Prof. Dr. Attila Yazar 1, Doç. Dr. S. Metin Sezen 2, Dr. YeĢim Bozkurt Çolak 2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Attila Yazar 1, Doç. Dr. S. Metin Sezen 2, Dr. YeĢim Bozkurt Çolak 2"

Transkript

1 Akdeniz Ġklim KoĢullarında Buğday ve Quinoa Bitkilerinin Drenaj Suyu ile Sulanması Supplemental Irrigation of Wheat and Quinoa Using Drainage Canal Water under the Mediterranean Environmental Condition Prof. Dr. Attila Yazar 1, Doç. Dr. S. Metin Sezen 2, Dr. YeĢim Bozkurt Çolak 2 1 Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Böl. Adana 2 Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Tarsus Toprak Su Kaynakları Lokasyonu, Tarsus, Mersin International conference on SUSTAINABLE WATER USE FOR SECURING FOOD PRODUCTION IN THE MEDITERRANEAN REGION UNDER CHANGING CLIMATE (10-15 March, 2013-Agadir/Morocco)

2 SWUP-MED PROJESĠ SUSTAINABLE WATER USE FOR SECURING FOOD PRODUCTION IN THE MEDITERRANEAN REGION AB YEDĠNCĠ ÇERÇEVE PROGRAMI TEMA 2 kapsamında AKDENĠZ BÖLGESĠ KURU ALANLARINDA GIDA GÜVENLĠĞĠ ĠÇĠN SÜRDÜRÜLEBĠLĠR SU YÖNETĠMĠ isimli proje üniversite ve araģtırma kurumlarında görevli 8 farklı ülkeden: Danimarka, Suriye, Portekiz, Ġtalya, Ġngiltere, Mısır, Fas, Türkiye ve Avustralya araģtırmacıların katılımı ile devam etmektedir. Bu kapsamda ülkemizde yürütülen çalıģma Prof. Dr. Attila YAZAR sorumluluğunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Alata Bahçe Kültürleri AraĢtırma Ġstasyonuna ait Tarsus Toprak Su Lokasyonunda ve Doğu Akdeniz AraĢtırma Enstitüsünde yürütülmüģtür.

3 1 GİRİŞ Günümüzde hızlı nüfus artıģı, doğal kaynakların hızla kirlenmesi, küresel ısınma ve iklim değiģikliği su kaynaklarına olan baskıyı giderek artırmaktadır. Artan nüfusun gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tarımsal üretimin sürdürülebilir bir Ģekilde artırılması ve mevcut sınırlı kaynakların en verimli Ģekilde kullanılması gerekmektedir. Temiz su kaynaklarının büyük bölümünü tarımsal ürünlerin sulanmasında kullanan ülkelerde, tuzlu suların tarımda kullanılması gibi seçeneksel su kaynaklarının değerlendirilmesi, gelecek için çok önemli bir konudur.

4 GİRİŞ Küresel ısınma ve iklim değiģimine karģı alınacak önlemler arasında kuraklık stresine dayanıklı bitki çeģitlerinin geliģtirilmesi de yer almaktadır. Yüksek besin değerine sahip olmasının yanı sıra kuraklık, don, tuzluluk gibi olumsuz koģullara dayanıklılığı ile quinoa (Chenopodium quinoa Willd) tüm dünyada ilgi gören bir bitkidir. Quinoa, gıda güvenliğini sağlamada BirleĢmiĢ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yüzyılın bitkisi olarak nitelendirilmiģtir.

5 Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) Anavatanı: Güney Amerika nın And Bölgesi. Kazayağı familyasındandır, sirken, ıspanak ve Ģekerpancarı ile akrabadır. Peru, Bolivya, Ekvator ve ġili platolarında yıldır yetiģtirilen ve bölge halkının temel besin kaynağı olan bir dane bitkisidir.

6 Biyolojik Özellikleri C3 (karbon 3) bitkiler grubunda yer alır. Çift çenekli tek yıllık tahılsı bir bitkidir. Bitki boyu m uzunluğa kadar büyüyebilir (ort: m). DallanmıĢ veya dallanmamıģ kalın, dik odunsu bir gövdeye sahiptir.

7 Bir ana kökten oldukça dallı bir sisteme doğru geliģen kök sistemi bitkiyi kuraklığa karģı dayanıklı kılar. Bitki tepesinde küçük çiçeklerden oluģan bir panikül (birleģik salkım) ile sonlanır. Her bir çiçek bir tohum oluģturur.

8 Quinoanın Kullanım Alanları Quinoa; Ġnsan Beslenmesinde, Hayvan Beslemede, Kozmetik Sanayinde

9 Besin Değeri Quinoa insan beslenmesi açısından oldukça zengin bir gıdadır. FAO tarafından yapılan karģılaģtırmalarda protein içeriğinin ve kalitesinin yaygın olarak kullanılan tahıllara göre çok daha yüksek olduğu ortaya çıkmıģtır. Quinoa gluten içermemektedir.

10 Çizelge 1. Quinoa Danelerinin Besin Ġçeriğinin Diğer Tahıllarla KarĢılaĢtırması Ürün Kuru Ağırlık Yüzdesi, % Su Protein Yağ Karbonhidratlar Lif Kül Quinoa Arpa Karabuğday Mısır Akdarı Yulaf Pirinç Çavdar Buğday

11 AMAÇLAR Bu çalıģmanın temel amaçları: -Akdeniz bölgesinde drenaj suyu kullanarak yapılacak tamamlama sulamaların buğday ve quinoa bitkilerinde verim, verim bileģenleri ve su kullanım randımanı üzerine etkilerini belirlemek. -Farklı sulama programları altında su kullanım (WUE) ve sulama suyu kullanım randımanlarını (IWUE) değerlendirmek.

12 2 Materyal ve Method Deneme yeri Buğday çalıģması yılları arasında Tarsus Toprak ve Su Kaynakları Lokasyonunda yürütülmüģtür. Quinoa çalıģması, 2012 yılı içerisinde Tarsus Toprak ve Su Kaynakları Lokasyonunda yürütülmüģtür.

13 Toprak Özellikleri ÇalıĢma alanının toprağı oldukça yüksek su tutma kapasitesine sahip, Arıklı Siltli-killi-tınlı sınıfındadır. Toprak profilinin kimi fiziksel ve kimyasal özelikleri Tablo 1 de verilmiģtir. Tablo 1. Toprak profilinin kimi fiziksel ve kimyasal özelikleri Derinlik(cm) Toprak Özellikleri Doygunluk (%) ph Tuzluluk(dS/m ) CaCO 3 (%) Kum(%) Kil (%) Silt (%) Bünye sinifi Kil Kil Kil Kil Tarla kapasitesi (%) Solma noktası (%) Hacim ağırlığı (g/cm 3 ) N (%) K 2 0 (kg/ha) P (kg/ha) 54.3 Organik madde (%) 1.73

14 Ġklim Yıllık yağıģ, Kasım ayından mart ayına kadar olup, ortalama 550 mm dir. Akdeniz bölgesinde kuru alanda üretim büyük oranda yağıģın miktarına ve mevsim içerisindeki dağılımına bağlı olmaktadır. YağıĢ miktarı 2011 ve 2012 büyüme döneminde uzun yıllık değerlerden daha yüksektir ġekil 2. Uzun yıllık ve deneme yıllarına iliģkin yağıģ miktarları

15 Su Kalitesi Drenaj kanalından sağlanan sulama suyu C2S1 sınıfında olup, ph değeri 7.1 ve ortalama sulama suyu elektrik iletkenlik (EC) değeri ds/m arasında değiģmiģtir.

16 BUĞDAY: Tarımsal iģlemler ÇalıĢmada Adana 99 ekmeklik buğday çeģidi kullanılmıģtır. Ekim tarihi yıllara göre 2 Aralık 2008; 12 Ocak 2009; 24 Kasım, 2010; 29 Kasım 2011 dir. Buğday tohumu 250 kg/ha dozunda 5 cm derinliğe, 18 cm sıra aralığında mibzerle ekilmiģtir. Gübre uygulamaları toprak analiz sonuçlarına göre tüm konulara eģit olarak uygulanmıģtır. Ekimde 80 kg/ha saf azot dozunda %33 amonyum nitrat formunda uygulanmıģtır. Üst gübre ise kardeģlenme döneminde 155 kg/ha dozunda %46 üre formunda uygulanmıģtır.

17 Buğday: Deneme deseni Bu çalıģmada drenaj kanalından sağlanan sulama suyu kullanılması planlanmıģtır. Birinci sulama programında 75 mm çiçeklenme ve 75 mm dane dolum döneminde sulama programı, ikinci sulama programında ise sadece çiçeklenme döneminde 75 mm sulama programı öngörülmüģtür.

18 Buğday deneme deseni ÇalıĢmada tek lateral deneme deseni kullanılmıģtır. AraĢtırmada beģ farklı sulama düzeyi oluģturulmuģtur. Sulama düzeyleri: - tam sulama(i1), - kısıntılı sulama (I2, I3, I4) ve - susuz konudur(i5). ġekil 2. Tek lateral yağmurlama deneme deseni

19 Buğday: Hasat ve ölçümler Buğday hasatı - 2 Haziran Haziran Haziran Haziran 2012 Verim, Verim bileģenleri (m 2 de baģak sayısı, 1000 dane ağırlığı, bitki boyu, hasat indeksi, baģakta dane sayısı ve baģak boyu).

20 Quinoa: Deneme deseni Sulama aralığı 7 gün olup, 60cm toprak derinliğindeki eksik nem (laterale en yakın konu (I1)) tarla kapasitesine tamamlanmıģtır. Denemede tek lateral yağmurlama sistemi kullanılmıģtır. ġekil 2. Tek lateral yağmurlama deneme deseni

21 Quinoa: Tarımsal ĠĢlemler ÇalıĢmada 2 farklı ekim zamanı (Normal ve Geç ekim) ele alınmıģtır. - Normal Ekim Zamanı: 11 Nisan Geç Ekim Zamanı: 30 Nisan 2012 AraĢtırmada Chenopodium quinoa Willd. L Titicaca çeģidi kullanılmıģtır. Quinoa tohumları sera içerisinde viyollerde çıkıģ sağlanarak, yaklaģık 3 hafta içerisinde parsellere dikimi yapılmıģtır. Dikim: 20 cm sıra üzeri, 50 cm sıralar arası.

22 Quinoa: Tarımsal iģlemler Gübre: Ekimde 70 kg/ha dozunda kompoze gübre ( ) uygulanmıģtır. Üst gübre: 15 Mayıs 2012, 50 kg/ha dozunda, üre (46 % N) formunda uygulanmıģtır. Hasat tarihi: 10 Temmuz 2012 (Normal ekim)- 20 Temmuz, 2012 (geç ekim). Buğday da toprak nem ölçümleri 14 gün; quinoa bitkisinde ise 7 gün aralığında 90 cm toprak profilinde nötronmetre ile ölçülmüģtür. Ölçümler ekimden hasat tarihine kadar devam etmiģtir.

23 3 SONUÇLAR (Buğday) ÇalıĢmada 2009, 2011 ve 2012 yıllarında yağıģ miktarı uzun yıllık yağıģ miktarından fazla olduğundan tamamlama sulama yapılamamıģtır deneme yılında ise drenaj kanalında yeterli sulama suyu sağlanamamıģtır.

24 Tablo 2. Buğday verim ve verim bileģenleri ÇeĢit: Adana Dane verimi, kg/ha Hasat indeksi, % dane ağırlığı, g m 2 deki baģak sayısı BaĢak boyu, cm 8,86 7, BaĢakta dane sayısı 46, Dane ağırlığı, g 1,89 1, Bitki boyu, cm Ortalama dane verimi 7240 kg/ha ile 8674 kg/ha arasında; hasat indeksi 35 ile 39 %; bitki boyu 95 ile 119 cm arasında değiģmiģtir. Verim bileģenlerinden 1000 dane ağırlığı g; m 2 deki baģak sayısı 478 ile 684 arasındadır.

25 Yaprak Alan Ġndeksi (LAI) Yaprak Alan Ġndeksi (LAI) genelde en yüksek değerler çiçeklenme döneminde elde edilmiģtir. LAI LAI, m2/m LAI, m2/m ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0, Tarsus Wheat LAI Date Date 4,5 4 3, ,5 2 1,5 1 0,5 0 ġekil LAI nin mevsimsel değiģimi Date

26 Kuru Madde Miktarı ÇalıĢmada en düģük kuru madde miktarı 2010 yılında elde edilmiģtir. Özellikle çiçeklenme ve dane dolum döneminde yetersiz yağıģ bitki sulama suyu gereksinimini karģılayamamıģtır. DM (g/m2) Dry Matter Yield, g/m ġekil Kuru madde miktarının mevsimsel değiģimi Dry Yield, g/m Dry Matter Yield, Tarsus Date Date Date

27 3 SONUÇLAR (Quinoa) Tablo 3. Quinoa bitkisinde konulara iliģkin sulama suyu, su tüketimi, verim, WUE, IWUE Ekim Zamanı 11 Nisan (Normal) 30 Nisan (Geç) Konular ET, mm I, mm Verim, kg/ha WUE, kg/m 3 IWUE, kg/m 3 I I I I I 5 (susuz) I I I I I 5 (susuz)

28 Table 4. Quinoa bitkisinde konulara göre bitki ve dane verim değerleri Ekim tarihi Konular Bitki boyu, cm Bitki ağırlığı, g/bitki Dane verimi, g/bitki 1000 dane ağırlığı, g Normal Geç I (A) (A) 63.8 (A) 3.03 (n.s.) I (B) (AB) 57.7 (AB) 3.10 (n.s.) I (B) 83.1 (BC) 45.5 (B) 3.11 (n.s.) I (BC) 71.3 (CD) 41.1 (B) 3.27 (n.s) I (C) 40.8 (D) 22.1 (C) 3.29 (n.s.) I (A) 64.9 (A) 26.1 (A) 2.62 (n.s.) I (AB) 55.7 (A) 23.4 (A) 2.67 (n.s.) I (BC) 54.5 (A) 22.5 (A) 2.75 (n.s.) I (C) 38.6 (B) 15.9 (B) 2.72 (n.s.) I (D) 25.5 (C) 11.0 (B) 2.79 (n.s.)

29 Yield, kg/ha Normal planting Late Planting y = x R² = y = x R² = ET, mm ġekil 9. Quinoa bitkisinde ET-Verim iliģkisi

30 Yield, kg/ha Normal planting Late planting y = x x R² = y = x x R² = Irrigation amount, mm ġekil 10. Quinoa bitkisinde sulama suyu-verim iliģkisi

31 Soil water contenti, mm/60cm Soil water contenti, mm/60cm NORMAL EKĠM: Toprak su içeriği 60 cm toprak profilinde DAP 20 den DAP 90 a kadar tüm konularda azalmıģtır. Sadece tam sulama konusunda (I1) kullanılabilir nemin %40 düzeyinin üzerinde kalmıģtır. GEÇ EKĠM: I1 ve I2 konularında su içeriği %40 kullanılabilir nemin üzerinde kalmıģtır. a) I1 I2 I3 I4 I5 Field capacity %40 AW Wilting point Days after planting, days I1 I2 I3 I4 I5 Field capacity %40 AW Wilting point 120 b) Days after planting, days Figure 11. Normal ve geç ekimde konulara iliģkin toprak su içeriğinin mevsimsel değiģimi

32 4 Sonuçlar ve Öneriler Buğday Akdeniz Bölgesinde genellikle kuru koģullarda yetiģirken, bitkinin kritik geliģme dönemlerinde yetersiz yağıģ verimi önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu dönemlerde yapılacak sulamalar verimde önemli düzeyde artıģ sağlayabilir. Quinoa bitkisinde ekim zamanı, yağmurlama sulama sistemi ile uygulanan sulama suyu miktarı ve bitki su tüketimi değerleri yüksek verim elde etmek için oldukça önemlidir. Dane verimi uygulanan sulama suyu miktarı, toprak profilindeki nem değiģimi ve yağıģ miktarına bağlı olarak değiģmiģtir. En yüksek verim normal ekimde 6380 kg/ha ile tam sulama konusundan (I1) elde edilmiģtir.

33 Ekim zamanı toplam verimi etkilerken, kısıntılı sulama konuları ise dane ağırlığını olumsuz etkilemiģtir. Buradan kısıntılı sulama konuları quinoa bitkisinde tek lateral yağmurlama sisteminde önerilmemektedir. Buğday ve quinoa bitkileri drenaj kanalından sağlanan sulama suyu tuzluluğuna orta derecede tolerans gösterdiğinden, güvenle kullanılabilir. KıĢ yağıģları toprak profilinde biriken tuzları yıkamak için yeterli olduğundan, herhangi bir tuzlanma zararı görünmez. Quinoa bitkisinde verim ve verim bileģenleri, WUE değerleri ekim zamanı ve farklı sulama düzeylerinden önemli derecede etkilenmiģtir. Konulara iliģkin verimdeki, WUE değerlerindeki farklılıklar ekim zamanında düģen yağıģ miktarının dağılımına bağlı olarak değiģmiģtir.

34

35

36

37

38

39 TEġEKKÜR EDERĠM

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMACI BİLGİ FORMU

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMACI BİLGİ FORMU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMACI BİLGİ FORMU Adı Soyadı Ünvan Kurumu Çalıştığı Birim Uzmanlık Alanı Telefon E-mail Doğum Tarihi

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI

TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI Hanifi AVCI Genel Müdür Mart-2013 HAVZA TANIMI Bir akarsu tarafından

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Çiğdem İNCE KAYA AKDENİZ BÖLGESİNDE DAMLA SİSTEMİYLE TATLI VE TUZLU SU KULLANILARAK UYGULANAN FARKLI SULAMA STRATEJİLERİNİN QUINOA BİTKİSİNİN

Detaylı

Dilruba TATAR Senih YAZGAN Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Bursa. Geliş Tarihi : 16.01.

Dilruba TATAR Senih YAZGAN Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Bursa. Geliş Tarihi : 16.01. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 33 (4), 369-374, 2002 ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi 1 Dilruba TATAR

Detaylı

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI 29 /01/ 2014 / ANKARA Turgut ORMAN ZİRAAT MÜHENDİSİ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kentucky Amerika nın Güney Doğusunda yer alır Alan

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

ÜLKESEL PROJE TÜRKİYE TARIM TOPRAKLARI VERİ TABANI

ÜLKESEL PROJE TÜRKİYE TARIM TOPRAKLARI VERİ TABANI ÜLKESEL PROJE TÜRKİYE TARIM TOPRAKLARI VERİ TABANI Projenin Adı: Türkiye tarım topraklarının bitki besin maddesi ve toksik element kapsamlarının belirlenmesi, veri tabanının oluşturulması ve haritalanması

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce, Kisvahili Başkenti : Nairobi Başlıca Şehirler : Nairobi, Nakuru, Kisumu, Mombasa Yüzölçümü : 569.259 km 2 Nüfus : 42,7 milyon (2012 tahmini)

Detaylı

Şeyda İPEKCİOĞLU.

Şeyda İPEKCİOĞLU. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Şeyda İPEKCİOĞLU Ünvan Ziraat Mühendiss Telefon 0414-313 28 83-84/ Dâhili 223 E-mail seyda.ipekcioglu@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1977- Diyarbakır EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek

Detaylı

ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YARI ISLATMALI (PRD) VE KISINTILI SULAMA PROGRAMLARININ II. ÜRÜN MISIR VERİMİ VE SU KULLANMA RANDIMANINA ETKİLERİ *

ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YARI ISLATMALI (PRD) VE KISINTILI SULAMA PROGRAMLARININ II. ÜRÜN MISIR VERİMİ VE SU KULLANMA RANDIMANINA ETKİLERİ * ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YARI ISLATMALI (PRD) VE KISINTILI SULAMA PROGRAMLARININ II. ÜRÜN MISIR VERİMİ VE SU KULLANMA RANDIMANINA ETKİLERİ * Effect of Partial Root Zone Drying and Deficit Irrigation on Yield

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

Araştırma Enstitüsü Sonuçları

Araştırma Enstitüsü Sonuçları Araştırma Enstitüsü Sonuçları Ayçiçeği Ekim ve Hasadı Ayçiçeği Ekimi Trakya Ayçiçeği Araştırma Enstitüsü Deneme Parselleri Sol baştan sırayla; Hexaferm 6.10.10 Hexaferm 8.21.0 15.15.15 ve 20.20.0 Ayçiçeği

Detaylı

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılması ile ilgili çalışmaları ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir. A- GÖREVLER - Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI tesi (ZF 303-306) Bahçe Bit. Giriş (ZF 301, 306) (ZF 303-306)

Detaylı

Bursa Koşullarında Sıcaklık ve Yağış Artışlarının Buğday Verimi Üzerindeki Etkisinin Bitki-İklim Modellemesi ile Belirlenmesi

Bursa Koşullarında Sıcaklık ve Yağış Artışlarının Buğday Verimi Üzerindeki Etkisinin Bitki-İklim Modellemesi ile Belirlenmesi Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2002) 16: 59-67 Bursa Koşullarında Sıcaklık ve Yağış Artışlarının Buğday Verimi Üzerindeki Etkisinin Bitki-İklim Modellemesi ile Belirlenmesi Senih YAZGAN* Dilruba TATAR**

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ Bir tarım ülkesi olan Türkiye de, nüfusun % 40'ı kırsal kesimde yaşamakta olup; bunun % 75'i tarımla uğraşmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülmekte

Detaylı

TARIMSAL ÜRÜNLER 5 milyar hektarı 1.5 milyar hektarında tarımsal üretim yapılır

TARIMSAL ÜRÜNLER 5 milyar hektarı 1.5 milyar hektarında tarımsal üretim yapılır TARIMSAL ÜRÜNLER TARIMSAL ÜRÜNLER 13 milyar hektar olan dünya karalarının yaklaģık 5 milyar hektarı tarımsal amaçlı kullanılır 5 milyar hektarın 1.5 milyar hektarında tarımsal üretim yapılır, kalan kısmı

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Su Kullanım Özellikleri

Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Su Kullanım Özellikleri TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 25, 11 (2) 212-216 Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Su Kullanım Özellikleri Sezen ŞEHİRALİ 1 Tolga ERDEM 2 Yeşim ERDEM 2 Dinçer KENAR 1 Geliş

Detaylı

Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı

Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Mehmet ÜNAL Çalışma Grubu Sorumlusu Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı Kuraklık Yönetimi

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler

Dünyada ve Türkiye de Ayçiçeği Üretimi ve Dış Ticaretindeki Gelişmeler Dış Ticaretindeki Gelişmeler Tuğba EREM KAYA 1 Ayşe SEZGĐN 2 Murat KÜLEKÇĐ 3 Hediye KUMBASAROĞLU 4 1 Đl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Erzurum 2 Đl Tarım Müdürlüğü, Erzurum 3 Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Archived at

Archived at ORGANĠK NAR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Dr. Kezban YAZICI 1 (kezbanyazici61@yahoo.com), Ziraat Yük. Müh. Alpaslan ŞAHİN 1 (alpsahin@hotmail.com), Dr. Cevdet Fehmi ÖZKAN 1 (cfozkan@mynet.com), Ziraat Yük. Müh. Betül

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ İklim Projeksiyonları

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ İklim Projeksiyonları T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA İklim Projeksiyonları Prof. Dr. Selahattin İNCECİK İTÜ

Detaylı

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ 4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ Yakın zamana kadar gübre üretimi ve tüketimine iliģkin değerlendirmelerde ÜRETĠLEN VEYA TÜKETĠLEN GÜBRELERĠN FĠZĠKSEL MĠKTARLARI dikkate alınmaktaydı

Detaylı

TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ

TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Türkiye de yumurta sektörü son yıllarda göstermiģ olduğu ilerleme ile Dünyanın dikkatini çekmekte ve dünya yumurta üretimi içerisinde konumunu korumaktadır. Yumurta sektörü

Detaylı

Elma Ağaçlarında Gübreleme

Elma Ağaçlarında Gübreleme Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 4 Yayın Tarihi: 15.11.211 Elma Ağaçlarında Gübreleme Kadir UÇGUN, Hüseyin AKGÜL Lütfen Dikkat!.. Gübreleme, başarılı bir meyvecilik için gerekli uygulamalardan

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Nil KORKMAZ Ünvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon (232) 832 10 02 E-mail nil.korkmaz@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 1962-İzmir Doktora Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Ege

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü - 2012. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü -1997

KİŞİSEL BİLGİLER. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü - 2012. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü -1997 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Hatun BARUT Unvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon 0322 3340055/165 E-mail baruthatun@yahoo.com Doğum Tarihi - Yeri 1972-ADANA EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Yüksek Lisans Lisans

Detaylı

SİLAJLIK MISIR TESCİL RAPORU

SİLAJLIK MISIR TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü SİLAJLIK MISIR TESCİL RAPORU EM7204 EM7103 30B74 Alice 72MAY80 AS160 Silaz Efe Bermeo SASA-1 DKC6903 EBEVEYN

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ AMAÇ: ĠnĢaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

23/09/04 1. Sulama yapıldı. İlerleyen dönemlerde 2. sulama yapıldı.

23/09/04 1. Sulama yapıldı. İlerleyen dönemlerde 2. sulama yapıldı. ORGANİK TARIMA GEÇİŞ ve EM 21/09/04 te Yeşil gübreleme amacıyla kışlık buğday ekilecek olan 10 da lık parsele hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan bakla ekildi.(resim 6 Tarla Doğu-Batı istikametinde dikdörtgen

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM Klasik Şapa Göre 30 Kat Daha Yalıtkan Yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan PERSAN ın tescilli ürünü olan Termoşap, tesviye

Detaylı

DOĞU ANADOLU TAR.ARŞ.ENS./ERZURUM 1988

DOĞU ANADOLU TAR.ARŞ.ENS./ERZURUM 1988 BEZOSTAJA-1 Sap kısa boylu, sağlam yapılı ve gri yeģil renkli olup yaprakları tüysüzdür. Kılçıksız, beyaz kavuzlu, orta uzun, orta sık ve dik baģaklıdır. Sert-kırmızı camsı taneli olup, 1000 tane ağırlığı

Detaylı

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com Sentetik Çuval www.dempocuval.com Konya Organize Sanayi Bölgesinde 1997 yılında kurulan firmamız, 8000 m² si kapalı toplam 25000 m² alanda son sistem makine parkuru ve kendi alanında uzman personeli ile

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi Sunum İçeriği İklim Değişikliği Nedir İklim Değişikliği İle Mücadele İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları İklim Değişikliği

Detaylı

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler DÜNYA DA DURUM: Dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama % 6 7 oranında artmaktadır. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketiminin

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Litvanya ya ihracat yapan 208 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞİŞİMİNİN IĞDIR İLİNDE BİTKİSEL ÜRÜN DESENİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Hakan KİBAR, Beyhan KİBAR, Mustafa SÜRMEN

SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞİŞİMİNİN IĞDIR İLİNDE BİTKİSEL ÜRÜN DESENİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Hakan KİBAR, Beyhan KİBAR, Mustafa SÜRMEN Araştırma / Research Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14; 11(1) : 11 24 Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty 14; 11(1) : 11 24 SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞİŞİMİNİN IĞDIR

Detaylı

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2012 2013 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Atatürk İİ. Tar Kimya Bahçe Bit. Giriş (ZF 306, 303) (ZF 306, 303) (ZF 306, 303 ) Tarım Alet ve Makineları

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author KAFES BALIKÇILIĞI Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X Copyright 2005 by Author All rights reserved. Her hakkı yazarına aittir. Kitaptaki

Detaylı

TUZLU SULAMA SULARININ BUĞDAYDA VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ * Effects of Saline Water on the Yield and Quality of Wheat

TUZLU SULAMA SULARININ BUĞDAYDA VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ * Effects of Saline Water on the Yield and Quality of Wheat TUZLU SULAMA SULARININ BUĞDAYDA VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ * Effects of Saline Water on the Yield and Quality of Wheat Servet TEKİN Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Rıza KANBER Tarımsal Yapılar ve

Detaylı

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI TARIMDA ENERJİ KULLANIMI Aydın ÇALIŞKAN Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı 29 KASIM 2008 KAYSERİ TARIM SEKTÖRÜ Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomide % 40 düzeylerinde olan tarım sektörünün

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi ÖZET

Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi ÖZET Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi Ulviye KUMOVA (1) Ali KORKMAZ (2) ÖZET Çukurova Bölgesi coğrafi konumu ve ekolojisi ile özellikle kasım-mayıs ayları arasında arıcılık faaliyetleri

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER:

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER: SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ Sanayi yapılarının tasarımlarına ; yapı özellikleri, kullanım fonksiyonları ve üretecekleri ürünleri dikkate alarak sanayicilerle

Detaylı

Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Böl., Konya. *sgezgin@selcuk.edu.

Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Böl., Konya. *sgezgin@selcuk.edu. Toprağa Farklı Şekil ve Miktarlarda Uygulanan TKİ-Hümas ın Toprak Reaksiyonu ve luluğuna Etkisi, Bu Etkisinin Diğer Bazı Humik asit Kaynakları ile Karşılaştırılması Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KONYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE SULANAN MISIR BİTKİSİNDE SU-VERİM İLİŞKİLERİ Süheyla KARA YÜKSEK LİSANS TEZİ Tarımsal Yapılar ve Sulama

Detaylı

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale 21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale STANDART YAĞIŞ İNDİSİ (SYİ) METODU İLE KIRIKKALE İLİNDE KURAKLIK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Osman YILDIZ Kırıkkale Üniversitesi Kızılırmak

Detaylı

İkinci Ürün Silajlık Mısır Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin Verim ve Ekonomik Yönden Karşılaştırılmaları

İkinci Ürün Silajlık Mısır Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin Verim ve Ekonomik Yönden Karşılaştırılmaları Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2010, 6 (4), 261-266 İkinci Ürün Silajlık Mısır Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin Verim ve Ekonomik Yönden

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YARI ISLATMALI (PRD) VE KISINTILI DAMLA SULAMA PROGRAMLARININ II. ÜRÜN MISIR VERİMİ VE SU KULLANMA RANDIMANINA ETKİLERİ

Detaylı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı 07.10.2016 Özge YILDIZ Gıda Yük. Müh. Aydın İMAMOĞLU, Seda PELİT Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İzmir Proje:

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği

Detaylı

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ 1990-Q1 1990-Q3 1991-Q1 1991-Q3 1992-Q1 1992-Q3 1993-Q1 1993-Q3 1994-Q1 1994-Q3 1995-Q1 1995-Q3 1996-Q1 1996-Q3 1997-Q1 1997-Q3 1998-Q1 1998-Q3 1999-Q1 1999-Q3 2000-Q1 2000-Q3 2001-Q1 2001-Q3 2002-Q1 2002-Q3

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Ödemiş Koşullarında Yetiştirilen Bazı Bakla (Vicia faba var. major) Çeşitlerinin Hasıl Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Ödemiş Koşullarında Yetiştirilen Bazı Bakla (Vicia faba var. major) Çeşitlerinin Hasıl Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2005, 42(1):59-66 ISSN 1018-8851 Ödemiş Koşullarında Yetiştirilen Bazı Bakla (Vicia faba var. major) Çeşitlerinin Hasıl Verimi ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Detaylı

Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65

Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65 Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65 BAZI SİVRİ VE DOLMA BİBER ÇEŞİTLERİNİN VAN KOŞULLARINDA AÇIKTA VE PLASTİK TÜNELLERDEKİ VERİM VE ERKENCİLİKLERİ Önder TÜRKMEN YYÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe

Detaylı

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması KONU İLGİ Kanatlı Rasyonlarında ATK miktarının artırılması mümkün müdür? Soyanın kısıtlı kullanımından dolayı ATK bir alternatif olabilir mi?

Detaylı

ÇAL YUKARISEYİT KÖYÜ ARAZİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve KULLANIM PLANLAMASI YUKARISEYİT KÖYÜ TARIM ARAZİLERİNİN ÖZELLİKLERİ

ÇAL YUKARISEYİT KÖYÜ ARAZİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve KULLANIM PLANLAMASI YUKARISEYİT KÖYÜ TARIM ARAZİLERİNİN ÖZELLİKLERİ ÇAL YUKARISEYİT KÖYÜ ARAZİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve KULLANIM PLANLAMASI Yukarıseyit Köyü tarım arazilerinin çıkartılan Detaylı Temel Toprak Etüd ve Potansiyel Arazi Kullanım Haritalarının proje çalışmaları

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Bağ Sulaması Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Prof. Dr. Sermet ÖNDER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) sermetonder01@gmail.com

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I Toprak Bilgisi Fizik 9:00 Matematik 10:00 Matematik 11:00 Matematik Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş Bahçe Bit.

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ SULUDA EKMEKLİK BUĞDAY TESCİL RAPORU

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ SULUDA EKMEKLİK BUĞDAY TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ SULUDA EKMEKLİK BUĞDAY TESCİL RAPORU TR 5990 TR 5992 Ankara-2016 TR 5990 VE TR 5992

Detaylı

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition Baklagillerin önemi Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Baklagil tohumları %23-40 protein içerirken tahıl ürünleri %9-13 protein içermektedir.

Detaylı

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin.

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin. TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya Pelin Berkmen Murat Özbilgin Erdal Yılmaz 21 Haziran 1999 Araştırma Genel Müdürlüğü *Bu çalışmaya katkılarından

Detaylı

Yazlık ve Kışlık Ekimin Koca Fiğ (Vicia narbonensis L.) Hatlarında Tane Verimine Etkileri

Yazlık ve Kışlık Ekimin Koca Fiğ (Vicia narbonensis L.) Hatlarında Tane Verimine Etkileri TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2006, 12 () 294-00 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Yazlık ve Kışlık in Koca Fiğ (Vicia narbonensis L.) Hatlarında Tane Verimine Etkileri Başak UZUNMEHMETOĞLU * Hayrettin KENDİR

Detaylı

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ İzmir Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünce

Detaylı

Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması. Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010

Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması. Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010 Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010 Giriş 1. Motivasyon 2. Fırsat Eşitsizliği Yaşam sonuçları Günümüzde çocuk gelişimi sonuçları 3.

Detaylı

Archived at

Archived at Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz 2010, Erzurum, (Poster Bildiri) Bazı Organik Materyallerin ve Toprak Düzenleyicilerin Organik Fındık Yetiştiriciliğinde Verim ve Toprak Özellikleri

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

Durum ve Tahmin MISIR 2014/2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ

Durum ve Tahmin MISIR 2014/2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Durum ve Tahmin MISIR 2014/2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Durum ve Tahmin MISIR 2014/2015

Detaylı

Yeşil Satın Alım Kavramı. 08 Ocak 2013 Gaziantep

Yeşil Satın Alım Kavramı. 08 Ocak 2013 Gaziantep Yeşil Satın Alım Kavramı 08 Ocak 2013 Gaziantep 1 Kaç gezegenimiz var?... 2 ken the This only of its ate, unlit f the arth. http://en.wikipedia.org/wiki/file:the_earth_seen_from_apollo_17.jpg 3 Kaç gezegenimiz

Detaylı

un değirmenlerinde kademeli metil bromid dışlanmasından sonra ileri tahıl depolama teknolojileri ve küresel zorluklar

un değirmenlerinde kademeli metil bromid dışlanmasından sonra ileri tahıl depolama teknolojileri ve küresel zorluklar un değirmenlerinde kademeli metil bromid dışlanmasından sonra ileri tahıl depolama teknolojileri ve küresel zorluklar Prof. Shlomo Navarro Green Storage Ltd. İsrail e-mail: snavarro@green-storage.co.il

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ Kuraklık ve Ekstrem ġartlara Dayanıklı Türlerin Tespiti ve Adaptasyonu Projesi (Kavak Türleri Örneği) Teoman

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu. Dr. Haydar KURT Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu Koordinatörü

Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu. Dr. Haydar KURT Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu Koordinatörü Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu Dr. Haydar KURT Sert Kabuklu Meyve Araştırmaları Çalışma Grubu Koordinatörü 1 Sert Kabuklu Meyveler Çalışma Grubu (Fındık, Antepfıstığı, Ceviz, Badem, Kestane)

Detaylı