II. Gıda Toplulukları Çalıştayı Temel Kavramlar ve Dünyadan Katılımcı Onay Sistemleri. Ayşegül Çerçi. 9 Aralık 2017/İstanbul

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "II. Gıda Toplulukları Çalıştayı Temel Kavramlar ve Dünyadan Katılımcı Onay Sistemleri. Ayşegül Çerçi. 9 Aralık 2017/İstanbul"

Transkript

1 II. Gıda Toplulukları Çalıştayı Temel Kavramlar ve Dünyadan Katılımcı Onay Sistemleri Ayşegül Çerçi 9 Aralık 2017/İstanbul

2 Gıda Toplulukları Gıda Toplulukları, en genel tanımıyla, merkezinde gıda üretimi ve gıdaya erişim olan ve gönüllü birliktelik temelinde işleyen topluluklardır (C. Temürcü; I. Gıda Toplulukları Çalıştayı, Çıktılar Kitapçığı, 2016). Topluluk Destekli Tarım Community Supported Agriculture-(CSA) Yerel Dayanışma Ortaklıkları Local Solidarity-Based Partnerships Between Producers and Consumers-(LSPs) Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemleri Participatory Guarantee Systems-(PGS) Doğal Gıda + Aracısızlık + Güven + Gönüllülük

3 Topluluk Destekli Tarım Topluluk destekli tarım (TDT): Bir üretici ile bir alıcı/destekçi grubunun, iki tarafın da ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde işbirliği yapmasını içerir. International Network for Community Supported Agriculture Üretici Etik, sağlıklı, doğal, taze ve mevsime uygun gerçek gıda Tüketiciler Adil Fiyat Tarımsal risklerin tüketicilerle paylaşılması Tipik olarak üreticiyle ön anlaşmalar/sezonluk alım garantileri, ortak nakliye çözümleri, sipariş toplama ve dağıtımda işbirliği gibi öğeler bulunur. İlk örnek; Minimata hastalığı/japonya «teikei (ortaklık)», ABD (4.000 den fazla), Fransa (AMAP, 1.600), İngiltere (100 den fazla), Japonya, Almanya, İtalya, Belçika, Kanada, Hindistan, Çin, Avustralya vd.

4 Topluluk Destekli Tarımın Belirleyici Özellikleri Ortaklık (Üretim ve alım taahhüdü) Yerellik (Ekonominin yeniden yerelleştirilmesi) Topluluk Destekli Tarım Dayanışma (Riskleri paylaşma ve adil fiyat) Yataylık ve Güven Herkese uyan tek bir model bulunmamaktadır. Her topluluk, içinde bulundukları toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklerinin belirlediği sınırlar içinde, kendilerine uyan işleyiş ve örgütlenme modelini tercih etmelidir (Topluluk, kooperatif, vakıf vb. )

5 Urgenci - Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı

6 Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) KOS lar kalite güvence sistemleridir. Üreticiler tüm paydaşların aktif katılımıyla onaylanır/sertifikalanır. Bir araya gelen paydaşlar belirli ölçütler ve mekanizmalar oluşturmak yoluyla üreticilerini seçer, gözetim ve denetimlerini kolektif olarak yapar. Üreticiler Ölçütlere uygun üretim Bilgi akışı Tüketiciler Üretim ve ürün ölçütleri Kolektif denetim TDT gruplarına ve pazarlara erişim Üçüncü taraf/organik sertifikasyon sistemlerine alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Organik sertifikası olmasa da doğal, ekolojik standartlara uygun üretim yapan üreticileri/çiftçileri içerir. Tüm paydaşlar, özellikle üreticiler arasında işbirliği ve öğrenme teşvik edilir.

7 Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemlerinin Belirleyici Özellikleri Katılımcılık (Tüm paydaşlar; üreticiler, pazarlar ve tüketiciler) Güven (Dürüstlük) Ekolojik tarıma ilişkin ortak vizyon Katılımcı Onay Sistemleri Öğrenme süreci (Bilgi ve deneyim paylaşımı Yataylık (yatay bir örgütlenme yapısı) Şeffaflık (denetime açıklık)

8 IFOAM Organics International (International Federation of Organic Agriculture Movement) 72 ülkede, 250 KOS, Sertifikalı üretici (2015 Global PGS Survey)

9 Certified Naturally Grown/ABD

10 Certified Naturally Grown/ABD ve Kanada Üreticilerin kurduğu kar amacı gütmeyen bir dernek tarafından, çiftçiden-çiftçiye alternatif sertifikalama modelidir. Doğal Sertifikalı Üretim-Certified Naturally Grown üyesi 750 sertifikalı küçük ve yerel çiftçi ve bal üreticisi bulunmaktadır. Sentetik kimyasallar ve GDO kullanmadan, doğayla ve yöreye uyumlu üretim yapmaktadır. KOS üyeleri Ulusal Organik Sertifikasyon Programına dahil olmadıkları için «organik» ifadesini kullanamazlar. CNG programı büyük işletmelere yönelik ve pahalı ulusal programın tamamlayıcısı gibidir. Üyelerinin %8 i ulusal sertifikasyona da sahiptir yılında Hudson Valley de üretim yapan bir grup çiftçi tarafından kurulmuştur. Tüketiciye doğrudan satış yapılan üretici pazarlarına, topluluk destekli tarım gruplarına ve yerel gıda işletmelerine satış yapmayı amaçlayan üreticiler için tasarlanmıştır.

11 Certified Naturally Grown/ABD ve Kanada Web sayfasında her üreticinin bir profil sayfası vardır ve burada iletişim bilgileri ile sertifikasyon belgeleri bulunmaktadır. Katılım Koşulları: Yıllık üyelik ücreti $200, Başvuru Formu, Başka bir üretici tarafından yapılan yıllık denetim (karşılıklı denetim yasaklanmıştır) Şeffaflık (üreticinin başvuru formu, denetim raporları ve imzalı beyannamesi kamuya açıktır) ve üreticiler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı teşvik edilmektedir. Kayıt tutma koşulu (tohum, toprak desteği vb. satın alınan her türlü malzemenin kaydı, faturaları) vardır. Pazarlama desteği sunulmaktadır.

12 KOS Hindistan-Merkezi Olmayan Organik Sertifikasyon Sistemi (PGS India) Katılımcı Onay Sisteminin devlet tarafından ve tanındığı ve kurumsal bir yapı ile düzenlendiği ancak yerel gruplar ve çiftçiler tarafından uygulandığı bir sistemdir. Topluluk sayısı: 6.689, Çiftçi Sayısı: , Reddedilen çiftçi sayısı: Aktif sertifika sayısı: PGS-India katılımcılık, paylaşılan vizyon, şeffaflık, yataylık ve güvene dayalı yaklaşımı benimsemektedir. Bölgesel ve ulusal konseyler aracılığıyla ağ oluşumu ve yerel gruplar arasında işbirliği ve öğrenme sağlanmaktadır. Bununla birlikte, her bir topluluk kendi içinde öğrenme ve işbirliğini teşvik etmektedir. Yerel Topluluk Uygulama Rehberi

13

14 Wholesome Food Association-İngiltere

15 Wholesome Food Association-İngiltere Yerel üretici ve tüketiciyi buluşturmayı amaçlayan bir KOS. Doğal üretimi ifade eden yerel bir kalite sembolü kullanır. Üreticiler, tedarikçiler vb. tarafından 1999 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir dernek tarafından, gönüllüler eliyle yürütülüyor. Web sayfasında her üreticinin iletişim bilgilerinin olduğu bir profil sayfası vardır. Katılım Koşulları: Yıllık üyelik ücreti 27 Sterlin. İlkeleri ve vizyonu kabul etmek zorunludur. Open Gate Policy: Açık Kapı Politikası, üreticiler yılda en az bir gün kapılarını tüm ziyaretçilere açmalıdır (üreticiler, tüketiciler, tedarikçiler vb.)

16 Local Harvest-ABD

17 LocalHarvest California - KOS değil ancak ABD bağlamında TDT leri bir araya getirdiği için işlevsel. ABD de den fazla Topluluk Destekli Tarım (TDT-CSA) grubu bulunmaktadır. Local Harvest kendi ağına dahil den fazla aile çiftliği, üretici pazarı ve yerel gıda satan lokantaları bir araya getirmektedir. TDT arayan tüketiciler ile üreticileri eşleştirmekte, yerel ve gerçek gıdaya erişimi kolaylaştırmayı hedeflemektedir. LocalHarvest gıda aktivisti ve gurme olan küçük bir grup tarafından yönetilmektedir. Resmi STK olmadığı anlaşılmaktadır. Önceliği küçük üreticileri desteklemek olduğundan organik üretim koşulu ikinci sıradadır. Üreticilerin hangi kategoride üretim yaptığı takip edilmektedir. Bunlar sertifikalı organik, doğal ya da doğal üretim sertifikalı (CNG) olabilmektedir. Hatta konvansiyonel üretim yapan küçük çiftçiler de kabul edilebilmektedir. Bünyesinde bir e-ticaret sitesi, TDT lere IT hizmeti veren CSAware isimli bir yan kuruluş ( ve CSA Manager isimli TDT yöneticilerine yönelik bir yönetim programı vardır.

18 Teşekkür ederim. aysegul-cerci/

19 Doğal ve Yerel Ürüne Güvenli ve Aracısız Ulaşım Projesi-Buğday Derneği

20 II. Gıda Toplulukları Çalıştayı Bir KOS olarak DBB Güçlü ve Zayıf Yönleri Ceyhan Temürcü 9 Aralık 2017/İstanbul

21 DBB İnternet sitesi Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu, topluluk destekli üretim (TDÜ) biçimlerini destekleyen bir katılımcı onay sistemidir (KOS). DBB nin görevi sağlıklı bir KOS işleyişi sunmak; üreticiler ve alıcılar arasında karşılıklı güven oluşturabilecek etkileşim imkanları sağlamaktır.

22 Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu Resmi statü yok. IFOAM tarafından tanınıyor (onaylı değil) 20 aktif onaylı üretici. 7 si İç Anadolu dan katılımcı (potansiyel alıcı). 4 kişilik moderatörler grubu (yakın zaman öncesine kadar) Web sitesinde yayınlanmış Katılım ve İşleyiş İlkeleri Kolektif çalışmalarla tanımlanmış doğal üretim ölçütleri ve izin verilen istisnalar Üretici profil ve tanıtım sayfaları - üreticiler kendileri güncelleyebiliyor. Ana iletişim platformu: Üreticilere ve diğer katılımcılara açık e-posta listesi Bireysel siparişlere açık alımların çoğu böyle TDT oluşumlarını ve toplu siparişleri teşvik eden yapılanma İyi tanımlanmış geribildirim ve sorun çözme mekanizmaları Denetim herkesin sorumluluğu. Belirli bir prosedür veya mekanizma yok. Yıllık Yönelim Toplantıları ve zaman zaman üreticilerle buluşmalar

23 DBB Dezavantajlar Moderatörlerin yükü: üretici kabulü, geribildirimleri değerlendirme, sorunların çözülmesi ve iletişimin gözetilmesi Belirli kişilerin moderasyonda uzun süre aktif kalması ve sorumlulukların yeterince paylaşılamaması Çoğu üretici güncelleme ve bilgilendirmeleri düzenli yapamıyor Ürün listelerine erişmekte ve hangi ürünün kimde olduğunu bulmakta zorluklar yaşanıyor. TDT grupları ve toplu siparişler görece az: Daha çok bireysel siparişler. Sınırları ve zorlukları var. Üreticilerin planlama ve alım garantisi taleplerine yanıt verilemiyor E-posta listesinde ilkelere aykırı yazışmalar son bulmuyor. Üretici denetimleriyle ilgili net prosedürler ve kılavuzlar yok. Veri toplamakta ve ölçümlerde zorluklar var, alışverişin boyutlarını ve niteliğini tam bilmiyoruz.

24 DBB ve diğer gıda toplulukları Genel Zorluklar Katılımcılık, uzlaşı ve ortak kararlara uyma kültürü zayıf Şiddet içeren iletişim kalıpları Şehir insanının zaman kıtlığı Küçük üreticinin önündeki çoklu sorunlar (yasal, ekonomik, sosyal, bilgiye erişim) Küçük ölçekli doğal üretimin birim maliyetlerinin ve fiyatların görece yüksekliği (endüstriyel üretimin ucuz olması). Üretici pazarlarının azlığı ve erişimin sınırlı olması. TDT/KOS ve agroekoloji konularında eğitim imkanlarının eksikliği

25 Forum Tartışma için Öneriler DBB de hangi özellik nasıl hayata geçiyor ya da geçemiyor? Daha iyi nasıl yapılabilir? Katılımcılık Ortak vizyon Yataylık Üreticiler ve tüketiciler gerçekten aynı vizyonu paylaşıyor mu? Katılımcılık düzeyi ne kadar? Daha fazla katılım nasıl mümkün olur (üretici, alıcı, coğrafi kapsam)? Güven Katılımcı Onay Sistemleri Şeffaflık Yataylık hayata geçebiliyor mu? Doğası gereği üreticilerin ağırlıklı olduğu bir oluşumda alıcıların istek ve ihtiyaçları nasıl gözetilebilir? Mekanizmalar güveni sağlamaya yeterli mi? Denetim mekanizmaları etkin mi? Yalnızca ürünü ve üretimi denetlemek «etik» açısından yeterli mi? Ülke olarak yasal kısıtlarımız nedir? Bu kısıtlar acaba algıladığımız kadar engelleyici mi? Örneğin e-ticaret kullanılabilse nasıl olurdu? Üretici pazarları kurulması için mevcut örneklerden yararlanılarak neler yapılabilir? (Seferihisar Sığacık, Ulamış Köyü üretici pazarları; Şile, Foça Yeryüzü Pazarları; Marmaris Yerel Tohum Temiz Gıda Üretici Pazarı gibi) Üreticiler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı nasıl teşvik edilir? Moderasyon/yönetim nasıl daha kolay hale gelebilir? Web altyapısı özellikle üretici ve ürün bulmayla ilgili nasıl geliştirilebilir? Öğrenme IFOAM ın Önerdiği PGS İlke ve Özellikleri 1. Ortak vizyon ve idealler 2. Katılımcılık (Tüm paydaşlar; üreticiler, tüketiciler, üretici pazarları vd.) 3. Şeffaflık (Denetime açıklık) 4. Yataylık (Yatay örgütlenme) 5. Güven (Dürüstlük) 6. Öğrenme Süreci (Bilgi ve deneyim paylaşımı, özellikle üreticiler arasında)

DBB - Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu. Ankara da bir aracısız doğal ürün örgütlenmesi / katılımcı onay sistemi modeli

DBB - Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu. Ankara da bir aracısız doğal ürün örgütlenmesi / katılımcı onay sistemi modeli DBB - Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu Ankara da bir aracısız doğal ürün örgütlenmesi / katılımcı onay sistemi modeli DBB Nedir? Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu, doğadostu yöntemlerle üretilen

Detaylı

Topluluk Destekli Tarım ve Doğal Besin,Bilinçli Beslenme(DBB) Grubu. Ayşegül Çerçi. 1. Kazdağı Ekofestivali 3-7 Eylül 2014 Ayvacık/Çanakkale

Topluluk Destekli Tarım ve Doğal Besin,Bilinçli Beslenme(DBB) Grubu. Ayşegül Çerçi. 1. Kazdağı Ekofestivali 3-7 Eylül 2014 Ayvacık/Çanakkale 1 Topluluk Destekli Tarım ve Doğal Besin,Bilinçli Beslenme(DBB) Grubu Ayşegül Çerçi 1. Kazdağı Ekofestivali 3-7 Eylül 2014 Ayvacık/Çanakkale 2 Gıda ve Tarım Gıda ve tarım aynı şeyin ön ve arka yüzleridir.

Detaylı

Systèmes Participatifs de Garantie (SGP) Katılımcı Teminat Sistemleri (KTS) Cem Birder Türkiye Tohum Ağı Toplantısı, Çamtepe Küçükkuyu 9 Nisan 2011

Systèmes Participatifs de Garantie (SGP) Katılımcı Teminat Sistemleri (KTS) Cem Birder Türkiye Tohum Ağı Toplantısı, Çamtepe Küçükkuyu 9 Nisan 2011 Systèmes Participatifs de Garantie (SGP) Katılımcı Teminat Sistemleri (KTS) Cem Birder Türkiye Tohum Ağı Toplantısı, Çamtepe Küçükkuyu 9 Nisan 2011 Dünyanın birçok ülkesinde üreticilere ve tüketicilere

Detaylı

Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi

Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi Cem Birder www.toprakana.org www.toprakana.com.tr 30 Ocak 2014 Çiftçi Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova

Detaylı

Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları

Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları TACSO Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek - - - - - - - - - 2 (TACSO 2) AB IPA Ülkeleri; EuropeAid/133642/C/SER/Multi Etkinlik Raporu: STÖ - - - - - - - - - STÖ Buluşmaları Etkinlik Tarihi ve Yeri:

Detaylı

Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi

Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi Katılımcı Onay/Sertifikasyon Sistemi Cem Birder www.toprakana.org www.toprakana.com.tr 30 Ocak 2014 Çiftçi Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova

Detaylı

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Sunum İçeriği Gıda Güvenliği Endüstri Çalışmaları Pınar ın Gıda Güvenliği Yaklaşımı Pınar Enstitüsü

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018 18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI 2-5 Kasım 2018 Fuar Hakkında 2-5 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan 18. İran Uluslararası Elektrik Fuarı, yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katılımıyla alanındaki

Detaylı

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients.

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients. 3. Uluslararası Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı 24. - 26. Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi fningredients.com Media Partnerleri: BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 6 Mart 2017 Gökhan Özertan Tarımın Geleceği 6 Mart 2017 1 / 13 Dünya Tarımında Gelişmeler Tarımın fiziksel, sosyal

Detaylı

Bayramiç Tohum, Takas ve Yerel Ürünler Şenliği'nin üçüncüsü Nisan'da dopdolu bir programla gerçekleşecek.

Bayramiç Tohum, Takas ve Yerel Ürünler Şenliği'nin üçüncüsü Nisan'da dopdolu bir programla gerçekleşecek. Bayramiç Tohum, Takas ve Yerel Ürünler Şenliği'nin üçüncüsü 19-20 Nisan'da dopdolu bir programla gerçekleşecek. Aralarında Buğday Derneği'nin de olduğu tamamen özgür bir iradeyle bir araya gelenler, dayanışma

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir?

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? DERS NOTU - 1 ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? Ticaret ifadesi kavramsal olarak mal veya hizmetin satın alınması ve satılması işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda

Detaylı

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr We are experts of workplace culture GIFTWORK Modelini Anlamak greatplacetowork.com.tr Great Place to Work Hakkında Great Place to Work Enstitüsü bugün dünyada 53 ülkede faaliyet gösteren, 25 Yıldır işletmeleri

Detaylı

EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ. ATİLA ERTEM Yönetim Kurulu Başkanı

EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ. ATİLA ERTEM Yönetim Kurulu Başkanı EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ ATİLA ERTEM Yönetim Kurulu Başkanı ETO, ülkemizde ekolojik tarımın hızlı ve sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla üretici, tüketici, işleyici, tüccar, kontrolör, araştırıcı

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI

KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI 09-11 Temmuz 2012 * 1 TBD Avrupa da oluşturulan Eurocities"e benzer bir yapının Türkiye de kurulması için başlangıç niteliğinde olan toplantı 26

Detaylı

ADİL TİCARET (FAIR TRADE)

ADİL TİCARET (FAIR TRADE) ADİL TİCARET (FAIR TRADE) Bir Sosyal Sorumluluk Projesi Dr Bülent Ergönül Dünyada yaşamları küresel ticarete bağlı olan milyonlarca insan vardır Gelişmekte olan ülkelerdeki üreticilere yardım etmeyi ve

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

ORGANİK TARIMDA KATILIMCI GARANTİ SİSTEMLERİNİN TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ

ORGANİK TARIMDA KATILIMCI GARANTİ SİSTEMLERİNİN TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ ORGANİK TARIMDA KATILIMCI GARANTİ SİSTEMLERİNİN TÜRKİYE DE UYGULANABİLİRLİĞİ Özlem Karahan UYSAL ozlem.uysal@ege.edu.tr Zerrin Kenanoğlu BEKTAŞ zerrin.bektas@ege.edu.tr E.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi

Detaylı

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul Basın Sohbet Toplantısı 14 Temmuz 2009, İstanbul Kuruluş : 7 Ocak 2009 Internet Adresi : www.tuyid.org Posta Adresi : Nispetiye Cad. Levent İşhanı No: 6/2 34330 Levent - İstanbul Telefon : (212) 278 30

Detaylı

2016 YILI İLK FPD TOPLANTISI. Faaliyetlerimiz, Planlarımız..

2016 YILI İLK FPD TOPLANTISI. Faaliyetlerimiz, Planlarımız.. 2016 YILI İLK FPD TOPLANTISI Faaliyetlerimiz, Planlarımız.. 2 Finansal Planlama Derneği (FPD) FPD, 2014 yılında FPSB nin üyesi olarak kabul edilmiştir. FPSB nin eğitim ve lisanslama standartlarını Türkiye

Detaylı

Aktivist Programı Destek Talep Rehberi

Aktivist Programı Destek Talep Rehberi Aktivist Programı Destek Talep Rehberi Aktivist Programı - Destek Talebi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye deki aktif bireylerin, sivil toplum örgütlerinin, ağlar ve platformların desteklenmesi

Detaylı

18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI. www.ifoam.org www.owc2014.org www.bugday.org

18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI. www.ifoam.org www.owc2014.org www.bugday.org www.ifoam.org www.owc20.org www.bugday.org 18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENT Müsaİt Değİl 2000 Alan Adı : Ana Giriş

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Module 1- Organik Tarıma Giriş Section 1 Organik Tarımın Tarihçesi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bu bölümde organic tarım

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 Güvenlik ve Sertifika Otoritesi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr 21-22 Eylül ANKARA GüVENLiK VE SERTiFiKA OTORiTESi Güvenlik Nedir? Grid Uygulamalarında Güvenlik Çözüm: Sertifika

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Biz kimiz Neden platform? Üniversitelerde; İSG farkındalığını nasıl arttırabiliriz? İSG kültürünü nasıl geliştirebiliriz?

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Organik tarım, dünyada yaklaşık 130 ülkede yapılmakta ve organik tarım üretim alanı giderek artmaktadır. 2011 yılı verilerine göre dünyada 37 milyon hektar alanda organik

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır.

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal girişimler, çoğunlukla ürün ve hizmetler yaratırken

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

FARKLI Türkiye. Satış platformu. özgür, katılımcı ve toplum tabanlı web sitesi

FARKLI Türkiye. Satış platformu. özgür, katılımcı ve toplum tabanlı web sitesi Satış platformu özgür, katılımcı ve toplum tabanlı web sitesi Gözlemler Nasıl bir dünyada yaşıyoruz? 3 REKLAM Zorlama bir iletişim yöntemi! Toplu iletişim! Azalan, direktif ve manipülatif! Aşağıya doğru

Detaylı

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 Güvenlik ve Sertifika Otoritesi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr 21-22 Eylül ANKARA GüVENLiK VE SERTiFiKA OTORiTESi Güvenlik Nedir? Grid Uygulamalarında Güvenlik Çözüm: Sertifika

Detaylı

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Eco new farmers Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Modül 8 - Sertifika, standartlar ve prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik düzeyinde prosedürler www.econewfarmers.eu

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Ürün Güvenliği İçin Ortak Kriterler Sertifikasyonu ve Türkiye

Bilgi Teknolojileri Ürün Güvenliği İçin Ortak Kriterler Sertifikasyonu ve Türkiye Bilgi Teknolojileri Ürün Güvenliği İçin Ortak Kriterler Sertifikasyonu ve Türkiye Mariye Umay AKKAYA-TSE ORTAK KRİTERLER nedir? ORTAK KRİTERLER; BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ ÜRÜNLERİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ GÜVENLİK

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON Türkiye de Tarımsal Yayım Kamu Yayımı Özel Yayım Tarımsal Yayım Sistemi Tarımsal yayım ve diğer hizmetlerin

Detaylı

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir Aktivist Programı - Başvuru Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye deki aktif bireylerin, sivil toplum örgütlerinin ve platformların desteklenmesi amacıyla 2012 yılı sonlarında Sivil Düşün AB Programını

Detaylı

Bilim Kahramanları Buluşuyor

Bilim Kahramanları Buluşuyor Bilim Kahramanları Buluşuyor 1. 9 16 yaş arası gençler, bilimin kolay erişilebilir ve eğlenceli olduğunu keşfediyorlar; 2. her sene farklı bir konuda topluma faydası olacak çözümler üretiyorlar; 3. yaşamları

Detaylı

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU SEMİNER TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU Coğrafi İşaretlerin Hizmetinde Türkiye den Bir Ses: 6. Yılında YÜciTA Selim Çağatay * 24 Kasım 2017 / Bolu *Prof. Dr. YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler

Detaylı

Etik Kod Yazma ve Etik Yönetimi Programı ( 3 Gün ) Mayıs 2015 Perşembe-Cuma-Cumartesi

Etik Kod Yazma ve Etik Yönetimi Programı ( 3 Gün ) Mayıs 2015 Perşembe-Cuma-Cumartesi Etik Kod Yazma ve Etik Yönetimi Programı ( 3 Gün ) 7-8-9 Mayıs 2015 Perşembe-Cuma-Cumartesi Neden Etik Kod yazma Eğitimi? Bu eğitim; bir etik kodu olmayan ve yazmak isteyen, veya bir etik kodu olup ta

Detaylı

Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz

Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz ÇALIŞMALARIMIZ Tarimsalpazarlama.com ve Tarim.com.tr Türkiye nin ilk tarımsal bilgi ve ticaret odaklı portalları Mobil Çözümler Çiftçi haber servisleri, SMS,

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BAKLAGİL SEKTÖRÜ VE BAKANLIK POLİTİKALARI

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BAKLAGİL SEKTÖRÜ VE BAKANLIK POLİTİKALARI DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BAKLAGİL SEKTÖRÜ VE BAKANLIK POLİTİKALARI Dr. Mehmet HASDEMİR Şube Müdürü Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü SUNU İÇERİĞİ Baklagillerin Önemi Küresel Baklagil Sektörü Türkiye Baklagil

Detaylı

Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler

Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html 41. Kütüphane Haftası, 28 Mart 3 Nisan 2005, Ankara - 1

Detaylı

Fırsat Eşitliği Modeli FEM

Fırsat Eşitliği Modeli FEM Fırsat Eşitliği Modeli FEM IPRA Altın Küre Ödülleri 2014 FEM Fırsat Eşitliği Modeli IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Altın Küre Ödülleri nde 2014 yılı Sivil Toplum Kuruluşları Kurumiçi Kampanyası

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

BSTB: Kümelenme Destek Programı

BSTB: Kümelenme Destek Programı BSTB: Kümelenme Destek Programı ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞE GİDEN YOLDA KÜMELENME: ADANA-SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME TOPLANTISI 11/12/2012 1 Küme ne değildir? Net bir tanım yapmak mümkündür ancak bu yönde

Detaylı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği. Tanıtım Sunumu 2017

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği. Tanıtım Sunumu 2017 Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Tanıtım Sunumu 2017 İÇİNDEKİLER Hakkımızda Misyon Vizyon Organizasyon Yapısı TKYD Yönetim Kurulu TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları

Detaylı

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI 2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı 07 Kasım 2012 İstanbul 1 Dünya da yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan bazı teşvik mekanizmaları Dünyada,

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

FAALİYET SUNUMU Kasım Şubat 2018

FAALİYET SUNUMU Kasım Şubat 2018 FAALİYET SUNUMU Kasım 2016 - Şubat 2018 NASIL BAŞLADIK? KSKDER Kuruluş Süreci Başvuru Kuruluş İlk Genel Kurul Toplantısı Fikir alışverişi, görüşme ve Şubat 2016 Mayıs 2016 Kasım 2016 değerlendirmeler KSKDER

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

Bir işletmenin temel hedefi nedir?

Bir işletmenin temel hedefi nedir? Bir işletmenin temel hedefi nedir? Para Kazanmak Para kazanma mekanizmasını koruma altına almak ve geliştirmek Sürdürülebilir şekilde büyümek İş Hayatının Temel Denklemi Müşteri Değeri = Faydalar Fiyat

Detaylı

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız.

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. TÜRKİYE GAZBETON ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ 1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. Gazbeton Üreticileri Birliği Derneği Kasım 1990 tarihinde, ülkemizdeki gazbeton yapı

Detaylı

Türkiye'de Bilimsel Elektronik Dergiler

Türkiye'de Bilimsel Elektronik Dergiler Türkiye'de Bilimsel Elektronik Dergiler Mehmet Emin Küçük, Umut Al Hacettepe Üniversitesi {mkucuk, umutal}@hacettepe.edu.tr N. Erol Olcay Aksaray Üniversitesi neciperololcay@gmail.com -1 Plan Amaç Yöntem

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 11.Bölüm Tarımsal Kooperatifçilik Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

ETIK RESEARCH ETİK

ETIK RESEARCH ETİK 04.06.2015 ETIK RESEARCH 24.06.2015 ETİK ETİK ARAŞTIRMA Etik ilkelerinden ödün vermeden müşterilerine yüksek standartlarda, kaliteli hizmet vermek adına 1997 yılında kurulan Etik Araştırma, birlikte üreterek,

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) 2007 2013 Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 IPARD NEDİR? IPARD, Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

SEiSMiC TÜRKİYE ULUSAL AĞI

SEiSMiC TÜRKİYE ULUSAL AĞI SEiSMiC TÜRKİYE ULUSAL AĞI Muş Odak Grup Toplantısı Prof. Dr. Tüzin Baycan İstanbul Teknik Üniversitesi Odak Grup Toplantısı Muş, Türkiye 24.06.2014 Bilimde > Toplumsal Sorumluluk Kentlerde > Karşılıklı

Detaylı

SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014

SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014 SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014 İçindekiler 1. SPP Hakkında 2. Vizyon, Görev ve Hedefler 3. Yönetimin Mesajı 4. Kurullar 5. Üyelerimiz 6. Eğitimler 7. İnternet Sitesi 8.

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU 1.Araştırmanın Amacı ve Önemi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası nın verdiği hizmetlerin kapsamı içindeki dış paydaşlarının müşterek ihtiyaçlarının

Detaylı

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi AB Çevresel Bilgiye Erişim Direktifi nin Uyumlaştırılması ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü Semineri 18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR 1 2003/4 Çevresel

Detaylı

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği İnovasyonu tetikleyecek bir yapılanma Ortak zorluklara ortak çözümler üretecek bir sistem Birlikten kuvvet doğuracak bir model Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği HUKD un Yapısı

Detaylı

3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. pharmaist.net. Medya Partnerleri:

3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. pharmaist.net. Medya Partnerleri: 3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı 24. - 26. Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi pharmaist.net Medya Partnerleri: BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE ODALAR

Detaylı

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi İÇİNDEKİLER 1. IPMA PROJE YÖNETİM SERTİFİKALARI... 1 2. IPMA SERTİFİKA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ. 2 3. SERTİFİKA ÖNKOŞULLARI..

Detaylı

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ Kuru meyve sektörü tamamı yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile ilk ihracatçı sektörlerimizden biri olup, ilerleyen üretim teknolojisi,

Detaylı

B2B E-Ticaret Siteleri ÖN ONAY KRİTERLERİ (6 sayfa)

B2B E-Ticaret Siteleri ÖN ONAY KRİTERLERİ (6 sayfa) B2B E-Ticaret Siteleri ÖN ONAY KRİTERLERİ (6 sayfa) Site işleticisinin Sunucusunun herhangi bir şey satmadığı ve malların fiyatını belirlemediği, ancak alıcı ve satıcılar için ticari işlevselliği olan

Detaylı

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Su Ürünleri Kooperatiflerinin Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Vahdet ÜNAL 1 Huriye GÖNCÜOĞLU 1 * Bülent MİRAN 2 11 Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü,

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-Kurumsal

Detaylı

KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018

KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018 KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018 NE YAPACAĞIZ? Her yıl bir önceki yılın iç değerlendirme raporu hazırlanmakta ve Yükseköğretim Kalite

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ YERİ ve ÖNEMİ. Gazi ALATAŞ. 15 Şubat 2018 / Antalya

SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ YERİ ve ÖNEMİ. Gazi ALATAŞ. 15 Şubat 2018 / Antalya SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ YERİ ve ÖNEMİ Gazi ALATAŞ 15 Şubat 2018 / Antalya Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu 18 dernekten oluşur Sağlık ve Sosyal Hizmetler

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, DEĞERLER, VİZYON

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, DEĞERLER, VİZYON T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, DEĞERLER, VİZYON MİSYON Eğitim, sağlık hizmeti ve araştırmada yenilik ve mükemmelliği teşvik ederek, ulus ve ötesinde, sağlığı korumak ve geliştirmektir.

Detaylı

ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü. Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012

ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü. Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012 ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012 Sunum içeriği ABD Tahıl konseyi Rolü ve fonksiyonları Açık, serbest ticaret

Detaylı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı BURSA / 2014 1 İÇİNDEKİLER Sivil Yaşam Derneği nin Kuruluşu, Yapısı ve Faaliyet Alanları... 3 Paydaş Analizi... 4 Kurumsal Kimliğin Yeniden Tanımlanması...

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, VİZYON, DEĞERLER

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, VİZYON, DEĞERLER T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MİSYON, VİZYON, DEĞERLER MİSYON Eğitim, sağlık hizmeti ve araştırmada yenilik ve mükemmelliği teşvik ederek, ulus ve ötesinde, sağlığı korumak ve geliştirmektir.

Detaylı

Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en

Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en yaygın yapı malzemesidir. Dolayısıyla betonun sürdürülebilir

Detaylı

Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmede Katılımcılık

Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmede Katılımcılık Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmede Katılımcılık Kutluhan TAŞKIN Kurumsal ve Stratejik Yönetim Dairesi Başkanı Kamuda Katılım: İngiltere Örneği Paneli 4 Nisan 2012 1 Stratejik Yönetim Araştırması

Detaylı

Türk Standardları Ensitüsü Endüstriyel Adaptasyon Programı. Üniversite Tanıtım Etkinlikleri Ekim-Aralık 2014 Mustafa AĞUŞ-Ahmet KURTER

Türk Standardları Ensitüsü Endüstriyel Adaptasyon Programı. Üniversite Tanıtım Etkinlikleri Ekim-Aralık 2014 Mustafa AĞUŞ-Ahmet KURTER Türk Standardları Ensitüsü Endüstriyel Adaptasyon Programı Üniversite Tanıtım Etkinlikleri Ekim-Aralık 2014 Mustafa AĞUŞ-Ahmet KURTER Türk Standardları Enstitüsü Türk Standardları Enstitüsü; her türlü

Detaylı

anahtarkelime aylık tıklama eticaret 6600 e ticaret sitesi 3600 e ticaret siteleri 1300 site kur 14800 sanal market 14800 online alışveriş siteleri

anahtarkelime aylık tıklama eticaret 6600 e ticaret sitesi 3600 e ticaret siteleri 1300 site kur 14800 sanal market 14800 online alışveriş siteleri anahtarkelime aylık tıklama eticaret 6600 e ticaret sitesi 3600 e ticaret siteleri 1300 site kur 14800 sanal market 14800 online alışveriş siteleri 9900 ticaret 6600 bedava site kur 5400 free web site

Detaylı

Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayinin Sorumluluğu. Mete İmer 2011 Atık Yönetimi Sempozyumu Side, Antalya,

Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayinin Sorumluluğu. Mete İmer 2011 Atık Yönetimi Sempozyumu Side, Antalya, Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayinin Sorumluluğu Mete İmer 2011 Atık Yönetimi Sempozyumu Side, Antalya, 18.4.2011 Tüketicinin Korunması Tüketicinin Korunması hakkında BM Yönergesi -1985 Değişiklik Ocak

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu

2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu 2018 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu KAYS Üzerinden Son Başvuru: 24.12.2018 Saat:23:59 Taahhütname Son Teslim: 31.12.2018 Saat:17:00 TEKNİK DESTEK (TD) AMAÇ & ÖNCELİKLİ PROJELER PROGRAM

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar - 1 Standardizasyon; Standart Nedir? Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile

Detaylı

amfori BSCI Sistem Kitapçığı Ek 9

amfori BSCI Sistem Kitapçığı Ek 9 2018 amfori BSCI Sistem Kitapçığı Ek 9 Ek 9: Adil Ücretlendirmeyi Teşvik Etme amfori BSCI Sistem Kitapçığı nın bu ekinde, amfori BSCI katılımcıları ve onların iş ortaklarına, tedarik zincirlerinde adil

Detaylı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları ÇEVKO Vakfı ORGANİK KATI ATIKLAR A M B A L A J A T I K L A R I N I N K O N T R O L Ü Y Ö N E T M E L İ Ğ İ AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj Direktifi

Detaylı