ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 1.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 1.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI"

Transkript

1 ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 1.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

2 PROJE NO: 1 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : HER BOYA AYARLANABİLEN KAPI GÖZ DELİĞİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ESİN ERK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: YASEMİN ERYİĞİT PROJE ÖZETİ :Her insan boyuna ayarlanılabilen bir kapı göz deliği oluşturdum. Bu göz deliği sayesinde, artık 12 yaşında olan ben de, 7 yaşında olan küçük kardeşim de, annem de kapı çaldığında herhangi bir yüksek şeyin üzerine çıkmadan, kapının arkasındaki kişiyi kapı göz deliğinden görebiliyoruz. Bence bu, insanlara evlerinde hem güvenlik, hem de kolaylık açısından rahatlık sağlar. PROJE NO: 2 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : SEÇTİĞİMİZ RENKLER SEVDİĞİMİZ RENKLER MİDİR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ZEYNEP BİRTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: OZAN EREN PROJE ÖZETİ: Bu proje merak ettiğim bir şey hakkında kendimi bilgilendirmek ve fen alanında geliştirmek için hazırlanmıştır.renklerin insanlar üstündeki etkilerini araştırmak stedim.

3 PROJE NO: 3 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : SESİZCE SÜPÜRELİM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ATABERK KARAGÖZOĞLU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: F.ZİŞAN EKŞİOĞLU PROJE ÖZETİ : 2.5 litrelik pet şişenin taban kısmını kestim. Pet şişeyi ters çevirip kestiğim parçayı raptiyeyle çıtaya tutturdum. Sonra pet şişenin ağız kısmının içine pinpon topunu koyup, üstüne lastik yerleştirdim. Pet şişenin yan tarafından atıkları toplaması için küçük bir delik açtım ve deliğin ağzına poşet yapıştırdım. raptiyeyle tutturduğum çıta ve kesilen parçayı kestiğim şişenin içine yerleştirdim. PROJE NO: 4 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : GAZSIZ ÇAKMAK HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: EMEK UTKU ÇAPOĞLU/ ÖZGÜR TOPRAK ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GÖKHAN YÜKSELER PROJE ÖZETİ: Yaşamımızdaki elektrik ünitesinde gördüğümüz konuyu günlük hayata uyarlayıp kullanabileceğiz çakmak elde ettik. Projenin çalışma prensibi uzun, ince ve yüksek dirence sahip iletkenin elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmektir. Projede 9 voltluk pil kullanıldı. Pile iletken tel( bulaşık teli) bağlanarak hipotezimiz doğrulandı.

4 PROJE NO: 5 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : HER ŞEYİN ÇARESİ BİTKİLERDE SUSUZLUĞA ÇÖZÜM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: DUYGU DARDANEL / NİLSU ÖDEMİŞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESRA UYSAL BİLGİN PROJE ÖZETİ: Bu proje ile susuzluğa bir çözüm aramayı amaçladık. Yaptığımız deneylerin sonucunda bitkilerin terlemesi ile oluşan suyun, insanların içebilmesi için uygun olduğunu tespit ettik. Böylece susuz kalındığında ihtiyaç duyulan suyun bitkilerden elde edebileceğini öğrendik. PROJE NO: 6 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : SOBA ZEHİRLENMELERİNE SON DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GÖKHAN YÜKSELER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER :İREM VARMA /İZEM ZEYBEKOĞLU PROJE ÖZETİ: Her yıl kış mevsiminde sık sık televizyon ve gazetelerde yer alan soba zehirlenmelerini önlemeyi amaçladığımız bu projede çok basit bir erken uyarı sistemi oluşturduk. Bilindiği gibi soba zehirlenmeleri bacadan içeri giren hava ile gerçekleşiyor. İçeri giren hava sobadaki karbon monoksit gazını ev içerisine yayıyor ve zehirlenme gerçekleşiyor. Biz projemizde bir alarm sistemi kullandık. Baca içerisine koyduğumuz bir dil,sobadan çıkan dumanın gidiş yönüne doğru hareket etmekte ve sessiz kalmakta, bacadan içeri giren hava olduğunda dil zıt yöne hareket etmekte ve kurduğumuz alarmı çalıştırmaktadır. Böylece ev halkı erken uyarılıp gerekli önlemleri alabilmektedir.

5 PROJE NO: 7 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : SİNEMAKİ OTU İLACIN EMİLİMİNİ AZALTIR MI? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: İREM VARMA/İZEM ZEYBEKOĞLU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NURHAN MUMAY PROJE ÖZETİ: Sinameki otu zayıflama gibi etkileri olduğu için çokça tüketilen bir bitkidir. Ancak bu otun bazı zararlı yönleri olduğu bilinmektedir. Biz de projemizde sinameki otunun ilaçların emilimine olan etkisini araştırdık. Bunun için tıpkı bağırsak ve midemizde meydana gelen emilime benzer süngerde emilimi gerçekleştirdik ve sinameki otunun bulunduğu süngerdeki ilacın daha uzun sürede emildiğini test ettik. İlaçların geç emilmesi bünyemiz için yararlı değildir. PROJE NO: 8 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : AKILLI ATIK PİL KUTUSU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: DENİZ İMAMOĞLU/KÜBRA ELİBÜYÜK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NURHAN MUMAY PROJE ÖZETİ: Atık pillerin atılmadan önce test edilmesini sağlamak için bir ışık devresi kurduk. Böylece piller atılmadan önce test edilecek, dolu pillerin atılması engellenecek ve insanlar pilleri atarken daha seçici davranacaklardır.

6 PROJE NO: 9 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : ÇEVRE DOSTU UYARICI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ECESU TOPALOĞLU/ÖMER VELİBAŞOĞLU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NURHAN MUMAY PROJE ÖZETİ: Deniz kabukları suyun içinde dönerek ses çıkaracağı için suyun kaynamaya başladığını işaret eder, böylece unutkanlıkla kaybedilen enerjiden tasarruf etmiş oluruz. PROJE NO: 10 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: SANAYİLEŞMENİN SU KİRLİLİĞİNE VE DENİZ CANLILARINA ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: NURŞAH TERZİOĞLU/GÜL AYDIN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ: Projemizin hedefi su kirliliği olan yerleri tespit edip ona göre önlem almaktır. Bunu gerçekleştirmek için Dilovası, Kirazlıyalı, Hereke, Gölcük, Sapanca Uzunkum, SEKA Park, Plaj Yolu, İzmit Arıtma Tesisi ve Derince Limanı na uğrayarak su örnekleri alındı. Alınan su örnekleri TUBİTAK tahlile gönderildi.balıkçılarla röportaj yapıp deniz canlılarının nasıl etkilendiğini soruldu.

7 PROJE NO: 11 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: BİTKİLERİN RENKLERE GÖRE ÇÜRÜMESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: PINAR MERİÇ KURT DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ: Bitkilerimiz; kırmızı, turuncu, mor, yeşil olarak 4 renkten oluşmaktadır. Bitkilerimiz; Patlıcan, Mor lahana, Havuç, Portakal, Salatalık, Yeşil Biber, Kırmızı Biber, Domates tir. Hepsi aynı gün ve aynı saatte alınarak deneye başlanmıştır.3-4 hafta arası bitkiler her gün incelenerek,22 gün boyunca yapılarındaki değişim gözlenmiştir. PROJE NO : 12 SINIF: 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: AKILLI AYAKKABI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: KÜRŞAD TAMYÜKSEL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ: Ayakkabının tabanını hafifçe oyarak içine alarm mekanizması koyulur.ayakkabı giyildiğinde üzerine basınç uygulanır ve devre tamamlanır.mekanizmaya bir de anahtar konulduğundan ayakkabının sahibi giymeden önce alarmı devre dışı bırakır.yabancı biri giydiğinde alarmı farketmeyeceğinden alarm ötmeye başlar.böylelikle ayakkabınızın kimin tarafından alındığını anlarsınız.

8 PROJE NO: 13 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ÇOK GLİKOZ ÇOK FOTOSENTEZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: BUSE GÜNDÜZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ: Hazırladığım bu deney için, aynı boyda ve aynı tür iki bitki aldım. Her iki bitkinin de boy uzunluğu yirmi beş santimetreydi. İki bitkiye de aynı tür toprak koydum. Üç günde bir yarım su bardağı su verdim. Aynı oda sıcaklığında, aynı miktarda güneş ışığı altına koydum. Oda sıcaklığı yirmi beş derecedir. Fakat bitkilerden birine hergün iki doz insülin ( glikoz) enjekte ettim. Bitkiler arasında farklılıklar oluşmaya başladı. Boy uzunlukları arasında 0,5 cm fark oluştu. İnsülinli bitkinin yaprakları daha parlaklaştı. 10 gün geçtikten sonra bitkilere aynı boyda 2 poşet geçirdim. Çünkü bitkilerin fotosentez yapıp yapmadıklarını görmek istiyordum. Her iki bitki de fotosentez yaptı. Fakat insülin yapılan bitkinin fotosentez üretme miktarı biraz daha fazlaydı. Deney sonucunda iki bitki de düzenli olarak uzadılar ve geliştiler. Aralarında 0,5 cm fark var. Deneye başlarken benim düşüncem insülinli bitkinin daha fazla gelişeceğidi.bitkilere eşit şartlarda bakılarak, diğer bitkiyede insülin verilmediğinde bir ay sonunda yapılan gözlemde önceden insülin verilen bitkinin daha çabuk sararması idi.

9 PROJE NO: 14 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: DOLAPÜTÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: DAMLA DOĞA EREN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: BARIŞ USLU PROJE ÖZETİ: Düşünmüş olduğum bu projenin adı dolapütü. Bu cihaz dolaplarda bir bölme oluşturularak yüksek buhar basıncıyla kıyafetleri ütüleyecek. Bu projeyi annemin en büyük düşmanı olan ütüyü düşünerek yapacağım. Çünkü annem bazen ütü yaparken ne kadar daraldığını yüzünden anlamak hiçte zor olmuyor. Her insanın biraz boş vakte ihtiyacı vardır. Annemin hiç boş vakti yok hafta içi saat yediye kadar işte(bazen uzayabiliyor), hafta sonu ütüde. Bu proje eğer başarılı olursa büyük bir hayranının olacağını ve çoğu insanın böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. PROJE NO: 15 SINIF : 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : ELEKTROMANYETİK RADYASYONU AZALTALIM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ATA HAKÇIL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: AHMET COŞKUN PROJE ÖZETİ: Dünya üzerindeki elektromanyetik radyasyonun canlılar üzerindeki olumsuz etkileri düşünülerek yaşadığımız ortamların elektromanyetizmadan kaynaklanan radyasyondan arındırılmasını sağlamak. Elektromanyetik enerjileri yaşam standardımızın yükseltmesi için yoğun olarak kullanmaktayız. Sağlık alanında, güvenlik sistemlerindeve yaşamımızı kolaylaştırdığı için Elektromanyetik enerjilere bağlı duruma geldik. Örneğin Yüksek Gerilim Hatları (YGH),TV ve bilgisayarlar,fm ve TV vericileri,mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları DECT telefonlar, radar antenleri, bluetooth, internet, wireless ses ve görüntü sistemleri gibi.

10 PROJE NO: 16 SINIF : 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : TENİS TOPU TOPLAYICI SÜPÜRGE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: CANSU DAMLA URAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: PINAR ATAY PROJE ÖZETİ: Tenis toplarının tenis oyunu sırasında etrafa dağılması ve toplanmasının çok zaman alması nedeni ile"topların toplanmasına olanak sağlayan bir araç geliştirilmiştir. PROJE NO: 17 SINIF : 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : DALGALARDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ARDA ÖZCAN / SERCAN YILDIZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: PINAR ATAY PROJE ÖZETİ: Dalgaların salınımı ile doğan kinetik enerji sayesinde salınım yapan neodyum mıknatısının yüksek sarımlı bir bobin yakınından geçirilmesi sonucu Faraday yasası kullanılarak bobinden elektrik akımının sağlanması

11 PROJE NO: 18 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : KONUŞAN İLK YARDIM ÇANTASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: SUDE ÇEBİ/BESTE YAŞAYAN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Proje sıcak çarpması, şok, yanık, kırık, solunum yetmezliği gibi acil müdahale gerektiren durumlarda sağlık merkezine ulaşıncaya kadar neler yapılması gerektiğini anlatan kartlardan oluşmaktadır. Çok acil durumlar için, aynı zamanda okuma yazma bilmeyenler için, ses kayıtları yaparak sesli ilk yardım düzeneği hazırladık. Bu düzenek adım adım yönlendiren sesli kayıtlar içeriyor. Duruma göre ilgili kart seçildikten sonra kartla aynı numaralı düğmeye basılıp buna göre ilk uygulamalar yapılıyor. Bu kartlar sayesinde acil durumlarda vakit kaybetmemek için hangi hastalığın hangi numarada olduğu görülebilecek ve cihaz üzerindeki düğmeye basılarak ses kayıtları dinlenerek gerekli uygulamalar adım adım yapılabilecek. Örneğin; 1 numara: sara nöbeti, 2 numara: göze yabancı cisim kaçması, 3 numara: yanık gibi. Ayrıca her kartın üzerinde uygulamalı gösterimler de yer alıyor. Bunun yanı sıra gözleri görmeyenler için, ses kayıt tuşlarının altında Braille alfabesi de kullandık. Böylece görme engellilerin de kullanabileceği bir ilk yardım seti elde ettik. PROJE NO: 19 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : DAMLAYA DAMLAYA EKONOMİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ALBİNA KELEŞ/SELİN ÇEVİKER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NURHAN MUMAY PROJE ÖZETİ : Projemizde, yaygınca kullanılan damlama usulünü (kökten) biz bitkinin toprağına uyguladık. Amacımız klasik yönteme göre daha az suyla eşit bitki uzamasının olduğunu vurgulamaktadır. Bu da damlama sisteminin çokça bilinen ülke genelinde su tasarrufu sağlamasını hedefler.

12 PROJE NO: 20 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : TEMİZ TAHTAM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: PINAR GÖKDUMAN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: DENİZ İREM ÇAVUŞ/AYBÜKE KURAN PROJE ÖZETİ: Bir tahta silgisini aldık ve içerisine fan yerleştirdik. Elektronikçi yardımıyla pervaneyi silginin içine yerleştirdik. Pilli bir düzenek hazırladık. Aynı zamanda pilin şarj olabilmesini sağladık. Toz haznesi dolduğunda boşaltıp, şarjı bittiğinde şarj edip sürekli kullanımını gerçekleştirdik. Elektrikli süpürgenin çalışma şekline benzeyen düzeneğimiz sayesinde; tahtayı silerken açık konuma getirdiğimiz silgimiz tebeşir tozlarını toplayıp hapsetmektedir. PROJE NO: 21 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : DÖNEN EV DANIŞMAN ÖĞRETMEN: PINAR GÖKDUMAN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: MELİH AYDOĞAN / BERKEHAN CESUR PROJE ÖZETİ : Yapılan model ile evlerin her zaman güneş ışığı alarak daha kolay ısınması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda evler daha aydınlık olacaktır. Tahtalardan yapılan ev modelinin altından bir delik açıldı ve bir parçayla alttaki tahtaya yerleştirildi. O parçanın bağlı olduğu motorun gücüyle evin periyodik şekilde dönmesi sağlandı.

13 PROJE NO:22 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: ÇİÇEKLERİ DERT ETME O SULAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: GÖKTUĞ KARATAŞ/ UMUR KILIÇ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: PINAR GÖKDUMAN PROJE ÖZETİ: Tatile çıktığımızda; çiçeklerin evde bırakılarak kendi kendilerin sulanması amaçlanmıştır. Bir saksının içine yerleştirilen 2 adet uzun çıtaya bir serum yerleştirildi. Serumdaki ölçek ayarlanabilir olduğu için kaç gün evde olmayacaksa ona göre serumu ayarlayıp çiçeklerimiz güvenle evde bırakılabilir. PROJE NO: 23 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: MELMEL MACUNU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: MELTEM TEKMAN/MELİSA AKBAYDAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: KUDRET ÖZKAL PROJE ÖZETİ: Bazı insanlar üşendikleri için dişlerini fırçalamıyorlar. Bu projede insanların üşenmeden dişlerinin temizlenmesini sağlamak amacıyla ağız içine yerleştirilen bir mekanizma oluşturulmuştur. Bu mekanizma sayesinde diş fırçalamaya gerek kalmıyor. Dişlerini fırçalamaya üşenen kişiler Melmel macununu ve mekanizmayı kullanarak kolaylıkla diş sağlıklarını koruyabiliyorlar.

14 PROJE NO: 24 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN PORTATİF PRİZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: CANBERK GÖZTAŞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Bu projede hedefim; doğal enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılmasını sağlamak, böylece enerji kullanımından kaynaklanan çevre kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Projeyi hazırlarken ilk önce güneş panelini devreyle birleştirdim, ardından devreyi tahta kasasına yerleştirdim. Güneş ışınları güneş panelinde enerjiye dönüşüyor, prize bağladığımız cihazın şarj edilmesini sağlıyor. PROJE NO: 25 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : MUHTEŞEM DÜZENEK HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: GÖRKEM ÖZGE DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ: Gereksiz yere kullanılan pillerden kurtulmayı, temiz bir çevre oluşumuna katkı sağlamayı ve insanlığın elektrik kesintisi sorununa farklı bir çözüm getirmeyi hedefledim. Bunu gerçekleştirmek için hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir düzenek kurdum. Bozuk araba kapısının motorunun sıkıştırılmasıyla elde edilen hareket enerjisi kablolar ile kondansatörde depolandı. Daha sonra kondansatörün anahtarı açılınca, led ampuller düzeneğine elektrik enerjisi olarak gitti. Bu sayede çevreye zarar vermeden ve pil kullanmadan enerji üretilmiş oldu.

15 PROJE NO: 26 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : SES SANATÇILARININ AKCİĞER HACİMLERİNİN NORMAL İNSANLAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ILGAZ DAMLA GÜLER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: BURHAN TUNA PROJE ÖZETİ: Ses hava moleküllerinin sıkışması ile elde edilir. İnsan sesi akciğer, ağız ve ses telleri kullanılarak üretilir. Sesin tınısı ve şiddeti özellikleri vardır. Sesi oluşturan hava akciğerlerden sağlanır. Biz de hava basıncı oluşturan akciğer ve diyaframın kapasitesi üzerine araştırma yapmaya karar verdik.hipotezimize göre akciğer hacmi ile kişinin ses güzelliği arasında ilişki vardır. Bunu test ettik ve doğru olduğunu gördük. PROJE NO: 27 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: AKILLI PENCEREM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: GÖZDE NUR DENİZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: AYDIN AKBAŞ PROJE ÖZETİ: Projemde insanların günlük yaşamını kolaylaştırmak ve ev kazalarını önlemek amacıyla yağmurlu havalarda arabalarda cam sileceklerinde kullanılan sisteme benzer bir sistem geliştirdim. Pencerelerin üst kısmına yerleştirilen düzenek oynar başlığı sayesinde camın tamamı temizlenecektir. Yağmur suyunun depolayacak bir hazne ile cam suyu bulunan ikinci bir hazne yer alacaktır. Haznelerden püskürtülen su kullanılarak silecekler yardımıyla camlar temizlenecektir. Böylece hem zamandan tasarruf sağlanacak hem de cam silme sırasında ortaya çıkan tehlikeli durumlar ortadan kaldırılacaktır.

16 PROJE NO:28 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: GEN BANKALARIYLA, SOYU TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLARIN KORUNMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: YAĞMUR OLGUN/PELİN ÖZZAİM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: KUDRET ÖZKAL PROJE ÖZETİ: Nesli tehlike altında olan, sayıları gittikçe azalan ve tamamen ülkemize ait olan seçilmiş yaban canlı türlerinin ex-situ koruma yöntemlerinden biri olan gen bankalarının hücre bankalarının geliştirilmesi yolu ile korunması hedeflenmektedir. Yapılacak çalışma sonucunda embriyo ve spermanın soğukta saklanması ile canlı hayvanlardan yararlanılmadan özgün canlı ırkı yeniden doğaya kazandırılacaktır. Gen bankalarında sağlıklı gamet ve embriyo saklanması ileride hayvan sağlığı ile ilgili çıkabilecek sorunları da ortadan kaldırmada yararlı olacaktır. PROJE NO: 29 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI: YEŞİL RENKLİ ORGANİK GÜBRE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: NUR AYDINLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN: BİLGEN ÜLKÜ PROJE ÖZETİ: Ülkemizde yaygın olarak kullanılan kimyasal gübreler toprağın organik madde bakımından fakirleşmesine, dolayısıyla toprağın yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Bu şekilde devam edilmesi halinde her sene topraklar daha da bozulacak, bitki gelişmesi yapılan kimyasal gübrelemenin yoğunluğuna bağlı olarak yavaşlayacak ve duracak, toprağın verimi düşecektir. Ayrıca bu kimyasal gübreler dışarıdan ithal edilmekte ve ekonomiye de zarar vermektedir. Bende bu sebepten dolayı, hem ekonomiyi, hem de toprağın verimini sağlamak için ülkemizde oldukça çok bulunan fakat kullanılmayan ısırgan otunu doğal gübre olarak kullandım. Toprağın verimliliğini artırmayı amaçladım.

17

ISITIP SOĞUTAN TAŞINABİLİR KLİMA

ISITIP SOĞUTAN TAŞINABİLİR KLİMA ISITIP SOĞUTAN TAŞINABİLİR KLİMA Hazırlayan Öğrenci Ata KARAVELİOĞLU 6-B Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı... 2 3. Giriş... 3 4. Yöntem...3-4

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ Hayır, hiç katılmıyorum Katılmıyorum Çok az Katılıyorum Tamamen ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ I. Aşağıda verilen ifadelerden hangisine ne derece katılıyorsanız onunla ilgili kutucukta yer alan kısma işaret

Detaylı

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL ELEKTRİKLİ RADYANT ISITICI Yanı başınızdaki güneş YENİ NANO TEKNOLOJİ, ÜSTÜN PERFORMANS MİRA INFRA Nano Elektrikli radyant ısıtıcılar, paslanmaz çelik boru içerisindeki yüksek

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Bürge ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2 3. Giriş...3-4 4.Yöntem...4-5

Detaylı

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ATAM SENİ ÖZLÜYORUZ. BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması Resimde fotosentezin basit bir anlatımı görülmektedir. Fotosenteze katılan karbondioksit, su gibi elemanların ışık enerjisi ile birleşmesi sonucunda açığa oksijen, glikoz gibi yan ürünler çıkar. Organik

Detaylı

1 SU HALDEN HALE GİRER

1 SU HALDEN HALE GİRER 1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa bu olaya yoğuşma denir. Deniz, göl, nehir

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

SU, HALDEN HALE GİRER

SU, HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki bir madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiriyorsa bu olaya yoğuşma denir. Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış

Detaylı

OTOMOBİLLERİN TERMOELEKTRİKLİ YAKIT TASARRUFU VE Wİ-Fİ İLE KONTROLÜNÜN SAĞLANMASI

OTOMOBİLLERİN TERMOELEKTRİKLİ YAKIT TASARRUFU VE Wİ-Fİ İLE KONTROLÜNÜN SAĞLANMASI OTOMOBİLLERİN TERMOELEKTRİKLİ YAKIT TASARRUFU VE Wİ-Fİ İLE KONTROLÜNÜN SAĞLANMASI Görkem GÜNDOĞARKEN OTOMOBİLLERİN TERMOELEKTRİKLİ YAKIT TASARRUFU VE Wİ-Fİ İLE KONTROLÜNÜN SAĞLANMASI Amaç: Çevre kirliliğini

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Eren Ege AKAR Atlas Ferhat HACIMUSALAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nilüfer DEMİR İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Projenin amacı...2 2. Giriş...2 3.Sonuçlar...5

Detaylı

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER Semra Ece AKAT (7-F) Ece TEMİZ (7-F) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 )

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) FİZİK GRUP GIRGIR PROJE ADI SIVI İLETKENLİĞİNDEN YARARLANARAK SU SEVİYESİNİN

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Emincan AYÇİÇEK (9/A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN: A. Ruhşah ERDUYGUN 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Özet...2 Gün Işığı Kullanılarak İç Mekanların

Detaylı

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar.

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar. 04.12.2015 Denizyıldızı Sınıfı ndan Merhaba; Bu hafta, Gökyüzü ve Uzay konusuna giriş yaptık. Konumuzu Gökyüzü ve Uzay olarak iki başlığa ayırdık, bu hafta Gökyüzü konusunu işledik. İlk olarak gökyüzü

Detaylı

DÖNÜP DOLAŞIP AYDINLANDIM

DÖNÜP DOLAŞIP AYDINLANDIM DÖNÜP DOLAŞIP AYDINLANDIM Hazırlayan Öğrenciler Ege TUNÇGENÇ 7-C Berk Ata TÜRKYILMAZ 7-B Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2013 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2 3. Giriş...3 4.Yöntem...3-4

Detaylı

Evaporatif Soğutma Nedir?

Evaporatif Soğutma Nedir? Evaporatif soğutma suyun buharlaşmasıyla havadan ısı alması prensibine dayanır. Su buharlaşırken havadan ısı çeker ve havanın soğumasına sebep olur. Havuzdan veya duştan çıktığınızda çevrenizdeki esinti

Detaylı

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın Yaşamımızdaki elektrik 6.SINIF Günlük hayatımızda kullandığımız araç ve gereçler baktığımız da hemen hemen hepsinin Elektrik enerjisi ile çalıştığını görmekteyiz. Örneğin buz dolabı, Çamaşır makinesi,

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel

Detaylı

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI 1 31 MART TEMA ÇALIŞMALARIMIZ Merakla ve sabırsızlıkla ilkbaharı bekliyoruz..gelir umuduyla.. Bu ay temamız İlkbahar.. Kışı gördük, iliklerimize kadar yaşadık aylardır..

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: 1. 2. 3. 4. 5. Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Kullanımı Üzerindeki etkileri ASİT YAĞMURLARI

Detaylı

Elektrikli Araçlar Elektrikli Araç - Gereçler Elektrik Kaynakları Elektriğin Güvenli Kullanımı

Elektrikli Araçlar Elektrikli Araç - Gereçler Elektrik Kaynakları Elektriğin Güvenli Kullanımı Elektrikli Araçlar Elektrikli Araç - Gereçler Elektrik Kaynakları Elektriğin Güvenli Kullanımı 1 Elektrikli Araç - Gereçler Aşağıda görselleri verilen nesnelerin elektrikle çalışanlarının altındaki kutuyu

Detaylı

2018-Fen-Deneme Sınavı 7

2018-Fen-Deneme Sınavı 7 2018-Fen-Deneme Sınavı 7 4. Aşağıda lityum elementinin elektron dağılımı verilmiştir. Elektron dağılımına bakılan element ile ilgili; 1. Nötron sayısı 2. Grup numarası 3. Periyodik cetveldeki yeri 4. Nötr

Detaylı

T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ

T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK ÇALIŞMA GRUBU FİZİK PROJE RAPORU PROJE ADI: HAREKET İLE

Detaylı

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. 5. Yiğit, demir bir bilyeyi aşağıdaki gibi eğik tutup, el feneri yardımı ile karşıdan ışık gönderiyor.

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. 5. Yiğit, demir bir bilyeyi aşağıdaki gibi eğik tutup, el feneri yardımı ile karşıdan ışık gönderiyor. İTE 1. ÜN ER M İ S MEV İM VE İ OYANUS MASTER FEN BİİMERİ TAR ÖMEZ TEST - 1 1. Defne, başlangıç sıcaklıkları aynı olan özdeş 2. metal levhalar ve ışık kaynaklarını kullanarak levhalar üzerindeki birim yüzeye

Detaylı

YANIT S ANIT S YF ARI

YANIT S ANIT S YF ARI YNIT SYFLRI S İ IM şağıdaki meyvelerin üzerinde noktalama işaretleri var. Metinde, sepetlerin bulunduğu yerlere hangi noktalama işaretlerinin gelmesi gerektiğini belirleyiniz. Meyveleri ok çizerek sepetlere

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ SU SU HALDEN HALDEN HALE HALE GİRER GİRER 5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI SUYUN SERÜVENİ Su; katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde bulunur. Bulutta suyun gaz hali olan su buharı bulunmaktadır.

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf BİYOLOJİ DERSİNDEN. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf.4.18 1. Bir bitki 24 saat karanlık bir ortamda bekletilmiştir. Daha sonra o bitkinin birer yaprağı mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı ışığa

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Temizlik Robotu Yetkin AKKAŞ (2015210225003) Danışman Prof. Dr. Ahmet DEMİR 2018 ÖZET Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insanların

Detaylı

Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları

Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları Hoparlörün işletme paneli fonksiyon Tablosu Güç Açma/Kapama butonu, Çalıştırmak/Kapatmak için butona basın; Ses + Ses - Sesi kapat Güç gösterge ışığı--- Mavi LED;

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ IŞIĞA DÖNEN KAFA Proje No:2 Proje Raporu ÖMER FARUK ŞAHAN 12068030 16.01.2013 İstanbul İÇİNDEKİLER

Detaylı

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Meyve ve sebzeler mevsiminde ziyan olmasın diye tasarlandı Hızlı ve sağlıklı

Detaylı

EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI DÜNYA ÇOCUK HAKLARI HAFTASI DÜNYA SİNEMA GÜNÜ SONBAHAR MEVSİMİ YAPRAKLAR Atatürk ün kim olduğunu hatırladık. Atatürk

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18

Detaylı

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi:

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Özlem İkinci Dr, Bilimsel Programlar Başuzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Ekolojik Köyler Büyük şehirlerde yaşayan pek çok kişinin hayalidir köy yaşamı. Gürültüden

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

Ultra LGS - deneme serisi

Ultra LGS - deneme serisi . Sürtünme ve makine ağırlıklarının önemsenmediği aşağıda. verilen düzenekte, P yükü F kuvveti ile şekildeki gibi dengelenmiştir. Hidroklorik asitin oluşumunu gösteren kimyasal tepkimenin tanecik modeli

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

HT 500 HT 500 01 HT 500 02 HT 500 03

HT 500 HT 500 01 HT 500 02 HT 500 03 LCD li Kablosuz Ev Otomasyon Kontrolleri Sadece ısıtma ve sadece soğutma ayarı ON/OFF Kontrol Ana Ünite 0 V (AC) A (SPDT) Oda Ünitesi V (DC) (x,v AA Alkaline pil) HT 00 HT 00 0 HT 00 0 HT 00 0 Kullanım

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA ALANLARı GÜNEŞ MİMARİSİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTMA GÜNEŞ BACALARI GÜNEŞ FIRINLARI GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA Kurutma işlemi maddenin içindeki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 2014-2015 DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi.

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. 1) Daha yüksek ısı verimliliği: Isı borusunun ileri ısı iletme tarzı, mükemmel seçici, emici kaplama ve yüksek vakumlu ısı korunması ile eksiksiz

Detaylı

PROJE RAPORU Haziran 2009 TÜSSİDE-GEBZE

PROJE RAPORU Haziran 2009 TÜSSİDE-GEBZE TÜBİTAK-BİDEB Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAY 2009 2 23 30 HAZİRAN 2009 Proje Adı : KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ

Detaylı

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır?

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır? İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI Mevsimler Geçtikçe Doğadaki Canlıların Yaşam Biçimleri de Değişir Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz? Ece S. : Yaz mevsimi olunca hayvanlar daha da heyecanlanır.

Detaylı

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ORYANTASYON ETKİNLİKLERİMİZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ FEN

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00 T.C. 8. SIIF I. ÖEM ORTAK SIAVI KASIM 1 Saat: 9. FE VE TEKOLOJİ 1. Canlıların belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikleri sayesinde ortama uyum sağlamasına adaptasyon

Detaylı

I. Buharlı Sterilizatörler

I. Buharlı Sterilizatörler I. Buharlı Sterilizatörler ERYİĞİT buharlı sterilizatörleri; tekstil malzemelerin, cerrahi ve pansuman aletlerin, plastik ve cam malzemelerin, şişelenmiş sıvıların, sterilizasyonunu gerçekleştirmek amacıyla

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor

ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara da bilinçli. Çevre Gönüllüleri Yetişiyor ANKARA İLİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ANKARA İL MÜDÜRLÜĞÜ 1923 Ankara da bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor BOYAMA KİTABI İdris GÜLLÜCE Çevre ve Şehircilik Bakanı Çevreye yapılan yatırımın aslında

Detaylı

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin.

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. Basınca neden olan kuvvetler çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Balon

Detaylı

Doğada Keşif Yapıyoruz

Doğada Keşif Yapıyoruz Bir Ağacı İnceleyin Doğada Keşif Yapıyoruz Aslı Zülal Çizim: Bengi Gençer Bulutları Gözlemleyin Kuş Gözlemi Yapın dogaetkinlik.indd 2 Keşif Çantası Hazırlayın Renk Avına Çıkın 26.09.2013 15:04 Bir ağacı

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr

TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr RİFADE ısı sistemleri her türlü ısınma ve ısıtma ihtiyacınızı karşılayacak çözümler üretmektedir. Eğer siz özel bir çözüm ve size özel bir hizmeti istiyorsanız doğru

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU

ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR 2017 %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU ENBO OTOMOTİV İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş. Elektrikli araçlara gösterilen ilginin her geçen gün arttığı ülkemizde bu ihtiyaca yönelik çalışmalar yapan

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM. Proje Grubu ZEHİRSAVAR. Proje Grubu Üyeleri Bayram ŞAŞİ Abdullah EĞDEMİR Hayriye ÇAVUŞOĞLU

Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM. Proje Grubu ZEHİRSAVAR. Proje Grubu Üyeleri Bayram ŞAŞİ Abdullah EĞDEMİR Hayriye ÇAVUŞOĞLU TÜBİTAK-BİDEB Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 2009 2 23 30 HAZİRAN 2009 Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM

Detaylı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı Mevsimler & Giyisilerimiz Dünyamızın Güneş çevresinde dönmesiyle mevsimler oluşur ur. Türkiye de bir yılda 4 mevsim yaşarız. Mevsimler Đlkbahar Yaz Sonbahar Kış Đlkbahar Yılın ilk mevsimidir. Ayları; Mart,

Detaylı

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. SORULAR 1. Yukarıdaki şekilde de

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Aile nedir? *Ailemizi tanıyalım. *Ailemizdeki büyüklerin isimlerini öğrenelim. *Akraba ne demek öğrenelim. *Arkadaşlık nedir?

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X AD-SOYAD: SINIF-NO:8/ 1. 201..-201.. EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTA OKULU 8. SINIM 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAV TARİHİ:...05.201.. 5. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap, L musluğu açılarak su ile dolduruluyor.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır. Mevcut Dünya topraklarından daha çok verim elde

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ve yayıldıkları ortamlar Isının yayılma yollarını ve yayıldıkları ortamı aşağıda verilen tablodaki gibi özetleyebiliriz. İletim Konveksiyon Işıma İletim Nasıl

Detaylı

KENKOLIGHT Full-spectrum LED desk lamp

KENKOLIGHT Full-spectrum LED desk lamp KENKOLIGHT Full-spectrum LED desk lamp OPERATING MANUAL Günün her saati, yılın her günü doğal ışıktan daha fazla faydalanmanıza yardımcı olacak KenkoLight ürününü satın aldığınız için tebrikler. PARÇALARI

Detaylı

Isıtma kapasitesi: Döküm demir eşit ve etkili bir ısı verir. Hem radyant hem de konveksiyonel ısı ihtiyaçlarına uygun olarak sobalar üretir.

Isıtma kapasitesi: Döküm demir eşit ve etkili bir ısı verir. Hem radyant hem de konveksiyonel ısı ihtiyaçlarına uygun olarak sobalar üretir. MORSØ SOBALARI HAKKINDA... Morsø tam 161 yıldır döküm demir sobalar üretmekte ve geliştirilmesi konusunda çalışmaktadır. Her durumda sizin ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir model bulunacaktır. Morsø diğer

Detaylı

ISININ YAYILMASI. Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY. Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır.

ISININ YAYILMASI. Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY. Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır. 1 ISININ YAYILMASI Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır. 2 ISI ÜÇ FARKLI YOLLA YAYILIR: İLETİM YOLUYLA YAYILMA

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı MADDE VE ISI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE) Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları İletim Yoluyla Yayılma Işıma Yoluyla Yayılma Isının Tutulması Ve Yansıtılması

Detaylı

KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI ZIT KAVRAMLAR DUYU KAVRAMLARI. Geometrik Şekil. Yön Mekanda Konum BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR.

KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI ZIT KAVRAMLAR DUYU KAVRAMLARI. Geometrik Şekil. Yön Mekanda Konum BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR. KAVRAMLAR RENK KAVRAMI Mor-Turuncu-Yeşil SAYI KAVRAMI 0 ZIT KAVRAMLAR Taze-Bayat,Aynı-Farklı,Doğru-Yanlış,Kirli-Temiz DUYU KAVRAMLARI Kokulu-kokusuz,Islak-Kuru Geometrik Şekil Daire-Üçgen-Dikdörtgen-Elips

Detaylı

Prof. Dr. ŞAKİR ERKOÇ Doç. Dr. MAHMUT BÖYÜKATA

Prof. Dr. ŞAKİR ERKOÇ Doç. Dr. MAHMUT BÖYÜKATA TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014]) GRUP ADI: FENER PROJE ADI NEODYUM MIKNATISLARLA ELEKTRİK ÜRETME Proje Ekibi

Detaylı

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ GÜNEŞ DÜNYA Evrendeki 100.000.000 Galaksiden biri Samanyolu.. Samanyolu ndaki 500.000.000 yıldızdan, yani Evrendeki 50.000.000.000.000.000 (katrilyon) yıldızdan sadece biri ise, bizim dünyamız.. GÜNEŞ

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 09.00

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 09.00 T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 11 MYIS 2014 Saat: 09.00 F 1. Şekilde bir hidranın üremesi gösterilmiştir. 3. hmet, şekilde verilen yaşama ortamındaki canlıları gelişi güzel numaralandırıyor.

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU

GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU 1. GÜVENLİK TALİMATLARI Genel Olarak; Lütfen, ürünü kullanmadan önce, bu ürünle beraber verilen dökümanları okuyun böylece güvenlik talimatlarını

Detaylı

Atabek Koleji Anaokulu Eylül - Ekim Ayı Aylık Takvimi

Atabek Koleji Anaokulu Eylül - Ekim Ayı Aylık Takvimi Eylül - EYLÜL 5.Hafta EKİM 1.HAFTA GEL BİZE KATIL BİZE OYUN, SANAT OKUL RESMİ ALAN GEZİSİ, SANAT SABUN DENEYİ SANAT,OYUN,FEN SEBZELER KONUŞUYOR DRAMA, OYUN OKULVAKTİ TÜRKÇE, MÜZİK,OKUMA-YAZMA BAY MİKROP

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 Kullanım Kılavuzu 31889 Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu okuyun. Bu uyarıya uymamak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Taşınabilir Çok Fonksiyonlu

Detaylı