Exchange Sistem Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Exchange 2007. Sistem Yönetimi"

Transkript

1 Microsoft Exchange 2007 Sistem Yönetimi Kurs Kitabı: Temel Bilgiler Planlama, Kurulum, Geçiş Stratejileri Yönetim Konuları ve Uygulamaları Yönetim Araçları, PowerShell İzleme ve Sorun Giderme Terimler, Gözden Geçirme Soruları, Dizin Ayrıca; Technology Specialist (TS) sertifika sınavına hazırlık İngilizce Örnek Sorular. Türkçeleri ve Yanıtları. FARUK ÇUBUKÇU MCT, MCSE, MCDBA, MCSD, CTT, CCNA İZMİR

2 2 İÇİNDEKİLER... Ünite 1: Microsoft Exchange Server ve Exchange 2007'ye Giriş Ünite 2: Network Alt Yapısı ve Rollerin Planlanması Ünite 3: Kurulum (Installation) ve Upgrade Ünite 4: Yönetim Araçları ve Temel Yönetim İşlemleri Ünite 5: PowerShell ve EMS ile Temel Yönetim İşlemleri Araçlar Ünite 6: Alıcıların (Recipients) Yönetimi Ünite 7: Mailbox ve Public Folder Database Dosyalarının Yönetimi Ünite 8: Transport Mimarisi ve Transport Kuralları Ünite 9: Client Erişim Teknikleri Ünite 10: Yedekleme ve Kurtarma (Backup ve Recovery) Ünite 11: İzleme (Monitoring)

3 3 Ünite 4: Yönetim Araçları ve Temel Yönetim İşlemleri Konu 1: Yeni Yönetim Modeli Konu 2: Yönetim Araçları Konu 3: Exchange Management Console Konu 4: Exchange Management Console-Organization Configuration Konu 5: Yönetim Yetkileri (Administrative Roles) Konu 6: Yetkili Domainler (Accepted Domains) Konu 7: Adresi Oluşturma Politikaları Konu 8: Exchange Management Console - Server Configuration Konu 9: Exchange Management Console-Recipient Configuration Konu 10: Exchange 2007 Servislerini Yönetmek Konu 11: Outlook 2007 Konfigürasyonu Konu 12: Autodiscover Özelliği Terimler Gözden Geçirme Sınav Hazırlık Soruları Uygulamalar Ünitenin amaçları: Microsoft Exchange Server ın amaçlarını ve özelliklerini açıklamak. Microsoft Exchange Server 2007 ün temel yönetim araçlarını kullanmak. Temel yönetim işlemlerini yerine getirmek.

4 4 Konu 1: Yeni Yönetim Modeli Şekil 4.1: Exchange 2007 nin yeni yönetim modeli.» Exchange 2007 için yeni bir yönetim arabirimi geliştirilmiştir. Yeni arabirim grafiksel ve komut satırından yönetime izin veren bir sistemle geliştirilmeye çalışılmıştır. İki yönetim aracı: Exchange Management Shell Exchange Management Console Exchange 2007'den önceki Exchange sürümleri yönetim araçları bakımından sınırlıydı. Exchange den çok Active Directory araçları kullanılıyordu diyelim. Programlama arabirimi olarak da Active Directory Services Interface (ADSI), Collaborative Data Objects (CDOs), CDO for Exchange, CDO for Exchange Management, Exchange Windows Management Instrumentation (WMI) gibi programlama bileşenleri kullanılmaktaydı. Exchange 2007 için tek bir yönetim aracı anlayışı geliştirilmiş. Biri grafik (GUI), diğeri komut satırı olmak üzere iki araç sağlanmıştır. Yeni yönetim arabirimi Exchange Server ın tüm nesnelerini; Active Directory nesneleri, Registry ayarları, dosya sistemi, IIS bileşenleri ve Windows servisleri gibi bileşenleri yönetmeyi sağlar. İki yeni yönetim aracı: Exchange Management Console (EMC) Exchange Management Shell (EMS) Yönetim işlemleri Exchange Management API bileşenleri aracılığıyla yerine getirilir. Bu görevlere Windows PowerShell tabanlı Exchange Management Shell (EMS) ya da grafik arabirimine sahip Exchange Management Console (EMC) ile ulaşılır. EMC konsolu EMS görevlerini WinForms ve PowerShell sağlayıcıları aracılığıyla kullanır. Bu görevlerin çoğu genellikle.net sınıfları (class) ile sağlanır (46).

5 5 Konu 2: Yönetim Araçları Şekil 4.2: Exchange Management Console.» Exchange Management Console Exchange Management Console, Exchange 2007'nin ana yönetim aracıdır. Microsoft Management Console (MMC) 3.0 üzerine kurulu bir konsol olan EMC, bütün yönetim işlemlerinin tek bir yerden yapılmasını (yönetilmesini) sağlar. EMC ile bütün Exchange server'lar, mailbox'lar, recipients ve diğer bileşenler yönetilir.» Exchange Management Shell Exchange Management Shell yeni bir komut satırı aracıdır. Sistem yönetiminin komut satırından; komutlar ve script dilleriyle yapılmasını sağlar. Exchange Management Shell ile Exchange 2007 yönetimindeki her türlü işlem, ayrıca Exchange Management Console ile yapılamayan bazı işlemler yerine getirilir.» Bu konsollar, EMC ve EMS olarak kısa adlarıyla da kullanılıyor. Exchange Server da yönetim işlemleri yönetim araçları ve konsolları aracılığıyla yapılmaktadır. Exchange 2007 ile birlikte özellikle bütün görevler tek bir grafik yönetim aracı ile yapılabilir hale gelmiştir. Grafik aracın yanı sıra yine bütün işlemlerin kolayca yapılabileceği ve çeşitli scripting yetenekleri olan PowerShell ortamı da vardır. Exchange Management Console Exchange Management Console, Exchange 2007'nin ana yönetim aracıdır. Microsoft Management Console (MMC) 3.0 üzerine kurulu bir konsoldur. Bütün yönetim işlemlerinin tek bir yerden yapılmasını sağlar. Exchange Management Shell Exchange Management Shell yeni bir komut satırı aracıdır. Windows PowerShell tabanlı bir yönetim arabirimi olan Exchange Management Shell, işlemlerin komut satırından; komutlar ve scriptlerle yapılmasını sağlar. Exchange Management Shell için Bakınız: Ünite 5: PowerShell ve Temel Yönetim İşlemleri. Exchange Management Console İçinde Yer Alan Araçlar (Toolbox) Exchange Management Console içinde çok sayıda araç ve bölüm yer almaktadır. Bu araçları ya da bölümleri belli kategorilere ayırmak söz konusudur: Configuration And Management Tools (Konfigürasyon ve Yönetim Araçları) Disaster recovery tools (Kurtarma araçları) Mail flow tools (Mail izleme araçları) Performance tools (Performans araçları) Araçlar: Best Practices Analyzer Exchange organizasyonunun sağlıklı çalıştığını kontrol eder. Database Recovery Management Server ın geri yüklenmesini sağlar (00).

6 6» ExTRA, Exchange Troubleshooting Assistant (ExTRA) Exchange Management Console da Toolbox tan ilgili bölümlere geçtikçe kullanılan ekranlar. Database Troubleshooter Veritabanı sorunlarının giderilmesini sağlar. Mail Flow Troubleshooter Maillerin akışı ile ilgili sorunların teşhisi ve giderilmesini sağlar. Message Tracking Mesajların izlenmesini sağlar. Queue Viewer Mesaj kuyruklarının ve mesaj akışının izlenmesini sağlar. Performance Monitor Sistem performansının grafiksel olarak izlenmesini sağlar. Ayrıca performans logları ve alert lerinin oluşturulmasını sağlar. Performance Troubleshooter Performansa ilişkin sorunların giderilmesini sağlar. NOT: ExTRA, Exchange Troubleshooting Assistant (ExTRA) Exchange Management Console da Toolbox tan ilgili bölümlere geçtikçe kullanılan ekranlar. Diğer yönetim araçları: Exchange 2007 nin yönetiminde Exchange dışında araçlar da kullanılır. Bu araçlardan bazıları şunlardır: DİKKAT: Bu kitap Faruk Çubukçu tarafından yazılmıştır. Yayım ve dağıtım hakkı Faruk Çubukçu ya aittir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fikir ve Sanat Eserleri ilgili yasalarıyla; eser, yazarın izni olmadan elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt cihazı vb sistemler kullanılarak kısmen ya da tamamen kopyalanamaz. COPYRIGHT (c) 2003 FARUK ÇUBUKÇU. Faruk Çubukçu, Tel: , Active Directory Cleanup Wizard Aynı kullanıcıya ait birden çok hesabın tanımlanmasını ve birleştirilmesini sağlar. Configure Your Server Servislerin yönetimini ve genel konfigürasyon işlemlerinde kullanılır. Event Viewer Olayların (events) izlenmesini sağlar (63).

7 7 Konu 3: Exchange Management Console Şekil 4.3: Exchange Management Console Konsol ağacı içinde yer alan bölümler.» Exchange Server 2007 yönetim araçları: Exchange Management Console (EMC) Exchange Management Shell (EMS) vardır.» Genel konfigürasyon işlemleri bütün yönetim işlemleri Exchange Management Console ile yapılabilir. Shell ortamı ise deneyimli sistem yöneticisine pratik çözümler sağlayabilir. Günlük işlemleri bir seferlik ya da toplu olarak yazılan scriptlerle yapılmasını sağlayabilir. Exchange 2007'nin yönetiminde daha kolay kullanımı olan yeni bir konsol geliştirilmiştir. Konsolda nesneleri ve üzerinde yapılabilecek işlemleri görmek mümkündür. Exchange Server 2000 ve 2003'ün yönetiminde System Management konsolu ve Active Directory araçları kullanılıyordu. Exchange 2007'de bütün yönetim işleri Exchange Management Console (EMC) ile yapılabilmektedir. Grafik arabirime sahip olan EMC'nin yaptıklarını komut satırından ve özel komutlarla yerine getirmek için ayrıca Exchange Management Shell (EMS) vardır. Exchange Management Console'un görsel olarak ana kısımları şunlardır: Tree Work pane Results pane Actions pane Tree Tree kısmının amacı Exchange 2007 bileşenleri üzerinde hareket etmeyi (navigasyon) sağlar. Tree bölümünde belli kısımlar yer alır: Results Pane Bu kısımda ise Tree kısmında seçilen nesneye göre detaylar listelenir. Bu bölümdeki görünüm genellikle de filtrelenir. Work Pane Bu kısımda yine seçilen nesnelere ilişkin olası özellikleri konfigüre etmeyi sağlar. Actions Pane Actions kısmında ise yine seçilen nesnelere göre dinamik olarak değişen işlemler listelenir. Örneğin nesnelerin özellikleri görmek için Properties seçeneği, New (Yeni), Delete (Silmek) işlem seçenekleri (95).

8 8» ExTRA, Exchange Troubleshooting Assistant (ExTRA) Exchange Management Console da Toolbox tan ilgili bölümlere geçtikçe kullanılan ekranlar. Exchange Management Console'un yönetim açısından ana kısımları şunlardır: Organization Configuration Server Configuration Recipient Configuration Toolbox Organization Configuration Bölümünde tüm Exchange Server organizasyonu içindeki nesneler ve özellikler yer alır. Server Configuration Bölümünde bağımsız olarak konfigüre edilebilecek nesneler yer alır. Örneğin mailbox'ların yerleşimi. Recipient Configuration Bölümünde ise mail alıcıları (recipients) konfigüre edilir. Örneğin farukcubukcu adlı kullanıcının mailbox ayarları. Toolbox Toolbox kısmında çok sayıda araç yer alır. Bu araçlar şu gruplama altındadır. Configuration And Management Tools Disaster recovery tools Mail flow tools Performance tools Konfigürasyon bölümünde; "Exchange Best Practices Analyzer" aracı, Disaster bölümünde; Database Recovery Management, Database Troubleshooter. Mail flow bölümünde; Mail Flow Troubleshooter, Message Tracking, Queue Viewer araçları yer alır. Performans bölümünde Performance Monitor, Performane Troubleshooter gibi araçlar yer alır. ExTRA, Exchange Troubleshooting Assistant (ExTRA) Exchange Management Console da Toolbox tan ilgili bölümlere geçtikçe kullanılan ekranlara ExTRA denilmektedir. ExTRA içinde yer alan bazı araçlar: Database Recovery Management Tool Database Troubleshooter Tool Mail Flow Troubleshooter

9 9 Konu 4: Exchange Management Console- Organization Configuration Şekil 4.5: Exchange Management Console içinde Organization Configuration bölümü.» Organization, birlikte çalışacak Exchange Server'ların tanım alanıdır. Bu anlamda Exchange 2007 kurulurken yeni bir organization (first organization) yaratmak ya da var olan bir organizasyona katılmak söz konusudur. Organizasyon aynı zamanda Active Directory sitesi üzerinde yer alır. Organization (organizasyon), Exchange Server kurulumu için önemli bir mantıksal tanımlamadır. Organization ortamı birlikte çalışacak Exchange Server'ları ve üzerinde bulunulan Active Directory ortamı ile bütünleşir. Bu anlamda Exchange 2007 kurulurken yeni bir organization (First Organization) yaratmak ya da var olan bir organizasyona katılmak söz konusudur. Organizasyon Active Directory forest ı üzerinde yer alır. Fiziksel sınırı ise Active Directory sitesidir. Routing sistemi Active Directory site sistemi içinde sağlanır (61). Organization Configuration XXXXXX

10 Konu 5: Yönetim Yetkileri (Administrative Roles) 10 Şekil 4.6: Exchange Management Console içinde yetkili kullanıcıların tanımlanması.» Exchange 2007 yöneticileri: Exchange Recipient Administrators mailbox yönetimini sağlar. Exchange View-Only Administrators Exchange konfigürasyon bilgisini yalnızca okuyabilir. Exchange organizasyonlarında belli yönetim görevleri yalnızca yetkili kullanıcılar tarafından yapılır. Bu kullanıcıların yönetimi için Exchange Management Console kullanılır. Exchange Server ın eski versiyonlarında yönetim yetkileri (administrative permissions) Active Directory temelli siteler ya da administrative groups aracılığıyla belirlenmekteydi. Exchange 2007 ve Exchange 2000/2003 yine birlikte çalışmaya devam edecekse; Exchange 2000/2003 için yönetim görevlerinin izinleri yine Administrative Groups aracılığıyla yönetilir. Exchange 2007 yönetim rollerinde önce Exchange 2000/2003 yönetim rollerine bir bakalım: Exchange Full Administrator: Kullanıcı ve gruplara Exchange yönetiminde bütün izinleri verir. Exchange Administrator: Kullanıcı ve gruplara Exchange nesnelerini yaratmayı ve silme yetkisi verir.» Exchange Management Shell in geniş kullanımı için Ünite 5 e bakınız. Exchange View Only Administrator: Kullanıcı ve gruplara yalnızca Exchange organization ve server konfigürasyonunun görme yetkisini verir (0). XXXXXXXXXXX

11 11 Konu 6: Yetkili Domainler (Accepted Domains) Şekil 4.7: Exchange Management Console içinde yetkili domainlerin tanımlanması.» Exchange 2007 server'ları tarafından yönlendirilecek ya da alınacak bütün ler için "accepted domain" tanımlanmalıdır.» Dış domain adlarının tanımlanmasının ardından; gerekli Domain Name System (DNS) kayıtlarının yapılması gerekir. Mail Exchange (MX) kaydı ilgili domain adını ve IP adresini tanımlar.» Exchange Management Shell ile yeni bir domain adı tanımlamak için: CmdLet sözdizimi: New-AcceptedDomain, Set- AcceptedDomain, Get- AcceptedDomain, and Remove-AcceptedDomain. Exchange 2007 nin mailleri yönlendirmede kullanacağı önemli bir konfigürasyon "accepted domain"dir. Kabul edilen domain tanımı Exchange 2007'nin kabul edeceği, iç ya da dış SMTP mail server'lara relay edeceği bir domain adını belirtir. NOT: Küçük şirketler için Exchange 2007 organizasyonlarında tek "accepted domain" olarak kullanılır. Accepted domain tanımı içinde üç tür domain türü vardır: Authoritative Domain: Mesajların alıcılara ulaşacağı domain. Varsayım olarak ilk Hub Transport server rolü kurulduğunda oluşan accepted domain, Exchange organization için yetkili domaindir. Internal Relay Domain: Mesajların organizasyon içinde yönlendirileceği diğer bir Active Directory domaini. External Relay Domain: Mesajların organizasyon dışında yönlendireceği diğer domainler. XXXXXXXX Örnek: New-AcceptedDomain -Name "Fcyayin" -DomainName fcyayincilik.com - DomainType Authoritative» Exchange Management Shell in geniş kullanımı için Ünite 5 e bakınız.

12 12 Konu 7: Adresi Oluşturma Politikaları Şekil 4.7: Exchange Management Console içinde adres politikası oluşturmak.» Exchange Management Shell in geniş kullanımı için Ünite 5 e bakınız.» EMC konsol ağacında bulunan bölümler (nodes): Organization Configuration Server Configuration Recipient Configuration Toolbox adres politikaları; adreslerinin oluşturulmasını sağlayan politikalardır. Her Exchange organizasyonunun varsayım bir adres politikası vardır. Organizasyonunun gereksinimlerine gere daha fazla adres politikası yaratılabilir. Örneğin şirketin iç ve dış domain adlarının farklı olması durumunda farklı politikalar oluşturulabilir. Adres Politikalarını Görmek XXXXXXXXXX.

13 Konu 8: Exchange Management Console - Server Configuration 13 Şekil 4.8: Exchange Management Console içinde Server Configuration bölümü.» EMC, server configuration bölümünde her bir Exchange Server üzerindeki veritabanı dosyaları yönetilir.» Exchange 2007 de iki tür veritabanı dosyası vardır: Mailbox database: Mailbox ları içerir. Public Folder database: Public Folder ları içeir. Exchange Management Console da diğer önemli bir bölüm Server Configuration dır. Server Configuration bölümü Exchange organization içindeki bütün Exchange Server ları gösterir ve server lar üzerinde belli görevlerin yerine getirilmesini sağlar. Bunların başında mailbox ve public folder veritabanları gelir. NOT: Exchange server veritabanlarına ilişkin geniş bilgi almak için Ünite 7: Mailbox Database ve Public Folder Database Dosyalarının Yönetimi ne bakınız. Server Configuration bölümünde şu alt bölümler yer alır: Mailbox Client Access Hub Transport Unified Messaging XXXXXXX

14 14 Konu 9: Exchange Management Console- Recipient Configuration Şekil 4.9: Exchange Management Console içindeki Recipient Configuration bölümü.» EMC konsol ağacında bulunan bölümler (nodes): Organization Configuration Server Configuration Recipient Configuration Toolbox Exchange Management Console/Recipient Configuration bölümünde alıcılara (recipients) ilişkin düzenlemeler tanımlanır. Bunların başında kullanıcıların mailbox ların yönetimi gelir. Bir alıcı (recipient) mailbox-enabled ya da mail-enabled olabilir. Mailbox-enabled alıcılar bir mailbox a sahiptir. mesajlarını gönderir ve alırlar. Mail-enabled alıcılar ise yalnızca adresine sahiptir. NOT: Alıcılar (recipients) hakkında geniş bilgi için Ünite 6 ya bakınız. Kullanıcılar dışında contacts, groups, resources ve public folders gibi nesneler de birer Exchange bileşenir. Recipient Configuration bölümünde yer alan bileşenler şunlardır: Mailbox: kullanıcı mailbox larını yönetmeyi sağlar. Distribution Group: standart ve dinamik grupların yönetimini sağlar. Mail Contact: Mail kontaktlarını yönetmeyi sağlar. Disconnected Mailbox: Disconnected (bir kullanıcı hesabı ile ilişkisi kesilmiş) mailbox ların yönetimini sağlar. XXXXXXXXXXXXXX

15 15 Konu 10: Exchange 2007 Servislerini Yönetmek Şekil 4.10: Exchange Management Console içinde servisleri yönetmek.» Servislerin çalışması, durması ya da yeniden başlatılması gibi işlemleri Event Viewer da System logundan takip edilebilir. Exchange Server ın çalışması sırasında çok sayıda servis görev yapar. Windows servisleri mimarisinde çalışan bu servisleri yönetmek için Computer Management/Services konsolu kullanılır. Servisleri yönetmek için: Servisi başlatmak için Start, durdurmak için ise Stop düğmesini tıklayın. Start Pause Stop Tablo 4.1: Exchange 2007 servisleri Exchange Server 2007 Servisi Microsoft Exchange Active Directory Topology/MSExchangeADTopology MSExchangeADTopologyService.exe Microsoft Exchange ADAM/ADAM_MSExchange Dsamain.exe Microsoft Exchange Anti-spam Update/MSExchange AntispamUpdate Microsoft.Exchange. AntispamUpdateSvc.exe Microsoft Exchange Credential Service/EdgeCredentialSvc EdgeCredentialSvc.exe Microsoft Exchange EdgeSync/MSExchangeEdgeSync Microsoft.Exchange.EdgeSyncSvc.exe XXXXXXXXXXXXXXX İşlevi ve Hangi Roller üzerinde çalıştığı. Exchange Server 2007 ye Active Directory sitesi, domain controller, ve global catalog server bilgisi sağlar. (Edge Transport rolü hariç) ADAM servisidir. Edge Transport server rolünü sağlar. (Edge Transport rolü). İçerik filtreleme servisini günceller. (Edge Transport ve Hub Transport server rolleri). ADAM üzerindeki yetklilendirmeyi izler. (Edge Transport server). Alıcı ve Hub Transport server bilgilerini günceller (Hub Transport server)» İletişim, network, yazılım destekleri servisler sayesinde çalışır.

16 16 Konu 11: Outlook 2007 Konfigürasyonu Şekil 4.11: Microsoft Outlook 2007 içinde mail hesabı tanımlama.» Outlook çoğunlukla alıp göndermeyi sağlayan bir program olarak kullanılsa da takvim, kontakt ve görevler bölümünde hem kişisel hem de kurumsal olarak iş ve zaman yönetiminde kullanılır. Microsoft Outlook, kullanıcıların Exchange Server üzerindeki mailbox larına erişmesini sağlar. Kişisel ve şirket ortamında kullanılabilecek bir araçtır. Başta elektronik posta ( ) olmak üzere, takvim (calendar), görevlerin (tasks) takibi, kontakt kişilerin bilgilerinin takibi ve notlar gibi çok sayıda bölüme sahiptir. XXXXXX

17 17 Konu 12: Autodiscover Özelliği Şekil 4.12: Microsoft Outlook 2007 içinde mail Exchange mail hesabı tanımlama.» Outlook ilk defa başlatıldığında Şekil 4.11 ve Şekil 4.12 de görüldüğü gibi kullanıcı hesabı tanımlanır. Microsoft Office Outlook 2007 u yeni bir özelliği olan Autodiscover kullanıcı hesabının Exchange 2007 üzerinden otomatik olarak algılanmasını sağlar. Autodiscover sayesinde yeni client bilgisayarların konfigüre edilmesi kolaylaşır. Outlook 2007 de Yeni Bir Kullanıcı Hesabı (Account) Tanımlamak 1. Outlook 2007 yi açın ve Tools / Account Settings i komutunu seçin. 2. Account Settings altında tabını tıklayın ve New komutunu seçin. 3. Exchange Server seçeneğini seçin. 4. Bilgilerinizi girin ve Manually configure server seçeneğini işaretlemeyerek ilerleyin ve otomatik discovery özelliği ile Outlook E-posta ayarlarını düzenledikten sonra Finish e tıklayabilirsiniz. NOT: AutoDiscovery özelliği çalışmazsa istenilen ayarları manuel olarak yapabilirsiniz. Bu işlem için Manually configure server seçeneğini işaretlemek gerekir.

18 18 Terimler EMC / Exchange Management Console Exchange Management Console, Exchange 2007'nin ana yönetim aracıdır. Microsoft Management Console (MMC) 3.0 üzerine kurulu bir konsoldur. Bütün yönetim işlemlerinin tek bir yerden yapılmasını sağlar. EMS / Exchange Management Shell Exchange Management Shell yeni bir komut satırı aracıdır. Windows PowerShell tabanlı bir yönetim arabirimi olan Exchange Management Shell, işlemlerin komut satırından; komutlar ve scriptlerle yapılmasını sağlar. Enable/Disable Özelliklerin etkinleştirilmesi ya da etkinleştirilmemesi seçeneği. Exchange özelliklerinin düzenlenmesini sağlar. Örneğin Outlook Anyware işlemini enable edeceğiniz Exchange Server ı seçin ve Actions bölümünden Enable Outlook Anywhere komutunu seçin gibi açıklamalarla bir özelliğin etkinleştirilmesi sağlanır. Organization Exchange 2007 kurulumunda bir organizasyon tanımı yapılır. Bu tanımlama varsayım olarak "First Organization"dır. Exchange Server ları bir araya getiren bir ortam adıdır. İstenirse farklı bir ad da verilebilir. İkinci bir Exchange server ın kurulumunda aynı organizasyon adı kullanılarak Exchange organizasyonuna katılması sağlanır. Bir organizasyon bütün Exchange server ları, domain controller ları, global catalog server ları, kullanıcıları ve diğer bileşenleri içerir. Routing Yönlendirme işlemi. Farklı IP network lerinin birbirine yönlendirilmesi. Exchange Server içinde; Mesaj iletim (routing) fonksiyonlarını yerine getirir. Organizasyon içindeki diğer Exchange Server'lara mesajların iletimi içeride ve dışarıya doğru yönlendirecek şekilde (Exchange Edge Transport server) yapar. Tools Araçlar. Yönetim amaçlı araçlar. Exchange Management Console içinde çok sayıda araç ve bölüm yer almaktadır. Bu araçları ya da bölümleri belli kategorilere ayırmak söz konusudur: Configuration And Management Tools (Konfigürasyon ve Yönetim Araçları) Disaster recovery tools (Kurtarma araçları) Mail flow tools (Mail izleme araçları) Performance tools (Performans araçları)

19 Gözden Geçirme 1. Exchange 2007 deki ana yönetim araçlarını sayınız. 2. Exchange Management Shell kullanımının amacını açıklayın. Örnekleri verin. 3. Exchange Management Console içindeki ana yapı ve bölümler nelerdir? 4. EMC içinde Tools bölümünde hangi araçlar yer alır. Görevleri nelerdir? 5. Accepted Domains tanımının anlamı nedir? Ne tür domainler için kullanılır? 6. Exchange 2007 servislerinin görevlerini sayınız. 7. Outlook 2007-Autodiscovery özelliğini açıklayın. 8. Exchange 2007 de yetkili yöneticiler kimlerdir? Yetkili yöneticiler nasıl tanımlanır? 9. adres politikalarının görevi nedir? 10. Exchange organizasyonundaki Exchange server ları görmek için hangi komutlar kullanılır? 19

20 20 Sınav Hazırlık Soruları Örnek sorular, doğrudan sınav soruları olmayıp, sistem yöneticisinin görevlerini sorgulayan sorulardır. Tipik sınav İngilizcesi ve yaklaşık bir Türkçe karşılığıyla çalışma yapmanız için hazırlanmıştır. 1. Tipik İngilizce Soru: You are messaging professional for fc-learning company. Your company plans to accept messages of another company fc-publishing.com. How can you configure it? A. Add the domain to the accepted domains in Exchange Use the internal type. B. Add the domain to the accepted domains in Exchange Use the external type. C. Add the domain to the accepted domains in Exchange Use the authoritative type. D. Add the domain to the accepted domains in Exchange Use the secondary type. Türkçesi: Fc-learning şirketinde mesajlaşma uzmanısınız. Şirketiniz diğer bir şirket olan fc-publishing.com un lerini almayı planlamaktadır. Bunu nasıl konfigüre edersiniz? A. Domaini accepted domain lere ekle. internal türünü kullan. XXXXXXXXXXXXXXX

21 ÜNİTE 4: Uygulamalar UYGULAMA 1:Exchange Management Console'u Tanımak 21 Senaryo Exchange yöneticisi olarak çalışmaktasınız. Exchange 2007 yönetim araçlarını tanımak ve özelleştirmek istiyorsunuz. Amaç Exchange 2007 yönetim araçlarını kullanmak. Yapılacaklar 1. Exchange Management Console'ı tanımak Adımlar Exchange Management Console'ı başlatın. 1. Start/All Programs/Exchange Server 2007/Exchange Management Console Exchange Management Console içinde yer alan ana bölümler ve detaylarını not edin Exchange Management Console üzerindeki bileşenleri tanımak için Navigation Tree, Results Pane, Work Pane ve Actions Pane kısımlarını tıklayın. Navigation Tree Results Pane Work Pane Actions Pane Navigation Tree İçinde yer alan bileşenleri not edin: İlgili alt bileşenleri ve işlemleri not edin: ToolBox' seçin. ToolBox içinde yer alan araçları not edin: XXXXXXXXXXXXXXX

22 UYGULAMA 2: Exchange Management Console'u Özelleştirmek UYGULAMA 3: Yönetim Yetkilerini Görmek/Düz enlemek UYGULAMA 4: Kabul Edilen Domainler UYGULAMA 5: Adres Politikasını Görmek/Değiştirmek UYGULAMA 6: Exchange 2007 Servislerini Yönetmek 22

23 23 Yararlanılabilecek Diğer Kaynaklar Kitap Microsoft Exchange Server 2007 Administrator's Pocket Consultant, William R. Stanek, Microsoft Press, 2007, ISBN: Mastering Microsoft Exchange Server 2007, Barry GerberandJim McBee, Sybex, Microsoft Exchange Server 2007 UNLEASHED, Rand H. Morimoto, Michael Noel, Andrew Abbate, Chris Amaris, Mark Weinhardt, SAMS, How to Cheat at Configuring Exchange Server 2007: Including Outlook Web, Mobile, and Voice Access (How to Cheat), Henrik Walther, Syngress, ISBN , Microsoft Exchange Server 2007 Administrator's Companion (Pro - Administrator's Companion), Walter J. Glenn, Scott Lowe, Microsoft Press, Microsoft Exchange Server 2007, Tony Redmond s Guide to Successful Implementation, Tony Redmond, ElsevierElsevier Digital Press, Web Sitesi (URL) Web Sitesi (URL) Exchange-2007-System-Management-Console.html EventID= &EventCategory=3&culture=en- US&CountryCode=US 0,295582,sid43_gci ,00.html İçeriği EMC hakkında. EMC Yönetim aracı Yönetim araçlarının kurulumu Microsoft Technet Virtual Labları Yönetim araçları (konsol) Araçlar. Server Configuration Accepted Domain yaratmak. Exchange 2007 de yönetim işlemleri. NOT: Başvurabileceğiniz diğer kaynaklar olarak verilen Web siteleri ve URL'ler zaman içinde taşınmış ya da kaldırılmış olabilir.

1.Mailbox Server Role:

1.Mailbox Server Role: Exchange Server 2007 Role bazlı mimarisi ile organizasyonda ki mail trafiğini sağlamak için farklı sunucular üzerine farklı işlevselliğin dağıtılması ile karşımıza çıkıyor.daha önceki Exchange Server 2003

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 EXCHANGE SERVER 1 Geçmiş Sürümler ve Geleceği 2 Exchange Server 2016 ile Gelen Yenilikler 4 İstemci Tarafındaki Yenilikler 5 Birlikte Çalışma Şekilleri 6 Mapi Over HTTP 7

Detaylı

Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar

Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar Exchange server 2013 CAS kurulumunu da tamamladıktan sonra Client Access Server üzerindeki Exchange Admin Center a bağlanmak için tarayıcıya https://izmir-cas/ecp

Detaylı

Sistem Yöneticiliği Seti

Sistem Yöneticiliği Seti Sistem Yöneticiliği Seti Modül: Server İşletim Sistemleri II Bölüm: Windows Server 2008 - Yönetim Ünite 34: Yönetim Araçları ve Temel Yönetim İşlemler V. 1.1 FC-Sistem Yöneticiliği 1 Ünitenin Hedefleri

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

2 2013 İLE GELEN YENİLİKLER

2 2013 İLE GELEN YENİLİKLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 E-posta ve Exchange Server 1 Temel Özellikler 2 Ürün Desteği 3 Ürün Adlarındaki Kısaltmalar 4 Biraz da Tarihçe 5 Nereden Temin Edebilirim? 7 2 2013 İLE GELEN YENİLİKLER

Detaylı

Uzaktan Kurulum Kılavuzu

Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzak yönetim konsolu aracılığı ile ShadowProtect kurulumu ve yönetimi. Sürüm: 4.0+ Tarih: 30.03.2011 Copyright StorageCraft Technology Corporation 2008 Sayfa 1 / 10 ShadowProtect

Detaylı

Module 2 Managing User And Computer accounts

Module 2 Managing User And Computer accounts 16 Creating Users Accounts With Command ( Komutla Kullanıcı Hesabı Oluşturma ) Organization Unit i komutla oluşturmak istersek aşağıda bulunan şekildeki yönergeleri takip ediyoruz. Module 2 Managing User

Detaylı

EXCHANGE RAPORLAMA YAZILIMI ESASLARI

EXCHANGE RAPORLAMA YAZILIMI ESASLARI EXCHANGE RAPORLAMA YAZILIMI ESASLARI 1. Genel Özellikler 1.1. Yazılımın tüm arabirimi web tabanlı olmalıdır. 1.2. Yazılımın ayarlarında yapılacak olan tüm işlemler web üzerinden yapılabilmelidir. Web tarayıcı

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Amaç. Ürün / Servis Tanımı... 2. Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Amaç. Ürün / Servis Tanımı... 2. Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri... KURUMSAL E-POSTA İÇİNDEKİLER Amaç Ürün / Servis Tanımı... 2 Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri... 3 Destek Ve Bakım... 4 1 AMAÇ Bu dokümanda Turkcell SuperOnline

Detaylı

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Bildiğimiz üzere Exchange Server 2003 ve 2007 de default olarak SSL oluşturulup kullanılıyordu. Ancak bir müddet sonra sertifikanın süresi dolduğu için artık çalışmayacaktı.

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 2 ACTIVE DIRECTORY YENİLİKLERİ 11 DCPROMO suz Bir Hayat 11 Offline Domain Join 21 PowerShell

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU Bir domain ortamındaki kullanıcıların aynı kullanıcı adı ve parola bilgisiyle merak mail server içerisine entegre edilmesi için domain controller ve merak

Detaylı

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi Active Directory; merkezi yonetim, esnek LDAP sorguları, group policy uygulamaları, replikasyon olanağı gibi özellikleri ile orta ölçekli ve büyük ölçekli

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Windows Server 2008 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2008 Active Directory Kurulumu Windows Server 2008 Active Directory Kurulumu Active Directory,kaynaklar (yazıcılar, kullanıcılar, bilgisayarlar ve gruplar gibi) hakkındaki bilgileri saklayan ve bu bilgileri diğer kullanıcı ve bilgisayarların

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

Exchange Server Kurtarma (PowerControls)

Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Çok çetrefilli bir işlem olan problemli Exchange suncudan data kurtarma işlemi third party çözümler ile çok daha kolay bir işleme dönüşebilir. Bu tip yazılımlardan

Detaylı

Cyberoam Single Sing On İle

Cyberoam Single Sing On İle Cyberoam Single Sing On İle Active Directory Konfigürasyonu Cyberoam üzerinde bu konfigurasyonunun yapılmasının amacı DC üzerinde bulunan son kullanıcı ve grupların hepsini Cyberoam üzerine alıp yönetebilmektir.

Detaylı

Exchange Server Kurulumu

Exchange Server Kurulumu Exchange Server Kurulumu Exchange server kurulumu için öncelikle domain ortamına dahil edilmiş sunuculara ihtiyacımız bulunmaktadır. Exchange 2013 sistemde 2 adet ana rol bulunmaktadır. Bunlar CAS(Client

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 19-20 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi PRAGON PROTECT & RESTORE 3 Kurulum Rehberi Başlangıç 1. Çeşitli metotlarla edindiğiniz kurulum dosyasını (.exe) çift tıklayarak kuruluma başlayın. 2. İlk olarak kurulum dili seçmeniz gerekiyor. İngilizce

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek Ms SQL Server Veritabanı Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 08.07.2004 Okunma Sayısı 810 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2 YE G R

WINDOWS SERVER 2008 R2 YE G R Ç NDEK LER 1 WINDOWS SERVER 2008 R2 YE G R fi 1 Temel Bilgiler 1 R2 deki Yenilikler 2 R2 SP1 deki Yenilikler 4 Sürümler 5 Yönetimsel Araçlar 9 Sunucu Yöneticisi (Server Manager) 9 Windows PowerShell 10

Detaylı

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Varsayılan yerel gruplar Domain Admins grup gibi varsayılan gruplar, Active Directory etki alanı oluştururken otomatik olarak oluşturulan

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

EXCHANGE 2007 TRANSPORT RULE İLE KULLANICI BAZLI MAİL GÖNDERİM KISITLAMASI... 1 LOTUS DOMINO SERVER'DA İNTERNET MAİL ALIM KISITLAMALARI...

EXCHANGE 2007 TRANSPORT RULE İLE KULLANICI BAZLI MAİL GÖNDERİM KISITLAMASI... 1 LOTUS DOMINO SERVER'DA İNTERNET MAİL ALIM KISITLAMALARI... İçindekiler EXCHANGE 2007 TRANSPORT RULE İLE KULLANICI BAZLI MAİL GÖNDERİM KISITLAMASI... 1 LOTUS DOMINO SERVER'DA İNTERNET MAİL ALIM KISITLAMALARI... 8 LOTUS DOMINA SERVER'DA İNTERNET MAİL GÖNDERİM KISITLAMALARI...

Detaylı

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları NA VNC SERVER KULLANIMI Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları Genel Bilgi Bu dökümanda NA ekranlarda VNC Server kullanımı anlatılmıştır. VNC, Virtual Network Computing kelimelerinin baş harflerinin bir araya

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 9 Mar. 2016 Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

MSSQL Server 2000 Kurulumu

MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu ile ilgili işlem adımları Kurulum hazırlıkları : SQL Server 2000 in sistem ihtiyaçları gözden geçirilmelidir. Aşağıdaki tablo bu ürünün standart donanım

Detaylı

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir.

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir. DHCP Relay Agent Uygulaması DHCP Relay Agent servisi DHCP nin bulunmadığı diğer subnet lerdeki bir Windows Server 2003 üzerine kurulur. Böylece diğer subnet lerdeki IP adresi isteği DHCP nin bulunduğu

Detaylı

Microsoft Management Console (MMC) Çarşamba, 19 Aralık :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 19 Aralık :38

Microsoft Management Console (MMC) Çarşamba, 19 Aralık :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 19 Aralık :38 Nt4 kullanırken öğrenmeniz gereken bir çok farklı ekran söz konusuydu, her Windows aracı farklı farklı ekranlara sahipti, bu da kullanıcıların her bir ekranı ayrı ayrı öğrenmelerini gerektiriyordu. Ancak

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme (Windows Server 2012) Özet: Windows Server 2012 üzerinde Uzak Masaüstü Lisans Server ı konfigure etmek, Windows Server 2008 R2 den çok farklıdır. Workgroup içerisinde

Detaylı

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

Windows Server 2003 sistemde oluşabilecek hataları giderebilmemiz için bize bir çok araç sunmaktadır. Bunlar:

Windows Server 2003 sistemde oluşabilecek hataları giderebilmemiz için bize bir çok araç sunmaktadır. Bunlar: Bir sistem yöneticisi olarak başlıca görevlerimizden biri, sunucu sistemlerin her zaman çalışır durumda olmalarını sağlamaktır. Oluşabilecek hataları önceden tahmin edip, gidermeliyiz. Ancak bu yeterli

Detaylı

İstemci Yönetimi ve Genel Yazdırma Çözümleri

İstemci Yönetimi ve Genel Yazdırma Çözümleri İstemci Yönetimi ve Genel Yazdırma Çözümleri Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı

Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir:

Windows 2000 Server kurulurken Standalone Server olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, Windows 2000 Configure Your Server ekranı gelir: Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir: Bu noktada kuruluma devam edebileceğiniz gibi, bu

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

Merak serverı MS Exchange için Antispam ve AntiVirus olarak nasıl kullanabiliriz?

Merak serverı MS Exchange için Antispam ve AntiVirus olarak nasıl kullanabiliriz? Merak serverı MS Exchange için Antispam ve AntiVirus olarak nasıl kullanabiliriz? Neden bunu yapmak istiyorum? MS Exchange Sunucusunun internete doğrudan bağlanmasının onunu kesmek, daha iyi bir güvenlik

Detaylı

Bilgi Servisleri (IS)

Bilgi Servisleri (IS) Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN Konu Başlığı Neden ihtiyaç duyulur? Kullanıcılar kimlerdir? Bilgi Servisi türleri MDS ve BDII LDAP Bilgi

Detaylı

Doğum Yeri : Gölcük Askerlik Durumu : Yapıldı. Uyruğu : T.C Sürücü Belgesi : B Sınıfı (2001)

Doğum Yeri : Gölcük Askerlik Durumu : Yapıldı. Uyruğu : T.C Sürücü Belgesi : B Sınıfı (2001) ENDER GÖKSEL Adres : Birlik Mah. 415. Cad. Oyak Sitesi 33/4 48. Giriş Birlik /Çankaya ANKARA E-mail : endergoksel@gmail.com Cep Tel : 0533 718 76 07 Ev Tel : 0312 440 63 67 Kişisel Bilgiler Doğum Tarihi

Detaylı

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU 2018 ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU MİCROSOFT SİSTEM EĞİTİM HİZMETLERİ... 3 MİCROSOFT YAZILIM DANIŞMANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ... 5 ORACLE EĞİTİM HİZMETLERİ... 7 JAVA

Detaylı

Cengiz Demirkan. Windows Server 2003 Ailesi Windows server 2003 dört farklı işletim sisteminden oluşmaktadır. Windows Server 2003 Standart Edition

Cengiz Demirkan. Windows Server 2003 Ailesi Windows server 2003 dört farklı işletim sisteminden oluşmaktadır. Windows Server 2003 Standart Edition 9 Birleştirici bir ortak hizmetler katmanı sunar Güvenli Altyapı Güvenilirlik, Kesintisiz Kullanım, Ölçeklenebilme Kapasitesi ve Performans XML Web Hizmetlerinin Kolayca Bulunması Güçlü Yönetim Araçları

Detaylı

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Ultasurf ve benzeri programların HTTPS tarama sayesinde bloklanması Amaç Websense in proxy tabanli cozumu Web Content Gateway in özellikleri arasında

Detaylı

2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında domain adınızı yazınız.

2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında domain adınızı yazınız. SMTP ayarları 1. Hostname kısmında ana makinanızın adınızı(ip adresini yazınız) 2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek & Danışmanlık Hizmetleri

Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek & Danışmanlık Hizmetleri Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri GlobeIT Hizmetlerimiz 1. Linux & Windows Server Cluster Installation & Configuration 2. Single Instance & Cluster Database Installation

Detaylı

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu Erişim Makina Umut Aytaç Mutlu 15 Aralık 2010 2 İÇİNDEKİLER 1. Rol Tanımlama... 3 2. Yetki Tanımlama... 3 3. Kullanıcı Tanımlama... 4 3.1. Kullanıcı Adı... 4 3.2. Kullanıcı Bilgileri... 4 4. Kullanıcıya

Detaylı

İnternette Domain Name Sistem bazı kuruluşlar tarafından kontrol edilmekte ve Register edilmektedir. Aşağıdaki tabloda Bazı isimler belirtilmiştir.

İnternette Domain Name Sistem bazı kuruluşlar tarafından kontrol edilmekte ve Register edilmektedir. Aşağıdaki tabloda Bazı isimler belirtilmiştir. DNS in Hiyerarşik Yapısı DNS hiyerarşisinde kullanılan Domain isimleri birbirinden nokta ile ayrılarak yapılanırlar. Fully Qualified Domain Name (FQDN) tek olmalı ve Host un ismini tam olarak ifade etmelidir.

Detaylı

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Table of Contents Başlamadan Önce Okuyunuz:... 2 Yedekleme:... 2 Kişilerin yedeklenmesi:... 2 Mail Hesaplarının Kurulumu:... 3 Almanya Hesabımı Kurulumu:... 3 Tuv-

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP THE DOMAIN NAME SYSTEM (ALAN ADI SİSTEMİ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın Bu yazıda SQL server 2008 Express kurulumunu anlatacağım. Sql Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımızın donanım ve yazılım gereksinimlerinin neler olduğuna bir bakalım. Yazılım SQL Server 2008 kurulum

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır.

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Lab1 Packet Tracer Arayüzü ve Komut Satırı Kullanımı Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Main Toolbar: Sırayla, New: yeni çalışma alanı oluşturma,

Detaylı

Active Directory Forest Discovery :

Active Directory Forest Discovery : Merhaba, Sccm 2012 R2 serisinin önceki makalesinde boundary tanımlarından bahsetmiştik,bu makalemizde sccm üzerinde yapılması gereken discovery methodlarından bahsedeceğim.discovery method lar nedir, ne

Detaylı

LOGO DESTEK DOKÜMANI

LOGO DESTEK DOKÜMANI 1) IKWeb Kurulumu IKWeb programının çalıştırılabilmesi için kurulum işleminin gerçekleştirileceği makinede IIS (Internet Information Services) ve.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır. IKWeb kurulumu için

Detaylı

IT Manager Ünvanına Sahip Olun

IT Manager Ünvanına Sahip Olun IT Manager Ünvanına Sahip Olun örnekler, kısa tanıtımlar www.farukcubukcu-bt.com www.farukcubukcu.com www.edufleks.com Faruk Çubukçu faruk@farukcubukcu.com farukcubukcu@hotmail.com İçerik Neden IT Manager

Detaylı

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:Mobil Kurulum Adımları Kuruluma başlamadan önce ana bilgisayarınızda kontrol etmeniz gereken minimum gereksinimler aşağıda belirtilmiştir. 1. Microsoft Windows Versiyon Kurulum

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ ARTESIS ENTERPRISE SERVER Dök. No: PS.01 KL.04 REV.02 I Table of Contents Part I Giriş 1 Part II Sistem Gereksinimleri 1 Part III Kurulum 3 Part IV Ana Menü 11 Part V Destek 13 Part VI Sorun Giderme 13

Detaylı

MailStore tüm şirket e-postalarınızı uzun yıllar güvenle saklayabileceğiniz bir mail arşivleme sistemidir.

MailStore tüm şirket e-postalarınızı uzun yıllar güvenle saklayabileceğiniz bir mail arşivleme sistemidir. Neden MailStore! Hatırlatma : Arşivleme, posta sunucusunda herhangi bir değişiklik gerektirmez MailStore tüm şirket e-postalarınızı uzun yıllar güvenle saklayabileceğiniz bir mail arşivleme sistemidir.

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih Vodafone dan Office 365 Satış temsilcisi ismi Tarih Yeni Office 365 Paketleri Bir işletmenin tüm temel çalışma ihtiyaçlarını karşılayacak üretkenlik paketi Sadece Office uygulamalarını güncellemek isteyen

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Veritabanı Tasarımı Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Konular Nesne ayrıcalıkları ve sistem ayrıcalıkları arasındaki farkı karşılaştırma Bir kullanıcının bir veritabanınaerişimini etkinleştirmek için gerekli

Detaylı

Oracle 12c Flex Cluster - Flex ASM

Oracle 12c Flex Cluster - Flex ASM Oracle 12c Flex Cluster - Flex ASM Özgür Umut VURGUN Ajanda Oracle Cluster 11g Oracle ASM Flex Cluster Flex Cluster Monitoring Flex Cluster Dönüşümü Flex ASM Flex ASM Cluster Flex ASM Network Flex ASM

Detaylı

HSE RADAR. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016

HSE RADAR. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016 HSE RADAR İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016 Copyright 2016 İçerik 1. HSE RADAR NEDİR? 2. HSE RADAR IN UYGULAMA ALANLARI 3. HSE RADAR

Detaylı

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01 İçindekiler 1. MySQL Kurulumu... 2 2. MySQL Ayarlarının Yapılması... 3 3. Veritabanı Kurulumu...4 4. ISP Opera Kurulumu... 5 5. ISP Opera Lisanslama... 5 6. Programa giriş yapmak... 5 7. Merkez Ekleme...

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

Windows 7. Kurulum & Yapılandırma. A+ Bilgisayar Teknik Servis Elemanı Eğitimi / Windows 7

Windows 7. Kurulum & Yapılandırma. A+ Bilgisayar Teknik Servis Elemanı Eğitimi / Windows 7 Windows 7 Kurulum & Yapılandırma Genel Değerlendirme Windows 7, eğitim bu hazırlandığı tarihteki en son Windows sürümü olup, resmi yayımlanma tarihi 22 Ekim 2009 dur Vista'nın oldukça geliştirilmiş bir

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Ders Tanıtım Sunumu 08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Dersin Adı Ders Tanıtım Bilgileri

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır.

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır. Kurulum Dökümanı * v1.4.3 9.11.2017 * Bu döküman FortiLogger 3.1.7 versiyonu için hazırlanmıştır. Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır:

Detaylı

Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim

Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim Üniversitemiz Kütüphanesinin abone olduğu süreli yayınların elektronik versiyonlarına ve lisanslı veritabanlarına erişim firmalar ile yapılan

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER BLM401 Dr.Refik SAMET 1 GİRİŞ (1/3) Güvenlik, verilerin veya bilgilerin saklanması, kullanılması ve taşınması esnasında bilgilerin

Detaylı

PocketRest Kullanımı

PocketRest Kullanımı PocketRest Kullanımı El Terminalinden ayarlanan parametreler sayesinde Adisyon basılabilir, İade alınabilir, Masa değiştirilebilir, Hesap alınabilir Ödeme alınabilir gibi birçok işlem yapılabilmesi mümkündür.

Detaylı

1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER

1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER 2016 1 DPM 2016 İçerisindeki Yenilikler 1 Yenilikler 2 Modern DPM Depolama (Modern DPM Storage) 2 Esnek Değişiklik İzleme (Resilient

Detaylı

Useroam Cloud Kurulum Rehberi

Useroam Cloud Kurulum Rehberi Useroam Cloud Kurulum Rehberi for Gereksinimler 1- Statik IP adresi Önemli not: Useroam Cloud sadece statik IP adresi ile çalışmaktadır. Dinamik DNS vb. servisler ile çalışmamaktadır. Kurulum 1 Öncelikle

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Microsoft 20687A Configuring Windows 8

Microsoft 20687A Configuring Windows 8 Microsoft 20687A Configuring Windows 8 Module 1: Windows 8 Kurulumu Windows 8 Tanıtımı Windows 8 kurulum için hazırlanması Windows 8 kurulumu Otomatik Windows 8 kurulumu Windows 8 in etkinleştirilmesi

Detaylı