Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı"

Transkript

1 Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı

2 İçerik 1. Öğretme ve Öğrenme Danışmanın Rolü 2. Temel Davranış Yönetiminin Tanımı 3. İleri Davranış Yönetiminin Tanımı 4. Öğrenme ve Öğretmede Eşitlik ve Çeşitliliğin Tanımı

3 1. Öğretme ve Öğenme Danışmanının Rolü Temel Sorumluklar Öğretme ve öğrenme planlarını geliştirme ve çeşitlendirmeye katkı sunmak. Okuldaki tüm eğitim personeline eğitim programını dağıtmak Öğrenme koçlarına liderlik yapmak ve hedefleri karşılamalarına destek olmak Müfredat yöneticileriyle birlikte çalışmak ve öğrenme koçlarına öğretme, eğitim ve öğrenme stratejilerini geliştirmelerinde yardımcı olmak Ders izleme aşamasında bulunmak, personele kendini geliştirme imkanı sunmak. Örnek: yönlendirici tartışma, geliştirici gözlem ve kişisel gelişim desteği. Bir tarih ayarlayarak okuldaki öğretmen ve öğrenicileri yeni gelişmeler için teşvik etmek. Müfredat geliştirme ve yönetim aşamalarında yer almak. Okul personelinin bilişim teknolojilerine ulaşımını, internet ortamında eğitim ve öğretim faaliyetleri yapmalarını, materyal kullanmalarını teşvik etmek ve bunu en üst düzeye taşımak Okul intraneti dahil olmak üzere Bilgi Edinme ve Teknoloji Stratejilerinin, Görsel Öğrenme Ortamının, öğretme ve öğrenme kaynak ve materyallerine erişmede kullanılmasını sağlamak, mevcut ve yeni teknolojilerin kullamını en üst düzeye taşımak. Öğretimlerini desteklemek amacıyla, personelin sınıf içi kaynkalar hazırlama ve kaynaklara ulaşma imkanını artırmak. Ayrıca internet ve okul intraneti aracılığıyla kaynak ve materyallere erişimlerini sağlamak Okulda Eşli Gelişim Programını teşvik etmek Mentor rolü üstlenerek Okul Mentor Programını koordine etmek İyi örneklerin paylaşımını teşvik etmek

4 Bir öğretme komitesi ile birlikte yeni personelin ya da terfi edenlerin okula adaptasyonunu sağlamak Okulun eşitlik ve çeşitlilik politikasını teşvik etmek ve buna katkıda bulunmak. Öğretme ve Öğrenme Danışmanının Kişisel Becerileri Farklı seviyeden öğrencilerle kapsamlı bir deneyime sahip olmak Esnek ve hassas şekilde çalışabilmek Mükemmel bir kişiler arası, analitik düşünme ve iletişim kabiliyetine sahip olmak Mümkün olduğunca eşitlik ve çeşitliliğe güçlü bağlılık göstermek Yüksek standartlarda eğitim, öğretim ve öğrenme stratejileri gösterebilmek. E-öğrenme ve Bilgi Öğrenme Teknolojilerini içeren yüksek standartlarda eğitim, öğretim ve öğrenme stratejilerini kullanabilme. Bilgi ve becerileri geliştirmek için önemli gelişmeleri izlediğini kanıtlayabilmek Bilgi öğrenme teknolojileri becerilerini geliştirmede kararlı olmak, öğretme ve öğrenmede kullanmak. Mükemmel bir planlama, gözden geçirme ve değerlendirme kapasitesine sahip olmak Başarısı kanıtlanmış takım liderliği ve yatay yönetim tecrübesine sahip olmak. Eğitim, öğretim ve öğrenme yaklaşımları hakkında bilgi ve anlayışı güncel tutmak.

5 Notlar:

6 Davranış Yöntemi Çalıştayı Temelleri

7 Davranış Yönetimiyle İlgili Temel Bilgiler Neden Çalıştay yapıyoruz? Davranışlar kötüye mi gidiyor? çözüm bulmak istiyoruz. Sınıflardaki istenmeyen davranış sorunlarına Örnek Olay Yaklaşımı Durumların içine giriş yaparak, kendilerini bizzat durumun içerisinde görürler. Daha sonra, katılımcılardan sorunlarına tarafsız olarak bakmaları ve sorunu çözmek için neler yapılabileceği sorulur. Stratejiler Katılımcılara ileride de kullanabilecekleri bir kaç makul seçenek sunulur. Ayrıca olumlu sonuç veren uygulamalarını grupla paylaşmaları beklenir. Meslektaşlar ile Planlama Yapma Bunun işe yaraması için, öğretmenlerin kendi yaklaşımlarını keşfetmeleri ve davranış yönetiminde istikrarlı olarak bir yaklaşımı benimsemeleri gerekmektedir. Önlerindeki yolların farkına varmaları ve ileriki öğretme dönemlerinde yapacakları hakkında bir karara varmaları açısından önemlidir.

8 Çalıştay Sunumları ve Notlar: Davranış Yönetimi Amaç Davranışsal sorun riskini en aza indirgeyen sınıf ortamı yaratmak Kursun Çıktıları. İstenmeyen davranışların neden oluşabileceğini çeşitli nedenlerle ilişkilendirmek Kendi sınıf yönetimini izlemek Sınıf Yönetimi ilkelerini tanımlamak Sorunlu öğrencileri derse katmak için yöntemler belirlemek Resources Renkli kartlar Yüz İfadeleri Geç kalanlar kağıdı Mini yazı tahtaları Mevcut Durum Davranış ve Sonuçları Davranışla alakalı karşılaştığınız sorunlar neler? Bu mevcut sorunların sonuçları neler? Bunlardan birini paylaşın.

9 Aktivite Eşli/ Grup Tartışması Aktivite Ankt (Sınıf yönetimi profiliniz nedir?) Sınıf yönetimi profiliniz nedir? Aşağıdaki 12 soruyu cevaplayın ve sınıf yönetimi profiliniz hakkında daha fazlasını öğrenin. Uygulayacağınız adımlar gayet basit: İfadeleri dikkatlice okuyun. Aşağıdaki puanlama cetveline göre cevabınızı bir kağıda yazın. Her ifadeye hayali ya da kendi sınıfınızı düşünerek cevap verin 1. = Kesinlikle Katılmıyorum 2. = Katılmıyorum 3. = Fikrim Yok 4. = Katılıyorum 5. = Kesinlikle Katılıyorum 1 Eğer bir öğrenci dersin akışını bozuyorsa, daha fazla tartışmadan sınıftan çıkmasını söylerim. 2 Öğrencilerime kuralları dayatmak istemiyorum. Skor 3 Öğrencilerin dersi anlamaları için sınıf sessiz olmalıdır. 4 Öğrencilerimin hem nasıl öğrendikleriyle hem de nasıl öğrendikleriyle ilgileniyorum. 5 Eğer bir öğrenci ödevi geç teslim ederse, bu benim sorunum değildir. 6 Bir öğrencimi azarlamak istemem çünkü bu onu incitebilir. 7 Sınıf hazırlamak için uğraşmaya değmez. 8 Her zaman kurallarım ve kararlarım altında yatan nedenleri açıklamaya çalışırım. 9 Geç kalan öğrencilerin mazeretlerini kesinlikle kabul etmem. 10 Benim için öğrencilerimin duygusal olarak iyi olmaları sınıf kontrolünden daha önemlidir.

10 11 Öğrencilerim konuyla alakalı bir soruları olduğunda dersi bölebileceklerinin farkındadırlar. 12 Eğer bir öğrencim dersten çıkmak için izin isterse, bunu saygıyla karşılarım. Testinizi puanlamak için, 1, 3 ve 9. Ifadeye verdiğiniz puanları toplayın. Bu sizin Otoriter Öğretmen stili için aldığınız puanınızdır. 4, 8 ve 11. ifadeler Yetkin Öğretmen, 6, 10 ve 12. ifadeler Serbest Öğretmen, 2, 5 ve 7. ifadeler ise Kayıtsız Öğretmen kategorisine girer. Otoriter Alınan puan Yetkin Alınan puan Serbest Alınan puan Kayıtsız Alınan puan İfadeler 1 = 4 = 6 = 2 = 3 = 8 = 10 = 5 = 9 = 11 = 12 = 7 = Toplam Puan Sonucunuz sizin sınıf yönetimi profilinizdir. Her sınıf yönetimi stili için aldığınız puan 3 ile 15 arasında değişir. Yüksek puan sizin genel itibariyle bu stili benimsediğinizi gösterir. Testinizi puanladıktan ve sınıf yönetimi profilinizi öğrendikten sonra aşağıda verilen sınıf yönetimi stillerinin açıklamalarını okuyun. Herbirinde kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Öğretme tecrübesi kazandıkça, tercih ettiğiniz stiller de değişebilir. Zamanla, sınıf yönetimi stiliniz daha çok yönlü ve sınıf odaklı hale gelebilir. Ayrıca, belli bir durum ya da olay karşısında duruma en uygun olan stili kullanmak daha uygun olabilir. Belki de başarılı öğretmen, durumu değerlendirebilen ve buna uygun olan stili kullanabilendir. Son olarak, bu alıştırmanın amacının size bilgilendirmek ve sınıf yönetimi stilleriyle alakalı olarak merak uyandırmak olduğunu unutmayın. Otoriter Otoriter öğretmen öğrencilerine keskin sınırlar ve katı kurallar koyar. Öğrenciler genellikle yıl boyunca öğretmenlerinin belirlediği sıralarda otururlar. Sıralar genellikle klasik sınıf oturma düzenindedir. Öğrenciler dersin başından itibaren sıralarında oturmalıdır. Bu öğretmen nadiren yer değiştirmelerine izin verir ve mazaretli olaraklı gelmemlerini hoşgörür. Sınıf genellikle sessizdir. Öğrenciler öğretmenlerini bölememeleri gerektiğinin farkındadır. Sözlü iletişim ve tartışma engellendiği için, bu öğretmenin öğrencileri iletişim becerilerini öğrenme ve uygulama fırsatından yoksundurlar. Bu öğretmen katı bir disiplin ortamını tercih eder ve öğrencilerinden itaat bekler. Öğretmenin kurallarına uymamak genellikle azarlanma ya da okul idarecisinin odasına gönderilmekle sonuçlanır. Bu sınıfta, öğrenciler nedenini sormadan talimatlara uymalıdır.

11 Dahası bazı uç örneklerde, otoriter öğretmen öğrencilere onları önemsediğini hiçbir şekilde göstermez. Bu sınıftaki öğrenciler kendilerini pasif hissedecekleri için genellikle bir aktiviteye katılmaya gönülsüzdürler. Öğretmen kuralları kendisi koyar ve öğrencilerine neyi nasıl ve ne zaman yapacaklarını söyler. Bu yüzden bu tarz bir sınıf yönetimi başarı motivasyonu ve kişisel amaç belirlemeyi teşvik etme konusunda yetersiz kalır. Yetkin Yetkin öğretmen öğrencilerine bazı sınırlaar ve kurallar koyar ama aynı zamanda bağımsız olamalrını da destekler. Bu öğretmen genellikle kurallar ve kararları altında yatan nedenleri açıklar. Eğer bir öğrenci sorun çıkarıyorsa, öğretmen bu öğrenciyi kibar ama sert bir dille uyarır. Yetkin öğretmen tartışmalar da dahil olmak üzere sözlü iletişimi teşvik eder. Öğreciler eğer önemli ve konuyla alakalı bir soruları varsa öğretmenin sözünü kesebileceklerinin farkındadırlar. Bu öğrenme ortamı öğrencilere iletişşim becerilerini öğrenme ve uygulama imkanı sağlar.. Serbest Serbest öğretmen öğrencilerine karşı fazla talepkar değildir ve üzerlerinde kontrol kurmaya çalışmaz. Bırakın yapsınlar bu sınıfı tam anlamıyla tanımlayan bir ifadedir. Öğretmen öğrencilerin isteklerini ve eylemlerini kabul eder ve onların davranışlarını gözlemleme eğiliminde değildir.. Ancak, bu aşırı hoşgörüşülü tutum öğrencilerde sosyal rekabet ve oto control eksikliğine yol açabilir. Öğretmenleri bu derece serbest bir tutum sergilerken öğrencilerin sosyal olarak kabul edilebilir davranışları öğrenmeleri oldukça zordur. Kendilerinden bu kadar az şey talep edilen öğrencilerin genellikle düşük başarı motivasyonuna sahip oldukları gözlemlenmiştir. Kayıtsız Kayıtsız öğretmen sınıfla çok alakadar değildir. Bu öğretmen öğrencilerinden çok az şey talep eder ve genel itibariyle ilgisizdir. Kayıtsız öğretmen öğrencileri üzerinden baskı kurmak istemez. Ders öncesi hazırlığı gereksiz bulur. Bu öğretmen genellikle ders öncesi gerekli olan hazırlığı yapmaz. Yıllar boyu aynı materyalleri kullanır. Ayrıca, sınıfta disiplin eksikliği vardır. Bu öğretmen, öğrencileri kontrol altına alabilecek beceri, güven ve cesaretten yoksundur. Öğrenciler de öğretmenlerinin kayıtsız tavrını hissederler ve ona gore davranırlar.buna bağlı olarak öğrenme çok az gerçekleşir. Herkes sadece zamanını geçirmek için okula gelir.bu soğuk öğrenme ortamında, öğrencilerin iletişim becerilerini gözlemleme ve alıştırma yapma şansları oldukça düşüktür. Öğretmenleri tarafından az talep ve az disiplin uygulanan öğrenciler düşük başarı motivasyonuna sahiptir ve oto kontrol eksikliğne sahiptir.

12 MILES & Coke Bottle Örnek Olay Çalışması: Aşamalar Mile nin annesi o gün iş için evden erken çıkar ve ona kız kardeşini okuldan almasını ve kendi okuluna da zamanında gitmesini söyler. Miles alarmı duymaz ve kız kardeşi geç kalacağını söyleyerek onu uyandırır. Miles alelacele evden çıkar ve kız kardeşini okuluna zamanında bırakır. Miles kendi okuluna 20 dakika geç kalır ve kimlik kartını da evde unutmuştur. Güvenlik görevlisine durumunu anlatır ancak güvenlik görevlisi içeri girmesine izin vermez. Miles iyiden iyiye geç kalmıştır ve bağırmaya başlar. Güvenlik görevlisi ona sakin olmasını söyler ama bu onu daha da sinirlendirir. Miles sınıfın kapısına vardığında ders başlayalı 30 dakika olmuştur. Kapı kilitlidir. Kapıyı çalar ve öğretmen Miles e çok geç kaldığını, onu derse alamayacağını ve kütüphaneye gitmesini söyler. Miles kütüphaneye gider ama bilgisayarları kullanamaz çünkü kimlik kartı yanında yoktur. Bir arkadaşıyla sohbet etmeye başlar ve gürültü yaptığı gerekçesiyle kütüphane görevlisi tarafından kütüphaneden atılır. Miles öğleden sonraki dersi için tam zamanında gider. Öğretmen ödevleri toplayarak dolaşmaktadır. Miles çantasını, parasını evde unuttuğunu, öğlen yemeği dahi yemeyerek sırf dersi kaçırmamak için kaldığını anlatmaya çalışsa da öğretmen daha fazla dinlemek istemediğini söyler ve Miles bağırarak dışarı çıkar. Öğretmenin Tanımlanması Benim varlığımın, ses tonumun, kişiliğimin işimi yapmamdaki katkısı/engeli ne? Sesim... Varlığım... Kişiliğim Öğretme Tarzım

13 Sorunlu ve Kayıtsız öğrenciler aslında önünde engeli blunan potansiyel öğrenicilerdir. Bu kişilerin önündeki engelleri kaldırmak ve potansiyellerini farketmelerini sağlamak benim işim. Aktivite Öğrenciler düzgün yönetilen bir sınıfın düzenini bozmak için ne yapar? Öğrenciler düzgün yönetilen bir sınıfın düzenini bozmak için ne yapar?

14 Geç kalmak Öğretmen konuşurken konuşmak Cep telefonuyla konuşmak Derse araç gereçsiz gelmek Derse ödevini yapmadan gelmek Kendi aralarında tartışmak Kavga etmekyemin etmek Uyarılınca karşılık vermek Derste bir şeyler yemek/içmek «Lavaboya» gitmek için izin istemek(sigara molası) Derste verilen görevi yapmamak Diğer öğrencilerin de yapmasını engellemek Düzgün yönetilen bir sınıfın düzenini bozmak için ne yapıyorum Sesimi yükseltmek Kapıyı sinirle çarpmak Son sözü sadece benim söyleyebileceğimi belirtmek Öğrencilerin taklidini yapmak

15 Küçümsemek Yargılamak Karşılaştırmak İğnelemek Fiziksel güç kullanmak Diğer öğrencileri de tartışmaya çekmek Kin tutmak Çifte standart uygulamak Patron benim tavrında olmak Öğrencilerle aynı zamanda sınıfa gelmek Aktivite Olumlu uygulamaları paylaşma Olumlu davranışı teşvik etmek için ne yapıyorum? Laptop / sunum aktivitesi herbir katılımcının kendi uygulamasıyla alaklı slayt hazırlaması Bu slaytları fasikül olarak kullanın ve takım planı hazırlamak için grup çalışması yapın. İyi yönetilen bir sınıf ortamı yaratmak için ne yapmalıyım?

16 Temel kurallar Prosedürler Ödüller Çıktılar Etkili bir sınıf şablonu Yönetim desteği Veli desteği Temel Kurallar Temel kurallar sizin öğrencilerinizden tam olarak ne beklediğinizi açık bir şekilde göstermek için vardır. Kuralları öğrencilerle birlikte oluşturun, tartışın ve uygulayın Kuralların sayısını en az 4 ile 6 arasında sınırlı tutun. İstikrarlı bir şekilde uygulayın. Temel kuralları bozan her davranışa bir yaptırım uygulayın

17 Temel Kurallara Örnekler 1. Verilen talimatlara uyulacak. 2. Tüm öğrencilere ve çalışanlara karşı kibar davranılacak. 3. Derse gelirken kimlik kartı dahil gerekli materyaller getirilecek. 4. Derse zamanında gelinecek 5. Derse girmeden önce cep telefonları kapatılacak. 6. Ders esnasında yemek yenmeyecek. İçecekler konusunda dikkatli olun, bilgisayarlardan uzak olduklarına emin olun. Prosedürler (Prosedürleriniz kurallarınızı oluşturma ve uygulama yöntemlerinizdir.) Örnekler: Derse başlama prosedürü. Çantalar sıraların altına, telefonlar kapalı, araç gerecimiz sıramızın üzerinde, amaçlar tahtada yazılı, vb. Tüm gözlerin üzerinizde olduğundan emin olun. Canlı bir başlangıç yapın. Geç kalanlar için defter tutun. Bu deftere ne zaman geldiği, imzası, geç kalmaa nedeni gibi bilgileri yazın. Sizin derse başlamanızı engelleyecek tartışmalardan kaçının. Bu defteri ders dışında uygun olduğunuz bir zamanda inceleyebilirsiniz. Ödüller (sınıf kurallarına uyanları olumlu pekiştirmek, sınıf yönetimini sağlamak için en iyi araçtır. )

18 Övün, olumlu davranılşlarının farkında olduğunuzu hissettirin ve öğrencilerinize isimleriyle hitap edin. Ödül sitemi kurun(sertifika, öğrenci ödülleri, haftanın/ayın/dönemin öğrencisi seçimi, vb. Küçük yaşta öğrencilerle çalışırken ödül tablosunu görebilecekleri bir yere asın. Bir öğrencinizi övmek/başarısını paylaşmak için Sınıf Başkanı yapın. Öğrencileri gezilere götürün Sizin kullandığınız/kullanabileceğiniz ödüller neler? Sonuçlar (Temel kurallara uymayan öğrencilere uygulanacak yaptırımlar üzerinde düşünülmelidir.) Gezilere katılmalarına izin vermemek Diğer öğrenciler aktivite yaparken geç kalan öğrenciye ödev vermek Geç kalanlar defterini öğrencinin velisiyle paylaşmak Özel öğretmene için not Sistemi Kullanın (Aşama 1-3) Zaman aşımı Başka hangi sonuçlar kullanılabilir? Neler eklenebilir? Davranış Yönetimi için ipuçları ve püf noktalar Bunları göz ardı etmeyin.. Sınıfa girince öğrencileri selamlayın. Geç kalanlar defterini mutlaka doldurun.

19 Defteri sınıfın arkasında doldurun. Öğrencilerin duygularını göz önünde bulundurun Ders tempsu / Trafik ışıkları Ne hisediyorsun? Sunum. Şuan buradasın öğrencileriniz şuanda sizin dersinizdeler çünkü dersinizden faydalanacaklarının farkındalar.. Çıktıların Özeti. -İstenmeyen davranışların neden oluşabileceğini çeşitli nedenlerle ilişkilendirmek -Kendi sınıf yönetimini izlemek -Sınıf Yönetimi ilkelerini tanımlamak -Sorunlu öğrencileri derse katmak için yöntemler belirlemek

20 Ekstra Kaynaklar Etkili bir sınıf yönetimi için 8 altın kural TUTARLI OL: Ne istediğimi biliyorum FARKINDA OL: İşler istediğim gibi gitmezse ne yapacağımı biliyorum SAKİN VE TUTARLI OL: Size karşı her zaman kibar ve adilim YOL GÖSTER: Nereye gideceğimizi biliyorum. OLUMLU OL: Harika bir iş çıkardınız. İLGİLİ OL: Siz sadece öğrenci değil aynı zamanda birer bireysiniz ESNEK OL: «Kırmaktansa ne zaman esnetmem gerektiğini biliyorum KARARLI OL: Asla pes etmiyorum (Sue Cowley 2003) TUTARLI OL: Temel Kurallar Temel kurallar sizin öğrencilerinizden tam olarak ne beklediğinizi açık bir şekilde göstermek için vardır. Kuralları öğrencilerle birlikte oluşturun, tartışın ve uygulayın Kuralların sayısını en az 4 ile 6 arasında sınırlı tutun İstikrarlı bir şekilde uygulayın. Temel kuralları bozan her davranışa bir yaptırım uygulayın. Ödüller (Sınıf kurallarına uyanları olumlu pekiştirmek, sınıf yönetimini sağlamak için en iyi araçtır. ) Övün, olumlu davranışlarının farkında olduğunuzu hissettirin ve öğrencilerinize isimleriyle hitap edin Ödül sistemi oluşturun Öğrenme ortamını öğrencileriniz için eğlenceli ve rahat bir hale getirin. Bu öğrencileriniz için başlı başına bir ödüldür.

21 SAKİN ve TUTARLI OL Davranışlarınızla öğrencilerinize karşı her zaman adil olacağınızı gösterin Onlara karşı her zaman kibar olun ve sınıf içindeki olumlu davranışlarını ödüllendirin. OLUMLU OL: Beklentilerini yüksek tut İğnelemekten kaçın Emir vermek yerine seçenek sun Yüreklendirmek için öv ama aşırıya kaçma Öğrencilerini tanıyabildiğin kadar tanımaya çalış Olumlu bir öğrenme ortamı yaratırken öğrencilerini de sürece dahil et Öğrencilerin için anlamı olan ödüller ver Tartışma grupları oluştur Son Düşünceler Sınfınızdaki atmosferi değiştirmek için neler yapabilirsiniz? Öğrencileriniz için faydalı olduğunu düşündüğünüz ödüller neler olabilir?

22 Düşünceler...

23 Davranış Yönetimi Temelinin Ardındaki Teori Strateji ve Araştırmaların Tanımı Dave Stott neredeyse otuz yıllık eğitim tecrübesine sahiptir. Bunun yedi yılı müdür olarak geçmiştir. Devlet ve özel okullarda rehberlik servislerinde çalışmıştır. Şu anda bir yazar danışman ve eğitmen olarak görev yapmaktadır. Aşağıdaki e-bülten onun ilk kez 2009da yayınlanan davranış stratejilerini içerir Favori davranış stratejisi Hızlı bir referns noktası ve strattejileri hatırlatıcı olarak, davranış yönetimi teknikleri araç kutunuzda yer vermeniz için 20 favori davranış stratejisini listeliyor. Herkesin sınıfta bir davranış stili ve stratejisi vardır. Yalnız bu stratejiler zaman zaman yetersiz kalmakta ve yenilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca işe yaramayan ya da uzun zaman önce etkisini yitirmiş olanı kullanma yada kullanma girişiminde bulunma tuzağına düşmek oldukça kolaydır. Buna tipik bir örnek gözaltıyı strateji olarak kullanan okullardır. Personele bu stratejiyi kullanıp kullanmadıklar sorulduğunda cevap çok sağlam bir 'Evet' oldu. Bir hafta boyunca görevli bir personel çeşitli öğrencilerden 17 gözaltı gözlemledi. Tüm gözaltılar kaydedildi, aileler bilgilendirildi, odalar tahsis edildi ve personel denetimi planlandı. Ertesi hafta sonunda, öğrencilerden sadece beşi durumlarını değiştirdi. İlerleme için daha fazla eyleme ve personele ihtiyaç duyuluyordu ancak yinede günden güne adı geçen öğrencilerde hiç bir değişiklik olmuyordu. Aslında bazı öğrencilerde değişikik olduğu mesajı diğerlerinin davranışlarının üzerinde önemli derecede olumlu etki yapıyordu. Gözaltı, bazı davranışlar için mükemmel bir yanıt olduğu kabul edilebilir ancak davranışı değiştirmek için yetersizdir. Gözaltı strese neden olmaktadır ve personelin daha fazla çalışmasını gerektirmektedir. Bu metodu gözden geçirmenin, değiştirmenin ya da vazgeçmenin artık zamanı gelmiştir.

24 Kendi stratejilerinizi gözden geçirmek için 20 favori strateji listesini, okul prosedürlerini kullanın ve kendinize yakın hissettiğinizi araç kutunuza ekleyin. İpuçları 1. Ses eşleştirme: Sesiniz öğrencilerinizin beklediği seviyede ve tonda olmalıdır. Yüksek ve saldırgan ses genellikle daha fazla sese ve saldırgan bir cevaba neden olacaktır. 2. Sakinleşme: Tüm kendinizi sakinleştirme yeteneğinizi kullanın. Unutmayın ki en sakin olması gereken kişi sizsiniz! 3. Yönelmek: Eğer bir öğrenci ile konuşuyorsanız odanın bir ucundan seslenmeyin. Sırasına doğru ilerleyin. 4. Geri Çekilmek: Öğrenciyle konuştuktan sona, yakın durmak öğrenciyi rahatsız eder. Eğer uzaklaşırsanız öğrecinin uyum sağlama ihtimali daha yüksektir. Bu durum öğrencinin varlığınızdan bunalmadan daha kolay seçim yapmasını sağlayacaktır. 5. Kişisel Alan: Birçoğumuz için kişisel alan bir kol mesafesi kadardır. Daha uzağı konuşulan kişi ile çalışmayı zorlaştırır. Daha yakını kişisel alanı istiliya gimiş olur. Eğer daha yakın olma gereksinimi varsa, biraz yanlamasına durun ve çatışmacı tutumdan uzak durun. 6. Engel Yardımı: Öğrencilerinizin kurallarınıza ve beklentilerinize uyum sağlamalarını engelleyen durumlarla başa etmeyi engellemek amacıyla kuralları hatırlatan olumlu posterler (yazılı yada resimli) kullanın 7. Pozitif Değerler: Sınıfınızda pozitif değerler oluşturun. Dakik olun, hazırlıklı olun, öncelikle görev başındaki ve sınıf kurallara uyum göstermekte olan öğrencilerinize yoğunlaşın. 8. Yakınlık: Bu kişisel alana benzemektedir. Görev başındaki öğrencinin yanında bulunmanın onları mutlu edeceğini unutmayın

25 9. Yakınlığa Övgü: Rasgele övgüler yapmak yerine iş başında olmayan öğrencileri farkettiğinizden ve iş başında olup uyum sağlayan öğrencileri övdüğünüzden emin olun. Bu sadece yanlış davranışa dikkat etmekten daha kolaydır. 10. Sözel Olmayan Dil: İletişimin yüzde altmışının sözsüz olduğunu unutmayın 11. Antiseptik Sıçrama: Bu klasik bir stratejidir. Öğrencinize bir not ya da mesaj vererek bir meslektaşınızın yanına gönderin. Notta şunlar yazılı olsun: Öğrencinin ismi: öğrencinin adını söyle ve aferin de, sonra onu geri gönder Öğrenci oraya kafasında soru işareti ile gider, övgü alır ve rahatlamış bir şekilde geri döner. 12. Karşıla ve Selamla: Bazı öğrenciler dersin ya da günün başında zihni daha tam yerinde olmayilir. Kendi başınıza ya da yardımcınızla birlikte bir sistem kurun ve öğrenciyi açın. 13. Davranışları Kaydedin: Kayıt, izleme ve davranışı değerlendirme için doğru ve objektif bir sisteminiz olması sizin için elzemdir. 14. Yönlendirin: Tartışan öğrenciler sizi sözel olarak yanıltmasın. Anlayışlı bir cümle kurarak onları tekrar konuya yönlendirin. ('Evet, Anlıyorum, Yalnız konu bu değil, ihtiyacın olan...') 15. Bozuk plak: Tartışmalara dahil olmaktan kaçının, cevabınızın seviyesini artırmadan önce talimatarı ve yönergeleri üçten fazla tekrar etmeye hazır olun (tam olarak aynı ifadeleri kullanın) 16. Zaman Aşımı/Yer Değiştirme: Ortam değişikliği genellikle bir öğrenciye odaklanmak için yardımcıdır. Unutmayın, vurgu tam zamanında olmalıdır. Öğrenciyi yeniden gruba dahil etmek için bir planınız olduğundan emin olun

26 17. Düşünce Kağıdı/Öz-Değerlendirme: Öğrencilerin kendi eylemlerini gözden geçirmelerini sağlayıcı basit bir süreç ve sonrası için daha uygun derse karar verme 18. Kurallar / Ödüller / Sonuçlar: Kuralların geliştirilmesi öğrencilerin dahil edilmesi. 19. Tepki Hiyerarşisi: En az beş farklı seviyede cevabınız olsun ve rolünüzün öğrencileri mümkün olduğu kadar en alt seviyede tutmak olduğunu unumayın; sorunu tırmandırmayın! 20. İletişim: Velilerle, diğer personelle ve öğrencilerle doğru bilgi paylaşımınız olduğundan emin olun. Bilgi paylaşımı olduğunda, 'önemli noktalar', problem dersler, kişilik çatışmaları ve yetişkinlerin öğrencileri farklı algılamaları konularında karar vermek kolay olacaktır. Zorlu davranışı açıklama Bir davranışı açıkladığımız ya da tanımladığımız zaman bu belli eğilimleri ve etkileri gösterebilir. Örneğin, diğer insanların davranışlarını insanlar açısından açıklarız ama kendi davranışlarımızı içinde bulunduğumuz duruma göre açıklarız. Kendimizi ve diğer insanları tanımlarken ya da başka biri tarafından zor bir davranış sergilendiğinde, kullandığımız çeşili diller vardır. Bir kaç örnekle birlikte aşağıda 5 genel 'ifade' yer almaktadır. Bu tarz insanlar Jeremy saldırgan bir çocuktur Dikkat çekmeye çalışıyor Özel ihtiyaçlı bir çocuktur Pek zeki değildirler İşle başa çıkamıyorlar Sinirliler ve sınıfta karmaşa oluşturuyorlar Sadece küçük bir azınlık Onlar sadece kilit liderler

27 Bir kaç çürük elma Yaşlarındandır Hormonlarındandır Ergenlik işte, otoriteye meydan okumak zorundalar Burası zor bir bölge Ailelerimiz bizi desteklemiyor Açıkçası, yukarıdaki konuşma biçimleri kızgınlık ifade edebilmekte ya da meslektaşlar arasında genel imajı oluşturabilmektedir. Ancak bunların aşırı kullanımı olumsuz etkilere sahiptir. Bunlar dışsallaştırmakta ve aşırı yük olmaktadır, ancak okul tarafından yapılan katkı dikkate alınmakta ve böylece bizi güçlendimektedir. Gerçektende, bazı sınıf personeli bu formdaki dilin moral düşüklüğüne katkı sunduğunu ve bizi soruna yapıştırdığını bildirmektedir.

28 İleri Sınıf Yönetimi Çalıştayı

29 Bu çalıştayı neden yürütüyoruz? Davranış kötüye mi gidiyor? Sadece medyada gördüğümüze inansaydık, meslektaşımızın davranışlarının kötüye gittiğini düşünebilirdik. Ancak öğrencilerin davranışlarının kötüye yada iyiye doğru gittiğini gösteren bir araştırma bulunmamaktadır. Yine de birçok sınıf personeli durumun bozulduğunu düşünmektedir. Bu his gerçektir ve konuşulmaya değerdir. Açık olan şu ki zor davranışlara cevap daha fazla kullanılıyor. Mesela, planlanmış stratejilerin kullanımı yerine, geçici ve kalıcı istisnaların sayısı hala endişe verici derecede yüksektir. Ama bu değişen öğrenci davanışlarının doğrudan yansıması görünen değer olarak alınmaz. Bunun yerine eğitim kuruluşları tarafından destelenen tepkisel yaklaşımın bir yansıması olarak görülebilir. Tepkisel karşılığın yerine konduğu dolayısıyla giderek artan br durum ortaya çıkmaktadır. Okulların giderek piyasalaştırılması, eğitim sağlayıcılar ve aralarında oluşan rekabet güçleri sayesinde eğitim sistemi artık on yıl önceye göre daha da bölündü. Bu rekabetin, öğrencileri kalıcı olarak hariç tutma alternatifi sağlandığında ve iyi idare edildiğinde, yönetilen hamleler gibi stratejileri zayıflatmasi olasıdır. Kuşkusuz, bu zor davranış konularının nasıl işleneceğini üzerinde bir etkisi olmuştur; Dışlamanın kabul edilebilir bir yanıt ve süreç olduğu şeklinde daha yaygın bir düşüncede vardır. Yeni yöntemler sunma: Restorative Justice (RJ) Davranış ve ilişki yönetiminde alternatif bir yaklaşımdır. Görüşmeye katılanları bir araya getirerek ve çatışmaya yol açan konularda konuşarak öğrenme aşamasında meydana gelen olumsuz davranışların ortaya çıkardığı zararları tamir etmede kullanılmaktadır. adil iletişim sağlayan forum sunan Restorative Justice, öğrencilerden ilkeleri sayesinde diğer insanların kendi davranışlarının etkileri için sorumluluk almalarını istedi. Bu süreç olayla ilgili yapılandırılmış sorular yoluyla olabilir, zararları onarmak

30 için yapılan seçimler için fırsat sunan bir etkiye neden olabilir ve çatışmaya çözüm sağlayan kapsama izin verir. Meslektaşlarla Birlikte Planlama Öğrenmeyi öğretmede değişik yaklaşımlar olduğu kabul edilmeli ve meslektaşlarla birlikte takım halinde sonuca ulaşılmalıdır. Bu çalıştay kavramları tanıtır ve adaptasyon sürecini planlamada ekiplerle birlikte çalışır.

31 Çalıştay Sunumları ve Notlar Oturumun Amaçları Tartışmayı genişletmek için çeşitli seçenekleri keşfetmek Yaklaşımınızın sonucunda davranış biçiminizi değiştirmek için kullanabileceğiniz yöntemleri keşfetmek Davranış sorunlarıyla başa çıkma konusunda standartlaşmış yaklaşım yöntemleri geliştirmek Tartışma Senaryosu Sınıf vakaları tepki vermek yerine cevap vermeyi amaçlamak Cevap Verme Biçimleri Aşağıdaki sınıf vakalarını düşünün Josh, Craig in cep telefonunu alır ve ondan saklar gibi yapar. Öğretmen için aşağıdaki seçenekleri düşünün: 1. Josh, çocukluğu bırak ve Craig in telefonunu hemen geri ver. 2. Josh, sınıfta ödünç almadan önce soruyorduk değil mi?. Craig, neden telefonunu dışarıda bırakıyorsun? 3. Josh, sen gayet te kendi işinle uğraşabilirsin, bu yüzden Craig in telefonunu geri ver ve telefonunu dışarıda bırakmasın böylece kendi işiyle uğraşabilsin Seçenekler Bu üç örnek seçeneğin bazı benzerlik ve farklılıkları var. Ortak yönleri;

32 Öğretmenin josh a davranışını farkettiğini ve uygun olmadığını belirtmesi Bu açıdan hepsi davranışı sınırlamaya hizmet edebilir. Bunun yanında farklılıklar da şu şekilde sıralanabilir: 1. Bir kişiyi olumsuz bir şekilde yargılayan öğeler içeriyor. 2. Daha önce yapılmış bir anlaşmaya vurgu yapıyor 3. Öğrenmede ki sorumluluklara atıfta bulunuyor. Etkiler : Eğer zamanla genellenirse bu seçeneklerin etkileri oldukça belirginleşebilir Tepki 1 davranışı geliştirme açısından ters etki yaratabilir çünkü öğrencilerde gücenme ya da kızgınlık gibi duygulara sebep olabilir. Bu yaklaşım öğrencilerini provoke eden bir öğretmenin tarzı olabilir. Tepki 2 eğer sınıf içi davranış bakımından anlaşmaya varmak için bir temel olarak alınırsa etkili olabilir. Style 3 sınıflarda başarmak istediğimiz ortamla önemli bir bağ kurar ve amacımıza hizmet eder. Ama genel itibariyle sınıflarımızda 1. tepki oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Maalesef öğretmenlerin en sık kullandığı iki cümle: Kes şunu! ve Kapa çeneni dir. Senaryo Aktiviteleri İki senaryoya da bakın Ve üzerinde düşünün. Yapıcı Adalet Klibi Ne yapardınız? Grup çalışması/tartışması

33 Derse geç kalanlarla başa çıkmak Senaryo 1 Derse yeni başladınız ve bir öğrenci derse geç kaldı. A. Dersi bölünmemesi için nasıl cevap verirsiniz? B. Daha sonra ne yaparsınız? Senaryo 1 - Çözümler A Geç kalanlar listesi/defteri Verilen okuma aktivitesi ile kazanım kağıtları Geç kalanlar tablosu Dersi yakalamaları için önceden hazırlanmış aktiviteler B Dersin sonunda öğrencinin eksiğini kapatması için konuyu ona sınıfta, eğer sınıf uygun değilse de kütüphanede anlatmak. Diğer derste geç kalıp kalmayacağını kontrol amaçlı not alın 2 kez üstüste geç kalırsa sınıf kurallarını yeniden tartışmaya açın. 3 kez geç kalırsa sınıf öğretmeniyle takip edilmesi gerektiğini rapor edin. Şüphe bir seçenektir- kullanın. İstediğimiz görevi yapmayı reddeden öğrenciye verilecek tepki Senaryo 2 Diğerlerini rahatsız eden bir öğrencinize ödevine konsantre olması gerektiğini söylüyorsunuz. Ancak öğrenci hala aynı davranışı sürdürüyor. A. Nasıl cevap verirsiniz? B. Daha sonra ne yaparsınız? Senaryo 2 - Çözümler

Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı

Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı İçerik 1. Öğretme ve Öğrenme Danışmanın Rolü 2. Temel Davranış Yönetiminin Tanımı 3. İleri Davranış Yönetiminin Tanımı 4. Öğrenme ve Öğretmede Eşitlik

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM Programın İş Sonuçlarına Faydaları: Birinci kademe yöneticilerden, hem takımın bir üyesi hem de takımın yöneticisi olarak, Bir yandan istenen sonuçları

Detaylı

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa.

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa. ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 4 te ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda Ben Yapabilirim etkinliğini uyguladık. Etkinlikte; öğrencilerimizin

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI Ne söylediğinizi önce siz anlayın, Ne istediğinizi bilin, İletişim kurduğunuz kişi yada kişilerin durumunu iyi gözlemleyin, uygun olunmayan bir zamanda iletişim kurmaya

Detaylı

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Copyright 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Bu yönergeleri izleyerek,

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

PÜF NOKTALARI: SINIF İÇİNDE ÖĞRENCİLERİN KATILIM HAKKININ GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAMAK

PÜF NOKTALARI: SINIF İÇİNDE ÖĞRENCİLERİN KATILIM HAKKININ GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAMAK PÜF NOKTALARI: SINIF İÇİNDE ÖĞRENCİLERİN KATILIM HAKKININ GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAMAK İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Görüşlerini ifade etmek ve kendisiyle ilgili kararlara etki edebilmek

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER A. Sosyal Değişim...2 B. Öğretmenlerin İşleri ve Kimlikleri...6 C. Akademisyen-Öğretmen Ayrımı...9 D. Geleceğe Bakış...10 E. Yapılandırıcılık

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI

YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI 01 02 03 YÖNETİM VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK YÖNETİCİLER İÇİN KOÇLUK BECERİLERİ

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

****Disiplin Yaklaşımları****

****Disiplin Yaklaşımları**** ****Disiplin Yaklaşımları**** 1-İntikamcı 2-Cezalandırıcı 3-Korku Yoluyla Engelleme 4-İyileştirici (Düzeltici) 5-Önleyici (Yapıcı olumlu) 1 ****Disiplin Yaklaşımları**** İntikamcı Öğretmen disiplini kişisel

Detaylı

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Đyi bir başarı için gerekli olanşartlar Çocuğunu desteklemek isteyen annebabalar için çeşitli tavsiyeler Elisabeth Grammel und Claudia Winklhofer Übersetzung: Abdullah

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 2 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı YAPıLANDıRMACıLıK DISIPLIN VE SORUN DAVRANıŞLARıN YÖNETIMI (BÖLÜM1) Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı SINIF KURALLARININ BELİRLENMESİ Kural, davranışlarımıza yön veren ilke olarak tanımlanmaktadır. Sınıf açısından

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik Video Başlığı Açıklamalar Süresi Yetkinlikler Liderlikte Güncel Eğilimler Konuşan Değil, Dinleyen Lider Son on yıl içinde liderlik ve yöneticilik konusunda dört önemli değişiklik oldu. Bu videoda liderlik

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11 İÇİNDEKİLER 1 Sınıf Yönetimine Giriş 1 Sınıflar Karmaşık Yerlerdir 2 Sınıf Yönetimini Öğrenmek 3 Sınıf Yönetiminin Öğretimin Diğer Yönleriyle İlişkisi 7 Bölümün Özeti 9 Okunması Önerilen Yayınlar 9 Önerilen

Detaylı

İlke 1: İyi Bir Öğrenme Ortamı Öğrenci-Okul Arasındaki Etkili İletişimi Teşvik Eder. İfadeler/ Yapılma Sıklıkları Çok Sık

İlke 1: İyi Bir Öğrenme Ortamı Öğrenci-Okul Arasındaki Etkili İletişimi Teşvik Eder. İfadeler/ Yapılma Sıklıkları Çok Sık Saygı değer öğretmen bu çalışma iyi bir eğitim için yedi ilkenin kullanımı üzerine hazırlanmıştır. Vereceğiniz cevaplar çalışmadan başka hiçbir yerde kullanılmayacaktır. İçtenlikle cevaplandıracağınızı

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI Hayat Boyu Aile Danışma Merkezi; Toplumun çekirdeği olan ailenin doğru temeller üzerine inşası konusunda danışmanlık hizmeti vermek, ailenin önemiyle ilgili

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara Yeşilalım Projesi Eğiticilerin Eğitimi 12-14 Şubat 2013 Ankara 1 Öğrenme Hedefleri Yetişkin öğrenenlerin özelliklerini öğrenmek; Yetişkinlere uygun çeşitli eğitim yöntemleri ile yaklaşımlarını uygulamak;

Detaylı

İç Denetimi Öğrencilere Tanıtmaya Yönelik Fikirler

İç Denetimi Öğrencilere Tanıtmaya Yönelik Fikirler Akademik İlişkiler İç Denetimi Öğrencilere Tanıtmaya Yönelik Fikirler Aşağıdaki listede önerilen projeler, öğrenciler arasında iç denetim konusunda farkındalık yaratmaya katkı sağlamak üzere enstitünüzün

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR

SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ Doç. Dr. Cevat ELMA Sınıf, çocukluğun deneysel laboratuarıdır. Çünkü öğrencinin yaşamını biçimlendiren zamanın çoğu bu ortamlarda geçmektedir.

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları - Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları DİSİPLİN KURALLARI REHBERİ Disiplin denince pek çok kişinin aklına

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ 11 1. SINAV HAKKINDA TEMEL BİLGİLER SINAV SÜRESİ: 25 dakika Sınava katılım biçimi: Adaylar ikişer olarak sınava alınır ve birbirleriyle konuşur. İçerik: a. Isınma: Sınav görevlisi

Detaylı

Avrupa hastanelerinde

Avrupa hastanelerinde Avrupa hastanelerinde mesleki katılım Baş hekimler ve hemşireler için anket (PTE1) Baş hekimler ve hemşirelerin hastanede yönetici rolü oynadıkları düşünülmektedir. Aynı zamanda resmi yönetim rolleri de

Detaylı

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ OKUL TEMELLİ ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ŞİDDET, ZORBALIK OKUL TEMELLİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI BİLEŞENLERİ) Temel Yaklaşım

Detaylı

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ

YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ SİRKÜLER (G-2014) YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK EĞİTİMİ Sayın Üyemiz, OAİB bünyesinde Dale Carnegie Training aracılığıyla Yöneticiler için Liderlik eğitimi düzenlenmesi planlanmaktadır. Söz konusu eğitim için

Detaylı

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2017 ÖNSÖZ 5-Element Eğitim ve Danışmanlık olarak, kişisel performans gelişim eğitimlerindeki temel amaç, kurumların taleplerine göre eğitim programlarını

Detaylı

Sınıf yönetiminin etkili ve başarılı olması durumunda bu, öğrenci başarısına da yansır.

Sınıf yönetiminin etkili ve başarılı olması durumunda bu, öğrenci başarısına da yansır. SINIF YÖNETİMİ 2 Hiç Düşündünüz mü? Aynı sınıflarda ders yürüten öğretmenlerden bazıları neden diğerlerine göre daha iyi sınıf yönetirler? Bir sınıftaki öğrenciler, öğretmen değiştiğinde niçin öncekinden

Detaylı

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Bu proje; okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul personelini kapsayan geniş katılımlı bir çalışmayı amaçlar. Bu proje; tüm

Detaylı

KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI. www.pmetrica.com Copyright, P.metrica 1

KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI. www.pmetrica.com Copyright, P.metrica 1 KİŞİLİK VE YETKİNLİK ENVANTERLERİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI www.pmetrica.com 1 Türkiye de MTI GROUP bünyesinde yer alan P.metrica, onbeş yıldır Masters Training International tarafından

Detaylı

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi İçindekiler Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi vi Giriş 1 Sosyal Beceri ve Okul Öncesi ve Ana Sınıfı Çocuğu 1 Sosyal Beceri Öğretim Programı Nedir? 4 Beceri Yetersizliği

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Verimli Çalışma Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Bir üniversite öğrencisi olarak sizden beklenilen, bağımsız bir öğrenci olmanızdır. Kimse nasıl çalışmanız gerektiğini sizden daha iyi bilemez, ancak size

Detaylı

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Nedir? Bağımlılık Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Ne Zararı Var? Teknolojinin insan hayatına sağladığı

Detaylı

Prof. Dr. Münevver ÇETİN

Prof. Dr. Münevver ÇETİN Prof. Dr. Münevver ÇETİN LİDERLİKLE İLGİLİ TANIMLAR Yönetim bilimcilerin üzerinde çok durdukları kavramlardan biri de liderliktir. Warren Bennis in belirttiği gibi, liderlik, üzerinde çok durulan, yazılan

Detaylı

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır Büyük düşün... David Avrin Bugün dünyada en çok talep gören İş Dünyası Pazarlama/Markalaştırma Konuşmacısı olan DAVİD AVRİN, Görünürlük Koçu olarak tanınır. Şaşırtıcı derecede eğlenceli bir tarzı olan

Detaylı

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ Şirketle çalışacak koç veya koçlar seçildikten sonra, koçun şirketi anlamasını ve koçluk ilişkisinin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesini sağlamak için İnsan Kaynakları

Detaylı

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ÖFKE KONTROLÜ Aşağıdaki kendini değerlendirme soruları bilimsel bir araç olarak tasarlanmış değildir. Amaç; çeşitli durumlardaki davranışlarınıza

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Oyun Terapisi Nedir? Büyükler için danışmanlık neyse çocuklar için oyun terapisi odur. Yetişkinlerin

Detaylı

Her iki taraftan da hayatı duyun

Her iki taraftan da hayatı duyun Birlikte daha iyi Her iki taraftan da hayatı duyun Hayat taraf tutmak zorunda olmamalıdır Tek kulakta işitme cihazı kullanmak hayata tam olarak katılmay önleyebilir veya birçok zorluklara sebep olabilir.

Detaylı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte gelecek iki haftanın çalışma planı! Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri

Detaylı

Diğer: Diğer:... Diğer:...

Diğer: Diğer:... Diğer:... Anket Üniversite Bu anket formu, işitme engellilerin üniversite eğitimlerini desteklemeyi amaçlayan bir proje çerçevesinde sizlerin sorunlarını değerlendirmek için hazırlanmıştır. Ad Soyad: Devam ettiğiniz

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Aralık 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Uygulama Rehberi Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Etik Okul Değerlendirme Formu 6 bölümden oluşur: A) Eğitim-Öğretim (20 puan) B) Eğitimciler

Detaylı

STK LAR İÇİN. Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik

STK LAR İÇİN. Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik STK LAR İÇİN Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik Başkandan İLKE (İlim Kültür Eğitim Derneği) uzun yıllardır sivil toplum alanında gönüllü çalışmalar yapmakta ve bu tür faaliyetlere destek vermektedir.

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER Kaygı, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir. Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler

Detaylı

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Sorumluluk 2017 AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Almak Verebilmek Ç ocuğunuzun ortaokul öğrenci olmasıyla birlikte ondan beklediğiniz sorumluluklar da artmış olabilir. Ortaokul öğrencilerimizin aileleri

Detaylı

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir.

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Bilgi ve duygu üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir.

Detaylı

5S4 NESNELER KONUŞUYOR

5S4 NESNELER KONUŞUYOR GENEL BAKIŞ ÖĞRENME ÇIKTILARI Blok temelli programlama ortamında sunulan hedeflere ulaşmak için doğru algoritmayı oluşturur. Doğrusal mantık yapısını uygular. Döngü mantık yapısını uygular. MATERYALLER

Detaylı

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK?

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ANASINIFI Bu ay işlediğimiz konular, öğrencilerin olumlu özelliklerin farkındalığı ve duygularımızdan korkunun hayatımızdaki yeri. Yapılan sınıf içi çalışmalarda, olumlu

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZATILMASI STRATEJİ VE EYLEM PLANI Temel Yaklaşım ve

Detaylı

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ Eğitimin Amacı: Öncelikle kendinizi daha doğru, detaylı ve objektif olarak tanımanızı sağlamak ve bu gücü satışta nasıl başarıyla uygulayacağınız konusunda size yardımcı olmak. Karşınızdaki olası müşteri

Detaylı

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ 5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ GENEL BAKIŞ Bir algoritma yazar ve akış şeması çizer. Makas,Yapıştırıcı 5.8.B1 Tavşan ve Havuç Oyunu Görseli ÖNERİLEN DERS AKIŞI 1. A. Ara Değerlendirme (40 dk) 2. B.

Detaylı

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse;

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse; Soruna yol açan temel nedenleri belirlemek için bir yöntem: Hata Ağacı Sorun hayatta olmanın, sorunu çözmeye çalışmak daha iyiye ulaşma çabalarının göstergesi. Sorunu sıkıntı veren, olumsuz olay ya da

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı