DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ AÇISINDAN; MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ AÇISINDAN; MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ"

Transkript

1 DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ AÇISINDAN; MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ * FATMA YASSI **KADRİYE KAÇTI AMAÇ; Ülkemizde son yıllarda madde kullanımı ve şiddetin olumsuz sonuçlarından etkilenen kadınların sayısı her geçen gün giderek orantılı bir şekilde artmaktadır. Yapılacak araştırmada Denetimli Serbestlik Sistemi kapsamında madde kullanan bireylerin; aile içinde annelik ve eşlik rollerini yerine getirdiğine inanılan kadınlara, şiddet uygulama nedenleri ortaya çıkarılmak istenmekte ve bu konuda gereken Denetimli Serbestlik tedbirleri ile eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında bu oranın azaltılması amaçlanmaktadır. YÖNTEM; Yapılacak araştırmanın problem cümlesi: İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde TCK 191. Madde kapsamında madde kullanan ya da kullanılan ortamda bulunan bireylerin, kadınlar üzerinde şiddet uygulama durumları nedir? Uygulama durumu varsa bu durumda yapılacak iyileştirme faaliyetleri neler olabilir? Bu soruların cevabı yapılacak araştırma ile bulunmaya çalışılacaktır. Yapılacak araştırmada temelde nitel araştırma teknikleri kullanılacaktır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat ve gözlem tekniği kullanılması amaçlanmaktadır. Yapılacak araştırmada İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki madde kullanan ya da kullanılan ortamda bulunan 50 cevaplayıcı yükümlü ile görüşme yapılması planlanmaktadır. Görüşmeler Bakanlıktan alınacak izin tarihi ile yapılmaya başlanıp, kasım ayının üçüncü haftasında bitmesi planlanmaktadır. Yapılacak araştırma verileri literatür taraması ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniği; önceden araştırmacı tarafından belirlenmiş sorular yükümlülere yöneltilecektir. Planlanan araştırmada amaca uygun olarak hazırlanacak 70 soru yükümlülere eğitim ve iyileştirme kapsamında yapılacak rehberlik görüşmelerinde yöneltilecektir. Araştırmada 62 soru kapalı uçlu sorulurken, 8 soru açık uçlu olarak yükümlülere sorulacaktır. MUHTEMEL BULGULAR; Yapılacak araştırma sonucunda elde edilecek bulgular araştırmaya katılan yükümlülerin Demografik Bilgileri, Şiddete Uğrayan Kadın ile İlgili Bilgiler, Yükümlünün Madde Kullanım Durumu, Yükümlünün Denetimli Serbestlik Sistemi Hakkındaki Düşünceleri ve Denetimli Serbestlik Sistemi Kapsamında Eğitim ve İyileştirme Faaliyetlerinin Yükümlü Üzerindeki Etkileri olmak üzere 5 başlık altında ele alınıp incelenecektir. ANAHTAR KELİMELER; Aile, Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Madde Kullanımı, Denetimli Serbestlik *Sosyolog, İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, sslyg-71@hotmail.com ** Sosyolog, İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, kadus_89@hotmail.com

2 2 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI IN PROBATION SYSTEM; RELATIONSHIP BETWEEN USING DRUG AND VIOLENCE AGAINST WOMEN * FATMA YASSI ** KADRİYE KAÇTI PURPOSE; in recent years in our country the number of drug users and the number of women who are impacted on negative results of violence, have ever risen in proportion. With this study, we want to learn what are the causes of violence by drug users against women who have a role of mother or wife in the family. And we aim to reduce the violence against women by using education and rehabilitation programs of the probation system. METHOD; in this study main question is in what conditions and how often were women exposed to violence by drug users or persons in a drug used surrounding who were obligated to the law, article 191 in İzmir Probation Directorate. If the obligated abuse to woman, what kind of rehabilitation can we apply? We will try to find answers of this question through this investigation. On this study qualitative research techniques will be used basically. semi-structured interviews and observation techniques will be used as Data collection tool. on this study 50 respondents who are obligated for drug users or to be in drug used surroundings, would be answered on the interview by İzmir Probation Office. The interviews are going to start after allowed by Turkish Ministry of justice and finish second week of november. 70 questions prepared in accordance with the purpose, will be asked for education and rehabilitation In guidance interviews. On this investigation we are going to use literature research and semi-structured interviews techniques; the interviewer will ask the specified question to the obligated. On this investigation we will ask 62 closed-ended questions and 8 open-ended questions to the obligated. CONTİNGENT FİNDİNGS: At the end of inverstigation, we are going to analyze the result of investigation and collect under 5 topics as Demographics İnformation, İnformation about abused woman, Situation of obligated using drug, Obligated think about the probation system, Effects of education and rehabilitation programs on obligated KEYWORDS: Family, Violence, Violence Against Women, Use Drug, Probation System.

3 MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ GİRİŞ 3 Aile, toplumsal düzenin en küçük ve en önemli parçasıdır. Toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen ailenin insan yaşamında vazgeçilmez bir önemi vardır. İnsanın ihtiyaçlarını karşılayabileceği doğal yer kendi ailesidir(nazlı,2000). Aileden her bireyin yapması gereken sorumlulukları vardır. Problemleri nedeniyle üzerine düşen görevi yerine getirmeyen aile üyesi, diğer aile üyelerini olumsuz etkilemekte, bu da aile içinde sorunların çıkmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte, hızla artan toplumsal değişmeler ve madde kullanımları, aile yapısını ve eşlerin uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum da aile içinde şiddet in doğmasına sebep olmaktadır. İnsanlık tarihiyle birlikte ortaya çıkmış olana şiddet olgusu, birçok bireysel ve toplumsal öğe ile birlikte karmaşık bir yapı ortaya koymaktadır. Tek bir neden şiddeti doğurmaz, şiddet toplumsal bir sorundur ve çevreden de kaynaklanmaktadır. Şiddetin tek bir nedene indirgenerek algılanması, bilimsel gerçeklerle bağdaşmaz. Toplumdan topluma, kişiden kişiye göre şiddet olgusunun uygulanma biçimleri değişse de özünde hep aynı kalmaktadır. Şiddet konusu yeni ortaya çıkmış bir olgu değildir. İnsanlık tarihinin başlangıcından beri varlığını çeşitli şekillerde göstermektedir. Son yıllarda madde kullanan bireylerin eşlerine bu tür madde kullanım sonrası uyguladıkları şiddet konusunda çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Kadınlar, şiddetle sadece dış dünyada değil, aynı zamanda aile içi yaşantılarında da karşı karşıya kalmaktadır. Aile içi yaşantıların özel olması, şiddetin bu nedenden dolayı önlenmesi için üretilen politikalarında yüzeysel kalmasına neden olmaktadır. Madde kullanımından dolayı eşine şiddet uygulayan bireyin, uyguladığı şiddet aynı zamanda önemli bir toplumsal sorundur. Bu sorun diğer bireyleri, çevreyi ve özellikle de çocukları etkilemesi bakımından önem teşkil etmektedir. Madde kullanan yükümlülerin, madde kullanım sonrası kadına uyguladıkları şiddet, kadının; fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik olarak zarar görmesi ya da acı çekmesi ile sonuçlanan, özel hayatta ve kamusal mekânlarda da meydana gelen her türlü şiddet anlamına gelmektedir. Madde tanımı, kötüye kullanım ve bağımlılığa yol açabilecek, değişik yollarla alınabilen, duygu durum, algılama, biliş ve diğer beyin işlevlerinde değişikliğe yol açan her türlü kimyasal ı kapsamaktadır. Madde bağımlılığı; alınmakta olan maddenin kişinin yaşamında merkezi bir rol oynuyor oluşunu, bireyin madde alımı üzerindeki kontrolü kaybetmiş olmasını ve maddeye bağlı bedensel ve psikolojik sorunların varlığını göz önünde tutan geniş bir kavramdır.

4 4 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI Madde kullanımı bireyleri kural tanımamaya, kendine ve çevreye zarar verme gibi davranışlara itmekte, şiddete ve suça neden olmaktadır. Şiddet davranışının önde gelen kaynaklarından birisi, uyuşturucu madde kullanımıdır. Alkol ve madde kullanımıyla, saldırganlık ve şiddet eylemlerinin birbirini tetiklediği tespit edilmiştir. Amfetaminler, kokain ve hallüsinojenler, kimyasal etkileriyle saldırgan davranışların, şiddet eylemlerinin ortaya çıkmasında rol oynar. Bu maddelerin insan beyni üzerinde kontrol mekanizmalarını zayıflatması veya yoğun enerji halinin ortaya çıkması neticesi, şahıslar daha saldırgan ve kontrolsüz davranış içerisinde olabilmektedirler. Denetimli Serbestlik Tedbirinin amacı; yükümlülerin madde kullanımından kaynaklı eşine yönelik uyguladıkları şiddetin neden olduğu davranışları düzeltmek ve madde kullanımının, eşine yönelik şiddeti oluşturmasını önlemektir. Yükümlülerin uyguladıkları şiddeti, yapılan çalışmalarla engelleme ve çeşitli yöntemlerle yükümlünün topluma yeniden kazandırılmasının yollarını bulmaya çalışmaktadır. Madde kullanımı ile şiddet arasındaki ilişkiyi araştıran birçok araştırma yapılmış ve uyuşturucu kullanımı ile şiddet arasında bir ilişkinin olduğu ortaya konulmuştur. Madde bağımlılığı ve kadına yönelik şiddet arasında yapılan her türlü çalışma buna ilişkin yapılacak düzenlemeler açısından oldukça önem taşımaktadır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri dışında araştırma bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; konunun amacı, önemi ve problem yönü ele alınmıştır. Araştırma kısmının yer aldığı bölümde ise İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü nde madde kullanımından dolayı eşine şiddet uygulayan yükümlülere yapılan bir anket çalışması doğrultusunda Denetimli Serbestlik açısından madde kullanımı ile şiddet arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmış ve anket çalışması bulgularının değerlendirilmesine de yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışma bütün olarak değerlendirilerek sonuç kısmı oluşturulmuştur.

5 MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ AÇISINDAN; MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ 5 1. ARAŞTIRMANIN AMACI Yapılacak araştırmada Denetimli Serbestlik Sistemi kapsamında madde kullanan bireylerin; aile içinde annelik ve eşlik rollerini yerine getirdiğine inanılan kadınlara, şiddet uygulama nedenleri ortaya çıkarılmak istenmekte ve bu konuda gereken Denetimli Serbestlik tedbirleri ile eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında bu oranın azaltılması amaçlanmaktadır. 2. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ Araştırmada temelde nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat ve gözlem tekniği kullanılmıştır. Araştırma örneklem kümesi, İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü nde madde kullanımından kaynaklı programlara katılan yükümlülerden oluştuğu için mülakat tekniği seçilmiştir. Araştırmada, eşine madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulayan erkek yükümlüler arasından yaş, sosyo-ekonomik düzey, öğrenim düzeyi, madde kullanma durumu, şiddet uygulama gibi kriterler temel alınarak 50 yükümlü ile görüşülmüştür. Görüşmeler tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Uygulanan anketler, belirlenen grup çalışmalarında(samba, HAYDE) yükümlülerle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler dakika arası sürmüştür. Yapılan görüşmeler mülakat formu şeklinde gerçekleşmiş ve konu ile ilgili yükümlülerin verdikleri açıklamalar ve düşünceler mülakat içinde kullanılmıştır. Sonuç olarak eşine madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulayan yükümlülerden bilgi toplanmış ve şiddetin madde kullanımından kaynaklı olup olmadığı da sınanmıştır. Araştırma verileri literatür taraması ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniği önceden araştırmacı tarafından belirlenmiş sorular yükümlülere yöneltilmiştir. Araştırmada amaca uygun olarak hazırlanan toplam 70 soru yükümlülere birebir görüşmelerle yöneltilmiştir. Araştırma da 62 soru kapalı uçlu olarak sorulurken 8 soru açık uçlu olarak yükümlülere sorulmuştur.

6 6 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI 3. ARAŞTIRMANIN MUHTEMEL BULGULARI Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgular araştırmaya katılan yükümlülerin Demografik Bilgileri, Şiddete Uğrayan Kadın ile İlgili Bilgiler, Yükümlünün Madde Kullanım Durumu, Yükümlünün Denetimli Serbestlik Sistemi Hakkındaki Düşünceleri ve Denetimli Serbestlik Sistemi Kapsamında Eğitim ve İyileştirme Faaliyetlerinin Yükümlü Üzerindeki Etkileri olmak üzere 5 başlık altında ele alınıp incelenmiştir Demografik Bilgiler uygulayan erkek yükümlülerin demografik özelliklerini belirlemek ve diğer veriler ile birlikte değerlendirilmesi gerekli görülmüştür. Bu çerçevede yükümlülerin yaşı, eğitim durumları, meslek bilgileri, evliliklerinin gerçekleşme şekli, eşleri ile ilgili bilgiler, şiddet ile ilgili bilgiler ve madde kullanım bilgileri çerçevesinde belirlenmeye çalışılacaktır Yaş Şekil 1. Yaş Dağılımı uygulayan erkek yükümlülerin yaş dağılımı grafikte verilmiştir. Grafik incelendiğinde 50 eşine şiddet uygulayan yükümlülerden %44'lük dilimini yaş aralığı, bunu %32'lik dilim ile yaş aralığı, %16'lık dilimi yaş aralığı, %6'lık dilim ile yaş aralığı,% 2'lik dilim ile yaş aralığı takip etmektedir. Yaş aralığına bakıldığında; evli kalma dönemi kısa olanlardan uzun olanlara doğru gidildikçe eşe uygulanan şiddet sayısında

7 azalma olduğu görülmektedir. MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ Medeni Durum RESMİ NİKAH BOŞANMIŞ EVLİ AMA AYRI YAŞIYOR 4% 12% 28% İMAM NİKAHI BEKAR 48% 8% Şekil 2. Medeni Durum uygulayan erkek yükümlülerin medeni durumu incelendiğinde %48'lik dilimin resmi nikahlı olduğu, %28'lik dilimin boşandığı, %12'lik dilimin su anda evli ama ayrı yaşadığı, % 8'lik dilimin imam nikahlı olduğu, % 4'lik dilimin şu anda bekâr olduğu bilinmektedir. Eşine şiddet uygulayan erkek yükümlülerin büyük bir kısmının resmi nikâhlı eşlerine şiddet uyguladığı görülmektedir Öğrenim Durumu uygulayan erkek yükümlülerin öğrenim düzeyi incelendiğinde, %36'lık dilimin ilkokul mezunu, %30'luk dilimin lise mezunu, %26 'lık dilimin ortaokul mezunu, %4'lük dilimin yüksekokul (2 yıl) mezunu, % 2'şerlik dilimleri okuryazar olmayan ve lisans mezunu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada, madde kullanımından kaynaklı eşine şiddet uygulama sayısı en az olanların, eğitim düzeyi en düşük ve en yüksek olan dilimlerde olduğu görülmektedir.

8 8 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI Şekil 3. Öğrenim Durumu Doğum Yeri uygulayan erkek yükümlülerin doğum yerleri incelendiğinde, %30'luk dilimin köyde, % 20'lik dilimin de ilde yaşadığı görülmektedir. Araştırmaya katılan yükümlülerin oranı ile doğum yerleri karşılaştırıldığında il ve ilçede doğanlar %66'lık dilimi oluştururken, köyde doğan yükümlüler ise %30'luk dilimi oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada yükümlülerin doğum yeri ile madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulama durumları arasında bir ilişki saptanmamıştır Çalışma Durumu uygulayan erkek yükümlülerin çalışma durumu incelendiğinde 48 kişinin çalıştığı, 2 kişinin çalışmadığı bilgisi elde edinilmiştir. Mesleki durumları incelendiğinde %62 'lik dilimin işçi, %34'lük dilimin esnaf, %2'lik dilimin de emekli olduğu görülmektedir. Oranlara bakıldığında günümüzde madde kullanımından kaynaklı eşine şiddet uygulayan erkeklerin büyük bir oranının çalıştığı görülmekte, iş sahibi olmanın madde kullanımını engellemediği ve şiddetin devamında etkinliğini azaltmadığı görülmektedir.

9 MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ 9 Şekil 4. Meslek Gelir Düzeyi Şekil 5. Gelir Durumu uygulayan erkek yükümlülerin gelir düzeyi incelendiğinde, TL maaş alanlar %32'lik dilimi, 2000 ve üzeri TL maaş alanlar %26'lık dilimi, TL maaş alanlar %20'lik dilimi, TL maaş alanlar %14'lük dilimi oluşturduğu görülmektedir. Aylık geliri olmayanlar ise %8'lik dilimi oluşturmaktadır. Askeri ücretin 2015 yılı için brüt TL(net TL)olması, madde kullanımından kaynaklı eşine şiddet uygulayan erkek yükümlülerin %22'lik diliminin askeri ücretin altı, %78'lik dilimin ise

10 10 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI askeri ücretin üstü çalıştığı grafikte görülmektedir. Sonuç olarak ekonomik durumun iyi olduğu halde, eşine madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulayan yükümlülerin sayısının hiç de az olmadığı görülmektedir. Yükümlülerin ekonomik durumun iyi olması sonucu, kullanılan maddeye ulaşımı kolaylaşmakta, bunun sonucu madde kullanımı artmaktadır Sosyal Güvence uygulayan erkek yükümlülerin sosyal güvence durumları incelendiğinde %68'lik dilimin SSK'sının olduğu, % 16 lık dilimin hiçbir sağlık güvencesi olmadığı, %14'lük dilimin Bağ-kur'u olduğu, %2'şerlik dilimin de emekli sandığı ve yeşil karta sahip olduğu bilgisi elde edinilmiştir Yapılan Evlilik Sayısı uygulayan erkek yükümlülerin, yaptıkları evlilik sayısı incelendiğinde %92'lik dilimin ilk evliliklerini yaptıktan sonra tekrar evlenmediği, %6'lık dilimin ikinci evliliğini yaptığı, %2'lik dilimin de dördüncü evliliğini yaptığı görülmüştür Toplam Çocuk Sayısı uygulayan erkek yükümlülerin, sahip olduğu çocuk sayısı incelendiğinde %52'lik dilimin hiç çocuğunun olmadığı, %42'lik dilimin 1-3 arası çocuğu olduğu, % 6'lik diliminde 4-5 çocuğu olduğu grafik incelendiğinde anlaşılmaktadır. Araştırmada çocuğu olmayan % 52 'lik dilimin evliliklerinin boşanma ile sonuçlanan %8'lik dilim içinde olduğu bilgine ulaşılmıştır Evlilik Biçimleri uygulayan erkek yükümlülerin, yaptıkları evlilik biçimleri incelendiğinde %53'lük dilimin eşiyle anlaşarak, % 33'lük dilimin ailesi istediği için, %12'lik dilimin kaçarak, %2'lik dilimin berdel şeklinde gerçekleştiği grafikten anlaşılmaktadır. Yapılan evlilik biçimlerinin büyük oranını anlaşarak evlenmenin oluşturduğu görülmektedir. Eşler arasında evlilik konusunda zorlama ve baskı olmasa bile şiddetin madde kullanımından dolayı var olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır.

11 MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ 11 Şekil 5. Evliliğin Gerçekleşme Şekli 3.2. ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN İLE İLGİLİ BİLGİLER Eşle Aradaki Yaş Farkı uygulayan erkek yükümlülerin eşleri ile aradaki yaş farkına bakıldığında en fazla dilimi %46 ile 0-5 yaş eşlerinden büyük olan yükümlüler yer almakta, sonrasında sırası ile 6-10 yaş büyük olanlar % 18'lik dilimi, yaşıt olanlar %16'lık dilimi oluşturuyor. %12"lik dilimi oluşturan eşlerden 0-5 yaş küçük olanlar, %8 'lik dilimde ise 6-10 yaş küçük olanlar oluşturuyor. Araştırma sonucunun %64'lük dilimini eşlerden büyük olanlar oluştururken, %20'lik dilimini eşinden yaş olarak küçük olanlar oluşturmaktadır. Madde kullanım sonucu eşinden şiddet gören kadınların büyük bir oranını eşinden küçük yaşta olanlar oluşturmaktadır Kadın Eşin Öğrenim Durumu uygulayan erkek yükümlülerin, eşlerinin öğrenim durumları incelendiğinde %32'lik dilimin ortaokul mezunu olduğu, %26'lık dilimin ilkokul mezunu olduğu, %24'lük dilimin lise mezunu olduğu, %6'lık dilimlerin okuryazar olan ve okuryazar olmayan, %4'lük diliminde üniversite mezunu olduğu grafik incelendiğinde görülmektedir. madde kullanımından kaynaklı eşinden şiddet gören kadının eğitim düzeyi ile şiddet arasındaki ilişki incelendiğinde, eğitim düzeyinin yükselmesinin şiddete uğramayı düşürmediği sonucuna ulaşılmıştır.

12 12 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI Kadın Eşin Mesleği uygulayan erkek yükümlülerin, eşlerinin mesleği incelendiğinde büyük oranın diğer olarak işaretlenen %82'lik dilimde yer aldığı görülmektedir. %10'luk dilimi işçi, %2'lik dilimleri esnaf ve öğrenci, %4'lük dilimi memur oluşturmaktadır. Veriler incelendiğinde diğer olarak işaretlenen kısmın görüşmelerde ev hanımı olarak işaretlendiği bilgisi elde edinilmiştir. Sonuç olarak her iş kolundan kadının madde kullanımından kaynaklı eşinden şiddete maruz kaldığı gözükse de, büyük bir farkla ev hanımı olarak çalışan kadınların şiddete maruz kalma oranı diğerlerinden daha fazla olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Ekonomik özgürlüğünü elde etmiş kadınların şiddete maruz kalma durumunda azalma görülmüştür Kadın Eşin Kötü Alışkanlık Durumu Şekil 6. Eşlerin Alışkanlıkları uygulayan erkek yükümlülerin eşlerinin, kötü alışkanlık durumu incelendiğinde %76'lık dilimin hiçbir kötü alışkanlığının olmadığı, %22'lik dilimin sigara kullandığı, %2'lik dilimin ise alkol kullanımın olduğu sonucu elde edilmiştir. Sonuç olarak madde kullanımından dolayı şiddete maruz kalan kadınların büyük bir oranının, kötü alışkanlığının olmadığı, şiddete uğrama nedenleri olan uyuşturucu maddeyi ise hiç kullanmadıkları bilgisi grafikten elde edilmiştir.

13 3.3. YÜKÜMLÜNÜN MADDE KULLANIM DURUMU MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ Madde Kulanım Yaşı uygulayan erkek yükümlülerin madde kullanmaya başlama yaşları incelendiğinde %70'lik dilimin 15-24, %30'luk dilimin ise yaşlarında ilk kullanmaya başladıkları bilgisi grafikten elde edilmiştir. İlk kullanılan madde ise yapılan araştırmada %94'lük oran ile esrarın ilk sırayı aldığı, %2'lik oran ile bunu eroinin takip ettiği görülmüştür. %6'lık oran ise diğer uyuşturucu madde kullanımları olduğu bilgisi elde edinilmiştir. Sonuç olarak madde kullanmaya yaş aralığında, esrar içerek başlanıldığı varsayılabilinir. 13 Şekil 7. Başlama Yaşı Şekil 8. İlk Kullanılan Madde '15-24 YAŞ ARASI '25-34 YAŞ ARASI 70 '15-24 YAŞ ARASI 30 '25-34 YAŞ ARASI Diğer kullanılan maddelerin türü, ilk kullanım dışında incelendiğinde yine ilk sırayı 45 kişi ile esrar olduğu, sırasıyla 13 kişi ile ectazy'nin, 9 kişi ile kokainin, 5 kişi ile taşın, 2 kişi ile de eroinin takip ettiği görülmektedir. Veriler değerlendirildiğinde; yaş ilerlemesine bağlı olarak ilk kullanılan maddenin esrar olmasının yanında diğer madde kullanımların da olduğu bilgisi elde edinilmiştir. (Birden fazla seçenekte işaretleme yapılmıştır) Şekil 9.Kullanılan Maddeler

14 14 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI Madde Kullanımına Başlama Nedeni Şekil 10. Başlama Nedenleri uygulayan erkek yükümlülerin, madde kullanımına başlama nedenleri incelendiğinde %46'lık dilimin merak ederek başladığı, %22'lik dilimin aile içi problemler yaşadığı için, %20'lik dilimin diğer nedenlerden dolayı, %10'luk dilimin ekonomik yetersizlik yaşadığı için, %2'lik dilimin sağlık problemleri yaşadığı için kullanmaya başladığı grafikten anlaşılmaktadır Madde Kullanımına İlk Olarak Teşvik Eden Kişi ya da Kişiler uygulayan erkek yükümlülerin, madde kullanımına ilk olarak teşvik eden kişi ya da kişiler incelendiğinde %92 lik dilimin çevresinde madde kullanan kişilerin var olduğu, %16 lık dilimin ise olmadığı bilgisi elde edilmiştir. Yükümlülerden 36 kişinin madde kullanımına teşvik eden ilk kişinin arkadaşları olduğu, 3 kişinin iş ortamındaki kişiler olduğu, 2 kişinin ailesinde yaşayan bireylerin olduğu, 11 kişinin ise diğer kişiler olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak madde kullanımı ile arkadaş ortamının doğru orantılı olduğu görülmüştür.

15 MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ Şekil 11. Çevrede Madde Kullanımı Teşvik Etme Şekil 12. Madde Kullanımına 15 EVET 8% HAYIR AİLEM ARKADAŞLARIM İŞ ARKADAŞLARIL DİĞER 92% Ailede Uyuşturucu Madde Kullanma Durumu uygulayan erkek yükümlülerin, ailesinde uyuşturucu madde kullanma durumu incelendiğinde 42 kişinin hayır cevabı verdiği, 8 kişinin evet cevabını verdiği bilgisi elde edinilmiştir. Ailede ise uyuşturucu madde kullanan kişi ya da kişiler incelendiğinde 7 kişi akrabalarının, 3 kişi kardeşlerinin, 2 kişi babasının, 1 er kişi annesinin ve çocuğunun kullandığı grafikte görülmüştür. Sonuç olarak uyuşturucu madde kullanımı az da olsa ailede kullanılan bir durum olduğu ve kendilerine yabancı olmadığı sonucuna varılmıştır Madde Kullanmaya Devam Etme Durumu uygulayan erkek yükümlülerin, madde kullanımına devam etme durumu incelendiğinde %96 lık dilimin kullanmadığı, %4 lük dilimin ise kullanmaya devam ettiği görülmüş, sıklık durumu incelendiğinde ise kullanmaya devam eden 2 kişinin nadiren kullandığı cevabını verdikleri bilgisi elde edinilmiştir. Araştırmada yükümlülerin kullanma durumu ile gerçeği çok yansıtmayan cevaplar verdiği düşünülmektedir. Bu sonucun gerçeği yansıtmadığı yapılan bireysel ve grup çalışmalarındaki bilgilerinden anlaşılmaktadır Uygulanan Şiddet Türü

16 16 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI uygulayan erkek yükümlülerin, eşlerine uyguladıkları şiddet türü incelendiğinde 40 kişinin sözel şiddet, 4 kişinin duygusal şiddet ve fiziksel şiddet, 2 kişinin ise cinsel şiddet uyguladığı grafikte görülmektedir Uygulanan Şiddet Zamanı uygulayan erkek yükümlülerin, eşlerine uyguladıkları şiddet zamanı incelendiğinde 39 kişinin son 1 yıl içinde, 8 kişinin evliliğinin ilk yıllarında, 3 kişinin de doğum sonrasında şiddet uygulamaya madde kullanımından kaynaklı başladığı anlaşılmaktadır. Uygulanan şiddet sıklığı ise incelendiğinde 45 kişinin nadiren uyguladığı, 4 kişinin yılda birkaç kere, 1 kişinin de her gün uyguladığı sonucu ortaya çıkmaktadır. En son uygulanan şiddet zamanı ise incelendiğinde bir yıldan daha fazla süre önce ile 43 kişi, bir yıldan önce ile 5 kişi birkaç gün önce ve geçen hafta ile 1 er kişi uyguladığını belirtmiştir Madde Kullanımı İle Şiddet İlişkisi Araştırmaya katılan yükümlülerin, madde kullanımından kaynaklı eşlerine şiddet uygulama durumlarını, eşlerinin maddenin etkisi olarak görmeleri incelendiğinde 33 kişi maddenin etkisi ile yükümlü eşin uyguladığını, 13 kişi ise madde kullanımının etkili olmadığını düşündüğü bilgisi elde edinilmiştir. Şiddet uygulayan yükümlülerin, eşine şiddeti madde kullanımını bir sonucu olduğunu kabul edenlerin sayısı 34 kişi iken, kabul etmeyenlerin sayısı 16 dır Eşin Şiddet Sonucunda Verdiği Tepkiler uygulayan erkek yükümlülerin eşlerinin şiddet sonucunda verdikleri tepkiler incelendiğinde ilk sırayı 37 kişinin verdiği cevapla Evi terk etti, sonrasında sırası ile 19 kişi Ailesine haber verdi, 4 kişi Küstü bir süre konuşmadı, 3 kişi Polis çağırdı, 1 kişi Komşu/Arkadaş çağırdı, 1 kişi Yatağı ayırdı, 1kişi Bana karşılık verdi, 1kişi Çok korktu, sadece ağladı, 1 kişi de Diğer seçeneklerine cevap vermiştir. (Birden fazla seçenekte işaretleme yapılmıştır.) Yaşatılan Şiddetin Değerlendirilmesi uygulayan erkek yükümlülerin,eşlerine şiddet uyguladıktan sonra yaşattıkları

17 şiddet değerlendirildiğinde 40 kişinin madde kullanımından sonra uyguladığı MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK şiddeti eşinin ŞİDDET hak ARASINDAKİ etmediğini, İLİŞKİ 10 kişinin ise hak ettiğini düşündüğü ortaya çıkmıştır. Uygulanan şiddet sonrasında 33 kişinin Kendini hatalı gördüğü, 13 kişinin Eşini hatalı gördüğü, 7 kişinin İkisinin de hatası olduğu, 2 şer kişinin Şiddete başvurmasına eşinin ailesinin/ çevresinin sebep olduğu ve Eşinin psikolojik problemleri olduğu için şiddete başvurduğu, 1 er kişinin de Eşinin başka bir kişi ile ilişkisi olabileceğini düşündüğü için şiddete başvurduğu ve Maddi yetersizlik nedeniyle eşine şiddet uyguladığı görülmüştür. Araştırma sonucunda genellikle yükümlülerin büyük bir kısmının kendini hatalı gördüğü seçeneğini işaretledikleri görülmüştür. (Birden fazla seçenekte işaretleme yapılmıştır.) Şiddet Sonrası Vücutta Oluşan Şikâyetler uygulayan erkek yükümlülerin, şiddet sonrası eşlerinin vücudunda oluşturdukları şikayetleri incelendiğinde 41 kişinin herhangi bir fiziksel şiddet sonucunda çok ağır bir durumla karşılaşmadıkları için yok seçeneğini işaretledikleri, 3 kişinin çürüme ve morarma, 3 kişinin kırık, 3 kişinin diğer ve 1 kişinin de eşine sonucunda iç kanama şikayetinin olduğu grafikte görülmüştür. Şiddetin sadece fiziksel boyutu incelendiğinde bu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Şiddete maruz kalan ve çoğunluğun oluşturduğu kesimde ise çok ağır bir darbeye uğramadıklarını ama karşısındakinin kendilerinin üstünde hakimiyet kurarak zarar verdiği çürüme ve morarma seçeneklerinden anlaşılmaktadır. (Birden fazla seçenekte işaretleme yapılmıştır.) Şekil 13. Şiddet Sonrası Vücutta Oluşan Şikâyetler 3.4. YÜKÜMLÜNÜN DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ

18 18 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ Verilen Programların Yeterlilik Durumu Şekil 14. Verilen Programların Yeterlilik Durumu uygulayan erkek yükümlülere verilen programların yeterlilik durumları incelendiğinde 35 kişinin evet cevabını verdiği, 15 kişinin hayır cevabını verdiği sonucu elde edinilmiştir. Evet diyen 35 kişinin madde kullanımını bırakmalarında nelerin etkili olduğu incelendiğinde 23 kişinin Yapılan programların etkili olduğu, 20 kişinin Kullanılan arkadaşlardan uzaklaştığı, 19 kişinin Kullanılan ortamlara girmediği ve 15 kişinin de Sağlık açısından zararlı gördüğü için bıraktığı bilgisi grafikten elde edinilmiştir. (Birden fazla seçenekte işaretleme yapılmıştır) Samba Programının Etkili Olma Durumu uygulayan erkek yükümlülere uygulanan SAMBA programının, yükümlüler üzerinde etkili olma durumu incelendiğinde 32 kişinin Madde bağımlılığına ilgisinin azaldığı, 17 kişinin Hiç etkilenmediğini ve 3 kişinin de Madde bağımlılığına karşı ilgisinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ KAPSAMINDA EĞİTİM VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİNIN YÜKÜMLÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Programların Caydırıcılık Durumu Şekil 15. Programların Caydırıcılık

19 Durumu MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARASINDAKİ İLİŞKİ 19 uygulayan erkek yükümlülere verilen programların, madde kullanımından uzak durmak için caydırıcı bir yöntem olup olmadığı incelendiğinde 34 kişinin evet, 16 kişinin hayır cevabını verdiği görülmektedir Programlar Sonrası Madde Kullanımının Azalma Durumu Şekil 16. Programlar Sonrası Madde Kullanımının Azalma Durumu Araştırmaya katılan madde kullanımından kaynaklı eşine şiddet uygulayan erkek yükümlülere verilen programların sonucunda gelecekte madde kullanımının azalma durumu incelendiğinde 35 kişinin evet, 15 kişinin hayır cevabını verdiği görülmektedir. Sonuçta yapılan programların %70 lik bir dilime etkili olduğu görülmekte ve olumlu bir bakış açısının var olduğu sonucu elde edilmektedir.

20 20 *Fatma YASSI **Kadriye KAÇTI SONUÇ Kadına yönelik şiddetin belirtildiği üzere bir çok sebebi ve sonucu vardır. Şiddetin; psikolojik, sosyal ve ekonomik sebeplerinin yanında şiddet gösteren kişilerin madde kullanımlarından kaynaklanan sebepleri de bulunmaktadır. Madde kullanımının zararlarından fiziki etkilerinin yanı sıra sosyal ve maddi etkileri de yıkıcı sonuçlar verecektir. Yani sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür. Akıl ve zihnin en büyük düşmanlarından biri ise uyuşturucudur. İnsanın uyum gücünü zaafa ve iflasa götürmekle kalmayıp, onu aileden, toplumdan ve çevreden kopararak yalnızlığa ve hemen ardından sorumsuz bir hayata mahkûm eder. Yani bağımlıyı, yaşayan bir ölü haline getirir. Yapılan araştırmada yaş aralığına bakıldığında; evli kalma dönemi kısa sürenlerle, uzun sürenlerin eşine şiddet uygulama durumunda azalma olduğu sonucu elde edilmiştir. Eşine şiddet uygulayan erkek yükümlülerin büyük bir kısmının resmi nikâhlı eşlerine şiddet uyguladığı, uygulayan yükümlülerdende eğitim düzeyinin çok düşük olanların ve çok yüksek olanların eşine madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulama oranının az olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Oranlara bakıldığında günümüzde madde kullanımından kaynaklı eşine şiddet uygulayan erkek yükümlülerin büyük bir oranının çalıştığı görülmekte, çalışmanın madde kullanımını engellemediği ve şiddetin devamında etkinliğini azaltmadığı görülmektedir. Sonuç olarak ekonomik durumun iyi olduğu halde, eşine madde kullanımından kaynaklı şiddet uygulayan yükümlülerin sayısının hiç de az olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ekonomik durumun iyi olması madde kullanımını artırmaktadır. Yapılan araştırmada evlilik biçimlerinin büyük oranını anlaşarak evlenmenin oluşturduğu görülmektedir. Zorlama ve baskı olmadan bile şiddetin madde kullanımından dolayı var olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Eşinden madde kullanım sonucu şiddet gören kadınların büyük bir oranını eşinden küçük yaşta olanlar oluşturmaktadır. Madde kullanımından kaynaklı şiddet gören eşin eğitim düzeyi ile şiddet arasındaki ilişki incelendiğinde, eğitim düzeyinin yükselmesinin şiddete uğramayı düşürmediği bilgisi elde edinilmiştir. Sonuç olarak her iş kolundan kadının madde kullanımından kaynaklı eşinden şiddete maruz kaldığı gözükse de, büyük bir oran farkı ile ev hanımı olarak çalışan kadınların şiddete maruz kalma oranı diğerlerinden daha fazla olduğu bilgisine ulaşılmıştır.araştırma sonucunda madde kullanımından dolayı şiddete maruz kalan kadınların büyük bir oranının kötü alışkanlığının olmadığı, şiddete uğrama nedenleri olan uyuşturucu maddeyi ise hiç kullanmadıkları bilgisi elde edilmiştir.

21 Yapılan araştırmada erkek yükümlülerin ilk olarak kullanmaya MADDE KULLANIMI İLE KADINA YÖNELİK başladıkları ŞİDDET madde ARASINDAKİ yaşının İLİŞKİ olduğu, kullanılan maddenin de ilk olarak esrar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaş ilerlemesine bağlı olarak ilk kullanılan maddenin esrar olmasının yanında diğer madde kullanımların da olduğu bilgisi elde edinilmiştir. Sonuç olarak madde kullanımı ile arkadaş ortamının doğru orantılı olduğu sonucu elde edilmiştir. Araştırmaya katılan yükümlülere verilen programların yetrelilik durumu incelendiğinde çocunluğun verilen programları yeterli gördüğü sonucuna ulaşılmıştır. Verilen Samba programının etkili olma durumu incelendiğinde yükümlülerin madde bağımlılığına ilgisinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. 21

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014 TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması Kasım, 2014 ANAR, ISO 20252 ve GAB (Güvenilir Araştırma Belgesi) sahibidir ve tüm iş süreçlerinde ISO 20252 ve GAB standartlarına uygun hizmet

Detaylı

22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları. Katılan kişi sayısı: 22864

22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları. Katılan kişi sayısı: 22864 22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları Katılan kişi sayısı: 22864 Görüşmenin yapıldığı dil Sayı % Türkçe 19562 85,6 Kürtçe 3252 14,2 Zazaca 15 0,1 Arapça 35 0,2 Rusça 0 0,0 Farsça 0 0,0 Diğer 0 0,0 Toplam

Detaylı

SON BEŞ YIL ŞİDDET VERİLERİ

SON BEŞ YIL ŞİDDET VERİLERİ SON BEŞ YIL ŞİDDET VERİLERİ Yapılan basın taraması ve Mezarlıklar Şube Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda son 5 yılda (11-15 Kasım) Diyarbakır da; kadın dövülerek, bıçaklanarak, boğularak ve silahla

Detaylı

22 İL. Hane Ziyaretleri 2015 Raporu

22 İL. Hane Ziyaretleri 2015 Raporu 22 İL Hane Ziyaretleri 2015 Raporu 2015 yılı içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 22 ilde 22864 kadın evlerinde ziyaret edilerek onlara aileleri, evlilikleri ve çocuklarıyla ilgili

Detaylı

TARLABAŞI TOPLUM MERKEZİ ANNEX 6. Çocuk Tablo ve Grafikler 2006/2007 Tarlabaşı Kayıtlar

TARLABAŞI TOPLUM MERKEZİ ANNEX 6. Çocuk Tablo ve Grafikler 2006/2007 Tarlabaşı Kayıtlar TARLABAŞI TOPLUM MERKEZİ ANNEX 6 Çocuk Tablo ve Grafikler 2006/2007 Tarlabaşı Kayıtlar Cinsiyet Frekans % Kadın 126 51,8 Erkek 117 48,2 Toplam 243 100,0 Doğum Yeri Frekans % İstanbul 150 61,7 Doğu-Güneydoğu

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Güz 2001 Sayı 5 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET Erdoğan GAVCAR * Meltem ÜLKÜ

Detaylı

Kadınlar kimsenin namusu değildir

Kadınlar kimsenin namusu değildir Kadınlar kimsenin namusu değildir Son dönemlerde medyada namus cinayetlerine sıkça rastlanmaya başlandı. Kadınlarımız vahşice öldürüldü. Bu tür insan hakları ihlallerinin yapıldığı olaylar karşısında sessiz

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

(ISPARTA-SÜTÇÜLER İLÇESİ ÖRNEĞİ) -ŞUBAT-MART 2015- SUNUM PROF. DR. NAZMİ AVCI. MAYıS, 2015

(ISPARTA-SÜTÇÜLER İLÇESİ ÖRNEĞİ) -ŞUBAT-MART 2015- SUNUM PROF. DR. NAZMİ AVCI. MAYıS, 2015 MERMER OCAKLARINDA ÇALIŞANLARA İLİŞKİN İŞ YERİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÜZERİNE TESPİTLER (ISPARTA-SÜTÇÜLER İLÇESİ ÖRNEĞİ) -ŞUBAT-MART 2015- SUNUM PROF. DR. NAZMİ AVCI 1 MAYıS, 2015 lerinde 2 Bu araştırma

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI

TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI MAYIS 2015 TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI MAYIS 2015 Araştırma Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) tarafından, 17-22 Mayıs 2015 tarihleri arasında, Türkiye nüfusunu

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

YAKIN İLİŞKİDE ŞİDDETİN BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARA ve İŞLETMEYE ETKİSİ

YAKIN İLİŞKİDE ŞİDDETİN BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARA ve İŞLETMEYE ETKİSİ YAKIN İLİŞKİDE ŞİDDETİN BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARA ve İŞLETMEYE ETKİSİ Melsa Ararat, PhD Roundtable: Women s access to and retention in decent work in Turkey Palais de France, Istanbul 15 th March 2016 1

Detaylı

Birlikte Yürüyoruz. Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012

Birlikte Yürüyoruz. Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012 Birlikte Yürüyoruz Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012 ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ 2 ARAŞTIRMANIN ADI Birlikte Yürüyoruz- Görme Engellilerle Birlikte

Detaylı

Çift uyumu-psikolojik belirtiler ilişkisi

Çift uyumu-psikolojik belirtiler ilişkisi Çift uyumu-psikolojik belirtiler ilişkisi Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Ezgi Özserezli O Evlilik ilişkisi, kişilerin psikolojik sağlığını temelden etkilemektedir.

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ

KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ 01 Ocak 2013 tarihinden 31 Aralık 2013 tarihine kadar Kadın Danışma Merkezimize gelerek başvuru yapan kadın sayısı 286 dır.

Detaylı

Araştırma Notu 13/159

Araştırma Notu 13/159 Araştırma Notu 13/159 27 Aralık 2013 1,4 MİLYON GENÇ NE OKULDA NE İŞTE Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Melike Kökkızıl Yönetici Özeti TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2012 verilerine

Detaylı

(5) Meslek Lisesi (6) İmam Hatip Lisesi (7) Ön lisans (8) Lisans

(5) Meslek Lisesi (6) İmam Hatip Lisesi (7) Ön lisans (8) Lisans Değerli Katılımcı; Bu anket çalışması Türkiye de çalışmakta olan ya da çalışmak isteyip iş bulamayan gençliğinin eğitim olanakları, çalışma şartları ve sosyal durumları üzerine bilimsel araştırma yapma

Detaylı

DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜNDE GRUP ÇALIŞMALARI

DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜNDE GRUP ÇALIŞMALARI DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜNDE GRUP ÇALIŞMALARI Grup çalışmaları, benzer sorun ya da ihtiyacı paylaşan bireylerin bir araya geldikleri iletişim ve etkileşimler aracılığıyla gelişme ve değişme yaratmanın

Detaylı

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI 996 I.BURDUR SEMPOZYUMU BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI Kemal FİLİZ * Kadir PEPE ** ÖZET Araştırmada, Burdur ilinde aktif spor yapan sporcuların sosyoekonomik profillerinin

Detaylı

KANADA TASLAK VİZE BAŞVURU FORMU

KANADA TASLAK VİZE BAŞVURU FORMU KANADA TASLAK VİZE BAŞVURU FORMU Bu formdaki cevaplarınız birebir konsolosluk sistemine işlenmektedir. Konsolosluk memuru verilen cevaplar ve sunulan evrakları karşılaştırarak başvurunuzu değerlendirmektedir.

Detaylı

ABSTRACT $WWLWXGHV 7RZDUGV )DPLO\ 3ODQQLQJ RI :RPHQ $QG $IIHFWLQJ )DFWRUV

ABSTRACT $WWLWXGHV 7RZDUGV )DPLO\ 3ODQQLQJ RI :RPHQ $QG $IIHFWLQJ )DFWRUV ÖZET Amaç: Araştırma, Aile Planlaması (AP) polikliniğine başvuran kadınların AP ye ilişkin tutumlarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma

Detaylı

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır.

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Kadın 7,6% Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Erkek 92,4% Kocaeli 8% Trakya 5% Anadolu 8% Bursa 6% Eskişehir 7% İzmir 23% İstanbul 1'nolu (Anadolu ) 16% Gebze

Detaylı

The perception of Gender and Women in Turkey

The perception of Gender and Women in Turkey Survey of Social Perceptions of Gender and Women in Turkey Kadir Has University Gender and Women Studies Research Center The perception of Gender and Women in Turkey Quantitative Research Summary May 8,

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır.

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır. Dr. Rabia BİLİCİ 1 Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır. Zorunlu tedavi kavramı : Psikiyatriye özgü mü? Psikiyatrinin ihtilaflı konularından biri. Tüm

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ NDE LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA PSİKOAKTİF MADDE KULLANIMININ YAYGINLIĞI, 2015 LEPİM LEFKOŞA PSİKİYATRİ MERKEZİ ÇALIŞMASI

Detaylı

2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması

2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması 2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması ARAŞTIRMANIN AMACI Yaklaşan Belediye Başkanlığı seçimlerinde ortaya çıkacak tablonun önceden tahmin edilmesi araştırmanın en temeldeki amacı

Detaylı

18 Y A Ş Ü S T Ü B İ R E Y

18 Y A Ş Ü S T Ü B İ R E Y Avanos ve Gülşehir İlçelerinde Görülen Kronik Hastalıkların Prevalans, İnsidans ve Risk Faktörlerinin Değerlendirildiği İzlem Çalışması 18 Y A Ş Ü S T Ü B İ R E Y V E R İ T O P L A M A F O R M U Hane ve

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

- Dünya'da aile içi şiddet: - Yanlış İnanış: "Aile içi şiddet sanıldığı kadar yaygın değildir."

- Dünya'da aile içi şiddet: - Yanlış İnanış: Aile içi şiddet sanıldığı kadar yaygın değildir. - Yanlış İnanış: "Aile içi şiddet sanıldığı kadar yaygın değildir." - Gerçek: Dünya üzerinde her ırk ve ülkeden dört aileden birinde aile içi şiddet görülür. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunun yaptırdığı

Detaylı

City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI

City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI Ağustos 2013 Araştırma Künyesi PROJE ADI ARAŞTIRMA EVRENİ AMAÇ CSG OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI İstanbul da Yaşayan 18 Yaş Üzeri Bireyler. Katılımcıların 68

Detaylı

Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri

Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri Didem Yüzügüllü, Necdet Aytaç, Muhsin Akbaba Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI 2017 2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kişisel Bilgiler Medeni haliniz 100,00% 21823 Bekâr 95,59% 20860 Dul 0,22%

Detaylı

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Araştırma Serisi 9-2011 1 AİK- DSÖ TANIMI Hastaların ilaçları klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde,

Detaylı

HEMODĠYALĠZ HASTALARININ UMUTSUZLUK DÜZEYLERĠ

HEMODĠYALĠZ HASTALARININ UMUTSUZLUK DÜZEYLERĠ HEMODĠYALĠZ HASTALARININ UMUTSUZLUK DÜZEYLERĠ *Derya BaĢaran ** Özlem ġahin Altun *Diaverum Özel Merzifon Diyaliz Merkezi **Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri HemĢireliği AD GİRİŞ

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 KADINA YÖNELİK ŞİDDET 2 Şiddet Nedir? Sahip olunan güç veya kudretin, yaralanma ve

Detaylı

ENGELLİ BİREYLERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ARAŞTIRMA RAPORU

ENGELLİ BİREYLERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ARAŞTIRMA RAPORU ENGELLİ BİREYLERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ARAŞTIRMA RAPORU Araştırmanın Yöntemi: İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe desteği sağlanan

Detaylı

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenin kötüye kullanımını üç ana başlıkta ele

Detaylı

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi Aile İçi Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri 1 Öğrenim Hedefleri Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının, yaşam dönemlerine göre kadın sağlığına olan etkilerini açıklar, Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile kadına

Detaylı

Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir.

Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir. Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir. Sorularda yer alan [madde] sözcüğü kişinin cezaevinde bulunmadan önceki son dönemde içinde

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100THG0100008 KONU : Özürlü Kimlik Bilgi Formu 24.10.03 * 20198... VALİLİĞİNE GENELGE Başbakanlığın 20 Haziran 2002 tarih ve 2002/22 sayılı

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ BASINA VE KAMUOYUNA Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek

Detaylı

KADINA ŞİDDETİN KİŞİ ANALİZİ YÖNELİK. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

KADINA ŞİDDETİN KİŞİ ANALİZİ YÖNELİK. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN KİŞİ ANALİZİ www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRMA ANALİZ - HAZİRAN 2015 ANALİZ NO: 6 Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Tahsin Gökhan TELATAR Sinop Üniversitesi SYO İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 28.03.2017 Uluslararası

Detaylı

2.Cinsiyet 1.kız 2.erkek 3.Öğrenim 1.OYD 2.Oy 3.ilkokul 4.ortaokul 5.lise 6.YO 7. gereksiz (0-6

2.Cinsiyet 1.kız 2.erkek 3.Öğrenim 1.OYD 2.Oy 3.ilkokul 4.ortaokul 5.lise 6.YO 7. gereksiz (0-6 56 EK 1 YENĐKAPI SAĞLIK OCAĞI BÖLGESĐNDE ÇOCUKLARDA ÖZÜRLÜLÜK SIKLIĞI VE ETKĐLEYEN FAKTÖRLER ĐLE ĐLGĐLĐ ANKET FORMU Adı Soyadı:. Anket Sıra-No: Mahallesi:...Sokak.Ev no. Tlf:.. 1.Yaş.. 2.Cinsiyet 1.kız

Detaylı

GEBELERİN BİTKİSEL ÜRÜN TÜKETİM VE SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GEBELERİN BİTKİSEL ÜRÜN TÜKETİM VE SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ GEBELERİN BİTKİSEL ÜRÜN TÜKETİM VE SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Muteber Gizem KESER Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sunum Akışı TÜİK Doğum Verileri Çalışmanın Tanım

Detaylı

Türkiye de Kadınların İç Göç Örüntüsü ve İç Göç Nedenleri

Türkiye de Kadınların İç Göç Örüntüsü ve İç Göç Nedenleri Türkiye de Kadınların İç Göç Örüntüsü ve İç Göç Nedenleri Doç. Dr. Mehmet Ali Eryurt Ar. Gör. Ayşe Abbasoğlu Özgören Ar. Gör. Zehra Yayla Melek Özgür Duman 0 Eylül 205, Hilton Hotel, Ankara Neden Kadın

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ CİNSİYET TEMELLİ AYRIMCILIK VE TOPLUMDA KADININ YERİ ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor?

15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor? 15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor? Araştırma TÜİK bölgeleme sistemi NUTS2 kategorisinde yer alan 26 ilde gerçekleştirilmiştir Araştırma CATI (Bilgisayar destekli telefonla

Detaylı

R A P O R. Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL. Mayıs 2015

R A P O R. Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL. Mayıs 2015 R A P O R 1 Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL Mayıs 2015 Sunuş 4.264 kişi ile yüz yüze görüşme şeklinde yapılan anket bulgularına dayanan bu rapor, Mart- Nisan 2015 tarihinde Sakarya ilinin

Detaylı

T.C. ANTALYA MÜFTÜLÜĞÜ Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu HUZUR AİLEDE BAŞLAR AİLE HUZURU, KADINA ŞİDDET

T.C. ANTALYA MÜFTÜLÜĞÜ Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu HUZUR AİLEDE BAŞLAR AİLE HUZURU, KADINA ŞİDDET T.C. ANTALYA MÜFTÜLÜĞÜ Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu HUZUR AİLEDE BAŞLAR AİLE HUZURU, KADINA ŞİDDET PROJE KOORDİNATÖRÜ: Mustafa TOPAL İlçe Müftüsü PROJE SORUMLUSU: Mesut ÖZDEMİR Vaiz PROJE GÖREVLİLERİ:

Detaylı

ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI DÜZEYİNE ETKİLERİ Renan ŞEKER 1 Derya ÇINAR 2 Abdulkadir ÖZKAYA 1

ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI DÜZEYİNE ETKİLERİ Renan ŞEKER 1 Derya ÇINAR 2 Abdulkadir ÖZKAYA 1 XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI DÜZEYİNE ETKİLERİ Renan ŞEKER 1 Derya ÇINAR

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK VE ERGEN TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MODELİ. Dr.Cenk YANCAR Psikiyatri Uzmanı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK VE ERGEN TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MODELİ. Dr.Cenk YANCAR Psikiyatri Uzmanı GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK VE ERGEN TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MODELİ Dr.Cenk YANCAR Psikiyatri Uzmanı Son yıllarda Gaziantep in hızlı sanayi büyümesinin getirdiği göç ve nüfus artışı, beraberinde

Detaylı

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel)

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel) EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ Anket Uygulama Yöntemi Kurumlar, yüzyüze, internet, telefon, posta yolu gibi yöntemler ile anket uygulayabilirler. Anket Uygulanmayacak Kişiler 16 yaşından küçükler

Detaylı

Uyum Araştırması 2015

Uyum Araştırması 2015 Uyum Araştırması 2015 Araştırmamıza katıldığınız ve değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Çeşitli üniversitelerin desteğiyle başka ülkelerden Türkiye ye göç etmiş kişilerin toplumsal, ekonomik

Detaylı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011 KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011 www.macnamar.com Kale Mah. Kaptanağa Sok. Mecit Turan İş Merk. No: 5/86 Samsun Tel : 362 431 91 61 Fax: 362 431 91 61 1. Araştırmanın Kimliği... 1 1.1. Araştırmanın

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK Bağımlılık, bireyin kendi ruhsal ve bedensel sağlığına

Detaylı

Araştırma Notu 18/229

Araştırma Notu 18/229 Araştırma Notu 18/229 18 Mayıs 2018 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 700 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Yazgı Genç ** Yönetici Özeti 2012-2016 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ SDH (N) OCAK SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ MEMNUNİYET ANKETLERİ VERİ ANALİZ FORMU YILI - 1.DÖNEM AYAKTAN HASTA MEMNUNİYETİ ANKET KATSAYILARI RAPOR İSTATİSTİKLERİ ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN

Detaylı

TÜRKİYE DE KADINLARIN SOSYO-EKONOMİK DURUM ARAŞTIRMASI

TÜRKİYE DE KADINLARIN SOSYO-EKONOMİK DURUM ARAŞTIRMASI TÜRKİYE DE KADINLARIN SOSYO-EKONOMİK DURUM ARAŞTIRMASI Araştırmaya katılan kadınların; %72,6 sı evli olduğunu, %12,1 i dul / boşanmış olduğunu, %15,3 ü bekâr olduğunu belirtmiştir. Evli ya da daha önce

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI 5-9 EKİM 2015. Araştırma, Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) tarafından, 5-9 Ekim 2015

TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI 5-9 EKİM 2015. Araştırma, Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) tarafından, 5-9 Ekim 2015 TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ARAŞTIRMASI 5-9 EKİM 2015 Araştırma, Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) tarafından, 5-9 Ekim 2015 tarihleri arasında, Türkiye nüfusunu temsilen 7 bölgedeki 24 İl, 142 ilçe

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ 2016-2017 ÖĞRENCİ PROFİLİ VE MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI GİRİŞ Üniversite ortamı, farklı birçok kültürün

Detaylı

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi Dr. Zehra Arıkan Araştırmacı: Danışman: Konuşmacı: Glaxo, Sanovel, Bilim Epidemiyoloji Tıbbi araştırmaların yöntem bilimi Sağlık sorunlarının tanımlanması, nedenlerinin

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA SOSYAL HİZMET GEREKSİNİMLERi VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM DİYALİZ TEKNİKERİ SEMA KAYA

HEMODİYALİZ HASTALARINDA SOSYAL HİZMET GEREKSİNİMLERi VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM DİYALİZ TEKNİKERİ SEMA KAYA HEMODİYALİZ HASTALARINDA SOSYAL HİZMET GEREKSİNİMLERi VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM DİYALİZ TEKNİKERİ SEMA KAYA Kronik böbrek yetmezliği; hastalarda ruhsal, psikososyal ve ekonomik sorunlara yol açması sosyal

Detaylı

Manisa İl merkezinde Yaşayan Kadınların Aile İçi Şiddete İlişkin Görüşleri, Deneyimleri ve Etkileyen Faktörler

Manisa İl merkezinde Yaşayan Kadınların Aile İçi Şiddete İlişkin Görüşleri, Deneyimleri ve Etkileyen Faktörler Manisa İl merkezinde Yaşayan Kadınların Aile İçi Şiddete İlişkin Görüşleri, Deneyimleri ve Etkileyen Faktörler Celal Bayar Üniversitesi kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBÜKAM) Araştırmanın

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARARI YETKİNLİK İLE MESLEKİ SONUÇ BEKLENTİSİ İLİŞKİSİ: (KMYO ÖRNEĞİ)

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARARI YETKİNLİK İLE MESLEKİ SONUÇ BEKLENTİSİ İLİŞKİSİ: (KMYO ÖRNEĞİ) BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARARI YETKİNLİK İLE MESLEKİ SONUÇ BEKLENTİSİ İLİŞKİSİ: (KMYO ÖRNEĞİ) C. Gazi UÇKUN 1, Seher UÇKUN 2, Burcu ÜZÜM 3 Özet Bireyler kendi beceri

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

YOZGATTA GEBELERE YÖNELİK ŞİDDET YAYGINLIĞI

YOZGATTA GEBELERE YÖNELİK ŞİDDET YAYGINLIĞI YOZGATTA GEBELERE YÖNELİK ŞİDDET YAYGINLIĞI Prevalence of Violence Against Pregnant Women in Yozgat Ayla GENÇER, Taylan ONAT, Emre BAŞER, Mustafa KARA, Ethem Serdar YALVAÇ Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%)

Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%) 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%) Cinsiyet Kadın 145 79,2 Erkek 38 20,8 Mezun Olunan Lise Anadolu Lisesi

Detaylı

MEDYANIN BOŞANMAYA ETKİSİ

MEDYANIN BOŞANMAYA ETKİSİ MEDYANIN BOŞANMAYA ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Şahin DOĞAN* Bu araştırmanın temel amacı halkın, medyanın boşanmaya etkisi konusundaki tutumlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla Türkiye genelinde 33 ilde Şubat 2014

Detaylı

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2015 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2015

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2015 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2015 KADIN DAYANIŞMA VAKFI THE FOUNDATION FOR WOMEN S SOLIDARITY Mithatpaşa Cad. 10/11 06410 Sıhhiye / ANKARA Tel: 312 430 40 05 432 07 82 Fax: 312 430 40 05 E-mail: kadindv@yahoo.com.tr KADIN DAYANIŞMA VAKFI

Detaylı

İNTERNET KAFELERE GİDEN BİREYLERİN ÖĞRENİM DÜZEYLERİ İLE İNTERNETİ KULLANMA AMAÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ (Elazığ İli Örneği)

İNTERNET KAFELERE GİDEN BİREYLERİN ÖĞRENİM DÜZEYLERİ İLE İNTERNETİ KULLANMA AMAÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ (Elazığ İli Örneği) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 129-146, ELAZIĞ-2003 İNTERNET KAFELERE GİDEN BİREYLERİN ÖĞRENİM DÜZEYLERİ İLE İNTERNETİ KULLANMA

Detaylı

DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİNİN ANNENİN PRENATAL UYUMUNA ETKİSİ

DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİNİN ANNENİN PRENATAL UYUMUNA ETKİSİ DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİNİN ANNENİN PRENATAL UYUMUNA ETKİSİ Arş. Gör. MEHTAP UZUN AKSOY* Doç. Dr. AYTEN ŞENTÜRK ERENEL* Prof. Dr. AYDAN BİRİ** *Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü

Detaylı

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: )

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: ) SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN:2587-1587) Economics and Administration, Tourism and Tourism Management, History, Culture, Religion, Psychology, Sociology, Fine Arts, Engineering, Architecture,

Detaylı

TABLOLAR ŞEKİLLER KISALTMALAR ÖN SÖZ SUNUŞ BÖLGELER VE İLLER HARİTASI 27

TABLOLAR ŞEKİLLER KISALTMALAR ÖN SÖZ SUNUŞ BÖLGELER VE İLLER HARİTASI 27 İÇİNDEKİLER TABLOLAR... 10 ŞEKİLLER... 14 KISALTMALAR... 16 ÖN SÖZ... 19 SUNUŞ... 23 BÖLGELER VE İLLER HARİTASI 27 Bölüm 1. Giriş İlknur Yüksel-Kaptanoğlu ve Ş. Arm ağan Tarım 31 1.1. Kadına yönelik şiddetle

Detaylı

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI Çocuğun, gelişimini olumsuz yönde etkileyecek davranışlara maruz kalmasını önlemek için öncelikle anne ve babaların duyarlılığının artırılması gerekmektedir. Çünkü, annebabalar,

Detaylı

GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI

GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI AĞUSTOS - 2018 Çetin Emeç Bulvarı Hürriyet Caddesi No: 2/12 Çankaya / ANKARA Tel: 0312 473 8423 Faks: 0312 473 8429 www.miargem.org.tr miargem@miargem.org.tr

Detaylı

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI Prof. Dr. Nezih Güven (ODTÜ, Rektör Danışmanı) Doç. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör (ODTÜ,Sosyoloji Blm.) Y. Doç. Dr. Mustafa Şen (ODTÜ, Sosyoloji Bölümü) Bağlantı

Detaylı

Spor Yapan ve Yapmayan Bayanların Sosyo-Ekonomik Seviyelerinin Araştırılması

Spor Yapan ve Yapmayan Bayanların Sosyo-Ekonomik Seviyelerinin Araştırılması G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 3 (2001) 209-221 Spor Yapan ve Yapmayan Bayanların Sosyo-Ekonomik Seviyelerinin Araştırılması Hamdi PEPE * Emin KURU * * G.Ü. Beden Eğit. Spor.Y.O ÖZET

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet

Kadına Yönelik Şiddet Kadına Yönelik Şiddet Hitay Yatırım Holding firmalarından Türkiye nin en büyük online araştırma şirketi DORinsight 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Çalışan-Eğitimli Kadına Yönelik Şiddet konulu bir

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 Sayın katılımcı, bu araştırma Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Anketi cevaplamak için ayırdığınız

Detaylı

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Sağlık Akademisyenleri Dergisi 2014; 1(2):141-145 ISSN: 2148-7472 ARAŞTIRMA / RESEARCH ARTICLE Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Assessıng Nurses Level of Knowledge

Detaylı

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Evlilikte uyum ve Dayanışma Evilik, iki kişinin farklı değerler, farklı kültürlerle ve iki ayrı aile öyküsüyle bir araya geldikleri ve kendilerini

Detaylı

14. ULUSAL HALK SAĞLIĞI KONGRESİ, 4-7 EKİM 2011 P220 CEZAEVİNDE BULUNAN MAHKÛMLARIN İLKYARDIM BİLGİ DÜZEYLERİ

14. ULUSAL HALK SAĞLIĞI KONGRESİ, 4-7 EKİM 2011 P220 CEZAEVİNDE BULUNAN MAHKÛMLARIN İLKYARDIM BİLGİ DÜZEYLERİ P220 CEZAEVİNDE BULUNAN MAHKÛMLARIN İLKYARDIM BİLGİ DÜZEYLERİ SÜMBÜLE KÖKSOY, EMİNE ÖNCÜ, ŞENAY ŞERMET, MEHMET ALİ SUNGUR Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu sumbulekoksoy@gmail.com Bildiri Konusu:

Detaylı

TEŞEKKÜR. Her zaman içtenliğiyle çalışmama ışık tutan ve desteğini esirgemeyen sevgili arkadaşım Sedat Yüce ye çok teşekkür ederim.

TEŞEKKÜR. Her zaman içtenliğiyle çalışmama ışık tutan ve desteğini esirgemeyen sevgili arkadaşım Sedat Yüce ye çok teşekkür ederim. i ii TEŞEKKÜR Tezimi başarıyla bitirebilmenin mutluluğu içerisindeyim. Çalışmamın her aşamasında yardımlarını esirgemeyen danışmanım Sayın Doç. Dr. Zehra ÖZÇINAR a, tezimi değerlendirmek için zamanını

Detaylı

KIRIKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ. REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK ANABĠLĠM DALI. PSĠKOLOJĠK DANIġMA UYGULAMALARI DERSĠ FORMLARI

KIRIKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ. REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK ANABĠLĠM DALI. PSĠKOLOJĠK DANIġMA UYGULAMALARI DERSĠ FORMLARI KIRIKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK ANABĠLĠM DALI PSĠKOLOJĠK DANIġMA UYGULAMALARI DERSĠ FORMLARI Form 1 Form 2 Form 3 Form 4 Form 5 Form 6 FORMLAR Danışan Ön Görüşme

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ 3. Ulusal Özel Güvenlik Sempozyumu 1-2 Mart 2013 Gaziantep MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ Oğuz PARLAKAY 1, Sevim SAHİLLİOĞLU BAKLACI

Detaylı

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 Banu Akadlı Ergöçmen ve Mehmet Ali Eryurt Bu bölümde gebeliği önleyici yöntem kullanımı dışında kadının gebe kalma riskini etkileyen temel faktörler incelenmektedir.

Detaylı

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir.

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir. Kadın Girişimcilerin Yeterliliklerinin Artırılması ve İş Dünyasına Entegrasyonu AB Projesi (W2LAB) 2013-1-TR1-LEO05-47596 İhtiyaç Analizi Anketi Raporu Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye

Detaylı

Araştırma Notu 16/195

Araştırma Notu 16/195 Araştırma Notu 16/195 18 Mayıs 2016 HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ EĞİTİMİNE DEVAM ETMİYOR Gökçe Uysal *, Melike Kökkızıl ** ve Selin Köksal *** Yönetici Özeti 2013 ve 2014 Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

ELEKTRİK TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİNİN PİYASA ŞARTLARINA HAZIRLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

ELEKTRİK TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİNİN PİYASA ŞARTLARINA HAZIRLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ELEKTRİK TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİNİN PİYASA ŞARTLARINA HAZIRLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Aytek GÜCÜYENER 1 Engin YİĞİT 2 Vedat ESEN 3 1 Elektronik Teknolojisi Programı, Meslek Yüksekokulu, İstanbul Arel Üniversitesi,

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 07 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 07 ISSN: TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNDEN BEKLENTİLERİ Öğr. Gör. Naci Bulur İnönü üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu naci.bulur@inonu.edu.tr Öğr. Gör. Murat Ulaş İnönü üniversitesi Arapgir

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı