZLEME, ÖLÇME, ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 9.1.1. Genel İşletme aşağıdaki konularda ne yapacağına karar verir ve uygulamaya alır: 1. Hangi konular izleme listesine

Detaylı

DERİN ÖĞRENME SONGÜL TORANOĞLU

DERİN ÖĞRENME SONGÜL TORANOĞLU DERİN ÖĞRENME SONGÜL TORANOĞLU 201420404014 DERİN ÖĞRENME Endüstri ve akademik çevrelerdeki veri bilimciler görüntü sınıflandırma, video analizi, konuşma tanıma ve doğal dil öğrenme süreci dahil olmak

Detaylı

SÜREKLİ DENETİM MODELLERİ VE YAKLAŞIMLARI

SÜREKLİ DENETİM MODELLERİ VE YAKLAŞIMLARI Uluslararası Akademik Forum 2018: Gerçek Zamanlı Güvence Modeli Olarak Sürekli Denetim ve Sürekli İzleme SÜREKLİ DENETİM MODELLERİ VE YAKLAŞIMLARI Hazırlayan Dr. Öğr. Üyesi Osman Nuri ŞAHİN Prof. Dr. Süleyman

Detaylı

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır.

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır. Bölüm 1 IOT NEDİR? Yazılım alanında yapılan çalışmalar teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte artık donanım sektörü ile iç içe girmiştir. Günümüzde üretilmekte olan her bir donanıma yazılım entegre

Detaylı

Windows Azure Sunumu. Y. Bora Kaykayoğlu Ocak 2018 Kahramanmaraş

Windows Azure Sunumu. Y. Bora Kaykayoğlu Ocak 2018 Kahramanmaraş Windows Azure Sunumu Y. Bora Kaykayoğlu 11-13 Ocak 2018 Kahramanmaraş 25 Cloud Platformları Big Data Bulut Teknolojisi Veri, görsel vs Bulut (Cloud) Teknolojisi; Tüm dünyaya yayılmış ve birbirlerine bağlanarak

Detaylı

Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR

Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR Yazılım Tanımlı Ağların Güvenliğinde Yapay Zeka Tabanlı Çözümler: Ön İnceleme Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege

Detaylı

YENİ TRADING DÜNYASINA ÇIKAN MERDİVEN

YENİ TRADING DÜNYASINA ÇIKAN MERDİVEN YENİ TRADING DÜNYASINA ÇIKAN MERDİVEN Foreks UNICA Ürün Ailesi Deniz ÜNLÜŞEREFOĞLU Yeni Global Trading Dünyasında Neler Oluyor? DİJİTALLEŞMENİN ETKİLERİ BlockChain Teknolojisi ile Tarihsel Bir Dönüşüm

Detaylı

DERİN ÖĞRENME YRD.DOÇ.DR. KADRİYE ERGÜN İREM TÜRKMEN

DERİN ÖĞRENME YRD.DOÇ.DR. KADRİYE ERGÜN İREM TÜRKMEN DERİN ÖĞRENME YRD.DOÇ.DR. KADRİYE ERGÜN İREM TÜRKMEN - 201420404002 DERİN ÖĞRENME NEDİR? Derin öğrenme, makinelerin dünyayı algılama ve anlamasına yönelik yapay zekâ geliştirmede en popüler yaklaşımdır.

Detaylı

Prof. Dr. Oğuzhan Urhan GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri

Prof. Dr. Oğuzhan Urhan GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri Prof. Dr. Oğuzhan Urhan 2018-2019 GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri Mobil platformlarda Derin Öğrenme (Deep Learning) uygulaması Geleneksel örüntü tanıma yaklaşımları yerine geçmeye başlayan derin

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Bilgisayar II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Dersin Türü Zorunlu (x) Seçmeli

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 8.9.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik Yıl

Detaylı

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur.

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE, Etkin bir klorlama için, ph 7.2-7.8 arasında tutulmalıdır. Bütün havuz tipleri için

Detaylı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı Dersin Adı Kodu Yarıyılı Ders (Saat/Hafta) (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Seviyesi Lisans Dersin Koordinatörü

Detaylı

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE AKTS (ECTS) KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. YIL 1. DÖNEM 0370060001 Algoritma ve

Detaylı

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA İşletme Bilgi Yönetimi Doç. Dr. Serkan ADA Bilgi Toplanmış, organize edilmiş, yorumlanmış ve belli bir yöntemle etkin karar vermeyi gerçekleştirmek amacıyla ilgili birime sevkedilmiş, belirli bir amaç

Detaylı

Memnuniyet Ölçer Tanıtım Kataloğu

Memnuniyet Ölçer Tanıtım Kataloğu Memnuniyet Ölçer Tanıtım Kataloğu Kapsül Grup A.Ş. internet üzerinden yayın yapan Kapsül Tv isimli web tv ile çalışma hayatına başlamıştır. Uzmanların videolu anlatımları ile sağlık konusunda halkı bilgilendirmeyi

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) Bir işletmenin pazarlama ile ilgili kararlarının alınmasına yardımcı olacak bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ

DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ EK-G T.C. MALİYE BAKANLIĞI İÇ DENETİM KOORDİNASYON KURULU DIŞ DEĞERLENDİRME RAPORU ÖRNEĞİ [TARİH] İÇİNDEKİLER I II III IV YÖNETİCİ ÖZETİ 1. Giriş 2. Amaç ve Kapsam 3. Uygulanan Metodoloji 4. Bulguların

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN. Emrah BİLGİÇ

Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN. Emrah BİLGİÇ Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN Emrah BİLGİÇ Volkswagen Endüstri 4.0 https://www.youtube.com/watch?v=jtl8w6yajds TARİH BOYUNCA ENDÜSTRİ 4 İLE BİRLİKTE DÖRT BÜYÜK ENDÜSTRİYEL DEVRİM YAŞANMIŞTIR. Su ve

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi KURUMLAR İÇİN SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ÖLÇME TESTİ DOKÜMANI Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemlerini Ölçme Testi Dokümanı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin siber güvenlik adına

Detaylı

Çağrı Merkezi Nedir?

Çağrı Merkezi Nedir? Çağrı Merkezi Nedir? Call Center (Çağrı Merkezi), kurumların temasta oldukları kişi veya kurumlarla olan iletişimlerini yürüttükleri, yazılım, donanım, insan kaynakları ve iş akışlarından oluşan etkileşim

Detaylı

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz.

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI BİZ KİMİZ? Başarı Bilişim, web sitesi tasarımı ve dijital pazarlama konularında 18 yılı aşan tecrübe

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

Selahattin Esim CEO

Selahattin Esim CEO info@esimyazilim.com www.esimyazilim.com Selahattin Esim CEO A private cloud is a new model for IT delivery. It turns a datacenter s infrastructure resources into a single compute cloud and enables the

Detaylı

Marketing plan for your startup

Marketing plan for your startup Let The Machines Do The Work Marketing plan for your startup @artiwise 06.03.2017 1 İçindekiler 1 Hakkımızda... (Sayfa 3-4) 2 ArtiwiseMetinAnalitiği Platformu... (Sayfa 5-7) 3 Değer Önerimiz... (Sayfa

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel olarak kullanışlı

VERİ MADENCİLİĞİ önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel olarak kullanışlı Veri Madenciliği, örüntü tanıma, istatistik ve matematiksel yöntemlerin kullanımıyla devasa miktardaki güncel ya da geçmiş veri içerisinden ilgi çekici ( önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel

Detaylı

Power BI. Neler Öğreneceksiniz?

Power BI. Neler Öğreneceksiniz? Power BI Kendi kendinize iş zekasını keşfedin. Verilerinizi analiz edin, etkileşimli raporlar oluşturun ve bulgularınızı firmanız genelinde paylaşın. Neler Öğreneceksiniz? Bu iki günlük eğitim, güçlü görseller

Detaylı

Algoritmik Alım Satım. Murat Özbayoğlu

Algoritmik Alım Satım. Murat Özbayoğlu Algoritmik Alım Satım Murat Özbayoğlu 14-11-2018 Sunum İçeriği Algoritmik Alım Satım Temelleri Algoritmik Alım Satımın Piyasaya Etkileri Algoritmik Alım Satım Parametreleri Finansal veri ve haberlerin

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI I- TANIM VE AMAÇ: Denetim Komitesi; Turcas Petrol A.Ş (Şirket) Yönetim Kurulu bünyesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri X, No: 19

Detaylı

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Programlama Dilleri BIL204 4 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Esnek Hesaplamaya Giriş

Esnek Hesaplamaya Giriş Esnek Hesaplamaya Giriş J E O L O J İ M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ A. B. D. E S N E K H E S A P L A M A Y Ö N T E M L E R İ - I DOÇ. DR. ERSAN KABALCI Esnek Hesaplama Nedir? Esnek hesaplamanın temelinde yatan

Detaylı

Müşterilerinizle her çalışmanızda tutarlı adımlar izleyin. Kullanmaya Başlama Serisi

Müşterilerinizle her çalışmanızda tutarlı adımlar izleyin. Kullanmaya Başlama Serisi Müşterilerinizle her çalışmanızda tutarlı adımlar izleyin. Kullanmaya Başlama Serisi 3 Microsoft Dynamics CRM 2013 ve Microsoft Dynamics CRM Online Sonbahar 13 İPUCU Genel iş senaryoları için birçok kullanıma

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Office 365 Nedir? Office 365, Microsoft tarafından sağlanan e-posta ve takviminize her yerden erişebileceğiniz, Office dokümanlarınızı (Word, Excel, PowerPoint vb.)

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ

KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ Temmuz 2017 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 1.1 REHBERİN AMACI VE KAPSAMI... 3 2 KURUM/KURULUŞ BİT KAPASİTESİ... 4 2.1 KURUM/KURULUŞ BİLGİLERİ... 4 2.2 KURUMSAL

Detaylı

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ ORHUN UZUNŞİMŞEK OĞUZHAN İLHAN FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN orhun.uzunsimsek@gmail.com ilhanoguzhan@gmail.com

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama Cengiz GÖK 1 Planlama Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği

Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği Mustafa Gökçe Baydoğan Endüstri Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi İstanbul Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği Doktora Öğrencileri Kolokyumu 21-22 Nisan

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Dersin

Detaylı

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri BİLGİ SİSTEMLERİ Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri Süreç İşleme Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Bilgi İşleme Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Uzman Sistemler ve Yapay

Detaylı

1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR 1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331) 6331 sayılı İSG Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlandı. 50 den fazla çalışanı olan işyerleri için 01.01.

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yapay Zeka Sistemleri BIL308 6 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Yapay Zeka İle Aramızdaki Fark

Yapay Zeka İle Aramızdaki Fark Yapay Zeka İle Aramızdaki Fark Yapay zeka kavramını az çok hepimiz duymuşuzdur. Yapay zeka denildiğinde aklımıza uçan robotlar, bizden daha zeki, Dünya savaşlarında başrol oynayan demirden yapılar gelir.

Detaylı

Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları

Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş CMPE105 Güz 1 2

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

İstanbul Üniversitesi. Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler

İstanbul Üniversitesi. Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler İstanbul Üniversitesi Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler 1. Türkiye de doktora eğitiminin Avrupa ya benzer şekilde usta-çırak ilişkisi

Detaylı

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Barış Sanlı, barissanli2@gmail.com, NOT: Bu yazıdaki 2014-2019 tarihleri arasındaki haftalık petrol fiyat değişim grafiği hatalıydı. Bu düzeltildi.

Detaylı

Akıllı Şehir Aydınlatma Yönetim Platformu. Şehir aydınlatması üzerinde tam kontrole sahip olun

Akıllı Şehir Aydınlatma Yönetim Platformu. Şehir aydınlatması üzerinde tam kontrole sahip olun Akıllı Şehir Yönetim Platformu Şehir aydınlatması üzerinde tam kontrole sahip olun NEOS Photon'un Size Sağladığı Avantajlar % ' NEOS Photon akıllı şehir aydınlatma yönetimi ile birlikte sokak aydınlatmasında

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G GÜÇLÜ. ENTEGRE. AKILLI. ARETE Varlık Yönetimi Çözümüyle, şirket içinde

Detaylı

28 Aralık 2013. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

28 Aralık 2013. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 28 Aralık 13 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 12-13 Eğitim Yılında (Ocak-Kasım 13 tarihleri arasında) doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu Öğrencilerin staj

Detaylı

Karar Verme. Karar Verme ve Oyun Teorisi. Kararların Özellikleri. Karar Analizi

Karar Verme. Karar Verme ve Oyun Teorisi. Kararların Özellikleri. Karar Analizi Karar Verme Karar Verme ve Oyun Teorisi Yrd.Doç.Dr. Gökçe BAYSAL TÜRKÖLMEZ Belirli bir amaca ulaşabilmek için, Değişik alternatiflerin belirlenmesi ve Bunlar içinden en etkilisinin seçilmesi işlemidir.

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

Web Tabanlı CMMI Süreç Yönetimi Uygulamalarının Süreç ve Yazılım Geliştirme Performansına Pozitif Etkileri

Web Tabanlı CMMI Süreç Yönetimi Uygulamalarının Süreç ve Yazılım Geliştirme Performansına Pozitif Etkileri Web Tabanlı CMMI Süreç Yönetimi Uygulamalarının Süreç ve Yazılım Geliştirme Performansına Pozitif Etkileri Y. Müh. Cemalettin Öcal FİDANBOY TÜBİTAK UEKAE ocalfidanboy@tubitak.gov.tr Meral YÜCEL TÜBİTAK

Detaylı

GELECEĞİN İÇ DENETİMİ

GELECEĞİN İÇ DENETİMİ GELECEĞİN İÇ DENETİMİ Naciye KURTULUŞ SİME İstanbul, 31 Ekim 2016 1 İÇ DENETİMDEN BEKLENTİLER https://www.youtube.com/watch?v=vipty-p5owk 2 DENETİM KOMİTELERİ Denetim Komitenizi en çok meşgul eden konular

Detaylı

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ Dr. Korcan Demircioğlu T. Garanti Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Operasyonel Risk Yönetiminin Önemi Amaçları ve Hedefleri Nelerdir? Hedefler Amaçlar Daha

Detaylı

İŞLETMELERDE BİLGİ SİSTEMLERİ. Mustafa Çetinkaya

İŞLETMELERDE BİLGİ SİSTEMLERİ. Mustafa Çetinkaya İŞLETMELERDE BİLGİ SİSTEMLERİ Mustafa Çetinkaya Bilgi Teknolojisi Nedir? Bilgisayar Donanım ve Yazılımı Ağ Teknolojileri Veri Yönetimi 15/10/17 İşletmelerde Bilgi Sistemleri Mustafa Çetinkaya 1 Bilgi Sistemi

Detaylı

ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTLARIYLA DOKTORA EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 4. OTURUM RAPORU

ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTLARIYLA DOKTORA EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 4. OTURUM RAPORU ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTLARIYLA DOKTORA EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 4. OTURUM RAPORU Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler Üniversiteler arasında

Detaylı

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ 1 PROJENİN TANIMI Bu projede bir quadrotora, görüntü tabanlı algılama ile hareketli bir nesneyi otonom olarak takip etme özelliği kazandırılmıştır.

Detaylı

AKILLI BELEDİYECİLİK EK: 10 SAYI: 99 YIL: 2016 MARMARALIFE AKILLI BELEDİYECİLİK EKİ. Marmara Belediyeler Birliği nin Yayın Organıdır.

AKILLI BELEDİYECİLİK EK: 10 SAYI: 99 YIL: 2016 MARMARALIFE AKILLI BELEDİYECİLİK EKİ. Marmara Belediyeler Birliği nin Yayın Organıdır. MARMARALIFE AKILLI BELEDİYECİLİK EKİ EK: 10 SAYI: 99 YIL: 2016 AKILLI BELEDİYECİLİK Marmara Belediyeler Birliği nin Yayın Organıdır. www.marmara.gov.tr AKILLI BELEDİYECİLİK 2 2016 Yenilikçi Çözümlerin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK DERSLERİ AMAÇ VE HEDEFLERİ

BİYOİSTATİSTİK DERSLERİ AMAÇ VE HEDEFLERİ BİYOİSTATİSTİK DERSLERİ AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM I-I. DERS KURULU Konu: Bilimsel yöntem ve istatistik Amaç: Biyoistatistiğin tıptaki önemini kavrar ve sonraki dersler için gerekli terminolojiye hakim olur.

Detaylı

Neden Para Puan Card?

Neden Para Puan Card? Günümüz rekabet ortamında artan rekabet baskısı; ürün ve hizmetlerin giderek birbirine benzemesine, ürün ve hizmet farklılaştırmasının zorlaşmasına,fiyat rekabetine bağlı olarak müşteri sadakatinin azalmasına

Detaylı

Yapay Zeka (MECE 441) Ders Detayları

Yapay Zeka (MECE 441) Ders Detayları Yapay Zeka (MECE 441) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yapay Zeka MECE 441 Bahar 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Veri Madenciliği Yaklaşımı ile Mesleki Yönlendirme Sistemi

Veri Madenciliği Yaklaşımı ile Mesleki Yönlendirme Sistemi Veri Madenciliği Yaklaşımı ile Mesleki Yönlendirme Sistemi YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜRÜLER MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ, BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Meslek Seçimi Meslek Seçimi

Detaylı

Yapı Kredi Bankası Ar-Ge Çalışmaları Araştırma, Vizyon ve Uygulama. Eğitmen: Onur AĞIN

Yapı Kredi Bankası Ar-Ge Çalışmaları Araştırma, Vizyon ve Uygulama. Eğitmen: Onur AĞIN Yapı Kredi Bankası Ar-Ge Çalışmaları Araştırma, Vizyon ve Uygulama Eğitmen: Onur AĞIN 2016 Biz Kimiz? Kuruluş 9Eylül 2013 14 Kişilik bir Takım 11 Ar-Ge Mühendisi 2 Ar-Ge Koordinatörü 1 Müdür Yenilik Prototip

Detaylı

Sakai İşbirliği ve Öğrenme Ortamında Harmanlanmış Ders Deneyimi: Eğitim Yazılımları Dersi Örneği

Sakai İşbirliği ve Öğrenme Ortamında Harmanlanmış Ders Deneyimi: Eğitim Yazılımları Dersi Örneği Sakai İşbirliği ve Öğrenme Ortamında Harmanlanmış Ders Deneyimi: Eğitim Yazılımları Dersi Örneği Yasin ÖZARSLAN ozarslan@gmail.com Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sunu Planı Sakai İşbirliği ve Öğrenme

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/51

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/51 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/51 Risk Azaltma - Önlem Alma Süreci 2/51 Risk azaltma, riskin kontrolü, transferi, üstlenilmesi, kabullenilmesi stratejilerinin belirlenmesi ve

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu

5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu 1 / 52 5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. Risk esaslı iç denetim yapılması hedeflenmiş

Detaylı

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 Diler ASLAN PAÜ Kalite Komisyonu Üyesi Kalite Yönetimi ve Veri Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAVDEM) Müdürü Kurum Kalite Koordinatörü

Detaylı

MasterFi. İş Analitiği Çözümleri. Müşteri portföy analizlerinde yeni bir devir!

MasterFi. İş Analitiği Çözümleri. Müşteri portföy analizlerinde yeni bir devir! MasterFi İş Analitiği Çözümleri Müşteri portföy analizlerinde yeni bir devir! Hiç Bir Şey Tesadüf Değildir! MasterFi Mobil IntelliFi MasterFi Web MasterFi, pazar araştırması yapmak isteyen şirketlerinin

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü 2015 ENFORMATİK İÇERİK Ders izlencesi Bilgisayara giriş 2 Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı Ders İzlencesi 3 Dersin amacı

Detaylı

Bulut Bilişim. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri

Bulut Bilişim. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri Bulut Bilişim Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri Ediz TÜRKOĞLU 05-07-8509 Özlem GÜRSES 05-07-8496 Savaş YILDIZ 05-07-8569 Umut BENZER 05-06-7670 İ çerik İçerik...2 Bulut Bilişim Nedir?...3

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ Kalite Yöneticisi Dök.No KAİM.İKS.FRM.081 Sayfa No 1/ 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

ANALİZ BİLİŞİM HAKKINDA

ANALİZ BİLİŞİM HAKKINDA ANALİZ BİLİŞİM HAKKINDA 1996 yılında bilişim dünyasına adım atmış olan Analiz Bilişim, kuruluşundan bu yana gelişim ve ilerlemeyi hedeflemiştir. Geliştirdiğimiz Jetra Raporlama Programı bu kurumsal çabanın

Detaylı

Web Madenciliği (Web Mining)

Web Madenciliği (Web Mining) Web Madenciliği (Web Mining) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Denetimli Öğrenmenin Temelleri Karar Ağaçları Entropi ID3 Algoritması C4.5 Algoritması Twoing

Detaylı

Varant Destek Hattı (212) İnternet Sitesindeki Güncellemeler Hakkında Bilgilendirme

Varant Destek Hattı (212) İnternet Sitesindeki Güncellemeler Hakkında Bilgilendirme nin ilk varant ihraççısı Deutsche Bank, sizler için yeniliklere devam ediyor! Varantlar hakkındaki detaylı bilgi, bilgilendirici videolar ve varantların güncel parametrelerine ulaşabildiğiniz internet

Detaylı

AMAÇ. Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak

AMAÇ. Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak AMAÇ Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak ATM YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN BAŞLICA SORUNLAR Kesintilerden/arızalardan haberdar olamama Yerinde

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ. Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi. (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00)

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ. Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi. (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00) DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00) 1) DİJİTAL PAZARLAMA Sosyal Medyanın Dayanılmaz Cazibesi 3Ders

Detaylı

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI İÇİNDEKİLER 10 MICROSOFT OUTLOOK 2010 TEMEL e-öğrenme EĞİTİMİ 11 MICROSOFT WORD 2010

Detaylı

Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş. Müşteri Geri Bildirim Kılavuzu

Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş. Müşteri Geri Bildirim Kılavuzu Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş. Müşteri Geri Bildirim Kılavuzu Amacımız Siz değerli müşterilerimize beklentilerinizin üzerinde hizmet vermektir. Sizlerden gelen tüm bildirimleri sizleri memnun edecek

Detaylı

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 İçindekiler Tablosu PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 1.Özellikler.3 2.Kullanım..4 2.1. Çalışma Takvimi..5 2.2. Giriş ve Çıkışlar.6 2.3. İzin ve Tatil..7 2.4. Personel 8 2.5. Rapor 11 2.5.1. Günlük Rapor Durumu...11

Detaylı

OTOMATİK SEO ÜST SIRALARA YÜKSELİN

OTOMATİK SEO ÜST SIRALARA YÜKSELİN OTOMATİK SEO ÜST SIRALARA YÜKSELİN Otomatik SEO hizmetimiz sayesinde belirleyeceğiniz SINIRSIZ anahtar kelime için AYLIK çalışmalar yaparak, en yüksek potansiyele sahip olan kelimelerde sizi üst sıralara

Detaylı

İNOVANKA TANITIM DOKÜMANI. Dijital Dünya da zirveyi arzulayan işletmelerin adresi

İNOVANKA TANITIM DOKÜMANI. Dijital Dünya da zirveyi arzulayan işletmelerin adresi İNOVANKA TANITIM DOKÜMANI Dijital Dünya da zirveyi arzulayan işletmelerin adresi Türksat ın Tercihi İnovanka Türksat A.Ş, Kablo Tv, Uydu Net, E-devlet sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlarına tarafımızca

Detaylı

Giriş. Bu işlem için kullanılan ara yüz aşağıda gösterilmiştir:

Giriş. Bu işlem için kullanılan ara yüz aşağıda gösterilmiştir: Giriş İşletmeniz e-fatura/e-irsaliye Uygulamasına geçmek zorunda ise kullanabileceğiniz tek ücretsiz yöntem https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresi ile erişebileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME Öğretmenlerimiz: Esra Akkoyun: 1 A/B Pelin Yaman: 1 C/D ATAFENDE İngilizce programı Avrupa Dil standartları ve çoklu zekâ kuramına uygun olarak

Detaylı

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Eğitim Ücreti: Ücretsiz Eğitim Programının Amacı: SEO Sosyal Medya Dijital Pazarlama Sanatı

Detaylı

Marketing plan for your startup

Marketing plan for your startup Let The Machines Do The Work Marketing plan for your startup @artiwise Tüm yazılı içeriklerinizi Artiwise ile analiz edin. Yapay Zeka nın gücünü keşfedin. 16.08.2017 1 Vizyon 2020 YILINA KADAR YAPAY ZEKA

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com Gündem Demo 3D ile Geleceği Görmek 1 Dijitalis Dijitalis, stratejik taktiksel ve operasyonel doğru kararlar verebilmek ve dinamik değişiklere çok hızlı adapte olabilmek için entegre çözümler sunar. Tedarik

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 02.07.2018 İlk yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Kalite Yönetim Sistemi politika, hedef ve iş akışlarındaki

Detaylı