TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ"

Transkript

1 TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Türkiye de yumurta sektörü son yıllarda göstermiģ olduğu ilerleme ile Dünyanın dikkatini çekmekte ve dünya yumurta üretimi içerisinde konumunu korumaktadır. Yumurta sektörü 2013 Yılı itibariyle 994 adet iģletme sayısı, adet kümes sayısı, milyar adet üretim ve Kg a ulaģan ihracat rakamıyla (yaklaģık 351 milyon Dolar değerinde 4 milyar adet yumurta) sürekli geliģme ve büyüme yolundadır. Yumurta sektörü yaklaģık olarak 4 milyar TL ciro ve kiģiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayarak Ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Bununla beraber önemli bir protein kaynağı olan yumurtayı üreterek insanların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamaktadır. Yumurta proteini, amino asitlerin tamamını yeterli oranda içeren, kolay sindirilebilen ve % 100 vücut proteinlerine dönüģebilen üstün kaliteli besin maddesi kaynağıdır. Yumurtanın besin madde içeriği Tablo 1 de verilmiģtir. Tablo 1. Bir Yumurtanın Besin Değeri İçeriği (%) Protein Vit. A Vit. B 12 Vit. B 6 Vit. D Vit. E Folik Asit Tiamin Fosfor Riboflavin Çinko Demir Kaynak: (7) Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine baģlama aylık bir süreçte gerçekleģebilmekte ve üretim döneminde de arz ve talep dengesini oluģturmak zor olmaktadır. Arz talep durumu mevsimsel nedenler, ihracat miktarı ve bazen de piyasada ortaya atılan spekülasyonlardan çok çabuk etkilenmektedir. Öte yandan yumurtanın pazarda kalma süresi 21 gün gibi çok kısa bir periyottur ve bu sürede yumurtayı çok hızlı bir Ģekilde pazarlamak gerekmektedir. Yumurtanın depolanma süresi sınırlı ve sıkıntılı bir durumdur ve Ülkemizde yumurta ürünleri sanayi henüz geliģme aģamasındadır. Yumurta sektörünün en önemli avantajı peģin veya kısa vadeli satıģlarla nakit akıģının hızlı olmasıdır. 2. KÜMES HAYVANLARI VE İŞLETMELER Yumurta üretimi tavukların yanı sıra hindi, kaz, bıldırcın ve ördek gibi kanatlılardan yapılmaktadır. Ancak ticareti yapılan ve tüketime sunulan yumurta tavuk yumurtasıdır, çok nadir olarak bıldırcın yumurtası da piyasada yer almaktadır. Ülkemizde kanatlı türlerine göre hayvan sayısı et tavuğundan sonra en fazla hayvan sayısı yumurta tavuğuna aittir (Tablo 2). Ülkemizde 2005 yıllında ortaya çıkan kuģ gribinden dolayı hayvan sayısı az miktarda azalma yaģanmıģ ancak takip eden yıllarda yine artıģ eğilimi devam etmiģtir.

2 Tablo 2. Türlerine Göre Kümes Hayvanları Sayısı Yıl Yumurta Tavuğu Et Tavuğu Hindi Kaz Ördek Kaynak: (4) Kanatlı iģletme ve kümes sayılarıtablo 3 de verilmiģtir. Kümes ve iģletme sayıları bakımından yıllarına bakıldığında önemli sayısal farklılıklar olmadığı görülmektedir. Bu durum mevcut iģletme ve kümes sayısının iç talebi fazlasıyla karģıladığını göstermektedir. Ġhracat miktarının artması durumunda bile sektör, bunu karģılayacak alt yapı ve kapasiteye sahip bulunmaktadır. Tablo 3. Kanatlı Sektöründeki İşletme Sayıları Yıllar Kanatlı ĠĢletme Sayıları ( ) Kuluçka Damızlık Ticari Etlik Piliç Ticari Yumurtacı Toplam 2006 ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı ĠĢletme Sayısı Kümes Sayısı Kaynak: (2) Yumurtacı iģletmeler büyüklük bakımından değerlendirildiğinde % 52 sinin ve altı küçük kapasitedeki iģletmelerde gerçekleģtirildiği görülmektedir ile kapasite arasında olan iģletmelerin oranı ise % 45 tir. Bir milyon ile 3 Milyon üzeri kapasiteli iģletmelerin toplam iģletmeler içerisindeki oranı ise sadece % 3 lük paya sahiptir (7).

3 Adet/Kişi/Yıl 3. YUMURTA ÜRETİM VE TÜKETİMİ Türkiye de kiģi baģına yumurta üretim ve tüketimine ait veriler Tablo3 de, tavuk yumurtası miktarları ve değiģim oranları Tablo 4 te ve kiģi baģına yumurta üretimi de Grafik 1 de verilmiģtir. Ülkemizde yumurta üretim kapasitesi, iç tüketim talebini karģılamada yeterli olmakla birlikte kiģi baģına yumurta tüketimi hala istenen sayıda değildir. Türkiye Dünya tavuk yumurtası üretiminde 10. Sırada yer almaktadır. Avrupa da ise 3. Sırada yer almaktadır. Bu rakamlar üretim potansiyeli bakımından sektörün iyi durumda olduğunun göstergesidir. KiĢi baģına yumurta tüketimi 2005 yılında 115 iken 2013 yılında 190 olarak gerçekleģmiģtir. dokuz yıllık süre zarfında kiģi baģına yumurta tüketimi 75 adet olarak artıģ göstermiģtir. Yine kiģi baģına yumurta tüketimi 2012 yılı 175 adet iken 2013 yılında 190 adet gerçekleģmiģ ve yaklaģık % 10 luk bir artıģ kaydedilmiģtir. Tablo 4. Türkiye de Kişi Başına Yumurta Üretim ve Tüketim Yıllar Üretim (Milyon adet) Nüfus (1000) KiĢi BaĢına Üretim KiĢi BaĢına Tüketim (Adet/KiĢi/Yıl) Kaynak: (4) Grafik 1. Türkiye Kişi Başına Yumurta Üretim ve Tüketimi ( ) Kişi Başına Üretim (Adet/Kişi/Yıl) Kişi Başına Tüketim (Adet/Kişi/Yıl) Kaynak: (4) Yıllar 4. HAMMADDE VE KARMA YEM FİYATLARI VE YUMURTA MALİYETİ Yumurta tavuğu yemlerinde kullanılan hammadde fiyatları Tablo 5, 6 ve 7 verilmiģtir. Yumurta tavuğu yemleri genellikle mısır-soya esaslı olarak hazırlanmaktadır. Rasyonlarda mısır ve soyanın yanı sıra buğday, arpa, ayçiçeği ve pamuk tohumu küspesi gibi hammaddeler

4 de kullanılmaktadır. Soyanın tamamı ve mısırın belli bir kısmı ithalat yolu ile temin edilmektir. Bu nedenle tavuklar çoğunlukla kesif yemle beslendiklerinden, artan hammadde fiyatları nedeniyle yem maliyeti toplam maliyetin en az %70 ini oluģturmaktadır. Bu da yem karma yem fiyatlarının (Tablo 8) artması ve yumurta maliyetinin (Tablo 9) yüksek olması ve bütün bunların bir yansıması olarak da yumurta fiyatlarının (Tablo 10) yükselmesi kaçınılmaz olmaktadır. Tablo 5. Yem Sanayinde Kullanılan Hammaddelerin Fiyatları 2013 (Ocak-Haziran) 2013 YILI İLK 6 AYA AİT YEM SANAYİNDE KULLANILAN HAMMADDELERİN FİYATLARI (TL - $) 2013 OCAK ġubat MART NISAN MAYIS HAZIRAN TL $ TL $ TL $ TL $ TL $ TL $ MISIR ARPA FULL FAT SOYA SOYA KÜSPESĠ KANOLA KÜSPESĠ MISIR GRĠZĠ BUĞDAY KEPEĞĠ MISIR KEPEĞĠ RAZMOL KIRIK BUĞDAY YEMLĠK BUĞDAY ÇAVDAR HAM YAĞ ATK (28 PROTEIN) ATK (36 PROTEIN) PTK MELAS DDGS $ KURU 1,77 1,78 1,81 1,80 1,83 1,90 Kaynak: (5)

5 Tablo 6. Yem Sanayinde Kullanılan Hammaddelerin Fiyatları 2013 (Temmuz-Aralık) 2013 YILI İKİNCİ 6 AYA AİT YEM SANAYİNDE KULLANILAN HAMMADDELERİN FİYATLARI (TL - $) 2013 TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKIM KASIM ARALIK TL $ TL $ TL $ TL $ TL $ TL $ MISIR ARPA FULL FAT SOYA SOYA KÜSPESĠ KANOLA KÜSPESĠ MISIR GRĠZĠ BUĞDAY KEPEĞĠ MISIR KEPEĞĠ RAZMOL KIRIK BUĞDAY YEMLĠK BUĞDAY ÇAVDAR HAM YAĞ ATK (28 PROTEIN) ATK (36 PROTEIN) PTK MELAS DDGS $ KURU 1,93 1,96 2,02 1,99 2,02 2,06 Kaynak: (5) Türkiye de yılları arasında yumurta ve yumurta fiyatları değiģimi Tablo 10 da verilmiģtir. Tablo 11 incelendiğinde yumurta fiyatları ile yumurta yemi fiyatları arasında üreticiyi ve dolayısıyla tüketiciyi olumsuz etkileyen bir tablo ortaya çıkmaktadır. Son 7 yıllık eğilime bakıldığında ortalama % oranında negatif bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu durumu pozitif yöne çevirmenin yollarından biri hammadde fiyatlarının düģürülmesi ve dolayısıyla karma yem maliyetinin azaltılmasıdır. Hammadde fiyatlarının düģürülmesi ithalatın azaltılması, iç üretimin destek ve teģviklerle desteklenmesi ve bunun büyük bir üretim planlaması çerçevesinde bir eylem planı dahilinde ele alınması ile mümkün olacaktır.

6 Tablo 7. Yem Sanayinde Kullanılan Hammaddelerin Fiyatları 2014 (Ocak-Mayıs) 2014 YILI İLK ALTI AYA AİT YEM SANAYİNDE KULLANILAN HAMMADDELERİN FİYATLARI (TL - $) 2014 OCAK ġubat MART NISAN MAYIS TL $ TL $ TL $ TL $ TL $ MISIR ARPA FULL FAT SOYA SOYA KÜSPESĠ KANOLA KÜSPESĠ MISIR GRĠZĠ BUĞDAY KEPEĞĠ MISIR KEPEĞĠ RAZMOL KIRIK BUĞDAY YEMLĠK BUĞDAY ÇAVDAR HAM YAĞ ATK (28 PROTEIN) ATK (36 PROTEIN) PTK MELAS DDGS $ KURU 2,22 2,22 2,22 2,13 2,09 Kaynak: (5) Tablo 8. Aylara Göre Karma Yem Fiyatları TL/Ton (İlk 6 Ay) Aylara Göre Yem Fiyatları 2013 Ġlk 5 Ay Yem Fiyatları 2014 Aylar Yumurta Yemi Etlik Piliç yemi Yumurta Yemi Etlik Piliç yemi Ocak ġubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ortalama Yılı Fiyatları Değişim %

7 TL/Ton Kaynak: (5) Grafik 2. Türkiye de Karma Yem Fiyatları (2013) Yumurta Yemi Etlik Piliç yemi Aylar Kaynak: (5) Tablo9. Yumurta Maliyeti 2013 Aylar Maliyet-Adet / Lira Ocak ġubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ortalama Kaynak: (7)

8 Tablo 10. Yumurta Fiyatları Aylar Aylara Göre Yumurta Fiyatları 2013 TL/Adet Ġlk 5 Ay Yumurta Fiyatları 2014 TL/Adet Ocak ġubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ortalama Kaynak: (3) Tablo 11. Türkiye de Yumurta (Üretici) ve Yem Fiyatlarının Değişimi Yıllar Yumurta (TL/Adet) Yumurta Yemi (TL/kg) Yumurta Fiyatı /Yem Fiyatı Oranı DeğiĢim (%) Kaynak: (7) 5. YUMURTA İHRACATI Türkiye bugün yumurta ihracatında oldukça önemli bir noktaya gelmiģtir. Ülkemizin ihracat rakamları Tablo 12 de yer almaktadır. Yumurta ihracatı 2013 yılı aylar itibariyle incelendiğinde en yüksek rakam Kasım ayında, en düģük rakam Temmuz ayında gerçekleģmiģtir. Temmuz ayında en düģük ihracat rakamı elde edilirken yumurtanın kg dolar fiyatı Ekim ayı ile birlikte en yüksek rakamı yakalamıģtır (1.67 kg yumurta/dolar) Ülkeler bazında Türkiye nin yumurta ihracat rakamları Tablo 13 te yer almaktadır. Ülkeler bazında ihracat incelendiğinde yılları arasında genellikle Irak 1. Sırada yer almaktadır. Azerbaycan a ihracat en yüksek 2011 yılında gerçekleģmiģ o yıl Azerbaycan 3.

9 sırada yer almıģtır. Suriye 2010 yılında ABD-$ ile en yüksek rakamla ihracatta 1. sırada yer alırken 2012 yılında ihracat yapılan ülke sıralamasında 7. Sıraya gerilemiģtir. Ġran a en fazla ihracat 2011 yılında gerçekleģmiģ ve bu yıl 1. Sırada yerini almıģtır. Tablodan ihracat rakamları incelendiğinde, tam bir istikrardan söz etmek mümkün değildir. Bu istikrarsızlıkta, ülkelerle olan ikili iliģkiler ve Dünya konjektöründeki yeni yapılanmalar etkili olmaktadır. Ġhracat yapılan ülkeler incelendiğinde daha çok yakın komģu ülkelerin çoğunlukta yer aldığı görülmektedir. Ancak bu coğrafyada yer alan ülkelerdeki istikrarsızlık ve ulusal politikalar dolayısıyla önemli ihracat pazarlarımızı kaybetmekteyiz. Yumurta ihracatındaki asıl hedef Amerika ve Avrupa Ülkelerine açılabilmek ve istenen kalite ve nitelikte ürün üretebilmek olmalıdır. Bununla birlikte yumurta ihracatında uluslar arası normlara uygun ve yasal koģulları sağlayacak önlemler alınmalı ve bununla ilgili yeni politikalar geliģtirilmelidir. Dünya yumurta ihracatında ilk 10 ülke Tablo 14 te yer almaktadır. Türkiye Dünya yumurta ihracat eden ülkeler arasında 2008 de 7. Sırada, 2009 yılında 8. Sırada, 2010 yılında 6. Sırada, 2011 yılında 3. Sırada yer almıģtır. Dünya yumurta ihracatında ilk 10 ülke arasında 2012 yılı itibariyle Hollanda dan sonra 2. Sırada yerini almıģtır. Son beģ yıllık süre içerisinde 7. Sıradan 2. Sıraya yükselme baģarısını göstermiģtir. 6. SONUÇVe ÖNERİLER Türkiye de yumurta tavukçuluğu sektörü büyüme ve ilerleme yolunda önemli bir ivmeye sahiptir. Yumurta üretimi, tüketicilerin yumurta tüketimini karģılayacak tavuk ve iģletme kapasitesine sahip olmasına rağmen, Türkiye de kiģi baģına yumurta tüketimi hala yeterli ve beklenen sayıda değildir. Yumurta tüketimin artırılması için sektörle ilgili kamu kurumları, dernekler ve birlikler ve üniversitelere kamuoyunda farkındalık yaratılması ve doğru bilgi oluģturulması konusunda büyük görevler düģmektedir. Bu konuda ortaklaģa çalıģılmalı paneller düzenlenmeli görsel ve yazılı medya ile konu gündemde tutulmalıdır. Yumurta ihracatı açısından Amerika ve Avrupa Ülkelerine ihracat fırsatları değerlendirilmeli ihracat çeģitlendirilmelidir. Ġhracat desteklerinin bu bağlamda ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ġç ve dıģ pazarlar için uluslararası standartlara uygun nitelikte ürün elde edilmesini sağlayacak üretim politikaları oluģturulmalıdır.

10 Tablo 12. Türkiye Yumurta İhracatı ( ) TÜRKİYE YUMURTA İHRACATI Aylar Ocak ġubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam/Ortalama Kaynak: (1) Miktar (Kg) Tutar ($) Birim Fiyat (Kg/$) Miktar (Kg) Tutar ($) Birim Fiyat (Kg/$) Miktar (Kg) Tutar ($) Birim Fiyat (Kg/$) Miktar (Kg) Tutar ($) Birim Fiyat (Kg/$) ,

11 Tablo 13. Ülkeler Bazında Türkiye Yumurta İhracatı (000 ABD-$ ) Ġthalatçı Ülke Dünya Irak Azerbaycan Ġsrail Libya Özbekistan BAE Türkmenistan Suriye Suudi Arabistan Gürcistan Yunanistan Angola Ekvator Ginesi Kıbrıs Kuveyt Ġran Umman Serbest Bölge Kongo Cibuti Tacikistan Kaynak: (6) Tablo 14. Dünya Yumurta İhracatında İlk 10 Ülke (000 $ ) Ġhracatçı Ülke Dünya Hollanda Türkiye Amerika Polonya Almanya Fransa Çin Ġspanya Belçika Malezya Kaynak: (6) KAYNAKLAR 1. Ege Ġhracatçılar Birliği 2. GTHB Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 3. Sınırlı Sorumlu BaĢmakçı 2 No lu Tavukçuluk Kooperatifi 4. Türkiye Ġstatistik Kurumu 5. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği 6. United Nations Comtrade Database 7. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, 2012 ve 2013 Sektör Verileri

TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ

TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ TÜRKİYE YUMURTA SEKTÖRÜ 1. Giriş Türkiye de yumurta sektörü son yıllarda göstermiģ olduğu ilerleme ile Dünyanın dikkatini çekmekte ve dünya yumurta üretimi içerisinde konumunu korumaktadır. Yumurta sektörü

Detaylı

Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve

Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve YUMURTA SEKTÖRÜ Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama 4.5-5 aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve üretim döneminde de arz ve talep dengesini

Detaylı

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ 1.Giriş Beyaz et insan beslenmesinde tartıģılmaz bir öneme sahiptir. Tavuk eti; uluslararası terminolojide Kanatlı Eti kavramı içinde geçmekte olup, bu kavramın içinde piliç, hindi,

Detaylı

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Beyaz et insan beslenmesinde besin değeri açısından tartışılmaz bir öneme ve yere sahiptir. Tavuk eti; uluslararası terminolojide Kanatlı Eti kavramı içinde değerlendirilmektedir.

Detaylı

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir.

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2012 yılında global çimento üretimi 2011 yılına göre %3 lük bir artış ile 3,6 milyar ton olarak gerçekleşmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) dünya toplam çimento üretiminin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Kuluçkadan yeni çıkmış broiler civcivleri. 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda başlayıp

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir.

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2014 yılında global çimento üretimi bir önceki yıla göre artış göstererek 4,3 milyar ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Çin üretimin %56,5 lik kısmını oluşturmaktadır. En

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ Temizlik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 55. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 34. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında;

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Türkiye deri ve

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce, Kisvahili Başkenti : Nairobi Başlıca Şehirler : Nairobi, Nakuru, Kisumu, Mombasa Yüzölçümü : 569.259 km 2 Nüfus : 42,7 milyon (2012 tahmini)

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) sınıflandırmasına göre 6111 ve 6209 nolu fasıllarda yer almaktadır. TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler DÜNYA DA DURUM: Dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama % 6 7 oranında artmaktadır. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketiminin

Detaylı

Durum ve Tahmin KÜMES HAYVANCILIĞI T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ

Durum ve Tahmin KÜMES HAYVANCILIĞI T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Durum ve Tahmin KÜMES HAYVANCILIĞI 2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Durum ve Tahmin KÜMES

Detaylı

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ Öğr.Gör. Emre Özer Elektronik Sanayi Sektörü, gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir bir büyüme, vatandaşlarına istihdam ve refah sağlamak için elzem olarak gördükleri bilgiye dayalı ve rekabet edebilen bir

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Karma Yem ve Kanatlı Sektörlerine Genel Bakış

Dünyada ve Türkiye de Karma Yem ve Kanatlı Sektörlerine Genel Bakış Dünyada ve Türkiye de Karma Yem ve Kanatlı Sektörlerine Genel Bakış Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri nsenkoylu@yahoo.com Ülkü KARAKUŞ Türkiye Yem Sanayicileri

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/11 FINDIK BÜLTENİ 08.12.2009 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte beklentisi ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya üretiminin

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

2013-Haziran Un İhracat Rakamları

2013-Haziran Un İhracat Rakamları 2 Ağustos 2013 2013-Haziran Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) İngiltere 10.147 4.410 Arnavutluk 360.000 126.000 Rusya Federasyonu 200.000 83.000 Azerbaycan 176.000 82.754

Detaylı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı

Detaylı

YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ

YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ Sayın İlgili Türk Yumurta sektörü çok sayıda modern üretim tesisi, bilgi birikimi ve örgütlü yapısı ile gelişimini hızla sürdürmektedir. Bu gelişimin devam etmesi için, sektörde

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ 1990-Q1 1990-Q3 1991-Q1 1991-Q3 1992-Q1 1992-Q3 1993-Q1 1993-Q3 1994-Q1 1994-Q3 1995-Q1 1995-Q3 1996-Q1 1996-Q3 1997-Q1 1997-Q3 1998-Q1 1998-Q3 1999-Q1 1999-Q3 2000-Q1 2000-Q3 2001-Q1 2001-Q3 2002-Q1 2002-Q3

Detaylı

ULUDAĞ OTOMOTĠV ENDÜSTRĠSĠ ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ 2015 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ DIġ TĠCARET DEĞERLENDĠRME RAPORU

ULUDAĞ OTOMOTĠV ENDÜSTRĠSĠ ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ 2015 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ DIġ TĠCARET DEĞERLENDĠRME RAPORU ULUDAĞ OTOMOTĠV ENDÜSTRĠSĠ ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ 2015 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ DIġ TĠCARET DEĞERLENDĠRME RAPORU ULUDAĞ ĠHRACATÇI BĠRLĠKLERĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ Ar-Ge ve Pazara GiriĢ ġubesi TEMMUZ 2015 1

Detaylı

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ KOZMETİK SEKTÖRÜ Kozmetik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 553. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 33. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında yer

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ 4

Detaylı

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması KONU İLGİ Kanatlı Rasyonlarında ATK miktarının artırılması mümkün müdür? Soyanın kısıtlı kullanımından dolayı ATK bir alternatif olabilir mi?

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ İÇİNDEKİLER: Başlık Sayfa 1. Genel Çerçeve...2 2. Türkiye ve DİR..3 3. Konya ve DİR...4 4. Sektörel Bazda DİR...5 5. Firmalar Bazında DİR..6 6. İller Bazında DİR.7 7. Sonuç..7 8. Kaynakça..8 Ekonomik Araştırmalar

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009 www.etonet.org.tr 1 İlimizin ihracatı Ocak-Eylül Dönemi itibariyle 2009 yılında 2008 e göre %14 azalmıştır. İhracat İthalat Oranları Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye istatistik Kurumundan elde edilen

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ 2011

YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ 2011 YUMURTA TAVUKÇULUĞU VERİLERİ 2011 Şubat 2012 Çetin Emeç Bulvarı 8. Cadde No: 4/6 Öveçler 06440 ANKARA Tel: 0312.473 20 00 Faks: 0312.473 20 61 www.yum-bir.org / bilgi@yum-bir.org 1 YUMURTA ÜRETİCİLERİ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 02 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2014 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ Asya ve Orta Doğu: Önemli tavuk eti ithal eden ülkeler Asya ülkelerindeki tavuk eti ticaret eğilimlerini inceleyen Terry Evans, Asya ülkelerinin tavuk eti ithalat eden ülkeler

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YUMURTACI TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YUMURTACI TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YUMURTACI TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman 392 1. SEKTÖRÜN TANIMI Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖR NOTU. 1. Dünya Çimento Sektörü

ÇİMENTO SEKTÖR NOTU. 1. Dünya Çimento Sektörü 1. Dünya Çimento Sektörü ÇİMENTO SEKTÖR NOTU Dünya çimento üretimi 2008 yılında da artışını sürdürmüş ve 2007 yılında 2,79 milyar ton olan üretim yaklaşık %1,2 artışla 2,83 milyar tona ulaşmıştır. 1998

Detaylı

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI TARIMDA ENERJİ KULLANIMI Aydın ÇALIŞKAN Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı 29 KASIM 2008 KAYSERİ TARIM SEKTÖRÜ Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomide % 40 düzeylerinde olan tarım sektörünün

Detaylı

DEMİR DIŞI METALLER SANAYİİ RAPORU ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ

DEMİR DIŞI METALLER SANAYİİ RAPORU ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ DEMİR DIŞI METALLER SANAYİİ RAPORU ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ MMP Ön Raporu EK 2B Alüminyum yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Alüminyumun kullanım alanlarına göre dağılımı aşağıda verilmektedir. Tablo: Alüminyumun

Detaylı

ÜRÜNLERİ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

ÜRÜNLERİ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK-HAZİRAN 2015 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖR ŞEFLİĞİ AKİB MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE VE AKİB DEĞERLENDİRMESİ 2015 yılı

Detaylı

DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI

DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 02/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Ocak ayında, Türkiye

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

Demir Cevheri Fiyatlarında Son Dönemde Kaydedilen Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisine Muhtemel Etkileri

Demir Cevheri Fiyatlarında Son Dönemde Kaydedilen Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisine Muhtemel Etkileri Demir Cevheri Fiyatlarında Son Dönemde Kaydedilen Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisine Muhtemel Etkileri İktisadi Araştırmalar Bölümü Temmuz 2015 İlker Şahin Uzman Bütün yayınlarımıza http://ekonomi.isbank.com.tr

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 57. fasılda yer almaktadır. Bu ürün tanımında yer alan ürün grupları aşağıda yer almaktadır:

Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 57. fasılda yer almaktadır. Bu ürün tanımında yer alan ürün grupları aşağıda yer almaktadır: HALI SEKTÖRÜ HALI ÜRÜNÜNÜN TANIMI Çözgü (arış) iplikleri üstüne ayrı bir desen ipliği ile değişik şekillerde düğüm atılarak, aralarından bir kaç sıra atkı (argaç) ipliği geçirilip sıkıştırılarak aynı yükseklikte

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ Dünyada 0207 Gümrük Tarife Pozisyonlu (GTP) kanatlı eti ve ürünleri üretiminde başı çeken ülkeler sırasıyla ABD (17,5 milyon ton), Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU 1- DÜNYA TİCARETİ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2015 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %7,4

Detaylı

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ ve AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 21 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV 2 ÜRETİM : Türkiye de enjeksiyon ve ektrüzyon makineleri üreten firmalar toplam üretimlerinin

Detaylı

AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HAZİRAN 2014 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI LENDİRMESİ Hazırlayan: Mehmet ÖZÇELİK / Uzman HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARININ TÜRKİYE

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İÇİNDEKİLER 1. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 3 1.1. BAŞVURU

Detaylı

Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler

Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler Önemli Kanatlı Hastalıkları: Epidemiyoloji ve Kontrol-2 22 ŞUBAT 2017 / ANKARA M.ÜLKÜ KARAKUŞ Türkiyem-Bir Başkanı DÜNYA KARMA YEM ÜRETİM SIRALAMASI

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

TÜRKİYE DE KARMA YEM ÜRETİMİ VE SORUNLARI M.Ülkü KARAKUŞ 1

TÜRKİYE DE KARMA YEM ÜRETİMİ VE SORUNLARI M.Ülkü KARAKUŞ 1 TÜRKİYE DE KARMA YEM ÜRETİMİ VE SORUNLARI M.Ülkü KARAKUŞ 1 1. GİRİŞ Artan dünya nüfusunun yeterli ve dengeli beslenebilmesinin, önümüzdeki yılların en büyük sorunlarından biri olacağı tahmin edilmektedir.

Detaylı

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Litvanya ya ihracat yapan 208 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ HAZİRAN 2014 TÜRKİYE GENELİ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATI 2 TÜRKİYE- HAZİRAN 2014 AYLIK İHRACAT RAKAMLARI 1000 USD HAZİRAN SEKTÖRLER 2013

Detaylı

OTOMOTİV KENTİ BURSA YA HOŞGELDİNİZ

OTOMOTİV KENTİ BURSA YA HOŞGELDİNİZ OTOMOTİV KENTİ BURSA YA HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Necmi Gürsakal İşin aslına bakarsanız elektro kardiyografileri doktorlar kullanıyor. Biz ise sadece kullandığımız grafikleri elekto kardiyografi ye (EKG) benzettiğimiz

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mayıs 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 4 Ayında %7,9 Artışa Ulaşıldı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 i Bu sayıda; TÜİK Eylül ayı enflasyon, TÜİK Ağustos ayı dış ticaret, TİM Eylül ayı ihracat, TCMB Eylül ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım,

Detaylı

AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ MART 2014 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI LENDİRMESİ Hazırlayan: Mehmet ÖZÇELİK / Uzman HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARININ TÜRKİYE

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 04 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2016 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

EKİM 2012 TARIM UYGULAMA ŞUBESİ AKİB SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

EKİM 2012 TARIM UYGULAMA ŞUBESİ AKİB SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ EKİM 2012 TARIM UYGULAMA ŞUBESİ AKİB SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLERİ SEKTÖREL İHRACAT RAKAMLARININ TÜRKİYE VE AKİB DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2009 Ocak Kasım Onbir Aylık Tekstil İhracatı Türkiye nin tekstil ihracatı, 2009 yılının Ocak Kasım döneminde geçen

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012 İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE ve MEVZUAT ŞUBESİ NİSAN 2013 İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ

Detaylı

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu. TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu. TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması İlk iki ayda üretim yüzde 34.08 artı Tüzün; 2015 yılında yaşanan siyasi ve ekonomik

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni Sayfa 1 ADANA TİCARET ODASI TE 6 21 Z U MM *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET

Detaylı

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı.

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. 3 Haziran 2015 BASIN ÖZETİ Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. Otomobil Pazarı %46, Hafif Ticari Araç Pazarı %79 Arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı,

Detaylı

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI 29 /01/ 2014 / ANKARA Turgut ORMAN ZİRAAT MÜHENDİSİ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kentucky Amerika nın Güney Doğusunda yer alır Alan

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 4.11.215 Sayı 44 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu Konya

Detaylı

1 ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayfa 1

1 ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayfa 1 İÇİNDEKİLER ET VE ET ÜRÜNLERİ... 3 1. DÜNYADA DURUM... 3 1.1. HAYVAN VARLIĞI... 3 1.2. HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERİ... 4 1.3. ET ÜRETİMİ... 6 1.3.1. Büyükbaş Eti... 6 1.3.2. Domuz Eti... 7 1.3.3. Küçükbaş Eti...

Detaylı