ÇALI KANGURUSU (VALABİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇALI KANGURUSU (VALABİ)"

Transkript

1 SESSİZ KUĞU Latince adı: Cygnus olor İngilizce adı: Mute Swan En büyük uçabilen su kuşlarındandır. Durgun, yavaş akan tatlı sular ve bataklıklarda yaşarlar. Tek eşli canlılardır. Mart-Nisan aylarında yuva yaparlar. Dişi kuğu 5-12 yumurta yapar ve yaklaşık 36 gün kuluçkaya yatar. Yavrular yumurtadan çıktıklarında kahverengimsi gri renktedir. Renkleri bir yıldan sonra değişir ve beyaza dönüşür. 9-12kg ağırlığındadırlar. ÇALI KANGURUSU (VALABİ) Latince adı: Macropus rufogriseus İngilizce adı: Red-Necked Wallaby Anavatanı Avusturalya olan kızıl boyunlu valabi kangurugiller familyasındandır. Ömürleri yaklaşık 18 yıldır. Koku alma duyuları çok güçlüdür kilogram ağırlığındadır. Arka ayakları çok güçlüdür ve bir sıçramada yaklaşık 3 metre kadar ilerleyebilir. Dişiler yavrularını belirli bir süre keselerinde taşırlar. TEK HÖRGÜÇLÜ DEVE Latince adı: Camelus dromedarius İngilizce adı: Dromedary, Arabian camel Afrika, Arabistan çölleri ve Avustralya bozkırında yayılış gösterirler. Kurak çöl iklimine adapte hayvanlardır. 50yaşına kadar yaşayabilir ve 700 kg ağırlığına ulaşabilirler. Çift hörgüçlü develerden, daha ince bacakları ve hızlı koşabilmeleri ile ayrılırlar. Gebelik süreleri 15 aydır.

2 VERVET (YEŞİL MAYMUN) Latince adı: Chlorocebus aethiops İngilizce adı: Grivet Monkey, Vervet monkey Doğal yaşam alanları Afrika'nın güney yarısı ile Batı Hint adalarıdır. Siyah renkli el ve yüz derisine sahiptirler. Genel olarak sürüler halinde yaşarlar. Kendi sürülerinde bulunan bütün maymunları tanırlar. Dişi maymunlar yavrularına çok düşkündürler. Yaklaşık ömürleri yıl kadardır. 4-8 kg arası ağırlığa sahiptirler. RAKUN Latince adı: Procyon lotor İngilizce adı: Raccoon Anavatanı Kuzey Amerika olan rakunlar, hem etçil hem otçul canlılardır. Ellerini oldukça iyi kullanırlar ve iyi birer yüzücüdürler. Geceleri daha aktiftirler. Ömürleri yaklaşık 12-15yıl kadardır. Yetişkin bir rakun 6-10kg arasında olabilir. ÇİN KAZI Latince adı: Anser cygnoides İngilizce adı: Swan Goose Moğolistan, Çin'in kuzeyi ve Güneydoğu Rusya 'da yayılış gösterir. Uzun boynu ve gagasının üzerindeki çıkıntısıyla diğer kaz türlerinden ayrılır ve bu özelliklerinden dolayı kuğu kaz olarak da adlandırılırlar.

3 BEYAZ TAVUS KUŞU Latince adı: Pavo cristatus mut. İngilizce adı: White Peacock Anavatanı Hindistan dır. Beyaz tavus kuşu mutasyon sonucu oluşmuştur. Vücudu ve kuyruğu beyaz renklidir. Albino değildir. Erkek dişiye çiftleşme zamanında gösteri yaparken kuyruğunu kaldırıp kuyruk örtü teleklerini yelpaze gibi açar ve titreştirirler. ALTIN SÜLÜN Latince adı: Chrysolophus pictus İngilizce adı: Golden pheasant Anavatanı Orta Çin dir. Erkekleri tüm sülünler içinde en parlak renkte olanlarıdır. Dişileri soluk renktedir. Erkekler 1 yaşında cinsel olgunluğa erişirler ancak güzel renklerini ikinci yılda alırlar gr ağırlığa sahiptirler. GÜMÜŞ SÜLÜN Latince adı: Lophura nycthemera İngilizce adı: Silver pheasant Anavatanı Güney-Batı çin, Burma ve orta Tayland dır. Ormanlarda, özellikle dağlarda bulunurlar. Dişiler kahverengi renklere sahiplerken, erkekler siyah beyaz ve uzun kuyrukludur. Erkek gümüş sülün parlak tüylere ikinci yılda sahip olur.

4 TURNA Latince adı: Grus grus İngilizce adı: Eurasian crane Orman kenarları, açık meralar, sulak alan çevresi ve bataklık bölgelerde yaşarlar. Üreme döneminde çiftler veya gruplar halinde turna dansı adı verilen kur davranışı sergilerler, dans sırasında birkaç metre havaya sıçrarlar. Kışları güneye göç ederler. AFRİKA GRİ PAPAĞANI Latince adı: Psittacus erithacus İngilizce adı: African grey parrot Anavatanı Batı ve Orta Afrika dır. En zeki kuşlar arasındadır. Dişi kuluçka döneminde erkeğin getirdiği yiyeceklerle beslenir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra yavruların bakımını iki ebeveyn beraber üstlenir. Bilinen papağan türleri içinde taklit ve konuşma yeteneği en iyi kuş türlerinden biridir. Yaşam süresi 50-60yıldır. SÜLFÜR İBİKLİ KAKADU Latince adı: Cacatua galerita İngilizce adı: Lesser sulphur-crested cockatoo Anavatanı Avusturalya ve Endonezya adalarıdır. Kakadular yuvalarını büyük sert kütüklere yaparlar. Sosyal hayvanlardır. Doğada sürüler halinde yaşarlar. Oyun sever, zeki ve gürültücüdür. Kakadu 60 yıla kadar yaşayabilir. Ortalama ağırlığı gr arasındadır.

5 Ortalama ömürleri 15-30yıldır. CENNET (SEVDA) PAPAĞANI Latince adı: Agapornis fischeri İngilizce adı: Love bird Anavatanı Afrika kıtasıdır. Bilinen en küçük papağan türüdür. Hareketli, gürültücü ve tıknaz yapılı bir kuştur gr ağırlığındadır. Tohumlar ve meyvelerle beslenir. Küçük sürüler halinde yaşarlar. KINALI KEKLİK Latince adı: Alectoris chukar İngilizce adı: Chukar partridge Dağların kayalık kısımlarında yaşar. Genellikle erli gruplar halinde gezerler. Ağırlığı gramdır. Gövdesi kanatlarına göre ağır olduğu için uçarken genellikle bayır aşağı hızla kanat çırpar ve süzülerek uçarlar. KIVIRCIK TAVUK Frizle chicken Tüylerinin kıvrık ve kıvırcık olmasından dolayı bu ismi almıştır. Kökeni Asya dır. Tüyleri su ya da rüzgâra karşı koruyuculuğu azdır. Cochin tavuk ırkından türetilmiştir.

6 AYAM CEMANi TAVUĞU Anavatanı, Endonezya nın Java Adasının Sura Karta şehrinin Cemani köyüdür. İsmini de yine bu köyden almaktadır. Renginin tamamen siyah olması en büyük özelliğidir. Sadece tüyleri değil; derisi, eti ve kemiği de siyahtır. Bu derece koyu renkli olmasının sebebi, fibromelanosis olarak bilinen bir genetik hastalık nedeniyle dokuların aşırı pigmentasyonudur. Yumurtaları krem rengindedir. ALBİNO AFRİKA CÜCE KİRPİSİ Latince adı: Atelerix albiventris İngilizce adı: Albino African pygmy hedgehog Anavatanı orta ve doğu Afrika dır. Hem etçil hem otçul hayvanlardır. Vücudunun üst kısmında dikensi yapı, yüzü ve alt kısmında ise yumuşak beyaz tüyler vardır. Bir tehdit ve korku durumunda büzülüp top şeklini alırlar. Geceleri aktiftirler. BOZ SİNCAP Latince adı: Sciurus anomalus Kuyrukları uzun ve iri gözlüdür. Yılda iki defa gebe kalırlar. Dört haftalık gebelik süresi sonunda 3-6adet yavru doğururlar. 10yıl kadar yaşayabilirler ve kış uykusuna yatarlar. Geniş yapraklı ormanlarda yaşarlar. Sert kabuklu meyveler temel besinleridir.

7 KAZ Latince adı: Anser domesticus İngilizce adı: Goose Yabani boz kazlardan köken alırlar ancak onlara göre daha ağırdırlar. Vücutlarının arka kısmı geniş ve yağlı olduğundan yaban kazları gibi uçamazlar. Çeşitli yeşillikler ve tahıllar ile beslenirler. Bu kazların ayrıca bekçilik özellikleri vardır. KIZIL TİLKİ Latince adı: Vulpes vulpes İngilizce adı: Red fox Köpekgiller familyasında olan tilkiler yeryüzünde her kıtada görülür. Hızlı ve atik hayvanlardır. 7-9 kg ağırlığındadır. Ortama ömürleri 12 yıldır. Dişiler 50 gün gebelikten sonra 3-5 yavru doğurur. Anne ve baba yavrulara birlikte bakarlar. GİNE DOMUZU (GİNE PİG) Latince adı: Cavia porcellus İngilizce adı: Guinea pig Anavatanı Güney Amerika dır. Yaban hayatta türleri yok olmuştur. Tehlike anında ıslıksı ince bir ses çıkarır. Yılda 2-3 defa yavrularlar. Çalılık arazilerde, savana ve bataklık alanlarda eştiği yeraltı tünellerinde barınırlar. Sebze, kök, yeşillik ve ot ile beslenir. Yaşam süreleri 4-5 yıldır

8 HOLLANDA LOP TAVŞANI Hollanda'da Netherland Dwarf ile French lops tavşanları melezlenerek meydana gelmiştir yıl ömürleri vardır. Geceleri daha aktif canlılardır. Uzun tüylü ve düşük kulaklı bir evcil hayvan türüdür. Gebelik süresi gün olup ortalama 4-6 yavru dünyaya getirirler. İNGİLİZ ATI Latince adı: Equus caballus İngilizce adı: British horse İngiliz atları Büyük Britanya da ortaya çıkmıştır ve genetik kökeni Arap atlarıdır. Dünyadaki en görkemli ve çok yönlü at ırklarından birisidir. Cidago yüksekliği ise cm arasıdır. 4 yaşından sonra damızlık olarak kullanılır. Gebelik süresi gün arasıdır. ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ Almanya kökenli bir köpek ırkıdır. Büyük, atletik, güçlü ve aynı zamanda zekidir. Doğru yetiştirme ile iyi bir aile, koruma veya iş köpeğine dönüştürülür. Ağırlığı 25-40kg, uzunluğu 55-65cm arasındadır.

9 KANGAL Türkiye kökenli bir çoban ve bekçi köpeğidir. Adını Sivas ın Kangal ilçesinden alır. Saldırgan değil koruyucudur. Çok cesur, bağımsız, atik, sakin ve duyarlıdır. Gri, boz renktedir. Ağırlığı 40-60kg, uzunluğu 85cm e kadar çıkabilir. Ortalama 10-13yıl yaşarlar. AKBAŞ Türkiye nin yerli köpek ırklarından, Anadolu ya özgü bir köpek ırkıdır. Beyaz renktedir. Zeki, çok cesur ve ailesine bağlıdır. Sürü koruma köpeği olarak yetiştirilmektedir. Ağırlığı 40-65kg, uzunluğu 70-85cm arasındadır. süresi 12-15yıl kadardır. DEV SCHNAUZER Almanya kökenli bir köpek ırkıdır. Sakin, sadık, enerjik ve eğitilebilir köpeklerdir. Çocuklara karşı sabırlıdır. Doğru yetiştirilmeyle koruma veya iş köpeğine dönüştürülebilir cm uzunluk, 30-40kg ağırlığa sahiptir. Yaşam

10 MİDİLLİ Latince adı: Equus caballus İngilizce adı: Pony Omuz (cidago) yüksekliği 150 cm ye kadar olan küçük atlardır. Bu küçük hayvanlar, çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere Kuzey Yarım Küre'de evcilleştirilmiş ve terbiye edilmişlerdir. Gebelik süreleri yaklaşık 11 aydır. Ortalama yirmi ile otuz yıl yaşarlar. Atların erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, kısırlaştırılmış erkek ata beygir denir. LAMA Latince adı: lama pacos İngilizce adı: Lama Güney Amerika nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako dan evcilleştirilmişlerdir. Devegiller familyasından olup geviş getiren otobur bir hayvandır. Lama genel olarak 1-2 m boyunda olup, 15 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Sürünün lideri erkektir. Kendilerini tehlikede hissettikleri zaman mide içeriklerini püskürtürler. Dışkılamak için genellikle belli bir bölgeyi kullanırlar. Gebelik 11 ay sürer.

11 ALA GEYİK Latince adı: Dama dama İngilizce adı: fallow deer Anavatanları Güney ve Güneybatı Anadolu, Akdeniz kıyılarıdır. Küçük sürüler halinde yaşarlar. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekler uzunluğu 50-70cm olan boynuzlarıyla fark edilirler. Mart- Nisan aylarında boynuzlarını atarlar ve bir sonraki dönem için tekrar oluşmaya başlar. Yaşam süreleri yıl kadardır. Geviş getiren otobur canlılardır. Rengi yazın beyaz lekelerle süslü açık sarımsı kahve, kışın ise grimsidir. Gebelik süreleri 7-8 aydır. BEYAZ ALA GEYİK Latince adı: dama dama İngilizce adı: white fallow deer Tüyleri yaz kış beyaz olduğundan, Beyaz ala geyik adı verilmektedir.yaşam süreleri yıl kadardır. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri boynuzları ile fark edilirler. Gençken dalsı olan boynuzları 3 yaşından sonra kürek boynuz olarak gelişir.

12 KIZIL GEYİK Latince adı: Cervus elaphus İngilizce adı: Red deer Kızıl geyikler Kuzey yarımkürede pek çok yerde dağılım gösterir. Sürüler halinde dolaşırlar. Dişilerin boynuzu yoktur, erkekleri çatallı büyük boynuzlar taşır. Boynuzlarını her yıl mart-nisan aylarında atarlar ve yeni boynuzları ağustos ayına kadar gelişir. Bir deriyle kaplı olan boynuz ağustosta sertleşir, sertleştikten sonra erkek geyikler boynuzlarını ağaçlara, sürgünlere sürerek derisini atarlar. Dişiler erkeklerden daha küçüktürler. Yavrular doğduklarında ve 3-4 hafta süresince beyaz beneklidirler, sonra renkleri tekdüze olur yıl kadar yaşayabilirler CÜCE KEÇİ Latince adı: Capra hircus İngilizce adı: pygmy goat Anavatanı, Batı Afrika (Kamerun) olan minyatür hayvanlardır. Dişi ve erkekler boynuzludur. Ortalama yaşam süreleri yıl, hamilelik süreleri ise gündür. Süt verimleri cüsseleri ile karşılaştırıldığında şaşırtıcı miktarda fazladır. Genellikle dişiler ilk gebeliklerinde tek yavru, ileriki yıllarda ise tek batında iki üç yavru doğurabilirler. Siyah, sarı, kahverengi ve muhtelif renklerde olabilirler.

13 ANKARA KEÇİSİ Latince adı: Capra aegogrus İngilizce adı: Angora goat Ankara keçisinin anavatanı Orta Asya dır. Tiftik keçisi olarak da bilinir. Türkler tarafından Anadolu ya getirilmişlerdir. Özellikle İç Anadolu nun iklim koşullarına uyum sağlamış, ırk özellikleri netleşmiş ve bu bölgeye özel bir ırk olarak ünü dünyaya yayılmıştır. Tüm dünyada Ankara keçisi olarak tanınmaktadır. Gebelik süresi 5ay kadardır. ANGORA TAVŞANI Ankara tavşanı olarak bilinen ve kökeni Ankara ilimiz olan, uzun yumuşak tüyleri bulunan bir tavşan türüdür. Ayakları uzun tüylerle kaplı, ince ve uzundur. Kemikleri ince ancak sağlam yapıdadır. Ortalama ağırlığı 3,5-4 kg dır. Cinsel olgunluğa 7-8aylıkken erişir. Ergenlik döneminde dişiler erkeklerden daha ağır olurlar.

14 MAVİ VİYANA TAVŞANI Kökeni Avusturya dır. Viyana Tavşan ırkları içinde en eski tavşan ırkı olarak kabul edilmektedir. Mavi Viyana Tavşanı nda renk koyu gri-mavidir. Gözleri mavimsi gridir. Gebelik süresi gün olup ortalama 4-6 yavru dünyaya getirirler. BEYAZ YENİ ZELANDA TAVŞANI boyunca doğurgandır. Yeni Zelanda Tavşanı, Amerikada insanlar tarafından geliştirilmiş bir tavşan ırkıdır. Ağırlığı 4-6 kg olabilir. Gebelik süresi gün olup, tek seferde ortalama 7-8 yavru doğururlar bazen bu sayı on beşe kadar çıkabilir. Dişi bir tavşan yıl

15 GRİ TAÇLI TURNA Latince adı: balearica regulorum İngilizce adı: grey crowned crane Anavatanı Afrika dır. Gri taçlı turna ve kara taçlı turna, ağaçlara yuva yapan tek turna türleridir. Bu özelliklerinin nedeni, uzun arka parmaklarının dalları kavrayabilmesidir. Utangaç tabiatlı canlılardır. Anne ve baba yuvayı birlikte yapar ve yavrulara birlikte bakarlar. Ortalama 104cm boy ve 3,6kg ağırlıktadırlar. Güzelliğiyle, uzaklardan (yardan) getirdiği haberleriyle halk kültürümüzün önemli motifidir. TAVUS KUŞU Latince adı: Pavo cristatus İngilizce adı: common peacock Hindistan'ın alt kesimlerinde yaşar. Erkek bireyler parlak renkleri, uzun mavi-yeşil süslü kuyruk tüyleriyle dişilerden ayrılır. Süslü kuyruğunu açarak dişinin ilgisini çekmeye çalışır. Yuvaları genellikle yerdedir, ancak ağaçların tepelerine de yuva yapabilirler. Dişi tavus kuşu parlak yeşil boyunlu, gövdesi ise kahverengi ya da gri tonlu kahverengi renklidir. Hindistan'ın ulusal kuşu olarak gösterilir. Tavus kuşları yerde beslenir ve geceleri ağaca tünerler.

16 KAFKAS SÜLÜN Latince adı: phasianus colchicus İngilizce adı: ring necked pheasant Doğu Karadeniz, Kafkasya, Türkistan ve Çinde yayılış gösterirler. Erkekleri daha renkli ve gösterişlidir. Başı parlak koyu yeşil mavisi ve göz etrafı kırmızı bir bölge ile çevrilidir. Dişiler ve genç olanlar kahverengi ve beneklidir. Yuvalarını yere yaparlar ve dişi yumurta yumurtlayıp kuluçkaya yatar. DEVE KUŞU Latince adı: struthio camelus İngilizce adı: ostrich Afrika bölgesinde yaşamaktadır. Yaşayan en büyük kuş türüdür. Uzun bir boynu ve uzun bacakları vardır. Her bir ayakta sadece iki parmak bulunur. Saatte 70 km hızla koşabilme yeteneği ile en hızlı koşan kuştur. Küçük sürüler hâlinde yaşarlar. Yetişkin erkeklerde tüyler siyah, kanat ve kuyruk beyaz renkte, dişisinde ise tüyler gri renktedir. Gözleri beyinlerinden büyüktür. Bilindiğinin aksine kafalarını kuma sokmazlar.

17 ROSECOMB TAVUĞU Kökeni Büyük Britanya dır. Küçük tavuklar sınıfındandır. Öne çıkan özelliği yanaklarındaki beyaz renkli loblar ve ibikleridir. Siyah rosecomblarda; bacak, ayak, gaga ve tüyler siyah renktedir. Yumurtaları beyaz-krem renktedir. Dişiler erkekten daha küçüktür ve mahmuzsuzdur. Yıllık yaklaşık 90 adet yumurta yaparlar. LEGHORN TAVUĞU Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte İtalya olarak kabul görmüştür. Leghornlar Dünya üzerinde en çok beyaz yumurta üreten ve en çok bilinen yumurtacı tavuk ırkıdır. Ortalama 2,4kg ağırlığındadır. Birçok farklı renkte olabilir ancak en çok bilineni beyaz renktedir. Gaga ve bacaklar sarı renktedir. Diğer yumurtacı tavuklara göre ağırlıkları daha az olup, daha az yem tüketirler.

18 PLYMOUTH ROCK TAVUĞU Kökeni Amerika nın Boston şehridir. 19. yy da ıslah çalışmalarına başlanmış ve ilk kez 1869 yılında bir ırk olarak kabul edilmiştir. Renk bakımından 7 çeşidi bulunmaktadır. İlk ıslah edilmiş olan rengi çizgili (barred) rengidir. Daha sonraları sarı, beyaz, siyah, gümüş, Columbia ve keklik desenli gibi birçok rengi bulunmaktadır. Yıllık ortalama yumurta verimi 200adet olup ağırlıkları 3-4kg arasındadır. HİNDİ Latince adı: Meleagris gallopova İngilizce adı: Domestic turkey Anavatanı Amerika olup, Amerika'ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyıl'ın başlarında Avrupa'ya getirilmiştir. Ehlileştirilmeleri Amerika'nın keşfinden önce Meksika'da yaşayan Aztekler tarafından yapılmıştır. Erkek hindi kızdığı zaman ya da dişiye kur yapacağı zaman aynı tavus kuşunun yaptığı gibi kabarır. Kuyruklarını yelpaze gibi açarak kendini dişiye gösterir. Dişi arasında yumurta yapar. Yumurtalar kirli beyaz renkte olup, üzerlerinde kahverengi benekler olur.

19 DENİZLİ TAVUĞU Denizli horozları renk ve vücut yapısı itibarı ile ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle ünü yurt dışına taşan yerli ırkımızdır. Birinci yılda ötüş uzunluğu 20 saniye civarındadır. İkinci ve üçüncü yılda bu süre artmaktadır. Tarihi ile ilgili fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte bu bölgedeki insanların uzun ötüşlü horozlara gösterdikleri ihtimam neticesinde günümüze kadar gelmiş lokal bir ırktır. Vücut rengine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al, Kürklü olmak üzere 5 tipe ayrılır. Denizli horozunda görünüş canlı, bacaklar yüksek, boyun uzun ve kuvvetli, göğüs geniş ve derin, kuyruk dik ve başa doğru meyillidir. İSPENÇ TAVUĞU Anavatanı Hollanda ve Belçikadır 'li yıllarda üretilmişler ve günümüze kadar süs tavuklarının en minyatür cinslerinden biri olarak gelmişlerdir. Minyatür olmasına rağmen horozlar kendilerinden büyük birçok horozu sindirebilirler. Ayaklarındaki paçaları, gülibikleri onları süs hayvanı yapmıştır.

20 BRAHMA TAVUĞU Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Çin in Şangay limanından Amerika ya ihraç edilerek yayıldığı düşünülmektedir. Yıllık yumurta verimleri adettir. Ortalama 5kg ağırlığındadırlar. Ayaklarında tüyler mevcuttur. CÜCE COCHİN TAVUĞU kuluçkaya yatarlar. Kökeni Çin'dir. 19. yüzyılın ortalarında Britanya ve ABD'ye ihraç edilmiştir. Kuyruk tüyleri top gibi kabarık ve yuvarlak olup bacaklarında da tüyler vardır. Çeşitli renklerde olabilirler. Yıllık yumurta verimleri 180adettir. Dişileri anaç özelliktedir ve çok sık FİZAN TAVUĞU Kökeni Avrupa dır. Fizanlar büyük şapka gibi tepeleriyle popüler süs tavuklarıdır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen bu tavukların küçük ve orta boy olmak üzere iki vücut yapısında olanları ve değişik renkleri mevcuttur. Bazılarında sakal denilen alt gaga altında tüyleri olabilmektedir. Tepelerin fazla büyüdüğü dönemlerde hayvanın gözlerini kapatabilirler. Ağırlıkları 2-2,75 kg arasındadır.

21 ZİBRİT TAVUĞU Orijini İngilteredir. Minyatür tavuklar gruba giren zibritler popüler bir süs tavuğudur. Kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne çıkıktır. Zibritlerin vücudu dantel gibi çerçeveli tüylerle kaplıdır. Zibritler oldukça aktif ve hareketli bir yapıya sahiptir. Altın, gümüş ve sarı renkte olabilir. Ağırlıkları gr dır. BEÇ TAVUĞU Latince adı: Numida meleagris İngilizce adı: helmeted guinefowl Anavatanı Afrika dır. Tokat tavuğu ve İran tavuğu olarak da isimlendirilmektedir. Yabani beç tavukları çoğu zaman sürüler halinde yaşar ve yerde böcek arayarak dolaşırken gürültülü, kaba ötüşleriyle birbirlerine seslenirler. Ürkütüldüklerinde bütün sürü bir ağızdan çığlık atar ve iri gövdelerini yerden güçlükle kaldırarak havalanıp yakındaki bir ağacın dallarında yeniden bir araya toplanır. Geceleri genellikle ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler. Kuluçka süresi 30 gündür.

22 BRAKEL TAVUĞU Brakel, Belçika kökenli bir tavuk ırkıdır. Ender bulunan bir tür olup İkinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında sayısı oldukça azalan bu tür, geçtiğimiz yüzyılda tükenmenin eşiğinden dönmüştür yılında bu türden yalnızca iki tavuk, iki horoz ve bir düzine yumurta mevcut olup Brakel ırkı bu sayılardan çoğaltılmıştır. Belçika da oldukça popülerdir. Oldukça eski bir ırktır. Yıllık yumurta verimi dür. Yumurta rengi beyazdır. Ortalama 2,5kg ağırlığındadır. FLAMİNGO Latince adı: phoenicopterus roseus İngilizce adı: greater flamingo Flamingo, Anadolu'da Allı turna olarak bilinir. Pembe renkli bir su kuşudur.belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagalarının olması ve burnun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir.flamingolar Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa Güney ve Orta Amerika'da görülürler.yurdumuzda en iyi gözlendiği yer Denizli/ Çardak havaalanının bulunduğu Acıgöl' dür.

23 PEKİN ÖRDEĞİ Latince adı: anas platyrhynchos domesticus İngilizce adı: Peking duck Pekin ördeği, Çin kökenli olup buradan bütün dünyaya yayılan, 1873 yılında Amerika Birleşik Devletlerine, 1984 yılında da Türkiye'ye getirilen, beyaz ya da kremsi beyaz renkte evcil bir ördektir. Islah edilmiş bir türdür. Uçma yetenekleri yoktur. Gagaları ve ayakları turuncu renktedir. Yıllık adet yumurta verimleri vardır. YEŞİLBAŞ ÖRDEĞİ Latince adı: anas platyrhynchos İngilizce adı: Mallard duck Dünyanın birçok yerinde görülürler. Asya, Afrika, Güney Amerika, Okyanusya, Avrupa ve birçok adada ve bütün Türkiye de yaygın kuşlardır. Dünyada en çok tanınan su kuşudur. Erkekte baş ve boyun üstü yeşil, sonunda beyaz bir halka vardır. Karın açık renkli, koyu renkli, kanat üzerinde parlak mavimsi bir ayna vardır. Göçmen kuşlardır. Ağırlığı gr aralığındadır. Üreme sezonundan sonra kuzey bölgelerinden sıcak güney bölgelerine göç ederler. Bazıları ise bol miktarda yiyecek ve kendileri için korunaklı bir bölge söz konusu ise göç etmez ve o yerde ikamet edebilirler.

24 AMERİKAN ÖRDEK Latince adı: cairina moschata İngilizce adı: muscovy duck Amerika'nın keşfi sırasında Güney Amerika'dan elde edilmiştir. Bir diğer adı Muscovy ördektir. Halk arasında tıs tıs ördek diye bilinir. Bu ördekler diğer ördekler ile çiftleştirildiğinde civcivleri kısır olmaktadır. Birçok iklim koşullarına uyum gösterebilir. Diğer ördekler gibi vaklamayıp, tıslama sesi çıkarırlar. Ortalama ağırlıkları 3-6kg arasındadır. Mavi, mavi beyaz, beyaz, beyaz siyah, siyah ve beyaz kanatlı ve mavi yeşil kanatlı türleri vardır. Gözlerinin etrafında diğer ördeklere göre daha kırmızı renkte etli doku bulunur ve göz çevresinde tüyler bulunmaz. ANGIT Latince adı: tadorna feruginea İngilizce adı: ruddy shelduck Dünya nın birçok yerinde görülürler. Göçmen kuşlardır. Bu kuş türü iniş yaparken rüzgârı arkasına alarak indiği için sağlıklı bir iniş yapamayarak yuvarlanır. Bu özelliğinden teşbih yapılarak argoda da kullanılır. Angıt kuşları, yeryüzündeki kuş türleri arasında tek eşli olan nadir türlerden birisidir. Eşi ölen angıt kuşu, karşı cins angıt ile bağlantı kurmayıp ölen eşinin arkasından yas tutabilir. Ağırlıkları gr arasındadır. Gagası ve bacakları siyah renktedir.

25 MISIR KAZI Latince adı: alopochen aegyptiacus İngilizce adı: egyption goose Genellikle Afrika'da yerleşim gösteren kuşlardır. Nil kazı da denilir. Çöller ve sık ormanlar hariç her yerde yaşarlar. En çok Nil Vadisi ve Sahra Çölü'nün güneyinde bulunurlar. Ayrıca 18. Yüzyıl'dan itibaren Büyük Britanya'dan Kıbrıs'a kadar olan her yerde yabancı popülasyonları vardır. Genelde parklarda ve göllerde görülürler. Tek eşlidirler. Bu büyük kuşlar; genelde ağaçlara ve binalara yuvalarlar. İyi yüzerler ve iri bir kaz gibi uçarlar. Ağırlıkları gr arasındadır. SİBİRYA KAZI Latince adı: Branta ruficollis İngilizce adı: red-breasted goose Yazları Sibirya da kışları işe güney doğu Avrupa da yaşarlar. En küçük kaz ırklarındandır. Arktik Avrupa'da, sık sık avcı kuşların yuvalarına yakın olarak bulunan bir kazdır. Bu kendilerini kuzey tilkisi gibi avcılardan korumalarına yardımcı olur. Göçmen kuşlardandır. Tek eşlidirler. Ağırlığı gr arasındadır. Dişiler 3-6 adet yumurta yaparlar.

26 ANKARA KEDİSİ Latince adı: felis catus İngilizce adı: angora cat Ankara kedisi, dünyaca tanınan bir kedi ırkıdır. Anayurdu Ankara olan en eski uzun tüylü kedi soylarından birisidir. İlk kez 17'nci yüzyılın denizcileri tarafından Avrupa'ya da götürülmüştür. 18'nci yüzyılda Avrupa soyluların sevgilisi haline gelmiş olan Ankara kedisi, eski zamanlarda Fransız krallarının saraylarında mevcuttu. Bugünkü Ankara kedileri güçlü, enerji dolu ama nazik, orta uzun ipeksi tüylü bir kedi olarak tanınır. Çok hareketlilerdir, atlamayı severler BILDIRCIN Latince adı: coturnix coturnix İngilizce adı: common quail cm boyunda, küçükbaşlı, narin ve sert gagalı kuş türüdür. Bıldırcınlar Ağustos-Eylül-Ekim aylarında Afrika ya göç ederek kışı geçirir. Mart-Nisan-Mayıs ta tekrar Rusya ve Romanya bozkırlarına dönerler. Otlar, tahıl tarlaları ve bodur ağaçlıklı alanlarda gezinerek tohum, kurtçuk ve böceklerle beslenir. Kahverengi üzerine sarı çizgileri olan bir kuştur. Yuvasını çalılıklar altında eştiği bir çukurda yapar. Sarı kahverengi benekli 7-15 yumurta yumurtlar. Yılda 2-3 defa kuluçkaya yatabilir.

Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği Tavuk yetiştiriciliği Günümüzde tavukçuluk tüm dünyada yüksek verimli hibrit tavuklarla yapılmaktadır. Bir çok ülkede insanların tükettiği hayvansal proteinin yaklaşık 1/3-1/4 ü tavuk ve tavuk ürünlerinden

Detaylı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KEÇİSİ Ankara keçisi bazı araştırıcılara göre Capra prisca isimli yaban

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri ANKARA KEÇİSİ Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri Verim Yönü : Tiftik ve et Genel Tanımı : Vücut küçük yapılı, ince ve

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Yaşayan Bahar, ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik. Günün çevre haberi: "Yaşayan bahar" Baharın habercileri "kırlangıçlar" "leylekler" "ebabiller"... Tüm Avrupa'da doğa severler bu habercilerin yolunu gözlüyorlar... Siz de katılmak ister misiniz? "Yaşayan

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2018 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1 .com 1. SINIF 2. önem Günlük Ödevler HAFTA-1 Facebook Grubumuzun Adı : Sınıf Öğretmenleri Etkinlik Paylaşım Grubu Facebook Grubumuza Bekliyoruz! Aşağıdaki linki tıklayıp katılabilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/240819559676490/?fref=ts

Detaylı

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com Akın Pala, akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com 1 Küçükbaş Hayvan Yetiştirme 2 3 Kaç tür koyun var, verimlerine göre Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar 4 Kaç tür koyun var, anatomi Yurdumuzda

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

ANADOLU YABAN KOYUNU

ANADOLU YABAN KOYUNU ANADOLUʼNUN ÖZGÜN HAYVANLARI Cevat Sipahi* ANADOLU YABAN KOYUNU (Ovis gmelinii anatolica) Anadolu Yaban Koyunu, dünyadaki 5 yaban koyunu türünden biri olan Asya Muflonu nun (Ovis gmelinii) 15 alt türünden

Detaylı

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa Dünyanın En İlginç Hayvanları En ilginç hayvanlar 1-Balon Balığı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa 1 / 14 yumuşak Çin kültüründe dokularıyla

Detaylı

ISIRGAN OTU. Yaygın İsmi: Isırgan, Dızlağan, Dalyan diken, Bilimsel İsmi: Urtica dioica/urens

ISIRGAN OTU. Yaygın İsmi: Isırgan, Dızlağan, Dalyan diken, Bilimsel İsmi: Urtica dioica/urens ISIRGAN OTU Üzerlerinde yakıcı tüyler bulunan ısırgan otunun yapraklar saplı, oval şekilli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Meyveleri esmer renkte

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (İki ön dişliler) 10

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 2. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dünyada hayvansal lif üretimi -Dünyada ticari amaçlarla yaklaşık olarak 9 farklı hayvan türünden lif elde edilmektedir -Bu 9 türün içinde

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Dünya da genelde hayvansal üretim ticari işletmeler tarafından yapılmaktadır. Dünyadaki hayvansal gıda eksikliliğini gidermek, daha ekonomik ürün elde etmek

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN Sakız Koyunu Prof.Dr.. Orhan KARACA Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN SAKIZ Türkiye ve Yunanistan ın ortak ırkıdır Adını, İzmir in Çeşme ilçesine komşu olan Yunanistan

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır.

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır. OCİCAT Oval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkın en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir.

Detaylı

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM 1 Timsahlar dişlerini kendileri temizleyemezler. Timsahlar yemek yedikten sonra dişlerinin temizlenmesi için ağızlarını açarlar.

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

Irkların Sınıflandırılması

Irkların Sınıflandırılması Irkların Sınıflandırılması Gelişmişlik düzeyine göre İlkel yerli ırk Islah edilmiş yerli (geçit) ırk Kültür ırkları Verim yönlerine göre Tek verim yönlü ırklar Kombine verimli ırklar İlkel yerli ırk; Genellikle

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Türkiye nin Akbabaları

Türkiye nin Akbabaları Türkiye nin Akbabaları Doğa Derneği, İstanbul, Eylül 2015 Türkiye de halen daha dört farklı tür akbaba yaşamaktadır. Tüm türlerin sayısı dünyadaki diğer akbaba türleri gibi ya çok azdır ya da hızla azalmaktadır.

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :20117910/170.05.01 Konu :Su Kaplumbağaları İthalatı 25.11.2014 / 4145467 DAĞITIM İlgi :10.10.2011 tarihli ve 6051 sayılı yazımız. İlgide

Detaylı

Göçmen bir yaşam. Göçleri sırasında fite kadar yükselen telli turnaların en büyük düşmanı kartallardır.

Göçmen bir yaşam. Göçleri sırasında fite kadar yükselen telli turnaların en büyük düşmanı kartallardır. Telli turnalar Turnalar dünyadaki tüm kültürlerde yer bulmuş, insanların inançlarında ve kalplerinde güzel duygulara dönüşmüş. Uzun yaşamın, mutluluğun, şansın, bereketin ve barışın simgesi olmuş; saflığı,

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

Anadolu'ya özgü olan bu ırk, tüm dünyada da Ankara Keçisi (Angora goat) olarak tanınmaktadır.

Anadolu'ya özgü olan bu ırk, tüm dünyada da Ankara Keçisi (Angora goat) olarak tanınmaktadır. Ankara Keçisi tiftik verimiyle diğer keçilerden ayrılan, Orta Asya'da tarih sahnesine çıkmış, günümüzden 7-8 yüzyıl önce, Türklerin Anadolu'ya gelirken beraberlerinde getirdikleri bir keçi ırkıdır. Türklerin

Detaylı

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler MEŞE Kayıngiller ailesinden olan meşe ağacı 400 ün üstünde türü olan yaprak döken ya da her zaman yeşil olan ağaçlardır. Çok büyüyen ve uzun ömürlü ağaçlardır. Meşe ağacının meyvesi palamuttur. İçindeki

Detaylı

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme EGYPTİAN MAU Bu ırk; Abyssinianlar gibi orta boyutlarda vücut hatlarına ve gelişmiş bir kas yapısına sahiptir. Genellikle 2,5 5 kg arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır. Vücutlarında boyundan

Detaylı

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir?

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir? Soru 1) Aşağıdaki İfadelerden hangisi laboratuvar hayvanı barınakları için doğru değildir? a) Hayvanları dış etkenlerden korur b) Hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilmelerine izin verir c) Hayvanlar

Detaylı

Çaylaklar. Berrin Akyıldırım. İKGT Mayıs-2008

Çaylaklar. Berrin Akyıldırım. İKGT Mayıs-2008 Çaylaklar Berrin Akyıldırım İKGT Mayıs-2008 Kara çaylak Kara çaylak / Black Kite / Milvus migrans Çatal kuyruğuyla hemen tanınan iri ve koyu renkli bir yırtıcıdır. Kuyruk çatalı çok derin olmadığı için

Detaylı

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat )

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) 3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) Denizatı Denizatı, yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlıdan sadece bir tanesidir. Diğer balık türlerinden çok farklı özelliklere sahip

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ DERS : SOSYAL BĠLGĠLER SINIF : 6 YAKLAġIK SÜRE : 2 DERS SAATĠ ÖĞRENME ALANI : ĠNSANLAR YERLER VE ÇEVRELER ÜNĠTE : YERYÜZÜNDE YAġAM KAZANIMLAR : 3.Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ 01.01 Canlı atlar,eşekler,katırlar ve bardolar: 0101.10 - Damızlıklar : - - Atlar: 0101.10.10.10.00 - - - Ehli olanlar Baş 10 0101.10.10.90.00 - - - Diğerleri Baş 10 0101.10.90.00.00 - - Diğerleri Baş

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri DİKKUYRUKLAR Nesli tükenen hayvanlar, daha önce yaşadığı, görüldüğü ya da gözlemlendiği alanlarda artık yaşamsal faaliyet göstermeyen hayvanlardır. Bunların en bilinenleri tarih öncesi çağlarda yaşamış

Detaylı

Biyolojik Çeşitlilik

Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik çeşitlilik dünyada yaşayan canlıların ve yaşam şekillerinin eşitliliği demektir. Bir bölgede yaşayan canlı türleri, tür cinsindeki farklılıklar ve farklı yaşam biçimleri

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım.

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. FİLLER Filler

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA TRA1 FLORA Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA Avrupa dan Asya ya geçiş, saatten saate belli oluyor. Yiten ormanların yerini sık ve bitek çayırlar alıyor. Tepeler yassılaşıyor. Bizim ormanlarımızda bulunmayan

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ

KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ Türkiye deki Memeli Hayvanların İz Rehberi WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul, Türkiye, Temmuz 2016 Tüm hakları saklıdır. Bu yayının

Detaylı

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım.

Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. SİNCAPLAR Sincaplar daldan dala

Detaylı

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2011/25. Konu : Toptan Et Satışları ile Kümes Hayvanı Satışlarında ve Bulgurda KDV İndirimi

Alfa YMM Ltd. Şti. Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2011/25. Konu : Toptan Et Satışları ile Kümes Hayvanı Satışlarında ve Bulgurda KDV İndirimi alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Fax : (0212) 343 31 41 Kat 5 Şişli - İstanbul İstanbul, 28/11/2011 ALFA GENELGE 2011/25 Konu : Toptan Et

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU 2 İÇİNDEKİLER CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (ALIŞTIRMA-1) CANLILAR (ALIŞTIRMA-2) GIDA ZİNCİRLERİ (ALIŞTIRMA-3) AĞDA NE VAR (ALIŞTIRMA-4) ADAPTASYON (ALIŞTIRMA-5)

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 12. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 12. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 12. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 2. Keşmir (Cashmere=Kaşmir=Paşmina=Down Hair=Duvet) Ankara keçisi dışında kalan keçilerden keşmir kıl, et ve sütçü keçi ırklarında derideki

Detaylı

Cornelia, şarkı söylemek isteyen kaz

Cornelia, şarkı söylemek isteyen kaz 1. Sol taraftaki kapağı sadece çiftlikleri görene kadar açın. Kaz Cornelia uyandığında, gecenin karanlığı ile kaplı dağları günün kuş tüyü hafifliğindeki ışıklar aydınlatmaya başlıyordu. Orta ve sağ kapağı

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı nazangörmüşer/akbal/biyoloji Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı 1-Vücudu komplex, yassılaşmış salataya benzer oluşuyor ve dallarının kenarları dalgalı ya da komplex, dallarının solucana benzer saplarının

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri Prof. Dr. Fatin CEDDEN Koyunlarda Seksüel Döngü Ilıman iklim kuşağından köken alan koyunlar mevsime bağlı kızgınlık gösterirler. Günlerin kısalmaya

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 TEMMUZ /

Detaylı

TÜRKİYE DE HAYVANCILIK

TÜRKİYE DE HAYVANCILIK TÜRKİYE DE HAYVANCILIK Geniş anlamda hayvancılık tarımsal etkinlerin bir koludur. Tarımla uğraşan nüfus bir yandan toprağı işleyip çeşitli ürünler elde ederken, diğer yandan da hayvan besler. Tarımın

Detaylı

HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan

HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan bu ırkın erkekleri, dişilerden daha yapılıdır. Kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Kafa yapısı geniş ve yuvarlaktır.

Detaylı

Minti Monti. Ya şas ın Ka r. Kar Neden Yağar? Eğlenceli Kış Hayvanlar Kışı Nasıl Geçirir? Sen Neymişsin Alpaka!

Minti Monti. Ya şas ın Ka r. Kar Neden Yağar? Eğlenceli Kış Hayvanlar Kışı Nasıl Geçirir? Sen Neymişsin Alpaka! Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Kış 2015 Sayı:16 ISNN: 2146-281X Ya şas ın Ka r r o y ı ğ Ya Kar Neden Yağar? Eğlenceli Kış Hayvanlar Kışı Nasıl Geçirir? Sen Neymişsin Alpaka!

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 NİSAN

Detaylı

Tavuk Yetiştirme Tekniği

Tavuk Yetiştirme Tekniği Tavuk Yetiştirme Tekniği Etlik Piliç Yetiştiriciliği Kasaplık piliç; 6-8 hafta besiye dayalı olan en kısa süreli tavuk yetiştiriciliğidir. Derin yataklı yer tipi kümeslerde yapılır. Kafes yetiştirmesinde

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı