NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018"

Transkript

1 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018

2

3 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır. Fidanlık, Amerika, İngiltere, Hollanda gibi bitki dünyasının önemli merkezlerinden getirilen tohum ve canlı bitkilerden özel sunumlar ve üretimler yapmaktadır. Bitkiler, Fatih Koçak ın on yılı aşkın süredir, kendi geliştirdiği, projelendirdiği ve bakımlarını yaptığı çok sayıdaki bahçede yer almış binlerce bitki türüne ait deneyimlerin neticesinde Türkiye koşullarına uygun olarak özenle seçilmektedir. Ayrıca, fidanlıkta satışı yapılan bitkilerle ilgili bakım danışmanlığı ve bahçe projelendirme çalışmaları da sunulmaktadır. Üretimler 2018 sezonu için sınırlı sayıdadır. Fidanlıkta Yer Alan Bitkilerin Kullanım Alanları: Peyzaj çalışmalarında, tarh düzenlemelerinde, çokyıllık (perennial) bitki grup ve düzenlemelerinde kullanılabilir. Ayrıca pek çok tür, saksı, balkon ve teras düzenlemelerine de uygundur. Özel konut projeleri, siteler, parklar, mağaza yeşil alan düzenlemeleri, restoran, otel ve geniş yapı kompleks ve kampüslerin dışmekan bahçe düzenlemelerinde çok çarpıcı görsel kompozisyonların oluşturulması için idealdir. Bitki Skalası: Üretimdeki bitkiler, uluslararası normlarda güncelliği olan, aranan ve talep gören bitki gruplarından seçilmektedir. Listemdeki bitkiler, Türkiye deki tedarik zincirinde nadiren veya hiç bulunmayan cinslerdendir. Bir bölümü ise uluslararası kullanımlarda dahi nadiren bulunabilen bitkilerdir. Hizmetler: İstenildiği takdirde, liste kapsamında veya haricindeki çokyıllık otsu ve odunsu bitkilerin kullanımları, bakım ve idameleri ile ilgili danışmanlık da verilmektedir. Ayrıca, fidanlığın skala zenginliğinin de kullanıldığı çok özel açık alan bitkilerdirme ve düzenleme projeleri de yapılmaktadır.

4

5 ia SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER

6 Allium Ambassador Allium Ambassador Süs Sarımsağı / Ornamental Onion Ambassador Bu çok gösterişli ve kolay bakılabilen soğanlar aslen sarımsak ailesine aittir. Tarhlara canlı renkler, yükseklik ve çiçek büyüklüğü katar. Aynı zamanda kesme çiçek ve kurutulmuş buketlerin yapımına uygundur. 700 den fazla türü bulunmaktadır. Pek çoğu Orta Asya dan Avrupa bahçelerine getirilmiştir. Arıların ilgisini çeker. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Mor renkli Güneş Nemli, iyi drenaj Normal, kumlu, verimli Dona dayanıklı, kışın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Tarhların arka ve geri planlarında serpiştirilmiş olarak dikildiğinde natürel bir görüntü verir. Kalabalık komposizyon tasarımlarında kolaylıkla kendine yer bulur. Kesme çiçek olarakda kullanılabilir. İlkbahar sonundan yaz başına İlk yılında erişkin formundadır.

7 Allium /(diğer türleri ve alt-türleri) Allium /Ornamental Onion Allium Gladiator Allium Ostara Parlak mor - mavi renkli çiçek cm boy, cm yayılım Kırmızı - mor çiçek rengi cm boy, cm yayılım BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Allium Miami Kırmızı-mor renkli çiçek cm boy, cm yayılım Allium sphaerocephalon Koyu yeşilden mora dönen çiçek rengi cm boy, cm yayılım Allium Mount Everest Allium Summer Drummer Beyaz renkli çiçek cm boy, cm yayılım Mor renkli çiçek, mor sap cm boy, cm yayılım Allium oreophilum Pembe renkli çiçek cm boy, 2-7 cm yayılım

8 Anemone blanda Blue Shades Anemone blanda Blue Shades Anemon / Grecian Windflower Kısa boyuyla zemini kaplama özelliği vardır. Baharda çiçeklenen ağaçların altında, orman bahçelerinin patikalarında ve saksılarda kullanılmaya uygundur. Kuzey bölgelerde güneşli alanlara dikilmesi ve güney bölgelerde benekli veya yarı gölge alanlara dikilmesi tercih edilmelidir. İlkbahar, çokyıllık yumru Sonbahar Lila - mor renkli Güneş, benekli gölge, yarı gölge Normal, kumlu, kireçli Dona dayanıklı Tarhların ön kısımlarında, patikalarda, orman bahçelerinde, ağaç altlarında ve saksılarda kullanılabilir cm boy, cm yayılım Nemli, iyi drenaj Nötr, alkali, asitli Nisan ve Mayıs aylarında İlk yılında erişkin formundadır.

9 Bellevalia pycnantha Bellevalia pycnantha Muscari-like Küçük üzüm tanelerine benzer çiçekeri ile insanı kendine hayran bırakan koni formunda başları vardır. Yeşil ok şeklinde yaprakları vardır. Toplu dikildiklerinde etkili bir görüntü elde edilir. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, 10 cm yayılım Mor - mavi çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Normal, kumlu, verimli Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Bordür yapımında, tarhların ön cephelerinde, ağaç altlarında, saksı içlerinde natürel bahçelerde kullanılabilir. Orta ve geç ilkbahar dönemi 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

10 Bulbocodium vernum Bulbocodium vernum Acı Çiğdem / Spring Meadow Saffron Güzel ve masif olan kaya bahçesi için ideal kabul edilen çiçeklere sahip bitki, Avrupa nın dağlarına özgüdür. Lila rengi çiçeklere sahiptir. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar 7-10 cm boy, cm yayılım Lila renkli çiçek Güneş Nemli, iyi drenaj Normal, kumlu, taşlı, verimli Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Tarhların ön cephelerinde, natürel bahçe yapımlarında, çalı grupları ile birlikte ve saksılamalarda kullanılabilir. İlkbahar sonundan yaz başına İlk yılında erişkin formundadır.

11 Calochortus Cupido Calochortus Cupido Mariposa Lily Amerika nın kırsal kesimine özgü olan bitki; drene edilmiş güneşli ortamlardan hoşlanır. Yazın kuru tutulursa büyümesi zor değildir. İlkbahar ayında 15 cm sap uzunluğuna sahip lila renginde çiçek açar. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Lila renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge İyi drenaj Normal, kumlu, verimli Dona dayanıklı Nötr, alkali, asitli Güneşli tarhların iyi drenajlı yerlerinde ön planlarında, saksıda, bordürlerde ve natürel bahçelerde kullanılabilir. Geç ilkbahar ve erken yaz döneminde İlk yılında erişkin formundadır.

12 Camassia leichtlinii Blue Danube Camassia leichtlinii Blue Danube Camas Mavi renginde, yıldız biçiminde görülür. Bant şeklinde yapraklanma yapar. Natürel bahçelerde çok güzel yetişerek, bir sonraki sene tekrar ortaya çıkar. Sul altında kalmayatoeranslı olmamasına karşın, killi ve ıslak toprağa tolerans gösterir. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Mavi renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Islak, nemli, iyi drenaj Kireçli, verimli, kumlu Dona dayanıklı yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Güneşli tarhların tasarımlarına göre orta ve arka kısımlarında, bordürlerde natürel bahçelerde ve kesme çiçek olarak kullanılailir. İlkbahar sonundan yaz başına İlk yılında erişkin formundadır.

13 Camassia /(diğer türleri ve alt-türleri) Camassia /Camas Camassia quamash Blue Melody Mavi renkli cm boy, cm yayılım Çalı gruplarının altına dikilebilir.

14 Colchicum autumnale Pleniflorum Colchicum autumnale Pleniflorum Acı Çiğdem Çiçeği / Autumn Crocus Katmerli pembe renkli çiçekleri ile göze çarpan bitki, yaz aylarında si biten bitkilerin yerlerine dikilmek için idealdir. Özellikle natürel bahçe düzenlemelerinde, dikkatleri üzerine çekecek gösterişte ye sahiptir. Patika yol düzenlemeri için uygun bir bitkidir. Sonbahar, çokyıllık soğan Erken sonbahar cm boy, cm yayılım Pembe renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kireçli, kumlu Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Güneşli tarhların ön kısımarında, natürel bahçe düzenlemelerinde, patika kenarlarında ve saksı düzenlemelerine kullanılabilir. Sonbaharda İlk yılında erişkin formundadır.

15 Colchicum /(diğer türleri ve alt-türleri) Colchicum /Crocus Colchicum byzantinum Lila renkli çiçek cm boy, cm yayılım Sonbaharda Colchicum Dick Trotter Pembe renkli çiçek cm boy, 5-10 cm yayılım Sonbaharda

16 Crocus Mélange Mixed Crocus Mélange Mixed Çiğdem Çiçeği / Crocus Çiğdem çiçeğinin ana yurdu; Alpler, Güney Amerika ve Akdeniz dir. Renklerinden dolayı bahçeler için aranan bir bitkidir. Yaprakları yeşil renkte ve ince uzun yapıldır. Yerden çıkan çiçekler saplıdır. Kış, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, 5-10 cm yayılım Karışık renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kireçli, kumlu Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali Güneşli tarhların ön kısımarında, natürel bahçe düzenlemelerinde, patika kenarlarında ve saksı düzenlemelerine kullanılabilir. Kışın İlk yılında erişkin formundadır.

17 Cyclamen cilicium Cyclamen cilicium Sıklamen / Cicilian Cyclamen Türkiye nin endemik bitkilerinden biri olan bitki sonbaharda çiçeklenir. İyi drene edilmiş gölge yerlerden hoşlanır. Ağaç çevrelerinde, çalılarla birlikte hoş komposizyonlar oluşturur. Sonbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Pembe mor renkli çiçek Benekli gölge, yarı gölge Verimli, kireçli, kumlu Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Gölge tarhların ön kısımlarında, çalı gruplarının altında, ağaç çevresinde veranda ve saksılarda kullanılabilir cm boy, cm yayılım İyi drenaj Nötr, alkali, asitli Sonbaharda 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

18 Cyclamen /(diğer türleri ve alt-türleri) Cyclamen /Sıklamen - Cyclamen Cyclamen coum Mor renkli çiçek cm boy, 20 cm yayılım Kış döneminden erken ilkbahara kadar Kısmi gölge ve yarı gölge ortamları sever. Cyclamen hederifolium Album Beyaz renkli çiçek cm boy, 20 cm yayılım Ağustos tan Kasım a kadar Yarı gölge ve gölge ortamları sever. Cyclamen hederifolium Pembe renkli çiçek 15 cm boy, 20 cm yayılım Yaz sonundan kışa kadar Kısmi gölge ve yarı gölge ortamları sever.

19 Eranthis hyemalis Eranthis hyemalis Kar Çiçeği / Winter Aconite Sarı parlak çiçekleri ve parçalı yaprakları vardır. Güneşli ya da yarı gölge ortamlarda; humuslu, iyi drene edilmiş toprak içerisinde iyi gelişir. Ancak toprak kuru bırakılmamalıdır. Saksı kullanımı için uygundur. Kış, çokyıllık soğan Sonbahar 10 cm boy, 5-10 cm yayılım Parlak sarı renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kireçli, kumlu Dona dayanıklı Nötr, alkali, asitli Tarhların ön cephelerinde, natürel bahçelerde, bordürler, yürüme yollarında, çalı düzenlemelerinin altında ve saksılarda kullanılabilir. Kış sonunda 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

20 Eremurus Spring Valley Hybrids Eremurus Spring Valley Hybrids Foxtail Lily Farklı renk seçenekleri ile bahçe komposizyonlarında; uzun, dik dormu ile kendini çabucak gösteririr. Aynı zamanda düzenlemelere hareketlilik katar. Geç ilkbahar ve erken yaz döneminde çiçek açar. Kesme çiçek olarak aranjmanı yapılabilir. Güçlü rüzgarlardan korunmalıdır. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Karışık renkli çiçek Güneş Nemli, iyi drenaj Verimli, kumlu Dona dayanıklı, kışın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli İyi drene edilmiş güneşli tarh komposizyonlarının arka bölümlerinde, natürel bahçe düzenlemelerinde, kesme çiçek olarak ve bordürlerde kullanılabilir. İlkbahar sonundan yaz başına 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

21 Freesia Mélange Mixed Freesia Mélange Mixed Frezya / Freesia Parlak renkleri ve taze kokusu ile insanı kendine hayran bırakan bir bitkidir. Genel olarak kesme çiçek olarak kullanılır. Çok yıllık bitkiler ile mükemmel kontrast oluşturur. Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar Karışık renkli çiçek Güneş, benekli gölge Verimli, kumlu, kireçli, çakıllı Dona dayanıklı Tarhların ön kısımlarında, patikaların kenarlarında, bordürlerde, saksılarda ve kesme çiçek olarak kullanılabilir cm boy, cm yayılım İyi drenaj Nötr, alkali İlkbahar sonundan yaz başına 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

22 Fritillaria meleagris Fritillaria meleagris Ters Lale / Snake s Head Fritillary Ana vatanı Avrupa olan bitkinin çiçekleri aşağı sarkık formdadır. Dama tahtasına benzer rengiyle bahçelere farklı bir estetik katar. Dikiliği yerde, sıklıkla bir sonraki sene tekrar çiçek açar. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Mor, bordo, dama tahtası desenli Yarı gölge, gölge, benekli gölge Humuslu, verimli, kumlu Dona dayanıklı, kışın toprak altına çekilir. Ormansı, yarı gölge, benekli gölgeli tarhların kenarlarında, patika kenarlarında sulak düzlüklerde iyi yetişir cm boy, 25 cm yayılım Nemli, yarı ıslak Nötr, alkali, asitli Mart ve Nisan aylarında İlk yıldan itibaren erişkin formuna ulaşır.

23 Fritillaria imperialis Rubra Maxima Fritillaria imperialis Rubra Maxima Ters Lale / Crown imperial Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kendiliğinden yetişen soğanlı bir bitkidir. Uzun sap üzerinde ters laleye benzer birden fazla çiçek açar. Gece sıcaklığı yüksek olan Ege bölgesi nde bitki duvar diplerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Kırmızı renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Humuslu, verimli, kumlu, çakıllı Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Ormansı, yarı gölge, benekli gölgeli tarhların kenarlarında, patika kenarlarında kullaılabilir cm boy, cm yayılım Nemli, iyi drenaj Nötr, alkali, asitli Orta ilkbahar ve geç ilbahar İlk yıldan itibaren erişkin formuna ulaşır.

24 Gladiolus communis ssp. Byzanthinus Gladiolus communis ssp. byzantinus Glayöl / Byzantine Gladiolus Çok yıllık bitkileri ve başaklı bitkiler ile birlikte kullanıldıklarında, bordür ve tarh düzenlemelerine etkili bir görünüm kazandırırlar. Hafif gölgeye toleranslıdır. Büyüme sezonunda toprağının kuru bırakılmamasına özen gösterilmelidir. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Mor - pembe renkli çiçek Güneşli, benekli gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kumlu, kireçli Dona dayanıklı, kışın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Güneşli tarhların iyi drenajlı yerlerinde komposizyona göre orta veya arka planlarında, natürel bahçe düzenlemelerinde, bordürlerde ve kesme çiçek olarak kullanıabilir. İlkbahardan yaz başına İlk yılda kendi formuna ulaşır. 2-3 içinde dolgun bir öbek yapar.

25 Hyacinthoides hispanica Hyacinthoides hispanica Spanish Bluebells Orta nemde, güneşli ve yarı gölge ortamlarda kolaylıkla yetişebilen bitki, gölge ortamları da tolere eder. Islah edilmemiş killi topraklardan kaçınmak gerekir. İspanya, Portekiz ve Kuzebatı Afrika ya özgüdür. Orman bahçelerinde iyi bir kontrast oluşturur. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, 5-10 cm yayılım Mavimsi lavanta renkli çiçek Güneş, yarı gölge, gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kireçli, kumlu Dona dayanıklı Nötr, alkali, asitli Natürel bahçe düzenlemelerinde, çalı gruplarının altında, orman bahçelerinde, tarhların ön veya orta kısımlarında, tek yıllıklar ile birlikte ve bordür yapımında kullanılabilir. İlkbaharda 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

26 Hyacinthus orientalis Delft Blue Hyacinthus orientalis Delft Blue Sümbül / Dutch Hyacinth Mavi çiçekli ve parlak yeşil yapraklara sahip olan olan bitki; ilkbahar ortasında 2-3 hafta kalan gösterişli çiçek açar. Bulunduğu yere parfüm kokusu yayar. Bu nedenle kapı girişlerinde, patika boyunca ve veranda yakınlarına dikilebilir. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Mavi renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Verimli, kumlu Dona dayanıklı Tarhların ön kısımlarında, bordürlerde, sakılarda, natürel bahçelerde, patika kenarlarında kullanılabilir cm boy, 7-15 cm yayılım Nemli, iyi drenaj Nötr, alkali, asitli İlkbahar ortasında İlk yılda kendi formuna ulaşır.

27 Hyacinthus /(diğer türleri ve alt-türleri) Hyacinthus /Sümbül - Dutch Hyacinth Hyacinthus orientalis Fondant Pembe renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım İlkbahar ortasında Hyacinthus orientalis Jaune / Yellow Sarı renkli çiçek 25 cm boy, 7-15 cm yayılım İlkbahar ortasında Hyacinthus orientalis Yellowstone Sarı renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım İlkbahar ortasında Hyacinthus orientalis White Pearl Beyaz renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım İlkbahar ortasında

28 Ipheion uniflorum Rolf Fiedler Ipheion uniflorum Rolf Fiedler Spring Starflower Yıldız şeklinde, 4 cm yüksekliğe sahip mavi çiçekleri vardır. Her bir çiçeği koyu mavi çizgiler süsler. Mızrak şeklinde, açık yeşil renkli yaprakları vardır. Yaprak döken ağaçların altına veya çimen alanlarda kümeler halinde dikilmesi, bulunduğu yere etkili bir görünüm kazandıracaktır. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğan Sonbahar 7-15 cm boy, 7-15 cm yayılım Mavi renkli çiçek Güneş, nemi gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kumlu Dona dayanıklı, kışın toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Tarhların ön kısımlarında, bordürlerde, sakılarda, natürel bahçelerde, kaya bahçelerinde kullanılabilir. Gruplar halinde dikilmesi etkili bir görünüm kazandıracaktır. İlkbahar sonundan yaz başına 2-3 yıl içinde dolgun bir öbek yapar.

29 Iris bucharica Iris bucharica Dwarf Iris Tam güneşte, orta nemli ve iyi drene edilmiş alanlarda iyi gelişir. Nötr ve hafif asidik toprakları tercih eder. Olgunluğa ulaşan bitkiler, kuraklığı tolere eder. Sümüklü böcek ve yılanın zarar vemesine karşı hassastır. İlkbahar, çokyıllık soğanlı Sonbahar cm boy, cm yayılım Sarı - beyaz renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Orta nemli, kuvvetli drenaj Verimli, kumlu, çakıllı, taşlı Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali Güneşli tarhların ön planlarında, güneşli yol ve patika kenarlarında diziler halinde, kaya bahçelerinde ve saksılarda kullanılabilir. İlkbahar ortası ve geç ilkbahar dönemi İlk yıldan itibaren yapar. Tam boy ve formuna 3-4 yılda ulaşır.

30 Iris /(diğer türleri ve alt-türleri) Iris /Dwarf Iris Iris histrioides George Iris reticulata Pixie Mor çiçek rengi cm boy, cm yayılım Kış sonundan ilkbahar başına Koyu mavi çiçek rengi cm boy, cm yayılım Kış sonundan ilkbahar başına BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Iris reticulata Carolina Açık mor çiçek rengi cm boy, cm yayılım Kış sonundan ilkbahar başına Iris reticulata Eye-Catcher Beyaz ve mor rengi çiçek cm boy, cm yayılım Kış sonundan ilkbahar başına Iris reticulata Harmony Mavi çiçek rengi cm boy, cm yayılım Kış sonundan ilkbahar başına

31 Iris germanica (Sarı) Iris germanica (Sarı) Sarı Süsen / Yellow Bearded Iris Türkiye nin her yerinde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Boylu ve tekil yapıdadır. Kılıç şeklindeki yaprakları herdem yeşildir ve bahçelere strüktür katar cm saplar üzerinde cm çağlı büyük ve parlak renkli çiçekler açar. Tarh önlerinde diziler halinde kullanıldığında çok gösterişli bir etki yaratır. Ayrıca, gözenekli, taşlı, mıcırlı topraklar için de idealdir. Herdem yeşil, çokyıllık rizomlu Sonbahar cm boyda, cm yayılım Sarı renkli çiçek Güneş, benekli gölge Orta nemli, kuvvetli drenaj Verimli, kumlu, çakıllı Dona dayanıklı Nötr, alkali Tarhların ön ve orta kesimlerinde veya tekil olarak vurgu noktalarında kullanılabilir. Ayrıca patika/yol kenarlarında diziler halinde kullanıldığında güzel görünüm yapar. İlkbahar sonundan yaz başına Rizom büyüklüğü ve dikim ayına göre ilk yıldan itibaren yapar. Dolgun öbek formuna 3-4 yılda ulaşır.

32 Iris /(diğer türleri ve alt-türleri) Iris germanica Alcazar Iris germanica /Süsen - Iris Iris germanica Indian Chief BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Alt yapraklar mor, üst yapraklar eflatun cm boy, cm yayılım Iris germanica Ambassadeur Alt yapraklar bordo, üst yapraklar uçuk pembe cm boy, cm yayılım Iris germanica Bishop s Robe Alt yapraklı patlıcan moru, üst yaprakları pastel leylak 90 cm boy, cm yayılım Iris germanica Natchez Trace Alt yapraklı kiremit kırmızı, üst yaprakları turuncu-pembe 80 cm boy, cm yayılım Iris germanica Springtime Madonna Alt yapraklar koyu mor, üst yapraklar mor 100 cm boy, cm yayılım Iris germanica Caribbean Dream Daha kompakt ve kısa boyundan ötürü tarhların ön ve orta planlarına daha uygundur. Alt yaprakları açık mavi, üst yaprakları pastel açık mavi 75 cm boy, cm yayılım Tüm yaprakları açık mavi 80 cm boy, cm yayılım

33 Iris x hollandica Carmen Iris x hollandica Carmen Dutch Iris Carmen Türkiye nin her yerinde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Boylu ve tekil yapıdadır. Kılıç şeklindeki yaprakları yazın toprak altına çekilir. İlkbahar - Yaz, çokyıllık soğanlı Sonbahar cm boy, cm yayılım Alt yapraklar lavanta üst yapraklar beyaz çiçek rengi Güneş, benekli gölge, yarı gölge Orta nemli, kuvvetli drenaj Verimli, kumlu, çakıllı, taşlı Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, alkali Güneşli tarhların ön ve orta planlarında, tekil olarak vurgu noktalarında, güneşli yol ve patika kenarlarında diziler halinde kullanılabilir. İlkbahar sonu İlk yılından itibaren erişkin formundadır.

34 Iris /(diğer türleri ve alt-türleri) Iris /Dutch Iris Iris Eye of the Tiger Iris Rendez Vous Alt yapraklar mor üst yapraklar kahverengi çiçek rengi cm boy, cm yayılım İlkbahar sonundan yaz başına Ortası sarı mor çiçek rengi cm boy, cm yayılım İlkbahar sonundan yaz başına BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Iris Mélange Mixed Karışık renk Iris Mystic Beauty 55 cm boy, cm yayılım İlkbahar sonundan yaz başına Iris Silvery Beauty Üst yapraklar gri - mavi, alt yapraklar beyaz çiçek rengi Iris Symphony cm boy, cm yayılım Yaz başı ve ortası Alt yapraklar mor üst yapraklar sarı çiçek rengi Iris Red Ember cm boy, cm yayılım İlkbahar sonundan yaz başına Üst yapraklar beyaz, alt yapraklar sarı çiçek rengi cm boy, cm yayılım İlkbahar sonu Kırmızı çiçek rengi cm boy, cm yayılım Geç ilkbaharda

35 Leucojum aestivum Gravetye Giant Leucojum aestivum Gravetye Giant Summer Snowflake Gravetye Giant Bitkinin çiçekleri şemsiye formundadı. Uç kısımları yeşil noktalı ve beyaz renklidir ve hafif kokuludur. Yaprakları kılıca benzer. Killi toprağa karşı toleranslıdır. Baharda açan diğer soğanlılar ile birlikte kullanıdığında ortaya hoş bir komposiyon çıkar. En az 15 li gruplar halinde dikilirse, daha etkili bir görüntü oluşturur. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar cm boy, cm yayılım Yeşil noktalı beyaz çiçek rengi Güneş, benekli gölge, yarı gölge Islak, nemli, iyi drenaj Verimli, kumlu, killi, kireçli Dona dayanıklı, kışın toprak alına çekir. Nötr, alkali, asitli Komposizyonlara göre tarhların orta ve arka kısımlarında, bordürlerde ve ıslak tarhlarda, su kenarlarında, natürel bahçelerde kullnılabilir. İlkbahar ortası ve sonu İlk yılında erişkin formundadır.

36 Muscari armeniacum Muscari armeniacum Arap Sümbülü / Grape Hyacinth Küçük, üzüme benzer birden fazla çiçek açar.uzun süreli çiçekli kalan bitkiyibu dönemde arılar düzenli olarak ziyaret eder. Büyüme döneminde bitkiyi nemli tuttuktan sonra, suyu azaltılmalıdır. Gruplar halinde dikilmesi daha etkili bir görüntü oluşmasını sağlar. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Mavi çiçek rengi Güneş, benekli gölge, yarı gölge Verimli, kumlu, killi, kireçli Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Tarhların ön kısımlarında, bordür ve patika kenarlarında, ağaç altlarında veya saksılarda kullanılabilir cm boy, 2-5 cm yayılım Nemli, iyi drenaj Nötr, asitli İlkbahar ortası ve sonu İlk yılında erişkin formundadır.

37 Narcissus Carlton Narcissus Carlton Nergis / Large-Cupped Daffodil Orta nemli, iyi drene edilmiş toprakta kolayca yetişir. En az 5 li gruplar halinde dikilmesi, bulunduğu yere daha etkili bir komposizyon oluşturacaktır. Lalelerin aksine ertesi sene tekrar çiçek verir. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar 35 cm boy, 5-10 cm yayılım Sarı çiçek rengi Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Verimli, kumlu, killi, kireçli Dona dayanıklı, yazın toprak altına çekilir. Nötr, asitli, alkali Tarhların ön kısımlarında, bordür ve patika kenarlarında, ağaç altlarında, natürel bahçelerde veya saksılarda kullanılabilir. İlkbaharın başından ortasına İlk yılında erişkin formundadır.

38 Narcissus /(diğer türleri ve alt-türleri) Narcissus Cheerfulness Narcissus /Daffodil Narcissus Sempre Avanti Beyaz renkli çiçek, Katmerli 35 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına Ortası turuncu beyaz çiçek, Büyük çiçekli 40 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Narcissus Dick Wilden Sarı renkli çiçek, Katmerli 35 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına Narcissus Tete-a-Tete Sarı çiçek rengi, Küçük çiçek 15 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına Narcissus Ice Follies Narcissus Yellow Cheerfulness Beyaz renkli çiçek, Büyük çiçekli 40 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına Sarı renkli çiçek, Katmerli 40 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın ortasından sonuna kadar Narcissus Juanita Ortası turuncu sarı çiçek, Büyük çiçekli 40 cm boy, 5-10 cm yayılım İlkbaharın başından ortasına

39 Ornithogalum dubium Ornithogalum dubium Sarı Tükürük Otu / Sun Star Ana vatanı Güney Afrika olan bitki, kışın çiçek açar. İç mekanlarda da kullanılabilir ve seralar için uygundur. Kış, çokyıllık soğan Sonbahar Turuncu renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Normal, killi, kumlu, taşlı, verimli Dona dayanıksız Güneşli tarhların ön kısımlarında, saksıda, kaya ve Akdeniz bahçelerinde kullanılabilir cm boy, cm yayılım Nemli, iyi drenaj Nötr, alkali Kışın İlk yılında erişkin formundadır.

40 Oxalis versicolor Golden Cape Oxalis versicolor Golden Cape Sorrel Güneş ışını görünce açılan ve geceleri kapanan kırmızı kenarlı sarı çiçekleri vardır. Yol kenarları ve saksılar için idealdir. Özellikle kışı çok ıslanmış toprağa karşı toleranslı değildir. İlkbahar, çokyıllık soğan Tüm sezonlar, tercihen ilkbahar veya sonbahar 7-15 cm boy, 20 cm yayılım Kırmızı kenarlı sarı renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Normal, kumlu, verimli Dona dayanıklı, karda toprak altına çekilir. Nötr, alkali, asitli Güneşli tarhların iyi drenajlı yerlerinde ön kısımlarında, yol kenarlarında, bodürlerde ve saksılarda kullanılabilir. Orta ilkbahar döneminden geç ilkbahara İlk yılında erişkin formundadır.

41 Oxalis /(diğer türleri ve alt-türleri) Oxalis /Sorrel Oxalis deppei Iron Cross Mercan rengi çiçek, ortası bordo yeşil yaprak Oxalis latifolia cm boy, cm yayılım Geç yaz dönemi Pembe çiçek rengi, yeşil yaprak cm boy, cm yayılım Geç yaz dönemi Oxalis triangularis Pembe çiçek rengi, mor yaprak cm boy, cm yayılım Geç yaz dönemi

42 Scilla bifolia Rosea Scilla bifolia Rosea Orman Sümbülü / Scilla Erken ilkbaharda açan çiçekleri ile baharı müjdeleyen bitki; pembe yıldız şeklinde çiçek çar. Çok güzel kenar bitkisi olarak kullanılır. Verimli, iyi drene edilmiş topraklarda rahatlıkla büyür. Kemirgenlere dayanıklıdır. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar Pembe - beyaz renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Normal, killi, kumlu, çakıllı, taşlı, verimli Dona dayanıklı Tarhların ön kısımlarında, bordürlerde, saksılarda, güneşli veya yarı gölgeli kayalık alanlarda kullanılabilir cm boy, 7-15 cm yayılım Nemli, kuvvetli drenaj Nötr, alkali, asitli İlkbahar başından ortasına İlk yılında erişkin forma ulaşır.

43 Scilla /(diğer türleri ve alt-türleri) Scilla /Orman Sümbülü - Scilla Scilla litardierei Açık mavi renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım Geç ilkbahardan erken yaza kadar Scilla peruviana Mavi renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım Geç ilkbahardan erken yaza kadar Scilla siberica Mavi renkli çiçek cm boy, 7-15 cm yayılım Erken ilkbaharda

44 Tulipa acuminata Tulipa acuminata Osmanlı Lalesi / The Turkish Tulip Osmanlı döneminde oldukça popüler olan bu lale, günümüzde eskisi gibi yetiştirilmemektedir. Uçları sivri olan çiçekleri ile kendini hemen gösterir. İlkbahar, çokyıllık soğan Sonbahar, tercihen Kasım ayı cm boy, cm yayılım Kırmızı - sarı renkli çiçek Güneş, benekli gölge, yarı gölge Nemli, iyi drenaj Normal, kumlu, verimli Dona dayanıklı Nötr, alkali, asitli Tarhların ön kısımarında, bordürlerde, yol kenarlarında, verandalarda, saksılarda, havuz kenarlarında kullanılabilir. İlkbahar ortasından geç ilkbahara İlk yılında erişkin formundadır.

45 Tulipa /(diğer türleri ve alt-türleri) Tulipa Aladdin Tulipa /Lale - Tulip Tulipa Apricot Foxx Sarı kenar çizgili kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi Pembe - turuncu çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Tulipa Annika Pembe çiçek cm boy, 10 cm yayılım Erken ilkbahar döneminden orta ilkbahara Tulipa Atlantis Sarı kenarlı mor çiçek 45 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara Tulipa Antarctica Tulipa Avignon Parrot Beyaz çiçek cm boy, cm yayılım Orta ilkbahar dönemi Pembe fırfırlı çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar döneminde Tulipa Apeldoorn Tulipa Ballerina Kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım Erken ilkbahar döneminden orta ilkbahara Turuncu çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi

46 Tulipa /(diğer türleri ve alt-türleri) Tulip Blushing Apeldoorn Tulipa /Lale - Tulip Tulipa Erna Lindgreen Turuncu çiçek 55 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara Fırfır kenarlı kırmızı çiçek 40 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Tulipa China Town Ortası yeşil pembe çiçek cm boy, cm yayılım Orta ilkbahar döneminden geç ilkbahara kadar Tulipa Fire Wings Sarı kenarlı kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım Geç bahar dönemi Tulipa Claudia Tulipa Flair Beyaz şeritli pembe çiçek cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara Sarı - kırmızı çiçek cm boy, 10 cm yayılım Erken ilkbahardan ilkbahar ortasına Tulipa clusiana Peppermint Stick Tulip Fostery King Dışı kırmızı - içi beyaz çiçek cm boy, 10 cm yayılım İlkbahar ortası Kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım Erken ilkbahar döneminden orta ilkbahara

47 Tulipa /(diğer türleri ve alt-türleri) Tulipa Golden Apeldoorn Tulipa /Lale - Tulip Tulipa Ida Sarı çiçek cm boy, cm yayılım Erken ilkbahardan orta ilkbahara Kırmızı çizgili sarı çiçek 50 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Tulipa Happy Generation Kırmızı - beyaz çiçek cm boy, cm yayılım İlkbahar ortası Tulipa Leo Visser Pembe - beyaz çiçek cm boy, cm yayılım Orta ilkbahar döneminden geç ilkbahara Tulipa Hocus Pocus Tulipa Lizzy Kırmızı - sarı çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi Kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım İlkbahar ortası Tulipa Hot Pants Tulipa Mistress Pembe - beyaz çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi Pembe çiçek cm boy, cm yayılım Geç ilkbahar dönemi

48 Tulipa /(diğer türleri ve alt-türleri) Tulipa /Lale - Tulip Tulipa Negrita Tulipa whittallii Mor çiçek 45 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara Kırmızı - turuncu çiçek cm boy, cm yayılım Orta ilkbahar döneminden geç ilkbahara kadar BİTKİ BİLGİLERİ Bitki türlerinin alt-tür renk ve boyut bilgilerini bu sayfalarda bulabilirsiniz. Tulipa Pretty Woman Kırmızı çiçek Tulipa Red Impression cm boy, cm yayılım Orta ilkbahar döneminden geç ilkbahara Kırmızı çiçek cm boy, cm yayılım Erken ilkbahar döneminden orta ilkbahara Tulip Synaeda Orange Kırmızı - turuncu çiçek 55 cm boy, cm yayılım İlkbahar ortasından geç ilkbahara

49 FATİH KOÇAK Bundan yaklaşık yıl önce, otuzlu yaşlarımın başında taşındığım bir çatı katı dairesinin terasını güzelleştirmek için saksıda birkaç bitki yerleştirmeye karar verdim. O gün bu terasın bir bahçeye dönüşebileceğini henüz bilmiyordum. Ancak kısa zamanda içinde yüzlerce türün bulunduğu bir çiçek bahçesine kavuşunca bu uğraşının görsel keyfine kapılmış oldum. Hakkında hiçbirşey bilmediğim bitkiler, bahçe düzenleme ve bitki bakımı konularına olan merakım, ilerleyen yıllarda değişen farklı bahçe mekanlarımla birlikte devam etti. Pek çok yanlıştan sonra giderek bitkileri nasıl seçeceğimi, nasıl yerleştireceğimi ve onlara nasıl bakacağımı adım adım öğrendim. Ardından, mesleki altyapımla harmanladığım bu merakımla bahçe düzenleme projeleri yapmaya başladım ve uzun bir dönem bu konuda konut, işyeri, restoran, otel, çiftlik bahçeleri projelendirdim ve uygulamalarını yaptım. Beraberinde binlerce türün yer aldığı kendi bahçemde oluşan birikimle birlikte, çoğalan bitki sayıları 2018 yılında Nadir Bitkiler Fidanlığı nı oluşturdu. Şimdi bu fidanlık kapsamında onlarcası ilkbahar 2018 sezonunda satışa çıktı. Yüzlercesi ise takip eden sezonlar için fidanlık sera ve bahçelerinde özenle bakılıyor

50 Satış ve Teslimat Bilgileri Fidanlık konum detayları için tıklayınız. Bitki fiyatları için: FİDANLIK Opet Karşısı Yolu, Tüylü Çayır sok. No:15, Sırapınar Köyü, Çekmeköy, İstanbul, TÜRKİYE/TURKEY for English: nadir.bitkiler.fidanligi Fidanlık haftanın 7 günü açıktır :00 FİDANLIK ZİYARETLERİ İÇİN RANDEVU SORULMASI TAVSİYE EDİLİR. info@mfatihkocak.com for English: Tüm bitkiler, minimum 10cm saksılarda, bitki çapına uygun olarak 10cm, 12cm, 14cm, 16cm ebatlarda teslim edilir. Tüm bitkiler, üretim saksısında, kasa bazında veya saksısında isim etiketli olarak teslim edilir. Tüm bitkiler, paketli toprak, torf, organik ve inorganik gübre karışımlarında yetiştirilir. Teslimatlar: 1. Fidanlık adresinden: Opet Karşısı Yolu, Tüylü Çayır Sok. No:15, Sırapınar Köyü, Çekmeköy, İstanbul, Türkiye/TURKEY. 2. Kargo gönderimleri: Teslimat içeriğine uygun kargo firması ile alıcı ödemeli olarak yapılır. mfatihkocak-fidanlik.com

51 FİDANLIK Opet Karşısı Yolu, Tüylü Çayır Sok. No:15, Sırapınar Köyü, Çekmeköy, İstanbul, Türkiye/TURKEY. NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL for English: nadir.bitkiler.fidanligi info@mfatihkocak.com

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SAKSI KATALOĞU KASIM

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SAKSI KATALOĞU KASIM NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SAKSI KATALOĞU KASIM 2018 @nadir.bitkiler.fidanligi 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır. Fidanlık, Amerika,

Detaylı

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır. Fidanlık, Amerika, İngiltere,

Detaylı

NEMLİ, ISLAK, SULAK ALAN BİTKİLERİ KATALOĞU MAYIS 2018

NEMLİ, ISLAK, SULAK ALAN BİTKİLERİ KATALOĞU MAYIS 2018 NEMLİ, ISLAK, SULAK ALAN BİTKİLERİ KATALOĞU MAYIS 2018 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır. Fidanlık, Amerika, İngiltere, Hollanda

Detaylı

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Galanthus Kardelen Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Familya: Amaryllidaceae Orjini: Dünya da, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Bulgaristan, Kafkasya, İran, Lübnan, İngiltere nin Güney doğusu ve Türkiye

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER TANIM Toprak üstü aksamlarını büyüme mevsiminde tamamladıktan sonra kuruyarak ölmesine rağmen yaşamlarını toprak altında sürdürebilecek organlara sahip olan iki veya

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

YABANİ KARANFİL Dianthus elegans

YABANİ KARANFİL Dianthus elegans YABANİ KARANFİL Dianthus elegans 1 1 YABANİ KARANFİL Dianthus elegans 1 Endemizm: Akdeniz Yayılış Alanı: Antalya Ticari Üretimi: Yok Çiçeklenme Zamanı: Temmuz-Ağustos Çiçekli Kalma Süresi: 1 ay Bitki Formu:

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu SÜS GRAMİNELERİ Carex Ayak Otu Familya: Cyperaceae Orjini: Tropikal Amerika Büyüme Şekli: 10-60 x 15-45 cm. Büyümesi: Orta hızda büyüme yapar. Yapraklar: Dipteki asıl yapraklar otumsu ve demetler halinde

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Adianthum Arapsaçı Egreltisi

Adianthum Arapsaçı Egreltisi EĞRELTİLER Adianthum Arapsaçı Egreltisi Latince Adı: Adianthum Türkçe Adı: Arapsaçı Eğreltisi Familya: Adianthaceae Orjini: Amerika Büyüme Şekli: 24 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar:

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 1-SÜS BİTKİSİ NEDİR? Çiçekleri,

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr ZAMBAK (LİLİUM) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49 1. DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ 1.1. Genel Özellikleri 1.1.1. Tanımı Hızlı kentleşmeyle doğadan uzaklaşan ve yeşile olan özlemini yapay yollardan gidermeye çalışan insanoğlu, doğayı bulunduğu çevreye taşımak için

Detaylı

OTSU BİTKİLERİN TANIMI

OTSU BİTKİLERİN TANIMI OTSU BİTKİLERİN TANIMI Otsu bitkiler, günümüz insanının kültürel gereksinimleri arasında sayılan, tekdüze (monoton) günlük yaşamına renk veren, yaşadığı ortamı estetik açıdan güzelleştiren ve onu yaşama

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA

VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA ALLIUM AKAKA / KUZUKULAI (Fotograf. 1) Haziran-temmuz aylarnda çiçeklenir. ALLIUM SCABRISCAPUM / SRM (Fotograf.2) Haziranda çiçeklenir. Özellikle erozyona kar önemli bir koruyucu nitelii bulunduundan doal

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Bitkiler genel olarak 4 temel kategoride incelenir.

Bitkiler genel olarak 4 temel kategoride incelenir. Bitkiler -Herbs- Bitkiler - Herbs Bitkiler doğanın insanlığa bahşettiği en önemli kaynaklardan biridir. İnsanlar bu doğal kaynaklar sayesinde besin ihtiyaçlarını karşılayabilir, hastalıklar ve yaralanmalar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SAXİFRAGACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI No: 217 Menşe Adı Tescil Ettiren BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Geçici 1 inci Maddesi uyarınca Mülga 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÖLLER BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN SOĞANLI BİTKİLERİN PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANIMI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÖLLER BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN SOĞANLI BİTKİLERİN PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANIMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÖLLER BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN SOĞANLI BİTKİLERİN PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANIMI Naşit KILIÇASLAN Danışman Yrd. Doç. Dr. Şirin DÖNMEZ YÜKSEK

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK CRUCİFERAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SCROPHULARİACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM BİTKİ KİMLİK KARTI Latince adı:calendula

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Son Cemre CarrefourSA ya

Son Cemre CarrefourSA ya Çiçek Kataloğu 8 MART - 4 NiSAN 018 Son Cemre CarrefourSA ya Bir çiçek açar Düştü mevsim değişir. çiçek_018.indd 1 Kalanchoe Stok adedi:10.000 10 8 Gerbera Çiçeği Stok adedi:4000 11 9 Afrika Menekşesi

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz.

Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz. Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz. Misyonumuz Dört mevsimin yaşandığı, iklim, toprak, ekolojik zenginlikler bakımından bereketli olan ülkemizde; üstlendiğimiz projelerin müşteri memnuniyeti açısından

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA TRA1 FLORA Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA Avrupa dan Asya ya geçiş, saatten saate belli oluyor. Yiten ormanların yerini sık ve bitek çayırlar alıyor. Tepeler yassılaşıyor. Bizim ormanlarımızda bulunmayan

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

KRAL LORD HİBRİT BİBER HİBRİT BİBER

KRAL LORD HİBRİT BİBER HİBRİT BİBER RİVA HİBRİT DOMATES > Erkenci çeşittir > Fide dikiminden itibaren ortalama 75 günde ilk hasada gelir > Bitki yapısı çok güçlü, yaprak örtüsü mükemmeldir > Meyveler yeşil omuz yapmaz üniform kırmızı olgunlaşır

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK İRİDACEAE FAMİLYASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK İRİDACEAE FAMİLYASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK İRİDACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Fırat PALA EKONOMİK ÖNEME SAHİP BAZI SOĞANLI BİTKİLERİN DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA KÜLTÜR OLANAKLARI TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

ALİ ÜSKÜDÂRÎ Uluslararası Kalite Güvencesi ÇİÇ E KLE R

ALİ ÜSKÜDÂRÎ Uluslararası Kalite Güvencesi ÇİÇ E KLE R ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı Türk bezeme sanatında klasik yolun son temsilcilerinden sayılan Ali Üsküdârî nin hayatı hakkında malumatımız çok azdır; mevcut eserleri 1718-1763 arası

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı