BEġĠNCĠ BÖLÜM ÖĞRETĠMDE KULLANILAN YÖNTEMLER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BEġĠNCĠ BÖLÜM ÖĞRETĠMDE KULLANILAN YÖNTEMLER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ"

Transkript

1 1 BEġĠNCĠ BÖLÜM ÖĞRETĠMDE KULLANILAN YÖNTEMLER

2 Yöntem Nedir? 2 Kavram ve gerçekleri incelemede tutulan düzenli yoldur. Bir amaca ya da gerçeğe ulaşmak için gidilecek en kısa, en güvenilir yoldur.

3 Öğretim yöntemleri öğretmen merkezli ve öğrenci merkezli olmak üzere iki sınıfa ayrılır: 3 Öğretmen merkezli de; aktif olan öğretmendir. Öğrenci pasiftir. Öğretmen konuyu anlatır, öğrenci dinler ve öğrenmeye çalışır. Öğrenci merkezli de; öğrenci aktiftir. Öğretmen ve öğrenci katılımlı olarak dersi yürütür.

4 ÖĞRETĠM YÖNTEMLERĠ 4 Anlatma Yöntemi Soru-Cevap Yöntemi Problem Çözme Yöntemi Tartışma Yöntemi Laboratuar Yöntemi Örnek Olay Yöntemi Gösterip Yaptırma Yöntemi (Demostrasyon) Grupla Çalışma Yöntemi Gezi-Gözlem Yöntemi

5 ANLATMA YÖNTEMİ 5 Bir konunun öğretmen tarafından belli bir sıra ve düzen içinde anlatılmasıdır. Günümüzde en çok kullanılan ve en eski yöntemdir. Bu yöntem öğrencileri pasif duruma getirir. Soru sorma fırsatı vermez. Ancak öğrencileri konuya güdülemek, konuyu açıklamak ve özetlemek için her derste kullanılması gereken bir yöntemdir.

6 Bu yöntemi kullanma süresi iyi ayarlanmalı. Öğrencilerle diyalog halinde olmalıdır. Bu yöntemin iyi kullanılabilmesi öğretmenin bilgisine, ses tonuna, telaffuzuna, anlatma süresini iyi ayarlamasına, jest ve mimiklerine bağlıdır. 6 Bu yöntemle kullanılan teknikler; sohbet tekniği ve konferans tekniğidir.

7 Sohbet tekniği daha çok dini konularda yapılan eğitimlerde kullanılır. 7 Konferans tekniği ise bilim ve sanat konularında uzman kimselerin, dinleyicileri bilgilendirmek için yaptıkları konuşmalardır. Bilimsel bir düşünceyi, akademik bir konuyu, orijinal bir görüşü anlatmak, bir tezi savunmak konferansın en belirgin amacıdır.

8 Anlatma Yönteminin Yararları; 8 Diğer bütün yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Öğrenciler dikkatlerini uzun bir süre bir konuşmaya vermeyi, sabırla dinlemeyi ve not tutmayı öğrenirler. Fazla araç gerece ihtiyaç duyulmadığından ekonomiktir. Dersin akışı tamamen öğretmene bağlı olduğundan sınıfın ve dersin kontrolü diğer öğretim yöntemlerinden daha kolay sağlanır.

9 Anlatma Yöntemlerinin Sakıncaları; 9 Anlatma yönteminin sadece işitme organına yönelik olması öğrenmeyi geciktirir. Görmeye dayalı bilgilerin ve psikomotor davranışların bu yöntemle öğretilmesi çok zordur. Öğrenci derse aktif olarak katılmadığı için öğrenme sorumluluğundan kaçabilir. Öğretmenin sürekli anlatma yöntemini kullanması öğrenmenin tesadüflere bırakılmasına neden olmaktadır.

10 SORU-CEVAP YÖNTEMİ 10 Anlatma yönteminin sıkıcılığını gidermek ve öğrencileri aktif hale getirmek isteğine dayalı olarak geliştirilmiştir. Bu yöntem, öğretmenin bir konuyla ilgili öğrencilere sorular sorması ve bu sorulara aldığı cevapları eleştirerek öğretim yapmasıdır.

11 Soru-Cevap Yönteminin Yararları; 11 Öğrencinin derse aktif olarak katılmasını sağlar. Öğrenciye, başkalarını dinleme ve kendini ifade etme yeteneğini kazandırır. Öğrenciyi güdüler ve sosyalleştirir. Öğrencinin derse ilgisini arttırır. Öğrenci başkalarının mantığı ile düşünmeye çalışır.

12 Soru- Cevap Yönteminin Sakıncaları; Sorulara cevap veremeyen öğrencinin kendine olan güveni azalabilir. Derse aktif katılan öğrencilerin sayısı azaldığında sınıfın geneli dinleyici durumuna dönüşebilir. Sorulara öğrencilerin geneli cevap vermezse sınıftaki öğrenme ortamı bozulur. Öğrencilerin sorulara cevap vermek istememesi veya sürekli yanlış cevap vermesi öğretmeni de olumsuz yönde etkiler. Konunun çok fazla dağıtılması durumunda ise öğretme ortamının bozulduğu gözlenir. 12

13 Öğretmenin soru cevap yönteminin uygulanmasında dikkat etmesi gereken noktalar: Sorular, dersin hedefine uygun, tutarlı ve konu ile uyumlu olmalıdır. Soru; kısa, açık, anlam bakımından doğru ve uyarıcı olmalıdır. Soru; öğrencileri düşünmeye, bilgi ve tecrübelerini ölçmeye sevk etmelidir. Öğretmen, öğrencinin seviyesi altında veya üstünde sorular sormamalıdır. Cevabın açık ve net olması sağlanmalıdır Öğretmen, öğrencileri sınıf ortamında utandırıcı, onur kırıcı durumlara düşürmekten kaçınmalıdır. 13

14 PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ 14 Öğrencinin var olan bilgisiyle yaşamda karşılaştığı problemleri çözerek yeni bilgiler edindiği ve kendi yeteneklerini kullanarak kendi kendine öğrendiği bir öğrenme yaklaşımıdır.

15 Problem Çözme Aşamaları 15 Problemi anlama ve tanımlama Gerekli bilgileri toplama Problemin köküne inme Çözüm yollarını ortaya koyma En iyi çözüm yolunu seçme Problemi çözme

16 Problem Çözme Yönteminin Yararları16 Öğrenci aktif olarak katıldığı, bilgi ve duygusal öğrenmenin bir arada olduğu bir yöntemdir. Öğrencilere öğrenmeye karşı ilgi ve istek uyandırır. Öğrencilere kendine güven, sorumluluk duygusu, planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı kazandırır. Öğrenci nerelerde hata yaptığını anladığında, bir daha yapmamayı öğrenir.

17 Problem Çözme Yönteminin Sakıncaları 17 Öğrenciler bazı problemleri doğru algılayamayabilirler. Problemin çözümü için gerekli araç-gereç bulunmayabilir. Problemin çözümü için çok zaman ve emek gerekebilir. Bu yöntemde öğrenmenin değerlendirilmesi zordur.

18 Problem Çözme Yönteminde Kullanılan teknikler 18 Sınama-Yanılma: En çok kullanılan tekniklerden biridir. Eğer bilgi ve tecrübe eksikse, araştırma ve inceleme için zaman yeterli değilse, problem iyi tanımlanmamış ise bu teknikle çözülmeye çalışılır. Tümevarım: Çocuklara hazır bilgiler vermek yerine onların sonucu kendilerinin keşfetmelerini esas alır.

19 Tümdengelim: Tümevarım yönteminin tersidir. Daha önce ulaşılmış genel yasalar veya kurallar, formüller çocuğa verilir ve bunun birçok tekil olaya uygulanması istenir Benzer Bilimsel Araştırma Tekniklerinden Yararlanma: Bilimsel araştırma yaparken, daha önce bu alanda benzer bilimsel araştırma yapılıp yapılmadığına bakılıp eğitimde ona göre uygulanmalıdır. 19

20 TARTIŞMA YÖNTEMİ 20 Tartışma; iki veya daha fazla kimsenin herhangi bir konuyu karşılıklı konuşarak, birbirini dinleyerek, eleştirerek gerektiğinde sorular sorarak incelenmesine dayanan bir öğretim yöntemidir. Genelde sınıflarda sıkça uygulanan bu yöntem, öğrenci sayısının az olduğu sınıflar için uygun bir tekniktir.

21 Tartışma Yönteminin Yararları 21 Öğretmenin öğrencilerini tanımasına imkan veren en etkili yollardan biridir. Bu yöntem geleneksel derse canlılık getirir. Çocukların eleştiri yapma ve kendilerine karşı yapılan eleştirilere hoşgörü ile karşılama yetenekleri de gelişir. Tartışma yöntemi, öğrencinin konuyu çözümleme, kavrama ve yorumlama yeteneğini arttırır.

22 Tartışma Yönteminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 22 Tartışmada, mutlaka bir yönetici olmalıdır. Tartışma karşılıklı güven içinde olmalıdır. Tartışma demokratik bir ortamda ve eşit düzeyde kişiler arasında yapılmalıdır. Sağlıklı tartışma yapabilmek için herkesin birbirinin yüzünü görmesi şarttır. Öğretmen tartışılabilir ve öğrencilerin ilgisini çeken bir konu seçmelidir.

23 Tartışma Yönteminde Kullanılan Teknikler 23 Münazara: Bir konuda birbirlerine zıt görüşler içeren iki farklı grubun kendi görüşlerini kabul ettirmek amacıyla dinleyici gruba anlatmaları şeklinde uygulanır. Amaçları Düşünceyi yanlış da olsa savunmaktır. Kazanan grubu açıklayan bir jüri vardır.fazla bilimsel olmayan bir uygulamadır.iki grupta münazaraya bilgi toplar hazırlanarak gelir.

24 Sempozyum: Önceden belirlenmiş ve tartışmaya katılacaklara yazılı olarak duyurulmuş bir konu üzerinde, uzman kişiler tarafından konunun değişik yönlerinin dklık konuşma süreleri kullanılarak büyük dinleyici kitleye sunulmasıdır. Her oturumda uzman 3-5 konuşmacı bulunur.konu bilimsel nitelikli olmak zorundadır.sempozyum uzun bir ön hazırlık gerektirir. Uzman kişilerin sundukları ve yazılı olarak da düzenleme kuruluna verdikleri konuşmalara Tebliğ denir.sempozyum anında tebliğler üzerinde tartışma yapılmaz.sunumlar bittikten sonra dinleyicilerin sorularına cevap verilir. Sempozyumda bazı tebliğler Poster Tebliğ olarak panolara asılır. 24

25 Panel: Belli bir konunun uzmanlar tarafından 3-5 kişi bir yöneticinin başkanlığında derinliğine işlenmesine denir.konu değişik açılardan ele alınır.panel grubu bir masada oturur ve tartışmalar samimi bir şekilde geçer. Kollekyum: (Zıt panel ) iki grup vardır. Bir grup soru sorar, diğer grup cevap verir.soru soran grup dinleyicidir.cevap veren grup uzmanlardan oluşur.belli bir konu üzerinde uygulama yapılır.eğer iyi düzenlenirse öğrencilerin derse ilgisi artar.olumsuz yanı iki gruptan da belirli öğrencilerin tartışmaya katılmasıdır. 25

26 Forum: Bir grubun belli bir konuda geniş kitleye bilgi aktarması ve daha sonrada dinleyicilerden gelecek sorulara cevap vermesidir.forum yöneticisi soruları yazılı olarak alır ve hangi kişinin uzmanlık alanına giriyorsa o kişinin cevaplamasını ister. Açık Oturum: Toplumu yakından ilgilendiren ilgilendiren güncel bir konunun değişik görüşteki kişiler tarafından izleyiciler önünde tartışılmasıdır.açık oturumun amacı bir sonuca ulaşmak değil, bilgilendirmektir. 26

27 Beyin fırtınası(buluş) : Değerlendirme ve sınırlama olmaksızın, bir soruna mümkün olduğunca çok sayıda çözüm yolları elde etmeyi amaçlar. Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir.orijinal fikirler ortaya çıkarılmaya çalışılır. Beyin fırtınası tekniği içinde bazı teknikler vardır : Büyük Grup Tartışması,Kısa Süreli Tartışma Grupları,Fikir Taraması,Seminer. 27

28 Büyük Grup Tartışması: Televizyonda çok sayıda kişinin katıldığı,öğretimde ise bütün sınıfın katıldığı tartışma grubudur.tartışmayı yöneten kişi tartışmayı düzen içinde yürütür katılımcıların eşit oranda konuşmalarını sağlar. Kısa Süreli Tartışma Grupları: Öğrencilerin belli sayıda grup oluşturarak belli konular üzerinde herkes grup sayısı kadar konuşma yapar.örneğin Vızıltı 22 iki kişilik gruptur ve iki dakika konuşurlar. Vızıltı 44 dört kişilik gruptur ve dörder dakika konuşurlar. Fikir Taraması: Bir konuda 4 ile 9 kişiden oluşan grupların fikir tartışması yapmasıdır.derse sınıfa canlılık getirmek için belli bir konuda kısa süreli fikir taraması yaptırılabilir. Seminer: Bir grubun belli bir konuda ön çalışmalar yapıp bir dinleyici kitlesinin önünde tartışma yöntemi ile sunmasıdır. 28

29 LABORATUAR YÖNTEMİ 29 Öğrencilerin öğretim konularını laboratuarda ya da özel dersliklerde bireysel ya da küçük gruplar halinde gözlem, deney ve gösteri gibi tekniklerle yaparak ve yaşayarak, araştırarak öğrenmelerini gerçekleştirdiği yöntemdir. Bu yöntemde öğretmen öğrencilerle yakından ilgilenir,uygulamaları takip eder ve yardımcı olur.bu yöntemde bilgilerin aktarılması yerine öğrencilerin problemleri çözümlemesine önem verilir. Öğrencilerin bilgilerini gözlem ve deneyler yaparak kazandıkları, teorik bilgileri pratik olarak uyguladıkları bir metoddur. Günümüzde fen derslerinin yanı sıra sosyal derslerde de kullanılmaya başlanan bu yöntem, öğrencilerin el becerilerini geliştirirken, bir yandan yapılacak işi idare kabiliyeti kazandırmakta, bir yandan da analiz, sentez ve gözlem becerilerini artırmaktadır.

30 30

31 Laboratuar Yönteminde Kullanılan Teknikler 31 Gözlem Deney Gösteri (Demonstrasyon)

32 Gözlem Tekniği 32 Tabiatta var olan bir olayın kendi şartlarında incelenmesine Gözlem denir.laboratuar yönteminde baştan sona bu teknik kullanılmaktadır.çünkü, deney ve gösteri sırasında da gözlem yapmak gerekir. Kişi sosyal hayatta başarılı olmak için öncelikle çok iyi bir gözlemci olmalıdır.bu özellik kişilere olayları değerlendirmede,bilgiye ulaşmada ve zamanında doğru kararları almada büyük yarar sağlar.

33 33

34 Deney Tekniği 34 Bilinmeyen bir şeyi bulmak, bir varsayımı sınamak amacıyla yapılan eyleme denir. Deney, gözlemin kontrollü olarak yapılan ve istenildiğinde suni ortamda defalarca tekrarı mümkün olan biçimidir.deney gözlemin ileri safhasıdır.deney yapan olayın gidişine müdahale edebilir.gözlemde bu mümkün değildir. Deney öğrencinin kendi kendine öğrenmesine yardımcı olur.öğrencilerin keşfedici yetişmelerine yardım eder.

35 35

36 Gösteri (Demonstrasyon) Tekniği 36 Laboratuarda örnek olarak yapılan bir deneyin veya işin öğrenciler tarafından seyredilmesidir.aktif olan öğretmendir.öğrenciler dinleyici ve seyirci durumundadır.gösteri tekniğinde anlatılandan ziyade yapılan önemlidir.öğrencilerin dikkatlerini ve ilgilerini çeker.

37 37

38 Laboratuar Yönteminin Yararları: Öğrenci deneyin nasıl düzenleneceğini, nasıl yapılacağını ve nasıl sonuçlandığını görür. Bir çok duyu organına hitap ettiği için öğrenme kolaylaşır. Öğrenci bilgiyi keşfettiği için problem çözmede ve bilimsel araştırmalarda daha başarılı olur. Öğretimde bireyselliğe önem verilir.öğrenilenler kalıcı olur unutulmaz gerektiğinde kullanılabilir. Öğrenciyi aktif hale getirir,el becerisini geliştirir,yaratıcı düşünceyi geliştirir. 38

39 Laboratuar Yönteminin Sakıncaları: 39 Zaman ve araç gereç bakımından ekonomik değildir. Becerisi az olan veya çekingen olan öğrencilerin derse katılımı az olur. Okullarda laboratuar imkanları yeterli olmadığından az sayıda öğrenciye çalışma imkanı verir.

40 40

41 Laboratuar Yönteminin Uygulanmasında 41 Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: Tecrübeli öğretmenler rehberliğinde uygulanmalıdır. Öğrencilere çalışmanın hedefi belirtilmeli ve nelerin yapılacağı birlikte planlanmalıdır. Kullanılacak araç ve gereçler daha önceden temin edilmelidir. Laboratuar çalışmasında hangi öğrencilerin görev alacağı belirlenmelidir.

42 ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ Gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamına getirilerek çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır.bu yöntem öğrencilere beceri ve konu hakkında yeterlilik kazandırmak ve uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Örnek olaylar görsel veya yazılı bir kaynaktan edinilir ve sınıfa getirilir.örneğin bir trafik kazası sınıfa getirilir,konu hakkında bilgi verilir.daha sonra öğrenciler bu konu hakkındaki fikirlerini, olayın nedenlerini,gelişimini ve sonuçlarını ortaya koyup tartışırlar. Öğrenciler bu yöntem sayesinde problem çözme tekniklerini, işbirliği içinde öğrenme, rol oynama tekniklerini de kullanabilirler. 42

43 43

44 Örnek Olay Yönteminin Yararları: 44 Öğrencilerin hepsi olay üzerinde düşünür,düşüncelerini uygulamaya dönüştürürler. Öğrencilerin bağımsız düşünme, fikir üretme ve bunları ortaya koyma becerileri gelişir. Öğrencilerin sorunları tartışarak çözme yetenekleri gelişir. Hayatımızdaki günlük olaylar ele alınarak eğitimöğretim kalitesi artırılır. Öğrencilerin çevrelerine karşı duyarlılığı gelişir. Üst düzey düşünme becerileri gelişir.

45 Örnek Olay Yönteminin Sakıncaları: Örnek olay iyi seçilmezse tartışmalar sınıf ortamını bozabilir. Örnek olay konusu öğrencilerin seviyesine uygun seçilmezse, sağlıklı bir tartışma ortamı olmaz, değişik fikirler ortaya konamaz. Öğrenciler temel bilgilere sahip değilse çözüm üretemez. Kalabalık gruplarda etkili olarak kullanılamaz.öğrenciler gruplara ayrılarak kullanılabilir. 45

46 Örnek Olay Yönteminin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: 46 Eğitsel sonuçlar çıkarılabilecek konular seçilmelidir. Seçilen örnek olaylar öğrenci grubunun seviyesine uygun olmalıdır. Örnek olay film,ses kaydı veya resim olarak sınıfa sunulmalıdır. Örnek olay güncel olmalıdır.böylece sınıftaki öğrencilerin düşünme, tartışmaya katılma güdülerini artırır. Öğretmen konunun dağılmasını engellemek ve tartışmaları yumuşatmak amacıyla devreye girmeli konunun eğitsel değerini korumalıdır.

47 47

48 GÖSTERİP YAPTIRMA YÖNTEMİ (Demostrasyon) Bu yöntem uygulama düzeyinde davranış kazandırmaya yönelik bir tekniktir.genelde bir aracın nasıl çalıştırılacağı,bir işlemin bütün basamaklarıyla nasıl uygulanacağını öğrencilere alıştırma yaptırılarak uygulanan bir yöntemdir.bu yöntemde gösterme öğretmenin,yapma öğrencinin görevidir. Hem göze,hem de kulağa hitap ettiği için daha etkilidir. Gösteri sırasında davranışlar yavaş yapılmalı,nasıl yapıldığı açıklanmalı,öğrencilerin anlayıp anlamadıkları sorular sorularak kontrol edilmelidir. 48

49 Öğrencilerin soruları varsa cevaplanmalı,gösteri sonucunda tartışma için zaman ayrılmalıdır. 49 Gösteri büyük ölçüde gözlem yoluyla öğrenmeyi sağlar.ancak gösteriden sonra, öğrencilerin gözledikleri beceriyi kendilerinin göstermesi istenmelidir. Böylece öğrenciler istedikleri beceriyi uygulama olanağı bulurlar ve öğrenme daha etkili ve verimli olur.

50 50

51 Gösteri Yönteminin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: 51 Yapılacak işlerin bütün ayrıntılarının daha önceden saptanması gerekir. Sınıfın konu ile ilgilenmesi sağlanmalıdır. Açıklamalar ile gösteri arasındaki ilişki açıkça belirtilmelidir. Tehlikeli durumlarda bütün güvenlik önlemleri alınmalıdır. Gösteri yönteminde sonuçlar yazılmalıdır.

52 Gösteri Yönteminin Yararları 52 Yaparak yaşayarak öğrenme temelli olduğu için kalıcı öğrenmeler gerçekleşir. Birden çok duyu organına hitap ettiği için öğrenmeler etkili olur. Psikomotor (devinişsel) becerilerin uygulama düzeyindeki davranışların kazandırılmasında en uygun yöntemdir.

53 Gösteri Yönteminin Sınırlılıkları 53 Çoğu kez araç gereç kullanımı zorunludur. Maliyetlidir. Zaman alıcıdır. Her öğrenciye beceriyi kazanabilmesi için yeterince zaman ve tekrar şansı verilebilmelidir. Her bir öğrencinin uygulama yapmasını gerektirdiğinden kalabalık gruplarda etkili olarak kullanılamaz.

54 54

55 GRUPLA ÇALIŞMA YÖNTEMİ Grup,birbirleriyle ilişkileri ve aralarında ortak değerleri olan,birbirlerine bağlı iki veya daha fazla kişiden oluşmuş toplumsal bir birimdir.ġnsanlar bir arada yaşadıkları için grupla çalışma kaçınılmaz yöntemlerdendir. Grubu oluşturan bireylerin sayıları çok önemli değildir.bütün bir sınıf grup olabileceği gibi sınıfın küçük bir bölümü de bir grup olabilir.ġster planlı ister plansız olsun sınıftaki öğrenciler kendiliğinden gruplaşırlar. 55

56 Bireylerin sosyal değişimini ve değişimini sağlar. Öğrencileri insan ilişkilerine alıştırması bakımından değerlidir. Ortak çalışma yapmaya alıştırır.çalışma amaca göre bir araştırmayı içerir. Araştırma ;belli bir sorun ya da sorunlar üzerinde gerçeği ortaya koymak için bilimsel yöntem ve tekniklerden yararlanılarak yapılan ayrıntılı,oldukça uzun süreli ve düzenli çalışmadır. 56

57 57

58 Grupla Çalışma Yönteminin Yararları Öğrenciler, serbest konuşarak daha iyi fikirler ortaya koyabilir. Öğrenciler arasında karşılıklı etkileşim olur. Öğrencilerin beceriler kazanmalarını sağlar. Başkalarının fikirlerine saygı duymayı sağlar. Öğrenciler dikkatli dinlemeyi ve toplulukta konuşmayı öğrenirler. Öğrenciler diğer insanlarla yardımlaşmayı ve işbirliği yapmayı ve öğrenirler. 58

59 GEZİ-GÖZLEM YÖNTEMİ Gözlem; herhangi bir nesne,olayı iyi kavramak için, bir nesne olgu ya da olayın türlü belirti ve koşullarını bir plan dahilinde göz ya da görsel araçlar yoluyla,oluş halinde evre evre incelemek ve izlemektir. Gözlem bir bakıma çocukta var olan inceleme ve araştırma eğiliminin bilimsel bir biçim almasıdır. Eğitim-öğretimde gözlem, varlık ve olayların kendi tabiî ortamlarında plânlı ve amaçlı olarak incelenmesi demektir. Öğrenciler gözlem yoluyla olay ve nesneleri gerçek biçimleriyle doğru olarak öğrenirler.gözleme katılan duyu organlarının fazlalığı oranında,öğrenme yaşantısının kalıcılık oranı da,yüksek olacaktır. 59

60 60

61 Gözlem Çeşitleri 61 Tabi Gözlem: Bir olay nesne veya varlığın kendi ortamında incelenmesidir. Kontrollü Gözlem: Gözlemcinin buna müdahalesi söz konusudur. Deney de denir. Sürekli Gözlem: Bir olay veya varlığın belli zamanlarda sürekli olarak izlenmesi ve bundan sonuç çıkarılmasıdır. Örneğin bitki gelişimini gözlemek ve meteoroloji gözlemleri.

62 62

63 Bir Kez Yapılan Gözlem: Gözlem konusunun bir kez incelenmesidir. Örneğin hücre yapısını incelemek,fabrika gezisi düzenlemek. 63 Basit Gözlem: Genellikle sosyolojik araştırmalarda kullanılır.araştırmacının gözlem yaptığını hissettirmesi gözlemin güvenirliği açısından çok önemlidir.aksi durumda gözlenen olaydaki kişilerin davranışları doğal olmaz. Sistematik Gözlem: Sistematik gözlemde standart araçlarla toplanan bilgiler değerlendirilmektedir. Bu tür gözlem basit gözlemden daha geçerli ve güvenilirdir. Çünkü gözlemcinin elinde araştırmaya başlamadan hangi noktaları inceleyeceğine dair bir yol gösterici bulunmaktadır. Sosyal araştırmalarda kullanılan "monografi"ler sistematik gözlem sayılmaktadır.

64 64

65 65 TEŞEKKÜRLER.

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı ÖĞRETĠM YÖNTEMLERĠ Yöntem ve Tekniklerin Belirlenmesinde İlkeler -Hedeflere uygun olmalı -Öğrenci özelliklerine uygun olmalı -Konunun özelliklerine uygun olmalı -Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince

Detaylı

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir.

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. KİTAP VE ÇOCUK Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. Türkçe dil etkinlikleri çocuğun kendi

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel

SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel SUNUM, TARTIŞMA, PANEL Sunum, Tartışma, Panel SUNUM Bilim ve sanat konularında veya herhangi bir konuda dinleyicileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen, bu düzenlemeyi kimi teknolojik aletlerle destekleyerek

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1 Öğretimin En Genel Amacı Bağımsız ve kendi kendini yönetebilen bireyler yetiştirmektir! 2 STRATEJİ: Bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

Psikoloji bilimi gözlemi, dikkatin dış dünyadaki olay ve varlıklara yönelmesi olarak tanımlamaktadır.

Psikoloji bilimi gözlemi, dikkatin dış dünyadaki olay ve varlıklara yönelmesi olarak tanımlamaktadır. Gezi Gözlem Yöntemi Gözlem yöntemi, her çocukta var olan araştırmaya eğiliminin değerlendirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Eğitim-öğretimde gözlem, varlık ve olayların kendi doğal ortamlarında plânlı ve

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM NE DEĞİLDİR? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI KÜME ÇALIŞMASI YÖNTEMİ Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457

Detaylı

DİN EĞİTİMİ - 7. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI.

DİN EĞİTİMİ - 7. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI. DİN EĞİTİMİ - 7 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com Öğretim Yöntemleri Eğitim tarihimiz boyunca klasik yöntemler başarı ile uygulanmıştır. Günümüzde de uygulanmaya devam edecektir.

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ Hazırlayan: (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Coğrafya dersi çeşitli yöntem ve tekniklerin sayesinde öğrenilebilir. Dersin örgütlenmesi ve gerçekleşmesi ise öğretmenin seçim hakkına ve yeteneğine bağlıdır. Ders

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KİTAP. BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI. BÖLÜM II TÜRKÇE Öğretim PrograMININ TARİhî Gelişimi BÖLÜM III

İÇİNDEKİLER 1. KİTAP. BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI. BÖLÜM II TÜRKÇE Öğretim PrograMININ TARİhî Gelişimi BÖLÜM III İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASKI İÇİN SUNUŞ...iii DÖRDÜNCÜ BASKI İÇİN SUNUŞ... v ÜÇÜNCÜ BASKI İÇİN SUNUŞ... vi İKİNCİ BASKI İÇİN SUNUŞ...vii ÖN SÖZ...viii 1. KİTAP BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaç: Bölümümüzün amacı, öğrencilerimize sadece geçmişle ilgili bilgi ve disiplinleri değil aynı zamanda geçmişten

Detaylı

Stratejiler. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla. Dikkat Tekrar Anlamlandırma Yürütücü Biliş Duyuşsal

Stratejiler. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla. Dikkat Tekrar Anlamlandırma Yürütücü Biliş Duyuşsal 1 STRATEJİ Genel olarak; bir şeyi elde etmek için izlenen yol ya da amaca ulaşmak için geliştirilen bir planın uygulanmasıdır. Eğitim açısından strateji; dersin hedeflerine ulaşmasını sağlayan; yöntem,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş...1

İÇİNDEKİLER. Giriş...1 İÇİNDEKİLER Giriş...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜREÇLERİ Temel Kavramlar...5 Öğrenme ve Öğrenme İlkeleri...8 Öğretim ve Öğretme...10 Öğretim İlkeleri...12 1. Amaca Dönüklük İlkesi...12 2. Öğrenciye

Detaylı

EMİN ALİ TURHAN, KAMİLE ÖZER AYTEKİN,

EMİN ALİ TURHAN, KAMİLE ÖZER AYTEKİN, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKÇE II: SÖZLÜ ANLATIM Ders No : 0310340020 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma sürecidir. Eğitim yaşantısının nihayetindeki önemli amaçlarından

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI OKULÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr)

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr) FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI 1800 lerden günümüze Bilgi Bilginin Elde Ediliş Yöntemleri Demonstrasyon Bireysel Yapılan Deneyler Öğretmen Merkezli Öğrenci Merkezli Doğrulama (ispat) Keşfetme

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 37-72 AY ÇOCUKLARI İÇİN DRAMATİK ETKİNLİKLER KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... 6 Μüzik Eğitiminin İlkeleri... 9 Müzik Eğitiminin Boyutları...

Detaylı

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından DRAMA ÇALIŞMALARI O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından başlatılan ve çocuklar tarafından

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz.

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. *Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Aktif öğrenme bunu sağlamaktadır. 2 ÖĞRENME NEDEN AKTİF OLMALIDIR?

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders ve kaynak kitaplarını sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken akademik

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programına

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu 4. Öğretim Yöntemleri Yöntem Seçimini Etkileyen Faktörler Başlıca Öğretim Yöntemleri 1- Anlatım (takrir,düz anlatım) Yöntemi 2- Tartışma Yöntemi

Detaylı

Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları

Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları Yaz Stajı I (ME 399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı I ME 399 Güz 0 0 0 0 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 2016 ANKARA İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Genel Kavramlar Öğretim: Öğrenmelerin bir araya gelmesidir. Teknoloji: Bilimin uygulamaya dönüştürülmesidir. Bilim: Sistemli elde edilen bilgiler

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DERS: SINIF YÖNETİMİ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI: DOÇ. DR. ZEHRA ALTINAY

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DERS: SINIF YÖNETİMİ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI: DOÇ. DR. ZEHRA ALTINAY YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DERS: SINIF YÖNETİMİ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI: DOÇ. DR. ZEHRA ALTINAY Etkili Sınıf Yönetiminde Öğretmen Rol ve Görevleri Öğretmen, okullarda istendik öğrenmelerin

Detaylı

Öğretim Etkinliklerini Planlama

Öğretim Etkinliklerini Planlama Öğretim Etkinliklerini Planlama Konu Başlıkları Plan Öğretim Etkinliklerinin Planlanması Eğitimde Planlama Neden Eğitimde Planlama? Plan Türleri Yıllık Plan Ünite Planı Günlük Plan Öğretim İlkeleri Bir

Detaylı

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ ÖRNEK ETKİNLİK LİSTESİ NO SINIF ETKİNLİK ADI 1 1 Benim Tasarımım 2 1 Doğanın Sunduğu İmkânlar 3 1 Sunulan Drama Çalışmasından Görsel Çalışmalar Yapma 4 1

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : 03029080 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118. Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006

ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118. Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006 ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİ S.76-118 Kaynak;Öğretimi Planlama ve Değerlendirme Yazar;Şeref TAN Sunuyu Hazırlayanlar ;Serdar ERDOĞAN & ERHAN KILIÇ, 2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Prof. Dr.

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ. Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ. Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları ÖĞRETİM TEKNİKLERİ Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları TEKNİK Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimidir. Yöntem bir tasarım; teknik bir uygulayım olarak düşünülebilir.

Detaylı

Temel Tasarım I (EÜT 101) Ders Detayları

Temel Tasarım I (EÜT 101) Ders Detayları Temel Tasarım I (EÜT 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Temel Tasarım I EÜT 101 Güz 4 6 0 7 12 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOCUKLARI İÇİN OYUN VE OYUNCAK KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

Öğretimde Kullanılan Teknikler (1)

Öğretimde Kullanılan Teknikler (1) Öğretimde Kullanılan Teknikler (1) Öğretim Teknikleri Öğretim materyallerini sunmada ve öğretim etkinliklerini yapılandırmada izlenen özel bir yoldur. Teknik, bir öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi,

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ELLE TAŞIMA KURS PROGRAMI

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ELLE TAŞIMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ELLE TAŞIMA KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI...

Detaylı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı M A T E R Y A L S E Ç M E V E G E L I Ş T I R M E S Ü R E C I D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z Etkili İletişim İçin Ortak yaşantı alanı oluşturma Mesajı anlaşılır şekilde

Detaylı

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar ÖÐRENME Öðrenme, bireyin çevresi ile etkileþimi sonucu kalýcý olan davranýþ kazanmasýdýr. Öðrenme planlý ve düzenli etkileþim sonucu olur. Eðitimde hedef, toplumun geliþimine katký saðlayacak bireyi geliþtirmektir.

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE ÖĞRETİM ÇALIŞMALARININ PLÂNLI YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE ÖĞRETİM ÇALIŞMALARININ PLÂNLI YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE ÖĞRETİM ÇALIŞMALARININ PLÂNLI YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE Tebliğler Dergisi : ağustos 2003/2551 Ek ve Değişiklikler : 1) AĞUSTOS 2005/2575 TD BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME. Genel Kavramlar

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME. Genel Kavramlar MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Genel Kavramlar Öğretim: Öğrenmelerin bir araya gelmesidir. Teknoloji: Bilimin uygulamaya dönüştürülmesidir. Bilim: Sistemli elde edilen bilgiler

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaç: Bölümümüzün amacı, öğrencilerimize sadece geçmişle ilgili bilgi ve disiplinleri değil aynı zamanda

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA UYUM PROBLEMLERİ KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA UYUM PROBLEMLERİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA UYUM PROBLEMLERİ KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2)

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Öğretim Tekniklerini Sınıflandırma Yaygın Olarak Kullanılan Teknikler A- Grupla Öğretim Teknikleri: Beyin Fırtınası Soru-Cevap Drama ve Rol Yapma Benzetim Mikro Öğretim

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bölümün amacı Bölümün Hedefi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ 1. TEMEL KAVRAMLAR... 5 2. ÖĞRENME VE ÖĞRENME İLKELERİ... 8 3. ÖĞRETİM VE ÖĞRETME... 10 3.1. Öğretim İlkeleri... 12 3.1.1. Amaca Dönüklük İlkesi...

Detaylı

PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE PLASTİK İŞLEME KURS PROGRAMI

PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE PLASTİK İŞLEME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE PLASTİK İŞLEME KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI...

Detaylı

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ Öğretmenlik uygulaması, öğretmen adayının kazanmış olduğu bilgi ve becerilerini bir okul ortamında deneyip geliştirebilmesi ve mesleğinin gerektirdiği özellikleri kazanabilmesi

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programı na bağlı

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 Aralık ayı Mind Lab Derslerinin Özeti Seeking Do Do 1. Ders Bu ders, bilgi toplamak için soru sorma ile ilgilidir ve belirli bir konu hakkında bilgi edinme için sorular sormanın

Detaylı

Öğrenme ve Öğretim İlkeleri

Öğrenme ve Öğretim İlkeleri Öğrenme ve Öğretim İlkeleri Konular Konu alanı bilgisi Pedagojik bilgi ve beceri Öğretmen deneyimi Sağlıklı öğretmen öğrenci etkileşim ve iletişimi İşbirliği ortamı Hazır bulunuşluk Öğretim etkinliklerini

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi (Sürüm: 3.0-16.01.2017) Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslararası

Detaylı

Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6. Ders Bilgileri

Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6. Ders Bilgileri Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : 0310500073 Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANININ TANIMI VE AMACI

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Öğretim Araç-Gereçlerinin Teorik Temelleri Araç ve Gereçlerin Öğretimdeki Yeri ve Önemi : Öğretimde görsel ve işitsel araçlar kullanıldığında öğrenmeler hem

Detaylı

Akademik İngilizce IV (ENG202) Ders Detayları

Akademik İngilizce IV (ENG202) Ders Detayları Akademik İngilizce IV (ENG202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce IV ENG202 Bahar 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG 201 Dersin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN GİYSİLERİ KALIP HAZIRLAMA KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN GİYSİLERİ KALIP HAZIRLAMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN GİYSİLERİ KALIP HAZIRLAMA KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

GELİŞİM OYUNLARI SETİ

GELİŞİM OYUNLARI SETİ GELİŞİM OYUNLARI SETİ Fiyat : 139,00 TL Yaş Grubu : 4 7 yaş arası Uygulama : Bireysel İçindekiler : 4 kitap, 4 ahşap uygulama materyali, 1 öğretmen klavuzu, 1 aile broşürü Gelişim Oyunları Seti, WISC-R

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu İÇERİK Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim programları; bireyi topluma,

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri:

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri: I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslar arası

Detaylı

Stratejiler 4. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla Tam öğrenme İşbirliğine dayalı öğrenme

Stratejiler 4. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla Tam öğrenme İşbirliğine dayalı öğrenme Strateji 1 Genel olarak; bir şeyi elde etmek için izlenen yol yada amaca ulaşmak için geliştirilen bir planın uygulanmasıdır. Eğitim açısından strateji; dersin hedeflerine ulaşmasını sağlayan; yöntem,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANININ TANIMI VE AMACI 2 SERAMİK

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI Aday Öğretmenin Adı Soyadı Numarası Uygulama Okulu Uygulama Öğretmeni :. :. :. :. 2 EK - 1 GİRESUN

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir?

Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir? UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir? Uzaktan eğitim etkililiği nasıl sağlanır? Uzaktan eğitimin

Detaylı

% 83 % 10 % 4 % 2 % 1. Görme. İşitme. Koklama. Dokunma. Tatma

% 83 % 10 % 4 % 2 % 1. Görme. İşitme. Koklama. Dokunma. Tatma % 10 % 83 İşitme Görme % 1 % 2 % 4 Dokunma Tatma Koklama ÖĞRENME Araç gereçler öğrenme işlemine katılan duyu sayısını artırarak daha fazla ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Öğretim

Detaylı