Nükleer Enerjide Yaşanan Gelişmeler ve Hukuksal Boyutu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nükleer Enerjide Yaşanan Gelişmeler ve Hukuksal Boyutu"

Transkript

1 Nükleer Enerjide Yaşanan Gelişmeler ve Hukuksal Boyutu

2 Türkiye de Yapımı Süren ve Planlanan Nükleer Santraller Fuat TİNİŞ, Makina Yüksek Mühendisi ODTÜ Mezunları Derneği, Enerji Komisyonu Üyesi ABT, Kurumsal Mühendislik Direktörü

3 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları da Başbakanlığa bağlı olarak Atom Enerjisi Komisyonu (AEK) Genel Sekreterliği kurulmuştur de BM bir kuruluşu olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı na (UAEA) üye olunmuştur ile 1961 yılları arasında 7190, 7256 ve 234 sayılı yasalarla nükleer enerjinin yasal çerçevesi yönünde düzenlemeler yapılmıştır yılında Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezince (ÇNAEM) 1 MW gücünde TR-1 adında "Havuz" tipi bir deney reaktörü işletmeye alınmıştır.

4 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları 1966 yılında Elektrik İşleri Etüt İdaresine (EİE) 300 MW'lık bir nükleer santral yapımı için fizibilite çalışmaları yapımı görevi verilmiştir. II. Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ) uyarınca ETKB ve EİE nin yabancı bir müşavirlik grubuna hazırlattığı yapılabilirlik etütlerine göre 1977 yılında işletmeye girecek şekilde MWe gücünde doğal uranyum yakıtlı "ağır-su" tipi bir nükleer santralin kurulması öngörülmüştür. Türkiye Elektrik Kurumuna (TEK) bağlı olarak kurulan Nükleer Enerji Dairesi 1972 yılı başında çalışmaya başlamıştır.

5 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları III. Beş Yıllık Kalkınma Planında ( ), Güney Anadolu da 1983 yılında işletmeye alınacak şekilde 600 MWe gücünde bir nükleer santralin tatbikat projeleri ve yer temini ile ilgili çalışmaların tamamlanması yer almıştır. 1970'li yılların başlarında, nükleer santral sahası için fizibilite ve yer araştırmaları gerçekleştirilmiştir ve santraller için en uygun yerler olarak; ilki Mersin- Akkuyu olmak üzere Sinop-İnceburun ve Kırklareli- İğneada sahaları belirlenmiştir. Lisanslama otoritesi AEK, 1976 yılında Akkuyu Sahası için "yer lisansı" vermiştir.

6 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları Yer lisansı alınmasından sonra, santralin projelendirilebilmesi için gerekli olan deprem, zemin, jeolojik, meteorolojik, hidrolik, çevre ve oşinografik etütler yapılırken, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi nin çeşitli bölümleriyle işbirliği yapılmış, Deprem-Araştırma Enstitüsü, DSİ, EİE, MTA ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü gibi devlet kuruluşları çeşitli araştırmaları yürütmüşlerdir yılı içinde bir müşavir-mühendislik konsorsiyumu ile işbirliği halinde ihale şartnameleri hazırlanmış, 1977 yılı başında nominal 600 MWe gücünde bir santralın nükleer ve türbin adaları ve yakıt teminiyle ilgili teklifler istenmiştir.

7 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları Firmalarla uzun süre yürütülen sözleşme görüşmeleri zamanında karara bağlanamamış ve Eylül 1979'da görüşmeler kesilmiştir yılında ÇNAEM de, TR-1 araştırma reaktörü havuzunun bir diğer köşesinde, TR-2 araştırma reaktörü kurulmuştur yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başbakanlığa bağlı olarak kurulmuş ve lisanslama otoritesi olarak görevlendirilmiştir yılında bir kez daha nükleer santral ihalesine çıkılmış ancak 1986 yılı başına kadar süren ihale görüşmelerinden bir sonuç çıkmamış ve ihale iptal edilmiştir.

8 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları Nükleer santral yerlerinin tespiti ve ilgili araştırmalar çok uzun zaman aldığı gerekçesi ile, TEK tarafından, ikinci santral yeri olarak seçilmiş olan Sinop-İnceburun mevkii için ön araştırmalar tamamlanmış, fakat deprem açısından ortaya çıkan sorunlar nedeniyle Sinop taki araştırmalar durdurulmuştur yılında TEK Nükleer Santraller Dairesi Başkanlığı kapatılmıştır yılında Arjantin le ortak bir proje yürütmek amacıyla çalışmalar başlatılmışsa da çeşitli hukuki, mali ve teknolojik nedenlerle 1991 başlarında bu girişimden vazgeçilmiştir.

9 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları Ekim 1992 de TEK, dünyadaki belli başlı nükleer santral imalatçısı firmalara mektup yazarak, 2002 yılında devreye girecek şekilde, 1000 MW gücünde bir veya iki üniteli nükleer santralin Türkiye de anahtar teslim veya Yap-İşlet- Devret olarak kurulması için teknik ve mali konularda bilgi istemiştir. Ocak 1993 de, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi Resmi Gazete de yayınlanıp tekrar yatırım programına alınmıştır. Ocak 1994 te, nükleer santral ile ilgili olarak, dünyadaki güncel durumu değerlendirmek, Türkiye için öneride bulunmak ve teknik şartnameleri güncelleyip hazırlamak üzere bir danışman firma seçimi için teklif istenmiştir.

10 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları TEK, tarihinde, Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır yılından sonra, nükleer santral çalışmalarına TEAŞ bünyesinde devam edilmiştir. Şubat 1995 tarihinde, ihale öncesi çalışmaları gerçekleştirmek için G.Kore nin KAERI ve Türkiye nin GAMB firmaları ile bir sözleşme imzalanmıştır. 17 Aralık 1996 tarihinde Akkuyu Nükleer Santrali için uluslararası ihaleye çıkılmıştır.

11 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları 16 Haziran 1997 tarihinde tekliflerin değerlendirilmesi ve sözleşme görüşmeleri müşavirlik hizmetleri için davet usulü ile uluslararası ihaleye çıkılmıştır. 15 Ekim 1997 tarihinde Akkuyu Nükleer Santrali için, NPI (Fransa-Almanya), WESTINGHOUSE (ABD-Japonya) ve CANDU (Kanada-Japonya) konsorsiyumlarından teklif alınmıştır. Şubat 1998 tarihinde tekliflerin değerlendirilmesi ve sözleşme görüşmeleri müşavirlik hizmetleri için İspanyol "Empresarios Agrupados Internacional S.A." firması ile sözleşme imzalanmış ve Mart 1998'de tekliflerin değerlendirilmesine başlanmıştır.

12 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları 25 Temmuz 2000 de bu ihale de Bakanlar Kurulu Kararı ile iptal edilmiş ve ikinci defa kurulmuş olan TEAŞ Nükleer Santrallar Dairesi Başkanlığı tekrar kapatılmıştır yılı sonlarında, Başbakanlığa bağlı olarak görev yapmakta olan TAEK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlanmıştır yılında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Santral kurulması ile ilgili TAEK in görevlendirildiğini açıklamıştır. Bu kapsamda, halkı bilgilendirmek amacıyla, TAEK altında "Nükleer Bilgi Birimi" oluşturulmuştur.

13 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları Kasım 2004 te, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TAEK, inşasına 2007 yılında başlanacak ve ilk ünite 2012 yılında devreye girecek şekilde toplam 5000 MWe'lik üç nükleer reaktör yapılacağını açıklamıştır yılında TAEK, nükleer santralin nereye yapılacağı konusunda Türkiye genelinde detaylı teknik incelemelerde bulunduğunu, 43 kriteri dikkate alarak, santral kuruluş yeri olarak 8 yer belirlendiğini ve 2006 Nisan ayında Türkiye'nin ilk nükleer santral sahası olarak Sinop'un seçildiğini açıklamıştır.

14 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları 20 Kasım 2007 de "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı" yasası Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 24 Mart 2008 de TETAŞ Genel Müdürlüğü, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer güç santrali için elektrik satın alma ihalesine çıkmıştır. 24 Eylül 2008 de yapılan ihaleye Rus şirketi Rus Atomstroyexport un liderjiğindeki konsorsiyum dışında kimse teklif vermemiştir. İhale iptal edilmiştir.

15 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları İlgili Yönetmelikler (Belli Başlı) 13 Mart 1997 de Nükleer Tesislerde Kalite Temini ve Denetimi Yönetmeliği (R.G. No ) 25 Şubat 2000 de Nükleer Güç Tesislerinde Yer Seçimi ile İlgili Genel Güvenlik Kuralları Yönetmeliği (R.G. No ) 12 Mart 2000 de Nükleer Tesisler İçin Kalite Temin Programı Temel Esaslar Yönetmeliği (R.G. No ) 26 Mayıs 2002 de Nükleer Güç Tesislerinin Yer Seçimi ile İlgili Etüt ve Değerlendirme Çalışmalarında Kalite Temini Yönetmeliği (R.G. No )

16 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları İlgili Yönetmelikler (Belli Başlı) 13 Eylül 2007 de Nükleer Güvenlik Denetimleri ve Yaptırımları Yönetmeliği (R.G. No ) 13 Eylül 2007 de Nükleer Tesislerin Güvenliği için Kalite Yönetimi Temel Gerekleri Yönetmeliği (R.G. No ) 19 Mart 2008 de Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma ve Sözleşmeye İlişkin Usul ve Esaslar ile Teşvikler Hakkında Yönetmelik (R.G. No ) 17 Ekim 2008 de Nükleer Güç Santrallerinin Güvenliği için Özel İlkeler Yönetmeliği (R.G. No )

17 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları İlgili Yönetmelikler (Belli Başlı) 17 Ekim 2008 de Nükleer Güç Santrallerinin Güvenliği için Tasarım İlkeleri Yönetmeliği (R.G. No ) 30 Temmuz 2010 da Nükleer Yakıt Çevrimi Tesislerinin Güvenliği için Özel İlkeler Yönetmeliği (R.G. No ) 9 Mart 2013 te Radyoaktif Atık Yönetimi Yönetmeliği (R.G. No ) 9 Mart 2013 te Nükleer Tesislerde Serbestleştirme ve Sahanın Düzenleyici Kontrolden Çıkarılmasına İlişkin Yönetmelik (R.G. No )

18 Türkiye de Nükleer ile İlgili Önemli Kilometre Taşları İlgili Yönetmelikler (Belli Başlı) 31 Mart 2017 de Nükleer Santrallerin Yapı Denetimi Yönetmeliği (R.G. No ) 8 Nisan 2017 de Nükleer Tesislerde Yönetim Sistemi Yönetmeliği (R.G ) yayımlanmıştır. Son olarak da dün 18 Ocak 2019 da Nükleer Güç Santrallerinin Proje ve Kabul Yönetmeliği sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

19 Akkuyu Nükleer Güç Santrali

20 Akkuyu Nükleer Güç Santrali da T.C. Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralı Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma tarihinde Bakanlar Kurulunca onaylanarak tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır de Hükümetlerarası Anlaşma nın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete de yayımlanarak Türkiye de yürürlüğe girmiştir de Rusya Hükümeti proje katılımcılarını belirlemiştir.

21 Akkuyu Nükleer Güç Santrali da Rusya Federasyonu nda Hükümetlerarası Anlaşma nın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun yürürlüğe girmiştir. (322-FZ sayı ve tarihli Federal Kanun) da Rus tarafı reaktörleri inşa etmek, işletmek ve işletmeden çıkarmak için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. yi (Akkuyu Proje Şirketi-APŞ) kurmuştur yılından itibaren Akkuyu NGS inşaatı ve işletmesi için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş ye arazi tahsis edilmiştir de Akkuyu NGS sahasında tam kapsamlı mühendislik araştırmalarına APŞ tarafından başlanmıştır. 21 Mayıs 2012 de Akkuyu NGS, Yer Lisansı'na temel teşkil eden güncellenmiş yer raporunın ilki TAEK e sunulmuştur.

22 Akkuyu Nükleer Güç Santrali 16 Ağustos 2012 de Novovoronej NGS-2 nin TAEK tarafından, Akkuyu NGS için referans santral olarak kabul edilmiştir. 2 Kasım 2012 de Akkuyu NGS için mevzuat veri tabanı TAEK tarafından kabul edilmiştir. 9 Temmuz 2013 te Akkuyu Nükleer Santrali Projesi ne ilişkin ÇED Raporu, APŞ tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı na sunulmuştur. 6 Aralık 2013 te Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından sunulan Akkuyu Güncellenmiş Yer Raporu TAEK tarafından uygun bulunmuştur.

23 Akkuyu Nükleer Güç Santrali 1 Aralık 2014 te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Akkuyu NGS inşaat projesi ile ilgili ÇED Raporuna yönelik olumlu karar alınmıştır. 14 Nisan 2015 te Akkuyu NGS İnşaat Projesi Deniz Hidroteknik Yapılarının Temel Atma Töreni'ni yapılmıştır. Akkuyu NGS'nin deniz yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası bir Türk firması tarafından yapılmaktadır. 25 Haziran 2015 te EPDK tarafından, Akkuyu Nükleer AŞ ye 36 aylığına ön lisans verilmiştir. 09 Şubat 2017 de TAEK tarafından, Akkuyu NGS Saha Parametreleri Raporuna onay verilmiştir.

24 Akkuyu Nükleer Güç Santrali 2 Mart 2017 de Akkuyu Nükleer Santrali 1. Ünite için Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından inşaat lisansı başvurusu yapılmıştır. 15 Haziran 2017 de EPDK, Akkuyu Nükleer A.Ş ye 15 Haziran 2066 (49 yıl) tarihine kadar geçerli olmak üzere Elektrik Üretim Lisansı vermiştir. 19 Ekim 2017 de TAEK tarafından, Akkuyu Nükleer A.Ş ye Akkuyu NGS 1. Ünitesi için sınırlı çalışma izni verilmiştir. 27 Mart 2018 de Mersin ili Gülnar Belediyesi İdaresi tarafından, Akkuyu NGS reaktör binasının 1. Ünitesinin inşaatına ilişkin inşaat lisansı verilmiştir.

25 Akkuyu Nükleer Güç Santrali 2 Nisan 2018 de Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Akkuyu Nükleer A.Ş. ye stratejik yatırım statüsü verilmiştir. 2 Nisan 2018 de TAEK tarafından, Akkuyu NGS nin 1.Ünitesi inşası için İnşaat Lisansı verilmiştir. 3 Nisan 2018 de Akkuyu NGS nin inşaatının başlanmasına ilişkin resmi tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin in katılımıyla gerçekleşmiştir.

26 Akkuyu Nükleer Güç Santrali Eylül 2018 de, Concern Titan-2 AŞ'nin Akkuyu NGS'nin katılımcıları arasında yer alarak, Rosatom'un Mühendislik Bölümü bünyesindeki şirketi Atomstroyexport AŞ'nin (ASE) ana yüklenicisi olarak faaliyette bulunacağı belirtilmiştir. Rus Concern Titan-2'nin yaptıgı ilk iki ünitenin nükleer ada temel ve yardımcı tesisler insaat ve montaj isleri ile kazı ve donatı işleri yerli firmalarca yapılacaktır. 30 Kasım 2018 de TAEK tarafından, Akkuyu NGS nin 2.Ünitesi için sınırlı çalışma izni verilmiştir.

27 Akkuyu Nükleer Güç Santrali

28 Akkuyu Nükleer Güç Santrali Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşmaktadır. Her bir ünitenin gücü 1200 MWe olacaktır. Akkuyu NGS de kullanılacak 3. nesil basınçlı su reaktörlerinin (PWR) modeli VVER-1200 olacaktır. Akkuyu Nükleer Santrali nin işletme ömrü 60 yıl olacaktır. Yakıt türü hafif zenginleştirilmiş uranyum dioksittir (LEU).

29 Akkuyu Nükleer Güç Santrali Akkuyu NGS ye ilişkin elektrik fiyat bilgileri: Alım garantisi : 15 yıl (İlk 2 reaktörün %70 üretimi, son iki ünitenin %30 üretimi) Üretim kapasitesi: %92 Yıllık üretimi: 38.6 milyar kwh Alım garantisi fiyatı:12,35 Dolar cent/kwh 15 yıl ortalaması (maks:15,33 Dolar cent/kwh, KDV dahil değildir.)

30 Sinop Nükleer Güç Santrali

31 Sinop Nükleer Güç Santrali Fransız AREVA ve Japon Mitsibushi şirketleri bir araya gelip yanlarına Fransız GDF-Suez (sonradan Engie) ve Japon Itochu şirketlerini de alarak bir konsorsiyum oluşturdular ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmelere başladılar. Sonuçta Sinop ta AREVA nın tasarladığı her biri 1120 MW gücünde dört reaktörden oluşacak toplam 4480 MW gücünde bir nükleer santralın Sinop ta yapılması yönünde prensip anlaşmasına vardılar. Bu santralı yapacak şirkette bu konsorsiyumun %51, Türk tarafının da %49 payı olmasında mutabık kalınmıştır.

32 Sinop Nükleer Güç Santrali Yapılmış olan görüşmeler sonunda mutabık kalınan genel hususlar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma adı altında, Japonya hükümeti adına Dış İşleri Bakanı tarafından 26 Nisan 2013 te Tokyo da ve Türkiye Cumhuriyeti adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından 3 Mayıs 2013 te imzalanmıştır. 25 Şubat 2011 de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlı Kullanımı İçin İşbirliği Anlaşması Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu anlaşma ile Fransa ile nükleer enerji santralı kurulması konusunda işbirliği için yasal süreç gerçekleşmişti.

33 Sinop Nükleer Güç Santrali 22 Nisan 2014 te Resmi Gazetede yayınlanan 2014/6209 sayılı karar ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması onaylanmıştır.. İşbirliği anlaşması detaylandırılarak ticari ve finansal hususlar üzerinde mutabık kalındı ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine dair İşbirliği zaptı 2 Ağustos 2014 te Ankara da, 27 Ağustos 2014 te Tokyo da imzalanmıştır.

34 Sinop Nükleer Güç Santrali 10 Nisan 2015 te Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine dair İşbirliği zaptının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun 6642 sayı ile Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sinop NGS ile ilgili olarak saha çalışmaları yapılabilmesi için, santral için ayrılan saha geçici olarak ETK Bakanlığına tahsis edilmiş, karada ve denizde sondaj çalışmaları EÜAŞ ve Japon firmaca yapılmıştır. EÜAŞ ve TETAŞ ın yıllık faaliyet raporlarında Sinop NGS yapımı ile ilgili gelişmelere yer verilmekle birlikte santral ile ilgili yasada belirtilen diğer hususlar henüz tamamlanmamış, anlaşmanın ayrıntıları hakkında verilecek kararlara esas olacak fizibilite raporu henüz kamu oyuna açıklanmamıştır.

35 Sinop Nükleer Güç Santrali Gençleştirme amaçlı olarak santrala ayrılan sahada çok miktarda ağaç kesilerek sahanın ağaçsızlaştırılarak santral yapımına hazırlandığı basında yer almakla birlikte, santralin yapılacağına ilişkin somut bir hareketlilik henüz yoktur. Son günlerde bizim basınımızda ve Japon medyasında santral maliyetlerinde oluşan artışlardan dolayı projenin geleceği ile ilgili çeşitli haberler yer almaktadır.

36 Sinop Nükleer Güç Santrali

37 Sinop Nükleer Güç Santrali Sinop NGS Projesi, 4 üniteden oluşmaktadır. Her bir ünitenin gücü 1150 MWe olacaktır. Sinop NGS de kullanılacak 3. nesil basınçlı su reaktörlerinin (PWR) modeli, dünyada ilk defa Fransız (Areva)-Japon (Mitsubishi) şirketlerinin ortak tasarımı ATMEA-1 olacaktır. Sinop Nükleer Santrali nin işletme ömrü 60 yıl olacaktır. Yakıt türü hafif zenginleştirilmiş uranyum dioksit (LEU) veya karışım (uranyum-plutonyum) oksittir (MOX).

38 Sinop Nükleer Güç Santrali Sinop NGS ye ilişkin elektrik fiyat bilgileri: Alım garantisi : Üretim kapasitesi: %90 Yıllık üretimi: 20 yıl tüm üretim 35,3 milyar kwh Alım garantisi fiyatı:10,80/10,83 Dolar cent/kwh Yakıt fiyatı ayrıca eklenecektir. (KDV dahil değildir.)

39 İğneada Nükleer Güç Santrali

40 İğneada Nükleer Güç Santrali Ekim 2015 te seçim hükümetinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İğneada da üçüncü bir nükleer santral yapılacağını ve bunun için bazı şirketler ile işbirliği protokolü imzalandığını açıklamıştır. Yapılan açıklamalara göre Çin devlet kuruluşu Chinese State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) ve Amerikan Westinghouse firmasının oluşturduğu bir grup ile EÜAŞ arasında görüşmeler yapılmış ve sonrasında bir işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma ile EÜAŞ ve Westinghouse SNPTC arasında dört reaktörden oluşan bir nükleer santral kurulması için ileri görüşmelere başlanmıştır.

41 İğneada Nükleer Güç Santrali Amerikan şirketi olarak tescilli olan Westinghouse Electric Company LLC nin çoğunluk hisseleri Japon Toshiba Grup a aittir. Westinghouse şirketi payları %87 oranında Japon Toshiba, %10 oranında Kazakistan kuruluşu Kazatomprom ve %3 oranında Japon şirketi IHHI Ltd ye aittir. Dolayısıyla Sinop Nükleer Santralı gibi İğneada Santralini yapmaya da Japon sermayesi talip olmuştur. İğneada NGS hakkında zaman zaman basında yapımla ilgili bazı haberler çıkmakla beraber, somut olarak bir yapım bilgisi bulunmamaktadır.

42 İğneada Nükleer Güç Santrali

43 İğneada Nükleer Güç Santrali İğneada NGS Projesi, 4 üniteden oluşmaktadır. İlk iki ünitenin gücü 1250 MWe, diğer iki ünitenin gücü 1400 MWe olacaktır. İğneada NGS de kullanılacak 3. nesil basınçlı su reaktörlerinin (PWR) ilk ikisinin modeli, Westinghouse teknolojisine dayanan AP 1000, diğer ikisinin modeli, bu Westinghouse modeli üzerine Çin de SNPTC firması tarafından geliştirilmiş CAP 1400 dür. (Bugün için Çin ve ABD de sekiz adet AP 1000 tipi reaktör inşa halindedir. CAP 1400 tipi reaktörün yapımına henüz daha yeni Çin in Shidaowan bölgesinde başlanmıştır.)

Nükleer Tesislerde Radyasyondan Korunmaya İlişkin Düzenleyici Faaliyetler

Nükleer Tesislerde Radyasyondan Korunmaya İlişkin Düzenleyici Faaliyetler Nükleer Tesislerde Radyasyondan Korunmaya İlişkin Düzenleyici Faaliyetler Dr. Özge Ünver Nükleer Güvenlik Dairesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu I. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 Kasım 2015 TAEK

Detaylı

İNCELEME TÜRKİYE NİN NÜKLEER ENERJİ PROGRAMI VE YERLİ ENDÜSTRİNİN KATILIMI

İNCELEME TÜRKİYE NİN NÜKLEER ENERJİ PROGRAMI VE YERLİ ENDÜSTRİNİN KATILIMI İNCELEME TÜRKİYE NİN NÜKLEER ENERJİ PROGRAMI VE YERLİ ENDÜSTRİNİN KATILIMI 94 Hazırlayanlar: İRFAN KOCA TAEK Nükleer Güvenlik Dairesi eski Başkanı Koca Global Danışmanlık Hizmetleri M. HAKAN KIZILTOPRAK

Detaylı

Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin Hukuki Esaslar

Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin Hukuki Esaslar Yrd. Doç. Dr. H. Eyüp ÖZDEMİR İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin Hukuki Esaslar İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XIII

Detaylı

Nükleer Santral Projelerinde Yerlileştirme

Nükleer Santral Projelerinde Yerlileştirme Nükleer Santral Projelerinde Yerlileştirme Rıfkı ODABAŞI Şube Müdürü Proje Altyapı Geliştirme Müdürlüğü Nükleer Enerji Endüstrisinin Yerlileştirilmesi Toplantısı Kocaeli, 22 Nisan 2014 Dr. Ahmet EGE Şube

Detaylı

akkuyu nükleer enerji santrali DOÇ.DR.M.AZMİ AKTACİR

akkuyu nükleer enerji santrali DOÇ.DR.M.AZMİ AKTACİR akkuyu nükleer enerji santrali DOÇ.DR.M.AZMİ AKTACİR Türkiye de nükleer santral kurulması Türkiye de kurulacak herhangi bir nükleer tesis gibi Akkuyu Nükleer Güç Santrali de 2690 Sayılı Türkiye Atom Enerjisi

Detaylı

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLE TİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLE TİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN 816 NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLE TİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN Not: Bu Kanun, Cumhurbaşkanlığının 24.5.2007 tarihli 385 sayılı tezkeresi ile Anayasanın 89 uncu ve 104 üncü maddelerine

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

Kanun No. 5710 Kabul Tarihi: 9/11/2007

Kanun No. 5710 Kabul Tarihi: 9/11/2007 NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN Kanun No. 5710 Kabul Tarihi: 9/11/2007 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1-

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Enerjide Yeni Ufuklara

AR& GE BÜLTEN. Enerjide Yeni Ufuklara Enerjide Yeni Ufuklara Nurel KILIÇ Enerji yol haritalarının oluşturulduğu dünyada, yapısal değişim gözleniyor. Ülkemizi coğrafi/stratejik konumu gereği çok yakından etkileyen bu süreçte ülkemiz için çizilen

Detaylı

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN 10195 NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası : 5710 Kabul Tarihi : 9/11/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 21/11/2007 Sayı : 26707 Yayımlandığı

Detaylı

TASAM - TÜRKASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ. Nükleer Enerji Üretiminde Kamu - Sektör İşbirliği

TASAM - TÜRKASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ. Nükleer Enerji Üretiminde Kamu - Sektör İşbirliği Nükleer Enerji Üretiminde Kamu - Sektör İşbirliği Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 06531, Balgat, Ankara sevaiogl@metu.edu.tr TASAM,

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER DÜNYA & TÜRKİYE ENERJİ TALEBİ Dünya Enerji Talebi Değişimi (02-14) Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 76% 33% 1% -8% 77 61% 124 OECD Dışı Dünya

Detaylı

ENERJİ. Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır.

ENERJİ. Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır. ENERJİ Sürekli, Güvenilir ve Ekonomik olarak karşılanmalıdır. TÜRKİYE HİDROELEKTRİK ENERJİ POTANSİYELİ VE GELİŞME DURUMU Hidroelektrik Santral Projelerinin Durumu HES Adedi Toplam Kurulu Gücü (MW) Ortalam

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi. Dr. Halil DEMİREL

Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi. Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji Tarihçesi ve Gelişimi (1) Zincirleme reaksiyondan kontrollü olarak enerji üretebilen ilk düzenek CP-1, Chicago

Detaylı

RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ Türkiye enerji konusunda son birkaç yıldır önemli girişimlerde bulunuyor. Kömürden hidroelektriğe, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar geniş

Detaylı

TR9800031 TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞTEKİ NÜKLEER ENERJİ DENEYİMLERİ

TR9800031 TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞTEKİ NÜKLEER ENERJİ DENEYİMLERİ TR9800031 TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞTEKİ NÜKLEER ENERJİ DENEYİMLERİ Ahmet kütükçüoğlu Türkiye Elektrik Kurumu Nükleer Santraller Dairesi Eski Başkanı ÖZET Bu bildiride, nükleer enerjinin kullanımı konusunda dünyadaki

Detaylı

Ulusal Mevzuat. 2 Nükleer Güvenlik Forumu, Ankara

Ulusal Mevzuat. 2 Nükleer Güvenlik Forumu, Ankara Ulusal Mevzuat Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun (2009). Nükleer ve Radyolojik Tehlike Durumu Ulusal Uygulama Yönetmeliği (2000). Afet ve Acil Durum Yönetim

Detaylı

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V)

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ); 1970 yılında Kurulan Türkiye Elektrik Kurumu nun (TEK), 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ olarak ikiye ayrılmasından

Detaylı

YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 7557 YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4283 Kabul Tarihi : 16/7/1997 Yayımlandığı R.Gazete

Detaylı

Türkiye nin Nükleer Enerji Politikasına bakış

Türkiye nin Nükleer Enerji Politikasına bakış Türkiye nin Nükleer Enerji Politikasına bakış Önsöz... 2 Türkiye de Enerji Sektörüne genel bakış... 3 Türkiye de Nükleer Enerji için atılan adımlar... 4 Dünyada Enerji Sektörüne genel bakış... 6 Dünya

Detaylı

ENERJİMİZİ VE GELECEĞİMİZİ; RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ.

ENERJİMİZİ VE GELECEĞİMİZİ; RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ. ENERJİMİZİ VE GELECEĞİMİZİ; RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ. Arif Künar/Elektrik- Elektronik Mühendisi Rusya Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in Türkiye ziyareti sırasında Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu sahasına

Detaylı

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970)

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TARİHÇE 1970 Öncesi, Yerli Mühendislik etkili değil, 1967 1972 Arası Türkiye nin en büyük

Detaylı

TÜRKİYE 2023 ULUSLARARASI NÜKLEER TEKNOLOJİ TRANSFERİ KONGRESİ. 21-22 Eylül 2012, İSTANBUL PROGRAM (TASLAK)

TÜRKİYE 2023 ULUSLARARASI NÜKLEER TEKNOLOJİ TRANSFERİ KONGRESİ. 21-22 Eylül 2012, İSTANBUL PROGRAM (TASLAK) PROGRAM (TASLAK) Türkiye nin Stratejik Vizyonu 2023 Stratejik Lokomotif Sektörler TÜRKİYE 2023 - ( 21-22 Eylül 2012, İstanbul, Türkiye ) 1. GÜN 21 Eylül 2012 Cuma 08:30-09:00 Kayıt 09:00-09:30 Açılış Konuşmaları

Detaylı

Grup Şirketleri. www.myenergy.com.tr

Grup Şirketleri. www.myenergy.com.tr MYENERGY, 20 yılı aşkın bilgi ve tecrübe birikimiyle 10 yıldır profesyonel olarak faaliyet göstermektedir. Ankara daki ilk ofisin resmi olarak açılmasından bu güne kadar başta Rüzgar Enerji Santralleri

Detaylı

Türkiye nin Nükleer Santral Projeleri: Soru-Cevap

Türkiye nin Nükleer Santral Projeleri: Soru-Cevap Türkiye nin Nükleer Santral Projeleri: Soru-Cevap Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Yayın Serisi, 11 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER I. Türkiye Enerji Görünümü ve Nükleer

Detaylı

Nükleer Tesislerin Denetimi. Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara

Nükleer Tesislerin Denetimi. Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara Nükleer Tesislerin Denetimi Nükleer Güvenlik Forumu 18 Ocak 2017, Ankara İçindekiler TAEK Organizasyon Yapısı Nükleer Düzenleyici Çerçeve Düzenleyici Denetimler 2 Nükleer Güvenlik Forumu, Ankara 18 Ocak

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Nükleer Enerji ve Nükleer Kirlilik Nükleer Enerji nedir? İlk Bomba Denemeleri

Detaylı

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler FASIL 15 ENERJİ Öncelik 15.1 Enerji Topluluğu Antlaşmasına olası üyelik amacı da dikkate alınarak gaz ve elektrik iç piyasası ile elektriğin sınır ötesi ticaretine ilişkin müktesebata uyumun ve ilgili

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ HANEDAN ENERJİ olarak, enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm yatırımcılara, idari ve teknik konularda müşavirlik, mühendislik, danışmanlık ve

Detaylı

Başlıca Hizmetleri. yenilenebilir Enerji alanında. prowind Alternatif Enerji Şirketi`nin 1 / 5

Başlıca Hizmetleri. yenilenebilir Enerji alanında. prowind Alternatif Enerji Şirketi`nin 1 / 5 1 / 5 prowind Alternatif Enerji Şirketi`nin yenilenebilir Enerji alanında Başlıca Hizmetleri 2 / 5 prowind Alternatif Enerji Şirketi nde görev yapan kilit mevkiideki personeli, doksanlı yılların ortalarından

Detaylı

türkiye de nükleer santral projelerinde göz ardı edilenler

türkiye de nükleer santral projelerinde göz ardı edilenler Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı türkiye de nükleer santral projelerinde göz ardı edilenler 69 Bilindiği üzere, 26 Nisan 1986 saat 01:23 de Ukrayna nın başkenti Kiev in 140 km

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII TÜRKİİYE ATOM ENERJİİSİİ KURUMU BAŞKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40

Detaylı

Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri

Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri 2018/2 Haber Bülteni 19 Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri Mehmet Özdağ - EMO Samsun Şubesi 17. Dönem YK. Başkanı mehmetozdag@gmail.com Sinop Nükleer Santralı nın Sinop ve Karadeniz e olası

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ENERJI HUKUKU-1 HKS-303 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ Alparslan BAYRAKTAR LL.M. 16 Ekim 2015 Piyasa Düzenleme Süreci Deregülasyon Piyasanın Oluşturulması Düz. Kur., Mevzuat,

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ ve NÜKLEER SANTRALLER

NÜKLEER ENERJİ ve NÜKLEER SANTRALLER Nükleer Mühendisler Derneği NÜKLEER ENERJİ ve NÜKLEER SANTRALLER DOÇENT DOKTOR ŞULE ERGÜN NÜKLEER MÜHENDİSLER DERNEĞİ İçerik Çekirdek Bölünmesi Nükleer Santraller Nükleer Reaktör Tipleri Nükleer Santrallerde

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Emrah ÇETİN Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri Yenilenebilir Kaynaklı Hidrolik Rüzgar Güneş Jeotermal

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları)

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları) TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI (Piyasa Yapısı ve Yatırım Fırsatları) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 3 üncü Türkiye Altyapı Finansmanı Konferansı 23 Ekim 2008 - İstanbul Rakamlarla

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 KURULUŞ TARİHİ : 01.10.2001 KURULUŞ KARARI : Tarih: 02.02.2001 No : 2001/2026 (BKK) ANASTATÜ : Tarih: 29.06.2001 No : 24447 (R.GAZETE) İLETİM LİSANSI TARİH 13.03.2003 SERMAYE : 5 Milyar TL PERSONEL SAYISI

Detaylı

SIRA SAYISI: 673 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 673 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 673 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

İzmir Kalkınma Ajansı Sunum. 7 Ocak 2013, İzmir

İzmir Kalkınma Ajansı Sunum. 7 Ocak 2013, İzmir İzmir Kalkınma Ajansı Sunum 7 Ocak 2013, İzmir 1 2 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

BAŞLAMAYAN SENFONİ: TÜRKİYENİN NÜKLEER SANTRAL SERÜVENİ ÜZERİNE *

BAŞLAMAYAN SENFONİ: TÜRKİYENİN NÜKLEER SANTRAL SERÜVENİ ÜZERİNE * BAŞLAMAYAN SENFONİ: TÜRKİYENİN NÜKLEER SANTRAL SERÜVENİ ÜZERİNE * Nükleer santral kurmazsak yakın gelecekte karanlıkta kalacağız iddiaları, Rusya ve Ukrayna arasında geçen kış yaşanan doğal gaz krizinin

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM)

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) 1 ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 03.02.2013 YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) E.Emel Dilaver, 22 Ocak 2013 Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü 2 03.02.2013 TÜRKİYENİN ENERJİ KONUSUNDAKİ

Detaylı

Proje Yönetimi. Ölçüm Verileri ve Micrositing. ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama

Proje Yönetimi. Ölçüm Verileri ve Micrositing. ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama Proje Yönetimi Ölçüm Verileri ve Micrositing ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama ÇED Yönetmeliği nde yapılan değişiklikle 75 MW ve üzeri kurulu güce sahip rüzgar santralleri için ÇED Olumlu kararı alınması

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI. Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi

NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI. Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi Sunum Özeti Enerji ve Türleri Nükleer Santraller Nasıl Çalışır? Nükleer Santrallerin Dünyadaki Dağılımı Radyasyon

Detaylı

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032 07.02.2014 ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032 KONU: Maliye Bakanlığı tarafından; Hazine taģınmazları üzerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK 18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK Göçmen İşçi Çocuklarının Eğitimine İlişkin Yönetmelik, 14 Kasım 2002 tarih ve 24936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında yapılan

Detaylı

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER 10.05.2018 tarih ve 7828 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile Lisans Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve

Detaylı

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü SEKTÖRDE TEDAŞ 2004 yılında TEDAŞ Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile Elektrik piyasasında serbestleşme çalışmaları çerçevesinde özelleştirme

Detaylı

ELEKTRİK ve PLANLAMA 21. YÜZYILDA PLANLAMAYI DÜŞÜNMEK. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Cengiz GÖLTAŞ 14 Mayıs 2011

ELEKTRİK ve PLANLAMA 21. YÜZYILDA PLANLAMAYI DÜŞÜNMEK. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Cengiz GÖLTAŞ 14 Mayıs 2011 ELEKTRİK ve PLANLAMA 21. YÜZYILDA PLANLAMAYI DÜŞÜNMEK Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Cengiz GÖLTAŞ 14 Mayıs 2011 TÜRKİYE DE ELEKTRİK ENERJİSİ KURULU GÜCÜ (Nisan 2011) TERMİK - İTHAL KÖMÜR

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (http://esm.yasar.edu.tr) Sunum Planı Neden Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü`nde Okumalıyım? Bölüm

Detaylı

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul Şehir Etkinlikleri 2013 Konya 22 Ocak 2013, İstanbul 1 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. SEKTÖRDE TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 2004 yılında

Detaylı

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA 6 Ekim 2010 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27721 MİLLETLERARASI ANDLAŞMA Karar Sayısı : 2010/918 12 Mayıs 2010 tarihinde Ankara da imzalanan ve 15/7/2010 tarihli ve 6007 sayılı Kanunla onaylanması uygun

Detaylı

NKP

NKP 24 Haziran da Ülkemiz adım adım bir nükleer bataklığa doğru sürükleniyor. AKP, hayati önemdeki bu konuyu her türlü hukuksal ve siyasal denetimden kaçırıyor. Nükleer santrallerin ya da bu santraller gerekçe

Detaylı

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL)

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ GÖRÜNÜMÜ, TARİFE YAPISI VE ALTERNATİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEMİN İMKANLARI 2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) 2016 YILI ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 677 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul Şehir Etkinlikleri 2013 Konya 22 Ocak 2013, İstanbul 1 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer enerji santrali, bilinenin aksine daha az zararlı olup termik ve hidroelektrik santrallerin çevreye verdiği zarardan daha az zarar vermektedir.

Detaylı

Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama)

Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama) Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama) Dr. Mustafa GÖZEN Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı) Solarex İstanbul 2014 İstanbul 11 Nisan 2014 1

Detaylı

TREND ANALİZİ TEMMUZ 2018

TREND ANALİZİ TEMMUZ 2018 AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ VE ENERJİ BAĞIMLILIĞIMIZ TREND AKKUYU NÜKLEER ANALİZİ GÜÇ SANTRALİ TEMMUZ VE ENERJİ BAĞIMLILIĞIMIZ 2018 1 İşbu eserde yer alan veriler/bilgiler, yalnızca bilgi amaçlı olup,

Detaylı

FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER

FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER Dr. Serhat KÖSE Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 9 Mart 2013 Fizik Mühendisleri Odası 1 İÇERİK Giriş Nükleer Güvenlik Fukushima sonrası

Detaylı

ENERJİMİZİ ve GELECEĞİMİZİ RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ

ENERJİMİZİ ve GELECEĞİMİZİ RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ ENERJİMİZİ ve GELECEĞİMİZİ RUSYA YA TESLİM EDİYORUZ Arif Künar-Elektrik Elektronik Mühendisi Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu Sahası na VVER-1200 Model Rus nükleer santral üniteleri kurulması konusunda

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon İÇİNDEKİLER 1 2 3 4 Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon Nükleer Enerjinin Katkıları TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ NEDEN GEREKLİDİR?

Detaylı

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010 halka arz 1 Özet Bilgiler HALKA ARZ VE ORTAKLIK YAPISI Afken Holding in altyapı yatırımları konularında uzmanlaşmış tecrübesi 1976 yılına dayanmaktadır. Günümüzde ana

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4 Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4 Önlisans ve lisans süreleri MADDE 9 (1) Önlisansın süresi mücbir sebep hâlleri hariç yirmi dört ayı geçemez. Önlisans verilirken, başvurunun kaynak türüne ve kurulu gücüne

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

Fukushima Nükleer Güç Reaktörleri Kazaları Sonrası Modern Nükleer Santraller

Fukushima Nükleer Güç Reaktörleri Kazaları Sonrası Modern Nükleer Santraller Fukushima Nükleer Güç Reaktörleri Kazaları Sonrası Modern Nükleer Santraller Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Fizik Mühendisleri Odası (canguzel.taner@gmail.com) Mart 2011 de Japonya depremi

Detaylı

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ VE ÜLKEMİZ

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ VE ÜLKEMİZ NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ VE ÜLKEMİZ Prof. Dr. Meral Eral Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Nükleer Teknoloji Anabilim Dalı 12/1/2015 NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ VE ÜLKEMİZ NÜKLEER ENERJİ Dünya enerji

Detaylı

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT

ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT HOŞ GELDİNİZ ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ, TESİSİ VE İŞLETMEYE ALINMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT Tahsin Y. ARMAĞAN 63/65 YTÜ Elektrik Yüksek Mühendisi GİRİŞ (1984 ÖNCESİ) Ülkemizde

Detaylı

YÖNETMELİK C. ÇİÇEK H. YAZICI N. EKREN M. AYDIN. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

YÖNETMELİK C. ÇİÇEK H. YAZICI N. EKREN M. AYDIN. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. 19 Mart 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26821 YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2008/13347 Ekli Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma

Detaylı

Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri. Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı

Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri. Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı 1 RES Yatırımları RES Yatırımları: Yenilenibilir bir kaynak olması, Yakıt maliyetinin olmamaması, Kısa sürede devreye

Detaylı

www.ozgen.com info@ozgen.com

www.ozgen.com info@ozgen.com Şirketimiz bugüne kadar tamamlamış olduğu Elektrik Santrallarında kaliteli, emniyetli ve hızlı iş üretimi ile işverenlerin takdirini kazanmıştır. Bu broşürde Elektrik Santralları ile ilgili yapmış olduğumuz

Detaylı

GİRİŞ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti (Türk Tarafı) ve Rusya Federasyonu Hükümeti (Rus Tarafı);

GİRİŞ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti (Türk Tarafı) ve Rusya Federasyonu Hükümeti (Rus Tarafı); TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ ARASINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ NDE AKKUYU SAHASI NDA BİR NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNİN TESİSİNE VE İŞLETİMİNE DAİR İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI GİRİŞ Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 RES PROJELERİNE İLİŞKİN KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1) TEŞVİKLER 2) İZİNLER 3) ÖLÇÜMLER 4) YENİ BAŞVURULARIN ALINMASI 5) KAPASİTE ARTIŞI 6) BAĞLANTI

Detaylı

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Firma Tanıtım Notu Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., ortaklığında kurulmuş olan Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.,

Detaylı

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 H.Bülent KADIOĞLU Çevre Mühendisi Golder Associates Sunum

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ 20 Ocak 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30307 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK ve STANDARTLAR DEĞERLENDİRME Fizik Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Komisyonu M. Orkun Çoruh 18.01.2013 KONU AKIŞI Başlık Yansı

Detaylı

Sebahittin Korkmaz TSE Başkanı

Sebahittin Korkmaz TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz TSE Başkanı Değerli Okuyucular, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Ağustos 2017 itibarıyla, 31 ülkede 446 nükleer reaktör aktifken, 16 ülkede ise 59 adet nükleer reaktör

Detaylı

Hakkımızda Misyon ve Vizyon, Yönetim Yaklaşımı Faaliyet Alanları Enerji Güneş Enerjisi Santrali (GES) Hidroelektrik Santrali (HES) Rüzgar Enerjisi

Hakkımızda Misyon ve Vizyon, Yönetim Yaklaşımı Faaliyet Alanları Enerji Güneş Enerjisi Santrali (GES) Hidroelektrik Santrali (HES) Rüzgar Enerjisi Hakkımızda Misyon ve Vizyon, Yönetim Yaklaşımı Faaliyet Alanları Enerji Güneş Enerjisi Santrali (GES) Hidroelektrik Santrali (HES) Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) EPC (Mühendislik, Satın alma ve İnşaat)

Detaylı

HIZLI TREN FABRİKASI TAMAMLANDI ÇOK YAKINDA ÜRETİME GEÇİYOR

HIZLI TREN FABRİKASI TAMAMLANDI ÇOK YAKINDA ÜRETİME GEÇİYOR HIZLI TREN FABRİKASI TAMAMLANDI ÇOK YAKINDA ÜRETİME GEÇİYOR Türkiye de son 4-5 yıl içersinde demiryolu sektörüne verilen önemin artması, yapılacak yatırımların büyüklüğü ve kısa zamanda hayata geçecek

Detaylı

Bülteni. Enerji Piyasası. Enerji Uzmanları Derneği bültenidir. Sayı: 15. Haziran 2011

Bülteni. Enerji Piyasası. Enerji Uzmanları Derneği bültenidir. Sayı: 15. Haziran 2011 Bülteni Enerji Uzmanları Derneği bültenidir. Sayı: 15 ISSN : 1308-8262 Haziran 2011 Elektrik Piyasasında Yan Hizmetlere Genel Bir Bakış ve Yan Hizmet Sertifikaları için Akredite Firma İhtiyacı....Sayfa

Detaylı

This paper was presented in International Energy and Security Congress that took place at Kocaeli University, Turkey on September 23 24, 2014.

This paper was presented in International Energy and Security Congress that took place at Kocaeli University, Turkey on September 23 24, 2014. Bu metin 23 24 Eylül 2014 tarihlerinde Kocaeli Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi başlıklı konferansta sunulan tebliğdir. This paper was presented in International Energy

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasası

Türkiye Elektrik Piyasası Türkiye Elektrik Piyasası Emrah Besci Elektrik - Elektronik Mühendisi (EE 04) Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi http://emrah.besci.gen.tr Emrah@Besci.gen.tr Elektriğe ulaşamayan 1,267 milyar

Detaylı

Davutoğlu Hükümeti nin Enerji ve Tabii Kaynaklar

Davutoğlu Hükümeti nin Enerji ve Tabii Kaynaklar ENERJİ BAKANI NIN ÇİN ZİYARETİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ Nedim Bülent Damar Elektrik Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Davutoğlu Hükümeti nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Damat Berat Albayrak 2016 Mart

Detaylı

Nükleer reaktörler. Dr.M.Azmi Aktacir 2018 ŞANLIURFA

Nükleer reaktörler. Dr.M.Azmi Aktacir 2018 ŞANLIURFA Nükleer reaktörler Nükleer reaktör, zincirleme çekirdek tepkimesinin başlatılıp sürekli ve denetimli bir biçimde sürdürüldüğü aygıtlardır. Nükleer reaktörler bazen nükleer enerjiyi başka bir tür enerjiye

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası : 5346

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası : 5346 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası : 5346 Kanun Kabul Tarihi : 10/05/2005 Resmi Gazete Tarihi : 18/05/2005 Resmi Gazete Sayısı

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr http://www.sayistay.gov.

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr http://www.sayistay.gov. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII TÜRKİİYE YATIIRIIM DESTEK VE TANIITIIM AJANSII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanslama Süreci Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri 29-31 Mart 2012 - Ankara. Fakir Hüseyin Erdoğan

Elektrik Piyasasında Lisanslama Süreci Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri 29-31 Mart 2012 - Ankara. Fakir Hüseyin Erdoğan Elektrik Piyasasında Lisanslama Süreci Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri 29-31 Mart 2012 - Ankara Fakir Hüseyin Erdoğan Lisans İzin - Onay Kaynak Kullanım Hakkı Edinilmesi Proje

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK K İLETİM M AŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İlhami ÖZŞAHİN GENEL MÜDÜR 1 TEİAŞ ANA FAALİYETLERİ Türkiye İletim Sistemini işletmek Türkiye İletim Sistemi işletme ve bakımını yapmak Türkiye İletim

Detaylı

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 09.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27049 RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Detaylı

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 42. Dönem Çalışma Raporu EMO HUKUK RAPORU

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 42. Dönem Çalışma Raporu EMO HUKUK RAPORU EMO HUKUK RAPORU 167 168 ÖZELLEŞTİRME DAVALARI 1. Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 01.07.2005

Detaylı

III. İzmir Rüzgar Sempozyumu. Rüzgar Enerjisi Projeleri Geliştirme 08.10.2015

III. İzmir Rüzgar Sempozyumu. Rüzgar Enerjisi Projeleri Geliştirme 08.10.2015 III. İzmir Rüzgar Sempozyumu Rüzgar Enerjisi Projeleri Geliştirme 08.10.2015 İçerik Polat Enerji Kimdir? Türkiye de Rüzgar Projesi Nasıl Türkiye de Şu ana Kadar Geliştirilmiş Projelerin Piyasaya olan Etkileri

Detaylı