ARSUZ ÇAYI HAVZASI NIN EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARSUZ ÇAYI HAVZASI NIN EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ *"

Transkript

1 The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number: Volume 6 Issue 7, p , July 2013 ARSUZ ÇAYI HAVZASI NIN EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ * EROSION SUSCEPTIBILITY ANALYSIS of ARSUZ STREAM BASIN (İSKENDERUN, S TURKEY) Dr. Mehmet DEĞERLİYURT Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Abstract Soil is one of the most important natural resources due to its physical, biological and chemical features and plays an important role on environment. Furthermore, its structure and texture can be changed by the time in respect to various processes of nature and human beings. Soil erosion is the main one of these processes. Soil erosion which can be examined in general under two headings as natural and geological erosion causes the soil on earth to be carried to sea and lake environments day by day. This fact causes decreases on agricultural areas per capita in spite of having increases on the world population. Erosion is a particular problem in the Mediterranean Region due to its vulnerability in terms of physical properties, its irregular precipitation regime and its arid summers. It is required to take precautions in terms of sustainability of agricultural operations on these areas. In this study, erosion susceptibility map of Arsuz Stream Basin which covers km2 surface area in the south of Iskenderun district of Hatay Province was generated and the amount of sediments carried by erosion was calculated as ton/ha/year. For this purpose, RUSLE method which uses rainfall-runoff erosivity (R), soil erodibility (K), slope length (LS), covermanagement (C) and support practice (P) factors was used. * Bu makale Crosscheck sistemi tarafından taranmış ve bu sistem sonuçlarına göre orijinal bir makale olduğu tespit edilmiştir.

2 322 Mehmet DEĞERLİYURT It was identified that 4.12% of the study area has severe and very severe erosion according to the generated susceptibility map. It was discovered that erosion is severe on lands which are situated in plains to be used for agricultural reasons and on places which are situated in sloped hillsides with less plant cover. As a result of field observations made, it was both observed and photographed that erosion has significant impacts on especially agricultural lands. Key Words: Erosion Susceptibility Analysis,, Revised Universal Soil Loss Equation (RUSLE), Iskenderun, Arsuz Stream, Geographical Information Systems (GIS) Öz Toprak fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri nedeniyle en önemli doğal kaynaklardan birisi olup çok önemli çevresel rolleri vardır. Toprağın yapısı ve dokusu çeşitli doğal veya beşeri süreçler bakımından değiştirilir. Bu süreçlerden başlıca olanı toprak erozyonudur. Genel anlamda, doğal veya jeolojik erozyon ile hızlandırılmış erozyon diye iki başlık altında incelenen toprak erozyonu yeryüzündeki toprağın her geçen gün deniz ve göl ortamlarına taşınmasına neden olmaktadır. Bu durum artan dünya nüfusuna karşılık kişi başı düşen tarım alanlarının her geçen yıl azalmasına neden olmaktadır. Erozyon, özellikle fiziki koşullar açısından yatkınlığı olan, yağış rejiminin düzensiz olduğu ve yaz mevsiminin kurak geçtiği Akdeniz Bölgesi ndeki tarım alanları açısından ayrıca bir sorun oluşturmaktadır. Bu alanlarda yapılan tarımsal etkinliklerin sürdürülebilirliği açısından önlemlerin alınması şarttır. Bu çalışmada Hatay İli nin İskenderun İlçesi nin güneyinde km 2 lik alan kaplayan Arsuz Çayı Havzası nın erozyon duyarlılık haritası oluşturulmuş ve taşınan sediment miktarı ton/ha/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu amaçla Yağış Erozif (R), Toprak Direnç (K), Yamaç Eğim Uzunluğu (LS), Zemin Örtüsü (C) ve Erozyon Önleyici Çalışmalar (P) Faktörlerinin kullanıldığı RUSLE yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen duyarlılık haritasına göre inceleme alanının % 4.12 sinde şiddetli ve çok şiddetli erozyon olduğu tespit edilmiştir. Erozyonun düz alanlardaki tarımsal amaçlı kullanılan arazilerde ve eğimli yamaçlardaki bitki örtüsünün az olduğu alanlarda şiddetli olduğu bulgusuna varılmıştır. Yapılan arazi gözlemleri sonucunda erozyonun özellikle tarım arazilerinde önemli etkileri olduğu gözlemlenmiş fotoğraflanmıştır. Anahtar Kelimeler: Erozyon Duyarlılık Analizi, RUSLE, İskenderun, Arsuz Çayı, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)

3 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi Giriş Toprak fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri nedeniyle en önemli doğal kaynaklardan birisi olup çok önemli çevresel rolleri vardır. Toprağın yapısı ve dokusu çeşitli doğal veya beşeri süreçler bakımından değiştirilir. Bu süreçlerden başlıca olanı toprak erozyonudur. Toprak erozyonu, genel anlamda, doğal veya jeolojik erozyon ile hızlandırılmış erozyon diye iki başlık altında incelenir (Şahin ve Sipahioğlu, 2009:409; Blanco ve Lal, 2008:3). Doğal veya jeolojik olarak nitelendirilen erozyon daha çok bölgenin iklim özelliklerine göre ve o bölgedeki toprağın erozif etkilere karşı direncine bağlıdır ve yağmur suları, eriyen kar suları donma ve çözülme olayları sonucu toprakların bulundukları ortamdan ayrılarak daha düşük yükseklikteki alanlara taşınmasıyla meydana gelir (Lastoria vd.,2008; Rahman vd., 2009; Gitas vd., 2009; Fernandez ve Nunez, 2011). İnsanın yeryüzündeki faaliyetleri sonucu ortaya çıkan hızlandırılmış erozyon, dünyanın her yerinde görülen çevresel ve tarımsal bir problem olup geçmişi tarımın yapılmaya başladığı devirlere kadar uzanmaktadır. Hızlandırılmış erozyon nedeniyle her yıl milyonlarca ton tarım toprağı geri çevrilemeyecek şekilde erozyonla deniz, göl ve barajlara taşınmaktadır. Sürdürülebilir tarımı tehdit eden bu durum sonucunda, artan dünya nüfusuna karşılık kişi başı düşen tarım alanı her geçen yıl azalmaktadır (Lal ve Stewart,1990; Pimentel vd.,1994; Pimentel vd.,2005). Türkiye topraklarının % 99 u su erozyonundan, geriye kalan % 1 i de rüzgâr erozyonundan etkilenmektedir (DPT, 2001). Türkiye de meydana gelen erozyonun miktarı bölgeler arasında farklılık göstermektedir. Özellikle fiziki koşullar açısından yatkınlığı olan, yağış rejiminin düzensiz olduğu ve yaz mevsiminin kurak geçtiği Akdeniz Bölgesi ndeki tarım alanları açısından ayrıca bir önem taşımaktadır. (Knijff, vd., 2000; Gitas vd., 2009). Çalışmada Hatay İli nin İskenderun İlçesi nde bulunan Arsuz Çayı Havzası nda meydana gelen erozyonun boyutu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla RUSLE yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuç arazi çalışmalarıyla değerlendirilerek erozyona nedenleri ortaya konmuştur. Toprak erozyonunun Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlardaki temel çevre sorunlarından biri olması (De Luis vd., 2009) çalışmanın önemini daha da arttırmaktadır. 2. İnceleme Alanı ve Özellikleri İnceleme alanı Türkiye nin güneyinde Akdeniz Bölgesi nin Adana Bölümünde, Hatay İli nin İskenderun İlçesi nin güneyinde yer alır (Şekil 1). Alanı km 2 olarak belirlenen Arsuz Çayı Havzası nda yükselti değerleri deniz kıyısından başlayarak 1795 metreye kadar çıkmaktadır.

4 324 Mehmet DEĞERLİYURT Şekil 1. İnceleme Alanının Konum Haritası Amanos Dağları ndan kaynağını alan Arsuz Çayı Havzası iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Amanos Dağları nın oluşturduğu su bölümü çizgisinden Akdeniz e doğru eğimli yamaçlar, ikinci bölümde ise az eğimli deniz seviyesine yakın düz alanlar bulunmaktadır. En büyükleri Hacı Ahmetli Deresi olmak üzere, Höyük Deresi ve Avcılar Deresi nden ibaret üç akarsuyun birleşmesinden oluşur. Kuzeyden güneye doğru Hacı Ahmetli-Höyük-Avcılar şeklinde sıralanan dereler kafesli ve dendritik drenaj ağına sahiptirler (Karataş ve Korkmaz, 2012). Eğim dereceleri % 0 ile % 73 e arasında değişmekle beraber ortalama % 20 lik bir değer taşımaktadır. İnceleme alanı Amanos Dağları nın uzanış yönünden dolayı kuzeybatıya dönüktür. Havza aynı zamanda denizel etkiye ve denizden gelen hava kütlelerine açıktır. İnceleme alanının, aşağı kesimlerinde Üst Pliyosen yaşlı kumtaşı ve kil taşından oluşan birimler, Kuvaterner yaşlı alüvyonlar; orta kesimlerinde Orta Miyosen yaşlı kumtaşı, killi kireçtaşı ve kil taşından oluşan birimler; yukarı kesimde ise Orta-Üst Kretase yaşlı ofiyolitik kayaçlar yer almaktadır (Herece, 2008). İnceleme alanında bulunan Arsuz Meteoroloji İstasyonu kapatılmış olup en son 2001 yılına ait iklim verileri mevcuttur. Buna karşılık inceleme alanının yaklaşık olarak 50 km kuzeyinde kalan İskenderun Meteoroloji İstasyonu halen aktif olarak ölçüm yapmaktadır. Bu yüzden çalışmada İskenderun Meteoroloji İstasyonuna ait veriler kullanılmıştır. Buna göre inceleme alanında Akdeniz iklimi görülmekte olup, bu

5 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 325 iklimin bütün karakteristik özelliklerini taşımaktadır. Genel olarak yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır. Sıcaklık ortalamaları Ağustos ayında en üst seviyeye (28.5 o C) çıkarken, Ocak ayında en düşük seviyeye (11.8 o C) iner. Yıllık yağış toplamı ise mm dir. Bu yağışın % sı kış, % si ilkbahar, % 8.66 sı yaz ve % i ise sonbahar mevsiminde düşmektedir. İnceleme alanının İskenderun la bağlantısı İskenderun-Arsuz karayoluyla sağlanmaktadır. Havza alanı içerisinde 7 tane yerleşim alanı bulunmaktadır. Bunların aşağıdan yukarıya doğru sıralanışı ve 2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ne (ADNKS) göre nüfusları şu şekildedir. Uluçınar (1344), Arpaçiftlik (913), Arpagedik (822), Gözcüler (2764), Avcılarsuyu (1351), Hüyük (2782), Hacı Ahmetli (2250) dir (TÜİK, 2013). Foto 1 A ve B Arsuz Çayı nın mansap kısmından görünüşler (A Mansaptan kaynak yönüne bakış, B Arsuz Çayı nın denize döküldüğü yer) 3. Materyal ve Yöntem Erozyonla meydana gelen toprak kaybını belirlemede kullanılan metotlar arazide yapılan doğrudan ölçme yoluyla alınan örneklerin analizini içeren çalışmalar ile çoğunlukla matematiksel hesaplamalara dayanan ampirik yöntemlerden oluşmaktadır. Arazide yapılan ölçümlerde standart alanlardaki toprak kaybı belirlenir veya geçmişte meydana gelen toprak kaybı ölçülerek günümüze oranlanır (Lal, 2001). Ayrıca geçmişte meydana gelen toprak erozyonu da ölçülebilmektedir. Bunun için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Örneğin Sezyum-137 tekniği ( 137 Cs) 1940 ların ve 1970'lerin başında, yapılan nükleer silah denemelerinde meydana gelen radyoaktif serpinti sonucu toprak yüzeyinde biriken 137 Cs miktarının yıllara göre ölçülerek meydana gelen değişiminin hesaplanmasına dayanan bir tekniktir (Lal, 2001; Peart vd., 2006: 28). Radyoaktiflere ek olarak, diğer izleyiciler de kullanılmıştır. Bunlar arasında

6 326 Mehmet DEĞERLİYURT en önemlileri bakır (Cu), bazı pestisitler demiryolu hatları boyunca biriken kömür veya kül miktarlarıdır (Hussain vd., 1998; Lal, 2001; Olson ve Jones, 2001). Erozyon tahmininde kullanılan diğer modeller ise Ampirik, yarı deneysel veya fiziksel süreç tabanlı modeller olarak ifade edilir. Bu modellere örnek olarak, Erozyon Verimlilik Etki Hesaplama (EPIC), Avrupa Erozyonla Mücadele Modeli (EUROSEM), Su Erozyonu Tahmin Projesi (WEPP), Evrensel Toprak Kaybı Eşitliği (USLE) ve bu yöntemin gelişen teknolojik olanaklarla revize edildiği Revised Universal Toprak Kaybı Eşitliği (RUSLE) verilebilir (Rahman ve Chongfa, 2009). Bu modeller geliştirildikleri ülkelerin iklim, toprak, topoğrafya koşulları dikkate alınarak hazırlanmıştır (Özden ve Özden, 1997). Bu modeller içerisinde Amerika Toprak Koruma Servisi (USDA) tarafından geliştirilen ve sonrasında yaygın olarak kullanılan Universal Soil Loss Equation (USLE) (Wischmeier, 1959; Wischmeier, 1976; Wischmeier ve Smith, 1978), uzun yıllar ortalama toprak kaybını kabul edilebilir doğrulukta tahmin eden en basit yöntem olarak bilinmektedir (Beskow vd., 2009). Zira bu yöntem birçok ülke tarafından yaygın olarak kullanılmıştır (Kitahara, vd., 2000). Bu yöntem ülkemizde yapılan birçok çalışmada da kullanılmıştır. Bunlara örnek olarak Özden ve Özden (1997), Tağıl (2007), Ekinci (2005), Ekinci (2007), Ekinci (2005), Ekinci vd., (2010), Cürebal ve Ekinci (2006), İrvem ve Tülücü (2004), Uygur ve İrvem (2010), Karabulut ve Küçükönder (2008), Karaburun vd (2008) örnek olarak verilebilir. Bu yöntemin birçok ülke tarafından kullanılmış ve gerçeğe yakın sonuçlar veren yöntem olması tercih edilmesindeki başlıca etkendir. Bu modelin kullandığı formüle göre: A=R.K.LS.C.P A: Erozyon Sonucu Oluşan Toprak Kaybı (ton/ha/yıl) R: Yağış Erozif Faktörü K: Toprak Direnç Faktörü LS: Yamaç Eğim Uzunluğu (Topografya) Faktörü C: Zemin Örtüsü Faktörü P: Erozyon Önleyici Diğer Faktörler Bu işlem için iklim verileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlatılan toprak haritaları, Harita Genel Komutanlığına ait topoğrafya haritaları, Çevre ve Orman Bakanlığı nın Hazırlattığı orman amenajman haritası ve 2012 yılına ait yüksek çözünürlüklü IKONOS uydu görüntüsü kullanılmıştır. Toplanan bu veriler Arc

7 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 327 Map 10 programı yardımıyla CBS ortamına aktarılmış, Raster Calculator kullanılarak analiz edilmiştir (Şekil.2). Şekil 2. Çalışmada Kullanılan Veriler 4. Arsuz Çayı Havzası nda Erozyonla Meydana Gelen Sediment Kaybının Hesaplanmasında Kullanılan Faktörler Yağış Erozif (R) Faktörü: Yağış erozif (R) faktörü, yağışın neden olabileceği potansiyel erozyonu ifade etmektedir (Chen vd., 2009). Bunu belirlemek için hem toplam yağış, hem de toprağa düşen yağışın kinetik enerjisi göz önüne alınır (Beskow vd., 2009). Yağışın yapmış olduğu bu erozif etkiyi belirlemek amacıyla RUSLE eşitliğinde yağışların toplam kinetik enerjileri ile 30 dakikalık maksimum yoğunlukları çarpımı ile elde edilen değer (EI= Erozyon indeksi) toprak kaybının hesaplanmasında belirleyici rol oynamaktadır (Cürebal ve Ekinci, 2006; Chen vd., 2009). RUSLE eşitliğinde yağış erozif faktörü, yağışın 30 dakikadaki maksimum yoğunluğunda olan yağışların (I30) toplamının yıllık yağış miktarının toplamına oranı olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla birçok indeks geliştirilmiştir. Çalışmada yağışın yıllık ve aylık ortalamalarının hesaba katıldığı Modified Fournier Index (MFI) (Arnoldus, 1977). MFI=Σ pi² / Pj şeklinde olan bu eşitliğe göre; pi aylık yağışları (mm), Pj ise yıllık yağışların ortalamasını (mm) ifade eder. Burada Yağış Erozif Faktörü ise = (4.17 MFI) 152 eşitliğinden ortaya konulabilmektedir (Cürebal ve Ekinci, 2006; Lastoria vd., 2008). Çalışma alanına ait R faktörünü hesaplamak için 35 metrede yer alan İskenderun Meteoroloji İstasyonu na ait 37 yıllık ( ) veriler kullanılmıştır (Şekil 3). Yükselti farkının 1735 metre olduğu inceleme alanında bu farkın yağış

8 328 Mehmet DEĞERLİYURT miktarına etkisini göstermek amacıyla Schreiber tarafından önerilen aşağıdaki formül uygulanmıştır: Ph= Po+54h Bu formüle göre Ph yükseltisi bilinen ancak yağış tutarı bulunacak noktayı, Po yükseltisi bilinen ve yağış ölçümü yapan bir istasyonun yağış miktarıdır. Formülde geçen 54 rakamı 100 metrelik yükselti artışına paralel olarak yağışın 54 mm arttığını gösteren katsayı, h ise yağış değeri bilinen noktayla yağış değeri tespit edilecek nokta arasındaki yükselti farkının (hektometre olarak) değerini ifade etmektedir (Ardel, 1969; Dönmez, 1979). Tablo 1 de inceleme alanına ait R Faktörü değerleri verilmiştir (Tablo 1). Tablo 1 deki değerler kullanılarak oluşturulan R faktörü haritası ise şekil 3 te verilmiştir (Şekil 3). Tablo 1. İnceleme Alanına Ait R Faktörü Değerleri Yükselti Aralığı R Faktörü Değeri Yükselti Aralığı R Faktörü Değeri , , , , , , , , , , , , , , , , , ,31

9 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 329 Şekil 3. Arsuz Çayı Havzası nın R faktörü haritası Toprak Direnç (K) Faktörü: Toprak direnç faktörü, bazı toprak tiplerinin aynı şartlar altında erozyona olan duyarlılıklarının diğerlerinden farklı olmasına denir (Wischmeier ve Smith, 1978; Sheikh vd., 2011). Toprak direncinin yerel koşullara göre değişmesinden dolayı bu faktörün diğer koşullardan farklı olarak yöresel koşulların da göz önüne alınarak değerlendirilmesini gerektirmektedir (Wischmeier - Smith, 1978). Bu bağlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın oluşturduğu toprak haritasına kullanılmıştır. Haritaya göre, inceleme alanında üç toprak grubu bulunmaktadır. Bunlardan Kireçsiz Kahverengi Orman Toprağı % 69.9 luk payla en fazla paya sahiptir. Bu topraklar sığ, derinliği 20 cm yi geçmeyen, taşlı, şiddetli erozyona maruz kalan ve bu yüzdende yer yer tarıma elverişsiz olduğu topraklardır. Diğer bir toprak çeşidi ise Kolüvyal Topraklardır. % le ikinci sırada yer alan bu topraklar derin olup, derinliği yer yer 1 metreyi bulmakta hatta geçmektedir. Ayrıca bu toprağın görüldüğü alanlarda eğime bağlı olarak orta derecede erozyona maruz kalmışlardır. Üçüncü sıradaki toprak tipi ise kahverengi orman topraklarıdır. % lik payla üçüncü sırada olan bu topraklar sığ bir görünüm arz ederken zaman zaman orta derinlikte de görülmektedir. Orta derecede erozyona uğramış, daha çok kuru tarım yapılmaya

10 330 Mehmet DEĞERLİYURT uygun, erozyondan dolayı yer yer tarım yapılamayacak durumda olan topraklardır (Tablo 2 ve Şekil 4). Şekil 4. Arsuz Çayı Havzasının Toprak Haritası Tablo 2. İnceleme Alanına Ait Toprakların Büyük Toprak Grupları ve K değerleri Toprak Türü Alan (Km) Alan (%) K Değeri Kolüvyal Toprak 24,06 16,15 0,18 Kahverengi Orman Toprağı 19,84 13,32 0,18 Kireçsiz Kahverengi Orman 102,87 69,04 0,17 Toprağı Yerleşim Alanı 2,22 1,49 0,00 Toplam 148,99 100,00 İnceleme alanına ait toprak haritasına TURTEM tarafından belirtilen Büyük toprak gruplarına göre Uniform Parsellerden elde edilen K değerleri (Özden ve Özden, 1997) eklenerek inceleme alanına ait K faktörü haritası oluşturulmuştur (Şekil 5).

11 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 331 Şekil 5. Arsuz Çayı Havzasının K Faktörü Haritası Topografya (LS) Faktörü: Eğim, erozyon şiddetini düzenleyen ve organize eden faktörlerin başında gelmektedir. Toprak parçacıkları çok düşük eğimli yamaçlarda bile eğim yönünde taşınmaya uğrar (Atalay, 2011). Çünkü eğimli bir sahada diğer faktörler aynı kalsa bile yalnızca eğim derecesi yerüstü akışının fazla olmasına ve buna bağlı olarak da erozyonun artmasına neden olur. Eğim değerleri arttıkça erozyon şiddetlenmekte, azaldıkça hafiflemektedir (Ekinci, 2004). RUSLE ile ilgili çalışmalarda kullanılan Yamaç Uzunluk ve Eğim Faktörü anlamına gelen L ve S faktörleri CBS ortamında birleştirilerek LS faktörü olarak adlandırılır. LS faktörü, m uzunluğunda ve % 9 eğimli bir arazideki toprak kaybı oranını temsil etmektedir. Bu özelliklere sahip bir arazideki LS değeri 1 'dir. Eğim uzunluğu, yüzeysel akışın oluştuğu noktadan itibaren, eğimin azaldığı ve birikmenin başladığı veya yüzeysel akışın bir kanala veya çevirme terası kanalı olarak inşa edilmiş bir kanala kadar olan mesafesidir (Özden - Özden, 1997). Yamaç uzunluğu ve yamaç dikliğinin toplamını oluşturan LS faktörü farklı formüllerle elde edilebilmektedir. İnceleme alanı düz bir alandan dağlık alanların birleşiminden oluşmakta farklı eğim uzunluklarına sahiptir (Foto 3). Çalışmada kullanılan LS haritası Harita Genel Komutanlığı ndan alınan 10 metre yükselti aralıklarıyla çizilmiş olan izohipslerden oluşturulan DEM verisinden LS faktörünün elde edilmesinde, LS=Pow((flowacc) x

12 332 Mehmet DEĞERLİYURT resolution / 22.1,0.6) x Pow(Sin((slope) x )/0.09,1.3) eşitliği (Mitasova vd., 1996; Ekinci, 2007; Desmet - Govers, 2010; Shiferaw, 2011; Hickey, 2000) kullanılmıştır (Şekil 6). Şekil 6. Arsuz Çayı Havzasının LS Faktörü Haritası Arazi Örtüsü (C) Faktörü: Arazi örtüsü toprağın yağış erozyonuna karşı korunmasında hayati önem taşımaktadır (Zachar,1982). Ayrıca arazi örtüsü, yağmur damlalarının toprağa çarpma hızını azaltması ve yüzeysel akış hızını kesmesi (Çepel, 1997; Altın, 2006), yağan yağmurun bir kısmını dal ve yaprakları tarafından tutarak intersepsiyona neden olmasıyla yüzeysel akışı etkilemesi (Hoşgören, 2010), kökleri yardımıyla toprağı tutması ve rüzgârın hızını keserek toprağı koruması (Çepel,1997) gibi nedenlerle erozyonu engelleyici etkide bulunur. Bu yüzden arazi örtüsünün yoğun olduğu yamaçlarla erozyon, olmayan yamaçlara göre oldukça azdır. Arazi örtüsünün zemini kaplama oranı arttıkça erozyona olan direnci de artmaktadır (Zachar, 1982). Dolayısıyla direnç faktörü ormanlarda en fazla iken tarımsal alanlara doğru azalmaktadır. İnceleme alanına ait Arazi Örtüsü (C) Faktörü haritası 2012 yılına ait IKONOS uydu görüntüsü kullanılarak oluşturulmuştur. İnceleme alanında en fazla paya orman alanları sahip olup toplamdaki payı % dir. İkinci sırada ise tarım alanları % 21,01 lik paya, üçüncü sırada ise makilikler % 20,03 lik paya sahiptir (Tablo 2). Aynı zamanda inceleme alanında birçok alanda farklı örtü tipleri birbirine geçmiş bir durumda olup bu durum arazi örtüsünün sınıflandırılmasında güçlük oluşturmaktadır. Buna göre inceleme alanına ait arazi örtüsü haritası aşağıda

13 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 333 verilmiştir (Şekil 7). Şekil 7 deki haritadan yararlanarak inceleme alanının C faktörü haritası oluşturulmuştur (Şekil 8). Şekil 7. İnceleme Alanına Ait Arazi Örtüsü Haritası Tablo 2. İnceleme Alanının Arazi Örtüsüne Göre C Faktörü Değerleri Arazi Örtüsü Alanı Km 2 Alanı % C Değeri Yerleşim Alanı 2,22 1,49 0 Orman 84,2 56,51 0,002 Makilik 29,84 20,03 0,09 Tarım Alanı 31,31 21,01 0,3 Boş Alan 1,42 0,95 0,5 Toplam 148,99 100,00

14 334 Mehmet DEĞERLİYURT Şekil 8. Arsuz Çayı Hazasının C Faktörü Haritası Erozyonu Engelleyici Çalışmalar (P) Faktörü: P faktörü bir yerdeki erozyonu kontrol etmek için yapılan uygulamalar için kullanılır. Arazide erozyonu önleyici çalışmalar uygulamadan önceki ve uygulandıktan sonraki toprak kayıpları oranlanarak hesaplanır. P değerleri 0 ile 1 arasında değişir, en yüksek değerler, herhangi bir destek uygulamalarının olmadığı çıplak araziler için kullanılır (Blanco ve Lal, 2008). Bu faktör tespit edilemediği durumlarda 1 olarak değerlendirilmektedir (Renard vd.,1991; Tağıl, 2007). İnceleme alanında yapılan arazi gözlemleri esnasında erozyon önleyici herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yüzden P değeri 1 olarak alınmıştır. 5. Bulgular Analiz sonucunda inceleme alanında erozyonla taşınan toplam sediment miktarı ton/ha/yıl olarak hesaplanmıştır. Sonuç haritasına ait duyarlılık sınıflarının belirlenmesinde Bergsma vd. (1996) nın yapmış olduğu çalışmadan yararlanılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre çok hafif (5 ton/ ha/yıl dan az), hafif (5-12 ton/ ha/yıl arası), orta (12-35 ton/ha/yıl arası), güçlü (35-60 ton/ha/yıl arası), şiddetli ( ton/ha/yıl arası) ve çok şiddetli (150 ton/ha/ha/yıl dan daha fazlası) şeklinde oluşturulmuştur. Elde edilen duyarlılık haritası aşağıda verilmiştir (Şekil 9).

15 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 335 Şekil 9. Arsuz Çayı Havzasının Erozyon Duyarlılık Haritası Erozyon duyarlılık sınıflarının alansal dağılımına bakıldığında çok hafif duyarlı alanlar inceleme alanının % 67,67 sini, hafif duyarlı alanlar % ünü, orta derecede duyarlı alanlar % 7 sini, güçlü duyarlı alanlar 2.07 sini, şiddetli duyarlı alanlar % 2.40 ını, çok şiddetli alanlar ise % 1.72 sini kaplamaktadır (Tablo 4 ve Şekil 10). Tablo 4. İnceleme Alanında Meydana Gelen Erozyonun Duyarlılık Sınıflarına Göre Dağılımı Erozyon Duyarlılık Sınıfları Alan (Km 2 ) Alan (%) Çok Hafif Hafif Orta Güçlü Şiddetli Çok Şiddetli Toplam

16 336 Mehmet DEĞERLİYURT Güçlü; 2,07 Orta; 7,00 Hafif ; 19,13 Şiddetli; 2,40 Çok Şiddetli; 1,72 Çok Hafif; 67,67 Şekil 10. Arsuz Çayı Havzasındaki Erozyon Duyarlılık Sınıflarının Oransal Dağılışı 6. Tartışma ve Sonuçlar RUSLE yöntemi kullanılarak elde edilen inceleme alanına ait erozyon duyarlılık haritasını iki bölüm halinde incelemek mümkündür. İlk olarak inceleme alanının batı kesimleri olan ve kıyı boyunca uzanan alanlar dikkati çekmektedir. Bu alanlar genel olarak tarım alanlarından oluşmaktadır. Sadece kuzeybatı kesiminde erozyonun yüksek çıktığı bir alan bulunmaktadır. Askeri alan olan bu alanda arazi çalışması yapılamamıştır. Diğer kesim köylerin çevresindeki tarım alanlarıdır. Bu alanlardaki tarım alanlarının yaz mevsiminde boş kalması veya seyrek olarak dikilen meyve ağaçlarının arasındaki boşlukların bulunması erozyonun artmasına neden olmaktadır (Foto 1, 2, 3, 4). İkinci kesim ise daha geri planda Amanos Dağları na doğru olan vadi yamaçlarıdır. Bu bölgede gerçekleşen erozyon daha çok eğim fazlalığına bağlı olup, erozyonun şiddeti bitki örtüsünün olmadığı alanlarda artmaktadır (Foto 5). Foto 1. Yaz mevsiminde boş kalan tarım arazilerini durumu (Avcılarsuyu Köyü Yakınları)

17 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 337 Foto 2. Seyrek diklen meyve ağaçlarının arasındaki boşluklar (Hüyük Köyü Yakınları) Foto 3. Seyrek diklen meyve ağaçlarının arasındaki boşluklar (Arpaçiflik Köyü yakınları)

18 338 Mehmet DEĞERLİYURT Foto 4. Seyrek diklen meyve ağaçlarının arasındaki boşluklar (Arpagedik Köyü yakınları) Foto 5. Amanos Dağları ndaki erozyon bölgelerinden bir görünüş (Hacı Ahmetli Köyünden Amanos Dağları na bakış) Sonuç olarak, erozyon duyarlılık haritasında duyarlılık derecesi yüksek çıkan alanların önemli bir kısmının tarım alanlarına karşılık gelmesi arazi kullanımı ile erozyon arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Erozyon yavaş gerçekleşen ve sonuçları itibariyle verimli tarım topraklarının göl ve deniz ortamlarına taşınmasına neden olan bir afettir. Dolayısıyla inceleme alanında meydana gelen ve Hızlandırılmış Erozyon olarak nitelendirebileceğimiz afet tarım topraklarının aşındırılarak taşınmasına neden olan ve yapılan tarımsal faaliyetlerin

19 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 339 sürdürülebilirliğini engelleyecek bir problemdir. Bu afetin olumsuz sonuçlarıyla yüzleşmemek için ileriye dönük önlemlerin alınması gerekmektedir. Yapılan arazi gözlemlerinde birçok alanda zaten ince olan yüzeydeki toprağın aşındırılmış olduğu ve alttaki kayaçlık tabakanın yüzeye çıkmaya başladığı görülmüştür Foto 6 A, B de Avcılarsuyu Köyü yakınlarındaki C ve D de ise Hüyük yakınlarındaki, 7 A da Arpagedik, 7 B de ise Gözcüler Köyü yakınlarındaki erozyona uğramış alanlar gösterilmiştir. Bu duruma yönelik önlemler alınmazsa ilerleyen dönemlerde tarım yapacak alan bulmak zorlaşacaktır. Sonuç olarak, Çepel (1997) in de dediği gibi hava ve su ile birlikte, doğadaki yaşam süreçlerinin en önemli temel taşlarından birisi olan toprağın korunması ve kollanması gerekmekte ve bu konuya ulusal bir afet gözüyle bakılmalıdır. Üzerinde yaşanılan ve birçok temel ihtiyacın giderilmesinde önemli paya sahip olan toprağın ayağımızın altından sinsice kaymasına izin verilmemelidir. Foto 6. A, B, C, D. İnceleme alanına ait erozyonun boyutunu gösteren görüntüler (A ve Avcılarsuyu Köyü, C ve D Hüyük Köyü Yakınları).

20 340 Mehmet DEĞERLİYURT Foto 7. A ve B İnceleme alanına ait erozyonun boyutunu gösteren görüntüler (A Arpagedik Köyü, B Gözcüler Köyü) Yararlanılan Kaynaklar: ALTIN, Murat, Erozyon, Doğa ve Çevre, TEMA vakfı yayınları, (Mera-Erozyon İlişkileri, Ed: Ahmet AYDEMİR), (2006), İstanbul. ARDEL, Ahmet, KURTER, Ajun, DÖNMEZ, Yusuf, Klimatoloji Tatbikatı, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayınları, Taş Matbaası, (1969),İstanbul ARNOLDUS, Henry M. Jackson, Methodology Used to Determine the Maximum Potential Average Annual Soil Loss Due to Sheet and Rill Erosion in Morocco, FAO Soils Bulletin, (1977),34, ARNOLDUS, Henry M. Jackson, Methodology Used to Determine the Maximum Potential Average Annual Soil Loss Due to Sheet and Rill Erosion in Morocco, FAO Soils Bulletin, (1977), 34, ATALAY İbrahim, Toprak Oluşumu, Sınıflandırılması ve Coğrafyası, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, (2011), İzmir. BERGSMA Eelko., CHARMAN P., GİBBONS F., HURNİ H., MOLDENHAUER W.C., PANİCHAPONG S., (1996) Terminology for Soil Erosion and Conservation. International Society of Soil Science, Grafisch Service Centrom, Wageningen. BESKOW Samuel, MELLO, Carlos R., NORTON, Lloyd D., CURİ N, VIOLA, M.R., AVANZI J.C., Soil Erosion Prediction İn the Grande River Basin, Brasil Using Distributed Modelling, Catena:79, 49-59, (2009), USA. BLANCO Humberto, LAL Rattan,, Principles of Soil Conservation and Management, Springer, (2008), USA. CHEN, Tao, NIU, Rui Qing, LI Ping Xiang, ZHANG Liang Pei, DU Bo, (2010), Regional Soil Erosion Risk Mapping Using RUSLE, GIS And Remote Sensing: A Case Study İn Miyun Watershed, North China, Environ Earth Sci, 63:

21 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 341 CÜREBAL, İsa, EKİNCİ, Deniz, (2006), Kızılkeçili Deresi Havzasında CBS Tabanlı RUSLE Yöntemiyle Erozyon Analizi, Türk Coğrafya Dergisi, 47, ÇEPEL Necmettin. (1997), Toprak Kirliliği Erozyon ve Çevreye Verdiği Zararlar, TEMA Vakfı Yayınları, No: 14, İstanbul. DE LUİS Martin, GONZALEZ-HİDALGO Jose Carlos, LONGARES, Louis Alberto, (2010), Is Rainfall Erosıvity Increasing In The Mediterranean Iberian Peninsula?, Land Degrad. Develop. 21: DESMET Peter J. J., GOVERS Gerard, (1997), Comment on 'Modelling Topographic Potential for Erosion and Deposition Using GIS', International Journal of Geographical Information Science, 11:6, DÖNMEZ Yusuf, 1979, Umumi Klimatoloji ve İklim Çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, No:2506, İstanbul DPT, (2001), Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Tarımsal Politikalar ve Yapısal Düzenlemeler Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara. EKİNCİ Deniz (2007), Estimating of Soil Erosion in Lake Durusu Basin Using Revised USLE 3d With GIS, Çantay, İstanbul. EKİNCİ, Deniz, AKKÖPRÜ Ebru, DÖKER, M. Fatih, (2010), Erozyon Duyarlılık Haritalarının Oluşturulmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknolojilerinin Kullanımı, III. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (UZALCBS 2010), Bildiriler Kitabı, , Gebze, Kocaeli. EKİNCİ, Deniz, CBS tabanlı uyarlamış RUSLE yöntemi ile Kozlu Deresi Havzası'nda erozyon analizi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dergisi, sayı:13 sayfa,: , (2005), İstanbul FERN[NDEZ Martin L., NUNEZ, Martinez M., An Empirical Approach to Estimate Soil Erosion Risk in Spain, Science of the Total Environment 409, (2011), GİTAS, Ioannis Z, DOUROS Kostas, MİNAKOU Chara, Silleos, George N., KARYDAS, Christos G,, Multi-Temporal Soil Erosion Rısk Assessment In N. Chalkidıki Using A Modified USLE Raster Model, EARSeL eproceedings, (2009), 8, 1 HERECE, Erdal, (2008), Doğu Anadolu Fayı (DAF) Atlası, MTA Özel Yayın Serisi-13, Ankara HİCKEY, Robert (2000), Slope Angle and Slope Length Solutions for GIS. Cartography, v. 29, No. 1, pp HOŞGÖREN, M.Yıldız, 2010, Hidrografya nın Ana Çizgileri-1, Çantay Kitabevi, İstanbul

22 342 Mehmet DEĞERLİYURT HUSSAIN Iftikhar, OLSON K, JONES RL Flyash and erosion patterns on cultivated and uncultivated hillslopes in southern Illinois. Soil Science 164: İRVEM, Ahmet, TÜLÜCÜ, Kazım, Coğrafi Bilgi Sistemi ile Toprak Kaybı ve Sediment Verimi Tahmin Modelinin (EST) Oluşturulması ve Seyhan-Körkün Alt Havzasına Uygulanması, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, (2004), No:13 KARABULUT Murat, GÜRBÜZ Mehmet, KÜÇÜKÖNDER Muhterem, Soil Erosion Identification Using GIS Techniques In Gölbaşı (Adıyaman) Lakes Basin, Natural Environment and Culture in the Mediterranean Region, (2008), pp (13). KARABULUT Murat, KÜÇÜKÖNDER, Kahramanmaraş Ovası ve Çevresinde CBS Kullanılarak Erozyon Alanlarının Tespiti, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, (2008), 11(2), KARATAŞ Atilla, KORKMAZ Hüseyin, Hatay İli nin Su Potansiyeli Ve Sürdürülebilir Yönetimi, Mustafa Kemal Üniversitesi Yayınları, No:40, Hatay KITAHARA Hikaru, OKURA Yoichi, SAMMORI Toshiaki, KAWANAMI Akiko, Application of the Universal Soil Loss Equation (USLE) to mountainous forests in Japan, Journal of Forest Research 5, (2000), KNIJFF, J.M Van der, JONES, Robert, MONTANARELLA Luca, (2000), Soil Erosion Risk Assessment in Europe. EUR EN, 33 pp. LAL Rattan., (2001), Soil Degradation by Erosion, Land Degrad. Develop. 12: LAL Rattan., STEWART Bob Alton, Soil Degradation, Springer-Verlag, (1990), New York. LASTORİA B, MİSEROCCHİ F, LANCİANİ A, MONACELLİ G, An Estimated Erosion Map for the Aterno-Pescara River Basin, European Water, (2008), 21/22: MİTASOVA Helena, HOFİERKA, Jaroslav, ZLOCHA, Maros, IVERSON, Louis R., Modelling Topographic Potential for Erosion and Deposition Using GIS, Int. I. Geographical Information Systems, (1996), Vol. 10, No. 5, OLSON K.R., JONES, R.L, Use Of Fly Ash as Time Marker in Soil Erosion and Sedimentation Studies, Sustaining The Global Farm (Selected Papers), (Editörler: Stott, D.E, Mohtar, R.H., Steinhardt, G.C.), 10. International Soil Conservation Organization Meeting, (2001), USA ÖZDEN, Şenay., ÖZDEN D. Murat., (1997), Türkiye Toprak Erozyon Tahmin Modeli TURTEM, Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Ankara

23 Arsuz Çayı Havzası nın Erozyon Duyarlılık Analizi 343 PEART, M.R., RUSE, M.E., HILL, R.D, A Comparison of Caesium-137 and Erosion Pin Data from Tai To Yan, Hong Kong, Soil Erosion and Sediment Redistribution in River Catchments (eds P.N. Owens and A.J. Collins), CAB International, (2006), London,UK. PİMENTAL David., Harman, R., Pacenza, M., Pecarsky, J., Pimentel M., (1994), Popul. Environ. 15, 347. RAHMAN, Md. Rejaur, Shi, Z.H., CHONGFA, Cai., (2009), Soil Erosion Hazard Evaluation-An İntegrated Use Of Remote Sensing, GIS And Statistical Approaches with Biophysical Parameters Towards Management Strategies, Ecological Modelling, 220 (2009) RENARD, Kenneth. G, FOSTER George R., WEEİES Glenn A., PORTER Jeffrey P, RUSLE: Revised Universal Soil Loss Equation, Journal of Soil and Water Conservation, (1991), 46, ROJAS-GONZ[LEZ Alejandra M, Soil Erosion Calculation Using Remote Sensıng and Gıs In Río Grande De Arecibo Watershed, Puerto Rico, ASPRS 2008 Annual Conference Portland, (2008),Oregon SHEIKH Ashaq Hussain (2011), Integration of GIS and Universal Soil Loss Equation (USLE) For Soil Loss Estimation in a Himalayan Watershed, Recent Research İn Science and Technology, SHIFERAW, Abate. (2011), Estimating Soil Loss Rates For Soil Conservation Planning In The Borena Woreda Of South Wollo Highlands, Ethiopia, Journal of Sustainable Development in Africa, Volume 13, No.3. ŞAHİN, Cemalettin, SİPAHİOĞLU, Şengün, Doğal afetler ve Türkiye, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, (2007), Ankara TAĞIL, Şermin. (2007), Tuzla Çayı Havzasında (Biga Yarımadası) CBS-Tabanlı RUSLE Modeli Kullanarak Arazi Degradasyonu Risk Değerlendirmesi, Ekoloji, 17, 65, TÜİK, 2013, Hatay Köy Nüfus Verileri, Türkiye İstatistik Kurumu Hatay İl Müdürlüğü, Hatay UYGUR, Veli, İRVEM Ahmet, KARANLIK Sema, AKIŞ Rıfat, Estimating Spatial Distribution Of Soil Loss Over Seyhan River Basin İn Turkey, Env.Earth Sciences, (2010),P: WISCHMEIER, Walter H, (1976), Use and Misuse of the Universal Soil Loss Equation. J. Soil and Water Conserv., 31, 5-9, USA

24 344 Mehmet DEĞERLİYURT WISCHMEIER, Walter H., SMITH, Dwight D. (1958), Rainfall energy and its relationship to soil loss. Trans., Am. Geophys. Union 39, WISCHMEİER, Walter H., SMİTH, Dwight D. Predicting Rainfall Erosion Losses: A guide to conservation planning, Agricultural Handbook, 537, US Department of Agriculture, Washington, DC, 58 pp, (1978), USA. ZACHAR Dusan, Soil Erosion, Elsevier Scientifıc Publishing Company, (1982), USA.

Arş. Gör. Mehmet DEĞERLİYURT

Arş. Gör. Mehmet DEĞERLİYURT ZİLLİ DERE HAVZASI NDA (İSKENDERUN) CBS TABANLI EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ ZİLLİ DERE HAVZASI NDA (İSKENDERUN) CBS TABANLI EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ Arş. Gör. Mehmet DEĞERLİYURT Özet Erozyon, geçmişi

Detaylı

ANTAKYA ŞEHRİ VE YAKIN ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN EROZYONUN COĞRAFİ DAĞILIŞI VE ANALİZİ * ÖZET

ANTAKYA ŞEHRİ VE YAKIN ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN EROZYONUN COĞRAFİ DAĞILIŞI VE ANALİZİ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 1745-1764, ANKARA-TURKEY ANTAKYA ŞEHRİ VE YAKIN ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN EROZYONUN COĞRAFİ DAĞILIŞI VE ANALİZİ

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 29, OCAK , S İSTANBUL ISSN: E-ISSN copyright 2014

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 29, OCAK , S İSTANBUL ISSN: E-ISSN copyright 2014 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 29, OCAK - 2014, S. 195-219 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyright 2014 http://www.marmaracografya.com COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK ORMAN YANGINLARININ

Detaylı

Sakarya Porsuk Sarısu havzasında CORINE, LEAM ve USLE metodolojilerinin kullanılarak erozyon risk haritalarının hazırlanması

Sakarya Porsuk Sarısu havzasında CORINE, LEAM ve USLE metodolojilerinin kullanılarak erozyon risk haritalarının hazırlanması Sakarya Porsuk Sarısu havzasında CORINE, LEAM ve USLE metodolojilerinin kullanılarak erozyon risk haritalarının hazırlanması Ertuğrul KARAŞ 1*, İrfan OĞUZ 2 1 Toprak ve Su Kaynaklarını Araştırma Enstitüsü

Detaylı

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ & BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SEDİMENT MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ İLE PROF. DR. GÜNAY ERPUL - Ağustos 2011 - İÇERİK Sayısal

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK - 2008, S:172-184 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2008 http://www.marmaracografya.com YÜKSELDİKÇE BÖLGELERİMİZE GÖRE HER 100 M.DEKİ YAĞIŞ ARTIŞI ÜZERİNE BİR DENEME

Detaylı

ALACA HAVZASINDA UYGULANAN RUSLE EROZYON MODELİNDE, C FAKTÖRÜNÜN (ARAZİ ÖRTÜSÜ /ARAZİ KULLANIMI) ZAMANSAL DEĞİŞİMİ VE TOPRAK KAYBINA ETKİSİ

ALACA HAVZASINDA UYGULANAN RUSLE EROZYON MODELİNDE, C FAKTÖRÜNÜN (ARAZİ ÖRTÜSÜ /ARAZİ KULLANIMI) ZAMANSAL DEĞİŞİMİ VE TOPRAK KAYBINA ETKİSİ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss7252 Number: 61, p. 321-336, Autumn III 2017 Yayın Süreci / Publication

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi Journal(of(Tekirdag(Agricultural(Faculty( ( ( ( ( ( ( An(International(Journal(of(all(Subjects(of(Agriculture( Cilt(/(Volume:(11Sayı(/(Number:(3(((((Yıl(/(Year:(2014

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi T.C. EHET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi ÖĞRETİ YILI : 2015 / 2016 PROGRAI : COĞRAFYA Dersin (adı,teorik,uygulama,kredisi, toplam ve AKT değişikliklerinde; dersin kodu "15" ile başlayacak,

Detaylı

EROZYON DUYARLILIK HARİTALARININ OLUŞTURULMASINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI

EROZYON DUYARLILIK HARİTALARININ OLUŞTURULMASINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI EROZYON DUYARLILIK HARİTALARININ OLUŞTURULMASINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI D. Ekinci 1, E. Akköprü 2, M.F. Döker 3 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Küçükelmalı Gölet Havzasının Toprak Koruma Önlemlerine Göre Arazi Kullanım Planlaması *

Küçükelmalı Gölet Havzasının Toprak Koruma Önlemlerine Göre Arazi Kullanım Planlaması * GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(2), 127-134 Küçükelmalı Gölet Havzasının Toprak Koruma Önlemlerine Göre Arazi Kullanım Planlaması * Ertuğrul KARAŞ 1 Fazlı ÖZTÜRK 2 1 Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma

Detaylı

KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY)

KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY) ÖZET: KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY) M. Değerliyurt 1 1 Araştırma Görevlisi, Coğrafya Bölümü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Email: mdegerliyurt@mku.edu.tr

Detaylı

Alakır Çayı Havzasında (Antalya) Toprak Kaybının Mekânsal Dağılışı ve Etkili Faktörler

Alakır Çayı Havzasında (Antalya) Toprak Kaybının Mekânsal Dağılışı ve Etkili Faktörler Alakır Çayı Havzasında (Antalya) Toprak Kaybının Mekânsal Dağılışı ve Etkili Faktörler Emre Özşahin Namık Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Tekirdağ, Türkiye E-mail: eozsahin@nku.edu.tr

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Halid PEKTEZEL 1 GELİBOLU YARIMADASI NDA CBS TABANLI RUSLE (3D) YÖNTEMİYLE EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ

Halid PEKTEZEL 1 GELİBOLU YARIMADASI NDA CBS TABANLI RUSLE (3D) YÖNTEMİYLE EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 17, Eylül 2015, s. 131-151 Halid PEKTEZEL 1 GELİBOLU YARIMADASI NDA CBS TABANLI RUSLE (3D) YÖNTEMİYLE EROZYON DUYARLILIK ANALİZİ Özet Bu çalışmanın amacı,

Detaylı

EROZYONUN ÖLÇÜLMESİ VE TAHMİN YÖNTEMLERİ

EROZYONUN ÖLÇÜLMESİ VE TAHMİN YÖNTEMLERİ EROZYONUN ÖLÇÜLMESİ VE TAHMİN YÖNTEMLERİ Erozyon şiddet ve miktarının bilinmesi neden önemlidir? Erozyona karşı en uygun, en etkili ve ekonomik önlemlerin alınabilmesi için erozyonun şiddeti ve miktarı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanarak Kahramanmaraş ta Çöp Depolama Alanı Tespiti. K.S.Ü. Fen Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş

ÖZGEÇMİŞ. Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanarak Kahramanmaraş ta Çöp Depolama Alanı Tespiti. K.S.Ü. Fen Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Murat Karabulut 2. Doğum Tarihi : 1969 3. Unvanı : Doç. Dr. 4.Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Coğrafya Ankara Üniversitesi 1990 Y. Lisans Coğrafya Univetsity

Detaylı

ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Yasemin Özdemir, İrfan Akar Marmara Üniversitesi Coğrafya Bölümü Marmara Üniversitesi

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði

Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði Ekoloji 13, 52, 1-6 2004 Ali Kýlýç ÖZBEK Devlet Su Ýþleri 8. Bölge Müdürlüðü 25100, ERZURUM Taþkýn ÖZTAÞ Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI

EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI Hydrau-Tech Inc. 33 W. Drake Road, Suite 40 Fort Collins, CO, 80526 tarafından hazırlanmıştır

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAŞ

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAŞ Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAŞ Bölüm Başkanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi, Ziraat Caddesi, Kütahya Yolu, 26160 ESKİŞEHİR Telefon:

Detaylı

Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN

Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : İSMAİL ÇÖLKESEN Doğum Tarihi : 1981 Ünvanı : Dr. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Lisans Yüksek Lisans Doktora Jeodezi ve Fotogrametri Müh.

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

EFFECT OF SPATIAL RESOLUTION ON WATERSHED CHARACTERISTICS: AFYONKARAHISAR CAY STREAM WATERSHED

EFFECT OF SPATIAL RESOLUTION ON WATERSHED CHARACTERISTICS: AFYONKARAHISAR CAY STREAM WATERSHED EFFECT OF SPATIAL RESOLUTION ON WATERSHED CHARACTERISTICS: AFYONKARAHISAR CAY STREAM WATERSHED Afyon Kocatepe Üniversitesi emintas@aku.edu.tr ÖZET: Hidrol (DEM) edilmektedir. DEM 0 m Anahtar sözcükler:

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri

Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri Ömer Lütfi Şen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Mercator-İPM Araştırma Programı & Katkıda bulunanlar: Ozan Mert Göktürk Deniz Bozkurt Berna

Detaylı

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1078 [1025] LANDSAT 8'İN ADANA SEYHAN BARAJ GÖLÜ KIYI ÇİZGİSİNİN AYLIK DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILMASI Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1 Arş. Gör., Erciyes Üniversitesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS İngilizce 58.75 Diğer. GÖREV YERLERİ (Tarih / Unvan /Kurum)

KİŞİSEL BİLGİLER. YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS İngilizce 58.75 Diğer. GÖREV YERLERİ (Tarih / Unvan /Kurum) Adı Soyadı Dr. Nejat ÖZDEN KİŞİSEL BİLGİLER Ünvan Müdür Yrd. V. Telefon (232) 8311052-353 E-mail Doğum Tarihi - Yeri nejat.ozden@gthb.gov.tr 1976 İzmir EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Yüksek Lisans Lisans Ege

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Tuzla Çayý Havzasýnda (Biga Yarýmadasý) CBS-Tabanlý RUSLE Modeli Kullanarak Arazi Degradasyonu Risk Deðerlendirmesi

Tuzla Çayý Havzasýnda (Biga Yarýmadasý) CBS-Tabanlý RUSLE Modeli Kullanarak Arazi Degradasyonu Risk Deðerlendirmesi Tuzla Çayý Havzasýnda (Biga Yarýmadasý) CBS-Tabanlý RUSLE Modeli Kullanarak Arazi Degradasyonu Risk Deðerlendirmesi Ekoloji 17, 65, 11-20 2007 Þermin TAÐIL Balýkesir Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü)

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) HAVZA SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

İNEBOLU HAVZASI NIN ICONA MODELİ İLE TOPRAK EROZYON RİSK DEĞERLENDİRMESİ. *

İNEBOLU HAVZASI NIN ICONA MODELİ İLE TOPRAK EROZYON RİSK DEĞERLENDİRMESİ. * Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2014,29(2):136-142 Anadolu J Agr Sci, 2014, 29(2):136-142 ISSN (Print) 1308-8750, ISSN (Online) 1308-8769 DOI: 10.7161/anajas.2014.29.2.136-142 URL: http://dx.doi.org/10.7161/anajas.2014.29.2.136-142

Detaylı

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Anadolu Journal of Agricultural Sciences http://dergipark.ulakbim.gov.tr/omuanajas Araştırma/Research Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 30 (2015) 176-181 ISSN:

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıyla oluşan çizimlere denir. Haritacılık bilimine kartografya denir. Bir çizimin harita

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre Haritanın Tanımı Harita Okuma ve Yorumlama Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

Hurman Çayı Havzasında Ölçülen ve Ampirik Yöntemlerle Hesaplanan Sediment Verimlerinin Karşılaştırılması

Hurman Çayı Havzasında Ölçülen ve Ampirik Yöntemlerle Hesaplanan Sediment Verimlerinin Karşılaştırılması KSÜ Doğa Bil. Derg., 15(3), 2012 1 KSU J. Nat. Sci., 15(3), 2012 Hurman Çayı Havzasında Ölçülen ve Ampirik Yöntemlerle Hesaplanan Sediment Verimlerinin Karşılaştırılması Necati AKSU 1, Kenan UÇAN 2 1 Kahramanmaraş

Detaylı

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı

Detaylı

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyonlar Fonksiyon tanımı Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyona uygulanacak Silvikültürel MÜDAHALELER 2) ETÇAP Planlarının Düzenlenmesine

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 43-50 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Yılmaz İÇAĞA 1, Yalçın BOSTANOĞLU 2, Erhan KAHRAMAN 1 1 Afyon Kocatepe

Detaylı

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi V. ULUSLARARASI KUM VE TOZ FIRTINASI ÇALIŞTAYI ORTA DOĞU TOZ KAYNAKLARI VE ETKİLERİ 23-25 EKİM 2017, İSTANBUL (Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace)

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace) Ocak 2010 Cilt:18 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 227-232 TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR Özet Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Kastamonu

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI SEL NEDİR? Sel; Şiddetli yağışların ardından yan derelerden gelen ve fazla miktarda katı ve iri materyal içeren büyük su kitlesidir. Isparta-Senirkent,

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 9.08.206, Cuma Tanışma ve Oryantasyon Yaz okulu öğrencilerinin tanışması, çalışma gruplarının oluşturulması, çalışma konularının verilmesi, görev ve sorumlulukların anlatılması. 2229 Ayrıntılı Etkinlik

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita Okuma ve Yorumlama Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita: Tanım HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 YAĞIŞ

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar

Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Türkiye nin arazi varlığı konusunda uzun yıllar kesin rakamlara dayalı bilgiler verilememekle birlikte, Hatay ın

Detaylı

(2010)(Soykan, A., Sönmez, S., Cürebal, İ. ile birlikte). Edremit in Anıtsal ve Korunmaya Değer Ağaçları. Karakutu Yayınları. ISBN: 978-6051-200-06-4

(2010)(Soykan, A., Sönmez, S., Cürebal, İ. ile birlikte). Edremit in Anıtsal ve Korunmaya Değer Ağaçları. Karakutu Yayınları. ISBN: 978-6051-200-06-4 (2010) Biyocoğrafya (2.Basım). MKM Yayıncılık, ISBN 978-605 5911-21-8 Bitki ve Hayvanların yeryüzünde dağılışı ve bu dağılışa etki eden coğrafi faktörlerle birlikte alan bir çalışmadır. Canlıların ekosistem

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

ÖZET: Dünyanın bir çok yerinde görülen en önemli çevre sorunlarından birisi de toprak erozyonudur.

ÖZET: Dünyanın bir çok yerinde görülen en önemli çevre sorunlarından birisi de toprak erozyonudur. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 İNEBOLU HAVZASI NIN ICONA MODELİ İLE TOPRAK EROZYON RİSK DEĞERLENDİRMESİ Orhan DENGİZ 1* Ali İMAMOĞLU 1 Fikret SAYGIN 1 Ceyhun GÖL 2 Semih EDİŞ 2 Ahmet

Detaylı

BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle kurak mevsimlerde hidrolojik bakımdan büyük önem taşır.

BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle kurak mevsimlerde hidrolojik bakımdan büyük önem taşır. BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA 3.1. Giriş Atmosferden yeryüzüne düşen yağışın önemli bir kısmı tutma, buharlaşma ve terleme yoluyla, akış haline geçmeden atmosfere geri döner. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 2.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme

Detaylı

Arazi örtüsü değişiminin etkileri

Arazi örtüsü değişiminin etkileri Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Rize İlinin Arazi Örtüsündeki Zamansal Değişimin (1976 ) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi İle Belirlenmesi Yd Yrd. Doç. Dr. Sl

Detaylı

ICONA EROZYON RİSK BELİRLENME YÖNTEMİNDE ZAMANSAL OLARAK NDVI ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ICONA EROZYON RİSK BELİRLENME YÖNTEMİNDE ZAMANSAL OLARAK NDVI ETKİSİNİN İNCELENMESİ ICONA EROZYON RİSK BELİRLENME YÖNTEMİNDE ZAMANSAL OLARAK NDVI ETKİSİNİN İNCELENMESİ Fazlı Engin TOMBUŞ, Mahmut YÜKSEL, Mustafa COŞAR, İbrahim Murat OZULU Öğretim Görevlisi, Hitit Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Geographical

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay EKİM Hafta Ders Saati 5 2 Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Dünya nın Tektonik Oluşumu

Detaylı

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi Havza Veritabanının Oluşturulması (ArcHydro) Baraj ve gölet gibi

Detaylı

Türkiye nin Yüzey Suyu Kaynakları (Nehirler, Göller, Barajlar) Usul (2008)

Türkiye nin Yüzey Suyu Kaynakları (Nehirler, Göller, Barajlar) Usul (2008) Türkiye nin Yüzey Suyu Kaynakları (Nehirler, Göller, Barajlar) Türkiye Su Havzaları geodata.ormansu.gov.tr Türkiye havzaları Yıllık ortalama akış Ortalama yıllık verim Yağış alanı Nehir Havzası Adı (km²)

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ*

TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ* TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ* Determination the Variation of The Vegetation in Turkey by Using NOAA Satellite Data* Songül GÜNDEŞ Fizik Anabilim Dalı Vedat PEŞTEMALCI

Detaylı

COMPARISON OF PESERA AND RUSLE EROSION MODELS IN THE EXAMPLE OF MEDITERRANEAN AND AEGEAN BASINS

COMPARISON OF PESERA AND RUSLE EROSION MODELS IN THE EXAMPLE OF MEDITERRANEAN AND AEGEAN BASINS PESERA VE RUSLE EROZYON MODELLERİNİN AKDENİZ VE EGE HAVZALARINDAKİ SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Ahmet ÇİLEK 1, Süha BERBEROĞLU 2, M.Akif ERDOĞAN 3, Cenk DÖNMEZ 4 ÖZET 1 Arş.Gör., Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ, ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. SINIF

ORMAN FAKÜLTESİ, ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. SINIF I. SINIF 01. Yarıyıl Dersleri 02. Yarıyıl Dersleri AIT181 Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2 2 AIT182 Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2 2 TUR181 Türk Dili I 2 0 2 2 TUR182 Türk Dili II

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Araştırma Makalesi/Reseach Article JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN:

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR TUCBS TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA TÜGEM TAGEM TRGM KKGM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM ANKARA 2010 1 TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR 1-1/25 000 Ölçekli

Detaylı

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Havza koruma projelerinde erozyonun azaltılması ile sediment problemlerinin ıslahı, temel amaçları oluşturmaktadır. Bunun için

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Nil KORKMAZ Ünvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon (232) 832 10 02 E-mail nil.korkmaz@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 1962-İzmir Doktora Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Ege

Detaylı

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ Dr. ġevki DANACIOĞLU Dersin içeriği Havza ve havza yönetimi tanımı, tarihsel gelişimi ve coğrafya bilimiyle ilişkisi

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

Çelikli Havzası erozyon risk haritasının hazırlanması ve toprak erozyonunun buğday verimi üzerine etkilerinin araştırılması

Çelikli Havzası erozyon risk haritasının hazırlanması ve toprak erozyonunun buğday verimi üzerine etkilerinin araştırılması Çelikli Havzası erozyon risk haritasının hazırlanması ve toprak erozyonunun buğday verimi üzerine etkilerinin araştırılması İrfan OĞUZ 1*, Ertuğrul KARAŞ 2, Tekin SUSAM 3 1 Toprak ve Su Kaynakları Araştırma

Detaylı

Iğdır İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli. Biogas Potential from Animal Waste of Iğdır Province

Iğdır İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli. Biogas Potential from Animal Waste of Iğdır Province Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(1): 61-66, 2012 Iğdır İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli Iğdır Üniversitesi

Detaylı

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi October26-28, 216, Malatya Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi ÖZET Murat Topal DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, murattopal@dsi.gov.tr

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ AÇILARI GİRİŞ Güneş ışınları ile dünya üzerindeki yüzeyler arasında belirli açılar vardır. Bu açılar hakkında bilgi edinilerek güneş enerjisinden en

Detaylı

Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model

Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model 2016 Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model İsmet Kandilli 1 Ali Güven 2, Ercüment Karakaş 3, Melih Kuncan 4 1 Kocaeli Üniversitesi, Karamürsel MYO, Elektronik ve Otomasyon

Detaylı

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Hayreddin BACANLI Araştırma Dairesi Başkanı 1/44 İçindekiler Karadeniz ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi. Gayesi. Model Genel Yapısı.

Detaylı