T.C. BARTIN. Kültür Varlıkları Envanteri. Bu envanter Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. BARTIN. Kültür Varlıkları Envanteri. Bu envanter Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır."

Transkript

1 T.C. BARTIN valiliği İL kültür ve turizm müdürlüğü BARTIN Kültür Varlıkları Envanteri 2011 Bu envanter Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır.

2 T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI BARTIN İLİ KÜLTÜR VE TURİZM ENVANTERİ GENEL KOORDİNATÖR Derviş ÖZBAY İl Kültür ve Turizm Müdürü KOORDİNATÖR YARDIMCILARI Ayşegül YAYLI İl Kültür ve Turizm Müdür Yrd. Kamil ŞEN İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü HAZIRLAYANLAR Ayşegül YAYLI İl Kültür ve Turizm Müdür Yrd. Yeşim OZAN Amasra Müze Müdürlüğü Arkeolog Hüseyin BORAN KOMİSYON BAŞKANI Ayşegül YAYLI İl Kültür ve Turizm Müdür Yrd. BİLGİLER İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi- Karabük Koruma Kurulu Arşivi FOTOĞRAFLAR Hüseyin BORAN Murat AKYÜZ Hakan TOPUZ Sultan TUTAR Fahri GÜNEY KAPAK SAYFA TASARIMI DÜZENLEME Hüseyin BORAN İLETİŞİM Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tel: Faks: BASKI VE CİLT Hazar Reklam Kazım Karabekir Cad. Kültür Çarşısı No: 7/56-57 İskitler-Ankara Tel: Faks:

3 Bir millet savaş alanlarında ne kadar zafer elde ederse etsin, o zaferin sürekli sonuçlar vermesi ancak kültür ordusu ile mümkündür.

4

5 Önsöz Geçmişten geleceğe bir miras olarak devredilen kültür varlıkları her şeyden önce kayıt altına alınmalı, tanımlanmalı, tanınmalı, korunmalı ve büyük bir özenle gelecek nesillere aktarılmalıdır. Bizim ve bizden önceki medeniyetlerin birer yadigarı olan taşınmaz kültür varlıkları aynı zamanda insanlık tarihinin önemli belgeleridir. Bu değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve bilim dünyasıyla buluşturulması ise ayrı bir önem arz etmektedir. Bartın ve yöresi, Antik Çağda Paphlagonian, günümüzde ise Batı Karadeniz olarak adlandırılan ve kendine has karakteristik özelliklerinin bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Onu özgün kılan üç bin yıllık tarihi, arkeolojik varlıkları, biyolojik çeşitliliği, doğal peyzaj değerleri ve folklorik mirasıdır. İlimizdeki Sesamos, Kromna ve Erythinoi antik kentleri ile kale, kilise, cami, köprü ve sivil mimari örnekleri, çeşitli yönleriyle tarihe ışık tuttukları gibi, ihtişamları ile de onları yapanların hırslarını, inanışlarını, zenginliklerini ve estetik değerlerini naklederler. Cansızmış gibi gözüken bu eserler siyasi ve askeri olayların ardından oluşan kültür değişimlerini de olduğu gibi aksettiren canlı laboratuvarlardır. İlimiz kültürel varlıklara parelel olarak; uluslar arası öneme sahip kanyonlar, şelaleler, düdenler ve mağaralar gibi oluşumlarla, 1200 yaşında doğal ormanların, flora ve endemik bitkilerin, 129 kuş türü ile 40 memeli türünün yaşadığı Küre Dağları Milli Parkı na sahiptir. Çağdaş toplum olmanın ön koşulu, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkmak, onu korumak ve günümüz insanları ile gelecek kuşaklara mal edebilmekten geçmektedir. Dolayısıyla bu amaca ulaşmanın yolu, envanter bilgilerini toplumun derinliklerine yayıp ortak tarih, kültür, ekonomi ve çevre bilinci yaratmaktan geçmektedir. Bartın a ait doğal, kültürel ve folklorik mirası kapsayan ve bundan sonraki birçok yayına kaynak teşkil edecek bu envanterin hazırlanmasına katkıda bulunanlara teşekkür ederim. İsa KÜÇÜK Bartın Valisi

6

7 Sunuş Bartın yaklaşık 3000 yıllık tarihi ile Sular ilahesi olarak tanımlanması ve üzerinde barındırdığı yüzlerce taşınmaz kültür varlığıyla ve doğal güzellikleriyle her zaman birilerinin ilgisini çekerek bu cazibesini sürdürmüştür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin genç vilayetlerinden, çiçeği burnunda Bartın da Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yaptığım süre içinde en büyük amacım gelecek kuşaklara bu gün mevcut olan kültür varlıklarını yazılı belge olarak aktarmak ve tanıtmak amacıyla bu eserin hazırlanması olmuştur. Eserin hazırlanması aşaması uzun ve titiz bir çalışma gerektirmiştir. Tarihi eserlerimize ait tescil fişlerinin oluşturulması, bu eserlere ait fotoğrafların çekilmesi, krokilerinin çizilmesi gibi aşamalar özverili personelimizin emek ve çabasıyla gerçekleştirilmiştir. Kültür Envanterinin hazırlanması aşamasında katkılarından dolayı; Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü ile teknik elemanlarına, Amasra Müze Müdürü ve teknik elemanlarına çalışanlarına, mesai mefhumu gözetmeksizin her aşamasında gayretleriyle eserin meydana gelmesinde emek sarf eden Müdürlüğümüz çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bartın Kültür Envanterini bu günkü kullanıcılara ve gelecek kuşakların hizmetine sunmaktan mutluluk duyarım. Derviş ÖZBAY Kültür ve Turizm Müdürü

8 BARTIN ESKİ ÇAĞLARDA BARTIN M.Ö yılları arasında Akaların Ege de Miken Medeniyeti ni kurmadan önce uzun süre Batı Anadolu (Samsun, Sinop ve Amasra) kıyılarında dolaştıkları, buraları işgalle Bakır Devri Medeniyetini yerli halka öğrettikleri, iç kesimlerde de Gaskalar ın ve Hititler in bölgenin hakimi olduğu ve yine Bakır Medeniyeti ni yaşadıkları savunulmaktadır. İlk sahiplerinin, M.Ö. 14. yy.da Gaskalar ve 13. yy da Hititler olduğu kabul edilen Bartın ve çevresi; 13. yy. sonlarında Bitinyalılar ve Paflagonyalıların, 12. yy da Friglerin, 7.yy. sonlarında Kimmerlerin, 6.yy da Lidyalıların, 547 yılında Perslerin, 334 yılında Makedonya Krallığının, 279 yılında da Pontus Krallığının egemenliğinde kalmıştır. BİZANS DÖNEMİNDE BARTIN M.Ö. 70 yılında Anadolu ya giren Romalılar, Pontus Krallığının egemenliğine son vererek yöreye sahip oldular. M.S. 395 yılında Roma-Bizans bölünmesi üzerine bölge Bizans ın payına düştü. Roma döneminde, Bitinya ile Pontus un Paflagonya daki bölümü Bitinya-Pontus Eyaleti olarak Satraplıkla yönetildi. Amasra da bu Eyaletin Pontus bölümü Başkenti oldu. SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİNDE BARTIN Bartın ve çevresi; M.Ö. 390 yıllarında Hazar, Peçenek ve Kumanların, M.S. 798 yıllarında Müslüman Arapların, 800 yıllarında Selçukluların ve 865 yıllarında da Rusların yoğun akınlarına hedef oldu yılında, Kutalmışoğlu Süleyman Beyin Komutanlarından Emir Karatigin Sinop, Çankırı, Kastamonu ve Zonguldak ı alarak yörede Bartın, Ulus, Eflani, Safranbolu ve Devrek i de kapsayan bir Türk Emirliği kurdu. 200 yıllık Selçuklu Döneminden sonra 1326 da Kastamonu yöresine hakim olan Candaroğulları Beyliği ve 1392 den itibaren de Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer aldı. Kastamonu, Sinop ve Bolu tarihleri ile birlikte incelenen Bartın tarihinin IV. Haçlı Seferleri ile 1461 yılları arasındaki dönemine bakıldığında, Bartın ve Ulus un; Anadolu da yoğunlaşan nüfuz kavgaları nedeniyle sık sık el ve sınır değiştiren İmparatorluklar ve Beylikler dönemini yaşadıkları, Amasra nın ise; M.Ö.70- M.S.1261 yılları arasında Roma ve Bizans ın, daha sonra Bizans hakimiyetinde Ceneviz Kolonisi olarak kaldığı görülür.

9 14. yüzyılın ikinci ve 15. yüzyılın ilk yarılarında korsan tacirlerin, baskın ve soygunlarla Sinop ile Ereğli arasındaki kıyı kesiminde bir Ceneviz zulmü yaşattıkları; Gidoros, Kromna ve Tion iskelelerinin bir korsan yatağı olarak barınılmaz duruma geldiği; bu nedenle bölge halkının iç kısımlara çekildiği ve yöreye Türkmen göçlerinin başladığı anlaşılmaktadır. Bu yıllarda Kromna ya yerleşen Türkmenler, Demirci köyünü kurmuşlar, Bartın ve Filyos vadilerinde de kıyıdan uzak yeni köyler ortaya çıkmıştır. 14. yüzyıl boyunca Bizans ın terk ettiği Paflagonya topraklarına akan Karaevli, Çepni, Avşar, Dodurga, Bayat, Saltuklu, Artuklu, Bozoklu, Alaplı, Çandarlı, Yörüklü boylarından Türkmenler; Karluk, Kalaç, Çiğil, Kiymak, Uygur uluslarının kopuntuları ve hatta 12. yüzyılda Ukrayna bozkırlarına yayılmış bulunan ve deniz yolu ile bu tarafa geçen Kıpçak/Kuman Türkleri; kaynaşarak Bartın Ulus, Eflani ve Arıt yöreleri ile diğer terk edilmiş eski Bizans topraklarına yerleşmişlerdir. Bu yıllar, Amasra ve yakın çevresi dışında, Kuzeybatı Anadolu nun Türkleşme sürecinin tamamlandığı yıllardır yılına gelindiğinde, Bartın ve çevresi; Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde, Amasra ise; Ceneviz Kolonisi idi. Fatih Sultan Mehmet in ( ), İstanbul un fethi esnasında Galata daki Ligurya toplumunun ikiyüzlü tutumundan dolayı gerginleşen Osmanlı- Cenova ilişkileri üzerine; Ejderi öldürdükten sonra yılanın başını ezmeye yemin ettiği söylenir. Fatih Sultan Mehmet Han, Anadolu da Türk birliğini sağlamak, Cenevizlilerin elinde bulunan Karadeniz ticaretini ve denizyolunu ülkesine kazandırmak amacıyla Kuzey Anadolu Seferine hazırlanırken ilk hedef olarak Amasra, Kastamonu ve Sinop u seçti yılı Ekim ayında Mahmut Paşa komutasındaki 30 bin bahriye askeri ve 150 parça gemiden oluşan Osmanlı Donanmasını Amasra ya gönderirken, kendisi kara ordusuyla Bartın a gelip ordugahını bugünkü Orduyeri ne kurdu. Donanmanın Amasra da göründüğünü haber alınca Amasra üzerine yürüyen ve Ceneviz Senyörü nden kalenin teslimini isteyen Fatih, kan dökülmeden Amasra yı teslim aldı. Bartın, Osmanlı Döneminin yılları arasında Anadolu Beylerbeyliği ne bağlı Bolu Sancağı sınırları içinde yer aldı. Bolu Sancağı nın kaldırılmasıyla yılları arasında Voyvodalıkla yönetildi yılından itibaren tekrar Bolu Başmutasarrıflığı na bağlandı. Bu yıllarda Gölpazarı, Zerzene, Amasra, Çaycuma, Perşembe, Filyos, Tefen, Yenice, Karaköy, Fermit ve Kocanaz ı içine alan bölgenin ticari pazaryeri olarak gelişen Bartın; ilçe olduğu 1867 yılına kadar 12 Divan Merkezi olarak anıldı. Eski kayıt ve yazışmalardan, her Divan ın bir veya birkaç Kariyeden oluştuğu, Bartın dan da bazen Kara Kariyesi olarak bahsedildiği anlaşılmaktadır. Bartın, 1867 yılında ilçe oldu ve bu 12 divan ve 106 muhtarlık Bartın Kaymakamlığı na bağlandı. İlçede 1876 yılında da Belediye Teşkilatı kuruldu.

10

11 CUMHURİYET DÖNEMİNDE BARTIN 1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığı na bağlanan Bartın; 1924 yılında Zonguldak ilinin ilçesi oldu. Bartın, 07 Eylül 1991 tarihinde tarih ve 3760 sayılı yasayla İL statüsüne kavuştu. Bartın İlinin Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere 4 ilçesi; Kozcağız, Arıt, Hasankadı, Kumluca ve Abdipaşa olmak üzere 5 beldesi ve 262 köyü vardır. ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE AMASRA Üç bin yıllık tarih serüveninde Sesamos-Amastris-Samastro-Amasra isimlerini alan antik kentin ilk kuruluş yıllarıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Strabon a göre Amazonlar tarafından kurulmuştur. M.Ö. 14.yy.da Gaskalar ve 13. yy.da Hititlerden sonra 12. yy. sonlarında Bithynie Bölgesindeki Bartın a Frigler, Paphlagonie Bölgesindeki Amasra ya Fenikeliler yerleşti. Fenikeliler; Amasra (Sesemos), Ereğli (Heraklia), Sinop (Sinope) ve Tekkeönü nde (Kromna) ilk Sayda Kolonilerini oluşturdular. M.Ö. 9. yy.da Akdeniz deki güç dengelerinin bozulmasıyla Fenikeliler ve ortakları Karyalılar Amasra ve Kromna yı terk ettiler. M.Ö. 8.yy da Sesamos şehri İon kolonizasyonuna katılmıştır. El tezgahlarında yapılan şimşir ve meşe ağacından eşyalar başlıca ihraç ürünlerindendir. Karanlık geçen yüzyıllık bir dönemden sonra, 7.yy. başlarında bölgeye bu kez İonların soyundan gelme Megaralı göçmenler yerleşti. Amasra ve Kromna da diğer Karadeniz siteleri ile birlikte İon (Millet) Kolonisine katıldılar. 7.yy. sonlarında Kimmerler in, 580 yılında Lidyalılar ın hakimiyetinden sonra, 547 yılında Persler bölgeye hakim olmuşlardır. 4. yy sonlarına doğru bir emirname gönderen Persler, Sesamos da aralarında olmak üzere diğer şehirleri otonom bir yapıya dahil etmişlerdir. Büyük İskender Pers ordularını bozguna uğrattıktan sonra, İran-Makedona ilişkilerini korumak için başta kendisi, 80 komutan ve yüzlerce askerini Persli kızlarla evlendirdi. Gösterişli çadırlarda gerçekleştirilen düğüne dokuz bin kişi katılmış ve beş gün beş gece süren şölen sırasında Tanrıların şerefine içilmiştir. Dareious un kızı ile İskender, yeğeni Amastris ile de General Krateros evlenirler. Bu evliliği kısa süren Amastris, Generalden boşanarak Herakleia (Ereğli) Tiranı Denys ile Tiran Denys in ölmesi üzerine de Trakya Kralı Lysimachos la evlenir. Amastris in, Herakleia (Ereğli) Tiranı Denys ile yaptığı bu izdivaçtan ikisi oğlan biri kız üç çocuğu, Trakya Kralı Lysimachos la olan evliliğinden de dördüncü çocuğu dünyaya gelir. M.Ö.306 da, İkinci evliliğini yaptığı Herakleia (Ereğli) Tiranı Denys in ölmesi üzerine Herakleia nın yönetimini iki çocuğuna bırakarak Sesamos un yönetimini üstlenir. Amastris, ilk iş olarak civar sitelerdeki halkın buraya göç etmesini sağlar. Kısa sürede halk mahalleleri, Akropol, kutsal sunaklar, tapınaklar, rıhtımlar, şehir surları ve agora yı tamamlayarak görkemli bir site oluşturur. Bundan böyle şehrin Sesamos olan adı Amastris olarak anılmaya başlanır. Kraliçe Amastris; 16 yıllık iktidarında ( ), Amasra da Tium (Filyos-Hisarönü), Kromna (Tekkeönü-Hisar) ve Kytoros (Gideros) sitelerinden oluşan bir şehir devleti (Symoikismos Siteler Birliği) kurmuş, 295 yılında bağımsızlığını duyurarak adına paralar bastırmış, kenti sanatsal ağırlıklı yapılarla donatmıştı. M.Ö. 286 ya gelindiğinde Herakleia yı yöneten iki oğul, aynı yelkenlide ilerlerken anneleri Amastris i Karadeniz e atarak boğup bir dönemi talihsiz bir şekilde noktaladılar.

12 Bartın çevresi ve Amasra; yöredeki savaşlar sonrasında 279 yılında Pontus krallığının idaresine geçti. 200 yıl bu toprakların sahibi olan Pontuslular döneminde Balıkçılık ve salamuracılığa önem veriliyordu. Öyle meşhur olmuşlardı ki, Roma da bir varil Pontus balık salamurası 300 Drahmi ye alıcı buluyordu. M.Ö. 70 yıllarında Roma İmparatorluğunun egemenliğine girdi. Pompeius; Bitinya ile Pontus un Paflagonya daki bölümünün önemli 11 şehrini birleştirerek Prokonsullük (Eyalet) oluşturur. Bitinya-Pontus Eyaleti olarak Satraplıkla yönetilmeye başlanan bölgenin başkenti Amastris dir. M.S.1.yy a doğru Amastris in Nicomedia (İzmit) ile Amasia arasındaki Roma karayoluna bağlanması için Amastris- Gerede karayolu ile Kuşkayası Anıtı nın yapımına izin verilmiştir. Eni 5 mt yi bulan Roma karayolunun son izleri bu anıtın önünde, yüzyıllarca kullanımın aşınmışlığı ile görülmektedir. İmparator Traianus döneminde (M.S ) ise imar çalışmaları daha da hızlanmış; Form, Eyalet Meclis sarayı, Arter (Şeref Yolu), Tiyatro, Akropol, tapınaklar, cadde ve lağım şebekeleri yapılarak planlı bir kent görünümü sağlanmıştır. Ayrıca Roma döneminde çok tanrılı dinlerden Hıristiyanlığa geçişin olumsuz etkileri de hissedilir. M.S. 395 yılında Doğu-Batı (Roma-Bizans) ayrılışı gerçekleşir. Doğu Roma sınırları içerisinde kalan Amastris de bin yıllık Bizans dönemi başlamış olur. 8.yy, uzun yıllar Bizans yönetiminde kalan Amastris Şehri için en iyi dönemlerden birisidir. Amastris kaleleri ve eski roma yol şebekesi onarılmış, sanatta ve ticarette önemli gelişmeler sağlanmıştır. Gemi yapımcılığı, esir ticareti, şimşir ve kereste ihracatı ile balık salamuracılığı depolama ve pazarlaması sayesinde Amastris büyük bir refaha kavuşmuş ve çehresi değişmiştir. 9. yy. da Amastris i gören Paphlagonia lı yazar Niketas Burası Paphlagonia nın, belki de dünyanın gözbebeğidir benzetmesini yapar tarihleri arası ise Amastris için oldukça karanlık bir dönemdir. 11. yy. daki Haçlı Seferleri, Bizans yönetiminin eyaletlerle olan bağını yok denecek seviyeye indirmiştir. Malazgirt Savaşı ndan (1071) sonra, Anadolu nun etnik çehresi değişirken, ilk Türkleşme ve yerleşik düzene geçiş şeyhlerin, dervişlerin ve babaların öncülüğünde buralarda da görülür. 11. yüzyılın sonlarına doğru Ulus ve Eflani yoğun Türkmen göçlerine tanık oldu. Bizans ın iyice zayıfladığı dönemde ( ) İmparator Mihail Paleologos, karşılaştığı güçlükleri göğüslemek için Cenovalılar dan yardım talebinde bulundu ve onların İstanbul Galata da bir ticaret üssü kurmalarına izin verdi yılında ise, ödünler karşılığında Amastris i de Cenovalılara kiraladı yıllarına doğru Cenovalı tüccar gemiciler Amasra ya yerleşmeye başladılar. Cenova döneminde Amasra da sarnıçlar ve bir de konsolos sarayı yapıldı. Amasra da Cenovalılar için en karlı iş esir ticaretiydi. Kefe de toplanan köleler Amasra ya götürülüyor, buradan da başka pazarlara aktarılıyordu. Vücudunda hiçbir özrü olmayan bir erkek kölenin satış fiyatı 50 dirhem dir yılında Venedikliler Bizans-Cenova ittifakına Galata Savaşı nı açtılar. Bunun üzerine Bizans hükümeti, güven duymadığı Cenovalılarla ittifakı bozarak Venedik Cumhuriyetine döndü. Karadeniz müstemlekelerini yitirmenin, Akdeniz de de yenik düşmeyi getireceğini hesaplayan Cenovalılar ise Bizans-Venedik ittifakına karşı Osmanlılarla uzlaştılar. Bu olay Osmanlılar açısından Anadolu Türklerinin Avrupa Hıristiyanları ile yaptıkları ilk anlaşmadır. Mora seferinden Ağustos ayında dönen Fatih, Amasra ya yönelmekte tereddüt etmemiş; 1461 yılında Amasra ya gelip şehri savaşsız teslim almıştır. Bakacak tepesinden Amasra yı izlerken, Lala sına Lala, Lala! Çeşm-i Cihan Bura mı ola? diyerek şehrin güzelliği karşısındaki beğenisini ifade etmiştir.

13 KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, Tarihi Paphlagonia bölgesinde en eski yerleşim merkezlerinden olan Bartın, Amasra, Kurucaşile ve Ulus; önemli Kültürel ve Doğal Varlıkları koruyarak günümüze taşımasını bilmiştir. SİT ALANLARI VE TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARI ARKEOLOJİK SİT ALANLARI Bartın Merkez ilçe - Fırınlı Kalesi (Fırınlı Köyü) - Çeştepe Höyüğü (Çeştepe Köyü) - Karasu Höyüğü (Karasu Köyü) - Manastırtepe Tümülüsü l. ve lll. derece (Akgöz ve Kocareis Köyleri arası Durnuk Mevkii) - Durnuk Kaya Mezarları l.derece (3 Adet) (Durnuk Mevkii) - Manastırtepe Nekropol Alanı l.derece (Durnuk Mevkii) - Deveciler Tümülüsü l.derece (Kayadibi Çavuş Köyü ) - Sivritepe Tümülüsü (Kayadibi Köyü, Çavuş İlit Sivritepe Mevkii) - Güzelcehisar Suuçuran Mevkii l.derece - Arıt Kaya Odaları ve Su Sarnıcı (Ceneviz, M.S.13. yy. - Arıt Dağı üzerinde). Amasra İlçesi - Boztepe Ada Kütlesinin üst kısmı 1.derece - Boztepe Mahallesi, lll.derece - Kaleiçi Mahallesi, lll.derece - Bedesten Mevkii, ll.derece - Tavşan Adası l.derece - Tekketepe Mevkii lll.derece - Nekropol Alanı (T.T.K Lojmanları altı Amasra Mezarlığı sınırına kadar) lll.derece - Direklikaya lll.derece - Küçük Liman Antik Rıhtım ll. derece - Belediye Lojmanlarının bulunduğu alan ll. Derce - Günümüz Mezarlığı T.T.K. girişine kadar ll.derece - T.T.K. hizmet binalarının bulunduğu alan bedestene kadar lll.derece

14 DOĞAL SİT ALANLARI Bartın Merkez ilçe - Kent merkezi -Irmak kenarı boyunca ( iki kenardan 50 şer metre) 1. derece - Güzelcehisar Köyü Suuçuran Mevkii ile Güzelcehisar Burnu arasındaki kıyı bandı 1.derece Amasra İlçesi - Tavşan Adası l. Derece - Boztepe ada kütlesinin üst kısmı l. Derece - Çakraz Göçkündemirci Köyü kıyı şeridi ve köy yerleşmesinin 1 km kuzeyinde Yalı Mevkiindeki koy l. Derece - Çakraz Bozköy kıyı şeridi l. Derece - Çakrazşeyhler Köyü kıyı şeridi ll. Derece - Gürcüoluk Mağarası Ulus İlçesi - Ulukaya Köyü Ulukaya Şelalesi l. Derece - Hasandede Türbesi çevresi l. Derece KENTSEL SİT ALANLARI Bartın Kent merkezi: İtfaiye binasından Kemerköprüye kadar olan alan (Orta Mahalle, Kırtepe Mahallesi, Demirciler Mahallesi, Kemerköprü Mahallesi). TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARI (TEKYAPI ÖLÇEĞİNDE) Bartın Merkez ilçe ASKERİ YAPILAR Merkez ilçe sınırları içindeki Güzelcehisar Şarköy ve Fırınlı Köylerinde, Cenevizlilerden kalma kale kalıntılarına rastlanmaktadır. DİNSEL VE KÜLTÜREL YAPILAR - Halilbey Cami (Yukarı) - İbrahim Paşa Cami (Orta) - Merkez Cami (Aşağı) - Hacı Mehmet Camii - İkramiye Camii - Taş Han - Dervişoğlu Hanı (Okur Han) - Eski Kilise (Kültür Evi) - İlkokul Binası - Kütüphane Binası - Belediye Binası - Şadırvan - Hamam - Çeşme - Orduyeri Köprüsü - Kemer Köprü

15 ESKİ RUM OKULU (İSTİKLAL İLKÖĞRETİM OKULU) 1887 yılında civarda oturan Rum Halkı tarafından kendi çocuklarının eğitimi için yapıldığı bilinmektedir. Burada çocuklara dini eğitimin yanında Türkçe de öğretilirdi. Okulda kız ve erkek çocuklar bir arada eğitim görürler ve okulun yanı başında bulunan ve bugün Kültür Evi olarak kullanılan kilisede ibadetlerini yaparlardı. Okulun ilk öğretmeni İpsala Zumbaladis adında ve Bartın da ilk defa fotoğrafçılık da yapmış olan bir Rum idi. Birinci Dünya Savaşı nın sonunda Bartın da bulunan yerleşik Rum Halkının Yunanistan a göç etmesiyle bir süre boş kalan bu bina Cumhuriyetin kurulmasından sonra küçük bir onarımla 1925 yılında Türk çocukları için eğitim öğretim hizmetine başladı yılına kadar ilkokul olarak kullanılan bina bu tarihten itibaren de İstiklal İlköğretim Okulu olarak faaliyetine devam etmektedir. Binanın birinci katı taş duvar örgü olup ikinci kat tavan yüksekliği 5 m yi bulmaktadır. Havadar ve aydınlık oluşu, yazları serin ve kışları da sıcak olmasına neden olmaktadır. Bahçesinde bulunan 100 yıllık ıhlamur ağacıyla birlikte bu güzel bina Bartın ın kültürel dokusuna zenginlik katmaktadır. SİVİL MİMARLIK ÖRNEKLERİ Bartın Merkez ilçe sınırları içinde 258 adet tescilli Ahşap konut bulunmaktadır.

16 Amasra İlçesi ASKERİ YAPILAR Sit kapsamındaki Askeri yapı, Amasra kalesidir. - Boztepe Mahallesi Sormagir bölümünde; doğu, kuzeydoğu ve güney sur ve teras duvarları, duvar kalıntıları,12 adet kale burcu. - Zindan Mahallesindeki Zindan bölümünde; kuzey sur duvarları, hisardibi, iç ve dış kale sur duvarları, duvar kalıntısı ve kapı ile dış kale surları üzerinde kale burcu. DİNSEL VE KÜLTÜREL YAPILAR - Manastır Kalıntısı (Tavşan Adası) - Mabet Kalıntısı (Boztepe Mahallesi) - Kilise Yapı Kalıntısı (Boztepe Mah.) - Kaymakamlık Lojmanı (Zindan Mahallesi) - Fatih Camii (Eski Kilise- Zindan Mahallesi) - Sanat Evi (Küçük Kilise- Kuledibi) - Bahriye Mektebi (Müze Binası) - Kemerli Yapı (Bartın Şosesi yakınında) - Tiyatro Kalıntısı (Mezarlık içinde) - Gymnasium (Bedesten) - Roma Dönemi Köprüsü (Bedesten Mevkii) - Roma Dönemi Su Kemeri (Cevizlik Vadisi) - Kuşkayası Yol Anıtı (Askersuyu Mevkii) - Şehir Hamamı (Kum Mah.) - Hamam (İskele Cad. Hamam Skk.) SİVİL MİMARLIK ÖRNEKLERİ Amasra ilçesinde 13 adet tescilli Ahşap ve Taş yapı bina bulunmaktadır.

17 Kurucaşile İlçesi ASKERİ, DİNSEL VE KÜLTÜREL YAPILAR - Tekkeönü Köyü, Ceneviz kalesi kalıntıları. - Tekkeönü Köyü, kale içinden denize kadar uzanan dehliz ve kayakuyuları (7 adet) Ulus İlçesi SİVİL MİMARLIK ÖRNEKLERİ - Bartın dakilerle eşzamanlı ve benzerlik taşıyan 12 adet tescilli Ahşap konut bulunmaktadır. - Kocagöz Konağı (Etnografya Müzesi ve El Sanatları İşleme Merkezi olarak hizmete açılmak üzere restorasyon çalışmaları sürmektedir.) DİNSEL VE KÜLTÜREL YAPILAR - Hasandede Türbesi Camii (Ulus Merkez) - Şimşirli Baba Camii, yanındaki Şimşirli Babanın mezarı, Akşemseddin in babası Hamza Efendinin mezarı ve Akşemseddin Çeşmesi (Kalecik köyü). - Ulupınar Değirmeni (Abdipaşa Ulupınar Mahallesi-Yedi Ocaklı) HÖYÜKLER - Mirzaşah Höyüğü (Ağa Köyü- Mirzaşah Mahallesi) - Karahasan Höyüğü (Karahasan Köyü) - Kırktepeler Höyüğü (Abdipaşa Kırktepeler mevkii).

18 MÜZELER Amasra Müzesi- Amasra 1955 yılında, antik bir yerleşim merkezi olan Amasra ve çevresinde sık sık ortaya çıkan taşınabilir arkeolojik ve etnoğrafik eski eserler, Belediye binasında küçük bir salonda sergilenmeye başlanmıştır yılında Kültür Bakanlığı nca müze binası arayışları sürerken 1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanan ancak bitirilemeyen bina satın alınarak restore edilmiş ve 1982 yılında tamamlanmıştır yılından beri bugünkü tarihi binasında hizmet veren ve dört teşhir salonundan oluşan Amasra Müzesi nde; Hellenistik, Roma ve Bizans, Ceneviz ve Osmanlı Dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi- Bartın Bartın da 24 yıl Belediye Başkanlığı yapan Kemal Samancıoğlu nun doğup yaşadığı Orta Mahalle, Kemal Samancıoğlu Sokaktaki Tarihi Ahşap Ev, vasiyeti üzerine 2004 yılında ailesi tarafından Bartın Belediyesi ne bağışlanmış; aynı yıl başlanan restorasyon çalışmaları 2007 yılında tamamlanarak Etnografya Müzesi olarak hizmete hazırlanmıştır. Müze, Kemal Samancıoğlu nun eşyalarının yanı sıra Bartınlı ailelerin bağışladığı yaklaşık 700 etnoğrafik eser barındırmaktadır.

19 YEREL SİVİL MİMARİ ÖRNEKLERİ - BARTIN EVLERİ Bartın evleri, Osmanlı döneminin sivil mimari örneklerini sergileyen ve yakın tarihi özetleyen birer tablo gibidir Tanzimat Fermanı nın ilanından sonra uygulanan reformlar, kent dokusunu da etkilemiş; modernleşme süreci bina yapım yöntemleri, plan şeması, cephe tasarımı ve süsleme açısından batılı düşünceleri yansıtarak devam etmiştir. Art Nouveau ve Barok sanatlarını yansıtan Bartın Evleri; Genellikle iki katlı ve Daraba denilen ağaç çitlerle çevrili bahçe içindedir. Katlar ahşap-karkas olup, zemin katları taştır. Gulluk denilen giriş bölümü ile bahçelerdeki yürüme alanları kayrak taşlarla kaplıdır. Her bahçede taştan yapılmış bir kuyu bulunur. Geleneksel evler mümkün olduğunca çok pencerelidir. Bunlar, özgün giyotin pencereler olup, sadece merdiven ve cumbaları aydınlatanlar yuvarlak formludur. Pencereler arasında yer alan ve Kuşluk denilen silmeler tüm yapıyı kuşatmaktadır. Evlerin pencereleri, merdivenleri ve tavanları birer süsleme öğesidir. Bartın evlerinin en önemli bölümünü oluşturan iç mekanlardır. Evlere, iki kanatlı bir kapıdan, Gulluk bölümünden girilir. Bu bölüm, aynı zamanda üst katlara geçişi de sağlayan bir ara mekandır. Evler, bir sofa etrafında yer alan odalardan oluşur. Sofaya Dışar, odalara ise İçer denilmektedir. Odalarda işlevsel özelliklere göre gömme olarak yapılmış Yük Dolabı, Hamam ve Ocak, gulluk veya mutfakta ise Hergil Dolabı bulunmaktadır. Hum İçer denilen ocaklı odaları bulunan evler günümüze ulaşamamıştır.

20 TARİHİ VE ARKEOLOJİK DEĞERLER ANTİK KENTLER Tarihi Paphlagonia kentleri arasında Tios (Filyos), Sesamos (Amastris), Kromna (Tekkeönü), Kytoros (Gideros), Abonou Teikhos (Abana), Aigialos (Cide), Kinolis (Çatalzeytin), Krateia (Gerede), Dadybra (Safranbolu), Hadrianopolis (Eskipazar), Pompeiopolis (Taşköprü), Gangra (Çankırı) ve Erythinoi (Çakraz) bulunmaktadır. Antik çağ kentlerinden Sesamos, Kromna ve Erythinoi ise Bartın İli içerisindedir. Amasra: Üçbin yıllık tarih serüveninde Sesamos-Amastris- Samastro-Amasra isimlerini alan ve Amazonlar tarafından kurulduğu savunulan Amasra; bazen bağımsız bir site, bazen müstemleke, bazen küçük bir krallık, bazen de eyalet merkezi; zaman zaman önemini yitirmiş ama hiçbir zaman terk edilmemiştir. Sesamos Sitesinden Osmanlı Amasra sına kadar en az 11 büyük medeniyete ev sahipliği yapan Amasra da bir medeniyetler yığınının olduğu bilinmektedir. Ancak, kentin çok sınırlı ve dar arazi üzerinde kurulu olması, her bir medeniyetin önceki dönemlerin izlerini yok ederek yeni kenti bu yığının bir bölümü üzerine inşa edilmesini zorunlu kılmıştır. Şüphesiz bunda yerleşme ve savunma ihtiyaçları ile inanç farklılıklarının da payı bulunmaktadır. M.Ö.7.yy. başlarında bölgeye yerleşen ve İonların soyundan gelme Megaralı göçmenler tarafından Akropol, Rıhtım, Agora ve tapınaklar inşa edilmiştir. M.S yılları arasında Kraliçe Amastris tarafından yönetilen Sesamos; Tium (Filyos-Hisarönü), Kromna (Tekkeönü-Hisar) ve Kytoros (Gideros) sitelerinden oluşan şehir devletinin (Symoikismos Siteler Birliği) merkezi olmuştur. 16 yıllık iktidarında Kraliçe Amastris, 295 yılında bağımsızlığını duyurarak adına paralar bastırmış, kenti sanatsal ağırlıklı yapılarla donatmış ve görkemli bir site oluşturmuştur. Akropol, kutsal sunaklar, tapınaklar, rıhtımlar, şehir surları, agora ve halk mahalleleri ile Babil Kraliçesinin Asma Bahçeleri nin benzerleri olan ve aralarında onar metre açıklık ve içlerinde gizli dehlizlerin bulunduğu on dokuz kemer üzerine yapılan teraslar önemli sanatsal yapılardır. M.Ö. 70 yıllarında Roma İmparatorluğu nun egemenliğine giren bölgede Bitinya ile Pontus un Paflagonya daki bölümü, Bitinya-Pontus Eyaleti olarak Satraplıkla yönetilmeye başladı. Amasra da bu Eyaletin Pontus bölümü başkenti oldu. M.S.1.yy da doğru Amastris in Nicomedia (İzmit) ile Amasia arasındaki Roma karayoluna bağlanması için Amastris- Gerede karayolu ile Kuşkayası Anıtı nın yapımına izin verilmiştir. Eni 5 m. yi bulan Roma karayolunun son izleri bu anıtın önünde, yüzyıllarca kullanımın aşınmışlığı ile görülmektedir. İmparator Traianus döneminde (M.S ) ise imar çalışmaları daha da hızlanmış; form, eyalet meclis sarayı, arter (Şeref yolu), tiyatro, akropol, tapınaklar, cadde ve lağım şebekeleri yapılarak planlı bir kent görünümü sağlanmıştır. M.S. 395 yılında Doğu-Batı (Roma-Bizans) ayrılışı sonrası Amastris, artık Bizans sınırları içindedir. Bin yıllık Bizans dönemi, Amastris şehrinin en iyi dönemlerinden birisidir. Kent ticari açıdan büyük bir refaha kavuşmuş ve sanat dallarında önemli gelişim sağlanmıştır. 8.yy a doğru eski roma yol şebekesi onarılmış, kalelerin tahkimi yapılmıştır. Bizans ın iyice zayıfladığı dönemde 1263 yılında Cenovalılara kiralanan Amastris e tüccar gemiciler yerleşmiştir. 13. yy da yapılan konsolos sarayı ile loggialar ve sarnıçlar Cenova dönemine ait eserlerdir. Bu gün, antik kentin görünen yüzü dışındaki büyük bölümünün toprak altında ve 1,5-4,5 metre derinliklerde saklı kaldığı, kurtarma ve inşaat kazılarından ya da bu konuda yayınlanmış eserlerden anlaşılmaktadır.

21 Erythinoi (Çakraz): Erythinoi, Helen dilinin çoğul üretme kuralına göre, erythinos sözcüğünün çoğul biçimidir. Erythinos lular ya da kızıl anlamına gelmektedir. M.Ö yıllarını kapsayan İlyada Destanı nda Erythinoi ye rastlanılmamaktadır. M.S. 1.yy başlarında yaşayan Strabon, bu medeniyeti Bunlar iki yüksek kayadır şeklinde tarif etmiştir. Hirschefeld, 1880 yılında Çakraz a 1 km. uzaklıktaki Bozköy civarlarında, mermerden yapılmış eserler olduğunu söylemiş; Kalinka ise Bozköy ün kuzeydoğu yönüne doğru bir saat yürümek kaydıyla bir kaya yüzeyinde, onbeş genç erkek ile bir tanrıçanın sevişmesini canlandıran kabartmaya rastladığını belirtmiştir. Dolayısıyla ilkçağın ileri dönemlerinde; Amasra dan 14 km. uzaklıkta ve doğu yönündeki Çakraz da küçük bir kentin kurulduğu tahmin edilmektedir. Kromna (Tekkeönü): Kromna nın eski bir kent olduğu İlyada Destanı nda anılmasından belli olmakla birlikte, kentin kuruluş ya da ilkçağ tarihçesi aydınlatılamamıştır. Sesamos a (Amasra) paralel bir tarihi geçmişi vardır. Kromna nın Amastris te olduğu gibi kendi adına para bastırdığı yazılı kaynaklardan öğrenilmektedir. Kromna paraları niteliksel olarak Amastris paralarına benzemektedir. Kromna, büyük olasılıkla Kurucaşile nin 7-8 km doğusunda yer alan Tekkeönü Köyü nün eski adıdır. Bazı kaynaklarda da Kromna nın Kurucaşile olduğu ileri sürülmektedir. Ruge/ Bittel Paphlagonia bölümünde, Kromna ile ilgili Tekkeönü nde bulunan yazılı bir taşın başka bir yerden buraya getirildiğini belirtmektedir. HÖYÜKLER Merkez ilçenin Çeştepe ve Karasu köylerinde iki, Ulus ilçesinin Abdipaşa Beldesinde (Kırktepeler), Karahasan ve Ağa köylerinde de üç adet olmak üzere toplam 5 Höyük bulunmaktadır. TARİHİ ESERLER Bartın, tarihi Paphlagonia bölgesinde en eski yerleşim merkezlerine sahiptir. Günümüzde Kültür turizminin en önemli merkezi, özellikle ülke ölçeğinde köklü bir turizm geleneği bulunan Amasra dır.

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI

TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 NİKSAR EFKERİT VADİSİ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI 2 ZİLE EVRENKÖY MAĞARASI 2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 3 PAZAR BALLICA MAĞARASI 2. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ ORDU DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ BAYADI KÖYÜ KURUL KAYALIKLARI 1. DERECE ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI, 3. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ Yerleşim Dokularının Çözümlenmesi Yapı Çözümlemesi İşlev Yapım tarihi Yapım sistemi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRAS YOLUNDA AMASRA STRATEJİK EYLEM PLANI / Strategic Action Plan for Amasra on the way to UNESCO World Heritage

UNESCO DÜNYA MİRAS YOLUNDA AMASRA STRATEJİK EYLEM PLANI / Strategic Action Plan for Amasra on the way to UNESCO World Heritage See discussions, stats, and author profiles for this publication at: http://www.researchgate.net/publication/279997595 UNESCO DÜNYA MİRAS YOLUNDA AMASRA STRATEJİK EYLEM PLANI / Strategic Action Plan for

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ

2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ 2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ Avşar, Gerede Yazı ovasının en verimli ve düz alanına yerleşmiştir. Sulamanın en yapılabildiği araziler Avşar a aittir. Bu bakımdan çok eskilerden

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL 1. Genel Özellikler Denizli ili, Sarayköy ilçesi, Turan mahallesi 571 ada 1 parselde

Detaylı

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ 1-YAPININ YERİ VE TANIMI Proje konusu yapı grubu, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Sinanağa

Detaylı

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN Gölbaşı Yeraltı Şehri İlçemiz Kiçiköy Mahallesinde yeni tespit edilen yer altı şehri ile ilgili temizlik çalışmaları Müze Müdürlüğü denetiminde görevli arkeolog nezaretinde başlatılmış

Detaylı

1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması )

1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması ) Yeni Projelerimiz 1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması ) 2. Taş duvar ve yol genişleme işlerinin

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ SİNOP DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 MERKEZ HAMSİLOS-AKLİMAN 1. VE 2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ SARIKUM GÖLÜ 1. VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 3 ERFELEK TATLICAK ŞELALELERİ 1. DERECE

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 SİLOPİ Yeşiltepe Höyüğü... Nuh Nebi Camii ve Medresesi... Şerif Camii...6 Görümlü Camii...7 Mart Şumuni Kilisesi...9 Dedeler Köyü Kilisesi...0 Han Kalıntısı... Tellioğlu Kasrı...

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 24/02/2016-2869 SAFRANBOLU

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK (SELÇUK) KALESİ Ayasuluk Tepesi nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale Selçuk İlçesi nin başına konulmuş bir taç gibidir. Görülen kale

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER TARİHİ YAPININ FOTOĞRAFI Foto no: F01 BÖLGEYE AİT TARİHİ PERVİTİTCH HARİTASI TESCİLLİ YAPI

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA II. TARİHÇE Osmanlı Devleti nin uzun tarihi boyunca farklı geleneklerin, coğrafi ve tarihi şartların oluşturduğu güçlü bir sivil mimari geleneği vardır. Bu mimari gelenek özellikle 19.yüzyılın ortalarına

Detaylı

ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. - 64. TOPLANTI GÜNDEMİ

ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. - 64. TOPLANTI GÜNDEMİ ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. 64. TOPLANTI GÜNDEMİ İLİ : ERZURUM TARİH : 3031/01/2014 Sıra No Karar No İli İlçesi Konusu Pafta Ada Parsel Mülkiyeti Alanı ve Derecesi Nereden Geldiği

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.C.1. Mimari Tasarım Burdur İl Koordinatörleri Mimari Tasarım Nedir? Mimari Tasarım eylemi, barınma ihtiyacı ile başlayan mekan yaratma sürecidir. İşlevsel farklılıklar mimari

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 GÜÇLÜKONAK Finik Kalesi...67 Finik İç Kalesi...69 Faki Teyran Camii...7 Finik Zaviyesi...76 Dağyeli Hanı...78 Türbe (Kubbe-i Berzerçio)...80 Pavan Köprüsü...8 Belkıs (Nebi Süleyman)

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi 1880 yıllarındaki kayıtlardan Bodrum da: birisi Çarşı Mahallesi nde, diğeri Tepecik Mahallesi nde olmak üzere iki medrese ve yine Çarşı Mahallesi nde

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ

ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ MERKEZDEKİ MÜZELER ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ Şanlıurfa'da müze kurma girişimleri 1948 yılında, müzelik eserlerin toplanması ve Atatürk İlkokulu'nda depolanmasıyla başlar ve daha sonra bu eserler Şehit

Detaylı

ÖNSÖZ. Seyfettin AZİZOĞLU Bartın Valisi

ÖNSÖZ. Seyfettin AZİZOĞLU Bartın Valisi İÇİNDEKİLER ÖNZÖZ SUNUŞ 1.GİRİŞ 1.1 UNESCO Dünya Miras yolunda nın Stratejik Eylem Planının Oluşturulması Projesi 1.2 Stratejik Eylem Çalıştayı 1.3 Teknik İnceleme 1.4 Kentin Kısa Tarihi 1.5 daki Kültürel

Detaylı

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ (AHEİROPİİTOS KİLİSESİ) Ahiropiitos Kilisesi, Egnatia Caddesinin kuzeyinde Ayasofya Sokağında bulunuyor. M.S. 451 yılında Halkidona da Selanik

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları ERUH İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 115 3.4. ERUH İLÇESİ 3.4.1. EMİR NASREDDİN KÜLLİYESİ Eruh a bağlı Kavaközü Köyü nde, vadi içindedir. Külliyeyi oluşturan yapıların hiç birisinin üzerinde kim tarafından

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R Toplantı Tarihi-No: 22.10.2014-115 Karar Tarihi ve No: 22.10.2014-1962 T.C. 22.00.333 Toplantı Yeri EDİRNE Edirne İli, Merkez İlçesi, Yahşifakih Mahallesi, Hükümet (Saraçlar) Caddesi, 10 pafta, 76 ada,

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır:

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır: Assos u neden görmeliyim, oraya neden gitmeliyim? diye içinizden soruyorsanız eğer, verilecek cevapların birden fazla olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz: mesela turkuvaz rengi bir deniz, zeytin ağaçları,

Detaylı

SELANİK HORTACI CAMİSİ

SELANİK HORTACI CAMİSİ SELANİK HORTACI CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HORTACI CAMİSİ Portakapı Mahallesinde günümüzde Egnatia Caddesinin üzerinde Erken dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir. İlk başta bir pagan tapınak ya da türbe

Detaylı

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler.

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler. İstanbul Boğazı İstanbul Boğazı Karadeniz ve Marmara Denizi ni birbirine bağlar. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayırır. İstanbul u da ikiye böler. Uzunluğu 31 kilometredir. Genişliği ise 700 metre

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Gotik Sanat Ortaçağ: Antik Çağ ın sona ermesinden (6. yüzyılın ilk yarısından) Rönesans a kadar olan yaklaşık bin yıllık dönem - klasik çağ

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE MAHALLESİ PAFTA NO:131 562 ADA 11 PARSEL Küçük Dolap Sokak Kapı No:2 MEVCUT DURUM: Süleymaniye yenileme

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ MEHMET BİLDİRİCİ Balkusan köyü Ermenek- Karaman yolu üzerinde Ermenek ten yaklaşık 25 km uzaklıkta ormanlar içinde bir köy. 25 Ağustos 2011 günü benim ricam üzerine Ali Aktürk

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 135. Toplantı Gündemi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 135. Toplantı Gündemi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 135. Toplantı Gündemi. TOPLANTI YERİ : Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü TOPLANTI ADRESİ : Emek Mah. Nar Yolu No:

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ Thekla, genç ve güzel bir kadın... Hem de bakire... Aynı Meryem gibi.. Halk bu yüzden, Thekla nın yaşadığı yeraltı kilisesine, Meryemlik demiş. Thekla nın yaşadığı, sonunda

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI EDİRNE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R 22.00.251 Toplantı Tarihi-No : 14.01.2015-124 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 14.01.2015-2075 EDİRNE Edirne İli, Merkez İlçesi, sit alanı dışında, Medrese Alibey Mahallesi, anıtsal mimarlık örneği olarak

Detaylı

Rumkale Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden 62 km. Yavuzeli nden ise 25 km. uzaklıkta, Merzimen Çayı nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde,

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı