HAYVAN KAYNAKLI BAKTERİLERDE ANTİBİYOTİK DİRENCİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAYVAN KAYNAKLI BAKTERİLERDE ANTİBİYOTİK DİRENCİ"

Transkript

1 HAYVAN KAYNAKLI BAKTERİLERDE ANTİBİYOTİK DİRENCİ Yrd. Doç. Dr. Nilgün ÜNAL Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

2 Giriş Antibiyotikler hayvanlarda bakteriyel hastalıkları tedavi etmek, bu hastalıklardan korumak ve gelişmeyi artırmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde antibiyotiklerin hayvanlarda büyümeyi artırıcı olarak kullanımları yasaklanmıştır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dahil çok sayıda ülkede antibiyotikler hayvanlarda büyümeyi artırıcı amacıyla kullanılmaktadır. Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletlerinde kanatlı hayvanlarda florokinolonların kullanılması yasaklanmıştır.

3 Giriş Hastalıklardan koruma ve tedavi amacıyla penisilinler, tetrasiklinler, aminoglikozidler, florokinolonlar, sulfonamid, makrolidler, linkozamid, grubu antibiyotikler hayvanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

4 Giriş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre Türkiye de son iki yıldaki hazır ve hammadde antibiyotik ithalatıyla ilgili bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Tablo 1. Türkiye de son iki yılda hazır ve hammadde antibiyotik ithalatıyla ilgili bilgiler Yıl İthal edilen antibiyotik hammaddesi miktarı İthal edilen hazır antibiyotik bilgileri $ ( kg) $ $ ( kg) $

5 Giriş Çiftlik hayvanlarında (sığır, koyun, keçi, kanatlı ve domuz) antibiyotik kullanımı, bu hayvanlardan izole edilen bakterilerde antimikrobiyal direncin oluşmasına ve prevalansın artmasına neden olmaktadır. Dirençli bakteriler doğrudan temas veya bu hayvanlardan elde edilen ürünlerle dolaylı yollarla insanlara geçebilmekte ve insanlarda antibiyotiklerin etkisini azaltabilmektedirler. Uluslararası kuruluşlar Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Dünya Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları Örgütü (OIE) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu sorun üzerinde önemle durmaktadırlar.

6 Giriş 23 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: ZOONOZLAR VE ZOONOTİK ETKENLER, İLGİLİ ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ VE GIDA KAYNAKLI SALGINLARIN İZLENMESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Avrupa ülkelerinde çiftlik hayvanları ve hayvansal gıda kaynaklı kommensal ve zoonoz bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarının gözlemlendiği ulusal programlar bulunmaktadır. Türkiye de bu konuda ulusal bir program yoktur. Ancak tarihinde yayınlanan ZOONOZLAR VE ZOONOTİK ETKENLER, İLGİLİ ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ VE GIDA KAYNAKLI SALGINLARIN İZLENMESİ YÖNETMELİĞİ ile konunun yasal dayanağı oluşturulmuştur.

7 Giriş Ülkemizde rutin teşhis laboratuvarlarında izole edilen bakterilerdeki antibiyotik direnç durumunun belirlendiği çalışma sayısı çok azdır. Az sayıda olan bu çalışmalarda mastitisli inek sütlerinden izole edilen stafilokok ve E. coli etkenleri ile tavuk dışkı kaynaklı enterokok, kampilobakter ve salmonella izolatlarında antibiyotik direnç profilleri bildirilmiştir.

8 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Stafilokoklar inek, koyun ve keçilerde görülen mastitislerin en önemli patojenlerinden biridir. Son yıllarda ( ) Türkiye de yapılan çalışmalarda mastitisli inek ve koyun kökenli S. aureus izolatlarının antibiyotiklere direnç düzeylerinin oldukça farklı olduğu görülmektedir.

9 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci S. aureus ya da Koagulaz pozitif stafilokok (KPS) larla yapılan çalışmalarda çeşitli antibiyotik gruplarında yer alan farklı antibiyotikler kullanıldığından elde edilen sonuçların her antibiyotik için ayrı değerlendirilmesi çok zordur. Sunumda antibiyotik grupları dikkate alınarak direnç yüzdeleri verilmiştir.

10 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Tablo 2. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde hayvan kökenli S. aureus ve KNS izolatlarında antibiyotik direnç yüzdeleri Antibiyotikler Direnç Aralıkları (%) Türkiye Avrupa ülkeleri S. aureus KNS S. aureus KNS PenisilinG Aminopenisilinler Tetrasiklinler Aminoglikozidler Sülfonamidler Linkozamid Makrolid Penisilinaz dayanıklı penisilinler Kinolonlar

11 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Türkiye de yapılan çalışmalarda bölgelere ve hayvan türlerine göre direnç farklılıkları belirlenmiştir. Örneğin penisiline direnç en düşük Kırıkkale de koyun kökenli S. aureus larda (% 19.0) belirlenirken, en yüksek direnç Urfa da inek kökenli S. aureus larda (% 90.7) belirlenmiştir. Ünal ve ark. (2012) Trop Anim Health Prod, 44: Tel ve ark. (2009) F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg, 23 (2):

12 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci S. aureus izolatlarında antibiyotiklere direncin Türkiye de bölgeler ve hayvan türleri arasında farklı olduğunun görülmesi, bölgeler ve hayvan türlerine göre farklı antibiyotiklerin kullanıldığını akla getirmektedir.

13 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Kırıkkale de yaptığımız çalışmalarda inek ve koyunlardan izole edilen KNS larda penisilin, aminopenisilinler, tetrasiklin, aminoglikozidler, makrolid ve kinolon grubu antibiyotiklere direnç diğer bölgelere göre düşük olduğu görülmüştür. Süt sığırcılığının daha yaygın yapıldığı Burdur bölgesinde bu antibiyotiklere direnç oldukça yüksek tespit edilmiştir.

14 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Avrupa da mastitisli hayvanlardan izole edilen S. aureus ve KNS izolatlarında değişik oranlarda penisilin, aminoglikozid ve tetrasikline direnç belirlenmiştir. Bu direnç oranların Türkiye den oldukça düşüktür. Bu durum hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile bazı ülkelerde uygulanan sıkı politikalara bağlanmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında ve her ülkede bölgeler arasında direnç oranlarında da farklılıklar gözlenmektedir.

15 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Ancak Çin ve Hindistan gibi ülkelerde direnç oranlarının genel olarak Avrupa ya göre daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Çin de yapılan bir çalışmada mastitisli inek sütlerinden izole edilen S. aureus izolatlarında makrolid (eritromisin % 93.1) ve linkozamidlere (linkomisin % 45.8, klindamisin % 36.1) karşı yüksek oranlarda direnç bildirilmiştir. Wang ve ark. (2008) Veterinary Microbiology 130, Kumar ve ark. (2010) Curr Microbiol, 60:

16 Stafilokoklarda Antibiyotik Direnci Bunun yanı sıra Brezilya da köpek idrar örneklerinden izole edilen 70 stafilok izolatında penisiline, aminoglikozidlere, sülfonamidlere, kinolonlara ve metisiline direnç sırasıyla % 75.7, 74.0, 68.5, 52.9 ve 25.7 olarak belirlenmiştir. Bakterilerin izole edildiği hayvan türü (kedi, köpek, inek) de direnci etkileyen faktörlerden biridir.

17 MRSA Metisilin-Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ların, nozokomiyal enfeksiyonlarda, toplum ilişkili enfeksiyonlarda, ev ve çiftlik hayvanlarında önemi giderek atmaktadır den beri hayvanlarda MRSA bilinmektedir. Devriese ve ark. (1972) Zentralblatt fur Veterinarmedizin B 1972; 19: MRSA ların epidemiyolojisi Pulsed-Field Gel Elektroforez (PFGE), Multilocus sequence typing (MLST), Staphylococcal cassette chromosome mec (SCCmec), Protein A geninin tekrarlayan değişken gen bölgelerinin analizine dayanan spa typing analizleri ile yapılmaktadır. Bu metotlardan dizi analizlerine dayanan MLST ve spa tiplendirme, sonuçların daha kolay karşılaştırılabilmesi imkanı sağlamaktadır. Leonard and Markey (2008) Vet. J. 175,

18 MRSA Günümüzde MRSA kaynaklı enfeksiyonlar epidemiyolojik olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Hastane ilişkili MRSA, Toplum ilişkili MRSA, Çiftlik hayvanlarıyla ilişkili MRSA (Livestock-associated MRSA=LA- MRSA) LA-MRSA yeni bir grup olarak diğerlerine katılmıştır. Price ve ark. (2012) JournalASMorg, doi: /mbio

19 MRSA İnsanlara kolonize olabilen Sequence type 398 (ST398) ilk olarak 2000 li yılların başında Fransa ve Holonda da domuz çiftliklerinde tespit edilmiştir. Metisilin duyarlı Staphylococcus aureus izolatları arasında CC398 Avrupa da domuz çiftliklerinde yaygındır. Baba ve ark. (2010) Int. J. Antimicrob. Agents 36: Khanna ve ark. (2008) Vet. Microbiol.128: Lewis ve ark. (2008) Emerg. Infect. Dis.14: Wulf ve ar. (2011) Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 31: Hasman ve ar. (2010) Vet. Microbiol. 141:

20 MRSA Çiftlik hayvanlarıyla ilişkili MRSA nın bazı karakteristik özellikleri vardır. PFGE ile tiplendirilemezler. Çünkü SmaI enziminin kesiminden korunmayı sağlayan restriksiyon/metilasyon sistemleri vardır. SCCmec IV ve V i taşırlar. II ve III de nadiren rapor edilmiştir. Ancak rapor edilen bu II ve III ün yanlış tanımlamadan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. ST398 in farklı spa-tipleri tanımlanmıştır yılında 25 farklı spa-tipi bildirilmiştir. ST398 yaygın olmamakla birlikte stafilokokal toksin genleri taşıyabilmektedir. Ancak pvl gibi virülens genleri taşımazlar. ST398 suşları genellikle tetrasiklin, makrolid, linkozamid, aminoglikozid ve trimetoprim dirençli bildirilmiştir. Florokinolon direnci ise daha azdır. Graveland ve ark. (2011) Inter. J. Med.Microbiol. 301:

21 MRSA Ülkemizde de hayvan kökenli MRSA izolatları bildirilmiştir. Türütoğlu ve ark. (2009) ı Burdur ve çevresinde mastitisli ineklerden alınan sütlerden 18 tane MRSA izolatının meca gen dizileri analiz etmişler 3 inek mastitis kaynaklı MRSA (HM1, HM4 ve HM5) izolatının insan MRSA izolatları ile yakın ilişkili olduğu nu bildirilmiştir. Türütoğlu ve ark. (2009) Vet. Res. Commun. 33:

22 MRSA Ülkemizde de hayvan kökenli MRSA izolatları bildirilmiştir. Türkyılmaz ve ark. (2008) nın Aydın bölgesinde mastitisli ineklerden 16 MRSA izolatı PFGE, MLST ve spa ve meca genlerine göre tiplendirmişler; 14 izolatın ST239 ve Staphylococcal cassette chromosome (SCCmec)- III, iki suşun da ST8/IV olduğu ve bu klonların da toplum ilişkili enfeksiyonlardan izole edilen izolatlar arasında yer aldığını bildirilmiştir. Türkyılmaz ve ark. (2008) Zoonoses and Public Health, 57:

23 MRSA Ancak ST389 ülkemizde henüz bildirilmemiştir. Daha fazla analizler için sürveyans çalışmalarına acil ihtiyaç vardır. Türkiye de MRSA prevalansı ile ilgili çalışmalarda MRSA oranları subklinik ve klinik mastitisli keçi sütlerinde % 4.8, sağlıklı köpeklerde % 3.75, mastitisli inek sütlerde % 17.2 olarak bildirilmiştir. Aras ve ark. (2011) Small Ruminant Research. doi: /j.smallrumres Fındık ve ark. (2011) Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 15(6): Türkyılmaz ve ark. (2010) Zoonoses and Public Health,

24 MRSA Tablo 3. Türkiye de hayvan kaynaklı MRSA izolasyonları Türütoğlu ve ark. (2009) Fındık ve ark. (2009) Kaynarca ve Türkyılmaz (2010) Türkyılmaz ve ark. (2010) Ünal ve İstanbulluoğlu (2009) Ünal ve ark. (yayında) Burdur ve çevresinde yıllarında mastitisli sütlerden 18 MRSA izole etmişler. meca dizi analiz sonuçlarına göre inek sütlerinden izole edilen MRSA (HM1, HM4 ve HM5) izolatları insan kökenlilere benzer olduklarını belirlemişlerdir. Sağlıklı köpeklerin burunlarından izole ettikleri 80 S. aureus izolatının üç tanesinde (%3.75) MRSA olduğunu PZR ile belirlemişlerdir. Aydın bölgesinde mastitisli sütlerden izole ettikleri stafilokların 16 (%10.4) tanesinde 6KPS ve 10KNS da metisilin direnci belirlemişlerdir. Aydın bölgesinde mastitisli sütlerden izole ettikleri 16 MRSA (%17.2) izolatının insanlarda da infeksiyona neden olan ST239 ve ST8 tipleri belirlenmiştir. Kırıkkale bölgesinde inek mastitislerinden MRSA belirlenmemiştir. Kırıkkale %3.3 (2 izolatta) meca geni PZR ile belirlenmiştir.

25 MRSA Tablo 4. Çeşitli ülkelerde yapılan hayvan kaynaklı bazı MRSA çalışmaları Devriese ve ark. (1972) Rich and Roberts (2006) Juhasz- Kaszanyitzky et al. (2007) Nemati ve ark. (2008) Loeffler ve ark. (2010) Vanderhaeghen et al. (2010) Hayvanlarda ilk MRSA Belçika da mastitisli sütten izole edilmiştir. 255 sağlıklı köpekte 1 MRSA. Macaristan da mastitisli sütlerden izole ettikleri S. aureus izolatlarında %4.5 (27) MRSA belirlemişlerdir. Belçika da %12.8 Broyler çiftliklerinden ST398 Köpeklerde MRSA %9 olarak bildirmişler. Belçika da mastitisli sütlerden izole edilen 118 S. aureus izolatında %9.3 (11) meca geni belirlemişlerdir. Bu MRSA ların hepsi ST 398

26 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Hayvan ve insanların bağırsaklarında bulunan E. coli ve E. faecium çiftlik hayvanlarındaki antimikrobiyal direncin izlenmesinde Gram negatif ve Gram pozitif bakteriler için indikatör bakteriler olarak kullanılmaktadır.

27 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Tablo 5. Hayvan kaynaklı Enterokoklarda antibiyotik direnci Türkiye Mastitisli inek sütleri ve broyler dışkı ve klinik örnekleri (%) İspanya, Belçika, Kanada, Amerika, Japonya çeşitli hayvanların dışkı örnekleri (%) Tetrasiklinler Makrolid Penisilinler Aminoglikozidler Kinolonlar Kuinopristin/dalfopristin Vankomisin

28 VRE Tavuklarda gelişmeyi artırıcı olarak avoparsin (glikopeptid) Avrupa da 1997 Türkiye de 1999 yılına kadar kullanılmıştır. Bu antibiyotiğin tavuklarda gelişmeyi artırıcı olarak kullanımı VRE lerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

29 Türkiye de VRE Ankara da, tavuk ve köpeklerden %13-14 ünde vankomisin direnci saptanmış Balıklardan izole edilen 26 E.faecalis suşlarında %3.8 vana pozitif VRE belirlemiş Ticari ve köy tavuklarından izole edilen enterokoklarda %0.4 VRE belirlemiş Avoparsin kullanımı yasaklanmasından sonra VRE izolasyon sıklığında azalma var. Ancak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulumaktadır. Çelik (2001) DoktoraTezi, Ankara Üniv Sağlk Bil Enst. Savaşan ve ark (2008) Vet J Ankara Univ 52(2) Dilik (2010)Bornova Vet. Kont. Araşt.Enst. Derg., 32 (46):

30 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Tablo 6. Hayvan kaynaklı E. coli izolatlarında antibiyotik direnci Türkiye (%) Diğer ülkeler (%) Aminopenisilinler Makrolid Kinolonlar Aminoglikozidler Tetrasiklinler Sülfonamidler Kloramfenikol

31 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz (GSBL) üreten E. coli ve nontifoidal Salmonella bakterileri tüm dünyada çiftlik hayvanlarından, vahşi hayvanlardan, hayvansal gıdalardan ve pet hayvanlarından izole edilmiştir.

32 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Sefalosporinlerin ülkeler arasında kullanım farklılıklarına göre GSBL üreten E.coli izolasyon oranları da değişmektedir. Hayvanlar GSBL genlerini taşıyan bakteriler içinde rezervuar rol oynamaktadırlar. Hayvan kökenli bakterilerde GSBL lerin CTX-M (-1, -2, -3, -8, -9, -13, -14, -15, -24, -28, -32), SHV (-2, -5, -12), TEM (-52, -106, -116) aileleri belirlenmiştir. En sık belirlenen ise CTX-M-1, TEM-52 ve SHV-12 dir. Coque ve ark. (2008) Eurosurveillance.13 (47)

33 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Türkiye de hayvan kökenli E. coli izolatlarında GSBL üretimi ile ilgili çok az çalışmaya rastlanmıştır. Bu çalışmalarda GSBL izole edilmediği bildirilmektedir.

34 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Yürütücüsü olduğum bir BAP projesinde broyler dışkısında GSBL üreten E. coli prevalansı araştırılmaktadır. Çalışmada fenotipik olarak 300 klokal sürüntü örneğinden % 13.3 (40) GBSL pozitif E. coli belirlenmiştir. Fenotipik olarak GSBL ürettiği belirlenen izolatların genetik analizleri ise devam etmektedir.

35 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Antibiyotik direnci bakımından ülkeler ve bölgeler arasında da farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ülkeler ve bölgeler arasındaki antibiyotik seçiminden kaynaklanmaktadır. Örneğin, Japonya da domuzlarda tedavide sıklıkla tetrasiklin kullanıldığından dolayı bu hayvanlardan izole edilen bakterilerde en yüksek direnç tetrasiklinlere karşı belirlenmiştir. Harada ve Asai (2011) Hindawi Publishing Corporation Journal of Biomedicine and Biotechnology. doi: /2010/

36 Hayvan kaynaklı indikatör bakterilerde direnç Hayvan türlerine göre direnç değişmektedir. Bu durum hayvan türlerinde kullanılan antibiyotik miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin, sığırlara göre domuz ve tavuklardan izole edilen bakterilerde direnç daha yüksek belirlenmiştir. Bu durum domuz ve tavuklarda antibiyotik kullanımının daha yaygın olmasıyla açıklanmaktadır.

37 Campylobacter jejuni ve C. coli lerde antibiyotiklere direnç Tavuk kökenli C.jejuni ve C. coli izolatlarında; penisilin (%100), ampisilin (%43.6), tetrasiklin (%18.4), eritromisin (%3.9), gentamisin (%3.4) dirençli enrofloksasin ve siprofloksasine hepsi duyarlı; siprofloksasin (%75.3), enrofloksasin (%25.9), eritromisin (%21.2), tetrasiklin (%14.1); nalidiksik asit (%98.7), tetrasiklin (%76.3), siprofloksasin (%74.2), enrofloksasin (%15.5) olarak bildirilmiştir. Erdeğer ve Diker (1995) Ankara Üııiv Vet Fak Derg 42: , Yıldırım ve ark (2005) Revue Med Vet., 156, 10 Cokal ve ark. (2008) Zoonoses and Public Healthdoi: /j x

38 Tavuk kökenli Salmonella izolatlarında antibiyotik direnci Türkiye de Tavuk kökenli Salmonella izolatlarında; kinolonlara, aminoglikozid, tetrasiklin, makrolid grubu antibiyotiklere yüksek oranlarda direnç (%70-100) bildirilmiş; Bu izolatlarda çoğul direnç de gözlenmekte; Tavuk etinde 4-7 Multi Drug Resistant (MDR) Salmonella % 82.8; tavuk eti ve dışkısında 10, 12, 15 ve 17 MRD Salmonella % 55.8 oranlarında belirlenmiştir. Aksakal ve ark. (2003) YYÜ. Vet. Fak. Derg. 14 (1): Oral ve ark. (2008) Erciyes Üniv Vet Fak Derg 5(1) Temelli ve ark. (2012) Ankara Üniv Vet Fak Derg, 59,

39 Sonuç ve Öneriler Türkiye de antibiyotik direnci bölgeler arasında farklıdır. En çok stafilokoklarda antibiyoitik direnci çalışılmıştır. Türkiye de inek ve koyun kaynaklı bakterilere göre kanatlı kaynaklı bakterilerde antibiyotiklere direnç daha fazladır. Türkiye de stafilokoklarda penisilin, aminopenisilin, tetrasiklin, aminoglikozid, direnci Avrupa ülkelerine göre daha yüksektir.

40 Sonuç ve Öneriler Türkiye de hayvan türleri arasında MRSA prevelansı giderek artmaktadır. Ancak ST398 henüz bildirilmemiştir. E. coli izolatları arasında makrolid, aminoglikozid, aminopenisilin ve tetrasikline dirençleri yüksektir. GSBL şimdiye kadar bildirilmemiştir. Bu konuda çalışma çok azdır. Enterokoklar ise tetrasiklin, makrolid, penisilin, ve aminoglikozidlere karşı dirençlidirler. Türkiye de hayvanlardan VRE izolasyonu bildirilmiştir. Balık ve kanatlı kökenli bu izolatlar vana geni taşımaktadırlar.

41 Sonuç ve Öneriler Türkiye de tavuk kökenli Campylobacter jejuni ve C. coli lerde siprofloksasin, tetrasiklin direnci yüksek bildirilmiştir. Türkiye de tavuk kaynaklı Salmonella izolatlarında antibiyotiklere direnç oranları ve MDR Salmonella izolasyonu yüksektir.

42 Sonuç ve Öneriler Çiftlik hayvanlarında antibiyotik kullanımı kontrol edilmeli, akılcı antibiyotik kullanımı konusunda yetiştiriciler bilgilendirilmelidir. Veteriner hekim kontrolünde antibiyotik kullanımı ile ilgili sıkı önlemler alınmalıdır. Veteriner alanda antibiyotik kullanımı öncesi doğru tanı için antibiyogram uygulamasının yapılması ve doğru antibiyotiklerin uygun süre ve dozlarda kullanımına dikkat edilmelidir.

43 Sonuç ve Öneriler Çiftlik hayvanlarında antimikrobiyal direncin risk analizi için Ulusal Veteriner Antimikrobiyal Direnç İzleme Programları oluşturulmalıdır. Bu sistemle hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin türü, miktarı ve bu antibiyotiklere karşı oluşan direnç izlenmelidir.

44 Teşekkür ederim

Antimikrobiyal Direnç Sorunu

Antimikrobiyal Direnç Sorunu Antimikrobiyal Direnç Sorunu Dr.Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi VI. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu 4-5 kasım

Detaylı

Direnç hızla artıyor!!!!

Direnç hızla artıyor!!!! Direnç hızla artıyor!!!! http://www.cdc.gov/drugresistance/about.html Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ) Fizyolojik bakımdan stabil olmayan hastaların yaşam fonksiyonlarının düzeltilmesi Altta yatan hastalığın

Detaylı

GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI

GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI GRAM POZİTİF BAKTERİ ANTİBİYOGRAMLARI Dr. Özlem KURT AZAP 26 Kasım 2008 Genel Kurallar Tek koloniden yapılan pasaj seçici olmayan besiyerinde (kanlı agar...) bir gece inkübe edilir Benzer morfolojideki

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ MİKROORGANİZMA GRUPLARININ DİRENÇLİDEN DUYARLIYA DOĞRU SIRALANMASI DİRENÇLİ DUYARLI Prionlar Bakteri sporları Mikobakteriler Protozoa

Detaylı

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ?

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? Elif Aktaş, Nezahat Gürler, Nafia Canan Gürsoy, Barış Otlu, Bahar Akgün Karapınar, Zuhal Kalaycı Çekin, Gülsüm İnanç, Emin Bulut, Çiğdem Kayacan

Detaylı

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON Mikroorganizmanın bir vücut bölgesinde, herhangi bir klinik oluşturmadan

Detaylı

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi ANTIBIYOTIK DUYARLILIK Yürürlük i: 10.02.2014 TEST SONUÇLARININ Revizyon i: - KISITLI BILDIRIMINE YÖNELIK KURALLAR Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No Yeni yayınlandı KAPSAM: Teşhis ve Tedavi Birimleri

Detaylı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antibiyotik kullanımına bağlı ishal etkeni olan Clostridium difficile, nozokomiyal diyarenin en sık

Detaylı

Toplum başlangıçlı Escherichia coli

Toplum başlangıçlı Escherichia coli Toplum başlangıçlı Escherichia coli nin neden olduğu üriner sistem infeksiyonlarında siprofloksasin direnci ve risk faktörleri: Prospektif kohort çalışma Türkan TÜZÜN 1, Selda SAYIN KUTLU 2, Murat KUTLU

Detaylı

Olgularla Klinik Bakteriyoloji: Antibiyotik Duyarlılık Testleri Yorumları. Dilara Öğünç Gülçin Bayramoğlu Onur Karatuna

Olgularla Klinik Bakteriyoloji: Antibiyotik Duyarlılık Testleri Yorumları. Dilara Öğünç Gülçin Bayramoğlu Onur Karatuna Olgularla Klinik Bakteriyoloji: Antibiyotik Duyarlılık Testleri Yorumları Dilara Öğünç Gülçin Bayramoğlu Onur Karatuna Olgularla Klinik Bakteriyoloji: Antibiyotik Duyarlılık Testleri Yorumları Dr Dilara

Detaylı

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Streptococcus pneumoniae H. influenzae M.catarrhalis

Detaylı

Mastitisli Hayvanlardan İzole Edilen Stafilokokların Antibiyotik Direnci ve Hayvanlarda Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus

Mastitisli Hayvanlardan İzole Edilen Stafilokokların Antibiyotik Direnci ve Hayvanlarda Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus Erciyes Üniv Vet Fak Derg 9(3) 221231, 2012 J Fac Vet Med Univ Erciyes 9(3) 221231, 2012 Derlemeler N. ÜNAL Review Articles Mastitisli Hayvanlardan İzole Edilen Stafilokokların Antibiyotik Direnci ve Hayvanlarda

Detaylı

Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu

Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu Dr. Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi Antimikrobiyal Yönetim Simpozyumu 06-08

Detaylı

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS)

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS) Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS) Uzm.Dr.Hüsniye Şimşek, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları DB Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi 37. TMC Kongresi 16-20 Kasım 2016,

Detaylı

Kandan izole edilen Escherichia coli suşlarında antimikrobiyal duyarlılık : EARSS

Kandan izole edilen Escherichia coli suşlarında antimikrobiyal duyarlılık : EARSS Kandan izole edilen Escherichia coli suşlarında antimikrobiyal duyarlılık : EARSS 2003-2009 D. Gülmez 1, D. Gür 2, G. Hasçelik 1, EARSS-Türkiye Çalışma Grubu 1 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi

Detaylı

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Neden? Daha az yan etki Ekonomik veriler DİRENÇ! Kollateral hasar! Kinolon Karbapenem Uzun süreli antibiyotik baskısı Üriner Sistem

Detaylı

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde 2008-2009 Yıllarında İzole Edilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotik Duyarlılıkları

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde 2008-2009 Yıllarında İzole Edilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotik Duyarlılıkları 13 ƘŰƬƑƊ Özgün Araştırma / Original Article Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde 2008-2009 Yıllarında İzole Edilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotik Duyarlılıkları Microorganisms

Detaylı

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER 1. Vankomisin Vankomisin, Nocardia Orientalis in (eskiden Streptomyces orientalis olarak bilinen) belli suşlarından elde edilen amfoterik

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 11 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 Kısıtlı Bildirim : Duyarlılık test sonuçları klinikteki geniş spektrumlu antimikrobik

Detaylı

Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi

Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi Sepsis: Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi Mehmet DOĞANAY* * Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, KAYSERİ Klinik belirti ve bulgular Sepsis klinik

Detaylı

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ MİKROORGANİZMA PROFİLİNDEKİ DEĞİŞİMDE GRAM POZİTİF BAKTERİLER. Doç.Dr. Bülent BEŞİRBELLİOĞU GATA Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mik.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ MİKROORGANİZMA PROFİLİNDEKİ DEĞİŞİMDE GRAM POZİTİF BAKTERİLER. Doç.Dr. Bülent BEŞİRBELLİOĞU GATA Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mik. YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ MİKROORGANİZMA PROFİLİNDEKİ DEĞİŞİMDE GRAM POZİTİF BAKTERİLER Doç.Dr. Bülent BEŞİRBELLİOĞU GATA Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mik. AD 1 1980 lerin başına kadar Gram (-) basiller ön planda

Detaylı

ANTİBAKTERİYEL DİRENÇ SÜRVEYANSI CEASAR VE UAMDS PROJELERİ

ANTİBAKTERİYEL DİRENÇ SÜRVEYANSI CEASAR VE UAMDS PROJELERİ ANTİBAKTERİYEL DİRENÇ SÜRVEYANSI CEASAR VE UAMDS PROJELERİ Dr.Hüsniye Şimşek Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Kasım- 2013 Ülkemizde AMD sürveyansı konusunda

Detaylı

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular.

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular. KISITLI İLDİRİM duyarlılık test sonuçlarının kısıtlı bildiriminin amacı, klinisyeni etkene yönelik öncelikli ve dar spektrumlu ilaçlara yönlendirerek gereksiz antibiyotik kullanımını engellemektir. Etkene

Detaylı

ULUSAL ENTERİK PATOJENLER LABORATUVAR SÜRVEYANS AĞI (UEPLA) XXXVII. TÜRK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ KASIM 2016 ANTALYA

ULUSAL ENTERİK PATOJENLER LABORATUVAR SÜRVEYANS AĞI (UEPLA) XXXVII. TÜRK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ KASIM 2016 ANTALYA ULUSAL ENTERİK PATOJENLER LABORATUVAR SÜRVEYANS AĞI (UEPLA) XXXVII. TÜRK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ 16-20 KASIM 2016 ANTALYA 1 Ulusal Enterik Patojenler Laboratuvar Sürveyans Ağı (UEPLA) Türkiye de Bulaşıcı

Detaylı

Yılları Arasında Üretilen Salmonella İzolatlarının Antibiyotik Duyarlılık Sonuçları

Yılları Arasında Üretilen Salmonella İzolatlarının Antibiyotik Duyarlılık Sonuçları 2007-2011 Yılları Arasında Üretilen almonella İzolatlarının Antibiyotik Duyarlılık onuçları Alev Duran1, Meral Biçmen1, evasiye Kayalı2, Belkıs Levent2, Zeynep Gülay1 1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ ve HALK SAĞLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI A Veteriner Hekimlik Alanında Antimikrobiyel

Detaylı

Vankomisine Dirençli Enterokokların Dünyada ve Türkiye deki Epidemiyolojisi. Dr. Mine Erdenizmenli Saccozza

Vankomisine Dirençli Enterokokların Dünyada ve Türkiye deki Epidemiyolojisi. Dr. Mine Erdenizmenli Saccozza Vankomisine Dirençli Enterokokların Dünyada ve Türkiye deki Epidemiyolojisi Dr. Mine Erdenizmenli Saccozza Sunum planı Dünyadaki durum Avrupa daki VRE epidemiyolojisi ABD deki VRE epidemiyolojisi Avustralya

Detaylı

Kateter İnfeksiyonlarında Mikrobiyoloji Doç. Dr. Deniz Akduman Karaelmas Üniversitesi it i Tıp Fakültesi İnfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Kateter infeksiyonlarında etkenler; kateter

Detaylı

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Doç. Dr. Gönül Şengöz 13 Haziran 2015 KAYIP DİLLERİN FISILDADIKLARI SERGİSİ-İSTANBUL Antimikrobiyal

Detaylı

ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ

ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ 2011 YILLIK RAPORU i http://uamdss.thsk.gov.tr Bu Rapor; T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı

Detaylı

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 22-25 Kasım 2016 ANTALYA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye de Veteriner Tıbbi Ürünlerin Mevcut Durumu,

Detaylı

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Aycan Gundogdu, Ph.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

PNÖMOKOKLARDA DİRENÇ EPİDEMİYOLOJİSİ DR. BURÇİN ŞENER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD

PNÖMOKOKLARDA DİRENÇ EPİDEMİYOLOJİSİ DR. BURÇİN ŞENER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD PNÖMOKOKLARDA DİRENÇ EPİDEMİYOLOJİSİ DR. BURÇİN ŞENER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD Streptococcus pneumoniae İnvaziv hastalıklar: Menenjit Bakteriyemik pnömoni Sepsis Non-invaziv

Detaylı

HASTANE VE TOPLUM KAYNAKLI STAPHYLOCOCCUS AUREUS İZOLATLARINDA ÇEŞİTLİ VİRÜLANS FAKTÖRLERİNİN REAL-TİME PZR YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI

HASTANE VE TOPLUM KAYNAKLI STAPHYLOCOCCUS AUREUS İZOLATLARINDA ÇEŞİTLİ VİRÜLANS FAKTÖRLERİNİN REAL-TİME PZR YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI HASTANE VE TOPLUM KAYNAKLI STAPHYLOCOCCUS AUREUS İZOLATLARINDA ÇEŞİTLİ VİRÜLANS FAKTÖRLERİNİN REAL-TİME PZR YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Soner YILMAZ1, Abdullah KILIÇ1, Aylin Üsküdar Güçlü1, Orhan BEDİR1,

Detaylı

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Melisa Akgöz 1, İrem Akman 1, Asuman Begüm Ateş 1, Cem Çelik 1, Betül Keskin 1, Büşra Betül Özmen

Detaylı

Antibiyotik Direncinde ve Kontrolünde Güncel Durum

Antibiyotik Direncinde ve Kontrolünde Güncel Durum Antibiyotik Direncinde ve Kontrolünde Güncel Durum Dr. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 17.11.16 Ç.Büke KLİMİK-İstanbul 2016 1 Konuşma içeriği Antibiyotik

Detaylı

Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat)

Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat) Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat) Prof.Dr.Sercan ULUSOY Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı 3734538, e-mail: ulusoys@med.ege.edu.tr. Bu Derse Girmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Detaylı

Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi , ANKARA

Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi , ANKARA Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi 29.03.2017, ANKARA Sunum Planı Giriş Antimikrobiyal direnci önleme Direncin önlenmesinde WHO, İDSA,CDC önerileri El hijyeni Temas izolasyonu önlemleri

Detaylı

İnvaziv E.coli izolatlarında 3. kuşak sefalosporin direnç yüzdeleri, AB Ülkeleri ve Türkiye (2014)

İnvaziv E.coli izolatlarında 3. kuşak sefalosporin direnç yüzdeleri, AB Ülkeleri ve Türkiye (2014) İnvaziv E.coli izolatlarında 3. kuşak sefalosporin direnç yüzdeleri, AB Ülkeleri ve Türkiye (2014) 3.kuşak sefalosporin R: %36 GSBL %48.3 *Bu haritalar 2014 EARSS Net Raporundaki haritalar üzerine Türkiye

Detaylı

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Dr. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 26.12.15 KLİMİK - İZMİR 1 Eklem protezleri

Detaylı

Antibiyotik Direnci: Global Problem

Antibiyotik Direnci: Global Problem Antibiyotik Direnci: Global Problem Her yıl 2 milyon kişi AD organizmalarla enfekte olmakta 23.000 ölüm/yıl ABD MDR sepsis, pnömoni: Ampirik antibiyotik tedavisinin gecikmesi veya uygunsuzluğu Hastanede

Detaylı

İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin

İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin Dr Emel YILMAZ UÜTF-Enf Hast ve Kl Mikrob AD İEÇG-KLİMİK 21.10.2017 İnfektif Endokardit Koruyucu uygulamalara

Detaylı

ADT Sonuçları Yorumlu ve Kısıtlı Bildirim, EUCAST Uzman Kurallar. Prof. Dr. Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul

ADT Sonuçları Yorumlu ve Kısıtlı Bildirim, EUCAST Uzman Kurallar. Prof. Dr. Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul ADT Sonuçları Yorumlu ve Kısıtlı Bildirim, EUCAST Uzman Kurallar Prof. Dr. Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Antibiotic use in eastern Europe: a cross-national database study

Detaylı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Türkiye Halk Sağlığı Halk Genel Sağlığı Müdürlüğü Kurumu Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Doç. Dr. Serap SÜZÜK YILDIZ Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, PhD SB

Detaylı

TÜRKİYE'DE ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ. Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri

TÜRKİYE'DE ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ. Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri TÜRKİYE'DE ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri Dr.Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans

Detaylı

ANTİBİYOTİK DUYARLILIĞI VE DİRENÇLERİN YORUMLANMASINDA UZMAN SİSTEMLERİN ROLÜ

ANTİBİYOTİK DUYARLILIĞI VE DİRENÇLERİN YORUMLANMASINDA UZMAN SİSTEMLERİN ROLÜ ANTİBİYOTİK DUYARLILIĞI VE DİRENÇLERİN YORUMLANMASINDA UZMAN SİSTEMLERİN ROLÜ Dr.Arzu İLKİ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tüm Dünyada Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarları

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017 AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017 Direnç Farmakodinami BAKTERİ Duyarlılık Spektrum KONAK Farmakokinetik

Detaylı

EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm 3.1, geçerlilik tarihi

EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm 3.1, geçerlilik tarihi EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm.1, geçerlilik tarihi 11.0.01 Escherichia coli Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Enterococcus faecalis Streptococcus pneumoniae Haemophilus

Detaylı

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kan dolaşımı enfeksiyonlarının tanımı Primer (hemokültür

Detaylı

Dr Recep ÖZTÜRK. rozturk@istanbul.edu,tr, drrozturk@gmail.com

Dr Recep ÖZTÜRK. rozturk@istanbul.edu,tr, drrozturk@gmail.com Dr Recep ÖZTÜRK rozturk@istanbul.edu,tr, drrozturk@gmail.com Metisiline dirençli Stafilokoklar MRSA (TK-MRSA, HK-MRSA) MRKNS Vankomisine dirençli Enterokoklar Enterococcus faecium Enterococcus faecalis

Detaylı

Kolistine Dirençli E. coli Suşuyla Gelişen ÜSİ Olgusu ve Sonuçlar

Kolistine Dirençli E. coli Suşuyla Gelişen ÜSİ Olgusu ve Sonuçlar Kolistine Dirençli E. coli Suşuyla Gelişen ÜSİ Olgusu ve Sonuçlar Dr. Okan Derin Kocaeli VM Medical Park Hastanesi Sunum Planı Gerekçe Hastane kökenli Gram negatif enterik patojenlerde direncin epidemiyolojisi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2013 Madde 5.10 eklendi. 01 28.06.2013 Madde 5.10 da onay yetkisi Dahiliye, Pediatrik ve 02 Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimi için de tanımlandı.

Detaylı

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 29 Mart 2017, KLİMİK-Ankara 1 Antonie

Detaylı

İdrar Örneklerinden İzole Edilen Bakteriler ve Antibiyotiklere Duyarlılıkları

İdrar Örneklerinden İzole Edilen Bakteriler ve Antibiyotiklere Duyarlılıkları 95 Kocatepe Tıp Dergisi The Medical Journal of Kocatepe 12: 95-100 / Mayıs 2011 Afyon Kocatepe Üniversitesi İdrar Örneklerinden İzole Edilen Bakteriler ve Antibiyotiklere Duyarlılıkları Bacteria Isolated

Detaylı

Hastane ve Toplum Kaynaklı Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus Suşlarının Çeşitli Antibiyotiklere Duyarlılığı *

Hastane ve Toplum Kaynaklı Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus Suşlarının Çeşitli Antibiyotiklere Duyarlılığı * Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane ve Toplum Kaynaklı Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus Suşlarının Çeşitli Antibiyotiklere Duyarlılığı * Antibiotic Susceptibility of Methicillin resistant

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

Vankomisine Dirençli Enterokok İnfeksiyonu: Klinik Değerlendirme ve Sürveyans

Vankomisine Dirençli Enterokok İnfeksiyonu: Klinik Değerlendirme ve Sürveyans Vankomisine Dirençli Enterokok İnfeksiyonu: Klinik Değerlendirme ve Sürveyans Uzm. Dr. Çiğdem Ataman Hatipoğlu Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Detaylı

Mine Doluca Dereli Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Mine Doluca Dereli Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim CANDIDA TÜRLERİNDE DİRENÇ EPİDEMİYOLOJİSİ Mine Doluca Dereli Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İYİ Kİ DOĞDUNUZ MİNE HOCA GİRİŞ İnvaziv fungal infeksiyonların ve antifungal

Detaylı

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 Can Hüseyin Hekimoğlu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Sağlık Hizmeti ile İlişkili Enfeksiyonların Kontrolü

Detaylı

Gram Pozitif Bakterilerde Antibiyotik Direnci ve Tedavi Yaklaşımı

Gram Pozitif Bakterilerde Antibiyotik Direnci ve Tedavi Yaklaşımı Gram Pozitif Bakterilerde Antibiyotik Direnci ve Tedavi Yaklaşımı Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 26.03.2015 A.Ç. BÜKE 1 Sunum planı Gram

Detaylı

KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU

KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL AKADEMİK TAKVİM VE DERS PROGRAMI 22.10.2018-30.11.2018-6 HAFTA DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Mikrobiyoloji

Detaylı

(Hastane Kökenli) SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

(Hastane Kökenli) SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE RİSK FAKTÖRLERİ (Hastane Kökenli) SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE RİSK FAKTÖRLERİ Dr Vildan AVKAN-OĞUZ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Dirençli Gram Negatif İnfeksiyonlar

Yoğun Bakım Ünitesinde Dirençli Gram Negatif İnfeksiyonlar 9 Ocak 2015, Gaziantep Yoğun Bakım Ünitesinde Dirençli Gram Negatif İnfeksiyonlar Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İstanbul Sunum içeriği

Detaylı

ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ (UAMDSS) Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ

ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ (UAMDSS) Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ ULUSAL ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ SURVEYANS SİSTEMİ (UAMDSS) Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ UAMDSS NEDEN GEREKLI? Antimikrobiyal direnç sorunu ile baş edebilmek için akılcı antimikrobiyal kullanımını sağlamak gereklidir.

Detaylı

OLGULARLA GÜNCEL DİRENÇ MEKANİZMALARI; SAPTAMA VE RAPORLAMA. Dr.Pınar Çıragil

OLGULARLA GÜNCEL DİRENÇ MEKANİZMALARI; SAPTAMA VE RAPORLAMA. Dr.Pınar Çıragil OLGULARLA GÜNCEL DİRENÇ MEKANİZMALARI; APTAMA VE RAPORLAMA Dr.Pınar Çıragil OLGU 1 Karaciğer nakli geçirmiş olan doğal kapak endokarditi nedeniyle izlenen 79 yaşında erkek hastanın ateşi yükselmesi üzerine

Detaylı

Enterobacteriaceae üyelerinde Direnç Epidemiyolojisi

Enterobacteriaceae üyelerinde Direnç Epidemiyolojisi Enterobacteriaceae üyelerinde Direnç Epidemiyolojisi Dr. Zeynep Gülay Dokuz Eylül ÜniversitesiTıp Fakültesi, İzmir Enterobacteriaceae Gastroenteritler Barsak dışı enfeksiyonlar Hastane kökenli (İYE, Bakteriyemi,

Detaylı

N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir. Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir. Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul Eritromisine dirençli klinik Streptococcus pneumoniae izolatlarında makrolid direncinin genetik profili ile serotip ilişkisi N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

Bakteriyel İnfeksiyonlar ve Tedavi Kılavuzları

Bakteriyel İnfeksiyonlar ve Tedavi Kılavuzları Bakteriyel İnfeksiyonlar ve Tedavi Kılavuzları Dr. Murat Akova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Ankara EORTC-IATG Çalışmalarında Bakteremi

Detaylı

Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi

Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi Mine Aydın Kurç,Özge Tombak,Dumrul Gülen,Hayati Güneş,Aynur Eren Topkaya Antibiyotik duyarlılık raporlarının

Detaylı

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI dan EUCAST e: Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI EUCAST- Avrupa Antibiyotik Duyarlılık Komitesi TMC Türkçe EUCAST Dökümanları CLSI vs EUCAST Farklar EUCAST Ulusal Sınırdeğer komitelerinin temsilcileri

Detaylı

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal,

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, ANTİBİYOTİKLER ANTİBİYOTİKLER Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, bakterilerin üremesini durduran antibiyotiklere

Detaylı

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI: AMPİRİK TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLARA DUYARLILIK KONUSUNDA NEREDEYİZ? DR.PINAR ÇIRAGİL 2 NİSAN 2016,İSTANBUL

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI: AMPİRİK TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLARA DUYARLILIK KONUSUNDA NEREDEYİZ? DR.PINAR ÇIRAGİL 2 NİSAN 2016,İSTANBUL İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI: AMPİRİK TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLARA DUYARLILIK KONUSUNDA NEREDEYİZ? DR.PINAR ÇIRAGİL 2 NİSAN 2016,İSTANBUL İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI Toplumda her yaş grubunda Hastane ortamı

Detaylı

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler.

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. Bu grupta; streptomisin, dihidrostreptomisin, neomisin, framisetin,

Detaylı

Değerlendirme kılavuzu

Değerlendirme kılavuzu Değerlendirme kılavuzu Antimikrobik duyarlılık testine yönelik EUCAST disk difüzyon yöntemi Sürüm 3.0 Ocak 2014 EUCAST değerlendirme kılavuzu slayt gösterisinde yapılan değişiklikler Sürüm Sürüm 3.0 Nisan

Detaylı

Hastane infeksiyonlarında klinisyenin klinik mikrobiyoloji laboratuvarından beklentileri

Hastane infeksiyonlarında klinisyenin klinik mikrobiyoloji laboratuvarından beklentileri Hastane infeksiyonlarında klinisyenin klinik mikrobiyoloji laboratuvarından beklentileri Dr. Bilgin ARDA Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Mini Anket 13

Detaylı

Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler)

Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler) Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler) Uzm. Dr. Demet Hacıseyitoğlu Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Olgu 1 51 yaşındaki kadın hasta Doğalgaz patlaması

Detaylı

YÖNETMELİK SALMONELLA VE BELİRLENMİŞ DİĞER GIDA KAYNAKLI ZOONOTİK ETKENLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK SALMONELLA VE BELİRLENMİŞ DİĞER GIDA KAYNAKLI ZOONOTİK ETKENLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Amaç YÖNETMELİK SALMONELLA VE BELİRLENMİŞ DİĞER GIDA KAYNAKLI ZOONOTİK ETKENLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

CERRAHİ ALAN İNFEKSİYONLARINDA MİKROORGANİZMA PROFİLİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIK DURUMU* ÖZET SUMMARY

CERRAHİ ALAN İNFEKSİYONLARINDA MİKROORGANİZMA PROFİLİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIK DURUMU* ÖZET SUMMARY ANKEM Derg 2006;20(2):89-93. CERRAHİ ALAN İNFEKSİYONLARINDA MİKROORGANİZMA PROFİLİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIK DURUMU* Emel SESLİ ÇETİN, Selçuk KAYA, Tekin TAŞ, Buket CİCİOĞLU ARIDOĞAN, Mustafa DEMİRCİ Süleyman

Detaylı

Avrupa Antimikrobik Duyarlılık Testleri Komitesi

Avrupa Antimikrobik Duyarlılık Testleri Komitesi Avrupa Antimikrobik Duyarlılık Testleri Komitesi belirlenmesi ve disk difüzyon için EUCAST tarafından önerilen rutin ve genişletilmiş iç kalite kontrol Sürüm 6.1, geçerlilik tarihi 01.03.016 Bu doküman

Detaylı

Türkiye de ilk kez NDM-1 karbapenemaz üreten. ve IncI2, IncA/C ile IncY plazmitlerini taşıyan. Escherichia coli ST471 infeksiyonu

Türkiye de ilk kez NDM-1 karbapenemaz üreten. ve IncI2, IncA/C ile IncY plazmitlerini taşıyan. Escherichia coli ST471 infeksiyonu Türkiye de ilk kez NDM-1 karbapenemaz üreten ve IncI2, IncA/C ile IncY plazmitlerini taşıyan Escherichia coli ST471 infeksiyonu Mahir Kapmaz 1, Fatma Erdem 2, Ayham Abulaila 2, Erhan Yeniaras 3, Oral Öncül

Detaylı

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı?

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Dr. Funda YETKİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum Planı Klorheksidin

Detaylı

YARA YERİ ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ*

YARA YERİ ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ* ANKEM Derg ;(): YARA YERİ ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ* Süreyya GÜL YURTSEVER, Nükhet KURULTAY, Nihan ÇEKEN, Şenel YURTSEVER, İlhan AFŞAR,

Detaylı

Makrolid dirençli Staphylococcus aureus ile kolonize kistik fibrozis hastalarında MLS B direnç genlerinde yıllar içerisinde değişim var mı?

Makrolid dirençli Staphylococcus aureus ile kolonize kistik fibrozis hastalarında MLS B direnç genlerinde yıllar içerisinde değişim var mı? Makrolid dirençli Staphylococcus aureus ile kolonize kistik fibrozis hastalarında MLS B direnç genlerinde yıllar içerisinde değişim var mı? Muharrem ÇİÇEK, Banu SANCAK, Burçin ŞENER Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

HASTANE KÖKENLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS TÜRLERİNDE MAKROLİD-LİNKOZAMİD-STREPTOGRAMİN B DİRENCİNİN ARAŞTIRILMASI*

HASTANE KÖKENLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS TÜRLERİNDE MAKROLİD-LİNKOZAMİD-STREPTOGRAMİN B DİRENCİNİN ARAŞTIRILMASI* ANKEM Derg 2009;23(2):66-70 HASTANE KÖKENLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS TÜRLERİNDE MAKROLİD-LİNKOZAMİD-STREPTOGRAMİN B DİRENCİNİN ARAŞTIRILMASI* M. Hamidullah UYANIK*, Halil YAZGI*, Dilek BİLİCİ*, Kemalettin

Detaylı

Hastane Enfeksiyonlarında Sorun Olan Mikroorganizmalar

Hastane Enfeksiyonlarında Sorun Olan Mikroorganizmalar Hastane Enfeksiyonlarında Sorun Olan Mikroorganizmalar Dr. Nevin SARIGÜZEL Acıbadem Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 1 Kasım 2013 tarihinde Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde yapılan Dirençli Mikroorganizmaların

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tanımlar / Ateş Oral / Aksiller tek seferde 38.3 C veya üstü Bir

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 1 DIġKI ÖRNEKLERĠNDE SHIGA TOKSĠN OLUġTURAN E. COLI LERĠN SEROTĠP, VĠRÜLANS GENLERĠ VE ANTĠBĠYOTĠKLERE DĠRENÇLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Dr. Revasiye GÜLEŞEN Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire

Detaylı

Epidemiyolojik Çalışmalar

Epidemiyolojik Çalışmalar GRAM NEGATİF BAKTERİLERDE ANTİBİYOTİK DUYARLILIĞI : EPİDEMİYOLOJİ Dr. Ş. Barçın ÖZTÜRK Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Epidemiyolojik Çalışmalar

Detaylı

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri Antimikrobiyal Dirence Global Bakış ve Türkiye Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans (UAMDS) Verileri Dr.Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç

Detaylı

ZOONOZLAR VE ZOONOTĐK ETKENLER, ĐLGĐLĐ ANTĐMĐKROBĐYAL DĐRENÇ VE GIDA KAYNAKLI SALGINLARIN ĐZLENMESĐ YÖNETMELĐĞĐ

ZOONOZLAR VE ZOONOTĐK ETKENLER, ĐLGĐLĐ ANTĐMĐKROBĐYAL DĐRENÇ VE GIDA KAYNAKLI SALGINLARIN ĐZLENMESĐ YÖNETMELĐĞĐ ZOONOZLAR VE ZOONOTĐK ETKENLER, ĐLGĐLĐ ANTĐMĐKROBĐYAL DĐRENÇ VE GIDA KAYNAKLI SALGINLARIN ĐZLENMESĐ YÖNETMELĐĞĐ 23 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28151 BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

Antibiyogram Yorumu. Mik. Uz. Dr. fiüküfe Diren

Antibiyogram Yorumu. Mik. Uz. Dr. fiüküfe Diren .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Çocuklarda Ak lc Antibiyotik Kullan m Sempozyum Dizisi No: 33 Aral k 2002; s. 19-24 Antibiyogram Yorumu Mik. Uz. Dr. fiüküfe Diren Antibiyotik

Detaylı

Antimikrobiyal Direnç: Bugünü ve Geleceği

Antimikrobiyal Direnç: Bugünü ve Geleceği Antimikrobiyal Direnç: Bugünü ve Geleceği Dünya da ve Ülkemiz de Durum 06 Mart 2018,İstanbul Dr. Nagehan Didem SARI SBÜ İstanbul EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği 2018---- 1.189

Detaylı

Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır, Bilgecan Özdemir, Kübra Köken, İdil Bahar Abdüllazizoğlu

Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır, Bilgecan Özdemir, Kübra Köken, İdil Bahar Abdüllazizoğlu 1 Ocak 30 Mart 2012 Tarihleri Arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde İzole Edilen Bakteriler Ve Antibiyotik Duyarlılıkları Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır,

Detaylı

Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN

Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimleri Bölümü Veterinerlik Mikrobiyolojisi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimleri Bölümü 1997-2001 Doktora

Detaylı

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI VETERİNER MİKROBİYOLOJİ DOKTORA PROGRAMI (Program Kodu: 5361) Sıra No Dersin Kodu GÜZ YARIYILI Dersin Adı Z/S T U K AKTS 1. 5361101 Genel Mikrobiyoloji I 2. 5361102

Detaylı

Enzimlerinin Saptanmasında

Enzimlerinin Saptanmasında Gram Negatif Bakterilerde Karbapenemaz Enzimlerinin Saptanmasında OXA-48 K-Se T, Blue-Carba Test ve PCR Testlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Ayham Abulaila, Fatma Erdem, Zerrin Aktaş, Oral Öncül

Detaylı

Sürveyans Verilerinin Mikrobiyoloji Laboratuvar Uygulamalarındaki Etkisi. Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ

Sürveyans Verilerinin Mikrobiyoloji Laboratuvar Uygulamalarındaki Etkisi. Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ Sürveyans Verilerinin Mikrobiyoloji Laboratuvar Uygulamalarındaki Etkisi Doç.Dr.Nilay ÇÖPLÜ Surveyans nedir? Surveyans sağlık verilerinin sürekli ve sistematik bir şekilde toplanması, analizi ve değerlendirilmesidir.

Detaylı

Dr. Derya SEYMAN. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Dr. Derya SEYMAN. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Dr. Derya SEYMAN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Genişlemiş Spektrumlu beta-laktamaz Üreten Escherichia coli veya Klebsiella pneumoniae ya

Detaylı

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, KONYA 2

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, KONYA 2 Araştırma ANKEM Derg 2017;31(1):1-6 doi: 10.5222/ankem.2017.001 2009-2013 YILLARI ARASINDA KONYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ NDE KAN KÜLTÜRÜNDEN İZOLE EDİLEN STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARININ ANTİMİKROBİYAL

Detaylı