MUKOPOLİSAKKARİDOZLARA Klinik Yaklaşım. Prof. Dr. Mustafa Kendirci Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilimdalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUKOPOLİSAKKARİDOZLARA Klinik Yaklaşım. Prof. Dr. Mustafa Kendirci Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilimdalı"

Transkript

1 MUKOPOLİSAKKARİDOZLARA Klinik Yaklaşım Prof. Dr. Mustafa Kendirci Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilimdalı

2 Giriş MPS, glikozaminoglikanların yıkılması ile alakalı basamaklardaki hidrolazların eksikliğine bağlı olarak gelişen bir grup lizozomal depo hastalığıdır. Kısmen yıkılan fragmentler lizozomlarda birikerek hücrelerde ilerleyici fonksiyon bozukluğuna ve klinik anormalliklere yol açar. Bütün tipler için yaklaşık insidans, 1/ dir. MPS lu bir hastada nötrofillerde Alder- Reilly granülleri görülmektedir.

3 GAG Metabolizması GAG lar büyük, lineer tekrarlayan sülfatlanmış asidik ve amino şeker disakkarit ünitelerine protein çekirdeği eklenmiş kompleks polimerlerdir. Vücutta birçok dokuya yayınmış olup önemli görevleri vardır. Bozukluğun klinik fenotipi, eksikliğin etkilediği substratın dağılımına ve döngüsüne bağlıdır.

4 Heparan, keratan ve dermatan sülfat degradasyonu ve ilgili hastalıklar Blau N, et al. 2014

5 MPS tipi Eksik Enzim Biriken madde Genetik Gen/Kromozom I-H Hurler a-l-iduronidaz Ot. Res. IDA 4p16.3 I-S Scheie a-l-iduronidaz Heparan sülfat Dermatan sülfat Ot. Res. IDA 4p16.4 I-HS Hurler-Scheie a-l-iduronidaz Ot. Res. IDA 4p16.4 II Hunter IIIA Sanflippo A Iduronat sülfat sülfataz Heparan-S- sülfamidaz Heparan sülfat Dermatan sülfat Heparan sülfat X e bağlı Res. IDS Xq Ot. Res. HSS 17q25.3 IIIB Sanflippo B N-Ac-a-glukosaminidaz Ot. Res. NAGLU 17q21 IIIC Sanflippo C IIID Sanflippo D Ac-CoA-glukozaminid- N- asetiltransferaz N-Ac-glukosaminin-6-sülfat sülfataz Ot. Res. Ot. Res. HGSNAT 8p11-q13 GNS 12q14 IVA Morquio A N-Ac-galaktosaminin-6-sülfat sülfataz Kondroidin sülfat Ot. Res. GALNS 16q24.3 IVB Morguio B Beta-galaktozidaz Keratan sülfat Ot. Res. GLB1 3p21.33 VI Maroteaux- Lamy MPS Sınıflandırılması N-Ac-galaktosamine-a-4- sülfat sülfataz (arilsülfataz B) Kondroitin sülfat Dermatan sülfat Ot. Res. ARSB 5q11-q13 VII Sly Beta-glukronidaz Dermatan sülfat Ot. Res. GUSB 7q21.11

6 MPS: Sınıflandırması Tip I, II, VII Tip VI Tip IVA, IVB Tip III A-D Yumuşak doku, iskelet hastalığı ± beyin hastalığı Yumuşak doku ve iskelet hastalığı Esas olarak iskelet bozuklukları Esas olarak santral sinir sistemi bozuklukları

7 Hurler Sendromu MPS I HS ve DS ın degradasyonu için gerekli olan a-l-iduronidaz enzimi eksiktir. Otozomal resesif geçişlidir. Kliinik olarak 3 tipe ayrılır: Hurler (MPS I H) Hurler-Scheie (MPS I H/S) Scheie (MPS IS)

8 Hurler Sendromu MPS I Tip I MPS un ağır formudur. İskelet anormallikleri, HSM, MR gibi geniş klinik problemler bulunur. İnsidansı yaklaşık 1/ doğumdur. Hasta bebekler doğumda normal görünürler. İlk yılda, kaba yüz görünümü, geniş burun köprüsü ve düz orta yüz dikkati çeker. Hurler sendromu-mps I. 4y erkek. kifoskolyoz görülmektedir.

9 Hurler Sendromu MPS I HSM, umblikal veya inguinal herniler ve tipik iskelet anormallikleri (disostozis multipleks) önemli bulgularıdır. 6 ay ile 2 yaş arasında gelişme geriliği ve tekrarlayan SYE ile kronik burun akıntısı dikkati çeker. Hızla büyüyen kafatası, kalp yetmezliği, herniler ve vertebrada gibus deformitesi kaba yüz görünümü belirginleşmeden hastalıktan şüphe ettirebilir. Büyüme ilk yıl normal iken 2-3. yıllarda yavaşlar ve minimal hıza iner.

10 Hurler Sendromu MPS I İlerleyici eklem sertliği ve kontraktürler gelişebilir, ağrılı olup hareketleri kısıtlar. Gelişme 2-3. yıllar iyi, genellikle birçok kelime söyleyebilir, yürüyebilir iken daha sonra gerileme görülür. Yüksek basınçlı komminikan hidrosefali kafada mevcut kraniosisostoz ve hiperostoz ile büyüme ve şekil bozukluğunu artırır. Hidrosefali gelişme geriliğini hızlandırabilir.

11 Hurler Sendromu MPS I Gözde korneadaki bulutlanma karakteristik bir bulgudur. Görme ve işitmenin kaybı gelişme geriliğinin artmasına yol açabilir. MPS I- Hurler-Scheie sendromu: 17y, erkek hasta, korneal bulutlanma belirgin olarak görülmektedir. Korneal bulutlanma, retinal hastalık, optik sinir basısı veya esas beyin hastalığına bağlı olarak körlük gelişebilir. İletim ve sensörinöral işitme kaybı sıklıkla oluşur.

12 Hurler Sendromu MPS I Hastalarda koyu salgılar nedeni ile sık kulak, sinüs ve akciğer enfeksiyonları gelişir ve hastaneye sık başvurmalarına yol açar. Burun ve larenksteki yumuşak doku kalınlaşması, tonsiller ve adenoidlerdeki depolanma ve trakea kıkırdağındaki anormallikler ilerleyici hava yolu tıkanıklığı ve uyku apnesine yol açar. Bazı hastalarda uyku apnesi geceleri önemli hipoksiye yol açabilir ve pulmoner hipertansiyon ve korpulmonale ile sonuçlanabilir.

13 Hurler Sendromu MPS I Doğum ile 5 yaş arasında kalp anormallikleri belirgin hale gelir. Kardiyomyopati, endokardiyal fibroelastozis ve valvuler regürgitasyon tek tek veya birlikte kalp yetmezliğine yol açabilir. Damarlarda GAG depolanması düzensiz ve diffüz koroner arterlerde daralmaya ve aortada düzensiz lezyonlara yol açabilir. Koroner arter hastalığı sıklıkla otopsiye kadar saptanmamış olabilir.

14 Hurler Sendromu MPS I Gibus deformitesi (dorsal kifoz) 1 yaş civarında belirgin hale gelir. Artropati, kalça eklemi. Eklem sertliği, genel ve ilerleyicidir. Ağrılı olup omuz ve bacaklarda hareket bozukluğuna yol açar. Diğer problemler ingunial ve umblikal hernidir. Sırtta gibus deformitesi

15 Hurler Sendromu MPS I Parmaklardaki fikse fleksiyon konraktürleri karpal tünel sendromu ile tipik el deformitesine yol açar. Karpal tünel sendromu ağır olabilir. Odontoid displazi ve anterior Pençe eli bulgusu C1-C2 subluksasyonu sıklıkla oluşur ve kord basısına ve ani ölüme yol açabilir. Hayat süresi dikkate değer şekilde kısalmıştır (ort. 5 yıl). Distal interfalanjial eklemlerde ağır kontraktürler, el ve parmaklarda hareket kısıtlığı, karpal tünel sendromuna bağlı tenar hipoplazi görülmektedir.

16 Hurler-Scheie Sendromu- MPS I Ağırlığı orta derecededir. Sıklıkla 2-6 yaşlarında tanı alırlar. Eklem sertliği en sık başlangıç şikayetidir, bunu tekrarlayan KBB semptomları ve umblikal herni takip eder. Hurler e göre kaba yüz görünümü daha hafiftir. İlerleyici açil tendonu kontraktürleri parmaklar üzerinde yürümeye yol açabilir. HSM büyük olabilir. Rahatsızlık ve solunum problemi oluşturabilir.

17 Hurler-Scheie Sendromu- MPS I İlerleyici kalp kapak hastalığı, ağır aort ve mitral regürgitasyona yol açabilir. Hastalarda sıklıkla spondilolistezis (vertebra subluksasyonu) ve kifoskolyoz gelişir. Menenksler genellikle kalınlaşmıştır. Servikal spinal korda ilerleyici bası yapar. Bu bazengüçsüzlük veya paraliziye yol açabilir. Hastaların zekaları genellikle n ormaldir. Hayat süresi kısalmıştır. Yirmili yaşlarda kalp hastalığı veya solunum yetmezliğinden ölürler.

18 Scheie Sendromu MPS I MPS tip I in en hafif formudur. Hastalar yüzleri hafif etkilendiği için ergenlik yaşlarında tanı alırlar. Hayat süresi daha uzundur. En sık başvuru şikayeti eklem sertliği ve kornea bulutlanmasıdır. Aort kapağı hastalığı sıklıkla kapak değiştirmeyi gerektirir. Korneal bulutlanma, optik sinir basısı veya diğer göz problemleri körlüğe yol açabilir. Hidrosefali, kord basısı gibi bir çok problem bu tipte de gözlenir.

19 Hunter Sendromu- MPS II İduronat 2-sulfataz (IDS) eksikliği X e bağlı geçiş gözlenir, ancak dişi vakalar da bildirilmiştir. Biriken madde, HS ve DS tır. Hastalığın ağır ve hafif formlar gelişebilir. Ağır formda, anormal yüz görünümü, HSM, kardiyovasküler bozukluklar, cücelik ile birlikte disostozis, nörokognitif gerileme ve sağırlık gözlenir. Bulgular 1-2 yaşlarında ortaya çıkar. Klinik seyri yavaştır. Korneal bulutlanma yoktur.

20 Hunter Sendromu- MPS II

21 Hunter Sendromu- MPS II İnci gibi papuler deri lezyonları diğer tiplerden farklı olarak skapulalar, üst kol lateralleri ve butlarda gözlenir. Ağır formdaki bazı hastalar agressif hiperaktif davranışlar gösterir. 6y, erkek, MPS II, Hunter hastası. Sırtta papüler lezyonlar görülmektedir. Davranış, uyku ve bağırsak/ mesane eğitimi ile ilgili konular SSS tutulumunun belirtileridir. Kognitif fonksiyonların bozulduğunu gösterir. Hastalar, sıklıkla ergenlik veya 20 li yaşlara kadar yaşarlar.

22 Hunter Sendromu- MPS II Hafif formu, her ne kadar daha kaba yüz görünümüne sahip olsalar da Scheie sendromuna benzer. Hastaların zekası genellikle normaldir. 12 y, erkek, MPS II hastası

23 Sanflippo Sendromu- MPS III Klinik bulguları benzer her biri farklı enzim eksikliğine bağlı gelişen 4 formu (A, B, C, D) vardır. Birken madde HS tır. Hepsi otozomal resesif geçişlidir. Formları: Tip A: 17q25.3 de yerleşmiş heparan sülfat sülfataz (sulfaminidaz veya N-sülfoglukosamin sülfohidrolaz) genine bağlı mutasyonlar sonucunda gelişir. Tip B: 17q21 de yerleşmiş N-asetil-alfa-d-glukozaminidaz (NAGLU) enzimini kodlayan gendeki mutasyonlar sonucunda gelişir. Tip C: 8p11.1 de yerleşmiş asetil-coa: alfa-glukozaminid n-asetil transferaz (HGSNAT) enzimini kodlayan gendeki mutasyonlar sonucunda gelişir. Tip D: 12q14 de yerleşmiş N-asetilglukosamin-6- sülfat sülfataz enzimini (GNS) kodlayan gendeki mutasyonlara bağlı gelişir.

24 Sanflippo Sendromu- MPS III İlerleyici SSS dejenerasyonu ile karakterizedir. Kas-iskelet bulguları diğerlerine göre daha az bulunabilir. Hastalar, 2-7 yaşlarında tipik olarak gelişme geriliği ve davranış problemleri, hiperaktivite ve agresyon ile dikkati çekerler. Uyku problemleri sıktır. Kaba yüz görünümü, disostozis multipleks, HSM ve herniler gibi fizik bulguları Hurler den daha hafiftir.

25 Sanflippo Sendromu- MPS III Başlangıçta yüzdeki kabalaşma ve iskelet bulguları belirsiz olduğu ve birçok hastalıkta davranış problemleri ve zihinsel yetersizliğe yol açtığı için tanısı gecikebilir. Fonksiyonlar ilerleyici olarak düşer, önce öğrendiği kelimeleri unutur, daha sonra motor fonksiyonları kaybeder. Hiperaktif çocuklar tedavi edilebilir hale gelir, sonra sedentar yaşar, sonunda yatağa bağlanır. Hastalık, sıklıkla nörolojik harabiyet ve delikanlılıkta ölüm ile sonlanır.

26 Morquio sendromu- MPS IV Benzer klinik bulguları olan iki tipi (A ve B) vardır. Otozomal resesif geçişlidir. Tip A, N-Ac-galaktozamin-6- sülfataz (GALNS) enziminin eksikliğine bağlı gelişir. Tip B, b-galaktozidaz enziminin eksikliğine bağlı olarak gelişir. MPS IVA (Morquio send ) belirgin göğüs (pektus karinatum) ve deforme uzun kemlikler, boy kısalığı, x-bacak deformitesi (genu valgum) görülmektedir.

27 Morquio sendromu- MPS IV İskelet tutulumu ile karakterizedir. Yaklaşık 1 yaşında boy kısalığı ile dikkati çeker, esas olarak boyun ve gövde kısadır. Eklem hareketleri gevşektir. Pektus karinatus ve genu valgum deformiteleri sıktır. Disostozis multipleks erken gelişir. Spondiloepifizeal displazi ve ağır vertebra yassılaşması vardır. Hafif korneal opasiteler, HSM ve kalp kapak hastalığı gelişebilir.

28 Morquio sendromu- MPS IV Odontoid displazi atlantoaksiyal dayanıksızlık ve C1- C2 subluksasyona yol açar. Bu servikal kord kompresyonu gelişmesine yol açar. Küçük düşmeler ile akut kord basısı ve solunum durması oluşabilir. Hastalar 2. veya 3. onyılda sandalyeye bağlanabilir. Kord basısına bağlı ve iskelet hastalığının restriktif etkileri ile sıklıkla solunum problemleri gelişir. Bazı hastalarda ilerleyici işitme kaybı gelişir. Tip A da enamel hipoplazisi görülür.

29 Morquio sendromu- MPS IV Hastalığın her iki tipinin de mevcut enzim düzeyine göre ağır ve hafif formları olabilir. Ağır formda 6-7 yaşından sonra lineer büyüme minimaldir. Ölüm kalp-solunum yetmezliğinden genellikle on yılda gelişir. Hafif formda olan hastalar 7. dekada kadar yaşayabilirler.

30

31 Maroteaux-Lamy Sendromu- MPS VI Hastalık N-asetilgalaktozamin-4-sülfataz enziminin eksikliğine bağlı olarak gelişir. Biriken maddeler, DS ve CS tır. Primer olarak iskelet ve yumuşak dokular etkilenir. Bulgular ve başlangıç yaşına göre hafif, orta ve ağır formları vardır. Ağır hastalarda, 1-6 yaşlarında kaba yüz görünümü, ağır iskelet bozuklukları, eklem anormallikleri, solunum hastalığı ve kalp anormallikleri (mitral veya aort kapak bozuklukları ve daha az sıklıkla kardiyomyopati ve endokardiyal fibroelastozis) görülür. Tedavi edilmemiş hastalarda obstrüktif uyku apnesi ve pulmoner hipertansiyon sıktır.

32 Maroteaux-Lamy Sendromu- MPS VI Her ne kadar görme ve işitme bozuklukları ve hidrosefali gelişme geriliğine yol açabilirse de zeka genellikle normaldir. Servikal menenksler, kord anteriyorundaki dokular ve posterior longitudinal bağın kalınlaşmasına bağlı olarak foramen magnum seviyesinde ve üst servikal vertebrada spinal kanalda stenoz gelişebilir. Kord basısı olabilir. Ölüm tipik olarak 2.veya 3. dekadlarda olur. 10y, MPS tip VI hastası.

33 Sly Sendromu- MPS VII Nadir bir hastalıktır, betaglukronidaz (GUSB) enzimini kodlayan kromozom 7q21.11 de yerleşik gendeki mutasyonlara bağlı olarak gelişir. Enzim eksikliği heparan sülfat, konroidin-4-sülfat ve kondroidin- 6-sülfat birikimine yol açar. Otozomal resesif geçişlidir. 3y, bir Sly hastası, kostaların genişliği, güvercin göğsü deformitesi, HSM, umlikal herni dikkati çekmektedir.

34 Sly Sendromu- MPS VII YD bulgusu, Hidrops fetalis, intrauterin ölüm ve spontan abortus olabilir. Büyük kafa, iskelet deformiteleri, korneal bulutlanma,hepatomegali, umblikal veya inguinal herni. Seyri değişkendir. Yumuşak doku ve iskelet anormallikleri ile MPS I e benzeyebilir. MR olmayabilir veya hafif olabilir. Hidrops fetalis sık görülen bir seyir olup hastaların çoğu tanı almadan ölürler. Hafif formu iskelet anormallikleri ile sınırlıdır.

35 MPS: Tanı Kaba yüz görünümü, HSM ve kemik hastalığı olan, SSS anormallikleri olan/olmayan bir çocukta MPS dan şüphe edilmelidir. MPS tipine, ağırlığına bağlı olarak başlangıç kliniğin silik olabilmesi ve belirtilerin değişken olabilmesi tanıda sıklıkla gecikmelere yol açmaktadır. MPS lar diğer depo hastalıkları; oligosakkaridozlar (a/b-mannosidoz, fukosidoz), sfingolipidozlar (Gaucher tip II, Niemann-Pick A) ve mukolipidozlar (I-hücresi hastalığı) ile benzer bulgulara sahip olabilirler.

36 MPS: Tanı, Grafiler İskelet grafileri çekilmeli ve bu konuda tecrübeli radyoloğa yorumlatılmalıdır. Karakteristik iskelet anormallikleri disostozis multipleks adını alır.

37 MPS: Tanı, İdrar Glikosaminoglikanları MPS dan şüphe edildiğinde idrarda GAG konsantrasyonları çalışılmalıdır. Total GAG miktarı Elektroforez veya kromatografi Sabah idrarı alınmalıdır. Testler güvenilir bir laboratuvarda çalışılmalıdır. Spot testler yanlış (+) sonuçlar verebilir.

38 MPS: Tanı, Enzim Analizi MPS bozukluklarının tanısı periferik kan lökositleri, fibroblastlar veya diğer doku hücrelerinde özel enzim eksikliği gösterilerek teyit edilmelidir. Bazı laboratuarlarda eksik olan enzimler gösterilebilir. MPS II, IIID, IVA ve VI için sülftazların, MPS IIIC için asetilazların ve MPSIIIA için sülfamidazların çalışılması zordur. Tandem MS ile kuru kan örneğinde analizler geliştirilmiş ve YD taramasında kullanılmaya başlanmıştır. Mutasyonlar için moleküler analizler yapılabilir.

39 MPS:Tanı, Diğer Çalışmalar Oftalmolojik muayene, kornea bulutlanması ve glokom için gereklidir. Glokom, MPS I, II, VI ve VII de sık görülür. Kardiyak değerlendirme, ekokardiyografi yapılmalıdır. Kapak hastalığı, kardiyomyopati, kor-pulmonale ve kalp yetmezliği. Nörolojik muayene, ayrıntılı yapılmalıdır. Karpal tünel sendromu, spinal kord basısı veya kominikan hidrosefali. Elektromyografi, somatosensory uyarılmış potansiyeller ve lumbal ponksiyon. Kraniyal görüntüleme, hidrosefali şüphesinde ve gelişme geriliği varlığında.

40 MPS: Tanı, Diğer Çalışmalar Radyolojik çalışmalar. Boyun fleksiyon ve ekstansiyonda servikal grafiler çekilmelidir. Omurga/vertebralar kayma ve kifoskolyoz yönünden değerlendirilmelidir. USG, BT veya MRI organomegali için gerekebilir. Gece solunum problemi olanlar ve/veya gün boyu somnolensi olanlar polisomnografi ile obstrüktif uyku apnesi yönünden değerlendirilmelidir. İşitme yıllık olarak veya ihtiyaç olduğunda test edilmelidir.

41 MPS Prenatal Tanı Bütün tiplerinde prenatal tanı yapılabilir. Korion villus biyopsisi alınan materyalde enzim analizi en sık kullanılan metottur. Amniosentezden elde edilen kültür fibroblastlarında da enzim aktivitesi çalışılabilir. Mutasyon analizi rutin yapılmamaktadır. Sık görülen mutasyon varlığında DNA analizi yapılabilir. Taşıyıcıların belirlenmesinde DNA analizi kullanılabilir.

42 MPS larda tedavi seçenekleri Bozukluk HSCT ERT SRT Gen tedavisi MPS I + Laronidase (Aldurazyme) Preklinik Preklinik MPS II Idursulfase (Elaprase) Preklinik Preklinik MPS IIIA + Preklinik MPS IIIB + Preklinik MPSIIIC? Preklinik MPS IIID? Preklinik MPS IVA Elosulfase (Vimizim) Preklinik MPSIVB Preklinik MPS VI + Galsulfase (Naglazyme) Preklinik MPS VII Preklinik

43 MPS ların Yönetimi Problem tipleri Yönetim Nörolojik Hidrosefali Kronik baş ağrısı Davranış bozuklukları Uyku bozuklukları Nöbetler Odontoid hipoplazi Spinal kord basısı Oftalmolojik Korneal opasite Glokom Retina dejenerasyonu Kulaklar, hava yolları Tekrarlayan otit media İşitme kaybı Obstrüksiyon MPS I, II, VI,VII Hepsi MPS III MPS III MPS I, II, III MPS IV Hepsi MPS I, VI, VII MPS I, VI, VII MPS I, II MPS I, II, VI, VII MPS IV hariç hepsi MPS II hariç hepsi Fundoskopi, kranial BT, V-P şant Davranış terapisi veya tıbbi tedavi Davranış veya tıbbi tedavi, BT, V-P şant Melatonin EEG, antikonvulsanlar Servikal MR, üst servikal füzyon Laminektomi, dural eksizyon Kornea transplantasyonu İlaç tedavisi Gece ışık Ventilasyon tüpü Odyometri, işitme cihazları Adenotomi, tonsillektomi, bronkodilatör tedavi, geceleri CPAP, trakea lezylonunun lazerle tedavisi

44 MPS ların Yönetimi Problem Tipleri Yönetim Kardiyak Kalp kapak hastalığı Koroner yetmezlik Aritmiler Oral, gastrointestinal Hipertrofik diş etleri, zayıf dişler Kronik diare Kas-iskelet Eklem sertliği Halsizlik Uzun kemik problemleri Karpal tünel sendromu MPS I, II, VI, VII MPS I, II, VI, VII MPS I, II, VI, VII MPS I, II, VI, VII MPS II, MPS IV hariç hepsi Hepsi Hepsi MPS I, II, VI, VII Endkardit proflaksisi, kapak replasmanı Tıbbi tedavi Antiaritmik ilaçlar, kalp pili takılması Diş bakımı Diyet düzenlemesi, loperamid Fizik tedavi Fizik tedavi, tekerlekli araba Düzeltici osteotomiler Elektromyografi, cerrahi dekompresyon Anestezi MPS III hariç hepsi Atlantoaksiyal dislokasyondan sakınma, açılı laringeskop ile videointübasyon ve küçük endotrakeal tüp kullanılması

45 Sonuç olarak; MPS; GAG ların yıkılması ile alakalı basamaklardaki hidrolazların eksikliğine bağlı olarak gelişen bir grup LDH dır. Hastalarda somatik (fasiyal dismorfizm, HSM, kalp, akciğer ve iskelet tutulumu), nörolojik, hematolojik ve göz bulguları ortaya çıkar. Tanıda klinik ve görüntüleme bulguları yanında, idrarda GAG analizi, özel enzim defektinin gösterilmesi ve bazen genetik analiz gerekir. Bazı MPS tiplerinde Kİ nakli (I, VI) ve ERT (I, II, IVA, VI) imkanı vardır. Hastalık çok sistemi tuttuğu için çoklu disiplinlerin birlikte çalışmasına ihtiyaç vardır.

Mukopolisakkaridozis radyolojisi

Mukopolisakkaridozis radyolojisi Mukopolisakkaridozis radyolojisi Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji BD Mukopolisakkaridozlar Glikozaminoglikan katabolizmasını etkileyen bir grup nadir hastalık 7

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. Mukopolisakkaridozlarda

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. Mukopolisakkaridozlarda 1 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Mukopolisakkaridozlarda Tiplere Göre Hastalığın Doğal ve Tedavi Altındaki Seyri Uzmanlık Tezi Dr. Nihal BİNBOĞA

Detaylı

MUKOPOLİSAKKARİDOZ HASTALARININ AĞIZ VE DİŞ BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ BİTİRME TEZİ. Stj. Diş Hekimi Melek AYDIN

MUKOPOLİSAKKARİDOZ HASTALARININ AĞIZ VE DİŞ BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ BİTİRME TEZİ. Stj. Diş Hekimi Melek AYDIN T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PEDODONTİ ANABİLİM DALI MUKOPOLİSAKKARİDOZ HASTALARININ AĞIZ VE DİŞ BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Melek AYDIN Danışman Öğretim

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS)

Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS) 2016 un türevi 1. CAPS NEDİR 1.1 Nedir? Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendromlar (CAPS), nadir görülen otoenflamatuar

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI BAŞ AĞRILARINA YAKLAŞIM. Doç. Dr. Sebahattin VURUCU GATF Çocuk Nörolojisi BD

ÇOCUKLUK ÇAĞI BAŞ AĞRILARINA YAKLAŞIM. Doç. Dr. Sebahattin VURUCU GATF Çocuk Nörolojisi BD ÇOCUKLUK ÇAĞI BAŞ AĞRILARINA YAKLAŞIM Doç. Dr. Sebahattin VURUCU GATF Çocuk Nörolojisi BD Tanım Orbitomeatal çizginin üzerinde hissedilen ağrılar baş ağrıları olarak değerlendirilir Epidemiyoloji Çocuklarda

Detaylı

30.10.2013 BOYUN AĞRILARI

30.10.2013 BOYUN AĞRILARI BOYUN AĞRILARI BOYUN ANOTOMISI 7 vertebra, 5 intervertebral disk, 12 luschka eklemi, 14 faset eklem, Çok sayıda kas ve tendondan oluşur. BOYNUN FONKSIYONU Başı desteklemek Başın tüm hareket

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI Konu: KBB hastalıklarında tanı ve muayene yöntemleri Amaç: Bu dersin sonunda dönem 3 öğrencileri KBB hastalıklarında tanı ve muayene yöntemlerini KBB hastalıklarında

Detaylı

Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS)

Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS) 2016 un türevi 1. CAPS NEDİR 1.1 Nedir? Kriyopirin İlişkili Periyodik Sendromlar (CAPS), nadir görülen otoenflamatuar

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Ankara Giriş Sistinozis (OMIM 219800),

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Aysun Karabay Bayazıt, Bahriye Atmış, Deniz Kör, Neslihan Önenli Mungan, Ali Anarat Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji ve Çocuk

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro CANDLE 2016 un türevi 1. CANDLE NEDİR 1.1 Nedir? Kronik Atipik Nötrofilik Dermatosiz, Lipodistrofi ve Yüksek ateş (CANDLE) sendromu nadir görülen genetik bir

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

ÇOCUK NEFROLOJİ BİLİM DALI

ÇOCUK NEFROLOJİ BİLİM DALI ÇOCUK NEFROLOJİ BİLİM DALI ÇOCUKLARDA MESANE DİSFONKSİYONUNA TANISAL YAKLAŞIM-TEDAVİ KURSU 22.12.2017 OLGU SUNUMU OLGU 16yaşında, kız Fasiyal dismorfizm Mandibular prognatizm OLGU Tekrarlayan idrar yolu

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık

MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık MS Hasta Okulu 28.05.2013 Multipl skleroz (MS) hastalığını basitçe, merkezi sinir sistemine

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDİYOLOJİ Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 402 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi:2 Yıl ve Dönemi 4. sınıf & 7. ya da 8. sömestr AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER Endotel Damar duvarı ve dolaşan kan arasında tek sıra endotel hücresinden oluşan işlevsel bir organdır Endotel en büyük endokrin organdır 70 kg lik bir kişide, kalp kitlesix5

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Gelişimin Biyolojik Temelleri Öğr. Gör. Can ÜNVERDİ Konular kod kalıtım örüntüleri Down sendromu Fragile x sendromu Turner sendromu Klinefelter sendromu Prader willi sendromu danışma

Detaylı

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati : Terminoloji Tip A Akut karaciğer yetmezliği ile birlikte Tip B Porto-sistemik Bypass ile birlikte (intrensek hepatosellüler yetmezlik

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Funda GÜMÜŞ*, S. Nadir Şinikoğlu*, Mevlüt Çömlekçi*, Ayşin Alagöl**, Berk Özkaynak***

Funda GÜMÜŞ*, S. Nadir Şinikoğlu*, Mevlüt Çömlekçi*, Ayşin Alagöl**, Berk Özkaynak*** Funda GÜMÜŞ*, S. Nadir Şinikoğlu*, Mevlüt Çömlekçi*, Ayşin Alagöl**, Berk Özkaynak*** *: Uzm. Dr., S.B. Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği **: Doç. Dr., S.B. Bağcılar

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel yetersizlik üç ölçütte ele alınmaktadır 1. Zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma 2. Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme 3. Gelişim

Detaylı

Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA)

Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA) 2016 un türevi 1. JUVENİL SPONDİLOARTRİT/ ENTEZİT İLE İLİŞKİLİ ARTRİT (SPA- EİA) NEDİR? 1.1 Nedir?

Detaylı

4. S I N I F - 2. G R U P 1. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 2. G R U P 1. D E R S K U R U L U (Hematoloji, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Algoloji,, Kalp ve Damar Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Nükleer Tıp) H E M A T O L O J İ - O N K O L O J İ, D O L A Ş I M V E S O L U

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Tanım Omurganın lateral eğriliğine skolyoz adı verilir. Ayakta çekilen grafilerde bu eğriliğin 10 o nin üzerinde olması skolyoz olarak kabul edilir. Bu derecenin

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Gonartroz, diz ekleminde progresif olarak ortaya çıkan kıkırdak yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral skleroz ile karakterize noninflamatuvar, kronik, dejeneretif bir hastalıktır.

Detaylı

Pediatrik Ortopedi Kemik Displazileri (Dwarfizm)

Pediatrik Ortopedi Kemik Displazileri (Dwarfizm) Kitap Bölümü DERMAN Pediatrik Ortopedi Kemik Displazileri (Dwarfizm) Özgür Baysal Orantısız Dwarfizm-Orantılı Dwarfizm Orantısız Cücelik 1. Akondroplazi 2. Pseudoakondroplazi 3. Multiple Epifizyal Displazi

Detaylı

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu Bölüm 21 Astımla Karışan Hastalıklar Dr. Alpaslan TANOĞLU ve Dr. Mustafa DİNÇ Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu hastalığıdır. Hastalığın en

Detaylı

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur.

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur. NÖR 23 NÖROLOJİ Dr. Ali Kemal ERDEMOĞLU /1 Dr. Ersel DAĞ /2 Dr. Yakup TÜRKEL /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS NOR 7001 MAKALE SAATİ Nöroloji alanında yabancı dergilerde güncel gelişmelere yönelik yayınlanan

Detaylı

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU 31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Gögüs ağrısı ATsp Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ Angina pektoris T A K Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ 09:30 Koroner arter hastalığı ÖnT K Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ 10:30

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı

Bruselloz: Klinik Özellikler

Bruselloz: Klinik Özellikler Bruselloz: Klinik Özellikler Uzm. Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Bruselloz - Etkenler B. melitensis B. abortus

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes Mellitus Komplikasyonları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes mellitus komplikasyonlar Mikrovasküler Makrovasküler Diyabetik retinopati Diyabetik

Detaylı

Henoch-Schöenlein Purpurası

Henoch-Schöenlein Purpurası www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Henoch-Schöenlein Purpurası 2016 un türevi 1. HENOCH-SCHÖENLEİN PURPURASI NEDİR? 1.1 Nedir? Henoch-Shöenlein purpurası (HSP), küçük kan damarlarının (kapilerlerin)

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir.

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Konuşma gecikmesi Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Aylara göre konuşmanın normal gelişimi: 2. ay mırıldanma, yabancılara

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Yetişkinde Gergin Omurilik Sendromu ve Eşlik Eden Toraks Deformitesi Gergin omurilik, klinik bir durumdur ve zemininde sebep olarak omuriliğin gerilmesi sonucu

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU ( 2. ) DERS KURULU (19 EKİM 2015-27 KASIM 2015) DERS PROGRAMI T.

Detaylı

Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Boyun Anatomisi Boyun Anatomisi Omurganın en hareketli parçasıdır. Karotis, vertebral arter, omurilik ve spinal sinirleri

Detaylı

Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Testis tümörleri Erkeklerdeki kanserlerin %1 i Yıllık %3-6 artış Avrupa da her yıl 24.000 yeni vak a Testis Tümör Epidemiyolojisi İnsidans dünya genelinde

Detaylı

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör;

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; TALASEMİ Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; Talasemi kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozan genetik hastalıklardır. Ülkemizde çok sık görülmektedir. Hastaların kırmızı

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Doç. Dr. Orhan YILMAZ Yazar Ad 145 Doç. Dr. Orhan YILMAZ İnsanda yaş ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaşlanma işitme organında da görülür ve bu arada işitme duyusu da gün geçtikçe zayıflar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD β-talaseminin MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ SERPİL ERASLAN, PhD BETA TALASEMİ HEMOGLOBİNOPATİLER Otozomal resesif (globin gen ailesi) Özellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi,

Detaylı

Romatolojik Aciller. Sistemik Lupus Eritemtozus. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç

Romatolojik Aciller. Sistemik Lupus Eritemtozus. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç Romatolojik Aciller Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç Sistemik lupus eritematozus (SLE) vücut boşluklarında poliserozite yol açan deri, renal, hematolojik, nörolojik bulgularla

Detaylı

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Kardiyoloji Yıl/yarıyıl 4/1-2 Dersin Adı Ders düzeyi (Önlisans, lisans,vb) Dersin Türü(Z/S) Dersin dili Kodu Kardiyoloji

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4 DÖNEM-4 KARDİYOLOJİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1-Kalp hastalarından medikal öykü alır ve fizik muayenesini yapar. (Psikomotor) 2-Kalp hastalıklarında, tanıya götürecek temel laboratuvar yöntemlerini

Detaylı

Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu. Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji

Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu. Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji TE-1 NF-1: 27 Olgunun Klinik Özelliklerinin İncelenmesi Ünalp

Detaylı

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Osteoartrit Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. OSTEOARTRİT Primer nonenflamatuar artiküler kartilajın bozulması ve reaktif yeni kemik oluşumu ile karakterize,eklem ağrısı,hareket kısıtlılığı

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Hastanemizde Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümlerinde SGK anlaşması geçerli olup, diğer bölümlerimizde özel sağlık sigortanızı kullanabilir veya bireysel ödeme yapabilirsiniz. Özel TOBB ETÜ Hastanesi

Detaylı

3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU. Sayfa 1

3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU. Sayfa 1 3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU 31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Kalp kapak hastalıkları ÖnT K Hüseyin UYAREL KARDİYOLOJİ PAZARTESİ 09:30 Endokardit ÖnT K Hüseyin UYAREL

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Olgu-şikayet 2 yaş, erkek hasta, Kahramanmaraş Tekrarlayan akciğer ve cilt enfeksiyonları, ağızda aftlar ve solukluk. Olgu-Öykü Anne

Detaylı

31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Kalp kapak hastalıkları ÖnT K Hüseyin UYAREL KARDİYOLOJİ

31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Kalp kapak hastalıkları ÖnT K Hüseyin UYAREL KARDİYOLOJİ 3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU 31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Kalp kapak hastalıkları ÖnT K Hüseyin UYAREL KARDİYOLOJİ 09:30 Endokardit ÖnT K Hüseyin UYAREL KARDİYOLOJİ

Detaylı

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde EPİLEPSİ Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ:

Detaylı

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Çocuklarda: %8.6-15.4 Erişkinde: %20 AKINTI KAŞINTI Allerjik Selam Allerjik Rinit Bulguları AKSIRMA ATAKLARI

Detaylı

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ROMATOİD SPONDİLİT MARİE-STRUMPELL HASTALIĞI Vertebral kolonun kronik, iltihabi bir hastalığı olup, ilk bulguları çoğunlukla bilateral olmak üzere, sakroilyak

Detaylı

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu Complex Regional Pain Syndromme yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ Genellikle travmalardan sonra ortaya çıkar Belirgin bir sinir hasarı

Detaylı

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK EÜTF Pediatrik KARDİYOLOJİ BD 2016 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Toplumda görülme oranı 1000 Canlı doğumda 8-12, Yaklaşık %1 Fetal EKOKARDİOGRAFİ endikasyonları

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü

4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü 4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü GRUP 3 DERS PROGRAMI Hematoloji-Onkoloji,Dolaşım ve Solunum Sistemi Hastalıkları 1 H E M A T O L O J İ - O N K O L O J İ, D O L A Ş I M V E S O L U N U M S İ S T E M İ H A S T

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

LİZOZOMLAR VE LİZOZOM DEPO HASTALIKLARI II. Prof. Dr. Ayşe CAN 2015

LİZOZOMLAR VE LİZOZOM DEPO HASTALIKLARI II. Prof. Dr. Ayşe CAN 2015 LİZOZOMLAR VE LİZOZOM DEPO HASTALIKLARI II Prof. Dr. Ayşe CAN 2015 LİZOZOMAL HASTALIKLAR Hücre içi sindiriminde önemli görevleri olan lizozomların çeşitli nedenlerle aktivitelerini gösterememeleri sonucunda

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU ( 2. ) DERS KURULU (19 EKİM 2015-27 KASIM 2015) DERS PROGRAMI T.

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

D E F O R M İ T E L E R İ

D E F O R M İ T E L E R İ GÖĞÜS ÖN DUVARI D E F O R M İ T E L E R İ DRATALAYŞAHİN Kas iskelet sistemi anomalileri ile veya izole halde kosta, kıkırdak ve sternumu değişik şekillerde etkilemiş olabilen konjenital toraks deformiteleri

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA)

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) 2016 un türevi 2. TEŞHİS VE TEDAVİ 2.1 Nasıl teşhis edilir? Aşağıdaki yaklaşım izlenerek tanı konulur: Klinik şüphe: AAA dan ancak,

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

Sinir Kılıfı Tümörleri. Doç. Dr. Halil KIYICI 2016

Sinir Kılıfı Tümörleri. Doç. Dr. Halil KIYICI 2016 Sinir Kılıfı Tümörleri Doç. Dr. Halil KIYICI 2016 Sinir Sistemi Merkezi (santral) sinir sistemi (MSS): beyin ve omurilikten oluşur kafatası - omurga kemikleri ve kemik altındaki pia örtüsüyle kaplıdır

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi TANIM Horlama ve buna eşlik eden solunum düzensizlikleri ile karakterize klinik tablolardır.

Detaylı