ÜCRET POLİTİKALARI Ücret:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜCRET POLİTİKALARI Ücret:"

Transkript

1 ÜCRET POLİTİKALARI Ücret konusu, çeşitli sosyal bilim dallarının kesiştiği bir alandır. Ekonomi ve Çalışma Ekonomisi yönünden ücret => Üretim faktörlerinden birisi olan insanın, bedensel ya da düşünsel işgücüne ödenen bedeli ifade eder. İş Hukuku => İş ilişkisinin taraflarından biri olan işverenin, taraflardan diğeri olan işgörene, işgörmesi karşılığında ödemekle yükümlü olduğu hukuki bir borçtur. Sosyal Politika => İşçinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, yaşam olanak ve düzeylerini belirleyen gelirlerdir. Sosyal Politika için ücret salt ekonomik ya da hukuki özellikleri ile değil, taşıdığı insancıl değer yönünden de önem taşımaktadır. Bu nedenledir ki Sosyal Politika, ücreti güvence altına alarak korunması gereken temel bir insan hakkı kapsamında irdelemektedir. Ücret: Bir iş ilişkisi uyarınca, genel kural olarak yapılan iş karşılığında işgörene sürekli ve düzenli bir biçimde ödenen geliri ifade etmektedir. Normal iş süreleri içinde fiilen çalışması karşılığında işçinin hakettiği ücret kök ücret olarak adlandırılır. Kök ücret = temel ücret, asıl ücret, esas ücret, dar anlamda ücret olarak ifade edilir.

2 Ücret kavramını dar ve geniş anlamda ücret olarak ele alırsak: 1) Dar anlamda ücret - Ücret haddi: Emeğin belli bir zaman dilimi veya üretilen birim başına elde ettiği gelir miktarıdır. Dar anlamda ücret kavramlarının başında yer alan, çıplak ücret, kök ücret, baz ücret ya da asıl ücret olarak da adlandırılır. Ücret haddi, zaman esasına dayalı ücret sistemlerinde, saat başına ücret, gündelik ücret, haftalık ücret veya aylık ücret şeklinde olabilmektedir. Üretime dayalı ücret sistemlerinde ise; parça başına, metre başına, kilo başına veya ton başına belirlenen ücret tutarlarıdır. -Ücret geliri: Çalışılan süre veya üretim miktarı ile ücret haddinin çarpılması sonucu elde edilen büyüklüktür. Dar anlamda ücret kavramlarının ikincisini oluşturan ücret geliri içerisinde, ücrete yapılan ilaveler veya ekler bulunmamaktadır.

3 2) Geniş Anlamda Ücret (Giydirilmiş Ücret) Giydirilmiş ücret üç temel ödeme biçimini kapsamaktadır. (ücret ekleri) 1. Ücrete bağlı ödemeler 2. Ücret benzeri ödemeler 3. Sosyal yardımlar 1.Ücrete bağlı ödemeler; Ücret haddi arttıkça artan, azaldıkça azalan ücret ekleridir. Bu ödemeler ücret gelirinin yüzdesi şeklinde düzenlenmektedir. İş Kanununun 41. maddesinde düzenlenen fazla çalışma ücretleri ücrete bağlı ödemelere örnek olarak verilebilir. 2.Ücret benzeri ödemeler; ücret haddinden bağımsız olarak işçinin niteliği veya işin riskine göre tespit edilen önceden belirlenmiş, kesin (maktu) bir miktardır. Gece veya vardiyalı çalışmalar ile yeraltı ve maden işlerindeki çalışmalarda işçilere maktu olarak yapılan ödemeler ücret benzeri ödemelere örnek olarak verilebilir.

4 3.Sosyal Yardımlar; İşçilerin yapacakları bazı harcamalara işverenlerin katkısı şeklinde ortaya çıkan sosyal yardım ödemeleri ferdi veya toplu iş sözleşmelerinde ayni veya nakdi olarak düzenlenebilmektedir. İşçiye verilen öğle yemekleri, lojman, kreş, ya da işçinin işe gidiş gelişini sağlamak üzere sunulan servis hizmeti gibi sosyal imkânlar ile ayni veya nakdi olarak verilen süt, yoğurt, giyim, bayram, izin, çocuk, yakacak vb. nitelikteki yardımlar sosyal yardım kapsamındaki ödemelerdir. Sosyal yardımlar, sosyal ücret ile karıştırılmamalıdır!!! Sosyal ücret, işçiye herhangi bir çalışması karşılığı olmadan da bazı hallerde ödenen ücrettir. Bunlar Hafta Tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatil, Yıllık Ücretli İzin günleri gibi, işçiye bir iş karşılığı olmaksızın ödenen ücretlerdir. İşçiye çalışma karşılığı olmaksızın yapılan bu tür ödemeler doktrinde sosyal ücret olarak tanımlanmaktadır. Ancak, sosyal yardım ödemeleri ile sosyal ücret kavramları uygulamada eş anlamlı kullanılmakla beraber yukarıda izah edildiği gibi tamamen farklı kavramlardır.

5 Giydirilmiş Ücret= Ücret Geliri + Ücrete Bağlı Ödemeler + Ücret Benzeri Ödemeler + Sosyal Yardımlar (Nakdi Ödemeler ve Ayni Ödemelerin Parasal Değeri) Nominal ücret; Emek piyasasında arz ve talep tarafından belirlenen ve fiyat hareketlerinden arındırılmamış ücret oranına nominal ücret denir. Bu tanımda hareketle nominal ücretin, emeğe tespit edilmiş ücret sistemi içerisinde para cinsinden yapılan nakdi ödemeler olduğu söylenebilir. Reel ücret; Nominal ücrette fiyat artışlarının yarattığı aşınmayı ve satın alma gücü kaybını dikkate alan ücretin gerçek miktarıdır. Yani, nominal ücret işçinin eline geçen paranın miktarını, reel ücret ise bu paranın satın alma gücünü temsil etmektedir. Bununla beraber reel ücretin en önemli faydası ücretlerin para değerindeki değişmeden bağımsız olarak ölçülmesine imkân vermesidir

6 Brüt ücret; İşçilerin, çalışma dönemine ait olmak üzere belirlenen ve yürürlükteki düzenlemeler çerçevesinde kanuni kesintiler yapılmadan önceki nominal ücretlerinin, rakamsal büyüklüğüdür. Net ücret; Brüt ücretten ödeme dönemi içerisinde ülkede geçerli olan kanuni düzenlemeler çerçevesinde kesilen vergi, sosyal güvenlik primleri v.b ödemeler düşüldükten sonra geriye kalan miktardır. Örneğin, İş Kanunun 32.maddesinde düzenlenen asgari ücret, yürürlükteki yasalarla düzenlenen kanuni kesintilerin düşülmesinden sonra net ücret haline gelmektedir.

7 Ücretlerin Belirlenmesi Ücret geliri üzerinde mikro ve makro etmenlerin belirleyici rolü vardır. Kişinin eğitimi, uzmanlığı, deneyimi, kıdemi gibi bireysel niteliklerin yanı sıra; iş piyasasının koşulları, ulusal refah düzeyi gibi makro unsurlar da ücret düzeyini etkiler. Ücretin, zaman, verimlilik, işin tamamlanması, performans gibi bir ölçüte bağlanarak hesaplanmasını öngören yöntemlere ücret sistemleri denir. Ücretin hesaplanma biçimlerindeki farklılıklar, çeşitli ücret sistemlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. - Zaman esasına dayalı ücret sistemleri - Miktar esasına dayalı ücret sistemleri (Parça başı, akord) - Verimliliğe dayalı ücret sistemleri - Performansa dayalı ücret sistemleri - Bireye dayalı ücret sistemleri (Beceri, yetkinlik)

8 Ücretler yürürlükte bulunan ulusal mevzuat çerçevesinde, iş sözleşmeleriyle; yasama organınca ve özel kurullar, kuruluşlar veya komisyonlar aracılığıyla belirlenir. 1) Ücretlerin iş sözleşmeleriyle belirlenmesi: Ücretler işçi ile işveren arasında bireysel iş sözleşmeleriyle saptanabileceği gibi, sendikalar arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinin hükümleriyle de belirlenebilir. Sendikaların gelişmediği, toplu pazarlık yönteminin kökleşip yaygınlaşmadığı, sendikal faaliyetlerin sınırlandırıldığı küçük ölçekli işyerlerinin çoğunlukta bulunduğu, tarım kesiminin ağırlıkta olduğu ülkelerde ücretler daha çok bireysel iş sözleşmeleri yoluyla saptanmaktadır. Bu çerçevede ücret, daha çok iş piyasasının koşulları doğrultusunda taraflar arasında uzlaşma ile belirlenir. Ayrıca işçi ile işveren arasındaki ekonomik eşitsizlik, işçilerin pazarlık güçlerini büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle ücretin bireysel iş sözleşmeleriyle belirlenmesinin, işçiler yönünden olumsuzluklar taşıdığı ortadadır.

9 Toplu iş sözleşmeleri, çalışanların yararlarına daha uygun, daha adil bir ücretin belirlenebilmesine yardımcı olur. Çünkü işçiler, toplu iş sözleşmelerine sendikalar aracılığıyla taraf olmaktadırlar. Bu sayede işçilerin pazarlık güçleri çoğalmaktadır. 2) Ücretlerin Yasama ya da Yürütme Organı tarafından Belirlenmesi: Ücretler yasama ya da yürütme organı tarafından da saptanabilmektedir. Örneğin devlet memurlarının (maaşları) ücretleri, hukuk kuralları çerçevesinde ya da bütçe kanunları ile yasama organı tarafından belirlenir. Asgari ücretler de bazı ülkelerde yasama ya da yürütme organı tarafından belirlenir. Ücretin bu şekilde belirlenmesi, yasama organını halkın seçiyor olması sebebiyle demokratik görünebilir. Ancak bu yolla ücret, endüstri ilişkilerinin taraflarının doğrudan yer almadığı bir ortamda belirlenmiş olur.

10 Maaş; devletin esas kadrosunda çalıştırdığı memurlara hizmetlerinin bedeli olarak her ay ödediği paradır. Aylık ya da maaş deyimi; memurlara hizmetleri karşılığında ödenmekte olan parayı ifade eder. Ücret deyimi ise daha çok işçilere ve özel kesimde çalışanlara ödenen paranın karşılığı olarak kullanılır. Ücret ile maaş arasındaki bu terim ayrılığına Avrupa dada rastlanmaktadır. Örneğin İngiltere de wage kelimesi ücreti, salary kelimesi ise maaşı ifade etmekte kullanılmaktadır. Esasen ücret, maaş veya ücret gelirleri birbiriyle aynı anlama gelip, genellikle çalışanın işinden sağladığı toplam kazançlardır. Diğer bir ifadeyle ücret (maaş) çalışanın üretimden aldığı pay yada üretime yaptığı katkıdan dolayı sağladığı menfaatlerdir. Maaş teorik bakımdan aslında bir ücrettir. Yani maaş ve ücret arsında teorik açıdan fark yoktur. Ancak maaşlar genellikle çalışmadan aybaşında aylık olarak ödenir, ücret ise çalıştıktan sonra ay sonunda ödenir. Bilindiği üzere memurlara yapılan ödeme maaştır. Bu noktada memurlar maaşlarını her ay peşin alırlar. İşçiler ise çalıştıktan sonra ücretlerini alırlar

11 3) Ücretlerin Özel Kurullar ya da komisyonlar Eliyle Saptanması: Toplu iş sözleşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması durumunda tarafların grev ve lokavt gibi mücadele araçlarından yararlanmaları her zaman mümkün olmayabilir. Taşıdığı özellikler nedeniyle bazı faaliyet alanlarında bu çerçevede sınırlamalar ve kısıtlamalar getirilmiştir. Bu koşullar altında, üzerinde uzlaşmaya varılmayan toplu iş sözleşmeleri, mevzuat hükümlerinin tanıdığı yetki çerçevesinde görevlendirilmiş kişiler, komisyonlar ya da kurullar tarafından düzenlenir.

12 Ücretin Korunması Ücret, çalışma ilişkileri tarihinin erken dönemlerinden itibaren işçi ile işveren arasında çatışma ve mücadele alanı olmuştur. Ücret, işçiler ve işverenler tarafından farklı anlamlar taşımaktadır. İşveren yönünden ücret, üretim faktörlerinden birisi olan işgücüne ödenen bedeli ifade etmektedir. Dolayısıyla ücret kavramı, üretilen mal veya hizmetin maliyetini doğrudan etkilemektedir. Maliyet tutarları, mal veya hizmetin satış fiyatına ve işverenin karına yansır. Bu nedenle ücret işveren açısından bir gider, harcama niteliği kazanmaktadır. İşçi açısından ücret ise daha farklı bir anlam taşımaktadır. Çünkü ücret, işçinin tek geliridir. Ücret geliri, işçinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yaşam düzeyini belirler. Bu nedenle ücret, işçi açısından bir gelir unsurudur. Böylece ücret, işçi ile işveren arasındaki zıt çıkarların kesişimini temsil etmektedir.

13 İşçi ile işveren yararı arasında adil bir dengenin kurulması, işveren karşısında işçinin güçsüz konumu ve ücretin işçinin yegane geliri olması, ücretin korunmasına ilişkin sosyal politikaların düşünsel temelini oluşturmaktadır. Ülkemizde ücret gelirinin korunması doğrultusunda izlenecek sosyal politikaların hukuki temelini ve çerçevesini Anayasa nın 55. maddesindeki hükümler oluşturmaktadır. Bu maddede «ücret emeğin karşılığıdır» şeklinde bir tanım ortaya konulmakta ve «Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır» denmektedir. Aynı şekilde çeşitli uluslararası ilke ve normlarda da ücretin korunması uygulaması düzenlenmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi nin 23. maddesi «Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli ücrete hakkı vardır» hükmü düzenlenmiştir. Bu hüküm ile ücret gelirinin korunarak güvence altına alınması, herkesin sahip olması gereken bir hak olarak kabul edilmiştir.

14 Yine İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi nin 23. maddesinde, «Herkesin herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücret hakkı vardır» ifadesi doğrultusunda ücret eşitliği ilkesine de vurgu yapılmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü Anayasası nın başlangıç bölümünde de, uygun yaşam koşulları sağlayacak bir ücret düzeyinin güvence altına alınması, ulusal sosyal politikalar için bir hedef olarak gösterilmiştir. Avrupa Birliği çerçevesinde ücretle ilgili ilke ve normlar da geniş bir uygulama alanına sahiptir. Avrupa Sosyal Şartı ile tüm çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yeterli düzeyde, adil bir ücretin güvence altına alınması öngörülmüştür.

15 Ücret gelirinin korunmasını öngören sosyal politikalar dört başlık altında incelenebilir: 1) Eşit işe eşit ücret ödenmesi 2) Ücret gelirinin fiyat yükselişlerine karşı korunması 3) En az ücret düzeyinin belirlenmesi 4) Ücretin ödeme biçimi, ödeme yeri vs bakımından korunması

16 1) Eşit işe Eşit Ücret Ödenmesi: Çalışanlar arasında eğitim, mesleki bilgi ve beceri düzeyi, deneyim vs bakımından çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar sonucunda bağımlı statüler altında çalışanların ücretleri arasında bazı farklılıkların da olacağını kabul etmek gerekir. Ancak işverenin farklı ücret ödemesinin bazı sınırları bulunmaktadır. Eşit işe eşit ücret ödenmesi, işverenin farklı ücret ödemesinin sınırını ifade etmektedir. Eşit işe eşit ücret ödenmesi ilkesi, aynı işyerinde, eşit değerde işlerde, aynı verimle çalışanların ücretleri arasında bir farklılığın olmayacağını öngören bir anlayışı ifade etmektedir. Eşit işe eşit ücret ödenmesi ilkesinin olmaması durumunda, çalışanlar arasında adalet duygusu ortadan kaybolacaktır.

17 2) Ücret gelirinin fiyat yükselişlerine karşı korunması: Para değerindeki değişimlere bağlı olarak, hızlı fiyat yükselişlerinin olduğu ülke ve dönemlerde, ücretler reel değerlerini yani gerçek Satınalma güçlerini hızla yitirirler. Bu durumda, taraflar yönünden ne kadar adil biçimde saptanmış olursa olsun, ücretlerin reel değerlerini sabit tutarak koruma altına almak gereksinimi doğmaktadır. Bağımlı statüler altında çalışanların reel ücret gelirlerinin azalarak yoksullaşmaları, enflasyonist dönemlerde görülen adaletsizliklerdendir. Ücretlerin reel değerlerinin, fiyat yükselişlerine karşı korunmaması, gelir dağılımındaki adaletsizlikleri çoğaltmakla kalmayıp, zaman içerisinde ekonomik büyüme hızının da azalmasına neden olmaktadır. - Ücretlerin reel değeri iş sözleşmeleriyle korunabilir. - Ücretlerin reel değeri mevzuat hükümleriyle korunabilir. - Ücretlerin reel değeri fiyat ve ücretlerin dondurulması yoluyla korunabilir. - Ücretlerin reel değeri toplumsal anlaşmalarla korunabilir. - Ücretlerin reel değeri otomatik endeksleme yöntemiyle korunabilir.

18 3) Ücretin ödeme Biçimi, Ödeme Yeri ve Belgelenmesi Bakımından Korunması: İşgörme karşılığında ödenen kök ücret parasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla işçinin çalışması karşılığında hakettiği ücret, parasal bir biçimde ödenmelidir. Ücret bir ülkede tedavülde olan geçerli para birimi ile ödenmelidir. Taraflar, iş sözleşmeleri yoluyla tedavülde olmak ve geçerli olmak kaydıyla başka bir ülkenin para birimi ile de ücretin ödenmesini kararlaştırabilir. Ayrıca ücretin düzenli bir biçimde ödenmesi, ödeme dönemlerinin belirli olması gereklidir. Ücret ödeme biçimi, işçiyi zora sokacak şekilde düzenlenmemeli, genel mantık kuralları çerçevesinde belirlenmelidir.

19 4) Ücretin En Alt Düzeyinin Belirlenmesi: Bir ülkenin ekonomik ve sosyal yapısı ya da geçerli piyasa koşulları nedeniyle bağımlı statüler altında çalışanların ücretleri yetersiz bir düzeyde kalabilir. Örneğin, işsizlik oranlarının yüksek, istihdam oranlarının sınırlı olduğu bir işgücü piyasasında bireyler, kendilerine önerilen çok düşük ücretleri bile kabul etmek zorunda kalabilirler. Böyle bir durum, ücret gelirinin çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yaşamlarını sürdürebilmelerine yetecek düzeyde olmasını öngören ücretin sosyal yönü anlayışı ile çelişecektir. Bu nedenle sosyal politikaların uluslararası kaynakları, ücret gelirlerinin en alt düzeyinin hukuk kuralları ile belirlenerek güvence altına alınmasını öngörmektedir. Böyle bir yaklaşımla; ülke genelinde kamu otoritesi aracılığıyla belirlenen ücretin en alt düzeyi, «asgari ücret» olarak ifade edilir.

20 Asgari ücretin özellikleri: Asgari ücret zorunlu bir ücret düzenlemesidir: Taraflar arasında pazarlık konusu olamaz. Çünkü mevzuat hükümleri ile belirlenerek yürürlüğe konmaktadır. Bu nedenle bağlayıcıdır. Asgari ücret işin ve işgörenin niteliklerinden bağımsız olarak belirlenir: Asgari ücret belirlenirken bireyin eğitimi, kıdemi, deneyimi gibi niteliklerinden ya da işin koşulları, çalışma ortamı, niteliği gibi unsurlardan bağımsız olarak belirlenir. Asgari ücret sadece işçi statüsü altında çalışanları kapsamaz: Asgari ücret sadece işçileri değil, bağımlı statüler altındaki tüm çalışanları (Kamu çalışanları vs) kapsayan bir ücret düzenlemesidir. Asgari ücret ulusal refah çoğalışının adil bir biçimde bölüşülmesine yardımcı olan bir sosyal politika aracıdır: Asgari ücret uygulamaları ile bağımlı statüler altında çalışanların, bölüşümden daha adil pay almaları hedeflenir. Asgari ücret makro ve mikro birçok göstergeyi etkilemektedir.

21 Asgari Ücretin Amaçları İşçilerin yaşam standartlarını yükselterek işçinin ve ailesinin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşamasını sağlamak, Ani ücret değişimlerine karşı işçiyi koruyarak ücretin en alt seviyesini güvenceye almak, Değişik ücret seviyeleri arasındaki farklılıkları gidermek ve ekonomik ve sosyal eşitsizliklerle mücadele etmek, Eşit işe eşit ücret ilkesini hayata geçirerek, işçiler arasında haksız rekabetin önüne geçmek, Sosyal koruma uygulamalarının bütçe üzerindeki harcama yükünü azaltarak ekonomik etkinliği sağlamak

22 Türkiye de Asgari Ücret

23 Türkiye de Asgari Ücret Türkiye de asgari ücret, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39.maddesi uyarınca, dönemlik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı «Asgari Ücret Tespit Komisyonu» tarafından belirlenir. Türkiye de asgari ücret seviyesi 2000 li yıllar itibariyle artış göstermesine rağmen, reel asgari ücret oranı sabit kalmıştır. Bir başka ifade ile asgari ücret artmış ancak asgari ücretin alım gücü sabit kalmıştır.

24 ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN SORUN ALANLARI Asgari ücret üzerinden alınan yüksek vergi ve kesintiler. Bölgesel düzlemdeki eşitsizliklerin asgari ücret bağlamında sorunlar ortaya çıkarması Asgari ücret belirlenirken sadece işçinin ihtiyaçlarının dikkate alınması, işçinin ailesinin göz ardı edilmesi Asgari ücretin ekonomik büyüme yerine enflasyona endekslenmiş olması Asgari ücretin işçilerin en temel ihtiyaçlarına bile cevap veremeyecek bir seviyede belirlenmesi

25 Asgari Ücretten Alınan Yüksek Vergi Oranları ve Kesintiler Türkiye de ücret üzerinden alınan vergilerin ve yapılan kesintilerin yüksek olması, asgari ücretin sosyal yönünü zayıflatmakta, işçi ve ailesinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesini güçleştirmektedir. Belirlenen brüt asgari ücret tutarı (2029,5 TL)karşısında işçilerin kesinti ve vergiler sonucunda elde ettikleri net asgari ücret tutarı arasında ciddi fark bulunmaktadır.(1603,12 TL)

26 Tablo: Asgari Ücret Üzerinden Yapılan Kesinti ve Vergiler

27 Tablo 2: Döneminde Asgari Ücretin Net Tutarının Hesaplanması A : ÜCRET (BRÜT) B : (-)İŞÇİYE AİT PRİM MİKTARI (%14) (2029,50 X %14 = 284,13) 2.029,50 TL 284,13 C : (-)İŞSİZLİK SİGORTASI İŞÇİ PRİMİ(%1) (2029,50 X %1 = 20,30) 20,30 D : (-) GELİR VERGİSİ (%15) A ( B + C) = D = GELİR VERGİSİ MATRAHI 2029,50 (284,13 +20,30 = 1725,07) X %15=258,87 E :(-)DAMGA VERGİSİ MİKTARI( 7,59) (2029,5 X 7,59 = 15,40) 258,76 15,40 F :(+)ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (BEKAR VE ÇOCUKSUZ) 152,21 NET ÜCRET (A+F - (B+C+D+E) = 1404,6) 1603,12

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016/090 30.12.2016 Konu: 2017 Yılı İçin Asgari Ücret Belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararında, 2017 yılında uygulanacak asgari ücret brüt tutarı aylık 1.777,50 TL olarak belirlenmiştir. Buna

Detaylı

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI Karar Tarihi : 30/12/2014 Karar No : 2014/1 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

ÜCRET TEORİLERİ VE ÜCRET POLİTİKALARI DERSİ 3. SINIF, YILI BAHAR DÖNEMİ

ÜCRET TEORİLERİ VE ÜCRET POLİTİKALARI DERSİ 3. SINIF, YILI BAHAR DÖNEMİ ÜCRET TEORİLERİ VE ÜCRET POLİTİKALARI DERSİ 3. SINIF, 2017 2018 YILI BAHAR DÖNEMİ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ OSMAN TEZGEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ

Detaylı

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri 2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri Her yıl olduğu gibi, bu yıl da, ücret bordroların hesaplanmasına esas; gelir vergisi tarifesinden vergiden istisna kıdem tazminatı tavanına kadar

Detaylı

BORDROLAMA SÜRECİ 2

BORDROLAMA SÜRECİ 2 ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI omerilkerguven@hotmail.com 0 532 779 00 53 1 BORDROLAMA SÜRECİ 2 ÜCRET KAVRAMI 3 ÜCRETİN TANIMI İşçi açısından bir gelir unsuru,

Detaylı

2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI BELLİ OLDU

2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI BELLİ OLDU Sirküler Rapor 31.12.2012/233-1 2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI BELLİ OLDU ÖZET : 2013 yılında 16 yaşını doldurmuş işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretlerinin; 1/1/2013-30/6/2013

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 04.01.2019 Sayı : 2019/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

KIDEM TAZMİNATI TAVANI GÜNCEL RAKAMI 12 OCAK 2019

KIDEM TAZMİNATI TAVANI GÜNCEL RAKAMI 12 OCAK 2019 KIDEM TAZMİNATI TAVANI GÜNCEL RAKAMI 12 OCAK 2019 KAPSAM 01.09.1971 Tarih ve 13943 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 1475 Sayılı İşKanunu 23.07.1965 Tarih ve 12056 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 657 Sayılı

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı: 96007696-045.03-49500 26/03/2015 Konu: Hizmet Alım Personeli Kıdem Tazminatı 81 İL VALİLİĞİNE Başkanlığımıza farklı zamanlarda intikal eden yazılı görüş taleplerinde, Bakanlığımız merkez ve taşra

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 80755325-105.05.07-1116 09/02/2016 Konu : Geçici Personele Ek Ödeme Yapılması ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) İlgi : 09.10.2015 tarihli

Detaylı

KONU: 2011 yılının ikinci yarısı için belirlenen asgari ücret tutarları

KONU: 2011 yılının ikinci yarısı için belirlenen asgari ücret tutarları MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 16/2011 İstanbul, 22.06.2011 KONU: 2011 yılının ikinci yarısı için belirlenen asgari ücret tutarları AÇIKLAMALAR: 31.12.2010 tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Kemal ÜNLÜ 31 * 1- GİRİŞ Personele iş akdi çerçevesinde gelecekteki ücretlerine mahsuben verilen

Detaylı

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Hesaplama ve Bordrolama Sunum : Ümit KACAR 10 Aralık 2013, Salı Ücret Nedir? 2 Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 62/2013 İstanbul, KONU: 2013 Yılının İkinci Yarısı İçin Belirlenen Asgari Ücret Tutarları AÇIKLAMALAR:

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 62/2013 İstanbul, KONU: 2013 Yılının İkinci Yarısı İçin Belirlenen Asgari Ücret Tutarları AÇIKLAMALAR: MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 62/2013 İstanbul, 05.07.2013 KONU: 2013 Yılının İkinci Yarısı İçin Belirlenen Asgari Ücret Tutarları AÇIKLAMALAR: 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU?

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? Tevfik BAYHAN* I. GİRİŞ Sosyal Güvenlik Reformu olarak bilinen 5754 sayılı kanunla yapılan değişiklikle; ücret, prim, ikramiye ve

Detaylı

01 OCAK 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ ASGARİ ÜCRET VE SGK PRİM TAVAN VE TABAN TUTARLARI İLE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARLARI

01 OCAK 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ ASGARİ ÜCRET VE SGK PRİM TAVAN VE TABAN TUTARLARI İLE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARLARI 01 OCAK 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ ASGARİ ÜCRET VE SGK PRİM TAVAN VE TABAN TUTARLARI İLE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARLARI 29 Aralık 2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Asgari Ücret

Detaylı

ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN

ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN 1 ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Ödenecek Vergi ve Fonlar 2 ÜCRET BORDROSU İşverenlerin bir iş karşılığında işçilere ödedikleri

Detaylı

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 6645 1 SİGORTALI YÖNÜNDEN ŞARTLAR 31.12.2017 Tarihine kadar İş-Kur İşbaşı Eğitim programını tamamlamış olması İşbaşı

Detaylı

2017 Yılında Uygulanacak İstihdam Teşviğine İlişkin Yayımlanan 297 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği Hakkında

2017 Yılında Uygulanacak İstihdam Teşviğine İlişkin Yayımlanan 297 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği Hakkında Sirküler 2017 / 026 Referansımız: 0259/ 2017/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 291 57 10 Fax: +90 (212) 241 46 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 16.03.2017 2017 Yılında Uygulanacak İstihdam Teşviğine

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/14

İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/352 Karar No. 2009/12165 Tarihi: 30.04.2009 İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/14 KIDEM TAZMİNATINA ESAS SON ÜCRET ÖNELLİ FESİHTE ÖNELİN BİTTİĞİ TARİHTEKİ ÜCRETTİR

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 09.01.2017/15-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2017-30.06.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak gelir

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015 / 18

SİRKÜLER NO: 2015 / 18 DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SİRKÜLER NO: 2015 / 18 08.01.2015 KONU: Çalışanlarla ilgili 2015 yılına ilişkin bazı vergi ve sigorta bilgileri Hk. Çocuk zammı, aile yardımı, yemek yardımı ve özel

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 10.07.2017/92-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1 Temmuz.2017 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 11.07.2016/86-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri arasında geçerli olmak

Detaylı

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 16 Tarih-Sıra No 31.12.2015 32 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince,

Detaylı

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW.ONERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 01 2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 01.07.2014/148-1 1 TEMMUZ 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2014-31.12.2014

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK. www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com

FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK. www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] 4 www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com 2 Sosyal Güvenliğin Tanımı: Gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli sosyal riskler karşısında ekonomik güvence sağlama

Detaylı

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nun 9, 23, 25, 32 ve 61 inci maddelerinde, 21/3/2018 tarihli

Detaylı

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS III. ÜCRETLER Ücret, işverene tabi ve belli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen

Detaylı

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA Cem BALOĞLU* I. GİRİŞ Yüzde usulü ile ücret 4857 sayılı İş Kanunu nun 51 inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Otel, lokanta, eğlence yerleri ve benzeri

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017)

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) Tablo 1: 2017 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14) İşçiye Ait İşsizlik Sigortası

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: 297) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Düzenleme

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: 297) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Düzenleme Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: 297) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Düzenleme Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğde, 9/2/2017 tarihli

Detaylı

ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI.

ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI. ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI omerilkerguven@hotmail.com 0 532 779 00 53 1 ÜCRET KAVRAMI 2 ÜCRETİN TANIMI o İşçi açısından bir gelir unsuru, işveren açısından

Detaylı

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi.

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi. KIDEM TAZMİNATINDA ÖZEL DURUMLAR: TAVANI AŞAN MİKTARLARIN, İKALE SÖZLEŞMELERİYLE ÖDENENLERİN VERGİ ve PRİM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hamit TİRYAKİ Em. İş Başmüfettişi, Avukat tiryakidanismanlik@gmail.com

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06. İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.2011 KIDEM TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET YILLIK İZİN ÜCRETİ HESABINDA

Detaylı

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW. ON ERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 44 2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 08.01.2018/20-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2018 / 30.06.2018 ile 1.7.2018 / 31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017

Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017 Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2017 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2017 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne SİRKÜ : KAYSERİ Konu : 2009 Yılı Asgari Ücret Tutarları ile 14.01.2009 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELERDEN ÜCRET HESAPLARINA VE MUHASEBE İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI KONULARIN AÇIKLANMASI 15 5510 SAYILI SOSYAL

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/8 Ref: 4/8. Konu: 2013 YILINDA GEÇERLİ OLACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/8 Ref: 4/8. Konu: 2013 YILINDA GEÇERLİ OLACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR SİRKÜLER İstanbul, 03.01.2013 Sayı: 2013/8 Ref: 4/8 Konu: 2013 YILINDA GEÇERLİ OLACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR 30.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Asgari Ücret Tespit

Detaylı

Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016

Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016 Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2016 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2016 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir?

Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir? Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir? Erhan Tarhan, SMMM Deloitte Vergi Müdür Yardımcısı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Aralık ayında toplanacak.

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/003 BURSA, 06.01.2014

SİRKÜLER: 2014/003 BURSA, 06.01.2014 SİRKÜLER: 2014/003 BURSA, 06.01.2014 Konu: 2014 Yılında Geçerli Olan Asgari Ücretin Hesaplaması, Asgari Ücretlinin Maliyeti, AGİ Tutarları, Kıdem tazminatı tavanı, çocuk yardımı ve sigortalılara yapılan

Detaylı

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkek nüfus için, doğuşta beklenen yaşam süreleri 2000-2009 yılları arasında incelendiğinde 2000 yılında 68,1 yıl olan beklenen yaşam süresi 2001-2007

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır.

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır. ASGARİ ÜCRET Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek

Detaylı

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2014-31.12.2014 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne SİRKÜ : 2012/3 KAYSERİ Konu : 2012 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile 20/01/2012 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret

Detaylı

2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI

2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI 2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/48

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/48 TARİH : 16.03.2017 NUMARA : 2017/48 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/48 Konu : 297 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği (4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Eklenen Geçici 18 İnci Maddenin Uygulaması) 16/3/2017

Detaylı

İŞKUR VASITASIYLA İŞE İLAVE ALINANLAR İÇİN GETİRİLEN GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

İŞKUR VASITASIYLA İŞE İLAVE ALINANLAR İÇİN GETİRİLEN GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 16 /03/2017 SİRKÜLER NO : 2017/46 İŞKUR VASITASIYLA İŞE İLAVE ALINANLAR İÇİN GETİRİLEN GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: 9 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ İŞGÜCÜ PİYASASI RAKAMLARI TÜRKİYE 2014 TÜRKİYE 2015 İZMİR 2014 İZMİR 2015 İŞGÜCÜ 28.786.000 29.678.000 1.746.000 1.745.000 İSTİHDAM 25.933.000

Detaylı

SİRKÜLER KONU. KONU : 297 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği

SİRKÜLER KONU. KONU : 297 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği SİRKÜLER TARİH : 25.03 03.201.2017 SAYI : 2017-03 03-08 KONU KONU : 297 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ÖZETİ : Tebliğde, özel sektör işverenlerinin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olarak verdikleri

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.01.2013/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2013-30.6.2013 ile 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri arasında

Detaylı

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR ORDU SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ORDU CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL 28/30/31 ÇEKEN

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR

2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2017 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler Bireysel emeklilik sistemi ve diğer şahıs sigortalarına ödenen katkı payı ve primlerin matrahın tespitinde indirimi ve elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi anlatılmıştır. Tarih 13/08/2003 Sayı GVK-3/2003-3/Bireysel

Detaylı

GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI.

GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI. GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI. 9/2/2017 tarihli ve 29974 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 687 sayılı KHK ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici

Detaylı

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı Gülşah Özcanalp Göktekin Uzman Sosyolog / İş ve Meslek Danışmanı Liderlik Enstitüsü Eğitim ve İstihdam Hizmetleri Çalışma Evrensel Bir Haktır İnsan

Detaylı

PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR

PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR I- GİRİŞ 5510 sayılı Kanun(1) un 80. maddesinde prime esas kazançlar düzenlenmiş olup, birinci fıkrasındaki; 4/a kapsamındaki sigortalılar ile ilgili

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95 Ġstanbul, 28 Ekim 2016 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2016 / 95 KONU : 2016 Yılı Ekim, Kasım ve Aralık Aylarında Vergi Dilimi Artışı Nedeniyle Net Asgari Ücretin 1.300,- TL nin Altına Düşmesini Önlemeye Yönelik

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI Ali KARACA* 42 * GİRİŞ 10.06.2003 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve halen de uygulanmakta

Detaylı

Sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Yayımlandı DUYURU NO:2011/12

Sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Yayımlandı DUYURU NO:2011/12 İstanbul, 03. 01. 2011 2010-1 Sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Yayımlandı DUYURU NO:2011/12 31.12.2010 Tarih ve 27802 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2010-1 Sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.07.2010 / 90-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir

Detaylı

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN FİYAT FARKI HESABI Hazırlayan : AMP Yazılım Mevzuat ve Arge Departmanı 24.05.2017 Bu yazımızda; Kamuda taşeron işçi çalıştırılan hizmet işlerinde, sendikalı işçilere

Detaylı

ASGARİ ÜCRETE DEVLET DESTEĞİNİN, AYLIK SGK BİLDİRGESİNDE NASIL GÖSTERİLECEĞİ HAKKINDA SGK dan DUYURU ( )

ASGARİ ÜCRETE DEVLET DESTEĞİNİN, AYLIK SGK BİLDİRGESİNDE NASIL GÖSTERİLECEĞİ HAKKINDA SGK dan DUYURU ( ) Asgari ücret teşvikinde bunlara dikkat! 2016 yılında yaşanan yüksek asgari ücret artışını dengelemek amacıyla 1 Ocak tan itibaren geçerli olmak üzere 2016 yılı için asgari ücret prim teşviki geldi. Buna

Detaylı

2017 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler ve Tutarlar

2017 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM. TR 2017 2 2017 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU TARİH SAYI RESMİ GAZETE NO MEVZUAT TÜRÜ YAYINLANMA TARİHİ GEÇERLİLİK TARİHİ AÇIKLAMA / /2017 297 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağı.. Tebliğ / /2017 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 05.07.2013/148-1 1.7.2013 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

AÇIKLAMALAR İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ÜCRET VE UNSURLARININ HESAPLANMASI

AÇIKLAMALAR İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ÜCRET VE UNSURLARININ HESAPLANMASI AÇIKLAMALAR İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ÜCRET VE UNSURLARININ HESAPLANMASI Sözleşme ücreti; temel ücret, ikramiye, performans ücreti ve ilave ödemelerden oluşur. Temel ücret: Temel ücret tablosunda

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: İl Müdürlüğünde, 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine tabi olarak çalışan personelin Aile ve Çocuk Yardımı ödenmesi ile ilgili tereddüte düşülen konular hakkında. 1-657 Sayılı Devlet

Detaylı

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI 14.01.2008/27 VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI ÖZET : 2008 yılında uygulanacak kıdem tazminatı, çocuk yardımı tutarları ve

Detaylı

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2018 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı)

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) İlgi : 16/08/2016 tarih ve 1814 sayılı yazı. Kurumunuza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde 4734 sayılı

Detaylı

2010 Yılı Asgari Ücret

2010 Yılı Asgari Ücret 2010 Yılı Asgari Ücret (1 Temmuz 2010-31 Aralık 2010 Arası Asgari Ücret Tutarı) ASGARİ ÜCRET VE YASAL KESİNTİLER 16 Yaşından Büyükler 16 Yaşından Küçükler Brüt Ücret 760,50 TL 648,00 TL Sigorta Primi İşçi

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta

Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta Sirküler 2013/08 12 Mart2013 Konu: Bireysel Emeklilik Fonlarına Ödenen Katkı Paylarının ve Özel Şahıs Sigortalarının Vergi ve SGK Karşısındaki Durumu (6327 Sayılı Kanununla Yapılan Değişiklik Sonrası)

Detaylı

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473 MALİ BÜLTEN Bülten Tarihi : 02.02.2016 Bülten No : 2016/0001 Vergiden İstisna Kıdem Tazminatı, Çocuk Yardımı Ve Aile Bültenin Konusu : Yardımı İçin Yapılan Ödemelerde İstisna Sınırı Kamu görevlilerinin

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ Sirküler Tarihi : 02.01.2019 Sirküler No : 2019/002 2019 YILI ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLİ BORDRO PARAMETRELERİ 2019 yılı asgari ücret tutarının belirlenmesine ilişkin

Detaylı

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR Yücel AKDEMIR İSMMMO Başkanı Dr. Gülsüm ÖKSÜZÖMER

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ + İSTİHDAM TEŞVİKİ SGK ve VERGİ TERKİNİ 687 KHK Yasal Dayanak (8/2/2017 RG) BAŞLAMA TARİHİ :01.02.2017 BİTİŞ TARİHİ :31.12.2017

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540 Resmi Gazete Tarihi: 01.08.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25540 ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, asgari ücretin tespiti sırasında

Detaylı

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR IÇINDEKILER ÖNSÖZ IH GİRİŞ 1 BIRINCI BOLUM BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR 1. Genel Açıklamalar 9 2. Şahıs Sigorta (Hayat Sigortalan) Sistemi Hakkında Genel

Detaylı

Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015

Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015 Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2015 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2015 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/56

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/56 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 13.07.2018 Sayı : 2018/56 Değerli Müşterimiz; Gelir vergisi stopaj teşviki uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Seri No:304 Gelir Vergisi Genel Tebliği 06.07.2018

Detaylı