T.C...İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C...İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ"

Transkript

1 T.C. İLİ..İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ

2 İÇİNDEKİLER I- PROJENİN ÖZETİ II- III- IV- PROJENİN GEREKÇESİ PROJENİN AMACI PROJE KAPSAMINA GİRECEK KÖYLER VE KİŞİLERİN SEÇİMİ V- PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER 1-Üretim Konusu ve Tekniği 2-Besleme Prensipleri VI- KOYUNLARIN SEÇİMİ VII- PROJE UYGULAYICISI VE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURULUŞLAR VIII- İŞLETMENİN SÜRÜ PROJEKSİYONU IX- PROJE GİDERLERİ 1-Sabit Yatırım Giderleri 2-İşletme Dönemi Giderleri X- PROJE GELİRLERİ XI- İŞLETME GELİR-GİDER TABLOSU XII- MALİ VE EKONOMİK ANALİZLER XIII- FİNANSMAN KAYNAĞI VE GERİ ÖDEME XIV- SONUÇ

3 I-PROJENİN ÖZETİ 1-Projenin Adı: : Koyunculuk Projesi 2-Projenin Uygulama Yılı : Projenin Uygulama Yeri : İlçesi merkez ve köyleri 4-Projenin Kapasitesi : 75 Aile için 1875 Koyun 75 Adet Koç 5-Projenin uygulayıcısı : T.K.B.. Tarım İlçe Müdürlüğü 6-Proje Tutarı : TL 7-Finansman Durumu a)özkaynak : TL(%48) b)s.y.d.t. Fonu : TL (%52) II-PROJENİN GEREKÇESİ İlçemiz halkının büyük çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamakta olup, tarımsal faaliyetler aile tipi küçük işletmelerce yapılmaktadır. İlçemiz Orman ve Ova köylerinde bulunan geniş meralar genellikle kısa boylu otlarla kaplı olduğundan koyunculuğa çok elverişlidir. Sulama suyunun kısıtlı, arazilerin çok parçalı ve sınırlı olduğu bu köylerimiz uzun yıllardır büyük şehirlere göç vermektedir. Bu proje ile insanların köyünde istihdamına önemli katkıda bulunulacaktır. Bu köylerimizde koyun yetiştiriciliği konusunda geçmişten gelen bilgi birikimi, tecrübe ve fiziki altyapıda bulunmaktadır. Ülke hayvancılığının uzun yıllardır içinde bulunduğu durgunluk ve gerilemenin doğal sonucu olarak ilçemiz koyun varlığı da bundan etkilenmiş ve çok azalmıştır. İlçemizde bulunan bu potansiyeli harekete geçirerek yüksek verimli ve damızlık nitelikli koyun ırklarını ilçemizde yaygınlaştırmak, kırsal ekonomiye önemli katkı yapacaktır. Ayrıca ilçemizde yüksek oranda olan atıl işgücü ve eksik istihdam sorunlarının azaltılması sağlanacaktır. İlçemiz tarımında büyük ağırlığı olan, birçok çiftçi ailesinin ana geçim kaynağını oluşturan, sulanabilir alanlarında tohumluk ve yemeklik Patates yetiştiriciliği, bu alanlarda yaygın bir şekilde tespit edilen Patates Kist Nematodları sebebiyle 10 yıl süreyle Karantina kapsamında yasaklanmıştır. Bu istenmeyen durumdan ötürü ilçemiz çiftçisi ciddi bir gelir kaybına uğramıştır. Bunun üzerine yaklaşık 5000 dekarlık söz konusu sulanabilir tarım arazilerinde yem bitkileri üretimi Bakanlığımız tarafından desteklenmiş bedelsiz olarak yem bitkileri tohumluğu dağıtılmış ve çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirecek çalışmalar yapılmaktadır. Yem bitkileri üretiminin artması ile kışlık kaba yem maliyetlerini en aza ineceğinden hayvancılık karlı ve avantajlı olacaktır. İlçemizin yöresel Pazar ve panayırlar, tüketimin çok olduğu büyük şehirlere yakınlığı sebebiyle de pazarlama yönünden çok avantajlı durumdadır. III- PROJENİN AMACI İnsan beslenmesinde çok önemli yeri olan proteinlerin en az yarısının hayvansal kökenli olması gerektiğinden sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için hayvan kökenli protein kaynağı olan et ve süt ile bunların mamulleri olan ürünlerin üretimini arttırmamız şarttır. İnsan gıdası olmayan bitkisel maddeleri değerli bir insan gıdası olan et ve süte dönüştürmek için hayvancılığın her gün artan miktarlarda desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak hayli zahmetli olan bu sektöre yeni üreticiler kazandırılması bunların finansman yönünden desteklenmesi ile mümkün olacaktır. Bu projenin amaçları şunlardır:

4 1-İlçemizde kısa boylu otlarla kaplı meraları en iyi şekilde değerlendirerek ekonomik getiriye dönüştürmek, aynı zamanda mera ıslahına yardımcı olmak 2-Kurulacak olan çekirdek işletmelerle, yüksek verimli, genetik kabiliyeti yüksek ve yöre şartlarına uygun damızlık nitelikli koyun ihtiyacının karşılanması ve mevcut ırkların ıslahı ise verim artışının sağlanması. 3-Et ve süt veriminin arttırılması ile çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi 4-Küçük çiftçilere modern işletmecilik tekniklerinin öğretilmesi. 5-İstihdam oluşturulması ve varolan atıl işgücünün değerlendirilmesi. 6-Tarımsal yayım ve Hayvan sağlığını koruma hizmetlerinin daha etkin bir hale getirilmesi. 7- Yem bitkileri ekiminin teşvik edilmesi ile hayvancılıkta yonca, mısır, Fiğ gibi kaliteli kaba yemlerin işletmede üretilip slaj yapılarak kışın kullanılmasının sağlanması. IV- PROJE KAPSAMINA GİRECEK KÖYLER VE KİŞİLERİN SEÇİMİ Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda deneyime sahip fakat Orman bakanlığı tarafından Keçi yetiştiriciliği yasaklandığı ormanla sınırı olan köyler ile koyunculuğa elverişli doğal çayır ve mera alanları olan köylerde uygulanması planlanmıştır. Koyun yetiştiriciliği tecrübesi, uygun ağıl şartları ve yem bitkileri ekilişler gibi ölçütler projeyi uygulayacak çiftçilerin seçiminde etkili olacaktır. Seçimi yapılan çiftçilerimize İlçe Tarım Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca Koyun yetiştiriciliği kursu açılacaktır. V- PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER 1-ÜRETİM KONUSU VE TEKNİĞİ Üretim Sakız cinsi koyunlarla yapılacaktır. Koyunlar 2-3 yaşlı ve damızlık nitelikli olacaktır. 75 üreticiye, 25 adet Koyun 1 adet ergin koç dağıtılacaktır. Projeden elde edilecek erkek kuzular 1 yaşlı toklu olarak kurbanlık v.b şeklinde pazarlanacak, dişi kuzular sürüyü geliştirmek için işletmede tutulacak veya ihtiyaç fazlası olarak istekli çiftçilere satılacaktır. Bu şekilde dişi kuzular İşletme kapasitesini arttıracağı gibi, çiftçilere satılmaları sonucu yeni damızlık işletmelerin kurulmasına nüvelik edecektir. 2-BESLENME PRENSİPLERİ Koyuncunlar, ağız yapısı itibarıyla büyükbaş hayvanların yararlanamayacağı kısa boylu çayır- mera otlarına rahatlıkla ulaşır. Bu alanlardan yararlanılamayan kış aylarında koyunlar ağılda besleneceklerdir. Bölgemiz şartlarında 7 Ay merada, 5 ay ağılda besleme uygun olacaktır. Besleme programı ve gerekli yem miktarları şöyledir: 1 Adet Koyun/Koç için yıllık besleme programı Yemin Cinsi Yem Miktarı(kg/gün) Süre(gün) Toplam verilen yem(kg) Kaba Yem Kesif Yem ,5 Mera Yemi Ayrıca Koyun başına günlük rasyona 9 gr. Tuz ilave edilir.

5 1 Adet Dişi/Erkek Toklu için yıllık besleme programı Yemin Cinsi Yem Miktarı(kg/gün) Süre(gün) Toplam verilen yem(kg) Kaba Yem 1, Kesif Yem Mera Yemi 2, ,5 Ayrıca Dişi/Erkek Toklu başına günlük rasyona 9 gr. Tuz ilave edilir. 1 Adet Kuzu için yıllık besleme programı(0-3 Ay) Başlangıç Yemi Süre Büyütme Yemi Süre Toplam Yemin Cinsi (2-8 hafta) (kg) (gün) (kg) (gün) Yem (kg) Kaba Yem Kesif Yem Adet Kuzu için yıllık besleme programı(3-12 Ay). Yemin Cinsi Yem Miktarı(kg/gün) Süre(gün) Toplam verilen yem(kg) Kaba Yem Kesif Yem Mera Yemi Koyun/Koç için 5 aylık kaba yem ve yıllık kesif yem ihtiyacı: Kaba yem: 300kg Kesif yem:109.5kg --- Koyun başına günlük 9gr tuz verilir. 150*9=1350 gr tuz Dişi/Erkek Toklu 5 aylık kaba yem ve yıllık kesif yem ihtiyacı: Kaba yem: 225kg Kesif yem:91.25kg --- Dişi/Erkek Toklu başına günlük 9gr tuz verildiğinde 9x 150=1.350gr ---1 Kuzunun yıllık kaba yem ve yıllık kesif yem ihtiyacı: Kaba Yem:83 kg Kesif yem:73kg --- Kuzu başına günlük 7 gr tuz verildiğinde 7x150=1050gr VI- KOYUNLARIN SEÇİMİ Proje için satın alınacak 1875 baş Sakız ırkı gebe koyun ve 75 Adet koç 2-3 yaşlı ve damızlık nitelikli olacaktır. Tarım İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi, Ziraat Mühendisi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından görevlendirilen bir elemanca oluşturulacak komisyonca koyun ve koçların seçimi yapılacaktır. VII- PROJE UYGULAYICISI VE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURULUŞLAR Söz konusu proje Tarım İlçe Müdürlüğünce uygulanacaktır. Uygulamada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bolu İl Müdürlüğü, Bakanlığa bağlı ilgili Araştırma Enstitüleri ile bu konuda uğraş veren özel ve tüzel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır.

6 VIII- BİR İŞLETMENİN 5 YILLIK SÜRÜ PROJEKSİYONU HAYVANLAR/YILLAR KOYUN DİŞİ TOKLU ERKEK TOKLU DİŞİ KUZU ERKEK KUZU KOÇ TOPLAM ÖLENLER/YILLAR KOYUN DİŞİ TOKLU ERKEK TOKLU DİŞİ KUZU ERKEK KUZU KOÇ TOPLAM SATILANLAR/YILLAR KOYUN DAMIZLIK DİŞİ TOKLU REFORME DİŞİ TOKLU ERKEK TOKLU DİŞİ KUZU ERKEK KUZU KOÇ TOPLAM IX- PROJE GİDERLERİ 1- SABİT YATIRIM GİDERİ a)ağıl İnşaatı : Mevcut b)koyun alımı : 25 x TL= TL Koç alımı : 1 Adet Koç bedeli TL Sabit Yatırım gideri toplamı TL 2- İŞLETME GİDERLERİ a) Personel gideri : Ailedeki Atıl İşgücü Kullanılacaktır. b) Yem giderleri : Hayvancılıkta iki çeşit yem kullanılır. 1- Kaba Yem : 7 ay meradan ücretsiz yararlanılacak, 5 ayda işletmede üretilecek olan kaba yemin maliyeti TL./kg dir.

7 2- Kesif Yem : Kesif Yem büyük oranda dışarıdan temin edilecek kg maliyeti T.L dir. 1 Adet Hayvan İçin Yıllık Yem Maliyetleri (1000 T.L) Hayvanın Kaba Yem Kesif Yem Cinsi Miktarı (Kg) Tutarı (T.L) Miktarı (Kg) Tutarı (T.L) Koyun/Koç , Dişi/Erkek Toklu , Dişi/Erkek Kuzu c)veterinerlik ilaç ve aşı giderleri d)nakliye ve Pazarlama e)beklenmeyen Giderler(%3) TL TL TL X- PROJE GELİRLERİ a) Süt Geliri:Koyunların laktasyon süresi 150 gün olarak alınır. Normal bir laktasyonda Koyun başına 100 kg süt alınabilir. Süt geliri Pazar fiyatları dikkate alındığında; 1 Koyun x 100 lt x TL = TL b) Hayvan Satışları : Bölgemizde 1 adet Koyun TL, 1 adet Damızlık Dişi Toklu T.L, 1 adet kasaplık Reforme Dişi Toklu T.L, 1 adet kasaplık erkek toklu T.L, 1 adet Erkek Kuzu T.L dir. c) Yapağı Geliri: Yıllık Koyun/Koç ve Toklu için 2 kg, kuzu başına 1 kg yapağı alınır. 1 kg yapağının fiyatı T.L dir. d)gübre Satışı: Ağıldan yılda ortalama 4000kg gübre alınacağı düşünüldüğünde, tl x 4000 = tl e) Kalıntı (Artan) Değer : 5. yılın sonunda elde kalan sürü değerinden, proje başında alınan damızlıkların sürü değerinin çıkarılması ile bulunan değerdir. Projeksiyona göre 5. yılın sonunda 11 Dişi Damızlık Toklu, 9 Kasaplık Erkek Toklu, 24 Dişi/Erkek Kuzu kalıntı(artan) değer olarak Gelirler Kalemine işlenir. XI- İŞLETME GELİR-GİDER TABLOSU ( T.L) GELİR KALEMLERİ PROJE 1.YIL 2.YIL 3.YIL 4.YIL 5.YIL ÖNCESİ 1- Süt Gelirleri Hayvan Gelirler Yapağı Gelirleri Gübre Satışı

8 5- Kalıntı(Artan) Değer TOPLAM GİDER KALEMLERİ PROJE 1.YIL 2.YIL 3.YIL 4.YIL 5.YIL ÖNCESİ 1- Personel Gideri Kaba Yem Gideri Kesif Yem Gideri Veteriner İlaç ve Aşı Nakliye ve Paz Beklenmeyen G TOPLAM İŞLETME İÇİN 1 YILLIK GELİRLER TOPLAMI /5 = T.L 1 İŞLETME İÇİN 1 YILLIK GİDERLER TOPLAMI /5 = T.L XII- EKONOMİK VE MALİ ANALİZLER YILLIK GELİRLER : TL X 75 = TL YILLIK GİDERLER : TL X 75 = TL NET KAR : TL X 75 = TL PROJE TUTARI : TL X 75 = TL 1- SABİT YATIRIMLAR: A)Ahır İnşaatı : Mevcut B)Canlı Demirbaşlar : TL X 75= TL 2-İŞLETME SERMAYESİ : TL X 75= TL GERİYE ÖDEME: / = 2.81 yılda FİZİBİLİTE : / = 1.68 Fizibilitenin ( Fayda-Masraf oranı)nın 1 den büyük olması projenin mali açıdan rantabl olduğunu gösterir. XIII- FİNANSMAN KAYNAĞI VE GERİ ÖDEME Projenin sabit yatırımı olarak alınacak olan 1875 Koyun ve 75 adet Koçun bedeli olan Tlnin %20 si olan TL çiftçilerimizden katkı payı olarak alınacaktır. Bu değer bir işletme 4 Koyun 1 Koçun bedeli olmaktadır.işletme sermayesinin tamamı çiftçiler tarafından karşılanacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan finansmanı sağlanacak olan 21 Koyun bedeli şu şekilde geri ödenecektir. HAYVANLAR/YILLAR TOPLAM KOYUN KOÇ TOPLAM

9 XIV- SONUÇ İlçemiz tarımını; Patates-Tahıl münavebesine dayanan bitkisel üretim, yerli ve melez ırklardan oluşan hayvansal üretim teşkil etmektedir. Patates üretimine uygulanmakta olan Karantina sebebiyle bu alanlarda yem bitkileri üretimi teşvik edilmektedir. İlçemizin; rakım, yıllık ortalama sıcaklık, yıllık yağış miktarı, toprak yapısı gibi faktörleri dikkate alındığında, getirisi yüksek olan endüstri bitkileri ve sebzeciliğe çok uygun olmadığı görülmektedir. Sebzecilik ve baklagil yetiştiriciliği az miktarda uygun mikroklimaya sahip köylerimizde yapılıyorsa da İlçemiz ölçeğinde fazla bir oran teşkil etmemektedir. Bu sebeplerle İlçemiz doğal çayır ve meralarını en verimli kullanarak ekonomik değere dönüştürecek Koyunculuk, gerek ilçe ekonomisine gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar yapacaktır. Arzederiz HAZIRLAYAN HAZIRLAYAN Ziraat Mühendisi... İlçe Tarım Müdürü UYGUNDUR.../ / Bakanlık İl Müdürü

... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ

... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ ......... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ 2002 ......... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ BÖLÜM 1.PROJENİN ÖZETİ 1.1.Projenin Adı 1.2.Projenin Süresi 1.3.Projenin

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ EDİRNE İLİNDE YEM BİTKİLERİ EKİLİŞİ, MERALARIN DURUMU

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Proje ile yüksek genetik kapasiteli damızlıklar öncelikle yurt içinden temin edilmeye çalışılacaktır.

YÖNETİCİ ÖZETİ. Proje ile yüksek genetik kapasiteli damızlıklar öncelikle yurt içinden temin edilmeye çalışılacaktır. YÖNETİCİ ÖZETİ Önerilen projenin kapasitesi 100 Baş Ana kadrolu Damızlık Süt Sığırcılığı ve işletmede doğan erkek buzağıların besiye alınarak değerlendirilmesidir. Proje, 100 ana başlık bir damızlık süt

Detaylı

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ ERZURUM Temmuz -2012 PROJEYİ HAZIRLAYANLAR Asuman DEVECİ Ziraat Mühendisi Hülya ÖZER Ziraat

Detaylı

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sunu Planı PROJENİN AMACI / 4 PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU / 6 TÜRKİYE DE KÜÇÜKBAŞ VARLIĞININ NÜFUSA GÖRE YILLAR İÇERİSİNDEKİ

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI Abdurrahman ERDOĞAN ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: DOÇ. DR. FİSUN

Detaylı

BİRLİKLERDE VETERİNER HİZMETLERİ VE 2013 YILI DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI

BİRLİKLERDE VETERİNER HİZMETLERİ VE 2013 YILI DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI BİRLİKLERDE VETERİNER HİZMETLERİ VE 2013 YILI DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI Veteriner Hekim İstihdamı ve Yasal Yetkileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda ciddi Veteriner Hekim istihdamı yapmış,

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

06.08.2012 250 BAŞ DAMIZLIK SAANEN KEÇİSİ ÖN FİZİBİLİTE RAPORU. Nihal GÜVEN Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi/Zooteknist nihalguven@outlook.

06.08.2012 250 BAŞ DAMIZLIK SAANEN KEÇİSİ ÖN FİZİBİLİTE RAPORU. Nihal GÜVEN Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi/Zooteknist nihalguven@outlook. 06.08.2012 250 BAŞ DAMIZLIK SAANEN KEÇİSİ ÖN FİZİBİLİTE RAPORU Nihal GÜVEN Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi/Zooteknist nihalguven@outlook.com Saanen Keçisi; Dişi Saanenler %3-4 yağ içeren süt sağlarlar.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ. Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014

HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ. Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014 HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ Dr. Bekir ANKARALI Daire Başkanı 06.03.2014 1 HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ Halk elinde yetiştirilmekte olan küçükbaş hayvanların

Detaylı

İŞLETME SERMAYESİ TOPLAMI 424.154,40

İŞLETME SERMAYESİ TOPLAMI 424.154,40 ORTAKLARIN MÜLKİYETİNDE 1250 BAŞLIK (50 AİLE X 25 BAŞ/AİLE) KOYUNCULUK PROJESİ 2013 YILI İŞLETME SERMAYESİ TABLOSU 1- STOKLAR 244.240,00 1.1- Hammadde Stoku 242.865,00 485.730,00 X 0,50 ) 1.2- Yardımcı

Detaylı

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI 1995 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla kuruldu. Kurucuları arasında; TÜBİTAK, TOBB, TTGV,

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI

AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI Mustafa UYAR Birlik Başkanı 26.09.2012 1 26.09.2012 2 Amasya ili küçükbaş hayvan varlığı TÜİK 2011 verilerine göre; 97.800 baş koyun, 29.370 baş keçi

Detaylı

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Prof. Dr. Veysel AYHAN Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel

Detaylı

TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON ŞEMASI

TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON ŞEMASI BÖLÜM: TAGEM.ORG.01 Yayınlanma Tarihi Revizyon No:05 Revizyon tarihi: 15.11.2016 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Daire Başkanlığı Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Bitki

Detaylı

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Behiye AKSOY(DENGİZ), Nazif EKİCİ Buldan Tarım İlçe Müdürlüğü ÖZET Bu çalışma da Buldan merkez, belde köylerinde hayvan yetiştiriciliği ve yakın gelecekteki durumu incelenmiştir.

Detaylı

Kaynak (1) 03.04.2008. Dr. Cemal ÇAKMAK

Kaynak (1) 03.04.2008. Dr. Cemal ÇAKMAK TÜRK HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN N YAPISI ve STRATEJİK ÖNCELİKLERİ Kaynak (1) Dr. Cemal ÇAKMAK 1. NEDEN HAYVANCILIK? 1. Açlık-Tokluk, iyi-kötü beslenme gibi insan odaklı konular dünya siyasetini de etkilemektedir.

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ SUNUM PLANI İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1.Kırsal Kalkınma Yatırımları 2. Genç Çiftçi Projesi

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah 1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Etin kimyasal içeriği Yaşa, cinsiyete, beslemeye bakılmadan kimyasal yapı da ortalama: %70 su, %18 protein,

Detaylı

KARATAY HAYVANCILIĞINDA RASYONELLEŞME PROJESİ ÇALIŞTAY RAPORU

KARATAY HAYVANCILIĞINDA RASYONELLEŞME PROJESİ ÇALIŞTAY RAPORU KARATAY HAYVANCILIĞINDA RASYONELLEŞME PROJESİ ÇALIŞTAY RAPORU 13.12.2013 Çalıştay Sonuç Raporu Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından 2013 yılı Teknik Destek programı kapsamında desteklenen Karatay Gıda Tarım

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir.

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir. İZ M İR Y Ö R E S İ S Ü T S IĞ IR C IL IĞ I İŞ L E T M E L E R İN İN G E N E L E K O N O M İK S O R U N L A R I G E L E C E Ğ E Y Ö N E L İK Ö N E R İL E R Doç. Dr. Faruk KARALAR Sağlıklı bir yaşam dengeli

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü SAYI : B. 12. 0. TUG.0. 06 11 /09 KONU : Mera Islahı ve Amenajman Projeleri... VALİLİĞİ (Bakanlık İl Müdürlüğü) / /2008 Mera,

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ Karınca Dergisi, Ekim 2014, Sayı:934 KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ 1. GİRİŞ Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 7.Bölüm Tarımsal Finansman ve Kredi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

İŞLETME SERMAYESİ TOPLAMI 1.707.657,00

İŞLETME SERMAYESİ TOPLAMI 1.707.657,00 ORTAKLARIN MÜLKİYETİNDE 1000 BAŞLIK (50 AİLE X 10 BAŞ/AİLE X 2 DEVRE) BESİ SIĞIRCILIĞI PROJESİ 2013 YILI İŞLETME SERMAYESİ TABLOSU 1- HAYVAN ALIMI 1.210.000,00 11,00 YTL/kğ X 50,00 aile X 220,00 Kğ X 10,00

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE DUYURU

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE DUYURU BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE - Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencileri 251311001 kodlu Zooloji dersinin yerine Tarla Bitkileri Bölümünde açılan 251211010 kodlu Zooloji dersini. - Bahçe Bitkileri Bölümü

Detaylı

DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN

DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AMASYA Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği.

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. 1 BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. BİRLİĞİN MEVZUATI :5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 10.maddesi ve 17.02.2015 tarihli 6589 sayılı kanun,ıslah

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

GELİR GETİRİCİ PROJE DESTEKLERİ VE KASDEP

GELİR GETİRİCİ PROJE DESTEKLERİ VE KASDEP T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü GELİR GETİRİCİ PROJE DESTEKLERİ VE KASDEP Bilgi Broşürü İnsanımızın kimseye muhtaç olmadan doğrudan devlet desteği ile gelir getirici projeler

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ve KAPSAMI U.Ü.Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi nin kuruluş amacı Ziraat Fakültesi öğrencilerine en son bitkisel

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA ÖZET BÜLTEN 2015 2015 YILI TARIMIN ÖZETİ TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA 2015 YILI ÖZETİ İstatistik Kurumu nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde

Detaylı

DERS HAVUZU SEÇMELİ DERSLERİ. SHD103 Akvaryumculuk 08/4/2013 12:15 Anfi 2 Etkili Sunum Becerileri SHD157 Gıda Güvenliği 09/4/2013

DERS HAVUZU SEÇMELİ DERSLERİ. SHD103 Akvaryumculuk 08/4/2013 12:15 Anfi 2 Etkili Sunum Becerileri SHD157 Gıda Güvenliği 09/4/2013 DERS HAVUZU SEÇMELİ DERSLERİ Ders Havuzu Dr. R.ÖZÇELİK R.ÖZÇELİK Yard. O ATAY/ L.SAYGILI A.SARI SHD103 Akvaryumculuk 08/4/2013 SHD148 Etkili Sunum Becerileri SHD157 Gıda Güvenliği 09/4/2013 SHD200 Satranç

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM

7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM 7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM Tarım sektörü rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulacak Tarımda modern işletmeciliğe dönüşüm sağlanacak Tarım arazilerinin

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE DUYURU

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE DUYURU BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE DUYURU - Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencileri 251311008 kodlu Türk Dili I dersinin yerine Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde açılan 251511008 kodlu Türk Dili I dersini

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

GİTES TEKSTİL VE DERİ EYLEM PLANI

GİTES TEKSTİL VE DERİ EYLEM PLANI GİTES TEKSTİL VE DERİ EYLEM PLANI HEDEF -1 PAMUĞA İLİŞKİN POLİTİKALARDA ETKİNLİĞİN ARTIRILMASI 1.1 Pamuk Arama Konferansı sonucunda belirlenen Pamuk Eylem Planları hayata geçirilecektir. Gıda, Tarım ve

Detaylı

Abalım bir markasıdır

Abalım bir markasıdır KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Abalım bir markasıdır İyi kalite, yüksek verim Ülkemizin önde gelen sanayi topluluğu Abalıoğlu bünyesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Tarımsal Üretim A.Ş., 1969 yılında ülkemizin ilk özel

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI FİNAL SINAVI PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI FİNAL SINAVI PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI FİNAL SINAVI PROGRAMI rtesi Bahçe Bit. Giriş (ZF 301, 306) (ZF 303, 306) (ZF 303-306) (ZF 303, 306) BB III Bahçe Islahı (ZF 306, 303) Genel

Detaylı

DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI

DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ankara 2004 1 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TEKNİK

Detaylı

Bir hayaldi gerçek oldu...

Bir hayaldi gerçek oldu... 2 Bir hayaldi gerçek oldu... Türkiye de tarım ve hayvancılıkta entegrasyonu sağlayarak verimi artırmak ve ülkemize katma değeri yüksek hayvancılık modelini kazandırmak, uzun yıllardan bu yana hayalini

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu 2005 2010 Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi 2009 Çiftçi Eğitimi Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu Program (Cumartesi) Program (Pazar) Sunumlar I. Oturum Problem ve Çözüm Projenin

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı Tarım Sektörü Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı 2 nd November 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara 2 Kasım 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara Milyon ton CO2-eq Tarım Sektörünün Türkiye deki

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 65 Katılımcı listesindeki Sayı: 62 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

ERZURUM İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 2 1 1: Arazi Toplulaştırması İŞLEM VE AÇIKLAMA - Merkez ve Hınıs ilçesinde ihaleye çıkılmış olan 35.000 Hektar alanda arazi toplulaştırmasının tamamlanması 2: Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARASINAV PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARASINAV PROGRAMI SINAVI AÇILACAK LER ENF101 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI (Dersi Yükseltme ve Tekrar Alan Öğrencileri için) Tarih Saat Sınav Yeri 01.04.2017 TBB306 TARIMDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 07.04.2017 10:30 TYS408

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı Soyadı : Yrd. Doç. Dr. : Abdulveli SİRAT Telefon : (456) 233 10 32/3602 Fax : (456) 511 86 79 e-posta : awsirat@gumushane.edu.tr

Detaylı

KOYUN BESLEME: MALİYETLERİ YÖNÜYLE FARKLI YAKLAŞIMLAR

KOYUN BESLEME: MALİYETLERİ YÖNÜYLE FARKLI YAKLAŞIMLAR KOYUN BESLEME: MALİYETLERİ YÖNÜYLE FARKLI YAKLAŞIMLAR Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları AD-KONYA

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

Televizyon (web tabanlı dâhil) ve telefon kullanımı var ise tarımsal bilgilere eriģim durumu

Televizyon (web tabanlı dâhil) ve telefon kullanımı var ise tarımsal bilgilere eriģim durumu İŞLETME ENVANTER VE TARIMSAL BİLGİ FORMU (Bu form her çiftçi için sal danışmanlık hizmet sözleşmesi imzalandıktan sonra bir ay içerisinde doldurulacaktır Ek-5a) Ek-5a A- KİŞİSEL VE SOSYAL BİLGİLER Çiftçinin

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE, Kimya Mühendisi)

Detaylı

2000 Sonrasında Tarım Kanunu ve Getirdikleri

2000 Sonrasında Tarım Kanunu ve Getirdikleri 2000 Sonrasında Tarım Kanunu ve Getirdikleri Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plan ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için gerekli politikaların tespit edilmesi ve

Detaylı

KOYUNLARIN BESLENMESİ

KOYUNLARIN BESLENMESİ KOYUNLARIN BESLENMESİ Dr. Ahmet Hamdi AKTAŞ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, KONYA Buğday ile koyun gerisi oyun Mera ile koyun gerisi oyun Biz de koyunlarımızı böyle kaliteli meralarda

Detaylı

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası OTP harcamalarının AB bütçesinin önemli bölümünü kapsaması, bu politikayı bütçe tartışmalarının da odak noktası yaparken, 2014-2020 Mali Çerçeve içinde tarım, kırsal

Detaylı

KÜTAHYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

KÜTAHYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması -Etüdü yapılan 32.000 ha alandaki toplulaştırmanın tamamlanması 2: Süt kalitesinin yükseltilerek üreticilerin gelirlerinin artırılması - İlin soğutma tankı ihtiyacının belirlenmesi.

Detaylı

Ulusal ve Uluslararası Mali Destekler Konferansı / ERZURUM

Ulusal ve Uluslararası Mali Destekler Konferansı / ERZURUM Ulusal ve Uluslararası Mali Destekler Konferansı 22.11.2016 / ERZURUM TARIMSAL DESTEKLEMELER Bilgehan ÖZEN Ziraat Yüksek Mühendisi HAYVANCILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tel : 0312 258 73 47 Faks : 0312 258 73 43

Detaylı

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi Ulusal Kırmızı Et Konseyi; 5488 sayılı Tarım Kanununun 11.maddesinde

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

BAHAR YARIYILI VİZE TARİHLERİ

BAHAR YARIYILI VİZE TARİHLERİ ORGANİK TARIM I Yabancı Dil - II 04 Nisan 2017 Doç. Dr. Funda YOLDAŞ Bitki Fizyolojisi 05 Nisan 2017 Doç. Dr. Funda YOLDAŞ Bitkisel Üretim İlkeleri 05 Nisan 2017 Doç. Dr. Funda YOLDAŞ Hayvansal Üretim

Detaylı

HAYVAN SAĞLIĞI KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HAYVAN SAĞLIĞI KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HAYVAN SAĞLIĞI KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ T.C. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ Dr. Mehmet Ali ÇAKAL TRA1 2012 Her hakkı saklıdır. İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM... 2 2. KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM

Detaylı

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir.

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir. BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI SINAV PROGRAMI Matematik Botanik (ZF306 ) Bahçe Bitkilerine Giriş Fizik Toprak Bilgisi Sebze Tohumculuğu Genel Meyvecilik Bahçe Bitkilerinde Hasat ve Muhafaza I I Genel

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ KAPSAMINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ. İthalat Genel Müdürlüğü

GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ KAPSAMINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ. İthalat Genel Müdürlüğü GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ KAPSAMINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ İthalat Genel Müdürlüğü 1 SUNUM PLANI 1. Dünyada Tarım 2. Türkiye de Tarım ve Tarım Ürünleri Dış Ticareti 3. Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanan

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı