Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası - 2015"

Transkript

1

2 Genel Bilgi Kamu okullarında öğrenim gören genel öğrenci sayısı Özel eğitim öğretmeni 34, okul öncesi öğretmeni 246, ilkokul öğretmeni Toplamda kamu okullarında görev yapan genel öğretmen sayısı * Dört yaş şube sayısı 66, anasınıf şube sayısı 155, ilkokul şube sayısı 745. Toplam sınıf şube sayısı 966.

3 Toplam okul sayısı 114. Özel Eğitim Merkezi sayısı 6. Okul öncesi okulu sayısı 19. İlkokul sayısı 79. Birleştirilmiş Sınıflı Okul sayısı 10.

4 Okul öncesi (Dört Yaş): Öğrenci Sayısı: 1040 Şube Sayısı: 66 Öğretmen Sayısı: 66 Yaygınlaşma Oranı: %43 Öğrenciye erişim: %40,7 Öğrenci şube ortalaması: Öğrenci öğretmen ortalaması: 15.75

5 Okul öncesi (Beş Yaş): Öğrenci Sayısı: 2621 Şube Sayısı: 155 Öğretmen Sayısı: 180 Yaygınlaşma Oranı: %100 Öğrenciye erişim: %80 Öğrenci şube ortalaması: 16.9 Öğrenci öğretmen ortalaması: 14.76

6 İlkokul: Öğrenci Sayısı: Şube Sayısı: 966 Öğretmen Sayısı: 1194 Yaygınlaşma Oranı: %100 Öğrenciye erişim: %99,9 Öğrenci şube ortalaması: 16,4 Öğrenci öğretmen ortalaması: 13,3

7 Özel Eğitim Merkezleri: Öğrenci Sayısı: 178 Öğretmen Sayısı: 34 Yaygınlaşma Oranı: %80 Öğrenci öğretmen ortalaması: 5,2 Kaynak Sınıflar: Öğrenci Sayısı: 195 Öğretmen Sayısı: 22 Yaygınlaşma oranı: %14.2 Öğrenci Öğretmen Ortalaması: 8,8

8 Rehberlik Hizmetleri:?

9 Eğitim Politikası

10 İlkelerimiz Eğitimde ve toplumsal mücadelede eşitlik, Toplumsal adalet, Özgürlük (düşünce, ifade, hareket, seçim), Dayanışma, Çoğulculuk, Toplumsal duyarlılık, Şiddet karşıtlığı (fiziksel, sözlü, psikolojik), Öz denetim. Ayrımcılık Karşıtlığı (milliyet, ırk, dil, din, cinsiyet, cinsel yönelim, ekonomik, sosyal, fiziksel), Ekolojik düşünce, Toplumsal cinsiyet eşitliği, Evrensellik, Yaratıcılık, Üretkenlik, Dürüstlük. Eleştirellik, farkındalık, Empati, Örgütlülük, Çeşitlilik, Farklılık, Eylem birlikteliği, Hoşgörü, Direniş Demokrasi, Barış kültürü, İnsan hakları.

11 Yakın Hedefimiz/Hayalimiz/Misyonumuz: Eğitim Yaklaşımı Toplum sorunları ile öğretmen sorunları iç içedir ilkesi. Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yönetme, demokratikleşme, bağımsızlık mücadelesi. İki toplumun yeniden birleşik bir Kıbrıs ta yaşama süreci, çözüm ve barış. Toplumsal olarak ekonomik, demokratik sosyal eşitsizliklerin giderilmesi. Adalet ve eşitlik ilkeleri temelinde özlük haklarının geliştirilmesi. Eğitim sorunlarına ve toplumsal olaylara karşı ilkeli, ilerlemeci ve muhalif duruş.

12 Yakın Hedefimiz/Hayalimiz/Misyonumuz: Eğitim Yaklaşımı Üyelerimizin, eğitime ve toplumsal olaylara bağlı olarak Kıbrıs sorununa duyarlı, evrensel, eleştirel, özgürlükçü, her türlü ayrımcılığa duyarlı, bilime, eşitliğe, adalete, barışa ve ekolojik saygıya inanan, çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir eğitim sistemini özleyen, gericiliğe prim vermeyen, ırkçılığa geçit vermeyen ve insan haklarına saygılı bir bilinçle yaklaşmaları. Eğitim-öğretimin planlanması, ders programları, öğretmen yetiştirme ve öğretmen seçimi, okulların demokratik yönetimi, hizmet içi eğitim, okulların altyapı ve materyal ihtiyaçları, eğitimin finansmanı ve öğretmen sorunlarının çözümünde sorumluluk almayı, özelleştirmelere karşı durmayı, kar amacı gütmeyen toplum yararına hizmet veren eğitim kurumlarını desteklemeyi ve eğitimde niteliğin artırılabilmesi için projeler üretme. Din, dil, ırk, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımı yapmadan herkesin nitelikli, eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz eğitim hakkına kavuşmasına, herkesin kesintisiz eğitimini sürdürmesinin takibini de üstlenmiştir.

13 Amaçlarımız/Uzak Hedeflerimiz/Vizyonumuz: Eğitim Yaklaşımı Sendikamızın eğitim yaklaşımı, insanı köleleştiren değil, özgürleştiren eğitim modeli ile bütünleşmekte ve toplumsal olaylara, insan haklarına, her türlü ayrımcılığa, ekolojik saygıya, barışa, şiddetsiz kültüre duyarlı, özgürlüğü için mücadele eden insanlar yetiştiren eğitim-öğretim faaliyetlerini benimsemekte, öğretmen ve öğretmen yetiştiren kurumların bu anlayışla kurgulanması için çalışma yürütmektedir. Bu yaklaşım başta bağımsız bir anlayışla, bilimsel temellere dayalı, kültürel ve coğrafik ve sosyal özelliklerimize uygun olmakla birlikte, içerisinde her türlü (dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim vb.) ayrımcılıktan arındırılmış, toplumsal cinsiyet eşitliği, eşitlik ve adalet, insan hakları, çok kültürlülük, çok dillilik ve çok inançlılık ile ilgili verilerin hayat bulacağı çalışmalarla örüntülüdür.

14 Amaçlarımız/Uzak Hedeflerimiz/Vizyonumuz: Eğitim Yaklaşımı İnsandan yana taraf olan yaklaşımların okullarımızdaki eğitim-öğretim faaliyetlerinde, ders programlarında, ders kitaplarında, ders materyallerinde görmek mücadele alanlarımızdan bir tanesidir. Bununla birlikte bir başka mücadele alanımızda okulların olumlu anlamda dönüşümüdür. Kamusal eğitimde Bakanlığa bağlı klasik okullar yerine başka bir eğitim felsefesi ve altyapısı ile kurgulanan okulların mümkün olduğu, bunun yanında kamusal eğitimin yararına kar amacı gütmeyen bağımsız okulların da desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

15 Eğitim Sistemi Analizi Kıbrıs Türk Eğitim Sisteminin Türk Eğitim Sistemi ile paralel yürütülmeye çalışılmasının kültürümüze, dilimize, din algımıza, kimliğimize ve varlığımıza zarar vermektedir. Toprağımızın işgal edildiği gibi, zihinler ile beraber eğitim alanının da işgal edildiği bir gerçektir. Zihinlerdeki ve eğitimdeki bu görünmez kansız işgalden kurtulmanın kolay olmadığını, bunun nesillere yayılan bir mücadele olacağını düşünüyoruz. Eğitim Sistemi neo liberal, tek tipçi, gerici, milliyetçi, cinsiyetçi, ırkçı, rekabetçi gibi gizil kavramlarla donatılmıştır.

16 Eğitim Sistemi çocukların yaratıcılığını öldüren, özgürlüğünü elinden alan, itaat eden, yarıştıran bir insan modeli arzulamaktadır. Biz öğretmenler olarak bu kavramları içselleştirmesek bile, eğitim programlarının uygulanması, ders kitaplarının okutulması, resmi törenlerin düzenlenmesi, etkinliklerin gerçekleşmesi ile sistemin devamından yana statüko oluşturmakta, devletin istediği resmi insan modelinin oluşmasına katkı yapmaktayız.

17 Nasıl bir eğitim sistemi istiyoruz? Herkes için adalet herkes için özgürlük ve eleştirmek için değil değiştirmek için sloganları yeni nesillerin özgürleşmesi mücadelemizin ana hedefidir. Eğitim-öğretim süreçlerinin asıl öznesi olan çocukların sözünün dinlendiği ve duyulduğu, onları karar alma mekanizmalarına dahil eden, öğretmenin rehberliğini ve yol göstericiliğini esas kılan, demokratik bir yönetimin hakim olduğu, okullarımızın ekoloji ile barışık oyun temalı okullara dönüştüğü, erişilebilir, eşit, ücretsiz, kamusal ve her türlü neo liberal özneden uzaklaşmış bir eğitim sistemi inşa edip, devamını sağlayana kadar mücadelemiz esas olacaktır.

18 Dönüşüm için resmi ideoloji ile korkusuz bir kavgaya girişeceğiz. Bir taraftan kavgamızı verirken, diğer taraftan gayri resmi eğitim sistemini benimsemiş, piyasa ve kar amacıyla işletilmeyen, eğitimi metalaştırmamış, sosyal adalet duygusu ile yoğrulmuş, sivil toplum destekli okulların inşasına da destek vereceğiz.

19 Nasıl bir okul istiyoruz? Kamusal okullarımıza sahip çıkarak; Çocuk Hakları Sözleşmesinde, İLO Sözleşmelerinde, İnsan Hakları ve Ayrımcılık Karşıtı Sözleşmelerde belirlenen hakları hayata geçiren, Çocukların, öğretmenlerin ve ailelerin kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, Katılımcı demokrasiyle yönetilen, Ekolojik dengeye saygılı, Kamusal veya kar amacı gütmeyen okullar tasarlamak mücadele alanımızdır.

20 Nasıl bir insan istiyoruz? Kendine, kültürüne, çevresine sahip çıkan, Özgüveni ve farkındalığı yüksek, Sorumluluk sahibi, Her türlü kalıplaşmış, dogmatik düşünceyi sorgulayabilen Tüm inançlara ve evrensel değerlere saygılı.

21 Nasıl Dönüştüreceğiz? Çocukların potansiyellerini, yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini geliştirmelerine olanak sağlanması; Okul, sınıf ve tüm eğitim alanlarının çocuğun yüksek yararı, güvenliği ve ekolojik duyarlılığı çerçevesinde düzenlenmesi; Eğitim alanında ekonomik, sosyal ve kültürel olarak eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortam oluşturmak için çocukların, aileler, öğretmenler ve çalışanlarla birlikte planlama, karar alma ve uygulama süreçlerine katılmalarını sağlayan çoğulcu ve dayanışmacı bir okul kültürünün yaratılması; Sosyal, kültürel, ekonomik, fiziksel ve zihinsel farklılıkları olan çocukların özelliklerine uygun bir yaklaşımla bir arada eğitim-öğretim sürecine katılmaları; Toplumsal duyarlılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtlığı, farkındalık ve empati gibi temel ilkelerin eğitim sürecinde içselleştirilmesi; Toplumsal adalet ilkesini gözeten, bireysel potansiyele ve toplumsal yarara göre eğitim-öğretim programları geliştirmek; örnek projeler hayata geçirmek; Eğitim, network ve savunma faaliyetleri yapmak; tüm bunları yapan örgütlerle işbirliği ve dayanışma içinde olmak temel hedefimiz olacaktır.

22 Yakın hedef olarak, yaklaşımları hayata geçirebilmek için öğretmenlerin özlük hakları erozyona uğratılmadan, Çocukları sosyal çevreden soyutlamadan, Yerel yönetim ve diğer kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarından da destek alarak, Öğretim yılı ve gün içindeki öğretim süresinin, beceriye dayalı yetenekleri geliştirmek hedefiyle öğrencilerin daha fazla sürelerle eğitimle buluşturulması ile ilgili düzenlemelerin planlanması. Uzak hedef olarak ise eğitimde fırsat eşitliği ve alt-yapı eksiklikleri de dikkate alınarak söz konusu planlamanın eğitim sisteminin tamamını kapsaması.

23 Sendikamız eğitim programları ve okulların demokratik yönetim, kamusal alternatif eğitim, ekolojik duruş ve kamusal finansmanla dönüştürülmesi taraftarıdır. Sendikamız demokratik yönetimden; çocukların, ailelerin, öğretmenlerin, eğitim hizmetlilerinin ve çevrenin bir arada fikir ürettiği, çözüm önerileri yarattığı, iletişimi temel alan demokratik bir yapıyı öncelikli algılar. Sendikamız alternatif eğitimi özgür eğitim olarak kabul eder ve her çocuğun kendi özeline göre eğitimi bir parça şekillendirmesi olarak kabul eder. Eğitimin insanı özgürleştirdiği yaklaşımı ile birlikte alternatif yöntemlere saygı duyar ve destekler. Bununla birlikte Eğitim Bakanlığı nı bu yönde çalışma yapması ikna etmek dahil, her türlü mücadele aracını uygular.

24 Ekolojik duruş olarak, insan-doğa ilişkisini yeni baştan kurgulayan ve ekolojik bakış açısını merkeze alan yeni bir değerler sistemini benimser ve eğitim felsefesini ekoloji merkezli kurgular. Sendikamız, eğitimin finansmanının kamusal kaynaklar ile karşılanması gerektiğini esas alır ve her çocuğun ücretsiz eğitim hakkına sahip olduğunu savunur. Eğitimin kamusal kaynaklarla karşılanması gerektiğini bir yandan dillendirmeye devam ederken bir yandan da dönüşümün gerçekleşeceği günün öncesinde de finansman yapısına dair bir ara çözüm olarak, sivil toplum veya yerel yönetim destekli, kendi giderlerini karşılayacak ve toplumsal fayda sağlayacak, kar amacı gütmeyen bağımsız bir okul sistemini de öngörmektedir.

25 Eğitim Sisteminin Değerlendirilmesi Problemler ve Çözüm Önerileri

26 Eğitim Programı/ Ders Kitapları/Ders Araç Gereçleri Analiz: Ders programları, ders kitapları, eğitim materyalleri, okul ve sınıf ortamları, sınıf dağılımları, tören ve etkinlikler tek tipçi, gerici, milliyetçi, militarist, cinsiyetçi ve ırkçı kavramlarla açık ve gizil bir şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar bir insanın şekillenmesinde, özgürleşmesinde, öğretmenin özgür eğitim programları geliştirmesinde olumsuz etki yapmaktadır. Alternatif: Eğitim Bakanlığı nın V.Eğitim Şurası nda 11 Komisyon başlığı altına alınan kararları uygulamaya koyması yeterlidir. Ders programları, ders kitapları yerellik ilkesi ile, cinsiyetçi, ırkçı, şovenist, militarist, ayrımcı, gerici ve tek tipçi anlayıştan uzaklaştırılarak, laik, bilimsel ve demokratik anlayışla hazırlanmalıdır.

27 Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim programları, ders araç gereçleri ve eğitim ortamlarımızın yapmış olduğumuz araştırma neticesinde Cinsiyetçi,ırkçı,milliyetçi olduğu; Okullarımızda geleneksel toplumsal cinsiyet kalıplarının öğretildiğini; Cinsiyet eşitsizliklerinin ve ataerkil sistemin içselleştirildiğini yaptığımız araştırmalarla tespit ettik. ANALİZ Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılığa, ötekileştirmeye hizmet eder ve eşitlikçi düşünceden toplumu uzaklaştırır. **İlkokul Hayat Bilgisi ve Türkçe kitapları kullanılan kadın ve erkek figürleri, bulundukları kamusal ve özel alanlar,meslek dağılımları, kılık kıyafet, aile yapıları ve aile içi sorumluluklar bakımından incelendiğinde geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini kitaplarımıza yerleştirilmiş olduğunu tespit ettik. *Müfredatlarımızda ve kitaplarımızda çok fazla milliyetçi ve ırkçı unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlar çok kültürlü yaşama zarar verir ve ırkçılığı artırır.

28 Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ALTERNATİF *Eğitim programı, ders araç ve gereçleri, sınıf ve okul ortamları her türlü ayrımcılığı önleyecek bir şekilde hazırlanmalıdır. *Okul yöneticileri, öğretmenler ve okul çalışanların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitilmeli ve farkındalıkları geliştirilmelidir. Bu çerçevede İnsan Hakları, Çocuk Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konuları hizmet içi eğitimler düzenlenmelidir. *İnsan Hakları, Çocuk Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ders olarak eğitim programlarında ve öğretmen yetiştirme programlarında yer almalıdır. *Eğitim programları, ders araç gereçlerimiz, okul ve sınıf ortamlarımız milliyetçi ve ırkçı unsurlardan arındırılmalıdır. Çok kültürlü yaşamı destekleyen,hoşgörülü, insan haklarına duyarlı bir nesil yetişmesi için bu önemlidir.

29 İstihdam Öğretim Yılı Okulların Öğretmen İhtiyacı: İlkokul: 40 Okul öncesi: 24 İzinliler Yerine Geçici Yetki: 26 İlkokul müdür: 14 İlkokul müdür muavini: 15

30 İstihdam Öğretim Yılı Özel Eğitim Öğretmeni İhtiyacı: Halihazırda TC den görevli olan öğretmenler yerine 22 özel eğitim öğretmeni ihtiyacı Özel eğitim merkezleri için 13 özel eğitim öğretmeni ihtiyacı Hiç özel eğitim öğretmeni olmayan 90 tane okulumuz için Ortalama 30 özel eğitim öğretmeni ihtiyacı (her 3 okul için 1 tane) Toplam: 65 özel eğitim öğretmeni ihtiyacı

31 Öğretim Yılı Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman İhtiyacı: İlk aşamada her 250 öğrenciye bir rehber öğretmen Toplam: 78 Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman ihtiyacı

32 ÖZEL EĞİTİM Analiz: Yasa yok. Daire yok. Erken Tanı yok. Dünya genel ortalamasına göre istihdam yok. Bireyin gereksinimine göre öğretmen yok. İstismar var, bilimsel çalışma yok. Özel eğitim politikası yok. 6 özel eğitim merkezi var. 18 okulda özel eğitim öğretmeni var 34 ü vatandaş, 22 si TC den görevli 56 tane özel eğitim öğretmeni var. 73 işsiz özel eğitim öğretmeni var. Özel üniversitelerin plansız öğretmen yetiştirme anlayışı nedeniyle istihdam fazlası var. ALTERNATİF KTÖS ün hazırlamış olduğu Özel Eğitim Yasası Taslağı ve Özel Eğitim Dairesi Kuruluş Taslağı hayata geçirilmelidir. Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı koordinasyonu ve işbirliği ile erken tanı merkezi kurulmalı, doğumdan yaşam boyuna kadar özel eğitime gereksinim duyan bireylerin eğitimi planlanmalıdır. İskele Bölgesine özel eğitim merkezi açılmalıdır. İlk aşamada 65 tane özel eğitim öğretmenine ihtiyaç vardır.

33 OKUL ÖNCESİ Analiz: Okul öncesi dairesi yok. Okul öncesi politikası yok. 4 yaşta öğrencilerin okula erişimi %41, kamusal yaygınlaşma oranı %43. 5 yaşta öğrencilerin okula erişimi %80, kamusal yaygınlaşma oranı % yaşta 1581 öğrenci, 5 yaşta ise 65 öğrenci kamusal eğitime erişemiyor. Gazi Mağusa, İskele ve Girne merkezde kamusal eğitim veren 4 yaş okulu yok. 600 civarı aile etütlere yönlendirilmiş. 10 tane ilkokulda dört yaş eğitimi yok. Ziyamet, Yedikonuk ve Beyarmudu nda dört yaş sınıfı kapatıldı, Yedidalga da açılması gereken sınıf açılmadı. Okul öncesi dairesi kurulmalıdır. Dört yaşın okullaşma oranı ve anaokulların öğrenciye erişim oranı % 100 olarak hedeflenmeli ve planlanmalıdır. ALTERNATİF: Devlet eli ile yaratılan fırsat eşitsizliği ortadan kaldırılmalıdır. Yeni okul binaları inşa edilmelidir. Dört yaşın yaygınlaşması ile birlikte 114 öğretmen ihtiyacının karşılanması için AÖA ya yeterli öğretmen adayı alınmalıdır.

34 Analiz: Öğretmen Yardımcıları Alternatif: Okullarda görev verme yetkisi Eğitim Bakanlığı nındır. Buna rağmen okullarımızda 50 tane öğretmen yardımcısı okul aile birlikleri tarafından geçici olarak istihdam edilmiştir. Bu durumun hiçbir yasal koşulu yoktur. Öğretmen yardımcılarının bir kısmının sosyal sigorta yatırımı yoktur. Bu anlamda çalışma izni ve sağlık izni bulunmamaktadır. 50 öğretmen yardımcısının 15 tanesi asgari ücret seviyesinde maaş almaktadır. Geriye kalan 35 öğretmen yardımcısı aylık 300 TL ile 900 TL arasında maaş alarak, asgari ücretin altında çalışmaktadır. Bu ücretler ailelerden talep edilmektedir. 50 öğretmen yardımcısı örgütsüz, sendikasız, iş güvencesinden yoksun, düşük maaşla çalışmaktadır. Okullarımızın öğretmen yardımcısı kadrosuna ihtiyacı vardır. Onların emeğini sömürmek yerine, örgütlü, sigortalı ve iş güvencesi ile meşru olarak çalışmaları taraftarıyız. Öğretmenler Yasası nın 6. maddesindeki cetveldeki 100 öğretmen yardımcısı kadrosunu münhal açılmalı ve iki şubeye bir öğretmen yardımcısı planlanarak atamaları KHK tarafından yapılmalıdır. Anayasa nın 59. Maddesine (5). bendine göre ise Her çocuk, kız erkek ayırımı yapılmaksızın on beş yaşına kadar zorunlu; on sekiz yaşına kadar ücretsiz öğrenim hakkına sahiptir. Bu anlamda öğretmen yardımcıları ile ilgili ailelerden ücret talep edilmeye devam edilemez. O K U L Ö N C E S İ

35 Dört Yaş Dört yaş şube 4 yaş öğrenci sayısı Şube ihtiyacı Yaygınlaş ma Oranı Lefkoşa %33 Gazi %49 Mağusa Girne %39 Güzelyurt %68 İskele %25 Toplam %43

36 5 Yaş 5 yaş şube 5 yaş öğrenci sayısı Şube ihtiyacı Yaygınlaşma Oranı Lefkoşa %100 Gazi Mağusa %100 Girne %100 Güzelyurt %100 İskele % (nüfus artışına göre)

37 Analiz: Eğitimin Finansmanı Alternatif: Devlet bütçesinden eğitime ayrılan pay 2014 yılında %13.66 (515.7 milyon TL) iken, 2015: yılında %12,81 e (524.4 milyon TL) gerilemiştir. Eğitime ayrılan payın %75 i özel üniversitelere hibe, yatırım veya eğitim ücreti olarak harcanmaktadır. Geriye kalan %25 ile (131, 3milyon TL) Öğretmen ve Eğitim Bakanlığı çalışanları maaşları Taşımacılık (22.3 milyon TL ) (Genel eğitim bütçesinin %3.5 i, kalan eğitim payının %15 i) Eğitim Programı ve kitap yazım çalışmaları Altyapı ve teknoloji Milli günler ve törenler Hizmet içi eğitim Kamusal okullara bütçeden daha çok kaynak ayrılmalıdır. Okulların Bütçe Tüzüğü Taslağı nı hayata geçirilerek, okullara öğrenci başına bütçe ayrılmalıdır. Anayasa nın 59. Maddesine (5). bendine göre i Her çocuk, kız erkek ayırımı yapılmaksızın on beş yaşına kadar zorunlu; on sekiz yaşına kadar ücretsiz öğrenim hakkına sahiptir. Bu madde ışığında ailelerden her ne ad altında olursa olsun eğitim harcamaları için ücret talep edilmemelidir.

38 Eğitimin Planlanması Analiz: Ülkenin ekonomik kaynakları, yetişmiş insan gücü planlaması ve buna dayalı etkinlikleri konusunda bilimsel çalışmalar yetersizdir. Buna dayalı kaçak iş gücü, işsizlik ve beyin göçü sürekli körüklenmektedir. Ekonomik yaşam ile eğitim arasında bağ kurulmalıdır. Alternatif: Ülke nüfusu sayısı belli olmalıdır. Sosyal güvenlik, çalışma yaşamı ve istihdam politikaları doğrultusunda planlama yapılmalıdır.

39 Altyapı ve Eğitimin İçeriği Analiz: Yaparak, yaşayarak öğrenme ilkesi tamamen unutulmuş, eğitim araç-gereci ile fiziki yapılar maddi kaynak yetersizliğinden ve plansız yatırımlardan ihmal edilmiş, sistem tamamen ezber temeli üzerine inşa edilmiştir yılında başlayan okulların merkezileştirilmesi yetersiz altyapı nedeni ile tamamlanamamış, öğrenci taşımacılığı partizanlığa bağlı olarak düzenlendiğinden çağdışı kalmış araçlarla yapılan taşımacılık nedeni ile eğitim bütçesinin büyük bölümü kişileri zengin etmeye harcanmaktadır. Alternatif: Merkezileştirilmiş okulların alt yapıları tamamlanmalıdır. Belediyelerin topladığı emlak vergilerinin % 15 i bu amaç için kullanılmalıdır. Yaparak yaşayarak öğrenme ilkesine göre tüm okullarda eşit eğitim ortamları oluşturulmalıdır. Eğitim bütçesinin büyük bir bölümünü tutan taşımacılık konusunda ekonomik davranılmalı, partizanlıktan uzak durulmalı, araçların yenilenmesi için uzun vadeli kredi imkanları sağlanmalıdır.

40 ALT YAPI Okulların Alt yapı (Bina) İhtiyaçları: 6 Yeni okul binası ihtiyacı İnşaatı devam eden 2 Yeni okul binasının tamamlanmalıdır. Toplamda 26 adet ek sınıf ihtiyacı Genel olarak 60 okulda tamirat, tadilat, ek bina

41 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 1- KGS, çocuklarımızın ruhsal ve psikolojik yapılarına neden uygun değildir? 10 yaşındaki çocuklarımızın okul durumlarını eğitim bilimleri açısından değerlendirmek gerekirse; ilk olarak bu yaştaki çocuklarımızın başarılı veya başarısız diye ayrılması doğru değildir. Daha da önemlisi somuttan soyuta doğru bir öğrenme yöntemiyle eğitim-öğretim çalışmaları yürütülmelidir. Yani yaparak-yaşayarak öğrenme metotları uygulanmalıdır. Okullarımızda ise KGS sisteminden dolayı sistem sınava yönelik soyut, gerçekle ilgisinin kurulmadığı eğitim durumları ortaya çıkmaktadır. Sınavlar değerlendirme için kullanılan araçlardan sadece biri olarak kurgulanmak yerine tam anlamıyla bir hedef haline getirilmiştir. Bu yöntem çocukların bilişsel durumlarına uygun değildir. Ayrıca yarışmacı bir sınava oyun çocukları dediğimiz yaşta hayattan ve oyundan kopartılarak hazırlanmak zorunda bırakılan çocuklarda hem de başarının soru çözme tekniklerine göre sınırlandırılması erken yaşlarda stres ve psikolojik travmalar yaratmakta uzun yıllar bunların etkisi devam etmektedir.

42 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 2. KGS İLE ÇOCUKLARIMIZIN DAYANIŞMA VE PAYLAŞIM YERİNE REKABET VE BENCİLLİĞİ ÖĞRENMESİ TOPLUMSAL YAŞAMDA NE GİBİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARIR? Okullarımızda özellikle 4. ve 5. Sınıflara yönelik KGS merkezli ve buna bağlı olarak soru çözme teknikleri üzerinde eğitim programsız bir eğitim-öğretim sürüp gitmekte olduğundan doğru işaretlenen soru sayısına ve rekabete dayalı ucube bir sistem ortaya çıkmıştır. Artık çocuklarımız arasında dayanışma yerine rekabet ve bencillik hakim kılınmaktadır. Bu sistemin çok şikayet ettiğimiz toplum olma ve toplumsal varlık ve birlikteliğimizle ilgili sıkıntılara etkisini gözardı etmemeliyiz. Biz çocuklarımıza birlikte yaşamanın gereklerini değil bencil bir şartlanmanın koşullarını öğretmekteyiz. Toplumda yaşayan bireylerin hangi koşullardan bencil ve hoşgörüsüz bir tavır içinde olduğunu bunun kökenlerini sorgulamadan çeşitli şekillerde eleştiriler yönlendiriyoruz.

43 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 3. KGS'nin NEDEN OLDUĞU ÖZEL DERSLER VE DERSANE SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK YAŞAMDAKİ BOYUTLARI NEDİR? KGS için soru çözme teknikleri ve hazırlık sınavları anlamında özel dersler ve dershane sistemi devreye girmiştir. Bu sistem para ile alınıp satılan bir çarpık bilgi dezenformasyonu ortaya çıkarmıştır. Bir ailenin özel ders veya dershane için öğrenci başına ortalama aylık gideri 500 ile 1000 TL arası bir miktarda değişmektedir. Dershane ve etüt merkezlerinin ana kaynağını oluşturan KGS sistemi yıllık olarak 70 milyon TL'ye varan bir muazzam para çarkı oluşturmuş siyasetçiler için de vazgeçilmesi çok zor ekonomik ve siyasal ilişkiler yaratmıştır. Bu dershanelerle sınav sistemi iç içe geçmiş soru sistemleri eğitim bakanlığı eliyle bir iki dershanenin uhdesinde oluşturularak sistemde tekelleşme ve çıkar ilişkileri yaratılmıştır.

44 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 4. MİLYONLARI BULAN BU RAKAMLAR KİMLERİN CEBİNE GİRMEKTEDİR? ÖZEL DERS SİSTEMİNİN ÖĞRETMEN KİTLESİNİN GENELİ ÜZERİNDEKİ PAYI NEDİR? Artı ve Dört İşlem gibi dershane ve etüt merkezi olarak görev alan bir iki dershanenin bu pastadan büyük bir miktarı kopardığı çok net olarak görülmektedir. Gazetelerde de reklam sütunlarına 10 yaşındaki çocuklarımızın resimleriyle yansıyan pedagojik, psikolojik ve çocuk hakları bakımından sakıncalı görüntüler karşısında suskun kalmamız doğru da değildir. Bu tür uygulamalar çocuk istismarı anlamına gelmekte ve toplumsal bir yara olarak kanamaya devam etmektedir. Öğretmen kitlesinde de ekonomik olarak belirli bir gelir kapısı yaratılmıştır. Eğitim sistemindeki bu yozlaşmadan öğretmenlerimiz de payını almaktadır. Çeşitli şekillerde okullarda ortaya çıkan bu yozlaşmanın önüne geçmek gerekmektedir tane öğretmenimizden bu çarkın içine giren öğretmenlerimiz %15'i geçmemektedir.

45 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 5. ÇOKTAN SEÇMELİ SINAV YÖNTEMİ HANGİ YAŞ GRUPLARINDA UYGULANABİLİRLİĞİ OLAN BİR YÖNTEMDİR? Eğitimin hiçbir döneminde tek başına kullanılabilecek bir yöntem olmamakla birlikte öğrencilerin soyut kavramları algılayabileceği ve soyutlama yapabileceği durumlarda diğer değerlendirme yöntemlerinin yanında bu yöntem de kullanılabilecek bir yöntemdir. Çoktan seçmeli sınav yöntemi için olabilecek en erken dönem Soyut İşlemler Dönemi olarak isimlendirilen ve 12 yaşından itibaren başladığı bilinen dönemdir. Bu yöntem diğer ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile birlikte ancak ve ancak ortaokul 2. sınıftan sonra uygulanabilecek bir yöntemdir.

46 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 6. ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARLA GEÇİŞ YERİNE KOLEJLERE GİRİŞ İÇİN NASIL FORMÜLLER VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ UYGULANABİLİR? Kişisel gelişim dosyası, yazılı ve sözlü değerlendirme sınavları ve özellikle süreç temelli çalışmalarla öğrencilerin eğilimleri tespit edilerek yönlendirme yapılabilir. Okul Aile Birlikleri, Öğretmen Sendikaları, Eğitim Bakanlığı birlikte ve alınan şura kararlarına uygun şekilde yeni geçiş sistemine karar vermelidir. Ayrıca bu çalışmaların öğrencilerin motivasyonunu artırması için yaparak-yaşayarak ve öğrenci merkezli uygulamalar gerçek anlamda hayata geçirilmelidir. Ülkemizdeki en büyük çelişki ise Eğitim Bakanlığının öğrenci merkezli eğitime geçildi iddiası ortaya atmasına rağmen yarışmacı ve çoktan seçmeli sınavların varlığının okullarımızı esir aldığının görmezden gelinerek açıklamalar yapmasıdır.

47 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 7. KGS DIŞINDA BELİRLENECEK GEÇİŞ YÖNTEMLERİNİN KOLEJLERİN KAPATILMASINI GÜNDEME GETİRME İHTİMALİ NEDİR? Geçmişte Kolej sınavlarının kaldırılması ile kolejlerin kapatıldığı yaygarası koparılmasına rağmen bu okullarımızın kapatılmadığını ve çalışmaya devam ettiğini biliyoruz. Bu dönemin de şimdi ile karşılaştıracak olursak ilkokullarımız için daha sağlıklı ve verimli eğitim-öğretim dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kimi aksaklıkların daha iyi tespit edilerek yeni dönemde önleminin alınması daha da önem arz etmektedir.

48 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 8- İLKOKULLARDAKİ KGS YE YÖNELİK BİR EĞİTİM UYGULAMASININ NE GİBİ ZARARLARI OLABİLİR? Okullardaki ezberci eğitim ve yarışmacı sınavlar nedeni ile kitap okuma, spor etkinlikleri, ev ekonomisi, tarım, tiyatro, drama, yazım, konuşma teknikleri, enstrüman çalma, resim, el işleri, gezi gözlem gibi çocukları hayata hazırlayan etkinlikler yapılamamaktadır.

49 KOLEJ GİRİŞ SINAVLARI 9. KOLEJLERİN GERÇEK YAPISINA DÖNMESİ NASIL SAĞLANABİLİR? Eğitim Bakanlığının irade koyarak kolejlerin sadece A-Level, GCE, IGCSE'e yönelik olarak öğrenci yetiştirmesi sağlanmalıdır. ÖSS'ye yönelik olarak eğitim verilmesi yerine yatay geçişlerle sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması her öğrencinin ve öğrenci velilerinin sistemin nasıl çalıştığını anlaması gerekmektedir. Buna bağlı olarak da hedeflenen eğitim için yardımcı olacak okul ve program tercih edilecektir.

50 EĞİTİM POLİTİKALARININ İSTİKRARSIZLIĞI Eğitim sisteminde yaşadığımız sorunların çoğunluğu politiktir. Yasa yapıcıların ve Eğitim Bakanlığı yetkililerinin plansızlık, alanında uzman olmaması bir yana; TC Eğitim sistemine Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi nin uyumlaştırılmaya çalışılması, Siyasi istikrarsızlık, Alana göre değil adama göre iş anlayışının devam etmesi, Eğitimin merkezden yönetilmeye çalışılması, Eğitime ayrılan bütçeden kamusal okullara yeterli kaynak ayrılmaması, Gericiliğin çok inançlılığın önüne geçmesi, Yarışmacı sınavların varlığı, Eğitimdeki gizil özelleştirmelerde eğitimde sorun oluşturmaktadır.

51 GÖÇ YASASI Analiz: Göç Yasası nın yarattığı sosyal, ekonomik ve demokratik eşitsizlik okullarımızdaki çalışma barışını tehdit ederken, maaşlarda ve haklarda oluşan anomali öğretmenin çalışma motivasyonunu olumsuz etkilenmektedir. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle beyin göçünün devam etmesi gibi toplumsal olaylar eğitimi olumsuz etkilemektedir. Alternatif Göç Yasası eşitlik ve adalet ilkesi temelinde ortadan kaldırılarak toplumun önü açılmalıdır. Yasa değişiklik önerileri meclisin alt komitesine ulaşmıştır. Göç Yasasının ortadan kaldırılması ile birlikte özel sektörde sendikasız çalıştırılması yasaklanmalı, emek sömürüsü durdurulmalıdır.

52 GERİCİLİK Analiz: İlahiyat Kolejinin varlığı, Üniversitelerin gerici bölümler açması, Kur an Kurslarının kurumsallaşması laik ve bilimsel eğitimi tehdit etmekte, Zorunlu din dersleri çok inançlılığı görünmez kılmaktadır. * Gerici ve irticai faaliyetlerin kurumsallaşmasının önüne geçilmelidir. Alternatif: * Zorunlu din dersleri kaldırılarak, ihtiyaç varsa çok inançlılık seçmeli ders halinde öğrencilere eşit şartlarda sunulmalıdır.

53 Öğretmen Yetiştirme Öğretmen Akademisi nin ülkenin tek ücretsiz okulu olduğu gerçeğinden hareketle, statüsünün korunması ve geliştirilmesi, Planlı, nitelikli, ücretsiz kamusal eğitim ve öğretmen yetiştirme anlayışının devam etmesi, Göç Yasası nın etkisi, öğretmenlik mesleğini seçme ile doğrudan orantılıdır. Bu etkinin ortadan kaldırılarak mesleğe gereken önemin yeniden verilmesi, Özel üniversitelerin sınıf öğretmenliği ve okulöncesi öğretmenliğini piyasalaştırmaya çalışması mücadele alanımızdır.

54 Karpaz Bölgesi Bu bölgede çalışan öğretmenlerin maaşlarına ek tahsisat verilmelidir. Bu tahsisat bölgede en az üç yıl kalmayı taahhüt eden öğretmenlere ve düzenli ikamet ettiğini belgeleyen öğretmenlere verilmelidir. Öğretmenlere lojman sağlanmalıdır. Öğretmenlerin yolluk ücretleri düzenli ödenmelidir. Bölge okullarına teknolojik ve fiziki yatırım yapılarak, fırsat eşitsizliği giderilmelidir.

55 ÖZEL ÜNİVERSİTELER VE YÖDAK Eğitimin ekonomik sektör olarak görülmesi nedeni ile adamızın kuzeyinde 9 üniversite faaliyet göstermekte, 14 üniversite başvurusu ise bekletilmektedir. Bu üniversiteleri kontrol etmesi gereken «Yüksek Öğrenim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu» (YÖDAK) tamamen bir tabela örgütü konumundadır.

56 Eğitim Bakanlığı nın Yapılanması Analiz: Eğitimin yönetsel organı Milli Eğitim Bakanlığı, bilimsel kariyeri yetersiz, partizanlıkla şişirilmiş kadroları ile hantal, üretmeyen, bürokrasi ile zaman kaybına sebebiyet veren, çağdaşlıktan uzak bir yapı kazanmıştır. Alternatif: Eğitim Bakanı ve Özel Kalem Müdürü dışındaki bütün kadrolar kalıcı olmalıdır. Eğitim Bakanlığı çalışanlarının alanda uzman olması gereklidir. Merkezdeki yetkilerin okullar ile paylaşıldığı bir sisteme geçilmelidir. Özel eğitim ve okul öncesi eğitim için daire teşkilat yapısı tamamlanmalıdır.

57 Diğer Ödenekler Öğretmen sorumlu ödenekleri, Öğretmen ek ders ödenekleri Öğretmen yol ücretleri zamanında ödenmelidir.

58 Öğretmen Nakil, Tayin, Terfileri Analiz: Öğretmenlerin nakil, tayin ve terfilerine politik yaklaşımlar ön plana çıkmış, eğitimin yararı ve liyakat düşünülmemiştir. Bu çerçevede Kamu Hizmeti Komisyonu tarafsızlığını yitirmiştir. Alternatif: Öğretmenlerin tayin, terfi ve nakillerinde demokratiklik, şeffaflık, objektiflik olmalı, hesap verebilir bir sistem kurulmalıdır. Öğretmen Sınav Tüzüğü ve Öğretmen Nakil Tüzüğü bu ilkeler ışığında hayata geçirilmelidir. KHK, demokratik, objektif, şeffaf ve özerk bir yapıya kavuşturulmalı, hesap verebilir olmalıdır.

59 Eğitimde Süre Analiz: Eğitimde süre siyasilerin «tam gün» söylemleri ile istismar edilmekte, çocukların okul sonrası güvenli eğitim ve bakım almasına yönelik hiçbir genel proje üretilmemektedir. Alternatif: Örgün eğitim içerisinde çocukların öğretim gördüğü süre dünya standartlarının üzerindedir. Eğitime ayrılan süre tartışılmalı, çalışma hayatının değişmesi ile birlikte çocukların güvenli, nitelikli ve ücretsiz eğitim alacağı ortamlar için devlet ve yerel yönetimler tüm vatandaşların erişeceği projeler üretmelidir. Devlet okul binalarının alt yapıları güçlendirilerek, en verimli şekilde değerlendirilmelidir.

60 Eğitimde Denetim Analiz: Eğitimde denetim olayı çağdaş yaklaşımlardan uzak tamamen hırsızpolis yaklaşımına dayanmakta, Eğitimde bilimsel değerlendirmeler yer almamaktadır. Öğretmenler vicdanları ile baş başa bırakılmaktadır. Alternatif: Eğitimde denetim değil değerlendirme olması gerekmektedir. Yapılan değerlendirmelerin sonuçları dikkate alınmalı ve yasalar çerçevesinde yaptırımlar uygulanmalıdır. Değerlendirmelerden çıkan olumlu sonuçlar için ödül sistemi de uygulanmalıdır.

61 Genel Sorunlar Sınıflardaki öğrenci sayıları düzenlenmelidir. İlkokullarda öğrenci sayısı 26, beş yaşta 20, dört yaşta 16 olmalıdır. Okullardaki öğrenci kalabalığını veya azlığını ortadan kaldırmak için okulların kota uygulamasına geçmesi gerekmektedir. Yasa da belirtildiği şekliyle öğretmen yardımcılarının KHK tarafından kadrolu olarak atanması sağlanmalıdır. Okulların alt yapıları özel gereksinimli bireylere göre düzenlenmeldir.

62

63

Okul Öncesi Eğitimi. Genel sorunlar ve Alternatif Çözüm Önerileri

Okul Öncesi Eğitimi. Genel sorunlar ve Alternatif Çözüm Önerileri Okul Öncesi Eğitimi Genel sorunlar ve Alternatif Çözüm Önerileri Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası - 2015 Gündem Genel Bilgi: Okul Öncesi Eğitim İstatistikleri Genel Sorunlar Erken çocukluk eğitimi dairesi/birimi

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

Komisyon 7 Özel Eğitim Komisyonu Kararları

Komisyon 7 Özel Eğitim Komisyonu Kararları Komisyon 7 Özel Eğitim Komisyonu Kararları 1. Özel eğitim ile ilgili yasa ve tüzük çalışmalarında ve özel eğitimin yeniden yapılandırılmasında, özel gereksinimli bireylerin kaynaştırılmaları ve uzun vadede

Detaylı

Eğitim Sen Yayınları Şubat 2016

Eğitim Sen Yayınları Şubat 2016 OKULÖNCESİ EĞİTİM Eğitim Sen Yayınları Şubat 2016 EĞİTİM SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) Adına Sahibi: Kamuran Karaca Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Hanım Koçyiğit Yazışma Adresi: Cinnah Cad. Willy

Detaylı

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU 1- Kadın istihdamı özendirilmeli Sorun: Gelişmiş ülkelerin çoğunda kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 60-80 aralığında. Gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Mayıs, 2000 tarihli birleşiminde kabul olunan Talim ve Terbiye Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası Anayasa nın 94(1) maddesi gereğince,

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE Sayı: 96 EK I 24 Eylül, 1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin 16 Eylül, 1993 tarihli birleşiminde kabul olunan "Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi

Detaylı

İŞ GÜVENCEMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!

İŞ GÜVENCEMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ! İŞ GÜVENCEMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ! 1 KAMUNUN DÖNÜŞÜMÜ Kamunun ve kamu hizmetlerinin önceden belirlenmiş ekonomik, toplumsal, siyasal hedefler doğrultusunda; amaç ve işlevleri bakımından yeniden

Detaylı

Türkiye de Kadın Alanındaki Koordinasyon Mekanizmalarının Analizi. Ülker Şener Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

Türkiye de Kadın Alanındaki Koordinasyon Mekanizmalarının Analizi. Ülker Şener Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye de Kadın Alanındaki Koordinasyon Mekanizmalarının Analizi Ülker Şener Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı 2 İçerik Kadın sorunu Soruna müdahale-çözüm arayışları: kim? Müdahale biçimleri

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

Avrupa yı İnşaa Eden Gençler

Avrupa yı İnşaa Eden Gençler Avrupa yı İnşaa Eden Gençler Gençlik Politikasi Geliştirme Sosyal Uyum İnsan Hakları Kültürlerarasi Diyalog Katılım Araştırma AVRUPA KONSEYI VE GENÇLER 40 YILI AŞKIN BIR SÜREDIR AVRUPAYI BIRLIKTE INŞA

Detaylı

2017 Yılı Mali Protokol görüşmelerinde KTOEÖS ve KTÖS ün ortak görüş / öneri / taleplerini hükümetiniz adına sizlere iletir, saygılar sunarız.

2017 Yılı Mali Protokol görüşmelerinde KTOEÖS ve KTÖS ün ortak görüş / öneri / taleplerini hükümetiniz adına sizlere iletir, saygılar sunarız. Tarih : 18/10/2016 Sn. Serdar Denktaş Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı 2017 Yılı Mali Protokol görüşmelerinde KTOEÖS ve KTÖS ün ortak görüş / öneri / taleplerini hükümetiniz adına sizlere iletir, saygılar

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.. AKSARAY ÖĞRETİM ELEMANLARININ FAKÜLTE YÖNETİMİNİ DEĞERLENDİRMESİ Sevgili Akademisyen Arkadaşlarım, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı yönetiminde Mayıs

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN ÖMER DİNÇER İÇİN DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİNİN AÇILIŞ KONFERANSI KONUŞMA METNİ TASLAĞI Sayın Katılımcılar, değerli basın mensupları Avrupa Konseyi

Detaylı

YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI

YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI YAPI-YOL SEN YOL, YAPI, ALTYAPI, BAYINDIRLIK VE TAPU KADASTRO KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI Sayı : 2010-311/ 18.06.2010 Konu : Çalışanların sorunları ve talepler. AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINA Sendikamız

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Tarih : 14.02.2014 Saat : 15.00 Yer : Cumhuriyet İlkokulu

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

MARTI KOLEJİ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MARTI KOLEJİ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin başarılı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamında olmaları için okulumuzun Öğrenci Veli Okul Sözleşmesi size gönderilmiştir. Bu sözleşmeleri öğrencimizle birlikte okuyup

Detaylı

: 50/ 1989 GENEL ORTAÖĞRETİM DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI

: 50/ 1989 GENEL ORTAÖĞRETİM DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI R-G : 74 6 Temmuz, 1989 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin 26 Haziran, 1989 tarihli birleşiminde kabul olunan Genel Ortaöğretim Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, Anayasanın

Detaylı

Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler...

Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler... TÜRKONFED BAŞKANI TARKAN KADOOĞLU TKYD KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ KONUŞMA METNİ 14 Ocak 2016 Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler...

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA

Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA Türk kamu yönetiminde son dönemde yaygınlaşarak artan uzmanlaşmaya dayalı personel yaklaşımının, Bakanlık düzeyindeki ilk

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖĞRENCİ - VELİ - OKUL SÖZLEŞMESİ

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖĞRENCİ - VELİ - OKUL SÖZLEŞMESİ ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖĞRENCİ - VELİ - OKUL SÖZLEŞMESİ Okul - veli işbirliği, öğrenci başarısını artıran önemli unsurlardan biridir. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim - öğretim faaliyetlerini

Detaylı

Selami Aydın Balıkesir Üniversitesi

Selami Aydın Balıkesir Üniversitesi Türkiye de Yabancı Dil Öğretmeni Yetiştirme: Bir Öneri Selami Aydın Balıkesir Üniversitesi Problemler Öğretmen yetiştirme politikaları geliştirmenin ihmal edilen bir alan olması Görüş ve düşüncelerin yapıcı

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

EMO MESLEKİ BELGELENDİRME SİSTEMLERİ VE EĞİTİM HİZMETLERİ

EMO MESLEKİ BELGELENDİRME SİSTEMLERİ VE EĞİTİM HİZMETLERİ EMO MESLEKİ BELGELENDİRME SİSTEMLERİ VE EĞİTİM HİZMETLERİ Murat KAYA Elektrik-Elektronik Mühendisi e-posta: kaya.murat@emo.org.tr Anahtar Sözcükler: Belgelendirme Sistemleri, Mesleki Yeterlilik ve Yetkinlik

Detaylı

EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri

EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri EK. 1 İş denetimlerinin yasal dayanakları ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görevleri İş denetiminin bir dayanağında ILO nun 19.06.1947 tarihli ve 81 nolu Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkındaki Milletlerarası

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR.

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR. Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR 12 Ekim 2010 Sunuş Planı Erken Çocukluk Gelişimi (EÇG) Nedir? Binyıl

Detaylı

KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER

KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDEN GEÇER Melisa KORKMAZ Giriş Türkiye, 2023 te küresel güç olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. Bilişim teknolojilerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması bilgi akışını hızlandırması

Detaylı

CHP CUMHURİYET HALK PARTİSİ PARTİ İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ

CHP CUMHURİYET HALK PARTİSİ PARTİ İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ CHP CUMHURİYET HALK PARTİSİ PARTİ İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ 2012 1 PARTİ İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ KAPSAM MADDE 1- Parti içi eğitim çalışmaları, Parti Tüzük ve Programında belirtilen amaç ve hedeflerini, partinin

Detaylı

2015-2016 DESTEK EĞİTİM ODASI METEM REHBERLİK SERVİSİ

2015-2016 DESTEK EĞİTİM ODASI METEM REHBERLİK SERVİSİ 2015-2016 DESTEK EĞİTİM ODASI METEM REHBERLİK SERVİSİ Destek Eğitim Odası Nedir? Destek Eğitim Odası, eğitimleri sırasında desteklenmesi gereken öğrenciler için (Engelli ya da özel yetenekli öğrenciler)

Detaylı

TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi. Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz

TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi. Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz Global Fırsatlar Fonu nun Reuniting Europe programı Kamu Diplomasisi Hükümet ortamı ve uzun vadeli hedeflerle

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER

DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER Prof. Dr. M. Tuba Ongun Ülke siyasetinin yakıcı gündeminin, yükseköğretim sistemi ve üniversitelerimizin sorunlarının çok önüne geçtiği günler yaşıyoruz. YÖK ün hazırladığı

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri

Detaylı

ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL. Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı

ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL. Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı TÜRK MAKİNE SEKTÖRÜ 14 12 10 8 6 4 2 0 İHRACAT (MİLYAR DOLAR) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI 2016 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI KIBRIS TÜRK ÖĞRETMENLER SENDİKASI ÖNSÖZ KTÖS Okul Öncesi Öğretmenlerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Anketi Sonuçları 2

Detaylı

ÇALIŞTAYIN KONUSU: Teknik Bilim Programlarının Geleceği

ÇALIŞTAYIN KONUSU: Teknik Bilim Programlarının Geleceği ÇALIŞTAYIN KONUSU: Teknik Bilim Programlarının Geleceği 1. Eğitim öncesi dönemde karşılaşılan sorunlar: Orta öğretim hayatı sırasındaki sıkıntılar, Sosyal Çevre, Maddi Olanaklar, 2. Eğitim süreçlerinde

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 364 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 365 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1.1 Giriş Kent gelişiminin planlaması farklı ülkelerde

Detaylı

KUR AN KURSLARI 2023 VİZYONU

KUR AN KURSLARI 2023 VİZYONU KUR AN KURSLARI 2023 VİZYONU KUR AN KURSLARI ÇALIŞTAY RAPORU KONYA 2013 VİZYONUMUZ Kur an eğitiminde engelsiz Kur an Kursu Olmak KUR AN KURSU ÇALIŞTAY RAPORU (20-25 Nisan) 2 Bu çalıştay 20-25 Nisan 2013

Detaylı

İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR?

İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR? İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR? Bakım hizmetlerinin sınıflandırılması gerekiyor 0-3 yaş : Bakıma ihtiyaç duyulan

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Özdeğerlendirme Modeli. 1. Beklenen düzeyin çok altı 2. Beklenen düzeyin altı 3. Beklenen düzey

Yükseköğretim Kurumlarında Özdeğerlendirme Modeli. 1. Beklenen düzeyin çok altı 2. Beklenen düzeyin altı 3. Beklenen düzey 1. Beklenen düzeyin çok altı 2. Beklenen düzeyin altı 3. Beklenen düzey 4. Beklenen düzeyin üstü 5. Beklenen düzeyin çok üstü Yükseköğretim Kurumlarında Özdeğerlendirme Modeli ORTA DOĞU TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ AÇISINDAN PLANLAMA

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ AÇISINDAN PLANLAMA İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ AÇISINDAN PLANLAMA İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ AÇISINDAN ALT YAPI VE ÜST YAPI YATIRIMLARININ, İŞLETMELERİNİN PLANLANMASI, SİYASAL BOYUTU Ülke kaynaklarımızın israf edilmemesi için makro düzeyde

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PROJENİN AMACI 1- Ekonomik yetersizlikten kaynaklı sorunları azaltmak; Amasya il merkezinde, dezavantajlı grupta yer alan

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1. Sonuçlar Araştırmada toplanan verilerin analizi ile elde edilen

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ STRATEJİK PLANI. una universa academia in Anatolia

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ STRATEJİK PLANI. una universa academia in Anatolia ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ STRATEJİK PLANI una universa academia in Anatolia 2015 2019 1 2 İÇİNDEKİLER Sayfa No I.DURUM ANALİZİ. 4 1.TARİHÇE VE TANIMI. 4 1.1.Tarihçe.. 4 2.SAĞLIK

Detaylı

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI Yerel Düzeyde Eylem Planı Hazırlık Sürecinde Yanıtı Aranacak Sorular 1. Mevsimlik ve gezici tarım işlerinde çalışan çocuk sayısı kaçtır?

Detaylı

Araştırma Notu 13/159

Araştırma Notu 13/159 Araştırma Notu 13/159 27 Aralık 2013 1,4 MİLYON GENÇ NE OKULDA NE İŞTE Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Melike Kökkızıl Yönetici Özeti TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2012 verilerine

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

Çalışan İş Gücü 102 000

Çalışan İş Gücü 102 000 Çalışma Hayatı Çalışan İş Gücü 102 000 Nüfusa Göre Çalışan İş Gücü Oran % 7 Kamu Çalışanları 16 400 Çalışan İş Gücüne göre Kamu Çalışanları Oranı % 16 Belediyelerde Çalışanlar 2000 Çalışan İş Gücüne göre

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

bulunmaması, %10 a yakın öğrencinin de devamsızlık göstermesi: eğitim müfredatının aileye katma değer üretecek boyutlarının zayıf kalmasıyla, aday

bulunmaması, %10 a yakın öğrencinin de devamsızlık göstermesi: eğitim müfredatının aileye katma değer üretecek boyutlarının zayıf kalmasıyla, aday SONUÇ BİLDİRİSİ 1. Eğitim, bir hayat tarzının sürdürülmesini içeren bir değer aktarımı, insana bir kimlik oluşturma sürecidir. Bir dünya görüşüne dayandığı gibi, o dünya içinde gerçekleşir. Bu görüşten

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ. (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı )

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ. (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı ) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı ) Tebliğler Dergisi : ŞUBAT 2010/2629 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Aktif İstihdam Tedbirleri: Nar Taneleri Projesinden Öğrendiklerimiz

Aktif İstihdam Tedbirleri: Nar Taneleri Projesinden Öğrendiklerimiz Aktif İstihdam Tedbirleri: Nar Taneleri Projesinden Öğrendiklerimiz Türkiye OECD Karşılaştırması OECD ortalamasında kadınların işgücüne katılımı %80 iken Türkiye de bu rakam %27,8 ve malesef sonda yer

Detaylı

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ A. Kuruluş 1998 yılında kurulan Fakültemiz, lisans ve lisansüstü eğitim programlarıyla güçlenerek gelişmektedir. Fakültemiz lisans programlarına 1999-2000 öğretim

Detaylı

HERKESİN REKTÖRÜ. Prof. Dr. Abdulvahap YİĞİT Ahi Evran Üniversitesi Rektör Adayı. www.abdulvahapyigit.com

HERKESİN REKTÖRÜ. Prof. Dr. Abdulvahap YİĞİT Ahi Evran Üniversitesi Rektör Adayı. www.abdulvahapyigit.com HERKESİN REKTÖRÜ Prof. Dr. Abdulvahap YİĞİT Ahi Evran Üniversitesi Rektör Adayı www.abdulvahapyigit.com www.abdulvahapyigit.com 01 Prof. Dr. Abdulvahap YİĞİT Ahi Evran Üniversitesi Rektör Adayı ÖZGEÇMİŞİM

Detaylı

İlerici Kadınlar Kimdir?

İlerici Kadınlar Kimdir? İlerici Kadınlar Kimdir? Türkiye de AKP iktidarı ile ivme kazanan piyasacılık ve gericilik kadınlar üzerindeki baskıyı daha da artırmıştır. Özellikle son on yılda toplumsal yaşamın dincileştirilmesi kadın

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ 2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ Pamuk sektörünün tarımı, ticareti ve sanayisi ile ülkemiz insanı ve ekonomisi için çok büyük öneme

Detaylı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Sorunlar ve Çözüm önerileri

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Sorunlar ve Çözüm önerileri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Sorunlar ve Çözüm önerileri Bu rapor 17 Şubat 2016 tarihinde çoğu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu nda (RTÜK) görev yapmış olan veya medya ve iletişim alanında uzmanlığı

Detaylı

Kaynaştırma Tarihçesi Tutum Kaynaştırma Türleri Kaynaştırmada Engeller Kaynaştırmanın Faydaları

Kaynaştırma Tarihçesi Tutum Kaynaştırma Türleri Kaynaştırmada Engeller Kaynaştırmanın Faydaları Kaynaştırma Tarihçesi Tutum Kaynaştırma Türleri Kaynaştırmada Engeller Kaynaştırmanın Faydaları 2 Özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimlerini destek eğitim hizmetleri de sağlanarak akranları ile birlikte

Detaylı

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Araştırmanın Künyesi Kullanılan yöntem(ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (açıklayınız)

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 1 ÖN SÖZ

Detaylı

BRİFİNG D O S Y A S I

BRİFİNG D O S Y A S I BRİFİNG D O S Y A S I İLİ : AYDIN İLÇESİ : GERMENCİK ADI : BOZKÖY İLKOKULU 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI I.BÖLÜM A- OKULUN ADI : Bozköy İlkokulu B- KURUM KODU : 719987 C- TELEFONU : ( 0256 ) 5761093

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ. Değerler Eğitimi Planımız;

DEĞERLER EĞİTİMİ. Değerler Eğitimi Planımız; Değerler Eğitimi Planımız; DEĞERLER EĞİTİMİ Kurul ve komisyonların kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların tüm okullarımızda 2010/53 no lu genelgeye uygun, birlik içinde

Detaylı

Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim almaktadır.

Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim almaktadır. Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî

Detaylı

Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU

Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU Batman 2015 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.....3 I GENEL BİLGİLER A MİSYON VE MİSYON... 4 B YETKİ GÖREV VE SORUMLULUKLAR.5 C İDAREYE İLİŞKİN

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi Temel Eği)m Genel Müdürlüğü Funda KOCABIYIK Genel Müdür 2013 I. Türkiye de Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi II. Türkiye de Erken Çocukluk Eğitiminin Yapısı III.

Detaylı

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı 14 Eylül 2015 ADANA 1 Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler Ulusal Yeterlilik Sistemi Türkiye Yeterlilikler

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu olarak tüm şirketlerimizde İnsan Kaynakları yönetiminde uyguladığımız değerleri açıklamaktır. 2. KAPSAM Doğan

Detaylı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı tepav Yatırım Ortamı Değerlendirme Çalışması Slide 1 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı Güven Sak İstanbul,

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET TOPLUMDA KADINA BİÇİLEN ROLLER VE ÇÖZÜMLERİ

TOPLUMSAL CİNSİYET TOPLUMDA KADINA BİÇİLEN ROLLER VE ÇÖZÜMLERİ 445 TOPLUMSAL CİNSİYET TOPLUMDA KADINA BİÇİLEN ROLLER VE ÇÖZÜMLERİ Aydeniz ALİSBAH TUSKAN* 1 İnsanların bir biçimde sınıflanarak genel kategoriler oturtulması sonucunda ortaya çıkan kalıplar ya da bir

Detaylı

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GÜÇLÜ YÖNLER Çankırı ilinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi bünyesinde olan bir Yaşlı Koordinasyon birimi bulunmaktadır. Zonguldak ilinde ise 2000 yılında

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

KAVAK İMAM HATİP ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim-Öğretim Yılı. Brifing Dosyası

KAVAK İMAM HATİP ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim-Öğretim Yılı. Brifing Dosyası KAVAK İMAM HATİP ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2012 2013 Eğitim-Öğretim Yılı Brifing Dosyası Kavak İmam Hatip Ortaokulu Müdürlüğü Tel: 362 741 32 39 Adres : Yaşar Doğu Mah. Adnan Menderes Cad. Nu:128 Kavak/SAMSUN

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI Gaziler Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi Güre Yerleşkesi Rektörlük Hizmet Binası İdari ve Mali İşler

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı

Avrupa Gelişim Planı Avrupa Hareketlilik Faaliyeti

Avrupa Gelişim Planı Avrupa Hareketlilik Faaliyeti Avrupa Gelişim Planı Kurumumuzun, kalite geliştirme ve uluslararasılaşma anlamında, hem kurumsal açıdan hem yönetim açısından hem de eğitim personeli açısından ihtiyaçları bulunmaktadır. Personel açısından

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR Öncelik 23.1 Yargının verimliliği, etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması 1 Mevzuat Uyum Takvimi Tablo 23.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu

Detaylı

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1)

AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞININ TEġKĠLAT VE GÖREVLERĠ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (1) Kanun Hük. Kar. nin Tarihi : 3/6/2011, No : 633 Yetki Kanununun Tarihi : 6/4/2011, No : 6223 Yayımlandığı

Detaylı

İş Yeri Hakları Politikası

İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası Çalışanlarımızla olan ilişkilerimize değer veririz. İşimizin başarısı, küresel işletmemizdeki her bir çalışana bağlıdır. İş yerinde insan haklarının

Detaylı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı SİYASİ GELİŞMELER HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER AB Liderleri 27 Haziran da Jean- Claude Juncker i AB Komisyon Başkan adayı olarak belirledi. Schulz yeniden AP Başkanı oldu. AB Liderleri Jean-Claude

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

KADINA ŞİDDET SAATLİ BOMBA MI? ERAY KARINCA

KADINA ŞİDDET SAATLİ BOMBA MI? ERAY KARINCA KADINA ŞİDDET SAATLİ BOMBA MI? ERAY KARINCA Kadına yönelik şiddetin temelinde erkekle kadın arasındaki eşitsiz güç ilişkisine bağlı olarak ortaya çıkan cinsiyet eşitsizliği vardır. Yapılan tüm çalışmalara

Detaylı

Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri

Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri Ülke: Türkiye Yer: İstanbul Toplantı Tarihi: 1 Haziran 2010 Toplam Katılımcı Sayısı: 54 Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri Özet Not: yetkilileri tarafından bildirilen görüşler

Detaylı

Ayaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE BİRİMİ (2015-2019) STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ

Ayaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE BİRİMİ (2015-2019) STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ Ayaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE BİRİMİ (2015-2019) STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ Hazırlanacak olan stratejik planlar, kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılmasına ve eğitim kurumlarının geleceğine

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN OLUŞTURULMASI, HAKKINDAKİ YÖNERGE

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN OLUŞTURULMASI, HAKKINDAKİ YÖNERGE AVRASYA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN OLUŞTURULMASI, İZLENMESİ ve YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDAKİ YÖNERGE OCAK-2015 AVRASYA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN AMAÇ VE İŞLEVİ Amaç

Detaylı

ULUSAL EĞİTİM PPROGRAMI (UEP) NEDİR?

ULUSAL EĞİTİM PPROGRAMI (UEP) NEDİR? ULUSAL EĞİTİM PPROGRAMI (UEP) NEDİR? Ulusal Eğitim Programı, iki yıllık bir çalışma sonucunda ve çok sayıda akademisyen ve eğitimcinin görüşleri alınarak ülkemiz eğitim sisteminin iyiye ve doğruya dönüşmesi

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

TIP FAKÜLTELERİNDE TEMEL TIP BİLİMLERİNİN YERİ VE AKADEMİK GELECEK PLANLAMASI

TIP FAKÜLTELERİNDE TEMEL TIP BİLİMLERİNİN YERİ VE AKADEMİK GELECEK PLANLAMASI TIP FAKÜLTELERİNDE TEMEL TIP BİLİMLERİNİN YERİ VE AKADEMİK GELECEK PLANLAMASI Prof. Dr. Günfer Turgut Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Neden Temel

Detaylı

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI OKUL TEKNOLOJİ PLANI 1-Liderlik ve Vizyon 2-Öğrenme ve Öğretme 3-Üretkenlik ve Üstlenilen Görevler 4-Destek Yönetim ve İşlemler 5-Değerlendirme 6-Sosyal Yasal ve Etik Konular Kısa Vade Orta Vade Uzun Vade

Detaylı

Strengthening Civil Society Development and Civil Society-Public Sector Dialogue in Turkey Project

Strengthening Civil Society Development and Civil Society-Public Sector Dialogue in Turkey Project 26 Nisan tarihinde, Point Barbaros Hotel de gerçekleştirilen Kamu - Sivil Toplum İşbirliği Uluslararası Konferansı dahilinde "Dünya Kahvesi" çalışması gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 4 saat süren ve 75

Detaylı