Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doğum Sonrası Doğum Kontrolü"

Transkript

1 Lothian Cinsel ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Sizin için en uygun doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı oluyoruz

2 Doğum kontrol seçenekleri Yeni doğum yapmış olan ve hamileliklerine ara vermek isteyen ya da uzun dönem doğum kontrolü isteyen bayanlar için son derece uygun olan, etkili ve güvenilir doğum kontrol metodları mevcuttur. Önce bu metodları tanıyalım. Hormonlu RİA (Rahim İçi Araç) (Spiral) Hormonsuz RİA (Rahim İçi Araç) (SPİRAL) Deri Altı Çubuk (İmplant) İğne RİA ve implant kullanan bayanlarda plansız gebe kalma olasılığının diğer metodları kullanan bayanlara göre dört defa daha az olduğunu biliyoruz. Eğer kesinlikle bir daha gebe kalmak istemediğinizden eminseniz, kısırlaştırma seçeneğini düşünebilirsiniz. Genelde erkeğin kısırlaştırılması en uygun seçenek olmaktadır (vazektomi). Bayanların sıklıkla başvurduğu bir dizi doğum kontrol yöntemi mevcuttur.

3 Bunlar da etkilidir ancak fark şudur: bunları özenle kullanmanız gerekiyor. Yalnız başına Progesteron (1 Hormon) Hap Kombine metodlar > (2 Hormon) > Hap > Doğum Kontrol Bandı > Vaginal Halka Kondom (Prezervatif) - Bunlar aynı zamanda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyebilir. Her bir yöntem hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek ve sizin için en uygun olacak yöntem hakkında fikir edinmek için bu broşürü okuyunuz. Ebeniz, doğum sonrası ziyaretlerinizin birinde sizinle doğum kontrol konusunu konuşacaktır ve bunun neticesinde bebeğiniz doğar doğmaz gebelikten korunmuş olabileceksiniz. Hastanede ya da yöresel kliniklerde çalışan sağlık elemanları, seçtiğiniz metoda kolaylıkla ve hızla erişmenizi sağlayacaktır. Bebeğinizin doğumunu takiben üç hafta içinde gebelikten korunma yöntemlerinden birini kullanmaya başlamış olmanız gerekmektedir.

4 Hormonlu RİA (Spiral) Hormonlu RİA, küçük, t harfi şeklinde bir araç olup rahminize yerleştirilir. Spermin serviks yoluyla rahime geçip yumurtayla birleşmesini engelleyen, progesteron adında az miktarda bir hormon salgılar. Adetlerinizin daha hafif geçmesine neden olabilir. Advantages Beş yıla kadar etkilidir Koruyuculuğu %99 dan fazladır Kolaylıkla çıkartılabilir Hormon güvenli olup seviyesi düşüktür Doğurganlık hızla geri gelir Adet kanamaları daha hafif olabilir Emziren bayanlar için uygundur Taktırın, bir daha düşünmeyin. Dezavantajları Adet kanamaları bir kaç ay düzensiz olabilir Bir hekim tarafından takılmalıdır. Hormonlu RİA, doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde ya da doğumdan dört hafta sonra takılabilir. Ebe veya doktorunuz en uygun olan zamanı sizinle konuşacaktır. Eğer sezeryanla doğum planlanmışsa, bunun aynı zamanda takılması mümkün olabilir.

5 Hormonsuz RİA Bakır RİA, t harfi şeklinde küçük bir araç olup rahminize yerleştirilir ve spermanın hareketlerini etkiler. Bu etki, spermanın yumurtayı döllemesine engel olur. Bu tür RİA, güvenli ve doğal az miktarda bakır içerir. 100% hormonsuz olup adet kanamalarınızı etkilemez. Advantages 10 yıla kadar etkilidir Koruyuculuğu %99 dan fazladır Kolaylıkla çıkartılabilir Hormonsuzdur Taktırın, bir daha düşünmeyin. Adet kanamaları düzenli olmaya devam eder Doğurganlık hızla geri gelir Emziren bayanlar için uygundur. Dezavantajları Daha ağır ve kramplı adet kanamaları olabilir Bir hekim tarafından takılmalıdır. Bakırlı RİA, doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde ya da doğumdan dört hafta sonra takılabilir. Ebe veya doktorunuz en uygun olan zamanı sizinle konuşacaktır. Eğer sezeryanla doğum planlanmışsa bunun aynı zamanda takılması mümkün olabilir.

6 İmplantlar İmplant, kolunuzun üst kısmındaki derinin altına yerleştirilen esnek, kibrit çöpü büyüklüğünde ufak bir çubuktur. İmplant, progesteron adında bir hormon salgılar; bu hormon hem yumurtalıklarınızdan yumurta salınmasını engeller hem de rahim ağzı salgısını kalınlaştırır. Bu da spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bir durumdur. Avantajları Üç yıl etkilidir Koruyuculuğu %99 dan fazladır Doğurganlık hızla geri gelir Adet kanamaları daha hafif olabilir Emziren bayanlar için uygundur Taktırın, bir daha düşünmeyin. 40mm Dezavantajları Adet kanamaları düzensiz olabilir (ya da tamamıyla durabilir). İsterseniz hemen. Sezeryan sırasında ya da evinize dönmeden önce doğum servisinde bunu yerleştirmemiz mümkün olabilir. Bebeğinizin doğumundan üç hafta sonra kesinlikle gebelikten korunmaya ihtiyacınız olacaktır.

7 İğne Bu gebeliği önleyici bir iğnedir. İğne, progesteron adında bir hormon içerir; bu hormon hem yumurtalıklarınızdan yumurta salınmasını engeller hem de rahim ağzı salgısını koyulaştırır. Bu da spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bir durumdur. Avantajları Etkisi 3 ay sürer Koruyuculuğu %94 tür Adet kanamalarınız düzensiz olabilir ya da tamamıyla durabilir. Dezavantajları İğnenin yapılması için bir sağlık uzmanına her üç ayda bir görünmeniz gerekmektedir Doğurganlığın geri gelmesi gecikebilir Düzensiz adet kanamaları. Eğer sağlığınız yerinde ise ve hamileliğiniz ya da doğum sırasında sağlığınızı etkileyen bir komplikasyon olmadıysa buna hemen başlayabilirsiniz. Aksi takdirde 21. günde iğnenizi olabilirsiniz. Doktorunuz sizin için en uygun seçeneği tavsiye edecektir.

8 Sadece progesteron içeren hap Bu haplarda sadece progesteron adında bir hormon mevcuttur. Bu yöntem, hap almak isteyen, ancak östrojen alamayan bayanlar için uygundur. Sadece progesteron içeren iki çeşit hap vardır: geleneksel olanları rahim ağzı salgısını koyulaştırır ve spermin yumurtaya ulaşmasını engeller. Daha yeni olanları ise yumurtalıklardan yumurtanın salınmasını önler. Doktor ya da hemşireniz sizin için hangisinin daha iyi olacağına karar vermenize yardımcı olacaktır. Avantajları Koruyuculuğu %91 dir Bıraktıktan sonra doğurganlık normale döner Emziren bayanlar için uygundur Östrojen alamayan bayanlar için güvenlidir Adet kanamaları kesilebilir. Dezavantajları Adet kanamaları düzensiz olabili Her gün aynı saatte alınması gerektiğinin unutulmaması gerekir. İsterseniz hemen. Bebeğinizin doğumunu takiben üç hafta içinde etkili doğum kontrol yöntemlerden birini kesinlikle kullanmaya başlamanız gerekmektedir.

9 Kombine hormonlarla doğum kontrolü Bu yöntemlerde, yumurtalıklarınızdan yumurta salınmasını engelleyen östrojen ve progesteron adında iki hormon kullanılır. Genellikle bu hapı her gün aynı saatte almanız gerekmektedir. Piyasada çok çeşit hap mevcuttur. Sağlık uzmanınızın size reçeteyle vermesi gerekiyor. Bazı bayanlar, aynı hap gibi iş gören doğum kontrol bandı ya da vajinal halka kullanırlar. Bu metodların avantajları Koruyuculuğu %91 dir Daha kısa süren, daha hafif ve daha az ağrılı adet kanamaları olur Bıraktıktan sonra doğurganlık normale döner Ergenlik sivilcelerine iyi gelebilir. Dezavantajları Düzensiz adet kanamaları söz konusu olabilir, genellikle zamanla bu durum düzelir Yöntemi doğru kullanmanız gerekir Bazı bayanlar sağlık nedenleriyle östrojen alamazlar Emziren bayanlar için uygun değildir. Eğer emzirmiyorsanız, bebeğiniz doğduktan üç hafta sonra. Bebeğiniz sütten kesilinceye kadar başka bir yöntem kullanmalısınız.

10 Kadının kısırlaştırılması Kadının fallop tüpleri bağlanarak spermle yumurtanın bir araya gelmesi engellenmiş olur. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Hastanede yapılması gereken bir işlemdir. Eğer kadının kısırlaştırılması yöntemini düşünüyorsanız, seçenekleriniz konusunda size bilgi verebilmesi açısından bir an önce doktorunuzla görüşünüz. Bayanın kısırlaştırılması yönteminin, bu broşürde bahsedilen RİA ve implant yöntemleri kadar etkili olduğunu unutmayın. Advantages Kalıcıdır Koruyuculuğu %99 dan fazladır Adet kanamalarınızda bir değişiklik olmaz. Disadvantages Sezeryan ameliyatı sırasında yapıldığında başarısızlık oranı daha yüksektir Geri dönüştürülemez Bir daha hamile kalmak istemediğinizden iyice emin olmanız gerekmektedir Cerrahi işlem gerektirir Genel anestezi gerekebilir Komplikasyon riski mevcuttur. Normalde en küçük çocuğunuz bir yaşına gelene kadar ameliyatı beklemeniz tavsiye edilir. Eğer planlanmış sezeryan ameliyatınız varsa, bu işlemin aynı zamanda yapılması söz konusu olabilir.

11 Erkeğin kısırlaştırılması Vazektomi Bu yöntemde, spermleri testislerden penise taşıyan tüplerin (vas deferens) kapatılması söz konusudur. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen kısa bir işlemdir. Bir halk kliniğinde yapılabilir. Ayarlamak için, aile doktorunuzun (GP niz) sizi Chalmers Cinsel Sağlık Servisi (Chalmers Sexual Health Service) ne sevk etmesini isteyin. Erkeğin kısırlaştırılması, kadının kısırlaştırılmasından daha etkilidir ve çok daha basit bir işlemdir. Erkeğin kısırlaştırılması yönteminin, bu broşürde bahsedilen RİA ve implant yöntemleri kadar etkili olduğunu unutmayın. Advantages Kalıcıdır Koruyuculuğu %99 dan fazladır Lokal anestezi ile yapılır. Dezavantajları Geri dönüştürülemez Cerrahi işlem gerektirir Komplikasyon riski mevcuttur. Normalde en küçük çocuğunuz bir yaşına gelene kadar vazektomiyi beklemeniz tavsiye edilir. Bebeğiniz 6-9 aylıkken aile doktorunuzun sizi sevk etmesini isteyin.

12 Doğum Kontrolu ve Emzirme Bebeğinizi emzirirken, bebeğinizi ve sütünüzün salınımını etkilemeyecek bir kaç doğum kontrol seçeneği vardır. Emzirme, güvenilir bir doğum kontrol yöntemi değildir. Buna rağmen eğer: Bebeğiniz altı aylıktan küçükse ve Adet kanamalarınız henüz geri gelmemişse ve Gece gündüz tamamıyla emziriyor ve hiç mama vermiyorsanız; hamile kalma olasılığınız daha azdır. Eğer emzirme veya sütünüzün miktarı konularında sorun yaşıyorsanız tavsiye için hastanenizdeki bebek beslenme birimine başvurunuz.

13 Acil Doğum Kontrolü Bebeğinizin doğumundan sonraki üç hafta içinde korunmasız cinsel ilişkide bulunursanız, acil korunmaya ihtiyacınız olmaz. Bu 21 günlük süreden sonra eğer etkili her hangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan cinsel ilişkide bulunursanız hamile kalabilirisiniz. İki çeşit acil doğum kontrol yöntemi vardır - biri bakır RİA (SPIRAL), diğeri ise hormon haplarıdır. Bakır RİA (SPIRAL) RİA konusunda ilave bilgi için bir sonraki sayfaya bakınız. Acil doğum kontrol yöntemlerinin en etkili olanıdır (%99 etkili). Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 5 güne kadar acil RİA taktırabilirsiniz. Genelde taktırılması kolay olup her yaştaki bayan için uygundur. Acil doğum kontrolü açısından aracın en az bir sonraki adet kanamanıza kadar rahiminizde kalması gerekir, ancak esas doğum kontrol yönteminiz olarak yerinde bırakmayı tercih edebilirsiniz. Emziren bayanlar için uygundur.

14 Progestojen hapı (Levonelle ) Etkinliği, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 24 saat içinde alındığında en fazla olduğundan ertesi sabah hapı olarak bilinmektedir. Eğer henüz yumurtlama gerçekleşmemişse, etkisini yumurtanın salınımını geciktirerek gösterir ve her üç hamileliğin ikisini önler. Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki beş gün içinde alınabilir ancak almakta ne kadar gecikirseniz etkinliği o derece azalmış olur. Emziren bayanlar için uygundur. Bebeğinizi ve sütünüzün miktarını etkilemez. Eğer bir aile doktoru (GP) ile kayıtlı iseniz, Levonelle i, İskoçya daki eczanelerden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ulipristal Asetat (ella-one ) Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki beş gün içinde alınabilir. Yumurtanın salınmasını geciktererek etkisini gösterir. Levonelle den biraz daha etkilidir. Bunun bir doktor tarafından reçeteyle verilmesi gerekmektedir. Hormonlu doğum kontrol yöntemlerinin bazılarını etkileyebildiğinden, aldıktan sonraki 14 gün için kondom kullanmanız gerekmektedir. Emziren bayanların, aldıktan sonraki 36 saat için sütlerini sağıp atmaları tavsiye edilir.

15 Hizmetlerimiz Lothian bölgesindeki doğum kontrol işlemlerinin çoğu aile doktorunuzun kliniği tarafından sağlanır. Hangi hizmetlerin mevcut olduğunu öğrenmek için aile doktorunuzun kliniğine sormanızda fayda vardır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere Chalmers Centre (Chalmers Merkezi) nde kapsamlı cinsel sağlık hizmeti verilir: Doğum kontrolü bilgileri ve tedariği RİA ve RİS yerleştirilmesi ve çıkartılması Implant yerleştirilmesi ve çıkartılması. Randevu, bilgi ve tavsiye almak için i arayınız. Hatlarımız Pazartesi - Perşembe günleri sabah 9 tan akşam 5 e kadar, Cuma günleri ise sabah 9 tan öğleden sonra 4 e kadar açıktır. Ayrıca, internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz:

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ AİLE PLANLAMASI?? AİLE PLANLAMASI NEDİR? Bütün çiftlerin ve bireylerin

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

Londra Cinsel Sağlık Programı

Londra Cinsel Sağlık Programı Londra Cinsel Sağlık Programı Kılavuzun Kullanımı Bu kılavuz, sizin için doğru olan doğum kontrol yöntemi seçmenize yardımcı olmak üzere Kılavuz, doğum kontrol yöntemlerden her biri ile ilgili sadece temel

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ DENİLİNCE AKLINIZA NELER GELİYOR? DoĞal Aile Planlaması Yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü, doğal aile planlaması yöntemlerini, menstrüel siklusun

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

CERRAHİ KONTRASEPSİYON

CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON KADINLARDA OVUMUN, ERKEKLERDE SPERMİUMUN GEÇTİĞİ KANALLARIN CERRAHİ BİR YÖNTEMLE KAPATILMASI İŞLEMİDİR. Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Artık çocuk

Detaylı

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız hakkında bilgiler Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız önemlidir. Yaz hakkında ayrıntılı bilgileri,

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz.

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. , Hasta Bilgileri Jaydess Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. Jaydess nedir? Jaydess, yumuşak esnek plastikten yapılmış T şeklindeki bir çerçeveye takılı bir

Detaylı

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır Aile Planlaması-Modern Yöntemler Hormonal Kontraseptifler: Oral kontraseptifler, Enjeksiyon, İmplantlar, Vajinal

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK ve SAĞLIK EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK VE SAĞLIK SUNUM İÇERİĞİ Üreme Sağlığı EVLİLİK VE SAĞLIK ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK Cinsellik,

Detaylı

AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ. Op Dr Aybala AKIL. Acıbadem Bodrum Hastanesi

AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ. Op Dr Aybala AKIL. Acıbadem Bodrum Hastanesi AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERY NTEMLERİ ve ACİL L KONTRASEPSİYON Op Dr Aybala AKIL Acıbadem Bodrum Hastanesi Kadın n Hastalıklar kları ve Doğum Uzmanı AiLE PLANLAMASI Aile Planlaması: : Fertlerin istedikleri

Detaylı

SANDOZ. Sağlıklı bir karar. Ertesi sabah hapı NorLevo Uno

SANDOZ. Sağlıklı bir karar. Ertesi sabah hapı NorLevo Uno SANDOZ Sağlıklı bir karar Ertesi sabah hapı NorLevo Uno 1 Acil koruma veya uygun tabirle Ertesi sabah hapı nedir? Ertesi sabah hapı korunmadan veya yeteri kadar korunmadan cinsel ilişkiye girdikten sonra

Detaylı

Kürtaj risk oranı düşük bir işlemdir. Bu işlem ne kadar erken yapılırsa risk o kadar azalacaktır.

Kürtaj risk oranı düşük bir işlemdir. Bu işlem ne kadar erken yapılırsa risk o kadar azalacaktır. Her yıl pek çok kadın yaptırdığı veya yaptırmak zorunda kaldığı cerrahi bir müdahaledir. Uygun şartlarda yapıldığında düşük risk içeren bir operasyondur. Kürtaj kararı verdiğinizde bu operasyonu ne kadar

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ulusal Toplantı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. A. Sinan Türkyılmaz Doç. Dr. Alanur Çavlin 2 Aralık 214, Rixos Grand Ankara Oteli, Ankara Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2. Bölge Toplantısı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. Alanur Çavlin Dr. Pelin Seçkiner 5 Şubat 215 Swiss Otel Büyük Efes, İzmir Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun ve kadınların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: 100 mg sugammadeks Yardımcı Maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: 100 mg sugammadeks Yardımcı Maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI BRIDION 500 mg/5ml IV Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damardan uygulanır. Etkin Madde: 100 mg sugammadeks Yardımcı Maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su Bu

Detaylı

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay HIV testi isteğe bağlıdır. Size sağlık hizmeti veren personeli bilgilendirerek herhangi bir tarihte onayınızı geri alabilirsiniz.

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Skåne deki Temel Bakımda bulunan Ebe muayenehaneleri (Barnmorskemottagningarna) NEREYE BAŞ- VURABILIRIM? IKIZLERIM OLUR MU? BENİM İÇİN UYGUN MU? NORMAL MI? KAÇA

Detaylı

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 Sabahat Tezcan ve Alanur Çavlin Bozbeyoğlu Bu bölümde isteyerek düşükler, kendiliğinden düşükler ve ölü doğumlara ilişkin bulgular sunulmaktadır. Ölü doğumlar ve kendiliğinden

Detaylı

HORMONAL KONTRASEPTİFLER

HORMONAL KONTRASEPTİFLER HORMONAL KONTRASEPTİFLER Hormonal kontrasep;fler (erkekler için hormonal yöntemler hariç) östrojen ve progesteronun bir birleşimi (kombinasyonu) yada yalnızca progesteron içeren formlardan oluşur. DOĞUM

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

GENÇLĐK, CĐNSELLĐK VE KORUNMA YÖNTEMLERĐ

GENÇLĐK, CĐNSELLĐK VE KORUNMA YÖNTEMLERĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi GENÇLĐK, CĐNSELLĐK VE KORUNMA YÖNTEMLERĐ GĐRĐŞ: Günümüz Türkiye sinde her konuda alınan bunca gelişmelere karşılık bilinçli anlamda cinsellik

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 3. Bölge Toplantısı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. Alanur Çavlin Dr. Tuğba Adalı 19 Şubat 215 Greenpark Otel, Diyarbakır Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun ve kadınların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ERTES mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ERTES mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ERTES 72 1.5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 1.5 mg levonorgestrel içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, Poloksamer 188, kroskarmelloz

Detaylı

Sarkma daha da aşağıda olursa, aşağıda belirtilenlerin farkına varabilirsiniz:

Sarkma daha da aşağıda olursa, aşağıda belirtilenlerin farkına varabilirsiniz: VAJİNA (VEYA PELVİS ORGANI) SARKMASI NEDİR? Pelvis organlarınız idrar torbanızı, döl yatağınızı (rahim) ve rektumu (arka çıkış) içerir. Bu organlar bağdoku ve bağ denilen dokularla yerlerinde tutulur.

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI Ankara, 2017 Bu materyal, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

MUSEUM FÜR VERHÜTUNG UND MUVS SCHWANGERSCHAFTSABBRUCH

MUSEUM FÜR VERHÜTUNG UND MUVS SCHWANGERSCHAFTSABBRUCH SEKS? EVET, AMA GÜVENLI! GEBELİK ÖNLEME BROŞÜRÜ MUSEUM FÜR VERHÜTUNG UND MUVS SCHWANGERSCHAFTSABBRUCH Kadın cinsel organlari 4 Kızlık zarı 5 Kadın iç cinsel organları 6 Erkek cinsel organları 8 Periyot

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi

Detaylı

Hayata İyi Bir Başlangıç. Ebeler Nasıl Yardım Eder

Hayata İyi Bir Başlangıç. Ebeler Nasıl Yardım Eder Hayata İyi Bir Başlangıç Ebeler Nasıl Yardım Eder Hamile misiniz? Yeni doğum mu yaptınız? Sizi içten tebrik ediyorum, sizin adınıza ben de çok sevindim! Bir çocuğun dünyaya gelmesi çok keyifli bir olaydır.

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

Takvim Methodu Korur mu?

Takvim Methodu Korur mu? Takvim Metodu bir korunma yöntemi değildir. Takvim metodunda sadece çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara en uygun zaman gösterilir. Bu, gebe kalmak için en uygun zamandır, yani bu sistem tersine işletilerek

Detaylı

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ BİRAZ TARTIŞALIM. ACİL KONTRASEPSYON NEDİR? NEDEN GEREKSİNİM DUYULUR? ACİL KONTRASEPSİYON Acil kontrasepsiyon, yeterli korunulmayan ilişkiden sonra kullanılan,

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim?

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? 1 GP nedir? Londra'da, sağlık konusunda yardım almak için Pratisyen Hekiminizin (doktor) hizmet verdiği yerel bir sağlık ocağına kaydolmalısınız. Sağlık

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi

H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi Rizikolu ve Rizikosuz Durumlar Öneriler Türkische Ausgabe der Broschüre HIV-Übertragung und Aids-Gefahr AIDS e karωı henüz ne bir aωı ne de bir ilaç vardır.

Detaylı

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız?

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız? Arşiv Dosya No:. Tarih:... MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU 1. Adınız, Soyadınız? 2. Kaç yaşındasınız?... 3. Doğum tarihiniz?.. 4. Cinsiyetiniz nedir? Kadın Erkek 5. İkiziniz var mı? tek yumurta ikizi

Detaylı

Pompe hastası iken çocuk sabihi olmak

Pompe hastası iken çocuk sabihi olmak Pompe hastası iken çocuk sabihi olmak Pompe hastalığı, kalıtsal bir hastalıktır. Bu da, her iki ebeveyn de hastalığa sebep olan genetik özre sahip ise, hastalık çocuklarda da görülebilir. Bu sebeple, aile

Detaylı

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir:

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir: SADECE SADECE PROGESTERON PROGESTERON İÇEREN İÇEREN ORAL ORAL KONTRASEPTİF KONTRASEPTİF KULLANIMI KULLANIMI Doç. Doç. Dr. Dr. Nafiye Nafiye Yılmaz Yılmaz Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI Ankara, 2012 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 3 1.AİLE PLANLAMASI HİZMETLERİ 3 1.1.Aile Planlamasında Toplumu Tanımanın Önemi 4 1.2. Aile Planlaması

Detaylı

TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI

TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI Prof. Dr. Sabahat Tezcan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü 8 Ekim 2004 - Ankara HANEHALKI ÖZELLİKLERİ Nüfus halen genç yapıda (%29, 15 )

Detaylı

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra [cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra Çocuğunuzun aşısını yaptırmanız, kendisini, bir ya da birden fazla bulaşıcı hastalığa karşı koruma konusunda önemli bir karar verdiğiniz anlamına gelmektedir. Aşılar

Detaylı

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1 Lokal östrojen TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN Hastalar için bilgi 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikayetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan etkisi var

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR!

DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR! DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR! KADININ İNSAN HAKLARI YENİ ÇÖZÜMLER DERNEĞİ DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR! 13. Basım - 2000 adet basılmıştır. Haziran 2017 1. Basım, İstanbul, 2001 1. BASIMI HAZIRLAYANLAR Nuran

Detaylı

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel sağlık nedir? Kaliteli bir cinsel sağlığın faydaları Detaylı olarak bir cinsel sağlığın faydaları Beş adımda eylemler Önleyici cinsel sağlık hizmetlerinin anahtarları

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Ergenlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Nelerden konuşacağız? Ergenlik nedir? Ergenlik sürecinde vücutta nasıl değişiklikler olur? Üreme organları nelerdir ve nasıl

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: TC Kimlik No: Ana adı: Cinsi: Planlanan girişimin adı: Trakeotomi Nefes borusuna delik açılması

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ

TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ Doç. Dr. Banu AKADLI ERGÖÇMEN 01 Temmuz 2005 - TRABZON DOĞURGANLIK Toplam Doğurganlık Hızları 1978-2003 5 4 4,3 4,0 3 2

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

ERTESI GÜN HAPLARI AYDA BIR KEZ KULLANILMALI

ERTESI GÜN HAPLARI AYDA BIR KEZ KULLANILMALI ERTESI GÜN HAPLARI AYDA BIR KEZ KULLANILMALI Portal : www.sagliktayenilikler.com İçeriği : Sağlık Tarih : 08.08.2016 Adres : http://www.sagliktayenilikler.com/ertesi-gun-haplari-ayda-bir-kez-kullanilmali/

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su KULLANMA TALİMATI BALABAN %2 Pomad Haricen kullanılır. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü İÇİN. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu

T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü İÇİN. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü İÇİN RESİMLİ Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu REHBER 6. BASIM / ANKARA - 2008 DANIŞMANLIK Danışmanlık verildikten sonra bu sayfaya

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: MİRİNGOTOMİ (Kulak zarının çizilmesi) veya VENTİLASYON

Detaylı

DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR!

DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR! DOĞURGANLIK HAKLARIMIZ VAR! 9. Basım - 850 adet basılmıştır. Aralık 2013 1. Basım, İstanbul, 2001 EDİTÖR Deniz Kaynak 9. BASIMA KATKIDA BULUNANLAR Lalezar Akar - Fulya Ayata - Zelal B. Ayman - Ebru Batık

Detaylı

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Önceden planlanmamış hamilelik kadının, erkeğin veya çiftin hayatında krize yol açabilir. Böylesi bir durumda kaçınılması mümkün olmayan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI TARLUSAL 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 5 mg medroksiprogesteron asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, talk, mısır nişastası, sakkaroz, kalsiyum stearat,

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

Progestinler ve Metabolik Risk

Progestinler ve Metabolik Risk Progestinler ve Metabolik Risk Dr. Erkut ATTAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji ve İnferitlite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

Amniyosentez. Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler

Amniyosentez. Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler 12 Amniyosentez İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi, Royal Koleji Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları ile IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden kendi kalite standartlarına

Detaylı

"DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK"

DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK Tüp bebekte son gelişmeler Tüp bebek tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte uzmanlar, tüp bebek yöntemine başvuran hastaların normal yaşantılarından kopmadan, daha az maliyetle tedavi olabileceklerini

Detaylı

GENÇ OLMAK (KADIN OLMAK)

GENÇ OLMAK (KADIN OLMAK) GENÇ OLMAK (KADIN OLMAK) ERGENLİK ÇAĞI: Ergenlik; çocuk ile gelişmesini tamamlamış insan arasında bir geçit gibidir. Bu dönemdeki belirtiler özellikle cinselliğin bedene yansımasıyla başlar, gövdenin bu

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

Kısırla tırma kediler için aile planlaması

Kısırla tırma kediler için aile planlaması Kısırla tırma kediler için aile planlaması TEMEL KILAVUZLAR 6 Cats Protection (Kedi Koruma Derneği), kedilerin üreme olanağı bulmadan önce kısırlaştırılmasını, sorumlu kedi sahipliğinin gereği olarak görmektedir.

Detaylı

AİLE PLANLAMASI DANIŞMANLIĞI İÇİN RESİMLİ

AİLE PLANLAMASI DANIŞMANLIĞI İÇİN RESİMLİ T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü AİLE PLANLAMASI DANIŞMANLIĞI İÇİN RESİMLİ Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu REHBER AİLE PLANLAMASI DANIŞMANLIĞI İÇİN RESİMLİ REHBER

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır. KULLANMA TALİMATI GYNO-LOMEXIN %2 Vajinal Krem Vajinaya sürülerek uygulanır. Etkin madde: 1 g vajinal krem 20 mg fentikonazol nitrat içerir. Yardımcı maddeler: Propilen glikol (E1520), lanolin, badem yağı,

Detaylı

Kürtaj Kürtaj (orjinal söylenişi ile küretaj)

Kürtaj Kürtaj (orjinal söylenişi ile küretaj) Küretajın kelime anlamı kazımaktır. Ama burada adı geçen Kürtaj halk arasında, küçük hamileliklerde rahim içerisindeki ceninin tıbbi müdahele ile alınması kastedilmektedir. Kürtaj ayrıca teşhis amaçlı

Detaylı

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur.

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur. Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu küçük tümoral oluşumlardır. Vücutta rahim ağzı, rahimin içi (endometrium), ses telleri ve barsaklar gibi pekçok değişik bölgede görülebilir. Endometrial polip rahimin

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir.

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, karboksimetil selüloz

Detaylı

HIV Nasıl Bulaşır. Nerede riskler var, nerede yok.

HIV Nasıl Bulaşır. Nerede riskler var, nerede yok. HIV Nasıl Bulaşır Nerede riskler var, nerede yok. Kısaca Riskler Kan, sperm veya dölyolu sıvısı kan sistemine ulaştığında HIV bulaşabilir. Bu da şırıngaların ortak kullanımında, ama özellikle de korunmasız

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AİLE PLANLAMASI Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Dersin adı Üreme Sağlığı Anabilim dalı Sorumlu öğretim üyesi E-posta adresi Halk Sağlığı Prof.Dr.Haldun SÜMER

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 100 mg/ml sugammadeks Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 100 mg/ml sugammadeks Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su. KULLANMA TALİMATI BRIDION 200 mg/2ml IV enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 100 mg/ml sugammadeks Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması Doğurganlık Aile Planlaması Doğurganlığı Belirleyen Ara Değişkenler Düşükler ve Ölü Doğumlar Doğurganlık Tercihleri

Detaylı

R A H İ M İ Ç İ A R A Ç L A R

R A H İ M İ Ç İ A R A Ç L A R RAHİM İÇİ ARAÇLAR Dr. Deniz ÇALIŞKAN / Dr. Ahmet SALTIK Ankara Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı caliskan@medicine.ankara.edu.tr 1 A GLOBAL HANDBOOK FOR PROVIDERS Evidence-based guidance developed

Detaylı

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis ve fertilite Endometriozis yaygın görülen bir jinekolojik problemdir. Her zaman kısırlığa ya da ağrıya sebep olmayabilir. Hafif şiddette endometriozis

Detaylı

ADANA İLİ AİLE HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ UYGULAMA KURALLARI

ADANA İLİ AİLE HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ UYGULAMA KURALLARI ADANA İLİ AİLE HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ UYGULAMA KURALLARI Ev Ziyaretleri: Adana İlinde aile hekimliği uygulamasına fiili olarak 21.05.2008 tarihinde başlanacaktır. Tüm Aile Hekimleri kendilerine

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SEROPHENE, blister ambalajında 10 tablet içerir. Bunlar beyaz, çentikli, S işaretli yuvarlak tabletlerdir.

KULLANMA TALİMATI. SEROPHENE, blister ambalajında 10 tablet içerir. Bunlar beyaz, çentikli, S işaretli yuvarlak tabletlerdir. KULLANMA TALİMATI SEROPHENE 50 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Klomifen sitrat 50 mg. Yardımcı maddeler: Laktoz, sodyum nişasta glikolat, nişasta (maize starch), mikrokristalin selüloz, kolloidal

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var..

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli Dişlerinize her gün ihtiyacınız var yemek yediğinizde, güldüğünüzde ve konuştuğunuzda. İyi bir hayat için dişlerin tam olması ve

Detaylı

Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi

Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi 12 Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi, Royal Koleji Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları ile IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden

Detaylı