YÖNETİM KADEMELERİNE GÖRE RAPORLAMA 1 )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÖNETİM KADEMELERİNE GÖRE RAPORLAMA 1 )"

Transkript

1 YÖNETİM KADEMELERİNE GÖRE RAPORLAMA 1 ) Dr. Recep PEKDEMİR(*) Yönetim raporlama sistemleri, işletmelerde birden çok fırsat ve alternatifi ortaya koyarak yöneticilerin karar almalarında yardımcı olmak ve oluşturulan bölümlerin ve çalışanların başarılarının değerlenmesinde önemli katkılar sağlamak* 2 ) amacına yönelik olarak tesis edilirler. Yönetim raporlama sistemleri işletme yönetiminde bilgisayarların işletmecilikte kullanılmaya başlaması ile önem kazanmaya başlamış; mikro ya da kişisel bilgisayarların son yıllarda işletmecilikte yaygın bir şekilde kullanılması ile artmıştır* 3 '. İşletme yöneticileri karar alma fonksiyonu ile ilgili olarak, mevcut alternatiflerin değerlenmesinde, kararların alınmasında ve uygulanmasında yeterli bilgilere sahip oldukları oranda sorumlulukalrını etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilirler* 4 ). Günümüzde yöneticilerin pek çoğu, kanımızca bilgi ve verilerin gösterdiği doğrultuda değil, tamamen iç güdülerine dayanarak karar almaktadır. Çok az bir kısmı ise, gerekli bilginin olmadığı durumlarda karar almaktan kaçınmaktadır. Her iki durumun, yani yanlış karar almanın veya karar almaktan kaçınmanın işlet- ( ) İ.Ü. İşletme Fakültesi. (1) Bu çalışma, Haziran 1991 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde düzenlenen XIV, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur. (2) Robert A. Hovrell & Stephen R. Soucy. "Management Reporting in the New Manufacturing Environment," Management Accounting, Febriary (3) Recep Pekdemir, Yönetim Kontrol Fnnliyetlerindc İç raporlama Sisteminin Yeri ve Sâtınalma İç Raporlama Sisteminin Geliştirilmesi - Bir Uygulama, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İ.Ü. İşletme Fakültesi, 1990, s. 4. (4) Mustafa A. Aysan, Maliyetler ve İşletme Kararları, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayın No. 27, Fakülteler Matbaası, 1974, s. 4. (Aralık 1994'de basılmıştır)

2 60 İ.Ü İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 meye mevcut durumdan daha kötü yöne doğru etkilemesi söz konusu olabilir. Çeşitli vesilelerle yaptığımız işletme ziyaretlerinde yönetim raporlama sistemleri ile ilgili olarak karşılaştığımız durumlar ve elde ettiğimiz gözlemlerden bazıları bize göre oldukça ilginç görünmektedir. - Mevcut yönetim raporlama sistemlerinin bazılarında hiç, bazılarında da oldukça önemsiz bilgi üretilmektedir. - Bilgi üreten yönetim raporlama sistemleri, bunlardan yararlanacak yöneticilerin gereksinimlerini karşılamaktan oldukça uzak bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile; * Raporlar yönetimin gereksinim duymadığı bilgileri de kapsamaktadır, * Raporların pek çoğu kullanılmamaktadır, * Raporlarda yer alan bilgilerin pek çoğu tekrar etmektedir. Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren orta büyüklükteki bir işletme yöneticisi, bir görüşme esnasında, bize bilgisayar aracılığı ile üretilmiş takriben 25 cm kalınlığında rapor setini gösterdi. Mamul temelinde kârlılık bilgilerinin bu raporlardan herhangi bir işlem yapmadan elde edilip edilemeyeceği konusundaki sorumuza karşılık verilen cevap "maalesef oldu. Kuşkusuz böyle bir bilgi bu raporlardan elde edilebilecekti. Ancak bunun için fazladan, belki bir gün, belki de daha fazla, bir çalışma gerekecekti. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren orta büyüklükteki bir işletmenin mali işlerden sorumlu yöneticisi bize şöyle bir olay anlattı. Bir gün genel müdür, yatırım bölgelerinden biri ile ilgili olarak yılbaşından o güne kadar gerçekleşen yatırım harcamalarının bir dökümünü istemiş. Bunun üzerine yönetici gerekli dökümü hazırlayabilmek için aralıksız üç gün çalışmış. Bir başka firmada ise üretim faaliyetlerinden sorumlu bir yönetici, muhasebe departmanının gerekli-gereksiz pek çok raporu ürettiğinden yakındı. Yönetim raporlama sistemlerinde yer alan raporların kapsamı konusundaki bu sorunların, işletmelerimizin pek çoğunda geçrli olduğu samlmaktadır* 5 *. Çünkü karşılaştığımız örnekler bu sanımızı doğrulamaktadır. (5) Bu kotluda herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır.

3 /. Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan Bunun temel nedenlerinden biri, kanımızca, muhasebe dalında uzmanlaşmış kişilere danışılmadan veya onlarla işbirliği yapılmadan hazırlanan bilgisayar muhasebe programlarıdır. Çünkü bu programların pek çoğunda üretilen raporların bir kısmındaki bilgiler ya gereksiz ya da tekrar edici nitelikte olmaktadır. Bazı muhasebe programlarında ise rapor" diye sadece "geçici mizan" alınabilmektedir. Oysa bu tablonun rapor olup olmadığı, diğer bir ifade ile yöneticiye bilgi verip vermediği veya yöneticiyi eyleme geçirip geçirmediği konusu tartışmalıdır. İmalat işletmelerinde ise, konu ile ilgili olarak özel bir sorun daha bulunmaktadır. Bu tür işletmelerin pek çoğunda mevcut olan maliyet muhasebesi sistemi (!)'den dolayı, yönetim raporlama faaliyetleri iş gücünden yararlanma ve iş gücü verimliliği üzerinde (geleneksel maliyet muhasebesi sistemlerinin genel özelliklerinin toplam maliyet içindeki payının % olduğu işletmelerde bu tür raporların işletme yönetimine yararlı olduğunu söylemek mümkün olabilir. Ancak imalat işletmelerinin pek çoğunda işçilik maliyetlerinde bir azalış ve daha ziyade genel imalat maliyetlerinde bir artış gözlenmektedir* 6 '. Dolayısıyla imalat işletmelerinde yönetim raporlama faaliyetlerinde bu yönde bir değişim ve yoğunlaşmanın olması kanımızca yararlı olacaktır. Yukarıda da kısaca değinilmeye çalışıldığı gibi, ülkemiz işletmelerinin pek çoğunda yönetim raporlama problemi vardır' 7 '. Bu problemlerin çeşitli açılardan incelenerek çözüme kavuşturulması işletmeler için kaçınılmaz olmaktadır. Yönetim raporlama sistemlerini değişik sınıflandırma temellerine göre farklı şekillerde ele almak mümkündür**'. Ancak böyle bir tümden inceleme yapmak bu çalışmanın kapsamım genişletecektir. Bu nedenle bu çalışmada, işletmelerdeki yönetim kademelerine göre, bilgiler raporlama faaliyetleri ve yönetim kademelerinde gereksinim duyulan bilgiler ele alınmıştır. Bunun da temel nedeni, henüz yönetim raporlama sistemlerinin tesis edilmediği işletmelerde, bu konularda çalışanlara ve mevcut yönetim raporlama sistemlerinde problemi olan işletme yöneticilerine sorunun çözümüne katkıda bulunmak olmuştur. İşletmelerdeki yönetim kademelerinin sayısı* 9 ', doğal olarak yöneticilerin kişiliklerine, yeteneklerine, tutum ve davranışlarına, yönetim ve or- (6) Jcffry Miller & Thonıas Vollman. "The Hidden Facloıy," Harvard Business Rcview, September-October, 1985, s (7) Bu konuda yapılacak araştırmalar bu konudaki savı destekleyecektir. (8) Ayrıntılı bilgi için bkz: Recep Pekdemir. A.g.t., s (9) Haıoold Kooııtc & Heinz Weichrich, Mnnagcmcnl, 9lh. Ed., McGraw Hill lnt. Editions, 1989, s. 164.

4 62 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 ganizasyon anlayışlarına, yönetim politikalarına, ve benzeri özelliklerine doğrudan bağlıdır. Buna bağlı olarak, yönetim raporlama sistemeri ve faaliyetleri de bu özelliklerin doğal olarak etkisinde kalmaktadır. Yönetim kademelerine göre raporlama faaliyetlerini ve bunlardaki gelişmeleri inceleyebilmek için bu güçlüklerin önlenerek tekdüzeliğin sağlanması gerekmiştir. Bunun için işletme kademeleri bu çalışmada üç kademede ele alınmıştır* 10 ). 1. Faaliyet Yönetim Kademesi 2. Üst Yönetim Kademesi 3. İşletmeler Grubu (işletme sahipleri) Kademesi Böyle bir ayrımın temelinde yatan düşünce, bu kademelerin işletmelerin tümünde mevcut olduğu ve bu kademelerdeki yöneticilerin farklı sorumluluklara sahip olduğu varsayımıdır. Ancak burada sözü edilen mevcudiyet bazen biçimsel olmayan bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bununla birlikte işletme(ler)de, bu kademelerdeki yöneticilerin bilgi gereksinimlerini anlamak ve teşhis etmek* 11 ), raporların hazırlanmasından sorumlu departmana veya ilgililere, raporların uygun ve zamanında hazırlanması konusunda yardımcı olabilecektir. FAALİYET YÖNETİMİ işletmelerin tümünde mutlaka temel faaliyetlerin yürütüldüğü yönetim kademeleri söz konusudur* 12 ). Bu düzeydeki çalışanların firma amaçlarının ulaşılmasında önemli katkıları vardır* 13 ). Buna bağlı olarak bu düzeyde çalışanları ilgilendiren bilgiler işletmenin başarısında önemli rol oynamaktadırlar. Bu nedenle, bu düzeyde faaliyet gösteren yöneticilerin gereksinim duydukları bilgilerin, gereksinim duydukları anda hazır edilmesi, bu yöneticilerce alınacak kararların etkinliğini artıracaktır. Bu düzeyde gereksinim duyulacak bilgilerin özelliklerini, aşağıdaki gibi sınıflandırmak mümkündür* 14 >: (10) Robert A. HoweÜ & Stepnen R, Soucy. A.g.m. (11) Recep Pekdenıir, A.g.t., s (12) Haroold Kooniz & Hinz VVeichrich, Management, s , (13) Joseph W. Hİlkinson, Accounting and Information Systems, 2nd. Ed., John Wiley & Sons, Inc., 1986, s. 35. (14) Göksel Yücel, işletmelerde İç raporlama Sistemi, İ.Ü.l.P. Muhasebe Enstitüsü yayını No 48, 1986, s. 64 (R.N. Anthony, J. Dearden, R.F. Vancil, Management Conlrol Systems, rev. ed. Homewood, IL., 1972, s. 9). ^

5 1 Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan * Bilgiler daha çok içinde bulunulan en kısa dönemi (günlük, saatlik, hatta an) kapsar. * Bilgiler daha ziyade ilk kademe yöneticilerine yönelik olarak hazırlanır. * Bilgilerin odak noktasını genellikle işletmenin en küçük birimleri oluşturur. * Bilgilerde değişken sayısı azdır ve hemen hemen tümü kantitatiftir. * Bilgiler düzenli aralıklar ile üretilir; daha çok tanımlanmış işlemler ve tekrarlanan problemler için kullanılır. * Çoğunlukla işletme içi bilgilerdir; geçmişe ve içinde bulunulan ana aittir, çoğunlukla finansal değildir ve kesindir. * Bilginin kullanım alanı genellikle eylemdir. Bu özelliklerin ışığında bir örnek vermek için bir imalat departmanından sorumlu yöneticilerin sorumluluklarını gereksinim duydukları bilgiler açısından aşağıdaki gibi üçe ayırmak mümkündür* 15 ). 1. Yönetim alanına giren mamul hatlarının kontrol edilmesi, a) Müşteri isteklerine tam cevap verilmesi, b) İstenen kalitede imalatın gerçekleştirilmesi, c) İstenen zamanda ilgililere teslimatın sağlanması, 2. Maliyet ve kârlılık faktörlerinin kontrol edilmesi, 3. Varlık yatırımlarının kontrol edilmesi. Söz konusu yöneticinin yukarıda belirtilen sorumluluklarını yerine getirebilmesi için, ortaya çıkan problemlere karşı çok kısa sürede cevap vermesi gerekir. Bunun için olup bitenlerden sürekli haberdar olması gerekmektedir* 16 ). Buna benzer şekilde, tedarik programında bir aksama olup olmadığı, mamullerin müşterilere teslimindeki durumlar, satış sonrası hizmetlerdeki faaliyetler ile ilgili yöneticilerin sipariş alma, siparişleri yerine getirme ve müşteri tatmini gibi olaylar hakkında sürekli bir şekilde bilgi sahibi olması gerekmektedir. Zamanında teslim ve satış sonrası hizmet faaliyetleri gibi imalat sürecinin diğer aşamalarını oluşturan faaliyetler de önemlidir* 17 ). Buradaki önem programlama zinciri ile başlar. Dolayısıyla (15) Roberr A. HoweIf & Stephen R. Soucy. A.g.m. (16) Göksel Yücel, A.g.e., s. 16. (17) Josehp W. Hİlkinson. A.ge.e., s. 38.

6 64 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 hammadde ve malzemelerin tedarik edildiği satıcıların teslim performansları da bu önemli faaliyetler arasında yer almaktadır. Tablo 1 FAALİYET YÖNETİMİ KADEMESİNDE RAPORLAMA Faaliyet Bilgileri Müşterilere Cevap Verme Kalite Teslim ve Hizmet İmalat Faaliyetleri Artık Ürün/İsraf Malzemeler Enerji Varlıklar Stok Dönme Çabukluğu Teçhizat Kullanımı/Çıktı Finansal Bilgiler Özel Giderler Artık Ürün Malzemeler Enerji Özel Maliyetler Kalite Maliyeti Katma Değeri Olmayan Faaliyet Maliyeti Departman Giderleri Sâtınalma Programlama İmalat Mühendisliği Tamir-Bakım Kaynak: Robert A. Howell & Stepnen R, Soucy. A.g.m. Yine aynı yönetici, özellikle kısa zamanda etkili olan ve kontrol edilebilen önemli maliyetler ile de yakından ilgilenmelidir. Bir çok işletmede bu tür maliyetler, kullanılan malzeme maliyetleri, artık ürün maliyeti, imalat verimliliği, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmet maliyetleri, şeklinde gruplandırılmaktadır* 18 *. Burada önemli olan bu yöneticinin bu maliyetleri ne derece kontrol altına alabildiğidir. İmalat işletmelerinin pek çoğunda halen hammadde ve malzeme maliyetleri imalat maliyetinin önemli bir kısmım oluşturmaya devam etmektedir. Dolayısıyla hammadde ve malzeme israfının önlenmesi ve artık ürünlerin etkili bir şekilde kontrol edilmesi önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Buradaki hedef, söz konusu artık ürünlerin minimuma indirilmesi gereken, bu tür hedefin ulaşılmasında ise, ilk yapılması (İ8) Alparslan Peker. Modern Yönetim Muhasebesi, 4. Bası*İ.Ü.İ.F. Muhasebe Enstitüsü Yayını No. 53,1988. s. 204.

7 İ.Ü. İşletme Falcültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan gereken, bu tür israfların ve artık ürünlerin oluştuğu noktaların tesbit edilmesidir* 19 ). Benzer şekilde, hammadde ve malzeme maliyetlerinin dışında kalan diğer imalat maliyetleri ve hatta enerji maliyetleri bazı durumlarda önemli boyutlara ulaşmaktadır* 20 ). Bu tür maliyetler genellikle işletme yöneticilerince ihmal edilmektedir. Bunun da temel nedeni, bu maliyetlerin küçük veya kontrol edilemez maliyetler olarak tanınmasıdır. Örneğin enerji maliyetleri genel olarak kontrol edilemez maliyet unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için bu maliyet unsurlarının etkilerini ayrı ayrı görmek gerekir. Bu sayede bu maliyetleri kontrol etmek sağlanabilir. Günümüzün modern işletmelerinde yaygın bir şekilde kullanılan finansal göstergelerden biri "kalite veya kalitesizlik maliyeti"dir* 21 ). Düşük veya zayıf kaliteli girdilerden kaynaklanan önemli maliyet elemanlarını ortaya koyabilen işletmeler, onları azaltmanın, hatta yok etmenin yollarını aramaktadırlar* 22 ). Katma değeri olmayan faaliyetlere ait maliyetlerin hesaplanması da kalite maliyeti kadar önemlidir. Üretilmekte olan mamullere katkıları olmayan imalat ve imalat dışı maliyetlerin ortaya çıkarılması, bunların önlenmesi için önemlidir. Doğal olarak burada da amacın bu tür maliyetlere neden olan faaliyetlerin elimine edilmesi olmalıdır* 23 ). Faaliyet yöneticilerinin kullanmakta oldukları ve kontrol edebildikleri varlıklarını yönelimi gibi sorumlulukları da söz konusudur. Örneğin stok yatırımları. Gereğinden az ya da çok stok yatırımının bulunup bulunmadığının sürekli bir şekilde izlenmesi, bunun için de doğru bilgilerin sürekli bir şekilde ve zamanında aktarılmasıgerekir. Ayrıca imalat teçhizatının artması, fazla miktarda makina parkının olması gibi sabit varlık yatırımlarının artması, bu varlıkların korunması veya tamir-bakım gibi faaliyetlerin artmasına, bu faaliyetler de beraberinde maliyet faktörlerinin oluşmasına neden olmaktadır* 24 ). (19) William A. Whceler III. "Srraight Talk On Just-In-Time," Ccoopers & Lybrand (A Presentation). (20) Jcffrey Miller & Thonıas Wollman. A.g.m.. s (21) Robert, S. Kaplan & anthony A. Atkinson. Advanced management Accounting, Prentice Hail, Eng!ewood Clİffs, NJ., 1989, s (22) Robert A. Hovrell & Stepnen R. Soucy. "The New Mamıfaclurgn Environnıent: Majör Tıeııds For Management Accounting," Managemenl Accounting, July (23) William A. Wheeler. (24) Robert A. hoıvcll & Stephcn R. Soucy. "Management Reporting in the New Manufactııring Environnıent."

8 66 LÜ. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 Faaliyet bilgileri, faaliyet yöneticilerine günlük hatta mümkün olan daha kısa bir sürede (vardiya temeli gibi) hazırlanıp raporlanabilir. Bu raporlarda yer alması gereken bilgiler mümkün olduğu kadar en alt düzeydeki parça numaralarına veya en alt işlemlerine kadar detaylandırılmalı; ancak, fazla ayrıntıya inmenin aşırı bilgi yükü yaratacağı da unutulmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, gereksiz ve tekrar edici bilgilere yer verilmemesidir* 25 '. Faaliyet bilgilerini kapsayan raporlar bütçe ve bütçeden olan uzaklaşmaların yerine gerçekleşen faaliyet bilgilerini kapsama lıdır* 26 '. Çok kısa süreyi kapsayan bu raporların tek amacı karşılaştırma yapmak değil sürekli iyileştirmek olmalıdır. Bu da imalat faaliyetlerinde sıfır israfı veya sıfır artık ürünü hedeflemek demektir. Faaliyet yöneticileri için finansal bilgilerden ziyade faaliyet bilgileri daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü finansal bilgilerin doğuş nedeni faaliyetlerdir* 27 '. Bu nedenle, bu tür bilgiler daha süratli bir şekilde derlenerek ilgililere ulaştırılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, her işletmenin amacı ulaştırılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, her işletmenin amacı para kazanmak veya fayda sağlamaktır. Bu nedenle, bu faaliyetler bu amacın ulaşılmasında önemli etkilere sahiptir. Finansal bilgiler faaliyet bilgilerinin aksine daha az sıklıkla izlenebilir. Yukarıdaki sorumluluklar, bilgiler ve raporlar genellikle faaliyet yöneticilerini doğrudan ilgilendirmektedir. Dolayısıyla oluşturulacak raporlama sisteminin bu sorumlulukların yerine getirilmesinde yararlı olacak şekilde tasarımlanması önem kazanmaktadır. Bununla birlikte faaliyetlerin gerçekleştirildiği düzeylerde yukarıda belirtilen faaliyet ve finansal bilgilerin raporlanmasmm tek amacı aciliyeti olan ve izlenmesi gereken özel problemleri tesbit etmek, onları çözüme kavuşturmak ve bu sayede işlemsel ve finansal performans artışı sağlamak olmalıdır. ÜST YÖNETİM Genel yönetim kademesinde faaliyet gösteren yöneticiler genellikle işletmenin tümü ya da tümüne yakın kısmı ile ilgilidir. Böylece faaliyet yöneticilerinin sahip olduğu yönetsel sorumluluktan daha fazlasına sahiptirler. Dolayısıyla bir faaliyet yöneticisinin sorumluluğu, bir mamul (25) George H. Bodrtar & VVilfiam S. Hopıvood. Accıın'ing Information Syslems, 3ıd. Ed., Allyıl and Baron. Inc s (26) Joseph W. Wilkmson. A.g.e., s (27) George H. Bodnar & Wi)liam S. Hopıvood. A.g.e., s. 342.

9 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan hattı değil, sorumluluk alanına giren pazar bölümleri ve mamul hatları ve bunlarla ilgili finansal, yatırım ve yürütme sorunlarını kapsar. Üst yönetim veya yönetim kontrolü düzeyinde alınacak kararlara yardım olacak şekilde gereksinim duyulan bilgilerin genel özellikleri şöyle sınıflandırılmaktadır* 28 ): * Bilgilerin kapsadığı dönem bir yıl, üç ay veya bir aydır. * Bilgiler genellikle orta ve üst kademe yöneticilerine yöneliktir. * Bilgiler daha ziyade işletme içi ve işletmenin büyük bir bölümünü kapsar. * Değişkenlerin sayısı fazla olmayıp, bilgiler daha çok kantitatiftir. * Bilgiler düzenli aralıklarla hazırlanır; daha çok tanımlanmış işlemler ve tekrarlanan problemlere yönelik olarak hazırlanır ve bilgilerde yorum vardır. * Bilgiler tamamen kesin olmayıp kesine yakındır, işletme içi bilgilerdir, geçmişe aittir, genellikle finansaldır. * Bilginin kullanım alanı kontroldür. Yukarıda da görüldüğü gibi üst yönetim elemanları, faaliyet yönetim elemanlarının aksine daha az detaylı bilgilere gereksinim duyarlar ve üst yönetim elemanlarının gereksinim duyduğu bilgiler daha global olmaktadır (Şekil 1). Örneğin farklı mamul hatlarının ekonomiklikleri, uygun sermaye yatırımları, doğru fiyatlama ve stratejik tercihler yapma gibi konularda faaliyet bilgilerine gereksinim duyarlar. Bu tür kararların pek çoğu uzun dönemli kararlardır. Bu nedenle, üst yönetime sunulan raporların sıklığı daha seyrektir. Zaman Dilimi Kapsam Ayrıntı Zamanlılık Doğruluk Sayısal Olmayan Sayısal Çok önemli < Kısa-Vade < :. > Uzuri-Vade Dar < 1 > Geniş Çok < ; > Az : : j > Öz Önemli Çok önemli < : j > Öz önemli Az < j > Çok Çok < i > Az Faaliyet Yöneticisi Tepe Yöneticisi Şekil 1: Faaliyet yöneticisi ile tepe yöneticisinin gereksinim duyduğu bilgilerin karşılaştırmalı Özellikleri. Kaynak: Recep Pekdemir. A.g.t., s. 68. (28) Göksel Yücel. A.g.e., s. 64 (Anthoııy ve diğerleri, s. 9).

10 68 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 Faaliyet yönetiminde olduğu gibi, üst yönetimde de hem finansal hem de faaliyet bilgilerine gereksinim duyulmaktadır. Bu düzeyde faaliyet bilgilerini "kritik başarı faktörleri" olarak ele almak yararlı olabilir (Tablo 2). Tablo 2 ÜST YÖNETİM KADEMESİNDE RAPORLAMA Faaliyet Bilgileri Kritik Başarı Faktörleri Siparişler/Yükleme Teslim Alma Kalite Müşteri Teslimatı Artık Ürün/İsraf Stoklar İmalat Alanı Teçhizat Finansal Bilgiler Kârlılık Analizleri Mamuller Müşteriler Mali Sonuçlar Kâr Gider Yönetimi Varlık Yönetimi Nakit Akışı Yönetimi Kaynak: Robert A. Hovvell & Stepnen R. Soucy, "Management Reporting in the New Manufacturing Envtronment." Bu faktörlerden birinci grubunu, gelen siparişler ve karşılanan siparişler, oluşturabilir. Bu faaliyetler işletmenin dış çevresine açıldığı önemli noktalardan birini oluşturmaktadır ve bunlar anahtar ölçü olabilir. Bu ölçüler sayesinde işletmenin rekabet durumu, işletmenin performansı ve pazardaki değişiklikler hakkında bilgiler (sinyaller) alınabilir ve bunlara bağlı olarak üst yönetim bunlarla ilgili olarak tedbir alabilir. Kritik başarı faktörlerinin ikinci grubunu ise, işletmenin sunduğu mal ve hizmetlere karşı müşterilerin sâtınalma eğilimleri oluşturmaktadır. Bunlar ise, mamul hatlarına göre mal vc hizmetlerin müşterilere teslimatı, kalite ve müşteri tatmini ile ilgili göstergelerden oluşmaktadır. Doğrusu teslimat ve kalite müşteriler için günümüzde oldukça önem kazanmıştır' 29 ). Çünkü stoklara yatırım yapmak isteyen müşteri sayısında azalmalar gözlenmektedir. Mal satışlarından olan iadeler, müşteri şika- (29) Paul II. Zipkİn. "Does Manufacturing Necd a JIT Revolution'.'" Harvanl Business Rcview, Jaııuaıy-Febriary 199Î, s. 40.

11 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan yetleri, kalite zayıflığından kaynaklanan müşterilere verilen satış indirimleri, birer kalite göstergeleri olabilir. Müşteri tatmini ile ilgili olarak bazı anketlerin düzenlenmesi ile müşterilerin kalite beklentileri belirlenebilir. İşletme içinde de kalite ile ilgili göstergeler söz konusudur. Bunlar, malzeme tüketimi, hatalı ürünler, kalite maliyeti, imalattan ambara yapılan iadeler, artık ürünler olabilir. Mal ile iadelerinin yüzdesi, kaliteli satıcıların sayısı, zamanında teslim alınan siparişlerin yüzdesi, ortalamasipariş düzeyi gibi göstergeler de satıcı performanslarını ortaya koyabilir. Genellikle üst yönetim fazla detaylı kalite ve teslimat bilgileri ile ilgilenmeyebilir, ancak önemli değişikliklerin nedenlerini ortaya koyacak önemli verilerin ayrıntılı bir şekilde açıklanması yeterli olabilir. Bunlarla birlikte üst yönetim, mamul hatlarındaki stok türlerini, toplu ve tek tek mamullere göre stok dönme çabukluklarını, toplam stok yatırımlarını ve diğer harcama alanlarını izleme gereksinimi duyabilir. İşletmenin tüm finansal sonuçlarının izlenmesi ile beraber, üst yönetim bazı önemli finansal performansı verileri ile oldukça ilgilenebilir. Başarı değerleme, sermaye yatırımları, fiyatlama kararları, mamul hatları ve mamuller üzerinde yoğunlaşma, pazar seçme, boşa giden mamuller veya parçalar üzerinde yoğunlaşma gibi konuların belirlenmesinde ve bu konulardaki sorunların çözümlenmesinde, mamul hatları ve kârlılıkları ile ilgili bilgiler zorunlu olmaktadır. Ülkemizde pek çok işletmede mamul kârlılığının belirlenmesi üzerinde fazla bir başarı gösterilmemektedir. Bunun sonucunda da yetersiz veya doğru olmayan verilerden dolayı yanlış karar alma riski ile karşı karşıya kalınmaktadır. Pek çok işletmede sabit maliyetler ile değişken maliyetler arasındaki ayırımın ve dönem giderlerinin belirlenmesi halen geleneksel uygulamalara dayanmaktadır. Bu geleneksel uygulamalar ise, günümüzün modern imalat çevresini yansıtmaktan,uzak kalmaktadır. Modern imalat çevrelerinde kısa vade için düşünüldüğünde, bir mamul veya mamul hattında kullanılan bazı işletme malzemeleri ile imalat malzemeleri değişken maliyet olarak kabul edilebilir. Diğer genel imalat maliyetleri ile işçilik maliyetleri* 30 ) sabit maliyet olmaktadır* 31 ). (30) Oysa geleneksel maliyet muhasebesi kitaplarına bakıldığında işçilik maliyetlrinm genellikle değişken maliyet olarak işlendiği görülmektedir. (31) Robert S. Kaplan, "One Cost System Isn't Enoııgh," Harvard Business Review, January-February 1988, s. 64.

12 70 İÜ. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 11 Nisan 1989 Yine modern düşüncede, belirli bir mamul ya da mamul hattı ile ilgili mühendislik, pazarlama ve genel yönetim giderleri mamul maliyetinin kapsamında düşün ülebilmektedir. Benzer şekilde, üst yönetim farklı müşterilerin firmaya olan kârlılıklarını bilmek zorundadırlar. Bunu hesaplamak oldukça güçtür. Bu ancak mamul maliyetlerinin yeterli bir şekilde belirlenmesi ve müşterilerin buna göre alım yapmaları durumunda sağlanabilir* 32 ). Üst yöneticiler işletmenin varlık ve nakit yönetimini de bilmelidirler. Örneğin hasılat ve kârlılıkları eşit olan iki mamulü karşılaştıralım. Bunlardan biri, sezonluk olmasından dolayı satışların % 40'ı kadar stok gerektirebilir. Diğeri ise hiç ya da çok az gerektirebilir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde bu iki mamulün farklılıklarım ayıracak sistemlere rastlamak oldukça zordur. İşletme yönetimi birinci mamul için belirli düzeyde varlık yatırımı yapmak zorundadır. Bazı işletmelerde kârlılıklarını toplam varlıklar veya faaliyetlere göre kullanılan net varlıklar gibi temel esaslara göre kârlılık analizleri yapılmaktadır. Mamul temeline göre bu analizleri yapanlar ise oldukça azınlıktadır. Burada temel güçlük duran varlıkların hangi mamullerde kullanıldığının tesbitindedir. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde ve uzak doğu ülkelerinde son zamanlarda mamul temeline dayanan işyeri düzenlemeleri hakim olmaktadır* 33 ). Bu görüşün temelinde, hangi varlıkların hangi mamullerde kullanıldığının belirlenmesi ve dolayısıyla mamul kârlılıklarının doğru bir şekilde hesaplanması yatmaktadır. İŞLETME SAHİPLERİ VEYA İŞLETMELER GRUBU Holding yöneticileri genellikle işletme sahiplerinden veya aileye yakın olan yöneticilerden oluşur. İşletme sahipleri veya holding yönetimleri, önemli problem veya fırsatlar ile ilgilenebilmesi için kendilerine bağlı işletmelerin performansları, mamul hatları ve mamul kârlılıkları hakkında yeterli bilgilere sahip olmak zorundadır. Hemen belirtmekte yarar vardır ki bu düzeydeki yöneticiler fazla ayrıntılara gereksinim duymaz. Sadece firmaların karşılaştıkları önemli sorunları görebilmeleri yeterli olmaktadır. (32) Ülkemizde de her müşterinin kârlılığını ortaya koyabilecek çalışmaların yapılmasında yarar olacaktır. Hatta bu konuda yaygın bir örnek de vardır. Geniş hacimlerde alım yapan müşteriler, çok karlı olarak kabul edilir. Düşük hacimde gelen siparişler, daha az kârlı oldukları düşüncesi ile firmaya daha kârlı olsalar bile genellikle geç işlem görürler. (33) Robert A. Howell & Stepnen R. Soucy. "Tlıe New Manufacturing Eiıvİronment: Majör Trends For Management Accounting."

13 /. Ü. İşletme Fakültesi Der&si, C: 18 S: 1 i Nisan Bu düzeydeki yöneticilerin gereksinim duyabücekleri bilgilerin genel karakteristikleri şöyle sınıflandırılmaktadır* 34 *: * Bilgiler genellikle geleceğe yönelik olup çoğu zaman uzun dönemi kapsamaktadır. * Bilgileri kullanan yöneticiler daha ziyade üst yönetim ve işletme sahipleridir. * Bilgilerin odak noktası daha ziyade işletme ve dış çevre ilişkileridir. * Değişkenlerin sayısı çoktur ve bilgiler daha çok kalitatiftir. * Bilgilerin raporlanması düzensizdir ve bilgiler daha çok yargı gerektiren ve her biri farklı olan problemlere yöneliktir. * Bilgiler tahminidir, işletme dışı bilgilerdir. * Bilginin kullanma amacı, tahmin yapma ve uzun dönemli plan yapmadır. Bu düzeydeki yöneticilerin gereksinim duyduğu bilgileri kapsayan raporlar içerik itibariyle genel olarak dört grupta toplanabilir* 35 ). 1. Önemli stratejik ve yönetsel sorunları analiz eden ve faaliyetleri gözden geçiren raporlar. 2. Holding yöneticilerinin çalışma performanslarını kolayca değerleyebilmelerinde kullanabilecekleri birkaç kritik başarı faktörlerini kapsayan raporlar. 3. Bazı finansal sonuçları, finansal (genel) muhasebeden ziyade yönetim muhasebesi mantığı ile özetleyen raporlar. 4. Gelecekle ilgili bazı önemli tahminleri oluşturan raporlar. Doğal olarak, her firmanın sahipleri veya holding için hazırlanacak raporlar da faaliyetlerin özeti, analizi ve gözden geçirilmesi yer almalıdır* 36 ). Bu raporların kapsayacağı dönemler ise, mali yıl başından raporun hazırlandığı güne kadar geçen dönem, içinde bulunulan dönem ve yıl sonuna kadar kalan dönem olmaktadır. Bu raporların firmaların üst yönetimlerince hazırlanması önemlidir. Bu raporlarda firmaların karşılaştığı önemli fırsatlar, problemler ve sorunların bir bakışta anlaşılacak şekilde yer verilmesi yararlı olabilir. Hatta bu raporlarda çeşitli bilgi sunum tek- (34) Göksel Yücel. A.g.e., s. 64 (Onthony ve diğerleri, s. 9). (35) Robert a. Howell * Stephen R. Soucy. "Management Reporting in the New Manufacturirtg Environnıent." (36) Göksel Yücel. A.g.e., s. 105.

14 72 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 1 / Nisan 1989 niklerinden (grafikler, trend analizleri, vb.) yararlanılabilir* 37 *. Bunlar daha ziyade firmaları oldukça etkileyen firma içi gelişmeler, rekabet ortamındaki ve işletmenin iklimindeki önemli değişikliklerdir, bunlara ilişkin üst yönetim üyelerinin kişisel görüş ve düşüncelerine de yer verilmesi önerilebilir. Çünkü her işletme çeşitli problemlerle karşılaşılabilir. Önemli olan bu problemlerin firma üst yöneticileri tarafından tesbit edilebilmesidir. Pek çok firmada iç raporlama uygulamaları, işletmelerin dış çıkar grupları için hazırlanmış finansal raporları kapsamaktadır. Bunlar genellikle gelir tablosu (kâr-zarar), bilanço ve varsa fon akış veya nakit akış tablosundan oluşmaktadır. Gelir tabloları genellikle mali mevzuatın ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe ülkeleri doğrultusunda hazırlanır. Bunlar iç kullanım için gereksiz veya etkisiz olabilir* 35 ). Eğer iç kullanım için gelir tablosu hazırlanması gerekiyorsa değişken maliyetleme yöntemi doğrultusunda hazırlanması daha yararlı olabilir* 39 ). Dolayısıyla işletmelerin veya birimlerin karşılaştırılmasında vc işletmelerin performanslarının değerlenmesinde katkı payı analizinin yapılması daha uygun olabilir. Bilançolar ise çalışma sermayesi (dönen varlıklar), uzun vadeli finansal yatırımlar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar gibi grupları kapsamalıdır. Çalışma sermayesini oluşturan unsurlar işletmenin faaliyetleri ile doğrudan ilgilidir. İşletmenin satışları artarsa alacak hesapları artabilir. Buna bağlı olarak satılan malın maliyeti, stokların seviyesi, borç hesapları zincirleme etkilenerek artabilir. Bu ilişkiler genellikle işletmelerin tümünde mevcuttur. Ancak genellikle satış hacmi ile çalışma sermayesi arasında bir analize pek fazla yer verilmez. Oysa böyle bir oran oldukça anlamlı olabilir* 40 ). Bununla birlikte değişen imalat sektöründe duran varlık yatırımları da gittikçe artmaktadır* 41 ). Holding yönetimleri için firmaların performanslarının değerlenmesinde hem çalışma sermayeleri hem de duran varlık yatırımları dikkate alınmalıdır. Ancak bu uygulamada, ülkemiz gibi (37) Ayrıntılı bilgi için bkz: Recep Pekdemir, A.g.t., s (38) Robin Cooper & Robert S. Kaplan, "How Cost Accounting Systenıatically Distorts Product Costs," Harvard Business Review, september - October (39) Robert S. Kaplan & AnKıony A. Atkinsort. A.g.e., s (40) Robert A. Howcll: & Stephen R. Soucy. "management Reporting in the New Manufacturİng Environnıent." (41) Jeffrey hiller & Thomas VolHman. A.g.nı., s. 143.

15 İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 18 S: 1 i Nisan enflasyon oranın yüksek olduğu ortamlarda, fiyatlar genel seviyesindeki değişmeleri de dikkate almak gerekir* 42 '. Aksi takdirde farklı tarihlerde yapılmış yatırımlar ile ilgili tarihi değerlerin karşılaştırılması gibi bir hata yapılmış olabilir. Holding yönetimleri için firmaların nakit yaratma gücü diğer bir ifade ile nakit akışları* 43 * da önemlidir. Satış hacmi artış gösteren örnek tekrar hatırlanacak olursa, gereksinim duyulan varlıkların karşılanabilmesi için etkin ve verimli bir nakit akışı gerekmektedir. içinde bulunulan dönem ve gelecek dönem için bazı tahminlerin, holding yönetimlerine sunulacak bilgiler arasında yer alması yararlı olabilir. Bu bilgiler işletmelerin tahmini gelirlerini, tahmini varlık gereksinimlerini ve tahmini nakit akışlarını kapsamalıdır* 44 *. Bunlarla birlikte önemli değişikliklerin kısa nedenleri de verilmelidir. Böylece okuyucu veya holding yöneticileri mevcut durum ile tahminler arasındaki değişiklikleri anlayabilir. SONUÇ Gün geçtikçe değişmekte olan işletme yönetimi çevresi etkin ve verimli raporlama sistemine gereksinim duymaktadır. Karşılaştığımız raporlama sistemlerinin çoğunda hazırlanan raporlar ya genel muhasebe temeline dayanmakta, ya da fazla bilgi veya ayrıntıyı içermektedir. Dolayısıyla bü raporlar işletme içinde haberleşme güçlüğü yaratmakta veya yöneticilerin değerleme, karar verme ve aldıkları kararları eyleme dönüştürme gibi fonksiyonlarını yerine getirmelerinde yararsız kalmaktadırlar. Bunun için değişik kademelerde faaliyet yararsız kalmaktadırlar. Bunun için değişik kademelerde faaliyet gösteren yöneticilerin gereksinimlerini karşılayacak etkin ve verimli yönetim raporlama sistemlerine gereksinim vardır. (42) (43) (44) Alparslan Peker. A.g.e., s. 61. Alparslan Peker. A.g.e., s George H. Bodnar & William S. Hopwood. A.g.e., s. 337.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004 İşletme Analizi Baraz, 2010 İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ DERS İÇERİĞİ Ders Adı Ders Türü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Seçmeli DERS HEDEFİ Maliyet ve Yönetim Muhasebesi dersini alan öğrenciler aşağıdaki becerileri kazanacaktır: İşletme yöneticilerinin planlama,

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2 İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3 İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 Genel Üretim Maliyetleri ve Maliyet Dağıtımı Birinci Aşaması ÜNİTE:5 Genel Üretim Maliyetleri

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ (FİN402U)

FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ (FİN402U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ (FİN402U)

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Bilgi Sistemleri Yönetim Bilgi Sistemleri Para, insangücü, malzeme, makine, teknoloji ve bilgi gibi

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK İŞLETMELERİNDE LOJİSTİK YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. M.Hakan KESKİN Hazırlayan Behiye ERYİĞİT

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ Muhasebe Döngüsünü Hatırlayalım... 2 Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri... 5 Üretim İşletmelerinin İki Ana Grubu... 6 Mamül ve Hizmet Üretiminin

Detaylı

GENEL MUHASEBE I - II

GENEL MUHASEBE I - II Editörler Yrd.Doç.Dr. İlkay E. Erturan & Dr. Hacı Arif Tunçez GENEL MUHASEBE I - II Yazarlar Yrd.Doç.Dr. Hakan Seldüz Dr. Güler FerhanUyar Ahmet Çayırçimen Ayhan Güven Dilek Türk Emre Akbulut Engin Yurdasever

Detaylı

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması 2 Pazarlama Planlaması Planlama Nedir? Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Planlama ise, bir yöneticinin ileriye bakmasına ve kendine açık olan seçenekleri bulmasına yardım

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir?

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir? FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL PLANLAMA Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA Finansal analiz işletmenin geçmişe dönük verilerine dayanmaktaydı ancak finansal planlama ise geleceğe yönelik hareket biçimini belirlemeyi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU Muhasebe ve Finans Fonksiyonları Arasındaki İlişki Muhasebe, işletmelerdeki mali nitelikli tüm işlemlerin sistemli olarak kaydını, sınıflandırmasını ve rapor edilmesini ele

Detaylı

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler İÇİNDEKİLER I. YÖNETİM MUHASEBESİNE GİRİŞ... 2 1. YÖNETİM MUHASEBESİNİN TANIMI VE KAPSAMI... 2 2. YÖNETİM MUHASEBESİNİN AMAÇLARI... 4 3. YÖNETİM MUHASEBESİ, MALİYET MUHASEBESİ VE FİNANSAL MUHASEBE ARASINDAKİ

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 18.12.2018 1 MUHASEBE YÖNETİMİ Girişimcilerin veya yöneticilerin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu, işletmenin sahip olduğu varlıklarla

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

SKY213 SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ Öğr. Gör. Pınar DOĞANAY PAYZİNER

SKY213 SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ Öğr. Gör. Pınar DOĞANAY PAYZİNER SKY 213 SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET Derste Kullanılacak Kaynaklar İsmail Ağırbaş, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim ve Maliyet Analizi, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2014. Kamil Büyükmirza, Maliyet ve Yönetim

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

Finansal (Mali) Tablolar Analizi. Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN

Finansal (Mali) Tablolar Analizi. Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN Finansal (Mali) Tablolar Analizi Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN 1 Mali Tablolar Muhasebe sisteminin üretmiş olduğu muhasebe bilgileri İşletme içi ( Sahiplerine, ortaklarına, yöneticilerine ve

Detaylı

Bölüm 11 & 12. Muhasebe Fonksiyonu Finansman Fonksiyonu Insan Kaynakları Fonksiyonu

Bölüm 11 & 12. Muhasebe Fonksiyonu Finansman Fonksiyonu Insan Kaynakları Fonksiyonu Bölüm 11 & 12 Muhasebe Fonksiyonu Finansman Fonksiyonu Insan Kaynakları Fonksiyonu Muhasebe Fonksiyonu Muhasebe: Finansal olaylara ait verilerin kaydedilmesini, sınıflandırılmasını ve raporlanmasını sağlayan,

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 27 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Temel Mali Tablolar GELİR TABLOSU : Bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği gelirleri ve bu geliri elde

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I 7. HAFTA ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I Finansal Planlama ve Finansal Planlama Araçları Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler.

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler. BAĞIMSIZ DENETİM Bağımsız Denetim işletme içi ve işletme dışı bilgi kullanıcılarının güvenilir bilgi ihtiyacını karşılar. Finansal tabloların güvenilirlik derecesini artırır. Bağımsız denetim, aşağıdaki

Detaylı

30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı

30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı 30 Haziran 2013 SMMM Yeterlilik Sınavı Finansal Tablolar Analizi Sınavı Soru 1) ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin 2011 ve 2012 dönemine ait gelir tablosu aşağıdaki gibidir. ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gelir

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri. ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme

ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri. ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme ÜNİTE:3 Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri-I (Hazır Değerler, Menkul Kıymetler, Alacaklar) ÜNİTE:4 Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri-II (Stoklar

Detaylı

DERS PROFİLİ. Yönetim Muhasebesi MAN Bahar

DERS PROFİLİ. Yönetim Muhasebesi MAN Bahar DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Yönetim Muhasebesi MAN 212 4 Bahar 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili İngilizce Ders Tipi Dersin Okutmanı Yrd. Doç. Dr. Y.

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr.

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr. 3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik NAKİT YÖNETİMİ Nakit Yönetimi ile işletmeler; bir yandan işletmenin

Detaylı

ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları. ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar. ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri

ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları. ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar. ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri ÜNİTE:4 Finansal Analiz ÜNİTE:5 1 Başabaş ve Kaldıraç Analizleri

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 12. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Gider Hesapları (61, 62, 63, Hesap Sınıfları) Yrd.Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr I. Giriş Gelir tablosu, hesaplarına sonuç hesapları da denilmektedir.

Detaylı

2013/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAV SORULARI 1 ARALIK 2013 Pazar 13:30-15:00

2013/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAV SORULARI 1 ARALIK 2013 Pazar 13:30-15:00 2013/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAV SORULARI 1 ARALIK 2013 Pazar 13:30-15:00 Soru 1) (K) Sanayi ve Tic. A.Ş. ile (Y) sanayi ve Tic. A.Ş. aynı sektörde

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 1: Giriş ve Temel Kavramlar 1/29 NİÇİN STRATEJİK YÖNETİM? İşletmeler olarak hangi koşullarda strateji geliştirmeye ihtiyaç duymayız?

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL. Prof. Dr. Dursun ARIKBOĞA

İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL. Prof. Dr. Dursun ARIKBOĞA İŞLETME BÜTÇELERİ VE KONTROL Stratejik planın bir parçası olan bütçelerin hazırlanması ve etkin bir kontrol aracı olarak kullanılması konularında bilgi vermek, ilgi uyandırmak. Bütçeler, faydaları Bütçelerin

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Değer OLUŞTURMA Değeri Yönetemeyenler Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Ne oluyor? İmalat Global olmak zorunda, dünya/kıta/bölge/ülke boyunca dağıtık imalat->

Detaylı

MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U)

MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Giriş... 1 Bölüm 1: İŞLETME KAVRAMI... 3 1.1 Ekonomik Sistem... 3 1.2 Üretim Ögeleri... 4 1.3 Gereksinme ve İstekler... 5 1.3.1 Talep... 6 1.3.2 Mal ve Hizmet... 7 1.3.3 Tüketim ve Tüketici...

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

SEÇKİN İşletme & Finans

SEÇKİN İşletme & Finans Dr. Cem Niyazi DURMUŞ M. Vefa TOROSLU İŞLETME BÜTÇELERİ SEÇKİN İşletme & Finans İçindekiler Önsöz... 5 Şekiller Listesi... 13 Kısaltmalar... 15 Birinci Bölüm İŞLETME KAVRAMI 1.1. İŞLETME KAVRAMI... 17

Detaylı

Finansal Tablolar Analizi

Finansal Tablolar Analizi Finansal Tablolar Analizi ESKİŞEHİR SMMM ODASI Yrd. Doç. Dr. Arman A. KARAGÜL Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Bu eğitim dokümanı Mustafa UÇKAÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 BÖLÜM 1 YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ... 3 BÖLÜM 2 MALİYET KAVRAMI, TERİMLERİ VE SINIFLANDIRILMASI... 29 BÖLÜM 3 ÜRETİM İŞLETMELERİNDE DÖNEM

Detaylı

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi SATIŞ YÖNETİMİ Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi fiyattan ve hangi dağıtım kanalları ile ve nasıl

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi. İşletme Analizi, Etkili bir işletme analizinin beş önemli konuda ele alınması gereklidir:

Bölüm 4. İşletme Analizi. İşletme Analizi, Etkili bir işletme analizinin beş önemli konuda ele alınması gereklidir: Bölüm 4 İşletme Analizi 1 2 Etkili bir işletme analizinin beş önemli konuda ele alınması gereklidir: İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

DERS PROFİLİ. Finansal Muhasebe MAN211 Güz 1 3+0+0 3 6

DERS PROFİLİ. Finansal Muhasebe MAN211 Güz 1 3+0+0 3 6 DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Finansal Muhasebe MAN211 Güz 1 3+0+0 3 6 Ön Koşul - Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı İngilizce Zorunlu Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

2018/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 11 Mart 2018-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2018/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 11 Mart 2018-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2018/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 11 Mart 2018-Pazar 13:30-15:00 SORULAR XYZ İŞ LETMES İ BİLANÇOLARI 2014 2015 2016 2017 DÖNEN VARLIKLAR 110.000 165.000

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Finansal sistem ve finansal piyasalar hakkında genel bilgilerin verilmesi Muhasebe Standartları Hakkında Genel Bilgiler (Muhasebe

Detaylı

MAHASEBE, DENETİM VE BÜTÇE

MAHASEBE, DENETİM VE BÜTÇE MAHASEBE, DENETİM VE BÜTÇE MUHASEBE; Mali Nitelikteki Bilgilerin SAPTANMASI (Belgelerle) ÖLÇÜLMESİ (TL Cinsinden) KAYDEDİLMESİ (Yevmiye Defteri) SINIFLANDIRILMASI (Defteri Kebir) ÖZETLENMESİ (Mizanlarla)

Detaylı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı 1. Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin temel kavramları arasında yer almaz? A. Maliyet esası B. Sosyal sorumluluk C. Raporlama D. Hesap verebilirlik E. Tam açıklama 2. Hesapların çalışma kuralları ile

Detaylı

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ ÖZET: Muhasebe sistemi; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çalışmasını sağlayacak şekilde kurulur ve yürütülür. Kamu hesapları ise, yönetim ve denetim yetkilileriyle

Detaylı

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI ŞUBAT-2010 M.Bahadır r ALTAŞ Maliyet Muhasebesi ile Finansal Muhasebe Arasındaki Farklar Finansal Muhasebe Đç ve dışd gruplara bilgi verir Tutarlar

Detaylı

KÂR PLÂNLAMASI VE KONTROLÜ SÜRECİ

KÂR PLÂNLAMASI VE KONTROLÜ SÜRECİ İÜ. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 25, S: 2/Kasım 1996, s.55-65 KÂR PLÂNLAMASI VE KONTROLÜ SÜRECİ Doç. Dr. Peyami ÇARIKÇIOĞLU İ.Ü. İşletme Fakültesi 1 GİRİŞ Bilindiği gibi, yönetim, işletme amaçlarının

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

DOĞRUSAL SORUMLULUK ÇİZELGESİ. Asis. Dr. Zeki AKSAN t. Ü. İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Kürsüsü GİRİŞ :

DOĞRUSAL SORUMLULUK ÇİZELGESİ. Asis. Dr. Zeki AKSAN t. Ü. İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Kürsüsü GİRİŞ : DOĞRUSAL SORUMLULUK ÇİZELGESİ Asis. Dr. Zeki AKSAN t. Ü. İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Kürsüsü GİRİŞ : Örgütlerin büyümesiyle, örgütlerde görev alan kişiler arasındaki üişkiler büyük bir artış

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR 26.12.2018 1 FİNANS YÖNETİMİ Ürün ve satış faaliyetleri Yatırım faaliyetleri Kaynak bulma anlamında finansman faaliyetleri İşletmenin Mali Faaliyetleri 26.12.2018

Detaylı

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir.

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. TREND ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği, borçlanma eğilimi,

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu.

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu. Finansal Analiz Finansal Analiz Doç.Dr. Oktay Taş 1 Finansal Analiz Bir işletmenin Faaliyetleri sonucu oluşan finansal tabloların incelenmesi değerlendirilmesi sürecidir. Đşletmenin faaliyet sonuçlarının,

Detaylı

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MALİ TABLOLAR ANALİZİ MAN 319 5 3 + 0 3 5. Program Öğrenim Çıktıları 4,6 1,2,5 2,20 7,8

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MALİ TABLOLAR ANALİZİ MAN 319 5 3 + 0 3 5. Program Öğrenim Çıktıları 4,6 1,2,5 2,20 7,8 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MALİ TABLOLAR ANALİZİ MAN 39 5 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Muhasebeye Giriş I+II, Maliyet Muhasebesi Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı A Kitapçığı 10. Soru Soru Hatalı Değil. I- Birleşme sözleşmesi genel kurullarca onaylanmadan önce Sermaye Piyasası Kuruluna başvurularak

Detaylı

TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR

TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR 1. GİRİŞ 213 Sayılı V.U.K nun 3.maddesinde; İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME Stok kavramı tedarik veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müşteriye arz edilmeden önce az ve ya çok belirli bir süre bekletilen

Detaylı

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ İLERİ BANKA MUHASEBESİ Eğitimin amacı, muhasebenin teknik yapısı ile geleneksel işlemlerle ilgili yeterli bilgisi olan katılımcılara banka muhasebesinin özellik gösteren konularını açıklamaktır. #Bankalarda

Detaylı

2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR Soru 1: Not değeri 100 üzerinden 35 İç kontrol yapısının CASO modeline göre; a. Tanımını

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı