İngiltere nin Referandum Tartışması. Sermaye Piyasası Araçları Satış ve Koordinasyon /Banu GÜLTEKİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İngiltere nin Referandum Tartışması. Sermaye Piyasası Araçları Satış ve Koordinasyon 18.02.2016/Banu GÜLTEKİN"

Transkript

1 İngiltere nin Referandum Tartışması Sermaye Piyasası Araçları Satış ve Koordinasyon /Banu GÜLTEKİN

2 Macera Ne Zaman Başladı? İngiltere nin Avrupa Birliği üyeliği süreci; İngiltere, İrlanda ve Danimarka nın 1961 yılında üyelik için AB'ye başvurusu ile başlamıştır. Başvuran Muhafazakar Partili Başbakanı Harold Macmillan idi. Macmillan, topluluğun dışında kalmanın uzun vadede ülkeye zarar vereceğini savunuyordu. Fransa hariç tüm ülkeler İngiltere nin AB üyeliğine sıcak bakarken dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle ; Ülkenin Kıta Avrupa'sından oldukça farklı olduğu, Ekonomik sıkıntılar yaşadığı, Amerika Birleşik Devletleri'ne askeri ve diplomatik açıdan bağımlı olduğu, Birliğin gelişimini engelleyeceği gibi gerekçelerle üyeliğe karşı çıkmıştır. İngiltere 1967 yılında tekrar başvuruda bulunur ve başvurusu aynı gerekçelerle yine kabul edilmez yılında De Gaulle'ün Fransa Cumhurbaşkanlığı ndan istifa etmesinden sonra İngiltere, İrlanda ve Danimarka 1 Ocak 1973'te AB'ye üye olur.

3 Avrupa Birliği (AB) Avrupa Birliğine üye 28 ülke Belgium 1958 Sweden 1995 France 1958 Cyprus 2004 Germany 1958 Czech Republic 2004 Italy 1958 Estonia 2004 Luxembourg 1958 Hungary 2004 Netherlands 1958 Latvia 2004 Denmark 1973 Lithuania 2004 Ireland 1973 Malta 2004 United Kingdom 1973 Poland 2004 Greece 1981 Slovakia 2004 Portugal 1986 Slovenia 2004 Spain 1986 Bulgaria 2007 Austria 1995 Romania 2007 Finland 1995 Croatia 2013 europa.eu

4 Referandum Tartışması İngiltere Başbakanı David Cameron 2015 yılı Mayıs ayında yapılan seçimlere girerken önemli bir taahhütte bulundu. Liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti nin seçimlerde tek başına iktidara gelmesi halinde İngiltere AB üyeliği koşullarını yeniden müzakere edecek ve ülkenin AB'de kalıp kalmaması konusunda en geç 2017 yıl sonuna kadar referanduma gidecekti. Cameron, Birleşik Krallığın 1973 yılından bu yana devam ettirdiği Avrupa Birliği üyeliğini Birleşik Krallık Avrupa Birliği nde olmalı mı? Olmamalı mı? konusunu en geç 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. Referandum sürecinde olan İngiltere için egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç konuları en önemli maddeler niteliğinde. AB üyeliğine karşı olanların dışında, birlik içinde kalmak isteyenler için de egemenlik ilkesi oldukça kritik olacak gibi duruyor. İngilizler kendi topraklarındaki egemenliğinin sürdürülmesini istiyor ve İngiltere nin AB nin katılmadığı düzenlemelerini reddetme ya da görmezden gelme hakkının olmasını istiyor.

5 4 Ana Tartışma Konusu 1. Euronun tek para birimi olmadığının bilinmesi 2. AB'nin daha rekabetçi olması ve daha fazla ticaret anlaşması yapması 3. AB üyesi ülkelerden göç eden kişilerin alabileceği devlet yardımlarının kısıtlanması 4. Egemenlik konularında açılımların yapılması

6 Tartışma Konuları İngiltere ve Euro kullanmayan diğer ülkeler için para birimi eşitliğinin sağlanması İngiltere, AB nde euronun tek para birimi olmadığının açık bir şekilde bilinmesini istiyor. Londra, AB'nin mali birlik yolunda atacağı yeni adımlarda İngiltere nin AB nin katılmadığı düzenlemelerini reddetme ya da görmezden gelme hakkının olmasını istiyor. Aksi taktirde AB'nin Euro Bölgesi üyesi bir ülke için mali yardım paketi hazırlaması halinde Londra bu pakete katkıda bulunmayacak. AB, Euro Bölgesi nde alınacak kararın sadece gönüllülük esasına dayanacağını belirtiyor. Ancak Euro Bölgesi'ne dahil olmayan ülkelerin hakları ve onların gelecekte kurtarma paketlerine katkıda bulunup bulunmayacakları hala net değil. AB'nin daha rekabetçi olması ve daha fazla ticaret anlaşması yapması AB ni ortak pazar olarak gören İngiltere, ticaret anlaşmalarının artmasını istiyor. Ancak bu konuda çok fazla yönetmelik olduğunu ve söz konusu yönetmeliklerin azaltılmasına yönelik bir takvimin açıklanmasını istiyor. Avrupa Birliği bu noktada İngiltere ile aynı fikirde. Gerekli kurumlarının ve üye devletlerinin ortak pazarı güçlendirmek için gereken tüm çabayı göstermeleri gerektiğini kabul ediyor.

7 Tartışma Konuları AB üyesi ülkelerden göç eden kişilerin alabileceği devlet yardımlarının kısıtlanması İngiltere, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının İngiltere'de yaşamaları halinde sosyal yardımlara erişimlerinin kısıtlanmasını istiyor. AB vatandaşlarının sosyal yardım almaları için ülkede en az 4 yıl yaşama şartı getirilmesini istiyor. AB de belli bir sürede diğer üyelerden bir başka üyeye önemli oranda göçmen akışı olması halinde sınırlı bir süre yeni bir mekanizma oluşturulabilmesi koşuluyla temelde kabul edilmiş durumda. Ancak süre konusu soru işareti.

8 Tartışma Konuları Pazarlıklar sırasında 2 adet mekanizma gündeme giriyor. 1. Ulusal parlamentolara AB yasalarını durdurma ya da değiştirme hakkı tanıyan kırmızı kart uygulaması. Bu uygulama için üye ülkelerin yüzde 55 inin ortak kararı gerekli. Mevcut işleyiş de sarı kart uygulaması olsa da ulusal parlamentoların Avrupa Birliği yasalarını durdurma ya da değiştirme yetkisi bulunmuyor. 2. AB vatandaşlarına sosyal yardım ödemelerinin belli bir süre durdurulabilmesini öngören "emniyet freni" uygulaması. Bunun yapılmasının ardından ise AB ülkelerinin nitelikli çoğunluk temelinde onayı aranacak. En çok Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan da tepki yaratma potansiyeline sahip. Bunun nedeni ise bu ülkelerin binlerce vatandaşının İngiltere de çalışıyor olması.

9 Tartışma Konuları Egemenlik konularında açılımların yapılmasını isteniyor. Kurulduğunda AB'nin temel hedefi, Avrupa halkları arasında "hiç olmadığı kadar yakın bir birlik" oluşturmaktı. İngiltere eğer birlik daha fazla siyasi entegrasyona yönelirse kendisine bunun dışında kalma izninin verilmesini istiyor. Ulusal parlamentolara AB yasalarının uygulanmasının engellenmesi için daha fazla yetki verilmesinde ısrarlı. Avrupa Birliği ise farklı üyeleri için farklı entegrasyon düzeyleri olabileceğini ve diğer üyelerini zorla bir yöne itemeyeceğini kabul etmiş durumda.

10 Tarihte Referandum Dönemin İşçi Partili Başbakanı Harold Wilson, 1974 yılında AB üyeliğini müzakere etme ve referanduma götürme sözü vermişti. İngiltere'nin AB (o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu) üyeliği için 1975'te de referandum yapılmış, sandıktan yüzde 67 oyla "Evet" kararı çıkmıştı. Bu dönemde hem partiler içinde hem de partiler arası gerginlikler yaşanmıştı. Her ne kadar ülkede açıkça AB karşıtı olan tek parti olan UKIP'in (İngiltere Bağımsızlık Partisi) geçen yıl aldığı oy oranı yüzde 12 olsa da, bu yıl yapılacak referandumun sonucunda katılım oranı ve Muhazafakar seçmenin tavrı önemli olacak.

11 Referandum Takvimi Başbakan Cameron AB ile yeniden müzakere şartlarının sonuçlandırma görüşmelerini Şubat'ta AB Zirvesi'nde ele alacak. Sürecin aksaması durumunda en geç Haziran veya Temmuz döneminde referandum ile sonuçlanmasını bekleniyor. Cameron, referandumda öteleme tercih edilirse ardında gözle görülür derecede siyasi maliyet olacağına da dikkat çekiyor. Haziran seçim dönemine İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgesel hükümetleri karşı. Mayıs ayı başında bölgesel parlamento seçimlerinin yapılacağı için bölgede iki farklı seçimin kampanyalarının birbirini etkileyebileceğini savunuyorlar. Yönetim, referandumun daha sonra yapılması gerektiğini belirtiyor.

12 Süreç Ne Aşamada Başkan Cameron Kasım ayında taleplerini AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a iletti ve "taslak" bir anlaşmaya varıldı. Cameron'ın "önemli reformlar" getirdiğini belirttiği anlaşma, İngiltere ve Avrupa parlamentolarına sunuluyor. Cameron: Ulusal parlamentolara yasal düzenlemeleri bloke edecek bir kırmızı kart sistemi verilmesini istedim. Bunun mümkün olmayacağını söylüyorlardı. Ancak metinde var. İnsanlar, AB den gelen göçmenlerin 4 yıldan önce sosyal yardımlardan yaralanmamaları fikrini imkansız görüyordu ama bu da metinde var. Gerçek bir ilerleme kaydedildi. Daha fazla çalışmamız gerekiyor " açıklamalarında bulundu. Hedefim, Britanya ya reform edilmiş bir AB içinde şans tanımak. Amacım bu. Peki niçin? Çünkü Britanya bir ticaret ulusu ve Avrupa da 500 milyonluk bir pazara sahibiz. Tek bir pazar, dünya ekonomisinin dörtte biri büyüklüğünde bir piyasa. Britanya her zaman bu pazarlara açık oldu, piyasaların bir parçası olmayı da sürdürdü. şeklinde süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

13 Süreç Ne Aşamada Tusk, AB liderlerine taslak metin ve önerilerinin yer aldığı bir mektup gönderdi. Mektubunda Cameron'ın taleplerini sıralayan Tusk, özellikle diğer AB üyelerinden İngiltere'ye giden Tusk: göçmenlerin sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri konusunun "en hassas" mesele olduğunu ve etraflıca tartışılması gerektiğini belirtti. İngiltere nin "AB'den ayrılma riskine" vurgu yaparak, yürütülen müzakere sürecinin çok kırılgan olduğunu ifadesinde bulundu. (Bloomberg)

14 Son Anketler Ne Gösteriyor? Yougov.co.uk/ Anketler 29 Eylül - Aralık arası yapılmıştır.

15 Son Verilerle İngiltere Ekonomisi EKONOMİK VERİ DEĞERİ DÖNEM Reel GSYİH 0.50% 2015/4Q Reel GSYİH/Yıllık 1.90% 2015/4Q İhracat -0.30% 2015/3Q İthalat 2.70% 2015/3Q TÜFE /Yıllık 0.30% 2016/Ocak Çekirdek TÜFE/Yıllık 1.20% 2016/Ocak İşsizlik 5.10% 2015/Aralık Ort. Haftalık Kazançlar/3 Aylık 1.90% 2015/Aralık Sanayi üretimi/aylık -1.10% 2015/Aralık Sanayi üretimi/yıllık -0.40% 2015/Aralık Perakende Satışlar/Aylık -0.90% 2015/Aralık Perakende Satışlar/Yıllık 2.10% 2015/Aralık GKF Tüketici Güveni /Ocak Cari Denge/GSYİH -4.70% 2015/3Q Kamu Bütçe Dengesi/GSYİH -4.40% 2015/3Q Kamu Net Borç/GSYİH 96.50% 2015/Aralık BOE Politika Faiz Oranı 0.50% BOE Faiz Oranı/10 Yıllık 1.47% Denizbank Özel Bankacılık Grubu/Bloomberg

16 GBPUSD Paritesi

17 Paritede Ne Beklenebilir? Tartışmaların başladığı geçen 2015 yılının Haziran döneminden bu yana GBPUSD paritesi yüzde 10.2 düşüş gösterdi. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği nden ayrılış sürecinin kesinleşme yolunda ilerlemesi halinde teknik açıdan önemli bir destek seviyesi olan 1.40 seviyesinin aşağı yönde kırılması ve aralığının gündeme gelmesi beklenebilir. Tartışmaların sona ermesi halinde yukarı yönde bölgesi aralığında işlemlerin yoğunlaştığını görebiliriz.

18 Son Olarak Sabrınız için teşekkürler.

19 Referanslar

İÇERİK. Yrd. Doç. Dr.A. Can BAKKALCI 2

İÇERİK. Yrd. Doç. Dr.A. Can BAKKALCI 2 IV. DERS İÇERİK İdeal Devlet Avrupa Zirvesi Avrupa Parlamentosu Bakanlar Konseyi Avrupa Komisyonu Avrupa Birliği Adalet Divanı Avrupa Sayıştayı Ekonomik ve Sosyal Komite Bölgeler Komitesi Avrupa Merkez

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Teknik Bülten. 28 Haziran 2016 Salı

Teknik Bülten. 28 Haziran 2016 Salı Güne Başlarken Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Birleşik Krallık'ın geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullanmasının ardından kredi notunu iki seviye aşağı

Detaylı

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 2016 2017 Celal Bayar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü 12.10.2016 Gündem... - Erasmus+ Stajı nedir?

Detaylı

Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları

Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Yapısı Ve Sorumlulukları AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası 21. Gün, 11 Nisan 2011 Klaus Halla Geliştirme Müdürü Sosyal İşler Ve Sağlık Bakanlığı nın Sorumlulukları:

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ ERASMUS+ PROGRAMI ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 2016-2017 Yasar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Programlar Ofisi Melike OLCAYTÜRK 10.11.2017 http://erasmus.yasar.edu.tr ERASMUS

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER

PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER 21.04.2009 Panel-Ankara PETROL ÜRÜNLERİ VE DOĞAL GAZIN VERGİLENDİRİLMESİ, FİYAT TEŞEKKÜLÜ VE TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNERİLER Emekli Petrol İşleri Genel Müdürü ve O.D.T.Ü. Öğretim Görevlisi 2007 YILIPETROL

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Euro Bölgesi nde negatif enflasyon Euro Bölgesi enflasyon oranı yüzde 2 lik hedefin

Detaylı

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu Orkun GÖDEK, Grup Araştırma Yönetmeni Banu GÜLTEKİN, Grup Araştırma Uzmanı 31.05.2017 1 DenizBank Yatırım

Detaylı

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ 392410 GTİP kodlu Metal Mobilya başlığı için yılı verilerine göre sıralanmış ithalatçı tablosudur. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve İngiltere önemli pazarlar arasındadır.

Detaylı

Teknik Bülten. 18 Ağustos 2016 Perşembe. St. Louis Fed Başkanı James Bullard politika normalleştirmede yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Teknik Bülten. 18 Ağustos 2016 Perşembe. St. Louis Fed Başkanı James Bullard politika normalleştirmede yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Güne Başlarken St. Louis Fed Başkanı James Bullard politika normalleştirmede yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz toplantısına ilişkin tutanaklar

Detaylı

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KAMU ALIMLARININ YERLİ ÜRETİMİN VE YERLİ İSTEKLİNİN DESTEKLENMESİNDE ROLÜ 17 Mayıs 2016 Yücel SÜZEN Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Kamu Alımları Koordinasyon

Detaylı

TEPE TEPE_Mevsimsellikten Arındırılmamış Seri

TEPE TEPE_Mevsimsellikten Arındırılmamış Seri PERAKENDE GÜVEN ENDEKSİ 2 YIL ARADAN SONRA POZİTİF SEVİYEDE: TEPE, ocak ayında bir önceki ve geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış, satış fiyatı ve istihdam

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 30 Mayıs 2016 Pazartesi

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 30 Mayıs 2016 Pazartesi Günlük Bülten 30 Mayıs 2016 Pazartesi Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Bülten Piyasa Gündemi İçindekiler Cuma günü piyasalar Yellen ın yaptığı konuşmayı takip etti. Hafta boyunca Fed yetkililerinden gelen

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre yükseldi: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2015 te bir önceki aya göre 8 puan artarak,

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 2015 e düşerek girdi: Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2015 te bir önceki aya göre 3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014 17.09.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,29593 1,28643 0,73 ALTIN 1235,28 1223,24 0,97 TRY 2,20271 2,22355 0,94 EURTRY 2,85495 2,86103 0,21 JPY 107,121 108,369 1,16 GBP 1,62768

Detaylı

Foreks Günlük Bülten 04 Eylül 2015

Foreks Günlük Bülten 04 Eylül 2015 Foreks Bülten 04 Eylül 2015 Dün ABD de hizmet sektörünün görünümü adına önemli bir veri olan ISM İmalat Dışı Endeksi 2010 ortalarından süregelen yükselişine beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı datası

Detaylı

Erasmus Hareketlilikleri Tanıtım Sunumu

Erasmus Hareketlilikleri Tanıtım Sunumu Erasmus Hareketlilikleri Tanıtım Sunumu Erasmus nedir? Avrupa ülkeleri arası akademik değişim programıdır. Erasmus+ Programından Kimler Yararlanabilir? Erasmus+ Programının hedef kitlesi şöyle özetlenebilir:

Detaylı

Yurt içinde ise Konut Satış İstatistikleri ve TCMB Finansal Hizmetler Güven Endeksi rakamları açıklanacak.

Yurt içinde ise Konut Satış İstatistikleri ve TCMB Finansal Hizmetler Güven Endeksi rakamları açıklanacak. Ekonomik Gündem Hafta ortasında ekonomik takvim gündemi yine çok yoğun. Avrupa seansında takip edilecek en önemli veriler sırasıyla, Fransa Tüketim Harcamaları, Fransa 3. Çeyrek GSYH, İngiltere 3. Çeyrek

Detaylı

Erasmus Programı Genel Değerlendirme

Erasmus Programı Genel Değerlendirme Erasmus Programı Genel Değerlendirme İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü 6 Mayıs 2013 Ege Üniversitesi Türkiye de Erasmus Öğrenci Hareketliliği 18000 16000 17000 14000 12000 11998 10000 10095 8000

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre düştü: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2015 te bir önceki aya göre 5,7

Detaylı

KA-1 : Öğrenme Hareketliliği

KA-1 : Öğrenme Hareketliliği ERASMUS+ KA-1 : Öğrenme Hareketliliği Learning Mobility of Individuals Yükseköğretim Kurumları İçin Özlem YÜCEL Erasmus Uzmanı 21 Kasım 2013 - Fırat Üniversitesi, Elazığ ERASMUS+ KA1 : Learning mobility

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 30 Mayıs 2016, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 30 Mayıs 2016, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya İhracatları (Aylık) (Nis) AZ 0,3% 0,4% 09:00 EUR Almanya İthalatları (Aylık) (Nis) AZ -1,0% 2,4% 09:00 EUR Almanya Ticaret Dengesi

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Haziran 2016, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji

Ekonomi Bülteni. 27 Haziran 2016, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji - Merkez Bankası bundan sonra ne yapar? Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji

Detaylı

ROMANYA. Nüfus Artış Hızı % - 0,1 Yüzölçümü 237.500 km 2 Para Birimi Yeni Rumen Leyi (RON) = 100 Bani, 1 $ = 2,52 RON (2008)

ROMANYA. Nüfus Artış Hızı % - 0,1 Yüzölçümü 237.500 km 2 Para Birimi Yeni Rumen Leyi (RON) = 100 Bani, 1 $ = 2,52 RON (2008) ROMANYA Genel Bilgiler Resmi Adı Romanya Başkenti Bükreş Resmi Dili Rumence Nüfusu 22,2 milyon Nüfus Artış Hızı % - 0,1 Yüzölçümü 237.500 km 2 Para Birimi Yeni Rumen Leyi (RON) = 100 Bani, 1 $ = 2,52 RON

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67 İstanbul, 27 Ağustos 2015 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2015 / 67 KONU : Emlak Vergisine Esas Olmak Üzere 2016 Yılında Uygulanacak Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Hk. Bilindiği üzere Emlak

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL TCMB indirime devam ediyor Mart ayından bu yana gecelik borç verme faizinde 225

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Bakanlar Kurulu Sunumu Erdem Başçı Başkan Nisan 2011 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz Sonrasında Toparlanma II. III. Kriz Sonrasında Para Politikaları Uygulanan Politikaların

Detaylı

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Avrupa Konseyi 1974 yılından beri toplanan Avrupa Konseyi, üye ülke devlet ve hükümet başkanlarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı nı bir araya getirir. Zirve olarak adlandırılan söz konusu toplantılarda liderler

Detaylı

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 9,00% (Önceki: 9,50%)

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 9,00% (Önceki: 9,50%) TCMB Faiz Kararına Doğru (18.07.2016) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçları 19 Temmuz Salı günü açıklanıyor. TCMB en son toplantıda politika faizini değiştirmemiş,

Detaylı

HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66

HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66 PERAKENDE GÜVENİNDE DURAĞAN SEYİR DEVAM EDİYOR: HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66 TEPE, haziran ayında geçen aya göre önemli bir değişim göstermedi. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu Haziran

Detaylı

Mayıs. Haftaya Bakış 09-13 Mayıs 2016

Mayıs. Haftaya Bakış 09-13 Mayıs 2016 09 Mayıs Haftaya Bakış 09-13 Mayıs 2016 Haftanın Ekonomik Takvimi AMERİKA Amerika, Nisan ayı perakende satışlar (13 Mayıs); Otomotiv satışlarının artması ve yükselen benzin fiyatları ile manşet perakende

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36 İstanbul, 05 Nisan 2016 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2016 / 36 KONU : İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmetlerinde Özel İletişim Vergisi (ÖİV) Uygulaması (14 Seri Nolu Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği)

Detaylı

İHRACAT-İTHALAT

İHRACAT-İTHALAT 8462 8462:Metalleri dövme, çekiçleme veya kalıpta dövme suretiyle işlemeye mahsus takım tezgâhları (presler dahil); metalleri kavislendirmeye, katlamaya, düzeltmeye, makasla kesmeye, zımbalı kesmeye, taslak

Detaylı

Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri. kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır.

Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri. kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Son güncelleme tarihi: 23 Mayıs 213 1 BORÇ GÖSTERGELERİ Borç Yönetiminde Gelinen

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN ISO 19011:2011 Ocak 2012 ICS 13.120.10;13.020.10 KALİTE VE ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ TETKİK KILAVUZU Guidelines for quality and/or environmental management systems

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜSİAD CEO FORUMU Durmuş YILMAZ Başkan 16 Ekim 21 1 Ekonomide kriz öncesi seviyeye geri dönüş Mevsimsellikten Arındırılmış GSYİH (23 1.Ç 21 2.Ç, sabit fiyatlarla, 28 1.Ç

Detaylı

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 2 Polonya Ekonomisinin Rekabet Gücü, Büyüme Oranları ve Yatırım Politikaları 2008 2009 Küresel Ekonomik Krizi Polonya GSYİH nın büyüme hızında kayda değer

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 28 Haziran 2016 Salı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 28 Haziran 2016 Salı Günlük Bülten 28 Haziran 2016 Salı Gedik Forex Günlük Bülten Piyasa Gündemi Günlük Bülten Yurtdışında Brexit etkileri devam ederken yurtiçinde de önemli gelişmeler olduğunu izlemekteyiz. Pazar günü İsrail

Detaylı

AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ. Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008

AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ. Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008 AB HUKUKUNDA KARAR ALMA SÜRECİ Haluk Günuğur Türkiye Avrupa Birliği Derneği 17.09.2008 AVRUPA BÜTÜNLEŞMESİNİN AŞAMALARI United States of Europe Federal or Confederal Economic Union European Citizenship

Detaylı

Türkiye de Kadınların Sağlığı

Türkiye de Kadınların Sağlığı + Pratisyen Hekimlik Kongresi 16-18 Mayıs 2015 İstanbul Türkiye de Kadınların Sağlığı Prof. Dr. Nilay Etiler Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi + Zaman: 2015

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 13 HAZİRAN 17 HAZİRAN 2016 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 13 HAZİRAN 17 HAZİRAN 2016 USD/TL 13 HAZİRAN 17 HAZİRAN 216 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta dış piyasalar hareketli bir haftayı geride bıraktı. Brexit referandumunun yarattığı belirsizlik ile forex piyasasında volatilite arttı. Federal

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mart 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mart 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 25 Mart 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

SABAH BÜLTENİ. Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr

SABAH BÜLTENİ. Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr SABAH BÜLTENİ Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının kararlarıyla

Detaylı

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER 12.03.2015 FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER Genel Bakış EUR/USD ( Euro / Dolar ) Teknik Analiz GBP/USD ( Sterlin / Dolar ) Teknik Analiz USD/TRY ( Dolar / Lira ) Teknik Analiz XAU/USD ( Altın / Dolar )

Detaylı

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ Sağlık Ekonomisi Nedir? YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ - YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN Sağlık Ekonomisinin Tanımı Sağlık ekonomisi, ekonomi biliminin (özelde

Detaylı

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI BURHANİYE TİCARET ODASI 04.07.21. TAVUK YUMURTASI (GALLUS DOMESTICUS) ÜRETİCİLERİNİN İHRACAT POTANSİYELLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ GTIP 04.07.21 Tavuk Yumurtası (Gallus Domesticus) DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

Detaylı

Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T

Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T 2016 Brexit, yani İngiltere nin Avrupa Birliği nden (AB) ayrılması olarak ifade edilen kavram, İngilizcede Britain (Britanya ve Exit (çıkış) kelimelerinin birleştirilmesiyle

Detaylı

Türkiye de mobil telefon hizmeti ve vergilendirme. Gabriel Solomon. İstanbul, 9 Mayıs 2012

Türkiye de mobil telefon hizmeti ve vergilendirme. Gabriel Solomon. İstanbul, 9 Mayıs 2012 Türkiye de mobil telefon hizmeti ve vergilendirme Gabriel Solomon İstanbul, 9 Mayıs 2012 Sınırlı - Gizli Bilgi GSMA 2011 Tüm GSMA toplantıları, GSMA'ın anti-tröst uyum politikasına uygun şekilde yapılmaktadır.

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 37 KONYA DA PERAKENDE SEKTÖRÜ, TÜRKİYE GENELİNDEN DAHA İYİ DURUMDA:

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 37 KONYA DA PERAKENDE SEKTÖRÜ, TÜRKİYE GENELİNDEN DAHA İYİ DURUMDA: HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 37 KONYA DA PERAKENDE SEKTÖRÜ, TÜRKİYE GENELİNDEN DAHA İYİ DURUMDA: 2015 yılına yükselerek giren KOPE, şubat ayında da yükseldi. Benzer şekilde satış, tedarikçilerden sipariş

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Temmuz 2016, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji. Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Temmuz 2016, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji. Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji - Brexit Türkiye yi nasıl etkiler? Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr.

Detaylı

Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri

Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri Zorunlu Bağışıklama mı, İsteğe Bağlı Bağışıklama mı? Ülkelerin Deneyimleri 4. Ulusal Sosyal Pediatri Kongresi, 15-18 Kasım 2016, Antalya Prof. Dr. Sadık Akşit Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

10 soruda İngiltere'nin AB referandumu

10 soruda İngiltere'nin AB referandumu On5yirmi5.com 10 soruda İngiltere'nin AB referandumu İngiltere, 23 Haziran'da gerçekleştireceği referandumla AB'de kalıp kalmamayı oylayacak. Referandumun neden gündeme geldiğinden olası sonuçlarının ne

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:00 TRY Yabancı Turist Girişi (Yıllık) (May) AZ -28,07% 12:10 EUR İtalya 6 Aylık Hazine Tahvil (BOT) İhalesi AZ -0,262% 13:00 GBP İngiliz Sanayi

Detaylı

AVRUPA OTOMOBİL SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA OTOMOBİL SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA OTOMOBİL SEKTÖR ANALİZİ 16 Şubat 2016 Pazar 2016 yılı Ocak ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2015 yılı Ocak ayına göre yüzde 6,3 artış göstererek 1 milyon 94 bin adet seviyesine

Detaylı

AB GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

AB GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER AB GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER Yunanistan ın Yeni Başbakanı Alexis Tsipras Yunanistan Seçim Sonuçları Belli Oldu Yunanistan da 25 Ocak günü gerçekleşen erken genel seçimlerinin ardından

Detaylı

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak)

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak) 6. Kamu Maliyesi Merkezi Yönetim bütçe açığı, 214 yılının ilk üç çeyreği itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış göstermiş ve bu gelişmede faiz dışı harcamalarda gözlenen yüksek artış

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64 i Bu sayıda; TÜİK Mayıs Ayı Dış Ticaret Verileri; TİM Haziran İhracat Verisi; 2013 İlk Üç Ay Dış Borç Verisi; 2013 Haziran Enflasyon Verisi

Detaylı

MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015

MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015 FX BİST MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015 22/10/2015 Halk Yatırım Yurtiçi Satış Destek Bölümü tarafından hazırlanmıştır. Halk Yatırım Satış ve Pazarlama Birimi tarafından hazırlanmıştır FOREX GÖRÜNÜM TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası tepav Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Küreselleşme Rekabet Politikası ve kriz Slide 1 türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası Güven Sak Ankara, 26

Detaylı

Teknik Bülten. 15 Ağustos 2016 Pazartesi

Teknik Bülten. 15 Ağustos 2016 Pazartesi Güne Başlarken Euro bölgesinde Sanayi üretimi haziranda, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 artış kaydetti. Geçen ay sanayi üretiminde yüzde 1,2 düşüş yaşanmıştı. Japonya, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0.2

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:00 TRY Bütçe Dengesi (Eyl) ORTA -5,40B 11:50 EUR İspanya 10 Yıllık Tahvil İhalesi ORTA 1837% 15:03 RUB Merkez Bankası Rezervleri (USD) ORTA

Detaylı

Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme

Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme Erasmus İstatistikleri ve Genel Değerlendirme İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü Ondokuz Mayıs Üniversitesi 27 Nisan 212 Samsun Öğrenci Hareketliliği 29/1 21/11 Artış SM 8,758 1,96 15.28% SMS 8,16

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR? 1 DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR? Dr. Mustafa Bulut Yeminli mali Müşavir İzmir 09.10.2015 2 GİRİŞ: Bu çalışmada Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı

Detaylı

Teknik Bülten. 30 Aralık 2015 Çarşamba

Teknik Bülten. 30 Aralık 2015 Çarşamba DÜNDEN KALANLAR... ABD de Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında önceki aya kıyasla 3,9 puan artışla 96.5 oldu. Kredi notu yüksek Euro Bölgesi ülkelerinin hazine tahvilleri, Pazartesi günü petrole gelen

Detaylı

2015 DE BİSİKLET VE ALGISI

2015 DE BİSİKLET VE ALGISI 2015 DE BİSİKLET VE ALGISI Haziran 2015 ÖZET BULGULAR 1 Türkiye de obezite yükseliyor. Toplum aktif değil, bundan rahatsızlık da duyuyor fakat aktivite yapmıyor.1 Ø Yalnızca 35 i kendilerini yaşıtlarından

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 15 ARALIK 19 ARALIK 2014

HAFTALIK BÜLTEN 15 ARALIK 19 ARALIK 2014 15 ARALIK 19 ARALIK 2014 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta ABD verileri, enerji fiyatları ve Rusya çalkantısı piyasalara yön verdi. ABD de perakende satışlar, işsizlik maaş başvuruları ve güven endeksi verileri

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma

BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma BĐLGĐ de Erasmus değişim programı uygulamaları ve uluslararasılaşma Ulusal Ajans Güz Toplantısı, 9.10.2008 Ayşe Deniz Özkan Đstanbul Bilgi Üniversitesi Erasmus Kurumsal Koordinatörü Başlangıç Uluslararası

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:30 GBP Sanayi Üretimi (Aylık) (Oca) ORTA 0,5% -1,1% 11:30 GBP Sanayi Üretimi (Yıllık) (Oca) AZ 0,2% -0,4% 11:30 GBP İmalat Üretimi (Yıllık)

Detaylı

MONİTOR 06/08/2015 05/02/2015

MONİTOR 06/08/2015 05/02/2015 FX BİST MONİTÖR MONİTOR 06/08/2015 05/02/2015 Halk Yatırım Yurtiçi Satış Destek Bölümü tarafından hazırlanmıştır. Halk Yatırım Satış ve Pazarlama Birimi tarafından hazırlanmıştır FOREX GÖRÜNÜM TÜRKİYE

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim haftası Klaus Halla Geliştirme Müdürü 29.11.2011 Unitec States Luxembourg (1) Norway Switzerland Austria Iceland Belgium

Detaylı

Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma

Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma Erasmus Programı ve Uluslararasılaşma İlyas Ülgür Erasmus Program Koordinatörü 8 Mart 213, Ankara Hayatboyu Öğrenme Programı: Yapı Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Mesleki eğitim Okul eğitimi

Detaylı

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu

NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu TW TR 2008-IB-EN-02 NEC Direktifi kapsamında Raporlama, Durum Raporu Katarina Mareckova, 28.09.2011 Ankara 1 Thomas Seegers Fotolia İçindekiler NEC Direktifi kapsamında raporlama zorunluluğu Veri akışı

Detaylı

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi: KONYA HİZMETLER SEKTÖRÜNÜN, FİYAT BEKLENTİSİ ARTTI HABER BÜLTENİ 15.03.2016 Sayı 29 Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükselirken, geçen yıla göre düştü. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08 Đstanbul, 02 Ocak 2013 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2013 / 08 KONU : 2013 Yılında Uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları Hk. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun, 10 uncu maddesinde,...her

Detaylı

HAFTALIK RAPOR 05 Ekim 2015

HAFTALIK RAPOR 05 Ekim 2015 Ağu.7 Şub.8 Ağu.8 Şub.9 Ağu.9 Şub.1 Ağu.1 Şub.11 Şub.12 Şub.1 Ağu.1 Ağu.1 Oca.11 Haz.11 Kas.11 Nis.12 Tem.13 Ara.13 May.14 Eki.14 Mar.1 Ağu.1 HAFTALIK RAPOR Ekim 21 Dış ticaret açığında daralma devam ediyor

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? ALTIN GBPUSD USDTRY BRENT PETROL EURUSD Avrupa Birliği hızlı bir ayrılıktan yana Birleşik Krallık ın Avrupa Birliği nden

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 10:55 EUR Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Mar) ORTA 55,5 55,5 11:00 EUR Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Mar)

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ I. TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE AET YE TAM ÜYELİK BAŞVURUSU 1 1. Atatürk'ün Batı'ya Bakış Açısı

Detaylı

Bu Hafta Piyasalarda

Bu Hafta Piyasalarda 06 Nisan 2015 Bu Hafta Piyasalarda Geçtiğimiz hafta yurtiçinde beklenen 2014 büyüme rakamı %2,9 dördüncü çeyrek için ise %2,6 olarak açıklandı. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen rakamlar Türkiye gibi

Detaylı

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Ağustos 28, 2012-12:23:11 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.

Detaylı

Parlamento Seçimi ve Sami Meclisi Seçimi 2009

Parlamento Seçimi ve Sami Meclisi Seçimi 2009 Oy vermek isteyenler için önemli bilgiler Parlamento Seçimi ve Sami Meclisi Seçimi 2009 Seçim, 14 Eylül 2009 tarihinde yapılacaktır. Oy vermeden önce geçerli bir kimlik belgesi göstermeniz gerekmektedir.

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama

Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama Proje Uygulaması, Hibe Yönetimi ve Raporlama Identifying best practice across physical education teacher education programmes: A European perspective Züleyha Avşar, Uludağ Üniversitesi Erasmus + Programı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 19 Ekim 2015, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 19 Ekim 2015, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 9 Ekim 5, Sayı: Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 9 Ekim

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY BRENT PETROL

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY BRENT PETROL Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY BRENT PETROL Tarihi oylamaya 1 gün kaldı Yarın gerçekleştirilecek oylamada İngiltere halkı, İngiltere

Detaylı

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi)

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Roumen Nenkov İnsanlık, tarih boyunca insani değerlerin tanınması ve bu değerlerin korunması için etkin güvenceler tesis

Detaylı