Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 8. Periyodik Yükleme ve Yorulma 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler 8.2. Periyodik yükleme halleri 8.3. Yoruma deneyleri ve yorulma sınırları

2 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler STATİK K DAYANIM Malzeme yavaşça a artan yükler y altında denendiği i zaman, belirli bir sınır s gerilmede dayanımı sona erişip ip kopmaktadır/g /göçmektedir. Bulunan bu gerilme değerine erine malzemenin statik dayanımı adı verilir.

3 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Ancak aynı malzemeyi, zorlayan gerilmeler zaman ile değişecek ecek olursa malzeme çekme deneyindeki kopma değerinin erinin altındaki bir gerilmede, sünek de olsa plastik şekil değiştirmeden kırılır. r. Bu olaya yorulma denir.

4 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Yükleme ve boşaltman altmanın n periyodik olarak çok sayıda tekrarı sonucunda cisim içinde i inde oluşan karmaşı şık k termik ve mekanik olaylar nedeniyle, cisimde çözülme, yıpranma y ve ayrış ışmalar meydana gelir.

5 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Bu olayın n nedeni yükün y şiddetinden çok onun, periyodik olarak uzun bir süre s değişmesidir. İç mekanizması oldukça karışı ışık k olan bu olaya kısaca k malzemenin yorulması denmektedir. Ani kopma bölgesi Bir alüminyum çubuğun çatlaması. Siyah alan zamanla büyüyen çatlaktır. Beyaz parlak alan ise bir anda kopma nedeniyle oluşmuş çatlaktır Yavaşça ayrılan bölge

6 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Özellikle metalik malzemelerin göçg öçmesinin en önde gelen etkeni olması nedeniyle yorulma olayı çok önemlidir. Yorulma kopmasına uğrayan u parçalara alara örnek olarak miller, bağlant lantı çubukları ve dişliler gibi hareketli parçalar alar gösterilebilir.

7

8 The 1919 Boston Molasses Disaster has been attributed to a fatigue failure. The 1948 Northwest Airlines Flight 421 crash due to fatigue failure in a wing spar root The 1957 "Mt. Pinatubo", presidential plane of Philippine President Ramon Magsaysay, crashed due to engine failure caused by metal fatigue. The 1968 Los Angeles Airways Flight 417 lost one of its main rotor blades due to fatigue failure. The 1968 MacRobertson Miller Airlines Flight 1750 that lost a wing due to improper maintenance leading to fatigue failure The 1977 Dan Air Boeing 707 crash caused by fatigue failure resulting in the loss of the right horizontal stabilizer The 1980 LOT Flight 7 that crashed due to fatigue in an engine turbine shaft resulting in engine disintegration leading to loss of control The 1985 Japan Airlines Flight 123 crashed after the aircraft lost its vertical stabilizer due to faulty repairs on the rear bulkhead. The 1988 Aloha Airlines Flight 243 suffered an explosive decompression due to fatigue failure. The 1989 United Airlines Flight 232 lost its tail engine due to fatigue failure. The 1992 El Al Flight 1862 lost both engines on its right wing due to fatigue failure in the pylon mounting of the #3 Engine. The 1998 Eschede train disaster was caused by fatigue failure of a single composite wheel. The 2000 Hatfield rail crash was likely caused by rolling contact fatigue. The 2002 China Airlines Flight 611 had disintegrated in flight due to fatigue failure. The 2005 Chalk's Ocean Airways Flight 101 lost its right wing due to fatigue failure brought about by inadequate maintenance practices

9 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Lokomotiflerde Fatigue failure 1842 Fransa Lokomotif aksının kırılması sonucu Tekrarlı yüklerde çatlak gelişimi ve gerilme konsantrasyonu!!!

10 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA

11 Uçak ve helikopterler 1954 Havilland

12 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Paslanma ve diğer etkiler exhaust valve fatigue failure

13 Fatigue failure of a crankshaft Crankshaft (red), pistons (gray) in their cylinders (blue), and flywheel (black)

14 yıllık Boeing 737 Fuselage fatigue failure One person died and 69 were injured. Fatigue cracks around rivet holes (perçin) were identified as the crack initiation sites.

15 Boeing 757 Yorulma test düzeneği

16 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA

17 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA

18 Rivet holes on the Southwest Airlines Boeing 737 that developed a hole in flight April did not line up properly The NTSB noted that it found fatigue cracks emanating from at least 42 of the 58 rivet holes connected by the fracture, and that tests of the skin around the fracture revealed that the aluminum skin material was consistent with the specified material. The skin was the specified thickness.

19 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Makinelerdeki hasarların n yaklaşı şık k %80 inin yorulma kopmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

20 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler YORULMA Bu tür t r hasarlar polimer ve seramik (cam hariç) ) malzemelerde de ortaya çıkabilmektedir. Metal çubuk kauçuk PVC boru

21 YORULMA Yorulma olayı üç aşamada amada değerlendirilebilir: erlendirilebilir: 1. Çatlak Başlang langıcı: Genellikle yüksek y gerilme yığıy ığılmalarının oluştu tuğu u bölgelerde b veya kristal yapıdaki hatalı noktalardan çatlak başlar. 2. Çatlak ilerlemesi: Çatlak genellikle yüzeyden y başlay layıp, kayma hatları ile orta kısımlara k iletilir. Ayrıca, malzeme içinde inde mikro çatlaklar var ise ve çatlak ucunda oluşan gerilme yığıy ığılması çatlağı ilerletebilecek seviyede ise çatlak ilerler. Uygulanan gerilme çatlağın n ilerlemesi için i in yeterli değilse malzeme yorulmaz. Gerilme çatlağın n ilerlemesini sağlayacak kadar büyük b k ise çatlak gevşek ek yerlerden ilerler. Böylece yıpranma y yavaş yavaş tüm m keside yayılır. Ayrıca büyük k ve haber verici bir uzama veya büzülme b görülmez. g

22 YORULMA 3. Kırılma: Yıpranma nedeniyle ayrış ışma yeter derecede ilerledikten sonra kesidin geri kalan kısmk smı yükü taşı şıyamaz hale gelir ve malzeme aniden kopar. Yorulma olayı malzemede önemli bir plastik şekil değişimi imi yapmadığı ığından ve uyarı vermeden elastik limitin altındaki gerilmelerde malzemenin ani olarak göçg öçmesi nedeniyle tehlikelidir. Bu tip gevrek kırılma k olaylarına çelik köprk prülerde, kötük yolda giden arabalarda, uçak u kanatlarında nda rastlanabilir.

23 YORULMA

24 PERİYOD YODİK K YÜKLEMEY Aşağıdaki grafikte cismi zorlayan σ = σ(t) gerilme fonksiyonu görülmektedir. g σ u = Üst sınır s r gerilmesi σ a = Alt sınır s r gerilmesi σ o = Ortalama gerilme σ g = Genlik gerilmesi

25 PERİYOD YODİK K YÜKLEMEY Bu gerilme değerleri erleri dinamik bir yükleme y için i in önemli sınırlards rlardır r ve aralarında; o g u u 2 2 a a o o g g u,max a,min Bağı ğıntıları vardır. r.

26 PERİYOD YODİK K YÜKLEMEY Periyodik yüklemede y σ u ve σ a sınırlarının n farklı işaretlerde olması cismin yorulmasını kolaylaştırır. r. Diğer bir deyişle, cisim burada devirli olarak basınç ve çekme gerilmelerine maruz kalmaktadır.

27 PERİYOD YODİK K YÜKLEMEY Ortalama gerilmesi sıfır s r olan σ u = -σ a titreşim im (alternatif gerilme) denir. σ t σ g Sinwt haline tam harmonik w = 2f Açısal hız En olumsuz yükleme y şekli alternatif gerilmedir.

28 PERİYOD YODİK K YÜKLEMEY Ayrıca herhangi bir sabit σ o fonksiyonu birleşince, ince, yüklemesi ile harmonik σ = σ(t) σ t σ o σ g Sinwt şeklinde bir yükleme durumu ortaya çıkar.

29 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları En basit şekilde alternatif gerilme, yanda görülen dönen d bir konsol kiriş yardımıyla yla sağlan lanır. Konsol kirişin in üzerinde eksene paralel bir lif, üstte iken en büyük b çekme, altta iken en büyük b k basınç gerilmelerine maruz kalır. Dolayısıyla yla bir devirde, bir maksimum ve minimum değerlerinden erlerinden geçen en gerilmenin değişimi imi bir sinüsoidal soidal eğri e şeklinde olur.

30 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Bunun yanında nda günümüzde g kullanılan lan en yaygın n yorulma deneyi, numunelerin dönerken d birbiri arkasına, eşit e genlikte çekme ve basınç gerilmelerine maruz bırakb rakıldığı döner mil deneyidir Bu deneylerden elde edilen P yükünden y σ m = - σ a = σ u hesaplanır. gerilmesi Periyodik yükleme y sonucunda kırılmanın n oluştu tuğu N tekrar sayısı ölçülür.

31 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Periyodik yükleme y sonucunda kırılmanın n oluştu tuğu N tekrar sayısı ölçülür. Bu şekilde P, yüküy dolayısıyla yla σ g değiştirilerek σ g - N eğrisi e çizilebilir. Elde edilen bu eğriye e Wöhler eğrisi adı verilir. Deneyler göstermig stermiştir tir ki, σ g genlik gerilmesi azaldıkça, malzemenin N kırılma k sayısı artmaktadır

32 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Wöhler eğrisi e demir esaslı malzemelerde tekrar sayılar larında yatıkla klaşmaya başlar.

33 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Malzemenin yorulma hasarına uğramadığı bu gerilmeye literatürde rde sürekli dayanım gerilmesi, yorulma limiti veya süresiz yorulma dayanımı adları verilir. Bu gerilme değerinin erinin altında malzeme, yükleme y sayısına bağlı olmaksızın n sürekli s dayanır. Birçok demir esaslı alaşı şım m yorulma limiti değerine erine sahiptir ve bu sınır r yaklaşı şık k olarak çekme dayanımının n yarısıdır. r.

34 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Hafif metallerin veya alaşı şımların n (alüminyum alaşı şımları vb) yorulma eğrilerinde e asimptotik değer er olmayıp, sürekli s düşme d görülür. r.

35 Yorulma Deneyleri ve Yorulma SınırlarS rları Böyle malzemeler için i in yorulma dayanımı veya süreli yorulma dayanımı tanımı yapılır. Genellikle N = 10 8 sayısına karşı şıt t gelen gerilme değeri eri malzemenin yorulma dayanımı olarak alınır. Bu tür t r malzemeler için i in yorulma gerilmelerinin çekme dayanımlar mlarının n yaklaşı şık üçte biri olduğu u kabul edilir. Yorulma limiti göstermeyen g bir diğer malzemede betondur.

36 YORULMA Betonun yorulma dayanımı statik dayanımının n yaklaşı şık olarak % 55 i i dir. Gerilme genliği i sabit tutularak yapılan deneylerle elde edilen kırılma tekrar sayısı farklılık k gösterir. g Bundan dolayı Wöhler eğrisi e çizilirken istatistiki ortalama alınır. Literatürde rde verilen yorulma değerleri erleri genellikle %50 kırılma k ihtimali olan değerlerdir. erlerdir.

37 YORULMA Sürekli dayanım m gerilmesi, σ o u( s) o g ( s) a( s) o g ( s) sabit gerilmesi ile birleşince, ince, gibi iki sınır s r gerilme elde edilir. Bunlara malzemenin sürekli dayanım m sınırlars rları denir. Malzemeyi bu iki sınır s r arasında değişen en yüklerle, y yükleme y sayısı ne kadar fazla olursa olsun koparmanın n olanağı yoktur. Sürekli dayanım m sınırlars rlarının n dışıd ışındaki hallerde cisim sonlu bir N sayısından sonra mutlaka göçg öçer, diğer bir deyişle cismin kuvvetlere karşı gösterdiği i dayanıkl klılık k belirli bir zaman içindir. i indir.

38 YORULMA Yukarıdaki açıklamalardan a anlaşı şılacağı gibi, sürekli s dayanım sınırları belirli bir ortalama gerilme için i in bulunmuştur. Bu ortalama gerilme değiştirilecek olursa asimptotik genlik gerilmesi ve dolayısıyla yla cismin sürekli s dayanım m sınırlars rları da değişir. ir. Bu bağı ğıntıdaki en karakteristik taraf, ortalama gerilme arttıkça a asimptotik genlik gerilmesinin azaldığı ığıdır. Diğer bir deyişle sürekli s dayanım m sınırlars rları birbirlerine yaklaşı şır.

39 YORULMA Bir cismin sürekli s dayanım sınırlarını yanda olduğu u gibi grafiksel olarak tanımlamakta yarar vardır. r. Bu sistemde u( s) f1( o ) ve ve ( ) a f gibi iki eğri e verilebilir. ( s) 2 o Çok sayıda deney yapılmas lmasını gerektiren bu diyagrama Goodman diyagramı adı verilir.

40 YORULMA Yandaki iki eğri, e σ o serbest değişken alınarak çizilmiştir. Yatay eksen ile 45 lik açı yapan OC doğrusu, üst ve alt sürekli s dayanım eğrileri arasındaki düşey d aralığı iki eşit e parçaya aya böler; b parçalardan alardan her biri asimptotik genlik gerilmesidir.

41 YORULMA Sürekli dayanım m eğrileri e üzerinde bir kaç tipik noktayı incelemekte yarar vardır. r. σ o = 0 halinde (A, A ) A ) noktalarıyla, u( s) a( s) t özelliğindeki indeki sınırlar s gösterilmektedir. g σ t ye cismin titreşim im dayanımı denir. Çelik için i in bu değer er akma sınırının s n hayli altındad ndadır

42 YORULMA a( s) (B, B ) B ) noktalarındaki ndaki özellik ise, 0 ve u( s) 2 2 g ( s) o e Alt sınırıs sıfır r olan bu durumun üst sınır s r değerine erine de malzemenin eşik dayanımı denir σ e değeri eri aynı zamanda N = değerine erine de karşı şıt t gelen σ a = 0 halindeki yorulma dayanım m değeridir. eridir. Çelikte bu değer er akma sınırından s ndan küçük üçük k olmakla beraber çok yakınd ndır.

43 YORULMA Son olarak iki sınır s r eğrisinin e birbirlerini kestiği i C noktasına na gelince, bu durum için i in artık k yük y k değişimi imi söz s z konusu değildir. Malzeme sabit gerilme altındad ndadır. Bu gerilmeyi süresiz s olarak taşı şıyabilir ve bu gerilmeye malzemenin direnme sınırıs denir. Bu değer, er, yük y k altında sünme s olayı yok sayılırsa cismin statik dayanımına na eşittir. e Sünme olayı da göz g önüne ne alınırsa bu değer er daha da düşer. d

44 YORULMA Ortalama gerilmenin basınç olması hali için in sürekli s dayanım m eğrilerini e şeklin soluna uzatmak gerekir. Çelik gibi çekme ve basınçta aynı davranışı gösteren cisimlerde diyagramlar orijine kıyasla k simetriktir.

45 YORULMA Verilen herhangi bir σ u ve σ a değerlerinin erlerinin sürekli s dayanım m sınırlars rlarını aşıp p aşmada madıklarını,, aşağıa ğıdaki şekilde tayin edebilebilir: u 2 olarak ortalama gerilme hesaplanır r ve σ u(s) ve σ a(s) sınırları yandaki şekilden bulunur. a o σ u < σ u(s) ve σ a > σ a(s) arasında ise, bu gerilmeler etkisinde malzeme sürekli s dayanım sınırları arasında olup ömrü sonsuzdur, aksi halde belirli bir süre sonra cisimde kopma görülür. g r.

46 YORULMA Plastik şekil değiştirmeleri önemli olan malzemelerde, sürekli s dayanım m sınırlars rlarına ait yanda verilen eğrileri e biraz değiştirmek gerekir. Örneğin, çelik gibi malzemede, sınır s gerilmeler akma değerine erine ulaşı şınca, çatlakların n doğmas ması yorulmadan çok plastik şekil değiştirmelerden olur. Bu gibi durumlarda sürekli s dayanım m sınırlars rları akma gerilmesiyle sınırlandırılır, r, diğer bir deyişle akma gerilmesinden daha büyük b değerler erler sınır s r olarak alınmaz.

47 YORULMA Böyle bir sınırlands rlandırma rma yanda gösterilmiştir, tir, σ f malzemenin akma gerilmesidir. Çok defa bu gerçek ek göz g önünde nde bulundurularak, plastik şekil değiştirme yeteneği i fazla olan bir cismin sürekli dayanım m sınır s r eğrilerini, e o malzemenin bir kaç karakteristik değerine erine bağlı olarak bir takım m doğrularla yaklaşı şık k olarak simgelemek olanaklıdır.

48 YORULMA Örneğin, çeliğin in σ t titreşim im dayanımı, σ e eşik dayanımı ve σ f akma sınırı s ise bu üç değere ere bağlı olarak sürekli s dayanım diyagramı yanda görüldüğü gibi doğru parçalar alarıyla çizilebilir. Bu kabule bağlı olarak çizilen yeni çizime Smith Diyagramı çizimi denir.

49 SMITH DİYAGRAMI D ÇİZİMİ 1. Düşey eksende σ t değerleri erleri işaretlenir. 2. Yatay eksende OB =0,8 σ t alınarak B B noktası belirlenir (Eşik dayanımı biliniyorsa OB eşik dayanımının n yarısı alınır). a (s) u (s) t A B 1.6 σ t 3. BB =1,6 σ t alınıp p yatay eksenden dik çıkılarak B noktası bulunur. Bulunan bu değer er eşik e dayanımıdır. Bu değer er deneylerle saptanmadığı takdirde alınır. 0 - t A 0.8 σ t B 0

50 SMITH DİYAGRAMI D ÇİZİMİ 4. A noktası ile B noktası, A noktası ile B B noktası birleştirilir. 5. Orijinden 45º lik açıa alarak OM doğrusu çizilir. 6. σ f noktas noktasından ndan çizilen yatay doğrunun AB doğrultusu ve kesişti tiği i noktada H noktası, OM doğrultusu ile kesişti tiği noktada E noktası belirlenir. a (s) u (s) H E f B t A 0 45 B M 0 - t A

51 SMITH DİYAGRAMI D ÇİZİMİ 7. A B doğrultusu üzerinde H noktasından ndan düşey d inerek H H noktası belirlenir. 8. H noktası ile E noktası birleştirilerek diyagram kapatılır. a (s) u (s) H E f B t A M 0 45 H B 0 - t A

52 SMITH DİYAGRAMI D ÇİZİMİ 9. σ 0 değeri eri hesaplanarak bu değere ere karşı şılık k gelen üst veya alt gerilme değerlerinden erlerinden biri oluşturulan diyagram üzerinde işaretlenir. i Diğer nokta sınırlanan s bölge b içinde i inde kalıyorsa malzeme söz s konusu gerilmeyi süresiz s olarak taşı şıyabilir. a (s) u (s) H E f B t A 0 45 H B M 0 - t A

53 YORULMA DAYANIMI

54 YORULMA DAYANIMI Ayrıca, bu konuda bazı ülkelerin örneğin, İsviçre Çelik Yapılar Şartnamesi nin nin öngördüğü yorulma bağı ğıntıları vardır r : σ u σ e (1 0.3 σ σ a u ) σ 0.7σ t e

55 ÖRNEK 1 Bir çelik çubuk üzerinde deneyler sonucu titreşim im dayanımı σ t = 22 kgf/mm 2, akma dayanımı σ f = 37 kgf/mm 2 olarak bulunmuştur. a) Smith diyagramını çiziniz. b) Bu malzemeden yapılmış bir eleman σ u = 30 kgf/mm 2 ile σ a = -10 kgf/mm 2 arasındaki yük değişimlerini süresiz olarak taşıyabilir mi? a (s) u (s) 37 H E f B 35,2 M 22 t A 0 45 H B t A

56 ÖRNEK 2 Bir çelik çubuk üzerinde deneyler sonucu titreşim im dayanımı σ t = 17 kgf/mm 2, akma dayanımı σ f = 36 kgf/mm 2, eşik e dayanımı σe e = 28 kgf/mm2 olarak bulunmuştur. a) Smith diyagramını çiziniz. b) Bu malzemeden yapılmış bir eleman σ u = 23 kgf/mm 2 ile σ a = 5 kgf/mm 2 arasındaki yük değişimlerini süresiz olarak taşıyabilir mi? a (s) u (s) 36 H E f B 28 M 17 t A 0 45 H B t A

57 Örnek 3 Bir çeliğin in akma dayanımı 30 kgf/mm 2 olarak bulunmuştur. Bu çelik üzerinde σ a = σ min = 0 alınarak yapılan yorulma deneylerinde şu bulgular elde edilmiştir. σ max = σ u = 42 kgf/mm 2 iken N=1000 defada kopma oluşmaktad maktadır. Gerilme 36 kgf/mm 2 ye düşürülünce d örnek yüklemede y kopmaktadır. A.logN σ u logn - B σ u N eğrisinin e denklemi fonksiyonu ile verilmektedir. a) Buna göre smith çiziminden yararlanarak, bu çeliğin yorulma kırılmasına neden olacak σ a = σ min = -10 kgf/mm 2 (BASINÇ) gerilmesi için yorulma limitlerini bulunuz. b) Bu çubuk σ u = 25 kgf/mm 2 ile σ a = 2 kgf/mm 2 çekme gerilmelerini taşıyabilir mi?

58 u kg mm 2 max 42 / N=1000 u kg mm 2 max 36 / N=10000 σ u (kg/mm 2 ) u a logn logn b N

59 u a (s) u (s) H E f B 25.2 M 15,75 t A 0 45 H B 0 15,75 - t A a

60 Örnek 4 16 mm çapındaki bir çelik çubuk değişken kuvvetlerin etkisindedir. Değişken kuvvetin en büyük b k değeri eri 4 ton dur. İşvi viçre şartnamesini kullanarak, yorulma olayının meydana gelmemesi için i in uygulanabilecek en düşük d kuvvet değeri eri nedir? Not: Malzemenin titreşim im dayanımı 16 kgf/mm 2 dir. σ u σ e (1 0.3 σ σ a u ) σ t 0.7σ e

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır.

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. YORULMA 1 Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. Bulunan bu gerilme değerine malzemenin statik dayanımı adı verilir. 2 Ancak aynı

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 8. Periyodik Yükleme ve Yorulma 8.1. Yorulma dayanımı etkileyen faktörler 8.2. Periyodik yükleme halleri 8.3. Yoruma deneyleri ve yorulma

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ PERĐYOD YODĐK K YÜKLEME Y ve Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ STATİK K DAYANIM Malzeme yavaşça a artan

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

MALZEME BİLGB YORULMA. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

MALZEME BİLGB YORULMA. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 7 MALZEME BİLGB LGİSİ YORULMA Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR STATİK K DAYANIM YORULMA Malzeme yavaşça a artan yükler y altında denendiği i zaman, belirli bir sınır s gerilmede

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ (TEK EKSENLİ EĞİLME DENEYİ) ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. AHMET TEMÜGAN DERS ASİSTANI ARŞ.GÖR. FATİH KAYA

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI Yaylar enerji depolayan elemanlardır. Basma yaylarında, malzemenin elastik bölgesinde kalmak şartiyle, yayın ekseni doğrultusunda etkiyen

Detaylı

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK-MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ Çekme deneyi test numunesi Çekme deney cihazı Elastik Kısımda gerilme: σ=eε Çekme deneyinin amacı; malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/25 Görünüşler Birinci İzdüşüm Metodu Üçüncüİzdüşüm Metodu İzdüşüm Sembolü Görünüşlerin Çizilmesi Görünüş Çıkarma Kuralları Tek Görünüşle

Detaylı

Taşıyıcı Sistem Elemanları

Taşıyıcı Sistem Elemanları BETONARME BİNALARDA OLUŞAN YAPI HASAR BİÇİMLERİ Bu çalışmanın amacı betonarme binaların taşıyıcı sistemlerinde meydana gelen hasarlar ve bu hasarların nedenleri tanıtılacaktır. Yapılarda hasarın belirtisi

Detaylı

TOPOĞRAFYA Takeometri

TOPOĞRAFYA Takeometri TOPOĞRAFYA Takeometri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ i AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ TRAKTÖR AKS MİLİNİN YORULMA ANALİZİ MUSTAFA PERÇİN 120712010 YALÇIN DEMİRER 120712021 DANIŞMAN PROF. DR. SÜLEYMAN TAŞGETİREN Afyon

Detaylı

Page 1. Page 3. Not: Doğrusal ölçüde uzunlukların ölçülendirilmesi şekildeki gibidir.

Page 1. Page 3. Not: Doğrusal ölçüde uzunlukların ölçülendirilmesi şekildeki gibidir. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Ölçülendirmenin Gereği ve Önemi Parçaların üretimi için gerekli değerlerin belli kurallara göre resme (görünüşlere) yansıtılması işlemine ölçülendirme denir.

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 10 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 8 Aralık 1999 Saat: 09.54 Problem 10.1 (a) Bir F kuvveti ile çekiyoruz (her iki ip ile). O

Detaylı

Basit Kafes Sistemler

Basit Kafes Sistemler YAPISAL ANALİZ 1 Basit Kafes Sistemler Kafes sistemler uç noktalarından birleştirilmiş narin elemanlardan oluşan yapılardır. Bu narin elemanlar, yapısal sistemlerde sıklıkla kullanılan ahşap gergi elemanları

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomlar Arası Bağlar 1 Giriş Atomları bir arada tutarak iç yapıyı oluştururlar Malzemelerin mukavemeti, elektriksel ve ısıl özellikleri büyük ölçüde iç yapıya

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları

Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları 11/22/2014 İçerik Bağlama Elemanlarının Sınıflandırılması Şekil Bağlı bağlama elemanlarının hesabı Kuvvet

Detaylı

DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: TEORİ:

DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: TEORİ: DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: Bir yayın yay sabitinin ölçülmesi, Bir yay-kütle sisteminde mekanik enerjinin korunmasının incelenmesi ve Yaya asılı bir kütlenin harmonik salınımlarının incelenmesi. TEORİ: a)elastik

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

Alıştırma Toleransı -TERMİNOLOJİ

Alıştırma Toleransı -TERMİNOLOJİ Alıştırma Toleransı -TERMİNOLOJİ Mil: Dış şekli belirtir. Silindirik olmayan şekilleri de kapsar. Normal Mil (Esas Mil): Bir alıştırma ş sisteminde esas olark seçilen mil. Delik: İç şekli belirtir. Silindirik

Detaylı

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ tasarım BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Nihat GEMALMAYAN Y. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü Hüseyin ĐNCEÇAM Gazi Üniversitesi,

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler

Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler Prof. Dr. Günay Özmen Bilsar A.Ş. gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler Doç. Dr. Kutlu Darılmaz İTÜ İnşaat Fakültesi kdarilmaz@ins.itu.edu.tr Şekil 1 - Tipik kat kalıp planı

Detaylı

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik FRAKTALLAR -. Ünite 9. A seçeneğinde verilen şekil adet doğru parçası, B seçeneğinde bulunan şekil 6 adet doğru parçası C seçeneğinde bulunan şekil ise 0 adet doğru parçası kullanılarak oluşturulmuştur.

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

KUVVET VE ÖZELLiKLERi BÖLÜM 2

KUVVET VE ÖZELLiKLERi BÖLÜM 2 UVVET VE ÖZEiEi BÖÜ 2 ODE SOU 1 DE SOUAI ÇÖZÜE 1. Vektörel büyüklükler cebirsel işlemlerle ifade edilemez. I. ifade yanlıştır. uvvet vektörel bir büyüklük olduğunda yönü değişirse özelliği değişmiş olur.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME LNI : FZKSEL OLYL ÜNTE 3 : YŞMIMIZDK ELEKTK (MEB) C SE E PLEL BĞLM (5 ST) 1 Dirençlerin Bağlanması 2 Özdeş mpullerin Bağlanması 3 (*) Özdeş Olmayan mpullerin Bağlanması : 4 Kısa Devre 5 Pillerin

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1. Konu BASINÇ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1. Konu BASINÇ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. INI KONU ANLATIMLI 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1. Konu BAINÇ ETKİNLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ Ünite 1 Madde ve Özellikleri 1. Ünite 1. Konu (Basınç) A nın Çözümleri b. 1. Basınç kuvveti, yüzeye dik uygulanan

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilmesi ile elde

Detaylı

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ Arazide bir yapı temeli veya toprak dolgu altında kalacak, veya herhangi bir başka yüklemeye maruz kalacak zemin tabakalarının gerilme-şekil değiştirme davranışlarını

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

27.02.2013 ASMA GERME TAŞIYICI SİSTEMLER KABLOLU SİSTEMLER. Kablolu Sistemler. Kablolar

27.02.2013 ASMA GERME TAŞIYICI SİSTEMLER KABLOLU SİSTEMLER. Kablolu Sistemler. Kablolar ASMA GERME TAŞIYICI SİSTEMLER Kablolu Sistemler Yrd. Doç. Dr. Deniz GÜNEY www.yildiz.edu.tr/~deguney deguney@yildiz.edu.tr Kablolu sistemler, doğadan esinlenerek geliştirilmişlerdir. Kablolar Kablolu sistemlerin

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Yalıtkanlık ve Önemi KONULAR 2. Yalıtkanlık Direncinin Ölçülmesi 16.1.Yalıtkanlık ve Önemi 16.1.1.Toprak ve Yalıtkanlık Direnci Ölçen Aletler Büyük yalıtkanlık

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4.

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4. 04 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsayısı kaçtır? 4 lü terimin. ifadesinin değeri kaçtır? 4. yy y 4y y olduğuna göre, + y toplamının değeri kaçtır?

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları

İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Yapı Malzemeleri CE 542 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i CE 210 İnşaat

Detaylı

MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu

MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu 06-Bahar Dönemi Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Prof.Dr. Selim Sivrioğlu s.selim@gtu.edu.tr.03.06 Hareket denklemi: Enerji Metodu

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 SUPAP SİSTEMLERİ 1. KÜLBÜTOR MEKANİZMASI Eksantrik milinden aldığı hareketle silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının

Detaylı

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ Genel: Derz sözcüğü bir sistemi oluşturan parçaların birleştirildiği, yapıştırıldığı çizgi şeklindeki bölümleri tanımlar. Derzler dar ya da geniş, yatay ya

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Ölçme ve Kontrol Ders Notları

Ölçme ve Kontrol Ders Notları Ölçme ve Kontrol Ders Notları Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ahmet DURAK ÖLÇME Bilinen bir değerin aynı cinsten bilinmeyen bir değer içinde ne kadar olduğunun

Detaylı

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (Ders Notu) Manyetik Özellikler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR MANYETİK ÖZELLİK Giriş Bazı malzemelerde mevcut manyetik kutup çiftleri, elektriksel kutuplara benzer şekilde, çevredeki

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

Reynolds Sayısı ve Akış Rejimleri

Reynolds Sayısı ve Akış Rejimleri 1. Genel Bilgi Bazı akışlar oldukça çalkantılıyken bazıları düzgün ve düzenlidir. Düzgün akım çizgileriyle belirtilen çok düzenli akış hareketine laminer akış denir. Düşük hızlarda yağ gibi yüksek viskoziteli

Detaylı

ÖLÜM 3 DENGE, İR KUVVETİN MOMENTİ 3.1 ir Kuvvetin Momenti elirli bir doğrultu ve şiddete sahip bir kuvvetin, bir cisim üzerine etkisi, kuvvetin etki çizgisine bağlıdır. Şekil.3.1 de F 1 kuvveti cismi sağa

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI

KIRILMA MEKANİĞİ Prof.Dr. İrfan AY MALZEME KUSURLARI MALZEME KUSURLARI Deformasyonda Birinci Özelliğe Sahip Hatalar: A. Noktasal Hatalar: Kafes düzeninin çok küçük bölgelerindeki (1-2 atom boyutu) bozukluğa verilen addır. Bunlar ; 1. Boşluklar : Kafeslerde

Detaylı

mukavemeti τ MPa. Sistemde emniyet katsayısı 4 olarak verildiğine göre; , pimlerin kayma akma mukavemeti

mukavemeti τ MPa. Sistemde emniyet katsayısı 4 olarak verildiğine göre; , pimlerin kayma akma mukavemeti KOCELİ ÜNİVERİTEİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize ınavı () dı oyadı : Kasım 009 ınıfı : No : ORU : Şekildeki iki çelik tüp birbirlerine adet pim ile B bölgesinden bağlanmış

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

PLASER TİP MADEN YATAKLARI

PLASER TİP MADEN YATAKLARI PLASER TİP MADEN YATAKLARI Kayaçların çeşitli şekillerde ayrışması sonucunda, serbest hale geçen minerallerden fiziksel ve kimyasal ayrışmaya karşı dirençli olanların, uygun ortamlara taşınıp birikmeleriyle

Detaylı

K.K.T.C. ELEKTRİKURUMU AĞAÇ DİREK DİKME VE HAT ÇEKME TEKNİK ŞARTNAMESİ

K.K.T.C. ELEKTRİKURUMU AĞAÇ DİREK DİKME VE HAT ÇEKME TEKNİK ŞARTNAMESİ K.K.T.C. ELEKTRİKURUMU AĞAÇ DİREK DİKME VE HAT ÇEKME TEKNİK ŞARTNAMESİ Haziran 2008 İÇİNDEKİLER 1. Direk Çukurunun Hazırlanması 1 2. Lente Çukurunun Hazırlanması 1 3. Direk Dikimi 1 3.1. AG Direk Dikimi

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

2.4. ELASTĠK DEPREM YÜKLERĠNĠN TANIMLANMASI : SPEKTRAL ĠVME KATSAYISI

2.4. ELASTĠK DEPREM YÜKLERĠNĠN TANIMLANMASI : SPEKTRAL ĠVME KATSAYISI 2.4. ELASTĠK DEPREM YÜKLERĠNĠN TANIMLANMASI : SPEKTRAL ĠVME KATSAYISI Deprem yüklerinin belirlenmesi için esas alınacak olan Spektral İvme Katsayısı, A(T), Denk.(2.1) ile verilmiştir. %5 sönüm oranı için

Detaylı

STATİK-BETONARME PROJE KONTROL FORMU Evet Hayır

STATİK-BETONARME PROJE KONTROL FORMU Evet Hayır STATİK-BETONARME PROJE KONTROL FORMU Evet Hayır 1. TAŞIYICI SİSTEM SEÇİMİ Mimari ve statik proje kolon sistemi uyumluymuş Mimari projedeki kat planları ile statik projedeki kalıp planları uyumluymuş. Mimari

Detaylı

ÇELİK YAPI BİRLEŞİM ELEMANLARI

ÇELİK YAPI BİRLEŞİM ELEMANLARI ÇELİK YAPI BİRLEŞİM ELEMANLARI Çelik yapılarda, kullanılan üç farklı birleşim elemanı vardır. Bunlar; 1. Perçinli birleşimler, 2. Cıvatalı (Bulonlu) birleşimleri. 3. Kaynaklı birleşimler 2 1 1. PERÇİNLİ

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 TÜFE Mayıs ayında aylık %0,31 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) bir miktar üzerinde geldi. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,16 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR MECHANICS OR ENGINEERS: STATICS erdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hayri ACAR İstanbul Teknik Üniveristesi Tel: 285 31 46 / 116 E-mail: acarh@itu.edu.tr Web: http://atlas.cc.itu.edu.tr/~acarh

Detaylı

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 ENERJĠ DAĞITIMI-I Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 Açma-Kapama Cihazları Elektrik enerjisinin açılması, ayrılması, kesilmesi veya kapatılması işlevlerini yapan cihazlardır. Alçak Gerilim Ayırıcı Nitelikli Orta

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

YATAY FREZE MAKİNESİ İLE PROFİL İŞLEME SIRASINDA SİPER PARÇASININ HASAR ANALİZİ

YATAY FREZE MAKİNESİ İLE PROFİL İŞLEME SIRASINDA SİPER PARÇASININ HASAR ANALİZİ 3. Ulusal Talaşlı İmalat Sempozyumu, 04-05 Ekim 2012, Ankara, Türkiye YATAY FREZE MAKİNESİ İLE PROFİL İŞLEME SIRASINDA SİPER PARÇASININ HASAR ANALİZİ Kadir GÖK, * ve Yasin KİŞİOĞLU a, * Dumlupınar Üniversitesi

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 2008

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 2008 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 28 ÖZET Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde,1 olmuştur. Gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış Şubat ayında enflasyona

Detaylı