Anahtar Kelimeler Zengibar Kalesi, yüzey araştırmaları, kazı, restorasyon, planlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Anahtar Kelimeler Zengibar Kalesi, yüzey araştırmaları, kazı, restorasyon, planlama"

Transkript

1 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Osman DOĞANAY * Öz Kültür ve Turizm Bakanlığı nın izniyle 2010 yılında başlanan ve 2015 yılı çalışmalarıyla önemli oranda mesafeler kaydedilen Zengibar Kalesi (İsaura) Yüzey Araştırmaları nın ilerleyen yıllarda Kazı ve Restorasyon Projesi olarak devam etmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir. 6 yıl devam eden yüzey araştırmalarının yılı çalışmaları esnasında antik kentte Konya Müzeler Müdürlüğü başkanlığında temizlik çalışmaları da yapılmıştır. Yüzey araştırmaları ve temizlik çalışmaları yaklaşık 265 hektarlık bir alanda yoğunlaşmış, kimi durumlarda ise antik kentin kalıntılarının büyük oranda dağıldığı bu sahanın dışında kalan alanlarda da çalışmalar sürdürülmüştür. Çalışmalarda özellikle antik kentteki mimari yapıların niteliği büyük oranda tespit edilmiştir. Ayrıca haritalama ve görüntüleme çalışmaları da yapılarak ilerideki kapsamlı çalışmalara altlıklar oluşturulmuştur. Araştırmaların fiziki altyapısına yönelik olarak da özellikle Hacılar Mahallesi nde kamuya ait birçok mekân iyileştirilerek kullanılmıştır yılı itibariyle de hazırlanan bir program dâhilinde sahada daha kapsamlı tespit, haritalama, görüntüleme, kazı ve restorasyona yönelik çalışmaların yapılması düşünülmektedir. Bu kapsamdaki çalışmaların konaklama, depolama, ofis çalışmaları ve laboratuvar gibi fiziki altyapısına yönelik olarak da proje kapsamında planlamalar yapılmıştır. Anahtar Kelimeler Zengibar Kalesi, yüzey araştırmaları, kazı, restorasyon, planlama * Doç. Dr., Aksaray Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, AKSARAY.

2 148 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Abstract Studies are carried out for the Surveys of Zengibar Castle (Isaura), which were started by the courtesy of Ministry of Culture and Tourism in 2010 and which significantly progressed with the works of 2015, to continue as an Excavation and Restoration Project in the forthcoming years. Under the presidency of the Konya Directorate of Museums, cleaning operations were also carried out in the ancient city during the studies of the surface analyses which continued for 6 years. Surface analyses and cleaning operations were concentrated on approximately 265 hectares of land, and in some cases, the works were also conducted in the areas out of this field where the ruins of the ancient city were scattered at a large scale. In the studies, particularly the quality of the architectural structures in the ancient city was determined to a large extent. Furthermore, a basis for the further extensive studies was created by conducting mapping and imaging studies. Many public places, especially in Hacılar District, were used for the physical infrastructure of the studies by being improved. Within the scope of this programme prepared by the year 2016, it is considered to conduct studies on a more extensive determination, mapping, imaging, excavation and restoration in the field. Also, plans regarding the physical infrastructure of the studies in this context, such as accommodation, storing, office works and laboratory, were also made within the scope of the project. Keywords Zengibar Castle, surface analyses, excavation, restoration, planning

3 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 149 Arkeoloji ve Eski Çağ bilimlerine olan ilgim Arkeoloji eğitimine başladığım 1995 yılından çok öncesine dayanmaktadır. Doğup büyüdüğüm topraklardaki kadim uygarlıklara ait izler (Res. 1) çocukluğumdan beri hep ilgimi çekmiştir. Arkeolojik kalıntılarla dolu bir bölgede dilden dile anlatılagelen hikâyelerle büyüdüm. Torosların çetin coğrafyası içinde yetişmiş olmak çalışmalarım için büyük avantajlar sağlamıştır. Arkeoloji bilimi ile tanışmam Torosların dip köşelerinde saklı duran kalıntılar sahasına sık sık yaptığım meraklı gezilerle (Res. 2) başladı ve 1995 yılında ise bu sahada eğitim hayatına atıldım. 20 yılı aşkın bir süredir de aynı topraklarda ilk günkü heyecanımla arkeolojik çalışmalarımı sürdürmekteyim. Uzun yıllar Taşkent, Başyayla, Ermenek ve Sarıveliler çevresinde yürüttüğüm arkeolojik çalışmalarımı 1 (Res. 3) daha sonraları bölgenin merkezi konumundaki Bozkır çevresinde yoğunlaştırdım. Çünkü Bozkır şimdilerde olduğu gibi Orta ve Batı Toroslar ın merkezi konumunda (Res. 4) ve buralardaki irili ufaklı birçok medeniyetin yeşermesinde Bozkır merkezli kültürlerin çok büyük katkısı olmuştur. Anadolu arkeolojisi çalışmalarında arazi şartları sebebiyle pek tercih edilmeyen bir coğrafyada yer aldığından, Bozkır çevresindeki yeni yeni artan çalışmalar dikkatleri bu bölgeye çekebilmiştir. 19. yüzyılda başlayan 2 (Res. 5-6) ve 20. yüzyıl itibariyle de artarak devam eden bölgedeki arkeolojik çalışmalar 3 (7-8) son yıllarda ivme kazanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle tarafımdan başlatılan çalışmalardan çok önceleri de burada yürütülen kimi araştırmalar 4 (Res. 9-11) bizim bölge çalışmalarımız için önemli bir adım olmuştur. Biz ise bu çalışmaları artırarak ve çok daha dar bir alan üzerinde yoğunlaşarak bölge arkeolojine katkılar sunmaya çalışıyoruz. Bu düşüncelerle antik dönemde İsauria diye bilinen bölgenin başkenti konumundaki İsaura (yani Zengibar Kalesi) antik kenti merkezli olarak 2010 yılında 1 Bu çevredeki çalışmalarımızdan bazıları için bkz. Doğanay 2003: 19-27;Doğanay 2005;Doğanay 2008: 70-96;Doğanay 2009: 90-97;Doğanay 2009a;Doğanay 2010: 39-57;Doğanay 2013: ;Doğanay- Duman 2013: 83-94;Doğanay-Köker 2011: 39-56;Doğanay-Karauğuz 2004: 1-44;Doğanay-Karauğuz- Kunt 2005;Doğanay-Karauğuz 2008: 45-69;Doğanay-İnce-Hüseyinca-Bilim-Özşen 2010: Bu çalışmaların en önemlilerinden ikisi için bkz. Hamilton 1842: ;Sterret 1888: Bkz. Jüthner-Knoll-Patsc-Swoboda 1903: 42-49;Swoboda-Keil-Knoll 1935: ;Verzone 1959: 3-15;Temizsoy-Uysal-Mertek 1984: Bahar 1991;Scarborough 1995;Yılmaz 2005.

4 150 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION ilk yüzey araştırmalarına başladık (Res. 12). Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü nün izniyle antik kentte başlayan yüzey araştırmalarında 2015 yılında 6 yılı geride bıraktık 5 (Res. 13 ). Bu süreler içerisinde yüzey araştırmaları ile eş zamanlı olarak Konya Müzeler Müdürlüğü başkanlığında 2 yıl süreyle de Zengibar Kalesi nde aynı zamanda temizlik çalışmaları yürüttük (Res. 14). Yüzey araştırmalarımızda öncelikle kentteki yapıların niteliğini kesin olarak saptamaya yönelik olarak çalışmalar yaptık (Harita 1, Res ). Bu kapsamda birçok yapının büyük oranda kullanım amaçlarını tespit ettik. İlk sezon çalışmalarında araziden toplanan seramik örnekleri üzerinde bir Doktora çalışması 6 başladı ve bugünlerde söz konusu çalışma tamamlanmak üzeredir. 2 yıl kadar önce de Zengibar Kalesi nde mezarlık alanları ve mezar kalıntılarına yönelik başlanan Doktora çalışması da 7 kısa bir süre sonra tamamlanacaktır. Dolayısıyla çalışmalarımız ilk yıldan itibaren antik kenti her yönüyle detaylı olarak tanımaya yönelik çalışmalar şeklinde programlanmış ve bunların her biri Doktora düzeyinde tez çalışmaları olarak değerlendirilmesi için ekip üyelerine dağıtılmıştır. Önümüzdeki yıllarda da benzer şekilde Zengibar Kalesi ndeki diğer arkeolojik kalıntılara yönelik Doktora çalışmaları başlayacaktır 8. Böylelikle hem Zengibar Kalesi ndeki kalıntılar grubunun detaylı olarak uzmanı tarafından derinlemesine incelenmesi sağlanmış hem de genç bilim insanlarına bu bölgede çalışma yapmalarının önü açılmıştır. Bu tür akademik çalışmalara ek olarak ayrıca ekip üyelerinin de dâhil edildiği araştırma sonuçlarına dair çalışmalar da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen sempozyumlarda sunulmuş ve yayınlanmıştır 9. Ayrıca Zengibar Kalesi ile 5 Doğanay 2011a: ;Doğanay 2012a: ;Doğanay-Köker 2013: Köker, E., Yüzey Araştırmaları Işığında İsaura (Zengibar Kalesi) Seramikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi (Devam ediyor). 7 Altun, S., İsaura (Zengibar Kalesi) Nekropolleri ve Mezar Tipleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi (Devam ediyor). 8 Savunma yapıları, zafer anıtları, Bizans Dönemi kalıntıları, nümizmatik çalışmalar, kil ve metal analiz çalışmaları, sahanın fauna ve florası gibi çalışmaların yanı sıra, kazı ve restorasyon çalışmalarına altlık oluşturacak jeofizik tarama raporları, statik raporlar, arazi yönetim raporları, yakın yerleşimlerin buradaki arkeolojik çalışmalara bakışı ve bunların yerel katma değerini saptamaya yönelik raporlar, bölgenin turizm potansiyeline yönelik raporlarla restorasyon çalışma planlarına yönelik raporlar şeklinde bir çok çalışmanın da yürütülmesi planlanmaktadır. 9 Doğanay 2011: 403vd.;Doğanay 2012: ;Doğanay-Köker 2013:

5 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 151 ilgili müstakil çalışmalar şeklinde yayınlar da yapılmıştır 10. Söz konusu yayın çalışmaları halen devam etmektedir 11. Yüzey araştırmalarımız sırasında eş zamanlı olarak çevre mahallelerde yöre halkını bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar da yürütülmüştür (Res. 17). Bu kapsamdaki gayretlerle eski eser bilinci oluşturulmaya çalışılmış ve bunun meyveleri şimdilerde alınmaktadır. Öyle ki ekip olarak yürüttüğümüz çalışmalar gerek ilçe ve gerekse de il bazındaki halkla ve bürokrasi çevresiyle de paylaşılarak dikkatlerin Zengibar Kalesi ne çekilmesi sağlanmıştır. Böylelikle 2015 ve 2016 yıllarında kalıntılar sahasının hâlihazırının çıkarılması ve rölöve çalışmalarına yönelik olarak digital hava fotoğrafı çekilmesi şeklinde Konya Büyükşehir Belediyesi nin çok önemli katkıları olmuştur. Söz konusu desteklerin artırımı ve sürekliliği için de her türlü girişimlerde bulunulmaktadır. Zengibar Kalesi ndeki yüzey araştırmalarımız sırasında aynı zamanda konaklama alt yapısına yönelik çalışmalar da yapılmıştır. Verimli bir ekip çalışma için zaruri olan konaklama imkânları her yıl daha da iyileşmekte ve bu yönüyle de bölgesel anlamda önemli katkılar sağlanması yönünde adımlar atılmıştır. İlk yıllardan itibaren Hacılar Mahallesi nde kamuya ait mekânların iyileştirilmesi konusunda ilerlemeler sağlanmış ve 2015 yılı itibariyle de 20 kişilik bir ekibin konaklaması için mevcut kamu mekânları iyileştirme çalışmaları tamamlanmak üzeredir (Res ). Konaklama altyapısına yönelik olarak Vehbi Koç Vakfı tarafından cüz-i bir yardım da sağlanmıştır (Res ). Böylelikle ekip üyeleri arasında koordinasyon sorunu yaşanmamış, çalışılan bir günün etraflıca değerlendirilmesi adına son derece kayda değer ilerlemeler sağlanmıştır. Zengibar Kalesi ndeki araştırmalarımızın gerek daha ileri bilimsel çalışmalar ve gerekse de bölge turizmi ve ekonomisi için sürekliliği olan daha verimli sonuçlar doğurması adına çalışmalarımızı bir ileri aşamaya götürmek için 2016 yılından itibaren antik kentte kazı ve restorasyon çalışmalarının başlatılması yönünde hazırlıklar yapılmış ve ilgili makamlar nezdinde çalışmalar sürdürülmektedir. Kazı ve restorasyon çalışmaları bilimsel manada bir çok soruna ışık tutacağı gibi ülkemizin önemli bir değerini turizme 10 Doğanay 2010a: 40-41;Doğanay 2010b: 56-58;Doğanay 2011: 28-29;Doğanay 2011b: 50-51;Doğanay 2012: 56-58;Doğanay 2013a: 46-48;Doğanay 2014: Antik kente ulaşımı sağlayan yollarla ilgili Ancient Road Networks that Reach Central Anatolia and Mediterranean Coasts from Isaura (Zengibar Castle): First Determinations adını taşıyan bir başka çalışmamız yayın aşamasındadır.

6 152 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION ve ekonomiye kazandıracak, bölgede Bozkır merkezli nüfus hareketlerine sebep olacak, ekonomik canlanmaya katkı sağlayacak, aynı zamanda Zengibar Kalesi ndeki çalışmalara yerel ve ulusal katkıların artarak devam etmesini sağlayacaktır. Orta Torosların İç Anadolu ya bakan bir zirvesinde konumlanan Zengibar Kalesi gerek arkeoloji bilimi ve gerekse de bölge turizmi ve ekonomisi için kayda değer öneme sahiptir. Çünkü; 1-Zengibar Kalesi, Orta Anadolu nun Efes i sayılabilecek nitelikte özgün antik değerlere sahip ve Orta Anadolu ve Konya nın en büyük antik kentidir (Res. 25). 2-Zengibar Kalesi, yapımına başlanan Konya-Alanya yoluna oldukça yakındır. 3-Zengibar Kalesi, Konya nın tanıtımında önemli bir yere sahip olan Çatalhöyük e de oldukça yakın ve Çatalhöyük ten daha fazla görsel eserler barındırmaktadır. 4-Yeni açılan Bozkır-Antalya yolu, Zengibar Kalesi ne güney kıyılardan ulaşım açısından da büyük avantajlar sağlamaktadır. 5-Arkeoloji camiası tarafından Zengibar Kalesi ve yakın çevresi bilimsel açıdan son derece önemlidir. Ancak, Torosların bu kesimindeki arkeolojik çalışmaların zorluğu bilim insanları açısından bir dezavantaj olarak görülmektedir. Devam eden çalışmalarımızla bu ön yargı kırılmakta ve bölgeye ilginin her geçen gün giderek arttığını görmekteyiz. 6-Zengibar Kalesi, Konya nın güney doğusunda, Toros Dağlarının engebeli coğrafyasında yer almakta ve bölgenin bu kesimleri büyük veya küçük ölçekli sanayi tesislerinden ve iş olanaklarından yoksundur. Dolayısıyla, köyden kente en fazla göçün yaşandığı bu yörelerdeki her çeşit aktivitenin yöresel katma değerler sağlayacağı kuşkusuzdur. 7-Yaklaşık 40 yılı aşkın bir süredir Konya daki bir Üniversitemizde arkeoloji bölümü olmasına rağmen, Orta Anadolu nun en büyük antik kenti, turizm potansiyeli Çatalhöyük ten bile kat kat fazla olan Zengibar Kalesi ne ilgi gösterilmeyişin tek sebebi, yukarıda da ifade edildiği gibi, Torosların bu kesimindeki engebeli ve zor arazi şartlarıdır. Ayrıca, Zengibar Kalesi nin yer aldığı saha bir deniz kıyısı değildir. Böylelikle, hem bilimsel manada, hem de turizm açısından şimdiye kadar ihmal edilmiştir. 6 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle zor şartlar altında, kıt imkânlarla burada yürüttüğümüz

7 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 153 başarılı çalışmalar, Zengibar Kalesi nin Konya turizmine ve ekonomisine kazandırılması yönündeki çabamızın bir göstergesi niteliğindedir. 8-Zengibar Kalesi nde devam eden kaçak kazılar buradaki arkeolojik çalışmalar sayesinde büyük oranda azalmış, bu yönde çevre yerleşmelerde yapılan seminer çalışmaları sayesinde yöre halkında eski eser koruma bilinci de oluşturulmuştur. 9-Zengibar Kalesi yüzey araştırmalarımız sırasında konaklama ve çalışma fiziki altyapısına yönelik de önemli mesafeler kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra çalışmaların her aşamasına yönelik olarak Konya Büyükşehir Belediyesi, Bozkır Belediyesi, Bozkır Kaymakamlığı ve bazı özel kurum ve kuruluşların önemli katkıları sağlanmış ve bu katkılar her geçen yıl artarak devam etmektedir. Böylelikle sağlanan fiziki alt yapı faaliyetleri Zengibar Kalesi nde çalışmaları daha ileri aşamalara taşımak için önemli bir adım olmuştur. 10-Başkanlığımda yürütülen Zengibar Kalesi yüzey araştırmaları arkeoloji bilimi açısından da bazı yararlar sağlamıştır. Öyle ki master ve doktora çalışmalarımız başta olmak üzere akademik kariyerimizdeki bütün yayın çalışmaları Bozkır ve Zengibar Kalesi başta olmak üzere İsauria Bölgesi nin geneliyle ilgilidir. Bir bölümü de Hacılar Mahallesi ne getirilen kütüphanemizdeki kitapların da önemli bir miktarı sözü edilen bu bölgenin arkeolojisi ile ilgilidir. Dolayısıyla Zengibar Kalesi ndeki bilimsel arkeolojik çalışmalar için de 20 yılı aşkın bir tecrübeye ve bilimsel altyapıya sahibiz. Ayrıca yüzey araştırmalarında belirlenen çalışma konuları derinlemesine incelenebilsin diye arkeolojik malzemeler özellikle doktora çalışması düzeyinde değerlendirilmektedir. Ekibimizde yer alan doktora öğrencilerinin Zengibar Kalesi ndeki arkeolojik kalıntılarla ilgili bitirmek üzere oldukları Doktora tez çalışmaları bilimsel açıdan araştırmalarımızın geleceği için büyük önem arz etmektedir. Yukarıda kısaca sözü edilen özelliklerin ve kazanımların Zengibar Kalesi ndeki daha ileri arkeolojik çalışmalar için makul ve yeterli düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Anadolu üzerindeki birçok antik kent Zengibar Kalesi kadar öneme haiz değil ve daha ileri arkeolojik çalışmalara böylesine hazır değildir. Dolayısıyla 2016 yılı itibariyle planlanan çalışmaların arkeoloji bilimine, Bozkır turizmi ve ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağı şüphesizdir. Bu düşüncelerle 2016 yılında ve devam eden 2-3 yıl

8 154 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION içerisinde muhtemel kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında aşağıdaki iş ve işlemlerin Zengibar Kalesi nde sürdürülmesi planlanmaktadır. Bunlar; 1-Mevcut konaklama mekânlarının iyileştirilmesi: Yüzey araştırmaları sırasında Hacılar Mahallesi nde geçici olarak kullanılan atıl durumdaki mekânların ileride ihtiyaç olabileceği düşüncesiyle onarılması planlanmıştır. Söz konusu 7 mekânın 3 ü Bozkır Belediyesi mülkiyetindedir. Hem Bozkır Belediyesi ne hem de diğer kurumlara ait mekânların tamamının iyileştirilmesi hususunda Bozkır Belediyesi nin çalışmaları uzun süredir devam etmektedir Kolay ulaşım olanakları, yakınlığı ve fiziki altyapı imkânları sebebiyle Zengibar Kalesi çalışmaları için Hacılar Mahallesi çalışmaların istasyonu olarak seçilmiştir. Bu avantajlı durum 6 yıldır sürdürülen yüzey araştırmaları için de büyük yararlar sağlamıştır. 2-Kazı evi, depo ve karşılama birimlerinin yapılması işi: Kazı evi için öncelikle antik kentin yakınında, sit alanı dışındaki ve parseller (258-1: metrekare, 258-2: metrekare) ile bu parsellerin güneyinde kalan tescil harici bölgedeki kamu arazisini (yaklaşık 15 hektar) ya da Hacılar mezarlığı bitişiğinde 387 ada 2 parselde Konya Büyükşehir Belediyesi ne ait metrekarelik büyük bir alanı öneriyoruz (Res. 26). Bu konuda özellikle sahanın, kazı evi, depo ve diğer birimlerin koruma tedbirleri en ince detayına kadar düşünülecektir. 3-Kazı evi, depo ve diğer birimlerin tefrişatı: Sözü edilen mekânların kullanılabilir hale gelmesi için asgari düzeyde kullanım malzemelerinin temini sağlanacaktır. 4-Ulaşım imkânlarının iyileştirilmesi: Bu kapsamdaki çalışmalarla, Hacılar Mahallesi üzerinden antik kente ulaşan stabilize yolun (Res. 27) genişletilmesi ve iyileştirilmesi, antik kente kazı, araştırma ve restorasyon işlemleri ve her türlü lojistik çalışmalar esnasında ulaşım hizmetlerinde kullanılmak üzere arazi şartlarına uygun araçların temini sağlanacaktır. 5-Arazide kullanılacak alet, teçhizat ve cihazların temini: Her türlü arazi çalışmalarında kullanılmak üzere modern ve teknolojik cihazların temini sağlanacaktır. 6-Temizlik çalışmalarının yapılması: 3. derece arkeolojik sit sınırlarının biraz dışına çıkan hâlihazır alanının (Harita 1) tamamında (toplam 265 hektar) sürdürülecek rölöve çalışmaları için öncelikle temizlik çalışmaları yapılması planlanmaktadır. Rölöve

9 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 155 işinin tek seferde ve hatasız olarak yapılabilmesi için alanın temizliği gerekmektedir. Hata payı düşük bir rölöve antik kentin kazı öncesi durumunu belgelemenin sağlıklı bir yolu olacaktır. Alan temizliği yapılacak sahalar olarak Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan hâlihazırın kapsadığı alan öngörülmektedir. 265 hektarlık bir alanın çalı ve odunsu bitkilerden arındırılması için gerekli çalışmaların yapılması planlanmaktadır. 7-Rölöve çalışmalarının yapılması: Rölöve çalışmalarının temizlik çalışmalarından hemen sonra yapılması düşünülmektedir. Bu işlemler için drone uçuşları yapılması ve drone verileriyle antik kentin planlarının ve yapıların rölövelerinin çıkarılması planlanmaktadır. Temizlik sonrası bu işlemlerin önemli bir kısmını ofis çalışmaları oluşturmaktadır. Ofis çalışmalarıyla rölöve verileri hâlihazıra işlenecek, böylece antik kentin topoğrafyası ile birlikte bugünkü durumuna tek bir pafta üzerinde bütüncül olarak bakabileğiz. Kazı öncesi önemli bir belgeleme çalışması da böylelikle tamamlanmış olacaktır. 8-Restorasyon çalışmaları için gerekli makine ve teçhizatların sağlanması: Antik kentte ayağa kaldırılabilecek yapıların kazısı tamamlandıktan sonra yapıların projeleri hazırlanacak ve bu yapılar restore edilerek ayağa kaldırılacaktır. Bütün bu işlemler için gerekli olan makine ve teçhizatlar sağlanacaktır. 9-Jeofizik çalışmaların yapılması: Jeofizik çalışmalar kazı öncesi toprakaltı veriler konusunda ipuçları sağladığından işgücü ve zaman yönünden büyük tasarruf olacaktır. Jeofizik çalışmalar ayrıca hedef odaklı çalışmaların da önünü açmaktadır. Dolayısıyla gereken noktalarda kazı öncesi toprakaltı duruma ilişkin alanın özelliğine göre kullanılacak tekniklerle saha taraması yapılması planlanmıştır. Antik kentin büyük bir kısmı kayalık alanlardan oluştuğu için jeofizik çalışma yapılabilecek alan da sınırlıdır. 265 hektarlık alanın tahminen 30 hektarlık bölümünde (Res. 28) bu çalışmaların yapılması öngörülmektedir. Çalışma verilerinin, rölöve verilerinin de işli olduğu bir pafta üzerine yerleştirilmesi ofis çalışmalarıyla yapılacaktır. Böylelikle üretilen temel bir pafta üzerinde antik kentin topoğrafyasına ilişkin arazi verileri, kentin kazı öncesi kalıntıları ve toprakaltı verileri hep birlikte görülebilecektir. 10-Karolajlı yoğun (intensive) yüzey araştırmaları yapılması: Rölöve ve jeofizik çalışmaları verilerinin de işli olduğu hâlihazırın 5.00x5.00 m ölçülerinde küçük

10 156 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION karolajlara ve 50.00x50.00 m ölçülerinde büyük karolajlara bölünmesi ve numaralandırılan bu karolajlarda tek tek detaylı yüzey araştırması yapılması planlanmaktadır. Her karolajın verisi uzman bir ofis çalışanı tarafından hâlihazır paftası üzerine sürekli olarak işlenecektir. 11-Sayısal verilerin hâlihazıra işlenmesi ve çeşitli paftaların üretilmesi: Alanda yapılacak her türlü alımların uzman ekiplerle yürütülecek ofis çalışmalarıyla somut hale gelmesi sağlanacaktır. Drone çekimleriyle sağlanan rölövede kullanılabilecek verilerin, gereken noktalarda GPS ile yapılan alımların ve jeofizik tarama verileri gibi araziden her çalışma sezonunda modern yöntemlerle sağlanan her çeşit sayısal verilerin farklı ölçekteki paftalara işlenmesi bu konularda yetkin kişiler tarafından yapılacak ofis çalışmalarıyla mümkün olabilecektir. Böylelikle istenen alanın verilerini ya da tüm alana ilişkin farklı farklı verilerin izlenebileceği paftalar üretilmesi planlanmaktadır. Üretilen paftalar her çalışma sezonu verilerinin işlenmesiyle giderek zenginleşecektir. 12-Çevre düzenleme projesinin hazırlanması: Bu çalışmalar kapsamında antik kentin belli bir güzergâh dâhilinde gezilebilmesi ve kalıntıların ziyaretçiler tarafından kolaylıkla algılanabilmesi için çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca ziyaretçilerin her türlü ihtiyacına yönelik düzenlemelerin yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamdaki çalışmaların yaklaşık 200 hektarlık bir alanda yapılması öngörülmektedir. 13-Antik kent tanıtım rehberi hazırlanması: Zengibar Kalesi nde büyük oranda korunan yapılar ile temel seviyesinde korunan yapılar ve alanın tamamına yönelik olarak bir kent rehberi hazırlanacaktır. Çok sayıda renkli görsel malzeme, plan ve çizimlerle de desteklenecek olan rehber kitapçık ziyaretçiler için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu kent rehberlerinin ve her türlü tanıtım materyallarinin turizm acentelerine, eğitim kurumlarına ve resmi kurumlara da dağıtımı yapılması düşünülmektedir. 14-Web sayfası tasarımı yapılması: Tanıtım amaçlı olarak her zaman güncellenen ve yapılmakta olan çalışmaları içeren ayrıntılı bir web sayfası alımıyla sosyal medyada antik kentin tanıtımına katkı sağlanması planlanmaktadır. Söz konusu web sayfasının görsel malzeme ve video yayınlarına uygun hacimde olmasına dikkat edilecektir. Bu web sayfası üzerinden araştırma, kazı ve restorasyon ekibinin de organizasyonu yapılabilecektir. Dolayısıyla tek bir sosyal iletişim ağı üzerinden her türlü yayım ve organizasyon işlerinin yürütülmesi planlanmaktadır.

11 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ Çalışmalar için uzman ekip yetiştirilmesi: Taşıt kullanımı için şoför, vinç kullanımı için operatör yetiştirilmesine kadar arazi ve ofis çalışmalarında uzman personel yetiştirilmesi yoluna gidilecektir. Bu konuda özellikle yerel iş gücünün kullanımı sağlanacaktır. Arazide kullanılacak dronelerin, GPS, Total Station, Laser Scanner ve jeoradar gibi teknolojik cihazların yanında bu cihazlar yoluyla sağlanan arazi verilerinin bilgisayar ortamında işlenmesine yönelik olarak ofis programları, AutoCAD, NetCAD, Photoshop gibi programları etkin kullanabilecek personel yetiştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca restorasyon çalışmalarında değerlendirmek üzere bölgesel ustaların yetiştirilmesi düşünülmektedir. 16-Hadrianus Zafer Anıtı nın kazısının yapılması, rölövesinin, restitüsyon ve restorasyon projesinin hazırlanması: Zengibar Kalesi nde üç örneğini gördüğümüz zafer anıtları Roma mimarisine özgü bir yapı tipidir. Anadolu daki sayıları oldukça azdır. Nadir bulunan bu yapı tipinin üç tanesi Zengibar Kalesi antik kentindedir. Kentte, Roma ya en görkemli çağını yaşatan meşhur imparator Hadrianus (M.S ) anısına yapılan Zafer Takı ise bugün herkes tarafından bilinen, kentin en gözde yapısıdır (Res ). Söz konusu yapı büyük oranda korunmuş, yıkılan üst bölümlerine ait yapı taşları ise hemen yapının altında kısmen hasar görmüş olarak durmaktadır. Dolayısıyla Zengibar Kalesi nde ayağa kaldırılması ve görsel olarak sunumu en uygun yapı Hadrianus Zafer Anıtı dır. Yapı çevresinde 25x25 m ölçülerindeki bir alanda kazı ve temizlik çalışmalarıyla ortaya çıkacak yapı taşlarının numaralandırılması düşünülmekte, sonrasında ise ortaya çıkan kalıntıların rölövesinin alınması, buna göre restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması sağlanacaktır. Proje onaylarından sonra ise uygulama aşamasına geçilmesi planlanmaktadır. 17-Güvenlik tedbirlerinin alınması: Özellikle kaçak kazılarla ortaya çıkan tahribatların önüne geçmek için 265 hektarlık bir alanı 24 saat esasına göre korumak için en az 2 bekçinin görevlendirilmesi yoluna gidilecektir. Bunun için ilk olarak bekçi öncesi tahribat durumunu belgelemek ve bekçi sonrası durumu da net olarak görebilmek için detaylı bir tahribat ön tespiti çalışmaları yapılması düşünülmektedir. Güvenlik tedbirlerine yönelik teknolojik sistemlerin de kurulması yönünde çalışmalar yapılacaktır. Sahada alınacak her türlü güvenlik tedbirleri kazı sonrası alanın korunması ve yapılan çalışmaların amacına ulaşması hususunda hayati önem taşımaktadır.

12 158 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Zengibar Kalesi nde 2016 yılı ve sonrasındaki 2-3 yıl içinde düşünülen çalışmalar antik kentte daha sonraki yıllarda sürdürülecek her çeşit araştırmaların temel alt yapısını oluşturması üzerine planlanmıştır. Söz konusu çalışmalardan sonra ise artık yeni bir plan kapsamında kısa ve uzun vadeli arkeolojik çalışmaların planlaması yapılacak, bütün bu iş ve işlemler ilgili kurumlarla koordineli olarak yürütülecektir. Çalışmaların her aşamasının kontrollü olarak sürdürülmesi, olası aksaklıkların ilgili mercilerle kısa sürede çözümü noktasında A ve B planlarının da her zaman göz önünde bulundurulması planlanmıştır. Böylelikle Zengibar Kalesi arkeolojik çalışmalarının, ülkemizde uzun süredir devam eden ve bölgesel katma değere sahip arkeoloji projeleri arasında yer alabileceğini düşünüyoruz.

13 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 159 KAYNAKÇA Bahar 1991: Bahar, H., İsauria Bölgesi Tarihi (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Konya, Doğanay 2003: Doğanay, O.-Korkmaz, Z., Antik Dönem Germanikopolis (Ermenek) Araştırmaları ve Ermenek Adının Kökeni, İpek Yolu Konya Kitabı VI, Özel Sayı, 19-27, Konya, Doğanay 2005: Doğanay, O., Ermenek ve Yakın Çevresindeki Antik Yerleşim Birimleri, Konya, Doğanay 2008: Doğanay, O., Antik ve Modern Kaynaklara Göre Toroslar ın Savaşçı Kavmi Homonadların Yaşadığı Coğrafya, Arkeoloji ve Sanat Dergisi, Sayı: 128, 70-96, İstanbul, Doğanay 2009: Doğanay 2009a: Doğanay, O., Craftsmen Who Worked in Isauria Region, XI/2007, 90-97, London, Doğanay, O., Isauria Bölgesi Kaya Mezarları ve Ölü Gömme Gelenekleri, Konya, Doğanay 2010: Doğanay, O., Isauria Bölgesi Ölü Gömme Adetlerine Genel Bir Bakış, Arkeoloji ve Sanat Dergisi, Sayı: 133, 39-57, İstanbul, Doğanay 2010a: Doğanay, O., Bozkır Zengibar Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırması, Elit Bozkır, Sayı: 1, 40-41, Konya, Doğanay 2010b: Doğanay, O., Bozkır Zengibar Kalesi İlk Yıl (2010) Çalışmaları ve Ulaşılan Sonuçlar, Elit Bozkır, Sayı: 2, 56-58, Konya, Doğanay 2011: Doğanay, O., Zengibar Kalesi nin Keşif Öyküsü ve İngiliz Jeolog William J. Hamilton un Anılarında Bozkır-I, Elit Bozkır, Sayı: 3, 28-29, Konya, Doğanay 2011a: Doğanay, O., Zengibar Kalesi (Bozkır/Konya) 2010 Yılı Yüzey Araştırması, AST 29-3, , Ankara, Doğanay 2011b: Doğanay, O., Zengibar Kalesi 2011 Yılı Çalışmaları, Elit Bozkır, Sayı: 4, 50-51, Konya, Doğanay 2012: Doğanay, O., Zengibar Kalesi nin Keşif Öyküsü ve İngiliz Jeolog William J. Hamilton un Anılarında Bozkır, Elit Bozkır-II, Sayı: 5, 56-58, Konya, Doğanay 2012a: Doğanay, O., Zengibar Kalesi (Bozkır/Konya) 2011 Yılı Yüzey Araştırmaları, AST 30, , Ankara, Doğanay 2013: Doğanay, O., Isauria Bölgesi nde Tanrılar ve Kültler, Prof. Dr. Ahmet A. Tırpan Armağanı, s , İstanbul, Doğanay 2013a: Doğanay, O., Zengibar Kalesi nin Keşif Öyküsü ve İngiliz Jeolog William J. Hamilton un Anılarında Bozkır-III, Elit Bozkır-III, Sayı: 6, 46-48, Konya, Doğanay 2014: Doğanay, O., War Instruments in Fortification Structures of Zengibar Castle (Isaura), Anados Studies of The Ancient World 11/2011, 49-68, Trnava, 2014.

14 160 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Doğanay-Duman 2013:Doğanay, O.-Duman, B., Isauria Bölgesi nden Bir Grup Seramik: Adiller Dipsizin Mağarası, Sümer Atasoy Armağanı, (Ed. Ş. Dönmez), 83-94, Doğanay-Köker 2011 :Doğanay, O.-Köker, E., Germanikopolis (Ermenek) Nekropolü ve Distyl in Antis Cephe Planlı Bir Kaya Mezarı, Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, Sayı: 17, 39-56, Diyarbakır, Doğanay-Köker 2013: Doğanay, O.,-Köker, E., Zengibar Kalesi (Bozkır/Konya) 2012 Yılı Yüzey Araştırmaları, AST 31, , Ankara, Doğanay-Karauğuz 2004: Karauğuz G.,-Doğanay, O., İ.Ö. II. Binden Bizans Dönemine Kadar Orta Anadolu nun Güneyinden Akdeniz Kıyılarına Uzanan Yolağı Üzerine Düşünceler, Olba X, 1-44, Mersin, Doğanay-Karauğuz-Kunt 2005 : Doğanay, O.-Karauğuz, G.-Kunt, H.İ., Isauria Bölgesi nde Bir Kale Kent: Pharax (Fariske), Konya, Doğanay- Karauğuz 2008: Doğanay, O.-Karauğuz, G., Stepped Rock Monuments of Isauria Region, Arkeoloji ve Sanat Dergisi, Sayı: 127, 45-69, İstanbul, Doğanay-İnce-Hüseyinca- Bilim-Özşen 2010: Doğanay, O-İnce, İ.-Hüseyinca, M.Y.-Bilim, N.-Özşen, H., A Geological View of the Isauria Rock Tombs, Journal of Applied Science Vol. 3, Issue 2, , USA, Hamilton 1842: Hamilton, W.J., Researches in Asia Minor, Pontus and Armenia; with some Account of their Antiquities and Geology, Vol. II, London Jüthner-Knoll-Patsch- Swoboda 1903: Jüthner, J.-Knoll, F.-Patsch, K.-Swoboda, H., Vorläufiger Bericht über eine Archäologische Expedition nach Kleinasien, Prag, 1903, s Scarborough 1995: Scarborough, Y.E., 1994 İsauria Yüzey Araştırması, AST XIII-1, , Sterret 1888: Sterret, J.R.S., The Wolfe Expedition to Asia Minor III, Boston, Swoboda-Keil- Knoll 1935: Swoboda, H.-Keil, J.-Knoll, F., Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und Isaurien, Wien, 1935, s Temizsoy-Uysal- Mertek 1984: Temizsoy, İ.- Uysal, M.V.-Mertek, K., Zengibar Kalesi-Isaura, Karaman Müzesi Yıllığı, Sayı: 2, 1984, s Verzone 1959: Verzone, P., Citta Ellenistiche e Romane Dell Asia Minore Isaura Vetus (Palaea Isaura), Palladio Rivista di Storia Dell Architettura I-II, Nuova Serie-Anno IX, Gennaio Giugno, 1959, Yılmaz 2005 :Yılmaz, M., Bozkır Çevresinin (Hadim-Ahırlı-Yalıhüyük) Antik Tarihi ve Eserleri, ISAURIA, Konya, 2005.

15 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 161 Res. 1-Pharax (Fariske-Göktepe) Nekropolü, Sarıveliler İlçesi Göktepe Kasabası yakınları Res. 2-Zenonopolis (İnzabol-B. Karapınar) Aziz Sokrates Kilisesi, Başyayla civarı

16 162 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 3-Olosada (Avşar), Taşkent civarı Res. 4-Bozkır İlçesi, genel görünüm

17 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 163 Res. 5-W.J. Hamilton un Anadolu seyahatine dair kitabı, 1842 yılı basımlı Res. 6- E.J. Davis in Anadolu seyahatine dair kitabı, 1879 yılı basımlı

18 164 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 7- J. Jüthner ve ekibinin çalışmaları, ön rapor Res. 8- J. Jüthner in ekibinin çalışmaları, sonuç raporu

19 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 165 Res. 9-Prof. Dr. Hasan Bahar ın İsauria Bölgesi Tarihi konulu Doktora Tezi Res. 10-Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz ın Lisan üstü tezlerini birleştirdiği İsauria arkeolojisi kitabı

20 166 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 11-İsauria Bölgesi kaya mezarları ve ölü gömme geleneklerini konu alan Doktora çalışmamız

21 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 167 Res. 12-Zengibar Kalesi ilk yıl (2010) çalışmalarından bir görünüm Res. 13-Zengibar Kalesi 2015 yılı çalışmaları

22 168 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res yılı temizlik çalışmaları Harita 1-Zengibar Kalesi hâlihazır plan

23 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 169 Res. 15-Zengibar Kalesi sayısal drone görüntüsü ve sit sınırları

24 170 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 16-Zengibar Kalesi, kalıntılar sahası Res. 17-Hacılar Mahallesi İlkokulu öğrencileriyle Zengibar Kalesi bilgilendirme semineri sonrası

25 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 171 Res. 18-Hacılar Mahallesi konaklama mekânı 1 Res. 19-Hacılar Mahallesi konaklama mekânı 2

26 172 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 20-Hacılar Mahallesi konaklama mekânı -3 Res. 21-Hacılar Mahallesi konaklama mekânı 4

27 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 173 Res. 22-Vehbi Koç Vakfı tarafından sağlanan konaklama mekânı 3 konteyner Res. 23-Çalışma Ofisi ve kütüphane

28 174 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 24-Mutfak olarak kullanılan mekân Res. 25-Zengibar Kalesi, Googleearth görüntüsü

29 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 175 Res. 26-Hacılar Mahallesi ndeki kamu arazilerinin bir bölümü Res. 27-Zengibar Kalesi yakınlarındaki tescil dışı kamu arazilerinin bir kısmı

30 176 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 28-Jeofizik tarama için düşünülen alanlar

31 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YÜZEY ARAŞTIRMALARININ ( ) GELDİĞİ AŞAMA, KAZI VE RESTORASYON PROJE ÖNERİSİ 177 Res. 29-Hadrianus Zafer Anıtı, ön Res. 30-Hadrianus Zafer Anıtı, arka

32 178 THE STAGE ACHIEVED IN THE SURVEYS ( ) OF ZENGIBAR CASTLE (ISAURA), PROJECT PROPOSAL FOR EXCAVATION AND RESTORATION Res. 31-Hadrianus Zafer Anıtı, restitüsyon önerisi (Swoboda 1935 ten)

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi 2010 Yılı Side Kazısı Çalışmaları (12 Temmuz-8 Eylül 2010) Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi RAPOR

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: AYDIN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve

Kültür ve Turizm Bakanlığından: AYDIN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve Kültür ve Turizm Bakanlığından: AYDIN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 20.03.85 Toplantı Tarihi ve No : 18.09.2015-107 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 18.09.2015-4234 AYDIN Denizli İli,

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, GÖNEN BELEDİYESİ ALTAY MAHALLESİ, 326 Ada, 63 Prs. 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ HAZİRAN 2017 T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR ve ŞEHİRCİLİK

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, BANDIRMA BELEDİYESİ YENİMAHALLE 19K-19L Nazım İmar Planı Paftası 1038 ada 52-125-139-140-141 prs.,1042 ada 5-6-16-17 prs., 1043 ada 1-10 prs., 1045 ada 53-54-55-56-57-58-59-60-61-62-63-64-65

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, ALTIEYLÜL BELEDİYESİ GAZİOSMANPAŞA MAHALLESİ, 7552 Ada 1 Prs 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AĞUSTOS 2016 T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR

Detaylı

GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE UYGULAMA ÖNERİLERİ

GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE UYGULAMA ÖNERİLERİ GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Özge ALTUN * Savaş ALTUN ** Koruma ve onarım yanında restorasyon alanında ülkemizde son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanmaktadır

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ OCAK-2017 1 İÇİNDEKİLER 1. TALEP... 3 1.1. REKREASYON ALANI

Detaylı

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar:

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos antik kentinde 25 Temmuz 2010 tarihinde başlayan yeni dönem kazı çalışmalarının öncelikli amacı, kazı evi ve deposunun yapımı için

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSAMAHALLESİ, 3582 ADA, 3 PARSELE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI. 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum Ve Beklentiler Raporu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI. 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum Ve Beklentiler Raporu KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum Ve Beklentiler Raporu Temmuz 2008 GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, genel yönetim kapsamındaki idarelerin,

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, GÖNEN BELEDİYESİ TIRNOVA MAHALLESİ, 1539 Ada, 20 Prs. 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ EYLÜL 2017 T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR ve ŞEHİRCİLİK

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No : 08.09.2014-106 Karar Tarihi ve No : 08.09.2014-2221 Konya İli, Karatay İlçesi,

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

HAKKIMIZDA ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

HAKKIMIZDA ÇALIŞMA ALANLARIMIZ HAKKIMIZDA 1997 yılında Antalya da kurulan firmamız yeraltı inceleme ve araştırmalarında, uzman mühendis kadrosuyla Jeofizik, Jeoloji ve Maden mühendisliğini ilgilendiren konularda hizmet vermektedir.

Detaylı

SANAT TARİHİ SANAT TARİHİ NEDİR? Sanat Tarihi, geçmişte varlık göstermiş uygarlıkların ortaya koyduğu her tür taşınır ve taşınmaz maddi kültür varlıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Güzel Sanatlar ve

Detaylı

Toplantı Tarihi ve No : 27.02.2015 / 149 Karar Tarihi ve No : 27.02.2015 / 1310-I İSTANBUL

Toplantı Tarihi ve No : 27.02.2015 / 149 Karar Tarihi ve No : 27.02.2015 / 1310-I İSTANBUL T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İSTANBUL I NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : 27.02.2015 / 149 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 27.02.2015 / 1310-I İSTANBUL

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No : 14.10.2016-298 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 14.10.2016-7164 İZMİR Manisa

Detaylı

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI Konya da Osmanlı ordusunun kenti fethettikten sonra yıktırdığı kabul edilen Gevale Kalesi nin kalıntıları bulundu. Buluntular kentin bilinen tarihini değiģtirecek nitelikte.

Detaylı

Sektör paydaşı seçkin bir davetli grubu ile gerçekleştirilen Çalıştayda, aşağıdaki soruların yanıtları aranmıştır:

Sektör paydaşı seçkin bir davetli grubu ile gerçekleştirilen Çalıştayda, aşağıdaki soruların yanıtları aranmıştır: Likya Yolunun Turizme Kazandırılması Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı Alternatif Turizmin Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında, TR61/15/TRZMK/0022 sözleşme

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHZADELER İLÇESİ MANİSA FARKLI SEVİYELİ OTOGAR KAVŞAĞINA İLİŞKİN ONAYLI KAVŞAK PROJESİNİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100. ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler

Detaylı

ARK433 Güz S - 3. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya

ARK433 Güz S - 3. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı Bizans Sanatı I Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS ARK433 Güz S - 3 Ön

Detaylı

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15 içindekiler GEÇMİŞİMİZ İÇİN BİR GELECEK...VII GİRİŞ...IX Bölüm I KÜLTÜREL MİRAS KAVRAMI VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMASININ ÖNEMİ Kültürel Miras Kavram ve Tanımları...4 Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi...5

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Karar Tarihi ve

Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Karar Tarihi ve Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 20.08.2015/4740 Bursa Bursa ili,

Detaylı

ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YILLARI YÜZEY ARAŞTIRMALARI: İLK SONUÇLAR VE DÜŞÜNCELER

ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) YILLARI YÜZEY ARAŞTIRMALARI: İLK SONUÇLAR VE DÜŞÜNCELER DOI: 10.7816/idil-05-21-08 idil, 2016, Cilt 5, Sayı 21, Volume 5, Issue 21 ZENGİBAR KALESİ (İSAURA) 2010-2015 YILLARI YÜZEY ARAŞTIRMALARI: İLK SONUÇLAR VE DÜŞÜNCELER Osman DOĞANAY 1 ÖZET Orta ve Batı Torosların

Detaylı

1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Alanın Tanımı: Planlama Alanı Bursa, Nilüfer İlçesi nin güneyinde yer alan İnegazi Köyü, h21c13a4 pafta 101 ada 22,23,25 ve 26 numaralı parsellerde yer alan

Detaylı

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ. 1- Genel Bilgi ve Kısa Tarihçe

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ. 1- Genel Bilgi ve Kısa Tarihçe 1- Genel Bilgi ve Kısa Tarihçe Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, 2005 yılında kurulmuştur. 2005 yılında ilk yüksek lisans öğrencilerini alan bölüm, 2008 yılında lisans öğrencilerini

Detaylı

ARKEOLOG TANIM A- GÖREVLER

ARKEOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM İnsanın dünya üzerinde görülmesinden ortaçağa kadar geçen süreç içinde insana ilişkin her türlü kalıntı ve buluntuyu, doğal çevre ile insan arasındaki ilişkileri, yüzey, sualtı araştırmaları ve kazılarla

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 24/02/2016-2869 SAFRANBOLU

Detaylı

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Harita Şube Müdürlüğü 2017 Yılı Faaliyet Raporu

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Harita Şube Müdürlüğü 2017 Yılı Faaliyet Raporu 1 BAŞKAN SUNUŞU 1.1 Başkan Sunuşu 2 GENEL BİLGİLER 2.1 YÖNETİM BİLGİLERİ 2.2 İDARİ BİRİMLER 2.2.5 Daire Başkanı BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2017 Yılı Faaliyet Raporu 12.03.2018 Habip ASLAN Emlak ve İstimlak

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 723 ADA 337 PARSEL (ESKİ 723 ADA 336-164 PARSEL) 1/5000 19M 2016 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Planlama alanı

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Toplantı Tarihi ve No :21.03.2014-93 Karar Tarihi ve No :21.03.2014 1914 KARAR Toplantı Yeri: KONYA Elektrik üretimi gerçekleştirmek

Detaylı

2000-2004 LİSANS: Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü KONYA Lisans Tezi :Yassı Ada 7 Yüzyıl Doğu Roma Batığı

2000-2004 LİSANS: Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü KONYA Lisans Tezi :Yassı Ada 7 Yüzyıl Doğu Roma Batığı KİŞİSEL BİLGİLER Ad Soyad Oktay Dumankaya Ünvanı Yrd. Doç. Dr. İş yeri/ çalıştığı Kurum Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü İdari Görevi Arkeoloji Bölümü Başkanı

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: SAMSUN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 55.00/ Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: SAMSUN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 55.00/ Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: SAMSUN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 55.00/672-754 Toplantı Tarihi ve No : 21.07.2016-157 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 21.07.2016-3647 SAMSUN Delice-Samsun

Detaylı

KEMER KEMER. 352 Dünden Bugüne Antalya

KEMER KEMER. 352 Dünden Bugüne Antalya A L T I N C I B Ö L Ü M KEMER KEMER 352 K E M E R 353 354 12. KEMER* 1. Tarihçe A L T I N C I Kemer ilçesi tarihinin M.Ö. 690 yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Kemer merkezine 15 km mesafede bulunan

Detaylı

Atölye Yürütücüleri: Serpil Muallaoğlu, Kaya Dinçer, Esra Karahan, Sadrettin Soylu Asistanlar:. Çalışma Alanı:

Atölye Yürütücüleri: Serpil Muallaoğlu, Kaya Dinçer, Esra Karahan, Sadrettin Soylu Asistanlar:. Çalışma Alanı: Atölye Adı: NİŞANCA Atölye Yürütücüleri: Serpil Muallaoğlu, Kaya Dinçer, Esra Karahan, Sadrettin Soylu Asistanlar:. Çalışma Alanı: Nişanca Mahallesi, güneyde Marmara Denizi kıyısında Kumkapı Balıkçı Barınağı

Detaylı

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları 2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları Prof.Dr.Engin Akdeniz Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tepe Mezarlığı Hastane Höyüğü Akhisar

Detaylı

/Pazartesi

/Pazartesi 28.01.2019/Pazartesi 12. YILINDA SİNOP ÜNİVERSİTESİ Kuruluşundan Bugüne Sinop Üniversitesi Onbirinci Yılını Kutladığımız Sinop Üniversitesi 29 Mayıs 2007 de Ondokuz Mayıs Üniversitesinden ayrılarak

Detaylı

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü V V V exp02016 Sayı : 9 0 8 5 2 2 6 2-3 0 1.0 3 -^ ^ ) / 0^/1 2 /2 0 1 5 Konu: Konyaaltı, 6431

Detaylı

ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI

ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI TÜRKİYE 17. ESRI KULLANICILARI TOPLANTISI ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI Kıvanç ÇALIŞKAN Harita Mühendisi 25 Mayıs 2012 - ANKARA SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ AMAÇ VE KAPSAM MATERYAL,

Detaylı

ISAURA ANTİK KENTİNDEKİ HAÇ TEMALI MEZAR STELLERİ THE CROSS THEMED FUNERARY STELES IN ISAURA ANCIENT CITY

ISAURA ANTİK KENTİNDEKİ HAÇ TEMALI MEZAR STELLERİ THE CROSS THEMED FUNERARY STELES IN ISAURA ANCIENT CITY ISSN: 1300-4921/e-ISSN: 2458-908X DOI Number: http://dx.doi.org/10.21497/sefad.285295 ISAURA ANTİK KENTİNDEKİ HAÇ TEMALI MEZAR STELLERİ Öğr. Gör. Dr. Özge ALTUN Selçuk Üniversitesi Bozkır MYO Mimari Restorasyon

Detaylı

ASLI GİBİDİR. Toplantı Yeri ANTALYA

ASLI GİBİDİR. Toplantı Yeri ANTALYA T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve N o.: 28.08.2018/228 Karar Tarihi ve No. : 28.08.2018/8173 Toplantı Yeri ANTALYA Antalya İli. Muratpaşa

Detaylı

İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI

İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi nde yer alan Teos antik kentinde yürütülmesi planlanan kazı çalışmaları

Detaylı

NOTION ARKEOLOJIK YÜZEY ARAŞTIRMASI, 2016

NOTION ARKEOLOJIK YÜZEY ARAŞTIRMASI, 2016 NOTION ARKEOLOJIK YÜZEY ARAŞTIRMASI, 2016 A. Giriş Üçüncü sezon Notion Arkeolojik Yüzey Araştırması 19 Mayıs 2016 tarihinde başlayıp 14 Haziran 2016 tarihinde sona ermiştir. Araştırma başkanı Christopher

Detaylı

TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI

TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI Adres: GMK Bulvarı 36/11 Kızılay Çankaya/Ankara TÜRKİYE Tel: +90

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, PAŞAALANI MAHALLESİ, ADA 8970, PARSELLER 1-2-3-4 VE 5 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU OCAK 2018 Balıkesir

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, EDREMİT BELEDİYESİ ALTINOLUK MAHALLESİ, 1748 Ada 1 Parsel, 1856 Ada - 265, 266, 267 Parseller 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AĞUSTOS 2016 T.C. BALIKESİR

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr Pilot Bölge Uygulaması Altyapı bilgi sistemlerine altlık olacak

Detaylı

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU Tarih: 15 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 110 Katılımcı listesindeki Sayı: 78 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 5 Dağıtılan

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. MURAT ÇEKİLMEZ

Yrd.Doç.Dr. MURAT ÇEKİLMEZ Yrd.Doç.Dr. MURAT ÇEKİLMEZ Arkeoloji Bölümü Klasik Eğitim Bilgileri Arkeoloji Bölümü 2001-2005 Lisans Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Pr. 2005-2008 Yüksek Lisans Adnan Menderes ÜniversitesiSosyal

Detaylı

B.Ü. TUYGAR Merkezi ve Turizm İşletmeciliği Bölümü

B.Ü. TUYGAR Merkezi ve Turizm İşletmeciliği Bölümü B.Ü. TUYGAR Merkezi ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Türkiye de Toplum için Arkeoloji ve Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi Seminer Salonu-1 2 Nisan 2015 Perşembe Saat 13.30-17.30 Bursa Aktopraklık

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 2 2 MEVCUT PLAN DURUMU...

Detaylı

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Planlama Alanı : Bolu ili, Mengen ilçesi, Kadılar

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İSTANBUL II NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İSTANBUL II NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Kültür ve Turizm Bakanlığından: İSTANBUL II NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 17.12.2014-226 Toplantı Yeri KARAR TARİHİ VE NO : 17.12.2014-2980 İSTANBUL İstanbul

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR /687 Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR /687 Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 35.003/687 Toplantı Tarihi ve No : 21.07.2016-180 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 21.07.2016-4841 İZMİR

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Tarihi ve No : 12.07.2017-183 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 12.07.2017-6497 ANTALYA Antalya İli, Manavgat

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR İLİ, GÖNEN BELEDİYESİ KURTULUŞ MAHALLESİ, 1603 Ada, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,14 Prs. 1555 Ada, 1,2,3,4,5,6 Prs. 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ EKİM 2016 T.C.

Detaylı

Mustafa KADIOĞLU. Mehmet UYSAL

Mustafa KADIOĞLU. Mehmet UYSAL Mustafa KADIOĞLU Mehmet UYSAL Projenin Konusu Okullarımızda karşılaşılan çeşitli problemlere Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak çözümler üretilmesi. Günümüzde pek çok devlet kurumu ve özel sektör için

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 08.00-09.00 ARK437 Arkeoloji Uygulamaları

Detaylı

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama 1 Adres : Sakarya Mahallesi Uluyol Caddesi Şevki İpekten Plaza No:28 Kat:3/304-305 Osmangazi/BURSA

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

Kültür ve Turizm Bakanlığından: MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Kültür ve Turizm Bakanlığından: MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 3410/1-1 Kültür ve Turizm Bakanlığından: KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ADANA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu EDİRNE İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı, Edirne İli, Merkez İlçe, Tayakadın Köyü, Karakoltepe Mevkii, 34 Pafta, 164 Ada, 27 Parselin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi 12.12.12 Atılım Üniversitesi, Ankara Pelin Kihtir Öztürk pelin.kihtir@undp.org UNDP Türkiye üç alanda çalışıyor: 1. Demokratik

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R 22.00.251 Toplantı Tarihi-No : 14.01.2015-124 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 14.01.2015-2075 EDİRNE Edirne İli, Merkez İlçesi, sit alanı dışında, Medrese Alibey Mahallesi, anıtsal mimarlık örneği olarak

Detaylı

ISAURA NEKROPOLLERİ *

ISAURA NEKROPOLLERİ * ISAURA NEKROPOLLERİ * Savaş ALTUN ** Özge ALTUN Öz Bu çalışma arkeolojiye önemli bilgiler sunan, ayrıca geçmişin sessiz tanıkları olan nekropoller ve mezarlarla ilgilidir. Çalışma alanı, antik dönemde

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi SUNUM PLANI Mücavir alan kavramı Mücavir alan teklifleri hazırlanırken izlenecek yol

Detaylı

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ ORDU DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ BAYADI KÖYÜ KURUL KAYALIKLARI 1. DERECE ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI, 3. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK Cumhuriyet Cad.Yıldırım Kemal İşhanı No : 1 / 8 YALOVA Tel :0.226.814 81 73 ÇINARCIK BELEDİYESİ G22-D-13-A-1-D PAFTA, 503 ADA, 2 PARSEL, 167 ADA, 13,14,15,16,17

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI...

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... İ Ç İ NDEKİ LER Önsöz... v Tablolar Dizini... xv Grafikler Dizini... xix Giriş... 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... 7 A.1. Kağızman İlçesinin Tarihçesi... 7 A.1.1. Tarih Öncesi Dönem...

Detaylı

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER TABLOSU 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI... 1 2. MEVCUT PLAN DURUMU... 2 3. PLANLAMA GEREKÇESİ-PLANLAMA KARARLARI... 5 4. EKLER... 9 i 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI Plan değişikliği yapılan alan;

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

Kültür ve Turizm Bakanlığından: Kültür ve Turizm Bakanlığından: SAMSUN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 57.01/96 Toplantı Tarihi ve No : 01.04.2016-148 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 01.04.2016-3378 GERZE Sinop İli,

Detaylı

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama 1 Adres : Sakarya Mahallesi Uluyol Caddesi Şevki İpekten Plaza No:28 Kat:3/304-305 Osmangazi/BURSA

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Şubat 216 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası

Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası Arkeolojiyi Anla(t)mak Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası Aspendos Antik Kenti Türkiye nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Aspendos antik kenti, çok iyi korunmuş tiyatrosu ve benzersiz

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ 1201 ADA ve 1202 ADA 10 PARSEL 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KÜTAHYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 64.04/65 Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KÜTAHYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 64.04/65 Toplantı Tarihi ve No : Karar Tarihi ve Kültür ve Turizm Bakanlığından: KÜTAHYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 64.04/65 Toplantı Tarihi ve No : 27.02.2016-141 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 27.02.2016-3087 KÜTAHYA Uşak İli,

Detaylı

KUDAKA 2012 YILI FAALİYET TAKVİMİ. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI 2012 YILI FAALİYETLERİ Takvim (Ay)

KUDAKA 2012 YILI FAALİYET TAKVİMİ. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI 2012 YILI FAALİYETLERİ Takvim (Ay) KUDAKA 2012 YILI FAALİYET TAKVİMİ Faaliyet 3.1. KURUMSAL GELİŞİM VE YÖNETİM 3.1.1. Alt Faaliyetler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sorumlu Uygulama İnsan Kaynakları ve Kurumsallaşmaya İlişkin Faaliyetler Uzman

Detaylı

N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ

N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ K A Y S E R İ B Ü Y Ü K Ş E H İ R B E L E D İ Y E S İ N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ A Ç I K L A M A R A P O R U A) PLANLAMA ALANININ TANIMI Planlama alanı; Kayseri İli, Özvatan ilçesi,

Detaylı

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN Gölbaşı Yeraltı Şehri İlçemiz Kiçiköy Mahallesinde yeni tespit edilen yer altı şehri ile ilgili temizlik çalışmaları Müze Müdürlüğü denetiminde görevli arkeolog nezaretinde başlatılmış

Detaylı

Tekirdağ İli, Süleymanpaşa ilçesi, Aydoğdu Mahallesi, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Açıklama Raporu

Tekirdağ İli, Süleymanpaşa ilçesi, Aydoğdu Mahallesi, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Açıklama Raporu Ekim-2015 Tekirdağ İli, Süleymanpaşa ilçesi, Aydoğdu Mahallesi, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Açıklama Raporu (Lojistik Tesis Alanı) 1 İçindekiler PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 3 MEVCUT

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ GÖLLER YÖRESİ ARKEOLOJİ ARAŞTIRMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ GÖLLER YÖRESİ ARKEOLOJİ ARAŞTIRMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ GÖLLER YÖRESİ ARKEOLOJİ ARAŞTIRMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mehmet

Detaylı

PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ

PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VARLIKLARI DAİRE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI PROJELER MÜDÜRLÜĞÜ PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ ALAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin amacı; Perşembe Pazarı

Detaylı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI (GEKA ) PROJELERİ Bilgisayar destekli Tasarım Programı olan NetCAD 6.0 Müdürlüğümüz personellerine Teknik Destek Faaliyet Programı

Detaylı

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ Kırgızistan Cumhuriyeti Çevre Koruma ve Ormancılık Devlet Ajansı Key words: Kırgızistan Orman Kadastro, Kırgızistan Orman CBS SUMMARY

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: BURSA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 10.16.45 Toplantı Tarihi ve No : 07.03.2015/191 Toplantı Yeri

Kültür ve Turizm Bakanlığından: BURSA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 10.16.45 Toplantı Tarihi ve No : 07.03.2015/191 Toplantı Yeri Kültür ve Turizm Bakanlığından: BURSA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 10.16.45 Toplantı Tarihi ve No : 07.03.2015/191 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 07.03.2015/4187 BURSA Balıkesir İli,

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlam a Şube M üdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlam a Şube M üdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlam a Şube M üdürlüğü Sayı : 90852262-301.03- % Konu: M uratpaşa, Selçuk Mah. 155 ada 16 parsel. * A EXP02016 0 ^ /0 6 /2 0

Detaylı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı gezginlerin, bilim çevrelerinin sürekli ilgi odağı olmuş

Detaylı

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI Özel Bölüm MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder*, Ezel Babayiğit*, Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz** * TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü 06330, Ankara. ** Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı