Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine http://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz."

Transkript

1 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO :... SIRA NO :... DİKKAT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını kontrol ediniz. İMZA:. Sınavla ilgili tüm kuralları okudum, anladım, kabul ediyorum. SINAV İÇERİĞİ 1. YARIYIL Testin Adı Soru Sayısı Sayfa No DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ İKTİSADA GİRİŞ ANADOLU ARKEOLOJİSİ İNGİLİZCE-I ALMANCA-I FRANSIZCA-I SINAVDA UYULMASI GEREKEN ÖZEL KURALLAR 1. Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içinde sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, tekrar sınava devam etmenize izin verilmeyecektir. 2. Soru kitapçığındaki her bir testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır. 3. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 4. Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (A, B, C, ) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz. 5. Soruların ait olduğu derslerin içeriklerinde basımdan sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, o soruyu ders kitabınızda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayınız. "Sınavda Uyulması Gereken Genel Kurallar" soru kitapçığının arka sayfasında yer almaktadır. Bu kuralları da mutlaka dikkatlice okuyunuz. Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Anadolu Üniversitesi'nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

2 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ A Ulusal yönetimlerin artık kendi sınırları içindeki ekonomik etkinlikler üzerinde kontrol gücüne sahip olmaması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? Coğrafi keşifler Sanayileşme Uzmanlaşma Kitlesel üretim Küresel ekonomi Aşağıdakilerden hangisi çağdaş sosyolojide, çatışma kuramını sınıflarla sınırlı görmeyip tüm toplumsal gruplar arasındaki kaçınılmaz gerilimlere uygulayan sosyologlardan biridir? Jean Baudrillard Jurgen Habermas Anthony Giddens Ralf Dahrendorf Talcott Parsons Kültürel görelilik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Bireyin kendi kültürünü yaşantısında ve düşüncelerinde merkeze koymasıdır. Toplumsal grupların ve kültürlerin özgün koşulları ile ve ön yargılardan uzak bir biçimde incelenmesidir. Yabancı düşmanlığı, İslamofobi, ırkçılık kültürel görelilik bağlamında düşünülebilir. Farklı bir kültüre alışmaya çalışanların yaşadığı zorluğu ifade eder. Bir toplumun başka bir toplum üzerinde baskı kurarak kendi kültürünü dayatmasıdır. İşgücü piyasası, eğitim ve sosyal güvenlik sisteminin işleyişlerinde temel aldığı, ailenin biyolojik olarak belirlendiği varsayımı ile meşruluk kazanan, ideal iş bölümünde kadınların özel alanda ev kadını olarak kalması gerektiğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir? Okulda riskli davranışlarda bulunan bir öğrencinin davranışlarının açıklanması için en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisidir? Olay incelemesi Gözlem Deneysel yöntem İlişkisel araştırmalar Survey Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin incelediği konulardan biridir? İnsanların fizyolojik tepkileri Hafıza Kalıplaşmış davranışlar Kalıtımsal davranışlar Üst düzey zihinsel süreçler Merceğin büzülüp gevşeme özelliğini kaybetmesiyle görüntünün retinanın arkasına düşmesi sonucu ortaya çıkan görme bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir? Renk körlüğü Hipermetrop Miyop Göz ülseri Astigmat 8. İnsan davranışlarının nedenlerini onların gözlenebilen eylemlerine bakarak açıklamaya çalışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? Feminist yaklaşım Radikal yaklaşım Eleştirel okul Aile ideolojisi Çatışmacı yaklaşım Psikanalitik yaklaşım Hümanist yaklaşım Davranışsal yaklaşım İşlevselci yaklaşım Yapısalcı yaklaşım 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

3 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 9. Bir çocuğun, ergenin ve bir yetişkinin TV de izlediği bir haberi algılamasının ve yorumlamasının farklı olduğunu vurgulayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? Psikanalitik yaklaşım Eklektik yaklaşım Davranışsal yaklaşım Psikobiyolojik yaklaşım Bilişsel yaklaşım 10. Aşağıdakilerden hangisi verilen uyarı düzeyleri içerisinde %50 oranında fark edilebilen en düşük düzeydeki uyarıcıdır? Psikofizik yöntem Duyum sınırı Algı Fark eşiği Mutlak eşik değer 11. Uyarıcıların yanlış veya olduğundan farklı algılanması veya yorumlanmasına ne ad verilir? Yakınsama Göreli büyüklük İlüzyon Binişim Göreli hareket 12. Duyuların gerçekle ilgili eksik ve hatalı veriler sağladığını söyleyen filozof aşağıdakilerden hangisidir? Demokritos Plato Pisagor Sokrates Aristoteles 13. Bilgiyi işleme kuramına göre okulda öğrendiğimiz bilgiler çoğunlukla aşağıdaki bellek türlerinden hangisinde depolanır? Episodik bellek Anısal bellek Süreli bellek Anlamsal bellek Duyusal bellek 14. Amigdalanın işlevi aşağıdakilerden hangisidir? Uyarıcı olayların duygusal etiketlemesini yapmak Duyusal uyarıları toplamak Fiziksel enerjiyi elektriksel enerjiye dönüştürmek Isı ve ağrıya ilişkin bilgileri elektrik enerjisine dönüştürmek Vücudun koordineli bir şekilde hareket etmesini sağlamak 15. Aşağıdakilerden hangisi Maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramına göre, davranışlarımızı öncelikli güdüleyen ihtiyaçlardan biridir? Güzellik Tanınma Can güvenliği Yetenek geliştirme Prestij 16. Harekete yönelten duygularla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Üzüntü enerjiyi azaltır, metabolizmayı yavaşlatır. Korku hissedildiğinde kan ellere yönelir. Mutluluk, beyin merkezinde kaygı verici düşünceleri durduran bir etkinliğe yol açar. Şaşkınlıkla kalkan kaşlar görüş alanının büyüyüp retinaya daha fazla ışık girmesini sağlar. Sevgi ve sevecen duygular parasempatik uyarılmayı sağlar. 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

4 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 17. Kaygıya yol açan başarısızlık aşağıdakilerden hangisine örnektir? Nötr uyarıcı Koşullu tepki Koşullu uyarıcı Koşulsuz uyarıcı Koşulsuz tepki 18. Aşağıdakilerden hangisi bireyin belirli bir işi başaracak yeteneğe sahip olduğuyla ilgili algısıdır? Öz yeterlilik Güdü Öz - saygı Optimum uyarılma Pekiştireç 19. Öğrencinin ders çalıştığında öğretmenin olumsuz tepkisinden kurtulması hangi pekiştirme türüne örnektir? 20. Olumlu yaşantılar hatırlatan bir müziğin uzun süre dinlenilmediği için artık olumlu hisler uyandırmaması klasik koşullanma ilkelerinden hangisine örnektir? Pekiştirme Ayırtetme Genelleme Sönme Kendiliğinden geri gelme Oran aralıklı pekiştirme Olumsuz pekiştirme Olumlu pekiştirme Aralıklı pekiştirme Sürekli pekiştirme 4 İzleyen sayfaya geçiniz.

5 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A İKTİSADA GİRİŞ A Uzun dönemde, üretimde kullanılan girdiler iki kat artırıldığında üretim miktarı da iki kat artıyor ise üretimde aşağıdakilerden hangisinin varlığı söz konusudur? Ölçeğe göre azalan getiri Ölçeğe göre artan getiri Artan verimler kanunu Azalan verimler kanunu Ölçeğe göre sabit getiri Sınırlı parasal olanakları ile faydasını maksimize etmek isteyen bir tüketicinin mallara harcadığı son liraların marjinal faydalarını birbirine eşitlemesine ne ad verilir? Toplam fayda Eş marjinal fayda ilkesi Tüketici tercihi Rasyonel davranış Azalan marjinal fayda Diğer değişkenler sabitken, tüketicilerin geliri arttığında tüketicilerin o mala olan talebi de artıyorsa bu mallara ne ad verilir? İkame mal Tamamlayıcı mal Normal mal Düşük mal Giffen mal Aşağıdakilerden hangisi tekelci rekabet piyasasının özelliklerinden biri değildir? Piyasadaki mallar arasında ikame ilişkisi söz konusudur. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden çok sayıda alıcı vardır. Piyasaya yeni firmaların girişleri ve çıkışları oldukça zordur. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden çok sayıda satıcı vardır. Farklı satıcıların farklı ürünleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi, harcanabilir gelirin ne kadarının tasarruf edildiğini gösterir? Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli azalışlara ne ad verilir? Deflasyon Revalüasyon Enflasyon Konvertibilite Devalüasyon Aşağıdakilerden hangisi, devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomideki harcama bileşenlerinden biridir? Transfer harcamaları Kamu harcamaları İthalat harcamaları Yatırım harcamaları Net ihracat Gelir düzeyi sıfır iken yapılan tüketim harcamalarına ne ad verilir? Tasarruf Otonom tüketim harcamaları Toplam tüketim harcamaları Yatırım harcamaları Uyarılmış tüketim harcamaları Devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide harcanabilir gelir düzeyi 300 milyardan 400 milyara arttığında tüketim harcamaları da 290 milyardan 370 milyara artmışsa marjinal tüketim eğiliminin değeri kaçtır? 0,80 0,78 0,75 0,72 0, Ekonomik dalgalanmaların daralma ve durgunluk dönemlerinde toplam talepteki azalmaya bağlı olarak ortaya çıkan işsizliğe ne ad verilir? Marjinal tüketim eğilimi Ortalama gelir Ortalama tasarruf eğilimi Tasarruf paradoksu Ortalama tüketim eğilimi Mevsimlik işsizlik Friksiyonel işsizlik Teknolojik işsizlik Konjonktürel işsizlik Yapısal işsizlik 5 İzleyen sayfaya geçiniz.

6 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 11. Sabit kur sisteminde resmi makamlarca ülke parasının değerinin diğer ülke paraları karşısında düşürülmesine ne ad verilir? Stagflasyon Çapraz döviz kuru Deflasyon Revalüasyon Devalüasyon 12. Bütün dünyayı etkileyen, üretim düşüşlerine ve yüksek işsizlik oranlarına yol açan Büyük Buhran hangi yılda başlamıştır? Aşağıdakilerden hangisi Merkez Bankalarının başlıca işlevlerinden biri değildir? Finansal piyasaların istikrarını sağlamak Siyasi kararlarda hükümete yardımcı olmak Banknot basımını gerçekleştirmek Para politikalarını uygulamak En son likidite kaynağı olmak 14. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Klasik ekonomistler ile Yeni Keynesyen ekonomistlerin uzun dönem üzerinde uzlaştığı konulardan biri değildir? Tüm ekonomik birimler rasyonel davranırlar. Doğal işsizlik oranı geçerlidir. Ekonomi tam istihdam düzeyindedir. Uzun dönem toplam arz eğrisi düşeydir. Para miktarındaki değişmeler, reel çıktı düzeyini etkiler. 15. Bankaların mevduat kabul edip kredi vermeleri sonucu para arzında gerçekleşen artışa ne ad verilir? 16. Ekonominin performansını yönlendirmek için hükümet harcamaları ve vergilerin ayarlanmasına ne ad verilir? Para politikası Döviz kuru politikası Maliye politikası Dış ticaret politikası İstihdam politikası 17. Aşağıdakilerden hangisi toplam arz eğrisinin sola kaymasına neden olur? Emek miktarının artması Enerji fiyatlarındaki azalış Teknolojik gelişme Sermaye stokunun artması Ücret düzeyinin artması 18. Aşağıdakilerden hangisi reel varlıklardan biri değildir? Hazine bonoları Arsa Konut Altın Otomobil 19. Mal ve hizmetlerin değerlerinin belirlenmesinde kullanılması, paranın aşağıdaki işlevlerinden hangisini ifade eder? Değişim aracı olması Hesap birimi olması Tasarruf aracı olması Dayanıklı olması Değer muhafaza aracı olması 20. Aşağıdakilerden hangisi toplam talep eğrisini sağa kaydıran nedenlerden biri değildir? İtibari para Mobil para Tağşiş Kaydi para Mal para Kamu harcamalarındaki artış Vergilerdeki azalma Döviz kurundaki düşüş Transfer harcamalarındaki artış Toplumun servetindeki artış 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

7 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A ANADOLU ARKEOLOJİSİ A 1. Neolitik dönem kronolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 5. Anadolu da bilinen ilk Neanderthal fosil kalıntısı nerededir? Bu süreç Anadolu da yaklaşık 4000 seneyi aşan, çeşitli aşamaların oluşturduğu bir bütündür. Neolitik yaşam şekli zamanla Anadolu dan Güneydoğu Avrupa ya kadar yayılmıştır. Orta ve Batı Anadolu daha çok Çanak Çömleksiz Neolitik A dönemi aşaması ile çağdaş bir kültürel süreç gösterir. Neolitik dönem kronolojisi erkenden geçe doğru Çanak Çömleksiz Neolitk ve Çanak Çömlekli Neolitik olarak ikiye ayrılır. Çanak Çömleksiz Neolitik dönem temelde kendi içinde Çanak Çömleksiz Neolitk A ve Çanak Çömleksiz Neolitik B olarak ikiye ayrılır. Hattuşa yakınlarında yer alan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nda bulunan kaya kabartmalarındaki betimlerin ana teması nedir? Hititlerin yönetici sınıfları Hitit Devletinin resmi tanrı ve tanrıçaları Hitit kralları Hitit başrahipleri Hititlerin kazandığı savaşlar Asurlu tüccarların içinde serbestçe alış-veriş yapabildikleri şehrin yanında kurulan ticaret merkezine ne ad verilir? Kaneş Kervansaray Verbatum Karum Tesis Van, Meher Kapı anıtındaki yazıta göre, Urartuların inandığı, kutsadığı ve adlarına belirli dönemlerde kurban kestiği toplam 79 tanrı, tanrıça ve tanrısal özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilk üç sırayı alan en önemlileri aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? Teişeba / Haldi / Abubani Haldi / Bagbartu / Arubani Bagbartu / Bagmaştu / Arubani Arubani / Teişeba / Şivini Haldi / Teişeba / Şivini Kocabaş (Denizli) Dursunlu (Konya) Sehremuz Sırtı (Urfa) Karain Mağrası (Antalya) Yarımburgaz (İstanbul) Gündelik hayatın ötesine geçen artı ürün ün uzun vadede bir gıda krizini önleyebileceğinin anlaşıldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir? Kalkolitik Eski Tunç Çağı Neolitik Epi Paleolitik Üst Paleolitik İon arkaik heykeltıraşlığının merkezi olan kentler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? Didyma ve Milet Ephesos ve Didyma Priene ve Ephesos Pytanae ve Apameia Samos ve Milet Yunan arkaik heykeltıraşlığında içi boş metal heykel döküm tekniğini geliştiren iki sanatçı aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? Skopas ve Phidias Gyges ve Kroisos Kroisos ve Dareios Perikles ve Phidias Rhoikos ve Theodoros Aioller ve Aiol göçleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Aioller ile ilgili en önemli bilgileri Homeros tan almaktayız. Aiol birliğinin en önemli kenti Kyme dir. Anadolu ya geliş tarihleri tam olarak bilinmese de İyonlardan önce geldikleri bilinmektedir. İlk olarak Lesbos (Midilli) adası ve Çandarlı körfezine yerleşmişlerdir. Yunanistan daki Thessalia ve Boeotia bölgelerinden gelmişlerdir. 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

8 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 10. Daskyleion ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Kentte Pers işgali öncesi döneme ait buluntular büyük ölçüde satraplık dönemi yerleşim katmanı altında kalmıştır. M.Ö. 546 yılında Persler tarafından işgal edilerek bir satraplık merkezi haline getirilmiştir. Günümüzde Denizli sınırları içindedir. Kent tarihçi Herodotos un Pers satraplık listesinde üçüncü sırada yer alır. Büyük İskender bölgeyi ele geçirdiğinde buradaki Pers satrapının yerine kendi komutanlarından Kalas ı atamış ve bölgedeki sistemi değiştirmemiştir. 11. Klasik devir Anadolu edebiyatında en önemli eser olan Historia nın yazarı aşağıdakilerden hangisidir? Hesiodos Pausanias Homeros Thukydides Herodotos 12. Anabasis adlı eserin yazarı ve konusu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Yazarı Sicilyalı Diodos, konusu: Sicilya tarihidir. Yazarı Herodotos, konusu: Peloponnessos savaşıdır. Yazarı Thukydides konusu: Romalı komutan Sulla nın Anadolu daki fetihleridir. Yazarı Ksenophon, konusu: Kyros un seferinden dönen ordunun başından geçenlerdir. Yazarı Ksenophon, konusu: Satrap ayaklanmalarıdır. 13. Antik şehirlerde halkın güneş ve yağmurdan korunması için agora ve tapınak alanlarının etrafına inşa edilen, Geç Hellenistik / erken Roma döneminden itibaren caddelerin de yanlarına yapılmaya başlanan mimari unsura verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? Bouleuterion Stoa Prytaneion Gymnasion Stadion 14. Doğu Karadeniz bölgesinde kurulan en ünlü yöneticisi Kral IV. Mithridates olan Hellenistik krallık aşağıdakilerden hangisidir? Pontos Bithynia Armenia Kommagene Kappadokia 15. Hellenistik Çağ da dinsel şenliklerde sportif karşılaşmaların yapılması için inşa edilen yapı tipine ne ad verilir? Stadion Bouleuterion Prytaneion Ptolemaion Gymnasion 16. Hellenistik dönemde Anadolu da en çok kullanılan tapınak plan tipi aşağıdakilerden hangisidir? Basilikal Pseudo-dipteral Dipteral İn-antis Megaron 17. Severuslar dönemi imparatoru olan Caracalla nın en önemli icraatı aşağıdakilerden hangisidir? Parthia ya seferler düzenlemesi Roma İmparatorluğu nun her yeri için en görkemli dönem olması Roma sınırları içinde yaşayan herkesin Roma vatandaşı yapılması Anadolu daki en önemli ticaret yolunu kurması Anadolu da büyük bir imar faaliyetine başlaması 8 İzleyen sayfaya geçiniz.

9 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 18. Diocletianus reformları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Senato ve imparator eyaletleri arasındaki farklılıklar kaldırılmış, bütün eyaletler on iki adet dioecesis altında gruplandırılmıştır. Narh Emirnamesi ile imparatorluk çapında var olan her türlü meta ve hizmet için ödenecek en yüksek fiyatların sabitlenmesi için çalışılmıştır. Yeni tip ve birimlerde sikkeler basılarak paraya duyulan güvensizlik sona erdirilmeye çalışılmıştır. Askeri ve sivil yönetim birleştirilerek valilerin daha hızlı karar almaları, Goth ve Germen kabilelerine karşı daha etkili olmaları sağlanmıştır. Eyaletler daha küçük parçalara ayrılarak valilerin güçlenmeleri ve yönetime karşı ayaklanmaları engellenmeye çalışılmıştır. 19. Octavianus, Marcus Antonius u yenilgiye uğratıp Roma toprakları üzerinde kesin hâkimiyetini hangi olaydan sonra kurmuştur? 20. Augustus un iç savaşları sonra erdirerek ve komşuları ile mümkün olduğu yerlerde savaş yerine diplomatik çözüm yolu seçmesi ile oluşan ve M.S. 3. yüzyıl ortalarına kadar devam eden dönem aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır? İmperium Romana Pax Romana Via Romana Augustus Barışı Pax Viva Apameia Barışı Magnesia Savaşı Roma generali Sulla nın ordusu ile Anadolu ya girmesi Actium Savaşı Pompeus un Pontus Kralı VI. Mithridates i kesin yenilgiye uğratması 9 İzleyen sayfaya geçiniz.

10 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A İNGİLİZCE-I A 1. A: here on vacation? B: No, I m not. I m at college. 5. Mehmet cleans the house he s very lazy dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı You are We are Am I Are we Are you A: Where are Brad s books? B: on the desk. dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı It s You re They re He s We re A: is your mother? B: She s fine, thank you. dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı Where How Who When What Mum shopping on Mondays. sentence above? sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi sometimes never always usually often no big malls in our neighborhood. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi They are There are This is There is These are A: Laura studying for her English exam? B: No, she s not. dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı takes has gets makes goes Is Does Do Am Are 10 İzleyen sayfaya geçiniz.

11 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 8. A: Where s Josh? B: He s volleyball right now. 12. A: How are the jeans in the window? B: They re $ dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı doing having taking playing going My favorite season is winter. I love the weather. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi humid hot cold warm sunny 10. The sun is. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi gray blue yellow white pink 11. I to wear casual clothes on the weekend when I relax. sentence above? dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı cost price money many much 13. I think is a really interesting country. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi German Thai Russian Italian Spain 14. A: Can we go to the Eiffel Tower when we go to Paris? B: Yes, you. dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı like need have enjoy hate do have can are need 11 İzleyen sayfaya geçiniz.

12 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 15. A: Karl study English yesterday? B: Yes, he did. 18. Our vacation fun because we only went to museums! dialogue above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki konuşmayı Has Is Does Did Can 16. I Spanish food for my family yesterday. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi can cook cooking cook cooked cooks 17. Last summer I camping with my classmates. sentence above? sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi hasn t wasn t doesn t didn t isn t 19. There aren t cookies at home. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi any some a a lot much 20. That restaurant was great. I thought the food was. sentence above? Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi went did got had made awful tasteless terrible delicious friendly 12 İzleyen sayfaya geçiniz.

13 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A ALMANCA-I A 1. Mein Sohn wohnt.. nah. 5. grau / braun / rot / gelb / kurz Welches Wort passt in die obige Lücke? Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar? sei auf für bei ganz Was bedeutet das Gegenteil von nie? nie sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? manchmal oder oft vielleicht immer Die Kinder kommen gegen fünf Uhr. Wie lautet der obige Satz auf Türkisch? Verilen cümlenin Türkçesi aşağıdakilerden hangisidir? Beşten sonra çocuk kalmaz buralarda. Çocuklar tam beşte burada olur. Beş tane çocuk gelir. Çocuğunuzu beşe doğru almalısınız. Çocuklar beşe doğru geliyor. A : Wie ist der Fisch? B :.. Welcher Satz ergänzt den obigen Dialog? Welches Wort passt nicht zu den anderen in der obigen Wortgruppe? Verilen sözcük grubuna uymayan aşağıdakilerden hangisidir? braun rot grau kurz gelb Wir gehen zusammen mit meinen Eltern essen. Welches hat die gleiche Bedeutung mit dem obigen Satz? Verilen cümle ile aynı anlamı taşıyan aşağıdakilerden hangisidir? Meine Eltern wollen essen gehen. Meine Eltern essen immer zusammen. Wir gehen mit meinen Eltern gemeinsam essen. Wir können heute zusammen essen. Wir gehen ohne meine Eltern zum Essen. Was hast du in deiner Tasche? Welche Antwort passt zur obigen Frage? Verilen karşılıklı konuşmayı aşağıdakilerden hangisi tamamlar? Verilen sorunun cevabı aşağıdakilerden hangisidir? Ich wohne in Berlin. Der Fisch ist frisch. Er kocht jeden Tag Fisch. Ich trinke gern Wein. Wir essen Fisch. Ein Buch. Ich habe eine neue Idee. Ich wohne hier. Ich benutze einen Laptop. Ich habe die Anzeige gelesen. 13 İzleyen sayfaya geçiniz.

14 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 8... Wohnung liegt dritten Stock 11. Ute liest immer... Schlafen. 9. Welche Wörter passen in die obigen Lücken? Welches Wort passt in die obige Lücke? Cümlede boş bırakılan yerleri Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden aşağıdakilerden hangileri tamamlar? hangisi Meine / aus Unsere / im Zur / eine Deine / zum Mit / an Wie lautet das Wort anrufen in der Imperativ-Form 2. Person Singular? Anrufen sözcüğünün 2. tekil şahıs emir cümle şekli aşağıdakilerden hangisidir? Anrufen! Ruf an! Anrufst! Rufst an! Rufet an! 10. Die Grippe / Das Heimweh / Der Husten / Die Bronchitis / Das Fieber Welches Wort passt nicht zu den anderen in der obigen Wortgruppe? nach das am vor dem zwischen dem bei 12. Ich möchte eine. Eis bitte! Welches Wort passt in die obige Lücke? Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar? Kugel Glas Dose Teller Saft 13. In Selanik. Welche Frage passt zur obigen Antwort? Verilen cevabı gerektirecek soru aşağıdakilerden hangisidir? Starb Atatürk voriges Jahr? Kennen Sie Atatürk? Wann starb Atatürk? Wo ist Atatürk geboren? Wer ist Atatürk? 14. Welches ist kein zusammengesetztes Wort? Verilen sözcük grubuna uymayan aşağıdakilerden hangisidir? Verilenlerden hangisi birleşik sözcük değildir? Die Grippe Das Fieber Die Bronchitis Das Heimweh Der Husten Der Monat Der Apfelsaft Der Terminkalender Der Hochzeitstag Der Elternabend 14 İzleyen sayfaya geçiniz.

15 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 15. Bunu düşüneceğim! 18. Eine Nachricht hinterlassen. Wie lautet der obige Satz auf Deutsch? Verilen cümlenin Almancası aşağıdakilerden hangisidir? Ich überlege es mir noch! Gern geschehen! Das habe ich mir auch gedacht! Ich kann das erklären! Ich kann das Modell nehmen! 16. Klaus auf der Bank und hat Geld abgehoben. Welches Wort passt in die obige Lücke? Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar? soll wurde war sind wird 17. Hast du eine Kamera? Welche Antwort passt zur obigen Frage? Wie lautet der obige Satz auf Türkisch? Verilen cümlenin Türkçesi aşağıdakilerden hangisidir? Birinin telefonunu yönlendirmek. Birini tebrik etmek. Birbiriyle selamlaşmak. Bir bilgi vermek. Bir mesaj bırakmak. 19. Die Freunde gratulieren zum Geburtstag. Wie lautet der obige Satz im Perfekt? Verilen cümlenin di'li geçmiş zaman şekli aşağıdakilerden hangisidir? Die Freunde sind zum Geburtstag gratuliert. Die Freunde haben zum Geburtstag gratuliert. Die Freunde haben zum Geburtstag gegratuliert. Die Freunde wollen zum Geburtstag gratulieren. Die Freunde müssen zum Geburtstag gratulieren. 20. Ich muss noch meinen.. Welches ergänzt die Lücke im obigen Satz? Verilen sorunun cevabı aşağıdakilerden hangisidir? Verilen cümleyi aşağıdakilerden hangisi tamamlar? Er hat die Kamera verkauft. Uns gefällt die grosse Kamera. Nein, wir möchten etwas essen. Ja, ich habe eine Kamera. Ja, sie will mitkommen. Auto im Werkstatt abgeben. Kind bei den Nachbarn abgeben. Urlaubsantrag ausfüllen. Abwesenheitsmail organisieren. Blumen gießen. 15 İzleyen sayfaya geçiniz.

16 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A FRANSIZCA-I A Cet été, ma fille va États-Unis pour un stage. Choisissez le mot qui convient. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? aux à au en l - Laurence, tu veux des pommes de terre? - Oui,! Choisissez la réponse qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? j adore les laitages je déteste les fruits je mange des féculents j aime beaucoup les légumes j aime les gâteaux À louer petit appt. dans bel imm. avec cuis. séparée, 400 par mois. Trouvez l équivalent des mots soulignés. Yukarıdaki cümlede altı çizili kısaltmaların karşılığı olan sözcükler aşağıdakilerden hangisidir? apporter / immeuble / cuisson apporter / immobile / cuisine appartement / immeuble / cuisine apprendre / immeuble / cuisse appartement / image / cuisine -Thierry Laplume, bonjour. - Choisissez la réponse qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? Ça va, Paul? - Non, pas très bien. - Qu est-ce qui ne va pas? -. Choisissez le mot qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? Je voudrais un pansement, s il vous plaît Tu ne vas pas chez le médecin Non, je n ai pas mal au ventre Je vais prendre un médicament J ai mal à la tête I. Ouvrir la porte du four à micro-ondes. II. Placer les aliments sur le plateau tournant. III. Fermer la porte du four. IV. Entrer votre code secret. V. Régler le minuteur et la température. Choisissez la phrase qui ne convient pas à l ensemble. Sırasıyla okunduğunda anlam bütünlüğünü bozan cümle aşağıdakilerden hangisidir? I II III IV V - Qu est-ce que c est, ce grand bâtiment? - le tout nouveau centre commercial:. plusieurs magasins! Choisissez les expressions qui conviennent. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? Salut! Moi, c est Jacques! Bonjour, je suis italien. Bonjour, j ai 36 ans. Bonjour! A bientôt! Sylvie Baudour, enchantée! Il y a / voilà Il y a / c est C est / il y a Voilà / ça, c est C est / voilà 16 İzleyen sayfaya geçiniz.

17 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A À l aéroport, votre vol a du retard. Très énervé, vous parlez avec un responsable de la compagnie aérienne. Vous lui dites: Trouvez ce que l on a pu dire dans la situation donnée. Verilen durumda söylenmiş olabilecek sözü bulunuz. Je suis désolée pour cette attente. C est à cause de la grève. C est pas possible, ça! J attends depuis deux heures. Ça ne va pas, non? Vous pouvez bien prendre le train! C est bon, calmez-vous, monsieur. Allez prendre un café. Excuse-moi. Je suis vraiment désolée pour ce retard. - Bütün gün çalıştılar. Choisissez la traduction qui convient. Yukarıdaki cümlenin Fransızca karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? Ils ont toujours travaillé. Ils ont travaillé pendant le jour. Ils ont travaillé tous les jours. Ils ont travaillé toute la journée. Ils ont tout travaillé dans la journée D accord, il y a un train à 9h05 puis un autre à 10h40. Choisissez la réplique qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? Je voudrais aller à Poitiers demain matin. Le train va arriver à quelle heure? Je voudrais prendre le train de 11h demain. C est combien l aller simple pour Rouen? Je viens de faire une réservation sur Internet. 11. habitons / y / plus / n / nous I II III IV V Mettez dans le bon ordre. Yukarıdaki kelimelerin anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturan sırası aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? IV / II / III / V / I IV / II / V / I / III V / II / IV / I / III V / IV / II / I / III V / IV / II / III / I Ce soir, je ne mets pas de jupe. Et toi? -! Choisissez la réponse qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? Moi aussi, je mets une belle robe Moi non plus, je mettrai un pantalon Moi aussi, je ne mets pas de jupe Moi non plus, je préfère mettre une jupe Moi aussi, je mets une jupe Julie,...? - Oui, je sors avec mes meilleurs amis ce soir pour fêter mon anniversaire. Choisissez la question qui convient. Yukarıdaki konuşmada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar? tu vois tes parents ce soir tu as l air heureux tu es malheureuse tu as l air triste tu mets des lunettes de soleil 17 İzleyen sayfaya geçiniz.

18 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-A A 14. I. Servez avec du riz. II. Cuisez la viande pendant 10 minutes. III. Salez et poivrer avant de servir. IV. Ajoutez le curry, la crème et la viande et laissez cuire 45 minutes. V. Enlevez la viande et faite cuire 13 minutes l oignon et les tomates. Mettez dans le bon ordre. Yukarıdaki cümlelerin anlamlı ve kurallı bir paragraf oluşturan sırası aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? II, III, I, IV, V II, IV, V, I, III II, V, IV, III, I IV, V, II, I, III V, IV, II, I, III Je vais te téléphoner dans un quart d heure. Trouvez l équivalent de l expression soulignée. Yukarıdaki konuşmada altı çizili ifadenin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? tout à l heure bientôt tout de suite plus tard dans 30 minutes Avant, nous de la danse chaque samedi. Aujourd hui, nous notre temps devant la TV. Choisissez les mots qui conviennent Voilà le musée d Orsay est très connu pour ses collections de peintures impressionnistes! Choisissez le mot qui convient. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi qu quel qui que quoi Tu as invité Jeanne et Sophie? - Oui! Je. ai téléphoné la semaine dernière pour. inviter. Choisissez les mots qui conviennent. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi les / leur les / lui leur / les leur / l lui / les Dans quel but vous visitez le Canada? - faire des études. Choisissez le mot qui convient. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi Pour Avec À cause de Parce que C est Ils ne connaissent pas très bien ce peintre. Ils ne ont rencontré qu une seule fois à une exposition. Choisissez le mot qui convient. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi faisons / avons passé avons fait / passions allons faire / sommes passés venons de faire / allons passer faisions / passons ces leur les leurs l 18 TEST BİTTİ.

19 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

20 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

21 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

22 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

23 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

24 SINAVDA UYULMASI GEREKEN GENEL KURALLAR 1. Sınav süresince görevlilerle konuşmak, görevlilere soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de öğrencilerle yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır. Gerekli durumlarda görevliler yerinizi değiştirebilir. 2. Size verilen cevap kâğıdının üzerindeki TCKN, ad, soyadı, bilgilerini kontrol ediniz, üzerindeki ilgili alanları doldurarak imzalayınız. Bu bilgiler size ait değilse, görevlileri uyararak size ait cevap kâğıdını isteyiniz. Başka öğrenciye ait cevap kâğıdı kullanan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır. 3. Cevap kâğıdı üzerine test grubunu (A, B, C, kodlamayan veya birden fazla kodlama yapan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır. 4. Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanları; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçları; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sınava girmek kesinlikle yasaktır. 5. Cevap kâğıdınıza yazacağınız her türlü yazı ve yapacağınız işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanmalısınız. Siyah kurşun kalem dışında farklı bir kalem (tükenmez, mürekkepli ya da renkli vb.) kullanan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır. 6. Aşağıdaki durumlarda sınav görevlileri tarafından Bireysel Sınav İptal Tutanağı düzenlenir ve ilgili öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır: a) Sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uymamak, sınav düzenini bozmak, b) Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanları; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçları; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri yanında bulundurmak, c) Alfabetik tuş takımı (A, B, C, ) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunan hesap makineleri kullanmak, d) Sınav sırasında kalem, silgi vb. araç-gereç paylaşımında bulunmak, e) Cevapları, cevap kâğıdı dışında bir yere yazmak ve sınav salonundan dışarı çıkarmak, f) Resmi kıyafetle (kıtalarından izinli er ve erbaşlar haricinde) sınava girmek, g) Sınava girebilmek için gerekli belgeleri eksik olduğu halde sınava katılıp, cevap kâğıdında işaretleme yapmak, h) Sınav görevlileri tarafından öğrencinin kimliğinden şüphe duyulması, i) Cevap kâğıdını ve/veya soru kitapçığını sınav görevlilerine eksiksiz ve sağlam bir şekilde teslim etmemek, sınav salonu dışına çıkarmak. 7. Kopya çekmek, vermek ya da çekilmesine yardımcı olmak vb. eylemlerde bulunan öğrenciler hakkında Bireysel Sınav İptal Tutanağı düzenlenir, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır ve kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiçbir dersin sınavına giremezler. 8. Cevap kâğıdını ve/veya soru kitapçığını yırtmak, başka bir öğrencinin yerine sınava girmek ya da kendisi yerine başka birini sınava sokmak eylemlerinden herhangi birini gerçekleştiren öğrenciler hakkında Bireysel Sınav İptal Tutanağı tutulur, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır ve haklarında ilgili Fakülte tarafından disiplin soruşturması açılır. 9. Sınav başlamadan önce Sınav Giriş Belgenizi ve Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgenizi sıranızın üzerine bırakınız. 10. Soru kitapçığınızı aldığınızda sayfalarına hızlıca bakarak hatalı ya da eksik baskı olup olmadığını kontrol ediniz. Hata/eksik olması durumunda kitapçığınızın değiştirilmesi için derhâl Salon Başkanına başvurunuz. Sınav görevlileri sınavın başladığını belirtmeden kitapçığınızı tekrar açmayınız. 11. Soru kitapçığınızdaki ilgili alanlara ad, soyadı, TCKN, sınav salon no, sıra no bilgilerinizi eksiksiz doldurarak imzanızı atınız. Soru kitapçığınızın sayfalarındaki boş yerleri müsvedde amacıyla kullanabilirsiniz. 12. Cevap kâğıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile soru kitapçığınızın kodunu karşılaştırınız. Aynı değilse, sınav görevlilerine durumu bildirerek doğru kitapçığın verilmesini talep ediniz. 13. Cevaplarınızı, cevap kâğıdında ilgili ders için ayrılmış olan alana, cevap yerinin dışına taşırmadan işaretleyiniz. Soru kitapçığı üzerinde yapılan işaretlemeler değerlendirmeye alınmayacaktır. 14. Cevap kâğıdı üzerinde değişiklik yapmak istediğinizde, iz bırakmayan bir silgi kullanınız. Cevap kâğıdınızı buruşturmayınız, katlamayınız ve üzerine gereksiz hiçbir işaret koymayınız. 15. Her sorunun tek bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevabı işaretlerseniz, o soruyu yanlış cevaplamış sayılacaksınız. 16. Sınav bitiminde, cevap kâğıdınızı ve soru kitapçığınızı salon görevlilerine eksiksiz biçimde teslim ediniz. Sınav bittikten sonra gönderilen cevap kâğıtları dikkate alınmayacaktır. SINAV KURALLARINA UYDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, SINAVINIZDA BAŞARILAR DİLERİZ.

25 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ B GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO :... SIRA NO :... DİKKAT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını kontrol ediniz. İMZA:. Sınavla ilgili tüm kuralları okudum, anladım, kabul ediyorum. SINAV İÇERİĞİ 1. YARIYIL Testin Adı Soru Sayısı Sayfa No DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ İKTİSADA GİRİŞ ANADOLU ARKEOLOJİSİ İNGİLİZCE-I ALMANCA-I FRANSIZCA-I SINAVDA UYULMASI GEREKEN ÖZEL KURALLAR 1. Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içinde sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, tekrar sınava devam etmenize izin verilmeyecektir. 2. Soru kitapçığındaki her bir testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır. 3. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 4. Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (A, B, C, ) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz. 5. Soruların ait olduğu derslerin içeriklerinde basımdan sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, o soruyu ders kitabınızda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayınız. "Sınavda Uyulması Gereken Genel Kurallar" soru kitapçığının arka sayfasında yer almaktadır. Bu kuralları da mutlaka dikkatlice okuyunuz. Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Anadolu Üniversitesi'nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

26 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ B İşgücü piyasası, eğitim ve sosyal güvenlik sisteminin işleyişlerinde temel aldığı, ailenin biyolojik olarak belirlendiği varsayımı ile meşruluk kazanan, ideal iş bölümünde kadınların özel alanda ev kadını olarak kalması gerektiğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir? Çatışmacı yaklaşım Radikal yaklaşım Eleştirel okul Feminist yaklaşım Aile ideolojisi Ulusal yönetimlerin artık kendi sınırları içindeki ekonomik etkinlikler üzerinde kontrol gücüne sahip olmaması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? Coğrafi keşifler Sanayileşme Uzmanlaşma Küresel ekonomi Kitlesel üretim Kültürel görelilik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Farklı bir kültüre alışmaya çalışanların yaşadığı zorluğu ifade eder. Bir toplumun başka bir toplum üzerinde baskı kurarak kendi kültürünü dayatmasıdır. Bireyin kendi kültürünü yaşantısında ve düşüncelerinde merkeze koymasıdır. Yabancı düşmanlığı, İslamofobi, ırkçılık kültürel görelilik bağlamında düşünülebilir. Toplumsal grupların ve kültürlerin özgün koşulları ile ve ön yargılardan uzak bir biçimde incelenmesidir Aşağıdakilerden hangisi çağdaş sosyolojide, çatışma kuramını sınıflarla sınırlı görmeyip tüm toplumsal gruplar arasındaki kaçınılmaz gerilimlere uygulayan sosyologlardan biridir? Jean Baudrillard Anthony Giddens Talcott Parsons Ralf Dahrendorf Jurgen Habermas Merceğin büzülüp gevşeme özelliğini kaybetmesiyle görüntünün retinanın arkasına düşmesi sonucu ortaya çıkan görme bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir? Renk körlüğü Astigmat Miyop Hipermetrop Göz ülseri Bir çocuğun, ergenin ve bir yetişkinin TV de izlediği bir haberi algılamasının ve yorumlamasının farklı olduğunu vurgulayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? Psikanalitik yaklaşım Eklektik yaklaşım Psikobiyolojik yaklaşım Davranışsal yaklaşım Bilişsel yaklaşım İnsan davranışlarının nedenlerini onların gözlenebilen eylemlerine bakarak açıklamaya çalışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? İşlevselci yaklaşım Psikanalitik yaklaşım Davranışsal yaklaşım Yapısalcı yaklaşım Hümanist yaklaşım 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

27 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B B Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin incelediği konulardan biridir? Kalıplaşmış davranışlar Kalıtımsal davranışlar Hafıza Üst düzey zihinsel süreçler İnsanların fizyolojik tepkileri Aşağıdakilerden hangisi verilen uyarı düzeyleri içerisinde %50 oranında fark edilebilen en düşük düzeydeki uyarıcıdır? Duyum sınırı Algı Fark eşiği Mutlak eşik değer Psikofizik yöntem 10. Uyarıcıların yanlış veya olduğundan farklı algılanması veya yorumlanmasına ne ad verilir? Göreli hareket İlüzyon Göreli büyüklük Yakınsama Binişim 11. Duyuların gerçekle ilgili eksik ve hatalı veriler sağladığını söyleyen filozof aşağıdakilerden hangisidir? 12. Okulda riskli davranışlarda bulunan bir öğrencinin davranışlarının açıklanması için en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisidir? Gözlem Olay incelemesi Deneysel yöntem Survey İlişkisel araştırmalar 13. Aşağıdakilerden hangisi bireyin belirli bir işi başaracak yeteneğe sahip olduğuyla ilgili algısıdır? Öz - saygı Pekiştireç Öz yeterlilik Güdü Optimum uyarılma 14. Harekete yönelten duygularla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Sevgi ve sevecen duygular parasempatik uyarılmayı sağlar. Şaşkınlıkla kalkan kaşlar görüş alanının büyüyüp retinaya daha fazla ışık girmesini sağlar. Üzüntü enerjiyi azaltır, metabolizmayı yavaşlatır. Mutluluk, beyin merkezinde kaygı verici düşünceleri durduran bir etkinliğe yol açar. Korku hissedildiğinde kan ellere yönelir. 15. Öğrencinin ders çalıştığında öğretmenin olumsuz tepkisinden kurtulması hangi pekiştirme türüne örnektir? Plato Pisagor Aristoteles Sokrates Demokritos Aralıklı pekiştirme Olumsuz pekiştirme Olumlu pekiştirme Sürekli pekiştirme Oran aralıklı pekiştirme 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

28 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B B 16. Kaygıya yol açan başarısızlık aşağıdakilerden hangisine örnektir? Koşulsuz uyarıcı Koşullu tepki Koşulsuz tepki Nötr uyarıcı Koşullu uyarıcı 17. Olumlu yaşantılar hatırlatan bir müziğin uzun süre dinlenilmediği için artık olumlu hisler uyandırmaması klasik koşullanma ilkelerinden hangisine örnektir? Ayırtetme Sönme Genelleme Pekiştirme Kendiliğinden geri gelme 18. Bilgiyi işleme kuramına göre okulda öğrendiğimiz bilgiler çoğunlukla aşağıdaki bellek türlerinden hangisinde depolanır? Episodik bellek Süreli bellek Duyusal bellek Anısal bellek Anlamsal bellek 19. Amigdalanın işlevi aşağıdakilerden hangisidir? Vücudun koordineli bir şekilde hareket etmesini sağlamak Uyarıcı olayların duygusal etiketlemesini yapmak Duyusal uyarıları toplamak Isı ve ağrıya ilişkin bilgileri elektrik enerjisine dönüştürmek Fiziksel enerjiyi elektriksel enerjiye dönüştürmek 20. Aşağıdakilerden hangisi Maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramına göre, davranışlarımızı öncelikli güdüleyen ihtiyaçlardan biridir? Tanınma Güzellik Can güvenliği Yetenek geliştirme Prestij 4 İzleyen sayfaya geçiniz.

29 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B İKTİSADA GİRİŞ B Aşağıdakilerden hangisi tekelci rekabet piyasasının özelliklerinden biri değildir? Farklı satıcıların farklı ürünleri vardır. Piyasadaki mallar arasında ikame ilişkisi söz konusudur. Piyasaya yeni firmaların girişleri ve çıkışları oldukça zordur. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden çok sayıda satıcı vardır. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden çok sayıda alıcı vardır. Sınırlı parasal olanakları ile faydasını maksimize etmek isteyen bir tüketicinin mallara harcadığı son liraların marjinal faydalarını birbirine eşitlemesine ne ad verilir? Azalan marjinal fayda Eş marjinal fayda ilkesi Toplam fayda Tüketici tercihi Rasyonel davranış Uzun dönemde, üretimde kullanılan girdiler iki kat artırıldığında üretim miktarı da iki kat artıyor ise üretimde aşağıdakilerden hangisinin varlığı söz konusudur? Ölçeğe göre azalan getiri Ölçeğe göre artan getiri Azalan verimler kanunu Artan verimler kanunu Ölçeğe göre sabit getiri Diğer değişkenler sabitken, tüketicilerin geliri arttığında tüketicilerin o mala olan talebi de artıyorsa bu mallara ne ad verilir? Normal mal İkame mal Giffen mal Tamamlayıcı mal Düşük mal Devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide harcanabilir gelir düzeyi 300 milyardan 400 milyara arttığında tüketim harcamaları da 290 milyardan 370 milyara artmışsa marjinal tüketim eğiliminin değeri kaçtır? Bütün dünyayı etkileyen, üretim düşüşlerine ve yüksek işsizlik oranlarına yol açan Büyük Buhran hangi yılda başlamıştır? Aşağıdakilerden hangisi, devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomideki harcama bileşenlerinden biridir? Transfer harcamaları Yatırım harcamaları Kamu harcamaları İthalat harcamaları Net ihracat Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli azalışlara ne ad verilir? Konvertibilite Revalüasyon Deflasyon Enflasyon Devalüasyon Ekonomik dalgalanmaların daralma ve durgunluk dönemlerinde toplam talepteki azalmaya bağlı olarak ortaya çıkan işsizliğe ne ad verilir? Konjonktürel işsizlik Mevsimlik işsizlik Yapısal işsizlik Teknolojik işsizlik Friksiyonel işsizlik 10. Gelir düzeyi sıfır iken yapılan tüketim harcamalarına ne ad verilir? Uyarılmış tüketim harcamaları Yatırım harcamaları Otonom tüketim harcamaları Tasarruf Toplam tüketim harcamaları 11. Sabit kur sisteminde resmi makamlarca ülke parasının değerinin diğer ülke paraları karşısında düşürülmesine ne ad verilir? 0,80 0,78 0,75 0,72 0,60 Deflasyon Stagflasyon Devalüasyon Revalüasyon Çapraz döviz kuru 5 İzleyen sayfaya geçiniz.

30 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B B 12. Aşağıdakilerden hangisi, harcanabilir gelirin ne kadarının tasarruf edildiğini gösterir? 18. Aşağıdakilerden hangisi reel varlıklardan biri değildir? Tasarruf paradoksu Ortalama gelir Marjinal tüketim eğilimi Ortalama tüketim eğilimi Ortalama tasarruf eğilimi 13. Bankaların mevduat kabul edip kredi vermeleri sonucu para arzında gerçekleşen artışa ne ad verilir? Mobil para Tağşiş Kaydi para İtibari para Mal para 14. Ekonominin performansını yönlendirmek için hükümet harcamaları ve vergilerin ayarlanmasına ne ad verilir? Dış ticaret politikası Para politikası İstihdam politikası Maliye politikası Döviz kuru politikası 15. Aşağıdakilerden hangisi Merkez Bankalarının başlıca işlevlerinden biri değildir? Finansal piyasaların istikrarını sağlamak En son likidite kaynağı olmak Para politikalarını uygulamak Siyasi kararlarda hükümete yardımcı olmak Banknot basımını gerçekleştirmek 16. Aşağıdakilerden hangisi toplam arz eğrisinin sola kaymasına neden olur? 17. Teknolojik gelişme Sermaye stokunun artması Enerji fiyatlarındaki azalış Ücret düzeyinin artması Emek miktarının artması Aşağıdakilerden hangisi Yeni Klasik ekonomistler ile Yeni Keynesyen ekonomistlerin uzun dönem üzerinde uzlaştığı konulardan biri değildir? Uzun dönem toplam arz eğrisi düşeydir. Para miktarındaki değişmeler, reel çıktı düzeyini etkiler. Ekonomi tam istihdam düzeyindedir. Tüm ekonomik birimler rasyonel davranırlar. Doğal işsizlik oranı geçerlidir. Konut Arsa Otomobil Altın Hazine bonoları 19. Mal ve hizmetlerin değerlerinin belirlenmesinde kullanılması, paranın aşağıdaki işlevlerinden hangisini ifade eder? Değer muhafaza aracı olması Hesap birimi olması Dayanıklı olması Tasarruf aracı olması Değişim aracı olması 20. Aşağıdakilerden hangisi toplam talep eğrisini sağa kaydıran nedenlerden biri değildir? Kamu harcamalarındaki artış Toplumun servetindeki artış Transfer harcamalarındaki artış Vergilerdeki azalma Döviz kurundaki düşüş 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

31 2016 GÜZ DÖNEM SONU 2178-B ANADOLU ARKEOLOJİSİ B Neolitik dönem kronolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Neolitik yaşam şekli zamanla Anadolu dan Güneydoğu Avrupa ya kadar yayılmıştır. Orta ve Batı Anadolu daha çok Çanak Çömleksiz Neolitik A dönemi aşaması ile çağdaş bir kültürel süreç gösterir. Bu süreç Anadolu da yaklaşık 4000 seneyi aşan, çeşitli aşamaların oluşturduğu bir bütündür. Neolitik dönem kronolojisi erkenden geçe doğru Çanak Çömleksiz Neolitk ve Çanak Çömlekli Neolitik olarak ikiye ayrılır. Çanak Çömleksiz Neolitik dönem temelde kendi içinde Çanak Çömleksiz Neolitk A ve Çanak Çömleksiz Neolitik B olarak ikiye ayrılır. Asurlu tüccarların içinde serbestçe alış-veriş yapabildikleri şehrin yanında kurulan ticaret merkezine ne ad verilir? Karum Kervansaray Verbatum Kaneş Tesis Anadolu da bilinen ilk Neanderthal fosil kalıntısı nerededir? Sehremuz Sırtı (Urfa) Yarımburgaz (İstanbul) Karain Mağrası (Antalya) Kocabaş (Denizli) Dursunlu (Konya) Van, Meher Kapı anıtındaki yazıta göre, Urartuların inandığı, kutsadığı ve adlarına belirli dönemlerde kurban kestiği toplam 79 tanrı, tanrıça ve tanrısal özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilk üç sırayı alan en önemlileri aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? Haldi / Teişeba / Şivini Haldi / Bagbartu / Arubani Bagbartu / Bagmaştu / Arubani Arubani / Teişeba / Şivini Teişeba / Haldi / Abubani Hattuşa yakınlarında yer alan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nda bulunan kaya kabartmalarındaki betimlerin ana teması nedir? Hititlerin kazandığı savaşlar Hitit kralları Hitit Devletinin resmi tanrı ve tanrıçaları Hititlerin yönetici sınıfları Hitit başrahipleri Gündelik hayatın ötesine geçen artı ürün ün uzun vadede bir gıda krizini önleyebileceğinin anlaşıldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir? Üst Paleolitik Epi Paleolitik Neolitik Kalkolitik Eski Tunç Çağı İon arkaik heykeltıraşlığının merkezi olan kentler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? Samos ve Milet Ephesos ve Didyma Priene ve Ephesos Pytanae ve Apameia Didyma ve Milet Aioller ve Aiol göçleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Yunanistan daki Thessalia ve Boeotia bölgelerinden gelmişlerdir. Anadolu ya geliş tarihleri tam olarak bilinmese de İyonlardan önce geldikleri bilinmektedir. Aiol birliğinin en önemli kenti Kyme dir. İlk olarak Lesbos (Midilli) adası ve Çandarlı körfezine yerleşmişlerdir. Aioller ile ilgili en önemli bilgileri Homeros tan almaktayız. 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2142 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2183 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2521 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! KİTPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MTEMTİK 016 8. SINIF. DÖNEM MTEMTİK DERSİ MERKEZÎ ORTK SINVI 7 NİSN 016 Saat: 10.10 dı ve Soyadı

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2511 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2512 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR 1. Sınavın uygulanmasına ilişkin Kurallar gözetmenler tarafından yerine getirilir. 2. Gözetmen sınav saatinden en az 10 dakika önce aksi belirtilmedikçe sınav

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2144 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2175 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri Mikroekonomik Analiz I IKT701 1 3 + 0 6 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih, Talep, Maliyet, Üretim, Kar, Arz.

Detaylı

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Değerli konuklar, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında düzenlediğimiz Kurumsal Yönetim konulu toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. 11 Aralık 2001 tarihli Bakanlar

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. NDOLU ÜNİVERSİTESİ ÇIKÖĞRETİM FKÜLTESİ İKTİST VE İŞLETME FKÜLTELERİ 2154 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 2. OTURUM Pazar 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :...

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir.

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

VERGİ DENETMENİ TANIM

VERGİ DENETMENİ TANIM TANIM Vergi vermekle yükümlü şahıs ve tüzel kişilerin (vergi mükelleflerinin) vergilerini yasalara uygun olarak verip vermediklerini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Vergi

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

c) Genel Müdürlük: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünü,

c) Genel Müdürlük: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünü, 22 Nisan 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27560 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: EL SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜKLERİ VE EL SANATLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası Bilgilendirme Politikası Şirketin bilgilendirme politikası kurumsal internet sitesinde yayınlanmakta olup, bilgilendirme politikası ile ilgili işlerin izlenmesi, gözetimi ve geliştirilmesi sorumluluğu

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 2015 YILI KALİTE HEDEF PLANI

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 2015 YILI KALİTE HEDEF PLANI Sayfa 1 / 5 Sıra No Hedef Hedefin Gerçekleşmesi için Planlanan Faaliyetler Mezuniyet aşamasına gelecek olan öğrenciler için diploma programının hazırlanmasını ve diploma basımını sağlamak. Sorumlu Kişi/Birim

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler Fransızca-Hintçe

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler Fransızca-Hintçe Dilekler : Evlilik Félicitations. Nous vous souhaitons à tous les deux tout le bonheur du monde. त म ह र श द क अवसर पर बध ई ह. म र आश र व द ह क त म सद स ख रह. Yeni evli bir çifti Félicitations et meilleurs

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

ZA4728. Flash Eurobarometer 196 (Observatory) Country Specific Questionnaire Turkey

ZA4728. Flash Eurobarometer 196 (Observatory) Country Specific Questionnaire Turkey ZA4728 Flash Eurobarometer 196 (Observatory) Country Specific Questionnaire Turkey Section 1: Genel Özellikler Q1. İşletmenizi nasıl tanımlarsanız? SADECE BİR CEVAP - bağımsız bir işletme olarak mı...1

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 GENEL İLETİŞİM Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 İÇİNDEKİLER İletişimin tanımı İletişimin anlamı ve önemi İletişim süreci İşleyiş yönünden iletişim türleri İletişim türleri İletişim

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

2) Global piyasada Alman otomobillerine olan talep artarsa, di er bütün faktörler sabit tutuldu unda euro dolara kar.

2) Global piyasada Alman otomobillerine olan talep artarsa, di er bütün faktörler sabit tutuldu unda euro dolara kar. EKON 436 2. Vize A Ad-Soyad renci No 1) Akbank' n u anki toplam mevduat n 100 milyar TL, toplam rezervinin 30 milyar TL ve toplam kredilerinin 70 milyar TL oldu unu kabul edelim. Zorunlu kar k oran ise

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2015 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU DÖNEMİ : 2014 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 BAŞKANIN SUNUŞU 4 HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU NUN SUNUŞU

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu Hazırlayanlar Yavuz BAYÜLKEN Cahit KÜTÜKOĞLU Genişletilmiş Üçüncü Basım Mart 2010 Yayın No : MMO

Detaylı

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşam boyunca geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2015 8. SINIF 2. DÖNEM DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 17 MAYIS 2015 Saat: 11.20 Adı ve

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi :

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi : 2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ Anayasa nın 49. Maddesi : A. Çalışma Hakkı ve Ödevi Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek,

Detaylı

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ)

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) 8.2. Ders İçerikleri 8.2.1. Zorunlu Dersler MLY 101 Denetim Ticari faaliyetler ile ilgili olayların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin

Detaylı

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI.

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI. TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI Birinci Bölüm Soru Kitapçığı Türü DENEME-7 Bu sınav iki bölümden

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ

1 MAKRO EKONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ 11 1.1. Makro Ekonomi Biliminde Yöntem 12 1.2. Kavramsal Çerçeve 13 1.3. Makro Ekonomi Bilimi Literatürü 16 1.3. 1. Klasik Makro Ekonomi Bilimi

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır. NDOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİST VE İŞLETME FKÜLTELERİ ÇIKÖĞRETİM FKÜLTESİ 2179 ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO:... Soyadınızı, adınızı, numaranızı ve salon

Detaylı

Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor

Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor Türk İşaret Dili sistemi oluşturuluyor Ekim 14, 2011-2:43:35 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bedensel, işitme ve görme özürlüler kendi içinde sınava tabi tutulacak. 2012 yılının ilk çeyreğinde

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI Aralık 1 Giriş Kurumumuz taraf ndan üretilen istatistikler kullan c lara çeşitli kanallar yoluyla sunulmakta, hizmet kalitesini artt rmak ve kullan c ihtiyaçlar n karş lamak

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 8. SINIF MATEMATİK 2015 8. SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 12 ARALIK 2015 Saat: 10.10 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu nun tedarikçileri ile ilişkilerinde gözettiği standartları ve temel ilkeleri açıklamaktır. Doğan Grubu,

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...3 1.1.ISCED 97

Detaylı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları Yönetimi Eğiticilerin Eğitimi Programı Türkiye de Patent Destek Sistemleri Mehmet Nurşad SÖZER, Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 13 Kasım 2014, İzmir İçerik

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007 1 GENELGE 2007 / 54 İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlarında Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği, b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları

Detaylı

KÜRESEL FİNANS KRİZİNİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ

KÜRESEL FİNANS KRİZİNİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ KÜRESEL FİNANS KRİZİNİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ Sunuş Planı [ Auswirkungen der globalen Finanzkrise auf die Türkei ] Prof Dr sc pol Aykut Kibritçioğlu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

2013 YILINDA YAPILACAK AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ve MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ İLE AÇIK ÖĞRETİM ORTOKULU SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

2013 YILINDA YAPILACAK AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ve MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ İLE AÇIK ÖĞRETİM ORTOKULU SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR I. Bina Sınav Yürütme Komisyonunun Dikkat Edeceği Hususlar: Bölge sınav yürütme komisyonunun sınavla ilgili yapacağı toplantıya, bina sınav komisyonu başkanı temsilci olarak katılır. Toplantıda görüşülen

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 18 Aral k 1979 da Birle mi Milletler Genel cinsiyet ayr mc l n yasaklayan ve kad n haklar n güvence alt na alan

Detaylı

14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu

14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu 14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu Kamu ve özel sektörde çalışan mimarların mesleki alanda gereksinimlerini karşılamak, mesleki uğraşlarını kolaylaştırmak, mesleki hizmetinin güvencelerini sağlamak

Detaylı

Bölüm 11. Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ. (Mergers)

Bölüm 11. Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ. (Mergers) Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler İŞLETME BİRLEŞMELERİ (Mergers) İki veya daha fazla sayıda bağımsız işletmenin, eski kimlik ve tüzel kişiliklerini sona erdirerek, sahip

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI A2 BÖLÜMÜ SORULARI Teorik Soru Sayısı: 30 İstenilen Başarı Oranı : % 70 ( 21 Soru ) 1 KONULAR İşe Alım Süreci İşyeri Ziyaretleri Personel İhtiyaç Analizi Meslek

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı