FAALİYET RAPORU. Yerli üretim tüketiciyi bir emniyet kemeri gibi koruyor. Çıralı: Yerli üretim adeta bir emniyet kemeri gibi koruyor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FAALİYET RAPORU. Yerli üretim tüketiciyi bir emniyet kemeri gibi koruyor. Çıralı: Yerli üretim adeta bir emniyet kemeri gibi koruyor"

Transkript

1 FAALİYET RAPORU OCAK 2014 Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN Bu sayıda: Kuzey-Güney Fiyat Araştırması Raporu sonuçları açıklandı; Yerli üretim tüketiciyi bir emniyet kemeri gibi koruyor Limasol Bankası ile Sanayi Odası ndan Anlamlı İşbirliği 2 Dışişleri Bakanı Nami Odamızı ziyaret etti 3 İzmir Ticaret Odası heyeti Sanayi Odası nı ziyaret etti 3 İlkokullara ziyaret devam ediyor 3 Atasoy: Kuzey Kıbrıs a yatırım için bürokratik engeller kalkmalı Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ni ziyaret ettik Navlun desteği yürürlüğe girdi Döviz kurlarındaki artışa karşı Odamızın Basın Bildirisi Sanayi Odamızın bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı Kuzey-Güney Fiyat Araştırması Raporu nun sonuçlarına göre, Kasım 2013 itibarıyla marketlerde satılan ürünlerde KKTC nin, Kıbrıs Rum Kesimi nden ortalama %82.26 daha ucuz olduğu açıklandı. Yeşil Hat ın kuzey ve güneyinde kırsal ve kentsel tüketimin en yoğun olduğu iki marketten fiyatlar alınarak ve DPÖ Tüketici fiyatları Endeksi göz önünde bulundurularak ortaya çıkarılan ürün sepeti üzerinden yapılan araştırmada, Euro kur değerinin Kasım ayı değeri olan 2.74 TL den işleme konuldu. Konuyla ilgili basın toplantısı 30 Ocak ta başkanımız Ali Çıralı, yönetim kurulu üyeleri ve Prologue Consulting Ltd. Direktörü Mine Yücel in katılımıyla yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, ürünlerin % 82,26 sında kuzey, güneyden daha ucuz. Ürün gruplarının ortalamasının alındığı ve aynı ithal marka ürünlerin bulunabildiği ve Kasım ayı Euro (2,74 TL) kuruyla kuzey, güneyden yaklaşık %40 daha ucuz. Aynı ürünleri kuzeyde almak için yaklaşık 1083 TL ödenirken, güneyde 1522 TL ödeniyor. Ürün gruplarının ortalamasının alındığı ve aynı ithal marka ürünlerin bulunabildiği liste dikkate alındığında, kuzeyde üretimi olan ürünlerde, ithal muadillerini dikkate aldığımızda, kuzeyin güneyden parasal bazda % 53,07 oranında daha ucuz olduğu görülüyor. Buna karşılık KKTC de üretimi olmayan ürünler listesinde kuzey, güneyden sadece %15 oranında daha ucuz. Çıralı: Yerli üretim adeta bir emniyet kemeri gibi koruyor Araştırma sonuçlarını değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, bu veriler ışığında kuzeydeki yerli üretimin, ithal muadillerinin fiyatlarını kontrol altına alarak, adeta bir emniyet kemeri gibi tüketiciyi koruma görevi üstlendiğini söyledi. Yerli üretimi olmayan ve güneyde daha ucuz olan ürünlerle ilgili örneklerse şöyle: 100 ml diş macununun grup ortalaması güneyde 5,68 TL, kuzeyde 11,72 TL, güney % 51,5 daha ucuz. 100 gr aynı marka ithal hazır kahve güneyde 8,77 TL, kuzeyde 12,33 TL, güney %28,9 daha ucuz. 600 gr bebek mamalarının grup ortalaması güneyde 25,73TL, kuzeyde 36 TL, güney %28,5 daha ucuz. Yerli üretimi olan ve üzerinde Fiyat İstikrar Fonu da olan ürünlerle ilgili örnek verecek olursak:

2 sayfa ml dondurmanın grup ortalaması kuzeyde 4,65 TL güneyde 13,29, kuzey %185,8 daha ucuz. Çıralı: Sanayi ülkenin vazgeçilmez sektörü KTSO Başkanı Ali Çıralı sanayi sektörünün ülkeye katma değer yaratan, istihdam sağlayan, tüketici lehine piyasa fiyatlarını dengeleyen, vergisini fazlasıyla ödeyen, ve ihracatın önemli bir miktarını temsil eden vazgeçilmez bir sektör olduğunu vurguladı. Yerli üretimi koruyan Fiyat İstikrar Fonu nun (FİF) pahalılık yaratarak alışverişi güneye kaydırdığı iddiasının bu araştırmayla çürütüldüğünü söyleyen Çıralı, yerli üretimi korumak amacıyla uygulanan FİF kapsamındaki hemen her ürünün Kuzey Kıbrıs ta Güney den ucuz olduğunu bildirdi. Çıralı bu anlamda tüketicinin daha uygun fiyatlı ürün almasını sağlayan ve yerli üretimi korumak maksadıyla Fiyat İstikrar Fonu oranlarında düzenlemelerin yapılması ve gerçek anlamda yerli üretimi koruyacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini ekledi. Yücel: Yerli üretimi olan ürün çeşitlerinde KKTC yüzde 84,21 daha ucuz Prologue Consulting Ltd. Direktörü Mine Yücel de araştırmanın yerli üretimi olan ürünlerde Kuzey Kıbrıs ın Rum kesiminden %84,21, yerli üretimi olmayan ürün gruplarındaysa % 79,2 daha ucuz olduğunu belirtti ve bunun %82,26 lık ortalamayı oluşturduğunu kaydetti. Limasol Bankası ile Sanayi Odası ndan Anlamlı İşbirliği Kurumsal işbirliğinin önemine inanan ülkenin 2 köklü ve güçlü kurumu Limasol Türk Kooperatif Bankası(LTKB) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası(KTSO) 17 Ocak ta ortak işbirliği için protokol imzaladılar. KTSO Genel Merkezi nde geçtiğimiz hafta içinde düzenlenen etkinlikte 2 kuruluşun işbirliğini öngören protokole LTKB Genel Müdürü İlkin Yoğurtçuoğlu ve KTSO Genel Başkanı Ali Çıralı imza koydular. Limasol Bankası nın uygun koşullarla sunduğu kredi olanakları ile diğer tüm Bankacılık ürün ve hizmetlerinin ayrıcalıklı fiyatlamalarla KTSO ve Sanayicilere sunulması yanında, Limasol Sigorta nın sunduğu özel poliçe fırsatları ve benzeri hizmetlerinden KTSO üyelerinin yararlanmalarını öngören protokol etkinliğinde konuşan ; LTKB Genel Müdürü İlkin Yoğurtçuoğlu, Banka olarak ülke ekonomisinin ayakta kalabilmesi için sanayicinin üretimden kopmadan çarkları döndürmesi gerektiğine inandıklarını, bu çerçevede sanayicilere yatırımcılara her türlü olanakları zorlayarak yardımcı olmayı sürdüreceklerini söyledi. Yoğurtçuoğlu, teknik düzeyde sürdürülen çalışmaların olumlu sonuçlanmasına katkı koyan başkan ve oda yönetimine teşekkür ederek işbirliği protokolünün 2 kuruma olduğu kadar ülke ekonomisine de hayırlı olmasını diledi. KTSO Başkanı Ali Çıralı da oda üyelerine yeni olanaklar sağlayan protokolün hazırlanmasında anlayış gösteren Limasol Bankası üst yönetimine teşekkür ederek, protokolün ülke için de oda üyeleri için de verimli olmasını temenni etti. Konuşmalardan sonra karşılıklı imzaların atılmasıyla etkinlik tamamlandı.

3 Dışişleri Bakanı Nami Odamızı ziyaret etti sayfa33 Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 7 Ocak ta Kıbrıs Türk Sanayi Odası nı (KTSO) ziyaret etti. Sanayi Odası nın daha önce yaptığı ziyarete karşılık niteliğindeki ziyarette Nami ve KTSO Başkanı Ali Çıralı açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı nın yeni dönemde Kıbrıs sorununa olduğu kadar, ekonominin dışa açılımı konusunda da çalışmalarına yoğunluk vereceğini söyledi. Nami, sivil toplum örgütlerine gerek Kıbrıs sorunu gerekse Bakanlığının faaliyetleri ile ilgili bilgi aktarıp, Sanayi Odası yetkililerinden de ekonomi, Kıbrıs sorunu diğer konulardaki görüşlerini dinlemek istediklerini kaydetti. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da ziyaret için Nami ye teşekkür ederek, daha önce Dışişleri Bakanlığı na gerçekleştirdikleri ziyarette dış temsilciliklerin sadece siyasi değil ekonomik faaliyetlerde de bulunması gerektiğinin önemine işaret ettiklerini söyledi. Çıralı bazı temsilciliklerden kendilerine dönüş olduğunu kaydederek, diğer temsilciliklerden de ihracatı artırmaya yönelik çabalara destek olma yönünde hareket beklediklerini dile getirdi. İzmir Ticaret Odası heyeti Sanayi Odası nı ziyaret etti İzmir Ticaret Odası ndan (İTO) Ekrem Demirtaş başkanlığındaki heyet 31 Ocak ta Kıbrıs Türk Sanayi Odası nı (KTSO) ziyaret ederek Oda Başkanı Ali Çıralı ile görüştü. İTO Başkanı Demirtaş ziyarette yaptığı konuşmada, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ın ardından KTSO yu ziyaret etmekten duydukları memnuniyeti İlkokullara ziyaret devam ediyor belirtti. KKTC yi Nisan ve Mayıs aylarında bu kez işadamlarıyla ziyaret edeceklerini ifade eden Demirtaş, İTO olarak KTSO ile birlikte işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Demirtaş, ülke ekonomisine katkıda bulunabilme yönünde ellerinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduklarını da dile getirerek, KTSO yu yurtdışında katılacakları tüm fuarlara katılmaya davet etti. KTSO Başkanı Ali Çıralı ise, Ekrem Demirtaş başkanlığındaki İTO heyetini ağırlamaktan duyduğu mutluluğu belirterek, İTO ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Ürettiğimizi satabilme konusunda sizin yardımınıza ihtiyacımız var diyen Çıralı, KKTC de üretilen rakı ile Türk Kahvesi ni Türkiye pazarlarında satmak istediklerini vurguladı. Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Yerli Ürün Haftası etkinlikleri çerçevesinde, ilkokul çocuklarına yönelik hazırlanmış olan Kuzey Kıbrıs Ürünleriyle Sağlıklı Besleniyorum isimli bilgilendirme kampanyası, çerçevesinde 16 Ocakta İskele de İlker Kartel İlkokulu ziyaret edildi. İlkokulun 5. Sınıf öğrencilerine harnup ve zeytin broşürleri dağıtılarak yerli üretimin önemi anlatıldı. Çocuklara daha sonra harnup yemişi dağıtıldı.

4 Sayfa 4 Türk-Sanayici İş Kadınları ve İşadamları Konfederasyonu ve Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ile beraberindeki heyet KTSO yu ziyaret etti Atasoy: Kuzey Kıbrıs a yatırım için bürokratik engeller kalkmalı Kuzey Kıbrıs ta yatırım ve işbirliği imkanlarını araştırmak üzere gelen,türk- Sanayici İş Kadınları ve İşadamları Konfederasyonu ve Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ile beraberindeki heyet Kıbrıs Türk Sanayi Odası nı (KTSO) ziyaret etti. Ziyarette konuşan Genel Başkan Nezaket Emine Atasoy, Kuzey Kıbrıs ta yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Yatırımın cazip hale gelmesi için mevcut bürokratik engellerin kalkması gerekir dedi. Nezaket Emine Atasoy, dünyanın her yerinde Kuzey Kıbrıs a uygulanan izolasyonların ve ambargoların kaldırılması için lobicilik faaliyetlerini ağırlıklı olarak sürdürdüklerini ifade ederek, Her dış temasta ilk konumuz Kuzey Kıbrıs oluyor. Rumların AB dönem başkanı olması daha da etkili lobicilik faaliyetleri yürütmelerine neden olmuştur. Ancak bizler de buna karşılık lobicilik faaliyetlerimizi artırarak sürdürüyoruz diye konuştu. Atasoy, birlikte güç ve işbirliği önerisinde bulundu. Türk-Sanayici İş Kadınları ve İşadamları Konfederasyonu ve Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ile beraberindeki heyet 15 Ocak ta saat de KTSO ya bir ziyaret gerçekleştirerek Oda Başkanı Ali Çıralı ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Nezaket Emine Atasoy a ziyarette, eski bakanlarımızdan Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkan Yardımcısı Şerife Ünverdi, Konfederasyonlar Topluluğu KKTC Temsilcisi milletvekili Afet Özcafer, Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Feridun Cevahiroğlu ve konfederasyonun bazı yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. Nezaket Emine Atasoy: Engelleri aşmak için birlikte çalışmalıyız Aynı zamanda, tekstilden kimyaya, otomotivden inşaata kadar birçok alanda faaliyet ve yatırımları bulunan Atasoylar Prestij A.Ş Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı da olan Nezaket Emine Atasoy, engelleri aşmak için sivil toplum örgütleriyle siyasilerin birlikteliğinin önemine vurgu yaparak, Hem devletler, hem de sivil toplum örgütleri birlikte hareket ederse zaman içinde tüm ambargo ve izolasyonlar ortadan kalkar. İş dünyasını hatta dünyadaki devlet adamlarını Kuzey Kıbrıs a çekmek ve davet etmek gerekir. Yılmadan çalışırsak Kuzey Kıbrıs mutlaka bağımsızlığına kavuşacaktır. Sizlerle birlikte çalışma arzusundayız diye konuştu. Nezaket Emine Atasoy, Kuzey Kıbrıs ın sağlık turizmi açısından uygun olduğunu ifade ederek, Devletin yatırımın önündeki bürokratik engelleri kaldırması gerekir. Yatırımcı buradaki engellere takılıyor. Yatırım iklimi iyileştirilmeli. Bizler güç birliği yapmaya hazırız dedi. Emine Atasoy konuşmasının sonunda, belirli zamanlarda Türkiye den ve Kuzey Kıbrıs tan işadamlarının burada toplanarak, Kuzey Kıbrıs menfaatleri doğrultusunda gerekirse hükümetlere baskı yapılabileceğini de söyledi. Ali Çıralı: Ekonomik yönden güçlü olursak problemleri aşarız KTSO Başkanı Ali Çıralı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Güç ve işbirliği önerisinde bulunmanız bizleri son derece mutlu etmiştir. Sürdürülebilir bir ekonomik yapı içerisinde olduğumuz söylenemez. Eğer ekonomik yönden güçlü bir ülke olursak problemleri çok rahat aşarız dedi. Ali Çıralı, ambargolar, izolasyonlar ve yasakların ekonomik gelişmenin önünde büyük engel teşkil ettiğine değinerek, ülkede turizm ve eğitim alanında yatırımlar yapıldığını, bunun dışında ülkeye yatırımcı gelmediğini anlattı. Kıbrıslı Türklerin üretebilme yeteneği olduğuna da değinen Ali Çıralı, Fakat maalesef ürettiğimizi özellikle Türkiye ye satma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye pazarı bize çok fazla açık değildir. Hellim ihracatı konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak diğer ürünlerde yabancı ülkelere uygulanan mevzuat duvarıyla karşılaşıyoruz. Türkiye nin bizden mal alırken bizi bir ili gibi görerek işlem yapmasını istiyoruz diye konuştu. Çıralı konuşmasının sonunda ithalat ve ihracat rakamları konusunda bilgi vererek, ihracatın ithalatı karşılama rakamlarının düşüklüğünden söz etti.

5 Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ni ziyaret ettik Sayfa 5 Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı beraberindeki heyetle 27 Ocak ta Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğini ziyaret ederek, Birlik Başkanı Dr. Filiz Besim ile görüştü. Görüşmede, gıda konusunda son günlerde yaşanan sıkıntılar ele alınarak, bu konuda yapılabilecek ortak çalışmalar üzerinde duruldu, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca birlik ve odanın ileride yapabilecekleri ortak faaliyetler ele alındı. Navlun desteği yürürlüğe girdi Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde İhracatta uygulanmakta olan navlun desteklerinde bazı iyileştirmeler sağlanarak 1 Ocak 2014 itibariyle Bakanlar Kurulu Kararının resmi gazetede yayınlanması suretiyle yürürlüğe girdi. Yeni karara göre Türkiye ye yapılan ihracatta eskiden sadece gemi taşıma bedeli teşvik kapsamındayken, yeni uygulama ile Ticaret Dairesi Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde tüm navlun bedelinin ödenmesi mümkün olabilecektir (İhracatçı firmanın satış faturasının % 15 ini geçmemek kaydıyla). 3.ülkelere yapılan ihracatta eskiden navlun bedelinin %80 teşvik kapsamındayken, yeni uygulama ile Ticaret Dairesi Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde tüm navlun bedelinin ödenmesi mümkün olabilecektir (İhracatçı firmanın satış faturasının % 20 sini geçmemek kaydıyla). Daha fazla bilgi için Odamızdan Feriha Bıyıkoğlu na ulaşabilirsiniz; E: fbiyikoglu@kiso.org T:

6 Sayfa 6 KTSO nun Döviz Kurlarındaki Artışa Karşı Önerilerini basın bildirisi ile kamuoyuna paylaştı; Dövizdeki yükselişin ülkede birçok alanda olumsuz hissedilmesine karşılık, doğru ithalat politikalarıyla bu durum cari açığın kapatılması yönünde fırsata çevrilebilir. Döviz borçlarının yeniden yapılandırılmaması halinde zincirleme reaksiyonla sosyal çöküntüye ve işletmelerin iflasına neden olacağı ortadadır. Bu durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında emlak piyasası gelmektedir. Sektör geçmiş yıllarda yaşadığı büyük krizi tekrardan karşısında bulabilir. Bunun acilen önlemleri alınmalı, müteahhitlik ve ilgili sanayi sektörlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Piyasalarda döviz kullanımını aşağı çekecek ve üretim girdi maliyetlerini düşürerek, mal ve hizmet üretimini artırıcı önlemlere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu saptamaların ışığında Kıbrıs Türk Sanayi Odası nın önerileri şöyledir: Cari Açığın Kapatılması: Birçok alanda yarattığı olumsuzluklara rağmen, sürdürülebilir yapıdan uzak, gereğinden fazla ithalat yapan KKTC gibi ülkeler için, doğru politikalarla döviz artışı, cari açığın düşürülmesi konusunda bir fırsata çevrilebilir. Önlem 1 - Lüks Tüketiminin Kontrol Altına Alınması: Lüks ve halk sağlığı açısından sakıncalı kabul edilebilecek ürünlerin ithalatında FİF oranlarının yükseltilmesi veya FİF uygulaması olmayanlara fon konması. Önlem 2 Yerli Üretimi Olan İthal Ürünlerin İthalatının Düzenlenmesi: Yerli üretimi olan ithal ürünlerin tümünün FİF oranlarının en az %10 oranında artış yapılması. Bu uygulama ile birlikte ithalatın azaltılarak, KKTC deki katma değerin artırılması hedef alınacaktır. Önlem 3 İthal İkame Uygulaması: KKTC de üretimi olmayan ancak üretilebilmesi mümkün ve fizibilitesi uygun olan sektörlerin belirlenmesi ve yatırımlarının teşvik edilmesi. Bu sektöre faizsiz kredi ve hibe programlarının Önlem 1 ve 2 de belirtilen FİF gelirlerinden karşılanması. Önlem 4 İhracatın Artırılması: KKTC ürünlerinin daha rekabetçi olacağı bir dönemde, ihracatın artırılması konusunda bir seferberlik başlatılmalıdır. Buna göre Önlem 1 ve 2 den gelecek gelirler ihracat kredileri ve ihracat primi uygulamaları konusunda devlet destekleri geliştirilmelidir. Döviz Borçlarının Yeniden Yapılandırılması: Dövizle borçlanan özel kişi ve kurumların borçlarının ödeyememesi durumunda, KKTC piyasasında çok büyük bir mali kriz yaşanacaktır. Bankaların alacaklarını tahsil edememesinin ve batık alacaklarının önemli oranda artması, özel kişilerin borçlarını ödeyememelerinin yaratacağı sosyal çöküntü ve özel işletmelerin iflas etmesinin yaratacağı ekonomik krize karşı radikal önlemler alınmalıdır. Önlem 5 Kalkınma Bankası Döviz Borçlarının Yapılandırılması: Kalkınma Bankasından döviz ile borçlanan işletmelerin, borçlarının belirlenecek kurdan TL ye çevrilmek suretiyle yapılandırılması. Önlem 6 Özel Bankalardaki Döviz Borçlarının Yapılandırılması: KKTC Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile istişare edilerek, döviz ile borçlanan özel ve tüzel kişilerin, borçlarının yapılandırılması konusunda program hazırlanması veya yasal mevzuatta ilgili değişikliklerin yapılarak, borçlarının belirlenecek kurdan TL ye çevrilerek yapılandırılmasına imkan sağlanması. Emlak Piyasasının Düzenlenmesi: Döviz artışından en fazla etkilenecek sektörlerin başında emlak piyasası gelmektedir den başlayan ve 2009 da patlak veren sektördeki büyük krizin tekrarlanmasını engellemek için acil önlemler alınmalıdır. Bu sektördeki daralmanın en başta hissedileceği müteahhitlik ve sanayi(taş ocakçılığı, inşaat malzemeleri, ahşap-mobilya, PVC-Alüminyum vb.) sektörlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Önlem 7 Emlak taki Vergi Oranlarının Gözden Geçirilmesi: Tapu harçları, rayiç bedellerin TL üzerinden ve gerçek bedeller üzerinden hesaplanması ve diğer tüm emlak vergilerinin düşürülmesi ve hatta belirlenecek süreler içerisinde tamamlanacak konutlarda geçici bir süre tam vergi muafiyeti sağlanması Önlem 8 Yabancılara Mülk Satışı: Kolaylaştırıcı önlemlerin alınması. Önlem 9 Kira Bedellerinin TL ye Göre Hesaplanması: Kira sözleşmelerinin zorunlu olarak TL ye çevrilmesinin sağlanması. Mevcut kira sözleşmelerinde döviz tutarlarının, belirlenecek kur üzerinden TL ye çevrilerek hesaplanmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması. Piyasa Düzenlenmesi: Piyasada döviz kullanımını azaltacak, üretim girdi maliyetlerini düşürecek, ülkede mal ve hizmet üretiminin artırılmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Önlem 10 - Döviz Borçlanmasına Düzenleme Getirilmesi: Belirli istisnalar dışında döviz ile borçlanmanın döviz kurlarındaki hareketlilik düzelene kadar engellenmesi veya yüksek vergi konması. Şahısların döviz borçlanmasının yasaklanması veya döviz borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesi.

7 Sayfa 7 Önlem 11 Türk Lirası Dışında Satışın Engellenmesi: Piyasada tüm hizmet ve mal satışların ve fiyat tekliflerinin TL üzerinden yapılmasının zorunlu bırakılması için düzenlemelerin yapılması. Önlem 12 Piyasaya Para Akımı Sağlanması: Önlem 1 ve 2 den elde edilecek gelirlerle uygun faizli kredi, hibe programları ve devletin ihale yoluyla(yeni inşaat, yol, tadilat vb.) yerel üretimi olan ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik çalışmalar yapması sağlanmalıdır. Önlem 13 Gelir ve Kurumlar Vergisi Ödemelerinde Düzenleme: Ödeme güçlüğü çekebilecek işletmeler için vergi ödemelerinde ek taksitlendirme ve/veya ödeme erteleme imkanı sağlanması. Önlem 14 Devletin Dövize Bağlı Ücretleri Gözden Geçirilmesi: Liman ücretleri ve benzeri tüm ücretlerin TL ye çevrilmesi sağlanmalıdır. Önlem 15 Mali Tabloların Düzenlenmesi ve Bilanço Affı: Uzun yıllardır devam eden yüksek enflasyon dönemleri başta olmak üzere, döviz kurlarındaki artışların yaşandığı bu gibi dönemlerden sonra, özel kuruluşların mali tablolarının düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda devlete ek gelir sağlanırken, işletmelerin finansmana ulaşım başta olmak üzere, mali tablolarının doğru yansıtması mümkün olacaktır. Önlem 16 Hammadde Alımlarında Belirli Bir Süre KDV Muafiyeti: Kurlardaki hareketliliğin azalmasına kadar belirli bir süre sanayi hammaddelerinden KDV alınmaması. Önlem 17 - Yerli ürünlerin satışlarında belirli bir süre KDV muafiyeti: Kurlardaki hareketliliğin azalmasına kadar belirli bir süre yerli üretimde KDV alınmaması. Önlem 18 Borçların Tekrar Yapılandırılması: Türkiye de İstanbul yaklaşımı ve başka ülkelerde de yaygın olarak yapılan ve istihdam yoğun işletmelerin bankalardaki tüm borçlarının uygun faizle yapılandırılarak, tek banka vasıtasıyla uzun vadeli yapılandırılması. Önlem 19 Reel Sektör Desteklerinin Gözden Geçirilmesi: Reel sektör desteklerinin limitlerinin ve vade sürelerinin gözden geçirilecek, reel sektörün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi. Bu kapsamda 0 faizli istihdam kredisinde limitin %50 oranında artırılması, vadenin 1 yıl daha uzatılması. Kalkınma Bankası kredilerinin reel sektörün taleplerine göre yapılandırılması. Önlem 20 İnşaat Sektörü ile Enerji Tasarrufu: Enerji tasarrufuna yönelik, ayni zamanda inşaat sektörünü de canlandıracak konutlarda ısı kaybının önlenmesine yönelik önlemler. Yapılacak yasal düzenlemeyle ısıtma ve soğutmada enerji tasarrufu ve verimliliğinin sağlanması için Binalarda Enerji Kimliği uygulamasının başlatılması. Bu sayede Elektrik santrallarının pik güçlerinin düşürülmesiyle kullanılan yakıttan tasarruf edilmesi. Tasarruf edilen yakıt bedeliyle sanayi tarifesine indirim yapılması. İnşaat sektörüne yönelik olarak da binalarda ısı kayıplarına yönelik tadilatların yapılmasıyla, yeni yapılacak binalarda ise enerji tasarrufu sağlayan inşaat malzemelerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve inşaat sektörünün canlanmasına olanak yaratma.

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0%

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0% GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2006 YILI İLK 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu 2002 yılında başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde başlayan

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

Enerji Verimliliği i Paneli

Enerji Verimliliği i Paneli KIBRIS TÜRK T YATIRIM GELĐŞ ĐŞTĐRME AJANSI Enerji Verimliliği i Paneli Ayşe Dönmezer Direktör 18 Ağustos 2009 YAGA One-stop-shop; yatırımcılara yatırım öncesi, süresince ve sonrasında ücretsiz ve gizlilik

Detaylı

F A A L İ Y E T R A P O R U

F A A L İ Y E T R A P O R U F A A L İ Y E T R A P O R U Bu sayıda: Şubat 2016 Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN Sanayici-Sağlık Bakanlığı işbirliğine devam 2 Fruit Logistica ya 9. kez, Dubai Gulfood a 10. kez katıldık

Detaylı

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI

İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 1 İHRACATIN FİNANSMANI METİN TABALU / TİM GENEL SEKRETER YARDIMCISI 4 EKİM 2013 2004-1 2004-4 2005-3 2006-2 2007-1 2007-4 2008-3 2009-2 2010-1 2010-4 2011-3 2012-2 2013-1 TÜRKİYE DE GSYH İTHALAT İLİŞKİSİ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ZİYARETİ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ZİYARETİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ZİYARETİ Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu Üyeleri Mert Pala, Mustafa Tüzün ve İTO Dış İlişkiler Masası Şefi Pınar

Detaylı

KARAR NUMARASI: Y(K-I)1807-2014

KARAR NUMARASI: Y(K-I)1807-2014 KARAR NUMARASI: Y(K-I)1807-2014 SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ NİN CREDITWEST BANK LTD. DEN KULLANDIĞI KREDİ VADESİNİN UZATILMASI (Önerge No:1872/2014) Bakanlar Kurulu, 24.9.2014 tarih ve 72/2014 sayılı Sosyal

Detaylı

Hazırlayan: Mine GÜNEŞ KAYA / İzmir Ticaret Odası, Uzman 2 5 NİSAN 2014 İTALYA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ (TORİNO MİLANO VENEDİK)

Hazırlayan: Mine GÜNEŞ KAYA / İzmir Ticaret Odası, Uzman 2 5 NİSAN 2014 İTALYA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ (TORİNO MİLANO VENEDİK) 2 5 NİSAN 2014 İTALYA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ (TORİNO MİLANO VENEDİK) 2 5 Nisan 2014 tarihleri arasında İzmir Ticaret Odası, İtalya ya 3 günlük bir iş ve inceleme gezisi düzenlemiştir. Söz konusu gezide

Detaylı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı Tarih: 16.01.2011 Sayı: 2011/01 Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı 2003-2010 yıllarını kapsayan 8 yılda, şirketlerin kâr aktarımı, faiz ödemeleri ve portföy yatırımları aracılığıyla,

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN OCAK 2016 YIL 1 SAYI 10 03.02.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:10 5 MAYIS 2015 Trakya Kalkınma Ajansı ndan Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

F A A L İ Y E T R A P O R U

F A A L İ Y E T R A P O R U F A A L İ Y E T R A P O R U Bu sayıda: Kasım 2015 Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN Brüksel temasları 3 TKonuk iş adamlarına akşam yemeği 3 Üreticilerimiz güven tazeledi Hellimin Coğrafi İşaret

Detaylı

Yarın, umduğunuz gibi

Yarın, umduğunuz gibi Fon Bülteni Nisan 2 Yarın, umduğunuz gibi "Güven, saygı, kalite ve şeffaflık" ilkeleriyle yürüyen Aegon, Amerika, Avrupa ve Asya da faaliyet gösteren şirketleri ve 2 bin çalışanı ile hayat sigortası, emeklilik

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014

Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014 Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014 Demokrat Bakış (Kıbrıs) 17 11 2014 www.kibrisinternetgazetesi.com 17 11 2014 EROĞLU, KARTAL BELEDİYE BAŞKANI ÖZ VE TC ESKİ BAKANLARINDAN GÜREL İ KABUL ETTİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU,

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı. Dr. Vahdettin Ertaş. Finansal Erişim Konferansı. Açılış Konuşması. 3 Haziran 2014

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı. Dr. Vahdettin Ertaş. Finansal Erişim Konferansı. Açılış Konuşması. 3 Haziran 2014 Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş Finansal Erişim Konferansı Açılış Konuşması 3 Haziran 2014 Sn. Hazine Müsteşarım, Sn. BDDK Başkanım, Dünya Bankasının ülke direktörü Sn. Raiser, yurtiçinden

Detaylı

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/13 04.03.2016 KONU : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete de Bilim, Sanayi ve Teknoloji

Detaylı

Sayı:2008/4 27.12.2008 KKTC DE YAŞANAN DURGUNLUĞU AŞMAK ÜZERE HÜKÜMET YETKİLİLERİ İLE KKTC MERKEZ BANKASI NIN YAPTIĞI BASIN TOPLANTISI

Sayı:2008/4 27.12.2008 KKTC DE YAŞANAN DURGUNLUĞU AŞMAK ÜZERE HÜKÜMET YETKİLİLERİ İLE KKTC MERKEZ BANKASI NIN YAPTIĞI BASIN TOPLANTISI Sayı:2008/4 27.12.2008 KKTC DE YAŞANAN DURGUNLUĞU AŞMAK ÜZERE HÜKÜMET YETKİLİLERİ İLE KKTC MERKEZ BANKASI NIN YAPTIĞI BASIN TOPLANTISI K.K.T.C. BAŞBAKANI SN. F. SABİT SOYER İN AÇIKLAMASI Sayın basın mensupları,

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

Türk-Japon Ekonomi Forumunda konuştu

Türk-Japon Ekonomi Forumunda konuştu Türk-Japon Ekonomi Forumunda konuştu Aralık 05, 2011-12:44:35 Türk-Japon Ekonomik Forumunda konuşan Babacan, Türkiye ve Japonya arasında geçmişten gelen tarihi dostluk bağları olduğunu vurgulayarak, iki

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2016 Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 Konu: 6741 SAYILI TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ NİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI BİLGİ NOTU Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı kamu ve özel kesimin geniş katılımı ve mutabakatıyla

Detaylı

TOPLUMSAL RAPORLAR YATIRIM TEŞVİKLERİ VE İSTİHDAM - 2010 (05.12.2010) Yatırımlar büyürken istihdam küçülüyor

TOPLUMSAL RAPORLAR YATIRIM TEŞVİKLERİ VE İSTİHDAM - 2010 (05.12.2010) Yatırımlar büyürken istihdam küçülüyor TOPLUMSAL RAPORLAR 15 YATIRIM TEŞVİKLERİ VE İSTİHDAM - 2010 (05.12.2010) Yatırımlar büyürken istihdam küçülüyor 10 yıllık dönemler itibariyle teşvik sisteminin istihdama etkisi Yıllık Yıllık Yıllık Yıl

Detaylı

FON BÜLTENİ. Haziran 2014 Sayı 23

FON BÜLTENİ. Haziran 2014 Sayı 23 FON BÜLTENİ Haziran 2014 Sayı 23 Değerli müşterimiz, Haziran 2014 fon bültenimizi size sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Geleceğe dair önemli bir adım atarak emeklilik birikimlerinizi bizimle değerlendiriyorsunuz.

Detaylı

Kasım. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Kasım. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 03 Kasım Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Enflasyon beklentinin üzerinde arttı TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE de 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,55, bir önceki

Detaylı

İhracatta düşüş sürüyor, iç talep ılımlı

İhracatta düşüş sürüyor, iç talep ılımlı AYLIK RAPOR İhracatta düşüş sürüyor, iç talep ılımlı Öncü veriye göre yılın ilk yarısında ihracat göre %8,1 gerilerken iç talep göstergeleri ılımlı toparlanmaya işaret etti. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 02 MAYIS 06 MAYIS 2016

HAFTALIK BÜLTEN 02 MAYIS 06 MAYIS 2016 2 MAYIS 6 MAYIS 216 HAFTANIN ÖZETİ İç piyasalar veri takvimi açısından hareketli olmasa da riskli bir haftayı geride bıraktı. Artan politik riskler, TL ve TL cinsi varlıklara negatif yansıdı. Geçtiğimiz

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100, Aralık ta %10,5 değer kaybederek 67.801 den kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %12,4,

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

KARAR NUMARASI: Y(K-I)938-2014. Bakanlar Kurulu, ekte sunulan Yetkilendirme, Numaralandırma ve Spektrum Tüzüğü nü onayladı.

KARAR NUMARASI: Y(K-I)938-2014. Bakanlar Kurulu, ekte sunulan Yetkilendirme, Numaralandırma ve Spektrum Tüzüğü nü onayladı. KARAR NUMARASI: Y(K-I)938-2014 YETKİLENDİRME, NUMARALANDIRMA VE SPEKTRUM TÜZÜĞÜ (Önerge No:769/2014) (B.U.B.) Bakanlar Kurulu, ekte sunulan Yetkilendirme, Numaralandırma ve Spektrum Tüzüğü nü onayladı.

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Şubat 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28908 BAKANLAR KURULU KARARI Karar : 2014/5860 Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin görevlendirilmesiyle ilgili bazı

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 04-08 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 04-08 OCAK 2016 04-08 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ Yeni yılın ilk haftasında Ortadoğu da yaşanan gerginliklere bir yeni halka daha ekleyen Suudi Arabistan İran gerginliği piyasalarda etkisini hissettirdi. Bölgeye ilişkin

Detaylı

Fon Bülteni Ocak Önce Sen

Fon Bülteni Ocak Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/12/215-31/12/216 % 3 25 2 15 1 5 9,2 8,28 17,74 11,43 9,94 11,43

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN HAZİRAN 2017 YIL 2 SAYI 28 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:28 (02.06.2017) SÜLEYBE-ŞEFİK ÖZTÜRK HUZUREVİ MÜDÜRÜNDEN YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı 12 Eylül 2017 DÜNYA DÖNÜŞÜYOR ÜRETİM DÖNÜŞÜMÜ DİJİTAL DÖNÜŞÜM DÜNYA DÖNÜŞÜYOR EĞİTİM DÖNÜŞÜMÜ İŞGÜCÜ

Detaylı

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU Toplantı Gündemi 1. Açılış Konuşması (Meclis Başkanı Sn. Yılmaz KÜÇÜKSEYHAN tarafından) 2. 2016 Yılı Türk Savunma ve Havacılık Sanayii Performansı Sunumu

Detaylı

MTO E- BÜLTEN. Tarih: Sayı:

MTO E- BÜLTEN. Tarih: Sayı: Ertuğrul Cad. No:15 35660 Menemen/İZMİR Tel : 0(232) 832 1021 Fax : 0(232) 832 1634 AMERİKAN KÜLTÜR YABANCI DİL KURSLARI MENEMEN TEMSİLCİLİĞİNDEN ZİYARET Amerikan Kültür Yabancı Dil Kursları Menemen Temsilciliği

Detaylı

01/01/2012 31/12/2012 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT-KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU

01/01/2012 31/12/2012 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT-KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU 01/01/2012 31/12/2012 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT-KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Detaylı

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI KKTC GENEL VE EKONOMİK BİLGİLER 2 KKTC Genel ve Ekonomik Bilgiler Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2015); 10,2

Detaylı

8-Haz-16 Türkiye-Filistin İş Forumu

8-Haz-16 Türkiye-Filistin İş Forumu 8-Haz-16 Türkiye-Filistin İş Forumu 29-30 Mayıs 2016, Kudüs, Ramallah, Nablus Türkiye-Filistin İş Forumu Ramallah Toplantısı 1 29-30 Mayıs 2016, Kudüs, Ramallah, Nablus Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

T. ĐMAR BANKASI T.A.Ş. MÜŞTERĐLERĐNĐN KURUMUMUZA ĐLETTĐKLERĐ SORULARA ĐLĐŞKĐN AÇIKLAMA

T. ĐMAR BANKASI T.A.Ş. MÜŞTERĐLERĐNĐN KURUMUMUZA ĐLETTĐKLERĐ SORULARA ĐLĐŞKĐN AÇIKLAMA Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ndan: 11.7.2003 T. ĐMAR BANKASI T.A.Ş. MÜŞTERĐLERĐNĐN KURUMUMUZA ĐLETTĐKLERĐ SORULARA ĐLĐŞKĐN AÇIKLAMA T. Đmar Bankası T.A.Ş.

Detaylı

TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI AĞUSTOS AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN AĞUSTOS AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE

Detaylı

Bir Dönemin Ardından 2009-2013. Nisan 2013 DSO

Bir Dönemin Ardından 2009-2013. Nisan 2013 DSO Bir Dönemin Ardından 2009-2013 Nisan 2013 DSO Yeni Hizmet Binamızın Yapımı İçin Dev Adımlar Attık Odamızı yeni hizmet binasına kavuşturabilmek adına dev adımlar attık. Binamızın mimari projesinin tamamlandığı

Detaylı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 1 1- TEŞVİK MEVZUATININ DÜZENLENMESİNDEK TEMEL DEVLET POLİTİKALARINA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖNERİLERİMİZ.

Detaylı

28. DÖNEM FAALİYET RAPORU

28. DÖNEM FAALİYET RAPORU 28. DÖNEM FAALİYET RAPORU 2013 KIBRISTURK sanayi odası CYPRUSTURKISH c h a m b e r o f i n d u s t r y KIBRISTURK s a n a y i o d a sı CYPRUSTURKISH chamber of industry 28.Olağan Genel Kurul Gündemi 1.

Detaylı

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME EYLÜL Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH), yılının. çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre %, oranında büyüdü.. çeyrek gelişim hızı ise, %, e yukarı yönlü revize edildi. Böylece Türkiye ekonomisi, yılın

Detaylı

Kamu ve özel sektör çalışanlarının mesai saatleri uyumlu olmalıdır

Kamu ve özel sektör çalışanlarının mesai saatleri uyumlu olmalıdır Kamu ve özel sektör çalışanlarının mesai saatleri uyumlu olmalıdır Kamu mesai çalışma saatleri ile iligli basın açıklaması yapıldı. Lefkoşa Türk Belediyesi ne Kanalizasyon Tüzüğü konusunda bir yazı gönderildi.

Detaylı

FAİZLER ARTTI. ŞİMDİ NE OLACAK?

FAİZLER ARTTI. ŞİMDİ NE OLACAK? FAİZLER ARTTI. ŞİMDİ NE OLACAK? 2008 deki mali krizin ardından piyasalardaki likiditeyi artırmak amacıyla FED in faiz oranlarını oldukça düşük bir seviye olan 0.25 e düşürdüğünü görmüştük. Bu süreçte tahvil

Detaylı

http://www.yeniasir.com.tr/surmanset/2017/02/21/istihdam-icin-sahaya-indiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın istihdam seferberliği çağrısına Balıkesir den tam destek geldi. Balıkesir Valisi Yazıcı, Sanayi Odası

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

MUT TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI BÜLTENİ. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir.

MUT TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI BÜLTENİ. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir. 05/09/2018 Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir. 10/09/2018 MUT ZEYTİNİ AVRUPA YOLUNDA: Koordinatörlüğü Mersin Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ 2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ Pamuk sektörünün tarımı, ticareti ve sanayisi ile ülkemiz insanı ve ekonomisi için çok büyük öneme

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ARALIK AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN KASIM AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 15 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL

Detaylı

ZİRAAT HAYAT ve EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

ZİRAAT HAYAT ve EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR ZİRAAT HAYAT ve EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR Bu rapor Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş Likit Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2014-30.06.2014 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

FAALİYET RAPORU. 11 milyon TL lik hibe. Çalışma Bakanı Gürpınar Sanayi Odası ile çalışma toplantısı. Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN

FAALİYET RAPORU. 11 milyon TL lik hibe. Çalışma Bakanı Gürpınar Sanayi Odası ile çalışma toplantısı. Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN FAALİYET RAPORU Bu sayıda: Hellim için koordinasyon kurulu Eylül 2014 Hazırlayan: KTSO Basın Danışmanı Hüseyin EZGİN 11 milyon TL lik hibe 2 KTSO, KTTO ve KTİMB Brüksel'de 2 KTSO Yaşam Boyu Eğitim Merkezi

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu ABD ekonomisindeki büyümenin ikinci çeyrekte %1.7 olarak

Detaylı

Kuzey Kıbrıs ta. Bir Çay Molası. Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması. 19-24 Kasım 2012. Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa

Kuzey Kıbrıs ta. Bir Çay Molası. Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması. 19-24 Kasım 2012. Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa Kuzey Kıbrıs ta Bir Çay Molası Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması 19-24 Kasım 2012 Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa FAALİYET RAPORU K.K.T.C. NİN 29. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE KUZEY KIBRIS

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

FON BÜLTENİ ŞUBAT 2016 SAYI 43

FON BÜLTENİ ŞUBAT 2016 SAYI 43 Değerli Müşterimiz, Geleceğe dair önemli bir adım atarak emeklilik birikimlerinizi bizimle değerlendiriyorsunuz. Biz de bu fon bülteni ile size, emeklilik birikimlerinizin değerlendirildigi piyasa ve ekonomik

Detaylı

TEŞVİK VE HİBELER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEŞVİK VE HİBELER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TEŞVİK VE HİBELER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Toplantı Yeri: Yenişehir Mah. Atatürk Bulvarı NO:51 D:1 31200 İskenderun/HATAY Toplantı Saati: Katılımcı Profili: İhracat Yapan ya da Yapmayı Düşünen Firmalar,

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI)

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) Sayı : 2016/219 8 Tarih : 19.12.2016 Ö Z E L B Ü L T E N YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) 1 A-KONU Bilindiği üzere 2016 yılında

Detaylı

Bağımsız nitelikteki veya sermayesinin en fazla % 25 i büyük işletmelere ait olan,

Bağımsız nitelikteki veya sermayesinin en fazla % 25 i büyük işletmelere ait olan, KREDİ ve FİNANS KAYNAKLARI - BANKALAR Türkiye Halk Bankası A.Ş. KOBİ TEŞVİK KREDİSİ AMAÇ Bu kredi; Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler ile

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI Avrupa KOBİ Haftası 15 Ekim 2012 1 KOBİ lerin Yükselişi 1973 PETROL KRİZİ ve SONRASI Büyük firmalar, krizde önemli pazar payı kayıplarına uğrayarak

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

EİB EGE DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2012/2013 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU

EİB EGE DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2012/2013 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU EİB EGE DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2012/2013 DÖNEMİ ÇALIŞMA RAPORU ĐÇĐNDEKĐLER 1 2012 YILI ĐHRACAT PERFORMANSIMIZIN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ... 1 1.1 ÜRÜN GRUPLARI ĐTĐBARĐYLE... 1 1.2

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI.

KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI. KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI http://atillasogut.8k.com asogut@kosgeb.gov.tr REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ KOBİ LER 1 Ülkemizde İstihdam (2000 yılı Sivil Kesim) İstihdam

Detaylı

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI (2015) GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İran ın nükleer programı üzerine dünya güçleri diye

Detaylı

Şubat. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Şubat. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 23 Şubat Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU TCMB para politikasında değişiklik yapmadı Bugün gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında,

Detaylı

Ekim 15. Emeklilik Fon Bülteni. Değişen dünyanın sigortası

Ekim 15. Emeklilik Fon Bülteni. Değişen dünyanın sigortası Ekim 15 25.09.2015 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 176.941 ve fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 1.333 milyon TL'dir. Aylık arşivimize istediğiniz

Detaylı

Fon Bülteni Aralık Önce Sen

Fon Bülteni Aralık Önce Sen Fon Bülteni Aralık 216 Önce Sen Fon Bülteni Aralık 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/11/215-3/11/216 3 25 2 15 1 5 9,12 7,97 16,14 8,52 8,52 9,5 9,63

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 RES PROJELERİNE İLİŞKİN KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1) TEŞVİKLER 2) İZİNLER 3) ÖLÇÜMLER 4) YENİ BAŞVURULARIN ALINMASI 5) KAPASİTE ARTIŞI 6) BAĞLANTI

Detaylı

TÜRKİYE NİN CARİ AÇIK SORUNU VE CARİ AÇIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SEDA AKSÜMER

TÜRKİYE NİN CARİ AÇIK SORUNU VE CARİ AÇIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SEDA AKSÜMER İÇİNDEKİLER 1.GİRİŞ 2. TÜRKİYE NİN CARİ AÇIK SORUNU Asıl Tehlike Cari Açığın Finansmanı 3. ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIK SORUNU ve CARİ AÇIK İLİŞKİSİ 4.TÜRKİYE İÇİN CARİ AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ? 5.SONUÇ ve ÖNERİLER

Detaylı

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ Sayın Cumhurbaşkanımızın 2014 yılı Kasım ayında yapmış oldukları Cezayir gezisi sırasında, Cezayir le ticaret hacminin arttırılmasına yönelik yapmış oldukları irade beyanının

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 21 Nisan 2016 Fahriye YÜKSEL 21. Grup Meslek Komitesi Üyesi KİMYASAL ÜRÜNLER İLE PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİN İMALATI 17. Grup Temel Kimya Sanayii 18. Grup Boya, Vernik,

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI LONDRA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ ZİYARET RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI LONDRA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ ZİYARET RAPORU İZMİR TİCARET ODASI LONDRA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ ZİYARET RAPORU 6-8 MART 2012 LONDRA İŞ VE İNCELEME GEZİSİ ZİYARET RAPORU Odamızın 2012 yılı Çalışma Programı nda yer alan Londra İş ve İnceleme gezisi 06-08

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Macaristan a ihracat yapan 246 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor AYLIK RAPOR Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor İlk dört ayda enflasyon MB nin sene sonu hedefine yaklaştı. İhracatta düşüş sürüyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTE TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU 1. Meslek Komite üyeleri 2017

Detaylı

CARİ AÇIK NEREYE KADAR?

CARİ AÇIK NEREYE KADAR? CARİ AÇIK NEREYE KADAR? Prof. Dr. Doğan CANSIZLAR ANKARA - 14 Aralık 2011 1 Türkiye Ekonomisindeki Bazı Eşitlikler -Ekonomik Büyüme = Artan Dış Açık -Artan Dış Açık = Artan Dış Borçlanma -Artan Dış Borçlanma

Detaylı

MAYIS 2012 FON BÜLTENİ

MAYIS 2012 FON BÜLTENİ MAYIS 2012 FON BÜLTENİ PİYASALARDAKİ GELİŞMELER Zayıf Halka: Avrupa Ocak ayında yaşadığımız ralli dönemi sonrası son üç aydır, tüm Global piyasalar tam anlamıyla yatay bir bant içerisinde hareket etmektedir.

Detaylı

TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ TOPLANTISI

TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ TOPLANTISI TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ TOPLANTISI Tarih 11 Şubat 2016 Saat 14.00 Yer TOBB / ANKARA Toplam Katılım 80 Hazırlayan: Memduha YÖRÜK TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdürlüğü Türkiye Kimya Sanayi Meclisi

Detaylı

15 Ekim 2012. Ankara

15 Ekim 2012. Ankara 15 Ekim 2012 Ankara Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı Bilanço (Milyon

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Birikim açığı olan ekonomik birimlerle birikim fazlalığı olan ekonomik birimlerin karşılaştığı ve finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasalara ne ad

Detaylı

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI.

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. 26.11.2016 tarihli ve 29900 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile karar içeriğinde

Detaylı