Kent Hastanesi. Tüp Bebek (IVF) Rehberi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kent Hastanesi. Tüp Bebek (IVF) Rehberi"

Transkript

1 Kent Hastanesi Tüp Bebek (IVF) Rehberi

2 Kent Hastanesi nde her hasta özeldir. Her hastanın sağlığına yeniden kavuşmuş ve hastanemizden memnun ayrılmasını sağlamak, temel ilkemizdir. Kent Hastanesi nin tüm çalışanları, Kent Sağlık Kültürü nün özünü oluşturan dürüstlük, güven, güleryüzlülük ilkesinden ayrılmadan hasta ve yakınlarına hizmet verme bilinciyle çalışmaktadır.

3 Sevgili Tüp Bebek Adayları, Tüp bebek tedavi yöntemi birçok çifte gebeliğe ulaşma şansı sunmaktadır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm sorunu olan birçok erkek, artık bebek sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının giderek artması son derece sevindiricidir. Titiz çalışma, etik tutum, doğru zamanlama ve güler yüzlü bir tedavi süreci başarıyı önemli oranda etkilemektedir. Önceki yıllarda bebek sahibi olmayı hayal bile edemeyen çiftler, kendi mucizelerini gerçekleştirme şansı bulabilmektedir. Bu kitapçığın amacı, size yardımla üreme tekniklerinin dönüm noktası olan tüp bebek tedavisinin ayrıntılarını özetlemektir. Tedavi ekibinin bir parçası sizsiniz. Bu nedenle her türlü sorunuzu cevaplamaktan mutluluk duymakla birlikte kitapçığı okumanızı içtenlikle diliyorum. En kısa sürede sağlıklı bir gebeliğe ulaşmanız ümidiyle başarılar dilerim. Saygılarımla, Op. Dr. Dilek Aslan Kent Hastanesi Tüp Bebek Kliniği Direktörü Kadın Hastalıkları, Doğum ve İnfertilite Uzmanı

4 Kent Hastanesi nde tüp bebek tedavisi ile çocuklu hayata sağlıklı bir adım atabilirsiniz. Kent Hastanesi Tüp Bebek (IVF) Ekibi Soldan sağa: Gülden ÇALIŞKANLAR, Asuman ERKAL, Özlem HACI, Seda CANDAN, Opr. Dr. Tayfun ÖZAYDIN, Opr. Dr. Dilek ASLAN, Şükran TOPÇU, Dr. Tunç PINAR, Nafiz BİLGİÇ, Burçin TUNA, Aydanur ŞEN.

5 Tüp bebek nedir? Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanan tüp bebek (IVF); erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuar ortamında özel koşullarda döllenmesi ve oluşan embriyoların kadının rahmine yerleştirilmesi yoluyla gebelik elde edilmesinin amaçlandığı modern bir tedavi yöntemidir. Tüp Bebek Tedavisi hangi durumlarda düşünülmelidir? Kadının tüplerinde tıkanıklık varsa, Kadında endometriozis (çikolata kisti hastalığı) bulunuyorsa, Erkekte sperm sayısı az veya sperm hareketliliği sorunları yaşanıyorsa, Polikistik Over Sendromu nda diğer tedaviler başarılı olamamışsa, Hormonal yetersizlik gibi yumurtlama sorunları varsa, İleri yaş ve zayıf yumurtlama durumunda, Nedeni anlaşılamayan infertilitede, Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadıysa, Tüp bebek tedavisine başlamak için neler gereklidir? Yumurtlaması devam eden, normal yolla veya cerrahı olarak (TESE) sperm elde edebilen ve sağlıklı bir rahim yapısı olan evli çiftlerde tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir. Öncelikle hem kadının hem erkeğin sağlık taraması yapılır. Gizli şeker, insülin direnci, gizli guatr, süt hormonu (prolaktin) yüksekliği, rahim duvarında yapışıklık, perde, polip ve myom benzeri sorunları ve rahim ağzı hastalıkları tespit ve tedavi edilmelidir. tüp bebek tedavisine başlanılması düşünülmelidir.

6 Sigara ve alkol bırakılmalıdır. Fazla kilolu olanlarda diyete başlanması ve düzenli beslenme çok önemlidir. Uzun süredir kullanılmakta olan ilaçlar gözden geçirilmelidir. Tüp bebek tedavisinde yumurtlama arttırıcı ilaçlar neden gerekmektedir? Yumurta sayısının 5 ve üzerinde olması başarı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle yumurtlama arttırıcı, uyarıcı iğneler kullanılması gerekmektedir. İlaçlar; Tedaviye başlarken ilaçlarınızı nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir. İlaçlarınızı düzenli, zamanında ve doğru kullanmanız çok önemlidir. İlaçlarınızı buzdolabının alt gözlerinde dondurmadan saklamalısınız. Folik asit, aspirin, antibiyotik ve bazen ek tedaviler kullanılabilir. İlaç tedavileri kişiseldir. İlaç dozu, ismi, kullanım sıklığı kişiden kişiye değişmektedir. Tüm enjeksiyonlar kısa bir eğitimle kendi kendine yapılabilecek cilt altı enjeksiyonlardır. Her gün aynı saatlerde, akşam 17:00-20:00 saatleri arasında günde bir kez uygulanacak olan yumurtlama arttırıcı ilaçların dozları, erken çatlamayı önleyen koruyucu (çatlama önleyici) iğne ve çatlatma iğnesi zamanları muayene ve kan tahlilleri ile belirlenecektir. Tedaviye adetinizin 2. veya 3. günü başlanacaktır. Bazen birkaç ay hazırlıktan sonra tüp bebek tedavisine başlanması gerekebilir. Uygun yumurtlama düzeyini yakalamak veya sperm sorunu olanlarda ön hazırlık tedavi başarısını arttırabilir. İlaç uygulamasında tereddüt veya sorunlarınız olursa bunu hemen doktorunuza bildirmelisiniz. Günümüzde en sık tercih edilen bu protokolün dışında çikolata kisti hastalığı gibi durumlarda uzun protokol kullanılabilir. Nadiren kullanılan bu yüntemde erken yumurtlama olmaması için bir önceki adet döneminde başlanan Lucrin veya Decapeptyl gibi ilaçlarla tedavi süresi uzamaktadır. Tüp bebekte tedavi protokolü kişiseldir. Kişinin yumurtlama kapasitesi, yaşı, var olan hastalıkları ve daha önce kullanılan tedaviler göz önünde bulundurularak protokole karar verilir.

7 Mini tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Kişinin doğal yumurta gelişimine izin verilerek ve ancak yumurta çapı yaklaşık 1.5 cm olduğunda yumurtlamayı düzenleyecek 2-3 günlük ilaç tedavisine başlanan mini tüp bebek yöntemi doğal tüp bebek uygulamasına benzer bir tedavi şeklidir. Başarı oranları az olduğu için ancak ileri yaşta, zayıf yumurtlama durumunda ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında tercih edilmektedir. İlaçsız tüp bebek nedir? İlaçsız tüp bebek, mini tüp bebeğe benzer şekilde uygulanan, yumurtalar daha olgunlaşmadan toplanarak laboratuarda olgunlaştırmaya dayalı bir yöntemdir. Özelikle polikistik over sendromunda kullanılmasının başarılı olacağı öne sürülmüştür. Ancak beklenen başarı oranları sağlanamadığı için yaygın olarak uygulanmamaktadır.

8 Vitrifikasyon yöntemi Vitrifikasyon kelime manasıyla, İngilizce camlaştırma, cam haline getirme, dondurma demektir. Gebe kalma şansını klasik yöntemlere göre arttıran, yardımcı üreme tedavilerinde uygulanan, bir embriyo dondurma yöntemidir. Vitrifikasyon yöntemi sayesinde embriyonun herhangi bir travmaya maruz kalmasına gerek kalmamaktadır. Geçmişinde düşük yapmış anne adaylarının embriyolarına uygulanmak zorunda olan biyopsi sonrasında da dondurma işlemi uygulanarak hamilelik şansı elde edilebilmektedir. Yardımcı üreme tekniklerinde dondurma uygulaması en fazla transfer ardından elde kalan embriyoların dondurulmasında uygulanmaktadır. Bu yöntem kullanılarak dondurulan embriyolar sağlıklı şekilde çözülüp başarılı gebelik oranları sağlanmaktadır.

9 Yumurtlama takibi nasıl yapılır? Yumurtlama takibi genellikle vajinal ultrason ile yapılır. Adetinizin 2. veya 3. gününde rahim duvarı kalınlığı ve yumurtalık kisti olup olmadığına bakılır. Ultrasonda aynı zamanda yumurta taslağı sayısı kontrol edilir. Gerekirse kanda E2, FSH ölçümü yapılır. İlaç dozajları belirlenir. Uygulama eğitimi verilir. Yumurtlama takibi 8-12 gün sürer ve her 3-4 günde bir giderek sıklaşan randevularda ultrason kontrolü ve kanda yumurtlama hormonlarının ölçümü gereklidir. Tüp bebek tedavisinde doktora başvurma sayınız yumurta toplama ve embriyo transferi işlemi ile birlikte ortalama 5 tir. Her muayenede kısa süren bir vajinal ultrason incelemesi ile yumurta gelişimi izlenecek ve gerektiğinde kan tahlili sonrası ilaç dozları yeniden ayarlanacaktır. Bu sırada bir sonraki randevunuz da verilecektir. Lütfen sonuçlarınız ile ilgili olarak tedaviye devam ve bir sonraki randevu ile ilgili önerileri dikkatle dinleyiniz. Şüphede kaldığınızda telefonla mutlaka doğrulayınız. Yumurta Çatlaması Yumurtalar yeterli büyüklüğe gelmiş ve hormon kontrolleri uygun ise, size artık çatlatma iğnesi (HCG hormonu) verilebilir. Çatlatma iğnesi yumurta toplanması işleminden yaklaşık 36 saat önce yapmak çok önemlidir. Bu genellikle işlemin 2 gün öncesinin gecesi olacaktır. Enjeksiyonun tam zamanını ve uygulama şeklini doktorunuz size bildirecektir. İlaçların yan etkileri var mı? Yan etkilerin çoğu tedaviyi etkileyecek veya yarıda bıraktıracak ciddiyette değildir. Enjeksiyon yerinde hafif kızarıklık, yanma olabilir. Kasıklarda dolgunluk ve hafif gaz sancıları olabilir.

10 Tedavi iptal edilebilir mi? Tedavi iptalinin en sık gerektiği durum yeterli yumurtlama sağlanamayan veya hormonlarda dengesizlik tespit edilen durumlardır. Birkaç günlük ilaç kullanımından sonra yumurta gelişimi hiç olmaz veya çok zayıf ise size tedaviyi iptal etmeniz tavsiye edilebilir. Başka bir döngüde daha iyi bir yumurtlama kapasitesi olduğunda tedavi yapılması başarı şansını arttıracaktır. Diğer iptal nedeni ise ilaçlara aşırı cevap vermiş yumurtalıklardır. Şiddetli aşırı cevap sendromu olmasına artık çok sık rastlamıyoruz. Ayrıca günümüzde aşırı cevap durumunun tedavisi başarıyla yapılabilmekte ve embriyolar dondurularak ve bir sonraki ay transfer edilerek bu durumla başa çıkılabilmektedir. Aşırı Cevap Sendromu (ovaryan hiperstimulasyon sendromu= OHSS): Nedir? Bu olay, yumurtalıkların çok sayıda yumurta üreterek östrojen seviyelerinin yükselmesi ile gelişir. Vücut boşluklarında (genellikle karında) sıvı toplanması söz konusudur. Böyle bir risk varsa alternatifler şunlardır: Tedavinin o ay için iptali Yumurta alımını geciktirme (Coasting), ilaçsız takip Gelişen embriyoları transfer etmeden dondurmak Karnın alt bölümünde huzursuzluk, şişkinlik ve bulantı ile seyreder. Tedavi sürecinde bol su içmek, tuz alımını azaltmak, proteinden zengin beslenmek ve kabızlık olmaması önemlidir.

11 YUMURTA TOPLANMASI Yumurta toplanması işlemi anestezi ile yapılır. Kısa süreli, ağrısız bir işlemdir. En az 6 saatlik aç-susuz olmak önemlidir. İşlem sabahı size verilen saatte hastanenin tüp bebek merkezine ulaşabilmeniz çok önemlidir. İşlem kolunuza takılan bir serumdan uygulanan kısa süreli anestezi ilaçlarıyla yapılacaktır. Yumurta toplama sırasında uyuyor olacak, ağrı hissetmeyeceksiniz. Yumurta Toplama Günü; 1. Yumurta toplama işlemi genellikle sabah saat 08:00-12:00 arasında uygulanır. İşlemden 1 saat önce hastanemize gelmeniz gerekmektedir. 2. Lütfen geldiğinizi ön büroya bildiriniz ki, görevliler kayıt işlemini başlatıp size odanızı gösterebilsin. 3. Parfüm ve oje sürmeyiniz. 4. İşlem sonrası bir süre yapamayacağınız için bir gece önce banyo yapmanız tavsiye edilir. 5. Odanıza geldiğinizde görevli hemşire size giyeceğiniz bir hasta önlüğü verecektir. 6. Yumurta toplama günü itibariyle rahim duvarı için desteğe başlanmalıdır. Estrojen ve progesteron içeren reçetinizi temin edip ilaçlarınızın kullanımını öğreniniz. 7. Rahim duvarını gebeliğe hazırlayan destek ilaçları yumurta toplama günü başlanır ve gebeliğin ilk aylarına dek devam edilir. Doktorunuza sormadan bırakmayınız. Yan etki hissederseniz farklı ilaçlarla değiştirilerek tedavinin kesintiye uğramaması sağlanabilir. 8. Beslenmenize özen göstermelisiniz. Lifli, sebze ağırlıklı gıdalar tercih edin. Bol sıvı alın (2-3 litre su/gün) ve taze meyveler tüketin. Tuz ve baharatlardan kaçının. Alkol almayın. 9. İşlemin olduğu günü istirahatli geçirmeniz önemlidir. Ertesi gün normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. 10. Cinsel ilişki yumurta toplama işleminden 2 gün önceden itibaren gebelik testi gününe dek yasaklanmalıdır. 11. Toplandıktan 3-4 saat sonra yumurtalarınızın sağlık ve olgunluk durumu büyük oranda belli olacaktır. Döllenme ise ancak ertesi gün değerlendirilebilecektir. Her gün embriyolarınızın sağlığı ve sayısı ile ilgili bilgilendirileceksiniz. Ancak unutmayın ki en doğru tespit embriyo transfer günü yapılabilir.

12 Sperm Örneği: Yumurta alımı işlemi sabahı eşinizin de bir sperm örneği vermesi gerekmektedir. Sperm örneğinden önce ortalama 3 günlük bir cinsel perhiz suresi gerekmektedir /2-5 gün). MikroTESE Spermler menide bulunmadığından (Azospermi), çok az/cansız olduğunda cerrahi olarak (MikroTESE işlemiyle) spermler testis dokusundan alınabilir. Eş zamanlı MikroTESE kararı verildiyse işlem sabahı her ikinizin aç gelmesi gerekecektir. Epidural anestezi ile uygulanan Mikro-TESE ortalama dakika sürmektedir. İşlem sonrası verilen ağrı kesici ve antibiotiklerinizi düzenli kullanınız. Günlük yaşam aktivitelerinize ise 1-2 gün istirahat sonrası rahatlıkla dönebilirsiniz. Özel bir ameliyat mikroskobu ile yapılan MikroTESE işlemi testise daha az travma yaratması ile daha yüksek başarı sağlamaktadır. Elde edilen örnekte yeterli miktarda sperm varsa kalan doku örneği dondurularak gelecekteki uygulamalarınız için saklanacaktır. Bazı durumlarda Üroloji uzmanı önerisiyle tüp bebek tedavisine başlamadan önce MikroTESE yapılıp sperm bulunursa dondurulması uygulanabilmektedir. Eş zamanlı uygulamaya göre başarı oranında bir miktar azalma olsa da gereksiz tedavilerden kaçınmak için tanısal MikroTESE tercih edilebilmektedir. Yumurta toplama işlemi Mikroskopik TESE

13 MİKROENJEKSİYON (ICSI) / TÜP BEBEK Toplanan yumurtalar ve eşinizden alınan sperm laboratuarda özel bir mikroskop yardımıyla incelenir ve işlemlerden geçirilir. Mikroenjeksiyon (ICSI) kararı verilmişse yumurtaların dış zarını kaplayan doku soyulur ve tek bir sperm yumurtanın içine enjekte edilir. Eğer sadece tüp bebek (IVF) yapılacaksa yumurtalar soyulmadan belli sayıda sperm ile aynı tüpte yerleştirilerek kendi kendine döllenmeye bırakılır. Mikroenjeksiyonla klasik tüp bebek döllemesinin farkı budur. Embriyolarınız laboratuarda nasıl izlenir? Tüp bebek uygulamasının ertesi günü döllenme oranına bakılır. Döllenme nadiren gerçekleşmeyebilir. Sperm veya yumurta kalitesinin kötü olduğu veya sayıca çok az olduğu nadir durumlarda embriyo gelişiminin ilk aşaması olan döllenme az veya hiç olmayabilir. Özellikle mikroenjeksiyon uygulaması sonrası döllenme oranları geçtiğimiz 10 yılda hızla artmış ve %70-80 ler seviyesine yükselmiştir. Toplanan tüm yumurtalar döllenmeyecektir. Bir kısmı erken aşamalardan itibaren sağlıklı embriyo geliştiremeyebilir. Döllenmeden sonraki dönemde bölünme ve çoğalma göstermeyen yumurtalar transfer edilemez. Sağlıksız bir gelişme tespit edildiğinde o embriyo transfer edilmeyecek, dondurulmayacaktır. Ancak sağlıklı embriyolar transfer edilebilir veya dondurularak ileri uygulamalar için saklanabilir. Yumurta toplanmasının ertesi günü öğlene doğru kliniğe veya doktorunuza telefon ederek yumurtaların döllenme durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Embriyolarınızın sayısı ve gelişme durumu her gün takip edilecek ve size bilgi verilecektir. Embriyo transferi için size verilen saatten en az 1 saat önce hastanede bulunmanız gerekmektedir. Gelişme durumlarına embriyo transfer saati uzatılabilir. Hastanede beklemeniz istenebilir. Embriyo transferi ultrason eşliğinde dolu mesane ile yapılacağından idrara hafif sıkışık olmalısınız. Sadece sağlıklı, normal görünen embriyoları yerleştirmek istiyoruz. Genellikle yumurta toplanmasından 2-3 gün sonra embriyolar rahime yerleştirilir. Bu işlem oldukça kolay olup, anestezi gerektirmez. Nadiren, işlem sonrasında adet benzeri kramplar hissedilebilir. Embriyo transfer sayısına ve gününe nasıl karar verilmektedir? Transfer edilecek embriyo sayısı yönetmeliklerde 1 veya 2 ile sınırlandırılmıştır. Genellikle 35 yaş altında ilk 2 denemede ve yaşı ileri de olsa kaliteli embriyoları olan kadınlarda 1 embriyo transfer edilir. Yaşı daha ileri olup, çoklu denemesi olan veya embriyo kaliteleri daha zayıf olan kadınlarda 2 embriyo transferi yeğlenir. Blastokist transferi Embriolar 5. günde blastokist ismini alır. Embriyo sayısı ve kalitesi yeterli ise blastokist transferine karar verilebilir. Başarı oranı daha iyi olan bu transfer kararını embriyoloğunuz, doktorunuz ve siz birlikte değerlendirirsiniz. Bazı durumlarda embriyoların sağlığından emin olmak için de blastokist aşaması beklenebilir. Aynı zamanda blastokist transferine gidilmesinin amacı daha kaliteli embriyoları seçerek gebelik şansını arttırırken çoğul gebelik riskini azaltabilmektedir. Çoğul gebelik başarımıdır? Uzun yıllar boyunca üremeye yardımcı tekniklerle çoğul gebelik oranları artmıştır. Çoğul gebeliklerde; gebelik sırasında artmış yan etki riski mevcut olup, prematüre doğum ile yaşamaları güç olan çok küçük bebekler dünyaya gelebilir. Anne adayı açısından da gebelikte çıkan şeker, yüksek tansiyon, düşük ve erken doğum tehdidi ile daha riskli bir gebelik dönemi sorun yaratabilmektedir.

14 Tüp bebek tedavisinde amaç eve tek sağlıklı bebek götürmektir. Bu amacı başarmak için daha kaliteli ancak daha az sayıda embriyo tüm seçkin kliniklerin ortak hedefidir. Transfer öncesi embriyolara yapılacak lazer uygulamalarla tutunma şansını arttırmak mümkün müdür? Embriyo transferi önce nadiren embriyonun zarında lazer ile inceltme (assisted hatching) gerekebilmektedir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda, ileri yaşta veya embriyo zarının kalın olduğu tespit edilen kişilerde bu yönteme başvurulur. Tutkal, lenfosit, aşısı, sperm mıknatısı, gebelik gibi deneysel yöntemlerin ise etkinlikleri tartışılmalıdır ve kanıtlanmamıştır. Embriyo transferi sonrası ilaç kullanımı (luteal destek) Embriyoların tutunma şansını arttırmak için tedavi nedeniyle kanda azalan bazı hormonları dışarıdan almak gerekir. Luteal destek adı verilen bu tedavi genellikle gebeliğin 10. haftasına denk devam eder. Progesteron ve östrojen hormonlarını hap, vajinal fitil enjeksiyon şeklinde kullanabilirsiniz. İlaçlarınızın tarifi yumurta toplama ve embriyo transferi sonrasında yapılacaktır. EMBRİYO DONDURMA İleri bir tarihte kullanılmak üzere yeterli kalitede fazla sayıda sağlıklı embriyo mevcut ise dondurulabilir. Embriyoların dondurulabilecek durumda olup olmadığına embriyoloğunuz karar verecektir. Ancak iyi kalitedeki embriyolar bile dondurma-çözme işlemine dayanmayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. İleride bu dondurulmuş embriyoların kullanılmasına karar verildiğinde ancak çözüldüklerinde de sağlıklı iseler transfer edilecektir. Dondurulmuş embriyo transferi taze uygulamadan çok daha kolay bir tedavi ile uygulanmaktadır. Bunun için rahimin gebeliği kabule hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Çözüldüğünde sağlıklı gelişme gösteren dondurulmuş çözülmüş embriyolarla elde edilen gebelik oranları taze embriyo transferi kadar başarılı olabilir.

15 ERA TESTİ ERA, yani Endometrial Receptivity Array testi, tüp bebek tedavilerinde, özellikle iyi kalite embriyo olduğu halde gebelik oluşmayan hastalar için yeni bir umut oluşturmaktadır. Yıllarca süren klinik araştırmalardan sonra kullanıma giren bu yeni metot ile endometrium (rahim duvarı) tutunma penceresi kişiye özel olarak belirlenmekte ve bu özel zamanda embriyo transferi yapılarak başarı sağlanabilmektedir. PGT (PREİMPLANTASYON GENETİK TANI) Genetik geçişli ailesel hastalığı olanlarda tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda ve ileri yaş olgularında 3.gün embriyolarından alınan tek bir hücreden genetik araştırma yapılabilmektedir. Sağlıklı embriyoların seçilmesi ile gebelik şansı arttırılarak genetik hastalıklardan kaçınılabilmektedir. CGH (Komplet Genomik Hibridizasyon) tüm kromozomların incelendiği en yeni teknik olarak kliniğimizde de uygulanmaktadır. TÜP BEBEK TEDAVİSİ SONRASI SİZİ NELER BEKLER? Embriyo transferinden sonraki 1-2 günde hafif tempolu olmanızda fayda olabilir. Transferin ertesi günü itibariyle normal günlük yaşam aktivitelerinize dönebilirsiniz. Sürekli istirahat etmek gereksizdir. Embriyolar rahimin içerisinde güvenli bir ortamdadır. Yürümek banyo duş alma ile günlük normal faaliyetler gebelik şansınızı etkilemez. Yorucu faaliyetler ile ağır kaldırmaktan kaçınınız. Verilen ilaçları düzenli kullanmaya dikkat ediniz. Beslenmenize ve uyku düzeninize özen gösteriniz. Bol su içmeniz faydalı olacaktır. Bitki çaylarını günde 1-2 bardak olarak tüketebilirsiniz. Beslemenizi kabızlık yaşamayacak şekilde dengelemelisiniz. Tedavi süresince sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Doktorunuza danışmadan farklı ilaç tedavilerine başlamayınız. Ateş yükselmesi ya da diğer sağlık sorunlarınız olursa en kısa zamanda doktorunuzla irtibat kurunuz. Embriyo transferi sonrasında gebelik testi gününe dek geçen süre içerisinde bazen kahverengi lekelenmeler veya ara kanamalar söz konusu olabilir. Bu durum her zaman gebelik olmadığı anlamına gelmez. İlaçları kullanmaya kesintisiz devam edilmelidir. Bu durumda doktorunuzu bilgilendiriniz. Bazen kan sulandırıcı tedavinin kesilmesi ve progesteron dozunun arttırılması gerekebilir. Karında gerginlik ve şişkinlik hissi oldukça sıktır ve kişiyi bazen rahatsız edebilir. Gebelik testi gününe dek yaşadığınız hiçbir belirti gebelik var veya yok anlamına gelmez.. Bazen gebelik başlangıcı ile adet belirtileri birbirine çok benzer. İlaçlarınızı hiçbir durumda aksatmayınız.

16 GEBELİK TESTİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILMALIDIR? İdrarda gebelik testleri her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Embriyo transferinden gün sonra kanda B-hCG ölçümü ile gebelik saptanır. Gebelik testi önerilen test gününden 2 gün sonra tekrar edilmelidir. Tüp bebek tedavisi sonucu pozitif gebelik teşhisi doğal gebeliklerden daha önce konduğu için beklenen B-hCG değerleri daha düşüktür. Sonuç başka bir doktor veya laboratuar tarafından yorumlanırken tüp bebek tedavisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. GEBELİK TESTİ POZİTİF İSE! Bu mutlu haberi duymak için hem siz hem biz çok çalıştık, emek verdik. Maddi ve manevi yükü bu derece fazla olan bir tedavinin başarıyla sonuçlanması tek dileğimiz. Ancak henüz ilaçlarınızı bırakmak için erken. Gerçek başarı eve kucağınızda sağlıklı bir bebek götürmektir. İlk B-hCG seviyesine bakılarak embriyoların rahim iç duvarına tutunup tutunmadıkları anlaşılır. Ancak sağlıklı büyüyen bir gebelik olduğunu ispatlamak için kanda ölçülen gebelik hormonu olan B-hCG seviyelerinin katlanarak yükselmesi izlenmelidir. Bu yükseliş 2 günde bir testin tekrar edilmesi ile anlaşılabilir. Test sonuçlarına göre size ultrason randevusu verilecektir. Embriyo transferinden 3 hafta sonra vajinal ultrason ile rahim içerisinde gebelik kesesini görmek mümkündür. Gebelik kesesinin görülmesinden gün sonra da bebek kalp atımı görülmelidir. Kalp atışlarının görülmesi gebeliğin sağlıklı gideceğini gösteren önemli bir bulgudur.

17 TÜP BEBEK TEDAVİ PROGRAMINA GİRMEK İÇİN GEREKENLER 1. Ön muayene ve tetkikler; 2. Evlilik cüzdanı & nüfus cüzdanı fotokopileri ; 3. Rıza formlarının okunması ve imzalanması ; 4. Yakın zamanda yapılmış sperm analizi ; 5. Gereğinde rahim filmi (HSG), SİS veya ofis histeroskopi ile rahim iç boşluğunun değerlendirilmesi; 6. Size reçete edilecek ilaçlarınızın temin edilmesi; 7. Tedavi öncesi gerekli tetkikler: Kadın için; HBsAG, Antı-HCV, HIV, Rubella, IgG, Hemogram, Açlık kan şekeri, FSH, LH, E2, PRL, TSH, VitB12, Toxoplazma testleri, gerekli durumlarda detay testler (genetik, pıhtılaşma, ilave hormon testleri) Erkek için HIV, VDRL, HBsAG, Anti-HCV ile gerekli durumlarda; FSH, LH, T, TSH, PRL, Biokimya, VitB12, Karyotip tayini, Y delesyonu tayini, Ürolojik muayene

18 TÜP BEBEK BAŞARISI İÇİN ALTIN KURALLAR Günümüzde giderek artan sayıda çift, bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvurmak zorunda kalıyor. Başarılı bir tedavi için küçük sırlar ve ipuçları vermek istiyorum. Bu yazının tüp bebeğin sosyal açıdan da anlaşılmasına ve desteklenmesine katkısı olacağına inanıyorum. İlk denemede başarı olur mu? Sizden önce bu yöntemle başarıya ulaşmış milyonlarda çift olduğunu biliyor muydunuz? Pozitif düşünmeye başlamalısınız. Siz başarı için neler yapabilirsiniz? Yaşınızı değiştiremezsiniz. Ancak tüp bebek sadece sperm ve yumurtanın birleştirilerek embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden ibaret değildir. Üreme hücrelerinizin sayısını ve kalitesini arttırabilecek ön tedaviler olduğunu biliyor muydunuz? Tedaviden 1-2 ay önce hazırlıklara başlamak başarınıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca; sağlıklı yaşam kuralları bu süreçte de önem taşıyor. Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir. Doktorunuzla ve yakınlarınızla endişelerini paylaşın Randevunuz sırasında size bir yakınınızın eşlik etmesi yararlı olabilir. Net sorular sorun ve cevapları küçük bir not defterine not edin. Randevunuza yanınızda bir kitap veya dergi ile gidin. Tahlil sonuçları için beklemeniz gerekebilir. Kendinizi biraz şımartmanızın bir zararı olmaz. Yanınızda bir parça çikolata bulundurmaya ne dersiniz? İlaç tedavilerini doğru uygulamalısınız Beslenmeniz doğal besinlerle olmalıdır. Düzenli beslenin, sebze ve meyve tüketimine dikkat edin. Bol su içmelisiniz. Tuz ve diğer katkı maddelerini az tüketmeli, kafeinli, asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Günde 8 saat uyumalı, geç yatmamalı ve sabah erken kalkmalısınız. Yorgunluk ve aşırı egzersiz tedavinizi olumsuz etkileyebilir. Zaman zaman küçük molalar vererek bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmeye gayret edin. Stresten kaçınmalısınız Stresle baş etmek için gevşeme tekniklerini kullanın. Derin nefesler almak, olumlu düşünmek (mutlu düşünce kavramı), doğa yürüyüşleri, dikkatinizi dağıtacak hobilerinizle uğraşmak, işe yarayabilir. Başaracağınıza inanmalısınız Modern bir yöntem olan tüp bebek tedavisi günümüzde çok daha büyük başarı ile ve geçmişe oranla daha modern, daha az masraflı ve pratik şekilde yapılıyor. Teknik gelişmeler tüp bebek başarısını çok iyi noktalara taşıyor. Doktorunuzun deneyimi ve hassasiyeti tabii ki önemlidir ancak siz de tedavi ekibinin bir parçası olarak bu enerji ve motivasyonla başlamalısınız. Başaracağınıza inanın. Olumlu konsantrasyon ve inanmak başarının ilk adımlarıdır. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz. Kent Hastanesi Tüp Bebek (IVF) Merkezi

19 Kent Hastanesi Tüp Bebek (IVF) Merkezi

20 YAŞAMI SİZİN İÇİN KOLAYLAŞTIRIYORUZ kenthospital.com kenttipmerkezi.com internationalkent.com karacigernakli.org bobreknaklikent.com kemikiliginaklikent.com sgkkent.com saglikkenti.com /KentSaglikGrubu /kentsaglikgrubu KENT HASTANESİ 8229/1 Sokak No: Çiğli-İZMİR Tel: (0232) (pbx) Faks: (0232)

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

evgili Tüp Bebek Adayları, Tüp bebek ve ICSI (mikroenjeksiyon) gibi yardımcı üreme tekniklerinin günümüzde ulaştığı nokta, birçok çifte gebeliğe

evgili Tüp Bebek Adayları, Tüp bebek ve ICSI (mikroenjeksiyon) gibi yardımcı üreme tekniklerinin günümüzde ulaştığı nokta, birçok çifte gebeliğe S evgili Tüp Bebek Adayları, Tüp bebek ve ICSI (mikroenjeksiyon) gibi yardımcı üreme tekniklerinin günümüzde ulaştığı nokta, birçok çifte gebeliğe ulaşma şansı sunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin yansıması

Detaylı

İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular

İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular İnfertilite hakkında en çok merak edilen sorular 1-Kısırlık nedir? Kısırlık ya da infertilite 1 yıl içinde, haftada en az iki kez cinsel birliktelik olduğu halde gebe kalamama durumu olarak ifade edilir.

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir?

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir? Sperm Bozuklukları Sperm Bozuklukları Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında neden erkeğe bağlı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı araştırmalar doğrultusunda dünya genelinde erkeklerde

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan gebelik kaybı, üç ve daha fazla gebeliğin 20. gebelik haftasından önce düşükle sonlanması olarak tanımlanır. Kadınların %10-20'sinde 1 kez düşük görülebilir. Yani

Detaylı

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Özellikle 30 lu yaşlardaki erişkin kadınları daha çok etkileyen endometriozisin görülme oranı artıyor. İstatistiklere

Detaylı

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur.

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur. Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu küçük tümoral oluşumlardır. Vücutta rahim ağzı, rahimin içi (endometrium), ses telleri ve barsaklar gibi pekçok değişik bölgede görülebilir. Endometrial polip rahimin

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler COUMADİN TEDAVİSİ Cerrahi Servisler Coumadin tedavisi hakkında merak ettikleriniz Bu kitapçık Coumadin tedavinizin daha başarılı ve yaşamınızın olabildiğince normal hale gelmesine yardımcı olmak üzere

Detaylı

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU BİLGİLENDİRME Değerli Çiftimiz; Bu form, tüp bebek tedavisinde gerçekleştiren işlemler hakkında sizleri bilgilendirmek

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Hastanın Adı - Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Hasta ID No: Kimlik / Pasaport No: Eşinin Adı Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Kimlik / Pasaport No: Sayın Hastamız / Hasta Yakınımız, Tıbbi durumunuz ve hastalığınızın

Detaylı

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir.

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir. KARACİĞER BİYOPSİSİ Karaciğer biyopsisi karaciğerden küçük bir parçanın alınıp mikroskopta incelenmesi ile hastalıkların karaciğere verdiği zararın tespit edilmesidir. Karaciğer biyopsisi genellikle ince

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009 YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 1 12/11/2009 Yardımcı üreme teknikleri bir açıdan kadının infertilite problemine ışık tutarken diğer yandan birçok riski ve problemi beraberinde getirmektedir.

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

"DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK"

DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK Tüp bebekte son gelişmeler Tüp bebek tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte uzmanlar, tüp bebek yöntemine başvuran hastaların normal yaşantılarından kopmadan, daha az maliyetle tedavi olabileceklerini

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081 Sağlıklı BR.HLİ.081 Sağlıklı Sağlıklı bir hamilelik geçirmek hamilelik öncesi dönemde sağlığınızla ilgili testleri yaptırmakla başlar. Bu nedenle çocuk istediğinize karar verdiğinizde önce bir kadın hastalıkları

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER Hem. Meral IŞIK Acıbadem Kadıköy Hastanesi IVF Ekip Lideri 16 Ekim 2012 de Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde I. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireliği Seminerinde

Detaylı

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜRKAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı PGT NEDİR? Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen

Detaylı

Sorularla TÜP BEBEK.

Sorularla TÜP BEBEK. Sorularla TÜP BEBEK www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi bulunmaktadır.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul KULLANMA TALİMATI CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul Kas içine enjekte edilerek kullanılır. Etkin madde: Her bir liyofilize toz içeren ampul 5000 IU insan koryonik gonadotropini

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK ve SAĞLIK EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK VE SAĞLIK SUNUM İÇERİĞİ Üreme Sağlığı EVLİLİK VE SAĞLIK ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK Cinsellik,

Detaylı

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur?

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur? OVER KANSERİ Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over hücrelerinden kaynaklanan kanserdir. Kadınlarda yumurtalıklara over denir. Over ler döllenme için gerekli yumurtaların hazırlandığı ve kadın hormonlarının

Detaylı

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Menopozda Öz-bakım Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Yapılan araştırmalar, kadınların menopozun ne olduğunu, bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU

TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU Tüp Bebek tedavisine karar vermeden önce Uzman ekibimiz ile ÜCRETSİZ görüşme yapabilirsiniz. (0232) 464 5 888 TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU Özel İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi - Tüp

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

Gastroskopi. Giriş. Gastroskopi 1

Gastroskopi. Giriş. Gastroskopi 1 Gastroskopi Giriş Gastroskopi muayenenizin randevusu yaklaşıyor. Bu muayenede yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı içeriden tetkik edilmektedir. Bu kitapçıkta bu muayeneyle ilgili ve sizin bu muayeneye

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir?

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi, al nan meni örne inde hiçbir sperm hücresinin bulunmamas d r. Azospermi sorunu iki ba l kta incelenmektedir; T kan kl a ba l olan ve

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis ve fertilite Endometriozis yaygın görülen bir jinekolojik problemdir. Her zaman kısırlığa ya da ağrıya sebep olmayabilir. Hafif şiddette endometriozis

Detaylı

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Lothian Cinsel ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Sizin için en uygun doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı oluyoruz Doğum kontrol seçenekleri Yeni doğum yapmış olan ve hamileliklerine

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir. KULLANMA TALİMATI LH-RH Ferring 0.1 mg/ml IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, 0.091 mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat

Detaylı

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İSTANBUL İLİ ÇEKMECE BÖLGESİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GEBE EĞİTİM SINIFLARI

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

Embriyo Kriyoprezervasyonu

Embriyo Kriyoprezervasyonu ÜREME TIBBI VE CERRAHİSİ DERNEĞİ İnfertilite Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Toplantısı Ankara, 21.12.2014 Embriyo Kriyoprezervasyonu Dr. Sinan Özkavukcu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ÜYTE Merkezi Laboratuvar

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

Universitäts-Frauenklinik Essen. Koryon villus biyopsisi ve Amniyosentez

Universitäts-Frauenklinik Essen. Koryon villus biyopsisi ve Amniyosentez Universitäts-Frauenklinik Essen Koryon villus biyopsisi ve Amniyosentez Koryon villus biyopsisi Sorular ve cevaplar Koryon villus biyopsisi nedir? Trizomi 21(Down Sendromu), Trizomi 18(Edwards Sendromu)

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

Amniyosentez. Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler

Amniyosentez. Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler 12 Amniyosentez İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi, Royal Koleji Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları ile IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden kendi kalite standartlarına

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Laparoskopi Nasıl Yapılır? Dünyaya baktığımızda son 20 yılda cerrahi anlayışında köklü değişiklikler görmekteyiz. Vücut boşluklarını açmadan içeride olup bitenleri anlayabilme fikri tıbbın başlangıcından beri cerrahları heyecanlandıran

Detaylı

Tüp bebek istiyoruz ama...

Tüp bebek istiyoruz ama... Tüp bebek istiyoruz ama... Kadınlar yumurtlama sorunu yaşıyor, erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı düşüyor. 100 yıl önce sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, DSÖ nün son verilerine göre birçok erkekte

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1500 IU insan koriyonik gonadotropini (hcg). Yardımcı maddeler: Mannitol, disodyum hidrojen fosfat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir.

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. KEMOTERAPİ KEMOTERAPİ NEDİR? Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. Kemoterapide, bir veya birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Her ilacın

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi?

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi? DEMİR EKSİKLİĞİ 1. Demir eksikliği anemisi nedir? Demir eksikliği anemisi : kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demirin dışarıdan besinlerle yetersiz alınması yada vücuttan aşırı miktarda kaybedilmesi

Detaylı

CERRAHİ KONTRASEPSİYON

CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON KADINLARDA OVUMUN, ERKEKLERDE SPERMİUMUN GEÇTİĞİ KANALLARIN CERRAHİ BİR YÖNTEMLE KAPATILMASI İŞLEMİDİR. Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Artık çocuk

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği OP. DR. ÜNSAL ÖZKUVANCI Genel bilgiler Şeker hastalığı bir çok organı etkilediği gibi cinsel fonksiyonları da olumsuz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular

Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular BR.HLİ.067 Romatizma hastalıkları toplumda oldukça sık görülen hastalıklardır. Bunların sıklıkla günlük yaşamı etkilemesi, kişinin yaşam kalitesini

Detaylı

Uygulama yirmi dakika sürüyor ve hemen normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. "Kaşlarımın arasındaki çizgi beni aslında olmasamda, kızgın gösteriyor.

Uygulama yirmi dakika sürüyor ve hemen normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. Kaşlarımın arasındaki çizgi beni aslında olmasamda, kızgın gösteriyor. Yüzümüzde aşırı çalışan mimik kasları dinamik yüz çizgilerine yol açıyor ve bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösteriyor. Bu çizgilerin cerrahi ile giderilmesi çok zahmetli olabiliyor. Botoks maddesini yüzdeki

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

Gebelikte Beslenme Vitaminler

Gebelikte Beslenme Vitaminler Gebelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: MİRİNGOTOMİ (Kulak zarının çizilmesi) veya VENTİLASYON

Detaylı