Türkçede Namaz Vakitleri İçin Kullanılan Sözcükler Üzerine

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkçede Namaz Vakitleri İçin Kullanılan Sözcükler Üzerine"

Transkript

1 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5, Sayı 1 (Mart 2008) Mak. #8, ss Telif Hakkı Ankara Üniversitesi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebîyatları Bölümü Türkçede Namaz Vakitleri İçin Kullanılan Sözcükler Üzerine Nesrin Bayraktar Çamakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi ÖZET Türklerin İslâm dinini benimsemeleri, Türkçede pek çok değişikliğe neden olmuştur. Bazı dinî terimler Arapça ya da Farsçadan ödünçlenmiş, bazıları için de Türkçe sözcükler türetilmiştir. Günlük ibadetlerden biri olması nedeniyle namazın din terimleri içinde ayrı bir yeri olmuş ve namaz kavramı etrafında da pek çok sözcük Türkçeye girmiştir. Türkçede namaz kavramının adlandırılması için Arapça śalāt sözcüğünden çok Farsça namāz sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir. Namāz sözcüğü yoğun olarak ķılyardımcı fiiliyle bir arada kullanılmakla birlikte başka yardımcı fiillerle de kullanılmıştır. İslam dinine göre farz olan beş vakit namazın her bir vakti için kullanılan adlandırmalar oldukça ilgi çekici ve çeşitlidir. Sabah ve öğle vakitlerinin beş, ikindi vaktinin dokuz, akşam vaktinin üç, yatsı vaktinin dört farklı sözcükle ifade edildiği görülmektedir. Bu çeşitlilik ve ifade zenginliği namaz kavramıyla doğrudan ilişkili abdest, seccade, ezan, müezzin gibi kavramlarda da kendini göstermektedir. Öte yandan beş vakit namazın dışında kalan namazların adlandırmalarında genelde böyle bir çeşitlilik görülmemektedir. Nafile namaz kavramı için türetilenlerin dışında bunlar için Türkçe adlandırmalar yaygın değildir. ANAHTAR SÖZCÜKLER Namaz, zaman sözcükleri, namaz sözcüğünü içeren birleşik fiiller. ABSTRACT Conversion of Turks into Islam resulted in many changes in Turkish. Words for some religious concepts were borrowed from either Arabic or Persian while new words were coined in Turkish for some other concept. As a daily routine practice of worship, namaz (daily prayer) has a special place among religious terms as many words in hyponymic relationship to namaz were borrowed into Turkish. It seems that the concept of daily prayer in Turkish is represented mostly by Persian word namāz rather Arabic word śalāt.

2 120 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5. Sayı 1. Mart 2008 The word namāz is mostly used with the auxiliary ķıl- while other auxiliaries were also used with this term. The naming of times of prayer as a religious duty is interesting and varied. It was interesting to note in this study that dawn (sabah) and midday (öğlen) prayers were represented by five different words while midafternoon (ikindi) prayer had nine names. Evening (akşam) prayer had three names and the nightfall (yatsı) prayer were referred to with four different words. This variety of lexical representation is also seen with concepts that are directly related to daily prayer such as ablution (abdest), prayer rug (seccade), call for the prayer (ezan), and muezzin (müezzin). However, such a variation does not apply to all prayers other than daily routine ones. Except for words coined for supererogatory (Nafile) prayer, coinage from Turkish is not common. KEY WORDS Prayer, expressions of time, auxiliary verbs containing namaz. 0. Giriş Coğrafya ve din bir milletin dil ve kültüründeki değişiklikleri etkileyen unsurlar arasındadır. Bu açıdan bakıldığında Türklerin İslâm dinini benimsemesi, Türk dil ve kültüründe çeşitli değişimlere neden olmuştur. Ercilasun bu durumu şöyle açıklamaktadır. İlk Müslüman Türk devletlerinde yazı dili olarak büyük ölçüde Arapça ve Farsça kullanılmıştır. Bilim eserlerinde Arapça, edebiyat eserlerinde Farsça hâkim durumdaydı. Devlet işlerinde ise Arapça ve Farsça kullanılabiliyordu. Bu dillerin hâkimiyeti o derece idi ki Orta Çağ ın en büyük bilgin ve şairlerinden bir kısmı, Arap ve Fars dillerinde yazdıkları eserlerle ilk Müslüman Türk devletleri çevrelerinde yetişmişlerdi. (2007a: 163). Böylece dilimize pek çok Arapça ve Farsça sözcük girmiştir. Öte yandan Uygur alfabesinin yerine Arap alfabesinin yaygınlaşmaya başlaması da dilimiz açısından önemli bir değişimdir. Ercilasun Arap alfabesinin kullanılmaya başlaması konusunda Türkler için Arap yazısı 12. yüzyılda yaygınlaşmaya başladı (2007b: 235) açıklamasını yapmaktadır. Ancak Arap yazısının kullanılmaya başlaması hiç değilse 1069/1070 yıllarında Yusuf Has Hācib tarafından yazılan Kutadgu Bilig ve 1074 yılında Kāşgarlı Mahmud tarafından yazılan Dįvānü Lugāti t-türk ün Arap harfleriyle yazılmasından 11. yüzyıla dek götürülebilir. Bunun yanında Kutadgu Bilig ve Atabetü l-hakāyık ın Uygur harfli nüshalarının bulunması da Arap yazısına birden bire geçilmediğini açıkça göstermektedir. Ercilasun bu konuya dair Temürlülerin siyaset, kültür ve bilim şehirleri olan Herat ile Semerkant, 15. yüzyılın ilk yarısında dünyanın en büyük merkezleri durumundaydı. Türkler üç asırdan beri Arap harflerini kullanıyorlardı; fakat bazı eserleri bir ata yadigârı olan Uygur alfabesiyle istinsah etmek de bir moda hâline gelmişti. Kutadgu Bilig in Herat nüshası, işte bu modanın tesiriyle Uygur harfleriyle istinsah edilmiştir (2007a: 176 ) açıklamasını getirmektedir.

3 Türkçede Namaz Vakitleri Sözcükleri Nesrin Bayraktar 121 Ercilasun; ilk Müslüman Türk devletinin İdil Bulgar Devleti olmasına rağmen onların Müslümanlığının diğer Türkler üzerinde etkili olmadığını; asıl dönüm noktasının Türk dünyasının merkezi durumunda olan Karahanlı Devleti nin hükümdarı Satuk Buğra Han ın muhtemelen 946 tarihinde Müslüman olmasıyla yaşandığını belirtmektedir (2005: ; 2007a: 162). Müslümanlığın benimsenmesiyle birlikte pek çok dinî terim dilimize girmeye başladı. Bunların büyük çoğunluğu Arapça olmakla birlikte namaz ve oruç Farsçadır. Bu çalışmada bilinen beş vakit günlük namaza ve bunların dışında kalan namazlara verilen adlar; Türklerin Müslüman olmalarından sonra yazılan eserlerden yola çıkılarak saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın kapsamında Karahanlı, Harezm, Kıpçak ve Eski Anadolu Türkçesi dönemlerine ait eserler taranmıştır.0f1 Burada namaz kavramını karşılamak üzere kullanılan sözcükler ve bu sözcüklerin oluşturduğu kuralsız birleşik fiiller saptanmış; böylece Türkçenin tarihsel dönemlerinde namazla ilgili söz varlığının belirlenmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. 1. Namaz ve Ezan Kavramlarını Karşılayan Sözcükler ve Bu Sözcüklerle Oluşturulan Kuralsız Birleşik Fiiller Namaz sözcüğü, tek başına Müslümanlığın emrettiği günlük ibadetin önemli bir kısmını karşılayan bir terimdir. Bunun yanında yardımcı fiillerle birleşerek kuralsız birleşik fiillerin oluşturulmasında da kullanılmıştır. Bu tür kuralsız birleşik fiiller namaz sözcüğünün yalın durumuyla ya da yönelme durumu ekli biçimiyle oluşturulmasına göre farklılık göstermektedir. Namaz sözcüğüyle kurulan kuralsız birleşik fiillerin dışında çarpıcı bir örnek de namāzlaġu (NHT 135b-12) namaz kılınan yer, seccade sözcüğüdür. Bu sözcük günümüz Türkçesinde ağızlarda namazlaġu, namazlaġu ve büzülme sonucu ortaya çıkan namazlā biçimleriyle de yaşamaktadır. 1 KB: Kutadgu Bilig, ME: Mukaddimetü l-edeb, NF: Nehcü l-ferâdis, RKE: Rabguzî-Kısasü l- Enbiyâ, İN: Kitâb Fi İlm An-Nüşâb, SGT: Seyf-i Sarâyî-Gülistan Tercümesi, İMS: Berke Fakih- İrşâdü l-müluk ve s-selâtin, MM: Mu inü l-mürid, ELS: Kitâb-ı Mukaddime-i Ebu l-leysi s- Semerkandî, TT: Tercumân-ı Türkî ve Arabî ve Farisî NHT: Nazmü l-hilâfiyyat Tercümesi, İKT: Tarih-i İbn-i Kesir Tercümesi, KG: Kitab-ı Gunya, MGT: Mahmud bin Kadı-i Manyas-Gülstan Tercümesi, YKE: 14. yüzyıla ait yazarı bilinmeyen bir Kısâs-ı Enbiyâ, DYZ: Erzurumlu Darir- Yusuf u Züleyha, H: Abdülvasi Çelebi-Halilnâme.

4 122 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5. Sayı 1. Mart Namaz Sözcüğünün Yalın Durumda Kullanıldığı Kuralsız Birleşik Fiiller Namaz için, Arapça śalāt sözcüğünden daha çok Farsça namāz sözcüğü tercih edilmiştir. Taranan eserlerden görüldüğü üzere; namāz sözcüğü en çok ķıl- yardımcı fiiliyle birleşmektedir. Ancak ķıl- yardımcı fiilinin dönüşlü çatısı ķılın- ile; ayrıca yetür-, oķu-, turġuz-, turġuzıl- yardımcı fiilleriyle kullanımları da saptanmıştır. śalāt (< A) (NHT 136b-15) namāz (< F) namāz ķıl (KB-4969, ME 106-5, NF 10-10, İN 6v-5, SGT 38-12, İMS 5b-6, TT43a- 12, MGT 25a-10, DYZ-1848, YKE 177b-12, NHT 23b-15, İKT 210b-13) namāz ķılın (MGT 202b-6, İKT 52b-10) namāz oķu (ME 187-8) namāz yetür (KB-4962) namāz turġuz (İMS 25a-5) namāz turġuzıl (İMS 310b-4) 1.2. Namaz Sözcüğünün Yönelme Durumu Eki Almış Biçimiyle Kullanıldığı Kuralsız Birleşik Fiiller Yönelme durumu ekinin +GA olarak kullanıldığı dönemlere ait eserlerde namaz sözcüğü; başla-, ŧur- ve kir- yardımcı fiilleriyle birleşerek kuralsız birleşik fiil oluşturmuştur. Namaz sözcüğü taĥrįme (<A) tekbir alma sözcüğüyle ve ķılyardımcı fiiliyle birleşerek namaza başlangıç tekbiri almak anlamında bir kuralsız birleşik fiil oluşturmuştur. Yine aynı eserde geçen namāzġa kir- yapısı da bununla eş anlamlıdır. Mukaddimetü l-edeb de abdest almak kavramını karşılamak üzere kullanılan kuralsız birleşik fiilde de yun- sözcüğü yardımcı fiil olarak kullanılmıştır. namāzġa başla (ME 129-6) namāzġa ŧur (SGT 123-4, İMS 77b-8) namāzġa kir- (ME 179-6) namāzġa taĥrįme ķıl (ME 179-6) namāzġa yun ME 89-5 Yönelme durumu ekinin +A olarak kullanıldığı dönemlere ait eserlerde namaz sözcüğü; başla- ve ŧur- yardımcı fiilleriyle birleşmiştir. Ayrıca sözcük, şürū (<A) başlama sözcüğü ve eyle- yardımcı fiiliyle birleşerek namaza başlamak anlamında bir kuralsız birleşik fiil oluşturmuştur.

5 Türkçede Namaz Vakitleri Sözcükleri Nesrin Bayraktar 123 namāza başla (NHT 23b-9, İKT 52b-10) namāza ŧur (NHT 21b-11, İHT 133b-3) namāza şürū eyle (NHT 24a-10) 1.3. Ezan Kavramını Karşılayan Sözcükler ve Bu Sözcüklerin Oluşturduğu Kuralsız Birleşik Fiiller Ezan kavramını karşılamak üzere Arapça ezan ve Farsça bāng sözcüklerinin kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca gerçek anlamı ses, seda, haykırma olan bāng sözcüğüyle kurulan bāng i namāz tamlaması ve bu tamlamanın ķıl- ve oķı- yardımcı fiilleriyle birleşmesi sonucu kurulan kuralsız birleşik fiiller de saptanmıştır. bāng (< F) (NHT 31a-8) bāng i namāz (< F) (NF 40-3) bāng i namāz kıl (NF ) bāng i namāz okı (NF 247-3) XIV. yüzyıl Eski Anadolu Türkçesine ait tercüme bir fıkıh kitabı olan Nazmü l Hilāfiyyat Tercümesinde bāng sözcüğünün (باك) ve (بانك) olmak üzere iki farklı şekilde yazımı görülmektedir. Aynı yazım özelliği Harezm Türkçesine ait Mukaddimetü l Edeb de de görülmektedir. Bu nedenle sözcüğün yazı çevrimi söz konusu eserlerde bañ olarak yapılmıştır. Nazmü l Hilāfiyyat Tercümesinde sözcüğün +la- isimden fiil yapım ekiyle oluşturulan fiili tabanı on üç kez geçmektedir ancak bir kez (بانك) biçiminde yazılmıştır (NH 135a-16). Eserde, sözcüğün +sxz isimden olumsuz sıfat yapım ekiyle oluşturulmuş bañsuz (NH 135b-12) biçimi de görülmektedir. Sözcük Mukaddimetü l-edeb deyse ezan okumak, namaza çağırmak anlamında namāzġa bañla (ME 89-5) olarak kullanılmıştır. Ezan kavramını karşılamak üzere; günümüz Türkçesinde de kullanılan ezān sözcüğü ve bu sözcüğün oķu- yardımcı fiiliyle oluşturduğu kuralsız birleşik fiil kullanılmıştır. ezān (< A) NHT 71a-16 eźān oķu (MGT 49a-14) Ayrıca Mukaddimetü l Edeb de geçen orlaġuçı namāzġa ündedi (ME 89-5) cümlesinde ezan okumak, namaza çağırmak kavramını karşılamak üzere namāzġa ündekuralsız birleşik fiilinin kullanıldığı görülmektedir. Burada orlaġuçı sözcüğü de müezzin, ezan okuyan anlamındadır.

6 124 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5. Sayı 1. Mart Namaz Vakitleri İçin Kullanılan Sözcükler Günümüz Türkçesinde sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı sözcükleriyle karşılanan namaz vakitleri; taranan eserlerde ilgi çekici ölçüde çeşitlilik göstermektedir Sabah Namazı İçin Kullanılan Sözcükler Sabah namazı için bazı eserlerde Arapça kökenli ve kökteş śubĥ ya da śabāĥ sözcüklerinin kullanıldığı görülmektedir. Bunlardan śabāĥ günümüz Türkçesinde de kullanılmaktadır. Ancak taranan eserlerin büyük çoğunluğunda Türkçe kökenli ėrte ve tañ sözcükleri namāz sözcüğüyle birleşerek belirtisiz isim tamlaması oluşturmuştur. Özellikle tañ sözcüğü sıklıkla görülmektedir. Ayrıca XIV. yüzyıla ait tercüme bir fıkıh kitabı olan Kitâb ı Gunya da geçen ilkingi namāz kullanımı da ilgi çekicidir. Bu sözcük, içeriğindeki ilk tabanı üzerine getirilen +n zarf eki ve +ki isimden sıfat yapım ekiyle birlikte sabah vaktine ait anlamı vermiştir. ėrte namāzı (NF 100-9, ELS 14a-1; KG 16b-3, NHT 71b-10) śabāĥ namāzı (ELS 14a-1) śubĥ namāzı (KG 16b-3) ŧañ namāzı (KB 3287, ME 77-3, RKE 217v-5, MM 8b-10, SGT 38-2, DYZ-2077) ilkingi namāz (KG 16b-3) 2.2.Öğle Namazı İçin Kullanılan Sözcükler Öğle namazı için kullanılan sözcüklere bakıldığında ilk göze çarpan; buradaki zamanı belirtmek için Arapça ya da Farsça sözcüklerden yararlanılmamış olmasıdır. Taranan eserlerde; birbirleriyle ilişkili olan ödle, ödlek, öyle ve öylen sözcükleri dışında tüş sözcüğü de saptanmıştır. ödle namāzı (MM 8b-10) ödlek namāzı (RKE 245v-11, NF 33-1) öyle namāzı (ELS 14b-2, NHT 71b-11) öylen namāzı (RKE 137v-16, KG 16b-4) tüş namāzı (İMS 149b-3, NF ) 2.3. İkindi Namazı İçin Kullanılan Sözcükler Namaz vakitlerinin adlandırılmasında en çok çeşitlilik, ikindi namazında görülmektedir. Bu namaz için kullanılan zaman adlandırmaları, Arapça kökenli aśr dışında Türkçedir. Çeşitli eserlerde saptanan ėkindi, ėkindü, ėkindük, ikindi, ikindü,

7 Türkçede Namaz Vakitleri Sözcükleri Nesrin Bayraktar 125 ikindin, kindü ve ükündün sözcükleri birbirleriyle ilişkili görünmektedir. Bunlardan, yalnızca Nazmü l Hilāfiyyat Tercümesinde görülen kindü sözcüğü söz başında ünlü düşmesi sonucu oluşmuş izlenimi vermektedir. Sözcük, metinde aynı biçimiyle 23 kez geçmektedir. Kitâb ı Gunya da saptanan ükündün sözcüğü de söz başı ve ortasındaki ünlü değişimiyle diğerlerinden ayrılmaktadır. aśr namāzı (< A) (ELS 15a-5, İMS 315b-4) ėkindi namāzı (RKE127v-10) ėkindü namāzı (NF 33-7) ėkindük namāzı (NF 30-14) ikindi namāzı (ELS 14b-3, KG 16b-4) ikindin namāzı (H-3557) ikindü namāzı (MM 8b-11, H-3559 kindü namāzı (NHT 71b-11) ükündün namāzı (KG 16b-4) 2.4. Akşam Namazı İçin Kullanılan Sözcükler Akşam namazı için en sık kullanılan vakit sözcüğü muhtemelen İranî kökenli olan aħşām sözcüğüdür. Bunun dışında Arapça kökenli maġrib ve Türkçe tün de görülmektedir. Diğer namaz vakitlerinin adlandırılmasına göre en az çeşitlilik gösteren, akşam namazıdır. aħşām namāzı (MM 8b-11, NF 39-12, KG 16b-4, NHT 71b-12) maġrib namāzı (< A) (ELS 13b-6) tün namāzı (NF 315-6) 2.5. Yatsı Namazı İçin Kullanılan Sözcükler Günün son vakit namazı olan yatsı namazı için yatġu, yatsı, yatsıġ, yatsu sözcükleri kullanılmıştır. Bu sözcüklerin tamamı yat eylemiyle ilişkilidir. Kutadġu Bilig de geçen yatġu sözcüğü, fiillerden kalıcı isim yapma göreviyle de kullanılan {-GU} gelecek zaman sıfat-fiiliyle oluşturulmuş izlenimi vermektedir. yatġu namāzı (KB-3285) yatsı namāzı (İMS 63a-2) yatsıġ namāzı (RKE 245v-11, NF 191-6, MM 8b-12) yatsu namāzı (ELS 14a-2; KG 16b-4, NHT 71b-12)

8 126 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5. Sayı 1. Mart Diğer Namazlara Verilen Adlar Taranan eserlerde namaz sözcüğünün, günlük beş vakit namazı gösteren zaman adları dışında da çeşitli adlarla birleştiği görülmektedir. Bunlardan Arapça nāfile sözcüğünün yerine kullanılan artuġsı ve Arapça đuĥa sözcüğünün yerine kullanılan ķuşluķ sözcüğü dışındakiler Türkçe değildir. Farz namaz kavramını karşılamak üzere namaz sözcüğü farįża sözcüğüyle birleşmiştir. Nāfile namaz kavramını karşılamak üzere namaz sözcüğü; Türkçe artuķsı, Arapça nāfile ve taŧavvu sözcükleriyle birleşmiştir. farįża namazı (< A) ( KB-3239, NF 314-6, ME 134-8, NHT 72b-20 artuķsı namāz (NF , ME 187-8) nāfile namāz (<A) (NHT135b-6) taŧavvu namāz (<A) (NHT 31a-9) Cuma namazını karşılamak üzere namaz sözcüğü; Farsça ādįne ve Arapça cum a sözcüğüyle birleşmiştir. ādįne namāzı (<F) (KB-3239, RKE 215r-6, ME 80-3) cum a namāzı (< A cum a ) (NF 24-14, NHT 24a-3) Bayram namazını karşılamak için namaz sözcüğü; Arapça id bayram sözcüğüyle ve günümüz Türkçesinde de görüldüğü gibi bayram sözcüğüyle birleşmiştir. id namāzı (<A) RKE 143r-9 bayram namazı (NHT 86b-11) Bunların dışında namaz sözcüğü; ķażā, cenāze, ķuşluķ ve nezr adak sözcükleriyle de birleşmiştir. ķażā namāzı: (< A) vacib olan namazı sonradan eda etme (SGT ) cenāze namāzı (< A) ölmüş birisi için defnedilmeden önce kılınan namaz (NHT 70a-2) ķuşluķ namāzı güneşin doğuşundan yaklaşık iki saat sonra, 4-12 rekat arası kılınan sünnet namaz; duha namazı (RKE 137v-18, NF 261-1) nezr namāzı (<A) bir dileğin gerçekleşmesi sonucunda kılınan namaz, adak namazı (NHT30a-18)

9 Türkçede Namaz Vakitleri Sözcükleri Nesrin Bayraktar Sonuç Karahanlı, Harezm, Kıpçak ve Eski Anadolu Türkçesine ait eserlerde namazlara ilgili kavramların adlandırmalarında gözle görülür bir çeşitlilik olduğu görülmüştür. Bu adlandırmalar, genellikle Türkiye Türkçesindeki adlandırmalardan farklılık göstermektedir. Namaz sözcüğünün namaz vakitlerini karşılamak üzere birleştiği ve zaman anlamı taşıyan sözcüklerin genellikle Türkçe olması ilgi çekicidir. Ancak namaz sözcüğüyle birleşen diğer sözcükler büyük oranda Arapça ve Farsçadan alıntıdır; bunlar için Türkçe sözcük türetilmediği anlaşılmaktadır. Kaynaklar AKKUŞ, Muzaffer (1995) Kitab ı Gunya, Ankara: TDK Yayınları. ARAT, Reşit Rahmeti (1979) Kutadgu Bilig III, İndeks (Haz.: Kemal ERASLAN, Osman F. SERTKAYA, Nuri YÜCE), İstanbul: TKAE Yayınları 47. ARAT, Reşit Rahmeti (1991) Kutadgu Bilig I, Metin, Ankara: TDK Yayınları 458 (3. Baskı) ATA, Aysu (1997) Nasırü d dîn bin Burhânü d dîn Rabgûzî Kısasü l Enbiyâ I II, Ankara: TDK Yayınları. ATA, Aysu (1998) Nehcü l Ferâdis III Dizin Sözlük, Ankara: TDK Yayınları: 518-III. BİLGİN, Azmi (1996) Nazmü l Hilâfiyyat Tercümesi, Ankara: TDK Yayınları 663. CEMİLOĞLU, İsmet (1994) 14. Yüzyıla Ait Bir Kısas ı Enbiya Nüshası Üzerinde Sentaks İncelemesi, Ankara: TDK Yayınları. DEMİR, Nurettin-Emine YILMAZ (2003) Türk Dili El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları. ECKMANN, Janos (1984) Nehcü l Ferâdis II Metin, Ankara: TDK Yayınları: 518-II. ERCİLASUN, Ahmet Bican (2005) Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi, Ankara: Akçağ Yayınları, 2. Baskı. ERCİLASUN, Ahmet Bican (2007a) İlk Müslüman Türk Devletlerinde Dil ve Edebiyat Makaleler, Dil Destan Tarih Edebiyat, s , (Yayıma Hazırlayan: Ekrem Arıkoğlu), Ankara: Akçağ Yayınları. ERCİLASUN, Ahmet Bican (2007b) Osmanlı Türkçesi Makaleler, Dil Destan Tarih Edebiyat, s , (Yayıma Hazırlayan: Ekrem Arıkoğlu), Ankara: Akçağ Yayınları. GÜLDAŞ, Ayhan (1996) Abdülvasi Çelebi, Halilnâme, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. KARAHAN, Leyla (1994) Erzurumlu Darîr, Kıssa i Yûsuf Yûsuf u Züleyhâ, Ankara: TDK Yayınları. KARAMANLIOĞLU, A. Fehmi (1988) Seyf i Sarâyî Gülistan Tercümesi, Ankara: TDK Yayınları 544. ÖZKAN, Mustafa (1993) Mahmud bin Kadi i Manyas Gülistan Tercümesi, Ankara: TDK Yayınları. ÖZTOPÇU, Kurtuluş (2002) Kitâb Fî İlm An Nuşşâb, Memlûk Kıpçakçasıyla 14. Yüzyılda Yazılmış Bir Okçuluk Kitabı, İstanbul: TDA Dizisi 34. TEKİN, Arslan (1998) Şirvanlı Mahmud Tarih i İbn i Kesîr Tercümesi (4. Cilt, 1. Kısım) Ankara: TDK Yayınları. TOPARLI, Recep (1988) İslām, Mu inü l Mürįd, Erzurum: Atatürk Ünversitesi Yayınları: 15. TOPARLI, Recep (1992) İrşadü l Mülūk ve s Selātįn, Ankara: TDK Yayınları 555. TOPARLI, Recep (1987) Kitāb ı Mukaddime i Ebu l Leysi s Semerkandį, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları.

10 128 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 5. Sayı 1. Mart 2008 TOPARLI, Recep -M. Sadi ÇÖĞENLİ, Nevzat H. YANIK (2000) Kitāb ı Mecmū ı Tercümān ı Türkį ve Arabį ve Mugalį, Ankara: TDK Yayınları 765. YELTEN, Muhammet (1998) Şirvanlı Mahmud Târih i İbn i Kesîr Tercümesi (Giriş İnceleme Metin Sözlük), Ankara: TDK Yayınları-692. YÜCE, Nuri (1988) Zamahşerî Mukaddimetü l Edeb, Ankara, TDK Yayınları. Nesrin Bayraktar Yard.Doç.Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Adres: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Çanakkale/TÜRKİYE E-posta: bnesrin@yahoo.com Yazı bilgisi : Alındığı tarih: 17 Kasım 2007 Yayına kabul edildiği tarih: 5 Şubat 2008 E-yayın tarihi: 28 Şubat 2008 Çıktı sayfa sayısı: 10 Kaynak sayısı: 24

Karahanlı Eserlerindeki Söz Varlığı Hakkında

Karahanlı Eserlerindeki Söz Varlığı Hakkında Akademik İncelemeler Cilt:3 Sayı:1 Yıl:2008 Karahanlı Eserlerindeki Söz Varlığı Hakkında Emek Üşenmez 1 fahemek@gmail.com ÖZET Karahanlı Türkçesi Türk dilinin önemli devrelerinden birisini oluşturmaktadır.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ TARİHİ II Ders No : 0020110014 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

KARAHANLI ESERLERİNDEKİ SÖZ VARLIĞI HAKKINDA

KARAHANLI ESERLERİNDEKİ SÖZ VARLIĞI HAKKINDA 1915 KARAHANLI ESERLERİNDEKİ SÖZ VARLIĞI HAKKINDA ÜŞENMEZ, Emek TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Karahanlı Türkçesi Türk dilinin önemli devrelerinden birisini oluşturmaktadır. Bu dönemde yazılan eserler, Türk dil tarihinin

Detaylı

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PROF. DR. HÜLYA SAVRAN ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı Hülya SAVRAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölümü 10145 Çağış Yerleşkesi / BALIKESİR 0 266 612 10 00

Detaylı

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ahmet AKÇATAŞ Doğum Tarihi: 22 Şubat 1970 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edeb. Öğr. Selçuk Üniversitesi 1992 Y.

Detaylı

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN 1) XI. Yüzyıl dil ürünlerinden olan bu eserin değeri, yalnızca Türk dilinin sözcüklerini toplamak, kurallarını ve

Detaylı

A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 36 Erzurum

A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 36 Erzurum A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 36 Erzurum 2008-307- Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, Türk Dili Tarihi, Akçağ yayınları, Ankara 2004, 488 s. Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, The History Of

Detaylı

Prof.Dr. AYŞEHAN DENİZ ABİK

Prof.Dr. AYŞEHAN DENİZ ABİK Prof.Dr. AYŞEHAN DENİZ ABİK ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1963 İSTANBUL T: 3223387044 F: denabik@cu.edu.tr

Detaylı

PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH IN DİL VE EDEBİYAT YAZILARI

PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH IN DİL VE EDEBİYAT YAZILARI PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH IN DİL VE EDEBİYAT YAZILARI İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE Galip GÜNER 1. Prof. Dr. Mustafa ARGUNŞAH ın Öz Geçmişi Prof. Dr. Mustafa Argunşah 1961 yılında Tokat ta dünyaya gelmiştir. İlk,

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü +90(312) ( )

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü +90(312) ( ) Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü +90(312) 310 32 80 (1295-1039) ayata@ankara.edu.tr İlgi Alanları Eski Türk Dili Eğitim Doktora Ankara Üniversitesi, Sosyal

Detaylı

TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ *

TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ * TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TARİH İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN YAPILARIN SÖZ DİZİMİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ * EXAMINATION OF THE WORDS DESCRIBING DATE IN TERMS OF SYNTAX IN TURKEY TURKISH Sedat BALYEMEZ ** Özet:

Detaylı

DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI ESERĠ ÜZERİNE

DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI ESERĠ ÜZERİNE POLATCAN, F. (2017). Dr. Nurşat Biçer in Türkçe Öğretimi Tarihi Adlı Eseri Üzerine. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(4), 2890-2894. DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI

Detaylı

BAHAR YARIYILI KAYNAK KİTAPLARI

BAHAR YARIYILI KAYNAK KİTAPLARI 2017-2018 BAHAR YARIYILI KAYNAK KİTAPLARI Yeni Türk Edebiyatı VI İnci Enginün Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Mehmet Akif Ersoy Safahat Hakan Sazyek Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Garip Hareketi Yakup

Detaylı

Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S.

Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S. Dil Araştırmaları Sayı: 12 Bahar 2013, 297-301 ss. Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S. Melike Uçar * 1 Kıpçak Türkçesi, XIX. yüzyıldan bu yana bilim adamları

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık Sınıfı Dersleri. Dersin Türü. Kodu

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık Sınıfı Dersleri. Dersin Türü. Kodu ABANT İET BAYAL ÜNİVERİTEİ OYAL BİLİMLER ENTİTÜÜ Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık ınıfı Dersleri ANABİLİM DALI :Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı : Türk Dili Birinci Yarıyıl/First emester Dersi Adı T U

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Telefon : 2804636 Mail

ÖZGEÇMİŞ. : Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Telefon : 2804636 Mail ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Nadir İLHAN İletişim Bilgileri Adres : Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Telefon : 2804636 Mail : nadirilhan@ahievran.edu.tr 2. Doğum

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI

Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1977 DÖRTYOL T: 32233860842443 3223387528 F: ecetin@cu.edu.tr

Detaylı

Journal of International Social Research, Volume: 4, Issue: 19, Fall 2011, s. 115-169.

Journal of International Social Research, Volume: 4, Issue: 19, Fall 2011, s. 115-169. 1. Adı Soyadı: Emek ÜŞENMEZ 2. Doğum Tarihi: 26 Kasım 1981 3. Unvanı: Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora (PhD) ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) 5. Akademik Unvanlar: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Selçuk

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

(TÜRKÇE) I. (Ana sayfada görünecektir.)

(TÜRKÇE) I. (Ana sayfada görünecektir.) (TÜRKÇE) I. (Ana sayfada görünecektir.) Adı Soyadı (Unvanı) Akartürk Karahan (Yrd.Doç.Dr.) Doktora: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009 E-posta: (kurum/özel) akartrk@yahoo.com Web sayfası

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER)

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) İnci GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) Hoca ESERLERİN ORTAK ÖZELİKLERİ Hem İslâmiyet öncesi kültürü hem de İslâmî kültür iç içedir. Aruzla hece, beyitler dörtlük birlikte kullanılmıştır. Eserler

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Çin in Ming Döneminde Yapılmış olan Türkçe-Uygurca Sözlük: Ġdikut Mahkemesi Sözlüğü (1997 Ankara)

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Çin in Ming Döneminde Yapılmış olan Türkçe-Uygurca Sözlük: Ġdikut Mahkemesi Sözlüğü (1997 Ankara) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Mağfiret Kemal YUNUSOĞLU 2. Doğum yeri ve tarihi: DT, Gulca 3. Çalıştığı kurum: T.C. Beykent Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4. Unvanı: Yar.Doç.Dr. 5. Öğrenim Durumu:

Detaylı

Tez adı: Neva'i Mecalisü'n-Nefa'is metin-inceleme (2 cilt) (1990) SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI

Tez adı: Neva'i Mecalisü'n-Nefa'is metin-inceleme (2 cilt) (1990) SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI VAHİT TÜRK Adres İstanbul Kültür Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ataköy Yerleşkesi/Bakırköy-İstanbul ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 15.05.2014 Telefon E-posta 2124984370- Doğum Tarihi

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ a. 14.Yüzyıl Orta Asya Sahası Türk Edebiyatı ( Harezm Sahası ve Kıpçak Sahası ) b. 14.Yüzyılda Doğu Türkçesi ile Yazılmış Yazarı Bilinmeyen Eserler c.

Detaylı

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 ÖNSÖZ Bu kitap namaz hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çocuklar ve büyük yaştaki insanlar için güzel bir bilgi kaynağıdır. Kitapta namaz hakkında her bilgi yer almaktadır. İnternet

Detaylı

TÜRKLÜK ARAŞTIRMALARININ BUGÜNKÜ DURUMU VE SORUNLARI 16-17 KASIM 2009 GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ANKARA

TÜRKLÜK ARAŞTIRMALARININ BUGÜNKÜ DURUMU VE SORUNLARI 16-17 KASIM 2009 GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ANKARA TÜRKLÜK ARAŞTIRMALARININ BUGÜNKÜ DURUMU VE SORUNLARI 16-17 KASIM 2009 GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ANKARA 16-17 Kasım 2009 tarihinde Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde Türklük Araştırmalarının

Detaylı

NER TERİMİNDEN HAREKETLE TÜRK MİTOLOJİK DEĞERLERİNİN SÜNNET TÖRENLERİNE ETKİSİ THE EFFECT OF TURKISH MYTHOLOGICAL VALUES TO

NER TERİMİNDEN HAREKETLE TÜRK MİTOLOJİK DEĞERLERİNİN SÜNNET TÖRENLERİNE ETKİSİ THE EFFECT OF TURKISH MYTHOLOGICAL VALUES TO Cilt:3 Sayı:4 Şubat 2013 Issn: 2147-5210 www.thestudiesofottomandomain.com NER TERİMİNDEN HAREKETLE TÜRK MİTOLOJİK DEĞERLERİNİN SÜNNET TÖRENLERİNE ETKİSİ THE EFFECT OF TURKISH MYTHOLOGICAL VALUES TO THE

Detaylı

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME Khalid Khater Mohemed Ali 130101036 TEZ DANIŞMANI Prof.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 GİRİŞ / Bilal Kemikli...9 1. Din Edebiyat İlişkisi...9 2. Tasavvuf: İrfan ve Hikmet...12 3. Türk-İslâm Edebiyatı: Konu ve Kapsam...16 4. Türk-İslâm Edebiyatının Kaynakları...18 a.

Detaylı

DR. MUSTAFA SARI, TÜRKÇEDE ART ZAMANLI DEĞİŞMELER (YÜZ HADİS YÜZ HİKÂYE ÖRNEĞİ), PEGEMA YAYINCILIK, ANKARA 2007, 358 S.

DR. MUSTAFA SARI, TÜRKÇEDE ART ZAMANLI DEĞİŞMELER (YÜZ HADİS YÜZ HİKÂYE ÖRNEĞİ), PEGEMA YAYINCILIK, ANKARA 2007, 358 S. - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/1 Winter 2013, p.2951-2955, ANKARA-TURKEY DR. MUSTAFA SARI, TÜRKÇEDE ART ZAMANLI DEĞİŞMELER (YÜZ HADİS

Detaylı

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 51, ERZURUM 2014, 471-475 RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE ABOUT RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK Ahmet DEMİRTAŞ * Resim 1: Kitaba ait kapak görüntüsü Çizmecilik /

Detaylı

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : 3464 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME. ТУРКИЙ ТAФСИР (XII-XII acp) *

ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME. ТУРКИЙ ТAФСИР (XII-XII acp) * - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p.981-986, TURKEY ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME ТУРКИЙ ТAФСИР

Detaylı

Karahan, Akartürk (2013), Dīvānu Luġati t Türk e Göre XI. Yüzyıl Türk Lehçe Bilgisi, Ankara, TDK Yayınları 657s., ISBN:

Karahan, Akartürk (2013), Dīvānu Luġati t Türk e Göre XI. Yüzyıl Türk Lehçe Bilgisi, Ankara, TDK Yayınları 657s., ISBN: Dil Araştırmaları Sayı: 15 Güz 2014, 287-292 ss. Karahan, Akartürk (2013), Dīvānu Luġati t Türk e Göre XI. Yüzyıl Türk Lehçe Bilgisi, Ankara, TDK Yayınları 657s., ISBN: 978-975-16-2577-9 Gülşah Yılmaz

Detaylı

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ X 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti 2011-2012 DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" YENİ DERS PLANI** 1.YARIYIL 1.YARIYIL Birleşti ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Z 2+0 2 X X X X ATA 101 ile ATA 102

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

BİRLEŞİK FİİL KURULUŞUNDA A-I-U ÜNLÜLERİ

BİRLEŞİK FİİL KURULUŞUNDA A-I-U ÜNLÜLERİ BİRLEŞİK FİİL KURULUŞUNDA A-I-U ÜNLÜLERİ Yard.Doç.Dr. Nadir İLHAN Binlerce yıllık bir geçmişe sahip ve en çok konuşulan dünya dilleri arasında yer alan Türkçe, yapı bakımından sondan eklemeli dillerdendir.

Detaylı

Eski Türkçe kı Ünlemi ve Bunun Anadolu Ağızlarındaki kı/gı Ünlemiyle Karşılaştırılması 1

Eski Türkçe kı Ünlemi ve Bunun Anadolu Ağızlarındaki kı/gı Ünlemiyle Karşılaştırılması 1 Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 4, Sayı 2 (Haziran 2007) Mak. #25, ss. 146-151 Telif Hakkı Ankara Üniversitesi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri

Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2009 13 (1): 131-142 Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri Halit DURSUNOĞLU (*) Özet: Türkiye Türkçesinin en kapsamlı sözlüklerinden

Detaylı

Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? Muhammed Salih el-muneccid

Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? Muhammed Salih el-muneccid Mukimlik halinde iki namazı birleştirirken (cem ederken) müekked sünnetler kılınabilir mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 مد هل

Detaylı

Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI

Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇTL411 Karakalpak ve Nogay Türkçesi Yarıyıl Kodu Adı T+U 7 ÇTL411 Kredi AKTS 2 2 5 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Fakülte Dersin Staj Durumu Yok

Detaylı

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ (Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ Hazırlayan Adı Soyadı Danışman Unvan Adı Soyadı Niğde Ay, Yıl

Detaylı

ORTA TORKÇEDE isim ÇEKiM EKLERiNiN KULLANILIS SEKiLLERi VE FONKSiYONLARi

ORTA TORKÇEDE isim ÇEKiM EKLERiNiN KULLANILIS SEKiLLERi VE FONKSiYONLARi T.C. DIcLE ÜNjVERSITESI SOSYAL BILIMLER ENSTITÜSÜ ORTAÖGRETIM SOSYAL ALANLAR EGITIMI ANABILIM DALi TÜRK DILI EGITIMI BtLIM DALi YÜKSEK LtSANS TEZI ORTA TORKÇEDE isim ÇEKiM EKLERiNiN KULLANILIS SEKiLLERi

Detaylı

International Journal of Languages Education and Teaching

International Journal of Languages Education and Teaching ISSN: 2198 4999, GERMANY August 2015, 3/2, p. 119-125 PECULIARITIES OF RELIGIOUS WORKS WRITTEN IN MAMELUKE KIPCHAK LANGUAGE MEMLUK KIPÇAK TÜRKÇESİ İLE YAZILMIŞ DİNİ ESERLER VE ÖZELLİKLERİ Kurmangazy SADYKBEKOV

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed... 1 / 7 22.05.2018 15:55 Fen - Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

KUTADGU BİLİG ARAŞTIRMALARI ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER Some Thoughts On Researches of Kutadgu Bilig. Zeki KAYMAZ *

KUTADGU BİLİG ARAŞTIRMALARI ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER Some Thoughts On Researches of Kutadgu Bilig. Zeki KAYMAZ * Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi 2016/7 KUTADGU BİLİG ARAŞTIRMALARI ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER Some Thoughts On Researches of Kutadgu Bilig Zeki KAYMAZ * Özet Kutadgu Bilig hakkında 1825 yılında yayımlanan

Detaylı

Türkçe dönemleri ve Türk yazı dilinin tarihi gelişimiyle birlikte Türkçenin değişim çizgisini takip edeceğiz.

Türkçe dönemleri ve Türk yazı dilinin tarihi gelişimiyle birlikte Türkçenin değişim çizgisini takip edeceğiz. ÖZET : Bu bölümde, Türk dilinin tarihi dönemlerinden Orta Türkçe, Yeni Türkçe ve Modern Türkçe dönemleri ve Türk yazı dilinin tarihi gelişimiyle birlikte Türkçenin değişim çizgisini takip edeceğiz. TÜRK

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜ 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜNÜN DİĞER BÖLÜMLER İÇİN

Detaylı

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM Uygur Harfli OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM FERRUH AĞCA Ankara / 2016 TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, 2016. Türk Kültürünü Araştırma

Detaylı

DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE

DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE Kuban SEÇKİN 1. Doç. Dr. Serkan Şen in Öz Geçmişi 09.04.1976 Samsun doğumlu olan Şen, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BEL5BEH3M* Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :70677404/105.04/E.80966 13/09/2017 Konu :2017-2018 Güz Dönemi

Detaylı

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır :

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Değerli Öğretmen arkadaşlarım, Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Yeni müfredata göre bazı üniteler kaldırılmıştır. Buna göre üniteler

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM

Detaylı

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ TDE729 1 3 + 0 6 Sosyal bilimlerle ilişkili

Detaylı

Türk Dilleri Araştırmaları 14 (2004):

Türk Dilleri Araştırmaları 14 (2004): Türk Dilleri Araştırmaları 14 (2004): 197-201 Max Scherberger, Das Micrağname Die Himinel- und Höllenfahrt des Propheten MuJ:ıammed in der osttürkischen Überlieferung, Arbeitsmaterialian zum Orient, Bd.

Detaylı

OSMANİYE AĞZINDA KULLANILAN FİİLDEN AD TÜRETEN gel EKİ ÜZERİNE Yrd. Doç. Dr. Mustafa TANÇ

OSMANİYE AĞZINDA KULLANILAN FİİLDEN AD TÜRETEN gel EKİ ÜZERİNE Yrd. Doç. Dr. Mustafa TANÇ OSMANİYE AĞZINDA KULLANILAN FİİLDEN AD TÜRETEN gel EKİ ÜZERİNE Yrd. Doç. Dr. Mustafa TANÇ Özet Ağızlar bir dilin ölçünlü dilden ayrılan konuşma biçimleridir. Ölçünlü dilden farklı olarak ses bilgisi, şekil

Detaylı

Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984. Y. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Üniversitesi 1992-1993

Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984. Y. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Üniversitesi 1992-1993 1. Adı Soyadı: H. İbrahim DELİCE 2. Doğum Tarihi: 01 Nisan 1964 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984 Y. Lisans

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı Türkiye Türkçesi ETO703 1 2 + 1 8 Türk dilinin kaynağı, gelişimi; Türkiye Türkçesinin diğer dil ve lehçelerle

Detaylı

Selahittin Tolkun, Özbekçede Fiilimsiler, Dijital Sanat Yayıncılık, Kadıköy, İstanbul, 2009, s. 269.

Selahittin Tolkun, Özbekçede Fiilimsiler, Dijital Sanat Yayıncılık, Kadıköy, İstanbul, 2009, s. 269. Selahittin Tolkun, Özbekçede Fiilimsiler, Dijital Sanat Yayıncılık, Kadıköy, İstanbul, 2009, s. 269. Birçok dilde olduğu gibi Türkçede de kelimeler isim ve fiil olarak iki temel gruba ayrılır. Diğer kelime

Detaylı

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır :

Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Değerli Öğretmen arkadaşlarım, Değişen yeni müfredata göre hazırlamış olduğum 10. sınıf planları ile ilgili uygulama şu şekilde olacaktır : Yeni müfredata göre bazı üniteler kaldırılmıştır. Buna göre üniteler

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZ GEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : BİLAL AKTAN 2. Doğum Tarihi : 19.03.1956 3. Unvanı : PROF. DR. 4. Öğrenim Durumu : DOKTORA 5. Çalıştığı Kurum : DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk

Detaylı

ERZİNCAN AĞIZLARINDAKİ OTUR-LAN- VE SUVAR-LAN- ÜZERİNE

ERZİNCAN AĞIZLARINDAKİ OTUR-LAN- VE SUVAR-LAN- ÜZERİNE TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ DERGİSİ [TAED], 58, ERZURUM 2017, 289-294 ERZİNCAN AĞIZLARINDAKİ OTUR-LAN- VE SUVAR-LAN- ÜZERİNE Öz Arzu Sema ERTANE BAYDAR * Geliş Tarihi : 19.10.2016 Kabul Tarihi : 29.12.2016

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ZORUNLU DERSLER BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL 1 YDİ 101

Detaylı

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Listesi TDP-101 TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ I Zorunlu 1+0 1 1 YDBI-101 İNGİLİZCE Zorunlu 2+0 2 2 TDE-155 KLASİK TÜRK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLER-I Zorunlu 2+0 2

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2016-2017 BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI 1. 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE 112-01-

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik T P K

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU / Hakas Türkçesi. ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi, Türk Lehçeleri Temel Ders Kitabı

DERS TANIMLAMA FORMU / Hakas Türkçesi. ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi, Türk Lehçeleri Temel Ders Kitabı Dersin Kodu ve Adı DERS TANIMLAMA FORMU 1060041 / Hakas Türkçesi Dersin Yarıyılı 1 Dersin Katalog Tanımı (İçeriği) Hakas Türkçesin ses ve şekil özelliklerini öğrenme ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Yazar Feyza Tokat ISBN: Takım Numarası: 978-605-9247-50-4 (Tk) Cilt I: 978-605-9247-51-1 (1.c) 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No:

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı TDE 601 Divan Şiiri

Detaylı

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin]

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] Yazar Prof. Dr. Funda Toprak ISBN: 978-605-9247-65-8 1. Baskı Ağustos, 2017 /Ankara 500 Adet Yayınları Yayın No: 237 Web: grafikeryayin.com Kapak ve

Detaylı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri 1 Ocak Perşembe 5:34 7:39 8:41 12:10 14:05 16:18 18:10 2 Ocak Cuma 5:34 7:39 8:41 12:10 14:06 16:19 18:11 3 Ocak Cumartesi 5:34 7:39 8:41 12:10 14:07 16:20

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2018-2019 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Detaylı

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır.

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır. Türkiye de Diyanet İşleri Başkanlığı nın belirlediği ve uyguladığı imsak vakti, oruca başlama ve sabah ezanın okunması ile Müslümanların sabah namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli

Detaylı

Allameh Tabataba i Üniversitesi Fars Edebiyatı ve Yabancı Diller Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. İran'da Türk Dili, Lehçeleri ve Edebiyatı

Allameh Tabataba i Üniversitesi Fars Edebiyatı ve Yabancı Diller Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. İran'da Türk Dili, Lehçeleri ve Edebiyatı Allameh Tabataba i Üniversitesi Fars Edebiyatı ve Yabancı Diller Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü İran'da Türk Dili, Lehçeleri ve Edebiyatı Uluslararası Sempozyum 28-29 Nisan 2015 Tahran 28-29 Nisan

Detaylı

RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI

RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI 01-015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI I.SINIF I. YARIYIL Uygulama ve Laboratuvar 1 YDİ101 YDA101 YDF101 GUS101 GUS103 BED101 HYK101 Temel Yabancı Dil İngilizce Temel Yabancı Dil Almanca Temel Yabancı

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TARİHİ TÜRK LEHÇELERİ II Ders No : 0020110028 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Dersin Hedefi Dersin Amacı ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRKÇE EĞİTİMİ ANABİLİM DALI DERS TANITIM FORMU Dersin Adı TR ENG Çocuk Edebiyatı Metin İncelemeleri Programına Adı (tezli, tezsiz

Detaylı

Ceval Kaya, Uygur Harfli Rızvan Şah ile Ruh-Afza Hikâyesi: Giriş, Tıpkıbasım, Çeviri, Notlar ve Dizinler, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay., 2008, 216 s.

Ceval Kaya, Uygur Harfli Rızvan Şah ile Ruh-Afza Hikâyesi: Giriş, Tıpkıbasım, Çeviri, Notlar ve Dizinler, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay., 2008, 216 s. Ceval Kaya, Uygur Harfli Rızvan Şah ile Ruh-Afza Hikâyesi: Giriş, Tıpkıbasım, Çeviri, Notlar ve Dizinler, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay., 2008, 216 s. Serkan Şen Uygur alfabesi, Mani ve Buda dinlerini Türklere

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20182019 GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20182019 GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 4/ s , TÜRKİYE

Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 4/ s , TÜRKİYE PROF. DR. AYŞEGÜL SERTKAYA NIN TEZKİRE-İ EVLİYÂ NIN ÇAĞATAY TÜRKÇESİ ÇEVİRİSİ: ARAP VE UYGUR HARFLİ YAZMALARIN TRANSKRİPSİYONLU METNİ ADLI ESERİ ÜZERİNE Erdem UÇAR 1. Prof. Dr. Ayşegül SERTKAYA nın Öz

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20172018 BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. : :

ÖZGEÇMİŞ. : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. : : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Feridun TEKİN Adres Telefon E-posta : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü : 310 54 84 : feridun.tekin@giresun.edu.tr 2. Doğum Tarihi : 30.05. 1964 3. Unvanı :

Detaylı

BALTA KELİMESİNİN KÖKENİNE DAİR

BALTA KELİMESİNİN KÖKENİNE DAİR BALTA KELİMESİNİN KÖKENİNE DAİR Ahmet Karadoğan Özet Türkçede kökeni izah edilemeyen kelimelerden biri de balta kelimesidir. Bu kelime etimoloji sözlüklerinde ya izah edilmemekte ya da bir yabancı dilden

Detaylı

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 55, ERZURUM 2016, 629-635 PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE Semra ALYILMAZ 1. Prof. Dr. Ahmet BURAN ın Öz

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.531 29/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Çağdaş Türk Lehçerleri ve Edebiyatları Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Çağdaş

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. Sınıf Zorunlu Dersler Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik T P K AKTS TDE 112-01 TÜRKİYE

Detaylı

Kur an da Geçen zevc ve imrae Kelimeleri Üzerine

Kur an da Geçen zevc ve imrae Kelimeleri Üzerine 2010 Yılı İtibarıyla Höşöö Tsaídam Bölgesi ve Orhun Vadisi Dil Araştırmaları... Sayı: 15 Güz 2014, 121-159 Dîvânü ss. Lügati t-türk te Geçen Her Kelime Türkçe Kökenli midir? Kur an da Geçen zevc ve imrae

Detaylı

FUNDA KARA VE ZEBÂN-I TÜRKÎ (KÉLÜR-NÂME) İNCELEME-METİN-DİZİN ADLI ESERİ

FUNDA KARA VE ZEBÂN-I TÜRKÎ (KÉLÜR-NÂME) İNCELEME-METİN-DİZİN ADLI ESERİ Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 2/1 2013s. 296-301, TÜRKİYE FUNDA KARA VE ZEBÂN-I TÜRKÎ (KÉLÜR-NÂME) İNCELEME-METİN-DİZİN ADLI ESERİ 1. Doç. Dr. Funda KARA nın Öz Geçmişi Bahri

Detaylı

Sayı: 15 Güz 2014 Ankara

Sayı: 15 Güz 2014 Ankara Sayı: 15 Güz 2014 Ankara 1 Dil Araştırmaları/Language Studies Uluslararası Hakemli Dergi ISSN: 1307-7821 Sayı: 15 Güz 2014 Sahibi/Owner Avrasya Yazarlar Birliği adına Yakup ÖMEROĞLU Yayın Yönetmeni/Editor

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

-DUK Eki Ve Divânü Lûgati't Türk'te -DUK Ekli Görülen Geçmiş Zaman Çekimi

-DUK Eki Ve Divânü Lûgati't Türk'te -DUK Ekli Görülen Geçmiş Zaman Çekimi -DUK Eki Ve Divânü Lûgati't Türk'te Mehmet Vefa Nalbant* "Ekler, dil denen canlı organizmanın bir parçası olarak zaman içinde fonetik ve semantik değişmeye uğrayabilirler. Genellikle kalıplaşma ve kullanılış

Detaylı