Ýþverenlerin SSK Yüklerini Azaltan Kanun

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2008-14 Ýþverenlerin SSK Yüklerini Azaltan Kanun"

Transkript

1 Ýþverenlerin SSK Yüklerini Azaltan Kanun Ýstanbul, 22 Mayýs 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit /14 Ýþverenlerin SSK Yükleri Azaltýldý 1) Genel Bilgi: Bilindiði üzere, istihdam maliyetlerinin yüksekliði uzun zamandýr iþverenlerin temel þikayet konularýndan birisini oluþturmakta;istihdam eksikliðinin nedenleri arasýnda sayýlmaktaydý.ýstihdam maliyetlerinin düþürülmesi amacýyla, 5084 sayýl Kanunlaý, ekonomik geliþmiþlik derecesi düþük illerde yapýlan yatýrýmlarda istihdam edilenlerin ücretleri üzerinden hesaplanan vergilerin terkin edilmesini ve sigorta primlerinin Hazine tarafýndan karþýlanmasýný öngörülmüþtü sayýlý Kanunla bu konu ikinci adým atýlmýþtýr tarih ve 5763 sayýlý Kanunla ; - Ýþ Kanunu'nda, - Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'nda, - Kimlik Bildirme Kanunu'nda, - Türkiye Ýþ Kurumu Kanunu'nda ve - Özelleþtirme Uygulamalarý Hakkýnda Kanun'da

2 deðiþiklikler yapýlmýþtýr. Yapýlan düzenlemelerle, iþverenlerin SSK yükleri hafiflerilmiþtir. Tasarýda yer almadýðý halde, TBMM genel kurlunda verilen bir önerge ile iþverenlerin Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bað-Kur'a ödenmemiþ olan, 2008/Mart ve önceki dönemlere iliþkin sigorta primi, iþsizlik sigortasý primi, idari para cezasý, sosyal yardým zammý borçlarý yeniden yapýlandýrýlmasý öngörülmüþtür. Öte yandan, zor durumdaki iþverenlerin yanýnda çalýþanlarýn ücretlerinin ödenebimesisini saðlamak için Ýþsizlik Sigortasý Fonu kapsamýnda Ücret Garanti Fonu kurulmuþtur. Ayrýca; - Asýl iþveren ve alt iþveren arasýndaki iliþkiler düzenlenmiþtir. - Ýl istihdam kurullarýnýn üyeleri ve görevleri yeniden tanýmlanmýþtýr. - Yeni açýlacak iþyerlerine, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca iþ mevzuatýna göre "iþletme belgesi" verilmesi ve bu be verilmediði iþyerlerine belediyeler veya diðer ilgili makamlarca açýlma izni verilememesi öngörülmüþtür; - Ýþyerlerinde kreþ ve emzirme odasý açma gibi yükümlülüklerin iþverenlerce hizmet alýmý yoluyla yerine getirilmesine olanak saðlanmýþtýr. - Ýþyerlerinin spor tesisi kurma yükümlülükleri kaldýrýlmýþtýr. - Ýþsizlik sigortasýnýn amacý yeniden tanýmlanmýþtýr yýllarýnda Devlet tarafýndan iþsizlik sigortasý fonuna ödenen tutarlar ve bunlarýn getirisinin 2008 yýlýnda nemalandýrýlmasý sonucu elde edilen gelirin YTL'sinin Güneydoðu Anadolu Projesi (GAP) kapsamýnda deðerlendirilmesine izin verilmiþtir. - Özelleþtirme Fonunda biriken tutardan Fonun 2008 yýlý nakit fazlasýndan YTL'lik kýsmýnýn, Yüksek Planlama Kurulu kararý gereðince Güneydoðu Anadolu Projesi kapsamýndaki yatýrýmlara öncelik vermek kaydýyla yatýrýmlarda kullanýlm üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydedilmesi öngörülmüþtür. - Özel istihdam bürosu açýlabilmesi için aranan Türk vatandaþý olma koþulu kaldýrýlmýþtýr. - Ýdari para cezalarý yeniden düzenlenmiþtir. 2) Yapýlan Deðiþiklikler: a) Terör Maðduru Ve Eski Hükümlü Çalýþtýrýlmasý Zorunluluðu Kaldýrýlmaktadadýr:

3 Mevcut Durum: 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 30 uncu maddesi uyarýnca, elli veya daha fazla iþçi çalýþan iþyerlerinde, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda (her yýlýn Ocak ayý baþýndan itibaren yürürlüðe girecek þekilde ) özürlü ve eski hükümlü çalýþtýrýlmasý bulunmaktadýr. Öte yandan, 3713 sayýlý Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fýkrasý uyarýnca, elli veya daha fazla iþçi çalýþa iþyerlerinde terör maðduru iþçi çalýþtýrýlmasý zorunludur. Bu kapsamda çalýþtýrýlacak iþçilerin toplam oraný yüzde altýdýr (Bakanlar Kurulu'nun 13 Þubat 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayýmlanan 2008/13196 sayýlý Kararý). Ancak özürlüler için belirlenecek oran, toplam oranýn yarýsýndan az olamaz. 2008/1319 sayýlý BKK uyarýnca bu oranýn daðýlýmý; - Þ Kamu iþyerlerinde - o Özürlüler için %4, - o Eski hükümlüler için %2; - Þ Özel sektör iþyerlerinde, - o Özürlüler için %3, - o Eski hükümlüler için %1, - o Terör maðdurlarý için de %2'dir. Ayný il sýnýrlarý içinde birden fazla iþyeri bulunan iþverenin bu kapsamda çalýþtýrmakla yükümlü olduðu iþçi sayýsýnýn, toplam hesaplanacaktýr. ii) Terör Maðduru Ve Eski Hükümlü Çalýþtýrýlmasý Zorunluluðu Konusunda 5763 Sayýlý Kanun ile Yapýlan Deðiþiklikle Kanun ile, Ýþ Kanunu'nun 30 uncu maddesi deðiþtirilerek, elli ve daha fazla sayýda iþçi çalýþtýran özel iþyerlerinde; (1) Terör maðduru ve eski hükümlü çalýþtýrýlmasý zorunluluðu kaldýrýlmýþtýr.

4 (2) Terör maðduru çalýþtýrma yükümlülüðü tamamen kamu tarafýndan üstlenilmektedir. (3) Özürlü iþçi çalýþtýrma zorunluluðu oraný, (a) özel iþyerleri için % 3; (b) kamu iþyerleri için de % 4 olarak belirlenmiþtir. (4) Zorunluluk kapsamý içindeki özürlü iþçilerin sigorta primlerinin iþveren hissesi (sigorta primine esas kazanç alt sýnýrýn eden kýsmý), tarihinden itibaren hazine tarafýndan karþýlanacaktýr. Zorunlu olarak özürlü istihdamýna saðlanacak si primi katkýsýnýn bir üst sýnýrý, primine esas kazanç alt sýnýrý üzerinden hesaplanacak sigorta primi iþveren payý olarak belirlen Özürlüye ödenen ücret ne olursa olsun, iþverene saðlanacak destek, bu üst sýnýr üzerinden hesaplanacaktýr. Sigorta primine es kazanç alt sýnýrý, Temmuz/ 2008'den itibaren 638,70 YTL olacaktýr. Bu aydan itibaren Hazine tarafýndan saðlanacak aylýk katk tutarýnýn üst sýnýrý, 124,55 YTL olacaktýr. Bu tutar ile, özürlü çalýþanýn ücreti üzerinden hesaplanacak sigorta primi iþveren pa fark, sigorta primi çalýþan payý ile birlikte, iþveren tarafýndan Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenecektir. (5) Kontenjan fazlasý özürlü çalýþtýran veya yükümlü olmadýklarý halde özürlü çalýþtýran iþverenlerin, her bir özürlü için iþveren hisselerinin % 50'si (sigorta primine esas kazanç alt sýnýrýna isabet eden kýsmýn %50'si), tarihinden itibaren Hazinece karþýlanacaktýr. (6) Hazine Katkýsýndan yararlanýlabilmesi için; (a) Ýþyerinde çalýþtýrýlan sigortalýlara ait aylýk prim ve hizmet belgelerinin süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na veril (b) Sigortalýlarýn tamamýna ait sigorta primlerinin sigortalý hissesine isabet eden tutarý ile Hazinece karþýlanmayan iþver hissesine ait tutarýn tamamýnýn süresi içinde Kuruma ödenmesi, Koþullarý aranmaktadýr.

5 Öte yandan, iþverenlerce sigorta primlerini geç ödemeleri halinde, prim tutarý üzerinden ödenecek gecikme zammýna ilave olara katký payýnýn Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumu'na geç ödenmesinden kaynaklanacak gecikme zammý da ödenecektir. (7) Hazine Katkýsý Gelir ve Kurumlar vergilerinin matrahlarý saptanýrken gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alýnamayacaktýr. (8) Çalýþtýrýlacak özürlü iþçi sayýsýnýn tespitinde; (a) Belirli ve belirsiz süreli iþ sözleþmelerine göre çalýþtýrýlan iþçilerin sayýsý esas alýnacaktýr. (b) Oranýn hesaplanmasýnda yarýma kadar kesirler dikkate alýnmayacak, yarým ve daha fazla olanlar tama dönüþtürülec (c) Ýþyerinin iþçisi iken sakatlananlara öncelik tanýnacaktýr. (d) Özürlü iþçiler Türkiye Ýþ Kurumu aracýlýðý ile saðlanacaktýr. (9) Ýþ Kanunu'nun eski hükümlü ve terör maðduru istihdam edilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezalarý ile ilg hükümleri Kanundan çýkarýlmýþtýr. b) Ýþsizlik Ödeneðinin Tutarý Ve Üst Sýnýrý Artýrýlýyor :

6 Mevcut Durum: Bilindiði üzere, 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'nun 50 nci maddesi uyarýnca, Günlük iþsizlik ödeneði, sigortalýnýn son dö prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama net kazancýnýn % 50' sidir. Ayrýca, iþsizlik ödeneðinin üst sýnýrý 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayýlý Ýþ Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde yaþýndan büyük iþçiler için uygulanan aylýk asgari ücretin net tutarý olarak belirlenmiþti. ii) Tasarýda Öngörülen Düzenlemeler: 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'nun 50 nci maddesin yapýlmasý öngörülen deðiþiklik ile,'' Günlük iþsizlik ödeneði, sigortal aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancýnýn % 50' sidir olarak deðiþtirilmektedir. Yapýlan deðiþklikle, iþsizlik ödeneðinin hesaplanmasýnda, günlük ortalama net kazancýnýn yerine günlük orta kazanç esas alýnacaktýr. Öte yandan, verilebilecek iþsizlik ödeneðinin üst sýnýrý konusunda halen mevcut olan ' Bu suretle hesaplanan iþsizlik öde miktarý 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayýlý Ýþ Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde çalýþan onaltý yaþýndan büy uygulanan aylýk asgari ücretin netini geçemez. ' hükmü de, ''... sanayi kesiminde çalýþan onaltý yaþýndan büyük iþçiler i uygulanan aylýk asgari ücretin brüt tutarýnýn % 80'ini geçemez.'' þeklinde deðiþtirilmiþtir. Temmuz 2008 ayý sonunda yürürlüðe girmesi beklenen ( Kanunun Mayýs 2008 ayý sonuna kadar Resmi Gazete'de yayýmlanac varsayýmý ile) bu deðiþiklikler, iþsizlik ödeneðinin yaklaþýk % 40 oranýnda artýrýlmasý anlamýna gelmektedir. Özetle, koþullarý iþsizlere, Temmuz 2008 ayýndan itibaren aylýk 510,96 YTL'ye kadar iþsizlik ödeneði verilebilecektir. Ýþsizlik ödeneðinin üst sýnýrý konusunda 5763 sayýlý Kanunla yapýlan yeni düzenlemenin de, yüksek ücretle çalýþanlar aleyhin adaletsizliði ortadan kaldýrmamaktadýr. Ödemenin üst sýnýrýnýn günlük asgari ücretin brüt tutarýnýn % 80'i olarak belirlenmesi s prime esas kazanç tavan tutarýndan prim ödeyen sigortalýlarýn fona yaptýklarý katkýlar ile fondan saðladýklarý yardýmlar arasýn bir dengesizlik bulunmaktadýr. Yeni düzenleme yürürlüðe girdiðinde, aylýk YTL kazanç üzerinden adýna toplam 40,83 YTL iþsizlik sigortasý primi ödenen bir sigortalý ile aylýk YTL kazanç üzerinden adýna toplam 166,06 YTL iþsizlik sigortasý prim ödenen bir sigortalýnýn alacaðý iþsizlik ödeneði eþit ( 510 YTL) olmaktadýr. c) Elli Ve Daha Fazla Ýþçi Çalýþan Ýþyerlerinde Ýþ Saðlýðý Ve Güvenliði Ýle Ýlgili Tedbirler: Mevcut Durum:

7 (1) 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 80 inci maddesi uyarýnca, sanayiden sayýlan, devamlý olarak en az elli iþçi çalýþtýran ve aydan fazla sürekli iþlerin yapýldýðý iþyerlerinde; (a) Bir iþ saðlýðý ve güvenliði kurulu kurulmasý, (b) Ýþverenlerce, iþ saðlýðý ve güvenliði kurullarýnca mevzuatýna uygun olarak verilen kararlarýn uygulamasý zorunludur. (2) Kanunun 81 ve 82 inci maddelerinde de elli ve daha fazla sayýda iþçi çalýþtýran iþyerlerinde Ýþverenler; (a) Sosyal Sigortalar Kurumunca saðlanan tedavi hizmetleri dýþýnda kalan, iþçilerin saðlýk durumunun ve alýnmasý gerek saðlýðý ve güvenliði önlemlerinin saðlanmasý, ilk yardým ve acil tedavi ile koruyucu saðlýk hizmetlerini yürütmek üzere iþyerinde ve iþin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla iþyeri hekimi çalýþtýrmak ve bir iþyeri saðlýk birimi oluþturmak; (b) Ýþyerinin iþ güvenliði önlemlerinin saðlanmasý, iþ kazalarýnýn ve meslek hastalýklarýnýn önlenmesi için alýnacak önl belirlenmesi ve uygulanmasýnýn izlenmesi hizmetlerini yürütmek üzere iþyerindeki iþçi sayýsýna, iþyerinin niteliðine ve tehlikelilik derecesine göre bir veya daha fazla mühendis veya teknik elemaný görevlendirmek zorundadýrlar. ii) Yapýlan Düzenlemeler : (1) 5763 sayýlý Kanunla, Ýþ Kanunu'nun 82 nci maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþ; 81 inci maddesinde yeniden düzenlenm Maddenin yeni þeklinde, " Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri ' baþlýðý altýnda, ' Ýþverenler, devamlý olarak en az çalýþtýrdýklarý iþyerlerinde alýnmasý gereken iþ saðlýðý ve güvenliði önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasýnýn izlenmesi, iþ meslek hastalýklarýnýn önlenmesi, iþçilerin ilk yardým ve acil tedavi ile koruyucu saðlýk ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi am iþyerindeki iþçi sayýsý, iþyerinin niteliði ve iþin tehlike sýnýf ve derecesine göre; (2) Ýþyeri saðlýk ve güvenlik birimi oluþturmak,

8 (3) Bir veya birden fazla iþyeri hekimi ile gereðinde diðer saðlýk personelini görevlendirmek, (4) Sanayiden sayýlan iþlerde iþ güvenliði uzmaný olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemaný görevlendirme Zorundadýr. Bu yükümlülüklerinin tamamý veya bir kýsmý, þirket bünyesinde çalýþtýrýlan (bu maddeye dayanýlarak çýkarýlacak yönetmelikte vasýflara sahip) personel ile yerine getirebileceði gibi, iþletme dýþýnda kurulu ortak saðlýk ve güvenlik birimlerinden hizmet alýnm suretiyle de yerine getirebilir. d) Ücret Garanti Fonu: 5763 sayýlý Kanunla 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'na eklenen Ek 1'inci maddeyle, Ýþsizlik Sigortasý Fonu kapsamýnd Ýþverenlerce ödenecek iþsizlik sigortasý primlerinin yýllýk toplamýnýn % 1'i aktarýlarak Ücret Garanti Fonu oluþturulmuþtur. Ücret Garanti Fonunundan Ödeme Yapýlmasý: Hizmet akdi ile çalýþanlarýn ücretlerinin ödenmeyen en fazla üç aylýk kýsmý iþverenin; (1) Konkordato ilan etmesi, (2) Ýþveren için aciz vesikasý alýnmasý ve (3) Ýflasýna karar verilmesi hallerinde,

9 Ücret garanti fonundan karþýlanacaktýr. ii) Koþullar: (1) Çalýþanlarýn Fondan yararlanabilmeleri için, iþverenin zor duruma düþtüðü tarihten önceki bir yýl içinde ayný iþyerine olmalarý koþulu aranacaktýr. (2) Ücret Garanti Fonundan yapýlacak ödemelerde, sigorta primine esas kazanç tavan tutarýný aþmamak kaydýyla, çalýþ temel ücreti esas alýnacaktýr. 3) Yeni Teþvik ve Destekler: a) Gençlerin Ve Kadýnlarýn Ýstihdamý; 5763 sayýlý Kanunla 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'na eklenen Geçici 7 nci madde uyarýnca, tarihinden önc bir yýllýk dönemde iþyerine ait aylýk prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalý sayýsýna ilave olarak, tarihine kadar yeni iþe alýnacak ve fiilen çalýþtýrýlacak; yaþ arasý iþçiler ile ii) Yaþý ne olursa olsun kadýn iþçilerin (Sosyal Güvenlik Destek Primi 'ne tabi olarak çalýþanlar ile yurt dýþýnda çalýþan Prime esas kazanç alt sýnýrý üzerinden hesaplanacak sigorta primi iþveren hissesinin; - Þ Ýlk yýl tamamý, - Þ Ýkinci yýl % 80'i, - Þ Üçüncü yýl % 60'ý,

10 - Þ Dördüncü yýl % 40'ý, - Þ Beþinci yýl da % 20'si Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanacaktýr. Gençlerin ve kadýnlarýn istihdamý karþýlýðýnda iþverenlere saðlanacak prim desteði, Prime esas kazanç alt sýnýrý üzerinden he sigorta primi iþveren hissesi tutarý ile sýnýrlandýrýlmýþtýr. Çalýþana verilecek ücret ne olursa olsun bu uygulama kapsamýnda saðlanacak prim desteði, prime esas kazanç alt sýnýrý üzerinden hesaplanacak sigorta primi iþveren hissesini aþamayacaktýr. Ü bu tutarý aþan kýsmý üzerinden hesaplanacak sigorta primi iþveren hissesi, iþverenlerce ödenecektir. iii) Geçici süreli bu destekten yararlanýlabilmesi; (1) Yeni iþe alýnacaklarýn, tarihinden önceki son altý aylýk dönemde aylýk prim ve hizmet belgelerinde kayýtlý sigortalýlar dýþýnda olmasý (son altý ayda herhangi bir iþte çalýþmamýþ olmasý) (2) Yeni iþe alýnacaklarýn, Kanunun yürürlüðe gireceði tarihten önceki bir yýllýk dönemde iþyerine ait aylýk prim ve hizme belgelerinde bildirilen ortalama sigortalý sayýsýna ilave olarak, Kanunun yürürlüðe gireceði tarihten itibaren bir yýl içinde yeni iþe ve fiilen çalýþtýrýlýyor olmasý (3) Çalýþtýrýlan iþçilerle ilgili aylýk prim ve hizmet belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na süresinde verilmesi (4) Tüm çalýþanlara ait sigorta primlerin süresinde ödenmesi, koþullarýna baðlanmýþtýr. iv) Öte yandan, (1) Ýþveren tarafýndan ödenmesi gereken primin geç ödenmesi sebebiyle, Ýþsizlik Sigortasý Fonundan Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapýlacak ödemelerdeki gecikme için iþverenden ayrýca gecikme zammý tahsil edilecektir.

11 (2) Ayný destek unsurundan baþka mevzuat hükümlerine göre yararlanmakta olanlar, bu destekten yararlanamayacaktýr (Yararlanýlmasý istenilen destekler arasýnda tercih yapýlabilir). (3) Sosyal Sigorta Kanunu hükümlerine göre yapýlan denetimlerde, sigortasýz iþçi çalýþtýrdýðý tespit edilen iþverenler, bu desteklerden bir yýl süresince yararlanamayacaklardýr. (4) Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanacak primler, gelir ve kurumlar vergisi matrahýnýn hesaplanmasý sýrasýnda gide olarak dikkate alýnamazlar. (5) Devlet Ýhale Kanunu ile Kamu Ýhale Kanunu ve uluslar arasý anlaþma hükümlerine istinaden yapýlan hizmet ve yapý iþlerine yönelik iþyerleri, bu destekten yararlanamaz. (6) Kamu iþyerleri uygulamadan yararlanmalarý mümkün olamayacaktýr. (7) tarihinden sonra özelleþtirme kapsamýnda devralýnan iþyerleri hariç olmak üzere, mevcut ve faaliyette bulunan iþyerlerinin devredilmesi, birleþmesi, bölünmesi veya nev'i deðiþtirmesi; mevcut bir iþyerinin kapatýlarak, deðiþik bir ad v unvan ya da bir iþ birimi olarak ayný faaliyette açýlmasý veya çalýþan sigortalýlarýn bütün olarak devredilmesi ve yönetim ve kon elinde bulunduracak þekilde doðrudan veya dolaylý ortaklýk iliþkisi bulunan þirketler arasýnda istihdamýn kaydýrýlmasý, þahýs iþletmelerinde iþletme sahipliðinin deðiþtirilmesi hallerinde, uygulamadan yararlanýlamayacaktýr. b) Sigorta Priminde (5) Puanlýk Ýndirim: 5763 sayýlý Kanun'un 24 üncü maddesi uyarýnca, 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren, tüm sigortalýlarýn (Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne tabi olarak çalýþanlar ile yurt dýþýnda çalýþanlar hariç) malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortasý primlerinden iþveren hisses kýsmýna isabet eden tutar, Hazine tarafýndan karþýlanacaktýr. Oran indirimi çalýþanýn gerçek ücreti üzerinden hesaplanacak si primi iþveren hissesine uygulanacaktýr. Destek, iþverenlere, asgari ücretle çalýþtýrdýklarý iþçilerin her biri için, tarihleri arasýnda aylýk 31,93 YTL avantaj saðlayacaktýr. Ancak, bu destekten yararlanýlabilmesi için; (1) Çalýþtýrýlan iþçilerle ilgili aylýk prim ve hizmet belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na süresinde verilmesi,

12 (2) Sigorta primlerin süresinde ödenmesi, (3) Ýþverenin Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borcu bulunmamasý gereklidir ( teminata baðlanmýþ ve yeniden yapýlandýrýlmýþ borçlar hariç) ii) Hazinece karþýlanacak primler, gelir ve kurumlar vergisi matrahýnýn hesaplanmasý sýrasýnda gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alýnamazlar. iii) Ayný destek unsurundan baþka mevzuat hükümlerine göre yararlanmakta olanlar, bu destekten yararlanamazlar(yararlanýlmasý istenilen destekler arasýnda tercih yapýlabilir). iv) Sosyal Sigorta Kanunu hükümlerine göre yapýlan denetimlerde, sigortasýz iþçi çalýþtýrdýðý tespit edilen iþverenler, bu desteklerden bir yýl süresince yararlanamayacaklardýr. 4) Sosyal Sigortalar Kurumu Ve Bað-Kur'a Olan Prim Borçlarýnýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý 5763 sayýlý Kanun'un TBMM Genel Kurulu'ndaki görüþmeleri sýrasýnda verilen bir önerge ile iþverenlerin, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bað-Kur'a, tahakkuk ettiði halde ödenmemiþ olan, 2008/Mart ve önceki dönemlere iliþkin; - Sigorta primi, - Ýþsizlik sigortasý primi, - Ýdari para cezasý, - Sosyal yardým zammý borçlarýnýn maddenin yürürlüðe girdiði tarihi (Kanunun Resmi Gazete'de yayýmlandýðý tarihi) takip eden iki ay içinde yazýlý olarak baþvurulm Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptýklarý itirazlardan ve yargý nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamalarý koþuluyla, peþin veya yirmidört aya kadar eþit taksitler halinde ödenebilmesine olanak saðlanmýþtýr. a) Peþin Ödeme:

13 Peþin ödemede, borç aslýnýn tamamýnýn ve ii) baþvurunun yapýldýðý ayýn sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatýnýn ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme c gecikme zammýnýn yüzde on beþinin baþvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezasý ve gecikme zammýnýn kalan yüzde seksen beþi terk edilecektir. b) Taksitle Ödeme: Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise, borç asýllarýna baþvurunun yapýldýðý ayýn sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatýnýn ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezasý ve gecikme zammýnýn; oniki aya kadar taksitlendirmelerde yüzde elli beþi, ii) oniki ayý aþan taksitlendirmelerde yüzde otuzu terkin edilecek ve kalan kýsmý borç asýllarýna ilave edilerek taksitlendirmeye esas borç hesaplanacaktýr. Bulunan bu tutar, taksit süresine bölünmek suretiyle ödenecek aylýk taksit miktarý bulunacak. Ýlk taksit, baþvurunun yapýldýðý ayý takip eden ayda baþlayacaktýr. c) Ýþverenlerin, borç türü bazýnda taksitlendirilmiþ borçlarýyla ilgili ödeme yükümlülüklerini ; Bir takvim yýlýnda üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri, ii) Bir takvim yýlýnda üç defaya kadar ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarýný en geç son taksiti izleyen ayýn so kadar gecikilen her ay için Hazine Müsteþarlýðýnca açýklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirasý cinsinden iskontolu ihraç edil Devlet iç borçlanma senetlerinin aylýk ortalama faiz oranýna 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranýnýn bileþik bazda uygulanmasý sonucunda hesaplanacak faiz miktarý ile birlikte ödememeleri;

14 halinde, bu maddeye göre taksitlendirme haklarýný kaybedecekler ve taksitlendirme öncesi duruma dönülerek ödedikleri taksit tutarlarý sosyal güvenlik mevzuatýnýn ilgili hükümlerine göre borçlarýna mahsup edilecektir. d) Yeniden yapýlandýrma uygulamasýndan, isteðe baðlý sigortalýlar da 2003/Mayýs ila 2008/Mart dönemleri arasýnda is baðlý sigortalýlýklarýnýn devam ettiði süre içindeki prim borçlarý için yararlanabilecekler. e) 5458 sayýlý Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarýnýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmas Kanunun 1 inci ve 2 nci maddeleri kapsamýna giren borçlarý yeniden yapýlandýrýldýðý halde ayný Kanunun 3 üncü maddesi uya yeniden yapýlandýrma haklarýný bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden ayýn sonuna kadar kaybedenlerin, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden iki ay içinde Kuruma yazýlý olarak baþvurmalarý hâlinde, bozulmuþ olan yeniden yapýlandýrma anlaþmalarý, 5458 sayýlý Kanuna göre yapýlmýþ olan baþvuru tarihi ve taksitlendirme süresi dikkate alýnmak suretiyle düzeltilec belirtilmiþtir. Saygýlarýmýzla, Elit Yeminli Mali Müþavirlik Anonim Þirketi B.Nahit Kitiþ Zafer Arýhan

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR. 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından,

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR. 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından, SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR 1. Yeniden yapılandırma kapsamında bulunan borçlar hangileridir? 5763 sayılı Kanunla yapılan yeniden yapılandırma (taksitlendirme) olanağından, a)

Detaylı

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU 26.05.2008 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN İŞ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 5763 SAYILI KANUN

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI

5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI 19.08.2008/132 5510 SAYILI SOSYAL SĐGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĐGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BORÇLAR ĐÇĐN YENĐ BĐR ÖDEME KOLAYLIĞI ÖZET : 5797 sayılı Yasa ile 5510 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamına

Detaylı

Elit Yeminli Mali MÄşavirlik Anonim Şirketi

Elit Yeminli Mali MÄşavirlik Anonim Şirketi İstanbul, 02 Haziran 2008 SirkÅler SirkÅler Numarası : Elit - 2008/19 Sosyal GÅvenlik Kurumu Prim BorÉları Yapılandırılıyor Poyraz Sokak Sadıkoğlu 4 İşMerkezi K.1D.24 Ziverbey KadıkÖy İstanbul Telefon:

Detaylı

-2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı ile

-2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı ile 2008/071 27.05.2008 Konu: Sigorta Prim Affı Yasalaştı! Kamuoyunda prim affı olarak gündeme gelen sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırması düzenlemesi yasalaştı. Söz konusu düzenleme Sosyal

Detaylı

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler SİRKÜLER 2008/19 SİRKÜLERİN Tarihi : 28.05.2008 Konusu : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler Mevzuat : 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (R.G: 08.09.1999/ 23810) 4857 Sayılı İş Kanunu (R.G:10.06.2003/

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 9719 SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5458 Kabul Tarihi : 22/2/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 4/3/2006

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 01.07.2008 Tarihinden İtibaren, İşverenlerin 50 veya Daha Fazla İşçi Çalıştırdıkları İş Yerlerinde Çalıştırmaları Gereken Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör

Detaylı

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır I- GİRİŞ : 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014. Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru

SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014. Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014 Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru Özet: 4857 sayılı Kanunun 30'uncu maddesinde öngörülen sigorta primi işveren

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017

KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017 KHK/687-4447 SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ KHK /687 ŞUBAT / 2017 SGK PRİMİNDE UYGULANACAK OLAN DESTEĞİN KAPSAMI GELİR VERGİSİ DESTEĞİ DAMGA VERGİSİ DESTEĞİ SİGORTA PRİMİNE İLİŞKİN SİGORTA

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6645 SAYILI KANUNLA 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Kurumdan aylık alanlardan 4/b kapsamında çalışanların SGDP Primi oranı düşürüldü Kurumdan aylık ve gelir almakta iken 4/ b kapsamında çalışmağa

Detaylı

7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler

7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler 29 Mart 2018 7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

YÜCEL AKDEMİR KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI

YÜCEL AKDEMİR KHK/ SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ İSMMMO BAŞKANI İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF ISTANBUL KHK/687-4447 SAYILI KANUN PRİM DESTEĞİ VE GV STOPAJ DESTEĞİ YÖNETİCİ ÖZETİ YÜCEL AKDEMİR İSMMMO BAŞKANI

Detaylı

İSTİHDAM PEKETİ YASASININ İŞVERENLERİ İLGİLENDİREN DÜZENLEMELERİ ve UYGULAMA ESASLARI

İSTİHDAM PEKETİ YASASININ İŞVERENLERİ İLGİLENDİREN DÜZENLEMELERİ ve UYGULAMA ESASLARI İSTİHDAM PEKETİ YASASININ İŞVERENLERİ İLGİLENDİREN DÜZENLEMELERİ ve UYGULAMA ESASLARI 27.05.2008 Kamuoyunda İstihdam Paketi olarak anılan İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Detaylı

YATIRIMLARIN ve İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

YATIRIMLARIN ve İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YATIRIMLARIN ve İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Yatırımların ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik 953 YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE

Detaylı

SİRKÜLER 2014/25. : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81)

SİRKÜLER 2014/25. : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81) SİRKÜLER 2014/25 15.09.2014 KONU : 6552 Sayılı Kanun un Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri (Madde 76, 77, 80, 81) Bilindiği üzere Torba Kanun olarak gündemde bulunan 6552 Sayılı

Detaylı

6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER 6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER Raşit ULUBEY* I-BAŞLANGIÇ : 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince

Detaylı

Sirküler : İstanbul,

Sirküler : İstanbul, Sirküler : 18-33 İstanbul, 16.07.2018 2018 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Destek Tutarı 20 Haziran 2018 tarihli ve 30454 sayılı Resmi Gazete de 2018 yılında uygulanacak asgari ücret desteğine ilişkin

Detaylı

Ancak, 53. Maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir.

Ancak, 53. Maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 27 / 04 / 2016 SİRKÜLER SAYISI : 2016

Detaylı

GECİKME ZAMMI VE TECİL FAİZİ ORANI DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2005/19

GECİKME ZAMMI VE TECİL FAİZİ ORANI DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2005/19 1 İstanbul, 18.03.2005 GECİKME ZAMMI : 02.03.2005 gün ve 25743 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan, 23.02.2005 tarih ve 2005/8551 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gecikme zammı oranı aylık % 3 olarak yeniden

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 30 İst. 18 Şubat 2004 KONU :1.1.2004 30.06.2004 Döneminde,

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI İLE BİR AY UZATILAN VERGİ İLE İLGİLİ BİLDİRİM VE ÖDEME SÜRELERİ ÖZET TABLO 31/MAYIS/2011 31/MAYIS/2011 31/MAYIS/2011

BAKANLAR KURULU KARARI İLE BİR AY UZATILAN VERGİ İLE İLGİLİ BİLDİRİM VE ÖDEME SÜRELERİ ÖZET TABLO 31/MAYIS/2011 31/MAYIS/2011 31/MAYIS/2011 Değerli üyemiz, 02/05/2011 6111 sayılı Kamu alacaklarının yapılandırılması ve Matrah artırımına ilişkin beyan süresi ve bazı ödemelerin süresi (1) Ay uzatılmıştır. Uzatmaya ilişkin bildirim ve ödeme süreleri

Detaylı

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir.

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir. İstanbul, 06.02.2004 1 2004/31 no lu sirkülerimizle duyurulmuş olan; 1 Ocak 2004 Tarihinden İtibaren Geçerli Yeni Ssk Prim Taban Ve Tavanı İle Günlük Kazancın Tabanın Altında Kalması Halinde Fark Üzerinden

Detaylı

01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI

01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 26/07/2013/153-1 01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI ÖZET : 5084 sayılı Kanun un sigorta primi işveren

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

1 SERİ NO'LU 5746 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

1 SERİ NO'LU 5746 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ 1 SERİ NO'LU 5746 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 26959 Resmi Gazete Tarihi 06/08/2008 Kapsam 1. Giriş Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2014 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Kanun 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin. Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği. (Seri No: 1) (Taslak)

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin. Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği. (Seri No: 1) (Taslak) 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1) (Taslak) 1. Giriş Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları

Detaylı

serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd. /

serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd.  / Yeni İstihdam Paketiyle İlgili Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi Yayımlandı 18 20 yaş arası erkek ve 18 yaşından büyük kadın sigortalılardan yeni işe alınanlara ilişkin işveren hissesi sigorta prim teşvikiyle

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ (SERİ NO:304) 06.07.2018 tarih ve 30470 sayılı Resmî Gazete de, yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliğ (Seri No:304) ile 21.03.2018 tarihli 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı

Detaylı

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması SİRKÜLER 2018/58: Yeni işe alınan çalışanların ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu nun Geçici 21. Maddesi kapsamında terkin edilmesine dair 304 seri no.lu

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2006/23 İstanbul, 10 Mart 2006 KONU : Sosyal Güvenlik Prim Borçlarının

Detaylı

V E R G İ A K T Ü E L

V E R G İ A K T Ü E L S A Y I 1 N İ S A N 2 0 1 7 V E R G İ A K T Ü E L 6 8 7 S A Y I L I K H K İ L E S A Ğ L A N A N S G K P R İ M İ V E R V E R G İ T E Ş V İ K L E R İ Tüm hakları WİSDOM DD adına saklıdır. S A Y F A 1 W I

Detaylı

6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI

6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI 27.01.2016/4-1 6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI ÖZET : 27/01/2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6661 sayılı Kanun ile 2016

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/13 04.03.2016 KONU : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete de Bilim, Sanayi ve Teknoloji

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/119 Ref: 4/119

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/119 Ref: 4/119 SĐRKÜLER Đstanbul, 20.08.2009 Sayı: 2009/119 Ref: 4/119 Konu: 2009 NĐSAN AYINA AĐT AYLIK PRĐM VE HĐZMET BELGESĐNDE BĐLDĐRĐLEN SĐGORTALI SAYISINA ĐLAVE OLARAK 31.12.2009 TARĐHĐNE KADAR ĐŞE ALINAN SĐGORTALILARIN

Detaylı

Borçların yeniden yapılandırılması ( )

Borçların yeniden yapılandırılması ( ) Borçların yeniden yapılandırılması (16.11.2006) 16-385 Ek genelge ile; Borçların yeniden yapılandırılması konusunda, taksitler yönünden ödemelerin yerine getirilmemesi durumlarında ; a) Ödenmeyen Veya

Detaylı

1/26. E-Posta:

1/26. E-Posta: 1/26 2/26 SOSYAL GÜVENLİK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ 5510 (81 İNCİ MADDE/I) 5 PUAN İNDİRİMİ 3/26 5510 (81 İNCİ MADDE/I) 5 PUAN İNDİRİMİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR Söz konusu prim indiriminden hangi sigortalılardan

Detaylı

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12 SİRKÜLER Sayı:2017/12 Tarih:01.02.2017 6770 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte İşmerkezi

Detaylı

7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN la getirilen teşvikler

7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN la getirilen teşvikler 7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN la getirilen teşvikler 27 Mart 2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazete nin 2 inci Mükerrer

Detaylı

YÜRÜRLÜKTEKİ SGK TEŞVİKLERİ VE UYGULAMALARI

YÜRÜRLÜKTEKİ SGK TEŞVİKLERİ VE UYGULAMALARI YÜRÜRLÜKTEKİ SGK TEŞVİKLERİ VE UYGULAMALARI TÜİK İşsizlik Oranları Yürürlükteki İşveren Teşvikleri 5 Puan Genel İstihdam Teşviki Engelli İstihdamı Teşviki Bölgesel Teşvik İşbaşı Eğitimi Teşviki İlave İstihdam

Detaylı

TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ TEŞVİK NEDİR Sosyal Güvenlik Kurumu yada diğer Kamu Kuruluşları (İş-Kur, Hazine, vb) tarafından sağlanan teşviklerden anlaşılması gereken işverenin daha az prim ödemek

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 24.08.2016 Sirküler No : 2016/21 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 6736 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE SSK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI Bilindiği üzere 6736 Sayılı Bazı Alacakların

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 26959

Resmî Gazete Sayı : 26959 6 Ağustos 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26959 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: 5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) 1. Giriş Teknoloji

Detaylı

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır.

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır. Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Hükümetimiz, istihdamı artırmak ve işverenin prim yükünü hafifletmek için çeşitli teşvikler uygulamaktadır. Mecliste görüşülen 4447 sayılı kanuna Geçici

Detaylı

Yapılandırılan kamu borçlarının 1. Taksidini ödeyemeyerek hakkını kaybedenlere yeniden ödeme hakkı getirildi.

Yapılandırılan kamu borçlarının 1. Taksidini ödeyemeyerek hakkını kaybedenlere yeniden ödeme hakkı getirildi. O R K U N O R K U N duyuru 207 TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6770 SAYILI KANUNLA 550, 633 VE 6356 SAYILI KANUNLARDA

Detaylı

YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ

YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİNE DAİR 5084 SAYILI KANUNDA 5350 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 5084 sayılı Kanunla 31.12.2008 tarihine kadar uygulanmak üzere, gayrisafi

Detaylı

YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİNE DAİR 5084 SAYILI KANUNDA 5350 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİNE DAİR 5084 SAYILI KANUNDA 5350 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YATIRIM VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİNE DAİR 5084 SAYILI KANUNDA 5350 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 5084 sayılı Kanunla 31.12.2008 tarihine kadar uygulanmak üzere, gayrisafi yurtiçi hasıla tutarı diğer

Detaylı

D S M M M O DİYARBAKIR SERBEST MUHASEBECİ M A L İ M Ü Ş A V İ R L E R O D A S I Chamber Of Certified Public Accountants of Diyarbakır

D S M M M O DİYARBAKIR SERBEST MUHASEBECİ M A L İ M Ü Ş A V İ R L E R O D A S I Chamber Of Certified Public Accountants of Diyarbakır 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Göre 2018 YILINDA UYGULANACAK TEŞVİKLER VE YAPILACAK DİĞER ÇALIŞMALAR 1. İlave İstihdam Teşviki 2. Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki 3. Kadın Genç ve Mesleki

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 Yılı Teşvik Uygulamaları 2018/Temmuz

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 Yılı Teşvik Uygulamaları 2018/Temmuz SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 Yılı Teşvik Uygulamaları 2018/Temmuz YASAL DAYANAK 27/3/2018 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı

Detaylı

Kesinleşmiş Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

Kesinleşmiş Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kesinleşmiş Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Bilindiği üzere, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde

Detaylı

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36 SSK PRİMİ İŞVEREN PAYLARI 5 PUAN DÜŞÜRÜLDÜ - 17.11.2008 SGK Başkanlığı SSK Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı tarafından 13.11.2008 tarihinde yayınlanan 2008-93 sayılı Genelge ile %20 olarak

Detaylı

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5084 Kabul Tarihi : 29/1/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :6/2/2004 Sayı :25365 Yayımlandığı

Detaylı

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16)

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) YOUR GLOBAL NETWORK OF LEADING TAX ADVISORS 01.03.2011 Vergi Gazetesi 2011-21 6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) www.taxand.com SOSYAL GÜVENLĠK KURUMUNA BAĞLI TAHSĠL DAĠRELERĠNCE

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2016 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

: Asgari Ücret Artışı Nedeniyle İşverenlerin Ek Maliyetlerinin Hazine Tarafından Karşılanmasına İlişkin 6661 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenleme

: Asgari Ücret Artışı Nedeniyle İşverenlerin Ek Maliyetlerinin Hazine Tarafından Karşılanmasına İlişkin 6661 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenleme Sirküler No : 2016-17 Sirküler Tarihi : 29.01.2016 Konu : Asgari Ücret Artışı Nedeniyle İşverenlerin Ek Maliyetlerinin Hazine Tarafından Karşılanmasına İlişkin 6661 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenleme Bilindiği

Detaylı

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI II. ÖZÜRLÜ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA YÖNELİK İSTİHDAM TEŞVİKİ

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Sosyal güvenlik açısından da

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;

DESTEK DOKÜMANI. a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan; 6111 Sayılı Torba Yasa Uygulaması 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 2017/Ocak

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 2017/Ocak SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 2017/Ocak İLAVE İSTİHDAM TEŞVİĞİ 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici 17. Madde

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2016-30.6.2016 ile 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri

Detaylı

7103 SAYILI YASA SGK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ. SMMM Dr Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuat Danışmanı İSMMMO

7103 SAYILI YASA SGK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ. SMMM Dr Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuat Danışmanı İSMMMO 7103 SAYILI YASA SGK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SMMM Dr Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuat Danışmanı İSMMMO YASAL DAYANAK 27/3/2018 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 7103 sayılı Vergi

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ Sirküler Tarihi : 31.05.2017 Sirküler No : 2017/069 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA VE BİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ Gökhan BEDİR 50 * ÖZ Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun un 28. maddesiyle 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı

6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 17.maddesi aşağıda yer almaktadır.

6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 17.maddesi aşağıda yer almaktadır. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel : 0.216.340 00 86 Fax : 0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com www.erkymm.com

Detaylı

6645 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

6645 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER 6645 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER Raşit ULUBEY 53 I-BAŞLANGIÇ 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu(T.C. Yasalar,

Detaylı

Mali Bülten. No: 2010/92

Mali Bülten. No: 2010/92 16 Aralık 2010 Mali Bülten No: 2010/92 VERGİ Konu : Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Vergi Affına İlişkin Kanun Tasarısının Tahsili Sosyal Güvenlik Kurumunca Yapılacak Olan Alacaklara İlişkin

Detaylı

YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 8735 YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5084 Kabul Tarihi : 29/1/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :6/2/2004 Sayı :25365 Yayımlandığı

Detaylı

mali açıklamalar 2008/ Konu: Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine Đlişkin Açıklamaların Yer Aldığı Tebliğ Resmi Gazetede Yayınlandı

mali açıklamalar 2008/ Konu: Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine Đlişkin Açıklamaların Yer Aldığı Tebliğ Resmi Gazetede Yayınlandı 2008/121 06.08.2008 Konu: Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine Đlişkin Açıklamaların Yer Aldığı Tebliğ Resmi Gazetede Yayınlandı Söz konusu tebliğde Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde,

Detaylı

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 4447-15921 İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARIN İSTİHDAMI HALİNDE UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ Kapsama giren sigortalı için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ Mehmet CANDAN Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

Detaylı

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 27 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 27010 YÖNETMELÝK Sosyal Güvenlik Kurumundan: SERBEST

Detaylı

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ NİSAN 2012 6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ 6111 Sayılı Kanunun 74 üncü maddesiyle 4447 sayılı Kanuna eklenen ve ilave istihdam teģvikini düzenleyen geçici 10 uncu maddesi 01.03.2011 tarihi itibari ile yürürlüğe

Detaylı

Sirküler Tarihi : 15.06.2011 Sirküler No : 2011/32 : 6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Desteği Düzenlemeleri Hk

Sirküler Tarihi : 15.06.2011 Sirküler No : 2011/32 : 6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Desteği Düzenlemeleri Hk AKKOR SĐRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTĐ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / Đstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/58 İstanbul, 23 Mayıs 2005 KONU : 5084 Sayılı Kanunla Fert

Detaylı

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kültür Yatırım ve Girişimlerine Gelir Vergisi Stopajı, Sigorta Primi İşveren Payı ve Su Bedeli İndirimi İle Enerji Desteği Uygulamasına Dair Yönetmelik Amaç (14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete)

Detaylı

Page of 6 Ağustos 008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 699 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: 76 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ). Giriş Teknoloji

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

SGK Deneme sýnavý 2 Gönderen : total - 17/02/2009 10:01

SGK Deneme sýnavý 2 Gönderen : total - 17/02/2009 10:01 SGK Deneme sýnavý 2 Gönderen : total - 17/02/2009 10:01 107. 2821 sayýlý Kanununa göre, iþe yeni giren bir iþçi "Bölge Çalýþma Müdürlüðü'ne" en geç izleyen ayýn kaçýnda bildirilir? a. 15'inde b. 20'sinde

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü YASAL DAYANAK Artı İstihdam Teşviki 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 17 inci maddesi 2017/10 sayılı Genelge BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

7103 SAYILI YASA İLE GETİRİLEN İŞVERENLER İÇİN GEÇERLİ SİGORTA PRİM DESTEĞİ 12 TEMMUZ 2018

7103 SAYILI YASA İLE GETİRİLEN İŞVERENLER İÇİN GEÇERLİ SİGORTA PRİM DESTEĞİ 12 TEMMUZ 2018 7103 SAYILI YASA İLE GETİRİLEN İŞVERENLER İÇİN GEÇERLİ SİGORTA PRİM DESTEĞİ 12 TEMMUZ 2018 İşbu çalışma 7103 Sayılı Kanun ile 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa getirilen Geçici 19 ve Geçici 20. maddeler

Detaylı

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 16 Tarih-Sıra No 31.12.2015 32 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince,

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER 13/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ GEÇİM İNDİRİM TUTARLARI

2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ GEÇİM İNDİRİM TUTARLARI Sirküler Rapor 18.01.2010 / 28-1 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ GEÇİM İNDİRİM TUTARLARI ÖZET : Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, 2010 yılında uygulanacak asgari ücret tutarlarını belirlemesinden sonra,

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 1-01.01.2015-30.06.2015Tarihleri Arasında Uygulanacak Asgari Ücret

ASGARİ ÜCRET. 1-01.01.2015-30.06.2015Tarihleri Arasında Uygulanacak Asgari Ücret ASGARİ ÜCRET 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

DESTEK DOKÜMANI İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5921 Kabul Tarihi: 11/8/2009 MADDE 1 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK 07/11/ 2006 Tarih ve 26339 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır. TASARRUF MEVDUATI

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ ve 7143 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ Haziran 2018 İSTİHDAM TEŞVİKLERİ MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SİGORTA

Detaylı

BORCU YOKTUR YAZILARI Perþembe, 12 Þubat 2009

BORCU YOKTUR YAZILARI Perþembe, 12 Þubat 2009 BORCU YOKTUR YAZILARI Perþembe, 12 Þubat 2009 BORCU SOSYAL BORCU Taþpýnar Muhasebe YOKTUR YAZILARI GÜVENLÝK KURUMUNDAN: YOKTUR YAZILARI A- Kamu Ýhale Kanununa Göre Düzenlenecek Borcu Yoktur Yazýlarý B-

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015 KONU 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uyarınca 5510 Sayılı Sosyal

Detaylı

SİRKÜLER 2018/71. Gelir Stopaj Teşviki Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/71. Gelir Stopaj Teşviki Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/71 11/07/2018 Gelir Stopaj Teşviki Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Yayımlanmıştır. 06/07/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri

Detaylı