Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı"

Transkript

1 14. hafta Bulut Bilişimde Veritabanı ve Micrsft Azure Kullanımı Views(Görüntü Tablları) Views(Görünüm Tablları) nesnelerinin genelde iki tür kullanım amacı vardır. Birincisi karmaşık tabl srgularının bir defa yazılıp, snrasında uygulama prgramında kısa bir sql ifadesi ile çağrılarak srgudaki kayıtlara ulaşabilmektir. Diğer amacı ise tabl adlarının bilinmemesi, direkt larak uygulama prgramının tabllara erişmesi istenmemesi ve güvenlik amacıyladır. Views görünümü Design sekmesindeki 2.kısımdır. Şekil 4.1 Views Sekmesi Yeni bir view tabl luşturmak için New view (Yeni Görünüm) butnu kullanılır. New view butnuna basıldığında sayfa dizaynı değişecek ve View tablya ait sql ifadesinin yazılacağı görünüm ekrana gelecektir(şekil 3.74)

2 Şekil 4.2 View Srgusu Hazırlama Ekranı View Name kutucuğuna luşturulan view tablnun adını yazılır. Transact-SQL View Definitin etiketinin lduğu büyük editör kutucuğuna ise View i luşturacak sql ifadesi yazılmaktadır(şekil 3.75.). Şekil 4.3 VW_OGRENCILER View Tabl Oluşumu Şekil 3.75 teki ifade Save butnu ile kaydedildiğinde VW_OGRENCILER view tablsu veritabanında luşmuş lacaktır. Oluşan view tablnun Data sekmesi görüntülendiğinde View tabldaki sql ifadesi derlenip çalışacak ve verileri sql ifadesinde tanımlandığı şekil ile güncel larak gösterecektir(şekil 3.76.).

3 Şekil 4.4 VW_OGRENCILER View Tabl Görünümü Oluşan View Tabl Views görünümündeki görüntüsü aşağıdaki gibi lacaktır. Şekil 4.5 Views Görünümü Stred Prcedures(Saklı Yrdamlar) Stred Prcedures Design menüsündeki 3.sekmedir. Bu menü üzerinden stred prcedurelar işlemleri yapılmaktadır(şekil 3.78.).

4 Şekil 4.6 Stred Prcedures New stred prcedure butnuna tıklandığında ekran görünümü Şekil 3.79 daki halini alacaktır. Şekil 4.7 New Stred Prcedure Başlangıç Ekranı Stred Prcedure etiketinin yer aldığı kutucuğa luşturulmak istenen prsedür adı yazılır. Bu işlemin ardından eğer bu prsedür Input(Giriş) veya Output(Çıkış) parametresi alacaksa Add Parameter (Parametre Ekle) ve Delete Parameter (Parametre Sil) butnları ile parametre ekleme ve parametre silme işlemleri yapılır. Örnek larak OGRENCI_ID parametresi alarak ilgili öğrenciye ait bilgileri gösteren stred prcedure ifadesi Şekil 3.80 deki gibidir. Stred prcedure ifadesi tamamlandıktan snra Save butnuna basılarak kaydedilmesi sağlanır.

5 Şekil 4.8 Öğrenci Bilgilerini Gsteren Stred Prcedure İfadesi Stred prcedure kaydedildikten snra Data sekmesi ile çalıştırılması sağlanabilir. Bu prsedür örneğini kaydedip Data sekmesine gelindiğinde giriş parametresine değer atamamızı isteyecektir. Parametreye ait InValue alanında değer ataması yapıldıktan snra Run butna basarak prsedür çalıştırılır(şekil 3.81.). Şekil 4.9 Stred Prcedure Çalıştırma Hazırlığı Stred prcedure Run butnu ile çalıştırıldığında alınacak ekran görüntüsü Şekil 3.82 de gösterilmiştir.

6 Şekil 4.10 Stred Prcedure Snuç Görünümü Refresh butnu kullanılarak prsedürün hızlı şekilde tekrar çalıştırılması sağlanabilir. Messages sekmesi ile prsedür çalışırken alınan hatalar veya srgu snucu dönen kayıtlara ait kayıt sayısı bilgisi görüntülenebilir(şekil 3.83). Şekil 4.11 Stred Prcedure Messages Sekmesi Görünümü Oluşturulan stred prcedure nesnelerinin Stred Prcedures sekmesinden liste görünümü Şekil 3.84 deki gibi lacaktır.

7 Şekil 4.12 Stred Prcedures Oluşan Prsedürler Görünümü New Query(Yeni Srgu) Butnu Yönetim prtalında sayfa üstünde yer alan New Query butnu ile anlık larak çalıştırılmak istenen sql ifadeleri yazılarak çalıştırılarak snuçlar görüntülenebilir. New Query butnuna basıldığında ekran görünümü Şekil 3.85 deki gibi durumda lacaktır. Açılan büyük kutu şeklindeki sql editör alanına çalıştırılması istenen sql ifadesi yazılır. Şekil 4.13 New Query Editör Görünümü Sql ifadesi editöre yazılmaya başlandığı anda Run, Actual Plan ve Estimate Plan butnları aktif hale geçecektir. Yazılan sql ifadesi kendi bilgisayarımız üzerinde bir sql script dsyası şekilde kaydederek saklamak istersek Save As (Farklı Kaydet) butnu ile kaydetme işlemi gerçekleştirilebilir(şekil 3.86). Kaydedilen dsyaları daha snra Open (Aç) butnu tekrar geri çağrılarak editör ekranına getirilmesi sağlanabilir.

8 Şekil 4.14 New Query Örnek SQL İfadesi Yazımı Yazılan SQL ifadesi için Run butnuna basıldığında sql ifadesi çalıştırılacak ve snuçlar ekranda görünecektir(şekil 3.87). Şekil 4.15 SQL İfadesinin Çalıştırılarak Snuç Gösterimi Actual Plan butnu ile sql ifadesinin çalıştırılması esnasında adımlar ve kullanılan kaynaklar ranlarak gösterimi sağlanacaktır(şekil 3.88). Ttal, CPU ve IO butnlarına tıklanarak kaynak tipine sql ifadesinin harcadığı değerler görülebilir.

9 Şekil 4.16 New Query SQL İfadesinin Actual Plan butnu çalıştırılarak ile Query Plan Diagramının Gösterimi Administratin Menüsü(Yönetim) Veritabanına ait Administratin menüsünde önceki knularda değinildiği gibi New Query(Yeni Srgu), Open(Srgu Imprt), Refresh(Yenileme) menülerine ek larak New Federatin(Yeni Federasyn) menü butnu yer almaktadır. Fedarasyn kelime anlamı larak birleşme, rganizasyn larak görünsede buradaki ifade ettiği biçim dağıtıklık(distributin) ve ölçeklenebilirlik(scalability) sağlamak amacıyladır. Şekil 4.17 New Federatin Tanımı Ekranı Fedarasynlar, uygulamaya ait veritabanı katmanı seviyesinde daha fazla ölçeklenebilirlik ve kapasite limitlerini yönetebilmeyi sağlarlar. Veritabanındaki bir veya daha fazla tabl yatay biçimde federasyn üyesi veritabanları arasında bölümleme yapılarak kullanılır. Bu şekilde yatay biçimdeki bölümleme sharding denmektedir. Bu teknlji sayesinde veritabanına erişim hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Federasynlar, federasyn dağıtım şeması ile tanımlanmaktadır. Fedarasyn şeması dağıtım anahtarı(federatin distributin key) ile tanımlanmaktadır. Dağıtım anahtarı INT, BIGINT, UNIQUEIDENTIFIER veya VARBINARY(900 byte a kadar) labilmektedir. Bir fedarasyn şemasında bir adet dağıtım anahtarı labilir. Federasyn içindeki veritabanı bölümleri (database partitins) federasyn üyeleri(federatin members) larak isimlendirilirler. Her federasyn üyesi veritabanındaki

10 tabl veya tabllara ait bölümlerin fiziksel bir şekilde diğer üyelerden ayrılmasını sağlar. Fedarasyna ait mantıksal yapı aşağıdaki diyagramda basitçe görülebilmektedir(şekil 3.90). Şekil 4.18 SQL Azure Federasyn Şeması Mantıksal Şeması 3.4. SQL Azure SSMS Yönetimi(Lcal Managing) SQL Azure veritabanı veya sunucusu SSMS(SQL Server Management Studi) üzerinden lkaldeki işletim sistemi üzerindende bağlantı kurularak yönetilebilmektedir. Bunun için; adresinden veya sayfası üzerinden dwnlad yönlendirmelerinden SQL Server Management Studi prgramını masaüstü işletim sistemine yüklemek gerekmektedir. İlgili dwnlad sayfasında sadece SQL Server Management Studi Express bileşeninin seçilmesi yeterli lacaktır. SQL Server 2014 ile birlikte SSMS bileşeni SQL Azure, Express sürümler ve tam sürüm SQL Server ürünlerine bağlanabilmektedir(şekil 3.91a-3.91b).

11 Şekil 4.19a Micrsft SQL Server 2014 Express Dwnlad Sayfası Şekil 3.91b SQL Server Management Studi Express Yükleme Seçimi Yükleme işlemi tamamlandığında sabit disk üzerinde SQLManagementStudi_x64_ENU.exe dsyası indirilmiş lacaktır. Bu kurulum dsyası çalıştırılarak SQL Server Management Studi prgramı bilgisayara kurulur. Kurulum işlemi snrasında Management Studi çalıştırılıp ana pencere açıldığında varlan bir sql server sunucuya erişmek için gerekli bağlantı parametrelerinin girileceği ekranda birlikte açılır(şekil 3.92).

12 Şekil 4.20 Management Studi Cnnect t Server Penceresi Bağlantı penceresinde Server name yazan yere SQL Azure üzerindeki sunucu adresi, authenticatin(dğrulama) mekanizması larak listeden SQL Serve Authenticatin seçilmelidir. Lgin(Kullanıcı Adı) ve Passwrd(Parla) kutucuklarına veritabanı ve sql server sunucusu luşturulurken ve snrasında da web yönetim prtalı üzerinde iken veritabanı yönetim sayfasına turum açarken kullanılan turum adı bilgisi yazılır. Eğer veritabanına sık sık bağlantı sağlayacaksak ve bağlantı bilgilerinin her defasında tarafımıza srulması istemiyr ve bu knuda güvenlik düzeyini yeterli seviyede görülüyrsa Remember passwrd (Şifreyi hatırlar) kutucuğunu işaretleyerek her bağlantı yaptığımızda şifre girilmesine gerek lmadan turum açılabilir. Oturum açıldığında management studi Object Explrer (Nesne Gözatıcı) ağaç görünüm barı SQL Azure sunucumuzu ve altındaki veritabanları gösterecektir(şekil 3.93). Şekil 4.21 Object Explrer Görünümü Görünüm detayına inildiğinde SQL Azure web platfrmu üzerinde luşturulan veritabanı nesneleri aynı şekilde burada da görüntülenecek ve işlem yapılabilecektir.

13 Şekil 4.22 Veritabanı Görünümü 4. SQL AZURE VE SQL SERVE R KARŞILAŞTIRILMASI SQL Azure ve SQL Server özellik desteği larak birbirleri arasında farklılıklar mevcuttur. 21 Şubat 2014 tarihi itibari ile Micrsft MSDN kütüphanesinde belirtilen farklılıklar aşağıdaki gibidir. Belirtilen özellikler SQL Azure tarafında desteklenmemektedir: SQL Server Utility SQL Server PwerShell Prvider. PwerShell script kmutları sadece n-premise(şirkette-fiziki rtamda) çalıştırılabilir. Ancak System Management Objects veya Data-tier Applicatins Framewrk bileşenleri tarafından SQL Azure veritabanına bağlantı kurabilme desteklenmiştir. Master Data Services(Ana Veri Servisleri) Change Data Capture Data Auditing(Veri Denetleme) Data Cmpressin (Veri Sıkıştırma) Extended Events (Gelişmiş Olaylar) Extensin f spatial types and methds thrugh Cmmn Language Runtime (CLR) External Key Management / Extensible Key Management FILESTREAM Data (Dsya Tipinde Veri) Integrated Full-Text Search (Tümleşik Full Text Arama) Large User-Defined Aggregates (UDAs) Large User-Defined Types (UDTs) Perfrmance Data Cllectin (Data Cllectr)

14 Plicy-Based Management(Kural Tabanlı Yönetim) Resurce Gvernr(Kaynak Tanımlama) Transparent Data Encryptin (Transparan Veri Kriptlama) Cmmn Language Runtime (CLR) and CLR User-Defined Types (CLR dakullanıcı Tanımlı Tipler) Database Mirrring(Veritabanı Aynalama) Service Brker (Servis Karşılayıcı) Table Partitining (Tabl Bölümleme) Typed XML and XML İndeksleme desteklenmemiştir. XML veri tipi desteklemiştir. Backup and Restre (Yedekleme ve Yedekten Dönme) Replicatin (Replikasyn) Extended Stred Prcedures(Gelişmiş Saklı Yrdamlar) SQL Server Agent/Jbs (SQL Server Ajan / Zamanlanmış veya Olaya Bağlı İşler)

15

12. hafta Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı

12. hafta Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı 12. hafta Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı Şekil.1 Azure Veritabanı Güvenlik ve Lokasyon Tanımlama Ekranı 1.) İşlemin onaylanmasının ardından Dashboard ekranında ilgili veritabanının

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması İndirilecek KDV Listesi Uygulaması Ürün Grubu [X] Redcde Enterprise [X] Redcde Standart [X] Entegre.NET Kategri [X] Yeni Fnksiyn Versiyn Önkşulu Uygulama Katma değer vergisi iade talepleri ile ilgili larak

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 3. MİCROSOFT SQL SERVER ARAYÜZ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI / 2. SINIF-GÜZ DÖNEMİ SQL Server

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması 27 Kasım 2017 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL, ETA:SB İlgili Modül/ler : Genel ETA:SQL YAZILIM GÜNCELLEME UYGULAMASI Programlarımız teknolojik gelişmeler, mevzuat değişiklikleri, kullanıcı talepleri

Detaylı

Aksiyon Ekleme Ekranı Kullanım Kılavuzu

Aksiyon Ekleme Ekranı Kullanım Kılavuzu - SAMBA Uygulaması - Aksiyn Ekleme Ekranı Kullanım Kılavuzu Türkçe İstanbul, 23.01.2012 - SAMBA Uygulaması - Aksiyn Ekleme Ekranı Dküman Değişim Takibi Tarih Versiyn Değişikliği Yapan Değişiklik Tanımı

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 9. FORMLAR ve ORACLE FORMS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 9. FORMLAR ve ORACLE FORMS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA BÖLÜM 9 9. FORMLAR ve ORACLE FORMS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA Bu bölümde Oracle Forms programı ile örnek bir form hazırlanması anlatılacaktır. 9.1 ORACLE FORMS ile FORM Oluşturma Nasıl Delphi programının

Detaylı

BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I

BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I 0 Veri Tabanı Uygulamaları I İÇİNDEKİLER 1.. VERİ TABANI UYGULAMALARI: MS ACCESS (1/2) 1.1. Veri Tabanı Nedir? 1.2. Veri Tabanı Yapısı ve Üzerinde

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

Programa giriş MSSQL versiyonuna göre iki ayrı şekilde yapılmaktadır.

Programa giriş MSSQL versiyonuna göre iki ayrı şekilde yapılmaktadır. 20 Eylül 2010 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : ETASQLMNG YEDEKLEME ve GERĐ YÜKLEME Yedekleme verilerin korunması açısından çok önemli bir işlemdir. Düzenli olarak ve verilerin

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

VIO ERP12 Muhasebe Kurulum

VIO ERP12 Muhasebe Kurulum VIO ERP12 Muhasebe Kurulum VIOERP12 kurulumu başlatılmadan önce windows güvenlik duvarı, antivirus, firewall vb. kurulum esnasında muhtemel engelleme teşkil edebilecek olan araçlar geçici olarak devre

Detaylı

HİTİT Muhasebe Aktarım Kurulum ve Kullanım Kılavuzu (Netsis Modülü)

HİTİT Muhasebe Aktarım Kurulum ve Kullanım Kılavuzu (Netsis Modülü) HİTİT Muhasebe Aktarım Kurulum ve Kullanım Kılavuzu () 24.10.2011 İÇİNDEKİLER 1. Kurulum... 1 2. Uygulamayı çalıştırma... 1 3. Ayarlar... 3 3.1. Netsis Bağlantı Ayarları... 4 3.2. Şube Eşleştirme... 5

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı. 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır.

Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı. 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır. Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır. 2. Kurulum yapacağınız makinede önceden kurulmuş olan SQL Server var ise

Detaylı

EYLÜL 2012 EXCEL 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 EXCEL 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 EXCEL 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2 2 Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Yeni bir çalışma kitabı luşturmak

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYONU ÖĞRETİM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU (30.01.2010)

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYONU ÖĞRETİM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU (30.01.2010) ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYONU ÖĞRETİM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU (30.01.2010) Değerli Öğretim Elemanları, Üniversitemizin yeni Öğrenci İşleri Otmasyn sistemi, eğitim-öğretim faaliyetleri,

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu Erişim Makina Umut Aytaç Mutlu 15 Aralık 2010 2 İÇİNDEKİLER 1. Rol Tanımlama... 3 2. Yetki Tanımlama... 3 3. Kullanıcı Tanımlama... 4 3.1. Kullanıcı Adı... 4 3.2. Kullanıcı Bilgileri... 4 4. Kullanıcıya

Detaylı

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz.

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Aşağıdaki pencereyi gördükten sonra cihazınız parametre ayarı

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME

SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME DETACH-ATTACH Bir veritabanını sıkıştırmadan MS SQL veri tabanı sunucusundan çıkarabilirsiniz. Örneğin geçici bir yerde çalışıyorsanız ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU AYDIN İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU AYDIN İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU AYDIN İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Elektronik - Sağlık Personeli Bilgi Sistemi 12.11.2015 2 E-SPEBİS NEDİR? Elektronik Sağlık Personeli

Detaylı

Kurulum Kılavuzu. www.entes.com.tr

Kurulum Kılavuzu. www.entes.com.tr ENTES 1983 yılından bu yana enerji kalitesi, kompanzasyon, ölçme, koruma & kontrol ve uzaktan izleme alanlarında ürettiği cihaz ve yazılımlarla Türkiye de lider firma konumundadır. Kurulum Kılavuzu ENTES

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU İŞLEMLERİ UYGULAMADAN ÖNCE TÜM DÖKÜMANI LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ. İŞLEMLER ESNASINDA UYGULAMA EKSİKLİKLERİNDEN, KONFİGÜRASYON YETERSİZLİKLERİNDEN VB. SEBEPLERDEN OLUŞABİLECEK HATALARDAN DOLAYI ERAY

Detaylı

VİO kuruluş İŞLEMLERİ

VİO kuruluş İŞLEMLERİ VİO kuruluş İŞLEMLERİ Doküman Kodu : RVK-01 Açıklama : Vio Kuruluş Kapsam : Vio Ticari Program Kuruluş Revizyon No : 1 Yayın Tarihi : Şubat 2013 BAŞLARKEN Vio Ticari Programlarını bilgisayara kurmak için

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

NETWORK MANAGMENT SYSTEM (NMS) KULLANMA KLAVUZU

NETWORK MANAGMENT SYSTEM (NMS) KULLANMA KLAVUZU NETWORK MANAGMENT SYSTEM (NMS) KULLANMA KLAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WINDOWS 7 İÇERİK Giriş Sürümler Windws u kişiselleştirmek Masaüstünü Görev çubuğunu Başlat menüsünü Dsya ve Klasör İşlemleri 2 Pencereler Arası Geçiş ve Byutlandırma Genel bilgiler Windws gezgini

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 10. FORMLAR ve VISUAL BASIC PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 10. FORMLAR ve VISUAL BASIC PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA BÖLÜM 10 10. FORMLAR ve VISUAL BASIC PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA Bu bölümde Visula Basic 6.0 ile birlikte kullanılmaya başlayan veritabanı tasarım ve elemanları ile veri tabanı tasarımı ve form oluşturulması

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör nedir? Bilinen dsya uzantıları Yeni klasör luşturmak Dsya ve klasörleri yeniden isimlendirmek Dsya ve klasörleri silmek Windws gezgini ile dsya ve klasörleri yönetmek

Detaylı

Aşağıdaki depolar için aktarım işlemi:

Aşağıdaki depolar için aktarım işlemi: 1. TEBEOS prgramına, web servisi aracılığıyla e-fatura aktarımı yapan deplar eklendi. Daha önce kendi web sitelerinden e-faturanın bilgisayarlara indirilmesi ylu ile aktarım yapılmakta iken, güncelleme

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU Cisco any connect uygulaması ile kurum dışındaki bir bağlantı noktasından, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar) ile

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU

İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU TAŞINIR MALLAR YÖNETİM ŞUBESİ ŞUBAT 2009 / ANKARA 1- SİSTEME GİRİŞ Sisteme www.muhasebat.gov.tr

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu Bu dokümanda Sql2005 kurulumlarını kolaylaştırmak ve Netsis standartlarına uygun kurulumlar gerçekleştirmek için geliştirilen SoSv2 uygulamasının kullanımı anlatılmıştır.

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Veri Tabanı-I 5.Hafta

Veri Tabanı-I 5.Hafta Veri Tabanı-I 5.Hafta DataBase Oluşturma 1 DATABASE Kolon,özellik,alanColumn,attributes,fields) Sunucu Tablo numarası adı soyadı 0913109001 Ali Can 0913109002 Nuri Koç Database 0913109003 Fatma Kara Satır,Kayıt

Detaylı

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN 1 AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ ORACLE VERİTABANI KURULUMU VE PL/SQL DEYİMLERİ SUAT ÜSTKAN 102173019 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS ARALIK 2010 2 İçindekiler 1. Oracle Database

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI NEDİR? Bir konuyla ilgili çok sayıda verinin tutulmasına, depolanmasına ve belli bir mantık içerisinde gruplara ayrılmasına veri tabanı denir. Veri tabanı programları;

Detaylı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü. Kullanma Kılavuzu 1 GİRİŞ... 2 SİSTEME GİRİŞ... 2

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü. Kullanma Kılavuzu 1 GİRİŞ... 2 SİSTEME GİRİŞ... 2 Kullanma Kılavuzu 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ........................................................ 2 SİSTEME GİRİŞ.................................................. 2 BİLGİSAYAR ENVANTERİ...........................................

Detaylı

TAVI KAYIT FORMU KULLANIM KLAVUZU

TAVI KAYIT FORMU KULLANIM KLAVUZU İçindekiler GİRİŞ... 2 1.FORMA ERİŞİM... 2 1.1. Giriş Ekranı... 2 1.2. Ulusal Kayıt Sistemi... 2 2. HASTA VE TESİS BİLGİLERİ... 3 3. OPERASYON BİLGİLERİ... 4 3.1. İşlem Bilgileri... 4 3.2. Hasta Öyküsü

Detaylı

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA 1. Microsoft SQL Server 2008 R2 Express Edition Kurulum Rehberi SQL Server 2008 R2 Express Edition Limitleri Desteklenen CPU sayısı 1 Desteklenen en fazla bellek

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

Q-Biz Kurulum Aşamaları ve Yönetim Ekranları

Q-Biz Kurulum Aşamaları ve Yönetim Ekranları 1 İçindekiler Q-Biz Kurulum Aşamaları... 2 MSTUDİO... 5 1. Veri Tabanı Sunucusu Bağlantı Yönetimi... 6 2. Uygulama Yönetimi... 7 3. Portal Parametre Yönetimi... 8 4. Portal Bağlantı Yönetimi... 9 UPDATER...

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI WORD 2010 ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK. http://www.hasanakyurek.com

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI WORD 2010 ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK. http://www.hasanakyurek.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI WORD 2010 ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.cm İçerik 2 1. Genel bilgiler 2. Wrd ile neler yapabilirsiniz? 3. Wrd penceresinintanıtımı 4. Sekmelerin

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız.

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız. EKLEME SORGUSU 1) Web sayfasından ornekveritabani.mdb isimli dosyayı Masaüstü ne indiriniz çift tıklayarak açınız ve DOSYA > Veritabanını Farklı Kaydet komutunu uygulayarak Masaüstü ne ornekveritabani.accdb

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI

E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI Yardım Formundaki işlem aşamaları kurulum esnasında karşınıza gelecek ekran sıralamasına göre oluşturulmuştur. Ayarları yaparken bilgisayarınızın internete bağlı

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

1. TH160 Vekil Bilgilerinin İletimi Giriş, Güncelleme Giriş, Silme Giriş İşlemleri TH162 Vekil Bilgilerinin İletimi Onay,İptal

1. TH160 Vekil Bilgilerinin İletimi Giriş, Güncelleme Giriş, Silme Giriş İşlemleri TH162 Vekil Bilgilerinin İletimi Onay,İptal VEKİL BİLGİLERİ TANIMLAMA İŞLEMLERİ 1. TH160 Vekil Bilgilerinin İletimi Giriş, Güncelleme Giriş, Silme Giriş İşlemleri... 4 2. TH162 Vekil Bilgilerinin İletimi Onay,İptal... 7 3. RP366 Vekil Bilgi Rapru:...

Detaylı

30 Mayıs ETASQLMNG Programına giriş

30 Mayıs ETASQLMNG Programına giriş 30 Mayıs 2018 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL, ETA:SB İlgili Modül/ler : ETASQLMNG ETASQLMNG İLE ZAMANLANMIŞ YEDEKLEME Girişi yapılan bilgilerin belirli zamanlarda yedeklenmesi, bu yedeklerin

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

ACS434 kurulum yardımcısı. LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

ACS434 kurulum yardımcısı. LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları ACS434 kurulum yardımcısı LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS434 programının başlatılması.. 3 2. PAR dosyasının dönüştürülmesi..

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

HR/Performans Yönetimi Yardım Dokümanı Ölçme Değerlendirme Formu

HR/Performans Yönetimi Yardım Dokümanı Ölçme Değerlendirme Formu HR/Performans Yönetimi Yardım Dokümanı Ölçme Değerlendirme Formu Ölçme Değerlendirme Formu V.1 30/06/2015 1. Ölçme Değerlendirme Formu HR > Performans modülünün sol bölümde bulunan listenin en alt sırasındaki

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz.

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1 PHP ile Veritabanı İşlemleri Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI

MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI İÇİNDEKİLER 1.VERİTABANI NEDİR?... 2 2.MICROSOFT ACCESS... 2 3. TABLOLAR... 3 3.2 Tablolara Kayıt Girmek... 5 4. FORMLAR... 7 4.1 Form Sihirbazı ile form oluşturma...

Detaylı

Logo da Buluta Online Veri Yedekleme

Logo da Buluta Online Veri Yedekleme Logo da Buluta Online Veri Yedekleme 2014 İçindekiler Logo da Buluta Online Veri Yedekleme... 3 Web Portali Kullanım Kılavuzu... 4 Kullanıcı Oluşturma ve Kullanıcı Girişi... 4 Ana Sayfa... 7 Raporlar...

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ

WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ www.kirsalcevre.org.tr WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ ANKARA 2015 1. Yeni Kullanıcı Kaydı Yönetici olarak giriş yapmak için öncelikle bir kullanıcı kaydına ihtiyacınız vardır. Eğer zaten bir kullanıcı iseniz

Detaylı

VET ON KULLANIM KLAVUZU

VET ON KULLANIM KLAVUZU VET ON KULLANIM KLAVUZU TEMEL KULLANIM BİLGİLERİ Sürüm: Ön İzleme.1 Not: Ön İzleme sürümü için oluşturulmuş dokümandır. Release sürüm notlarını içermez. Zaman içerisinde klavuz içerisinde yer alan bilgiler

Detaylı

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek McAfee EPO 4.0 Yedek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Amaç Mcafee EPO 4.0 kurulum yedeğinin felaket kurtarma senaryonusa uygun şekilde alınması ve yeni bir makinada

Detaylı

PAPERWORK TEKNİK MİMARİ

PAPERWORK TEKNİK MİMARİ PAPERWORK ECM TEKNİK MİMARİ 1. Şekilde (1) numara ile gösterilen Content Server adı verilen Uygulama Sunucusudur. Content Server tüm iş mantığını içerir. Veri Tabanına ve arşivlenen belgelere erişim yetkisi

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

KIYMET TRANSFER. EKRAN KILAVUZU v.01

KIYMET TRANSFER. EKRAN KILAVUZU v.01 KIYMET TRANSFER EŞLEŞTİRME İŞLEMLERİ MKS EKRAN KILAVUZU v.01 AMAÇ... 3 KTE10 Kıymet Transfer Eşleştirme Giriş... 4 KTE12 Kıymet Transfer Eşleştirme Onay/İptal... 7 KTE14 Adınıza Gelen Talimatlar... 10

Detaylı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı Hülya GÜMÜŞ TTO EXPERT Hakemlik kaydı yapılacak web adresini bulmak için Google da Horizon 2020 sign up yazılır ve Research Participant Portal yazılı link tıklanır. Expert linkine

Detaylı

ELEKTRA LOGO AKTARIM PROGRAMI...3

ELEKTRA LOGO AKTARIM PROGRAMI...3 İçindekiler Tablosu ELEKTRA LOGO AKTARIM PROGRAMI...3 1. Özellikler.. 3 2. Kullanım...4 2.1. Elektra Fatura Aktarım Modülü.5 2.2. Mahsup Fişi Modülü.7 2.3. Bavel Fatura XML Modülü.9 2 ELEKTRA LOGO AKTARIM

Detaylı

CHAPTER 6 FTP SERVER

CHAPTER 6 FTP SERVER CHAPTER 6 FTP SERVER 6.1 FTP nedir? File Transfer Prtcl (FTP) günümüzde internet üzerinde kullanılan en eski ve en bilinen prtkllerden biridir. FTP nin amacı kullanıcıların, işletim sistemleri arasındaki

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu EMANUSCRIPT YAZAR İÇİN KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Sisteme Kayıtlı Yazar ise Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu e-mail adresidir) ve şifresini

Detaylı

ACADEMIC SEARCH PREMIER

ACADEMIC SEARCH PREMIER ACADEMIC SEARCH PREMIER ELEKTRONİK TELİF HAKLARI http://bll.epnet.com/html/terms.html KAPSAM Academic Search Premier veritabanı fen, insani ve sosyal bilimler alanındaki akademik dergi makalelerine tam

Detaylı

Defterdar Teknik Doküman

Defterdar Teknik Doküman EYLÜL 2014 sürüm 1.0 İzibiz Bilgi Teknolojileri A.Ş. Tel: 0 850 811 11 99 satis@izibiz.com.tr www.izibiz.com.tr İçindekiler 1 GİRİŞ... 1 1.1... Kapsamı ve Amacı... 1 1.2... Genel Bakış... 1 2 DEFTERDAR

Detaylı

BEACON İŞARETÇİLERİ KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN ÖĞRENCİ YOKLAMA SİSTEMİ

BEACON İŞARETÇİLERİ KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN ÖĞRENCİ YOKLAMA SİSTEMİ BEACON İŞARETÇİLERİ KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN ÖĞRENCİ YOKLAMA SİSTEMİ Bu çalışmada beacn işaretçileri kullanılarak öğrenci yklama sistemi gerçekleştirilmiştir. Sistem mbil uygulama, veritabanı, web

Detaylı

Fiyat Farkı Faturası

Fiyat Farkı Faturası Fiyat Farkı Faturası Ürün Grubu [X] Redcode Enterprise [X] Redcode Standart [X] Entegre.NET Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu Uygulama 5.0.10 (Onaylı sürüm) Fiyat Farkı Faturası, kaydedilmiş

Detaylı

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ve Windows XP aynı kod tabanını paylaşmaktadırlar. Ancak Server 2003 farklı varsayılan ayarlar nedeniyle

Detaylı

C# nedir,.net Framework nedir?

C# nedir,.net Framework nedir? 1 C# nedir,.net Framework nedir? C# nedir? C#, C/C++ ve Java dillerinde türetilmiş,bu dillerin dezavantajlarının elenip iyi yönlerinin alındığı, güçlü basit, esnek, tip-güvenli(typesafe,tür dönüşümlerindeki

Detaylı

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler Genel Bilgi Makro Nasıl Eklenir? NB Ekranlarda Genel Makro Mantığı Makro Nasıl Çağrılır? Örnek Makro Projesi Genel Bilgi Makro, gelişmiş bir HMI kontrol metodudur.

Detaylı

Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı

Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı 13. hafta Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı 3.1.1. DashBoard Menüsü Dashboard sayfasında, veritabanına ait Deadlocks(Ölüm Kilitlenmeleri), Failed Connections(Başarısız Bağlantılar),

Detaylı

Miron Yazılım Entegre Uygulamalar (Mironist.NET Yılsonu Devir)

Miron Yazılım Entegre Uygulamalar (Mironist.NET Yılsonu Devir) Önemli Uyarı: Devir uygulamasının çalıştırılabilmesi için Hitit uygulamasının asgari 2.14.06_16088 versiyonu kurulu olması gerekmektedir. Ayarlar-Kur Bilgileri menüsünden görüntülenen para birimlerinin

Detaylı