KADIN VE KABALA GİRİŞ. Sevgili Dünya Kli si Kadınları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KADIN VE KABALA GİRİŞ. Sevgili Dünya Kli si Kadınları"

Transkript

1 KADIN VE KABALA GİRİŞ Sevgili Dünya Kli si Kadınları Ellerinizde bir arzunun sonucunu tutuyorsunuz. Birçoğunuz Kabala çalışmasına yeni başlayan pek çok kadına yardım etmek için çalıştı. Buradaki sorular Bney Baruh Eğitim Merkezinde yolculuklarına yeni başlayan kadın öğrencilerin sorularından oluşturuldu. Cevaplar hocamız Laitman ın kitaplarından, derslerinden ve konuşmalarından seçildi. Bu sorular maneviyatı edinme arzumuzdan kaynaklanan sorular: kalplerimiz bunun ağırlığıyla sıkışıyor ve açlığını hissediyor. Kendimizi Amaca yönelmiş erkekleri destekleyip, bunu başarmaları için bir şeyler yapmaya hazır hissediyoruz. Bize rehberlik etmek için Laitman şöyle diyor: Kadınlar ortak çalışmada erkekleri uyandırmak ve onları bir araya getirmek amacıyla birleşmelidir, bu şekilde onlar birlik olur ve bu birlik vasıtasıyla maneviyata erişirler. Erkekler arasındaki bu birlik ve karşılıklı sorumluluk vasıtasıyla, manevi arzu kadınlara da yayılmış olur. Sonuç olarak, tüm insanlığın ya da ulusların kadın ve erkek kısımları, tek bir birlik olur. Fakat bunu nasıl başaracağız? Bu soruyu içsel olarak tekrar tekrar soruyoruz, arzumuzun gücü o kadar büyük ki birçok şekilde ortaya çıkıyor. Buradaki sorular hissettiğimiz bu derin özlemin kıyafetlenmesinden başka bir şey değil. Cevaplarda, insanlık amacını yerine getirmedeki önemli rolümüzü bulacağız. Bu projede büyük çabasını ve arzusunu ortaya koyan herkese teşekkür etmek istiyoruz: Proje Müdürü Beverly von Lucken; Proje Kordinatörü Brenda Jones; Bney Baruh Eğitim Merkezi öğrencileri Susan Castagna, Kenya Olivera, Liliaana Altamirano, Michelene Benson, Olivia Hamilton, Sally Stroud, Mirela Simonescu, Judy Frizzell, Katleen Kurek ve Nicci DeMerchant; İngiliz Kadınlar Komitesi Leah Goldberg, Susan Morales-Kosinec, Debbie Sirt, Denise Galante, Judy Hobart, Nina Chulak ve Inna Pavlova. Sadece Beraber! KABALADA KADININ DOĞASI VE ROLÜ Kabalada kadının önemi nedir?

2 Kabala kadına önemli bir rol verir. Bunun sebebi, dünyanın gelişme nedenin nesillerin devamlılığı ve bunu gerçekleştirenin de kadının olmasıdır. Nesilden nesle dünyayı geliştiren odur; kadın olmadan dünya var olmazdı. Gelecek neslin temelini onun desteği ve eğitiminin oluşturmasının yanı sıra, yaşamın doğal olarak kadın olmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu köklerimize dayanır çünkü yaratılış dişi olarak yaratılmıştır. Nitekim, Malhut tüm yaratılışın dişi parçası yaratılan tek şeydir. Ve erkek bir şekilde sonradan dişiye öncülük eden tamamlayıcı bir parçadan başka bir şey değildir, dahası onun için vardır. Bu demektir ki, bu dünyada erkek tamamen yanlış bir rol üstlenmiştir. Rolü tamamlayıcı olmasıdır. Nesiller boyu erkek, neslin devamlılığı ve doğru şekilde gelişimi adına kadına yardım etmek için var oldu. Kabalaya göre, dünya kadının etrafında var olur. Malhut dediğimiz şey, dünyanın kadın ögesidir. Zer Anpin -onun erkek parçası- sadece ona yardımcı olmak, desteklemek ve arzularını doyurmak için vardır. Kadın, erkek kısmını kendi adına doğru şekilde hareket etmesi için yönlendiren kısımdır. Sonra dünya ıslaha doğru ilerler. Modern Dünyada Kadın, Kabala Perspektifi, 17 Ağustos, Kadının Doğası Nedir ve Doğası Erkekten Nasıl Farklıdır? Erkeğin ve kadının özü çok farklıdır. Kabaladan öğrendiğimize göre, iki farklı dünyayı temsil ediyoruz. Erkeğin özü ihsandan, kadının özü ise almaktan gelir. Ancak, her ikisi de diğerinin bir parçasını içerir, var oluşumuz bu şekildedir. Kadın doğadır. Bu çok güçlü bir kuvvettir ve erkeklerin bunu hissetmesi önemlidir. Her şeyden önce bu erkeğin sahip olduğu güçle aynı değildir. Erkek doğası gereği daha çok filozof ve rasyonalisttir. Kadının gücü ise çok daha gerçektir. Micheal Laitman, Kadınların Manevi Gelişi ile İlgili Bir Konuşma, 16 Ocak 2007 Realitede, kadının doğası çok daha iyidir, ona sevgiyi ifade etme fırsatı verilmiştir. Kadın sevgisini ifade etme biçimini ve sevilme arzusunu erkeğin idrak etmesini ister.

3 Erkek bunu ifade etme ihtiyacı duymaz. Kadın ise sevginin varlığını bilmek ister. Bu durumda kadın, erkekle ilgili sevgi imajını geliştirerek yaşayabilir. Bir kadının karakterini anlayabiliyor ve bu konudaki duygularınızı paylaşıyorum. Erkekler buna hazır değil, ıslah olmamış olmanın bir sonucu bu. Bir kadının sadece hislerini ve adanmışlığını ifade etme şansının olmasını istediğini bilselerdi, o zaman daha fazlasını talep ederlerdi. Kadının erkekten istediği şey bu kadar önemsizken yine de almayı henüz başaramamıştır. Kabala Kütüphanesi/Micheal Laitman/Kitapçık/İlişkiler/ Bir Kadının Doğası, 1-2. Paragraf Kadının Rolü Nedir ve Erkeklerden Nasıl Farklıdır? Maneviyatta ayrım yoktur. Kadınlar da erkekler gibi yaratılışın en yüksek derecesi olan Yaradan la bağ kurmayı edinmek zorundadır. Fakat kadınlar Yaradan a yaklaşma yolu açısından erkeklerden farklı çalışır. Çalışmadaki tek fark metottur. Öğrenme sürecinin başlangıcı aynıdır. Bu nedenle giriş kurslarımız kadınlar ve erkekler için farklılık göstermez. Daha sonra eğer kişi Kabala çalışmasını derinleştirirse, metot farklılığı ortaya çıkar. Kadın ve erkek dünyayı farklı hissetmeye başlar, çünkü erkek ve kadın gerçekten de farklı dünyalardır ve farklı yaratılış algısına sahiptirler. Kabala Deneyimi/Kabala Çalışması, Micheal Laitman 3.Bölüm Kabala Çalışan Kadınlar ve Erkeler ve Kadınlar başlıkları Doğal düzende, kadın evden sorumludur. Çocukları yetiştirir, evin düzenini sağlar, yemek pişirir ve kocasını karşılar. Taş Devrinden bu yana böyledir ve bugün de olması gereken budur. Kadın dünyanın doğru düzenine özlem duyar. Doğaya yakındır ve dünyanın şimdiki düzeninin doğru olmadığını içinde hisseder. Bu tüm ilişkileri kapsar: çocuklar, aile, aileler arasında ve doğal olarak uluslar arasında. kökünde erkek kadına hükmeder. Kadın erkeğine aşağıdan yukarıya bakıyormuş gibi görünmesine rağmen, aslında manevi köküne uygun olarak ondan daha yüksek bir seviye talep eder hayvansal anlamda değil fakat manevi, ruhsal, insani ve kültürel anlamda. Tüm bundan erkeğin kadına, kadının erkeğe karşı tüm bilindik farklılıkları doğar. Bu manevi köklerden kaynaklanır ve dolayısıyla ilişkilerimizin her seviyesinde açığa çıkar: aile, toplum, çocuklar. 21.Yüzyılın Kadınları/10 Temmuz 2007 de Micheal Laitman ve bilim adamları arasındaki konuşma.

4 Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Fazla Acı Çeker ve Bunun Manevi Olarak Anlamı Nedir? yaratılışı temsil eden kadın, gerçekten de yaratılan, Hisaron, Malhut ve arzu krallığıdır. Erkek ise bir noktada Yaradan ın temsilcisi, hükmeden, ihsan eden ve doyurandır. Doğal olarak dişi kısım dünyadaki en önemli işlevi -doğum- yerine getirdiği unsuruna kayıtsız kalarak gelişir ve temelde dünyayı huzura kavuşturur. Bir taraftan dünyayı erkekten daha fazla küçük, doyumsuz ve kusurlu hissederken, diğer taraftan onu bir arada tutar. Bağımlılık ve bir çeşit kişisel bayağılık hissi (psikologlar, örneğin Freud bunu cinsellik açısından yorumlar), genel olarak Işığın kökünden ve onun içinde uyanan arzudan gelir. Dünyamızda insan kendini buna uygun olarak algılar ve buna göre de kadın kendini erkeğe göre algılar. Bu nedenle dünyamızdaki dişi arzu iki kat daha derindir. Bir bakıma bunun sebebi kökün, yaratılanın kendisinden geliyor olması, diğer taraftan kendi başına doyurulamıyor olmasıdır. Birbirleriyle doğru çalışma içinde olduklarında eril ve dişi parçalar - Işığın, Yaradan ın, doyumun ve Kli kısmının parçaları- uygun birleşimi bulabilirler. Doğal olarak, bu ancak dünyamızda değil manevi dünyada gerçekleşir. Dünyamızda öyle ya da böyle bir mükemmellik illüzyonu yaratmaya çalışıyor olsak da bu imkansızdır. Sadece egoizmin düşük seviyelerinde bu illüzyonu edinmeyi başaracakmışız gibi gelir. Dünyamızda doğru bir ilişki ve sevgi yoktur. Eğer bu ilişki tamamen manevi dünyada gerçekleşiyor olsaydı, bunun sonucunda egoizmin üzerinde, manevi seviyede karşılıklı ihsan ve alma vasıtasıyla bunu bedenlerimizde değil, fakat ruhlarımızda deneyimliyor olurduk. Bu nedenle kadının bu dünyada asla doyuramadığını hissettiği Kli nin, doyurulmamış, karşılığını alamamış arzusunun hatırına daima alınacak bir ders vardır. Her şeye, ev, aile, çocuklara sahip olmasına rağmen, yine de bir sebeple hiçbir şeyi yoktur. Bu böyledir çünkü tüm bunlar yaratılış Amacından gelir. Micheal Laitman, Toronto Kongresi, Kadınlar için Ders, 2006, Kanada. KADININ İÇSEL ÇALIŞMASI Bir Kadın Başkalarını Nasıl Islah Olmuş Olarak Görür?

5 Soru: Konuşmalarınızdan birinde kadınların sevmeyi bildiğini ama erkeklerin bunu bilmediğini ima etmiştiniz. Eğer hepimiz egoistsek, o zaman kadın ne çeşit bir sevgi verebilir? Cevap: Egoist sevgi. Bir kadın egoist olarak sevdiği ve saygı duyduğu insanlarla ilgilenir. Soru: Bir süredir Kabala çalışıyorum. Tamamen ben-merkezli olduğumu idrak etmiş durumdayım ve Yaradan ın bu konuda bana yardım etmesini umuyorum. Fakat her zamankinden daha fazla olarak günlük yaşamımda diğer insanların ben-merkezciliğini fark ediyor ve bundan hoşlanmıyorum. Yargının üstesinden gelmek ve sevgi dolu olamasam da en azından onlara karşı zor da olsa nazik olmak için ne yapabilirim? Cevap: Başkasında gördüklerin Başkalarını kınayan, kendini kınar kuralına göre, senin kendi yansıman. Ancak, eğer onları seversen, onlarda kendi egolarını severler, tıpkı kendinin bebeği olman gibi. Kabala ve Yaşamın Anlamı Micheal Laitman ın kişisel bloğu, Ağustos 20, 2008 Soru: Dağıtım Fabrikası ile grup arasındaki farktan bahsettiğinizde, dağıtımda çalışan bir kadın olarak niyetim değişir mi? Her ikisini de farklı olarak mı düşünmeliyim? Cevap: Bir kadın olarak grubun içinde neler olduğu sizi ilgilendirmez. Grupta erkeklerin onlara verilen birlik olma fırsatını doğru şekilde algılayıp algılamadıklarına kayıtsız kalarak ortak gelişime katkı yaptığınız ölçüde ilerlersiniz. Erkeklerin aşamasından bağımsız olarak ilerlersiniz. Micheal Laitman Kişisel Bloğu, Bir Kadın Bağımsız İlerleyebilir 22 Ağustos 2008 Bir Kadın Kendini Nasıl Amaca Doğru En Uygun Yolla Yönlendirebilir? Dağıtım yaparak, kendinizi ıslah edersiniz. Bu sizin dışınızda, başkalarındaymış gibi görünür, fakat gerçekte sizin manevi bedeninizdir. İhsan ederek ve başkalarını severek, aslında kendinizi sevip, ihsan etmiş olursunuz! Başkalarına karşı bu tutumunuz onların arzularını ve içsel Işıklarını elde etmenizi sağlar. Micheal Laitman Kişisel Bloğu, Kabala İlmini Dağıtarak, Kendinizi Islah Edersiniz 25 Temmuz, 2008 Yapacak bir çeşit dağıtım çalışması bulmaya çalışın, bu sizi sorumlu, adanmış yapar ve gelişmeniz de motivasyon sağlar. Ortak çalışmadaki payınız mülkiyetinizi artırır, destek verir ve bu dünyanın değerlerini doğru şekilde belirlemenizi olanaklı kılar. Micheal Laitman Kişisel Bloğu, Yeni Başlayanlara Tavsiye Dağıtım! 13 Temmuz 2008

6 DAĞITIM Neden Bir Kadın İçin Dağıtım Projelerinde Yer Almak Önemlidir? Kadınlar erkeklerin manevi olarak ilerleme arzusunda sorumlu olduklarını anlamalıdırlar. Bu tüm eril türe aittir çünkü birlik olduğumuz manevi durumdan bahsediyoruz. Maneviyatta dişi ve erkek kısım birbirinin karşısındadır ve ahenkli bir şekilde hareket eder. Kadın erkeği Üst doyumu almaya mecbur kılar ve bu doyum her ikisine de bölünür. Kabala dağıtımı, birbiriyle ilişkileri, ortak çalışmalarının hepsi, maneviyata olan arzularının en doğru biçimde açığa çıkması niyeti taşımalıdır: Erkeklerin manevi doyumu edinme çalışmalarında efektif ve yararlı olarak hareket edebilmeleri için arzumuzu onlara vermede en yararlı yol nedir? Sonra insanlığın eril ve dişi parçaları, beraberce Üst Işığa doğru yükselir ve daha iyi bir dünyasal yaşama kavuşur. Tüm bunlar kadınlar tarafından yapılmalıdır. Bir kadın evrenin düzenini detayıyla anlamak ve manevi yasalarının çalışma mekanizmasını bilmek zorunda değildir. Bir kadın için genel bir anlayış yeterlidir ve zamanının çoğunu dağıtıma ve yardım etmeye ayırmalıdır. Bu şekilde eril kısma katılır ve onlara arzusunu, Hisaron verir. Bu onun manevi katılımıdır ve bu şekilde ıslah olur. Kadınların Manevi Gelişimle İlgili Konuşma 19 Aralık 2007 Kadınlar Nasıl Dağıtım Yapar ve Bunun En Doğru ve Etkili Yolu Nedir? En azından günde bir saat dersi dinlemelisiniz. günün geri kalan saatleri dağıtım için kullanılmalıdır - çeviri, kitap dağıtımı, film, metin çalışmaları. Eğer çabanızı buraya harcarsanız başarının kaynağı buradan gelir. Bu şekilde kadın bu dünyaya bir şeyler katar ve özellikle bunun vasıtasıyla tüm ilim dünyaya yayılır. İnternette gördüğünüz her şey, size sunduğumuz tüm materyal baştan sona kadınlar tarafından organize edilir. Bunu size sadece ben söylemiyorum, tüm erkeklerden de bunu duyabilirsiniz: Kabalada kadın olmadan, onun katılımı, bakış açısı, organizasyon becerisi, desteği, hazırlığı olmadan bir şey yapmak mümkün değildir. Bu imkansızdır. Dolayısıyla, her birinize dağıtımda yer alma fırsatı bulmanızı tavsiye ediyorum.

7 Çabamı kolektif Kli ye koyduğum ve ona bağlandığım ölçüde, biz isteyelim ya da istemeyelim ulaşmamız gereken hedefle ve onun gelişim süreciyle ilgili bilgiyi dünyaya dağıttığım ölçüde, Yukarıdan, Yaradan dan yardım alırım. Nihayetinde Yaradan ın adını dünyaya yaydığımda, beni bilseler de bilmeseler de, hatırlasalar da, hatırlamasalar da, ben ilerlerim. Burada insanların beni bilip bilmemesiyle ilgili hesap yapılmaz. Hayır. Burada basit bir hesap vardır; Koyduğum kadarının birkaç kat fazlasını aynı güçten, aynı Yaradan dan, aynı Üst Işıktan geri alırım. Etrafımda nasıl bir koşuşturma olduğu önemli değildir, bu bana yardım etmez. Çalışma kolektif ruhun içine girmemle ölçülür. Kuzey Amerika Kabala Kongresi, Bir Sonraki Adım, Kadınlarla Konuşmalar 25 Eylül 2005 Kadının içsel çalışması bu dünyadaki günlük çalışmasına benzer, bir sonraki nesli doğuran parçadır. Doğrusu kadın bunu erkeğin yardımıyla, onun desteğiyle yapar fakat doğumu yapan odur, gelecek nesil ondan gelir. Dolayısıyla kadının temel çalışması çalışma değil, dağıtımdır. Dağıtım yapma enerjisi bulmak, doğum yapar gibi gelecek ıslahları gerçekleştirmek, üretmek ve bilgiyi iletmek için az çalışması yeterlidir. Kuzey Amerika Kabala Kongresi, Bir Sonraki Adım, Kadınlarla Konuşmalar 25 Eylül 2005 Kadın Kime Dağıtım Yapmalı, Kime Yapmamalıdır? Kabalayı dünyadaki tüm insanlara dağıtmalıyız, dünyayı bütün olarak kabul etmeli ve nerede olurlarsa olsun her bir insana ıslah için gereken her şeyi sağlamalıyız. Tüm insanlar aynı hastalıktan muzdarip -yaşamın Işığından bizi ayıran egoizm. Dolayısıyla, herkesin ilaca ihtiyacı var -Üst Işık. İnandığımız şey bu ve bu nedenle Kabalayı herkese dağıtmalıyız. Sonrasında ilacı hemen ya da sonra almak -daha ileriki aşamada hastalığını hissettiği zaman- kişiye kalmıştır. Micheal Laitman Kişisel Bloğu, Tüm İnsanlar Aynı Hastalıktan Muzdarip 13 Ağustos İçte dengeli kalmak için dış dünyayla temas kurmalısınız ve bunun en iyi yolu dağıtımdır. Ancak, bildiğiniz insanlar arasında dağıtım yapmamalısınız çünkü böyle yaparak kendinizi günlük hayatta büyük ölçüde kısıtlamış olursunuz. Fakat dağıtım gereklidir bu yüzden tanımadığınız insanlara dağıtım yapmalısınız. Başkaları için bir şey yaptığınızda, bilginizi ve ruhların ortak sistemiyle beraber aşamalarınızı dengelersiniz ve bu sizin manevi büyümenizi arttırır. Micheal Laitman Kişisel Bloğu Yeni Başlayanlar için Tavsiye -Dağıtım! 13 Temmuz 2008

8 KADININ GÖRÜNEBİLİRLİĞİ Neden Sabah Dersinde Kadınlar Soru Soramıyor? Hayır, bu doğru değil. Nitekim, soruları televizyon programının Bir Kabaliste Sor bölümünden alıyoruz ve ayrıca Beit Kabbalah LaAm adı altında konferanslar veriyorum ve burada herkesin sorusunu cevaplıyorum. Çalışmalarımız sırasında açıklığa kavuşmamış tek bir soru dahi olduğunu düşünmüyorum. Bu sorular dünyanın her yerindeki erkekler tarafından soruluyor. Derslerimiz sırasında insanlar internet aracılığı ile soru sorabiliyorlar ve bir kadın da bu yolla istediği bir isim altında soru sorabilir. Kimse isme göre hareket etmez. Eğer soru konu başlığıyla ilgiliyse, bir erkekten değil de kadından gelse bile memnuniyetle cevap veririm. Bu demektir ki bu konuda bir sorun yok. Sorularına cevap almak isteyen bir kadın cevabını alır. Sadece arzusu olması yeterlidir. Kadınların Manevi Gelişimi ile İlgili Konuşma, 11 Aralık 2007 Kadınlar arasında ayrı bir organizasyon olması iyi olabilir, birkaç kadın, hatta tek bir kadın tüm kadınların sorularını ve problemlerini toparlayıp bize iletebilir. Bunu aranızda tartışın, yazışın. Kadınların veri tabanını oluşturun ki böylece kimin ne yaptığını, yardıma ihtiyaç olup olmadığını bilirsiniz. İnanın bana hepinizin geçirmekte olduğu sorunlar -düşüşler, farklı düşünceler- herkes için aynı. Dolayısıyla bana yazın ve her bir sorunuzu kitapta nerede yazılı olduğunu göstererek cevaplayacak, nasıl devam etmeniz gerektiğini ve engellerin üstesinden nasıl geleceğinizi, neden her birinizin belli bir aşamayı edindiğinizi (birden iyi bir şey, ya da Allah Korusun kötü bir şey) açıklayacağım. Tüm bunların bir nedeni var ve biz bu aşamalardan nasıl ilerleyeceğimizi öğrenmek zorundayız. Sonra her şey bizim yararımıza olur. Kuzey Amerika Kongresi Gelecek Adım 25 Eylül 2005 Erkek ve Kadın Arasındaki Ayrılığı Alçaltıcı Bulan Kadınlara Ne Söylenebilir? Kadının ruhunu ıslah etmesi için canlı derste bulunması gerekli değildir, peki kişi neden böyle bir şeye ihtiyaç duyar? Böyle yaparak, bir kadın gruba rahatsızlık getirir ve süreçte kaybeder. Bu yüzden buna özenmeyin ve evde kalın. Size ciddi olarak söylüyorum. Bunun doğanın kanunu olduğunu lütfen anlayın. Bunu değiştiremezsiniz. Bnei Baruch ta her yere burnunu sokan böyle çok kadın var. Buna ihtiyacınız yok.

9 Bir kadın sessizce evden yardım edebilir, bildiği şekilde diğerlerine baskı yapabilir. Bunu nasıl yapacağınızı size öğreteceğim. Kadınlar erkeklere doğru baskı uygulandığında ve onları birleşmeye ve edinime zorladığında kazanır. Derslerde erkeklerin yanında oturarak ne kazanacaksınız? Oturun, onlara sarılın, beraber şarkı söyleyin, biraz için, e ne olmuş? Bunun kadın ruhu için bir anlamı yoktur. uygun materyali dişi kısımla beraber çalışacağız. Islah yapanın sadece insanlığın erkek kısmı olduğunu zannetmeyin. Aksine kadınların sadece onlara eşit değil, aynı zamanda bu süreçteki temel katılımcı olduğunu hissetmelisiniz çünkü ıslah sizin, manevi dişi kısmın yararına gerçekleşir. Ancak, kadınların farklı niyetleri vardır. Bir kadının niyeti, tüm kadın grubuyla beraber erkekleri manevi ilerlemeye önem verme aşamasına getirmek olmalıdır. Erkekler henüz bunu idrak etmiş olmasalar da bu baskıdan yoksundurlar. Ancak, etraflarında onları itecek ve yönlendirecek ciddi kadınlara ihtiyaçları olduğunu anlayacaklar. Bu kadınları hissetmek ya da görmek zorunda değiller. İçeriden bir baskı olduğunu hissetmeleri yeterlidir. Sabah işe giden erkeğin bir evi ve ailesi, omuzlarına çıkan çocukları olduğu için bunu yapması gerektiğini, bu mecburiyeti hissetmesi gibi. Bu tip mecburiyetleri erkekler manevi olarak da hissetmelidir. Sadece kendi mecburiyetlerini hissetmemeli aynı zamanda bunu kadınlardan da almalıdırlar. Bu basit bir iş değildir. Kabala Kütüphanesi/Micheal Laitman/Konuşmalar/ Kadınların Birleşmesi İhtiyacı ile ilgili Feminist Hareketi Gelişimimize Nasıl Yardımcı Olur? Bugün, neden kadınların her şeyi üzerlerine almak istemesi, neden erkeklere bağımlı kalmak istemedikleri, neden her şeyi kendi aralarında organize ettikleri açıktır. Doğal olarak daha bağımlıdırlar fakat bu bağımlılığı istemezler çünkü buna tahammül edemezler. Hak ettikleri ve istedikleri şeyi onlara sağlamada başarısız kalan ve bozulmaya başlayan doğanın bu parçasına bağımlı kalmaları imkansızdır. Dolayısıyla, bir taraftan feminizm tezahürü gayri tabi, diğer taraftan bugünkü krizin doğal bir sonucudur. Ve elbette bunu dikkate almak zorundayız. Başka seçimimiz var mı? Kadınlar insanlığın büyük bir bölümü, onun en güçlü yarısı ve şimdi öne çıkıyor. Bugün bu süreci aksatan dinlerin ve diğer öğretilerin etkisi söz konusu. Ancak, din ve siyaset alanında erkeklerin doğal olarak lider rolünü üstlendiği geleneklerden özgürleşirsek, dünyamız tamamen farklı bir doğaya -manevi dünyaya zıtlığın ve bozukluğun ölçüsünde elde edilmesi gereken- sahip olur. Köklerde erkeğin kadına üstün geldiğini söylemiştik, oysa dünyamız manevi dünyaya zıt olduğundan bizim durumumuzda bunun tersi söz konusudur.

10 Soru: Bu fenomen olumlu mudur, olumsuz mu? Cevap: Her ikisi de, doğaldır, doğayla dengededir. Doğa bile kendini iki dünya arasında dengeler. Dolayısıyla zıtlıklar birbirinin karşısında yer almalıdır. Özellikle bugün kadınlar kendini bir lider, en güçlü ve en enerjik unsur olarak öne sürerek ön plandadır, istesinler ya da istemesinler tüm bunlar dünyamızın ıslah olmamış, bozulmuş ve kriz aşamasında olduğu unsurunun kanıtıdır. Bu krizden çıkmaya başladığımız ve Kabaladan faydalandığımız an, dünyamızla Üst Dünya arasından doğal bir iletişim ve ilişki açığa çıkmaya başlayacaktır. Dünyamızın tüm parçaları arasında optimal ilişkiler şekillenmeye başlayacaktır -erkek yükselecek ve bu yaşamın lideri olacaktır ve kadın memnuniyetle bunu kabullenecektir. Erkek bugün olduğundan farklı olarak daha güvenilir olacaktır. Micheal Laitman/Konuşmalar/ Erkek ve Kadın KADIN RUHUNUN ISLAHI Kadının Ruhunun Kökü Nedir ve Erkekten Nasıl Farklıdır? Kabalaya göre, Yaradan, veren güç realitenin eril kısmının manevi köküdür ve ruhun bereketi alma arzusu realitenin dişi kısmının dişi köküdür. Erkek ve Kadın Arasında Erkek ve kadın vardır çünkü Yaradan vardır ve O nun yarattığı yaratılan vardır, erkek ve kadın bu tangonun iki dansçısıdır. Bu Yaradan ın prototipi -veren, dominant lider- eril köktür. Ve yaratılan vardır -alan, Yaradan a yaklaşan- dişi köktür. Aynı şey bu dünyadaki yaşamda da geçerlidir. Eğer doğru hareket edersek ve bu iki kökün doğaya nasıl yerleştirildiğini ve birbirine bağlı olduğunu açıkça anlarsak, o zaman hem kadın hem erkek bir arada gayet iyi yaşar. Nitekim, sadece biz değil, tüm doğa yukarıdan aşağıya doğru kesin bir biçimde eril ve dişi kök olarak bölünmüştür. Kabala Kütüphanesi/Micheal Laitman/Konuşmalar 10 Temmuz, 2007 Bir Kadın Nasıl Erkekten Daha Fazla Islah Olmuş ve Doğaya Yakındır?

11 Bir kadın olayların anlamını erkeklerden daha fazla arar çünkü erkeklerinkinden daha derin olan gereklilik hissinin manevi kökünden gelir. Dolayısıyla, daha fazla hisseder. Erkek ihsan etme, Yaradan tarafından gelirken, kadın yaratılış tarafından gelir. Tüm yaratılış iki kısma ayrılan on Sefirot u içerir: ilk dokuz Sefirot eril yapıya aittir ve onuncu Sefira Malhut dişiye aittir. Bunu basitçe anlatacak olursak, Sefirot nitelikler demektir. İlk dokuz nitelik, yaratılış olan Malhut a göre yukarıdan gelen ihsan etme niteliğini temsil eder. Dolayısıyla, erkek ilk dokuz Sefirot un izlenimi, kadın onuncu Sefira Malhut un izlenimidir. Onuncu Sefira tamamen doyum alma ihtiyacını içerir. Ancak, ihtiyaç hissine ilave olarak, doğadan büyük güçte direnç, baskı ve kararlılık alır. Her şey kadının içinde dengededir. Kadının Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 19 Aralık Bir kadın realiteyi, dünyayı, doğayı ve ayağının altındaki toprağı farklı hisseder çünkü doğaya göre, doğum yapar ve yaşamı devam ettirir. Onda erkekte olmayan bir kısım vardır. Her şeyden önce, Yaradan doğurur ve devamlılık sağlar, bir kadın da öyle. Bu nedenle, hangimizin Yaradan a benzediği hala daha bir sorudur. Biz erkekler, doğurma ve büyütmemize izin veren güçten yoksunuz. Bizler Yaradan ve kadın arasında bir geçiş bağlantısı gibiyiz. Kadının Manevi İlerlemesi İle İlgili Konuşma, 16 Ocak 2007 Kadının En Büyük ve En Derin Arzusu Nedir ve Erkeğe Göre Nasıl Farklıdır? Islaha ulaşmak istediği için, yalnız başına maneviyatı edinememe ve erkeğe oranla güç eksikliği içinde olduğunu hissetme unsurunun sebep olduğu acı, kadının hayatımın anlamı ne? sorusuna cevap bulma ve kalbinin tüm sırlarını açığa çıkarma arzusunu tanımlar. Kadın doğadır. Çok kuvvetli bir güçtür ve erkeğin bunu hissetmesi önemlidir. Her şeyden önce, erkeğin sahip olduğu güçle aynı değildir. Erkek daha yıpranmıştır. Daha çok bir filozof ve rasyonalisttir. Kadının gücü daha gerçektir. Arzusu doğal ve derindir. Bir kadın daha fazla işe odaklıyken, erkek istediği şeyi yapabilir ve kafası karışabilir. Kadın maneviyata özlem duyar çünkü onu ister. O olmadan yaşam olmayacağını anlar. Erkek farklı yönlere gitme eğilimindedir, fakat kadının arzusu daha derin, doğal ve değerlidir. Kadının Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 16 Ocak Kadının Ruhunda Ne Islah Edilmelidir ve Bu Nasıl Gerçekleşir?

12 Bir kadın gruptaki diğer kadınlarla komşunu sev ya da kız arkadaşını sev şeklinde bağ kuramaz, daha ziyade diğer kadınlarla Kabala dağıtımında birbirine yardım ederek bağ kurabilir. Yukarıdan erkek grubunun aldığı gibi direkt yardım alamaz. Bu durum, erkeğin Karşılıklı Sorumluluk (Arvut) koşulunu yerine getirdiği ve kadının arzusuyla onu desteklediği Tora nın edinimi ile ilgili hikayede açıklanır. Bunun sonucunda erkek Işığı kadına geçirir. Fark sadece Işığı Yukarıdan alma şeklindedir ve bu pratikte fark yaratmaz. Söylemek gerekirse, eğer çalışır ve dağıtım yaparsa kadın hiçbir şekilde bu farkı hissetmez. Dahası, kadın ihtiyacı olduğunu hissettiği ölçüde Kabala çalışmak zorundayken, erkek bir saatle üç saat arasında çalışmaya mecburdur. Bnei Baruch Dünya Kli si Bloğu, Kadının Islahı 29 Haziran 2008 Bir kadın günde en az yarım saat çalışmak zorundadır. Dahası günlük olarak sabah dersinin bir kısmını dinlemesi en iyisidir. Dersimiz üç kısma ayrılmıştır ve dersin dördüncü bölümü genellikle evrenseldir. Dolayısıyla, dersin üçüncü kısmını ya da halk için verdiğim dersleri dinleyebilir. Bir kadın evrenin düzeninin detaylarını ve manevi yasaların işleme mekanizmasını anlamak zorunda değildir. Bir kadın için genel bir anlayışa sahip olmak yeterlidir ve zamanının geri kalanını dağıtıma ve yardıma harcamalıdır. Bu şekilde erkek kısmına bağlanır ve onlara arzusunu, Hisaron verir. Bu onun manevi katılımıdır ve bu şekilde ıslah olur. Kadının Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 19 Aralık 2007 Eğer Kadın Ruhu Alma Arzusuysa, Islah Sırasında Bu Nasıl Değişir? Kadın arzudur, erkek ise arzunun ıslahı, ihsan etme niyetidir. Dünyamızda kadın erkekten bir şeyler, örneğin onunla evlenmesini bekler, burada onun payı kısmen pasiftir. Bu manevi kökten gelir: Ruh ihsan etme niyetini istediğinde, buna erkek denirken, ihsan etme becerisi olmayan ruha kadın denir. Kli nin parçalarına ya da ruha aynı nedenle erkek ve dişi denir. Böylece, bu dünyada cinsiyetinize önem vermeden, erkek olmaya başlayın - bu demektir ki, kendinizin ve insanlığın ortak ıslahında aktif olarak yer alın! Aksi halde bu dünyadaki cinsiyetiniz ne olursa olsun, siz bir kadınsınız. Micheal Laitman Kişisel Bloğu, Erkek, Kadın ve Ruhun Islahı 7 Eylül 2008 Kadınlar Mahsom u Geçebilir mi? Bir kadın Kabalaya ve üst dünyaya erkeğin girdiği gibi girer.

13 Dünyadaki reenkarnasyon sırasında, Mahsom u (dünyamızı maneviyattan ayıran sınır) geçmeden ve dünya algısını terk etmeden önce, ruhumuzun hangi tip bir bedene (erkek ya da kadın) yerleşeceği önemlidir. Sonrasında, ruhlar Mahsom u geçip Üst dünyanın algısına girdiğinde, kimin erkek kimim kadın olduğu önemini yitirir. Hepimiz Kabalist olacağız ruhun cinsiyeti yoktur. Elbette ruhlar arasında farklılıklar vardır, fakat onlar tamamen cinsiyet temelli değildir. Farklılık, her bir ruhun ortak ruhun hangi parçası olduğuyla ilgilidir. Kabala Kütüphanesi/Micheal Laitman/İlişkiler/Yaratılış Amacı 14, 8 ve 9. pragraflar Kadınların Maneviyatı Edinmek İçin Erkeklere İhtiyacı Var mı? Evet. Kadın, erkek vasıtasıyla Işığı alır. Kendini ve dünyayı ıslah etme görevi yalnızca erkeklere aittir. Kadının rolü yardım etmektir. Dünyamız Üst Dünyanın benzerinde inşa edilmiştir. Buradan öğreniriz. Kabala Deneyimi, 12. Bölüm Yansımalar ve Düşünceler Sayfa 417 Bir erkek, kadının ona vermek zorunda olduğu manevi ilerlemeye ihtiyaç duyar. Kadın erkeğin maneviyatı edinmesini beklemelidir. Buna karşılık erkek güç ve donanımla mağarasından çıkıp eve yiyecek getirir gibi manevi edinimi alır. Kadının erkeğin çalışmasını desteklemesi çok önemlidir, bu olmadan erkek maneviyata erişemez. Kadınlar bunu mükemmel bir şekilde yerine getirir. Psikologlarla konuşacak olursak, görürüz ki erkek dünyada yaptığı her şeyi kadınlar tarafından beğenilmek için yapar. Onur, direnç, güç ve başkalarının üzerine çıkmak büyük ölçüde erkeğin kadının gözünde önemli olma ihtiyacından kaynaklanır. Bu manevi aşamanın bir yansımasıdır, elbette egoizmimize bağlı olmaksızın yaklaşımın kendisine aittir. Diğer bir deyişle, kadından doğan tatmin olmamış arzu, erkeğe ulaşır ve erkek bu arzuyu maneviyata ulaşmak için kullanır. Şöyle söyleyebiliriz ki, kadın erkekte arzuyu uyandırır ve erkek bu arzuyu kendisi için manevi gelişimi elde etmek için Üst Güce yöneltir ve bunu kadınla paylaşır. Kadının Manevi Gelişim İle İlgili Konuşma 11 Aralık 2007 Bir Kadın Doğru ve Yeterli Bir İlerleme Gösterdiğini Nasıl Bilir?

14 Sadece Yaradan bilir ve sadece O ilerlememizle ilgili cevabı verebilir. Bu arzuyla O na dönmeli ve cevap talep etmeliyiz. Kabalada buna mantık ötesi gitmek denir yani bilgimizin ve anlayışımızın üzerine çıkmak. Attığımız her adım, eğer ki içten ise bir sonraki aşamaya yükselmemizi sağlar. Fakat bir sonraki derecede düşünceler ve arzular bir önceki derecenin tam zıttıdır; tamamen farklıdır! Kabala Deneyimi, Micheal Laitman Sayfa 229 Kadınların Yaradan a Yaklaşma Yolları Nedir? Soru: Kadınların niyetiyle ilgili sorular alıyoruz. Bir kadın dağıtım yaptığında ya da çalıştığında, yaklaşımı tamamen Yaradan a doğru mu olmalıdır yoksa Yaradan a erkek kısmı vasıtasıyla mı yaklaşmalıdır? Cevap: Hayır. Yaklaşımı direkt Yaradan a olmalıdır. Kadınlarda erkekler gibi talep eder. Talep ederken uyanan doyum ihtiyacı erkek kısmından geçer. Farz edelim ki dünyanın bir ucunda yaşayan ve yakınında Kabala çalışan erkek olmayan bir kadın olsun. İnternet aracılığı ile bizimle çalışır. Bunun nasıl gerçekleştiği konu dışıdır. Ama yine de eğer kadın talep edip, manevi yükselme için Üst Güce yakarırsa, her şeye rağmen erkek kısım denilen ve ortak ruh olan Kli vasıtasıyla bu doyumu alır. Soru: Öyleyse Yaradan ı hissettiği ölçüde O na direkt olarak yaklaşabilir? Cevap: Birçok durumdan öğrendik ki, bu Malhut un Tet Rişonot a (ilk dokuz Sefirot) dahil olmasıyla gerçekleşir. Bu demektir ki, dişi kısım önce erkek kısmına döner sonra Yaradan a. Ancak, bunu bilmek zorunda değildir. Süreç basitçe bu şekildedir. Önce Adem, sonra Adem den Havva ve diğer herkes (çocukları) yaratıldı. Bizim içinde aynı şey geçerli. Bizde aynı yolu izleyerek doyum arzumuzu yükseltiyoruz. Diğer bir deyişle, Havva (dişi kısım) Adem e bağlanır ve Adem bunu yukarıya iletir. Kadınların Manevi İlerlemesi İle İlgili Bir Konuşma 11 Aralık 2007 Kadının Ruhu Erkek Bedeninde Reenkarnasyon ya da Bunun Tersi Olur Mu? Ruhun belli bir cinsiyeti yoktur: dişi ya da erkek. Bu nitelik yaratılış kökünden, başlangıçtan gelir. Atzilut dünyasının Zer Anpin i (erkek) ve Malhut u (dişi) dünyamızdaki cinsiyetlerin prototipidir ve bundan daha büyük zıtlık yoktur.

15 Yukarıdan aşağıya yapılanan yaratılış sisteminde bir bölünme, erkek ve dişi kısım arasında bir ayırım vardır. Yaratılışın en alt derecesi kabalaştıkça ve basitleştikçe erkek ve dişi kısım arasındaki örtüşme artar. Örneğin bitkilerde hemen hemen hiç cinsiyet ayırımı yoktur. Fakat yaratılanlar geliştikçe yani evrim merdiveninde yükseldikçe, birbirlerinden daha da uzaklaşırlar. Manevi dünyada zıtlık çok belirgindir. Biri diğerini iptal edemez fakat tamamlar. Dişi kısım olmadan yaratılış sistemi anlaşılmaz. Erkek kısım dişi kısma bağlıdır ve onu bekler. Evet, erkeğin ve kadının farklı tipte ruha sahip olduğu gerçektir. Fakat erkek ruhları kadına göre ne daha iyi ne de kötüdür. Tamamen farklı ruhlardır ve dolayısıyla ıslahları farklıdır. Kabala Deneyimi, Micheal Laitman, sayfa BİRLİK Kadınlar İçin Birlik Olmak Ne Demektir ve Erkeklerden Nasıl Farklıdır? Kadınlar ortak çalışma içinde erkekleri uyandırmak ve onları bir araya getirmek için birlik olmak zorundadır ki böylece erkekler birbirlerine bağlansın ve bu bağ vasıtasıyla maneviyata erişsin. Sonra bu bağ ve karşılıklı sorumluluk vasıtasıyla, maneviyat kadınlara da yayılır. Sonuç olarak, herkes, tüm insanlık kadın ve erkek birlik olur. Erkekler dostunu sev aracılığı ile birleşirken, kadınlar doyurulmamış hazzın ortak gücü vasıtasıyla erkekler üzerinde baskı uygulama amacıyla birleşir. Dolayısıyla buna ona karşı yardım denir: bir kadın erkeğin ihtiyaç duymasına yardım eder. Kadın için erkek çalışmak zorundadır; kadın çocuklarını beslemek zorunda olduğundan, erkek para kazanmak ve aileyi geçindirmek zorundadır. Binlerce yıl önce, erkek eve yiyecek getirmek için ava gitti, bugün ise maaşını eve getirmek için fabrikaya ya da ofise gidiyor. Özünde kadın mevcudiyetin devamlılığı ile ilgilenirken, erkek bu mevcudiyete doyum getirir. Kadınların Manevi Gelişi ile İlgili Konuşma 19 Aralık 2007 Kadınlar İçin Organize Olmak Neden Önemlidir?

16 Her bireysel grupla beraber tüm dünya grubu, bir iç erkek ve onu saran kadın grubu içerir ve biri olmadan diğeri var olamaz. Dahası bir gruba baktığım zaman (yaklaşık iki milyon öğrencimiz ve buna bağlı pek çok grubumuz var) grubu kadın kısmına göre değerlendiririm. Güçlü, organize olmuş ve birbirine bağlı kadın grubu iç erkek grubunun varlığını devam ettirmesi, güçlü olma, genişleme, ilerleme ve manevi olarak yükselmesinin garantisidir. Kadınlar arzu, organizasyon, baskı vasıtasıyla maneviyata ulaşma unsuruna gösterdikleri ilgi nedeniyle erkeklerin ilerlemesini sağlar. Dolayısıyla, herkesten önce grubun kadın kısmına bakarım, eğer kadınlar organize ve güçlü ise erkekler bundan faydalanır. Aynı şeyi ailede de görürüz. Destekler ve korur; kadın yuva dediğimiz yapının temelidir. Yuva maneviyatın ifşası ve algısı için bir Kli dir; dolayısıyla yuva dediğimiz grup çoğunlukla kadınlar tarafından organize edilir. Erkekler ev ve Üst Güç arasında bağlayıcı güçtür. Kadınların Manevi Gelişi ile İlgili Konuşma 11 Aralık 2007 BİRBİRİMİZLE OLAN İLİŞKİLER Kadınlar birbiriyle sanal ve fiziksel olarak nasıl ilişki kurar? Kadınlar, içsel olarak anlamak ve erkekleri kalplerinden gelen baskıyla etkilemek için aralarında organize olmalıdır. Doğalarının izin verdiği ölçüde, paylaşımda bulunabilir ve farklı konulardan konuşabilirler. Ancak, dostluğa ve sevgiye dayalı ortak bağ hiç olmamalıdır. Bu maneviyat için gereksizdir ve manevi yolu aksatabilir. Doğayı mümkün olduğunca dinlemeli, Kabalistlerin bize söylediğini idrak etmeliyiz. Eğer kadınlar bir araya gelmek isterse, bunu beraberce bir makale okuyarak yapabilir, erkeklerin arzusunu nasıl arttıracakları konusuna hafifçe dokunabilirler. Belki ayda bir kez erkeklere kadınların onlardan nasıl manevi ilerleme beklediği ve tüm kalpleriyle onlara yardım etmek istedikleriyle ilgili mektup yazabilirler. Bunu beraberce ya da ayrı ayrı yapabilirler. Kadınların birbirleriyle mümkün olduğunca az temasta olması iyidir. Eğer kadın evden çalışırsa ve bir erkeğe ya da erkek grubuna yardım ederse doğru hareket etmiş olur. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 16 Ocak, 2008

17 Kadınlar arasında manevi çalışma erkekleri manevi ödüle ulaşmaları, manevi doyumu edinmeleri için nasıl etkileyecekleri, onlara nasıl yardım edecekleri ve destekleyecekleri ile ilgili olmalıdır. Diğer bir deyişle, aralarında ruhtan ruha değil ama içsel bir çalışma ilişkisi geliştirmelidirler. Aralarında erkekleri çalışmaları ve içsel arzuları vasıtasıyla etkilemek istedikleri unsurunu konuşabilirler. Ve erkeklerin ilerlemesi arzusunun doyumunu edinirler. Ne istedikleri ve ne hissettikleri hakkında değil, amacın yüceliği, büyüklüğü hakkında konuşabilirler. Bunun için birleşebilirler. Diğer bir deyişle, bir kadın başka bir kadınla ilgili olarak herhangi bir özel bağ yaratmamalıdır -bu kadınlar arasında mevcut değildir. Ancak, manevi ihtiyacı erkeklere veren bağ kadınlar arasında mümkündür ve yaratılış yararınadır. Kabala dağıtımı, birbirleriyle ilişkileri, ortaklaşa çalışmaları hepsi, arzularını en kesin biçimde maneviyata doğru yöneltme niyeti taşımalıdır: Arzumuzu erkeklere vermenin en yararlı yolu nedir ki böylece manevi doyumu çekme çalışmasında efektif olsunlar? Sonra beraberce tüm insanlığın erkek ve kadın kısımları Üst Işığa ve daha iyi bir hayata yükselir. Tüm bunların kadınlar tarafından yapılması gerekir. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 19 Aralık, 2007 Arvut neden kadınlarla ilişkili değildir? Erkekler, kırılmayı deneyimleyen ve dişi kısmın içine düşen ihsan etme gücünün parçasıdır. Dolayısıyla, erkekler Işığı çeker ve onu dişiye verir. Bunu ihsan etme gücü niteliklerini edinme yoluyla yapar. Erkekler birbirleriyle dostunu kendin gibi sev kuralında birleşmek zorundadır, bununla sevgi gücünü elde eder ve sevgi gücü vasıtasıyla Üst Gücün bereketini çekip topluma verir: ulusa, çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve elbette her şey onlardan geçtiğinden kendilerine. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 16 Ocak, 2008 Bir kadın karşılıklı sorumluluk çalışmasının erkeklere ait olduğunu bilmeli ve bu nedenle bunun içinde aktif olarak yer almamalıdır, onun katılımı sadece erkekleri çalışmaya yönlendirmektir. Dolayısıyla bunu iyi bilmesi önemlidir. Bir kadın bu çalışmada pratik olarak yer alamaz fakat bunu anlamalıdır. Eğer bir kadın erkeklerin yapması gerekeni bilirse, onlara daha iyi şekilde yardımcı olabilir.

18 Kadınlar büyük, güçlü bir organizasyon yaratmalıdır. Aralarında erkeklerle nasıl doğru ilişki kuracakları konusunu tartışmalıdır. Kadınlar, erkeklerin peşinden koştuğu amaca ulaşabilmeleri için daha büyük bir arzuyu onlara nasıl vereceklerini anlamalıdır. Bir kadının, erkekle dostu arasında ifşa olan şeyle bağı yoktur. Bu çalışma sadece evrenin erkek kısmına aittir ve kadın bu yöndeki gelişim eksiliği içindedir. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 11 Aralık, 2007 Kadınların Aralarındaki En İyi İlişki Hangisidir? Soru: Son zamanlarda ortaya çıkan bir soru da, arzuyu arttırmak için kadın grubunun toplantı yapmasının gerekli olup olmamasıyla ilgili. Cevap: Böyle toplantıların anlamı yok. İyi sonuçlar çıkacağını düşünmüyorum. Eğer kadınlar bir araya gelmek isterse, bunu beraberce bir makale okuyarak yapabilir, erkeklerin arzusunu nasıl artıracakları konusunu tartışabilirler. Belki ayda bir kez erkeklere, kadınların onlardan manevi ilerleme beklediğiyle ve tüm kalpleriyle onlara yardım etmek istedikleriyle ilgili bir mektup yazabilirler. Bu mümkündür. Fakat bu bir kadının erkekle konuştuğu şekilde olmalıdır. Soru: Öyleyse kadınlar bu mektubu yazmak için toplanmamalı mı? Cevap: Hayır. Beraberce ya da ayrı ayrı yazabilirler. Kadınların birbirleriyle mümkün olduğunca az temas halinde olması daha iyidir. Eğer bir kadın evden çalışarak erkek grubuna yardım ederse doğru hareket etmiş olur. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 16 Ocak, 2008 Bir kadın grubu bireysel kişilerden oluşmuş bir grup değil, manevi yükselişte yer almak için birleşen kadınlardır. Çocuklarla ve aktif olarak yer almayanlarla beraber kadınlar insanlığın büyük bir kısmını oluşturur. Kadın kısmı önemli ve güçlüdür. Eğer organize olabilirlerse, bu çok güzel ama olamazlarsa erkekler ve elbette kendileri bu yardımdan, baskısından eksik kalır. Dolayısıyla ciddi bir organizasyon, ortak yardımlaşma ve bağ olması gereklidir. Eğer bu olursa, bağ oluşur, yoksa mümkün olmaz. Kural olarak, dünyamızda kadınlar tıpkı çeşitli kadın organizasyonlarında olduğu gibi özel bir görevle karşı karşıya kalmadıkça bağ kuramaz. Bu bizim için de geçerlidir. Üst Dünyayı edinme

19 fırsatı sadece erkeklere yardım, destek ve baskıyla mümkün olur. Öyleyse bunu yapmaya çabalayın. Her şey size bağlı. Bnei Baruch Dünya Kli si Bloğu Kadınlar için Niyet, Mayıs Kongresi 2008 Kadınlar Kendi Gruplarını Oluşturabilir mi? Kadınlar birbirleriyle bağ kurmak zorunda değildir. Prensipte kadın grubu yoktur. Bir kadın diğer kadınlarla bağ kurmak zorunda değildir. Sadece ortak amaçta, ortak çalışmada, dağıtımda beraber çalışabilirler. Bir kadının erkeklerinki gibi mecburiyetleri yoktur. Her kadın ayrı ayrı ıslah olur. Kadına yuva denir. Diğer kadınlara bağlanmasına gerek olmayan yapıyı temsil eder. Erkekler ıslaha ulaşmak için diğer erkeklerle bağ kurmak zorundadır. Bir kadın kendi başına çalışarak, doğru şekilde ıslah olması için gereken dış bir güçten yoksun Kli nin mükemmel bir parçası olarak ıslaha ulaşabilir. Bir kadının buna ihtiyacı yoktur; kadın grubunun içinde olmak istemez. Kendi iç sesinizi dinlemelisiniz -bu neden böyledir? Ruhunun gelişimine göre, bir kadının gruba ihtiyacı yoktur. Kolektif Kli de yer almasına gerek yoktur. Kuzey Amerika Kongresi Gelecek Aşama 25 Eylül, 2005 Doğalarının izin verdiği ölçüde, paylaşımda bulunabilir ve farklı konulardan konuşabilirler. Ancak, dostluğa ve sevgiye dayalı ortak bağ hiç olmamalıdır. Bu maneviyat için gereksizdir ve manevi yolu aksatabilir. Doğayı mümkün olduğunca dinlemeli, Kabalistlerin bize söylediğini idrak etmeliyiz. Eğer kadınlar bir araya gelmek isterse, bunu beraberce bir makale okuyarak yapabilir, erkeklerin arzusunu nasıl artıracakları konusunda konuşabilirler. Belki ayda bir kez erkeklere kadınların onlardan manevi ilerleme bekledikleriyle ve tüm kalpleriyle onlara yardım etmek istedikleriyle ilgili mektup yazabilirler. Bunu beraberce ya da ayrı ayrı yazabilirler. Kadınların birbirleriyle mümkün olduğunca az temasta olması iyidir. Eğer kadın evden çalışırsa ve bir erkeğe ya da erkek grubuna yardım ederse doğru hareket etmiş olur. Kadınların Manevi Gelişimi İle İlgili Konuşma 16 Ocak, 2008

20 ÇOCUKLAR Kabalaya Göre Kadınların Çocuklarını Yetiştirmedeki Rolü Nedir? Şöyle yazılıdır ki, gençliği bu yolla eğitmek zorundayız. Bu demektir ki, sadece ebeveynler değil çocukta nereye gittiğini görmeli ve bunu istemelidir. Sonra eğitimi talep eder. Çocuklarına baskı yapan, bazı alışkanlıkları ya da belli bir bilgiyi zorla öğretmeye çalışan ebeveynler, bozuk bir nesil yetiştirir. Diğer yandan Kabala ilmi zorlamanın ve şiddetin her türlüsüne karşıdır. Maneviyatta zorlama yoktur. Zorlama yoktur demek, her şey kişinin arzusu dışındadır demektir. Ebeveynlerin yapması gereken arzuyu uyandırmaktır. Sorunumuz bunu kimsenin yapmamasıdır ve tüm eğitim sistemi yanlıştır. Dolayısıyla görevimiz Kabalistlerin söylediği her şey insanın özgür seçime bağlı olduğu prensibini, ebeveynlerin anlamasını sağlamaktır, tek yapmamız gereken özgür gelişime yardım etmektir. Bnei Baruch Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, Kabala/Yaşam, Sevgi&Aile Köklerimizde işleyen yasaların ve Üst Gücün nasıl işlediğinin bilgisi, bize bir ergen ve yetişkinin yanı sıra, bir çocuğu en doğru ve en ideal biçimde büyütmenin ve bir bebeği nasıl etkileyeceğimizin kesin bilgisini verir. İletişimin doğru sistemini oluşturmamızı ve yaratılış amacını bu yaşamda edinme fırsatını yaratan koşulları sağlar. Yaşamın Anlamı, Micheal Laitman Kişisel Bloğu 30 Temmuz 2008 Çocukla sağlıklı ve etkili iletişim kurmak için, her neslin beklentilerimize karşılık gelmeyen kendine özgü yeni ve farklı değerleri olduğunu anlamak zorundayız. Eğer ebeveynlerin beklentileri ve çocukların gelişimi arasındaki çekişmeyi göz ardı edersek, bu kaçınılmaz olarak başkaldırıyla sonuçlanır. Kabalistler insan doğasını gözlemleyerek, bir çocuğun anne ve babasını dinleme olasılığının sadece bu tavsiyeden fayda sağlayacağını bildiğinde söz konusu olduğu sonucuna vardılar. Dolayısıyla çocuğa kişisel olarak bir şeyler kazanacağını hissedeceği tavsiyeyi ve bilgiyi vermek akıllıcadır. Bu durumda ebeveyn kendine karşı dürüst ve tavsiyesinin özünü tahlil etmiş olmalı ve sürekli olarak kendine şunu sormalıdır, Bu tavsiye gerçekte kime hizmet ediyor? Tavsiyenin Yap ya da Yapma formunda değil, fakat çocuğun ne yapması gerektiğini kendi içinde anlamasına sebep olacak şekilde olması önemlidir.

21 Yüksek Seviye Eğitim: Nasıl Mutlu Çocuklar Yetiştirilir Bir çocuğu sevmek demek, kişinin katılık ve sevgi arasındaki ayırımı yapması, doğru bir karşıtlık oluşturması ve hedef alınan kişinin yararıyla kendi arasında orta bir çizgi oluşturması demektir. Bir yetişkinin küçük bir çocuğa yaklaşımı ciddi, zor ve hassas bir konudur. Sürekli olarak kendini kontrol etmeyi gerektirir, bu da önce yetişkinin kendisini yetiştirmesi demektir. Ne olması gerektiğini iyi anlamalıdır. Çocuk ilk günlerinden itibaren içine işlenmiş üç çizginin niteliklerini hissedecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu yapı -sağ ve sol- çocuk tarafından bilinçaltında, hissedilir. Annelik ve Çocuk Yetiştirme İle İlgili Bir Konuşma 6 Ağustos 2007 Kabalada Çocukların Eğitiminde Babanın Rolü Nedir? Soru: Çocuğun babasıyla beraber olması çocuk için zararlı mıdır? Cevap: Bu durumda avlanma amacı yaşamın bir koşulu değil fakat öldürme, hile ve başkası pahasına başarı için yapılan bir hareket olur. Kesin olarak bunlar en temelinden reddedilmelidir. En başından beri -özellikle çocuğun bazı şeyleri anlamaya başladığı dönemde, hatta doğumundan önce bile ona böyle oyunlar öğretmek büyük problemdir. Çocuk bu dünyaya pek çok reenkarnasyondan geçerek, egoist doğasıyla ağırlaşarak, kötülüğü büyüterek gelir. Gelişmesiyle beraber bu niteliklerin artacağı unsurunu göz önüne almalıyız. Bu nedenle doğru değerleri erken yaşlardan itibaren ona aşılamalıyız ki böylece doğasıyla başa çıkma becerisi edinebilsin. Benim zamanımda her çocuk iyi olmanın önemini bilecek şekilde yetiştirilirdi: kimseyle kavga etme, herkese karşı nazik ol gibi. Neden? Çünkü bilinçsizce biliriz ki eğer insan diğerlerine iyi davranırsa, az düşman edinir, zor bir durumla karşılaşmaz. Bu nedenle başkalarını nasıl öldüreceğini, kullanacağını ya da onlara zarar verme niyetini nasıl sürdüreceğini onlara öğretmeyiz. Tersine başkalarına karşı iyi olmayı öğretiriz. Bu şekilde daha güvenli bir yaşam için bir dereceye kadar onu korumuş oluruz. Çocuklarımız için dilediğimiz şey budur. Fakat çocuğa bunun tersini öğretmek, onu mutsuz etmek demektir. Tüm yaşamı boyunca başkalarının da ona aynı şekilde davranacağı baskısıyla yaşar. Ne kadar güçlü bir baskı onu bekliyor ve ne için? Ayrıca, bir insan ruhunun kaderi başkalarına davranışına bağlıdır. İyi davrandıkça sonunda daha çok fayda görür.

22 Soru: Oğlumun birinci sınıfa başlama deneyimimi sizinle paylaşmak istiyorum. Orada olması bizim için kültürel bir şoktu (hem onun hem bizim için). Bize ders aralarında diğer çocukların sürekli olarak kavga ettiğini ve birbirlerine zarar vermekten başka bir şey yapmadıklarını anlatıyordu. Bu onların eğlencesiydi. Kızımız da ise durum farklıydı çünkü doğaları gereği onlar daha nazikler. Diyelim ki başkalarına karşı olumlu davranışları olan bir çocuk yetiştirmeye çalışıyoruz fakat farklı değerleri olan bir çevreye düşüyor. Herkes ona vurduğunda karşılığında sadece gülümseyen, bir çeşit pısırık çocuğa dönüşmez mi? Bu da tehlikeli değil mi? Cevap: Haklısınız. Fakat sonunda bu şekilde kendine karşı nefret oluşturmamış olacağını düşünüyorum. Hayır. Önemli olan şu ki, eğer başkalarına iyi davranırsa bu demek değildir ki kendisi için dik duramıyor. Fakat siz ona kendini programlamasını, sürekli olarak bir hayvan gibi insanları avlamasını öğretmiyorsunuz. Oğlum benimle beraber Kabala çalışmaya başladı -o zaman dokuz yaşındaydı. Fakat aynı zamanda birçok şeyle de uğraşıyordu: güreş, bisiklet gibi. Yani onu başkalarını kullanma amacıyla değil, güçlü olması için yetiştirdim. Güçlüdür ve eğer gerekirse ya da başka bir alternatifi olmadığını görürse, kendisi için dik durur. Fakat doğasında öldürme, başkasına zarar verme niyeti yoktur. Bu ikisi arasında bir denge olmalıdır çünkü çok ama çok acımasız bir dünyada yaşıyoruz. Ancak herkes gibi olmak zorunda değiliz. Bnei Baruch Dünya Kli si Bloğu, Erken Yaşlardan İtibaren Çocuklarımıza Doğru Değerleri Aşılamalıyız Mayıs 9,2008 Eğer Anne ve Babalar Çocuklarını Kabala Eğitimi Vermeye Hemfikir Olmazlarsa Ne Olur? Soru: Çocukları yetiştirmede anne ve babadan hangisi sorumludur? Bu maneviyatla nasıl ilişkilidir? Cevap: Şöyle yazılmıştır, Babanın ahlakını, annenin maneviyatını izle. Bu demektir ki, baba ahlaktan, anne maneviyattan sorumludur. Burada anne ve baba ne demektir ve ahlakla maneviyat arasındaki fark nedir? Öyle görünüyor ki, maneviyat temeldir ve anne bundan sorumludur. Baba sadece uyarıda bulunur, bu daha kolay görünüyor değil mi? Bu anne ve babası arasındaki bağı hisseden çocuğa karşı her iki tarafın da uyumlu hareket ettiğini gösterir. Yukarıda söylenene göre, bir taraf çocuğun doğasından kaynaklanan sorunlardan onu koruyup, kollar. Ancak, bu sorunların üstesinden gelmede bir metot olmalıdır. Kişi bu dünyada bu iki yanı bir araya getirerek gelişir. Bu demektir ki, bir çocuğa (hepimiz çocuk olduğumuzdan bu büyükler içinde geçerlidir) ahlak bir tarafta ve maneviyat diğer tarafta ifşa oluyor, yani iki çizgi -sağ ve sol- aracılığı ile ilerleme fırsatı var.

23 Bnei Baruch Dünya Kli si Bloğu, Hem Anne Hem Baba Çocuğu Eğitmelidir 29 Mayıs, 2008 Bir Çocuk İçin En Doğru Ve Uygun Çevre Nedir? Kabalistler tereddütsüz herhangi bir ahlak kuralını insan, özellikle çocuklar üzerinde baskılayan sistemleri kesinlikle reddeder. Bunun sebebi Kabalanın gelişimi daima kişisel ve içsel olarak tanımlamasıdır. Bunun sonucunda insan dışsal olarak daha iyiye doğru değiştiği gibi topluma da olumlu bir etki yapar. Çocukları tamamen başıboş bırakmak da doğru değildir çünkü onlara içsel-manevi atmosferi sağlayacak doğru çevrenin içinde değil, onları geliştiren genel çevrenin içindedirler. Baruh Aşlag, kişinin herhangi bir uç toplumdan uzak durması gerektiğini aksi takdirde onların fikirlerini ve ideallerini edineceğini yazar. Herhangi bir etkiden uzaklaşmak imkansız olduğundan, çocuklarımızı erken yaşlarda geleneksel çerçevede yetiştirmek zorundayız. Bu çerçeve şöyle olmalıdır: 1. Onları uç dinlerden ya da dini fikirlerden koruyacak. 2. Çocuğa Kabala perspektifi ve Kabalanın hayata yaklaşımını, günlük eylem ve yaşam anlamı bilgisi verecek bir çevre. Birçok ebeveyn benden yardım istiyor. Çocuklarıyla ilgili ne yapacaklarını bilmiyorlar. En büyük sorun uyuşturucudur ve üzeri gençlerde çok yaygın ve gittikçe daha da kötüleşiyor. Yüksek oranda lise öğrencisi bugün uyuşturucu kullanıyor. Kabala bakış açısından yapılacak en iyi şeyler: 1. Çocukları iyi bir üniversite diploması sağlayacak yüksek okullara göndermek. 2. Kötü çevrelerin etkisinden çocuğu uzak tutmak, örneğin uyuşturucunun kullanıldığı çevrelerden. 3. Çocuk içsel olarak, seçme özgürlüğünü, dışsal olarak toplumun sınırlarını ve ebeveynlerinin gücünü hissetmelidir. Kabala Kütüphanesi/Micheal Laitman/Kitaplar/Gelecekle Görüşme/Bölüm 4 Soru: Öyleyse çocuğum için çevre seçmek zorundayım?

Kadın arzusu, gücü, niyeti. BİR için.

Kadın arzusu, gücü, niyeti. BİR için. Kadın arzusu, gücü, niyeti BİR için. Kadının Arzusu 1. Soru: Işığın onu düzeltmesi için kadının ne tür çabaları olmalı? Cevap: Diğer tüm kadınların ve erkeklerin Işığa doğru harekete katılmasını sağlamalıdır.

Detaylı

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar nerelerde görev aldınız?

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar nerelerde görev aldınız? Reşadiye Öğrenci Meclisi Başkanı Yücel Bolat: Asla kin tutamam bana yapılan kötülüğü unutur geleceğe bakarım geçmişe takılmam. Bu davranışlarım da bana çok dost kazandırdı iletişimimi geliştirdi. SORU-

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO BİZ, MELEKLER - DRUNVALO http://www.kosulsuz-sevgi.com/ruhu-yukselten-yazilar/biz-melekler-drunvalo-2/ Drunvalo Melchizedek En azından, Sümer de 6000 yıl önce uygarlık başladığından beri, melekler insan

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim.

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim. ROSENBERG BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ Aşağıdaki cümleleri okuyarak sizin için uygun olan şıkkı işaretleyiniz 1. Kendimi en az diğer insanlar kadar değerli buluyorum. 2. Bazı olumlu özelliklerim olduğunu düşünüyorum.

Detaylı

REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ

REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARDA PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ Anne babalar olarak hepimiz çocuklarımızın sorunsuz ve mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak isteriz. Üzülmemeleri ve mutsuz olmamaları için elimizden

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

DEHB ve DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARIN AİLE İLİŞKİLERİNE ETKİSİ

DEHB ve DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARIN AİLE İLİŞKİLERİNE ETKİSİ Başlarken Dikkat eksikliği ve Hiper/Hipoaktif Bozukluk DEHB, kısaca davranış bozukluğu gösteren çocukların ailelerinde, çocuk eğitimi başlı başına bir sorundur. Bu zor çocukların eğitimi aslında bu ailelere

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

D Kendiniz hakkındaki düşünceleriniz değişkenlik gösterir mi, yoksa her zaman aynı mıdır?

D Kendiniz hakkındaki düşünceleriniz değişkenlik gösterir mi, yoksa her zaman aynı mıdır? Adı Soyadı: ROSENBERG BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ D 1 MADDE 1 1. Kendimi en az diğer insanlar kadar değerli buluyorum. 2. Bazı olumlu özelliklerim olduğunu düşünüyorum. 3. Genelde kendimi başarısız bir kişi

Detaylı

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER Kaygı, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir. Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri 1. Müşterimizin hizmetindeyiz! 2. Yenilikçi bir kültüre sahibiz ve gelecek için fikirlerimiz var 3. EGO nun en değerli varlığı biz çalışanlarıyız 4. Tüm iş faaliyetlerimizde

Detaylı

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 17 Haftanın Bazı Başlıkları Çocukla İyi Zaman Geçirmenin 10 Yolu VI. Geleneksel Piyano Resitali Miniklere Anlamlı Hediye Okul Küçük Erkek Basketbol Takımı mızdan Başarı Çocukla İyi Zaman

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ. Bölüm B Ders 6

KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ. Bölüm B Ders 6 KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ Bölüm B Ders 6 Adam HaRişon un (İlk İnsan ın) Kırılışı www.kabbalah.info/tr www.kabala.info.tr turkish@kabbalah.info 1. Bölüm Şu ana kadar neleri öğrendik? İsrail

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir?

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? Ebeveynler için Notlar Bu kitapçık, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar

Detaylı

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ Rehberlik Bilgi Bülteni Ekim 2014 IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ İLKOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA RUHSAL OKUL SÜREÇLERİ KAYGILAR VE SORUMLULUKLAR EYVAH ÖDEVİM VAR! 1 Sevgili Velilerimiz, En değerli varlıklarımız olan

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim on günlerde mevsimsel geçiş döneminin verdiği miskinlikle aklıma yazılabilecek bir yazı gelmiyordu. Bugün kardio antrenmanımı yaparken,aklıma sevgili olmamak için yapman gerekenler adlı yazım geldi. Bende

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ VERİ BANKASI ÖRNEĞİ www.calismapsikolojisi.net Yrd. Doç. Dr. Burcu KÜMBÜL GÜLER Kocaeli Üniversitesi Gündem İnsan Kaynakları ve Çalışma

Detaylı

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken...

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... > 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... «IRMAK NEDEN FARKLIDIR?» 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken Değerli Irmak Ailesi; 20. Eğitim yılımızı tamamlarken kurumumuzun geldiği farklı

Detaylı

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Sorunlara farklı açılardan bakıp, değer katarak çözüm üretmek ve akıllıca konuşarak avantaj sağlamak Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Konuşarak Fark Yaratma

Detaylı

Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN?

Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN? Kızlarla Konuşma Sırları KENDİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR MISIN? ARTIK NE KONUŞAYIM DERDİNE SON! Kızlarla konuşmak, kızlarla rahat bir şekilde konuşabilmek çok önemli bir karakter özelliğidir. Kendinizi bu alanda

Detaylı

2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 6 da ARALIK AYI 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ ARALIK AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ. sayfa. sayfa

2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 6 da ARALIK AYI 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ ARALIK AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ. sayfa. sayfa ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 6 da ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda "Duygularımı Tanıyorum" etkinliğini uyguladık. Etkinlikte öğrencilerimizin

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni. Çocuk ve Cinsellik

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni. Çocuk ve Cinsellik Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni Çocuk ve Cinsellik Cinsel kimlik kişinin ait olduğu cinsi bilme hissidir. Cinsel kimlik gelişimi, doğumla başlayan ve yetişkinliğe kadar devam eden

Detaylı

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya MOTİVASYON Nilüfer ALÇALAR 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya Motivayon nedir? Motivasyon kaynaklarımız Motivasyon engelleri İşimizde motivasyon

Detaylı

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Canlılar hayatta kalmak için güdülenmişlerdir İnsan hayatta kalabilmek

Detaylı

KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ. Bölüm B Ders 5 İlk İnsanın Ruhunun Yapısı

KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ. Bölüm B Ders 5 İlk İnsanın Ruhunun Yapısı KABALA İLMİNE ÖNSÖZ VE GİRİŞ DERSLERİ Bölüm B Ders 5 İlk İnsanın Ruhunun Yapısı www.kabbalah.info/tr www.kabala.info.tr turkish@kabbalah.info Şu ana kadar neler öğrendik? Yaradılışın Düşüncesi Hohma Bina

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez&

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& 2011$ Sahip&olduğunuz&ebeveynlik&değerlerinize&uygun,&size&özgü& koçluk& alın,& hayalini& kurduğunuz& mutlu& aile& hayatının& tadına&çıkarın&&& $ ÇOCUKLU$YAŞAM$MERKEZİ$

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME, uygun yöntem ve teknikleri kullanarak öğrenme amacını gerçekleştirmektir. ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN, Zamanı planlama, Çalışma ortamı düzenleme, Etkili okuma, Etkili

Detaylı

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır!

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Farklı dillerin kullanıldığı ortamda çocuk yetiştirme tavsiyeleri Farklı dillerin bir arada kullanıldığı ortamda

Detaylı

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum evlilik ayrılma arabuluculuk yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması hamilelik doğum boşanma Aile Biz birlikte yaşıyoruz ama evlenmek istemiyoruz. Bu mümkün müdür? Evet. Belçika da, birçok çift

Detaylı

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur. Chess Kids Academy

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur.   Chess Kids Academy 1 Chess Kids Academy Sevgili velilerimiz, satranç derslerimizin içeriğinde teorikten daha çok uygulamalarla eğitim vardır. Çocuklarımız masallar, şarkılar ve daha çok yaratıcı eğitim araçları ile satrancı

Detaylı

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Çocukla iyi bir iletişim kurabilmek Anne babalar için önemli bir beceridir. Çocukları ile etkili bir iletişim ve pozitif bir ilişki kurabilen anne babalar anne baba olmaktan

Detaylı

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz.

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. Madde 1: Ben çocuğum. On sekiz yaşına kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez

Detaylı

SUZUKi METHODU ile KEMAN EĞİTİMİ

SUZUKi METHODU ile KEMAN EĞİTİMİ SUZUKi METHODU ile KEMAN EĞİTİMİ SEVGİLİ ANNELER&BABALAR Çocuğunuz 3-4 yaşında keman çalabilsin ister misiniz? Hatta çocuğunuzla birlikte keman öğrenmeye ne dersiniz? Suzuki Metodu nedir? Bebekler doğdukları

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

Asuman Beksarı. Türkiye nin İlk ve Tek Kadın Karides Yetiştiricisi. Yaşamdan Kesitler Sema Erdoğan. J. Keth Moorhead

Asuman Beksarı. Türkiye nin İlk ve Tek Kadın Karides Yetiştiricisi. Yaşamdan Kesitler Sema Erdoğan. J. Keth Moorhead Yaşamdan Kesitler Sema Erdoğan Türkiye nin İlk ve Tek Kadın Karides Yetiştiricisi Asuman Beksarı J. Keth Moorhead Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır. sözünü Asuman Beksarı için

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ Lise Veli Bülteni TATİL VAKTİ KISA BİR ARA KISA BİR ARA! Öğrencilerimiz yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktılar. 2 hafta sürecek

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI 2017-2018 SINIF / YAŞ haklar ve lar, haklar ve lar 4/5 YAŞ Ailemizi ve kültürlerimizi bilmek kimliğimizi geliştirmemizi sağlar. Aile kültürümüz Aile kültürleri arasındaki

Detaylı

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin?

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? - Mutasarrıf demiş adam kabara kabara. - Sonra ne olacaksın? diye

Detaylı

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM NEDİR? Gelişim, Çocuğun hareket etmeyi, Düşünmeyi, Hissetmeyi, Başkalarıyla ilişki kurmayı öğrendiği, ileriye doğru giden bir değişim sürecidir. Gelişim ana rahminde

Detaylı

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları

- Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları - Öğrenciler İçin - Aileler İçin - Test ve Anketler - Rehberlik Planları - Rehberlik Hikayeleri - Rehberlik Panoları - Rehberlik Sunuları DİSİPLİN KURALLARI REHBERİ Disiplin denince pek çok kişinin aklına

Detaylı

İletişimin Bileşenleri

İletişimin Bileşenleri Düşünce, bilgi ve duyguların; sözcük, yazı ve resim gibi semboller kullanarak anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve etkileşim sağlanmasıdır. İletişim Sürecinde; Dönüt (feedback) sağlanamıyorsa iletişim

Detaylı

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz.

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz. KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın çeşitli özellikleri de onun her türlü girişim i yapmasına uygun değildir. Bir başka deyişle, kişinin

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar MOTİVASYON Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar Güdü: Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal değişkenleri organize ederek davranışın yönünü belirlemektedir. Motivasyon(güdülenme):Okuldaki öğrenci davranışlarının

Detaylı

İNSANİ DEĞERLER HAREKETİ

İNSANİ DEĞERLER HAREKETİ İNSANİ DEĞERLER HAREKETİ Sunum: Yaşar ÜNAL-Osman AKSOY-Elif ÇAĞLAYAN-Mustafa DİKİCİGİL İNSANİ EĞERLER HAREKETİ Değerlerin öneminin arttığı şu günlerde, yok olmaya başlamış olan değerlerimizi korumak ve

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANNE-BABALARA ÖNERİLER BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANNE-BABALARA

Detaylı

Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz.

Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz. Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz. Düşünce çok etkili bir güçtür. Eğer kişiler her günkü düşünce kalıplarını kontrol etmek için çaba harcamazlarsa yaşamlarında olumsuz birçok olay

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

İngilizce de duygu anlamına gelen "emotion" kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz.

İngilizce de duygu anlamına gelen emotion kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz. İngilizce de duygu anlamına gelen "emotion" kelimesinin üstünde biraz durursak, motivasyon kavramını daha iyi anlayabiliriz. "Emotion" kelimesinin ikinci bölümündeki "motion" hareket anlamına gelir; "e"

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan 1. Sahne (Koruluk. Uzaktan kuş cıvıltıları duyulmaktadır. Sahnenin solunda birbirine yakın iki ağaç. Ortadaki ağacın hemen yanında, önü sahneye dönük, uzun ayaklık üzerinde bir dürbün. Dürbünün arkasında

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi İfade Etme Yollarımız Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları,

Detaylı

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ Çağdaş kuramlar kişiliğin kalıtımla getirilen bir takım özellikler ve çevreyle kurulan etkileşimler sonucu oluştuğunu ileri sürmektedir. Aile, hem kalıtımla aktarılan özellikler

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABALAR ve ERGENLER

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABALAR ve ERGENLER rt O ku ao l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI BABALAR ve ERGENLER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2013 Babalar ve Ergenler Evet, yanlış duymadınız! Bu ayki bültenimizde ergenlerin gizli kahramanlarından

Detaylı

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik 1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve

Detaylı

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak Bana göre insani merkezli olmak, davranış ve anlayışın işbirliği içinde olduğu, insan yapımı her şeyin kullanıcıların kavradığı

Detaylı

ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN

ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN ÇOCUĞUNUZUN OYUN TERAPİSTİ OLMAK İSTER MİSİNİZ? 2-8 YAŞ ARALIĞINDA ÇOCUĞUNUZ VARSA, BU EĞİTİM TAM SİZE

Detaylı

Alfa Erkek Ve Kadınları Baştan Çıkarmanın Tüm Sırları

Alfa Erkek Ve Kadınları Baştan Çıkarmanın Tüm Sırları Alfa Erkek Ve Kadınları Baştan Çıkarmanın Tüm Sırları Bu e kitap sizin Alfa erkek ve kadınları büyüleyici bir şekilde etkilemek konusunda bilmeniz gereken her bilgiyle sizi donatacak ve yep yeni biri olmanızı

Detaylı

İlişkiler İLİŞKİLER. İnsan tüm geri kalan doğadan farklıdır, onun amacı bağımsız olarak yaratılış amacına ulaşmaktır.

İlişkiler İLİŞKİLER. İnsan tüm geri kalan doğadan farklıdır, onun amacı bağımsız olarak yaratılış amacına ulaşmaktır. İLİŞKİLER İnsan tüm geri kalan doğadan farklıdır, onun amacı bağımsız olarak yaratılış amacına ulaşmaktır İçindekiler Giriş 4 Yaratilişin Amaci 6 Kadin Ve Erkek 12 Kadinin Doğasi 20 Aile 23 Yetiştirme

Detaylı

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON Bireylerin günlük hayatlarının yaklaşık üçte birini geçirdikleri işyerleri, kişi için önemli bir ortamdır. İşyerlerinde

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Prof. Dr. Erol ÖZMEN erolozmen@yahoo.com Üniversiteye başlamak her gençte büyük bir heyecan yaratır. Yaşamının önemli bir dönemecinde olduğunu fark etmesi yanında genci üniversite yaşamının albenisi de

Detaylı